5.7.08

Jong NV-A contra Soldes en Sales

Leden van jong NV-A hebben zaterdag actie gevoerd in Knokke-Heist, Antwerpen, Gent en Leuven. Ze protesteerden tegen de aankondiging van koopjes in andere talen dan het Nederlands. Ze ageerden ook tegen winkeliers die een andere taal spreken. "Met onze actie willen we protesteren tegen de verengelsing en verfransing van de reclame", zegt actievoerster Sara Smeyers. "Dat er in het Engels promotie wordt gemaakt, dat kan ik nog begrijpen, maar Frans in een eentalig gebied kan niet."

Fc Knokke - Anderlecht

Zaterdag om 18u werd in Stadion Olivier de traditionele zomerwedstrijd tussen FC Knokke en RSC Anderlecht gespeeld voor 2300 voetballiefhebbers. Dat is minder dan vorig jaar. De plaatselijke ploeg deed het echter 'beter'. De einduitslag 0-6. In 2007 liepen de tegendoelpunten in de dubbele cijfers. Paars-Wit begon zaterdagavond heel goed aan de traditionele oefenwedstrijd tegen Knokke met twee doelpunten binnen de eerste tien minuten. Anderlecht creëerde nog enkele goede kansen maar de afwerking liet te wensen over. Dat kwam deels door overhaasting en deels door het goede keeperswerk van de secuur spelende doelman van FC Knokke. Na de pauze maakten jongens zoals Thomas Chatelle, Guillaume Gillet en Roland Lamah hun opwachting in de ploeg. Sporting begon snediger te voetballen. Op zes minuten tijd vielen twee doelpunten. Anderlecht ging op zoek naar meer, maar kende tegenslag in de afwerking. Een twintigtal minuten later konden de supporters van paars-wit opnieuw juichen voor het vijfde en zesde doelpunt. Na de wedstrijd tegen Luik, een paar dagen geleden, was het treffen bij FC Knokke meteen de tweede oefenwedstrijd van Anderlecht ter voorbereiding van het nieuwe seizoen. Zondag is RSC op bezoek bij tweedeklasser Hamme. Maandag vertrekt de bekerwinnaar dan op stage naar het Nederlandse Oisterwijk. Daar staan oefenmatchen tegen Taxandria en een amateurselectie op het programma. Op 12 juli wordt de stage in Nederland afgesloten.


Goals: 07' Legear (0-1), 10' Legear (0-2), 48' Kanu (0-3), 52' Boateng (0-4), 72' Lamah (0-5), 74' Chatelle (0-6)
Scheidsrechter: Frank De Bleeckere

Wegwijs in Knokke-Heist

Vanaf maandag wordt in de badstad de nieuwe editie van "Wegwijs in Knokke-Heist" busbedeeld. De brochure bevat ook het stratenplan van de badstad. De gemeentelijke infogids werd gratis gerealiseerd en verspreid door de firma Publi-Touch uit Leuven. Wie de Wegwijsgids niet in zijn brievenbus ontvangt, mag een exemplaar ophalen bij de Gemeente. Dat kan in de stadhuizen van Knokke en Heist, het Cultuurcentrum en de infokantoren van Toerisme.

Vernieuwde dorpskern Ramskapelle feestelijk ingehuldigd.

Naar aanleiding van Ramskapelle Kermis werd zaterdagavond meteen ook de eerste fase van de heraangelegde Ramskapellestraat officieel ingewandeld. Dat gebeurde door prominenten en dorpsbewoners. Tevoren was er ook de verkoop van levend kleinvee aan het “schettenkot”, een traditie die stamt uit de vroege middeleeuwen. In het feestweekend schoven de inwoners van de poldergemeente ook aan voor een dorpsmaaltijd en de Nacht van Ramskapelle. Op 25 augustus wordt begonnen met de tweede fase van de werken. Dan worden de nutsleidingen aangepakt tussen de Noordwatergang en de Jonckheerestraat. Meteen is dan ook de realisatie van nieuwe grachten aan de beurt tussen Aaishove en de Heistlaan. Nadien volgen in dat straatdeel ook nog rioleringswerken. Alle werken moeten tegen volgende zomer klaar zijn. In totaal zal de heraanleg van de Ramskapelse dorpskern zo'n 2.5 miljoen euro gekost hebben.

Man uit de bergen benieuwd naar Knokke-Heistse duinen

Niet alleen voetbalploegen als Anderlecht zakken ’s zomers af naar Knokke-Heist en de faciliteiten die de badstad te bieden heeft. Vaste gasten zijn inmiddels ook de volleybalploegen uit het Duitse Moers. Vrijdag waren de jeugdploegen reeds aan de beurt. Volgende maand maakt ook de Moerser Volleybal-Elite uit de Duitse Bundesliga z’n opwachting. De grote groep volleyballers zal van 1 tot 5 augustus regelmatig op het strand en in de duinen loopoefeningen houden. De afwerking van de konditietraining gebeurt vervolgens in de Stormmeeuw. Met de Knokke-Heistse duinen zal de nieuwste aanwinst van de ploeg, Matthias Mellitzer, alvast geen problemen hebben. De Oostenrijkse nationaalspeler is namelijk afkomstig uit de Tiroolse bergen.


Spätestens zum MSC-Trainingslager in Knokke-Heist will der „Mann aus den Bergen“ am Start sein. „Mir san in der Vorbreitung die Berge rauf und runter - mit die Dünen, da bin i echt gespannt,“ so Mellitzer freundlich.

