6.9.13

Transfennica zet Polybotes van Port of Zeebrugge in

De rederij Transfennica maakt gebruik van het nieuwe schip van Port of Zeebrugge, Polybotes, om uitzonderlijke ladingen te verschepen tussen de Baltic-dienst in de haven van Antwerpen en de Bilbao-dienst in de haven van Zeebrugge. Afgelopen nacht werd 190 ton uitzonderlijke cargo afkomstig uit Spanje op de Polybotes gereden en naar Antwerpen verscheept.
In de haven van Zeebrugge werden donderdagavond verschillende grote stukken van een production line machine geladen op het schip Polybotes. De verschillende stukken werden geplaatst op het speciaal door Port of Zeebrugge aangepaste top deck voor high and heavy cargo en projectladingen. De stukken van de machine kwamen aan in Zeebrugge via de Transfennica verbinding met Bilbao. De machine heeft Moskou als bestemming en wordt in de haven van Antwerpen overgezet op het Transfennica schip “Plyca” om verscheept te worden naar Sint-Petersburg. Om de connectie te maken tussen beide Transfennica-diensten, maakt het bedrijf gebruik van Port of Zeebrugge’s nieuwste aanwinst: Polybotes.

“Port of Zeebrugge heeft geïnvesteerd in de aankoop en de ombouw van het schip om de uitzonderlijke ladingen die via de verschillende roro-diensten in Zeebrugge aankomen gemakkelijk te kunnen verschepen. Wat betreft het behandelen van high en heavy cargo en projectladingen creëert dit een grotere flexibiliteit. Dat de partners die reeds aanwezig zijn in onze haven ook gebruik maken van het schip als connectie tussen twee aparte diensten, bewijst nog maar eens dat het schip een grote meerwaarde betekent voor onze haven.” Aldus Joachim Coens, CEO van Port of Zeebrugge.

Nieuwe seniorengids en nieuwe cultuurgids Knokke-Heist 2013-2014

De nieuwe seniorengids en cultuurgids Knokke-Heist 2013-2014 werden officieel voorgesteld op donderdag 5 september in CC Scharpoord. De seniorengids is dit jaar aan zijn tiende editie toe en biedt een waaier van culturele en sociale informatie voor senioren. De cultuurgids wil dan weer een wegwijzer zijn voor alle mensen die op zoek zijn naar een geschikte culturele vereniging. Kom ook zeker langs op de jaarlijkse vrijetijdsmarkt. Die vindt komende zondag 8 september plaats tussen 10 en 13 uur op het Alfred Verweeplein. Ontdek er het rijke aanbod in onze gemeente!

Culturele en sociale informatie voor senioren
De jubileumeditie van de seniorengids werd gedrukt op 10.000 exemplaren en wordt eerstdaags via de post bedeeld bij alle 60-plussers van onze gemeente. De gids is een bron van culturele en sociale informatie voor senioren. Hij werd samengesteld door deskundigen van de seniorenadviesraad, het Sociaal Huis, het Cultuurcentrum, het Thuiszorgplatform en andere diensten. U vindt er onder meer een overzicht van de 12 seniorenverenigingen die onze gemeente rijk is, informatie over de seniorenadviesraad en over de  seniorenontmoetingscentra De Vierbote en De Sint-Joris.  U leest waar u terecht kan met uw vragen over thuiszorg of over uw pensioen en nog veel meer.

Belangrijk aandachtspunt: dementie
De seniorenadviesraad vraagt ook nog speciale aandacht voor hun project rond dementie.  Deze problematiek wordt steeds meer actueel, ook in onze gemeente. Daarom organiseert de seniorenadviesraad een informatieve voordracht “Hoe omgaan met dementie?”.  De voordracht vindt plaats in het Cultuurcentrum Scharpoord op zaterdag 19 oktober in de voormiddag. Dokter geriater Katia Brouns en Franky Debusschere van Ziekenzorg CM komen u deskundige informatie geven. De seniorenadviesraad overweegt om op lange termijn regelmatig vormingsactiviteiten te organiseren voor familieleden van personen met dementie.

Een culturele vereniging op uw maat
De vernieuwde cultuurgids wil een wegwijzer zijn voor alle mensen die op zoek zijn naar een geschikte culturele vereniging.  De cultuurgids biedt een overzicht van alle culturele verenigingen (meer dan 100!), de gemeentelijke culturele organisaties, samen met aanvullende informatie voor organisatoren. De gids werd gedrukt op 2.000 exemplaren.  


De beide gidsen zijn gratis verkrijgbaar aan de onthaalbalies van het Cultuurcentrum, het Gemeentehuis, het Sociaal Huis en de Toerismekantoren.

Warmste septemberdag

Met een temperatuur die volgens het weerstation Heist de 32 graden overschreed is het donderdag in de badstad de warmste septemberdag geweest sinds maandag 5 september 1949. Een cijfer voor Knokke-Heist in 1949 is er niet, maar het werd bijzonder warm met 32,3°C in Rochefort en 34,9°C in Gerdingen (Bree)...

Internationaal kwaliteitscertificaat voor Sportoase

Sportoase, dat in Knokke-Heist het nieuwe zwembad uitbaat, heeft een internationaal kwaliteitscertificaat in de wacht gesleept. Groep Sportoase, marktleider in het ontwikkelen, bouwen en uitbaten van multifunctionele publieke sportcentra heeft namelijk een ISO 9001-2008 kwaliteitscertificaat verworven, een beloning voor de jarenlange inzet en focus op kwaliteit en veiligheid en een uitzonderlijk gegeven in een zeer specifieke, publiek-private sector Groep Sportoase is ontstaan in 2005 als antwoord op een publieke noodzaak naar sportinfrastructuur. Lokale overheden, zoals de gemeente Knokke-Heist, wensten een professionele sportinfrastructuur aan te bieden aan hun bevolking en keken daarvoor niet enkel naar de eigen mogelijkheden maar ook naar de toegevoegde waarde vanuit de privésector. Groep Sportoase speelde met succes in op deze vraag en ontwikkelde een concept waarin aan alle eisen en verwachtingen van de lokale besturen en haar inwoners voldaan werd. Door de snelle groei van Sportoase, met 7 operationele sites marktleider in België, ontstond de noodzaak tot éénvormigheid in de operationele werking, het streven naar maximale veiligheid en een objectief meetbaar kwaliteitssysteem. Dat streven naar kwaliteit werd nu beloond met de toekenning van het gerenommeerde ISO-kwaliteitscertificaat.

