11.12.10

Knokke-Heist waarschuwt voor gauwdieven

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist waarschuwt de bevolking om tijdens het winkelen goed op handtassen en portefeuilles te letten. December en januari zijn namelijk ook in onze regio de maanden bij uitstek voor de gauwdieven. In de winkelstraten van de badstad lopen niet alleen mensen rond die naar een geschikt kado zoeken, er zijn ook lieden met minder goede bedoelingen. Dat is rond deze tijd trouwens in het hele land het geval. In heel België werden vorig jaar 31 844 gauwdiefstallen geregistreerd, en dat zou maar het topje van de ijsberg zijn. Tijdens de eindejaarsfeesten komen er op tal van plaatsen heel wat mensen bijeen: kerstmarkten, vuurwerk van oud op nieuw, winkels, winkelstraten en openbaar vervoer, dat eivol zit tijdens de eindejaarskoopjes, zonder de drukke horecazaken te vergeten. Kansen genoeg voor de gauwdieven, die gretig gebruik maken van de drukte en de onoplettendheid van hun slachtoffers. Een minimum aan oplettendheid is vereist als men niet beroofd wil worden van zijn portefeuille, autosleutels of draagbare telefoon. Let erop dat uw spullen goed afgesloten zijn. Draag uw handtas bij drukte steeds vooraan tegen het lichaam en stop geen waardevolle voorwerpen in uw achterste broekzakken of zakken aan de buitenzijde.

Thierry Coryn neemt ontslag als lokaal voorzitter CD&V

De CD&V Knokke-Heist heeft zaterdag Bert De Brabandere aangeduid als waarnemend voorzitter na het ontslag van Thierry Coryn als lokaal voorzitter. Thierry Coryn was enkele jaren de afdelingsvoorzitter en harde werker achter de schermen. Om persoonlijke redenen geeft hij zijn mandaat terug aan de afdeling. Hij zal zich echter als militant van de partij blijven inzetten voor de badstad. Het bestuur van de CD&V Knokke-Heist heeft beslist dat huidig ondervoorzitter Bert De Brabandere waarnemend voorzitter wordt tot aan de verkiezing van een nieuwe voorzitter op donderdag 20 januari tijdens de nieuwjaarsreceptie.

10.12.10

IJspiste vroeger ingeschaatst dan gepland in Knokke-Heist

Met de aankomst van de kerstman in de grote Coca-Cola-wagen bij het Verweeplein voor de kleintjes, was vrijdagavond ook de wat oudere jeugd niet meer te houden in Knokke-Heist. De IJspiste opende bijgevolg een uur vroeger dan gepland; ook al om te voorkomen dat de wachtende jeugd zou verkleumen. Om 20u moest de schaatsbaan dan ook even geruimd worden voor de rode loper en de officiële openingswoorden door waarnemend burgemeester Maxim Willems. Hij had het er over dat de ijspiste dit keer uitgebreid werd tot bijna duizend vierkante meter, met inbegrip van een kleuterpiste van 40 vierkante meter. Vijf weken lang kunnen inwoners, toeristen en tweede verblijvers zich uitleven op een extra grote schaatsbaan, wellicht de grootste van Vlaanderen. Anderhalf uur ijsplezier kost 5 euro, de huur van de schaatsen inbegrepen. De schaatsbaan is open van 10 tot 22 uur. Ondertussen heeft het gemeentebestuur verder gewerkt aan de eindejaarssfeer in de badstad. In de Lippenslaan werd aan de fonkelende bollen nog een elektronisch effect van vallende sneeuw toegevoegd. Op het Van Bunnenplein torent het rendier Rudolf 6 meter boven de omgeving. Op het Albertplein en het Lichttorenplein worden kleine kerstmarkten ingericht. En op 26 december is op het Van Bunnenplein nog een levende jukebox met x-massongs voorzien.

Foto-impressie Opening IJspiste bij Radio Paradijs.

Surfers’ Paradise Rats trainen in Costa Rica

De jongste leden van het Belgische O’Neill team, de O’Neill Rats, trainen momenteel in Costa Rica. De 8-jarige Dean Vandewalle uit Knokke-Heist is zopas vergezeld van de jeugdige Jack Verbraeken in het Zuid-Amerikaanse surfwater aanbeland. Ze moedigen mekaar zoveel mogelijk aan bij de trainingen. In januari sluiten ook Lois Stam en Keith Marcantuoni zich bij de boys aan onder de Costaricaanse zon. Ze oefenen er ondermeer om straks de eerste film van het ‘O’Neill Riders Initiatives 2011 project’ in te blikken.

“Duimen voor Kinderen” schilderij met succes geveild

Het bieden op het schilderij voor het project “Duimen voor kinderen” van de Knokke-Heistse auteur Piet Baete is vrijdagavond om 19u afgelopen. De auteur van bestsellers zoals zoals ‘Poker’ en ‘Wacht maar tot ik wakker word’ had deze unieke actie voor het goede doel opgezet samen met de andere misdaadauteurs Toni Coppers en Bavo Dhooge. Meer dan honderd unieke vingerafdrukken van evenzoveel bekende Vlamingen werden verzameld op één doek. Resultaat: een uitzonderlijk en onmogelijk te vervalsen schilderij. Met de opbrengst van het doek worden boekenpakketten samengesteld voor honderden langdurig geplaatste weeskinderen. De actie “Duimen voor Kinderen” werkt daarvoor intensief samen met het Agentschap Bijzondere Jeugdzorg. Bij afloop van het bieden voor het schilderij op eBay vrijdagavond bedroeg het hoogste bod liefst 4.050 euro. Ondertussen blijft de auteur niet bij de pakken zitten. Om z’n fans niet teleur te stellen is Piet Baete momenteel bezig aan een extra dikke thriller. Vrijdag passeerde hij al de 310 bladzijden.

