24.4.10

Belgische wielertoeristen straks ook op de weg in Nederland?

De Nederlandse Fietsersbond en de Tour Fiets Unie (NFTU) wil dat amateurwielrenners in groep op de weg moeten rijden en niet meer op het fietspad. Het innemen van dit standpunt kwam er na vele klachten van wielertoeristen uit onze regio, die het vlak over de grens te bont maken. Bij onze noorderburen krijgt men jaarlijks tientallen klachten van fietsers die te maken gehad hebben met voorbijrazende groepen racefietsers. "Veel ongelukken doen zich niet voor, maar het veroorzaakt schrikreacties en irritatie”, aldus de Fietsersbond. Om groepen racefietsers van het fietspad te halen, is een wijziging van de Wegenverkeerswet nodig in Nederland. Men verwijst ernaar, dat in ons land wielertoeristen op de weg miogen rijden op voorwaarde dat er minimaal vijftien racefietsers in het peloton zitten.

Kustburgemeesters willen interventiekorps weer structureel ter beschikking

Deze week stond het dossier van het Interventiekorps aan de kust weer op de agenda van het overleg van de Kustburgemeesters. Voor 2011 en de volgende jaren hebben de kustburgemeester aan Minister Turtelboom gevraagd, dat het interventiekorps opnieuw structureel ter beschikking wordt gesteld in West-Vlaanderen. Meer bepaald in de zomer in de kustkorpsen en buiten de zomerperiode in de rest van de provincie. Concreet wordt dus gevraagd om de werkwijze, die de vorige jaren werd gehanteerd, verder toe te passen. Enkel een beperkte inzet van het interventiekorps in functie van de versterking bij evenementen, zoals nu door de Gouverneur wordt voorgesteld, is onvoldoende. In dit kader sluiten de kustburgemeester zich aan bij het standpunt dat door de korpschefs van de betrokken politiezones werd ingenomen. “Het is positief dat er deze zomer op basis van een vrijwillige detachering politiemensen uit het binnenland de kustzone komen versterken. Wat dit laatste betreft dient wel het huisvestingsprobleem dringend aangepakt te worden”, aldus overlegvoorzitter Patrick De Klerck.

Werkneemsters van Jetair uit Knokke-Heist in zwaar ongeval

Een werkneemster van Jetair uit Knokke-Heist is in Egypte betrokken geraakt in een zwaar ongeval. Daarbij kwam een collega van haar om het leven. Het verhaal lees je in Het Nieuwsblad.

23.4.10

In Zeebrugge gaat maandag het Kiwi-seizoen van start

Op maandag 26 april gaat het kiwiseizoen van start. Dan komt de eerste lading Zespri-kiwi’s uit Nieuw-Zeeland aan in Zeebrugge aan boord van het koelschip MV Lady Rosebay van de Fresh Carriers Corporation. Het is meteen de maiden trip voor het schip. Aan boord bevinden zich zo’n 5.500 paletten met ‘Gold’ en ‘Green’ kiwi’s, die vanaf dinsdag in heel Europa zullen gedistribueerd worden. De eerste kiwi’s arriveren een week eerder dan verleden jaar. Vanwege een koude oktober in het groeigebied van de gouden kiwi’s zijn de exemplaren volgens Zespri iets kleiner dan gebruikelijk. De smaak heeft er echter bij gewonnen.

Claudio wil in Knokke koken

Knokke-Heistenaar en ‘Mijn Restaurant’-winnaar Claudio Dell'Anno trekt zich terug uit zijn Kortrijkse eethuis. Hij heeft namelijk duidelijke plannen om nog voor de zomer de zaak van zijn vader in de Dumortierlaan in Knokke te vernieuwen en verder open houden. Vader Dell'Anno is 67 en denkt aan stoppen. Claudio wil in het Knokse restaurant liefst de sfeer van een Italiaanse trattoria creëren en geen sterren najagen. Gaëlle Six, de vroegere vriendin van Claudio, gaat het Kortrijkse sterrenrestaurant verder uitbaten samen met de nieuwe maître Xavier, die een deel van de aandelen heeft overgenomen. Als freelanceconsultant wil Claudio wel nog helpen bij de samenstelling van de menu’s in het Kortrijkse reality-restaurant.

