16.5.09

Ladies trotseren elementen

Door de grillen van het weer is de traditionele verwendag voor de dames bij Surfers’ Paradise zaterdagmorgen alvast een ‘worst case scenario’ geworden. Ondanks wind en regen trotseerden toch een 20-tal dames gedurende anderhalf uur de elementen tijdens de mountain bike rit in de omgeving van het Zwin. Na de brunch verdubbelde het aantal deelnemers aan deze jaarlijkse Ladies' Day. Op het programma: powerwalk, boot leg en als primeur voor onze kust: een eerste editie van "Zumba on the beach" . Dat alles onder leiding van Katia Pauwels, Meer info over het wel en het wee op de Ladies Day op www.surfersparadise.be

Vrijetijdsmarkt 2009

Op zondag 6 september krijgen vrijetijdsorganisaties en verenigingen in Knokke-Heist weer de kans om deel te nemen aan de Vrijetijdsmarkt. Het is aldus voor de zesde keer dat ze hun programma van het komende seizoen aan het grote publiek kunnen voorstellen. Dat gebeurt op geanimeerde wijze. Er staan dan op het Verweeplein ook allerlei demonstraties en optredens op het programma. Met de Vrijetijdsmarkt wil men bij inwoners en tweedeverblijvers nieuwe gegadigden vinden voor allerlei activiteiten in de badstad. Verenigingen die willen deelnemen kunnen contact opnemen met het Cultuurcentrum 050 630 430 of een mail sturen naar maickel.roeters@knokke-heist.be.


Vrijetijdsmarkt 2009 zondag 6 september van 10 tot 13 uur

15.5.09

Killian is niet meer

In Heist wordt met verslagenheid gereageerd op het overlijden van Killian Martens. Na precies 7 maanden behandeling heeft de jongen de strijd tegen leukemie verloren . Het gaat om de zoon van Daisy Obreno en Nicky Martens uit Aartrijke. De jongen, een enig kind, was tevens de kleinzoon van de uitbaters van café Den Anker in Heist. Hij was op 30 december pas 14 geworden. Ook in de school van Killian, het VTI in Brugge, is bijzonder triest gereageerd op het nieuws van zijn vroegtijdige dood.

Zevende Eccentric

Woensdag gaat in Knokke-Heist de zevende editie van de exclusieve lifestylebeurs Eccentric van start. De organisatoren zetten van 20 tot en met 24 mei een luxueus tentenpaviljoen op tegenover het Casino Knokke. Met meer dan 100 exclusieve merken van over de hele wereld belooft het evenement andermaal uit te groeien tot een uniek orgasme van luxe. Zowel zevenvoudig Belgisch kampioen Elvira als Claudia Merckx, bekend van het Ballet van Cannes, zullen aanwezig zijn voor de openingsact. Daarnaast pakt Henk van Cauwenbergh uit met foto’s van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen op originele, grote canvassen. Verder stelt Salus een bed met diamanten en Swarovskikristallen voor.


Voor meer informatie en het boeken van tickets: www.eccentric.be

Paddenoverzet met succes afgesloten

Natuurpunt in Knokke-Heist heeft zopas met goed gevolg de jaarlijkse paddenoverzet afgesloten. Dat werd mogelijk dankzij logistieke steun van de gemeente en Maurice Lippens. Amfibieën uit het Blinckaertduinbos ter hoogte van ‘den hul van Lippens’ keren voor hun voortplanting namelijk elk voorjaar terug naar de poel waar ze geboren en opgegroeid zijn. Vrijwilligers van Natuurpunt hebben in 7 weken tijd niet minder dan 972 padden en 1056 bruine kikkers overgezet. Dit keer werden voor het eerst ook een 13 tal kleine watersalamanders naar de overkant geholpen. Dankzij een gedeeltelijke afrastering lag het aantal verkeersslachtoffers onder de dieren dit jaar historisch laag.

Baggerschip zuigt oorlogstuig op

In de monding van de Schelde in het zeegebied tussen het Walcherse Westkapelle en Knokke heeft een zandzuiger vrijdag een oorlogstuig aan boord gezogen. Het Nederlandse Explosieven Opruimings Commando is sinds 15.00 uur aan boord om het voorwerp te bekijken. Het schip ligt voor de Walcherse kust voor de zandsuppletie. Na de vondst van het voorwerp is meteen de waterpolitie ingeschakeld. Er is geen gevaar voor de omgeving.

Minister-president wil Vlaams zeevisaanbod bundelen

Vlaams minister-president Kris Peeters is van plan de komende dagen een initiatief te nemen “om het aanbod van verse zeevis in Vlaanderen te bundelen zodat de vis optimaal kan vermarkt worden”. Peeters zei dit nu het Oostendse stadsbestuur van plan is om de concessie op de gronden van de Oostendse vismijn terug te geven aan het Vlaamse gewest. Dat is het gevolg van het mislukken van de overnameonderhandelingen met het Nederlandse Urk. Volgens bronnen binnen de Oostendse visserij komen gesprekken met de Zeebrugse Visveiling mogelijks weer in beeld.

Meer zomerse treinen voor de kust

De NMBS voorziet voor de zomerperiode meer treinen naar de kust. In totaal zullen tijdens de week van zaterdag 27 juni tot zondag 30 augustus 63 toeristische treinen rijden naar Knokke-Heist, Zeebrugge-Strand, Blankenberge, Oostende en De Panne. In de weekends en op feestdagen zal dat aantal zelfs stijgen tot 89 treinen. Om het grotere aanbod een betere bekendheid te geven zal de NMBS binnenkort de brochure 'Toeristische treinen 2009' uitgeven.