Eerste lychees van het seizoen onderweg naar Zeebrugge uit vrees voor piraten

Het vrachtschip Hansa Stockholm is met 6500 paletten lychees uit Madagaskar op weg naar Zeebrugge. Door piraterij op de zeeroute door het Suezkanaal is nu gekozen voor de 5 dagen langere zeeroute via Kaap de Goede Hoop. Ander gevolg is, dat werd geopteerd voor onze kusthaven als losplaats in plaats van de gebruikelijke Italiaanse haven. Het schip wordt op vrijdag 17 december in Zeebrugge verwacht. Het totale exportvolume voor de belangrijke Europese markt is vastgesteld op 17.500 ton en is hiermee 2.000 ton lager dan verleden jaar. Het laatste schip wordt in de 3e week van januari verwacht, terwijl op dit moment de eerste lychees van het seizoen tot 17 december worden ingevlogen. De invoer van lychees vanuit Madagaskar is voor bijna 100% in Franse handen en ondervindt geen hinder van de Chinese productie, die vooral naar het Midden-Oosten en Singapore wordt geëxporteerd.

Voormalige Knokse horecauitbater opent 3-sterrenhotel in Damme

Rik Seys, die vroeger in Knokke-Heist onder meer de restaurants Oosthoek en Ter Dycken uitbaatte start met een nieuw project in Damme. In het centrum van de Uilenspiegelstad wil hij in april een 3-sterenhotel en restaurant openen. Het restaurant met Belgische keuken krijgt de naam Brasserie Maerlant, terwijl het hotel met 8 kamers als Vierschare bekend zal staan.

Krappere overstaptijden voor pendelaars uit Knokke-Heist

Bij de spoorwegen treedt de nieuwe dienstregeling zondag in werking. Vooral reizigers tussen onze Oostkust via Gent en Brussel naar Tongeren zijn niet tevreden. De IC-trein van Knokke en Blankenberge naar Limburg schuift immers op met zes minuten. Dat levert grote problemen op met de aansluitingen. Verder is het ook zo dat de NMBS er niet klaar voor is. Een kwart van de locomotieven is defect of in onderhoud. Het aantal treinstellen werd daarom verminderd. Gevolg is dat op sommige trajecten de reizigers geklasseerd worden als haringen in een ton. Verder zijn er de vertragingen en afgeschafte treinen. En dan wil de overheid dat men de wagen aan de kant laat en gebruik maakt van het openbaar vervoer…


Wie de nieuwe dienstregeling wil raadplegen kan dat doen op de website van de NMBS.

Charter Buurtinformatienetwerk ondertekend in Knokke-Heist

In het Stadhuis van Heist werd donderdagavond het charter ondertekend voor de oprichting van een Buurtinformatienetwerk. Het gaat om een netwerk voor ‘zelfstandige ondernemers met verblijfstoerisme als handelsactiviteit’. In de badplaats bestaat reeds een gelijkaardig netwerk voor juweliers en voor de vastgoedsector. Met dit nieuwe initiatief wil men het veiligheidsgevoel verhogen, de sociale controle bevorderen en preventieve informatie verspreiden naar hotels en gastenverblijven. Om deze doelstelling te bereiken, wisselen het buurtnetwerk en de Lokale Politie wederzijds informatie uit. Wanneer een hoteluitbater verdachte feiten, personen, voertuigen of gedragingen opmerkt en meldt aan de politie, brengen de veiligheidsdiensten alle aangesloten netwerk-medewerkers hiervan op de hoogte via het zogeheten BIN-foon-systeem. Minder dringende boodschappen, zoals tips over preventie en veiligheid worden via e-mail doorgestuurd.


Foto: Burgemeester Lippens, korpschef Dirk Van Nuffel, Michel Strubbe (adjunct gemandateerde politieambtenaar), Robin Schlüter (coördinator BIN-Z-VT) en Patrick Proot (adjunct-coördinator BIN-Z-VT) ondertekenen het BIN-Z-VT charter.

9.12.10

Knokke-Heist huurt tijdelijk sneeuwruimer voor fietspaden

Omdat de bestelde zoutstrooier voor fietspaden in Knokke-Heist pas tegen eind december zal geleverd worden, heeft het gemeentebestuur voorlopig een toestel ingehuurd. Mocht de winter weer toeslaan, dan kunnen de 34 km fietspaden in de badstad op een efficiënte en snelle manier worden ijsvrij gemaakt. De gemeente beschikt ondertussen over speciaal strooizout voor fietspaden, dat werkt zelfs als er niet zo vaak over gereden wordt. Burgemeester Lippens heeft inmiddels ook alle personeel bedankt dat de voorbije 10 dagen betrokken was bij het zoutstrooien en sneeuwruimen in de badstad.

Dienst Burgerzaken reeds op 20 december in het Sociaal Huis!

De dienst Burgerzaken Heist verhuist reeds op maandag 20 december naar het Sociaal Huis in de wijk Heulebrug. Dat is vroeger dan eerder aangekondigd; een gevolg van het feit dat de veranderingswerken vlugger klaar zijn. Verder wijzigen ook de openingstijden. Vanaf 20 december is de dienst Burgerzaken Heist open van maandag tot vrijdag van 9 tot 12.30 uur en dit voor volgende verrichtingen: identiteitspapieren, aanvraag rijbewijzen en reispassen, uittreksel uit bevolkingsregisters, registratie wilsbeschikking, euthanasie en orgaandonatie, adreswijziging, aanvraag pensioen en tussenkomst minder-validen, afschriften uit de register van burgerlijke stand.

KA Knokke-Heist koppelt groots evenement aan Music For Life actie.

