27.8.11

Polen wint Vuurwerkfestival 2011

Zaterdagavond werd in een verregend Knokke-Heist symbolisch een punt gezet achter het zomerseizoen met het afvuren van de laatste pyrotechnische show van het Internationaal Vuurwerkfestival 2011. Die eer was voorbehouden aan het Franse ‘Intermède Artifices’, de winnaar van vorig jaar. De voorbije dagen hebben vuurwerkbedrijven uit 4 Europese landen telkens voor pyrotechnische hoogstandjes gezorgd. Vele duizenden kwamen op de vuurwerkavonden naar de badstad afgezakt. Benoorden de Scheldemonding keken trouwens (op lange afstand) ook vele tientallen vuurwerkfans in de duinen bij het Walcherse Zoutelande naar het Knokke-Heistse spektakel. Deze 32ste editie van het festival was dan ook één van de meest geslaagde ooit. Het werd uiteindelijk een nek-aan-nek race tussen Italië en Polen. Het Italiaanse vuurwerkbedrijf “Vaccalluzzo”, dat duidelijk de publiekslieveling was, kreeg van de jury de tweede prijs. Met amper 3 punten voorsprong ging de overwinning naar het Poolse “Surex Piroteknika”. De jury was vooral onder de indruk van de spectaculaire en vernieuwende “tableaus” plus de verbluffende synchronisatie. Met de vuurwerkmakers “Surex Pirotechnika” gaat het om een familiebedrijf uit de Zuid-Poolse stad Bielsko-Biała (uitspraak: [bjɛlskɔ bjaWa] ). De firma begon 22 jaar geleden met de handel in munitie en wapens. Nu worden allerhande vuurwerkproducten en lasershows aangeboden. De hoofdprijs van de publiekswedstrijd, een luxueus verwenverblijf in Knokke-Heist, werd gewonnen door Manuella Bruggeman uit Kieldrecht.

Het Poolse vuurwerk kun je HIER opnieuw bekijken.

FOTO: Uitgeregende Schepen Willems overhandigt de trofee aan Guy Hendrickx van HC Pyrotechnics die afgevaardigd werd door de Poolse deelnemer.

Vaartzwemmen als voorbereiding op Zwintriathlon

Dat de voorbereidingen voor de Zwintriathlon momenteel op de spits gedreven worden bleek zaterdag ondermeer bij het Vaartzwemmen. Ook heel wat Knokke-Heistenaars namen deel aan het evenement dat georganiseerd werd door de Triatlonclub Damme. Het vaartzwemmen bestond naar keus uit 1 of 2 km recreatief zwemmen en 3 of 7,2 km wedstrijdzwemmen. Een beeldverslag vind je HIER.

Wielerbenefiet in Knokke-Heist

Op zaterdag 22 oktober staat een wielerbenefiet op de agenda voor de tweelingjuniores Bjarne en Niels Trio. Het gaat om een BBQ, doorlopende tombola én Afterparty met Jan Pyck van DJ’s On The Road. Plaats van het gebeuren is het Schuttersplein, bij het einde van de Kragendijk in Knokke. Bjarne en Niels Trio, die volgende week 18 worden, rijden voor het Immo Dejaegher-Lotto Cycling Team Menen en zijn bijna elk weekend in het zadel ergens in ons land.

Zaterdag 22 oktober op 19u: BBQ & Afterfuif: Kantine Schuttersplein Knokke. Kaarten voor de BBQ € 16. Bestellen via het nummer van Kelly Trio: 0476.067.947. Meer info op Facebook.

Explosieven tot ontploffing gebracht op de Noordzee

Oorlogstuig, dat ondermeer door vissersvaartuigen werd opgevist, is de voorbije week tot ontploffing gebracht. Het ging om twee Duitse contactmijnen die gevonden werden in de buurt van Zeebrugge en in de Scheldemonding ten noordoosten van Knokke-Heist. Verder werden nabij IJmuiden ook twee Britse vliegtuigbommen aangetroffen: een van 1000 en een van 500 pond. Het zwaarste projectiel is met behulp van een Seafox-C geëxplodeerd, de andere bom door duikers. De vier explosieven werden eerst door de Nederlandse mijnenjager Hare Majesteit Zierikzee naar een veilige locatie op de Noordzee gesleept en daar tot ontploffing gebracht. Een en ander gebeurde in het kader van Beneficial Cooperation, een samenwerkingsverband tussen de zeemachten van België en Nederland.

26.8.11

N-VA breekt met Gemeentebelangen in Knokke-Heist

Vrijdagavond werd bekend gemaakt dat de N-VA volgend jaar in Knokke-Heist met een eigen lijst deelneemt aan de gemeenteraadsverkiezingen. In 2006 kwam de N-VA nog op onder het lokale samenwerkingsverband Gemeentebelangen. Deze samenwerking wordt dus niet voortgezet na oktober 2012. In de mededeling zegt de N-VA genoeg te hebben van “de manier waarop in Knokke-Heist al decennialang aan politiek wordt gedaan. De verdeel-en-heerspolitiek van burgemeester Lippens, de vriendjespolitiek, de jarenlange concentratie van de macht in handen van enkelen”. Volgens de plaatselijke N-VA-voorzitter Cathy Coudyser is een breuk met het verleden en het presenteren van een eigen project “de enige manier om nog geloofwaardig aan politiek te kunnen doen”. Bij de plaatselijke N-VA is volgens de partij het voorbije jaar hard gewerkt aan de uitbouw van de afdeling.

Feest van de Vijftigjarigen in Heist/Duinbergen

Naar tweejaarlijkse gewoonte bereidt de heemkring "Heyst Leeft" zich andermaal voor op een "Feest van de 50-jarigen". Na maandenlang speurwerk is men erin geslaagd een bijna volledige lijst samen te stellen van alle 50-jarigen die in Heist en Duinbergen wonen of er naar school gingen. Ook zij die in het buitenland verblijven (zover bekend) werden aangeschreven. De bedoeling is om al die mensen en hun familie gezellig samen te brengen tijdens een feest in zaal Ravelingen. De heemkring, die in 1974 gesticht werd, startte enkele jaren geleden met het initiatief. De samenkomst van de 50-jarigen is telkens een groot succes. Mensen die elkaar bijna een heel leven uit het oog verloren zijn zien mekaar weer. Het eerstvolgende "Feest van de 50-jarigen" is gepland op zaterdag 15 oktober. Na de feestmaaltijd volgt uiteraard ook aangepaste muziek.

