9.2.08

Zon zorgt voor druk Krokuseinde in Knokke-Heist

De zon heeft ervoor gezorgd dat een matige Krokusvakantie toch nog een meevaller geworden is voor Knokke-Heist. Het begon in mineur. De reservaties bij de hotels vielen tegen. Tijdens de week was er zeer weinig verblijfstoerisme. Het laatste weekend van de Krokusvakantie maakt echter heel wat goed. Inwoners en toeristen genieten van de zon aan zee en de Horeca pikte duidelijk een graantje mee. Naast verblijfstoeristen en de tweede verblijvers, zijn er dit weekend ook zeer veel eendagstoeristen. Een opsteker voor de middenstanders die niet echt geslaagde solden achter de rug hebben. De Knokke-Heistse hotels kennen dit weekend een zeer goede bezetting. Zelfs de hotels in de hogere prijscategorieën zijn tevreden. De zon zorgde voor veel last-minute reservaties. De drukte aan eendagstoeristen vertaalde zich zaterdagavond in langzaam en soms stilstaand verkeer bij het verlaten van de badstad.

Pools-Amerikaanse tekenaar wint Internationaal Cartoonfestival Knokke-Heist

Zaterdagavond heeft de jury van de 47ste editie van de Internationale Cartoonwedstrijd Knokke-Heist 2008 de Gouden Hoed toegekend aan een tekening van de Pools-Amerikaanse cartoonist en tv-documentaire-maker Pawel Kuczynski. De winnende cartoon laat een pinguin zien die z’n jong voedert in een ijskast, die als vogelnestje in een boom hangt. De Zilveren Hoed werd in de wacht gesleept door de Braziliaan Moacir Knorr Gutterres. De bronzen Hoed ging naar Pol Leurs uit het Luxemburgse Gonderange. Leurs won in 2005 ook al brons in de badstad. In totaal werden 2850 cartoons ingezonden, van 785 cartoonisten uit 70 verschillende landen. Het Belgische aandeel is zo’n 10 procent. Opvallend is dat een behoorlijk aantal tekeningen dit keer inspeelt op de opwarming van de aarde en het fenomeen globalisatie. Dit jaar hebben de organisatoren ook circa 700 digitaal gemaakte tekeningen ontvangen. Toch blijven de handgetekende cartoons nog de bovenhand hebben. Meteen werd zaterdag ook een selectie gemaakt van een 300-tal van de beste cartoons. Die zullen deze zomer het voorwerp uitmaken van de wereldbekende cartoonale. De jury bestaat dit jaar uit: Bob Vincke, Kurt Defrancq, Dieter Bevers, Katrien Devreese en Ludo Goderis. Volgens Eerste Schepen Maxim Willems wil men er de komende jaren alles aan doen om qua cartoonaanbod “een goeie vertegenwoordiging uit alle Europese landen te hebben”. Dat moet ’s zomers meer Europese bezoekers die België aandoen naar Knokke-Heist doen afzakken. Om dat te bereiken en meteen ook kosten te drukken wil men in de toekomst meer en meer de digitale kaart trekken, aldus nog Maxim Willems. De Gouden Hoed is 3.500 euro waard, Zilver 2.000 en Brons 1.250 euro. De Prijs van het Davidsfonds werd gewonnen door onze landgenoot Kenny Zoutendijk. De Publieksprijs 2007 gaat naar Jean Uytterelst. De Cartoonale wordt dit jaar gehouden van 21 juni tot 28 september in de Lagunahal te Duinbergen.

8.2.08

Nu ook cocaïnezaak in Sluis

Nadat enkele dagen geleden cocaïnedealers en -gebruikers werden ingerekend in Knokke-Heist heeft ook Sluis een vergelijkbaar dossier. Een 24-jarige inwoner van de gemeente Sluis zit vast op verdenking van betrokkenheid bij drugshandel in de gemeente. De man en twee 20-jarige vrouwen uit Sluis zijn opgepakt, nadat ze op heterdaad zijn betrapt. Uit onderzoek van de politie is gebleken dat het drietal deel uitmaakt van een groep van 12 jongeren. Die jongeren hielpen elkaar de laatste jaren aan cocaïne en speed.

Seniorengids 2008 rolde van de persen

In het Heistse ontmoetingscentrum “De Vierbote” is zopas de “Seniorengids 2008” voorgesteld. In deze 24 bladzijden tellende brochure werden alle voorzieningen voor senioren gebundeld. Er is daarbij onder meer ruimte uitgetrokken voor het verenigingsleven, professionele vrijetijdsbestedingen, allerlei toelagen en de werking van de thuiszorgdiensten. Volgens voorzitter André Breckx heeft de Seniorenraad in samenwerking met de gemeente 10.000 exemplaren van deze gids laten drukken. "Het is een nuttig naslagwerk dat men best goed bij de hand houdt als men ouder wordt", aldus nog Breckx. Iedereen die 60 jaar of ouder is krijgt de nieuwe gids binnenkort in de bus. De bedoeling is om elk jaar een aangepaste editie van de Seniorengids uit te brengen.

Valentijnsgevoel in Knokke-Heistse straatbeeld

Knokke-Heist wil zijn inwoners en toeristen 29 dagen lang laten voelen dat februari de Maand van de Liefde is. Er hangen dat ook 120 liefdesvlaggen in het straatbeeld om de mensen er constant aan te herinneren. En wie dacht men de rode kerstverlichting is vergeten te doven heeft het mis. Die is namelijk omgedoopt tot… valentijnverlichting. De Dienst voor Toerisme verdeelt verder een brochure "Maand van de Liefde" met kortingbonnen voor allerlei aankopen. Daarbij ook 30 tips om uw partner gastronomisch te verwennen in een Knokke-Heists restaurant.

Loop van de Bevolking

Meer informatie omtrent recente geboorten, overlijdens en huwelijken in de badstad vind je HIER.

