16.10.10

Gevarieerd aanbod maakte van bib-klantendag een feest in Knokke-Heist

Zaterdag na de middag is het in de Scharpoordbibliotheek in Knokke-Heist bijzonder druk geworden. Dat had ondermeer te maken met het gevarieerd aanbod en een aantal onverwachte ontmoetingen die men kon hebben met gelegenheids-celebrities. Met zwarte stipsnor trippelde Charlie Chaplin door de dvd-rekken terwijl Sherlock Holmes op zoek was naar een handvol misdaadromans. Met een gevaarlijke blindenstok in de hand hield een Westkapelse Andrea Bocelli een signeersessie en promootte zijn album Con te partiro met een live performance. Marilyn Monroe en Lara Croft leverden het nodige ‘beroemd schoon’. Het ludieke duo Bassie en Adriaan zorgde samen met kabouter Kwebbel voor de ludieke noot. Verder flandeerden Sneeuwitje en Sabine Devos voor hun toverspiegel. Omdat de misdaadliteratuur duidelijk hoogtij viert in Knokke-Heist waren ook Marthe Maeren en Piet Baete van de partij. Ondanks een verkoudheid en keelpijn bracht Junior Eurosongadept Luís feilloos zijn hitnummer “In mijn dromen”, en mocht nadien z’n fans gelukkig maken met een foto met handtekening. Zelfs grootmoeders wilden met de 11-jarige Knokke-Heistse zanger op de foto. Tevoren werd Luís trouwens geïnterviewd door collega-zanger Arne Vanhaecke, het gezicht van vtmKzoom. Zeer gesmaakt was ook het interview dat Christel Bedert (CTT) afnam en daarbij de uit de badstad stammende acteur Rik Verheye de kleren van het lijf vroeg.

Een kleine diareportage over de verwendag in de Scharpoordbibliotheek vind je HIER en deel 2 is HIER.

Tentoonstelling herdenkt Kapitein Fryatt “de vergeten held van de Eerste Wereldoorlog”

Zaterdag opende in het Imperial War Museum North in het Britse Manchester een tentoonstelling rond Kapitein Fryatt. De Engelse koopvaardijkapitein van de SS Brussels werd in 1916 door de Duitse bezetter geëxecuteerd aan de Kruisvest in Brugge. Deze kapitein had in 1915 in volle Eerste Wereldoorlog geprobeerd om de Duitse onderzeeër U-33 tot zinken te brengen. Hoewel deze poging mislukte, werd hij door de geallieerden als een held geëerd. Maar op een volgende reis werd zijn schip naar Zeebrugge opgebracht en werd Fryatt door de Duitsers gevangen genomen. Hij werd door het krijgstribunaal in het Provinciaal Hof op de markt ter dood veroordeeld. Met de tentoonstelling in Manchester wil men deze oorlogsheld uit de vergetelheid halen en weer tot de Britse verbeelding laten spreken.


Je leest er meer over in The Telegraph

Massale opkomst voor de droomwagens in Knokke Zoute

Zaterdagmiddag was er in Knokke-Heist massale belangstelling voor het kruim van de wagens uit de Belgische rallywereld. De eerste editie van The Zoute Grand Prix 2010 mocht zo’n 130 wagens van de meest prestigieuze automerken verwelkomen. De regelmatigheidsrally en ballade was voorbehouden aan wagens gebouwd tussen 1920 en 1965. Naast de rally werden er 14 verlichte podia geïnstalleerd in het parkeervrije Zoute met daarop de mooiste en nieuwste modellen. De meest exclusieve automerken etaleerden er hun unieke pronkstukken. Met de deelnemende automerken ging het om Maserati, Porsche, Ferrari, Lamborghini, Rolls Royce, BMW, Jaguar, Mercedes-Benz, Audi, Bentley, Maybach, Aston Martin, Bugatti en Alfa Romeo.

Meer Zoute Rally wagens zie je HIER

Zelfuitleenbalies in gebruik genomen in de Knokke-Heistse bibliotheek

Zaterdagmorgen werden in de bibliotheek Scharpoord in Knokke-Heist de zelfuitleenbalies voor het eerst in gebruik gesteld. Het lint werd doorgeknipt door Eerste Schepen Maxim Willems. Vanaf nu hoeft men niet meer aan te schuiven. Net zoals in het warenhuis kan men zelf de boeken scannen en uitlenen, en ook weer inleveren via de zelfuitleenbalie. De balies staan opgesteld vlakbij de ingang van de bibliotheek. Computerkennis is niet nodig om met het systeem te werken, de stappen worden op een gebruiksvriendelijke manier één voor één uitgelegd op het scherm. Het uitleenmateriaal is voorzien van een speciaal label om het eenvoudig te kunnen scannen aan de zelfuitleenbalie. Eerder zaterdagochtend was er op klantendag ook heel wat belangstelling voor de plaatselijke correspondenten die in de leeszaal een uur lang de vragen van Bart De Graaf hebben beantwoord. Ze praatten daarbij onder meer over hun ervaringen bij het verslaan van nieuws.


Op de rechtse foto: Bart De Graaf, Norbert Minne en Christel Bedert

15.10.10

Misdaadauteur Piet Baete duimt voor kinderen

In het weekend heeft misdaadauteur Piet Baete, die zaterdag te gast is in de Scharpoord Bibliotheek, de actie “Duimen voor Kinderen” gelanceerd waarmee hij op de boekenbeurs wil uitpakken. Hij doet dat met mede-auteurs Bavo Dhooge, Toni Coppers, waarmee het ‘The Next generation’ vormt; Niet alleen zullen zij als enigen op de beurs signeren met zowel handtekening als vingerafdruk (wat uiteraard een directe link is naar hun thrillers). Daarnaast zullen ook tal van bekende Vlamingen bij langsgaan om hun naam en vingerafdruk te drukken op een beschilderd doek; Dat moet tegen het einde van de boekenbeurs leiden tot een uniek en werkelijk niet te vervalsen kunstwerk. Rond zes december zal het werk worden geveild. De opbrengst wordt (in samenwerking met WPG uitgevers België) besteed aan boekenpakketten (jeugdromans en strips) voor weeskinderen. Zo weten zij zich dit jaar in ieder geval verzekerd van een mooi eindejaarscadeau. Na de eerste mails die een paar uur geleden werden uitgestuurd, hebben al heel wat bekende Vlamingen gereageerd. Onder meer Erik Van Looy, Luc Van Lierde, Philippe Geubels en Dirk Brossé lieten weten dat ze hun duimafdruk op het doek zullen achterlaten.