Belangstellenden kunnen contact opnemen met bestuursleden Dirk Valcke, Jan Claeys of Chris Bonny of €32 per persoon overschrijven op hetnummer BE32 4730 0371 9202 van Heyst Leeft, Loopplank 8, 8300Knokke-Heist met bevestiging via e-mail ronengelrelst@hotmail.com

Opendeurrepetities bij Heistse Ceciliaharmonie

Geïnteresseerden kunnen op vrijdag 9 september in de lokalen van de Ceciliaharmonie in het KTA te Heist terecht voor de zogeheten “opendeurrepetities”. Van 18u30 tot 20u15 is de Drumband aan de beurt. Wie wil toetreden kan dat beslist doen, want ervaring of muzikale voorkennis is niet strikt noodzakelijk. Dezelfde avond repeteert ook de Harmonie. Tussen 20u30 en 22u30 krijgt men de voorbereiding van het nieuwjaarsconcert en de komende lenteconcerten te horen. Iedereen die voldoende muzikale ervaring heeft kan bij de harmonie aansluiten. Ben je nog wat te jong? Dan is er uiteraard het Jeugdorkest. Iedere zondagmorgen repeteren een 50-tal enthousiaste jongeren en oefenen hun eigentijdse repertoire. Op zondag 11 september kan je hen van 10u tot 11u45 aan het werk horen

Alle repetities gaan door in lokalen in het K.T.A., Heistlaan 124, 8301 Knokke-Heist. Meer info op de site: http://www.ceciliaheist.be/

“Kinderen mogen lawaai maken, maar er zijn grenzen”

Knokke-Heist is niet van plan een politiereglement op te nemen in het Gemeentelijke Administratief Sanctierecht zodat “het lawaai van kinderen nooit als geluidsoverlast kan worden beschouwd”. Dat had gemeenteraadslid Kathleen van der Hooft voorgesteld naar aanleiding van de gedwongen sluiting van een kinderdagverblijf in Brugge. De burgemeester zei, dat kinderen in de badstad volop mogen lawaai maken, “maar niet tot in het oneindige. Men mag niet overdrijven”. De gemeente wil ondermeer een slag om de arm houden om te kunnen optreden tegen excessen. Een paar jaar geleden werden op het openbaar domein in het Woonerf Pioen in Westkapelle een hele zomer lang zonder toelating een springkasteel en een zwembad opgesteld. Dit leidde tot 's avonds laat tot enorme overlast door een ongewenst grote concentratie van kinderen uit de wijde omtrek, in een woonerf dat als een rustig oord werd ontworpen. Daartegen wil de gemeente kunnen blijven optreden.

“Knokke-Heist is geen faciliteitengemeente”

Namens het Vlaams Belang heeft raadslid Leo De Waele opmerkingen gemaakt over het taalgebruik bij de gemeentelijke diensten in Knokke-Heist. Het ging om een incident waarbij een bejaarde dame uit Frankrijk aan de balie in het stadhuis van Knokke in het Frans werd geholpen. Het raadslid noemde het “ een flagrante overtreding van de taalwetgeving”, temeer daar het volgens zijn informatie “niet gaat over een alleenstaand geval”. “Tweede verblijvers moeten zich maar aanpassen”, aldus De Waele. Hij benadrukte evenwel geen bezwaar te hebben tegen het verschaffen van meertalige informatie bij de dienst Toerisme. Het raadslid beklaagde zich verder over de eentalig Franse publiciteit die op de Zeedijk te zien is (en dan nog wel voor een Zweeds automerk). Burgemeester Lippens zei dat mensen aan de balie in het Nederlands te woord worden gestaan. Echter “als iemand in nood is dan helpen we ze, en we zullen dat ook blijven doen”.

Royal Zoute Golf Club stijgt in Wereld Top 100

Een Brits onderzoek voor het gespecialiseerde magazine Golf World plaatst de Royal Zoute Golf Club in Knokke-Heist op de 85ste plaats in de Wereld Top 100. De Golf in de badstad is aldus met 14 plaatsen gestegen. Daarbij moet men ook weten dat voor het onderzoek de meer dan 30.000 golfterreinen wereldwijd op een hele reeks criteria werden gecontroleerd. De Golf in Knokke is meteen ook het enige terrein in ons land dat in de Top 100 voorkomt. Binnenkort wordt ook een lijst van de 100 beste Europese golf courses gepubliceerd. De verwachting is dat de Royal Zoute ook dààr hoog zal scoren. "In de toekomst wordt het echter uitkijken naar China", zegt burgemeester Lippens, voorzitter van de Royal Zoute. Daar worden namelijk in de meest unieke locaties tientallen indrukwekkende golfterreinen aangelegd, zoals in een duinlandschap op het eiland Hainan bij de Zuid-Chinese zee.

Aanpassing invalsweg naar Knokke

Op vraag van raadslid Kathleen van der Hooft werd tijdens de gemeenteraad in Knokke-Heist reeds een tipje van de sluier gelicht over de toekomst van de “inkom van Knokke”. Er is in dat verband een studie besteld en een werkgroep buigt zich over de resultaten. Op 14 september wordt officieel een voorstel geformuleerd aan de raadscommissie. Onder meer zou er bij het Maurice Lippensplein een ondergrondse passage voor voetgangers worden voorgesteld. Ook het fietspad bij de parkrotonde zal anders worden ingericht. Verder heeft de gemeente ondertussen groen licht gekregen voor het voorstel om een rotonde te realiseren op het kruispunt van de Natiënlaan met de Kalvekeetdijk.

25.8.11

Portugees vuurwerk was “waanzinnig”

Het was donderdagavond in Knokke-Heist voor de vierde keer raak op het Vuurwerkfestival. Dit keer ging het om de bijdrage uit Portugal. Door bezoekers werd de pyrotechnische show onder meer omschreven als “supermooi” en “waanzinnig”. Nederlandse vuurwerkliefhebbers vonden verder de nooit geziene file van golfkarren, die naar de vuurwerklocatie tuften, “bijzonder grappig”. Voor het vuurwerk tekende dit keer Macedo’s Pirotecnia uit het Portugese Santão. Net als bij de Poolse bijdrage gaat het met Macedo’s om een familiebedrijf. Het werd in 1934 opgericht. De voorbije jaren heeft het bedrijf zich ondermeer toegelegd op pyrotechnisch onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe producten. Het is momenteel trouwens het enige Portugese vuurwerkbedrijf dat over een kwaliteitscertificaat beschikt. Zaterdagavond wordt het Vuurwerkfestival afgesloten met de bijdrage van het Franse Intermede Artifices, de winnaar van vorig jaar.