Oppassen voor benzinedieven

De laatste paar weken stellen automobilisten in Knokke-Heist steeds vaker vast dat uit hun geparkeerde wagen bezine werd afgeheveld. Zo goed als zeker speelt de hoge benzineprijs een rol bij deze diefstallen. Het is een lucratieve bezigheid voor de criminele fraterniteit geworden. Een afsluitbare dop op de benzinetank is volgens de politie beslist een aanrader. Ook in de omliggende gemeenten werden benzinediefstallen gerapporteerd. Soms gebeurt het dat vanaf de onderkant van de auto een gat wordt geboord naar de tank, waarna de benzine wordt opgevangen in een bak.

Nieuwe afsluiting voor Stadion Olivier

In Knokke zijn de afsluitingen van Stadion Olivier aan renovatie toe en zullen derhalve binnenkort worden vervangen. De gemeente heeft daartoe het licht op groen gezet. Het betreft de terreinafsluiting vanaf de Sint-Jorisstraat tot aan de Smedenstraat. Daarnaast komt er ook een nieuwe veldafsluting rond terrein A. Het gaat om een investering van zo'n 40.000 euro.

Pianiste Fleur Claesen komt met "Sensitive" naar Scharpoord

Pianiste Fleur Claesen doet eind maart het Cultuurcentrum Scharpoord aan met “Sensitive”. Dat is het aangrijpende debuutalbum van deze jonge getalenteerde pianiste. Ze kreeg op vijfjarige leeftijd haar eerste pianolessen. Momenteel vind ze haar weg naar diverse concertpodia en weet haar publiek te betoveren. Ze studeerde piano aan het Koninklijk Vlaams muziekconcervatorium van Antwerpen waar ze afstudeerde als Master in Music. Tijdens de “Sensitive Tour 2008” concerteert Fleur voor het goede doel. Het is een reeks van 5 concerten op verschillende locaties in Vlaanderen. Op 28 maart is ze in Scharpoord. De opbrengst van het concert in Knokke-Heist gaat naar de gehandicaptenwerking Krekenland.


Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE

Nederlandse commissie bekijkt ontpolderen

De nieuwe commissie die zoekt naar andere mogelijkheden voor het natuurherstel bij de Westerschelde wordt geleid door de Nederlandse VVD-politicus Ed Nijpels. Het gaat met name om alternatieven voor het onder water zetten van de Hedwigepolder bij Saeftinghe en de uitbreiding van het Zwin bij Knokke-Heist en Retranchement. Onder de andere leden van de natuurherstelcommissie bevindt zich ook hoogleraar waterbeheer Suzanne Hulscher. Nijpels beseft dat het geen eenvoudige opdracht is. Hij zegt dat onder meer rekening gehouden moet worden met internationale verdragen. De Nederlandse commissie moet uiterlijk tegen 1 november rapport uitbrengen. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat ons land de plannen voor de uitbreiding van het Zwin nog zal willen terugdraaien.

Godetia met nieuwe commandant naar Noorwegen

Maandag vertrekt in Zeebrugge het logistiek steunschip Godetia voor zes weken naar Noorwegen. Daar zal het worden ingezet als commandoschip bij de internationale oefening voor mijnenjagers onder de naam 'Armaturis Borealis'. De Nederlanders voeren het bevel over deze oefening. Donderdag werd op de marinebasis trouwens het bevel over de Godetia overgedragen aan de 49-jarige korvetkapitein Luc Van den Steen. De nieuwe commandant van de Godetia zat de jongste vier jaar op de Generale Staf in Brussel. Voordien was hij drie jaar actief bij de marine in het Nederlandse Den Helder.

Vraagtekens rond Zeemeeuw Zeebrugge

De spelers en het bestuur van Vierde Provincialer Zeemeeuw Zeebrugge zitten momenteel met veel vraagtekens omtrent het volgende speelseizoen. Met 4 punten lijkt de ploeg veroordeeld tot de laatste positie in het klassement. Ook trainer Mark Vandersteen weet voorlopig niet welke richting het volgend jaar uitgaat. Het ziet er alvast niet naar uit dat de ploeg zondag onder een beter gesternte zal kunnen aantreden. Dan staat namelijk een uitwedstrijd tegen Loppem op de agenda. De tegenstander staat derde in de rangschikking.

7.2.08

Gerecht zoekt wie vuurwerk achterliet in Knokke-Heist

Het parket in Brugge is een onderzoek gestart naar het vuurwerkongeval van gisterennamiddag op het Maes- en Boereboomplein in Heist. Een 12-jarige jongen uit Brugge verloor er drie vingers toen vuurwerk in zijn handen ontplofte. Het vuurwerk is vermoedelijk afkomstig van het carnavalsvuurwerk dat dinsdagavond werd afgeschoten op hetzelfde plein. Het parket wil weten van wie het vuurwerk was en wie het eventueel moest opruimen. De 12-jarige verloor bij het ongeval een stuk van de duim, een stuk van de wijsvinger en de volledige middenvinger. De vingerstukjes zijn teruggevonden maar ze aanhechten lijkt onmogelijk. De jongen onderging inmiddels een spoedoperatie in het UZ Gent. Het parket liet intussen de zaakvoerder van de Antwerpse firma die het vuurwerk afstak verhoren. Het gerecht wil vooral achterhalen of het vuurwerk effectief afkomstig is van de firma en hoe het op het plein is achtergebleven. Ook de eventuele verantwoordelijkheid van het gemeentebestuur wordt onderzocht.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat in Knokke-Heist een ongeval zich voordoet met achtergelaten vuurwerk. Midden de jaren 70 verloor ook de 15-jarige Bernard Jansen vingers toen hij bij het Zegemeer met een vuurwerkklapper speelde. Het vuurwerkprojectiel was toen achtergelaten naar aanleiding van het Internationaal Vuurwerkfestival.

