31.10.09

Voordragen kandidaten Sporttrofeeën Knokke-Heist

Je leest er alles over bij Sport aan de Oostkust.

Grote ruilbeurs van Cnoc is Hier in Scharpoord

In het Cultuurcentrum Scharpoord wordt op zondag 15 november de 63ste grote ruilbeurs van de Heemkring Cnoc is Hier gehouden. Men kan er dan terecht van 9 tot 17.30 uur. Op de beurs kan men onder meer munten, boeken, champagne kroonkurken, postzegels, foto's en oude prentkaarten, sigarenbandjes en allerlei andere voorwerpen ruilen. De toegang bedraagt een halve euro.


Voor meer info tel.: 050 61 30 89

Kunstschilder David Hockney doet regelmatig Zeebrugge aan

De bekende Britse kunstschilder David Hockney zet regelmatig vanuit Hull voet aan wal in Zeebrugge. Je leest er vandaag meer over in The Observer on Sunday.

Eerste schuchtere sanering van de financiën in Knokke-Heist

In de gemeenteraad in Knokke-Heist is zopas de tweede begrotingswijziging voor het lopende jaar goedgekeurd. Volgens Open-VLD raadslid Frank Naert zijn de begrotingsdocumenten van de gemeente reglementair in orde, maar ontbreekt een gebruiksvriendelijke uitleg die ze voor de leek zouden moeten begrijpelijk maken. Het komt er op neer dat het gemeentebestuur de extra opbrengsten afkomstig van vorige jaren en van besparingen gebruikt om minder leningen aan te gaan en de bestaande leningen vervroegd af te betalen. Daardoor gaat de schuld voor het eerst sinds jaren naar omlaag. Frank Naert noemt het een “eerste schuchtere sanering van de gemeentelijke financiën, zonder daarbij de belastingen te verhogen.” Er is volgens hem evenwel nog een lange weg te gaan.


Je leest er HIER meer over

Hondenbaasjes in Knokse paden menen dat ze boven de wet staan

Uit onderzoek door afvalbeheerder Horizon Net in Knokke-Heist blijkt onder meer dat de hondenpoep overal daalt in de badstad. Grote uitzonderingen zijn echter de paden in Knokke en de winkelstraten. Daar werd een gevoelige stijging van het aantal hondendrollen genoteerd. Volgende zomer zal dan ook opnieuw intensief campagne gevoerd worden tegen het bezoedelen van de badstad door onverantwoordelijke hondeneigenaars. Onrustwekkend is verder het feit dat het sluikstorten in Knokke-Heist met 12 procent naar omhoog is. Het afval dat in de vuilnisbakjes gedeponeerd wordt is met ruim een kwart gestegen. Een rondvraag onder meer dan 1500 passanten toonde aan dat de mensen een strengere aanpak willen van de hondenpoep, het zwerfuil en de meeuwen.

Award voor Norfolkline

De rederij Norfolkline, die vanuit Zeebrugge op Schotland vaart, werd door de lezers van The Guardian en The Observer uitgeroepen tot beste ferryoperator van het jaar. De award die al 23 jaar bestaat, wordt toegekend aan diverse ondernemingen uit de toeristische sector zoals hotels, luchtvaartmaatschappijen en reisbestemmingen. In de categorie ferrymaatschappijen gaven dit jaar meer dan 19.000 lezers hun voorkeur te kennen. Daarbij kwam Norfolkline als beste uit de bus. Norfolkline vaart ook tussen Duinkerke en Dover en van Liverpool op Belfast en Dublin.

30.10.09

Drie jaar cel voor tweede verblijvers wegens drugimport

De correctionele rechtbank heeft twee Mechelaars met tweede verblijf in Knokke-Heist veroordeeld tot drie jaar effectieve celstraf. Het duo stond terecht voor hun betrokkenheid bij de invoer van drugs. Ze liepen tegen de lamp toen de douane op de luchthaven van Zaventem beelden onderschepte waarin drugs waren verstopt. Die waren bestemd voor het tweetal en zouden worden afgeleverd aan een Nederlander die nooit werd gevat. De twee uit Mechelen streken veel geld op voor hun diensten aan de drugsorganisatie. De man en de vrouw reden met dure wagens en hadden een appartement gekocht in Knokke.

Nieuwe trainer voor Basketdames in Knokke-Heist

De basket damesploeg van BC Namedis chape Knokke-Heist, die in 1ste Landelijke speelt, heeft een nieuwe trainer. Coach Jeffrey Paridaen kon zich door nieuwe beroepsbezigheden niet langer vrijmaken. De rest van het seizoen zal de 46-jarige Eric Van Craeymeersch instaan voor de begeleiding van de dames. Hij is een ervaren trainer met een A-diploma. De nieuwe coach kan men op zaterdag 7 november reeds aan het werk zien om 18h15 in de Stormmeeuw. Dan spelen de Knokke-Heistse basketdames namelijk tegen BBC Schelle.

Meer hierover in Sport aan de Oostkust.

65-plussers straks niet meer gratis op tram en bus?