Loop dus zeker eens langs de stand van WPG uitgevers op de boekenbeurs (Hal 4). De eerste week (maandag 1 tot zondag 8 november) zijn de Next Generation auteurs elke dag aanwezig van 11u tot 17u. Misschien wil je een gesigneerd boek, gewoon een praatje slaan of ben je benieuwd naar wie van de bekende Vlamingen er al een vingerafdruk heeft geplant.

Horecazaak veroordeeld wegens nachtlawaai in Knokke-Heist

De uitbater van een café op de Bolle in Heist heeft van de politierechter in Brugge een celstraf van negen dagen gekregen en een boete van 110 euro wegens het veroorzaken van nachtlawaai. Dat gebeurde na een klacht van een omwonende. Aan de burgerlijke partij moet de uitbater ook een schadevergoeding van duizend euro betalen. Volgens meester Kristof Vandenheuvel zijn er op de Bolle zes horecazaken waar de lawaai-overlast had kunnen van dan komen. Ook wees hij de rechter op het feit dat zijn cliënt pas één maand na de feiten verhoord werd.

Gouverneur geeft advies rond oogstmodder op landbouwwegen

Nog twee maanden lang halen landbouwers in onze polder hun oogst binnen. Dat kan gepaard gaan met modder op de weg. "Iedereen moet hierbij zijn verantwoordelijkheid nemen", zegt de West-Vlaams provinciegouvereur Paul Breyne. Toen het donderdagavond op de modder begon te regenen heeft dat geleid tot gladde wegen en ongevallen. Een tiental brandweerkorpsen in onze provincie moesten manschappen inzetten om de modder met water en borstels te lijf te gaan. "Er zijn sinds negen jaar procedures uitgewerkt om de verkeersveiligheid te garanderen", beklemtoont Breyne. Er is een procedure om modder op de weg te voorkomen en vervuilde wegen zo snel mogelijk te laten reinigen. Beslijkte wegen moeten zo snel mogelijk worden schoongemaakt. In afwachting kunnen de automobilisten worden gewaarschuwd door de signalisatieborden. “De landbouwers moeten opruimen, de automobilisten moeten hun rijstijl aanpassen aan de staat van het wegdek," aldus de gouverneur.

Zeebrugse fregatbemanning oefende in Kreta tegen piraten

Het Zeebrugse fregat F931 Louise-Marie dat eerder deze maand voor de tweede keer naar de Hoorn van Afrika vertrok heeft onderweg zopas ook Kreta aangedaan. Daar nam het deel aan een oefening bij het Navo Maritiem Trainingscentrum. Tijdens de oefening kon de bemanning haar interventiecapaciteiten bij verdachte vaartuigen bijschaven. Aan boord van hun twee interventiebootjes moesten onze landgenoten daarbij een verdachte sloep benaderen. Terwijl ze het vaartuig enterden en de piraten uitschakelden, bleef de andere boot altijd waakzaam op een afstand. Bovendien stonden de interventievaartuigjes permanent in contact met het Griekse schip dat de operatie leidde. Aan boord daarvan voerden de Belgen ook zoekacties uit in de kajuiten. Na afloop van de oefeningen feliciteerden de Griekse instructeurs onze landgenoten voor de organisatie van hun ploegen, de goede coördinatie van hun bewegingen en de perfecte toepassing van de procedures. De Louise-Marie is nu onderweg naar de kust van Somalië, waar van 20 oktober tot 20 januari wordt deelgenomen aan Atalanta II, de marineoperatie van de Europese Unie in de strijd tegen piraterij.

Nacht van een beetje duisternis in Knokke-Heist

In Knokke-Heist wordt zaterdagavond de verlichting bij de monumenten eventjes gedoofd. Dat gebeurt in het kader van de 15de Nacht van de Duisternis. Het gemeentebestuur vraagt aan particulieren en handelaars om ook de buitenverlichting van woningen en winkels uit te doen. Het initiatief moet onder meer aantonen dat men door samen te werken wel enig verschil kan maken in de strijd tegen de klimaatverandering. Omdat de straatverlichting niet wordt uitgezet zal de actie echter weinig opleveren voor mensen die in het donker de sterrenhemel willen bekijken. In Damme wordt de Nacht van de Duisternis gekoppeld aan een donkerwandeling in het plaatselijk natuurreservaat.

Ook in Knokke-Heist kan men buurten bij Kunstenaars

De Provincie West-Vlaanderen organiseert dit weekend voor de zevende maal het project: Buren bij kunstenaars - Open-atelierdagen. Ook in Knokke-Heist zijn vijf kunstenaars betrokken bij het initiatief. Het project loopt trouwens gelijktijdig in onze provincie en in de Franse grensdepartmenten Nord en Pas-de-Calais. In de hele regio stellen kunstenaars hun atelierdeuren open. Het betreft zowel amateurs als professionelen. Ook komen zowat alle disciplines aan bod van grafiek, tekenkunst en schilderkunst tot beeldhouwen, fotografie, video en kunstambachten. De deelnemers in Knokke-Heist zijn: Karin Devulder, Jean-Pierre Gemoets, Kamiel Goossens, Jean-Louis Janssens en Leslie Vandenbussche. De toegang is gratis. Een brochure in verband met evenement is verkrijgbaar op het stadhuis, in het infokantoor, de openbare bibliotheken en het cultuurcentrum.

