30.8.13

Aanleg hoogspanningskabel tussen Heist en Zeebrugge

Op maandag 2 september zou Elia starten met de aanleg van een ondergrondse hoogspanningskabel langs de zuidkant van de Elizabetlaan vanaf de Noordstraat in Heist tot in Zeebrugge. De start van de werkzaamheden is echter met een week uitgesteld en is dus nu voorzien voor maandag 9 september. Tot 19 oktober zal het verkeer geconfronteerd worden met een hele reeks verkeersmaatregelen. 

Zuidelijke zijde Elizabetlaan afgesloten
Vooreerst wordt het fietspad langs de zuidelijke zijde van de Elizabetlaan, tussen de verkeerslichten aan de Knokkestraat en de Noordstraat, afgesloten. De fietsers zullen via de Knokkestraat omgeleid worden. Ter hoogte van de werkzaamheden zal het autoverkeer enkel over de linker rijstrook verlopen en is een snelheidsbeperking van maximaal 50 Km/u van toepassing.

Nicolas Mengélaan afgesloten
De Nicolas Mengélaan tussen de Kursaalstraat en de Vuurtorenstraat wordt afgesloten voor alle verkeer. In de laan is stilstaan- en parkeerverbod van toepassing. De kruispunten met de Kursaalstraat, Kardinaal Mercierstraat en Vuurtorenstraat blijven open. De omgeving van De Bolle blijft dus bereikbaar vanaf de Elizabetlaan via de Vuurtorenstraat en de Vlamingstraat. Het fietsverkeer wordt omgeleid worden via de Vlamingstraat en De Bolle.  Voetgangers kunnen het trottoir blijven gebruiken.

Vlamingstraat
De Vlamingstraat wordt tussen huisnummer 53 (tegenaan de Vuurtorenstraat) en 84 (Kerkstraat) afgesloten voor alle verkeer. Er geldt stilstaan- en parkeerverbod aan de beide zijden vanaf huisnummer 53 tot aan de Kerkstraat. De garages van omwonenden blijven bereikbaar vanuit de richting Kerkstraat. Voetgangers kunnen zich verder op het trottoir begeven.  
In de Vlamingstraat zal er beperkt éénrichtingsverkeer ingevoerd worden tussen de Kerkstraat en de uitrit van het winkelcomplex AD Delhaize. Het is enkel toegelaten om vanaf de Kerkstraat in de richting van de Heistlaan te rijden. (Brom)fietsers zullen in de beide richtingen mogen rijden.
Er zal stilstaan- en parkeerverbod van toepassing zijn in de Vlamingstraat aan de beide zijden vanaf de Kerkstraat tot aan de uitrit van het winkelcomplex AD Delhaize. De voetgangers zullen de voetpaden kunnen blijven volgen. 

In de Vlamingstraat, tussen de Heistlaan en de uitrit van de parking van het winkelcomplex AD Delhaize, zal er enkel plaatselijk verkeer toegelaten zijn. Het verkeer zal omgeleid worden vanaf de Heistlaan via de Elizabetlaan naar de Vuurtorenstraat. 

Voorwaardelijke celstraf voor klerendief

Een 27-jarige Libiër, die illegaal in ons land verblijft, kreeg donderdag van de rechter in Brugge acht maanden voorwaardelijke celstraf voor het stelen van kleren. De man ging in mei bij een boetiek in de Lippenslaan in Knokke aan de haal met vier dure polo’s. Hij maakte bij z’n diefstal gebruik van een dieventas wat bewijst dat de man vermoedelijk niet aan z’n proefstuk was.

Canadezen in de wolken met overwinning Vuurwerkfestival

Op dinsdag 27 augustus werd Canada uitgeroepen tot overwinnaar van het Internationale Vuurwerkfestival 2013. In een schrijven aan Eerste Schepen Maxim Willems en aan Jan Deroose stelt vuurwerkdesigner en hoofd van het pyrotechnische bedrijf Brad Dezotell dat hij in de wolken is met de nieuwe overwinning die op het palmares van zijn firma komt. De brief ging meteen ook naar alle zakelijke contacten van het bedrijf. Meteen een prima publiciteit voor de badstad.
“Het Vuurwerkfestival in Knokke-Heist is de 11de belangrijke 'pyro-muzikale' wedstrijd waar we de eerste plaats wisten weg te kapen. Het gaat ook niet om een onbelangrijke wedstrijd. Het festival in Knokke-Heist is een competitie die al meer dan 30 jaar lang furore maakt. Daardoor geldt het als een van de langst bestaande vuurwerkfestivals wereldwijd. We zijn dan ook dolgelukkig dat we konden deelnemen aan dit specifieke evenement.”

“Ons succes is voor een groot stuk te danken aan onze Belgische gastheer HC Pyrotechnics en onze voornaamste leverancier Pyrotechnia Zaragozana in Spanje. We willen hen dan ook van harte bedanken voor alle steun en inspanningen.” “Knokke-Heist is bovendien een Belgische gemeente met een rijk verleden waarin een nauwe band ontstond met Canada. Bovenal is het een prachtige plek om te bezoeken. De inwoners verwelkomden ons met open armen en ik raad elke Canadees dan ook aan om dit deeltje van de wereld te bezoeken als je daar ooit de kans toe krijgt.” Canada was de kandidaat die het Vuurwerkfestival 2013 mocht openen op maandag 19 augustus. Als winnaar mogen zij volgend jaar het Vuurwerkfestival 2014 afsluiten. Opnieuw spektakel verzekerd dus.

Lamborghini Classic Club Germany in Knokke-Heist

Op vrijdag 30 augustus organiseert de Lamborghini Classic Club Germany een rondrit door de Vlaamse polders. Om 15.30 uur komt deze opmerkelijke sportwagenkaravaan aan op het Albertplein in Knokke. Terwijl de chauffeurs aperitieven in de Piazza, kunnen autoliefhebbers zich op de Zeedijk tot 17.30 uur vergapen aan een 20-tal unieke Italiaanse bolides.    

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER

29.8.13

Knokke-Heist heeft eindelijk nieuwe gemeentesecretaris

In geheime zitting heeft de gemeenteraad in Knokke-Heist donderdagavond de 51-jarige Miet Gobert aangesteld als nieuwe gemeentesecretaris. Ruim 7 jaar geleden werd Miet Gobert reeds waarnemend gemeentesecretaris. Tot dan toe was ze in de badstad werkzaam als Directeur Beleids- en Projectmanagement. Als gemeentesecretaris volgt ze Marc Verhaeghe op. De vorige secretaris was in mei 2006 in diskrediet geraakt in verband met een omkoopaffaire bij Stedenbouw. De gemeentesecretaris werd geschorst, en daarna op half salaris geplaatst. Door een beslissing van de gemeenteraad in december vorig jaar werd Marc Verhaeghe op pensioen gesteld per 1 januari 2013 en ontstond een vacature voor gemeentesecretaris in de badstad. De voorbije maanden werd in Knokke-Heist een selectieprocedure doorlopen. Daarbij hadden zich vier kandidaten gemeld, waarvan er drie slaagden in de proef. Uiteindelijk was het Miet Gobert die de beste cijfers had. Ze werd donderdagavond met instemming van de voltallige raad aangesteld als nieuwe gemeentesecretaris in Knokke-Heist. Ze legde de eed af in handen van burgemeester Lippens, die “met plezier nog vele jaren hoopt te kunnen samenwerken met haar". Miet is de dochter van Huib Gobert, die in 1986 overleed en eveneens jarenlang gemeentesecretaris was in de badstad. Ook Huib Gobert werd secretaris nadat bij de voorganger onregelmatigheden waren vastgesteld. 

Eretekens uitgereikt

Net voor de gemeenteraad werden donderdagavond in Heist door burgemeester Lippens 3 diploma’s uitgereikt aan de laureaten van de arbeid. Dat gebeurde op initiatief van het Koninklijk Instituut der Eliten van de Arbeid. In zijn toespraak stelde de burgemeester dat het dankzij de werklust van de mensen in Knokke-Heist is dat de gemeente bestaat. De uitreiking vond plaats in aanwezigheid van drie Eredekens van de Arbeid. De gouden brevetten van Laureaat van de Arbeid waren bestemd voor Vincent Neslany, Marc Van Den Dorpe en Stéphane Batsleer. 