Als het aan De Lijn ligt behoort het beeld van dichte drommen 65-plussers die dag na dag met de kusttram tussen Knokke-Heist en De Panne rijden om de eenzaamheid te verdrijven waarschijnlijk tot het verleden. De bejaarden zijn namelijk de eerste mensen die de besparingsronde volgens De Lijn gaan voelen. Ze zullen in de nabije toekomst niet meer gratis mogen rijden. Voor hen is sprake van een jaarlijkse abonnementsbijdrage van 20 euro. Dit voorstel druist echter in tegen het regeerakkoord! Maar de Vlaamse vervoermaatschappij moet anderzijds fors bezuinigen van de Vlaamse regering. Aan de ene kant zoekt De Lijn 40 miljoen besparingen per jaar en aan de andere kant moeten er ook meer inkomsten komen. Vandaag krijgen alle mensen die 65 jaar worden, een gratis abonnement van De Lijn in de bus. Ook dat wil De Lijn veranderen: de vervoermaatschappij gaat niet meer automatisch iedereen aanschrijven. De kans is eveneens groot dat ook andere abonnementen van De Lijn duurder worden, maar daarover is nog geen duidelijkheid.

Garages aan de zeedijk bij De Wielingen in Knokke

Burgemeester Lippens is niet te vinden voor een openbare parkeerplaats onder de zeedijk in Knokke-Heist. Dat bleek donderdagavond tijdens de gemeenteraad. Wel wil men verder werken aan de plannen voor een parkeerkelder onder het plein van “De Wielingen” in Knokke. Het gemeentebestuur heeft daartoe 4 maanden geleden reeds de principiële goedkeuring gegeven. Donderdagavond werden enkele voorwaarden echter aangepast. Het gaat om een niet-rotatieve parking. De aanleg hangt samen met de nieuwbouw van Residentie St Georges. Omwonenden zullen de ondergrondse parkeerboxen kunnen aankopen. De garages krijgen krijgen een in- en uitrit in een zijstraat, waardoor het verkeer op de zeedijk zou verminderen. Na voltooiing van de werken wordt het bovenplein opnieuw aangelegd, zodanig dat het overal een aslast van 12 ton kan dragen. Op het plein komt verder ook een kunstwerk. Dat zal gemaakt worden in overleg met de commissie Beelden in de Stad.

29.10.09

Proefsleuf in ’t Walletje levert geen archeologische vondsten op in Knokke-Heist

Proefsleuven die in ‘t Walletje in Westkapelle gegraven werden hebben geen archeologische vondsten opgeleverd. De voorbije dagen heeft Raakvlak proefsleuven uitgeschept op de akker tussen de Herenweg en Westkapelle dorp. Dat is de site waar volgend jaar de 3de fase van het bedrijvenpark 't Walletje wordt gerealiseerd. Het was volgens historici een zone waar mogelijks laatmiddeleeuwse resten gevonden konden worden. Dat bleek niet het geval. Op dit terrein zal dan ook niet verder gezocht worden. In de loop van volgende week starten de archeologen van Raakvlak met een proefsleuf in de Spelemanstraat in Ramskapelle, waar een nieuwe verkaveling komt. Daarna is Duinenwater aan de beurt.

Canadezen maken zich klaar voor bezoek aan Knokke-Heist

Dat staat vandaag te lezen in de Canadese krant 'Standard Freeholder'

Deman wil Anschluss van Damme bij Knokke-Heist

Geert Deman, voorzitter van het Liberale Netwerk van Ondernemers, zoekt de Anschluss van de stad Damme-Sijsele bij Knokke-Heist. De uitspraak kwam er in het kielzog van een voorstel van Mercedes Van Volcem om Brugge de gemeente Zuienkerke te laten opslorpen. “Vandaag werken we vanuit Knokke-Heist al samen aangaande de veiligheidsdiensten, denk maar aan de politie en brandweer. Ook op sociaal vlak zijn er samenwerkingsverbanden tussen onze badstad en Damme. We hebben dezelfde belangen zoals de haven, het Schipdonkkanaal en de A11 (AX) en heel wat mensen in Damme hebben hun roots in onze gemeente. Ook op toeristisch vlak zou een fusie meerwaardes kunnen creëren en op financieel vlak krijgen steden en gemeenten die spontaan fuseren extra financiële middelen” aldus Deman. Een fusie tussen Knokke-Heist en Damme zou een gemeente van een kleine 45.000 inwoners doen ontstaan. Hoe het dan moet met de naam van zo'n nieuwe gemeente en met de stadsrechten van Damme is niet direct duidelijk.

Dinsdag heropent in Knokke het vernieuwde postkantoor in de Smedenstraat

Na 4 weken verbouwingswerken opent in Knokke het postkantoor in de Smedenstraat dinsdag weer z’n deuren. Het lange aanschuiven aan de loketten in het kantoor aan de Parmentierlaan zou dan tot het verleden moeten behoren. De openingsuren van het vernieuwde postkantoor in de Smedenstraat blijven onveranderd. Doordeweeks doorlopend van 9 tot 17.30u. Donderdag echter slechts vanaf 10u, en op zaterdag van 9 tot 12. Het postkantoor in de Parmentierlaan gaat terug naar de oude openingsuren, maar sluit –ondanks zwaar protest- op 15 december definitief z’n deuren. Van dan af is er in de badstad nog slechts één postkantoor voor meer dan 34.000 inwoners en ’s zomers een veelvoud daarvan.