4.7.08

Minister Van Quickenborne bekijkt hete hangijzers in Knokke-Heist

Samen met mandatarissen van de Open VLD zal Minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne zich zaterdag in Knokke-Heist buigen over een aantal hete hangijzers. De ochtend start met een bezoek aan de Hazegraspolder. Daar zullen de problemen van de geplande ontpoldering besproken worden. Andere punten op de agenda van de minister zijn de voorgenomen verbreding van het Schipdonkkanaal, de aanleg van de AX-weg en de problematiek van de Baai van Heist. Minister Van Quickenborne zal met handelaars ook praten over de wetgeving rond de zondagsrust en de sperperiode voor de zomerkoopjes. Tenslotte wil hij ook de mogelijkheden tot toeristische compensaties aankaarten.

Loop van de Bevolking

Informatie omtrent geboorten, huwelijken en overlijdens in de badstad vind je HIER.

Cavalia zoekt medewerkers

Cavalia is op zoek naar enthousiaste studenten/bedienden om haar team in Knokke-Heist te versterken gedurende het zomerevenement. Ben je vrij tot en met 31 augustus 2008, praat je Nederlands/Frans en heb je zin om te werken in een variabel uurrooster? Aarzel dan niet je cv met recente pasfoto te mailen naar boggy@chello.be of jobs@omnivore.be. Het Cavalia-team is volop op zoek naar hostessen, kassiers, ticket verkopers, parkingmedewerkers, enz.

Knokke-Heist wil niet dat de fiets- en wandelbruggen in Ramskapelle worden afgebroken

Knokke-Heist verzet zich tegen het plan om de fiets- en wandelbruggen over het Leopold- en Schipdonkkanaal af te breken. De bruggen ter hoogte van de Sasstraat in Ramskapelle zorgen sinds jaar en dag voor een snelle doorsteek naar het gebied bij de Zeebrugse achterhaven. De NV Waterwegen en Zeekanalen uit Gent heeft bij het Agentschap Ruimtelijke Ordening Vlaanderen nu echter een bouwaanvraag ingediend om de twee bruggen af te breken, zogezegd om veiligheidsredenen. Knokke-Heist heeft de aanvraag negatief geadviseerd omdat er in de bouwplannen geen nieuwe bruggen voorzien worden. Wat meer is, er is een principieel akkoord met het havenbestuur dat deze link voor niet gemotoriseerd verkeer tussen Knokke-Heist en de haven behouden blijft en zelfs opgewaardeerd moet worden. De recreatieve verbinding is eveneens opgenomen in het strategisch plan voor de haven. Knokke-Heist hoopt nu dat de bevoegde instanties snel werk maken van deze belangrijke missing link voor het fietstoerisme in de zwinregio.

Heistse Klakkertjes zonder vlag op Folkloremarkt

Na twee jaar gerechtelijke procedures waren de Heistse Klakkertjes donderdag terug present op de zomerse folkloremarkt. Ze moesten het echter zonder hun vlag doen. De onwettige vzw Heistse Klakkertjes, die in februari veroordeeld werd, moest van de rechter alle gelden en de vlag terugbezorgen aan de feitelijke vereniging, die inmiddels 70 jaar bestaat. Volgens voorzitter Eddy Storm gaf de vzw echter nog niet de helft van de financiële middelen terug. “Ze hielden een groot deel van de kledij achter en ook de vlag. Ondertussen werd de vzw onvermogend gemaakt en ontbonden." Men vraagt zich af waarom de 3 leden van de veroordeelde vzw weigeren de vlag uit 1983 terug te geven. Inmiddels tellen de oorspronkelijke Heistse Klakkertjes weer een 50-tal leden. Ze vervullen ook opnieuw hun taak als ambassadeurs van de badstad.

102e Fos trapt door

Over een paar dagen vertrekt de 102de FOS Knokke-Heist met de ganse eenheid op internationaal kamp. Om het bivak in te zetten, vertrekken twee van de leiders zaterdag 12 juli per tandem naar het kampeerterrein in het Nederlandse Nistelrode. Daarbij krijgen ze 250 km in de benen. De tocht gaat om 10u van start op het Verweeplein. Het evenement wordt gesponsord door een reeks handelaars in de badstad. De bedoeling van de leiders is om op 14 juli ter bestemming aan te komen. Daar wachten ze dan de bussen op met de leden van de 102e Fos Albatros die aan het internationaal kamp deelnemen.

Vlaamse steun voor redders in voor- en naseizoen?

Tijdens een bijeenkomst in Bredene hebben vijf Vlaamse kustparlementariërs alle badplaatsen opgeroepen strandredders in te zetten in de weekends in juni en september. Gezien de stranden in concessie worden gegeven door de Vlaamse overheid lijkt het dan ook zinvol dat Vlaanderen met extra steun over de brug komt, aldus de volksvertegenwoordigers. Van Knokke-Heist tot De Panne moeten de gemeenten namelijk nu reeds zwaar investeren in de strandbewaking. De vijf parlementsleden vragen ook hulp aan de VDAB om geschikte redders te vinden voor juni en september. Vooral in juni zijn er namelijk weinig jobstudenten beschikbaar.