Aanleg tweede golf start in 2011

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist verwacht in de lente van 2011 te kunnen starten met de aanleg van de tweede golf. De Vlaamse Regering heeft zich eerder principieel akkoord verklaard met een bijkomende golfinfrastructuur bestaande uit 3 x 9 holes. De nieuwe golf, gelegen in de hoek tussen de Westkapellestraat, Kalvekeetdijk en Natiënlaan, omvat een gevarieerd parcours met bos- en waterpartijen. Momenteel is het voorontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan in opmaak. Na de zomer is het milieueffectenrapport aan de beurt. Alle juridische procedures inzake herbestemming en MER zullen na de zomer van 2010 afgewerkt worden. Daarna kan het gemeentebestuur een bouwaanvraag indienen. De nieuwe golf zou in 2013 speelklaar moeten zijn.

Landbouwtelling 2009: toppunt van Belgisch surrealisme

Volgens het gemeentebestuur van Knokke-Heist is de jaarlijkse landbouwtelling “het toppunt van Belgisch surrealisme”. Niet alleen dateren de datadragers die moeten gebruikt worden uit het stenen tijdperk, de momentopnames leiden tot absurde conclusies, en de hele telling is in feite overbodig. De nationale landbouwtelling van de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie (ADSEI) die in mei wordt uitgevoerd zorgt voor onnodige problemen. Van 12 tot en met 15 mei werden in Knokke-Heist gemiddeld 16 landbouwers per dag uitgenodigd om aangifte te doen van hun gewassen en veeteelt. Om de gegevens in te voeren beschikt het gemeentebestuur over software van het Nationaal Instituut voor Statistiek, waarbij nog met diskettes gewerkt wordt. Gezien geen enkele moderne pc nog uitgerust is met een diskettestation, moet de Milieudienst bij de collega's van Informatica aankloppen om alle gegevens te kopiëren via een extern diskettestation. Knokke-Heist hoopt dan ook dat de Federale Overheidsdienst voor Economie zo vlug mogelijk de stap maakt naar e-government via het internet. Aangezien de landbouwers reeds aan de Mestbank en diverse andere officiële instanties hun gegevens moeten overmaken, is de manier waarop de telling nu gebeurt, eigenlijk totaal overbodig. Bovendien gaat het met de telling om een momentopname, wat tot absurde conclusies kan leiden. Een Westkapels landbouwbedrijf dat bijvoorbeeld op 30 april toevallig zijn 30 000 kippen slacht, staat in afwachting van een nieuwe lading kuikens nu in de landbouwtelling 2009 officieel geregistreerd als een pluimveebedrijf zonder ook maar één kip. De landbouwtelling, het toppunt van Belgisch surrealisme ...

Dijkhoreca kant zich tegen grote strandpaviljoenen

Sommige horecahouders langs de zeedijk in Knokke-Heist zijn niet te spreken over de grotere paviljoenen van de stranduitbaters. Volgens eerste schepen Maxim Willems zijn de concessionarissen verplicht zich te houden aan het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan in de geest van de uitspraak van de Raad van State. Dat betekent dat enkel raamverkoop mogelijk is op het strand. Ook mag er in de strandpaviljoenen geen binnenruimte zijn voor de consument. Wel is niet volledig duidelijk wat de provincie bedoelt met een terras. De gemeente zal evenwel vermeende overtredingen onderzoeken van zohaast er een klacht komt van de provincie. Stranduitbaters voeren aan dat de grotere paviljoenen dienen tot opslag van materiaal, en dat vanwege het nachtelijk vandalisme. Tegen 15 oktober worden trouwens alle vaste constructies van het strand weggenomen.

Geen gewonden bij brand in Heist

In Heist is donderdagavond laat brand uitgebroken in een woning in de Vredestraat. Met hulp van Zeebruggenaar Kevin Boussemaere slaagde het gezin erin om heelhuids aan de vuurhaard te ontkomen. De brand ontstond op zolder. Het zou volgens de eerste vaststellingen van de brandweer gaan om een ongeval. Een deel van het dak en de volledige zolder werden vernield. Het huis liep ook rook- en waterschade op. De brandweer slaagde erin de aanpalende woning te vrijwaren. De spuitgasten waren afgelopen nacht nog enkele uren in de weer met het nablussen.

Loop van de Bevolking

Over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist lees je HIER meer.

Sperperiode gestart

Vrijdagmorgen is ook in Knokke-Heist voor de winkel- en boetiekhouders de sperperiode gestart. Gedurende zes weken, mogen handelaars geen prijsverminderingen afficheren noch suggereren. Volgens het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen kunnen prijskortingen wel nog aan de kassa worden toegepast. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een boete die in het slechtste geval kan oplopen tot 55.000 euro. De zomersolden beginnen op woensdag 1 juli.