Horizon 8300: wetenschappelijke voordracht over de zandbank in Heist

In het kader van de tentoonstelling Horizon 8300 staat een voordracht op het programma over de evolutie van de zandbank voor de kust van Heist West. Die wordt gegeven op dinsdag 10 november om 20u in het Cultuurcentrum Scharpoord. Sprekers zijn Ir. Job Janssens van het waterbouwkundig Laboratorium en Kathy Belpaeme van Geïntegreerd kustzonebeheer. Een deel van de zandbank komt reeds boven water tijdens laagwaterstanden bij springtij. De deskundigen geven onder meer antwoord op de vragen: 'Hoe is die zandbank daar gekomen? En kan er iets aan gedaan worden?'

Maersk breidt Verre Oostendienst uit

De Deense containerrederij Maersk Line start als eerste een directe dienst tussen Polen en het Verre Oosten. De haven van Gdansk wordt opgenomen in het vaarschema van de AE10 Service, die ook al Zeebrugge en de Scandinavische havens Göteborg en Aarhus bedient. De nieuwe Poolse aanloop gaat ten koste van die van Duinkerke. Het doortrekken van de AE10 naar Polen is mogelijk omdat Maersk Line deze winter de schepen trager laat varen en er extra eenheden worden ingezet. In de AE10 varen schepen met een gemiddelde capaciteit van 8.500 teu. Het eerste schip dat koers zet naar Gdansk, is de Maersk Taikung (8.411 teu) die op 1 december in Shanghai vertrekt, dan ondermeer Zeebrugge aandoet en vervolgens op 5 januari voor de eerste keer in Polen verwacht wordt.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens de voorbije week in Knokke-Heist vind je HIER.

Vernieuwingen en renovaties aan de zeedijk in Knokke-Heist

Langs de zeedijk in de badstad zullen de oude leuningen van de trappen naar het strand worden vervangen door nieuwe in roestvrij staal. Nog dit najaar wordt hiervoor een uitvoeringsdossier voorgelegd aan de hogere overheid. De gietijzeren leuning rond de oude bunker aan de Wandelaar in Duinbergen zal echter indien mogelijk gerenoveerd worden. Het gaat om een restant van een mitrailleurpost. Er wordt ook gedacht aan een bevloering met arduintegels boven de bunker. In een meerjarenplan komt eveneens de verdere vernieuwing voor van de rijbaan langs de zeedijk en van de blauwsteen. Hiervoor zou eerst het Albertstrand in aanmerking komen. De Zeedijk-Heist kwam eerder al aan de beurt.

Knokke-Heist heeft nog hotelkamers voor de herfstvakantie

De hotel- en recreatiehouders in Knokke-Heist bereiden zich momenteel voor op het herfstverlof. Wat de hotelreservaties betreft tekent zich volgens Toerismevoorzitter Daniël Despiegelaere een zeer wisselend beeld af. Sommige hotels zijn nu al volzet, andere niet. Er zijn momenteel nog volop hotelkamers beschikbaar. Wel wordt steeds meer op het laatste moment geboekt. Verder houden de verhuringen in Knokke-Heist gelijke tred met dezelfde periode vorig jaar. Het grote succes zijn volgens Despiegelaere de gastenkamers. “Ze zijn duidelijk de nieuwe trend”. Tijdens de herfstvakantie moet de badstad het vooral van landgenoten hebben. In de buurlanden valt deze vakantie trouwens niet overal op hetzelfde moment.

28.10.09

Knokke-Heist vertelt justitieminister hoe het efficiënter kan met het strafregister

Recente wetgeving en omzendbrieven staan een optimale werking van het strafregister in ons land in de weg. Dat heeft Knokke-Heist laten weten aan justitieminister Stefaan De Clerck. Eerst werd aan de gemeentebesturen gevraagd om het strafregister van de politie over te nemen. Dan twee jaar later wordt een verplichte tussenkomst van de politie opgelegd om bepaalde uittreksels te mogen afgeven. En daar houdt het niet mee op. Als iemand verhuist moet het strafdossier elektronisch naar de nieuwe gemeente worden gestuurd. En daarna ook nog eens per post. Het gaat om ongeveer 4.000 uitwisselingen per jaar. Volgens Knokke-Heist kan het veel eenvoudiger. Als de rechtbanken uitspraken namelijk onmiddellijk in een centrale database justitie invoeren. En deze databank gelinkt wordt aan de algemene nationale gegevensbank van de politie en aan het gemeentelijk en centraal strafregister. Volgens de wetgever zou de connectie van het gemeentelijk met het centraal strafregister een feit zijn tegen ten laatste 31.12.2012. Knokke-Heist maakt zich echter geen illusies: daar is namelijk al 20 jaar sprake van.

