18.8.07

Jeugd vaart naar Zeebrugge met Zenobe Gramme

Negen jongeren uit alle uithoeken van het land zijn zaterdag aan boord gegaan van de Zenobe Gramme, het opleidingszeilschip van Defensie. Het ruim 28m lange vaartuig ligt momenteel aangemeerd in de baai van Vigo, in Spanje. Zondagavond zet het schip koers richting Zeebrugge. Het zeilschip Zenobe Gramme werd in 1961 gebouwd op de BOEL-werven te Temse. Het werd tot 1970 als oceanografisch onderzoekschip gebruikt, sindsdien doet het dienst als opleidings- en representatieschip. Het schip heeft 700 m² zeiloppervlak. Het werd genoemd naar de uitvinder van de dynamo, de Belg Zenobe Gramme, geboren in 1826 te Jehay-Bodegnée.


De vijf Nederlandstalige en vier Franstalige jongeren zijn zaterdagochtend op de militaire luchthaven van Melsbroek vertrokken richting Vigo, aan de Atlantische Zee. Rond de middag stapten ze aan boord van de Zenobe Gramme. Ze volgen een tiendaagse stage bij de marine. De jongeren, zes meisjes en drie jongens, krijgen elk een navigatiefunctie toebedeeld. Zondagavond vertrekken ze uit Vigo, om via de Golf van Gascogne langs de Spaanse en Franse kusten richting België te varen. In Bretagne gaan ze even aan land en op 28 augustus worden ze in Zeebrugge verwacht. Dit jaar volgden zowat 2.500 jongeren een stage bij Defensie. Voor de stage op de Zenobe Gramme werden uit tachtig kandidaten uiteindelijk 27 jongeren gekozen. Een eerste ploeg vertrok eind juli vanuit Genua in Italië naar het Spaanse Cartagena. Het tweede team voer van Cartagena naar Vigo met het vaartuig. Deze jongeren worden zaterdagavond na 20 uur op de luchthaven van Melsbroek verwacht.

Challenge Tour gedeeld 5de

De Knokke-Heistse profgolfer Nicolas Vanhooteghem heeft zich geplaatst voor het weekend van het toernooi in het Zwitserse Genève. Onze stadsgenoot speelde de twee voorbije dagen in 72 en 70 slagen (-2) en staat daarmee gedeeld 5e in het klassement. Onze noorderbuur Joost Luiten kwam na twee dagen spelen met 69 en 72 slagen (-3) op de gedeelde 20e plaats terecht in Zwitserland.

Geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist

Klik HIER voor meer info

Komt de UB-33 na 90 jaar weer boven water?

De Duitse onderzeeër UB-33, die in de Eerste Wereldoorlog vanuit Zeebrugge opereerde en in de Straat van Dover op een mijn liep, dreigt weer boven water te komen in de drukke vaarroute die door Kanaalferries wordt gebruikt.

Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE: The Ghost of UBoat-33

Eneco vrijdag in Knokke-Heist

Aankomst 2° rit van de Enecotour Knokke-Heist op 24 augustus 2007.


De Enecotour (Ronde van de Benelux) is een meerdaagse wielerwedstrijd voor elite renners met contract, die als pro-tour wedstrijd bij de UCI gecatalogeerd is. Op 24 augustus 2007 is de aankomst van de 2° rit in Knokke-Heist voorzien. De wielerkaravaan komt van Maldegem via de N 49(Natiënlaan) naar Knokke-Heist. Te Knokke-Heist volgt de wedstrijd de Kalvekeetdijk, Westkapellestraat tot Hendrik Consciencestraat, Polderstraat en Knokkestraat naar Knokke. Vervolgens via Koningslaan naar de Elizabetlaan, waar ter hoogte van het Casino de eerste doortocht aan de aankomst voorzien is. Vervolgens wordt een lokale ronde gereden via de Elizabetlaan(N 34), Heistlaan(N 300), Dudzelestraat(N 376) en terug via de Natiënlaan(N 49), over hetzelfde traject als de doortocht naar de aankomst. De doortocht van deze wedstrijd op de N 49 zal van 14.30 u. tot 16.30 u. voor enige hinder zorgen op het traject van Maldegem naar Knokke. Tijdens de doortocht wordt alle verkeer richting Knokke voor korte tijd stilgelegd. Op het grondgebied van Knokke-Heist worden alternatieve routes naar het centrum (route 1) en het Zoute(route 2) bewegwijzerd. Tijdens de doortocht van de renners op de Dudzelestraat (N 376) wordt alle verkeer tijdelijk stilgelegd. Verkeer dat van Zeebrugge naar het binnenland rijdt, wordt aangeraden tussen 15 en 17 uur de N 31 Zeebrugge- Brugge te gebruiken. Op 24 augustus zal de Elizabetlaan tussen Meerlaan en Abraham Hansplein tijdelijk afgesloten worden voor opbouw van de aankomstzone. Omleiding wordt bewegwijzerd.

Start van de 3 ° rit van de Enecotour 25/08/2007 te Knokke-Heist.