Door al de publiciteit rond het ‘Glazen Huis’ in ons land realiseerde men zich bij het Koninklijk Atheneum in Knokke dat de school zelf ook beschikt over een ‘glazen huis’; de lerarenkamer op de eerste etage van het gebouw aan het Verweeplein. Van donderdag 23 december om 8u zullen de directeur en drie leerkrachten er gedurende 24 uur hun intrek nemen voor het goede doel: het Rode Kruis in Vlaanderen. Alle studenten zullen alvast afzakken naar de school, gezien ze hun raport komen ophalen. Mensen en organisaties uit Knokke-Heist en het noorden van onze provincie hoeven dus niet noodzakelijk naar Antwerpen om hun ingezameld geld af te geven. Het kan ook in de badstad. De klok rond zullen op 23 december bij het glazen huis in Knokke-Heist tegen betaling eveneens plaatjes kunnen aangevraagd worden. Er wordt verder gezorgd voor gastoptredens en interviews met allerhande BV’s. Een reporter zal instaan voor lopende verslaggeving. ’s Avonds was er bij de school sowieso een oudercontact gepland, een receptie van de avondschool en een fakkeltocht van het basisonderwijs. Dat garandeert straks natuurlijk extra veel mensen op de been. Na het ontbijt op vrijdagmorgen, andermaal ten voordele van het project, vertrekt de cheque richting Antwerpen, waar hij in naam van Knokke-Heist wordt overhandigd in ruil voor een plaatje.

Voor meer informatie kan men zich wenden tot 050/63.17.70, ka.directie@zwinstede.be of www.zwinstede.be/ka.

Tweede editie Restaurantgids voor de Zwinstreek voorgesteld

In Oostkerke heeft Toerisme Knokke-Heist een gids vol "Toprestaurants in de Zwinregio" gepresenteerd. Het gaat om de tweede editie van de populaire gids. In een straal van 22km rond de badstad treft men namelijk niet minder dan 22 restaurantsterren aan. Alleen Parijs doet het beter. In de gids trouwens niet alleen sterrenrestaurants uit de streek van Knokke-Heist, Sluis en Blankenberge tot Brugge, maar ook eethuizen die zeer goed scoren in de Michelingids en GaultMillau. In totaal kregen 49 toprestaurants een vermelding. Omdat van de vorige editie de zowat 20.000 brochures al na een maand waren uitgeput werden dit keer 50.000 exemplaren gedrukt.

Laatste afvaarten voor Kanaalferry ‘Pride of Dover’

De P&O ferry ‘Pride of Dover’, die in het verleden ook in Zeebrugge afmeerde, zal op woensdag 15 december z’n laatste vaart afhandelen tussen Calais en Dover. Het schip begon in 1987 voor het toenmalige Townsend Thoresen op de kort Kanaalroute te varen. De veerboot was de voorbije 23 jaar een van de meest succesvolle ferry’s. Dat kwam vooral door de hoge snelheid, het efficiënt lossen en laden en de grote diversiteit van faciliteiten aan boord. De ‘Pride of Dover’ was regelmatig deed vooral bij stakingen in Calais regelmatig ook Zeebrugge aan. In januari voegt de gloednieuwe ‘Spirit of Britain’ zich bij de P&O vloot.

Activiteiten in en rond Knokke-Heist

Activiteiten in en rond Knokke-Heist (klik voor meer info)

17.12 & 18.12.2010, Oxfam, Heist: Kerstbeurs

Zondag 02.01.2011,10.45 u, OLVO-zaal, Heist:
Nieuwjaarsconcert Ceciliaharmonie

Belwindturbinepark voor Knokke-Heist in gebruik genomen

Donderdag werd voor onze kust de grootste hernieuwbare elektriciteitscentrale in ons land in gebruik genomen. Het Belwind turbinepark met z’n 55 windmolens werd ontwikkeld in slechts 3,5 jaar en gebouwd op de Bligh Bank in 13 maanden, 46 km voor onze Oostkust. Op die locatie heeft de Noordzee een diepte van 15 tot 37 meter. Daarmee is Belwind het windpark dat in heel de wereld het verst uit de kust ligt en in het diepste water werd aangelegd. Het windmolenpark zal genoeg stroom leveren voor 175.000 gezinnen. Het nieuwe park van Belwind heeft 614 miljoen euro gekost.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

‘Queen Victoria’ van Cunard voor het eerst met vrouwelijke kapitein in Zeebrugge

Zaterdag 18 december doet het cruiseschip ‘Queen Victoria’ van de rederij Cunard voor het eerst de haven van Zeebrugge aan onder bevel van een vrouwelijke kapitein. Men kan Cunard alvast niet beschuldigen dat men daarmee over één nacht ijs gaat. Het heeft namelijk 170 jaar geduurd voor de rederij een vrouwelijke kapitein heeft in dienst genomen. Als proef heeft de 43-jarige Inger Olsen het schip onlangs zonder passagiers van Southampton naar Hamburg gebracht voor jaarlijks onderhoud. De echte vuurdoop voor Cunards eerste vrouwelijke kapitein begint op woensdag 15 december met een 5-daagse cruise naar het Europese vasteland. Na Amsterdam wordt op zaterdag 18 december ook Zeebrugge aangedaan. Dat moet de passagiers in staat stellen nog aan kerstshoppen te doen in Brugge. Het schip blijft van 8u 's morgens tot 17.30 u 's avonds afgemeerd. De 43-jarige Inger Olsen groeide op in de Faroe Eilanden benoorden Schotland en kwam in 1997 in dienst bij Cunard als eerste officier. Peter Shanks, directeur generaal van Cunard zegt: we zijn niet de eerste rederij met een vrouwelijke kapitein, maar het is wel opmerkenswaardig als een gevestigde waarde als Cunard veranderingen aanbrengt in een lange kapiteinstraditie. Maar dat gebeurde met goeie reden. De 19de eeuwse Amerikaanse schrijver Mark Twain merkte toen namelijk al terecht op “Cunard zouden zelfs Noah niet als kapitein aanstellen als hij zich niet eerst in de rangen had opgewerkt”. En dat heeft Inger Olsen beslist gedaan, aldus Cunard.