Vrij rustige Carnavalviering

Woensdag kort na de middag werd in Heist een punt gezet achter de Carnavalviering. De laatste "die-hards" gingen dan hun roes uitslapen. Afgezien van een aantal vechtpartijen is het een vrij rustige carnaval geworden. Opvallend was echter het feit dat onder de jongeren niet alleen flink wat alcohol wordt verzet, maar dat ook fors wordt "gesnoven". Verder is er ook nog ludiek nieuws. Enkele carnavalisten die dinsdagavond verkleed als golfspelers de straat opgingen vonden de zak met golfstokken algauw te zwaar. Ze lieten ze dan ook in een herberg achter. Andere carnavalisten trokken er echter gevaarlijk zwaaiend de straat mee op. Zonder incident wist de politie zich evenwel over de slagijzers te ontfermen. De golfstokken wachten inmiddels in het politiekantoor op hun rechtmatige eigenaar.

Friedl Lesage interviewt Bart Moeyaert over zijn liefdespoëzie

In het kader van de "Bibbabbel"-reeks is komende zondag Bart Moeyaert tussen 10 en 12 uur te gast in Bibliotheek Scharpoord. Radiomaakster Friedl Lesage uit Ardooie zal er Moeyaert dan interviewen over zijn liefdespoëzie. In 2003 verscheen zijn eerste dichtbundel: “Verzamel de liefde”. Eind januari is inmiddels ook “Gedichten voor gelukkige mensen” van de persen gerold. De 44-jarige Bart Moeyaert is sinds 1995 schrijver van beroep. Hij publiceerde reeds diverse boeken en toneelstukken. Moeyaert werd in januari 2006 ook stadsdichter van Antwerpen.

Voor meer info : Bibliotheek Scharpoord, Meerlaan 32, 8300 Knokke-Heist, T 050/630 400

Probleemtreinen ontkoppelen niet langer

De NMBS lijkt een oplossing gevonden te hebben voor de vertragingen veroorzaakt door het ontkoppelen van de dubbeldekstreinstellen in Brugge. Op de lijn naar Knokke-Heist doen deze problemen zich sedert een paar dagen niet meer voor. Dat komt eenvoudig omdat de trein niet langer ontkoppelt. Het hele stel afkomstig uit Tongeren-Hasselt/Brussel rijdt na de stop in Brugge gewoon door naar Knokke-Heist. De reizigers voor Blankenberge moeten in Brugge echter overstappen op een oude boemeltrein. Die zijn daar alvast niet blij mee. Ze hebben dan ook klacht ingediend bij de NMBS en bij de Bond voor Trein-, Tram en Busgebruikers.

Opgewaardeerde SCX dienst van New World Alliance bij APM Terminals Zeebrugge

Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE

Minder shortsea in Zeebrugge door wegvallen Algerijns gas

Met 129,25 miljoen ton deed de shortsea-trafiek in de Vlaamse havens het in 2007 bijna 7,4 procent beter dan in 2006. Meteen de sterkste groei sinds 1999. In drie van de vier Vlaamse havens althans. Zeebrugge is namelijk de enige haven die een lichte daling zag in haar shortsea-trafieken. De daling bedraagt 1,7 procent. Dat komt overeen met ruim 480.000 ton minder behandelde shortsea-lading. De daling tot 27,5 miljoen ton is vooral te wijten aan het wegvallen van de trafiek van Algerijns aardgas, goed voor 1,9 miljoen ton, zo luidt het.

Cruiseschip-Zonder-Naam naar Zeebrugge.

Het gloednieuwe cruiseschip “Ventura” van de rederij P&O maakt nog voor de eigenlijke maidentrip en officiële naamgeving een reisje naar Zeebrugge. Dat komt omdat het luxevaartuig weken vroeger klaar is dan oorspronkelijk gepland. De zogeheten tweedaagse “Welkomsvaart” naar onze kusthaven zal nu op 11 april van start gaan in Southampton. Wie mee wil betaalt 480 euro. De naamgeving door film-Queen Dame Helen Mirren gebeurt pas op 16 april. Twee dagen later staat de 2-weken durende maidentrip naar 4 landen op het programma. Daar betalen cruisevaarders dan 2.000 pond voor. De “Ventura” is met haar 115.000 ton het grootste cruiseschip dat speciaal voor de Britse markt is ontworpen. Het schip biedt plaats aan 3.600 passagiers en heeft zo’n 1.200 bemanningsleden aan boord.

N49 ontsnapt aan Zeebrugs supertruckexperiment

De reusachtige vrachtwagens van ruim 25 meter lang en 60 ton zwaar komen er haast zeker. Minister van Mobiliteit, Yves Leterme, staat alvast positief tegenover experimenten met deze mastodonten. Concreet moet echter eerst het bestaande KB uit 1968 worden aangepast. De grootste kanshebber voor een experiment met supertrucks is het project van Volvo. Daaronder bevindt zich een route van van Zeebrugge naar Gent. Het traject dat gepland wordt loopt via de E17. Westkapelle en de N49 blijven daarbij buiten schot. De N49 is voor een dergelijk transport namelijk minder geschikt.

6.2.08

Onderzoek nadat carnavalvuurwerk ontploft in handen van spelend kind

Woensdagnamiddag is in Heist een 12-jarige jongen uit Brugge zwaar gewond geraakt door een vuurwerkprojectiel. Rond 16u was een groepje kinderen volgens de politie aan het spelen met een vuurwerkknaller. Toen deze ontplofte raakte één kind zwaar geketst aan de handen. Drie vingers werden afgerukt. De jongen is overgebracht naar het UZ Gent. Artsen zullen proberen de vingers van de jongen weer aan te naaien. Het is onbekend hoe de kinderen in het bezit geraakt zijn van het springtuig. Wel werd dinsdagavond op het plein vuurwerk afgeschoten op het Maes- en Boerenboomplein op de sluitingsavond van het carnavalgebeuren. Het is mogelijk dat het kind nog rondslingerend vuurwerk heeft opgeraapt. Ondertussen werd de hele buurt afgezocht. Nergens was nog vuurwerk te vinden. De politie tilt zeer zwaar aan het voorval. De gemeente zal in alle geval voor de toekomst het veiligheidsaspect van de carnavalviering aan een zeer nauwlettend onderzoek onderwerpen.