De 3° rit van deze ronde start op 25 augustus in Heist met bestemming Putte/Beerzel (bij Heist-op-den-Berg). Om de badstad te verlaten volgen de renners volgend parcours: Marktstraat, Westkapellestraat, Kalvekeetdijk en N 49 richting Maldegem. De start is om 12 uur voorzien op het Maes en Boereboomplein. In het centrum van Heist wordt de zone rondom het Maes- en Boerenboomplein parkeer- en verkeersvrij gemaakt vanaf 7 uur. Tijdens de doortocht van de wielerkaravaan wordt het verkeer tijdelijk stilgelegd.

Knokke-Heist promoot cruisetoerisme

Steeds meer cruiseschepen meren aan in Zeebrugge. Het gemeentebestuur van Knokke-Heist pleegde overleg met het Brugse stadsbestuur om Knokke-Heist uit te spelen als aantrekkingspunt voor de cruisepassagiers, en zal in de toekomst hiervoor ook met Brugge samenwerken. De badplaats krijgt alvast een bladzijde in een brochure van het havenbestuur die bestemd is voor reisagenten en cruiserederijen. Op de cruisebeurs Seatrade in Miami van 8 tot 10 maart 2008, waar reisagentschappen hun programma's voor het volgend seizoen komen inkopen, zal een delegatie aanwezig zijn bestaande uit burgemeesters Moenaert en Graaf Lippens, havenvoorzitter Coens en administrateur-generaal Kerckaert. De Dienst voor Toerisme van Knokke-Heist heeft inmiddels ook concrete afspraken met de Baltic Gateway Group, een reisagentschap uit het Poolse Gdynia. Die willen op eigen kosten een shuttlebus inzetten naar de badplaats, als de Dienst voor Toerisme de cruisers wegwijs maakt. Zaterdag 1 september komt de eerste lading passagiers van het reisagentschap per cruiseschip in Zeebrugge aan. Ze zullen worden opgevangen bij een voorlopige bushalte aan de rotonde Kustlaan - Sparrendreef, waar een medewerker van Toerisme Knokke-Heist ze zal onthalen.

Knokke-Heist partner in project Duurzaam kust- en strandbeheer

Diverse West-Vlaamse en Nederlandse kustgemeenten, en de 2 provincies West-Vlaanderen en Zeeland zullen een grensoverschrijdend projectvoorstel indienen rond het thema 'duurzaam kust- en strandbeheer'. Hieraan kan - indien goedgekeurd - een Europese subsidie van Euregio-Scheldemond tot 50 % worden verbonden. Intussen zijn al interessante gesprekken gevoerd tussen de diverse partners. Dat zijn nu alvast ook Blankenberge, Middelkerke, De Panne, Sluis, Veere, Vlissingen en Schouwen-Duiveland. De verschillende luiken van het project zullen draaien rond strand- en kustonderhoud, veiligheid, toegankelijkheid en zonering. Knokke-Heist springt op de boot met een projectvoorstel tot het verbeteren en verhogen van de toegankelijkheid voor de minder mobiele strandganger. De badplaats wil de bestaande loopbruggen ('passerellen') heraanleggen en verlengen tot aan de hoogwaterlijn. Naast de bestaande strandjutters die gratis uitgeleend worden aan minder mobiele personen, wordt overwogen om één of meer alleterreinwagentjes aan te kopen om die personen nog gemakkelijker het strand te laten oprijden. Zelfs al mocht de Europese subsidie niet worden toegekend, zal het project toch doorgaan. Toegankelijkheid is immers voor de badplaats een van de prioriteiten. Bovendien is deelname aan een internationaal project altijd een verrijking voor een gemeentebestuur, zowel op het vlak van kennisoverdracht als van het vormen van een nuttig netwerk voor toekomstige realisaties.

17.8.07

2008 Outrigger Wereldkampioenschapmanche bij Surfers

Surfers Paradise organiseerde in juli de vijfde editie van de Northsea Outrigger & Surfski Championships. Met 60 deelnemende boten werd het meteen de grootste wedstrijd in Europa ! Mede door de perfecte organisatie, de accommodatie, de centrale ligging en het gastvrije onthaal werden Knokke-Heist en Surfers Paradise uitgekozen om volgend jaar, op 12 en 13 juli 2008 , deel uit te maken van één van de 6 World Cup wedstrijden ! Dit circuit bestaat uit 4 overzeese manches: Auckland Nieuw Zeeland, Durban Zuid Afrika, Perth Australië, Molokai Hawaiî en 2 Europese manches. Naast Knokke-Heist wordt later nog een site gekozen in Italië, Frankrijk of Denemarken. Het koninginnestuk wordt een long distance wedstrijd van 20 km langs het strand van de badstad. Deelnemers uit de hele wereld zullen er met boten van één tot 6 personen strijden om de overwinning.


Iedereen die wil kennismaken met deze sport, is op zondag 19 augustus om 14h welkom op Surfers Paradise voor een Outrigger clinic onder leiding van Frank Eller uit Duitsland en één van Europa’s top peddelaars…De deelname is volstrekt gratis. Tot eind september is er op Surfers Paradise iedere vrijdag om 18h clubavond onder leiding van België’s outrigger pionier Danny Dhooghe uit Knokke-Heist. Deelname eveneens volledig gratis, alle materiaal ter beschikking.