14.5.09

Misdaad in Knokke-Heist verkoopt goed

Misdaadverhalen verkopen steeds beter in Vlaanderen. Als die misdaad zich in het mondaine Knokke-Heist afspeelt is de attractie des te groter. Als het werk dan ook spannend in elkaar steekt en goed geschreven is, dan gaan de exemplaren als zoete broodjes van de hand. Dat blijkt alvast het geval te zijn voor de thriller ‘Poker’ van auteur Piet Baete. Het boek werd enkele weken geleden in de badstad voorgesteld en is al aan z’n tweede druk toe. Dat betekent dat zo’n 3.500 exemplaren inmiddels de deur uit zijn. Dat heeft te maken met de intensieve mond-tot-mondreclame en de uitstekende recensies die ondertussen naar de kranten doorsijpelden.


Ook bij onze noorderburen wordt het 'pokergebeuren' in Knokke-Heist blijkbaar gesmaakt. In een recensie van de KRO heet het: “Als scenarist weet de auteur als geen ander spanning op te voeren tot een kolkend hoogtepunt, waar geen enkel middel wordt geschuwd. Klaarblijkelijk vindt Baete het speurdersduo Mulders en Bonnart dusdanig interessant om er een vervolg op te maken. Dat is logisch, als je kijkt naar de kwaliteit van het boek. Met enkele aanpassingen, met als voornaamste het stappen uit het keurslijf van scenarist, kan de Mulder-Bonnart reeks een (inter)nationaal succesverhaal voor Baete worden. Ik houd Baete in het oog, want Poker is, op enkele minpuntjes na, een sensationele achtbaan door het Belgisch landschap en de betere van het moderne thrillergenre.” Piet Baete werkt ondertussen met de zee als inspiratie aan z’n volgende boek.

'Poker' is uitgegeven bij Manteau en kost 19,95 euro.

Schotlandferry in Zeebrugge

In Zeebrugge wordt momenteel de ‘Scottish Viking’ klaargestoomd voor de eerste afvaart naar Rosyth. De vaste verbinding tussen onze kusthaven en Schotland wordt maandag, na 8 maanden, terug in ere hersteld. De gloednieuwe veerboot, die in Italië werd gebouwd voor Norfolkline, is woensdagavond in Zeebrugge gearriveerd. Op de valreep moest voor de ferry nog de voorlopige ligplaats in de uiterste voorhaven verder worden uitgebaggerd. De eerste afvaart is maandagavond om 18u. De vracht- en passagiersroro beschikt over 107 hutten en 57 verstelbare Pullman slaapzetels. De veerboot kan 489 passagiers aan boord nemen en heeft verder garageruimte voor 120 vrachttrailers. Bij aankomst in Schotland wordt het schip dinsdagmorgen om 11u (onze tijd) feestelijk ingevlagd op het moment dat het onder de bruggen van de Firth of Forth doorvaart. Aankomst in Rosyth is om 13u. In de Schotse aanloophaven zullen voetpassagiers kunnen gebruik maken van een gratis shuttlebus tussen de ferryterminal en het treinstation in Inverkeithing. Uren geduldig wachten heeft de mensen van http://www.ship-hunters.be/home.htm alvast de eerste schitterende foto’s opgeleverd van de aankomst van de nieuwe ferry in Zeebrugge.

Nieuwe haring in aantocht

Binnenkort arriveren ook in de badstad de nieuwe maatjes. Het haringseizoen start dit jaar officieel op dinsdag 9 juni –vlaggetjesdag- met de veiling van het eerste vaatje in Scheveningen. In Knokke-Heist is de traditionele maatjesparty van de Parasol op het Verweeplein gepland voor donderdag 11 juni. Daartoe zal op de markt een tent geïnstalleerd worden. Het wordt trouwens een bijzonder jaar voor de haring op gebied van duurzaamheid. De Hollandse Nieuwe krijgt namelijk het MSC-certificaat, dit staat voor Marine Stewardship Council. Hiervoor moet de vis duurzaam worden gevangen en verwerkt. Vlaggetjesdag is in de beginjaren vijftig in het leven geroepen om de verkoop van haring te stimuleren. Het is een ongeschreven regel dat de Nieuwe Haring niet voor Vlaggetjesdag wordt verkocht, alhoewel dat hier en daar toch gebeurt.

Boothuisfuif

In Ravelingen wordt op vrijdag 29 mei een fuif gehouden door ‘Het Boothuis’. Dat is een bezigheidstehuis voor acht volwassenen met een verstandelijke beperking. Het initiatief werd in oktober opgericht door het Centrum van de Oostkust. Voorlopig bevindt het Boothuis zich in de Ontmijnersstraat 31 in Blankenberge. De uiteindelijke locatie komt evenwel naast dagcentrum 'het Baken' in Heist. Ondertussen is het Boothuis nog op zoek naar vrijwilligers die samen met de bewoners activiteiten willen doen. Omdat het project nog in de opstartfase zit ontbreken momenteel ook nog noodzakelijke huishoudelijke toestellen en eigen vervoersmogelijkheden. Met de de opbrengst van de fuif wil men met de bewoners van het Boothuis een week op vakantie naar Watou.


Boothuisfuif. Ravelingen vrijdag 29 mei, 19u. Er is een cava- en cocktailbar, en de toegangsprijs bedraagt 4 EUR vvk en 5 EUR add.