3.7.08

Toerist wil plasplaatsen in badplaatsen

Langs heel onze kust stijgt de vraag naar openbare toiletten op de zeedijk en het strand. De horeca klaagt dat toeristen noodgedwongen van hun faciliteiten gebruik maken, maar daarbij niet altijd consumeren. Ook in Knokke-Heist is de roep naar openbare toiletten groot. Vooral toeristen buiten het seizoen zitten met een probleem. Vaak kunnen ze in de winter bij een wandeling op de zeedijk niet eens uitwijken naar een horecazaak omdat die nog gesloten zijn. Maar, na zo’n 5 jaar wikken en wegen zou Knokke-Heist volgende zomer dan toch een aantal toiletautomaten op de zeedijk plaatsen.

Samenwerking leidt tot onschadelijk maken 500ste explosief

In het kader van het samenwerkingsverband “Beneficial Cooperation” werd donderdag op de Noordzee het vijfhonderdste explosief onschadelijk gemaakt. De “Heilzame Samenwerking” tussen de Belgische Zeemacht en de Nederlandse marine begon drie jaar geleden. Dat kwam nadat in april 2005 drie vissers uit het Nederlandse Ouddorp om het leven kwamen toen aan boord een opgeviste Amerikaanse 500-ponder uit de Tweede Wereldoorlog ontplofte. In operatie “Beneficial Cooperation” levert ons land 5 mijnenjagers en onze noorderburen tien. Er is altijd minstens één mijnenjager op zee, die onmiddellijk in actie komt als vissers een oude zeemijn melden. Het 500ste projectiel werd donderdag tot ontploffing gebracht door de mijnenjager Hare Majesteit Willemstad.

Jean-Claude Van Damme geen superster meer

Acteur Jean-Claude Van Damme, wiens familie in Knokke-Heist woont, heeft zopas aan de pers in de States verklaard dat hij niet rouwig is om het feit dat hij geen superster meer is. Van Dammes actiefilms zorgden in de jaren 90 voor een kassa van meer dan een miljard dollar. Hij zei dat hij tevreden is met een “lager profiel”. “Het is inderdaad moeilijker om te poseren voor de covers van magazines en gevraagd te worden in tv shows”, aldus Van Damme. De 47-jarige acteur voegde eraan toe: “ik begrijp mensen als Robert De Niro die uit hun filmrol stappen en dan gewoon thuis willen zijn en genieten van een wandeling in het bos. Dat is ook mijn soort leven geworden”. Van Damme zei onlangs nog dat hij een aanbod om op te treden in de nieuwe “Street Fighter” film had afgewezen.

Bulgarije koopt Zeebrugse oorlogsschepen

De Bulgaarse regering heeft donderdag aan het parlement gevraagd om de aankoop van twee tweedehands fregatten en een mijnenveger uit ons land goed te keuren. In december had het land al aangekondigd geïnteresseerd te zijn. Het gaat om de fregatten F910 Wielingen en F911 Westdiep, plus de mijnenjager M922 Myosotis. De aankoop van de Belgische vaartuigen moet Bulgarije in staat stellen de marine op het vereiste Navo-niveau te brengen, aldus premier Sergey Stanishev. De verkoop zal ons land 54 miljoen euro opleveren. Het bedrag zal echter in schijven betaald worden tegen 2015. Drie jaar geleden kocht Sofia ook reeds het Belgisch fregat Wandelaar.

Vlaamse Havendag in Zeebrugge

Zaterdag wordt in Zeebrugge een Vlaamse Havendag georganiseerd. Daarbij doet de site van de Zeebrugse Visveiling dienst als centrale verzamelplaats. Er is parkeergelegenheid voor 1.200 auto’s. Daar vertrekken ook de 30 shuttlebussen die de mensen naar de te bezoeken bedrijven en schepen brengen. Onder meer kan men diverse containerterminals bezoeken, Tropicana, de LNG-terminal en de P&O veerboot “Pride of Bruges” Voor de gelegenheid zullen aan boord de bars, restaurants en winkels open zijn. Elk uur zijn ook tickets voor de verbinding Zeebrugge-Hull te winnen. Op de site van de Zeebrugse Visveiling staat ook de centrale tent die onderdak biedt aan een jobbeurs waaraan diverse bedrijven en onderwijsinstellingen deelnemen. Zaterdag om 11.30 u. bezoekt Minister President Kris Peeters de jobbeurs. Hij overhandigt er dan het eerste exemplaar van het educatieve “Havenspel” aan vertegenwoordigers van de Zeebrugse zeescouts.

Sluise ondernemers bezorgd over inbraken

Ondernemers in het grensstadje Sluis maken zich grote zorgen over het groot aantal inbraken en diefstallen, de afgelopen periode. Volgens hen is de laatste maanden ingebroken in twintig winkels en horecazaken. Volgens de politie gaat het om minder voorvallen. De daders hebben het vooral gemunt op luxe goederen zoals beeldschermen, fotoapparatuur en kleding. Ondernemers spreken van een inbraakgolf. "Er wordt overdag geshopt en 's nachts op bestelling gejat", zegt Christ Langenberg, voorzitter van de Middenstandsvereniging Sluis.

Primula terug in thuishaven

De mijnenjager M924 Primula is donderdag de haven van Zeebrugge binnengevaren. Het schip was midden januari vertrokken als onderdeel van het permanente NAVO-mijnenbestrijdingseskader. Samen met andere vaartuigen en een commandoschip werd in Europese wateren geopereerd. Er werden ondermeer havens aangedaan in Spanje, Denemarken en de Baltische staten. Terwijl de oefeningen prima verliepen kan niet meteen gezegd worden dat het opsporen van oude zeemijnen in de Oostzee een succes was.