De deelnemers in Knokke-Heist zijn:
Karin Devulder: Kerkstraat 32-42, 050 60.99.82 Olie op doek betreffende natuur/abstractie Vrijdag 14-17 uur/ zaterdag 10 tot 12u & 14 tot 17uur / zondag 10 tot 12uur

Jean-Pierre Gemoets: Crearte Mare, Duivenlaan 8, 0479 21.49.64 Olieverf Vrijdag, zaterdag & zondag 14 tot 18 uur
Kamiel Goossens: De Schuur, Koudekerkelaan 30, 0496 65.37.78 Graveren op glas, letters in steen, bas-reliëf Vrijdag & zaterdag 10 tot 12 uur - 14 tot 18 uur, zondag 10 tot 12 uur - 13 tot 17 uur
Jean-Louis Janssens, Ark of Creation, De Benne 8, 0478 87.16.03 Vrijdag, zaterdag & zondag 10 tot 18 uur
Leslie Vandenbussche, Zeedijk Heist 295, 0479 46.65.62 Impressionistisch Vrijdag, zaterdag & zondag 11 tot 18 uur
Voor meer info:
www.west-vlaanderen.be/burenbijkunstenaars

Zeebrugse overslag groeit in eerste negen maanden 2010 met 15 %

In de voorbije drie kwartalen is de totale goederenoverslag in Zeebrugge met bijna 15 procent gegroeid tot een totaal van ruim 37 miljoen ton. Met een toename van 36 procent hebben de roro-trafieken hun herstel verder gezet tot een volume van 9,2 miljoen ton. Ook werden van januari tot september zo’n 1.160.000 nieuwe wagens behandeld. Dat is ruim een kwart meer dan in het crisisjaar 2009. De containertrafiek noteerde een stijging van 14,3 % tegenover dezelfde periode vorig jaar. In totaal kwam dat neer op meer dan 1,9 miljoen standaardcontainers. Het stukgoed groeide met meer dan een derde naar ruim 820.000 ton. Door de aanvoer van minder LNG daalde de vloeibare bulk met 6,2 % tot 5,7 miljoen ton. De vaste bulk kende evenwel een toename van 3 % tot 1,3 miljoen ton.

14.10.10

“Ostend Declaration” roept Europa op tot een zeegerichte toekomst

Zo'n 430 zeewetenschappers uit gans Europa waren de afgelopen twee dagen bijeen aan onze kust ter gelegenheid van de EurOCEAN 2010 Conferentie. In het einddocument, de zogeheten “Ostend Declaration”, werden de belangrijkste uitdagingen voor de nabije toekomst geïdentificeerd. De verklaring wordt aanzien als een stimulans om met nieuwe ideeën het zeeonderzoek te innoveren. Volgens voorzitter Lars Horn “wordt de rol van de oceanen in onze globale samenleving nog te zeer onderschat en moet het mariene en maritieme onderzoek in Europa nog beter worden gestroomlijnd via gezamenlijke, grensoverschrijdende samenwerkingsprogramma’s. Deze taak is immers té groot voor elk land apart. De Ostend Declaration roept ook op om werk te maken van een geïntegreerd Europees Oceaan Observatie Netwerk dat beantwoordt aan de huidige maatschappelijke noden en ondersteuning biedt aan de belangrijkste beleidsinitiatieven. Bovendien moet de mariene onderzoeksgemeenschap, om succesvol te zijn, haar data, informatie en kennis delen met haar Europese buren en met de wereldgemeenschap van onderzoekers, inclusief die in derdewereldlanden. Tenslotte mogen we niet uit het oog verliezen dat onderwijs en opleiding van een volgende generatie wetenschappers cruciaal is om de positie die Europa nu bekleedt in de oceanografie, te bestendigen".

Politie pakt hondenproblematiek aan in Knokke-Heist

In een mededeling zegt de lokale politie in Knokke-Heist dit jaar reeds 76 hondeneigenaars te hebben betrapt die de wet overtraden. De baasjes hielden hun hond niet aan de leiband, hadden geen zakje bij of ruimden de hondenpoep niet op. Ook de komende maanden is de politie in de badstad van plan repressief op te treden. Er zullen daarbij zelfs inspecteurs in burger worden ingezet om de hondenproblematiek in de politiezone Damme/Knokke-Heist uit de wereld te helpen. In de Damse deelgemeente Moerkerke werd zopas trouwens een vrouw, die haar rottweiler vrij liet rondlopen, veroordeeld tot 21 dagen celstraf en een boete van 400 euro. Het dier terroriseerde de buurt en werd nu afgevoerd naar het asiel.

Knallende spelletjesavond in de Marge in Knokke

Knal vzw organiseert komende vrijdag 22 oktober andermaal een spelletjesavond in de Marge in Knokke (20u). Met de opbrengst van vorige maand werd Het Mysterie van de Abdij (Days of Wonder) aangekocht. Op een donkere nacht is broeder Adelmus vermoord door één van de medebewoners van de abdij. Door de abdij te verkennen en gerichte vragen te stellen aan de medespelers moet je proberen te weten komen wie de moordenaar is en patersbier te verschalken. Wie gaat de uitdaging aan? Daarnaast krijgt elke aanwezige een tombolalot en omstreeks 22u30 wordt een spel verloot onder de aanwezigen. Deze keer is het het spel Dobbelspel van Catan, de luxe-editie twv 20 euro. Daarnaast is er terug een ruim aanbod van familiespelen, kaartspelen en tactische spelen.

Toegang 2 €. Bezoek de site voor meer info! http://www.knalvzw.be/

Bird watching in Zeebrugge and Heist

Voor wie het interesseert een blogverslag over het fotograferen van vogels in de natuurgebieden in Zeebrugge en Heist. Je leest er HIER meer over.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist in de voorbije periode vind je HIER.