Eerste Zoute Sale by Bonhams

Nieuw bij de jaarlijkse Zoute Grand Prix Rally in Knokke-Heist is dit keer de “Zoute Sale by Bonhams”. Het bekende Britse veilinghuis zal in het weekend van 10 tot 13 oktober in de badstad een collectie mooie oldtimers onder de veilinghamer te brengen. Aan de Zoute Grand Prix Rally nemen zo’n 160 oldtimers deel - allen gemaakt tussen 1920 en 1965 - voor een rondrit in de omgeving met begin en eindpunt in Knokke. In het veilingaanbod van de ‘Zoute Sale’ door Bonhams zitten alvast pareltjes zoals een 1954 Ferrari 212 ontwerp Pininfarina (geschat: 600.000 – 900.000 euro) en een 1957 Maserati A6G/54 ontwerp Allemano (geschat: 450.000 – 650.000 euro).

Startdag De Tokke in Knokke

De jeugdbeweging KSJ Knokke De Tokke pakt op zaterdag 21 september vanaf 14 uur in de Marge uit met haar Startdag. Via een groot spel leren de kinderen er elkaar en de leiding beter kennen. Ook maken ze kennis met het nieuwe jaarthema ‘Spek voor je Bek’. De kinderen worden verdeeld in groepen van 6 tot en met 9 jaar, van 9 tot en met 12 jaar, van 12 tot en met 14 jaar en van 14 tot en met 16 jaar. Deze groepen blijven behouden gedurende het volledige jaar. ’s Avonds is er ook een barbecue voor de ouders en de kids. Het is wel nodig om hier vooraf voor in te schrijven.

Meer info?

Scholenveldloop in Knokke-Heist

Het is voor de 28ste keer dat de Atletiekvereniging Knokke-Heist vzw de scholenveldloop inricht. Net als voorgaande jaren heeft deze veldloop plaats in september zodat het weer zeker meezit.Woensdag 25 september 2013 werd door de Stichting Vlaamse Schoolsport tot topdag van de 25ste Vlaamse Veldloopweek uitgeroepen. Zo ook in Knokke-Heist. Jongens en meisjes vanaf het derde leerjaar tot en met het zesde middelbaar zullen verschillende afstanden lopen op het “Schuttersplein”, Jan Devischstraat in Knokke. De eerste vijf van elke reeks van het lager en de eerste drie van elke reeks van het middelbaar ontvangen een trofee. De eerste start van het lager onderwijs wordt gegeven om 14.00 uur, de eerste start van het middelbaar wordt gegeven om 15.00 uur.

Inschrijven kan op school in Knokke-Heist of ter plaatse (ook voor wie buiten Knokke-Heist school loopt). De deelname is gratis.

Open Monumentendag feesteditie in Knokke-Heist

Op 8 september viert Open Monumentendag Vlaanderen z’n 25ste verjaardag! Uiteraard willen wij er ook een schepje bovenop doen en zijn de beste locaties van de afgelopen jaren te bezichtigen. Sincfala en For Freedom museum zijn de infopunten en twee treintjes zorgen ervoor dat bezoekers tussen 10 en 18 uur vlot en veilig de watertoren van Duinbergen, Villa Altena, de Kalfmolen in z'n stellingen, ’t Kasteeltje en de molen van Callant kunnen bezoeken.  Ervaren gidsen en molenaars geven op elke locatie het beste van zichzelf.  Het belooft nu al een niet te missen Open Monumentendag te worden! Dat erfgoed in de lift zit, heeft museum Sincfala met het nieuw maandrecord van 1.372 bezoekers in augustus bewezen. Open Monumentendag wordt dan ook de kers op de taart van het erfgoedseizoen in Knokke-Heist.

Prima resultaten met zomerse verdwaalarmbandjes

Toen Knokke-Heist eerder dit jaar besloot om niet te betalen voor verdwaalpalen op het strand was er kritiek tot in de gemeenteraad. Nu blijkt dat de verdwaalarmbandjes zonder de verdwaalpalen een prima resultaat hebben opgeleverd. Dat is trouwens langs de hele kust het geval.  De reddingsdiensten aan de kust pleiten dan ook voor het gebruik van uniforme Vlug Terug-bandjes om verloren gelopen kinderen weer bij hun ouders te brengen. De Intercommunale Kustreddingsdienst voor West-Vlaanderen (IKWV) heeft de cijfers bekendgemaakt van het aantal verloren gelopen kindjes deze zomer. In juli en augustus zijn er in Knokke-Heist 70 kinderen verdwaald op het strand. In Zeebrugge waren dat er tien. Kindjes die echt verloren liepen, droegen meestal geen armbandje. De anderen waren vlug terecht. Tijdens de maand juli en augustus werden aan onze kust bijna 300.000 exemplaren van de  Vlug Terug polsbandjes verdeeld over de verschillende strandposten, EHBO posten, badkarhouders en kantoren voor toerisme.Tijdens het hoogseizoen zijn er over de hele kust 1.326 kinderen verloren gelopen, maar er is nauwelijks een verschil met de topzomer van 2006. Toen waren 1.448 kinderen hun ouders tijdelijk kwijt. In Knokke-Heist en Blankenberge waren er deze zomer geen verdwaalpalen meer te zien. In de acht andere kustgemeenten stonden er wel nog. ‘Toch telden Knokke-Heist en Blankenberge niet meer verloren gelopen kindjes’, zegt secretaris An Beun van de IKWV. ‘Ik vermoed dan ook dat de verdwaalpalen overal verdwijnen. In het najaar zullen alle betrokken partijen daarover beraadslagen.’

Meer informatie vind je HIER

Gezinsbond badminton in Knokke-Heist

Leden van de Gezinsbond kunnen zich vanaf 14 september elke zaterdag tussen 10 en 12 uur uitleven in een gezellig en recreatief partijtje badminton in sporthal De Stormmeeuw. Deze activiteit staat open voor zowel jong (vanaf 12 jaar) als oud(er). U kunt zich ter plaatse inschrijven op zaterdag 14 september vanaf 10 uur. Wie nog geen lid is van de Gezinsbond kan daar eveneens het lidmaatschap aanvragen.