Bescherming resten historisch Zwinkasteel geadviseerd

Bij onze noorderburen hebben de Staten van Zeeland geadviseerd om de archeologische resten van de Toren van Bourgondië bij Sluis aan te wijzen als beschermd monument. De Toren maakte deel uit van een klein kasteel aan de oever van het Zwin. Het kasteeltje werd in 1405 gebouwd om de zeearm te kunnen afsluiten voor vijandelijke schepen die naar Damme of Brugge wilden varen. Op de oostelijke Zwinoever stond namelijk al twee decennia het Groot Kasteel van Sluis. Door tussen beide burchten een ketting te spannen, konden schepen worden tegengehouden.

Afgezonken windmolenpyloon wordt geborgen voor onze kust

Voor onze kust is de berging gestart van een pyloon voor het windmolenpark van Belwind. Tijdens slecht weer was het gevaarte lek geraakt en beginnen afzinken in de aanloop naar de haven van Zeebrugge. Met een snelle berging wil men de veiligheid van het scheepsverkeer in het zeegebied naar Zeebrugge en de Scheldemonding garanderen.

Gastenkamer Morpheus erkend in Heist

'Morpheus' een kamer-&-ontbijt uitbating in de Zeetrapper 16 in de Heistse Oostwinkel is door de dienst Toerisme officieel erkend als gastenkamer. Deze B&B met 2 tweepersoonskamers met toilet en badkamer wordt uitgebaat door Christine Vantorre. Knokke-Heist telt momenteel 8 erkende gastenkamers die voldoen aan alle voorwaarden vastgelegd in het gemeentelijk reglement op gastenkamers.

Zeebrugge-dag in Barcelona

Zeebrugge stelt zich dinsdag in Barcelona voor op zoek naar zakenmogelijkheden op de Spaanse markt. In de Catalaanse hoofdstad zullen de diverse troeven van onze kusthaven voor importeurs en exporteurs in de verf worden gezet. Er staan ontmoetingen op het programma met stevedorebedrijven, scheepsagenten, overslagfirma’s, het weg- en spoorvervoer en containerbehandelaars. Tijdens het seminarie, dat door APZI georganiseerd wordt, zullen dinsdag ook de toekomstplannen van Zeebrugge belicht worden. Naast een vertegenwoordiging van het Zeebrugse havenbestuur zal in Barcelona, volgens de Spaanse kranten, ook de Belgische ambassadeur Johan Swinnen aanwezig zijn.

Veel interesse voor toekomst Ramskapelle

Dinsdagavond was er veel belangstelling voor een infovergadering over de toekomstige uitbouw van Ramskapelle. Liefst 10 procent van de plaatselijke bevolking was present toen burgemeester Lippens het woord nam. Nadien gaf David Van Belle van het provinciebestuur een toelichting over het EFRO-project voor een Leefbare Haven Zeebrugge. Als onderdeel van dat project kan de deelgemeente Ramskapelle rekenen op 40 % Europese subsidie. Jan Van Coillie, directeur Stadsontwikkeling, schetste vervolgens de stedelijke en ruimtelijke toekomst van Ramskapelle. Dat omvat de inplanting van 3 nieuwe verkavelingen waarvan één reeds vergund is. Els Huigens van het Gentse studiebureau 'Fris in het Landschap' gaf tenslotte een uiteenzetting over de inrichting van een groene long met een dorpsboomgaard en speelnatuur voor de kinderen. Tijdens de vraagstelling werd duidelijk dat de inplanting van een groene long in Ramskapelle kan rekenen op een breed draagvlak onder de bevolking. De aanwezigen uitten vooral hun bezorgdheid over de geluids- en lichtpollutie van de Zeebrugse achterhaven, de aanleg van de toekomstige A11, de verbreding van de kanalen en het gebrek aan een echte bufferzone. Een van de Ramskapellenaars zei dat het onverantwoord was dat kinderen in de grachten zouden spelen omdat die vervuild zijn. Schepen Luc Lierman antwoordde dat volgend jaar Aquafin de riolen van Ramskapelle zal aansluiten op het waterzuiveringsstation. Daarop zei de burgemeester dat hij bij de opening van het project 'Fris in het Landschap' zijn zwembroek zou aantrekken en in het water zou springen. Dat wordt beslist een mediamoment.