8.12.10

In Washington staat een huis in 415 M Street…

Wie herinnert zich de eerste prille nieuwsverzorging bij de lokale radio in Knokke-Heist in het begin van de jaren ‘80? Dat gebeurde met het brengen van de destijdse gemeentelijke informatie door Rufin Duwel en Stephanie Slewka op Radio Dynamo. Rufin is ondertussen al zo’n 30 jaar betrokken bij de lokale omroep in de badstad. Maar wat is er geworden van zijn toenmalige sidekick Stephanie Slewka? Zij had in Duinbergen school gelopen, had de Nederlands-Amerikaanse nationaliteit, en film en journalistiek zaten haar in het bloed. Na haar radiojaren in Knokke-Heist is ze verhuisd naar de Verenigde Staten. Daar ging ze aan de slag als journaliste en maker van documentaire films. Een tijdje was ze ook op Radio 1 te horen als verslaggeefster uit Amerika. Enige tijd geleden heeft (Dee Dee) Slewka ook een documentaire film gemaakt over de geschiedenis van het grote huis dat ze jaren geleden in Washington DC heeft aangekocht en helemaal heeft opgeknapt. Daarover vertelde ze aan de Washington City Paper. Dat ‘vertellement’ kun je HIER bekijken.

Il Trionfo Knokke andermaal genomineerd voor Horeca Awards

Ristorante Il Trionfo op het Rubensplein in Knokke is opnieuw genomineerd voor de Horeca Awards ‘editie 2010-2011’. De voorbije twee jaar werd het restaurant trouwens telkens winnaar van de Award voor heel Vlaanderen. De organisatoren telden voor deze wedstrijd 312 voorinschrijvingen. Na een anonieme jurering ontvingen 249 horecazaken een uitnodiging voor de jurydag. Slechts 146 deelnemers hebben een nominatie behaald. Het gemiddelde jureringscijfer voor Il Trionfo was boven het vooropgestelde gemiddelde, waardoor het Knokke-Heistse restaurant zich opnieuw tot de betere zaken van Vlaanderen mag rekenen. Op 7 februari vindt in de Limburghal in Genk het eindgala plaats. Daar gaat de familie Pungitore van Il Trionfo opnieuw voluit voor de overwinning in de categorie Buitenlandse keuken.

Antiquairs werken samen in de Zwinregio

Een reeks antiquairs uit Knokke-Heist, Damme en Brugge gaat vanaf volgend jaar samenwerken. Om te beginnen gaan ze gezamenlijk promotie voeren. Zo hebben ze een plan van de Zwinregio opgemaakt waarop hun zaken en de belangrijkste musea vermeld staan. Volgend jaar in december willen de antiquairs ook samenwerken bij het organiseren van hun opendeurdagen.

Vijfde bekroning voor fotograaf Tom D. Jones uit Knokke-Heist

Tom D. Jones uit de badstad heeft zopas de “Master Qualified European Photographer Award” in de wacht gesleept. Dit is de allerhoogste onderscheiding die er te rapen valt bij Europese beroepsfotografen. Het was een schitterende reeks beelden van tropische vlinders die hij fotografeerde in de inmiddels gesloten vlindertuin die unaniem de goedkeuring wegdroeg van de Internationale jury. De vlinders werden gefotografeerd in een prachtig lichtspel, op de zeer fijne, artistieke, eigen manier van de fotograaf. Jones kreeg de Award in Antwerpen uit handen van Minister President Kris Peeters. Het is meteen de vijfde bekroning van de Knokke-Heistse fotograaf. Het begon met een QEP award, dit is een Europese onderscheiding voor beroepsfotografen voor hun uitzonderlijke vakkundige capaciteiten. Daarop werd hij bekroond als Europees Fine-Art Photographer of the year , finalist FEP Landscape, finalist FEP Illustrative volgden…Ook z’n vrouw Sylvia Jones werd finalist FEP Portrait.

Klik hier om de foto's te bekijken: http://www.jonesphotography.eu/
De beelden worden te koop aangeboden in gelimiteerde edities.

Opvolger voor ‘Bijzonder Wonen – Knokke-Het Zoute’

Bij de uitgeverij VdH Books is zopas het boek “Wonen in stijl in Amsterdam” verschenen. Een maand geleden werd in de reeks reeds het kunstvolle fotoboekwerk ‘Bijzonder Wonen - Knokke-Het Zoute' voorgesteld. “Wonen in stijl in Amsterdam” is van de hand van Melanie van Ogtrop en fotograaf Massimo Listri. Achter de gevels van de altijd bruisende, alom geroemde stad Amsterdam gaan heel wat verrassingen schuil. De Italiaanse fotograaf Massimo Listri, bekend om zijn vele interieurboeken, en Melanie Ogtrop gingen samen op pad en selecteerden een veertigtal interieurs van enthousiaste bewoners, kunstenaars, verzamelaars en enkele antiekhandels. Dit boek gunt de lezer een blik op de stijlvolle en kunstzinnig gedecoreerde huizen die Amsterdam rijk is. In augustus 2010 werd de Amsterdamse grachtengordel toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Krachtlijnen nieuwe Belgische zeevaartwet uiteengezet

Op een persconferentie op het kabinet van de Staatssecretaris Etienne Schouppe heeft Prof Dr Eric Van Hooydonk woensdag de krachtlijnen van het Nieuw Belgisch Scheepvaartwetboek toegelicht. De bestaande wet uit 1879 is namelijk volledig voorbijgestreefd en wordt grotendeels genegeerd door de transportsector. De huidige Zeewet regelt bv. niets in verband met containervervoer, gevaarlijke goederen, elektronische gegevensuitwisseling en multimodaal vervoer. De Belgische scheepvaart- en havensector, die tot de wereldtop behoort en de pijler van de Belgische economie is, en ook de maritieme rechtspraktijk, zijn dan ook vragende partij voor een grondige modernisering. Volgend jaar volgt een tweede consultatieronde voor het voorbereiden van de nieuwe wet. Daarin zijn ook een 11-tal studiedagen opgenomen.