Prijs: 38 euro per jaar voor volwassenen; 19 euro per jaar voor jongeren tussen 12 en 18 jaar (verzekering inbegrepen)

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

5.9.13

Ere-burgermeester Damme overleden

In onze buurgemeente Damme is ere-burgemeester Leopold Vandille overleden. Hij was 83. Vandille werd geboren in Sijsele op 6 oktober 1929. Hij was getrouwd met Jacqueline Tamsin en is woensdag thuis gestorven.  Leopold Vandille was burgemeester in Damme van 1992, toen hij Daniël Coens opvolgde, tot 2001, wanneer hij de fakkel doorgaf aan Dirk Bisschop. De begrafenis is om 10.30u op donderdag 12 september in de Martinuskerk te Sijsele-Damme. 

Stagiaire bezorgt Spelotheek De Wip fluohesjes

Lynn Martony, Howeststudente Toegepaste Psychologie, liep vorig schooljaar 3 maanden stage in Spelotheek De Wip te Heist. Op eigen initiatief organiseerde ze een sponsoractiviteit ‘cupcakes versieren’ ten voordele van haar stageplaats. De opbrengst van deze workshops besteedde ze integraal aan de aankoop van fluorescerende hesjes voorzien van het logo van De Wip. Dankzij deze gift kunnen de kinderen van de huiswerkklassen in Heist en Knokke zich voortaan veiliger in groep verplaatsen op de openbare weg. De hesjes werden reeds gebruikt tijdens de voorbije zomerse wandeltochten van “Stadspiraten”. 

Veel volk voor zomerse Zwintriathlon

De 15de editie van de Generali Zwintriathlon tussen Sluis en het Albertstrand in Knokke-Heist op woensdag 4 september was een groot succes. Maar liefst 1.100 triatleten uit 9 verschillende landen namen onder een brandende zon deel aan de triatlon. Dankzij het schitterende weer en de vele participanten was er ook een massa supporters op de been wat bijdroeg tot een topsfeer, zowel in Knokke-Heist als in Sluis. De uitdaging bestond uit 1 km zwemmen in de Damse Vaart, 45 km fietsen in de prachtige Zwinregio en 10 km lopen op de zeedijk van Knokke-Heist. Volgens de deelnemers werd de Zwintriathlon weer “op en top georganiseerd. Enkel soms verraderlijke wind en bakken door de zon tijdens de loop op de dijk!”

Bij de heren
Pieter Heemeryck uit Kessel-Lo sleepte de eindoverwinning in de wacht (1.50.19). Hij liep daarmee de extra premie van 1000 euro net mis. Daarvoor had hij meer dan dertien minuten sneller moeten zijn dan de eerste vrouw. Nu streek Boterenbrood die cheque op. Op de tweede plaats eindigde Marten Van Riel gevolgd door de Braziliaan Fernandes en Stijn Goris. Ook Knokke-Heistenaars zetten prima prestaties neer: Sanne Swolfs (20ste), Yves Depoorter (41), Frederik Boussy (46), Thijs Blondeel (48).

Vrouwelijke triatlonistas
Bij de vrouwen ging de zege net als vorig jaar naar de Nederlandse Dana Boterenbrood (2.02.19). Ze had bijna 2 minuten voorsprong op Katrien Verstuyft. Sophie de Groote werd derde.De eerste vrouw uit Knokke-Heist was Sophie Van Biervliet. Zij werd 81ste. De 64-jarige Terèse Van Lare (300ste) uit Sluis legde in de klasse 60+ beslag op een derde plaats. Ze was daarmee de 24e vrouw overall. 

De volledige uitslag vind je HIER
Een diashow van de hand van Christel Bedert vind je HIER

Bekijk ook de gemeentelijke Fotoreportage

Winnaars 7de weekprijs Rad van Liefde Cartoonfestival

De Raad voor Lokale Economie heeft voor de zevende keer 2 deelnemers aan het liefdesrad uitgeloot tot weekwinnaars. Tania Van Sever uit Knokke-Heist krijgt een prijs geschonken door Poltrona Frau Flagship Store Knokke (Zeedijk Het Zoute 823-824). Katrien Bulcke uit Knokke-Heist wint dan weer een prijs geschonken door Foto Jones (Lippenslaan 160). Bernard Dhondt uit Knokke-Heist ten slotte wint een prijs geschonken door Interieur Vervarcke (Paul Parmentierlaan 150). Het Internationaal Cartoonfestival kunt u nog tot 15 september dagelijks bezoeken tussen 10 tot 19 uur in het strandpaviljoen ter hoogte van het Casino.

Verbrugge Terminals kiest voor Zeebrugge

Het Nederlandse bedrijf Verbrugge Terminals kiest voor de haven van Zeebrugge.  Het bedrijf investeert 21,5 miljoen euro in de eerste fase van een containerterminal aan het Albert II-dok. Het bedrijf had liever in de haven van Vlissingen zijn deepsea-activiteiten willen opzetten. Dat Verbrugge nu uitwijkt naar Zeebrugge komt mede door “onvoldoende medewerking van havenbedrijf Zeeland Seaports”, zegt directeur Martin Verbrugge. Verbrugge had uitgewerkte plannen voor uitbreiding van de containeroverslag in Vlissingen: de Verbrugge Container Terminal (VCT). Maar omdat in onze buurprovincie plannen voor de realisatie van de Westerschelde Container Terminal in een actieplan en meerjarenvisie van Zeeland Seaports blijven staan, kiest Verbrugge voor Zeebrugge. Immers de WCT, die gepland is in Vlissingen-Oost, zou klanten kunnen wegsnoepen. 

Neem een vlotte skeelerstart met Start & Go to Skeel in Knokke-Heist

Ontdek de wereld van het skeeleren tijdens ‘Start & Go to Skeel’. De 25 lessen en trainingen vinden plaats op maandag tussen 7 oktober 2013 en 31 maart 2014 in Sportcentrum Molenhoek in de Herenweg in Westkapelle. Tussen 19.30 en 20.30 uur kunt u er terecht voor ‘roller-fun’ en tussen 20.30 uur en 21.30 uur voor ‘roller-fitness’.

Infoavond
Op maandag 7 oktober vindt er om 19.30 uur een infoavond plaats. Daar kunt u informatie krijgen over welke skeelers, bescherming en kledij u nodig heeft. Verder komt u er alles te weten over het nazicht van skeelers en onderhoudstips. Ook krijgt u er de mogelijkheid om een roller-beurtenkaart aan te schaffen. Zo kunt u voor 10 euro vijf keer komen proberen. Tot slot is er ook die avond zelf een gratis proef-testles voor alle niveaus (vanaf 20.30 uur).