Foto met dank aan Thijs Hoekstra (Leeuwarden)
HIER dan ook de video van de Italiaanse vuurwerkbijdrage

Fietsendiefstal “’t Is were van dadde”

In antwoord op een vraag van raadslid Frank De Smet heeft burgemeester Lippens toegegeven, dat het stelen van fietsen vooral ’s zomers een echte plaag is in Knokke-Heist. De burgemeester voerde echter ook aan, dat heel veel eigenaars van fietsen nog steeds hun tweewieler niet behoorlijk sluiten of vastmaken. Er zouden de voorbije maanden officieel zo’n 300 fietsen gestolen zijn. Maar dat cijfer kan een flink stuk hoger ligger, omdat heel veel mensen de moeite niet nemen om aangifte te doen. Ondermeer tijdens de Optima Open hebben dieven een groot aantal fietsen buitgemaakt. Volgens burgemeester Lippens is het fietsprobleem één van de prioriteiten. Er werden in de voorbije periode dan ook 464 fietsen gegraveerd. Iets wat de kans op het terugvinden van een gestolen of verloren fiets flink verhoogt. Verder is het ook weer zo dat vorig jaar ruim 600 teruggevonden fietsen vruchteloos op hun eigenaar hebben staan wachten. Na de wettelijke wachtperiode worden een kleine 400 fietsen nu overgedragen aan het Gemeentelijk Hulpcomité Roemenië. De rest zal worden gebruikt door de diverse gemeentelijke diensten in de badstad.

Laatste zoektocht voor de schoolbanken in Knokke-Heist

Het Sincfala Museum in Heist was deze zomer in vergelijking met vorige jaren een erg gewilde bestemming vanwege het (schuil)weer. Onder meer op de laatste museumavond waren de vele toeschouwers gepakt als garnalen in een natte tent. Veel bezoekers zijn ook langsgekomen voor de zoektocht georganiseerd door Heyst Leeft. Momenteel willen vooral de kinderen net voor de schoolbanken hun kans wagen met ‘Vlieg’. Dat is een schattenjacht speciaal voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Je kan nog tot 1 september deelnemen. Win een super verrassingsprijs op het einde van ten minste 3 verschillende zoektochten naar schatkisten, verborgen doorheen 5 locaties in Knokke-Heist: Museum Sincfala, de Bib (Knokke, Heist of Westkapelle), de tent van het Cartoonfestival (rechtover het Casino), Toerisme Knokke en/of Het Zwin. Heb je ten minste 3 schatkisten met de juiste sleutel gevonden en dus 3 vliegjes (of meer) op je wit/rode spaarkaart van 'Vlieg' Knokke-Heist? Dan krijg je gegarandeerd een super verrassingsprijs in het onthaal van Toerisme Knokke (Lichttorenplein).

Veel parkeerboetes uitgeschreven in Knokke-Heist

Op een interpellatie van raadslid Frank Naert in verband met de controle op het parkeren in Knokke-Heist heeft burgemeester Lippens de cijfers bekend gemaakt die momenteel beschikbaar zijn. Het gaat over een periode van 8 maanden. In die periode werden niet minder dan 50.000 parkeerboetes uitgeschreven voor mensen die hun wagen gestationeerd hadden zonder te betalen. Inwoners en tweede verblijvers die een parkeerkaart gekocht hadden kregen de indruk dat veel dagjesmensen parkeerden zonder te betalen. Inmiddels blijkt dat toch wel veel illegale parkeerders werden geverbaliseerd. De gemeente beschikt over cijfers straat per straat. Die zullen verder geëvalueerd worden.

Studiekosten nieuwe Scholencampus naar bijna 1 miljoen euro

De 'studiekosten architectuur' voor de nieuwe Scholencampus in Knokke worden geraamd op ruim 950.000 euro. Dat blijkt uit de ereloonovereenkomst die door het gemeentebestuur wordt afgesloten met het bouwteam dat de campus zal realiseren. Dat team bestaat uit het Nederlandse ‘NL Architects’ aangevuld met ‘ABT nv’ uit Antwerpen. Verder zijn ook ‘Bremen Bouwadviseurs’ en ‘Cenergie cvba’ betrokken. De kosten voor het ereloon liggen 267.000 euro hoger dan oorspronkelijk gepland, omdat alsnog gekozen werd voor de bouw van een eco-vriendelijk gebouw. De scholencampus wordt gerealiseerd op een terrein achter de bocht die de Kragendijk met de Jan Devischstraat verbindt. Op de nieuwe locatie van zo’n 2 ha zullen de scholen Zevenkote en De Vonk van het gemeentelijk basisonderwijs worden samengebracht. De bouw van de nieuwe scholencampus 'zou' eind 2013 of in 2014 klaar zijn. De totale kost is begroot op 5,5 miljoen euro, waarvan 70 procent gesubsidieerd wordt.

Tuinfeest RVT Westkapelle

Op zaterdag 10 september wordt vanaf 14 uur bij het Rust- en Verzorgingstehuis in Westkapelle een tuinfeest gehouden. Het wordt een gezellig samenzijn met versnaperingen en drankjes. Iedereen kan deelnemen aan een aantal volksspelen, en voor de kinderen staat een springkasteel ter beschikking. Vanaf 16 uur is er streekbrood met groenten, en naar keus rauwe ham, Dammekaas of Oud Bruggekaas. Hiervoor dient men wel van tevoren in te schrijven, vóór eind augustus, via tel. 050 61 39 37, of aan de receptie van het rustoord, waar men meteen kan betalen. Storten kan ook op rekeningnr. 091-0017870-51, met vermelding aantal personen + keuze.

Le Monde over Jean-Claude Van Damme

De Franse krant Le Monde heeft het donderdag over Jean-Claude Van Damme. Dat gebeurt naar aanleiding van de uitzending "De Jean-Claude à Van Damme" op France 3, waarin JC onder meer gevolgd wordt op het strand van "Knokke-le-Zoute". Je leest er HIER meer over. In maart dit jaar zond de Britse commerciële tv-zender ITV4 ook reeds een 8-delige realityreeks uit onder de titel “Jean-Claude Van Damme: Behind Closed Doors”.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

Badplaatsen doen vastgoedprijzen stijgen in West-Vlaanderen

In onze provincie zijn de gemiddelde vastgoedprijzen in het eerste semester meer gestegen dan in de rest van onze land. Dat is vooral te wijten aan de hogere prijzen die in badplaatsen zoals Knokke-Heist, Oostende en De Panne moeten worden neergeteld. De prijzen stegen in West-Vlaanderen met 6 procent voor de woonhuizen. Villa’s gingen met 9 procent naar omhoog en appartementen en flats met 5 procent. In België in het algemeen stegen de gewone woonhuizen met 3,7%, en villa’s en appartementen +3,5%. De prijsstijging bij de bouwgronden in ons land lijkt afgeremd.