Oefening kustreddingsdienst

De kustreddingsdienst IKWV, die instaat voor de veiligheid van de baders van Knokke-Heist tot De Panne heeft vrijdag naar jaarlijkse gewoonte een reddingsoefening gehouden op het strand van Zeebrugge. Daarbij werd de redding van drie drenkelingen in scène gezet. Het was vooral de bedoeling om de communicatie en coördinatie via de commandowagen van de brandweer uit te testen. Het komt er bij een redding voor de verschillende instanties op aan om zo efficiënt en zo kort mogelijk met mekaar in verbinding te blijven. Volgens Albert Serpieters van de kustreddingsdienst is het bij een reddingsactie meestal best "om zo weinig mogelijk te zeggen".

Populairste voornamen

Alles over de populairste voornamen in ons land, West-Vlaanderen en ons arrondissement in ORO's Geboren, Getrouwd etc : Populaire voornamen

Jeugdig Tennistalent op Knokke Zoute TC

Van 18 tot 25 augustus is Knokke-Heist weer het Mekka van de jonge tennisspelers. De min-18 wereldtop is dan namelijk in actie te zien in de tweede editie van de "Knokke Zoute Junior Championschips SatPlus". In totaal gaat het om 128 jonge tennistalenten. Er wordt gelijktijdig op minstens acht banen gespeeld. De organisatoren stellen dat men de komende dagen in Knokke-Heist alle jonge tennisbeloften aantreft die momenteel niet meedoen aan de US Open. Onder meer heel wat tennissers uit andere Europese landen en het Oostblok. Ook zijn negen Indiërs ingeschreven. Een prijzenpot is er niet. Met de jonge tennisspelers gaat het namelijk om echte professionals, de wereldtop van straks, die geen prijzen mogen ontvangen. De inrichters hopen op een zeer grote publieke belangstelling, vooral als het weer een beetje meezit.

Wings & Wheels "For Freedom" Ramskapelle

Zaterdag en zondag wordt een Wings and Wheels evenement gehouden waarvan de opbrengst geschonken wordt aan het "For Freedom" museum in Ramskapelle. Het museum, dat in het oud schoolgebouw wordt ingericht, zal zijn deuren openen rond pasen volgend jaar. Het evenement dat steun verschaft aan de initiatiefnemende vzw krijgt z'n beslag op het vliegveld te Ursel. Het wordt een uniek gezinsweekend waarbij een 350 tal militaire voertuigen en vliegtuigen uit de tweede Wereldoorlog in actie te zien zijn. Het geheel wordt muzikaal opgeluisterd door een 100 tal doedelzakspelers.


Voor meer info: www.wingsandwheels.be

Knocky's Fandag

Nu zaterdag speelt Knokke voor de beker van West-Vlaanderen tegen Dosko Beveren, de wedstrijd begint om 19 u. Intussen maken voetbalsportievelingen in de badstad zich klaar voor Knocky’s Fandag. Het gratis evenement wordt op zaterdag 25 augustus georganiseerd op de terreinen van Stadion Olivier in Knokke. Het startsein wordt dan om 16u gegeven met demonstratietraining van jeugd en eerste elftal. Dat gebeurt in aanwezigheid van een paar ex-voetballers uit eerste nationale. Verder ook voetbalinitiatie, volksspelen en een muzikaal avondprogramma met onder meer Nick Caan, Cookies Cream en diverse dj's.

16.8.07

100 jaar Ceciliaharmonie in Heist

In Heist bereidt de Koninklijke Ceciliaharmonie de viering van z'n 100-jarig bestaan voor. Dat gebeurt onder meer met de opmaak van een Jubileum boek door Fons Theerens. Daarin zullen alle hoogtepunten en wetenswaardigheden uit het bestaan van de harmonie aan bod komen. In het naslagwerk zullen ook heel wat oude foto’s verwerkt worden. In dat verband is de muziekvereniging nog steeds op zoek naar mensen die foto’s van de Harmonie van vóór de Tweede Wereldoorlog in hun bezit hebben. Het naslagwerk zal ongeveer 150 pagina’s tellen en slechts in een beperkte oplage gedrukt worden. Diverse vieringen krijgen volgend jaar hun beslag.


Het was namelijk op 4 februari 1908 dat de Ceciliaharmonie in Heyst aan Zee het levenslicht zag als opvolger van de Fanfaren Maatschappij Noordenklank, die ontbonden werd door een beslissing van de gemeenteraad. De fanfare bestond naar alle waarschijnlijkheid al in 1878 in Heist. Over de jaren behaalde de Ceciliaharmonie een bijzonder groot aantal onderscheidingen, waaronder de West-Vlaamse kampioenstitel in uitmuntendheid. Naast diverse optredens en concerten is de Heistse harmonie ook organisator van een zomermuziekfestival en een jaarlijks nieuwjaarsconcert. De harmonie wordt dan ook gezien als dé muzikale ambassadeur van de badstad.

Russische troepen in Zeebrugge (?!)