Roller-fun voor starters en “gewenners”
Bij Roller-fun leert u de basisvaardigheden creatief inoefenen, beheersen en verder toepassen: de houding, het rollen, slalommen, ontwijken, afdraaien, bochten, afremmen en stoppen. U kunt rekenen op een boeiende en gevarieerde aanpak en opbouw.

Roller-fitness voor “gewenners” en gevorderden
Bij Roller-fitness staat vlot, veilig en gevarieerd skeeleren in groep centraal. De nadruk ligt op het aanbrengen, het onderhoud en de optimalisering van vaardigheden en op conditieopbouw zonder prestatiedruk.

Meer info: Skeelerinstructeur Dirk Sansen  T 050 364 327 of 0476 737 199 – sportplezier@telenet.be

Nieuw werkjaar Chiro Heist

Zondag 15 september start het nieuwe werkjaar van Chiro Heist. En dit jaar zijn ze er meer klaar voor dan ooit. "Met een leidingsploeg van 21 man, hebben we de laatste weken vanalles gedaan." vertelt hoofdleider Nick Wenmaekers. "We hebben meer dan drie ton overbodig materiaal weggevoerd naar het containerpark én we hebben onze lokalen opnieuw van kop tot teen geschilderd. Het lijkt net een volledig nieuw gebouw!". De startdag op 15 september wordt een dag voor jong en minder jong, waarop men kan kijken hoe het er aan toe gaat bij de Chiro. "Iedereen is welkom vanaf 13u, voor de kinderen zijn er workshops, springkastelen, schminksters, clowns en een leidingsshow.", zegt Nick "De ouders zijn ook welkom, er is een bar voorzien, mogelijkheid om iets te eten, wat info te vragen over de Chiro en om de leiding te leren kennen." Als je kind de smaak te pakken heeft, kan je hen op deze dag al inschrijven in de Chiro. "In de Chiro willen we vooral kinderen weer laten buiten spelen met elkaar. Een hele dag achter de computer of playstation is ook plezant, maar je hebt er niet veel aan." Elke zondagnamiddag van 14u tot 17u komt de Chiro samen om per afdeling in groep te spelen. Je beleeft er de leukste avonturen en je maakt nieuwe vrienden.

Meer info op: http://www.chiroheist.be 

Evenement "Startdag Chiro Heist" op Facebook: https://www.facebook.com/events/428879733887274

Seniorenclub SWIK weer van start

Zopas ging de seniorenclub Swik weer van start in Knokke-Heist. Daarbij werd door voorzitter a.i. Oscar Vantorre het nieuw maatschappelijk jaar voorgesteld.  “De activiteiten gaan onverminderd voort, de maandelijkse gratis-attenties blijven behouden en voor het jaargeld betaald men zoals voorheen slechts 6 Euro” aldus Vantorre.  Op de kaarting voor pakjes koffie gingen de hoogste scores naar Alice Ridon met 362 punten en naar Louis Schittekatte met 343 punten.  De voorzitter deed verder een oproep tot personen die willen toetreden tot het bestuur om zich te melden. De eerstvolgende activiteiten vinden plaats op 17 september en 1 oktober, telkens om 14 uur. 

4.9.13

Feestelijke 25ste editie Open Monumentendag

Nu zondag 8 september viert Open Monumentendag zijn 25ste editie onder de titel “Het beste van…”. Maar liefst 196 steden en gemeenten uit heel Vlaanderen zetten dan hun beste beentje voor. In totaal zijn er 650 monumenten te bewonderen. Niet alleen volwassen cultuurliefhebbers behoren tot het doelpubliek. Via de jongerenprojecten wordt ook de jeugd rechtstreeks aangesproken. Zo gaat het fotoproject Flash Back op zoek naar jong talent en komen jonge kunstenaars en creatievelingen aan bod in ‘Un(der)cover’.  Ook in Knokke-Heist kunt u terecht in tal van monumenten.

Grootste culturele eendagsevenement
De jubileumeditie van Open Monumentendag - het grootste culturele eendagsevenement - plaatst een keur aan erfgoedparels in de schijnwerpers: exclusieve monumenten, toppers uit de rijke geschiedenis, goede voorbeelden van de restauraties en herbestemming van monumenten. Het aanbod is daardoor heel divers: industriële gebouwen, privéwoningen, kerken, kastelen, molens,… De 650 grote en kleine, bekende en minder bekende monumenten (dat zijn er overigens 100 meer dan vorig jaar) organiseren samen meer dan 440 activiteiten.

Flash Back
Flash Back is de naam van het fotoproject van Open Monumentendag Vlaanderen en het FotoMuseum Provincie Antwerpen. Via dit project gaat men op zoek naar jong talent dat zich laat inspireren door monumenten. Jongeren tussen 12 en 18 jaar kunnen nog tot 4 november foto’s insturen via de website van Open Monumentendag. De jeugdige deelnemers maken kans op eeuwige roem en een mooie prijs. Meer info via www.facebook.com/fotoprojectflashback.

Un(der)cover
Al voor de derde keer slaan Open Monumentendag en AmuseeVous de handen in elkaar voor Un(der)cover. Op 9 locaties krijgen jonge kunstenaars en creatievelingen een forum om hun interpretatie te geven van een open monument.  Op Open Monumentendag geven ze het beste van zichzelf. Volg de avonturen van deze jonge kunstenaars via http://omdundercover.tumblr.com.

Rijke geschiedenis
Open Monumentendag werd voor de eerste keer in België georganiseerd in 1989, in navolging van Frankrijk dat in 1984 ‘Les Journées Portes Ouvertes’ op het getouw zette. Het evenement kreeg in 1991 een Europees kader met ‘European Heritage Days’, een initiatief van de Raad van Europa. Vandaag wordt Open Monumentendag georganiseerd in maar liefst 50 Europese landen. In Vlaanderen vindt het evenement steeds plaats op de tweede zondag van september.

Praktische informatie
Alle opengestelde monumenten en activiteiten zijn gratis tijdens Open Monumentendag.