Nieuwe cultuurseizoen van start

In Knokke-Heist gaat het Cultuurseizoen 2013 - 2014 van start. Naar goede gewoonte werd een prachtig, en zeer uitgebreid cultuurprogramma samengesteld. Zowel wat podiumprogrammatie als vormingsaanbod betreft is er keuze te over. Niet alleen werd gezorgd voor een uitgebreide rits bekende namen, maar ook eigen, soms jong, talent komt aan bod. Er is voor elk wat wils. De nodige dosis humor met Bart Cannaerts, het serieuzere theater met Bruno Vanden Broecke en zo veel meer.
 

Tickets voor het nieuwe podiumseizoen zijn online te koop vanaf vrijdag 30 augustus om 8 uur of zaterdag vanaf 9 uur aan de balie van CC Scharpoord. We wijzen er even op dat alle podiumvoorstellingen vanaf nu starten om 20 uur i.p.v. om 20.30 uur.

Door het lint gegane liefdesrivaal veroordeeld

De rechtbank in Brugge heeft donderdag geoordeeld in de zaak van een zwaar handgemeen in Knokke-Heist tussen twee liefdesrivalen. Een 78-jarige man werd veroordeeld tot 3 jaar waarvan de helft met uitstel. De veroordeelde kon het niet verdragen dat z’n vriendin, een prostitué, beroepshalve ook nog andere mannen ontving. Twee liefdesrivalen raakten aldus slaags op de parking bij het appartement van de vrouw in kwestie.  Eén van de mannen haalde een schroevendraaier uit de wagen en stak vervolgens z’n rivaal negen keer met het wapen in het been. 

Крузенштерн in Zeebrugge

De stalen viermastbark Kruzenshtern is na Sail Vlissingen in Zeebrugge gearriveerd. Het vaartuig is met z’n 114 meter maar drie meter kleiner dan het grootste zeilschip ter wereld, de Sedov. De Kruzenshtern heeft een opmerkelijke oorlogscarrière achter de rug. Ze werd na WOI in Duitsland gebouwd als "Padua" om de oorlogsverliezen te compenseren. Tussen de twee wereldoorlogen in vervoerde het schip salpeter van Zuid-Amerika naar Europa. Na de Tweede Wereldoorlog werd de Kruzenshtern als schadevergoeding overgedragen aan de Sovjet Unie waar het schip werd vernoemd naar Johann Kruzenshtern, de eerste Rus die rond de wereld voer. Het schip heeft een zeiloppervlakte van 3400 vierkante meter. Volgens de Russische ambassade zal het schip vrij toegankelijk zijn voor het publiek bij het Zeestation Kaai 104 op 30 en 31 augustus van 10 tot 14 uur. 

Blankenbergse Zeereddingsdienst in actie bij Heistse golfbreker

Op de laatste vuurwerkavond is het pleziervaartuig Argonaut bij Heist vastgelopen op een golfbreker. De eigenaar was met een achttal vrienden naar slotvuurwerk in Duinbergen gaan kijken. Het motorvaartuig kwam echter vast te zitten op een van de lange golfbrekers en dat bij zakkend tij. Het reddingsvaartuig “Sterken Dries” was snel ter plaatse.  “Er stond wat water in de boot, 9 mensen aan boord in goede gezondheid, het schip zou blijven vastzitten tot het volgende hoogwater en zou zonder ingrijpen volledig verloren gaan door de zeegang die gepaard gaat met de vrij sterke noordnoordoostenwind” aldus de redders. Ondertussen was ook een strandploeg gearriveerd bij de locatie. De opvarenden werden geëvacueerd en kon de berging worden aangevat. Binnenin het schip werden opblaasbare luchtzakken en pompen aangebracht, de romp werd nauwkeurig geïnspecteerd op reeds opgelopen schade en de nodige maatregelen werden getroffen. Toen het tij opnieuw begon te stijgen werd een sleeptrosverbinding gemaakt en de motorboot werd zolang het water steeg, op een veilige plaats gehouden bovenop de golfbreker. Eenmaal genoeg water, kon de Sterken Dries het motorjacht via de geplande ontsnappingsroute veilig in dieper water slepen. De redders die nog op het jacht zaten, hielden het waterpeil in de ruimen nauwlettend in het oog en er werd geen watersteiging vastgesteld. Uiteindelijk haalde men het motorjacht in de haven van Zeebrugge met een kraan uit het water, en kon de opgelopen schade van dichtbij bekeken worden. 

Kooza trok bijna 83.000 toeschouwers in Knokke-Heist

Tussen 18 juli en 18 augustus zakten maar liefst 83.000 toeschouwers af naar de Kooza-show van Cirque du Soleil op het terrein van Duinenwater. Cirque du Soleil is dan ook erg tevreden over het grote succes in onze badstad. In het hoofdkwartier in Montreal heeft analist Jörg Schlegel ook een analyse gemaakt van de herkomst van de mensen die de voorstellingen hebben bijgewoond. De meeste bezoekers kwamen uit Knokke-Heist, Brugge, Gent en het Brusselse, maar ook de rest van Vlaanderen was goed vertegenwoordigd. Maar liefst 89% van de bezoekers kwam uit België, 4% zakte af vanuit Nederland en 1% vanuit Luxemburg. De overige bezoekers waren zelfs afkomstig uit nog andere landen.

Speelse glijbuis onderdeel van nooduitgang Heistse school

Bij de Vrije Basisschool OLVO in Heist wordt momenteel een glijbuis naar de speelplaats geïnstalleerd. De veilige glijbaan loopt vanaf de brede trap bij de eerste verdieping van de school. De glijbuis kan door de kinderen gebruikt worden tijdens de speeltijd, maar vormt eveneens onderdeel van het noodplan voor een snelle ontruiming van de eerste étage van de school. Volgens de kersverse directeur Patrick Timmerman is een schoolglijbuis met dubbel gebruik uniek in ons land. De glijbaan moet volgens Timmerman tegen komende maandag gebruiksklaar zijn.(In Heist komen de kinderen straks dus niet met de 'bus' maar met de 'buis' van school) (Hoe flink de kinderen ook werken bij Olvo in Heist, ze hebben straks allemaal een 'buis'). 

Winnaars 6de weekprijs Liefdesrad Cartoonfestival

De Raad voor Lokale Economie heeft zopas opnieuw 2 deelnemers aan het liefdesrad uitgeloot tot weekwinnaars. Josiane Stevens uit Riemst krijgt komende vrijdag een fles champagne geschonken door Van Acker - Beleggingen in vastgoed, immo, verzekeringen. An Kluft uit Lombeek ontvangt dan weer een waardebon voor een lunch voor 2 personen, geschonken door Restaurant De Waterlijn. Het Internationaal Cartoonfestival kunt u nog tot 15 september dagelijks bezoeken tussen 10 tot 19 uur in het strandpaviljoen ter hoogte van het Casino.

Duurste huizen niet langer in Knokke-Heist

In onze provincie staan de duurste huizen niet langer in Knokke-Heist, maar wel in onze buurgemeente Damme. Dat blijkt uit de vastgoedgids van Trends die donderdag werd gepubliceerd. Burgemeester Dirk Bisschop stelt dat op termijn mogelijk ook kinderen van Dammenaars niet langer in de eigen gemeente zullen kunnen kopen. 

Modeshow Eleffant golfkledij op zondag 1 september

Op zondag 1 september vormt Nikkis-World het toneel voor een gratis modeshow van Eleffant Golf. De modeshow start om 15.30 uur. U kunt er de collectie bewonderen met zijn alom gekende pofbroeken en bijpassende stukken. Ook kunt u er genieten van een ‘high tea’ zodat u de modeshow nog meer in stijl kunt bijwonen. 

Golf is voor velen een passie en een levensstijl. Een van de pijlers die golf maakt tot de sport die ze vandaag is, bestaat uit traditie. Toch slaagt golf erin om zich op technologisch en commercieel vlak telkens opnieuw uit te vinden. Eleffant Golf combineert het beste van die twee werelden. Sinds 2012 ontwikkelt Eleffant Golf een kledinglijn die de stijlelementen van de jaren ’20 en ’30 combineert met hedendaags comfort. 