Ligusterhaag moet wijken voor sociale controle

Bij het stadion Olivier in Knokke werd de voorbij weken een stevige omheining geplaatst. Daartoe moest de bestaande ligusterhaag verwijderd worden. De nieuwe omheining laat veel meer sociale controle toe. Voorbijgangers op het pad langs het schuttersplein hebben nu immers een goed zicht op het basketveld en de staantribune van het voetbalplein. De nieuwe infrastructuur moet er toe bijdragen dat vandalisme en andere criminele feiten rond het voetbalstadion vlugger worden gedetecteerd.

Zoute goes bananas

Bij rustig weer heeft de badstad er deze zomer een attractie bij. Als de zon van de partij is en de wind niét, dan kan men namelijk te water in een opgeblazen banaan. Die wordt voortgetrokken door een speedboot. Het gaat om een initiatief van “Surf and Fly”. Banaanvaren kan bij mooi weer, de hele dag tot 17u. Het vaartuig ligt afgemeerd op het strand ter hoogte van surfclub Riverwoods in het Zoute. Het kost je wel 10 euro voor een tocht van 10 minuten.

Nieuw Nederlands plan voor bredere kustlijn

Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE

Resultaten zeevisserij volgens soort en visgrond

De resultaten vind je HIER terug.

Westkapelle klaar voor ruitertornooi

In Westkapelle zijn 30 leden van de plaatselijke rijvereniging druk in de weer met de voorbereidingen voor het Provinciaal Ruitertornooi dat op zondag 13 juli gehouden wordt in de poldergemeente. Een van de paradestukken wordt een piramide van ruiters op galoperende Brabantse trekpaarden. Volgens voorzitter Gerard De Vlamynck van de LRV Westkapelle wordt het tornooi meteen ook de viering van het 60-jarig bestaan van de ruitervereniging. Voor het tornooi worden volgende week op het terrein Van de Sompele langs de Nederenheerweg vele honderden ruiters verwacht uit heel de provincie. Ze treden aan voor wedstrijden dressuur en jumping. Bijna in Cavaliastijl is op het feestprogramma ook een demonstratiekuur op muziek gepland met 4 paarden van Westkapelse ruiters. Verder is er volop kinderanimatie voorzien met ondermeer springkastelen en pony’s. Zondag 13 juli wordt het ruitertornooi om 18u afgesloten met een optreden van Eddy Wally. De komende dagen wordt een brochure over het ruiterevenement busbedeeld in Knokke-Heist en Groot-Damme.

Bijwonen ruitertornooi 's morgens en 's namiddags: gratis
Optreden Eddy Wally om 18u: toegang 8 € (consumptie inbegrepen)

Visserijbiologen: er kan meer schol en tong gevangen worden

Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE

Vlaams havenbeleid wordt gemaakt in Uruguay

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) overweegt havens zoals Zeebrugge, Antwerpen en Gent in de toekomst zelf te laten betalen voor hun kaaimuren. Nu wordt de haveninfrastructuur betaald door de Vlaamse overheid en de havenbesturen. "Wat kan in Uruguay, kan ook in Vlaanderen", zegt Peeters. Hij verwijst daarmee naar de Belgische Katoen Natie die in Montevideo een container-terminal bouwde en zijn kaaien en baggerwerken zelf betaalde. De Vlaamse overheid investeert jaarlijks zo'n 350 miljoen euro in de vier Vlaamse havens. Bijna de helft gaat naar onderhoudsbaggerwerken. De verdere uitdieping van de Schelde bijvoorbeeld zal de volgende twee jaar circa 100 miljoen euro kosten.

Bejaarde man achtervolgt meisje in Vlindertuin

De procureur in Brugge heeft een 83-jarige man verhoord. De bejaarde had eerder in de Vlindertuin in Knokke-Heist een meisje achtervolgd tot in de toiletten. Daar probeerde hij haar te betasten. De politie kon hem inrekenen. De man is niet aan zijn proefstuk toe. Hij werd niet aangehouden, maar over twee maanden moet hij voor deze feiten voor de correctionele rechtbank in Brugge verschijnen.

2.7.08

Het Zeebrugge-debat in het Schotse Parlement

De tussenkomsten van de Schotse parlementariërs in verband met het vinden van een vervangende ferryservice voor de verbinding tussen Zeebrugge en Rosyth vind je HIER.

Zes jaar effectief voor man uit Knokke-Heist

In Brugge heeft de correctionele rechtbank woensdag een 69-jarige man uit Knokke-Heist veroordeeld tot zes jaar effectieve celstraf. De voorbije vier jaar heeft hij een aantal minderjarigen aangerand en verkracht. De veroordeelde is ook voor vijf jaar ontzet uit de burgerrechten. Aan de burgerlijke partijen moet de man ruim 50.000 euro schadevergoeding betalen. De slachtoffers van de man waren kinderen die regelmatig bij hem langskwamen om onder meer de hond uit te laten. De rechtbank stelde vast dat twee kinderen werden verkracht en bij zeven kinderen werd de eerbaarheid aangerand.

Wanneer zijn mosselen Zeeuws?

Vier bedrijven in Yerseke mogen hun mosselen gewoon blijven aanprijzen als 'Zeeuwse mosselen', ook al zijn ze geïmporteerd uit Ierland en enkel verwaterd en verpakt in Zeeland. Dat heeft de rechtbank in het Walcherse Middelburg woensdag bepaald. De zaak was aangespannen door SE Zee-land uit Yerseke. Dat bedrijf wil ook de term 'Zeeuws' gebruiken, maar mag dat niet. De mosselen van deze firma worden namelijk verwaterd en verpakt in Denemarken. SE Zee-land verkoopt zijn mosselen nu als 'verse mosselen'.