Het programma kunt u doorzoeken via www.openmonumenten.be en de Monumentenkrant. Op de dag zelf kunt u met een smartphone alle monumenten en activiteiten in uw buurt ‘on the road’ ontdekken via http://m.openmonumenten.be

Kustpijl met afwachtingswedstrijd nieuwelingen

Op zaterdag 14 september organiseert WSC Heist Sportief van 13 tot 17 uur de Kustpijl, een wielerwedstrijd van ongeveer 180 km voor eliterenners. Het parcours loopt op het grondgebied van Knokke-Heist, Brugge en Damme. De start en aankomst zijn voorzien  op de Zeedijk ter hoogte van het Directeur-Generaal Willemspark. De wedstrijd omvat voor de eliterenners 1 grote ronde van een 80-tal km en 11 kleine plaatselijke ronden. Tussendoor organiseert WSC Heist een afwachtingswedstrijd voor Nieuwelingen. Normaal gezien komen ook een aantal Knokke-Heistse jonge beloften aan de start zoals Mathieu Bogaert, Neil Couhysder, Cédric Maenhout, Tom Plovie en Maxim Trio. 

Politiecontrole bij scholen

De politie gaat de eerste weken van het nieuwe schooljaar strenge controles houden in de buurt van de scholen. Elk jaar raken vele jonge kinderen betrokken bij een verkeersongeval. Volgens de meest recente cijfers waren dat er in ons land zelfs 2110. De agenten kijken of de ouders zich wel aan de verkeersregels houden. Op veel plaatsen, waaronder ook Knokke-Heist, is dubbel parkeren vlakbij de school een veel voorkomende en vaak gevaarlijke overtreding.  

Verenigingen op Vrijetijdsmarkt in Knokke-Heist

De Gezinsbond van Knokke en Heist-Duinbergen en vele andere verenigingen nemen ook dit jaar deel aan de Vrijetijdsmarkt die plaatsvindt op het Verweeplein op zondag 8 september tussen 10 en 13 uur. Hier stellen de verschillende afdelingen van de Knokke-Heistse Gezinsbond hun gezamenlijk programma voor. De Vrijetijdsmarkt herbergt tal van vrijetijdsdiensten en socioculturele verenigingen uit de gemeente. Op de diverse infostandjes vindt u allerhande informatie terug over de activiteiten en de werking van de diensten en verenigingen. 

Dit jaar geen Cultuurgala in Knokke-Heist

De Cultuurraad Knokke-Heist heeft besloten om in 2013 geen Cultuurgala te organiseren. Het initiatief dat sinds 2006 elk jaar in oktober in het Casino plaatsvond, is een culturele avond met diner en animatie waarbij de culturele prijzen voor Jong Talent, Levensloop en Cultuurdrager worden uitgereikt. Omdat de verkiezingen van een nieuw Dagelijks Bestuur wat laat in het jaar werden gehouden, vond voorzitter Dirk Overstraete het opportuun om eens een jaartje over te slaan.


“Er broeit al een tijdje het idee om een nieuw concept voor ons Cultuurgala uit te denken. Aangezien er binnen het Dagelijkse Bestuur van de Cultuurraad belangrijke verschuivingen zijn gebeurd waardoor er automatisch ook wat knowhow verloren is gegaan, lijkt het ons raadzaam om eens een sabbatjaar in te lassen. Voor het uitdenken van een  nieuwe succesvolle formule voor jong en oud, ga je beter niet over één nacht ijs. We willen met onze nieuwe ploeg hierover grondig brainstormen en ook voldoende tijd voorzien om onze ideeën uit te werken zodat we ons doelpubliek een afwerkt product kunnen aanbieden”, aldus de voorzitter. 

Gardenia, ex-European Enterprise, openbaar verkocht

Op zaterdag 14 september om 14 u. wordt in hotel Weinbrugge in Brugge de ferry Gardenia van Trans Europa Ferries openbaar verkocht na het faillissement van de op Oostende varende veermaatschappij.  De Gardenia is de voormalige European Enterprise (later European Endeavour) die enkele decennia als vrachtveer werd ingezet tussen Zeebrugge en Dover, eerst voor Townsend Thoresen later P&O Ferries. Of het schip nog zal worden gekocht door een rederij in Europa is twijfelachtig want binnen enkele jaren zal het niet meer voldoen aan de emissienormen die gelden in onze wateren. Ofwel gaat het naar de schroot ofwel gaat het nog dienst doen in de Middellandse Zee. De capaciteit is zo'n zestig passagiers en vijftig vrachteenheden. Of de aanzienlijke schuldenberg die TEF opbouwde zal worden aangezuiverd is zeer de vraag gezien de oude ferry volgens specialisten niet zo veel meer waard is. De Gardenia kwam verleden jaar nog even langs in Zeebrugge om aan de kade een duikersinspectie te ondergaan om in orde te zijn met de verzekeringscontroles.

Nieuwe schutterskeizer in Knokke

De Koninklijke Sebastiaansgilde Knokke organiseerde op 1 september 2013 voor de 105de keer de wedstrijd “Keizer van België”. Alle “siren” van verschillende schuttersverenigingen uit binnen- en buitenland mochten er aan deelnemen. Freddy De Groote (foto) sleepte er de felbegeerde schaal “Badstad Knokke-Heist” in de wacht.
Op Wip II werd de schaal “Badstad Knokke-Heist” verschoten en daar waren drie kampers, nl. Willy Allary uit Lochristi, André Dreypondt uit Knokke-Heist en Freddy De Groote uit Blankenberge. Na 50 ronden kampen begon hun trekvermogen te verminderen en werd besloten 3 ronden te schieten op een volle wip voor de meeste vogels. De winnaar was vlug gekend. Freddy De Groote mocht uit handen van schepen van sport Daniel De Vlamynck de felbegeerde schaal ontvangen.  De namiddagschieting werd door hoofdman Dirk Dael aangekondigd. Daaraan namen 66 schutters en 8 jeugdschutters deel.


Zomer was voltreffer voor ibis Styles Zeebrugge

Ibis Styles Zeebrugge heeft er haar tweede zomer opzitten. Het hotel langs de Kustlaan deed het goed, onder meer dankzij gerichte acties en uiteraard het prachtige weer. Gedurende de ganse zomer waren de meeste kamers vol geboekt. De bezetting in juli bedroeg 97%, terwijl augustus nagenoeg even goed was met een bezetting van 95%. Naast tal van toeristen vonden ook heel wat professionele klanten gemakkelijk de weg naar het hotel. Onder hen de VRT en de Waalse zender RTL-TVI. De VRT liet de crew van Villa Vanthilt in ibis Styles Zeebrugge overnachten, voor de RTL-TVI waren er opnames voor het programma La Grande Balade. Ook de crew van de Optima Open, het tennistoernooi in Knokke-Heist verbleef in het hotel.