Algemene vergadering Jeugdraad Knokke-Heist

Zaterdag 18 december wordt in het Jeugd- en Kunstencentrum De Marge in Knokke om 18u de Algemene Vergadering van de Jeugdraad gehouden. Hierop zijn alle vertegenwoordigers van de jeugdverenigingen, of hun plaatsvervanger, uitgenodigd. Op de agenda staan o.a. een evaluatie van de voorbije activiteiten en de aankondiging en bespreking van de komende activiteiten, zoals een vrijwilligersavond, de kerstboomverbranding en de nieuwjaarsreceptie. Ander belangrijk punt is de verkiezing voor het dagelijks bestuur 2011-2012.


Bij vervanging, verhindering of wijziging van vertegenwoordigers graag tijdig de jeugdconsulent (stefaan.lagrou@knokke-heist.be) verwittigen.

Honderdste vliegtuigbom op de Noordzee vernietigd

Woensdag werd op de Noordzee het 100ste springtuig onschadelijk gemaakt dat dit jaar door Belgische en Nederlandse vissers werd opgevist voor de kust van beide landen. Het explosief was dinsdag opgevist door een vaartuig uit Stellendam. De vissers hadden de bom op een gemarkeerde plek overboord gezet en de autoriteiten gewaarschuwd. Woensdag werd het springtuig door de Nederlandse mijnenjager Hellevoetsluis vernietigd. Sinds het begin van de actie in 2005 zijn nu reeds 866 explosieven onschadelijk gemaakt, die in Belgische en Nederlandse vissersnetten waren terechtgekomen.

Activiteiten in en rond Knokke-Heist

Activiteiten in en rond Knokke-Heist (klik voor meer info)

Zaterdag 11.12.2010, 23u, Kitsch Club Knokke: Eerbetoon Donna Summer

Vrijdag 17.12.2010, 20u, De Marge Knokke: Knal! Spelletjesavond.

26.12.2010 tot 30.12.2010, 15.30u: Kerstwandelingen in het Zwin

26.12.2010 tot 09.01.2011 TC Duinbergen: Jingle Balls tennistornooi

Veel handmatig gestrooi nodig in Knokke-Heist

Tijdens het gemeentelijk offensief tegen sneeuw en ijs moesten vorige week bijna 900 manuren gepresteerd worden in de straten van Knokke-Heist. In totaal werden bij de klus 27 personeelsleden uit de diensten Reiniging, Openbaar Groen en Feestelijkheden ingezet. Eén en ander is het gevolg van het feit dat ook heel vaak manueel moest gestrooid worden. Vooral was dat het geval bij het ijsvrij maken van fietspaden. De zoutstrooimachines werden gedurende 164 uren ingezet. In totaal werd vorige week 168 ton gewoon strooizout uitgespreid op de wegen in de badstad. Daarnaast werd ook 5 ton speciaal strooizout voor fietspaden gebruikt. Daarbij komt nog dat op de begraafplaatsen en sportterreinen door 17 mensen 275 manuren gepresteerd werden bij het ruimen van sneeuw.

Wil Kafka weer tot leven gewekt worden in Scharpoord?

In Scharpoord probeert Theater Antigone op vrijdag 17 december de Duits-Tsjechische auteur Franz Kafka weer tot leven te wekken. Iets wat hij zelf zeker niet zou gewild hebben! Vorige week nog verklaarde een voormalige vriendin van Kafka, Alice Sommer, op haar 107de verjaardag voor de BBC-microfoon, dat Kafka zelfs vond “dat dit geen wereld meer was om kinderen in groot te brengen”. Hij voorzag een bureaucratische samenleving waarin de leugen van grote corporaties en machtsblokken zou regeren en de gewone mens in machteloosheid zou laten verstikken. Toch laat Antigone hun visie op Kafka in Knokke-Heist herleven. “De Kafka’s” zoals ze zich noemen zetten een revue op poten waarin ze de vele gezichten van de auteur belichten. Daarvoor hebben ze uitgebreid gegrasduind in het werk, dagboeken en brieven van een schrijver die eigenlijk aan z’n literaire vriend Max Brod had gevraagd om heel z’n nalatenschap te verbranden...


"De Kafka's": vrijdag 17 december om 20.30 uur in CC Scharpoord
13 EUR; 55+, studentenkaart: 12 EUR; Uitpas, CJP, groep +10 pers: 10 EUR

Fietsen die te lang in de stationsstalling blijven worden weggehaald

Ook in Knokke-Heist blijven in de stalling van de NMBS heel wat fietsen onbeheerd achter. Daardoor wordt veel plaats onnodig ingenomen. Dit wordt nu regelmatig gecontroleerd. Fietsen die langer dan 1 maand onaangeroerd blijven staan zullen automatisch opgehaald worden door de gemeentelijke diensten. Zo wordt meer plaats gecreëerd voor dagelijkse treingebruikers. Binnenkort worden in verband met deze nieuwe regeling in alle fietsstallingen van de stations mededelingsborden opgehangen.


Bent u een fiets kwijt? Ga dan zeker eens naar www.gevondenfietsen.be en kijk of uw fiets werd opgehaald. Momenteel wachten zo'n 550 fietsen op hun eigenaar. Meer informatie? Neem contact op met de gemeentelijke Preventiedienst (050 630 473 of preventie@knokke-heist.be.