De Russische energiegigant Gazprom is niet erg opgetogen met ons land. De Belgische Commissie voor de Regulering van Elektriciteit en Gas (CREG) heeft namelijk zopas belangrijke onderdelen van een Gazpromplan verworpen. Het betrof het exclusieve recht om gedurende 25 jaar grote aardgasreserves ondergronds op te slaan. Gazprom had het plan opgevat om vervolgens Zeebrugge als een regionaal distributiecentrum te gebruiken. Ook wilde het Russische staatsbedrijf een bijkomende onderzeese pijplijn aanleggen tussen Zeebrugge en de Engelse kust. Hopelijk kan ons land het been stijf houden. Niet alleen raakt West-Europa steeds meer in de greep van de Russische energie. Er is meer. Zopas heeft Vladimir Putin namelijk een nieuwe wet ondertekend waardoor in ultieme gevallen de Russische zeemacht het recht krijgt om de eigendommen van Gazprom ook in het buitenland, te ‘helpen’ beschermen, zoals bijvoorbeeld in Zeebrugge. De nieuwe wetgeving kwam er om op alle eventualiteiten voorbereid te zijn bij de op handen zijnde aanleg van een nieuwe Baltische pijpleiding. De wet in kwestie zou in de toekomst echter evengoed in het geplande Zeebrugse model kunnen gebruikt worden. De nieuwe wet geeft Russische onderzeeërs zelfs het recht om vlak onder de kust te opereren als daar een Russische pijpleiding ligt.


Voor meer informatie lees ORO NieuwsMAGZINE: Problems for Russian Pipeline Projects

Internet Bedrijvengids moet ronselpraktijken stoppen

De rechtbank van koophandel in Gent heeft in kort geding de onmiddellijk stopzetting bevolen van de misleidende ronselpraktijken van Internet Bedrijvengids. Ook in Knokke-Heist waren er heel wat gedupeerden van de oneerlijke handelspraktijken van de oplichters achter deze bedrijvengids. Unizo, de Unie van Zelfstandige Ondernemers, had een proces aangespannen tegen het bedrijf dat bij ondernemers en zelfstandigen tegen forse betaling klanten ronselt voor een vermelding in een commercieel 'waardeloze' internetgids. De gedupeerden werden misleid en tekenden een contract voor een bedrag van meer dan 2.000 euro. In het vonnis wordt de uitgever van de Internet Bedrijvengids veroordeeld tot 10.000 euro per overtreding op dit verbod.

Stadhuisje Sint Anna weer in de verkoop

Het historische stadhuisje van het grensdorpje Sint Anna ter Muiden komt mogelijk dan toch in handen van een Knokke-Heistenaar. Nadat de eerdere verkoop aan een Belgische kunstenaar mislukte heeft het dagelijks gemeentebestuur van Sluis nu groen licht gegeven voor de verkoop van het beschermde pand aan de heer Flemal uit onze badstad. Hij was een maand geleden de tweede hoogste bieder. De man in kwestie heeft enkele jaren geleden trouwens ook reeds het huisje Marktplein 13 in Sint Anna aangekocht. De aankoop van het voormalige stadhuisje zal Flemal nu 330.000 euro kosten. Het Sluise college zal Flemal begin volgende week schriftelijk het aanbod overmaken. Als dit aanbod binnen twee weken niet wordt geaccepteerd, start het college opnieuw een procedure voor verkoop bij openbare inschrijving.

Wereldkampioenschap Trial Bike in Knokke-Heist

De UCI World Cup "trial bike" komt voor de tweede maal op rij naar Knokke-Heist. Komende zaterdag en zondag is het strand ter hoogte van het Casino dan ook "the place to be". Zoals steeds bij trial bike, wordt het onderste uit de kan gehaald. Het wereldkampioenschap wordt een ware uitputtingsslag. Trial bike is een extreme fietssport die garant staat voor spektakel. De trial bike eist het uiterste van zijn beoefenaars en vergt enorme kracht en behendigheid. Ondertussen wordt het strand bij het Casino bij middel van rotsblokken, haspels en andere obstakels omgetoverd tot een echte trial bike arena.

15.8.07

Appartementen zorgen voor Kadastraal Inkomen

Volgens statistieken die woensdag werden gepubliceerd zijn het de appartementen in Knokke-Heist die steeds meer Kadastraal Inkomen opleveren voor (onder meer) de gemeente. Het ging vorig jaar om circa 30,5 miljoen euro. Woonhuizen en hoeven waren samen goed voor 11,3 miljoen. Handelspanden leverden ruim 1,7 miljoen euro op. Het vrij kleine restant aan Kadastraal Inkomen dat daarna overblijft slaat op opslagruimtes, kantoren, openbare gebouwen, nutsvoorzieningen, ziekenhuizen, scholen, en sport- en recreatieinfrastructuur. De badstad is volgens de algemene directie statistiek opgedeeld in bijna 60.000 percelen, waarvan er ruim 51.00 bebouwd zijn.