Zeebrugge uitbouwen in plaats van Antwerpen zegt Den Haag

De Eerste Kamer in Den Haag heeft grote moeite met de vier Scheldeverdragen die Nederland in 2005 heeft gesloten met Vlaanderen. Het grote twistpunt is de afspraak om 600 hectare grond te ontpolderen om te voldoen aan de Vogel en Habitatrichtlijn waarover in Europees verband afspraken zijn gemaakt. Vooral de ontpoldering is een steen des aanstoots. Alle fracties op die van GroenLinks na, verzetten zich daar dinsdagavond tegen. Maar via een interpretatieve verklaring heeft de verantwoordelijke Nederlandse minister (Mvr) Verburg inmiddels wel van de Vlaamse minister-president de ruimte gekregen om tot 2010 met alternatieven te komen. Als de commissie Nijpels één of meer alternatieven aandraagt, zal daarover weer met de Vlaamse regering onderhandeld moeten worden. Namens D66 zei senator Schouw dat België er beter aan doet om de haven van Zeebrugge verder te ontwikkelen. "We kunnen niet doorgaan met het uitdiepen van de Schelde". Schouw vond ook dat de regering initiatieven moest nemen om de havens van Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen en Zeebrugge meer met elkaar te laten samenwerken. De Nederlandse Eerste Kamer zal pas volgende week dinsdag in haar laatste zitting voor de vakantie stemmen over de Scheldeverdragen met Vlaanderen.

Politietram

Sedert woensdagmiddag is de politie zichtbaarder dan ooit aan onze kust. Tussen Knokke-Heist en De Panne rijdt namelijk een tram in de kleuren van de rekruteringsdienst van de politie. De tram zal een jaar lang de badplaatsen aandoen. Men wil zo profiteren van de massale aanwezigheid van jongeren aan de kust om hun aandacht te vestigen op de mogelijkheden die een job bij de politie biedt. In totaal hoopt de rekruteringsdienst tegen het einde van het jaar, 1350 kandidaten te vinden die een loopbaan willen als wijkagent of lokaal rechercheur. Als korpschef van de zone Damme/Knokke-Heist wees Dirk Van Nuffel er ook op dat de smeekbede naar meer personeel niet langer een "privilege" is van de grote steden en de Vlaamse rand rond Brussel, maar ook die van de kustzones. Tijdens de zomertour kan men bovendien op zeven verschillende plaatsen aan de kust terecht om gespecialiseerde informatie te krijgen over een carrière bij de politie. De zomertour doet echter Knokke-Heist niét aan.

Veronica zendschip vertrekkensklaar

Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE.

Knokke-Heist klaar voor treffen met Anderlecht

Nu zaterdag om 18 uur speelt 1ste provincialer Royal Knokke FC in stadion Olivier de traditonele zomerwedstrijd tegen RSC Anderlecht. De Lokale Politie heeft met de organisatoren een coördinatievergadering belegd om de nodige veiligheidsmaatregelen af te spreken. Zoals in de voorgaande edities zullen voldoende stewards en supporterbegeleiders ingezet worden. Net als vorig jaar worden weer zo'n 2.000 aanwezigen verwacht. Een unieke gelegenheid om de topspelers van Anderlecht van dichtbij aan het werk te zien. In 2007 moest FC Knokke met 0-11 het onderspit delven, iets wat het scorebord op het stadion niet aankon. Ook nu wordt de wedstrijd weer gefloten door topscheidsrechter Frank De Bleeckere.

Van Bunnenlaan weer open voor verkeer

In Knokke is de gerenoveerde Van Bunnenlaan weer open voor alle verkeer. De werken in de straat hebben bijna 4 maanden geduurd. Er werd ondermeer een nieuwe riolering aangelegd. In de vernieuwde Van Bunnenlaan werd het parkeren in visgraat vervangen door parallelle parkeerhavens naast de middenberm. Hierdoor wordt het kruisen uit beide richtingen makkelijker. In het najaar wordt het trottoir nog opgefleurd met bomen.

Vrouwelijke informanten op pad met golfwagen

Voor de negende zomer op rij stuurt de dienst Toerisme in Knokke-Heist mobiele informanten op pad. Hun taak is informatie geven aan toeristen en promotie voeren voor evenementen. Deze zomer lopen zes jongedames rond in een outfit gesponsord door Scapa Sports. Nieuw dit jaar is dat ze zich verplaatsen met een elektrisch golfwagentje. Zo blijven de meisjes zelfs bij regenweer droog en kunnen ze veel meer promotiemateriaal meenemen dan vroeger. Ook hun actieterrein wordt dit jaar uitgebreid. Ze doen niet alleen de dijk aan, maar de ruime omgeving plus markten en pleinen. Ze komen kortom overal waar veel volk aanwezig is!

Badgast gered op eerste vakantiedag

Dinsdagnamiddag, al op de eerste dag van het groot verlof, hebben redders in een bewaakte zone in Knokke-Heist een badgast moeten uit het water halen. De reddingsactie gebeurde ter hoogte van de Anemonenlaan. De man was onwel geworden en dreigde te verdrinken. Dankzij de alertheid van de Knokke-Heistse reddingsdienst kon de drenkeling aan land gebracht worden. De man is in kritieke toestand naar het Ter Linden Ziekenhuis in Knokke overgebracht. Naar aanleiding van dit incident wijst het gemeentebestuur de badgasten nogmaals op het belang om enkel te zwemmen in de bewaakte zones waar het reddingsteam de hele zomer lang dagelijks toezicht houdt van 10.30 tot 18.30 uur.