Typisch voor de Eleffant collectie zijn de alomgekende ‘Plus Fours’, de pofbroeken. De collectie wordt aangevuld met bijpassende sokken, polo’s en pulls. De outfits kunnen op een extravagante manier gedragen worden, net zoals een weloverwogen kleurencombinatie ook de soberheid kan benadrukken. Meer informatie: www.eleffantgolf.com

28.8.13

Rookverbod veroorzaakt meer overlast in uitgangsbuurten

Burgemeester Lippens van Knokke-Heist heeft een voorlopige balans opgemaakt van de zomer; een zomer waarin “zelden zoveel volk zo lang aanwezig was”. Over het algemeen hebben zich volgens de burgemeester geen grote problemen voorgedaan in de badstad. Toch is het gemeentebestuur van plan maatregelen te nemen om allerlei overlast in uitgangsbuurten en op andere plaatsen tegen te gaan. Het rookverbod in de herbergen blijkt namelijk voor problemen te zorgen op straat. “Cafégangers gaan buiten een sigaretje roken. Ze zorgen voor overlast en raken op straat vaak ook slaags met andere cafégangers. Vóór het rookverbod bleven ze binnen in de établissementen, en door de rook zagen ze mekaar niet, dat was ideaal” aldus de burgervader. Lippens wil dat caféhouders ook buiten hun établissement orde op zaken kunnen houden. Hoe dat moet zal in een commissie besproken worden. Ook aan de overtredingen door sommige badkarhouders en surfclubs zal in de toekomst paal en perk gesteld worden, aldus de burgervader. Lippens beklaagde er zich ook over dat het huidige Casino enkel nog een goktempel is, waar niks meer georganiseerd wordt voor het grote publiek. “Al goed dat er veel andere initiatiefnemers zijn zodat er dagelijks een grote keus aan evenementen is in de badstad, waarvan vele helemaal gratis”.

Opera on the Beach: Don Quichotte van Jules Massenet

De beach arena van Nikkis-World ter hoogte van het Heldenplein in Heist pakt op donderdag 29 augustus uit met een tweede vertoning op groot scherm van de opera ‘Don Quichotte’ van Jules Massenet. Het concept ‘Opera on the Beach’ vindt telkens plaats op donderdagavond en verloopt in samenwerking met De Munt. De vertoning start om 21.30 uur. De toegang is gratis!

De opera Don Quichotte is gebaseerd op Cervantes’ beroemde roman over de dolende ridder die droomt van een rechtvaardige wereld. Vergezeld van zijn trouwe schildknaap Sancho Panza doorkruist Don Quichotte Spanje op zijn zoektocht naar heroïsche overwinningen. Het tafereel van de strijd tegen de windmolens is een van de grappigste en meest aangrijpende momenten in Massenets opera. De opera is stilistisch erg veelzijdig. De opname werd bekroond door het BBC Music Magazine.

De regie en kostuums waren in handen van Laurent Pelly. In de rolbezetting vinden we onder meer José van Dam terug (als Don Quichotte). Met deze rol nam de toen 70-jarige van Dam afscheid van de Brusselse Munt (in 2010). Schitteren ook in de opera: Werner Van Mechelen (Sancho Panza) en Silvia Tro Santafé (La belle Dulcinée). Het koor en het orkest van De Munt stonden onder leiding van Marc Minkowski.

U kunt genieten van de opera in een strandstoel of luierend in een Fatboy zitzak met een glaasje riccadonna prosecco in de hand voor 5 euro. Ook is het loungeterras open. Daar kunt u voor de opera terecht voor een hapje en een drankje.


Nikkis-World biedt tot 1 september tal van activiteiten en events voor groot en klein in de multifunctionele beach arena. Alle activiteiten en meer informatie vindt u op www.nikkisworld.be

Mannelijke directeur voor OLVO Heist

De Vrije Basisschool OLVO krijgt een nieuwe directeur. Carine Wintein verlaat op 58-jarige leeftijd de school en geeft het ambt van directeur door aan Patrick Timmerman. Geheel tegen de “traditie” in heeft het schoolbestuur namelijk besloten om op 1 september de eerste mannelijke directeur aan te stellen. Patrick Timmerman, een gekende Heistenaar, werd gediplomeerd onderwijzer in 1989. In de voorbije 20 jaar behaalde hij diverse getuigschriften van nascholingen aangaande onderwijs, waaronder het postgraduaat professionalisering van leraren en school. Hij kent de school al, daar hij er enkele jaren de deeltijdse ICT-opdracht vervulde. Tot op heden is hij werkzaam in de school “ de Vuurtoren “, waar hij de leerlingen van de eindklas onder z’n hoede nam. Sport en sportwerking in Knokke-Heist nemen een stuk van zijn vrije tijd in. Olvo is een kleuter- en lagere school met hoofdschool in Heist ( Stadhuisstraat 4 ) en een wijkschooltje in Ramskapelle ( Ramskapellestraat 65 ). De school bestaat iets meer dan 150 jaar.

Bij 3tk hervatten de zwemtrainingen na de zwintriatlon

Ook in Knokke-Heist loopt de vakantie op z'n eind. Voor velen het afsluiten van een ontspannende en sportieve  zomer maar voor sommige leden van 3tk ook het uitkijken naar de najaarswedstrijden : In Vichy (Frankrijk)en Almere (Nederland) zullen verschillende clubleden proberen een halve of volledige triatlon af te leggen. Maar ook dicht bij huis staan er nog fantastische wedstrijden op  het programma, waaronder de Den Halven van Damme en uiteraard de wedstrijd der wedstrijden, de thuis wedstrijd, onze eigen Knokke-Heistse Zwintriatlon.

Na deze wedstrijd beginnen opnieuw de voorbereidingen voor het volgende seizoen. Daarom starten vanaf maandag 9 september opnieuw de zwemtrainingen. Zowel de kids als de jeugd,  maar ook de trainingen voor de volwassenen worden vanaf dit jaar onder supervisie van Stefan Obreno begeleid. Deze ex-zwemmer en gerenommeerde zwemcoach staat garant voor kwaliteit binnen de club.  Er werd een jaarplanning opgemaakt  voor alle groepen zodat alle aspecten zoals  trainingsvolume, techniek en snelheid van het zwemmen op een adequate manier door de  ervaren trainers kunnen gegeven worden. Bij de kids worden alle zwemstijlen aangeleerd,  dit op een ontspannen en leuke manier.  Aan de volwassenen wordt er naast de begeleide trainingen ook  specifieke vervolmakingscursussen gegeven, waarbij de individuele begeleiding de zwemtechniek sterk doet verbeteren. Maar ook niet-leden kunnen bij ons terecht, voor een instapcursus  start to crawl, waarin Stefan Obreno de basistechniek van het crawlzwemmen aanleert. Hebt u ook zin om zich in te schrijven in de triatlonclub of wenst u enkel het crawlzwemmen aan te leren? Kijk dan snel op www.3tk.be voor meer info of om je in te schrijven.

Kooza Parijs

Enkele artiesten van de Kooza Show, die afgelopen zomer in Knokke-Heist te zien waren, zijn vandaag onderweg naar Parijs. Daar zullen ze deelnemen aan opnames voor het programma “Le plus grand cabaret du monde” van de zender France 2. Korte tijd later vertrekken de artiesten van Cirque du Soleil naar Moskou, waar Kooza op 7 september van start gaat. De voorbije uren ontvingen de meeste Kooza artiesten al hun visa voor Rusland. In Parijs gaat Kooza op 23 november in première. 

Muzikale toppers tijdens slotevenement Nikki’s World

Niemand minder dan Milk Inc, Lasgo, de All Stars Band met onder meer Olivier van ‘The Voice’ & Amélie Voss en Buscemi prijken op de affiche van het Base slotevenement in Nikki’s World. Dat vindt plaats op zaterdag 31 augustus tussen 15 en 21 uur. Via de sociale media roepen Base en New World geïnteresseerden op om zich in te schrijven via deze link. In totaal kunnen zo 1200 gelukkigen genieten van deze topaffiche. Zij mogen het evenement gratis bijwonen en worden verwend met drankjes, ijsjes en frietjes. Base en New World nodigen ook nog een resem VIP’s uit. De deuren gaan open om 14 uur.