Scharpoord experimenteert met Non-Fictie Theater

Het cultuurcentrum Knokke-Heist experimenteert deze winter met iets volledig nieuw. Het gaat om: non-fictie theater. Vier experts krijgen daarbij elk 18 minuten tijd om het onderwerp waarin zij gespecialiseerd zijn tot leven te brengen. In een kernachtig betoog zullen zij in verstaanbare taal “De Essentie” van de zaak belichten. Dat gebeurt op zaterdag 18 december. Topadvocaat Walter Van Steenbrugge heeft het dan over het hoe en waarom van de volksrechtbank. Reclamegoeroe Guillaume Van der Stighelen laat de toehoorder op zoek gaan naar de creativiteit in zichzelf. Filosoof Ludo Abicht zet het aanslepende conflict in het Midden-Oosten helder uiteen. Terwijl historicus Jimmy Koppen het geheim van de vrijmetselarij ontsluiert. Tijdens de “Nacht van de Essentie” in de badstad kan het publiek aldus op een snelle en aangename manier aan informatiewinning doen. De presentatie ligt in handen van Lisbeth Imbo.


Zaterdag 18.12.2010, 20.30u, Scharpoord: Nacht van de Essentie.
Prijs: standaard: 18.00 €, 55+: 17.00 €, studentenkaart: 17.00 €, uitpas: 15.00 €, cjp: 15.00 €

7.12.10

Roma-bende die ook in Knokke-Heist roofde opgesloten

Het parket van Brugge heeft de aanhouding gelast van een tienkoppige inbrekersbende die vermoedelijk meer dan 35 inbraken gepleegd heeft. Het gaat om mannen én vrouwen van Roma-afkomst, die de Kroatische nationaliteit hebben. In totaal werden tien arrestaties verricht, waarvan enkele in Luik, Brussel en Antwerpen. Tijdens de politie-actie werd ook een deel van de buit aangetroffen, net als 70.000 euro cash geld. De bendeleden hebben ondermeer toegeslagen in woningen en appartementen in Knokke-Heist en Damme. Ze waren uit op juwelen, cash geld, parfum en elektroapparaten. Ze verplaatsten zich telkens met andere wagens met vreemde nummerplaten, wat het onderzoek bemoeilijkte.

Massale verkeerscontroles in het weekend

Zowel vrijdag- als zaterdagnacht wordt in onze regio een verkeersveilige nacht gehouden worden. Er zal massaal gecontroleerd worden. Ook op het grondgebied van Knokke-Heist. Niet alleen de federale wegpolitie zal controles uitvoeren langs de autosnelwegen, ook het merendeel van de lokale politiezones neemt aan de controle-actie deel. De verkeersveilige nacht had eigenlijk vorige week moeten plaatsvinden, maar moest uitgesteld worden door de gevaarlijke toestand van de wegen.

Activiteiten in en rond Knokke-Heist

Activiteiten in en rond Knokke-Heist (klik voor meer info)

Vrijdag 17.12.2010, 20.30u, Scharpoord: Antigone “De Kafka’s”

Zaterdag 18.12.2010, 20.30u, Scharpoord: Nacht van de Essentie

Maandag 20.12.2010, 14u, Scharpoord: 50 Actief Knokke, Kerststuk

Knokke-Heist moet cruisepassagiers aantrekken

Knokke-Heist loopt heel wat cruise-dollars mis. Dat zegt reisagent Rufin Duwel uit de badstad. Als cruiseschepen aanleggen in Zeebrugge is er meestal een gratis shuttle voorzien naar Blankenberge. Tot nog toe is de dienst Toerisme er blijkbaar niet in geslaagd om de gratis pendelbus ook in de richting van de Knokke-Heistse winkelstraten te sturen. Het economisch belang van de Zeebrugse cruisepassagiers voor de Knokke-Heistse middenstand mag men evenwel niet uit het oog verliezen. Uit een studie blijkt namelijk dat een cruisepassagier gemiddeld 97 euro uitgeeft tijdens het bezoek aan de wal. Een eenvoudige rekensom leert dat de badstad mogelijk € 100.000 zakencijfer per cruiseschip misloopt. En daar houdt het niet mee op. Ook blijkt uit hetzelfde onderzoek dat de vraag naar Noord-Europese cruises sneller groeit dan deze naar de Caraïben. Bijna alle cruises die Noord Europa aandoen en uit Groot Brittannië vertrekken lopen binnen in Zeebrugge. En dit aantal zal in de komende jaren nog stijgen. Er is dus werk aan de winkel voor de dienst Toerisme. Het financieren van een gratis Shuttle naar Knokke-Heist zou volgens Rufin Duwel direct profijt opleveren voor de handelaars en recreatie-ondernemers in de badstad.

6.12.10

Eindejaarssfeer in aantocht in Knokke-Heist

Terwijl in veel andere gemeenten de eindejaarsgezelligheid al heerst, zal dat nu in Knokke-Heist vanaf vrijdag eveneens het geval zijn. Dan wordt het startschot gegeven voor 5 weken schaatsplezier op het Verweeplein en de eindejaarsanimatie in de winkelstraten. Vrijdag om 19 uur arriveert ook de reuze Coca Colatruck in de badstad. Daarin kunnen de kinderen op bezoek bij de kerstman. Een uur later volgt dan de officiële opening van de ijsbaan. Vervolgens trekt presentator Sven Ornelis alle registers open. Vanaf zaterdag worden shoppers in de winkelstraten van de badstad elk weekend getrakteerd op jazzensembles, hoornblazers, schaapkuddes en andere animatie. Nieuw dit jaar zijn ook initiatieven van de lokale middenstanders met als voornaamste blikvangers de chalets op het Van Bunnenplein, het Lichttorenplein en het Albertplein.