Knokke-Heist klaar voor Vuurwerkfestival

Zelfs een zomer die weinig goeds heeft gebracht wordt in Knokke-Heist met een knalevenement afgesloten. Ook nu wordt alles weer klaargemaakt voor een nieuwe aflevering van het Internationaal Vuurwerkfestival. De inzet voor de deelnemende landen is ook nu weer de ING Trophy. Het was in 1969 dat bij het Zegemeer het eerste vuurwerkfestival de hemel werd ingeschoten. Na een paar jaar was het een wedstrijd geworden die in één adem werd vernoemd met de festivals in Monaco, Cannes, Scheveningen en Biaritz. Ondertussen was de locatie veranderd naar de Baai van Duinbergen. Ook was vuurwerk in harmonie met ondersteunende muziek om de hoek komen kijken. Elk pyrotechnisch gebeuren wordt beoordeeld volgens kleurenspel, synchronisatie, compositie, harmonie en originaliteit. Het vuurwerkfestival gaat op zondag 19 augustus van start met de Zweedse bijdrage. Zes jaar geleden won de deelnemer uit Göteburg reeds het festival. Daarna volgen om de twee dagen: Portugal, Spanje, Engeland en de winnaar van vorig jaar: Zwitserland.


Deelnemers 2007:
19/08/2007: Zweden -
Göteburg Fyrverkerifabriken (winnaar 2001)
21/08/2007: Portugal (vervangt Ukraïne)
23/08/2007: Spanje -
A.Caballer
25/08/2007: Engeland -
Pyro 2000 (winnaar 2000)
Winnaar 2006
27/08/2007: Zwitserland -
Bugano Feuerwerk(winnaar 2006 en 1998)

20 Jaar Dino's

Dino's in Knokke beheerst al 2 decennia een groot deel van het uitgangsleven in de badstad. Het moment dus voor zaakvoerder Deano Stepman om een groot feest in te richten op het Verweeplein. Dat is gepland op zondag 26 augustus in een grote feesttent onder de noemer "Ritmo de la Noche". Het verjaardagsevenement vervangt meteen de traditionele "Fin de saison" viering. Het feest gaat om 17u van start met kinderdisco en ditto-animatie. Dat wordt gevolgd door muziek uit handen van Nicolas Decoster, waaronder foute hits van vroeger en nu. Om 21uur staat Nic Caan op het podium met Vlaamse sfeermakers. Een uur later is het de beurt aan Truephonic, een nieuwe formatie met onder andere Coco Jr. Daarna wordt muzikaal een punt gezet achter het zomerseizoen.

Herdenking Zeezenders wereldwijd succes

Vandaag 15 augustus 2007 is het precies 40 jaar geleden dat in Engeland The Marine Broadcasting Offences Act van kracht werd. De dag ervoor hadden de meeste Britse zeezenders hun uitzendingen gestaakt. Omdat in die tijd (1967) bij ons de staatsradio amper een half uurtje popmuziek per week programmeerde ware de Britse zeezenders ook aan onze kust bijzonder populair. In de Benelux stemden regelmatig 4 miljoen luisteraars af op de zogeheten zendpiraten. Het verdwijnen van de Offshore Stations voor de Britse kust werd de voorbije dagen door allerlei omroepen herdacht. Zelfs de grootste vijand van toen, de BBC, herdacht de teloorgang van de zeezenders door een week lang Pirate BBC Essex op antenne te brengen. Daartoe werden uit alle uithoeken van de wereld de vroegere piraat-djs weer samengebracht. Het initiatief dat op middengolf en op internet ook bij ons te horen was werd wereldwijd een enorm succes. Heel wat nieuwszenders kwamen dan ook opnames maken op het voormalige lichtschip LV18 dat voor Harwich aan het anker lag.


Herdenking 40 jaar sedert einde Britse Zeezenders op ITV Anglia

Fotowedstrijd vuurtoren “Het hoog Licht”

De heemkundige kring "Heyst Leeft" organiseert momenteel een fotowedstrijd naar aanleiding van het honderdjarig bestaan van de vuurtorens in Heist. Het hoog licht is sedert 1975 geklasseerd als industrieel archeologisch monument. Het was namelijk de eerste betonconstructie langs de Belgische kust. Het bouwwerk is ruim 30 m hoog en werd destijds verfraaid met Jugenstilelementen en baksteenmotieven. De vuurtorens werden opgeleverd in 1907. Na de uitbouw van Zeebrugse voorhaven raakten ze hun functie kwijt en kwam er een nieuwe slanke metalen vuurtorenconstructie bij op de Zeedijk; net naast het "Laag Licht". Een paar jaar geleden werden de oude vuurtorens gerestaureerd. Deelname aan de fotowedstrijd van "Heyst Leeft" is gratis. Het thema kan uitgebreid worden tot “de vuurtorens in Heist”, zodat men naast foto's van het Laag en Hoog Licht ook foto's mag inzenden van de moderne slanke paalvuurtoren. De winnende foto zal vereeuwigd worden als postkaart.