Programma
15 uur – Milk Inc
16 uur – Lasgo
18 uur – All Stars Band met o.m. Olivier van ‘The Voice’ & Amélie Voss
19 uur – Buscemi          21 uur – Einde 

Wifi Trees


Fin de Saison in Jeugdclub ’t Verzet

Jeugdclub ’t Verzet wuift op zaterdag 31 augustus de zomer uit in stijl. Om iedereen te belonen die zich deze prachtige zomer heeft uitgesloofd op zijn of haar (vakantie)job of voor de herexamens organiseert de jeugdclub haar eerste Fin de Saison. Hongerigen en dorstigen zijn al welkom vanaf 18u voor een aperitiefmoment. Hierop aansluitende is er barbecue. Nadien tijd om je beste beentje voor te zetten op de dansvloer. Van 22u tot 23u is het Happy Hour.  

Locatie: barbecue in fuifzaal Jeugdclub ’t Verzet Duinenwater 45  8300 Knokke-Heist.
Aperitief en BBQ vanaf 18u: € 15 Vooraf inschrijven en betalen via jeugdclub.tverzet@telenet.be Fuif en optredens in het jeugdcafé:  GRATIS vanaf 21u.

Kind van vier seksueel benaderd

Een gezin uit Knokke-Heist heeft klacht ingediend bij de politie. Hun zoontje van vier zou bij een uitstap van begeleidingstehuis De Brem in Oostende seksueel benaderd zijn door een meisje van twaalf. “We hebben intussen aan de jeugdrechtbank gevraagd om ons zoontje over te plaatsen, maar kregen geen gehoor. We zijn radeloos’, zeggen de ouders van het jongetje. Het koppel heeft ook nog een zoontje van twee en dochter van één jaar en verwacht een vierde kindje.Het oudste zoontje werd in maart door de jeugdrechter in De Brem geplaatst. De Brem is een begeleidingstehuis in het kader van de bijzondere jeugdzorg waar 34 kinderen tussen 3 en 18 jaar worden opgevangen.

27.8.13

Canada wint Internationaal Vuurwerkfestival Knokke-Heist, maar...

Net voor het extra lang afsluitende vuurwerk van Italië (winnaar van vorig) jaar werd dinsdagavond in Duinbergen het Canadese pyrotechnisch bedrijf Fireworks Spectaculars Ltd uit Calgary in de staat Alberta uitgeroepen tot winnaar van het Internationaal Vuurwerkfestival van Knokke-Heist en sleepte aldus de felbegeerde trofee in de wacht. De laureaten waren duidelijke niet aan hun proefstuk. Naast het wereldkampioenschap in Montreal hebben de Canadese vuurwerkmakers al tien maal het festival in Vancouver en vijf keer het Canadese kampioenschap gewonnen. De voorbije tien jaar heeft het bedrijf al meer dan 1.500 vuurwerkshows de nachtelijke hemel ingeschoten. Dat gebeurde telkens onder het waakzame oog van eigenaar en voornaamste vuurwerkdesigner, Brad Dezotell.

Bij het vellen van hun oordeel hield de jury rekening met een reeks pyrotechnische aspecten zoals kleurenspel, synchronisatie, compositie, harmonie en originaliteit. Het Canadese bedrijf Fireworks Spectaculars scoorde de beste punten, voor Kroatië, Spanje en China. Door het gunstige weer hebben de voorbije dagen tienduizenden bezoekers bij de meest aangename temperaturen van het Knokke-Heistse vuurwerkspektakel kunnen genieten. Ook voor de kust gingen telkens tientallen pleziervaartuigen uit Zeebrugge voor anker. Zelfs in de duinen tussen Vlissingen en het Walcherse Westkapelle werd naar het Knokke-Heistse vuurwerk gekeken.

Geschiedenis
De zomerse vuurwerktraditie in de badstad gaat terug tot 1969, toen "op en boven" het Zegemeer voor het eerst het zomerseizoen met vuurwerk werd afgesloten. Het gemeentebestuur van de zelfstandige gemeente Knokke had daartoe contact opgenomen met de Parijzenaar Jacques Quiri. Hij zorgde ervoor dat vanaf een ponton op het Zegemeer vuurwerk kon worden afgeschoten. 

In 1976 liep het echter mis bij het Knokse Zegemeer. Eén van de deelnemers dat jaar was de Italiaanse firma Panzera. Door een ongelukkig geslagen spijker ontstond in de kabels voor het elektronisch afschieten een kortsluiting. Bij de start ging meteen alle vuurwerk in één keer de hemel in. Als bij wonder vielen geen gewonden en was er ook geen schade. Aangezien het Zegemeer niet genoeg evacuatiemogelijkheden bood en ook de natuur rondom het meer de grote massa mensen niet meer aankon werd uitgekeken naar een nieuwe locatie.

Verschillende plaatsen op het strand bij Knokke en later Heist werden vervolgens geprobeerd. Na meerdere tests waarbij vuurwerken zowel op verschillende tijden als op verschillende plaatsen werden gehouden werd begin de jaren negentig beslist om het festival voortaan op het strand te Duinbergen te houden en op vaste data. Toeschouwers konden zo terecht in het natuurlijke amfitheater gevormd door de helling De Wandelaar

En de eigenlijke winnaar is…
Italië. Volgens velen is de winnaar van vorig jaar ook dit keer de eigenlijke winnaar van het Internationaal Vuurwerkfestival in Knokke-Heist. “Het afsluitend vuurwerk met als thema de muziek van de fifties, sixties tot de disco en rock was dinsdagavond van een adembenemende schoonheid. Pure artistieke wereldklasse met een perfecte synchronisatie en met een joie de vivre die iedereen in een gelukzalige mood huiswaarts deed keren. Met de final countdown zetten de Italianen een magistraal en overweldigend punt achter deze succesvolle vuurwerkeditie. Viva Italia!” Ook Twitters stond vol van de felicitaties van het Italiaanse vuurwerk dat extra lang duurde. Pas om 22.29u was de laatste knal te horen. Elisabeth Hahn omschreef het als volgt: “Last evening #fireworks at#knokke and again a wonderful spectacle from #Italy”; Sir Andreas stelde: “Italië overtrof toch alle andere landen qua vuurwerk #Vuurwerkfestival #knokke”. Yoshua Rijk: “Vuurwerk Knokke, niet normaal! #wauw” En dan Zico Van Wulpen met de prettige opmerking: “Wat is er zo zot aan dat vuurwerk dat je daarvoor van het binnenland komt met frigobox en stoeltje in de hand? Natuurlijk: #vuurwerk #knokke”.

Foto Italië met dank aan Elisabeth Hahn

Kings of Golf by Optima verwelkomt Ian Woosnam in Knokke-Heist

Ryder Cup-legende voegt zich bij Nicolas Colsaerts, Sergio García en Sam Torrance voor exhibitietoernooi  in Knokke-Heist! Kings of Golf by Optima, het nieuwe exhibitie golftoernooi dat voor de eerste keer zal plaatsvinden in de Royal Zoute Golf Club wist nu ook Ian ‘Woosie’ Woosnam te strikken. Dat maakt de organisatie vandaag bekend. De voormalige nummer 1 op de wereldranglijst, speelt samen met Sergio García tegen Sam Torrance en ‘The Belgian Bomber’, Nicolas Colsaerts. Beide duo’s spelen op zondag 29 september een Skins Game waarbij ze tijdens een parcours van tien holes elk strijden voor een ander goed doel. 

Woosnam (55) maakte deel uit van de ‘Big 5’ van golfers die de wereld van het golf domineerden in de jaren ’80 en ’90 en won meer professionele golftoernooien dan eerder welke andere Britse speler ooit. Hij behaalde maar liefst 28 overwinningen in de Europese Tour en 4 in de Seniors Tour. Ian Woosnam won de US Masters in 1991 en nam acht keer deel aan de Ryder Cup. In 2006 voerde hij het Europese Ryder Cup-team naar de indrukwekkende overwinning met 18 ½ - 9 ½. Voor zijn bijdrage aan de golfsport werd hij zelfs onderscheiden in de Orde van het Britse Rijk.

Door zijn ‘down-to-earth’-persoonlijkheid en zijn groot doorzettingsvermogen is ‘Woosie’ zeer geliefd bij het publiek. ‘Winnen is nog steeds belangrijk, maar in dit spel zijn er geen verliezers, al wil ik wel zoveel mogelijk budget voor mijn goed doel ophalen!’, zegt de golflegende. ‘Ik vind het een hele eer in België te mogen spelen naast mijn vriend Sam en de jongere garde.’, aldus Ian Woosnam.