Voor de maand september zijn er ook ambitieuze verwachtingen. Eén van de belangrijkste baggeraars ter wereld, Jan de Nul, heeft een groot project in de regio waarvoor het gemiddeld zo’n 10 kamers per dag nodig heeft. Maar ook de voordeelacties via Flair en Accor zullen ongetwijfeld mensen naar Zeebrugge leiden. Op langere termijn heeft ibis Styles Zeebrugge een aantal contracten met reisorganisatoren. Zo werd een nieuw contract gesloten met Ameropa, een Duitse touroperator. Al met al een meevaller voor heel Zeebrugge. 

Gouden huwelijksjubileum voor echtpaar Brouckaert-Meyers

Zopas vierde het echtpaar Brouckaert-Meyers in Knokke-Heist hun gouden huwelijksjubileum in aanwezigheid van schepenen Piet De Groote en Kris Demeyere. Joseph Brouckaert is geboren in Brugge op 7 februari 1943. Hij groeide op in een gezin met vijf kinderen. Zijn vader was visser en ging later in de slag in de baggerwerken. Het gezin woonde in Heist. Na zijn schoolperiode werkte Joseph bij Glaverbel. Daarna ging hij aan de slag bij de steenoven en bij Decloedt. Hij vervulde ook een jaar lang zijn legerdienst. Zijn laatste werkgever was Interbrew waar hij na 23 jaar dienst op pensioen ging.


Wilhelmine Meyers werd geboren op 6 december 1944 in Heist. Ook zij groeide op in een gezin met vijf kinderen. Haar vader was eveneens visser en was later tewerkgesteld bij Carcoke in Zwankendamme. Het gezin woonde in Heist. Na haar schoolloopbaan hielp Wilhelmine thuis. Na haar huwelijk nam ze de taak van huisvrouw op zich. Joseph en Wilhelmine houden van fietsen en wandelen. Joseph is dan ook al 36 jaar lid van de wielerclub De Strandjutters. Het koppel kreeg samen 6 kinderen en 17 kleinkinderen. 

Na EK Triatlon in Vichy present voor de Zwintriathlon

Dinsdag arriveerden een groep triatleten van 3TK, het triatlonteam van Knokke-Heist, terug van een geslaagd Europees Kampioenschap Triatlon in het Franse Vichy. Zeven leden namen met succes deel aan de volledige afstand die bestaat uit 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,5 km lopen. Twee leden Stefaan Callebout en Karin Bultinck hadden zich ingeschreven voor de halve afstand.  Gemeenteraadslid Jan Morbee: " Ik ben ontzettend fier op alle 3TK'ers die deze Ironmen tot een goed einde gebracht hebben. Dat het nog het Europees Kampioenschap Full Distance triatlon was, maakte het geheel nog completer. Weinig recuperatie zit er echter niet in: na een lange auto terugreis houden we er alle 9 aan om de clubkleuren van 3TK te verdedigen op de Zwintriathlon. Het zal wel met stijve spieren en stramme gewrichten zijn maar dé wedstrijd van het jaar willen we voor geen geld wissen. Het wordt een hele uitdaging om na 2 dagen relatieve rust weer het beste van zichzelf te geven. We willen onze naam  'Iron Men (of Women) ' ook in onze eigen badstad eer aan doen ."
Dirk Casselman 10:47:43
Jürgen Verfaillie 10:57:40
Kurt Vandepitte 10:58:25
Jan Morbee 11:13:00
Gino Deceuninck 11:48:03
Greet Allemeersch 11:57:35
Christa Bultynck 13:16:07

Foto: Knokke-Heistse delegatie, olv gemeenteraadslid Jan Morbee, succesvol in Europees Kampioenschap Triatlon te Vichy en paraat op Zwintriathlon.

3.9.13

Gezonde start was de max in de MAKZ

Naar jaarlijkse traditie begon op maandag 2 september het schooljaar in Middenschool en Atheneum Knokke-Heist Zwinstede met een gratis gezond ontbijt, gesponsord door Carrefour Knokke. Deze activiteit is bedoeld om de leerlingen er attent op te maken dat het voor de opgroeiende jeugd van groot belang is dat ze ’s morgens een gezond ontbijt nuttigen vooraleer ze naar school komen. 

Nieuwe spinhoogwerker in Knokke-Heist

Zopas is de nieuwe spinhoogwerker met aanhangwagen aangekomen bij de dienst Technisch Uitvoerende Diensten in Knokke-Heist. Deze heeft een werkhoogte tot 15 meter en zal door verschillende diensten gebruikt worden voor een ruime waaier van toepassingen. De kostprijs bedraagt 68.500 euro.

De hoogwerker zal onder meer ingezet worden door de vaklui voor het ophangen van straatnaamborden, het ophangen en vervangen van verlichting op grote hoogtes en speciale werkzaamheden op grote hoogte. Maar ook de groendienst kan er gretig gebruik van maken voor het dringend snoeien van bomen of speciale werkzaamheden op grote hoogte.


Het toestel heeft een werkhoogte tot 15 meter en kan tot 200 kg meenemen in de korf. De rupsen zijn geschikt voor gevoelige ondergronden zoals bijvoorbeeld de sportvloeren in de diverse sportcentra. De gronddruk bedraagt ongeveer 400 kg/m² in beweging en circa 180 kg/m² stilstaand. Het toestel kan doorheen een standaard deuropening (2 m x 80 cm). Het gaat bovendien om een hybride hoogwerker: hij kan dus zowel op diesel als elektrisch werken.

Knokke-Heistenaar voorzitter van Vlaamse Opera en Ballet

Sinds zondag is Pol Bamelis de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van de Vlaamse Opera en het Koninklijk Ballet Vlaanderen. De 74-jarige Bamelis volgt de voorzitters Paul Cools (Vlaamse Opera) en Leona Detiège (Koninklijk Ballet Vlaanderen) op. Bamelis werd geboren in Kortrijk en maakte vooral carrière bij de Duitse chemiemultinational Bayer, waar hij 36 jaar in dienst was en het schopte tot in het hoogste uitvoerende college.  Hij zat ook in verschillende raden van bestuur, zoals die van Agfa Gevaert, Bekaert, Crop Design, Innogenetics, Recticel en Sioen. Hij was van 2005 tot 2012 verder ondervoorzitter van de steunvereniging Vrienden van de Vlaamse Opera. De voorzitterswissel is een nieuwe stap in de fusie tussen Vlaamse Opera en Koninklijk Ballet Vlaanderen. Beide huizen moeten op 1 januari volgend jaar namelijk fuseren. Bamelis, die intussen al zijn andere mandaten stopzette, werd naar eigen zeggen zelf benaderd voor de functie. 