Les in viskwaliteit

450 Vlaamse vissers kunnen de komende 7 maanden deelnemen aan een project voor een betere kwaliteitscontrole van de vis die ze vangen. Het project moet leiden tot betere prijzen voor vis. Het project "Vis Kwaliteit Integratie in de Visserij" wordt gefinancierd door Vlaams en Europees geld. De vissers kunnen een driedaagse cursus volgen over de voordelen van de Kwaliteit Index Methode, waarmee de versheid van de vis wordt gemeten.Het doel van het project is dat een betere kwaliteitscontrole uiteindelijk tot betere prijzen voor vis zal leiden. Het project wordt gecoördineerd door de Zeebrugse visveiling, in samenwerking met de Stichting Duurzame Visserij en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek.

Bouwen en Wonen

Onder de titel "Inspiratie, de bron voor creatief woongenot" besteedt "Bouwen en Wonen" momenteel aandacht aan de geliefde stijlrichting van architect Piet Bailyu uit Knokke-Heist.

Je leest er HIER meer over.

FC Heist wil niet terug naar derde

Na het doelpuntendebacle tijdens de vooruitgeschoven wedstrijd tegen Oostkamp wil FC Heist de komende weken alles op alles zetten om niet te degraderen naar Derde Provinciale. Volgens doelman Tom Pollet komt het er op aan om in het klassement De Haan in te halen. "Binnen twee weken staat dit duel op de kalender. Het zou rot aanvoelen om na één jaar in tweede al meteen terug naar 'Af' verwezen te worden," aldus nog de Heistse keeper. Pollet heeft trouwens ook zopas z’n contract met FC Heist verlengd.


FC Heist zoekt medewerkers en trainers voor de duiveltjesploegen. Contact: Hubert Daese, 050/51.53.81 of 0486/86.95.13.

Natuursnelweg voor Boomkikkers

Vanaf het grensgebied tussen Knokke/Retranchement en Aardenburg komt een natuursnelweg voor boomkikkers. De bedoeling is om tegen 2018 alle biotopen in dat gebied, waar de boomkikker gedijt, aan elkaar te schakelen. Dat moet het zeldzame diertje uiteindelijk in staat stellen om van het ene naar het andere leefgebied te reizen. Een van de schakels waar nu groen licht voor is betreft het natuurontwikkelingsproject Havenpolder in Aardenburg. Er komen kleine, geïsoleerde drinkpoelen omringd door struikgewas om de boomkikker te beschermen. De komende jaren wil men ook het hiaat aanpakken tussen de Zwinpolder en Draaibrug.

Eigen bouwgrond eerst?

Betaalbaar wonen in eigen streek wordt nog dit jaar een Vlaams recht. In sommige gevallen zal je daarom een persoonlijke band moeten aantonen met de gemeente waar je bouwgrond koopt. De regeling, als die er inderdaad komt, zal ook helpen om geboren en getogen Knokke-Heistenaars 'goedkoper' in de badstad te houden. Zo kan het straks effect ressorteren op de verkoop van kavels voor Duinenwater en Heulebrug. De échte reden voor de geplande wettelijke kunstgreep ligt echter in de Vlaamse rand rond Brussel. Daar maakt de massale inwijking van (meestal franstalige) hoofdstedelingen en eurocraten de bouwgronden onbetaalbaar voor de oorspronkelijke bevolking. Binnen de Vlaamse regering werd ruim twee weken geleden afgesproken het principe van recht op betaalbaar wonen in eigen streek op te nemen in het nieuwe decreet over ruimtelijke ordening dat minister Dirk Van Mechelen (Open VLD) voorbereidt. Daarvoor moet Van Mechelen bovendien inspiratie putten uit het voorstel van N-VA'er Mark Demesmaeker. De juristen van Van Mechelen breken zich nog het hoofd over hoe ze hierover een veto van Europa en communautaire heisa kunnen voorkomen. Demesmaeker wil dat kopers van een kavel in de rand hun 'duidelijke band' aantonen met de gemeente: ze moeten er wonen, werken of er familiale of andere banden onderhouden. Veel burgemeesters vinden het een sympathiek idee, maar betwijfelen of de vrije markt op deze manier kan of mag worden gemanipuleerd.

5.2.08

Auteur Piet Baete droomt van de dood

Van Piet Baete, de in Knokke-Heist getogen scenarioschrijver met Oostendse roots, ligt de debuutroman in de winkel. De ei zo na 30-jarige auteur, die sedert een paar weken in Zeebrugge woont, probeert met “Dromen van de dood” naam te maken in de Vlaamse thrillerwereld. Manteau, Vlaanderens grootste uitgeverij, gelooft er alvast in. Het bedrijf liet van het boek meer dan 4.000 exemplaren van de persen rollen. Dat is quasi een unicum voor een beginnend auteur in ons taalgebied. Het vertrouwen van Manteau is er omdat Baete schrijft met een degelijke fundering. Na Germaanse in Leuven, studeerde hij in de States nog scenarioschrijven aan de UCLA en heeft hij al scenariowerk voor film en tv op z’n actief. “Dromen van de dood” staat trouwens meteen al op de longlist voor de “Diamanten Kogel”. Het boek is vlot geschreven zoals bij Aspe, maar de karakters die ten tonele worden gevoerd zijn stuk voor stuk beter uitgediept. Bladzijde na bladzijde gaan ze dan ook meer boeien… Het is de bedoeling dat het boek wordt verfilmd.