Onverwachte ontmoeting met celebrities in Scharpoordbib

Zaterdag staan in de Scharpoord Bibliotheek in Knokke-Heist ook onverwachte ontmoetingen met internationale beroemdheden op het programma. Dat wordt mogelijk gemaakt dankzij het plaatselijk Toneelgezelschap en met hulp van ‘Crazy Corner’, de Heistse speciaalzaak in verkleedartikelen. Het gaat daarbij zowel om "echte" als imaginaire personages uit de literaire, muzikale en filmwereld. Zo trippelt zaterdag na de middag een Charlie Chaplin door de dvd-rekken en speurt een Sherlock Holmes naar misdaadromans. Andrea Bocelli houdt een signeersessie en promoot zijn album ‘Con te partiro’ met een live performance. Dat allemaal terwijl Marilyn Monroe de knop van de ventilator op 7 beaufort draait om de lichaamstemperatuur onder haar flapperend nachtjapon onder controle te houden. Daarnaast trakteert Lara Croft het aanwezige publiek op een avontuurlijke strip-act. Het ludieke duo Bassie en Adriaan zorgen bij jong een oud voor de ludieke noot en kabouter Kwebbel kwebbelt voor de allerjongsten kaboutersprookjes voor. Sneeuwitje en Sabine Devos flaneren voor hun toverspiegel en drummen mannelijke bezoekers uitdagend in de hoek met hun ultieme vraag: "meneertje, meneertje tegen de wand, wie is er de mooiste van heel het land?" Om 15 uur wordt deze unieke meet & greet van striphelden en superstars afgesloten met een wonderbaarlijke verschijning van een mysteryguest-in-a-magic box.

13.10.10

Explosief voetbal in Cadzand

Onder de middenstip van het voetbalveld bij Cadzand-Bad is woensdagmiddag een Engelse vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het gaat om een zogenaamde '500-ponder', een zwaar oorlogstuig. Het voetbalveld werd onderzocht nadat eerder in de directe omgeving vijf soortgelijke bommen waren aangetroffen. Dat gebeurde bij het veilig maken van de ondergrond voor de bouw van recreatiepark Cavelot. Het bestuur van de voetbalvereniging gaat ervan uit dat het beschadigde veld de rest van het voetbalseizoen onbespeelbaar is. De heraanleg van het speelveld zal Sluis minstens zo'n 60.000 euro kosten, een bedrag dat de gemeente moeilijk kan missen.

Enquête over gevolgen zandbank voor Knokke-Heist West

Momenteel voert het studiebureau Tritel in opdracht van de Vlaamse overheid een sociaaleconomische studie uit over de gevolgen van de aangroeiende zandbank voor de kust van Heist en Duinbergen. Onder meer wordt de impact op de toeristische en recreatieve sector onderzocht. In het kader daarvan wil het studiebureau ook de mening van de bewoners van Knokke-Heist kennen. Het gaat om een elektronische enquête die men kan invullen via het internet op www.tritel.be/HeistWest. In de enquête wordt onder meer gepeild naar de manier waarop het strandgebruik de laatste jaren is veranderd, hoe men het strand ervaart en wat er in de toekomst beter zou kunnen. Men kan de enquête nog invullen tot 25 oktober.


Voor verdere vragen en informatie kan men terecht bij Sofie Vanhooren op 059 34 21 47.

Havenoverleg in Zeebrugge onderstreept belang van steun voor de estuaire vaart

Tijdens een bijeenkomst van de Zeebrugse Raad van Overleg hebben vakbonden, werkgeversorganisaties en het havenbestuur andermaal het belang van de steun aan de estuaire vaart voor onze kusthaven onderstreept. Dat gebeurde naar aanleiding van een artikel over de estuaire vaart in De Lloyd. De steun aan de estuaire vaart is een maatregel die beperkt is zowel in de tijd als in de omvang van het bedrag. De haven van Zeebrugge beschikt op vandaag niet over een duurzame binnenvaartverbinding. Door de grotere investeringskost én operationele kost, dient er een hogere transportprijs betaald te worden dan bij een vergelijkbare binnenvaartoplossing. De estuaire steunmaatregel werd door Europa in 2006 goedgekeurd als een beperkte ondersteuning van Vlaanderen. De Raad van Overleg betreurt dat de steun aan de estuaire vaart door sommigen verkeerd wordt voorgesteld als een subsidiëring van de hinterlandtrafieken van de Vlaamse kusthavens door het Vlaamse Gewest. Het gaat om een tegemoetkoming om de handicap, die de meerkost van de estuaire vaart betekent tegenover de binnenvaart, gedeeltelijk te compenseren.Het compenseert geenszins de afstand en is dus zeker niet concurrentievervalsend. Integendeel, het ontbreken van de waterinfrastructuur en de slechts gedeeltelijke en beperkte ondersteuning van de estuaire vaart is een concurrentieel nadeel.

Anderlechtvoorzitter krijgt rijverbod en boete voor ongeval in Knokke-Heist

Anderlechtvoorzitter Roger Vanden Stock heeft woensdag van de politierechter in Brugge een rijverbod en een boete van 550 euro gekregen omdat hij vorig jaar in Knokke-Heist een voetganger heeft aangereden. Het ongeval gebeurde op 5 juli 2009 in de Kustlaan in Knokke. Toen Vanden Stock wou afslaan, reed hij een voetganger aan, die gewond raakte aan het been. De twee kregen ruzie, waarna Vanden Stock gewoon doorreed. Hij werd beschuldigd van een ongeval met vluchtmisdrijf, maar de politierechter noemde het "het niet ter plaatse blijven na een ongeval". Vanden Stock kreeg een rijverbod van acht dagen en 550 euro boete.

Derde fase rioolwerken ’t Walletje maandag van start

Komende maandag begint in Westkapelle fase 3 van de wegwerkzaamheden aan de riolering op het bedrijventerrein 't Walletje. Als gevolg daarvan zal een deel van de Herenweg volledig afgesloten zijn voor het verkeer. Daarna zal er in de Herenweg ter hoogte van de werfzone enkel plaatselijk verkeer toegelaten zijn. De Herenweg zal vanaf einde 2de fase (bedrijf Vermeire-Monbailiu) tot aan het sportcentrum Molenhoek immers gedurende een 2-tal jaar onderbroken zijn. Het sportpark Molenhoek blijft zo lang mogelijk bereikbaar vanuit de Westkapellestraat. Heraanleg van dit stuk Herenweg is voorzien voor begin 2011. Het einde van de wegwerkzaamheden en de aanleg van het bufferpark is voorzien einde maart volgend jaar.