"Zeebrugge, a lovely Belgian resort" schrijft The Independent

"Zeebrugge, a lovely Belgian resort" zo omschrijft de Britse krant The Independent zaterdag onze kusthaven. Dat gebeurt in een overzicht van zowat alles ferrymogelijkheden in Europese wateren. Je kan er HIER meer over lezen.

Duurste woningen in Knokke-Heist

De Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie heeft vrijdag een overzicht van de vastgoedprijzen voor vorig jaar gepubliceerd. Daaruit blijkt onder meer dat voor de aankoop van een huis of een appartement Knokke-Heist de duurste gemeente is. Toch is de gemiddelde prijs voor woonhuizen met 5,2 procent gezakt naar gemiddeld 710.000 euro. De appartementen zijn evenwel -bij een gemiddelde van 421.000 euro- weer 3,1 procent duurder geworden. Woningen in Knokke-Heist blijken aldus in de regel een derde duurder te zijn dan vergelijkbare panden in andere ‘dure’ gemeenten, zoals Sint Martens Latem.


De volledige statistiek kun je HIER bekijken.

Herdenking 92ste verjaardag van de Raid op Zeebrugge

In Dover werd vrijdag 23 april de 92ste verjaardag herdacht van de Britse raid op de Môle in Zeebrugge in 1918. Dat gebeurde onder meer met het luiden aan het stadhuis van de Zeebrugge Bell, die door koning Albert aan admiraal Roger Keyes werd geschonken. Bij de aanval om de toegang van Duitse duikboten tot de Noordzee te blokkeren verloren ruim 200 Britse soldaten het leven en 400 werden er gewond. Naar aanleiding van de aanval werden 200 eretekens uitgereikt, waaronder 8 van de zeldzame Victoria Crosses. In het weekend wordt ook in Zeebrugge het wapenfeit herdacht met onder meer een kranslegging aan het monument op de Admiraal Keyesplaats in het dorp. Daar zijn onder andere burgemeester Patrick Moenaert van Brugge en burgemeester Susan Jones van Dover bij aanwezig.

Fietsweek bij De Vonk in Knokke

In Knokke speelt de gemeentelijke basisschool De Vonk uitgebreid in op de Vlaamse Fietsweek die op maandag 3 mei van start gaat. Op ludieke wijze willen ze zowel kinderen als ouders stimuleren om veilig en milieuvriendelijk naar school te komen. Elke leerling die te voet, met de fiets, met de bus of carpoolend naar school komt, kan stippen verzamelen op ‘de verkeersslang’. Dat wordt beloond met een sticker en een langere speeltijd met muziek. Voor de kinderen van de lagere afdeling wordt door de politie ook een verkeersparcours opgesteld. Het zesde leerjaar gaat nog een stapje verder en krijgt een hele ochtend verkeersles. In de namiddag kunnen ze de theorie omzetten in praktijk en wordt een educatieve fietstocht gereden.

22.4.10

Nieuwe paden in gebruik in de Zwinduinen

In het Vlaams Natuurreservaat De Zwinduinen en -polders werden donderdag de nieuwe paden ingehuldigd. De oude, vervallen betonwegen werden de voorbije maanden vervangen door gescheiden wandel- en fietspaden. Door het nieuwe wandelpad in kleischelpen en een half-verhard fietspad in natuurlijk materiaal kan iedereen vanaf nu volop genieten van de herstelde natuur in het reservaat. Ook de hellingen van de paden werden minder steil gemaakt zodat kinderwagens en rolstoelen vlot door het gebied kunnen. Wie kiest voor een meer avontuurlijk parcours, kan het gebied verkennen langs onverharde paden.

Flink meer inschrijvingen voor 1 mei lopen in Knokke-Heist

Op zaterdag 1 mei wordt Knokke-Heist andermaal omgetoverd tot loopstad bij uitstek. Traditiegetrouw zakken alle loopfanaten dan af naar Knokke-Heist voor de Chiquita Kids Run, de Knokke Jogging, de Knack Weekend Ladies Run en de Knokke 10K. Na het afsluiten van de voorinschrijvingen noteerde Organisator Golazo 512 voorinschrijvingen voor de Chiquita Kids Run, 280 voor de Knack Weekend Ladies Run, 228 voor de Knokke Jogging en 1435 voor de Knokke 10K. Samen dus 2.455 deelnemers. Dat zijn er 359 meer dan vorig jaar. Daginschrijvingen zijn nog mogelijk vanaf 11.00 uur in Jeugd – en Kunstencentrum De Marge, E.Verheyestraat 16, gelegen naast sporthal De Stormmeeuw.