Loopplanken voor rijwielen

Ook in Heist zal het gemeentebestuur binnenkort loopplanken leggen op het stranddeel bij de concessies aan het Heldenplein. Op de planken, uit duurzaam tropisch hout zoals bankirai en azobe , worden fietsrekken geïnstalleerd. Dat gebeurt op vraag van de uitbater van het zogeheten ‘Zonnestrand’. Bij mooie weer worden fietsen vaak wanordelijk op de zeedijk geplaatst en belemmeren daar de wandelaars. Sommigen nemen hun fiets zelfs mee op het strand uit angst voor diefstal. Op de locatie in kwestie is er voldoende plaats om dergelijke strandpasserellen aan te leggen. Verder kunnen de fietsrekken ook benut worden bij grote evenementen zoals Kneistival en bij activiteiten op het sportstrand. Het totale kostenplaatje bedraagt 2.750 euro. De fietsstallingen worden momenteel langs de zeedijk geïnstalleerd en worden na de zomer door de Technisch Uitvoerende Diensten weer opgebroken en opgeborgen tot het volgende seizoen. Loopplanken met fietsstalling zijn er in de badstad al bij de concessie Siësta aan het Albertstrand in Knokke.

Niet-professionele fotografen in de Arena

Arena doet zaterdag onze badstad aan. Het gaat om een initiatief van het Centrum voor Beeldexpressie. Het centrum fungeert als steunpunt voor niet-professionele Vlaamse cineasten en fotografen. Op deze trefdag in Scharpoord kunnen geïnteresseerden ’s namiddags foto’s films en multimediamateriaal voorleggen aan een deskundige jury. Die is samengesteld uit onder andere Kaya Jakovits (beeldend kunstenares, lesgeefster DKO), Daniël Libens (Artcinema OFFoff) en Katrien Vermeire (fotografe, winnares Kunstprijs provincie West-Vlaanderen 2002). Meteen kan men ook het werk van de andere deelnemers bekijken en interessante contacten leggen.


Wie wil deelnemen schrijft zich in via: project@beeldexpressie.be of 03 821 10 20.

Tim De Baene blij met eerste seizoenszege

Tim De Baene pakte in Lessines zijn eerste zege van het seizoen: de Grand Prix Victor Dubois. Hij liet daarbij 56 andere renners achter zich. Met de scherpe klimpartijen voelde de eerstejaarsjunior uit Heist zich blijkbaar in z’n sas. In de voorlaatste rond ontsnapte hij samen met een renner die hij niet kende. Ze bleven samen tot bij de eindmeet. 'Ik gooide mijn armen in de lucht, maar ik liet me bijna verrassen door mijn Ecuadoriaanse vluchtgezel Julio Paspeuzan’, aldus De Baene. ‘Uiteraard ben ik heel tevreden met deze eerste winst. Ik reed de voorbije maanden veel interclubs en versierde enkele aardige resultaten. Ik legde een behoorlijke regelmaat aan de dag en als eerstejaars is dat niet te versmaden. Ik wil die lijn doortrekken.'

13.5.09

Worden Schipdonkplannen vervangen door N49 spoor?

In Knokke-Heist en Damme is positief gereageerd nu de Open VLD heeft laten weten niet langer voorstander te zijn van de verbreding van het Schipdonkkanaal. Dat betekent zo goed als zeker het einde van de slaagkansen van het project. Op de CD&V na hebben alle partijen zich nu duidelijk tégen de plannen uitgesproken. De naderende verkiezingen waren ongetwijfeld een belangrijke factor in de beslissing van de liberalen. Daarnaast speelde ook het feit dat er geen draagvlak is onder de bevolking een rol. Verder moest teveel landbouwgrond opgeofferd worden en is er geen geld voor de verbredingswerken en onvoldoende zoet water om een breder kanaal gevuld te houden. Maar 'er zijn alternatieven', zegt Open VLD'er Mercedes Van Volcem. 'De estuaire vaart kan worden uitgebreid, en via het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen is het bijvoorbeeld mogelijk om een spoorweg aan te leggen langs de N49,' de snelweg van Antwerpen naar Knokke. Een dergelijke spoorverbinding over een afstand van 100 kilometer zou ongeveer 1 miljard euro kosten. Of daar dan geld en draagvlak voor is, is niet bekend.

Provinciale selectie voor Rondinella en Voices

Het ‘Jeugdoor Rondinella’ en het koor ‘Voices!’ uit Knokke-Heist werden samen met 10 andere koren in West-Vlaanderen geselecteerd voor het Provinciaal Koorfestival. De koren werden uitgenodigd om een dossier in te dienen waarin ze hun werking voorstelden, samen met een luisterfragment van een 10-tal minuten. De jury koos vervolgens de twaalf beste, opmerkelijkste of interessantste koren uit. De geselecteerden mogen alvast vier jaar lang rekenen op een werkingssubsidie. Daarnaast kunnen ze jaarlijks één projectsubsidie aanvragen voor een specifiek evenement. Verder komen er zes auditieconcerten. De 6 beste koren zullen dan kunnen deelnemen aan de ‘Finale van het Koorfestival’ in de herfst van volgend jaar.

Ruiming van mijnen in de Noordzee

Mijnenjagers ruimen de komende weken explosieven in de Noordzee. Het gaat om schepen uit ons land, Nederland, Denemarken, Groot-Brittannië en Duitsland die in NAVO-verband opereren. De locaties waar de mijnen liggen zijn aangemeld door vissers. Daarover zijn stricte afspraken gemaakt nadat in april 2005 aan boord van het Nederlandse vaartuig Ouddorp 1 een oorlogstuig ontplofte. Drie bemanningsleden kwamen toen om het leven.