Scholieren tonen hun taalvaardigheid in Knokke-Heist

Ondanks het barre winterweer hebben in Heist toch een dertigtal taalvaardige scholieren deelgenomen aan de jaarlijkse dicteewedstrijd van het Willemsfonds. Dat gebeurde in samenwerking met de gemeente en de bibliotheek. In het stadhuis verdiepten de leerlingen zich in twee 'taaie' dictees. De winnaars werden mede 'in de bloemetjes gezet' door onderwijsschepen Ingrid Reubens. Alle deelnemers gingen trouwens met een prijs naar huis. Bij de lagere scholen sleepte Amira El-Belasi de eerste prijs in de wacht. Bij de middelbare scholieren ging die naar Jarno Maertens. Beide winnaars scoorden vorig jaar trouwens ook al goed in het dictee van het Willemsfonds.


Lagere School: 1 Amira El-Belasi, 2 Emma Klincke, 3 Tinka Maertens, 4 Elonie Baeyens, 5 Joris Blomme, 5 Dries Strubbe, 5 Chayenne Vanmassenhove, 8 Hélène De Nil, 8 Axelle Keymis, 10 Céline Vandepitte.
Middelbaar: 1 Jarno Maertens, 2 Sarah Newman, 3 Lisa Verbouw, 4 Rembrand Vandevelde, 5 Anke Claeys, 5 Aily Standaert, 7 Benny Reubens, 8 Axelle Cools, 9 Angie Desmit
Een diareportage over de dicteewedstrijd vind je HIER

Sluis verkiest Belgische MUG-heli

De MUG-heli uit Brugge moet bij ongevallen in Zeeuws-Vlaanderen als eerste worden opgeroepen, en niet de traumahelikopter uit Rotterdam. Dat schrijft de Sluise burgemeester Jaap Sala in een brief aan Edith Schippers, de Nederlandse minister van Volksgezondheid. Den Haag wil echter dat de nieuwe heli uit de Randstad ook het grensgebied met ons land bedient. Dat kan binnen de normtijd van 30 minuten. Sala wijst erop dat de heli uit Brugge nóg sneller ter plaatse kan zijn: binnen een kwartier. En dat moet volgens de Sluise burgervader het belangrijkste criterium blijven.

Nieuwe sire bij de Vrije schutters Belle-Vue

Zoals de traditie het wil hebben begin december de Belle-Vue Schutters in de badstad ook nu weer hun jaarlijkse sireschieting gehouden. Ondanks het bittere winterweer kwamen toch 21 bedreven boogschutters naar deze presitigieuze schieting afgezakt. De uittredende Sire, Dirk Degroote, slaagde er niet in de hoofdvogel af te schieten, waardoor alle deelnemers een ronde moesten kampen. Het was uiteindelijk Ivan Decoensel die het pleit won, en zich een jaar lang Sire van Vrije schutters Belle-Vue ( 2010-2011 ) mag noemen. Baljuw werd Tania Deseck. De schuttersmaatschappij doet er verder alles aan om ’s winters de schieting in een verwarmde tent te laten gebeuren.

Meer foto's van het gebeuren vind je bij het einde van DEZE diapresentatie


Faillissement in immobiliënsector in Knokke-Heist

De rechtbank van koophandel in Brugge heeft de bvba ‘European Investment and Management Company’ failliet verklaard. Deze firma had destijds haar zetel op het Burgemeester Frans Desmidtplein in Knokke. Het bedrijf was vooral actief in de verhuurbranche van de immobiliënsector. De zaak stond al geruime tijd te koop. In dit faillissement werd de plaatselijke advocaat Kristof Van Den Heuvel aangesteld als curator.

Activiteiten in en rond Knokke-Heist

Activiteiten in en rond Knokke-Heist (klik voor meer info)12 & 19.12.2010, JCI Knokke-Heist: Dansles

Knal for Life in Knokke-Heist

Net zoals vorig jaar, steunt het Knokke-Heistse jeugdproject Knal! andermaal de actie Music For Life. Op zaterdag 18 december 2010, fietsen de Knal!vrijwilligers van het jeugd- en kunstencentrum De Marge in Knokke naar het Glazen Huis in Antwerpen. Ze worden op hun tocht ondersteund door de mountainbikevereniging “Safari Riders”. Het doel is om een actie te houden op het plein aan het Glazen huis en al het ingezamelde geld te overhandigen. Dit jaar gaat de actie onder de titel “Light For Life”. Doel is om op het plein aan het Glazen Huis enkele reuzenlampionnen met wensen van solidariteit de lucht in te laten. Deze lichtjes staan ook symbool voor de start van Music For Life en willen en oproep zijn aan alle mensen om licht en warmte uit te stralen naar zij die het moeilijk hebben. In Knokke-Heist zullen in verschillende winkels en bij verschillende handelaren Knal!For!Lifespaarpotjes staan. De giften die mensen hier doen, gaan integraal naar Music For Life.

Daarnaast kunnen mensen ook hun bijdrage storten op het rekeningnummer 000-0006566-67 met vermelding GIFT MFL-568 – Knal!ForLife Bovendien is er op zaterdag 11 december op de kerstmarkt op het Verweeplein een inzamelactie tussen 19u en 21u. Mensen die daar een gift komen storten, krijgen de kans om samen met Knal! vrijwilligers boodschappen en wensen op de lampionnen te schrijven. Alle info over de actie is terug te vinden op de Knal!site: http://www.knalvzw.be/

Knokke-Heistse tumbler medailles op de Kempen-Cup

Twaalf Tumblers van Gym Knokke-Heist hebben zopas in Oud-Turnhout deelgenomen aan de Kempen-Cup. Gouden medailles werden binnengerijfd door de enige mannelijke deelnemer, Jens Bulcke en ook door Anaïs Van Torre. Verder legden Julie Dehaemers en Sharon Claeys beslag op zilver. Een bronzen medaille was weggelegd voor Bregje Leys. Het was de laatste tumbler wedstrijd in 2010 en meteen een goede voorbereiding voor het nieuwe competitiejaar dat op 22 januari van start gaat.