Lander Van Droogenbroeck, Guy Fays, Kjell De Hondt, Stefan Van den Broek en de West-Vlamingen Bram Coppens, Ghirma Woldu en Alexander Diaz Rodriguez zijn de voornaamste kanshebbers voor de dagzege bij de heren in de Knokke 10K. Bij de dames is Veerle Dejaeghere de te kloppen loopster. Toch wordt er een hevige strijd verwacht tussen haar en Ysabelle Vuillard, Helga Sibick, Elke Van Hoeymissen, Nathalie Lambrechts en de lokale Anne-Marie Danneels.

Een uitgetekend parcours van de diverse wedstrijden evenals bijkomende informatie is terug te vinden op www.runningtour.be

Maks liet jongeren van de fotomode proeven

Met als inzet een plaats bij Art-Shock werden 20 jonge kandidaat-fotografen op het Internationaal Fotofestival in Knokke-Heist ondergedompeld in alles wat met fotografie te maken had. Ze waren eerder uitgezocht door het jeugdmagazine Maks. In de voormiddag kreeg de groep de tentoonstelling van Tim Walker en Cecil Beaton te zien. Deze glimmer & glamour - beelden waren de ideale inleiding om tijdens de namiddag zelf de wereld van de stars & models te betreden. Door zelf de camera vast te nemen, en te acteren als model, konden de jongeren aan de lijve ondervinden hoe het fotomodewereldje aanvoelt. Het resultaat is hier te bekijken.

Chocolade-hemel in Knokke-Heist

Het magazine Foodepedia UK was op bezoek in Knokke-Heist om daar de "chocolade-hemel" te ontdekken. Je leest er HIER alles over.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Over geboorten, huwelijken en overlijdens de voorbije week in Knokke-Heist lees je HIER meer.

De toekomst van Cadzand-Bad ligt in handen van de boomkikkers

Sluis moet van onze buurprovincie Zeeland de zogeheten “Schilvisie Cadzand-Bad” aanpassen. De geplande bebouwing in de badplaats kan namelijk de vrije migratie van boomkikkers tussen de diverse poelen in het grensgebied van Cadzand en Knokke in de weg staan. Hoewel het al weer enkele jaren geleden is dat een mannelijke boomkikker werd gesignaleerd mag volgens de provincie de trekroute tussen de verschillende polders en kreken niet worden afgesneden door bebouwing. Gevolg is dat het nieuwe Cadzand-Bad vermoedelijk een stuk compacter wordt dan oorspronkelijk gepland.

Wordt er lekker gegeten op school?

De Keuvelhoekschool in Knokke is twee dagen geleden gestart met een onderzoek om na te gaan hoe lekker de leerlingen het middageten vinden op school . De enquête wordt gevoerd via de website van school. En per computer kan slechts één keer gestemd worden. Daarbij wordt verder benadrukt dat de school nooit frieten of fish-sticks serveert aan de scholieren. Uit een eerste voorlopige telling vonden 78 procent van de deelnemers het eten goed of behoorlijk. Slechts één stem vond het geserveerde middagmaal niet goed.


21.4.10

Kennismaken met biodiversiteit in Het Zwin

Vanaf nu tot 31 december loopt in het Zwin een tentoonstelling waarbij ‘biodiversiteit’ centraal staat. Het betreft geen opsomming van diverse soorten maar er is vooral aandacht voor de onderlinge relaties tussen bepaalde soorten en voor hun leefomgeving. Ook de mens maakt daar deel van uit. Onder de noemer “koekoeken en andere bijen” worden in het Zwin enkel insecten voorgesteld als vertegenwoordigers van de honderden soorten die in het gebied leven. Ze hebben een erg gespecialiseerde bouw en een heel typisch gedrag om in deze uitzonderlijke omstandigheden in de duinen en op de schorren te kunnen overleven. Verder wordt aandacht gevraagd voor het feit dat tussen de drukke toeristische centra en havengebieden langs onze kust nog plaats is gebleven voor een 80-tal grote en kleine natuurgebieden. Vanuit vogelperspectief vormen ze samen een groen lint. De kusttram van Knokke naar De Panne is de ideale manier om ze te bezoeken.