Klanten zaterdag extra verwend in de Bibliotheek Knokke-Heist

Op zaterdag 16 oktober is het klantendag in de bibliotheek van Knokke-Heist. Zoals ieder jaar wordt de klant dan extra verwend met allerlei activiteiten. Wie zaterdag binnenwipt, loopt veel kans op enkele onverwachte ontmoetingen en ervaringen in de bib. ’s Morgens interviewt Bart De Graaf de lokale nieuwscorrespondenten in de leeszaal. Hij stelt de vragen aan Christel Bedert, AJ Beirens en Nobert Minne. Nadien worden de zelfuitleenbalies voor het eerst in gebruik gesteld. Na de middag is er een ‘Meet and Greet’ met Arne Vanhaecke, Piet Baete en Junior Eurosongkandidaat Luís Muyllaert. De hele namiddag signeren misdaadauteurs hun boeken en kan men door Madame en Monsieur Soleil in de toekomst laten kijken. Op 23 oktober sluit de feestweek af met een grote tweedehands media- en boekenverkoop.


Het programma:
Zaterdag 16 oktober: klantendag in Bibliotheek Scharpoord.

v 10.00uur: Bart De Graaf interviewt: Christel Bedert en Norbert Minne, AJ Beirens van de lokale pers (in de leeszaal).
v 11.00 uur: Feestelijke opening van de zelfuitleenbalies gevolgd door receptie Oxfam Wereldwinkel en optreden Krokmesjeu
v 14.00 uur: Verrassende ontmoetingen
v 15.00 uur: Muziek en woord door Arne Vanhaecke en Rik Verheye
v 16.00 uur: Meet and Greet met Arne Vanhaecke, Piet Baete, Luís Muyllaert, ...
v 14 -17 uur: doorlopend: Madame en Monsieur Soleil kijken in uw toekomst, Misdaadauteurs Piet Baete, Marthe Maeren en andere BV's signeren, Grime en ballonplooien; spelletjes van de speel-o-theek.

Klantendag in Filiaal De Buze in Heist
v 10.00 - 12.30 uur:
Drankjes en hapjes geserveerd door Katia Cornelis.
Maurits Dekeyzer, organisator Feesten aan onze gemeente (periode 1955 - 1985) verteltGelegenheid tot inkijken van zijn verzameling dagbladartikels over de gemeente.

12.10.10

Knokke-Heist autokijkstad aan zee

De gloednieuwe Zoute Automobile Club brengt komend weekend het beste uit de Belgische rallywereld samen in Knokke-Heist. De eerste editie van de Zoute Grand Prix verwelkomt zo'n 130 auto's van de 14 meest prestigieuze automerken in en rond de Kustlaan, in het hartje van het Zoute. De regelmatigheidsrally en -ballade, voorbehouden voor wagens gebouwd tussen 1920 en 1965, wordt op vrijdag 15 en zaterdag 16 oktober georganiseerd. Tevens staan 14 verlichte podia opgesteld in een parkeervrij deel van het Zoute bij de Kustlaan, het Albertplein en de Zeedijk. Daar worden 's werelds mooiste en nieuwste modellen tentoongesteld. De wagens worden zaterdag rond 16u op het Albertplein verwacht.

Ladingdieven die in Knokke parfum buitmaakten veroordeeld

Voor een ladingdiefstal in Knokke-Heist hebben twee Nederlanders van de rechtbank in Brugge 30 maanden celstraf gekregen, waarvan 10 maanden effectief. De twee mannen kwamen ’s morgens vroeg op 17 september vorig jaar naar Knokke afgezakt. Op dat moment was de chauffeur van een koerierbedrijf zijn lading met behulp van een karretje in de Paris XL aan het binnenbrengen. De twee Nederlanders maakten van de gelegenheid gebruik om een deel van de lading uit de vrachtwagen te stelen. Om geen argwaan te wekken voor voorbijgangers gebruikten ze daarvoor een gelijkaardig karretje. Op die manier konden ze meer dan 10.000 euro aan parfum en cosmeticamateriaal buitmaken. De beelden van een aantal bewakingscamera’s in de badstad werden later met succes bekeken. De nummerplaat van de auto van de dieven werd vervolgens in het systeem gebracht. Toen de twee Nederlanders twee weken later opnieuw een diefstal wilden plegen, werd hun nummerplaat bij het binnenrijden van Knokke-Heist meteen herkend. De politie kon hen even later op heterdaad betrappen bij een nieuwe diefstal. Naast een celstraf kreeg het dievenduo ook een boete van 550 euro.

Het verhaal van Leander Waeghe dinsdagavond op Focus

Vanaf nu brengt WTV-FOCUS op dinsdagavond na het nieuws een reeks verhalen uit de Eerste Wereldoorlog. Vanavond aan de beurt is het verhaal van Leander Waeghe uit Knokke. Een jongeman van 24 die brieven smokkelde naar het neutrale Nederland. De grens was toen afgesloten met een levensgevaarlijke elektrische draad. Op een dag werd hij verraden en meedogenloos neergeschoten op de Nieuwe Hazegraspolderdijk door Duitse soldaten die hem stonden op te wachten. Op zijn grafzerk staat gebeiteld: ‘De bevolking van Knocke aan Leander Waeghe, gevallen voor zijn land: 13 juli 1915’. Schrijver Eddy Lambrecht vertelt dinsdagavond over de laatste minuten van Leander Waeghe.

Hannes Minnaar op 34ste Blinckaertconcert in Knokke-Heist

Dit jaar organiseert Marnixring De Blinckaert zijn 34ste concert. Dat gebeurt in het Casino Knokke op zaterdag 4 december. Op het programma de Nederlandse pianovirtuoos Hannes Minnaar uit onze buurprovincie Zeeland. Minnaar was dit jaar 3de Laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd, sessie piano. De 26-jarige pianist wordt begeleid door het Orkest van het Koninklijk Conservatorium van Brussel o.l.v. Dirk Vermeulen. Hannes Minnaar begon op zevenjarige leeftijd in Goes met pianospelen. Later volgde hij ondermeer lessen aan het Conservatorium van Amsterdam. Bij het internationale 'Concours de Genève' won Minnaar in 2008 een tweede prijs (1e prijs niet toegekend) en de publieksprijs.