Zaterdag speciale cartoonale afstempeling Humorpostzegel

Postzegelliefhebbers kunnen zaterdag in Knokke-Heist in het Tentoonstellingspaviljoen van de Cartoonale bij het Rubensplein terecht voor een speciale afstempeling. Bpost ontwikkelde dit jaar namelijk een speciale postzegelreeks 'This is Belgium: humor maakt macht'. Die staat volledig in het teken van de cartoon. Om de 50ste verjaardag van het Cartoonfestival extra in de kijker te plaatsen ontwikkelde Bpost verder een Event Card. Op deze kaart prijken de zegels van de Waalse Cecile Bertrand, de Vlaamse Kamagurka en de Brusselaar Vadot, afgestempeld met de stempel '50 jaar Cartoonfestival'. Het gaat om een beperkte oplage. Cecile Bertrand komt zaterdag trouwens in het cartoonpaviljoen een signeersessie houden. De Grote Prijs Press Cartoon Belgium ging dit jaar trouwens naar deze Waalse cartooniste. De jubileumeditie van het Cartoonfestival mocht ondertussen al bijna 60.000 bezoekers verwelkomen en loopt nog tot 18 september.

Bpost afstempeling op zaterdag 27 augustus van 10 tot 12 uur en van 12.30 uur tot 15.30 in het CartoonPaviljoen.

Aalstar won baskettreffen van Leuven Bears

Woensdagavond opende Basketbalclub Namedis Chape Knokke-Heist in 'De Stormmeeuw' het nieuwe basketseizoen. Dat gebeurde met de topwedstrijd van Generali Okapi Aalstar tegen Stella Artois Leuven Bears. Het was voor de vele fans meteen een unieke gelegenheid om de nieuwe Amerikaanse aanwinsten van beide ploegen te bewonderen. Okapi trad aan zonder Steinbach, die bij de selectie voor het Europees kampioenschap hoort. En de Leuven Bears moesten het stellen zonder een geblesseerde Ian Hanavan. De Leuvenaars waren het best gestart. Maar algauw slaagde Aalstar erin de achterstand om te buigen tot een 10-puntenkloof. Die werd -met uitzondering van een klein dipje- niet meer uit handen gegeven. Eindstand 77-59 in het voordeel van Aalstar.

Naar jaarlijkse traditie gaat de start van het nieuwe basketseizoen bij Basketbalclub Namedis Chape Knokke-Heist gepaard met een barbecue plus animatie voor groot en klein (volksspelen, kinderanimatie, grime, shootingcontest en een muzikale omlijsting). De barbecue vindt plaats in het Schutterslokaal op zaterdag 27 augustus vanaf 18.30 uur. Volwassenen: 12,50 EUR, kinderen - 12 j.: 9 EURInschrijven kan tot vrijdag 21 augustus via deze link. Overschrijven op rekening 068-2291126-13 met vermelding van naam en voornaam + BBQ + aantal volwassenen & aantal kinderen.

Fuerza Bruta niet het verhoopte succes in Knokke-Heist

“De reactie van de diverse leeftijdsgroepen op Fuerza Bruta loopt nogal uiteen”. Dat zei burgemeester Lippens op de maandelijkse persbabbel. Veel ouderen en ook de zeer jonge jeugd reageerden meestal positief op het Argentijnse danstheater. De wat oudere jeugd vond de show echter doorgaans te duur voor een uur spektakel. Ook het feit dat men tijdens de show moet blijven rechtstaan speelde in het nadeel van het spektakel. Tijdens de laatste dagen van het vertoon in Knokke trekken de boekingen echter weer aan. Volgens Eerste Schepen Maxim Willems zijn sommige laatavondvoorstellingen helemaal uitverkocht. Als men rekening houdt met de voorbije voorstellingen en de reservaties voor de komende dagen kijkt Fuerza Bruta in totaal tegen 25.000 bezoekers aan. Dat is zo'n 60 procent van het verhoopte aantal. “Als Fuerza Bruta volgend jaar al naar de badstad zou willen terugkeren, dan zouden wij dat niet toestaan”, aldus de burgemeester. Het succes "is zeker niet te vergelijken met Cavalia". In aanverwant nieuws kunnen we melden dat de Canadese modeguru Georges Lévesque overleden is. De wereldwijd bekende mode-ontwerper werd aangetroffen bij z’n computer, waar hij nieuwe outfits aan het tekenen was voor Cavalia. Hij was net geen 60 jaar.

Scouts in Knokke-Heist pakken uit met promofilm

De Scouts en Gidsen uit Knokke-Heist hebben zopas op zes plaatsen in de badstad opnames gemaakt voor een promotiefilm. Die zal gebruik worden om het nieuwe scoutsjaar in te luiden. De film laat een tocht door de gemeente zien van jonge gasten van 6 tot 16 jaar. Acht acteurs gaven het beste van zichzelf onder begeleiding van een vijftal leiders en leidsters die zorgden voor beeld, klank, styling, catering en transport. Onder de filmlocaties bevinden zich het Astridplein in Duinbergen, het Sparrenbos, 't Keun aan het einde van de zeedijk, het strand, de oranje mannetjes en het scoutslokaal. De producers verwachten dat de film binnenkort te zien zal zijn op www.scoutsknokke.be, op Facebook of op een van de schermen in jeugdcentrum De Marge.

24.8.11

Wielertoerist uit Knokke-Heist gewond

Woensdag is in Zarren een auto op een groepje van acht wielertoeristen ingereden. Twee van de fietsers raakten daarbij gewond. Onder hen een 62-jarige uit Knokke-Heist. Het groepje reed langs de Torhoutstraat toen een wagen uit de richting Diksmuide bij een kruispunt twee van de fietsers die voorop reden niet kon ontwijken. De gewonde wielertoeristen werden voor verzorging overgebracht naar een ziekenhuis in Roeselare.

Trainerwissel bij FC Knokke

Bij FC Knokke wordt Roland Verhaeghe, de coach van de beloften, in de toekomst trainer van de eerste ploeg. Hij volgt Jannes Tant op, die naar Club Brugge verkast. Nu hij met pensioen is wil Verhaeghe, naar eigen zeggen, het gros van z’n vrije tijd in z’n nieuwe trainingsjob stoppen. De nieuwe trainer verwacht vooral veel van de jeugdige spelers bij FC Knokke. Onder meer van de 20-jarige Albanese middenvelder Taulant Grajqevci, die vroeger bij KM Torhout speelde.

Buurtwinkels weer tot leven wekken?

Mogelijk komen ook Zeebrugge initiatieven in aanmerking voor een vestigingssubsidie van het Brugse stadsbestuur. Zopas werd in Dudzele een eerste dergelijke subsidie van 10.000 euro uitgereikt. Met die toelage wil Brugge het aanbod buurtwinkels vergroten. Op plaatsen waar er binnen een wandelafstand van 800 meter geen slager, bakker of supperette aanwezig is, wil het stadsbestuur met de toelage nieuwe initiatieven stimuleren. “Projecten die aan de nodige voorwaarden voldoen, komen dus nog steeds in aanmerking voor een toelage”, aldus de Brugse schepen voor Lokale Economie Hilde Decleer'. In de volksmond heet het echter, dat de overheid door allerlei regelgeving de buurtwinkels heeft doodgemaakt, en er nu geld wil tegenaan gooien om ze weer tot leven te wekken.