Je leest er veel meer over in ORO NieuwsMAGAZINE.

Autopsie moet uitsluitsel brengen over dood van onthaalkind

Een autopsie in opdracht van het Brugse parket moet de doodsoorzaak van een achtjarig kind achterhalen. Het jongetje stierf maandag bij een onthaalgezin in Knokke-Heist. Volgens de artsen die ter plaatse gingen, overleed de jongen aan een astma-aanval. Het parket wil zekerheid. De jongen is afkomstig uit een kansarm gezin uit Wuustwezel. De achtjarige was bij het onthaalgezin geplaatst door het Comité voor Bijzondere Jeugdzorg. De moeder van het kind bleek niet in staat om op een aanvaardbare manier voor haar vier kinderen te zorgen.

Nog meer pictures van het Heistse Carnavalgebeuren

Meer foto's van de Carnavalviering vind je HIER.

Jury oordeelt over cartoons in Knokke-Heist

Komende zaterdag wordt in de badstad de jurering gehouden voor de Internationale Cartoonwedstrijd Knokke-Heist 2008. In totaal werden 2850 cartoons ingezonden, van 785 cartoonisten uit 70 verschillende landen. Opvallend is dat een behoorlijk aantal tekeningen dit keer inspeelt op de opwarming van de aarde. Dit jaar hebben de organisatoren ook een stijgend aantal digitaal gemaakte tekeningen ontvangen. Toch blijven de handgetekende cartoons nog de bovenhand hebben. De jury zal de Gouden, Zilveren en Bronzen Hoed uitkiezen en de Knack Cartoon Award bekronen. Ook wordt een selectie gemaakt van een 300-tal van de beste cartoons, die dan deze zomer het voorwerp zullen uitmaken van de wereldbekende cartoonale. De jury bestaat dit jaar uit: Bob Vincke, Kurt Defrancq, Dieter Bevers, Katrien Devreese en Ludo Goderis.

Professionele muzikanten worden bijgestaan door leerlingen van deKunstAcademie

Het podium van Cultuurcentrum Scharpoord zal de komende weken niet alleen bezet worden door professionele muzikanten. Voor twee voorstellen wordt namelijk beroep gedaan op leerlingen van deKunstAcademie in Knokke-Heist. Op zaterdag 16 februari om 20.30 uur zijn The Little Criminals te gast in Scharpoord met het Feels like home, a Randy Newman project. In alle opzichten is dit project buitengewoon bijzonder. The Little Criminals bestaan uit professionele en bovenal begeesterde pop- & rockmusici die in zee gaan met plaatselijke strijkorkesten. Voor deze voorstelling slaan ze de handen in elkaar met deKunstAcademie Knokke-Heist. De combinatie van percussie, pedal steel, strijkkwartet en zeker een groot strijkorkest zijn uniek. Voeg daarbij de fantastisch stem van Dago Sondervan en de ondersteunende piano van Niels Verheest en je hebt een bezetting om u tegen te zeggen. Het wordt een boeiend optreden met uitsluitend songs van Randy Newman, de figuur bij uitstek die de brug slaat tussen klassiek & modern.


Een week later, op zondag 24 februari om 16 uur, zijn er opnieuw leerlingen van deKunstAcademie te gast in Scharpoord. Deze maal spelen ze mee met het Collegium Instrumentale Brugensa. Ze brengen, onder leiding van dirigent Ivan Meylemans, een familievoorstelling, geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Ze laten muziek horen voor en door kinderen. J. Haydn (1732-1809), vader Leopold (1719-1787) en zoon Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) componeerden allemaal enkele werken op kindermaat. Na het concert worden de kinderen en jongeren uitgenodigd op het podium, waar ze kunnen kennis maken met de muzikanten, hun instrumenten, én zelf eens de speelgoedinstrumenten mogen uitproberen.

Voor meer informatie of tickets kan je terecht in Cultuurcentrum Scharpoord, Meerlaan 32, 8300 Knokke-Heist T: 050/630 430

Lenteprikkel krijgt navolging

De “Lenteprikkel” die in het voorjaar op het strand in Knokke-Heist en andere badplaatsen aan onze kust gehouden wordt, krijgt navolging. Onze buurgemeente Sluis gaat zich namelijk aansluiten bij het succesvol project voor schone stranden. Tien Vlaamse kustgemeenten laten al jaren stranden bij natuurgebieden handmatig schoonmaken door inwoners en toeristen om ze meer bewust te maken van de natuur en van zwerfvuil. In Knokke-Heist gebeurt dat ter hoogte van het Bosje van Heist. Sluis heeft op paaszaterdag 22 maart gekozen voor de schoonmaak van het strand bij de Verdronken Zwarte Polder in Nieuwvliet-Bad.

"Amuze" voor volwassenen

In Knokke-Heist pakt deKunstAcademie heel binnenkort uit met een primeur. Na de krokusvakantie wordt “Amuze” gelanceerd. Deze unieke kunstinitiatie richt zich naar volwassenen die zich willen verdiepen in muziek of in beeldende kunsten. In zes boeiende lessen maken ze kennis met de sfeer van deKunstAcademie en de waaier aan mogelijkheden die muziek en beeldende kunsten bieden. De afdeling woord zorgt bij beide opties voor een snuifje poëzie. Voorkennis is niet nodig voor deze cursusreeks.

Voor de zes lessen (met koffiepauze) betaal je slechts € 40. De cursus wordt elke donderdag van 9u tot 11.30u ingericht (van 14 februari t.e.m. 20 maart). Voor inlichtingen kan men in het secretariaat van de academie terecht!