“Dieren in de strip” op het Stripfestival in Knokke-Heist

Op zondag 9 mei wordt op het Van Bunnenplein het jaarlijkse stripfestival gehouden. Het staat in het teken van “Dieren in de Strip”. En ook het hele festival is blijkbaar niet alleen voor menselijke bezoekers. Uit Nederland zakken de Furries af naar de badstad. Deze leuke en aaibare dieren komen het Stripfestival opvrolijken. Ook kan men er Klein Sukse & Wiske in ‘levende lijve’ ontmoeten. Tenslotte wordt nog de ‘Stripprijs van de Noordzee, Ereprijs Graaf Leopold Lippens’ uitgereikt. Die gaat dit keer naar cartoonist D’Auwe, die ‘Knokke-Heist gestript’ heeft gecreëerd. Het stripfestival op het Van Bunnenplein kan met op zondag 9 mei bezoeken van 10 tot 17u.

HAPPY 50TH BIRTHDAY to you RADIO VERONICA


De politie heeft een man opgepakt die de huurmoord zou beraamd hebben op Knokse kunsthandelaar

Volgens procureur Berkvens heeft de politie een verdachte opgepakt die achter de bedreigingen tegen kunsthandelaars Guy en Luc Pieters zit. Volgens officieuze bronnen gaat het over een Albanese man die jarenlang in België heeft gewoond maar een tijd geleden weer naar Albanië was teruggekeerd. Recent was hij echter terug naar ons land gekomen. De politie vermoedt dat hij hier de gebroeders Pieters of toch één van hen wilde vermoorden. De man in kwestie ontkent echter in alle toonaarden dat hij in ons land was om een moordcontract uit te voeren. Een huiszoeking in zijn verblijfplaats leverde geen bewijzen op. Er werden ook geen wapens of explosieven gevonden. Hij werd niet aangehouden voor de bedreigingen aan het adres van Pieters bij gebrek aan bewijzen. Het onderzoek loopt nog altijd verder. De Albanees werd wél opgepakt en in de gevangenis opgesloten omdat hij in ons land nog een veroordeling van één jaar moet uitzitten wegens mensensmokkel. Op die manier kan de politie haar onderzoek naar het vermoedelijke moordcomplot tegen de broers Pieters in alle rust voortzetten. Over het motief voor het moordcomplot is nog geen duidelijkheid. Volgens de geruchtenmolen in Knokke zou een Oekraïense zakenman boos zijn omdat hij zich gerold voelt bij de verkoop van de kunstgalerij die Luc Pieters tot voor kort had.

10 maanden cel voor Knokke-Heistse verkeersagressor

In Dendermonde heeft de strafrechter een 44-jarige man uit Knokke-Heist tot een effectieve gevangenisstraf van tien maanden veroordeeld. De man moet ook een geldboete betalen van 825 euro. In april 2007 maakte de Knokke-Heistenaar zich in Aalst schuldig aan verkeersagressie. Het rijgedrag van een andere chauffeur beviel hem niet. Hij achtervolgde met zijn auto de wagen van het slachtoffer en begon te bumperrijden. Uiteindelijk stak hij de auto voorbij en duwde dan plots hard op zijn rem. De agressieve stadsgenoot besloot tenslotte de auto van het slachtoffer klem te rijden. Hij stapte uit en het kwam tot een hevige discussie, waarbij de man zijn slachtoffer enkele rake klappen gaf.

20.4.10

Lof voor fietsstalling bij de tramhalte Knokke

In de brochure “Fietsenstallingen in Vlaanderen en Brussel” prijst de Vlaamse overheid de fietsstalling bij de tramhalte in Knokke aan als 'veilig'. De brochure laat trouwens heel wat goede praktijkvoorbeelden zien. Voor de halte in Knokke wordt als opmerking wel meegegeven dat de haag vlakbij de stalling wel eens als bescherming zou kunnen dienen voor personen die minder goede bedoelingen hebben. Het gemeentebestuur zal de aanbeveling om de haag zo kort mogelijk te snoeien ter harte nemen. Ook een overkapping ware perfect, maar gezien de plannen om de tramhalte mogelijk te verplaatsen, wil het gemeentebestuur daar nog mee wachten.