De foto’s moeten uiterlijk op 25 september binnen zijn op het secretariaat : Heyst Leeft, Hoekestraat 64, 8300 Knokke-Heist, waar ook het reglement kan bekomen worden. De bekendmaking gebeurt op 21 oktober. Het reglement kan eveneens opgehaald worden bij de dienst toerisme en foto Jones, zowel in Heist als in Knokke, en bij Eddy Druk Papercenter in Heist.

Vanhootegem naar Genève

Vanaf donderdag treedt Knokke-Heistenaar Nicolas Vanhootegem aan in Rolex Trophy op de Golfclub de Geneve. Het tornooi kadert in de Challenge Tour en wordt gespeeld op een Par-72 baan van 6250 meter lang. Deze driedaagse wedstrijd is een beetje een speciale editie. Alleen de beste uit de Order of Merit werden hiervoor uitgenodigd. Gevolg is dat Vanhootegem tegen amper 38 andere spelers gaat strijden voor de hoofdprijs van 18.000 euro.

14.8.07

OCMW bezorgd over ONbetaalbaar wonen

In Knokke-Heist is Annie Vandenbussche inmiddels al meer dan een half jaar voorzitter van het OCMW. Onder het motto "de polsslag van het sociaal beleid" was het was maandagavond voor haar dan ook het moment om de eerste conclusies te trekken. Alhoewel heel wat zaken dringend de aandacht vereisen is het vooral "betaalbaar wonen" dat bovenaan de lijst staat. Heel wat minderverdieners gaan in de badstad gebukt onder de zware huurlasten. Zo is het bijna onmogelijk om in Knokke-Heist nog een woning of appartement te huren beneden de 700 euro. Er moeten volgens het OCMW dan ook dringend maatregelen komen om dat probleem te verhelpen.

Nieuwe Cultuurkrant

Het Cultuurcentrum Knokke-Heist heeft zopas de nieuwe Seizoenskrant gepubliceerd. Dat gebeurde onder het motto "Cultuur tussen bladval en bloesem". De cultuurkrant is daarbij geherstyleerd tot een echt boekwerk met 4 gelijke zijden en meer volume. In een honderdtal bladzijden wordt het nieuwe cultuurseizoen in de badstad voorgesteld. Er is volop aandacht voor jong en minder jong. Onder Podiumkunsten vindt men zo alle nodige informatie over familievoorstellingen, het concerfestival, films en dansnamiddagen. Daarbij springen namen in het oog zoals Wouter Deprez, Jo Lemaire, Hautekiet en De Leeuw, en Jukebox 2000. Verder ook het aanbod van de Oostkustacademie, tentoonstellingen en allerlei jeugdactiviteiten van De Marge en Het Verzet tot het Jeugdparlement. De ticketverkoop start op maandag 27 augustus om 8 uur.


Meer info op 050/630 430 of via de website http://www.ccknokke-heist.be/

Ploegentijdrit Ramskapelle

In afwachting dat de Eneco Tour over twee weken in de badstad passeert staat nu zaterdag een lokale ploegentijdrit op de agenda in Ramskapelle. Het is de derde keer dat deze wielerwedstrijd over een afstand van 10,5 km georganiseerd wordt. De "Grote Prijs Knokse Bandencentrale/Le Boudin Sauvage" richt zich tot alle inwoners van Damme en Knokke-Heist en renners die aangesloten zijn bij een erkende wielervereniging uit die gemeenten. Alleen niet-vergunninghouders mogen deelnemen. Elke ploeg bestaat uit 4 renners. Het deelnemersveld is beperkt tot 160 renners of 40 ploegen.

Jeugdraad Knokke-Heist organiseert Lollipop

Op het evenementenstrand ter hoogte van het Bosje van Heist wil de Jeugdraad met een nieuw concept het positieve uitgaansklimaat in Knokke-Heist stimuleren. Na het succes van Summerdance in juli is het nu de beurt aan Lollipop. Deze tweede openluchtbeachparty is al enkele jaren bekend onder de naam Dancing Vibes. Met het nieuwe Lollipopconcept wil men wil met 2 verschillende podia vooral een brede en jonge doelgroep bereiken. De Electro-/Houseliefhebbers komen met Fête Fatale, The Subs en Starski & Tonic zeker aan hun trekken op het eerste podium. City Queens host het RnB/Urban podium. Naast Fizz Clique, Davidov en DJ Twelve is er ook een live showcase van Kimberly Gibbs.


Deze openluchtbeachparty is enkel toegankelijk voor +16-jarigen. Lollipop opent zaterdag zijn deuren om 21 uur en tickets (€ 10) kun je ter plaatse kopen. Wie lid is van een jeugdbeweging betaalt op vertoon van zijn lidkaart € 5. Meer informatie vind je op www.lollipopbeach.be.

13.8.07

Geen Eneco voor Boonen?

Volgens de organisatoren is het zo goed als zeker dat Tom Boonen niet present zal zijn als de ENECO Tour later deze maand Knokke-Heist aandoet. Het ziet er naar uit dat Boonen de Ronde van Spanje zal rijden, waardoor hij de ENECO Tour mist. De sprinters Robbie McEwen, Thor Hushovd en de klassementsrenners Michael Boogerd en Thomas Dekker doen wel mee. De Eneco Tour start op 21 augustus en arriveert drie dagen later via Antwerpen in Knokke-Heist. Op 25 augustus nemen de renners van deze ProTour-koers ook de start in de badstad voor een rit van 170 km naar Putte/Beerzel. Voor de derde editie van deze Ronde van de Benelux zijn 20 profteams ingeschreven.