Koninklijke Ceciliaharmonie Heist bestaat 105 jaar

Het is een feestjaar voor de Koninklijke Harmonie St.-Cecilia Heist, want ze mag in 2013 maar liefst 105 kaarsjes uitblazen. Een van de hoogtepunten van het jubileumjaar is het Internationaal Muziekfestival dat plaatsvindt op 15 september (zie ons eerder bericht). Andere belangrijke realisaties en toekomstplannen van de harmonie zijn het vernieuwd bestuur, een belangrijke dirigentenwissel, het voorbije succesvolle voorjaar, de toekomstplannen en enkele pluimen die het orkest op zijn hoed mag steken.

Vernieuwd bestuur
Ondervoorzitter Patrick Bailyu en voorzitter Manu Desutter zijn uitgetreden als bestuurslid. Het dagelijks bestuur bestaat uit André Delos, Anne-Mie Latruwe, Geert Monballyu en Franky Vercruysse. De bestuursleden zijn Wim Cattoor (nieuw), Ronny Engelrelst, Wim Kortbeek, Patrick Prophète, Daniël Rogghé, André Vandierendonck, Koen Vantorre (nieuw) en Philippe Vlietinck.

Dirigentenwissel
Nadat André Delos in 2006 ontslag nam na meer dan 40 jaar als dirigent van de harmonie, volgde op 30 juni 2013 na 20 jaar een nieuw ontslag als dirigent van het jeugdorkest. Sinds september wordt hij opgevolgd door Tom Vercruysse.

Pluimen op de hoed van het orkest

Zowel de harmonie (o.l.v. Rik Bonny) als de drumband (o.l.v. Dirk Vlaminck) zijn geklasseerd in de afdeling Uitmuntendheid. Verder werd het jeugdorkest (o.l.v. Tom Vercruysse) opnieuw beloond met een eerste prijs tijdens het EMJ in Neerpelt. Hier namen 107 groepen deel uit 22 verschillende landen.

Rechtbank buigt zich over belasting op tweede verblijven

Het hof van beroep van Gent meent dat de belasting op tweede verblijven van Koksijde strijdig is met het gelijkheidsbeginsel, omdat de eigen inwoners een dergelijke taks niet betalen. De uitspraak kan volgens De Tijd ook gevolgen hebben voor Knokke-Heist en De Panne. Koksijde betwist de motivering van het arrest en wil de zaak voor het Hof van Cassatie brengen. Zowat 350.000 Belgen hebben een buitenverblijf. Daarvan bevinden er zich 85.000 aan de kust.

Belgische Kampioenschappen Kabelbaan op Lakeside Paradise in Knokke-Heist

Vanaf nu tot eind oktober is er bij Lakeside Paradise elke avond clubavond waarop vanaf 17h tot zonsondergang alle leden kunnen komen wakeboarden aan de prijs van 20 €. (open kabel/all in) Daarnaast is er telkens een aangepast avondmaal en komt er een topper-instructeur tips geven om je niveau wat op te schroeven.
Bedoeling is immers om op zaterdag 14 september deel te nemen aan de “King and Queen of the Lake”, want dan worden de beste wakeboarders en wakeskaters gekroond.
Met die ervaring zijn er dan op zaterdag 21 en zondag 22 september de eerste Belgische Kampioenschappen kabelbaan wakeboarden op Lakeside Paradise.
Vanuit alle hoeken van België komen dat weekend alle topriders naar Knokke-Heist afgezakt voor de felbeheerde titel van Belgisch Kampioen. Er zijn categorieën dames, heren, juniors en masters zowel bij de wakeboarders als bij de waveskaters. Professionele wakeboarders zoals Elke Venken, Axel Tack, Diego Hoet, Maxence Kutshera en Wim Kooi zullen aanwezig zijn om hun plaats te verdedigen. Daarnaast is iedereen ook welkom op zaterdagavond voor het concert van “Ten Foot Overdose”, terwijl er op zondagavond de prijsuitreiking plaatsvindt.

Kalender:
zondag 8 september: Women Session
zaterdag 14 september: Club Kampioenschap King Of The Lake
zondag 15 september: Kids Session
woensdag 18 september: Kids Session extra
zaterdag 21 en zondag 22 september: Belgisch Kampioenschap Cable Wakeboard
zaterdag 19 oktober: Team Battle

Nog te bepalen: UFO fin de saison sessie (unidentified floating objects) en op algemene aanvraag: “50 + only” sessie ! (aanmelden nu reeds mogelijk)


Alle inschrijvingen via info@lakesideparadise.be of 050/606035

Knokke-Heist koerst

Wielerliefhebbers in Knokke-Heist kijken uit naar de derde editie van “Knokke-Heist koerst”. Op 20 september om 17.30 wordt aan de Boudin Sauvage het startschot gegeven voor de jaarlijkse koers der koersen. Deelnemers moeten inwoner van Knokke-Heist zijn of lid zijn bij een wielerploeg uit de badstad. Trofeeën zijn er voor de winnaar,  de eerste dame, de eerste 45+, de snelste ronde, de bolletjes rui en de eerste inwoner van Knokke-Heist. 

Inschrijven en meer info op de website : http://www.knokke-heist-koerst.be/

Heuvelpad afgesloten op 5 en 6 september

Het Heuvelpad in Duinbergen is op donderdag 5 en vrijdag 6 september afgesloten voor het verkeer ter hoogte van huisnummer 4. Reden hiervoor is een huisaansluiting waarvoor in opdracht van Eandis een put in het wegdek gegraven wordt.

2.9.13

PRUP Strand en Dijk zet deur open naar regularisatie Surfers Paradise

Zoals in juli reeds meegedeeld heeft Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters tien provinciale ruimtelijke uitvoeringsplannen (PRUP’s) ‘Strand en Dijk’ goedgekeurd op voorstel van de provincieraad West-Vlaanderen. Dit zorgt voor bijkomende mogelijkheden voor de horeca en watersportclubs aan de Vlaamse kust. Bovendien garanderen de PRUP’s dat de noodzakelijke kustwerkingswerkzaamheden zullen plaatsvinden. In Knokke-Heist zet het deur open naar de definitieve regularisatie van Surfers Paradise. Ter hoogte van het casino komt bovendien meer ruimte voor evenementen in de winter.