Hertrouw in Knokke-Heist voor VijfTV

De afgelopen dagen werden in Knokke-Heist opnames gemaakt voor het VijfTV programma “De trouw die ik wou”. Daartoe werd in de badstad een onvoorstelbare huwelijksdag nog eens overgedaan voor de camera. Het was 1981 toen Dirk van Rie en Tania Wancket (beiden uit Knokke-Heist) op een wel heel speciale manier in de huwelijksboot stapten, of eerder het huwelijksbed. Toen de aanstaande bruidegom ’s ochtends opstond, werd hij getroffen door een klaplong. Hij werd dan ook met spoed opgenomen in Ter Linden. Het jonge koppel dacht er heel even aan om de trouw uit te stellen. In een wereld zonder gsm’s was het echter nooit mogelijk geweest om alle genodigden te verwittigen. Dus liet met de trouwpartij doorgaan in het Knokse ziekenhuis. Dirk met de klaplong in zijn ziekenhuisbed en Tania ernaast in haar trouwjurk. Nadien moest de bruid echter alleen naar het feest. Maar na het avondmaal ging ze terug naar het ziekenhuis. In Ter Linden had men een bed voorzien voor de eerste huwelijksnacht…, vlak naast het ziekenbed van haar kersverse echtgenoot. In het programma “De trouw die ik wou” wordt het huwelijk 26 jaar later fijntjes overgedaan. De bruid van toen was compleet verrast toen ze op haar werkplek in Lindenhove door een limousine werd afgehaald voor “take two” van haar huwelijksdag. De uitzending is voorzien op VijfTV, op dinsdag 26 februari.

Camera op De Bolle in Heist klist drugdealers

Nauwelijks een paar dagen nadat de gemeenteraad in Knokke-Heist met een toelage van zo’n 260.000 euro de uitbreiding van de camerabewaking goedkeurde bleek andermaal dat die vorm van politiecontrole resultaten oplevert. Door constante surveillance van de camera in de uitgangsbuurt De Bolle in Heist konden de voorbije dagen niet alleen Carnavalvechters worden ingetoomd. Het observeren van verdachte gedragingen heeft politie-inspecteurs ook in staat gesteld om verschillende drugdealers in te rekenen. Het ging om handelaars in onder meer cocaïne. Verwacht wordt dat dealers door de camerabewaking zullen afgeschrikt worden. Te meer daar er in de badstad nog meer camera’s zullen bijgeplaatst worden. "Er zijn een aantal nieuwe plaatsen voorzien, maar ze komen er niet allemaal ineens", aldus Eerste Schepen Maxim Willems.

4.2.08

Knokke-Heistse geveerde Abraham 'n kampioen

SUN CITY. – Vanjaar se geveerde “Olimpiese kampioen” heet Abraham. Dié wedvlugduif van die Knokke-Heistse eienaar Filip Norman het die afgelope naweek sy teenstanders behoorlik stertvere gewys. Dit het hom net agt uur en 36 minute geneem om van Trompsburg in die Vrystaat die Pilanesberg in Noordwes oor te steek, en sodoende die $200 000 (R1 481 716 miljoen) se wen­geld op te raap. Die Sun City Miljoen Dollar-duiwewedvlug is die Olimpiese Spele van internasionale duifwedvlugte, het mnr. Zandy Meyer, wedvlugdirekteur, gesê. Die 552 km wat die duiwe moet aflê, maak van die wedvlug die strafste een ter wêreld; 26 lande het deelgeneem. Altesame 2 866 duiwe is Saterdag om 06:00 naby Trompsburg vrygelaat. Die duiwe moet oor die Vrystaatse vlakte na die Pilanesberg vlieg. “Oriëntasie is die heel belangrikste eienskap van die duif,” het Meyer vertel. “Geen duif vlieg vinniger as die ander nie. Die duif wat die reguitste vlieg, wen. Sommige reken die duif gebruik die magnetiese velde van die aarde om sy rigting te bepaal. “Saam met die duif se goeie reuksintuig is dit sy vermoë om lae klanke te kan hoor wat hom verder help. Die geruis van die wind veroorsaak bepaalde klankpatrone waarvolgens die duif vlieg. Eienaardig genoeg is sig die minste belangrik vir ’n duif wanneer dit by oriëntasie kom. “Die grootste gevare vir die duif op die roete is mensgemaakte obstruksies soos hoëspanningsdrade en TV-antennas. “Roofvoëls pla nie regtig nie. In gelyke vlug is ’n duif vinniger as ’n roofvoël. ’n Roofvoël kan ook nie sy topspoed volhou soos ’n duif nie,” sê Meyer. In die aanloop na die groot wedvlug word ’n finale, gebalanseerde ertjie-, koring-, mielie- en sorghumdieet deur die geveerde deelnemers verorber. “Van Trompsburg behoort die duiwe twee keer te sak vir water. Op daardie afstand is kos nie belangrik nie.” Die duiwe doen die wedvlug net een keer, en daarna word hulle opgeveil. ’n Toets vir opkikkers word gedoen op die eerste drie duiwe wat land.

Kampioenduif komt niet terug naar Knokke-Heist !

Ondernemer en duivenmelker Filip Norman uit Knokke-Heist heeft met één van zijn duiven de Million Dollar Race in Zuid- Afrika gewonnen. Dat zijn de Olympische Spelen voor duiven zeg maar. Nog geen enkele keer deed een landgenoot hem dat voor. De overwinning leverde de duivenmelker 137.000 euro aan prijsgeld op. De duivenliefhebber kweekt zo’n 600 duiven op een terrein langs de Natiënlaan. Volgens de BBC is de winnende Abraham de kleinzoon van de wereldberoemde Zorro. De prijsduif heeft in 8 uur en 36 minuten een afstand van 552 km afgelegd. Aan de wedstrijd werd door 2.866 duiven uit 26 landen deelgenomen. Na afloop werd Abraham getoetst op doping. De prijsduif zelf zal Norman wellicht nooit meer terug zien, want die is na de wedstrijd verkocht. Het ouderpaar in Knokke-Heist kan echter wel nog voor dure nakomelingen zorgen. De verkoop van Abraham heeft volgens Filip Norman inmiddels 12.500 euro opgebracht. Dat is verbazend weinig! Volgens de Zuid-Afrikaanse krant “Die Burger” is zondag op een veiling al meteen een recordbedrag van 800.000 Rand (72.200 euro) neergeteld voor Birdy, die nummer tien (!) eindigde in de wedstrijd.