Geen hoop meer voor opvarende verlaten schip

Het ziet er naar uit dat de opvarende van het lege vaartuig dat maandag door het Zeebrugse vissersschip “Z47 Marie-Louise” op zee werd aangetroffen, overboord geslagen is. Het ging om een 80-jarige Brit. De “Z47” van een Heistse rederij vond het omgebouwde reddingsvaartuig in het zeegebied tussen Wales en Cornwall. Vermoedelijk gebeurde het ongeval in de loop van zaterdag, toen de bejaarde Brit alleen op weg was naar z’n thuishaven Gosport. Een zoekactie heeft niks opgeleverd. Het stuurloos drijvende vaartuig, de "Midnight Oil”, werd ondertussen naar de haven van St Yves gesleept in Noord-Cornwall. Het Heistse visserschip, dat geruime tijd standby bleef bij het verlaten vaartuig, heeft inmiddels z’n activiteiten hervat.

1.7.08

Bejaarden gewond bij keren op de weg

Een 83-jarige automobilist en een 86-jarige vrouw uit Lokeren zijn gewond geraakt bij het keren op de weg in het Nederlandse grensplaatsje Aardenburg. De bejaarde Oost-Vlamingen reden dinsdagnamiddag over de Oostburgseweg toen ze plots rechtsomkeer maakten. Een 32-jarige vrachtwagenchauffeur uit Vlissingen kon de Belgische wagen niet ontwijken en reed de auto in de flank. Beide inzittenden raakten daarbij gewond. Ze werden voor verzorging en onderzoek naar het Ter Linden ziekenhuis in Knokke gebracht.

Aansluiting Belwind op Elia-net in Zeebrugge geregeld

Evelop heeft dinsdag voor haar buitengaatse windturbinepark Belwind een aansluitingscontract met de Belgische netbeheerder Elia ondertekend. Het park wordt 46 kilometer uit de kust van Zeebrugge gebouwd op de Bligh bank. Het zal uiteindelijk een gebied beslaan van 35 km². Evelop rekent op een jaarproductie van 1,1 TWh, dat genoeg is om Antwerpen en Gent (samen ongeveer 330.000 huishoudens) van hernieuwbare stroom te kunnen voorzien. Elia heeft er zich toe verbonden om € 25 miljoen bij te dragen aan de zeekabel. Deze onderzeese kabel zal in Zeebrugge aan land komen en worden aangesloten op het Elia-net in het 150kV-station langs de Blondeellaan. Daar zal in 2010 de eerste elektriciteit vanaf de Bligh bank geleverd worden.

Debat Scheldeverdragen in Nederlandse Senaat

De Nederlandse Eerste Kamer debatteert vandaag met minister Verburg over de Scheldeverdragen. In die verdragen wordt onder meer de verdieping van de Westerschelde geregeld. Het grensoverschrijdende actiecomité tegen ontpoldering "Red onze Polder" woont het debat in Den Haag bij. De Nederlandse SP-senator Kees Slager uit Poortvliet zal daar betogen dat de verdieping slecht is voor het milieu en dat ontpoldering onnodig is. De verwachting is dat het debat tot vanavond laat zal duren.

Nieuwe trainer voor bobsleevrouwen in Knokke-Heist

Bij de start van de trainingen op de mobiele bobsleebaan in Knokke-Heist pakken de Belgische bobsleevrouwen meteen ook uit met een nieuwe trainer. De dames worden voortaan getraind door Sigi Feuser. De Canadese vervangt de Roemeens-Duitse coach Paul Neagu, die technisch verantwoordelijke wordt. De twee werken onder de supervisie van hoofdtrainer Rudi Diels, de coach van atlete Kim Gevaert. Het Belgische bobsleeteam wil zich plaatsen voor de Olympische winterspelen van 2010 in het Canadese Vancouver. De enige mobiele bobslee-pushbaan ter wereld wordt momenteel opgebouwd bij het sportstrand ter hoogte van het Heldenplein in Heist. Op donderdag 3 juli zullen de bobmeisjes een eerste, te kloppen tijd neerzetten met de tweebob. Daarna mag iedereen het zelf proberen. Wie een goede pushtijd neerzet, maakt kans op een plekje in de top-10. De tien beste teams worden uitgenodigd voor de grote finale op zaterdag 26 juli. De uiteindelijke winnaar wint de OMNIA-cup 2008 én een prachtige reis voor twee naar Thailand.


De nieuwe trainer Sigi Feuser veroverde in haar carrière vijf Canadese titels en was van 1999 tot 2002 coach van Canada, met wie ze zich kon plaatsen voor de Olympische Spelen van Salt Lake City (2002). Tussen 2002 en 2006 was ze ook trainer van Brazilië, Nieuw-Zeeland en opnieuw Canada en gaf ze ook les aan verschillende internationale bobsleescholen.

Vertraging trein naar Knokke-Heist

In Brussel heeft een aantal treinen dinsdagvoormiddag vertraging opgelopen. Dat was het gevolg van een storing in een assenteller. De treinen hadden een vertraging van gemiddeld 5 tot 10 minuten. Maar de trein richting Knokke-Heist stond heel wat langer stil. De defecte assenteller, die de bewegingen van de treinen telt, bevond zich in de buurt van het Noordstation. "Het probleem is reeds verholpen en we verwachten dat de opgelopen vertragingen spoedig worden ingehaald", zegt Infrabelwoordvoerder Frédéric Petit.