Bijna 500 zwaluwnesten in Knokke-Heist

Voor het negende jaar op rij heeft een medewerker van de dienst Milieu-Natuur het aantal zwaluwlocaties in de badstad gecontroleerd. Daaruit bleek dat Knokke-Heist 478 geregistreerde bewoonde nesten telt. Op 47 adressen werden grote kolonies gevonden, die 3 of meer nesten bevatten. De meeste zwaluwnesten werden aangetroffen bij een particulier in de Westkapellestraat. Op die locatie werden niet minder dan 34 nesten geteld. Verder zijn er ook 21 zwaluwnesten bij een landbouwer in de Greveningedijk. In totaal werden in Knokke-Heist 104 adressen gecontroleerd. Ten opzichte van vorig jaar waren er 11 nieuwe aanvragen. Er moesten echter ook 3 aanvragen geschrapt worden wegens verhuizing of leegstand van de woning. Op 17 locaties waren dit jaar geen zwaluwen te bespeuren. Ondanks het feit dat er meer locaties zijn met huiszwaluwen (51) is het toch zo dat er met minder nestlocaties (33) toch meer boerenzwaluwen zijn in de badstad. Dit jaar betaalt het gemeentebestuur van Knokke-Heist ruim 11.000 euro aan de zwaluwliefhebbers die enthousiast meewerken aan het project. Op die manier worden de mensen aangemoedigd om na het vertrek van de zwaluwen, in september, de nestjes overal te laten hangen.

Vuurwerk van nieuwkomer Polen imponeert

De jury van het Vuurwerkfestival in Knokke-Heist krijgt dit jaar een moeilijke klus voorgeschoteld. Nieuwkomer Polen heeft dinsdagavond namelijk eveneens voor een schitterend pyrotechnisch spektakel gezorgd. Ook het ‘lage’ vuurwerk voor de strandkijkers was bijzonder mooi. De vuurwerkshow werd omschreven als “fijnzinnig en stijlvol met een geslaagde muzieksynchronisatie en een overweldigend boeket”. Met de vuurwerkmakers Surex Pirotechnika gaat het om een familiebedrijf uit de Zuid-Poolse stad Bielsko-Biała (uitspraak: [ˈbjɛlskɔ ˈbjawa] ). De firma begon 22 jaar geleden met de handel in munitie en wapens. Nu worden allerhande vuurwerkproducten en lasershows aangeboden. Een korte samenvatting van de hoogtepunten van het Poolse vuurwerk in Knokke-Heist kan men HIER bekijken. Ondertussen staat HIER ook het complete Spaanse vuurwerk van Igual online.

23.8.11

Lippens overtuigd door de Nissan Leaf

Na vijf dagen rondtoeren in en rond Knokke-Heist is burgemeester Lippens reeds compleet overtuigd van de kwaliteiten van de elektrische Nissan Leaf waarmee hij een maand lang mag proefrijden. Vorige donderdagavond kreeg hij de sleutels van de geluidloze wagen met nuluitstoot. Aan een viertal verslaggevers bood hij woensdagavond aan om een demonstratierit mee te maken. Die verliep vlekkeloos en bijzonder snel door de Zoutelaan. Het optrekken gebeurde even vlot als met een benzinewagen. Tot woensdagavond had hij de auto trouwens nog niet moeten bijladen en had "nog 17 km tegoed". Als de wagen het blijft goed doen, dan is de burgemeester alvast van plan om er “een paar” aan te schaffen “voor de familie”. Ook zal hij de gemeente vragen om in de toekomst elektrische wagens aan te kopen of te leasen. Het enige dat in de auto niet lukte was afstemmen op de BBC World Service. Toen de burgemeester dat wilde doen kreeg hij het Nederlandse Radio Eén te horen. Maar, dat lag niet aan de wagen, en ook niet aan de burgemeester. De Nederlandse omroep huurt momenteel namelijk de krachtige BBC zender op 648 kHz, nadat branden onlangs zendmasten van de Nederlandse omroep hebben verwoest.

Waterballet voor Cath Luyten bij Fuerza Bruta

In Knokke-Heist waagt tv-presentatrice Cath Luyten zich woensdagnamiddag bij Fuerza Bruta in het zwevende zwembad. Luyten is bekend van Vlaanderen Vakantieland en werd zopas ook ambassadrice van de Nederlandstalige satellietzender het “Beste van Vlaanderen en Nederland” (BVN). Woensdag ondergaat ze een sessie waterballet in het hangende zwembad in de Fuerza Bruta tent bij het station van Knokke. In de loop van de namiddag krijgt ze ook een snelcursus heftige Argentijnse dans. Rond 16.00 u moet de 34-jarige reportagemaakster klaar zijn om als ‘special guest' op te treden in een mini- Fuerza Brutashow. De opvoeringen van het Argentijnse danstheater in de badstad zijn trouwens hun laatste week ingegaan.

Info en tickets (1 ticket kopen = 1 ticket gratis!) http://www.fuerza-bruta.be/ of http://www.sherpa.be/ tel. 0900/69.001

Meer les voor scholieren

In de Keuvelhoekschool in Knokke kijken de leerlingen tegen meer lestijd aan. “Vanaf het begin van het nieuwe schooljaar -volgende week- krijgen de kinderen de effectieve lestijd waar ze recht op hebben”, aldus de directie. Daartoe wordt over de middag iets korter gepauzeerd. Dit wil zeggen dat vanaf 1 september de schoolbel om 12u zal klinken, dat is 5 minuten later, en vervolgens om 13.30u, dat is 5 minuten vroeger. Dit komt dus neer op wekelijks één extra lesuur.

Bliksem viel op schouw in Ramskapelle

Dinsdagmorgen was er ook in Knokke-Heist een blikseminslag. Dat gebeurde in de Ramskapellestraat nummer 10 in Ramskapelle. De schouw werd getroffen en heeft flink wat schade veroorzaakt aan de woning. Er is evenwel geen brand uitgebroken en ook raakte niemand gewond. De bewoners Joris Huyghebaert en Linda Deneve lagen nog te slapen toen een bliksemschicht zich rond half acht een weg baande door hun schoorsteen. "We lagen in bed toen we plots een soort vuurbal door ons huis zagen schieten", vertelt een aangeslagen Joris. "Op zo'n moment weet je echt niet wat er aan de hand is. Een paar seconden later weerklonk er een ongelofelijk luide knal. Die explosie was echt oorverdovend. De bliksemschicht schoot door onze schoorsteen naar binnen en sloeg blijkbaar langs de muur opnieuw naar buiten. De schoorsteen kwam naar beneden, de badkamer is vernield, alle elektronische apparaten zijn naar de vaantjes en ook onze gloednieuwe verwarmingsketel moest eraan geloven. We zullen hier toch even van moeten bekomen", verklaarde Joris Huyghebaert. In de provincie waren er dinsdagmorgen in totaal een vijftal blikseminslagen.