Kaarten kunnen besteld worden bij Danny Bossaert op het tel.nr. 050/601848, via http://www.blogger.com/. Gewone kaarten kosten 30€. Kaarten met voorbehouden plaats 50€.

Zie voor meer informatie: http://www.hannesminnaar.nl/

Schotse politie waarschuwt reizigers naar Zeebrugge voor namaakmerken

Dinsdagnamiddag heeft een team van de Schotse politie in de veerhaven in Rosyth ferryreizigers naar Zeebrugge gewaarschuwd voor het aankopen van namaakgoederen in het buitenland. Ze wezen daarbij op het verband tussen het namaken van allerlei producten en de georganiseerde misdaad. Naar schatting bestaat tegenwoordig vijf tot zeven procent van de wereldhandel uit namaakgoederen. De ferrypassagiers kregen ook een aantal tips mee om makkelijker nepgoederen te kunnen herkennen. De prijs, de verpakking en de plaats van verkoop zijn allemaal indicatoren of bepaalde artikelen echt of namaak zijn.

Hondeneigenaars willen loopweide en meer strandtijd voor viervoeters in Knokke-Heist

Hondenbaasjes in Knokke-Heist dringen ondermeer aan op een loopweide voor hun viervoeters en een langere periode met de hond op het strand. Dat blijkt uit de tweede enquête die werd uitgevoerd door de zomermedewerkers 'Promotie & Preventie' in de badstad. In totaal werden 126 hondeneigenaars ondervraagd. Daarvan was de helft vaste inwoner, en ongeveer een kwart toerist en een kwart tweedeverblijver. Zowat iedereen zegt bij het uitlaten van hun huisdier een hondenpoepzakje bij zich te hebben. Of ze er inderdaad gebruik van maken is echter onzeker. Bij de hondenbaasjes blijft verder de vraag naar meer vuilnisbakjes nummer één. Verder willen ze ook meer controle en hogere boetes. De vraag naar het (gratis) bedelen van hondenpoepzakjes is een suggesties die eveneens vaak terugkomt.

Queen names QE

Je leest er hier meer over.

Tweejaarlijkse Blinckaertprijs voor Jan Charles

De Marnixring in Knokke-Heist zal op vrijdag 22 oktober de tweejaarlijkse Blinckaertprijs uitreiken. De grensoverschrijdende cultuurprijs gaat afwisselend naar een Vlaming en een Nederlander. Dit keer heeft de werkgroep beslist om de prijs toe te kennen aan Jan Charles. Als leraar en regisseur heeft Jan Charles zich gedurende jaren belangeloos ingezet voor het bevorderen van de Nederlandse cultuur bij de jongeren in de badstad. Alle leerlingen uit het zesde middelbaar van het lyceum in Knokke kregen dankzij hem de unieke kans om mee te werken aan een echte toneelproductie. Dat omvatte niet alleen acteren maar het bijbrengen van de knepen van het vak als productieassistent of technisch medewerker. Vanaf het begin was hij betrokken bij het jongerentheatergezelschap Appassionata. Bekende acteurs zoals Joke Devynck en Rik Verheye heeft hij de weg naar ‘hun vak’ getoond. Marnixring De Blinckaert probeert momenteel trouwens alle mensen te bereiken die sinds 1981 bij de projecten van Jan Charles betrokken waren.

Marihuanavelden rond Zeebrugge?

Dezer dagen lees je in de Britse en Amerikaanse kranten volop over het feit dat soldaten worden ingezet om de marihuanavelden rond Zeebrugge veilig te maken. Het gaat daarbij echter duidelijk niet om onze kusthaven. Momenteel zijn Amerikaanse soldaten van het 12de Marine Regiment inderdaad bezig met het patrouilleren in de marihuanavelden bij Zeebrugge, maar dat is de naam die de Britten gegeven hebben aan een van hun vooruitgeschoven posten nabij Kajaki in Afghanistan. Hun versterkte uitvalsbases krijgen van de Britten meestal de naam die herinnert aan belangrijke veldslagen uit het verleden. Door de raid op Zeebrugge in 1918 kreeg de naam van onze kusthaven de bedenkelijke eer om tegenwoordig ook een locatie in Afghanistan aan te duiden.

Op de foto: U.S. Marines from India Battery, 3rd Battalion, 12th Marine Regiment patrol a marijuana field near Forward Operating Base Zeebrugge.

Illegalenstroom verschuift weer naar onze provincie

In het kader van Operatie Hermes werden in de nacht van maandag op dinsdag in onze provincie op diverse plaatsen controleacties gehouden tegen illegale immigratie. Een 60-tal agenten namen er aan deel. Er waren controles in de havens van Zeebrugge en Oostende, maar ook op spoorwegen en op de parkings langs de E40 in Jabbeke. In totaal werden 39 illegalen opgepakt, het gros daarvan in Oostende. Onder hen ook drie mensensmokkelaars. Het blijkt dat de sluiting van de tentenkampen in Calais de migratiestroom opnieuw naar ons land doet verschuiven.

11.10.10

Najaarsnummer ‘Cnocke is Hier’ rolde van de persen

In de badstad werd het najaarsnummer van de heemkundige kring ‘Cnocke is Hier’ voorgesteld. Dat gebeurde tijdens de ruilbeurs in Scharpoord. Het hoofdartikel in het tijdschrift werd samengesteld door uitgeweken Knokkenaar Erik Willems. Hij beschrijft daarin het levensverhaal van zijn ouders. Alfons Willems en Bertha Maertens van ‘de Vrede’ waren hardwerkende zelfstandigen die in de vorige eeuw in Knokke een fruit - en groentenhandel openhielden.