Ian Woosnam speelt ten voordele van VZW Jeronimo (meer info: www.vzwjeronimo.be). Nicolas Colsaerts speelt voor de “Mucovereniging” (meer info: www.muco.be) en Sam Torrance neemt het op voor "Missing Children Europe". (meer info: www.missingchildreneurope.eu) terwijl Sergio García zal spelen voor "Belgian Kids Fund". (meer info: www.belgiankidsfund.be)

Tickets voor Kings of Golf by Optima zijn verkrijgbaar via de website www.kingsofgolf.be of via de Facebook fanpagina “kingsofgolf”. De prijs voor een ticket bedraagt 30 euro voor volwassenen en 15 euro voor kinderen jonger dan 16 jaar.

Geslaagde editie Scapa Sports Iron Kid

Op vrijdag 23 en zaterdag 24 augustus vond de Scapa Sports Iron Kid plaats in Sportoase Duinenwater. Deze triatlon voor kinderen was zo goed als volzet en dus opnieuw een groot succes. Zie fotoreportage
Op vrijdag was het zwemparcours gereserveerd voor triatleten tussen 10 en 12 jaar. Op zaterdag kwamen de kinderen tussen 3 en 9 jaar aan de beurt. De voormiddag was bestemd voor de 8- en 9-jarigen, terwijl de namiddag bedoeld was voor de kinderen tussen 3 en 7 jaar oud.
Na de zwemproef volgde het fietsen. De 3- tot 5-jarigen fietsten om en rond het zwembadcomplex. De oudere kinderen verkenden tijdens hun proef de mooie polders. Na afloop van de fietsproef was het tijd om te lopen. Dit deden de kinderen rond het meer van Lakeside Paradise. De aankomst lag tussen het meer en het zwembad. Per leeftijdscategorie waren er aangepaste afstanden.

Wetenschappers en cartoonisten bij elkaar in Knokke-Heist

Het Cartoonfestival 2013 loopt als een trein, al meer dan 50 000 mensen bezochten de ‘Liefde is...’ tentoonstellingen. Ondertussen is het Internationaal Cartoonfestival ook volop bezig met de editie van 2014, die staat in het teken van de menselijke genetica. Onder de titel ‘Genetics on the beach’ zullen cartoonisten en professoren van de KU Leuven een nieuw cartoonfestival vol grappige, opmerkelijke en intrigerende benaderingen van de menselijke genetica brengen. Op vrijdag 30 en zaterdag 31 augustus steken zij voor het eerst de koppen bij elkaar in Hotel Pavillon du Zoute in Knokke-Heist.
De wereld van de genetica is in volle verandering. Enkele jaren geleden was een persoonlijke genoomanalyse nog pure science fiction, nu ligt zo’n analyse ook voor de ‘gewone mens’ binnen handbereik. Aan de hand van het menselijk genoom kunnen wetenschappers nagaan welke moleculaire mechanismen aan de basis liggen van bepaalde ziekten. Genoomanalyse kan ook helpen bij de ontwikkeling van geneesmiddelen en therapieën. Dit heeft heel wat wetenschappelijke, maar ook ethische en juridische uitdagingen. Het menselijk genoom bevat immers een schat aan informatie over de persoon in kwestie. Hoe zullen we daar in de toekomst mee omgaan? Via cartoons willen wetenschappers aan het brede publiek uitleggen wat deze evolutie voor hen kan betekenen.

Ter voorbereiding van dit festival steken 10 onderzoekers van de KU Leuven (waaronder Jean-Jacques Cassiman, Thomas D’Hooghe en Gert Matthijs) en 10 cartoonisten (waaronder Steven Degryse (lectrr) , Eva Mouton, Klaas Storme (Zaza) en Marc De Cloedt (Marec) twee dagen lang de koppen bij elkaar. Op 30 en 31 augustus zullen ze samen bepalen rond welke thema’s ze zullen werken en hoe ze dit zullen aanpakken. Het resultaat zal te zien zijn tijdens het Internationaal Cartoonfestival 2014 in Knokke Heist.

Laatste vuurwerkavond

Vanavond (dinsdag) staat in Duinbergen de slotavond op het programma van het Internationaal Vuurwerkfestival van Knokke-Heist. Het vuurwerkspektakel wordt gebracht door de winnaar van vorig jaar: Italië. De voorbije dagen konden de duizenden vuurwerkgangers genieten van pyrotechnische hoogstandjes door vuurwerkbedrijven uit Canada, Kroatië, Spanje en China. Vooral voor dat laatste land waren de verwachtingen hoog gespannen. Immers het vuurwerk werd uitgevonden door de Chinezen. Als we de reacties van de Twittergemeenschap moeten geloven dan gaat de overwinning naar het Chinese “Vulcan Fireworks”. Het bedrijf, met zeven vuurwerkfabrieken in Guangxi, Hunan en Hong Kong, heeft wereldwijd al zeer hoog gescoord.

Sebastian Hahn zei over het Chinese vuurwerk “That was by far the best fireworks of the week. Veronique de Caluwé stak evenmin haar appreciatie onder stoelen of banken “Nou, Adembenemend, wat was dat mooi!!!”. Laurent Lambert “beste vuurwerk van dit jaar”, en Quentin Braet: “Vuurwerkfestival heruitgevonden, amai die Chinezen! Nooit gezien hier in Knokke”.

Maar, het is pas om 22u vanavond dat de jury de uiteindelijke winnaar van het vuurwerkfestival zal bekend maken. Of de jury op dezelfde manier zal oordelen als de Twitteraars valt af te wachten. Vanwege de rook die door de wind in de richting van de jury  waaide was voor hen trouwens een deel van het Chinese vuurwerk minder goed te zien. Het blijft dus afwachten.

Foto met dank aan Ivan Blomme

Haai in een box: drugpreventie in het basisonderwijs

Zopas heeft de provincie West-Vlaanderen het “Haai in een box” project officieel overhandigd aan de gemeente Knokke-Heist. Deze educatieve doos vol materiaal voor preventie staat vanaf volgend schooljaar gratis ter beschikking van de derde graad in het basisonderwijs. De educatieve pakketten en boekjes werden toegelicht aan een publiek van zorgcoördinatoren en leerkrachten. Zij kunnen de box gratis ontlenen bij de Jeugddienst in het jeugd- en kunstencentrum De Marge. Het gaat om educatie over middelengebruik voor kinderen in het vijfde en zesde leerjaar. Het project steunt (zorg)leerkrachten en CLB-medewerkers om preventief te werken met de leerlingen rond sociale vaardigheden en het gebruik van legale middelen.

Preventie van jongs af aan
Uit onderzoek blijkt dat kinderen steeds vroeger starten met het gebruik van tabak, alcohol en medicatie. Die leeftijd ligt intussen tussen de 10 en 12 jaar. Aangezien preventie enkele jaren voor het eerste gebruik moet gebeuren, is het van groot belang dat er ook in het basisonderwijs al aandacht besteed wordt aan preventie. Scholen vragen bovendien naar een beknopt, duidelijk en onderbouwd preventieaanbod.

Sociale vaardigheden
De nadruk van het project ligt niet op de middelen zelf, maar op het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Op deze manier leren de kinderen verantwoord omgaan met de middelen. De box bevat didactisch materiaal om te werken rond zelfbeeld, zelfwaarde, zelfvertrouwen,… Dit zijn belangrijke aspecten voor de kinderen om verantwoord deel te kunnen nemen aan het sociale leven.

Inhoud van de box

Haai in de Box bevat een handleiding voor de leerkracht. Die handleiding bestaat uit een didactische fiche per spel, boek of educatief pakket met inhoudelijke en praktische informatie over het materiaal. Per fiche staat vermeld welke eindtermen de leerkracht kan bereiken door het materiaal te gebruiken. Zo kan die zelf bepalen met welke materialen hij of zij aan de slag wil. Het is namelijk erg belangrijk om op maat van de specifieke klas te kunnen werken.