Werken Meerlaan starten opnieuw in Knokke-Heist

Donderdag 1 september wordt de laatste fase van de heraanleg van de Meerlaan aangevat. Het gaat om het straatdeel tussen de Lispannenlaan en de Elizabetlaan. De komende maanden worden de riolen er vernieuwd. Om te beginnen wordt de asfaltverharding van de rijbaan opgebroken. De woningen zullen in dit gedeelte van de Meerlaan geruime tijd niet toegankelijk zijn voor voertuigen. De voetpaden blijven in eerste instantie liggen, naderhand worden ze eveneens opgebroken. Tijdens de werken zal geen verkeer mogelijk zijn tussen de Elizabetlaan en de inrit naar Scharpoord. Het reeds vernieuwde deel van de Meerlaan blijft uiteraard toegankelijk.

Straks ook vernieuwde reddingsposten aan de overkant van de Zwingeul

Nadat Knokke-Heist gestart is met een meerjarenprogramma voor het plaatsen van nieuwe reddingsposten, gebeurt dat ook aan de overkant van de Zwingeul. Volgens de gemeente Sluis worden de strandposten bij het Zwin, in Cadzand-Bad en bij Saint Pierre in Nieuwvliet de komende jaren aangepast. Door de posten wat hoger en verder naar achteren te zetten, krijgen de strandwachten ook een beter uitzicht op het strand, wat de veiligheid ten goede komt. De strandposten zullen dan voldoen aan de Interreg-eisen voor "120 Kilometer Kustkwaliteit". Dat is een project waar ook Knokke-Heist deel van uitmaakt. De badstad engageerde zich daarbij om de toegankelijkheid van het strand te verbeteren met houten loopbruggen en rollende strandligzetels. Verder worden in de badstad jaarlijks 3 redderscontainers aangekocht zodat uiteindelijk de 12 reddersposten hun taken in ideale omstandigheden zullen kunnen uitvoeren.

22.8.11

Surfers’ Paradise zet ‘tijgers’ in bij de Zwintriathlon

Maandagavond werd de delegatie van Surfers’ Paradise voorgesteld die straks zal deelnemen aan de Zwintriathlon in Knokke-Heist. Het deelnemersveld bestaat uit 106 sportievelingen: 35 dames en 71 heren. Onder hen 9 koppels. De jongste deelnemer is 20, de oudste 66. Zoals de traditie het wil treden de leden van Surfers’ Paradise ook nu weer aan in een nieuwe outfit. Dit keer gesponsord door “Tijger Balsem”, waardoor de deelnemers extra oranje kleur aan het gebeuren zullen geven.

Klaar voor de Generali ZwintriathlonIn Knokke-Heist en Sluis maakt men zich klaar voor de Generali Zwintriathlon, die op woensdag 7 september gehouden wordt. Het is meteen al de 13de editie. Niet minder dan 1.050 ingeschreven triatleten uit 8 verschillende landen gaan de uitdaging aan om 1 km te zwemmen, 45 km te fietsen en 10 km te lopen. Ondanks het onverwachte afscheid van 4-voudig winnaar Rutger Beke, kondigt deze editie zich sportief gezien alvast veelbelovend aan. Met Frederik Van Lierde (titelverdediger), Bart Aernouts (winnaar in 2009) en Stijn Goris (winnaar in 2007) starten 3 triatleten die al eens mochten proeven van de overwinning op de Zwintriathlon. Vooral Van Lierde (winnaar LD in Abu Dhabi en Nice) en Aernouts (winnaar ¼ Brugge en Antwerp Ironman) kunnen terugblikken op een zeer succesvol seizoen. Uitgezonderd Belgisch kampioen Peter Croes mag men verder de eerste 9 van het recente BK in Izegem aan de start begroeten. Axel Zeebroek en Bert Jammaer zullen ongetwijfeld de meest te duchten challengers zijn. Ook bij de dames kondigt er zich een spannende strijd aan tussen het duo Sofie Goos (titelverdedigster) en Tine Deckers (winnares 2009). De lokale triatlongemeenschap kijkt benieuwd uit of hun boegbeeld, Sophie Van Biervliet nog een plaatsje hoger kan klimmen dan haar 4de plaats van vorig jaar. Uitkijken ook wordt het naar de exploten van de onverwoestbare meter van de organisatie. De Sluise Térèse van Lare, ouderdomsdeken bij de dames, gaat nog de uitdaging aan alsof ze aan het begin van haar carrière staat. Met een record van 225 ingeschreven dames blijft de Zwintriathlon het alvast goed doen bij het “zwakke geslacht”. Met de “Battle of the sexes” starten andermaal een beperkt aantal dames, die mogen ambiëren om als eerste over de meet te komen voor de top van de heren. Wie als eerste over de meet komt, wint een extra premie van € 1.000. Vermits de dames de heren al 3 keer het nakijken hebben gegeven, werd de tijdslimiet aangepast naar het gemiddeld verschil sinds de invoering van deze Battle of the sexes: 13 minuten! In navolging van de rijke carnavalstraditie in Heist zullen andermaal 10 ludieke deelnemers starten, waaronder Laurel en Hardy en een heuse trouwsuite. Deze triatleten leggen de Zwintriathlon verkleed af en zorgen zo voor een extra sfeervolle dimensie. De Zwintriathlon blijft ook de lokale sportgemeenschap beroeren. Er zijn niet minder dan 326 deelnemers uit Knokke-Heist en 19 uit Sluis ingeschreven! 3 onder hen, Martine Aerts en Dominique Maas uit Knokke-Heist en Tony Seen uit Groede, moesten ondertussen afzeggen omdat ze op 11 september mogen deelnemen aan het WK halve triatlon in Las Vegas. In de startplaats Sluis houden de organisatoren vast aan de vertrouwde 10 starts tussen 13.30 en 14.35 uur. Met de verhuis van de aankomst naar het strand voor de Meerlaan, 250 meter ten westen van het Casino, de installatie van het fietsenpark op de noordelijke rijweg van de Elizabetlaan en een loopparcours op de Zeedijk tussen de Lentelaan en het Albertplein, steekt de Generali Zwintriathlon in Knokke echter in een vernieuwd kleedje.