De brochure is via deze link te downloaden

Schotlandferry "heroïsch" in Zeebrugge bij vulkaanascrisis

De Schotse kranten weten van geen ophouden bij het lyrisch bezingen van de “heroïsche rol” die de Zeebrugse Schotlandferry naar Rosyth gespeeld heeft tijdens de vulkaanascrisis. De rederij Norfolkline nam snel de beslissing om ook de bioscoop aan boord in te schakelen voor het onderbrengen van de in Zeebrugge gestrande passagiers. Normaal is de veerboot met 260 reiziers aan boord ‘volzet’. Dinsdag kon de veerboot echter zo’n 350 mensen in Schotland aan de wal zetten. Onder hen reizigers van over de hele wereld die met vele tussenstops en vervoer te land uiteindelijk in Zeebrugge waren aanbeland en er dankbaar vaststelden dat ze onmiddellijk met de Schotlandferry mee naar huis konden. Alle afvaarten van de ferry van Zeebrugge naar Rosyth zijn nu echter volzet tot komende maandag. In de andere richting is wel nog beperkte ruimte beschikbaar voor reizigers die uit Schotland terug naar Zeebrugge willen. De Franse en Britse regering hadden trouwens eerder voor de ferry's tussen Calais en Dover ook al toelating gegeven om tijdelijk 10 procent méér passagiers toe te laten dan in hun scheepsbrieven voorzien is.

School en bedrijfswereld slaan handen in elkaar voor veilig bromfietsgedrag

Het Koninklijk Atheneum Zwinstede in Knokke-Heist gaat zich samen met het bedrijfsleven inzetten voor een veiliger rijgedrag. Aanleiding is het feit dat veel jongeren de noodzaak van een degelijke bromfietsopleiding niet inzien. Het is echter bewezen dat het vaak van levensbelang is om onmiddellijk de goede rijgewoontes aan te leren. Daar wil de school iets aan doen door de jongeren in te lichten omtrent het defensief rijden in het verkeer. Dat gebeurt donderdag op het Verweeplein in Knokke in samenwerking met Bourgoo Sport en erkend rij-instructeur Topper AM uit de badstad.

Uitbater zonnebankcentrum veroordeeld

In Brugge heeft de correctionele rechtbank dinsdag de uitbater van een zonnebankcentrum uit Knokke-Heist veroordeeld omdat hij de regels niet naleefde. De 48-jarige uitbater kreeg een boete van 27.500 euro, waarvan 2.750 euro effectief. Het bedrijf zelf kreeg dezelfde straf. De man, die nog zes andere zonnebankcentra in de streek uitbaat, controleerde de identiteit van zijn klanten niet. Op die manier werden twee minderjarigen betrapt. Bovendien was er in geen enkel zonnecentrum informatie terug te vinden over de gevaren van blootstelling aan UV-stralen en konden de verplichte pauzes tussen twee sessies gemakkelijk omzeild worden.

De radiozendamateurs uit Knokke-Heist willen jongeren aantrekken

Om meer jongeren voor de hobby te interesseren slaan de radiozendamateurs van de ONZ oostKUST op zaterdag 25 en zondag 26 april hun tent op bij de Ter Duinen Campus in Zeebrugge. Ze doen dat op de speelplaats naar aanleiding van de opendeurdagen. In de infostand zullen demo’s gegeven worden met divers radiomateriaal. Men zal er de studenten proberen warm te maken voor radiocommunicatie en een bezoek aan de wekelijkse clubavond, elke vrijdagavond in ’t Walletje 52. Ook dit jaar is er trouwens mogelijkheid tot het volgen van initiatielessen in radiocommunicatie in de club ONZ oost KUST.

Alle info op www .onz.be , vragen kunnen gesteld worden op onz@telenet.be

Biodiverse Natuurpuntwandelingen tijdens ‘Week van de Zee’

Vrijdag gaat de jaarlijkse ‘Veertiendaagse van de Zee' van start. Uitstekend moment voor Natuurpunt Knokke-Heist om de interessante natuurwaarden in de badstad aan het ruime publiek voor te stellen. Tijdens de 3 weekends van deze veertiendaagse organiseert Natuurpuntafdeling dan ook niet minder dan 12 geleide natuurwandelingen, waarbij 10 verschillende natuurgebieden bezocht worden. Het zeer gevarieerde aanbod omvat ondermeer een strandexcursie bij Duinbergen, maar ook het zeer florarijke duingebiedje ‘Park 58’. Verder krijgt men ruim de kans om kennis te maken met het prachtige, heringerichte Vlaams natuurreservaat de Zwinduinen. Ook minder gekende natuurgebieden zoals de Korte duinen, de Kalfduinen en het Bosje van Heist worden bezocht.