Bloembollen voor Ruginoasa

Om in het adoptiedorp Ruginoasa het toerisme meer leven in te blazen herhaalt de Knokke-Heistse Aktie Sofica Roemenië een eerder bebloemingsinitiatief. Vier jaar terug plantte men er éénjarige bloemen met de bedoeling van het dorp de meest bebloemde plaats in Roemenië te maken. De lokale overheid volgde maar beschikt helaas niet over voldoende middelen. Het Gemeentebestuur van Knokke-Heist heeft nu enkele duizenden bloembollen ter beschikking gesteld. Vrijwilligers zijn woensdag in de badstad gestart met het kuisen van de narcissen- en tulpenbollen. Binnenkort worden ze op transport gesteld. In Ruginoasa zal gemeentepersoneel instaan voor het planten van de bollen. Ook gezinnen die langs de grote baan wonen krijgen bloembollen met het verzoek ze buiten de omheining te planten. Op die manier zal de lente van volgend jaar een fleurige start krijgen in het adoptiedorp. Daar zal plaatselijk ook de nodige ruchtbaarheid aan gegeven worden.

Op de foto: Eric Gheleyns, Luc Lierman en André Desmidt

Knokke-Heist wil meer terrasdiscipline

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist vraagt aan terrashouders op de zeedijk meer discipline. De open terrassen overschrijden op drukke dagen hier en daar de reglementaire 6 meter vanaf de boordsteen. Bij sommige uitbaters reikt deze wildgroei soms tot halverwege de dijk. Net op die dagen zijn er natuurlijk ook heel veel wandelaars en fietsers. Vanwege de smallere doorgang zorgt dit voor gevaarlijke situaties. Alle horeca-uitbaters worden nu aangeschreven met de dringende vraag zich aan de regels te houden.

1 Jaar weerstation Heist

Donderdag bestaat het weerstation in Heist precies 1 jaar. Het is een initiatief van Bob Dyserinck. Inmiddels bekijken dagelijks meerdere tientallen surfers de weersite. Gemiddeld worden drie weerpagina’s aangeklikt, waaronder de populaire 4-daagse weersverwachting. Op een jaar tijd hebben 15.000 mensen kennis gemaakt met de site, die de plaatselijke weertoestand laat zien en ook het weer dat er zit aan te komen. De verzamelde gegevens over regen, wind en temperatuur worden opgeslagen. Alle dag- en weekgegevens en records van de voorbije maanden, kunnen dan ook opgevraagd worden. De data worden eveneens doorgestuurd naar andere weerstations. Op de site kan men ook de waterstanden en KiteMeteo voor het strand van Knokke-Heist aflezen. Verder vindt men er diverse satellietfoto’s en kaarten met blikseminslagen en temperatuur- en windkaarten. Het eerstvolgende project is de bouw van een bliksemdetectiesysteem. Dat zal de blikseminslagen in onze regio zichtbaar maken op een kaart.

Belgisch Kampioenschap Hobie Cat in Duinbergen

Zopas werd in de badstad het jaarlijkse Belgisch Kampioenschap Hobie Cat 2009 gehouden. Ook dit jaar lag de organisatie met succes in handen van RBSC Duinbergen. Het Nederlandse Wepro Hobie 16 damesduo Mariëlle Zonneveld en Celine van Dooren pakten met vier overwinningen en vier 2e plaatsen uiteindelijk de titel. Met een nipt verschil wist het Belgische duo Maxime Melis en Emile van Helleputte de tweede plaats toe te eigenen. Gilles Hendrickx en Joris Beckers konden tevreden terugkijken op hun derde plaats.


Belgisch Hobie Kampioenschappen 2009
1. Marielle Zonneveld en Celine van Dooren
2. Maxime Melis en Emile van Helleputte
3. Gilles Hendrickx en Joris Beckers
De volledige uitslag is te vinden op
www.rbsc.be

Daoust leidt verkopers en horecapersoneel op

In de Lippenslaan 81 in Knokke start Daoust met een Job Academy Center. Het is de bedoeling om in dit eerste opleidingscenter aan de kust verkopers en horecapersoneel de nodige knepen van het vak bij te brengen. Er wordt onder meer ook aangeleerd hoe men een correcte en klantvriendelijke dienstverlening kan aanbieden. Het nieuwe opleidingscentrum bevindt zich aan de overkant van het bekende Job Center van Daoust én binnen handbereik van de boetieks en horecazaken in het winkelcentrum van Knokke. De Job Academy is voorzien van de nodige faciliteiten voor het aanbieden van praktische coachingsessies. Nog dit voorjaar volgen ook opleidingen voor huishoudhulpen. Daoust n.v. werd 55 jaar geleden in ons land opgericht en beschikt momenteel over 32 filialen verspreid over heel België. Vorig jaar bedroeg de omzet van het bedrijf 70 miljoen euro. Dat is een groei met 15 %.

Auto onder trein in achterhaven

Dinsdagavond om 21.30 is een personenwagen in de Zeebrugse achterhaven aangereden door een goederentrein. Het ongeval deed zich voor langs de Alfred Ronsestraat ter hoogte van de Cast-terminal. De wagen werd een tiental meter meegesleurd en grondig vernield. Als bij wonder werd de bestuurder uit Wenduine niet gekwetst. Hij kwam met de schrik vrij.