Om alles in goede en veilige banen te leiden werd er in overleg met de lokale politie en brandweer en de evenementencel een beveiligingsplan uitgewerkt. Om de realisatie van het fietsenpark in de Elizabetlaan tussen de Zeerobbenlaan en de Lentelaan mogelijk te maken zal het verkeer op de noordelijke rijweg van de Eizabetlaan van maandag 5 september t.e.m. woensdag 7 september afgeleid worden op de zuidelijke rijweg. Meer info en detailplannen zijn te vinden op http://www.zwintriathlon.be/

Zeven jaar sedert eerste gay huwelijk in Knokke-Heist

Na 7 jaar homohuwelijk heeft de Algemene Directie Statistiek zopas cijfers bekend gemaakt rond huwelijken en echtscheidingen van twee personen van hetzelfde geslacht in ons land. Het was trouwens op maandag 16 juni 2003 dat in Knokke-Heist het eerste homohuwelijk werd afgesloten. In de voorbije 7 jaar stapten in ons land ondertussen 9.145 mannen en 7.782 vrouwen in het huwelijksbootje met iemand van hetzelfde geslacht. Inmiddels liepen 6,7% van dergelijke huwelijken van mannen op de klippen. Bij vrouwen was dat zelfs 10,6%. Huwelijken tussen twee vrouwen lijken dus voorlopig minder stabiel dan huwelijken tussen twee mannen. Omdat het homohuwelijk nog niet lang genoeg bestaat, kan de scheidingsfrequentie van homoseksuelen nog niet vergeleken worden met die van heteroseksuelen, aldus nog de Directie Statistiek.

Schattenjacht Gezinsbond

Op zondag 11 september organiseert de Gezinsbond Knokke-Heist “De Schattenjacht!” Ergens in de badstad ligt een schat verborgen. Het is aan de deelnemers om alle delen van de kaart met aanwijzingen te verzamelen en zo de route naar de schat te vinden. Onderweg zijn er echter enkele hindernissen, waarbij het hele gezin moet samenwerken om de tocht tot een goed einde te kunnen brengen. De start van de schattenjacht is tussen 14 en 15u bij Sporthal Laguna. De tocht is ongeveer 4km lang en er zijn mooie prijzen te winnen. Inschrijven kan enkel vooraf tot donderdag 8 september.


Volwassenen: 7,00 euro. Kinderen van 3 tot 12 jaar: 5,00 euro. Kinderen tot 3 jaar: gratis. Deelname, verzekering, 2 drankbonnetjes en taart of pannenkoeken inbegrepen. De inschrijving is pas volledig wanneer je administratief bent aangemeld via http://www.gezinsbondknokkeheist.be en je voor 8 september het inschrijvingsgeld hebt betaald op rekeningnummer BE10 7785 9560 4004 met vermelding van je naam en gsm nr. Klik hier om je in te schrijven!

SWIK weer van start na zomerrust in Knokke-Heist

De seniorenclub Willen is Kunnen (S.W.I.K.) start z’n nieuwe werkingsjaar op dinsdag 30 augustus. Dat gebeurt om 14u in ’t Choufke “, op het einde van de Kursaalstraat in Heist. Op het programma onder meer de film van het afsluitingsfeest waarop eind mei de kaarterskampioenen gevierd werden. Daarnaast ook allerlei vrije spelen en een koffiekaarting. De seniorenclub telt momenteel 166 leden. Om de 14 dagen worden activiteiten georganiseerd met onder andere gratis koffietafels en geschenken.

Dinsdag, 30 augustus om 14,00 uur, “ ’t Choufke “ , Kursaalstraat, 59, 8301 Knokke-Heist.
Aanschaf lidkaart : 6,00 Euro. Nieuwe leden zijn steeds welkom !
Info : tel. 050/51.38.52 E.M. : swik@telenet.be

Kinder- en Jongerentelefoon zoekt vrijwilligers

De Kinder- en Jongerentelefoon (KJT) is ook in Knokke-Heist op zoek naar vrijwilligers. Jaarlijks worden door dit speciale telefooninitiatief ongeveer 33.000 oproepen van jongeren beantwoord. Toch blijven velen met hun vraag in de kou staan. Daarom speurt de dienst ook in de badstad naar nieuwe vrijwilligers die telefoon, chat of e-mail willen beantwoorden. Geïnteresseerden krijgen een goede opleiding en meteen ook een zinvolle vrijetijdsbesteding.


Meer weten over het vrijwilligerswerk bij de Kinder- en Jongerentelefoon? Surf naar www.kjt.org/vrijwilligers of neem contact op met het secretariaat op het nummer 02 534 37 43 of via info@kjt.org.

Druk weekend in Knokke-Heist

Het vrij mooie weer, de Optima Open, de Finishers Triatlon, het Vuurwerkfestival en een rits andere evenementen hebben afgelopen weekend weer duizenden mensen doen afzakken naar Knokke-Heist. Dat zorgde in de late ochtend telkens voor fikse filevorming bij het binnenrijden van de badstad. Het is dan ook het hele weekend bijzonder druk geweest. Naast landgenoten werden onder meer ook veel Nederlandse dagjesmensen geteld. Velen van hen willen vooral shoppen, zonnen, dure wagens spotten en het vuurwerk bekijken. De bijdrage van de ambachtelijke Siciliaanse vuurwerkmaker Vaccalluzzo werd zondagavond als “spectaculair” omschreven. Trouwens niet alleen in Knokke-Heist wordt aan de zeedijk naar het vuurwerk gekeken. Ook op het schiereiland Walcheren staan in de duinen tussen Zoutelande en Westkapelle vele tientallen mensen van het Knokke-Heistse vuurwerk te genieten. Het drukke weekend zorgde verder voor heel wat verteer bij de horeca in de badstad, maar dat kan de kwakkelzomer uiteraard niet goedmaken.

Deel Elizabetlaan in Knokke-Heist krijgt nieuwe toplaag

Op maandag 5 september starten in Heist de asfalteringswerken op de Elizabetlaan. Dat gebeurt in opdracht van het agentschap Wegen en Verkeer West-Vlaanderen. Het wegdek van de zogeheten N34 krijgt een nieuwe toplaag in asfalt vanaf het kruispunt met de Heistlaan tot aan de Krommedijk bij Duinbergen. Ook het deel van de Heistlaan vanaf de Elizabetlaan tot aan de Vlamingstraat wordt vernieuwd. Indien alles volgens plan verloopt zullen de werken duren tot vrijdag 23 september. Om de hinder zoveel mogelijk te beperken, worden de werken uitgevoerd in verschillende fases. Verder zal de aannemer ‘s morgens extra vroeg starten om het verkeer in de ochtendspits minder te belasten. In het weekend wordt niet gewerkt en zal de rijweg vrij zijn voor alle verkeer. De kostprijs van de werken bedraagt 200.000 euro.