Meer over de eerstvolgende Natuurpuntwandeling lees je bij Activiteiten Knokke-Heist

50 jaar sedert de start van Radio Veronica

Woensdag is het vijftig jaar geleden, dat ook onze Vlaamse kust voor het eerst overspoeld werd door vrije radio vanaf de Noordzee. Op 20 april ’s avonds was de eerste proefuitzending van Radio Veronica te horen. ’s Anderendaags, 21 april 1960, begon voor de luisteraars in Nederland en België 14 jaar van ongekend luisterplezier vanaf zee. Radio was destijds nog een staatsmonopolie in onze lage landen en popmuziek was nauwelijks een uurtje per week in de programmatie te horen. Met Veronica veranderde alles. Ook in Knokke en Heist zorgde Veronica toen voor een mooie zomer op 192 meter van de middengolf. Maar goed ook want juli 1960 moest het namelijk zonder ook maar één mooiweerdag stellen. Overal waar men in de badstad kwam maakte Veronica echter dat hoognodige mooie weer. Ook de Heistse en Zeebrugse vissers wisten het vertier dat Veronica verschafte zeer naar waarde te schatten. Vaartuigen die van de Witte Bank terug kwamen stopten regelmatig bij het zendschip Borkum Riff voor de kust van Schevening om wat vis uit de laatste sleep te schenken. Van Veronica kregen ze toen vers brood mee, want dat hadden onze vissers toen vaak niet meer na een lange reis naar de Deense visgronden. (Van de Nederlandse vissers kreeg Veronica "geen staart vis"). Maar de zeezender betekende vooral ook de eerste aanval die 20 jaar later ook in het toen media-dictatoriale België vrije radio zou mogelijk maken.

De geschiedenis van het illustere zeezender Radio Veronica kun je hier lezen in het
KORT en in het 'LANK'.


Foto: wat de Telegraaf op 21 april 1960 schreef over de proefuitzending van Veronica de avond tevoren.

Wegeniswerken Pierslaan Knokke nu pas half mei klaar

De wegwerkzaamheden in de Piers de Raveschootlaan in Knokke hebben enkele weken vertraging opgelopen. Dat komt enerzijds door de lange winter én anderzijds door het laattijdig uitvoeren van werk aan de nutsleidingen door Eandis. Momenteel is de afwerking van de parkeerstroken en stoepen in het deel tussen de Boudewijnlaan en de Sebastiaan Nachtegaelestraat volop bezig. In het deel tussen de Boudewijnlaan en het Verweeplein wordt ondertussen gewerkt aan het plaatsen van de boordstenen en greppels. Bij normale omstandigheden wordt het einde van de werken nu verwacht rond half mei. De gemeente heeft bij de aannemer aangedrongen om de nu vooropgestelde timing te respecteren.

19.4.10

Knokke-Heist lanceert nieuw magazine

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist lanceert deze zomer het allereerste glossy stadsmagazine 'KH'. Het tijdschrift krijgt de initialen van Knokke-Heist als naam en verschijnt minstens vier keer per jaar. De inwoners van de gemeente, inclusief de mensen met een tweede verblijf, krijgen dit magazine thuis in de brievenbus. De bedoeling is op die manier elk seizoen zo’n 60.000 lezers te bereiken.

Ferries mogen tijdelijk meer passagiers aan boord nemen

Terwijl het vliegverbod in de meeste Europese landen versoepeld wordt bieden zich nog steeds honderden reizigers aan in de Kanaalhavens Zeebrugge, Oostende en Calais. Velen hebben een lange en dure tocht over de weg achter de rug vanuit Spanje en Italië. Sommigen zoals de bekende Britse stand-up comedian Omid Djalili is van de States naar Tel Aviv gevlogen om dan over land de Kanaalhavens te bereiken. Om het hoofd te kunnen bieden aan de vele passagiers laten de rederijen momenteel dag en nacht voetpassagiers toe aan boord. Ook leggen ze extra veerboten in. De Britse en Franse overheid hebben de rederijen maandagavond ook tijdelijk toelating gegeven om 10 procent méér passagiers aan boord te nemen dan normaal is toegelaten. De Britten hebben trouwens ook 3 oorlogsschepen naar Santander in Spanje gestuurd om gestrande landgenoten op te halen en ook 300 militairen die op de terugweg zijn uit Afganistan.