Infraroodwarmte voor onderhoud marineschepen

De grootste onderhoudsloods van België wordt tegenwoordig op temperatuur gebracht bij middel van infraroodverwarming In die loods van 130.900m³ op de zeemachtbasis in Zeebrugge worden een groot aantal schepen van de Belgische Marine geverfd en onderhouden. Het gaat om vijf Tripartite mijnenjagers, vier sleepboten, drie ‘Ready Duty Ships’ en het opleidingsschip Zenobe Gramme. In plaats van de lucht in de onderhoudsloods worden met het nieuwe systeem de te schilderen oppervlakken verwarmd. In totaal werden in de loods 120 infraroodstralers geïnstalleerd. Bij aanwezigheid van een schip worden de stralers automatisch aangeschakeld aan het begin van de werkdag. En dit voor de lengte van het aanwezige schip dat op dat moment wordt onderhouden. Bijzonder interessant is dat de sensoren de lengte van het schip detecteren en de extra stralers op het einde of begin van de straat enkel in werking stellen als de lengte van het schip dat vereist. Er wordt enkel verwarmd waar er wordt gewerkt. Bonus is het feit dat ook de verf sneller droogt.
Meer info: Energentis 

BK Cable Wakeboard in Lakeside Paradise

Op zaterdag 21 en zondag 22 september organiseert Lakeside Paradise in Knokke-Heist het Belgisch Kampioenschap cable wakeboarding. Het evenement start op vrijdagavond 20 september. Die avond kunnen de deelnemers trainen van 16 uur tot zonsondergang. Nadien vindt er een pastadiner plaats en kunnen de deelnemers genieten van het optreden van een live band. Op zaterdag is het dan tijd voor de kwalificaties en de SUP/Carver competitie. ’s Avonds volgt er een barbecue en opnieuw een live optreden. Op zondag tot slot vinden dan de finales plaats, gevolgd door de prijsuitreiking. Geïnteresseerde riders kunnen zich inschrijven via deze link. Het is ook mogelijk om te overnachten in de Sleep Inn. Schrijf je snel in, want de plaatsen zijn beperkt. 

Weinig creuses

Op woensdag 11 september vindt in Sluis en in Yerseke de opening plaats van het Nederlandse oesterseizoen 2013-2014. De vooruitzichten voor de kwaliteit van de creuses, veruit het grootste deel van het oesteraanbod, zijn volgens de oesterkwekers uitstekend. Door tegenvallende oogstresultaten echter zal de aanvoer van deze oesters uit de Zeeuwse wateren naar schatting 30 procent lager uitvallen dan normaal. De mindere oogst wordt veroorzaakt door de matige broedval in de laatste jaren, met 2006 als laatste echt goede jaar. Dit jaar lijkt weer wel een jaar met goede broedval te worden, maar een oester heeft drie tot vier jaar de tijd nodig voordat deze kan worden geconsumeerd. De Nederlandse oesterkwekers verwachten voor dit jaar en komende jaren een tekort aan creuses op de markt. Dit zal een prijsopdrijvend effect hebben.

Zomerlezing over de Joodse gemeenschap in een veranderende wereld

Op woensdag 28 augustus om 10 uur geeft Michael Freilich van Joods Actueel een lezing in hotel Pavillon du Zoute in Knokke-Heist over de Joodse gemeenschap in een veranderende wereld. Als journalist is hoofdredacteur Michael Freilich zich als geen ander bewust van de veranderingen die zich aan het begin van de 21ste eeuw in een steeds sneller tempo voltrekken. Ook de Joodse gemeenschap ontkomt niet aan de invloeden die ontstaan zijn op cultureel, sociaal en politiek vlak. Of toch?

Freilich tast af hoe zijn gemeenschap met deze eigentijdse uitdagingen omspringt. De Joodse gemeenschap staat erom bekend om zich in elk tijdsgewricht en vaak in penibele omstandigheden aan te passen zonder daarbij haar eigenheid te verliezen. Bij die zoektocht passeert hij langs alle mogelijke stromingen in het Belgisch (lees Vlaams en Brussels) Judaïsme, van vrijzinnig tot strikt orthodox.

En in een tijd waarin iedereen spreekt over inburgering vraagt de hoofdredacteur van Joods Actueel zich af hoe het gesteld is met de inburgering van ‘s lands oudste immigrantengroep. Ook de moeilijke vragen komen aan bod: is het leven als praktiserend Antwerpse of Brusselse Jood überhaupt nog wel mogelijk?

Locatie: Pavillon du Zoute, Bronlaan 4, 8300 Knokke-Heist  T 050 601 210
Vanaf 9.30 uur: onthaal met koffie. De lezingen beginnen stipt om 10 uur en worden afgerond met een aperitief tot ongeveer 12.30 uur. De voordrachtgevers blijven tijdens het aperitief aanwezig zodat u gesprekken eventueel kunt verderzetten.
Tickets: Prijs: € 15 / € 12,50 (Uitpas)

Reservatie: Tickets kunt u reserveren in het Cultuurcentrum Knokke-Heist. cc.ticket@knokke-heist.be / www.ccknokke-heist.be

Make-a-wish motorhappening

De Vzw Stetaco uit Zeebrugge organiseer voor het tweede jaar op rij een evenement ten voordele van Make-a-wish Belgium-Vaanderen. Op zaterdag 21 september wordt langs de Rederskaai een motorhappening gehouden onder het motto "2wheels4kids". Het is de bedoeling een stevig bedrag te kunnen schenken aan de organisatie die de dromen van kinderen met een levensbedreigende ziekte helpt in vervulling gaan. 

Nieuw werkjaar seniorenclub “Willen is Kunnen”

De seniorenclub “Willen is Kunnen” (SWIK) hervat na de zomerrust haar activiteiten op dinsdag 3 september om 14 uur in ’t Choufke (Kursaalstraat 59) in Heist. Na een verwelkoming door voorzitter Oscar Vantorre volgt een uitgebreide uiteenzetting van het werkjaar 2013/2014. Ook wordt er die dag een speciale kaarting georganiseerd voor pakjes koffie. De SWIK-huisfotograaf toont tot slot de kiekjes van de kampioenenviering van 28 mei 2013 op groot scherm.

De activiteiten van SWIK gaan ook het komende werkjaar onverminderd verder. Bij de viering van 10 jaar SWIK vorig jaar was er in ‘t Choufke iedere maand een gratis attentie voor de leden. Nu de speciale vieringen voorbij zijn, zullen er toch nog zeven gratis attenties voorzien zijn voor de leden. En ondanks de crisis blijft het lidgeld behouden op 6 euro, en dit reeds voor het 11de jaar op rij!


Tot slot wordt volgende oproep gedaan: om het bestuur te verruimen en de toekomst van de vereniging te vrijwaren, wordt gezocht naar personen die zich geroepen voelen om toe te treden tot het bestuur. Kandidaten kunnen zich wenden tot voorzitter Oscar Vantorre (tel. 050/51.38.52) swik@telenet.be of  secretaris Hubert De Jonghe (tel. 050/53.96.16) hubertdejonghe@telenet.be

Naaktstranden netter

Bij de Zwinstranden op de grens tussen Knokke-Heist en Retranchement is op 1 august de grote opruimactie van de Stichting De Noordzee begonnen. Ruim 560 vrijwilligers hebben in de loop van de maand de hele Nederlandse Noordzeekust ontdaan van troep en vuil. In totaal is 6590 kilo strandafval verzameld. Op stranden waar veel badgasten komen, staat de sigarettenpeuk op de eerste plek - gevolgd door kleine stukjes plastic, snoep- en snackverpakkingen, doppen, touw en stukken visnet. Op het strand bij Rockanje zijn op 100 meter strand liefst 1481 peuken gevonden. Opmerkelijk is dat de naaktstranden duidelijk schoner waren dan de gewone stranden. De afval op die stranden had weinig om het lijf…

26.8.13

Burgemeester Lippens telde 320 vlinders in z’n tuin...

Dat heeft de Knokke-Heistse burgervader zopas in een interview verteld aan de Franse krant La Voix du Nord. Ook zei hij dat de badstad de hoogste levensstandaard heeft van heel Europa dankzij onder meer netheid en veiligheid… “Francofonen en joden, die zijn er niet in Knokke-Heist. Er zijn enkel Belgen…”

Je leest er HIER meer over

Meer dan 10.000 bezoekers voor Art Nocturne Knocke

De kunst- en antiekbeurs Art Nocturne Knocke (ANK) kon afklokken op meer dan 10.000 bezoekende kunstliefhebbers. De 38ste editie van de avondlijke beurs vond dit jaar plaats tussen 10 en 18 augustus in CC Scharpoord en Hotel la Réserve. De kunsthandelaars waren erg tevreden met zowel de opkomst als de kwaliteit van de bezoekers. Kunst blijft dus een belangrijke smaakmaker in onze gemeente.