Foto: de winnende duif uit Knokke-Heist met wedstrijddirecteur Zandy Meyer (wedvlugdirekteur van die Sun City Miljoen Dollar-duiwewedvlug, met Abraham, die wenner).

Zeebrugse Visveiling wordt kleiner maar moderner

Traditiegetrouw werden op Carnavalmaandag door de Zeebrugse Visveiling de “Beste Besommers” onder de visserijrederijen in de bloemetjes gezet. Naar aanleiding daarvan maakte ZV- voorzitster Marie-Jeanne Becaus bekend dat de visveiling een marktaandeel van 54 procent heeft aan onze kust. Voor 2008 wordt een aangroei van het volume van nul tot 5 procent verwacht. De ZV gaat dit jaar trouwens 2,5 miljoen euro investeren. Zeer verrassend was in dat verband de mededeling dat de veilingsvloer van 10.000 m² op 6.000 wordt teruggebracht. Dat zal gebeuren nog voor het groot verlof. Meteen wordt de veilingsvloer aangepast aan de Europese normen. Het verkleinen van de veilingsvloer is mogelijk omdat 80 procent van de vis in Zeebrugge tegenwoordig via het internet wordt gekocht. De zeer professionele kwaliteitsopgave stelt de viskopers in staat om te bieden op de vis, ook zonder deze te zien. Daardoor kan men de vis “zes hoog stapelen” wat veel ruimte bespaart. Ook op topdagen zal men zo nodig 200 ton vis via een verkleinde visvloer kunnen aanbieden. Met de uitgetrokken fondsen komen er ook nieuwe koelinstallaties en modernere vissorteermachines. De resterende 4.000 m² van het gebouw wordt heringericht voor andere activiteiten in de visserijsector.

Verder wordt op de aanpalende terreinen ook de ruimte van het European Fish Centre naar 11.000 m² uitgebreid. Daar komen ook nieuwe exploitanten van visverwerkende bedrijven. Daarnaast zal het nieuwe dochterbedrijf Zeebrugge Food Logistics (ZFL) een loods bouwen met een oppervlakte van 5.000 m². In de helft van die ruimte zullen allerlei producenten tot 6.000 diepvriespalletten kunnen stockeren voor perioden vanaf één week. De rest van de opslagplaats zal gebruikt worden voor opslag van voedingsproducten in kamertemperatuur. De ZFL begint met de bedrijvigheid op 1 januari 2009. De totale investering in het European Fish Centre schommelt volgens Marie-Jeanne Becaus rond de 10 miljoen euro. Een cijfer dat volgens haar het geloof bevestigt in de visserijsector aan de oostkust.


Ook uitgenodigd op de Bestbesommersviering was Hendrik Vlietinck. Hij is de jongeman die in december 2005 als enige de ramp met Z 122 Noordster overleefde. Het vaartuig was ter hoogte van Beachy Head aan de Britse Zuidkust (Oost Sussex) gekapseisd, nadat de netten waren vastgeraakt. Bij de ramp kwamen drie opvarenden om het leven. Matroos Hendrik Vlietinck uit Zeebrugge zat meer dan 15 uur op de kiel van het omgeslagen vissersschip voor hij gered werd.

Ook Vlaamse reder wil garnaalpelmachine

De bekende reder Willy Versluys wil een machine ontwikkelen om verse garnalen onmiddellijk te kunnen pellen. Nu worden garnalen via Transfennica in Zeebrugge naar Marokko gevoerd om daar, goedkoper, te worden gepeld. Nadien worden ze teruggebracht naar ons land. Grijze garnalen pellen is een arbeidsintensieve bezigheid en niet makkelijk om te automatiseren. "Ik heb plannen klaar voor een machine", zegt Versluys. "De investering is wel groot, 275.000 euro, maar loont zeker de moeite." "Nu worden er bewaarmiddelen op de garnalen aangebracht, omdat ze eerst naar Marokko moeten én dan weer terug naar ons land. Als we in België zouden kunnen pellen, is dat allemaal niet nodig." In het Nederlandse garnalenbedrijf Heiploeg in Zoutkamp worden momenteel trouwens reeds enkele garnaalpelmachines uitgetest.

Vroege Krokus is van het zotte

De vroege Krokusvakantie blijkt geen goede zaak voor het toerisme en de commercie in Knokke-Heist. Alhoewel het Carnavalgebeuren duizenden dagjesmensen naar Heist trok is het voor de rest niet bijzonder druk in de badstad. Het is in februari duidelijk moeilijk concurreren met de wintersportoorden en vliegreisjes naar de zon. Een verlaten strand en een verlaten zeedijk zijn het resultaat. Er gaan dan ook steeds meer stemmen op dat men moet kappen met het tijdstip van vakanties te laten bepalen door iets zo onbelangrijks als een kerkelijke kalender. Vakanties van meer dan een paar dagen zouden best in Europees verband worden overeengekomen en jaarlijks op vaste tijdstippen terugkeren.