12.5.09

Cassatie voor Surfers’

De Kafkaïsche rechtsgang rond Surfers’ Paradise is dan toch niet voorbij. Na 12 jaar strijd had het Hof van Beroep in Gent de surfvereniging vorige maand vrijgesproken van elk vermeend bouwmisdrijf. Tegen die beslissing is een ambtenaar van de dienst Ruimtelijke Ordening nu onverwacht in cassatie gegaan. Opnieuw wordt het herstel van de oorspronkelijke duinen geëist waar het strandpaviljoen werd opgetrokken. De dienst houdt zich blind voor het feit dat er op het moment van de bouw nog geen regels van kracht waren rond ruimtelijke ordening op het strand. Ook in Zeebrugge zijn er problemen voor de surfclub. Surfcity, die al twintig jaar al actief is op het strand, moet wellicht binnen de zes maanden verdwijnen. Minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen (Open VLD) heeft namelijk beslist dat het strand een groene zone wordt.

Bestuurder die vluchtmisdrijf pleegde veroordeeld

Een restaurantuitbater uit Zeebrugge heeft van de politierechter een effectieve celstraf van drie jaar gekregen en een rijverbod van vijf jaar. De man veroorzaakte in februari van vorig jaar een dodelijk ongeval langs de Louis Coiseaukaai in Brugge en pleegde vluchtmisdrijf. Met zijn personenwagen was hij in de vroege ochtend ingereden op de fiets van een beroepsmilitair die op weg was naar z’n werk in Zeebrugge. De beschuldigde had in Brugge een vrijgezellenfeest bijgewoond. Hij verborg nadien z’n beschadigde wagen. De veroordeelde is van plan beroep aan te tekenen tegen de uitspraak.

Belgisch goud voor Kuo Lung

Op het Belgisch kampioenschap Ju-Jitsu in het Waalse Komen trad Kuo Lung uit Heist zopas aan met een hele schare deelnemers. Goud was er voor de nieuwe Belgische kampioenen Ryan Lodens (Pre-miniemen), Ludwig Dory (Kadetten) en Yaron Guns (Beloften). Ook Maxime T'Jonck (Juniors) en Stefanie Wauters (Juniors Dames) mogen een jaar lang de titel van Belgisch Kampioen dragen. Verder leverde het kampioenschap ook tweemaal zilver op voor Jean Vanhaeverbeke (bij seniores en masters). Brons was weggelegd voor Ian Lodens (Miniemen), Yannick Bouquet ( Kadetten), Ruben Ackx (Juniors) en Giovanni De Vent (Seniors).

Als de rook uit de school is verdwenen

Dinsdag kwam Cercle Brugge speler Kristof Snelders de leerlingen van de Ter Duinen Campus Heist feliciteren met het behalen van het ‘klasbakcertificaat’. Klasbak staat voor onderwijs zonder tabak, zoals BOB staat voor rijden zonder alcohol. Als de rook voorgoed uit de school is verdwenen kunnen de klassen een certificaat aanvragen. Olvo in Heist leverde daarbij ook extra inspanningen om alle leerlingen te stimuleren om nooit te beginnen met roken. De leerlingen worden verder aangemoedigd om veel te sporten en een gezonde levenswijze te onderhouden. Dit jaar werd de inzet beloond met het ‘klasbaklogo’. Om het behalen van dit logo te vieren gaf Kristof Snelders bij het einde van de sportdag het startsein om meer dan 300 ballonnen op te laten.

Zware celstraf voor dievenbende

In Brugge heeft de correctionele rechtbank dinsdag twee Ieren en een Brit veroordeeld voor grootschalige zwendel in gestolen landbouwmachines en industriële voertuigen. De zaak kwam aan het rollen toen in 2007 twee gestolen voertuigen werden aangetroffen in een loods in Knokke-Heist. Eén man kon toen gearresteerd worden. Op basis van huiszoekingen en telefoonverkeer konden later ook de andere bendeleden worden opgepakt. De dieven had het vooral gemunt op dure of nieuwe opleggers, tractoren, kraanauto's en bulldozers. De voertuigen, die vooral in onze provincie en in Nederland gestolen werden, verscheepten ze vervolgens naar Ierland. Daar werd geprobeerd de machines aan de man te brengen. Het 44-jarige Ierse kopstuk van de bende kreeg nu zeven jaar effectieve gevangenisstraf, de anderen moeten vier jaar de cel in.

Programmatie Kneistival compleet

Het Kneistival heeft dinsdag z’n complete programmatie bekend gemaakt. Na het plotse afhaken van Bill Wyman werd de voorbije weken een vervangact gezocht. Het is Kim Wilde die op 20 juli de leemte van de ex-Rolling Stone zal vullen. In de voetsporen van haar vader en broer veroverde blonde furie Kim Wilde zo’n 30 jaar geleden de pop charts. In 1981 brak ze definitief door met 'Kids in America'. Tussendoor presenteerde ze ook een tuinprogramma op de BBC en won zelfs een gouden medaille op de vermaarde Chelsea Flower Show. De jongste jaren keerde ze echter terug naar haar roots en was ze te zien op menig festival op het vasteland. Dus straks ook in Knokke-Heist. Met de eerder vrijgegeven Kneistivalnamen gaat het om Starfucker, Freaky Age, De Jeugd van tegenwoordig, Lady Linn and her magnificent seven, Brahim en Lalalover. Daarnaast maken op het Heldenplein in Heist ook Barbie Bangkok, Level 42, Sioen en Tom Helsen hun opwachting. Het zomerse Kneistival loopt van 19 juli tot 24 juli en wordt afgesloten door Sweet Coffee, Stijn en Magnus.