Buurtcomité trekt Reeth aan voor alternatief Casinoplan

Het buurtcomité rond het Casino Knokke heeft een alternatief voorstel gelanceerd, dat de wind uit de zeilen moet nemen van het hoge torenplan van Steven Holl. Het comité, dat geen hoogbouw wil in de badstad, is te rade gegaan bij de voormalige Vlaamse Bouwmeester Bob Van Reeth. Die stelt voor om het huidige waardevolle Casino-gebouw van Léon Stynen te renoveren en uit te breiden. Door het maximaal openmaken van de wand van de grote zaal kan volgens de bouwmeester reeds 75% van de behoeften worden ingevuld. Het overige kwart kan toegevoegd worden op het dak en ondergronds rond de patio Canadasquare. De Casinobehoeften omvatten volgens Van Reeth een zaal voor feesten tot 2.500 personen en een congrescapaciteit voor ongeveer 600 personen. De hele renovatie zou moeten betaald worden door de verkoop van autoboxen onder de zeedijk over een afstand van 1,3 km, van het Rubensplein tot aan de Wandelaar. Die afstand moet goed zijn voor zo’n 850 ondergrondse garages, die aansluiten op de rotatieparking voor 400 wagens tegenover het Casino. Vanuit de dijkgarages kunnen rechtstreekse ondergrondse toegangen worden gebouwd naar de diverse residenties, aldus Van Reeth. De vraag is of inderdaad 850 garages kunnen verkocht worden. Ander gigantisch probleem is het feit dat Van Reeth voor het realiseren van z’n plan de zeedijk 15 meter wil vooruitschuiven. Dat zou de aanleg van een totaal nieuwe zeewering betekenen, een kleiner strand en een nieuwe wandelpromenade. Ook zou het een enorme investering vergen en de wil van het Vlaams Gewest om te tornen aan de huidige zeewering. Mocht het alternatief plan ooit uitgevoerd worden, dan blijft Knokke-Heist eveneens verstoken van een hoognodige blikvanger voor de rest van de 21ste eeuw.

‘Vriezeganzen’ arriveren in het Zwin en de Oostkustpolders

De winter is op komst. In het Provinciaal Natuurpark Het Zwin en in de polders rond Knokke-Heist zijn namelijk de ‘vriezeganzen’ aangekomen. Dat is de verzamelnaam voor alle wilde ganzen die in onze regio overwinteren. In het Zwin zijn dit vooral kolganzen, grauwe ganzen en brandganzen. Op zondag 1 november en zaterdag 7 november organiseert het Zwin voor die gelegenheid een bijzondere avondwandeling. Als de zon ondergaat trekken duizenden ganzen, eenden en wulpen vanuit de polders terug naar het Zwin. Daar brengen ze in de grote en veilige plassen de nacht door. Het luchtverkeer tussen het Zwin en de omliggende polders leidt meer dan eens tot een indrukwekkende avondspits.

Op deze avondwandelingen begeleidt een gids de bezoekers door het Zwin.
Datum: 1 en 7 november van 16 tot 18 uur Plaats: Provinciaal Natuurpark Het Zwin, Graaf Léon Lippensdreef 8 in Knokke-Heist. Kostprijs: 7,20 euro (6 tot 11 jaar: 4,20 euro ; 60+: 6,40 euro). Vooraf reserveren is niet nodig.

Zwaar ongeval in Westkapelle

In Westkapelle heeft zich dinsdagavond, bij de lichten op het gevaarlijke kruispunt tussen de Oostkerkestraat en de Dudzelestraat, een zwaar ongeval voorgedaan. Rond 19u zijn een blauwe Smart en een zwarte BMW er met elkaar in botsing gekomen. De hulpdiensten waren zeer snel ter plaatse en de gewonden werden afgevoerd naar het Ter Linden ziekenhuis. Voor ze werden weggetakeld hebben de zwaar gehavende wagens geruime tijd voor zware verkeersoverlast gezorgd. Het aanschuivende verkeer veroorzaakte een file van een paar kilometer.

27.10.09

In 2010 wel weer Miss Belgian Beauty verkiezing

Miss Belgian Beauty, waarvan de finale de voorbije jaren in Knokke-Heist gehouden werd, blijft bestaan. Dat meldt Ignace Crombé, organisator en stichter van de tweede grootste schoonheidswedstrijd in ons land. Het imago van de schoonheidswedstrijd kreeg eerder een flinke deuk, in zoverre dat Crombé besloot om in 2009 geen Miss Belgian Beauty-verkiezing te organiseren. In 2010 gebeurt dat wel. Het voortbestaan wordt mogelijk door de oprichting van een nieuwe vennootschap Media & Event Partners International (MEPI). Aangevuld met professionele consultants zal die vennootschap werk maken van een eerste verkiezing van de nieuwe generatie, aldus een mededeling.

Zeebrugse dealer-inbreker aangehouden

Een 27-jarige man uit Zeebrugge is door de correctionele rechtbank onder aanhoudingsmandaat geplaatst voor drugsverkoop en inbraken. Bij een huiszoeking in het kader van een drugsonderzoek, werden in de woning van de man tal van gestolen goederen aangetroffen. Ze zijn afkomstig van diefstallen en inbraken in de regio. Toen de politie bij de man binnenviel, was hij te stoned om te worden ondervraagd.

Zondag 1 november Yssi's Disco Sunday

Disco Sunday is toe aan haar 2de editie in sfeercafé Yssi's. De vorige editie was met de Belgische 'Michael Jackson' en dit keer is het de beurt aan een super travestieshow. Een dolle bende zal swingende disconummer brengen en dit uiteraard met de nodige animatie. Verder is de vrouwelijke dj Annelies van de partij tot in de vroege uurtjes. Voor alle bezoekers zijn er leuke gadgets voorzien zoals fluo lightsticks en boa's. Helemaal verkleed komen in disco outfit is meer dan toegestaan. De toegang tot dit evenement is gratis en start al met een mega apero vanaf 19 uur.