Bij Galerie Hores had vooral de nieuwkomer Koen Soberon veel succes. Bij Anthony Short Antiques gingen al de belangrijkste stukken van de hand waaronder een prachtige schrijftafel ‘William IV (1830-1840) in rozenhout en een zeldzame commode  ‘A very fine William & Mary Period (1689-1710) walnut with oyster veneer chest of drawers’ England c.1695.

Bij Van Loon had dan weer de driedimensionale fotokunst van Jeffrey Robb veel bijval, bij the Old Treasury waren naast het Deens zilver vooral de antieke juwelen de trekkers. Daartegenover stonden dan  de hedendaagse juweelcreaties van Werner Aerts waar het ‘metier’ bijzonder gesmaakt werd door kenners.

Bij Alex Moens kwam ‘The Limited Greenwich Regulator’ naar Knokke.  Niet zomaar een klok maar een creatie van designer Zone Creations en de Britse klokkenmaker Comitti. Dit staaltje van precisie tikt met zijn 345 onderdeeltjes ook in Buckingham Palace. Een geschenk aan Hare Majesteit Queen Elizabeth voor haar Diamant Jubilee.

Bij Ming-K’I Gallery ging dan weer het topstuk staande danseres uit de Westelijke Han-dynastie van de hand. Bij Douwes Fine Art die een bijzonder sterke stand bracht met zowel oude meesters, moderne werken en oude tekeningen, zijn het tenslotte de oude meesters die het best verkochten, o.a. Cornelis Dusart, Willem van de Velde … Zij tekenden trouwens reeds present voor de volgende editie 2014!
De eyecatcher met de constructivist Roger De Myttenaere en het project met Latijns-Amerikaanse kunst bleken de grote lievelingen te zijn.

In 2014 vindt de 39ste editie plaats van ANK en dit van 9 tot en met 17 augustus 2014.


Reders niet geïnteresseerd in platvis-bestandsopname

Voor het eerst konden Belgische vissers mee als waarnemer tijdens de platvis-bestandsopnames (BTS) door het onderzoeksvaartuig ‘Belgica’. Maar niemand heeft zich aangemeld. Het ILVO deed afgelopen voorjaar een oproep via de Rederscentrale voor kandidaten uit de visserij om als waarnemer mee te gaan tijdens de zogeheten Belgica-campagne. Daarop meldde zich echter niemand aan. De Rederscentrale deed deze maand nog een poging een praktijkvisser af te vaardigen, maar heeft inmiddels aan het ILVO bericht dat helaas niemand van de reders zich kon vrijmaken. ,,Erg spijtig, we keken er naar uit om de contacten aan te halen’’, zegt coördinator Kelle Moreau van het ILVO.

Kunstgrasveld stadion De Taeye ingehuldigd

Op zondag 25 augustus vond om 17.30 uur de officiële ingebruikname van het nieuwe kunstgrasveld van stadion De Taeye in Heist plaats. Daarna was er nog een receptie. Om 18 uur volgde dan de aftrap van de eerste wedstrijd op het veld van KFC Heist. Op zaterdag 31 augustus worden dan ook de nieuwe kunstgrasvelden van Knokke ingehuldigd. In Sportstadion Olivier vindt dan de officiële ingebruikname plaats van het voetbalkunstgrasveld en het hockeykunstgrasveld met wedstrijden van resp. R. Knokke FC (16.45 uur) en Knokke Hockey Club (17.15 uur) en een aansluitende receptie om 17.30 uur. Toegang enkel op uitnodiging.

Werkzaamheden afgerond
De werkzaamheden in stadion Olivier startten op 13 mei: het ging om een grondige facelift van de hockeykunstgrasmat en de aanleg van een kunstgrasveld voor het voetbal. Ook het voetbalveld in stadion De Taeye kreeg een toplaag van kunstgras. De werken hiervoor begonnen op 21 mei. Doordat de werkzaamheden plaatsvonden in het tussenseizoen, was de hinder voor de sportclubs beperkt.

Het nieuwe voetbalveld van Olivier kreeg de naam ‘deelproject B’ en ligt ter hoogte van het vroegere oefenveld (terrein B) en de vroegere duiveltjesvelden (terrein D). De vernieuwing van het hockeyveld was het ‘deelproject A’. Het nieuwe voetbalveld in De Taeye – ‘deelproject C’ bevindt zich op terrein C van het stadion.

Hele jaar door bruikbaar
Het kunstgras biedt veel voordelen in vergelijking met natuurgras. Het is het hele jaar door bruikbaar en kan in principe 24 uur op 24 bespeeld worden. Natuurgras is jaarlijks tot vier maanden niet bespeelbaar. Een veld in natuurgras kan in optimale omstandigheden slechts gemiddeld 250 uur per jaar gebruikt worden.

Verantwoorde kostprijs
De totale kostprijs voor stadion Olivier – dus voor het hockey- en voetbalveld samen - bedroeg 788 869 euro. De kostprijs voor het voetbalveld in stadion De Taeye was beraamd op 390 633 euro. Die prijs omvat niet alleen de aanleg van het kunstgras, maar ook de verlichting werd volledig vernieuwd en er kwamen verder nog nieuwe afsluitingen.

In vergelijking met velden in natuurgras ligt de prijs voor de aanleg van de velden tot 5 keer hoger (375 000 euro in plaats van 75 000 euro), maar de kostprijs voor het jaarlijks onderhoud daalt dan wel spectaculair (4 000 euro in plaats van 20 000 euro). Voor de voetbalvelden gaat het om hoogwaardig kunstgras van de derde generatie met een toplaag van 6 cm. De renovatie van de toplaag van het hockeyveld kostte 275 000 euro (inclusief afvoer). Door de grote voordelen van kunstgras is de investering evenwel zeker verantwoord.

Waterveld voor hockey
De originele kunstgrasmat van het zandgevuld hockeyveld kon dankzij het goede onderhoud 15 jaar lang bespeeld worden. De nieuwe toplaag zorgt ervoor dat de hockeyteams voortaan op een waterveld kunnen spelen. Dat is een veld waarbij voor elke wedstrijd een laag water aangebracht wordt via telescopische sprinklers of waterkanonnen.
Zo’n waterveld heeft zeer dicht kunstgras zonder zandvulling waardoor de bal op een consistente manier rolt en stuitert. Het veld wordt volledig geïrrigeerd met een laag water zodat het spel extreem snel en professioneel wordt. Omdat het veld niet is ingestrooid, kunnen de kunstmatige grassprieten vrij bewegen wat ervoor zorgt dat spelers hun hockeystick onder de bal kunnen krijgen. Op die manier komen de technische vaardigheden van de spelers het beste tot hun recht.
Ook op het vlak van veiligheid biedt een waterveld veel voordelen: de waterlaag heeft een lage schuifweerstand en werkt schokabsorberend. Het oppervlak blijft zelfs bij lage temperaturen zacht waardoor er minder frictiewonden voorvallen. Het water verkoelt het veld ook en vormt zo een beschermende laag tussen de speler en het veld.


Foto’s met dank aan Ivan Blomme

Russisch Tall Ship kreeg assistentie

Zo’n 20 km ten noordoosten van Knokke-Heist slaagde het 110 meter lange Tall Ship MIR er afgelopen weekend niet in zelfstandig om te keren tijdens de vlootschouw Sail de Ruyter in Vlissingen. In de Scheldemonding had daartoe een sleepboot moeten klaarliggen, maar dat was niet het geval. De reddingsboot Zeemanshoop uit Breskens werd opgeroepen. Met de kop tegen de bakboord boeg heeft de Zeemanshoop aldus met succes als ‘boegschroef’ gefungeerd om de 760 ton zware driemaster te draaien in de smalle Sardijngeul.

12de blaasmuziekfestival in Knokke-Heist

Op zondag 15 september organiseert de Koninklijke Ceciliaharmonie Heist voor de 12de keer een groots muziekfestival waarbij Knokke-Heist weer zal bruisen van de blaasmuziek. Het is ondertussen alweer vijf jaar geleden dat er een festival werd georganiseerd. In 2008 bestond de harmonie immers 100 jaar. Nu, vijf jaar later, kwamen de muziekkriebels weer boven om een minstens even spetterend muziekfeest op poten te zetten. In samenwerking met de gemeente werden maar liefst 6 bevriende korpsen bereid gevonden om aan deze prachtige dag deel te nemen. Het festival wordt al op zaterdag 14 september ingezet door de Brassband Gerlach uit Houtem-Valkenburg. Vanaf 19.15 uur volgt er een gezamenlijk wandelconcert.  