Ondergrondse parkeerplaats Verweeplein zeer winstgevend

Vorig jaar heeft de parkeerkelder onder het Verweeplein in Knokke voor de nv Interparking een winst van ruim 73.000 euro opgeleverd. Dit is bijna het dubbele van in 2007. Van die winst gaat 53.000 euro naar de gemeentekas. Dat moet in de toekomst nog een stuk meer worden. Vanaf nu is namelijk een nieuwe overeenkomst van kracht met Interparking. Daarbij zal Knokke-Heist jaarlijks een forfaitaire vergoeding ontvangen. Die bedraagt dit jaar 75 000 euro. In 2011 loopt de vergoeding op tot 78.000 euro.

Niet-alledaagse sport voor scholieren

Het JeugdSportProject sluit het schooljaar af met 2 unieke sportnamiddagen voor de leerlingen van de middelbare scholen in Knokke-Heist en Zeebrugge. Om te beginnen krijgt woensdagnamiddag een Baseballtornooi z’n beslag op sportstadion De Taeye. Voor dit interscholentornooi wordt gerekend op een kleine 300 deelnemers. De spelregels zijn aangepast: de baseballbat is vervangen door een tennisracket en er zijn 4 honken in plaats van 3. Verder wordt op woensdag 27 mei de 1ste editie gehouden van de DuoSprint. Deze speelt zich af op en rond de Lac van Heist. Uitzonderlijk worden ook de leerlingen van het 6de leerjaar uitgenodigd voor een eerste kennismaking met het JeugdSportProject. Leerlingenduo's gaan samen de uitdaging aan en beginnen met de kajakproef. Na de opgelegde rondjes op het meer moeten ze vervolgens een circuit afleggen in een gocart. Tenslott is er nog een loopproef tot aan de finish.

11.5.09

135 Jaar Veronica

Zaterdag 23 mei brengt de Koninklijke Muziekvereniging Veronica in Scharpoord een concert met gastoptreden van Günther Neefs. Elk jaar verzorgt de bekende muziekvereniging uit de Sluise deelkern Zuidzande een uitvoering rond een bepaald thema. Dit keer is de moderne ritmische muziek aan de orde met rock, soul en evergreens. De muziekvereniging komt naar de badstad met circa 50 muzikanten. Het Zuidzandse Veronica viert momenteel trouwens haar 135 jarig bestaan. De naam van de vereniging is dan ook niet afgeleid van de vroegere zeezender maar van het veldbloempje 'veronica', dat ook 'ereprijs' genoemd wordt. Meteen hetgeen waar de muziekvereniging naar streeft.

Scharpoord, zondag 23 mei, 20u. Toegang 10 €. Meer informatie: www.veronicazuidzande.nl

Alle 6 de Thorntonbankmolens operationeel

Op de Thorntonbank voor de kust van Knokke-Heist is zopas de laatste van de eerste reeks van zes windturbines in gebruik genomen. Het is precies 2 jaar geleden dat met de bouw van het energiepark werd gestart. In totaal komen er op de zandbank 60 windmolens met elk een vermogen van 5 MegaWatt. De volgende projectfasen zullen volgens initiatiefnemer C-power tegen het jaar 2013 uitgevoerd zijn. Tegen dan zal het hele windmolenpark een vermogen leveren van ruim 300 MW, goed voor de energiebehoeften van 600.000 verbruikers.

Veiligheid mega containerschepen onderwerp van gesprek

Bij de discussie rond de veilige vaart van mega containerschepen van de Scheldemonding naar Antwerpen is er veel wederzijds onbegrip. Dat zegt de Zeeuwse commissaris van de Koningin Carla Peijs. Volgens haar verdient rederij MSC veel geld aan die containerreuzen. Zeeland wil aan dergelijke transporten enkel meehelpen als de veiligheid gegarandeerd is. De Veiligheidsregio Zeeland, het orgaan voor fysieke veiligheid, rampenbestrijding en crisisbeheersing in onze buurprovincie, wil volgende maand het probleem uitpraten rond de veilige doorvaart van dergelijke grote schepen op de Westerschelde.

Resolut gaat er resoluut aan

Maandag is ter hoogte van de Raan in Heist gestart met de afbraak van het strandhoofd 51, dat de naam ‘Resolut’ draagt. De afbraak van de golfbreker moet volgens de overheid de verzanding voor de badstad helpen tegengaan. Strandvissers hebben daar echter hun twijfels over. Dat de verzanding voor Duinbergen door de afbraak van Resolut op de langere baan geschoven wordt is mogelijk. Maar anderzijds vrezen ze dat de 'kelle' voor Heist nog sneller zal toeslibben. Men denkt dat men eerst het strand tussen het Vissersplein en het bewuste strandhoofd had moeten opspuiten. Ook zal de ebstroom volgens hen enorm toenemen omdat dit de laatste buffer was tussen de Oostelijke strekdam en het strandhoofd "Triton". Trouwens kan men de verzanding voor Heist nauwelijks nog een zandbank noemen. Het is gewoon een enorm strand geworden dat zelfs bij kranktij bereikbaar is en bloot komt. Het is zeer de vraag of de 1 miljoen euro voor de afbraak van het strandhoofd wel nuttig besteed is.