Duinbergse klas wint wedstrijd met fietsende vogelverschrikker

De graadsklas vijfde-zesde leerjaar van de Vrije Basisschool Duinenkind uit Duinbergen heeft een 'Vogelverschrikkerwedstrijd' gewonnen. Die werd georganiseerd door de Levende Oost-Vlaamse Molens samen met uitgeverij Manteau. De wedstrijd had te maken met het nieuwe boek van Marc de Bel waarin de hoofdpersonages ook aan een dergelijke evenement deelnemen. Het winnende ontwerp is een eigen interpretatie van het begrip 'vogelverschrikker'. De Duinbergse kinderen maakten een mannetje uit recyclagematerialen en zetten hem op een fiets. Dankzij een derde wiel, aangedreven door windenergie, lijkt het alsof de vogelverschrikker echt trapt.

Al één kandidaat voor Carnavalprinsverkiezing in Heist

Bij het Cultuurcentrum heeft zich momenteel al één kandidaat gemeld voor de Carnavalprinsverkiezing die in januari gehouden wordt in Heist. Het gaat om de Francy De Clerck. De 46-jarige ambieert de titel van Carnavalprinses. In 2008 was het met Vera I ook al een vrouw die de carnavalscepter zwaaide in Heist. Of er nog tegenkandidaten opdagen is momenteel onzeker. Kandidaturen kunnen nog gemeld worden tot midden december. De enige kandidate tot nog toe is bestuurslid bij het Vlaams Belang en haalde bij de verkiezingen drie jaar geleden 138 stemmen. Francy weet zich bij de aanstaande carnavalprinsverkiezing alvast gesteund door de bekende vereniging De Tjoeptjes. Het prinsenbal waar de beslissing valt wordt gehouden op zaterdag 30 januari.

Knokke-Heistse triatleet maakt zich klaar voor de Ironman Florida

Knokke-Heistenaar Frederik Goethals maakt zich klaar voor een van de grootste sportieve uitdagingen van z’n leven. Goethals, die medezaakvoerder is van Nelson’s Hotel en zoon van de FC Knokke ondervoorzitter, start op zaterdag 7 november namelijk in de Ford Ironman Florida. Dat houdt in: 3,8 km zwemmen in de Golf van Mexico, 180 km fietsen en een volle maraton lopen. Goethals is alvast niet aan z’n proefstuk toe. Hij heeft onder meer al 8 keer de Zwintriathlon in de benen en 5 maal de stadskwarthlon in Brugge. Als ultieme voorbereiding was hij dit jaar ook van de partij in de ¾ Triathlon in het Nederlands Limburgse Stijn. In Panama City Beach Florida hoopt hij een goede tijd neer te zetten. Frederik Goethals start er om 7u ’s morgens in de leeftijdsgolf Mannen 35-39. Er zijn in totaal 2.860 inschrijvingen voor het evenement. De wedstrijd is te volgen via de internetsite Ironman.com


De inschrijving:
GOETHALS FREDERIK M35-39 KNOKKE WEST-VLAANDEREN BEL

26.10.09

‘De 6 Bochten’ in Knokke sluit z’n deuren

In Knokke-Heist gaat de bekende uitbating ‘De 6 Bochten’ binnenkort z’n deuren sluiten. Het populaire landelijke tearoom-restaurant is 25 jaar lang een echte pleisterplaats geweest voor inwoners en toeristen. Ook heel wat celebrities kwamen er over de vloer. Uitbaters Bernard Dujardin en Lieve Van de Sompele openden hun zaak op de nationale feestdag in 1985, in een kleine boerderij langs de Nieuwstraat. Over de jaren werd het pand ingrijpend verbouwd. Er kwam ook een speeltuin en een neerhof met allerlei dieren. De stress en het zoeken naar personeel voor de weekends hebben er echter voor gezorgd dat de uitbaters er op 15 november een punt achter zetten. Voor het eerst in 25 jaar willen ze ook even op reis gaan.

Uniforme snelheid tussen Ramskapelle en Heist

In het deel van de Heistlaan tussen Ramskapelle en Heist komt er op termijn een uniforme snelheid van 70 km per uur. Dat heeft het gemeentebestuur aangevraagd bij het Vlaams Gewest. Momenteel zijn er in dat straatdeel stukken waar snelheidsbeperkingen van 70 en 90 gelden. Dat leidt tot verwarring. In het snelle deel bevindt zich trouwens een oversteekplaats voor fietsers. Wat extra gevaar inhoudt. De snelheid in de Heistlaan tussen de Dudzelestraat en Ramskapelle dorp blijft echter ongewijzigd op 90 km per uur.