Verplicht zwavelarme brandstof zeeschepen

Alle zeeschepen op de Noordzee mogen vanaf deze week alleen nog varen op zwavelarme brandstof. De maatregel vloeit voort uit een EU-besluit van 2005. De Inspectie in lidstaten controleert vanaf nu of zeeschepen inderdaad brandstof gebruiken die het milieu minder belast. Op dit moment is het gemiddelde zwavelpercentage in scheepsbrandstoffen 2,7 procent. Dat wordt met de nieuwe maatregel teruggebracht naar maximaal 1,5 procent. ‘Dat betekent een milieuwinst van ruim 40 procent minder zwaveloxiden’, stelt de Europese overheid. Bovendien zal de uitstoot van fijn stof door de zeevaart met ruim 10 procent worden teruggebracht.

Lombaerts voor België tegen Servië

De Belgische Bondscoach René Vandereycken heeft maandag zijn selectie bekend gemaakt voor het EK-kwalificatieduel tegen Servië. In de 21-koppige selectie ondermeer stadsgenoot Nicolas Lombaerts, die al enige tijd voor Zenit in het Russische Sint-Petersburg speelt. Het Russische "Sport Telekanaal" zei maandagavond dat het de tweede keer is dat de jonge verdediger uit Knokke-Heist de eer van België moet helpen verdedigen. De eerste keer was dat in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Saudi-Arabië.


In de Belgische selectie die maandag werd bekend gemaakt zitten vier spelers die in Nederland voetballen. De volledige selectie: Keepers: Logan Bailly (KRC Genk), Olivier Renard (Standard) en Stijn Stijnen (Club Brugge). Verdedigers: Carl Hoefkens (West Bromwich Albion), Vincent Kompany (Hamburg), Nicolas Lombaerts (Zenit), Jelle Van Damme (Anderlecht), Daniel Van Buyten (Bayern München), Anthony Vanden Borre (Fiorentina), Thomas Vermaelen (Ajax) en Mark De Man (Anderlecht). Middenvelders: Philippe Clement (Club Brugge), Steven Defour (Standard), Karel Geraerts (Club Brugge), Gaby Mudingayi (Lazio Roma), Maarten Martens (AZ) en Timmy Simons (PSV). Aanvallers: Moussa Dembélé (AZ), Kevin Mirallas (Lille), François Sterchele (Club Brugge) en Mbo Mpenza (Anderlecht).

Jonge Zwinooievaars maken zich klaar voor trek

In het Zwin in Knokke-Heist maken de jonge ooievaars zich momenteel klaar om naar het zuiden te vertrekken. In totaal gaat om 18 jonge vogels die voor het eerst in hun leven de lange trektocht zullen aanvatten. Vanaf half augustus vertrekken de jonge ooievaars uit Noordwest-Europa massaal naar het zuiden, er worden de komende weken honderden ooievaars boven Vlaanderen verwacht. Uit de gegevens verzameld door Natuurpunt blijkt dat in er deze zomer in heel ons land 65 ooievaarspaartjes broedden. In totaal vlogen er een 91 jongen uit, een absoluut record! De jonge ooievaars vertrekken op eigen houtje, meestal voor de volwassen dieren. Hun instinct stuurt hen in de juiste richting. Dankzij het project "Ooivaars zonder Grenzen", waarbij ooievaars met satellietzenders uitgerust werden, weten we waar de ooievaars zullen overwinteren. De helft of tweederde van deze ooievaars zal na een 2000 km lange vlucht overwinteren in het zuiden van Spanje of Portugal. Deze afstand zullen ze op een 2 à 3 weken overbruggen. Een kleinere groep is avontuurlijker en waagt de oversteek naar Afrika om na een vlucht van meer dan 4000 km te overwinteren in Mali, Mauretanië of Senegal. Ook dit jaar kan iedereen de 4 met zender uitgeruste vogels volgen via de website www.ooievaars.be. De 91 Belgische ooievaars kunnen het gezelschap krijgen van bijna 1.000 jonge Nederlandse ooievaars en minimaal enkele tientallen Duitse ooievaars.

Voorzichtig rijden in grensgebied

Automobilisten die tijdens de spitsuren de grens overrijden wordt aangeraden rekening te houden met extra veel fietsende kinderen op de weg. Maandagmorgen gingen de basisscholen bij onze noorderburen namelijk opnieuw van start. De gebruikelijke zeven weken vakantie zit er voor hen op. Om aandacht te vragen voor de veiligheid van de kinderen voert men onder meer in de grensgemeenten met spandoeken opnieuw de aktie 'Wij gaan weer naar school'. Juist vlak na de vakantie gebeuren namelijk vaak ongelukken met fietsers.