Nu inschrijven voor de eerste 2011 Sporttoppers in Knokke-Heist

Vanaf nu kan men zich in Knokke-Heist inschrijven voor de eerste sporttoppers van volgend jaar. Het gaat om de Love Bike & Run, de Nissan Mountainbike Beach Challenge en de Dikke Banden Tocht. De Valentijnstocht ‘Love Bike & Run’ wordt gehouden op zaterdag 12 februari. Het is een recreatieve 'duotlon' voor geliefden en vrienden waarbij duo's samen 14 km afleggen op het strand tussen de watersportcentra. De ene fietst terwijl de andere loopt. Onderling mag er van taak gewisseld worden. Inschrijven kan enkel via www.lovebikeandrun.be tot en met donderdag 3 februari.


De 13e editie van de Nissan Mountainbike Beach Challenge krijgt z’n beslag op zondag 13 maart. De wedstrijd volgt de volledige kustlijn van in Duinbergen tot aan het Zwin. Er wacht de deelnemers een gevarieerde omloop van 24 km met flink wat zand en tal van golfbrekers. Wie minstens 15 jaar is kan de uitdaging aangaan. Heren kunnen ook kiezen voor de 48 km.

Voor jongeren van 10 tot 15 jaar staat de Dikke Banden Tocht op het programma. De kids krijgen van ervaren lesgevers van Wielerbond Vlaanderen een initiatieles in het mountainbiken en kunnen aansluitend hun opgedane ervaring testen op een mountainbiketocht van 4 km op een deel van de omloop van de Mountainbike Beach Challenge. Inschrijven voor de 4, 24 of 48 km kan enkel via www.mountainbikebeachchallenge.be tot en met maandag 7 maart.

5.12.10

Sluis heeft ambassadrice die in Knokke-Heist geboren werd

De Nederlandse actrice en musicalster Maike Boerdam, die in het Knokse Ter Linden het levenslicht zag, is benoemd tot ambassadrice van de gemeente Sluis. Boerdam kreeg na afloop van een concert in het Sluise Belfort in dat verband een sieraad en een oorkonde uit handen van burgemeester Sala. Onze buurgemeente vindt dat Boerdam deze eer toekomt vanwege haar uitzonderlijke verdiensten op artistiek en muzikaal gebied en de wijze waarop zij haar verbondenheid met West-Zeeuws-Vlaanderen uitdraagt. Het is de eerste keer dat er iemand tot ambassadeur van de gemeente Sluis is benoemd.

Winterse dubbelzinnigheden

Het winterse weer van de voorbije dagen heeft blijkbaar geleid tot heel wat dubbelzinnige uitspraken. Die willen we jullie niet onthouden. Zo hoorden we op de radio: “in het héle land is het plààtselijk glad”, en verder “de sneeuwruimers hebben ijsvrij” en tenslotte “slipcursus uitgesteld wegens gladde wegen”. Ondertussen werd ook “een demonstratie tegen Global Warming afgelast vanwege de kou”.

Negatieve gevolgen van de dooi in Knokke-Heist

Bijna iedereen in de badstad is in z’n nopjes met het invallen van de dooi na het eerste onverwachte winteroffensief. Minder gelukkig zijn echter de mensen die verleden week verrast werden door de plotse lage temperaturen en hun waterleidingen niet voldoende hebben afgeschermd. De dooi heeft bij sommigen dan ook gesprongen leidingen aan het licht gebracht, met alle ellende van dien. Het is dan ook aangewezen om snel even de ruimten in de woning die niet verwarmd worden te controleren op eventuele lekken. In sommige gevallen kunnen kelders namelijk ongemerkt vollopen met water. Ook bezitters van vakantiewoningen in Knokke-Heist doen er goed aan hun eigendom op vorst- en waterschade te laten inspecteren door een dienstvriendelijke buur. Op de foto, die zondag door een inwoner van de badstad genomen werd, zorgt met name een gebarsten leidingmeter voor ongewild waterballet.


Bij dringende dooischade kan men terecht bij de brandweer en bij de Waterdienst Knokke-Heist 050.630.250

Bemijterde ‘kindervriend’ steelt Miss België voorstelling

In de sneeuwwitte Zuri werden onder het Casino Knokke de deelnemers aan de Miss België verkiezing 2011 voorgesteld. Dat gebeurde volgens onze correspondent tijdens een “fast running dinner”. Op de 16 mooie deelneemsters viel niks aan te merken, maar voorstellingsshow en presentatie misten de nodige zwier en kwamen amateuristisch over. Ondermeer werd het momentum telkens onderbroken omdat de mooie dames “telkens in kudde de catwalk werden opgestuurd”. Niet te verwonderen dat het plotse bezoek van de bekende bemijterde kindervriend (neen, niet die uit Brugge) met z’n zwarte piet “een leuke touch gaf aan het slabakkende geheel. Het probleem was dan weer dat hij zowat het zwaartepunt van de show naar zich toetrok.” Uit het gebeuren zijn voor de organisatoren alvast de nodige lessen te trekken voor de toekomst.

HIER kan men kennis maken met de kandidaten
Zie ook http://www.radioparadijs.be/knokke-heist-in-beeld.html

Ringtriomf voor doodrijder van Vlaamse toeristen

Zaterdagavond kende bokser Harry Simon, die 8 jaar geleden onder invloed, Vlaamse toeristen uit Heist en Zwijnaarde doodreed in Namibië, een “triomfantelijke" terugkeer in de ring met ‘explosieve’ mokerslagen. Daarmee sloeg de ‘terminator’ z’n tegenstander, de Tanzaniaan Rashid Matumla, in 43 seconden knock-out. Een jaar geleden verliet Simon de gevangenis, waar hij een straf van 2 jaar uitzat voor z'n roekeloos rijgedrag.


Het hele wansmakelijke verhaal lees je in de Namibische pers.