Topkok Sergio Herman krijgt toppunten van GaultMillau

De in Knokke-Heist wonende driesterrenchef Sergio Herman van restaurant Oud Sluis krijgt van GaultMillau de hoogst haalbare score. Nooit eerder kreeg een chef in de Benelux van de restaurantgids het maximum van de punten. ‘Volgens de gids is de keuken van Sergio Herman absolute top. Beter dan 20 op 20 kan moeilijk, al geeft Herman zelf vaak te kennen dat er altijd ruimte is voor verbetering. Maandag is de Belgische gids gepresenteerd en daar is het twintig-punten-nieuws voor Sergio uitgelekt. Toen de topprijs later tijdens een gala in Scheveningen bevestigd werd leverde dat Sergio een staande ovatie op. ‘Wat moet ik hier op zeggen’, waren de eerste woorden van de superkok. ' In mijn ogen bestaat perfectie niet. Maar ik krijg kippenvel van dit moment. Ik hoop dat ik de twintig punten ga waarmaken’ aldus Sergio Herman. Daarnaast kreeg zijn sommelier Benjamin de Buck de award voor meest talentvolle sommelier van het jaar. In eigen land doen ook Bart Desmidt van restaurant Bartolomeus in Knokke-Heist en Danny Horzeele in Lissewege het uitstekend met een 18 op 20. Zowel de Sel Gris in Duinbergen als de Oosthoek in het Zoute halen een bewonderenswaardige 15 op 20. Jardin Tropical aan het Albertstrand die vorig jaar nog werd bekroond als restaurant met de beste ontvangst en bediening, scoort opnieuw sterk met 16 op 20.

Werken in de Vauxelles in Knokke ook tijdens de herfstvakantie

Ook in de herfstvakantie zullen de werken in de Vauxelles in Knokke worden verder gezet. Dat heeft de aannemer beslist. Enkel op 1, 2 en 3 november zal niet gewerkt worden. Tijdens de uitgebreide wegeniswerken die aan de gang zijn zal van ’s morgens vroeg tot 17u geen autoverkeer mogelijk zijn. Te voet kunnen de woningen wel bereikt worden. Terwijl de werken nog aan de gang zijn moeten de huisvuilzakken buiten de werkzone geplaatst worden. De aannemer zorgt er wel voor dat in noodgevallen de hulpdiensten ter plaatse kunnen komen. Onmiddellijk na nieuwjaar begint in de Vauxelles de heraanleg van het wegdek.

Wordt de hele kust trendy à la Knokke-Heist?

De kust moet zo trendy worden als Knokke-Heist. Daar komt een groot stuk van het Strategisch Beleidsplan Kusttoerisme 2009-2014 op neer. Het plan werd uitgewerkt voor Toerisme Vlaanderen en Westtoer. Er moet volgens het beleidsplan nog meer aandacht gaan naar bewaakte zwemzones, sanitaire voorzieningen en een net, veilig en toegankelijk strand. Ook dijken en pleinen moeten kindvriendelijk, eigentijds en functioneel zijn. De kust moet trendy ogen met lounge bars, beachparties, eigentijdse restaurants en kleurrijke festivals. Dat zijn stuk voor stuk punten waar in Knokke-Heist al jaren aandacht aan besteed wordt. Om het nieuwe plan te realiseren investeert Vlaams minister voor Toerisme Geert Bourgeois de komende vijf jaar 10 miljoen euro in nieuwe projecten.

Knokke-Heistse sleept andermaal publieksprijs in de wacht op de ‘BerenAhoy’

Marie-Cecile Dobbelaere uit de badstad heeft op de 19de internationale poppen- en berenbeurs in het Rotterdamse ‘Ahoy’ voor de tweede maal de publieksprijs gewonnen. Ze deed dat met zelfgemaakte ijsbeertjes, geprojecteerd in een sneeuwlandschap. De bezoekers vonden de creatie van de Knokke-Heistse de mooiste. Ze won de Zilveren Teddybeerring en werd bedolven onder de bloemen en felicitaties. Marie-Cecile uit de Bremlaan in Knokke is thuis de hele dag bezig met het ontwerpen van dierenfiguren zoals beren, muizen en hondjes. De net behaalde prijs is dan ook de beloning voor jarenlang hard werken. De poppen- en berenbeurs in Ahoy is de grootste in Europa, met 250 deelnemers. Het evenement wordt jaarlijks bezocht door duizenden verzamelaars van poppen en teddyberen.

Halloween fakkeltocht in Heistse Heulebrug

Vrijdagavond wordt ook griezelen geblazen in Heulebrug. Een Halloween fakkeltocht trekt dan door de nieuwe Heistse deelkern. Tijdens de tocht worden de meeste straten in de wijk aangedaan. Aan de bewoners wordt gevraagd om extra sfeer te creëren door een kaars voor het raam te zetten. Volgens de initiatiefnemers is de griezeltocht de ideale manier om de herfstvakantie in te zetten. Er zijn prijzen voorzien voor het griezeligste kind in de Halloween wandeling én voor Heulebrugs beste griezelhuis.