Medailleregen voor Gym Knokke-Heist

Op de laatste dag van de paasvakantie trok een 9-koppige delegatie van Gym Knokke-Heist naar het Westhoektornooi tumbling in Vlamertinge. Er werd daarbij schitterend geturnd zodat de podiumplaatsen niet uitbleven. De tumblers van Gym Knokke-Heist mochten ‘s avonds weer naar huis met liefst 3 gouden, 2 zilveren en 3 bronzen medailles. Matilde Descamps maakte haar comeback goed met een gouden medaille. Eenzelfde eremetaal werd ook binnengerijfd door de enige mannelijke deelnemer uit de badstad Jens Bulcke en door Eden Fagel. Verder was er zilver en brons voor Morgane Arijs, Sharon Claeys, Kamile Vandenberghe, Laura Bloes en Hannah De Pauw.

Zeebrugse goederenoverslag groeit met kwart in eerste kwartaal

De haven van Zeebrugge behandelde gedurende de eerste drie maanden van dit jaar een totaal goederenvolume van 11,9 miljoen ton. "Dit betekent een groei van 25,3 % in vergelijking met het eerste kwartaal van crisisjaar 2009" aldus havenvoorzitter Joachim Coens. Opvallend is dat de ro-ro-sector, die harde klappen kreeg vorig jaar, zich duidelijk herstelt. Het roro-verkeer noteert een groei van 46,1 % tegenover de eerste 3 maanden in 2009. Het volume bedraagt 2,9 miljoen ton. Hierin werden ook 26,8 % meer nieuwe wagens behandeld of 382.166 eenheden. De Zeebrugse containertrafiek groeide met 37,6 % tegenover het slechte eerste kwartaal van 2009 tot een volume van 6,7 miljoen ton. Uitgedrukt in TEU steeg het behandelde volume met 23,9 % tot 611.268 eenheden. De totale vloeibare bulk daarentegen, daalt met 13,7 % Dit door een minder aantal lng-aanlopen. Er werd 22,6 % minder vloeibaar aardgas aangevoerd of een volume van 1 miljoen ton.

Definitieve programmatie KNEISTIVAL

De definitieve programmatie van het Kneistival werd dinsdag bekend gemaakt in Knokke-Heist. Wie er allemaal optreedt op dit gratis zomerfestival op het Heldenplein in Heist en wanneer precies kun je nalezen bij Activiteiten Knokke-Heist.

Goeie punten voor de Schotlandferry

Een reisverslag lees je in de Forres Gazette.

La Réserve open voor bezoekers op Open Wervendag

De bouw van de nieuwe Reserve in Knokke schiet goed op. Dat is vooral ook aan de kant van het Zegemeer te merken. Wie de werken van dichtbij wil bekijken kan dat doen op de Open Wervendag. Op zondag 30 mei van 10 tot 17 u zet La Réserve namelijk de werfpoorten open. Op de plaats waar, sinds 1949, het oude hotel stond, verrijzen nu 150 luxe appartementen, een binnentuin en een vijfsterrenhotel met wellness-center. Een eerste zone omvat het hotel en de woonzone ten oosten daarvan met 71 appartementen. De streefdatum voor de officiële opening van het hotel is pasen 2011. De eerste appartementen volgen in mei 2011. De funderingswerken voor de tweede zone met 79 appartementen ten westen van het hotel, staan op de planning voor november dit jaar. Er komen ook ondergrondse garageboxen voor 530 wagens en 60 parkingplaatsen. Met dit prestigieuze vastgoedproject krijgt Knokke-Heist er 35.000 m² woonoppervlakte bij.