Foto's Daniel Serie

Jabbeke 2 – FC Heist 2

In de promotiestrijd in Derde Provinciale dwong Jabbeke zondag in de wedstrijd tegen FC Heist na 15 minuten spelen een counter af en scoorde. Dat gebeurde onverwacht tegen de gang van het spel in. Vijf minuten later kwam Heist langszij met een kopbaldoelpunt van Nick Plaetinck. Op het half uur mocht Dieter Maenhout een vrije trap geven langs de zijkant van de rechthoek waarmee hij de keeper het nakijken gaf. Zo kwam Heist 1-2 voor. Na de rust ging de wind opzetten in de langsrichting van het veld wat het spel bemoeilijkte. Ook na de 90ste minuut liet de scheidsrechter verder spelen. Zes minuten later floot hij een fout op de rand van de 16 m. Jabbeke scoorde en de ref floot af. Eindstand 2-2. Nu zondag kan Heist mogelijk de promotie afdwingen in de laatste wedstrijd van het seizoen.

Nieuwe Schotlandferry onderweg naar Zeebrugge

De nieuwe Schotlandferry van Norfolkline is onderweg naar Zeebrugge. De 186m lange veerboot “Scottish Viking” werd de voorbije maanden gebouwd op de Visentini scheepswerf in het Italiaans Porto Viro. De voorbije uren is het vaartuig de straat van Gilbraltar gepasseerd. Het schip heeft als bestemming Zeebrugge en vaart momenteel met een gemiddelde snelheid van 39 km per uur. Ideaal kan het 24 knopen maken. De veerboot wordt komende woensdag in onze kusthaven verwacht. Maandag is dan de eerste afvaart naar het Schotse Rosyth. Vanaf dan zijn er drie afvaarten per week in beide richtingen. Het schip zal bij aankomst in Rosyth worden begroet door Alex Salmond, de Schotse Eerste Minister.

Nog drie straten krijgen een laagje in Knokke-Heist

Drie straten, die in slechte staat verkeren, krijgen binnenkort een nieuwe asfaltlaag. Het gaat in het centrum van Heist om de Consciencestraat en de Steenstraat. In Westkapelle wordt het stuk van de Herenweg aangepakt tussen de Dorpsstraat en de Rustoordstraat. Werken aan de riolen of nutsleidingen komen er niet aan te pas. Van zodra de timing bekend is, worden de betrokken bewoners in kennis gesteld.

Annemie Danneels derde in Dwars door Brugge

Hans Janssens en Veerle Dejaeghere hebben zondag de 29ste loopwedstrijd ‘Dwars door Brugge’ gewonnen. Het ging over een afstand van 14,5 km. De wedstrijd werd als ‘zeer zwaar’ omschreven. Onder het recordaantal van 7.000 lopers bevonden zich ook vele tientallen Knokke-Heistenaars. Bij de vrouwen legde Annemie Danneels uit Ramskapelle beslag op de derde plaats. Ze was op de Knokke 10k ook al de best geplaatste dame uit de badstad.

Top-5 mannen 14,5 km
1. Hans Janssens 43:52

2. Lander Van Droogenbroeck 44:00
3. Alexander Diaz Rodriguez 44:23
4. Bram Coppens 44:28
5. Koen Neven 45:00

Top-5 vrouwen 14,5 km
1. Veerle Dejaeghere 50:52
2. Isabelle Sluysmans 51:44
3. Annemie Danneels 52:39
4. Ria Thienpont 54:57
5. Nathalie Lambrechts 55:07

Korea Herald: Belgische Havendelegatie in Korea

Prins Filip is samen met een delegatie van de havens van Zeebrugge en Antwerpen in Korea aangekomen. Je leest er meer over in de Korea Herald van vandaag.

10.5.09

World Press Photo 09 opent z'n deuren

Zondag is de World Press Photo tentoonstelling voor ons land andermaal in Knokke-Heist in première gegaan. De inmiddels 52ste editie van 's werelds grootste en meest prestigieuze wedstrijd voor professionele persfotografie heeft z’n tenten opgeslagen in het Cultuurcentrum Scharpoord. De internationale jury heeft een zwart–wit foto van de Amerikaanse fotograaf Anthony Suau geselecteerd als ‘World Press Photo’ van het jaar 2008. De foto toont een gewapende sheriff die in Cleveland Ohio een huis doorzoekt. De bewoners hebben het pand moeten verlaten omdat ze de hypotheek niet langer konden betalen. Normaal waren het de Amerikanen die mensen tijdens allerlei conflicten wereldwijd uit hun woningen deden vluchten. Nu worden Amerikaanse burgers uit het huizen gedreven als gevolg van het ongeregelde winstbejag van geldzuchtige bankiers. De winnende foto, genomen in maart 2008, was onderdeel van een reportage in opdracht van Time Magazine. De deelnemers aan de World Press Photo tentoonstelling komen uit 124 verschillende landen. Koplopers zijn China met 490 foto’s en India met 208 foto’s. Ook Europese fotografen zijn sterk vertegenwoordigd. Dit jaar was er een aanzienlijke stijging van deelnemende fotografen uit Italië en Polen. In de categorie ‘hedendaags thema’s’ heeft de Belgisch-Iraanse fotografe Mashid Mohadjerin de World Press Photo in de wacht gesleept. De in New-York wonende fotografe deed dat met een foto van Afrikaanse bootvluchtelingen die bij Lampedusa uit zee worden gehaald door de Italiaanse kustwacht.