Kortfilms van Cultuurcentrum Knokke-Heist in première

Twee kortfilms van het Cultuurcentrum gaan op maandag 2 november in première in Scharpoord. Het gaat om de kortprenten ‘Jappegem’ en ‘Een kleine duw’. De eerste kortfilm ‘Jappegem’ is van de hand van Nico Moolenaar en Hendrik Verthé, met daarnaast onder andere Vic De Wachter, Daan Hugaert, Noureddine Farihi, Charlotte Vandermeersch en Tristan Versteven. Het is een absurde actiekomedie over drie broers die burgemeester willen worden in het gehucht waar hun overleden vader jarenlang aan de macht was. Bij de tweede film 'Een kleine duw' heeft Phillipe Verkinderen de regie en scenario in handen. De kortfilm kwam er met medewerking van Gunter Lesage, Frans Van Der Aa, Liesa Naert en Kobe Vandamme. De prent vertelt het verhaal van een sleutelmoment uit het leven van de achtjarige Robbie. Het is de laatste schooldag, de laatste dag dat hij nog de steun heeft van grote broer Maarten, die volgend jaar naar het middelbaar onderwijs overgaat. Het lijkt wel alsof Robbie al lang vrede heeft genomen met zijn lot als gepeste, maar zowel Maarten als zijn vader vinden dat hij kost wat kost voor zichzelf moet opkomen. Het ziet er naar uit dat er beterschap op komst is voor Robbie... maar dan komt er steun vanuit onverwachte hoek.


Maandag 2 november, 20.30 uur, CC Scharpoord. Voor alle info over de films, raadpleeg de filmfolder of www.ccknokke-heist.be 8 EUR; groep +15 pers, 55+, studentenkaart: 7 EUR; Uitpas, CJP: 5 EUR

Programma Canadaplechtigheden in Knokke-Heist

Je leest er HIER alles over.

Casinoplatform is tevreden met de enquête rond het nieuwe Casino

Volgens woordvoerder Kathleen van der Hooft is het Casinoplatform tevreden dat het overleg met het college in Knokke-Heist heeft geleid tot een uitbreiding van de volksbevraging over het Casinodossier. Volgens het platform kost deze vorm van enquête veel minder dan een referendum. Verder biedt het nog verschillende voordelen. Men kan namelijk niet alleen in Scharpoord stemmen bij middel van de elektronische identiteitskaart . Ook is er de mogelijkheid om dat thuis te doen via de website van de gemeente, door het ingeven van het rijksregisternummer. Er mag tot 10 januari gestemd worden. Verder komt er op 24 november nog een inspraakvergadering waarbij vragen kunnen gesteld worden over het project. Het Casinoplatform stelt dat het evident is dat de enquête na 10 januari moet geëvalueerd worden. Dan pas zal het platform beslissen of de vraag naar een referendum wordt verder gezet.

Winst voor FC Knokke, eerste verlies voor VVWestkapelle

Na verlies vorige week hernam FC Knokke zondag z’n winnende reeks, maar voor Westkapelle is het tij even gekeerd. In Eerste Provinciale versloeg FC Knokke thuis de ploeg van VG Oostende met 1-0. FC staat 2de in de rangschikking met 22 punten. In Derde Provinciale B speelde Heist op verplaatsing in Zandvoorde 1-1 gelijk. VVWestkapelle was te gast bij een zeer gemotiveerd Eendracht Brugge. Gevolg is dat VVW met 3-0 de duimen moest leggen. In het klassement staat Westkapelle nog steeds nummer 1 met 24 punten. Heist legt beslag op de 12de plaats met 8 punten. In Vierde Provinciale B moest Zeebrugge Zeehaven op eigen terrein met 2-4 het onderspit delven tegen Oedelem. Koolskamp versloeg Moerkerke met 0-4. In de rangschikking staat Moerkerke 8ste met 12 punten en Zeebrugge 11de met 6 punten.


Je leest er meer over in Sport aan de Oostkust.

25.10.09

Wordt in het Casino Knokke straks een Duitstalige Miss België gekozen?

Op zondag 10 januari wordt de nieuwe Miss België 2010 gekozen in het Casino Knokke. Kijkers van VT4 en RTL TVI zullen de verkiezing rechtstreeks kunnen volgen. Voor de titel hadden zich eerder 1500 meisjes ingeschreven, Onlangs zijn 20 finalisten het sterkst uit de selectie gekomen. De mogelijkheid bestaat dat in de badstad een Duitstalige Miss België gekozen wordt. Voor het eerst doet namelijk een meisje mee uit Eupen. Het gaat om de 23-jarige Alice Piana. Uit de eigen provincie nemen verder de Brugse Cilou Ammys deel, Nathalie Gailliaert uit Beernem en Chloé Evangelista uit Menen. Voor ze naar onze badstad afzakken gaan de finalisten eerst nog uitgebreid op reis naar Thailand.

Voormalige pornokoning wordt sterke man van Punch International

De voormalige zogeheten pornokoning van Sluis, Gerard Cok, die in Knokke-Heist woont, wordt de nieuwe sterke man van de industriële holding Punch International. Dat is de firma die destijds door Guido Dumarey en Knokke-Heistenaar, tevens ex-Dynamo-voorzitter, Jean Braem werd opgericht. Punch International is gespecialiseerd in elektronische uitbesteding. Het bedrijf heeft wereldwijd meer dan 3800 werknemers in dienst. Het is trouwens al tien jaar geleden dat Cok zijn seksbelangen in de Benelux verkocht aan Duitse beursgenoteerde bedrijf Beate Uhse. Inmiddels is de 61-jarige Nederlandse Knokke-Heistenaar een allround zakenman die steeds oog heeft voor een interessante investeringsopportuniteit.