Op de foto het bestuur van de heemkring met de auteurs van de diverse artikels uit het najaarstijdschrift.
Jaarlijks worden 2 nummers gepubliceerd van het heemkundig tijdschrift.Lid worden kan door 10€ te storten op rekening van Cnocke Is Hier280-0427920-90

Meer zon aan de kust

Het is nu ook wetenschappelijk bewezen dat de zon meer schijnt aan de kust dan in het binnenland. Een en ander blijkt uit de zonnekaart van het KMI. De kaart kwam tot stand met de hulp van de geostationaire Europese satelliet Meteosat die nauwgezet beelden nam van het wolkendek. Patrick De Klerck, voorzitter van het kustburgemeestersplatform zegt: “Inwoners van onze kustgemeenten en leveranciers van bijvoorbeeld zonnepanelen weten het al lang: aan de kust schijnt de zon frequenter dan in het binnenland! De “zonnekaart” blijft natuurlijk een momentopname voor één jaar (2009), maar het is nogmaals een bevestiging van het microklimaat aan onze kust. Dat betekent: koelere zomers, zachtere winters, en meer zonneschijn. Echter, de eigenheid van de kust op meteorologisch vlak komt nog onvoldoende tot zijn recht in diverse media, waardoor toeristen soms afhaken terwijl aan de kust de zon schijnt !”

Jeugdwerking van Natuurpunt Knokke-Heist pakt uit met krui-demonstratie

Krabboen, de jeugdwerking van Natuurpunt Knokke-Heist, organiseert komende zaterdag 16 oktober in Duinbergen een boeiende strandexcursie met krui-demonstratie. Daarbij wordt nagegaan wat er zo allemaal in het net van de kruier terecht komt. Oktober is de krui-maand bij uitstek. In deze periode is er voor de kruier immers veel te vangen. Naast de grijze noordzeegarnalen laten ook roze steurgarnalen, diverse soorten krabben en allerhande kleine vissen zich verschalken. De jongeren kunnen de vangst onderzoeken en krijgen ook de nodige uitleg.

Afspraak: om 14u00 tot 16u30 aan hoek zeedijk-Duinbergen & Anemonenlaan (oostkant Bosje van Heist).

Praktisch: Laarzen, eventueel verrekijker en loep.
Gids: Omer Rappé (strandgids/kruier), Manu Dumoulin & Rita Croes - tel. 050/51.24.17 of 050/51.08.41 Deelname: Enkel voor jeugdleden (10-16 jaar) van Natuurpunt (familielidmaatschap 24,00 euro/jaar). Lid worden is steeds mogelijk bij aanvang van de tocht.

KA Zwinstede in Knokke schrijft tegen de doodstraf

Vrijdag schrijven de leerlingen van het Koninklijk Atheneum Zwinstede in Knokke tegen de doodstraf. Elk jaar organiseert Amnesty International een dergelijke schrijf-ze-vrij-dag op de derde vrijdag van oktober. Met de actie deze week is het meteen de 20ste keer dat een schrijfdag tegen het schenden van de mensenrechten wordt ingericht. Alle leerlingen zullen verzamelen in de feestzaal, om massaal brieven te schrijven voor twee mensen die dreigen geëxecuteerd te worden. Onder hen Reggie Clemons. Deze African-American werd in de States zonder enig fysiek bewijsmateriaal ter dood veroordeeld voor zijn vermeende medeplichtigheid aan de moord op 2 blanke vrouwen. Hij kreeg onvoldoende juridische bijstand en beweert dat de politie hem mishandelde. 139 landen voeren de doodstraf niet meer uit, maar 58 landen moeten nog overtuigd worden.

Goederenspoorstaking voorbereiding of algemene actie

Naar aanleiding van de gedeeltelijke staking bij het goederenspoor in ons land waren er maandag ook in het rangeerstation in Zeebrugge maar weinig werkwilligen. Het reizigersverkeer in onze regio ondervond echter relatief weinig hinder van de actie. Er wordt gestaakt tegen de hervormingsvoorstellen die momenteel op tafel liggen. Komende maandag 18 oktober organiseert de socialistische spoorwegvakbond ACOD een algemene treinstaking, die zowel het reizigers- als het vrachtvervoer zal treffen.

Namethis Quiz door Knokke-Heistse Basket

Op vrijdagavond 29 oktober organiseert Basketbalclub Namedis Chape Knokke-Heist voor de tweede maal een quizhappening in het schutterslokaal van stadion Olivier. Ploegen van maximum 5 personen krijgen een 200-tal vragen voorgeschoteld. Naast een flinke brok sport, komen ook muziek, actualiteit, lokale weetjes, geschiedenis, aardrijkskunde en doordenkers aan bod. Het scherpzinnige quizmastertrio Chris Van Wynsberghe, Jan De Groote en Johan Storme, staat garant voor een stevige portie ludiek-intellectueel entertainment.

De deelname bedraagt 4 EUR per persoon. De opbrengst gaat integraal naar de werking van Basketbalclub Namedis Chape Knokke-Heist. Voorinschrijven kan tot 27 oktober via www.basketknokkeheist.be
Vrijdag 29 oktober om 20u: quizhappening in het schutterslokaal van stadion Olivier in Knokke.

Jota Joti evenement in Knokke-Heist

Van vrijdag 15 tot zondag 17 oktober worden de tuinen van Scharpoord in Knokke-Heist omgetoverd voor een wereldwijd evenement van de scouts en radiozendamateurs. Het kreeg de naam ‘Jota Joti’. Dat zijn letterwoorden voor ‘jamboree on the air’ en ‘jamboree on the internet”. De begeleiding ligt in handen van ‘RiSX’, dat is een team dat jongeren van gelijk welke jeugdvereniging op een leuke, speelse manier in contact brengt met communicatietechnieken zoals radio, elektronica en internet. De radiozendamateurs ONZ oostKUST uit Knokke- Heist zullen er eveneens een tent opslaan en hun materiaal ten dienste stellen van de jeugd. In de inkomhal van Scharpoord wordt een tentoonstelling opgezet over radiocommunicatie bij het Belgisch leger. Naast het tentenkamp van de scouts zal verder de plaatselijke afdeling van het Rode Kruis een simulatie-oefening houden.

Meer info omtrent Jota Joti bij Tommy@RiSX.be of via Tommy 0496846617.