Op zondag 15 september kunt u vanaf 11 uur zowel in Knokke op het Van Bunnenplein (Harmonieorkest 'SJC’, Herentals) als in Heist op het Heldenplein (Harmonie ‘Hoop in de Toekomst’, Paal) en op De Bolle (Brassband ‘Gerlach’, Houtem, Nederland) gelijktijdig genieten van drie smakelijke aperitiefconcerten.

’s Namiddags volgen er vanaf 13.45 uur wandelconcerten doorheen het centrum van Heist gelijktijdig door de Ceciliaharmonie uit Oudenburg en de Koninklijke Fanfare ‘De Ridder Jans Zonen’ uit Dadizele. Om 14.30 uur volgen er nog meer concerten op het Heldenplein door de drumband van onze eigen harmonie en de Kon. Fanfare ‘De Ridder Jans Zonen’.


De dag wordt om 16.30 uur treffend afgesloten met een gezamenlijk optreden door alle deelnemende korpsen. Zij zorgen o.l.v. Rik Bonny, dirigent van de Ceciliaharmonie Heist, voor een passende afsluiter van een fantastische dag. 

Finales Open Dubbel RVT Building – TC Duinbergen

Op zondag 25 augustus werden bij TC Duinbergen de finales betwist van het Open RVT BUILDING Dubbeltornooi. Het 3de tornooi dit seizoen dat in bijzonder gunstige weersomstandigheden werd afgewerkt. Tornooileider Mathieu Loosvelt blikt tevreden terug op drukke tennisdagen. In 13 reeksen werkten 231 tennisduo’s (11% meer dan vorig jaar!) hun wedstrijden af. Bijzonder opvallend was het aantal matchen dat in een super tie break werd beslecht.

In 4 reeksen werden de finales betwist tussen leden van TC Duinbergen:
in DG2 winnen Desmidt Veronique en Desmedt Piet. van Ryckaert Katty. en Debacker Filip met 6/2-6/1
in DH4 winnen Carels Luc en De Laet Marc van Beausaert Steve en Lannoy Steve met 6/3-6/3
in DD1 winnen Dumortier Mieke en Van Poelvoorde Els  in een bijzonder spannend duel van Declercq Ruby en Lierman Ann met 3/6-6/1-12/10 (tie break)
in DD4  de zusjes Verheecke Manon en Margaux winnen van Logghe Liesbeth en Van Den Broucke Caroline met 0/6-6/2-10/3 (inderdaad: nog een tie break!)
 
Foto’s :
(trap) v.l.n.r. Ruby Declercq en mama Ann verliezen van boezemvriendinnen Mieke Dumortier en Els Van Poelvoorde (DD1) in tie break.

(veld) v.l.n.r. (DH5) Cedric Lanckriet en Thibaut Devos winnen van Philip Desoete en Flour Piet Jr met 6/4-6/2  

25.8.13

15de editie van de Generali Zwintriathlon

Wie momenteel door het centrum van Knokke-Heist kuiert, kan niet naast de kleurrijke wapperende triatlonvlaggen kijken. Met afgelopen weekend 996 deelnemers aan de Scapa Sports Iron Kid, 555 deelnemers aan de Paljas Finishers Triatlon en 90 deelnemers aan de Surfers Paradise Beachtriatlon is Knokke-Heist dan ook compleet in de ban van deze prachtige combinatiesport. En met de 15de editie van de Generali Zwintriathlon moet de kers op de taart nog komen.

Woensdag 4 september wordt dan ook ongetwijfeld weer een sportieve topdag! Niet minder dan 1.100 triatleten uit 9 verschillende landen gaan dan andermaal de uitdaging aan om 1 km te zwemmen in de Damse Vaart, 45 km te fietsen in de prachtige Zwinregio en 10 km te lopen op de Zeedijk van Knokke-Heist.

Zowel bij de dames als bij de heren belooft het een open strijd te worden. Bij de heren ontbreekt titelverdediger Frederik Van Lierde. Na zijn veelbelovende 3de plaats van vorig jaar focust de Menenaar zich volledig op de Ironman van Hawaï. Ex-olympiër Axel Zeebroek wordt naar voren geschoven als licht favoriet. Andere podiumkandidaten zijn ex-winnaar Stijn Goris en de vaandeldrager van de deelnemende militaire ploeg Dennis Devriendt. Maar dan zullen zij wel de steeds nadrukkelijker aanstormende jonge talenten Pieter Heemeryck, Marten Van Riel, Tom Vander Hoogerstraete of Kjell De Hertog moeten afhouden. Het wordt dus drummen vooraan. Of zorgt één van de buitenlandse deelnemers aan het militair nevenklassement (CISM) voor de verrassing? Benieuwd ook waar de peter van de organisatie, mondiaal triatlonboegbeeld Luc Van Lierde, zal eindigen.

Bij de dames zal de Nederlandse titelverdedigster Danne Boterenbrood vooral rekening moeten houden met Joke Coysman, Katrien Verstuyft, Charlotte Deldaele en Jolien Lewyllie en de Knokke-Heistse Sophie Van Biervliet. Of zorgt de in laatste instantie na een stressfractuur wederoptredende Sophie De Groote al meteen voor een verrassing? Ook hier spanning verzekerd dus.

Het wordt ook uitkijken naar de exploten van de onverwoestbare meter van de organisatie. De Sluise Terèse van Laere, ouderdomsdeken bij de dames en 16-voudig wereldkampioene, gaat nog de uitdaging aan alsof ze aan het begin van haar carrière staat. Getuige haar overwinning afgelopen weekend op de Surfers Paradise Beachtriatlon. Met 223 deelnemende dames blijft de Zwintriathlon het alvast goed doen bij het ‘zwakke geslacht’. Met de ‘Battle of the sexes’ starten andermaal een beperkt aantal dames, die mogen ambiëren om als eerste over de meet te komen, 13 minuten voor de top van de heren. Wie als eerste over de meet komt, wint een extra premie van € 1.000.


De 15de Zwintriathlon wordt mogelijks ook de laatste triatlon van een andere onverwoestbare triatleet: de 70-jarige Marnix Cocquyt. Vorig jaar miste Cocquyt voor het eerst in jaren nipt het podium in zijn leeftijdscategorie. Benieuwd of deze ex-olympiër, die in blakende conditie verkeert, zichzelf weer in de top 3 bij de heren 60+ kan hijsen. 


Vier categorieën van deelnemers verdienen om heel uiteenlopende redenen extra aanmoediging.

Vooreerst paratriatleten Kim Plovier en Koen Reyserhove, beiden in voorbereiding op de paralympische Spelen van Rio 2016. Wellicht leggen zij al wat interessante connecties met de deelnemende 4 Braziliaanse militairen. Vervolgens ook de 19 ludieke deelnemers die er voor gekozen hebben om de wedstrijd verkleed tot een goed einde te brengen en zo een extra dimensie aan de wedstrijd geven. Helemaal in lijn met het grensoverschrijdend concept van de wedstrijd, gaan 5 Vlaamse deelnemers de triatlon afwerken verkleed als het Huis van Oranje.2 deelnemers verjaren op 4 september en werden door de organisatoren bedacht met een speciaal borstnummer. 12 deelnemers, waaronder de mede-oprichter van de Zwintriathlon, Jordaan Verwilst, behoren tot een select kransje van triatleten dat voor de 15de maal aan de start van de Zwintriathlon staat. Ook zij nemen deel met een herkenbaar borstnummer.


Toeschouwers die de wedstrijd op de voet willen volgen van in het pittoreske Sluis tot op het familiale Albertstrand, kunnen dit doen via het uitgebreide, grensoverschrijdende fietspadennet. De sfeervolle Zeedijk zal andermaal aangekleed worden tot een kleurrijk forum waarop men de gladiatoren luidkeels kan aanmoedigen. De supporters worden hierbij geholpen door de gepersonaliseerde borstnummers. Het kleur van het borstnummer duidt aan in welke van de 11 waves men tussen 13.30 en 14.35 uur is gestart.