Promilletesten op Zomerfuiven

In Knokke-Heist zullen jobstudenten op elke Beachparty en op het Kneistival aan een speciale stand jongeren uitdagen om hun kennis te testen over alcohol- en drugs. Op laptops kan men een promilletest afleggen. Verder worden gadgets uitgedeeld en wordt de juiste informatie met veel dynamiek verspreid. Feiten en fabels, plus tips en weetjes komen allemaal aan bod. Zelfs recepten voor alcoholvrije cocktails ontbreken niet.

Vrijetijd zoekt Vrijwilligers

In Knokke-Heist is de Afdeling Vrijetijd op zoek naar vrijwilligers voor allerlei evenementen. Jongeren vanaf 16 kunnen al meewerken aan de organisatie van onder meer de strandlopen, het zeezwemmen, het Kneistival en de Zwintriathlon. Voor een aantal activiteiten wordt zelfs een (belastingsvrije) vergoeding verstrekt. Geïnteresseerden doen er goed aan zo snel mogelijk contact op te nemen met de Vrijwilligerscentrale.


Contacteer 050 630 460 of vrijwilligerscentrale@knokke-heist.be.

Fluxys neemt Distrigas & Co over van Suez

Fluxys, de beheerder van het aardgasnet in ons land heeft per 1 juli Distrigas & Co overgenomen. Het bedrijf werd in 2001 opgericht om de transitcapaciteit in de aardgasleidingen vanuit Zeebrugge te commercialiseren. Omdat Gaz de France en Suez gaan fuseren, moest deze laatste zijn transitdochter van de hand doen. De globale prijs van de transactie wordt geraamd op 958 miljoen euro. Fluxys beheerde trouwens reeds sinds begin vorig jaar de transitcapaciteiten van Distrigas & Co.

Zomerse ooievaarswandeling

Komende zaterdag organiseert het Provinciaal Natuurpark Het Zwin om 13.30 u een ooievaarswandeling. Tijdens deze tocht brengen de deelnemers onder begeleiding van een gids een bezoek aan ooievaarsnesten en wordt stilgestaan bij het leven van deze meest opvallende Zwinbewoners. Je krijgt uitleg bij het gedrag van de vogels en allerlei achtergrondinformatie over hun voedsel, trek- en andere leefgewoonten. De 2 uur durende wandeling wordt afgesloten bij de dagelijkse voederbeurt.


Voor meer informatie: provinciedienst NME PN Zwin - T 050 60 70 86.

Netheidscampagne van start

Vanaf dinsdag krijgt elke Knokke-Heistenaar een kleurrijke brochure in de bus over de nieuwe netheidscampagne van de afvalbeheerder in de badstad. Verder ontvangen de immobiliënagentschappen een stapel viertalige folders om door te geven aan hun huurders. Ze moeten hun huurders trouwens ook wekelijks een afvalzak verstrekken. Daarnaast duikt het “alziend oog” van Horizon Net overal op in het straatbeeld. Twee jobstudenten - met hoge hoed en slipjesjas - toeren daarbij rond met een speciale bakfiets. Ze maken ongedisciplineerde badgasten attent op de Knokke-Heistse netheidsregels. Jongeren die correct antwoorden in een korte afvalquiz worden beloond met een vlieger of strandmatje. Op 22 juli vindt op het Heldenplein in Heist een 'Dag van het Zwerfvuil' plaats. Voorbijgangers die het gewicht van het ingezamelde zwerfvuil van die dag het best kunnen inschatten, maken kans op een mooie prijs.

Bescherming Polderdorpen

Het Vlaamse parlement heeft unaniem een resolutie van een aantal volksvertegenwoordigers goedgekeurd om het uitzicht van de polderdorpen te beschermen tegen de bouwwoede aan de kust. Dorpen zoals Ramskapelle, Klemskerke en Uitkerke komen steeds meer onder druk te staan van projectontwikkelaars. Op sommige plaatsen worden de kleine huisjes opgekocht met de bedoeling er op termijn appartementsgebouwen neer te poten. Daardoor gaat de eigenheid van het dorp verloren. Ook dreigen de polderdorpen te veranderen in vakantieparken waar enkel op verlofdagen volk komt. Sommige kustgemeenten hebben trouwens zelf reeds de nodige verordeningen opgesteld ten einde hun polderdorpen te vrijwaren. Ze worden hierin nu gesteund door de Vlaamse overheid.

30.6.08

Heists vaartuig in mysterieuze reddingsoperatie

Het Zeebrugse vissersvaartuig “Z47 Marie-Louise” heeft maandagmiddag in het zeegebied tussen Wales en Cornwall een lege vissersboot aangetroffen. De Heistse schipper heeft onmiddellijk de Britse autoriteiten verwittigd. De Vlaamse vissers zijn vervolgens aan boord gegaan van het ruim 12m lange vissersvaartuig, de “Midnight Oil”. Ze stelden vast dat de motor koud was, maar ze slaagden erin om deze probleemloos weer op te starten. De Marie Louise, van de gelijknamige rederij uit de Walstraat in Heist, bleef vervolgens standby bij het verlaten vaartuig terwijl een helikopter van RAF Culdrose en andere vaartuigen het gebied afzochten. Inmiddels blijkt dat het met het verlaten visserschip gaat om een vaartuig uit het Welshe Milford Haven. Het vissersschip was er op 23 juni vertrokken met vermoedelijk slechts één man aan boord. De Britse kustwacht onderzoekt momenteel de omstandigheden van dit mysterieuze ongeval.