Verlies voor Knokke, winst voor Heist en beker voor Westkapelle

In het zondagvoetbal was er verlies voor FC Knokke, winst voor Heist, en gelijkspel plus de beker voor Westkapelle. In Eerste Provinciale moest FC Knokke op verplaatsing met 3-0 de duimen leggen tegen klassementsleider Eernegem. Knokke staat momenteel 5de met 50 punten. In Derde Provinciale B won FC Heist met 3-0 op eigen terrein van Zedelgem. VVWestkapelle speelde 0-0 gelijk tegen derde geklasseerde Middelkerke. Het bracht VVW op 61 punten, goed voor de Beker in de afdeling. Heist staat 9de met 43 punten. In Vierde Provinciale B won Ruiselede met 1-0 van Moerkerk, terwijl Zeebrugge Zeehaven met 2-1 het onderspit moest delven in Sint-Kruis. Zwevezele rijft de beker binnen in de afdeling. Moerkerke staat 6de met 34 punten. Zeebrugge moet het stellen met 18 punten en een gedeelde voorlaatste plaats met Dudzele.

18.4.10

Plaats op Schotlandferry voor gestrande reizigers

Zondagavond heeft de Schotse commerciële tv-zender STV meegedeeld dat ook de veerverbinding Zeebrugge-Rosyth van Norfolkline maximaal zal worden ingezet voor het repatriëren van reizigers die in Schotland of op het continent gestrand zijn door het vliegverbod vanwege het vulkaanasgevaar. De vliegbeperking is in Schotland alvast verlengd tot maandag. Op de verbinding vanuit Zeebrugge naar Schotland is volgens STV nog ruimte beschikbaar. Mocht het vliegverbod nog lang aanhouden dan zal de Schotse Regering samenwerken met de regering in Londen in een poging om meer veerboten in te zetten.

Eddy Merckx en Thomas Pips strippen in Scharpoord

Naar aanleiding van het jaarlijkse stripfestival loopt in de bibliotheek Scharpoord van eind april tot 10 juli een unieke tentoonstelling over Eddy Merckx en de populaire stripfiguur Thomas Pips. De tentoonstelling belicht de jeugdjaren van Eddy Merckx tot zijn eerste ronde in de Tour de France. Thomas Pips is de bekendste stripfiguur uit het oeuvre van de Gentse striptekenaar Leo Debudt. In 1947 verschenen de wieleravonturen van Pips in de Ronde van Frankrijk in de krant 'Het Volk'. Deze cartoonstrip verscheen dagelijks tot 1961 in de sporteditie van deze krant. Van 1962 tot 1982 verscheen een afzonderlijke sportbijlage 'Speciale editie voor de Ronde van Frankrijk', in de volksmond het "rondegazetje". Dit krantje met tourverslag, rituitslag en klassement rolde al dezelfde dag enkele uren na de ritaankomst van de pers. Steeds werd een gebeurtenis uit de Ronde in een cartoon met Pips als professionele ronderenner verwerkt. Het waren tegelijk zoekplaatjes waarin een kleine muis verborgen zat. Dit zoekspel was immens populair. Het stripfestival wordt dit jaar op zondag 9 mei gehouden tussen 10 en 17u op het van Bunnenplein in de badstad. De dag tevoren is er ook een stripevenement voor kinderen in de brandweerkazerne in Knokke.

Geleid bezoek aan ”Het Sociaal Huis” in Heist

Geïnteresserden kunnen op dinsdag 27 april gratis een geleid bezoek brengen aan het Sociaal Huis in de Heistse deelkern Heulebrug. Daarbij krijgen de bezoekers een kort videofilm te zien over alle diensten van het huis. Onderwerpen zijn de “Huisvestingsmaatschappij ’t Heist Best”, “ Thuiszorg Oostkust”, “Het O.C.M.W”, “De Werkwinkel”, “De Woonwinkel” en “Het Onthaalteam”. Daarna worden bij de koffie de vragen van de aanwezigen beantwoord. Het gaat om een initiatief van SWIK. Vooraf inschrijven.

Je leest er meer over bij Activiteiten Knokke-Heist

Spookrijder bij fatale crash op E-403 was stomdronken

De veroorzaker van het fatale ongeval donderdagnacht op de E-403 was stomdronken door een combinatie van bier en whisky. Dat blijkt uit het voorlopig onderzoek. Naast de spookrijder, een 33-jarige beroepsmilitair, die in Zeebrugge trainde voor toetreden bij de Special Forces, kwam ook een vrouw om het leven. Twee andere personen werden zwaar gewond. Bij hetzelfde ongeval liepen nog twee andere bestuurders lichte kneuzingen op. Onder hen de bekende chef Claudio Dell'Anno uit Knokke-Heist.