Strandloop, Heist update

Vrijdagavond werd vanaf het strand bij het Heldenplein in Heist de traditionele GB Strandloop gehouden. Het was de tweede strandloop van de zomer in de badstad. Zoals de Sportdienst had gehoopt werd inderdaad massaal deelgenomen. In totaal telde men 1179 deelnemers. De 5 km Dames werd gewonnen door Annelin De Rydt uit Bekkevoort, op de voet gevolgd door Astrid Vervaet uit Knokke-Heist. De 5 km Heren werd in de wacht gesleept door Tim Viaene uit de badstad. De Dames 10km was weggelegd voor stadsgenote Annemie Danneels. De Heren 10 km tenslotte werd gewonnen door Didier Verstraete uit Langemark. De eerste Knokke-Heistenaar was Jimmy Devriese, die 9de eindigde.

12.8.07

BK Beachvolley in Knokke-Heist

De finale van het BK beachvolley op het strand van Knokke-Heist kent in de vrouwenfinale geen verrassing. Het nochtans ervaren duo Lowette-Savchenko is gewoon geen partij voor Liesbet Mouha en Liesbet Van Breedam. Zij zijn net terug van een internationaal tornooi in Noorwegen waar ze zevende werden en staan intussen 24e op de wereldranglijst. De Olympische Spelen in Peking volgend jaar kunnen hen amper nog ontsnappen. En dat tonen ze ook. Mouha / Van Breedam verpulvert de tegenstand: 21-8 en 21-12, duidelijk dus. Zij zijn de verdiende kampioenes van België 2007.


Ook in de mannenfinale geen West-Vlamingen, al raakten ze wel vrij ver in de reeksen op zaterdag. Wel Ward Coucke. Speelde twee seizoenen bij Roeselare maar komt volgend jaar uit voor Lennik. De Zultenaar werd al driemaal Belgisch kampioen. Coucke versloeg in de halve finale samen met Frankart de andere favorieten Joosen/Roelandt en komt in de finale uit tegen het Gentse duo Derop - De Bie. In de eerste set lopen Coucke en Frankart al gauw uit naar 10-6. De Bie en Derop, de underdogs van VDK gent - nieuwkomer in de ereklasse - weren zich nochtans. Dit is een punt van Stijn De Bie. Maar Coucke en Frankart staan eerste op de ranking en tonen dat ook: 21-12 in set één. Set twee kent een gelijkaardig scenario. Coucke en Frankart winnen die met 21-14 en worden Belgisch kampioen.

Toeristen trekken weekend niet door tot 15 oogst

Het afgelopen weekend was opnieuw een topweekend voor de kust. Dat zegt directeur André Desmidt van Toerisme Knokke-Heist. Vooral de aankondiging van mooi weer zorgde ervoor dat veel mensen vrijdagavond al naar de kust afzakten. Wel stellen hoteluitbaters, verhuurders en toerismekantoren vast dat minder mensen de brug maken naar woensdag 15 augustus, een feestdag. Andere jaren is die 15de augustus een topdag. Het feit dat de meeste mensen een eventueel extra lang weekend niet aan de kust doorbrengen heeft zonder twijfel te maken met de minder goeie weersvoorspellingen voor de nieuwe week.

Dieven wandelen weg met brandkast in Knokke

In Knokke-Heist zijn dieven op klaarlichte dag aan de haal gegaan met een brandkast. De zware waardekoffer was echter niet verankerd. Erin lagen waardepapieren, juwelen en cash geld opgeborgen, ter waarde van circa 125.000 euro. De feiten gebeurden vrijdagnamiddag, in een appartement op de 7de verdieping langs de Koninginnelaan in Knokke-Heist. De daders drongen het appartement binnen, dat boven een apotheek ligt. Op het moment van de feiten was de bewoner afwezig. Zonder dat iemand iets merkte, hebben de dieven de brandkast uit het appartement gesleept en zijn ermee weg gewandeld. De politie noemt het een "klassieke appartementsdiefstal zoals er zovele gebeuren langs onze kust", maar heeft er het raden naar hoe het komt dat niemand de dieven met de brandkast heeft opgemerkt.

Zeebrugse strandgangers vinden kaakbeen

Op het strand van Zeebrugge hebben enkele strandgangers een lugubere vondst gedaan. Ter hoogte van het Badengebouw vonden ze een kaakbeen dat na een eerste onderzoek van menselijke oorsprong bleek. Waar het kaakbeen vandaan komt of aan wie het toebehoort, is nog niet bekend. Op bevel van het parket is het been naar een laboratorium overgebracht.

Ongeluk op het nippertje vermeden

Volgens tramreizigers heeft een man zaterdagmorgen in de badstad geprobeerd onder de tram te springen. Het ging volgens omstaanders om een psychiatrisch patiënt. Het voorval deed zich voor aan de tramhalte in Knokke. Door een vlugge reactie van de bestuurder kwam de tram tijdig tot stilstand. Toen de man zag dat zijn poging niet gelukt was liep hij weg. Volgens getuigen had de trambestuurder "blijkbaar een goede conditie en kon de man bij de kraag vatten". De psychiatrische patiënt werd even later weggevoerd door de dienst 100. Het voorval deed zich voor aan de tramhalte in Knokke.