Fase 1: ma 5 - vr 9 september
Er wordt gewerkt op de noordelijke kant van de N34 en dit tussen de Heistlaan en de Parkstraat. Het verkeer richting Knokke kan door via de zuidelijke kant op de N34. Het verkeer richting Zeebrugge moet omrijden via de Anemonenlaan, Zeedijk en de Henri Victor Wolvenstraat.
Fase 2: ma 12 - vr 16 september
Er wordt gewerkt op het zuidelijke deel van de N34 en dit tussen de Heistlaan en Krommedijk. Het verkeer richting Knokke kan door via de noordelijke kant op de N34. Het verkeer richting Zeebrugge moet nog steeds omrijden via de Anemonenlaan, Zeedijk en de Henri Victor Wolvenstraat.
Fase 3: ma 19 - vr 23 september
In deze laatste fase wordt er gewerkt op de Heistlaan, vanaf de Elizabetlaan tot aan de Vlamingstraat. Wie vanop de Elizabetlaan naar de Heistlaan wil, kan rijden via de Kursaalstraat, Bondgenotenlaan en Koudekerkelaan. Wie vanuit de Heistlaan richting Elizabetlaan moet, kan rijden via de Marktstraat, Westkapellestraat, H. Consciencestraat en Polderstraat.

Koren uit Knokke-Heist en Maldegem gaan samen

Het kamerkoor Kaleo uit Knokke-Heist gaat vanaf volgende maand permanent samenwerken met het koor Thaleia uit Maldegem. Binnen de nieuwe zanggroep “Thaleia-Kaleo” worden twee koren gevormd: een “concertkoor” en een “projectkoor”. Dirigent van de groep is Kristof Allaert, bijgestaan door stemcoach Anita Dur. Repetities voor het concertkoor zijn op maandagavond, afwisselend in Maldegem en Knokke-Heist. De eerste (open) repetities starten op 5 september in Maldegem. Geïnteresseerden kunnen zich melden op 0486/055.779 of via: thaleia_kaleo@me.com.

Wegeniswerken bij Sporthal Molenhoek in Knokke-Heist

Sedert maandagmorgen is in Westkapelle de Herenweg onderbroken ter hoogte van het sportcentrum Molenhoek. De aannemer is er gestart met het vervangen van de duiker over de Noordwatergang. Hierdoor blijft de doorgang in de Herenweg onderbroken tot half september. De komende paar weken zal het gedeelte van de Herenweg tussen de duiker en de Westkapellestraat meteen ook vernieuwd worden. Het was dan ook het slechtste stuk straatweg in heel Knokke-Heist. De parking van het sportcentrum Molenhoek zal tijdelijk niet toegankelijk zijn voor voertuigen.

Oppassen voor scholieren over de grens

Automobilisten die vanuit Knokke-Heist de grens overrijden worden aangemaand rekening te houden met de schoolgaande jeugd. In onze buurprovincie openden maandagmorgen de basisscholen namelijk opnieuw hun deuren. Na (amper) 6 weken zomervakantie zitten zo’n 33.000 kinderen in Zeeland terug in de klas. Het Zeeuwse schooljaar duurt dit jaar iets korter want de zomervakantie 2012 begint al op 30 juni. Ondertussen mogen bij ons de scholieren nog een tiental dagen van hun verlof genieten.

21.8.11

deKunstAcademie zoekt deelnemers voor massaal djembéconcert

deKunstAcademie Knokke-Heist pakt op zaterdag 3 september uit met de feestelijke happening “stARTdag”. Daarmee wordt het nieuwe schooljaar ingeluid. Tussen 10 en 13u stellen de studierichtingen muziek, beeld en woord zichzelf voor bij middel van workshops, concerten en infostandjes. Om 11u worden op de speelplaats van de academie ook honderden ballonnen opgelaten. Daaraan kaartjes waarop kleine kunstenaars zich hebben kunnen uitleven. Een uur later is het tijd voor een massaal djembéconcert. Voor dit unieke optreden is deKunstAcademie op zoek naar minstens 100 deelnemers.

Carlos Moya wint Optima Open in Knokke-Heist

Op de terreinen van de Royal Zoute Tennis Club heeft Carlos Moya zondagnamiddag de tweede editie van de Optima Open op zijn naam gezet. In een uitverkochte finale was de Spanjaard in twee korte sets te sterk voor de Nederlander Richard Krajicek. Het publiek zag de zege met 6-3 6-2 cijfers naar Carlos Moya gaan. Richard Krajicek plaatste zich vrijdag al voor de finale. Daartoe versloeg hij Bjorn Borg en Mats Wilander. Moya haalde het dan weer van de Fransen Forget en Leconte alvorens de finale te bereiken. Krajicek, Wimbledonkampioen van 1996, startte alvast niet goed aan de finalewedstrijd. Hij keek al snel tegen een 0-3 achterstaand aan. Een sputterende opslag zorgde er vervolgens voor dat hij snel de set moest laten aan Carlos Moya : 6-3. Set twee bracht in de beginfase meer evenwicht maar toch was het weer Carlos Moya die met krachtige forehands en de nodige dropshots de tweede set binnenrijfde, en zich zo de winnaar van de tweede editie van de Optima Open mag noemen. Krajicek nam de nederlaag sportief op en grapte: “Je mag het publiek ook niet teveel verwennen. Dit jaar speelde ik mee in de finale en volgend jaar zal ik winnen.” Moya vertelde: "Het is nog altijd belangrijk voor mij om te winnen dus ik ben heel blij met mijn overwinning hier. Ik ben voor de eerste keer in België en ik heb er echt van genoten. Het was een hele eer om samen te kunnen spelen met mijn idolen en ik hoop dan ook dat ik volgend jaar terug mag komen om mijn titel te verdedigen." De prijsuitreiking werd ondermeer bijgewoond door burgemeester Lippens en Jeroen Piqueur, de CEO van Optima.

Uitslag : Carlos Moya - Richard Krajicek 6-3, 6-2

Finale highlights van de Optima Open op Youtube


Guy Forget wint kleine finale voor de derde plaats

Net voor de aanvang van de kleine finale werd de scheidsrechter onwel en moest het terrein verlaten. Henri Leconte stelde zichzelf kandidaat om de taak over te nemen. Hij klom op de stoel van de scheidsrechter en arbitreerde de wedstrijd tussen Guy Forget en Mats Wilander, die het tegen elkaar opnamen voor de derde plaats. De laatste wedstrijd van Optima Open 2011 werd afgesloten in een uitgelaten sfeer met een score van 6-4 en 7-6 in het voordeel van Guy Forget.