Heist viert Carnaval

Zondag trokken weer tienduizenden belangstellenden naar Heist voor de traditionele Carnavalstoet. Sommigen arriveerden per bus, waaronder ook grote groepen deelnemers. In totaal trokken 46 grote en kleine wagens door de deelgemeente, onder leiding van prinses Vera I. Daaronder 7 wagens uit Nederland. In tegenstelling tot Aalst werd maar weinig aandacht besteed aan politieke thema’s. Wel kwam het milieu aan bod. De wagen van Club Bizarre uit Moerkerke, de grootste groep met liefst 250 maskers, had als carnavalskreet “Ze smelten de Pinguins”. Bij de grote wagens ging de eerste prijs naar “Zwankendamme Koerse” van de Zeebrugse groep “De Lekkerbekken”. Bij de kleine wagens mochten de “Swinging Willy’s” beslag leggen op de hoofdprijs met als thema “De Vambieren”. Opmerkelijk is ondertussen dat steeds meer aandacht besteed wordt aan mooie costuums voor zeer grote groepen. Minpunt is het drankgebruik, dat bij sommige carnavalisten de spuigaten uitloopt. Ondanks het verbod worden hele warenhuiskarretjes gevuld met bierblikken. Deze worden kettingsgewijs opgedronken tijdens de optocht. In Heist is er dinsdag om 20 uur ook nog een verlichte avondstoet.


Op de foto "D'iespiengels" van OVD Pret uit Lissewege
De rangschikking van de grote en kleine carnavalwagens vind je in OROnieuws MAGAZINE
Voor een FOTO-ALBUM EN DIASHOW VAN HET HEISTSE CARNAVAL klik je HIER

Onderste regionen ballet wordt voortgezet

FC Knokke en vooral FC Heist lieten de voorbije dagen andermaal een verliespost noteren. Enkel VVWestkapelle redde in de badstad de voetbal-eer. In Eerste Provinciale moest Knokke zondag met 1-2 thuis de duimen leggen tegen Club Roeselare. Knokke blijft op de 13de plaats met 20 punten. Twee lager geklasseerden hebben elk 19 punten. In Tweede Provinciale A verloor Heist eerder met 0-6 van Oostkamp. Heist staat 14de in de rangschikking met 16 punten. In Derde Provinciale B werd de uitwedstrijd tegen Ichtegem met 0-1 gewonnen door VVWestkapelle. VVW blijft safe op de derde plaats met inmiddels 44 punten. Dan Vierde Provinciale B. Zaterdag verloor Zeemeeuw Zeebrugge met 1-4 van Wenduine. Moerkerke versloeg Ruddervoorde met 1-3. Dat brengt Moerkerke op de 10e plaats met 19 punten, terwijl Zeebrugge met 4 punten en rugnummer 14 blijft bengelen aan de staart van het klassement.

3.2.08

Gouverneur op Vissershulde in Heist

Lippens pleit in “Kuifje in Absurdistan”-speech voor juistere interpretatie van (over)bevissingscijfers.

Gouverneur wil daarenboven een meer veilige, duurzame en toekomstgerichte visserij.

In aanwezigheid van Gouverneur Paul Breyne en visserijgedeputeerde Bart Naeyaert werd zondagmorgen in Heist de traditionele vissershulde gehouden. Na de herdenkingsdienst en de bloemenhulde op het Vissershuldeplein werd door burgemeester Lippens een soort “state of the union” van de visserij gemaakt. De verbondenheid van het gemeentebestuur met de plaatselijke visserij bleek al uit het feit dat Lippens naar eigen zeggen “de langste toespraak” uit z’n hele leven bracht. Na het opsommen van de calamatiteiten die zich het afgelopen jaar hebben voorgedaan, had hij het ook kort over de hoge brandstofprijzen en andere oorzaken van “een nooit eerder meegemaakte malaise” in de sector. Toch “dringen bijkomende investeringen en nieuwe visserijmethoden zich op”, aldus de Knokke-Heistse burgemeester. “De onrustwekkende cijfers van de overbevissing opgesteld door internationale visserijbiologen zijn misschien waar” betoogde Lippens. “Maar door een verkeerde interpretatie van de cijfers leiden sommige Europese maatregelen in de praktijk tot absurde situaties.” Hij gaf het voorbeeld, dat als een vaartuig teveel kabeljauw in de netten krijgt deze terug in zee moeten worden gegooid. Tegen die tijd functioneert de zwemblaas van deze vissen niet meer, en blijven ze aan de oppervlakte als voer voor de meeuwen. Deze vogelsoort ontwikkelt zich dan ook ongestoord tot een echte plaag in de kustregio. Het zijn situaties die volgens Lippens niet zouden misstaan in een nieuwe aflevering van “Kuifje in Absurdistan”. (spontaan applaus) Hij pleitte dan ook voor een “eerlijk en rechlijnig visserijbeleid met gelijke behandeling in alle Europese visserijlanden”. Verder waarschuwde Lippens nog voor het gebruik van drugs en alcohol aan boord van de vaartuigen. De burgemeester was vol lof over de prestaties van de Zeebrugse Visveiling, maar zei ook te hopen dat de bemiddelingsronde van de gouverneur om de drie vismijnen te laten samenwerken “misschien” z’n vruchten zal afwerpen.

In zijn antwoord zei de West-Vlaamse gouverneur de opmerkingen van burgemeester Lippens te “onderschrijven”. Op hetgeen Europees is vastgelegd heeft de provincie geen vat. De gouverneur zei zich echter wel voor het volle pond te willen inzetten voor een “toekomstigerichte visserij, het verbeteren van de veiligheid aan boord van de vaartuigen en het bestendigen van de afzetmarkt”. Ook moet geprobeerd worden met een degelijke opleiding meer jongeren aan te trekken voor “een werkplek op zee”. In een duidelijke allusie op de strijd tussen Zeebrugge en Oostende sprak de gouverneur nog zijn vrees uit voor “evoluties die verder gaan dan gezonde concurrentie”. Maar afspraken maken over “kwaliteit, promotie en tarifaire aspecten” blijken niet makkelijk. Ondanks de problemen moet West-Vlaanderen echter ook in de toekomst het unieke voordeel om aan de Noordzee te liggen “blijven benutten”, aldus nog de gouverneur.