Weekendvoetbal aan de Oostkust

Afgelopen weekend was er bij de plaatselijk voetbalploegen winst voor Heist, gelijkspel voor Knokke en fors verlies voor Westkapelle. In Eerste Provinciale waren voor FC Knokke thuis 1-1 cijfers weggelegd in de wedstrijd tegen Roeselare. Knokke komt in het klassement op de 8ste plaats met 11 punten. In Tweede Provinciale A was er VVWestkapelle op verplaatsing smartelijk verlies tegen het erg laag geklasseerde Steenbrugge. De uitslag 3-0. VVW staat nog steeds 9de met 8 punten. In Derde Provinciale B versloeg Heist op eigen terrein de ploeg van Ruddervoorde met 1-0. Heist staat gedeeld 5de met 14 punten. In Vierde Provinciale B veegde Moerkerke met 3-0 de vloer aan met Dudzele. De wedstrijd tussen Lichtervelde en Zeebrugge eindigde in doelloos gelijkspel. Moerkerke staat gedeeld 2de met 13 punten. Zeebrugge staat laatste met 2 punten.

10.10.10

Najaarszon zorgde voor weekenddrukte in Knokke-Heist

Afgezien van de mist zaterdagmorgen is het een bijzonder zonnig weekend geworden. Het weer lokte dan ook heel wat volk naar Knokke-Heist. Dat betekende drukte en extra boekingen voor de hotels. Ook voor de restaurants en terrashouders in de badstad was het nazomerweekend een meevaller. Zelfs waagden heel wat mensen zich op het strand voor een laatste portie zonnestralen voor de winter. Zondagavond leidde de terugkeer naar huis met name in Knokke tot flinke files. Dat werd in de hand gewerkt door het feit dat de Meerlaan momenteel onderbroken is. Een Nederlandse dagjestoerist zei naderhand: “Net terug uit Knokke. Heerlyk we hadden na 45 min al een parkeerplaatsje. Best druk! Heel mooi en gezellig. Gauw eens een weekendje van maken”.

Lagere scholieren uit Heist bezoeken Die Keure

Leerlingen van de basisschool Olvo in Heist hebben zopas een bezoek aan drukkerij Die Keure achter de rug. Daarbij gingen de scholieren de moderne boekdrukkunst van dichtbij bekijken. Dat past in het jaarthema waarbij gewerkt wordt rond de media. Gezien ook in de Heistse school heel wat leer- en werkboeken van uitgeverij Die Keure gebruikt worden, was het voor de kinderen erg leerrijk om te zien hoe zo’n boek tot stand komt. Vooral boeiend was dat de kinderen konden zien hoe hun eigen tekening op de computer werd aangepast om deze op een mooi verzorgde bladzijde te krijgen. De leerlingen konden ook zelf de kleuren mengen voor de afdruk. Na het op formaat snijden mochten ze ook hun eigen boeken inpakken.

Oeps? Boebs! Valpreventie bij Senioren in Scharpoord

Op dinsdag 26 oktober organiseert de Gezinsbond Knokke-Heist in het Cultuurcentrum Scharpoord de vormingssessie 'Oeps? Boebs! Valpreventie bij Senioren'. Uit de cijfers blijkt dat minstens een derde van alle 65-plussers minstens eenmaal per jaar ten val komt. Naast de lichamelijke pijn en de financiële gevolgen kan de schrik er goed inzitten om opnieuw te vallen. Het BOEBS-project wil, samen met de senioren-beweging, aan preventie doen en suggereert een oplossing: 'Bewegen en blijven bewegen'.


Dinsdag 26 oktober (tijdstip niet meegedeeld)
Inkom is slechts 2 euro!
Meer informatie en inschrijven bij Fabienne Maes (050/62 30 44)

Polderkind Westkapelle Saves by the Bell

De Afdeling Polderkind van de Vrije Basisschool Westkapelle-Duinbergen heeft deelgenomen aan de actie 'Saved by the Bell'. Dat gebeurde in het kader van de Internationale Dag van de Leerkracht. Deze actie vond al voor de vierde keer plaats in Vlaanderen. Daarbij gingen alle leerlingen en leerkrachten van de school de straat op, luidden tientallen bellen en toonden zelfgemaakte affiches aan de voorbijgangers. Op die manier wilden ze laten zien dat ze denken aan alle kinderen in de wereld die niet naar school kunnen gaan. Voor al die miljoenen mensen die de schoolbel nooit horen klinken, klonken de bellen in Westkapelle dubbel zo luid!

Boekententoonstelling in Westkapelle

Het Davidsfonds in Westkapelle pakt ook dit jaar weer uit met een boekententoonstelling. Dat gebeurt op zondag 24 oktober van 11 tot 13u achteraan in de plaatselijke kerk. Men kan ook lid worden van het Davidsfonds door het bestellen van minstens twee artikelen uit de keuzelijst. De tentoonstelling is voor iedereen gratis toegankelijk.

Flessenpost uit Knokke-Heist

Een tekening in een fles die door de 9-jarige Tim Colignon aan onze kust in zee werd gegooid is aan de Amerikaanse Oostkust aanbeland. De jongen uit het Vlaams-Brabantse Perk vertrouwde de fles met tekening van zijn droomauto en zijn adres in Lombardsijde aan de zee toe. Zopas kreeg de jongen uit het vierde leerjaar post uit het Amerikaanse Maryland. In de omslag vond hij z’n tekening terug en een brief. Daarin schreef het echtpaar Steve en Helene Graybill, dat ze de fles gevonden hadden en noemden Tim “een groot artiest”. Ondertussen blijkt dat de fles met inhoud niet zo’n 7.000 km de oceaan is overgedobberd. De moeder van de bruid vond de fles op het strand in Knokke-Heist en liet de brief in de Verenigde Staten posten door haar dochter. Zij was onlangs met een Amerikaan getrouwd en het koppel was de afgelopen weken in België op huwelijksreis. Tim is nog steeds in de veronderstelling dat zijn fles door de zee tot in Amerika is meegenomen. Z’n vader weet inmiddels echter wèl hoe de vork in de steel zit.