Prima kijkcijfers voor BK in Knokke-Heist

De Vlamingen hebben blijkbaar zondag massaal afgestemd op het Belgisch Kampioenschap wielrennen vanuit Knokke-Heist. Ondanks het mooie weer kluisterde het nationale wielermoment de sportliefhebbers aan de buis. Gemiddeld 452.800 kijkers (marktaandeel 56.7%) volgden de drie uur live verslaggeving op 2BE helemaal en zagen dus ook alle aspecten van de badstad de revue passeren. En liefst 704.000 (marktaandeel 64.8%) wielerfans zagen de jonge Jürgen Roelandts als eerste over de eindstreep rijden. De voor Knokke-Heist promotioneel belangrijke uitzending duurde zelfs iets langer dan gepland. Bij het erepodium moest namelijk gezocht worden naar een verdwenen microfoon, of was het de Brabançonne?

Wordt zendschip Radio Veronica museum of drijvend restaurant?

Je leest er alles over in ORO NieuwsMAGAZINE.

Niet langer grens over voor maaltijd met sigaret

Vanaf 1 juli kunnen Knokke-Heistenaars niet langer even snel de grens over om te kunnen roken op restaurant of café. Alle sportclubs, horeca- en andere uitgaansgelegenheden zijn ook bij onze noorderburen “rookvrij”. Maandagavond werden op veel plaatsen dan ook speciale rookfeesten gepland waar gratis sigaren en sigaretten worden uitgedeeld. Wie toch rookt, heeft niks te vrezen. Alleen de uitbater van een horecagelegenheid riskeert een boete van 300 euro. Bij herhaling kan dit oplopen tot 2.400 euro. De horeca heeft zich echter nog niet neergelegd bij het verbod. In een kort geding eist Horeca Nederland dat het rookverbod wordt opgeheven of wordt opgeschort tot 1 juli 2009. Ook 300 kleine ondernemers hebben een eigen kort geding aangespannen tegen de staat. Zij eisen dat het verbod niet geldt voor kleine horecazaken, omdat zij geen ruimte hebben voor een aparte rookruimte.

Valpartij kost Bert De Waele mogelijk Beijing

De massale valpartij bij het einde van het Belgisch Kampioenschap wielrennen zondag in Knokke-Heist zal Bert De Waele mogelijk deelname aan de Olympische Spelen kosten. De Landbouwkrediet-renner heeft aan het ongeval een gebroken sleutelbeen overgehouden. De 32-jarige profrenner uit Oostrozebeke behoort tot de kanshebbers om in augustus naar Beijing te gaan. Het is echter zeer de vraag of hij dan weer voldoende hersteld zal zijn.

‘Mortar boards’ en Ambassadeurs bij K.A. Zwinstede

Bij de Zwinstede Scholen in de badstad zijn de 6de en 7de jaars de voorbije dagen met een show en in onvervalste Amerikaanse stijl afgezwaaid. De academische baret en de toga deden aldus hun intrede in de badstad. De afstuderende leerlingen kregen verder een jaarboek mee, vol herinneringen. En ook in Knokke-Heist werden in de scholen van het Vlaamse GemeenschapsOnderwijs Ambassadeurs verkozen. Voor het BSO was dat Kiki Stultjens. Bij het ASO ging de titel naar Kristof Combes, die altijd met de glimlach bereid is om in de bres te springen, en daarnaast ook academisch en sportief de nodige driepunters gooit.


Op de foto: GO Ambassadeur Kristof Combes in Camp Nou van FC Barcelona tijdens een Geïntegreerde WerkPeriode.

Geen Beaufort 2009?

Eind maart heeft Knokke-Heist de samenwerkingsovereenkomst goedgekeurd voor “Beaufort 2009”. Dat is de “Triënale voor Hedendaagse Kunst aan Zee”. Volgens provinciaal cultuurgedeputeerde Gunter Pertry is het echter onzeker of het driejaarlijks festival voor moderne kunst er volgend jaar ook echt komt. De Vlaamse overheid zal alvast geen extra geld op tafel leggen. Ook de middelen van de provincie zijn beperkt. Tenslotte is nog steeds niet zeker of er een toelage komt van de Nationale Loterij. Knokke-Heist heeft voor het Beaufort gebeuren 96.000 euro uitgetrokken. Dat bedrag zal nu lang niet meer voldoende zijn. Het is dan ook zeer twijfelachtig dat de nieuwe Beaufort-editie zal georganiseerd worden.

De "K" van Knokke

De Nederlandse journaliste Ellie Brik heeft het in haar blog over de "K van Knokke".

100-jarige organiseert fietszoektocht

De Koninklijke Ceciliaharmonie organiseert een fietszoektocht voor alle leeftijden doorheen Knokke-Heist. De tocht is ongeveer 37 kilometer lang en wordt ingericht naar aanleiding van hun eeuwfeest. Met dit initiatief wenst de harmonie hun jong imago en de verbondenheid met alle uithoeken van de gemeente te onderstrepen. Toerisme Knokke-Heist helpt bij het verspreiden van de deelnemingsbrochure en het inzamelen van de antwoordformulieren. De fietstocht moet niet noodzakelijk in een dag afgewerkt worden. Alle antwoorden van de zoektocht zijn langs het parcours terug te vinden en kunnen individueel of in groep worden gemaakt. Deelnemen kan tot 15 september voor amper 3 euro per participant.