Tijdelijke of permanente constructies
Door de goedkeuring van de PRUP’s zijn voortaan op specifieke plaatsen langs de kust tijdelijke of permanente constructies mogelijk voor commercieel-recreatieve of openbaar toegankelijke voorzieningen. Tegelijk werden de voorschriften aangepast om de noodzakelijke zeeweringswerkzaamheden mogelijk te maken die voorzien zijn in het kader van het Masterplan Kustveiligheid van de Vlaamse Regering. Dat plan moet Vlaanderen beschermen tegen een eventuele stijging van de zeespiegel.

Meer mogelijkheden
De tien provinciale plannen bieden de kusthoreca en watersportclubs bijkomende mogelijkheden. Zo wordt het onder meer mogelijk dat tijdelijke terrassen op de dijk overdekt kunnen worden. Ook kunnen in het winterseizoen kleinschalige evenementen plaatsvinden met de bijbehorende constructies. Op verschillende plaatsen kunnen er ook meer mogelijkheden komen voor verbruiksruimten op het strand bij de zelfstandige stranduitbatingen.


Bestaande watersportclubs kunnen verder uitbreiden van 500 m² tot maximaal 600 m². In Knokke-Heist vormt het plan ook de basis voor een definitieve regularisatie van Surfers Paradise. De club kan nu een aanvraag indien om de procedure op te starten. Ter hoogte van het Casino komt er meer ruimte voor evenementen in de winter.

Olvo glijdt facebook binnen op eerste schooldag

Net als elders in het land gingen ook in Knokke-Heist de schoolpoorten weer open. Niet alleen kinderen uit de eigen badstad volgen er tegenwoordig de lessen, maar er zijn ook steeds meer scholieren uit aanpalende gemeenten en uit Zeeuws-Vlaanderen. 
Zoals eerder gemeld werd bij de Vrije Basisschool OLVO in Heist meteen ook een glijbuis tussen de eerste étage en de speelkoer in gebruik genomen. Uiteraard was het hele lerarenbestand present. Olvo is blijkbaar ook een van de eerste scholen in de badstad die zich een Facebookpagina heeft aangemeten. Van de facebookpagina in kwestie kan men geen "vriend" worden.  Het is een openbare pagina; een soort webpagina via facebook. De facebookpagina is louter informatief. Van zodra men op dergelijke pagina op "vind ik leuk" klikt ontvang men de nieuwe berichten in het eigen nieuwsoverzicht.  www.facebook.com/vbsolvo 

Zeehonden aangespoeld

Zondag en maandag samen zijn aan onze kust 5 gewone zeehonden aangespoeld. Dat was het geval in Koksijde, Middelkerke, Blankenberge en Knokke-Heist. Enkel in onze badstad was het aangespoelde dier nog in leven. 

Tijdelijk eenrichtingsverkeer in Edward Verheyestraat

Op maandag 9 september is de firma Lamote in Knokke gestart met de aanleg van nutsleidingen in opdracht van Eandis in het trottoir langs de zijde van het sportcentrum De Stormmeeuw en dit vanaf de Van Steenestraat tot aan de rotonde met de Smedenstraat.  Voor de duur van deze werkzaamheden is er éénrichtingsverkeer van toepassing vanaf de Van Steenestraat in de richting van de rotonde. Deze werkzaamheden zullen vermoedelijk tot vrijdag 13 september duren.

Après-Ski Fuif zet Carnavalseizoen in te Heist

Op vrijdag 25 oktober 2013 wordt de 15de editie van de Après-Ski Fuif in Knokke-Heist gehouden in Zaal Ravelingen. Eén van de grootste carnavalfuiven van de carnavalgekke badstad (t.v.v. Zaalvoetbalclub Albatros). Dit 15 jarig jubileum wordt dit jaar extra luister bijgezet door optredens van Jettie Pallettie en De Alpenzusjes.
Jettie Pallettie behoort in Nederland tot de grootste schlager en carnavalartiesten en veroverde de Nederlandse hitlijsten met carnavalskrakers zoals "Ik zit in een cafeetje", "Herman" en "Sleetje Rijden". Ook in België is ze razend populair en kan ze rekenen op een grote fanbase die haar trouw overal volgen. De Alpenzusjes zijn gekend van verschillende carnavalshits die ze succesvol in een nieuw jasje steken zoals "Kontebonke", "De Jungledans", "Voor / Achter" en "Hutje op de hei"
Twee weken later wordt in Heist op 11/11 het officiële startschot gegeven voor het nieuwe carnavalseizoen, maar de APRES-SKI FUIF is zoals elk jaar een zeer mooie opwarmer en een knaller van formaat.

De deuren gaan open omstreeks 20u30, Studio Enjoy komt jullie opwarmen. Sneeuwkanonnen, Apres-Ski tentjes en Cocktailbars zorgen voor dat typische Apres-Ski gevoel. Wie verkleed komt als Jettie of als een Alpenzusje staat een verrassing te wachten! Voorverkoop in Frituur De Ster, Café Tussen Land en Zee, Café De Albatros, The Sailor en Jann Ric. Vergeet alvast jullie "klakker" niet! Afterparty bij Zwoane in Café Albatros tot in de late uurtjes.

Voetbal in de regio

1e Provinciale
Knokke - Zwevegem 4 – 0 Knokke domineerde de hele wedstrijd. Doelpunten: 2’ Cobbaert 1-0, 17’ Arys 2-0, 62’ en 83’ Stroo 3-0 en 4-0
Damme - Merelbeke  2 - 1

2e Provinciale A
SV Koekelare - Westkapelle 1-2
Varsenare - FC Heist 2- 0 Prima inspanning van Heist, maar het kon niet op tegen Varsenare.

3de Provinciale A
Aartrijke - Zeebrugge 1- 0

Bredene - Moerkerke 3- 0

Kooza klaar voor Moskou

Zondag zijn zowat alle artiesten die afgelopen zomer in Knokke-Heist de Kooza shows van Cirque du Soleil hebben gepresenteerd, vanuit hun thuisbasis vertrokken naar Rusland. De slangenmeisjes namen op de Chinggis Khan vlieghaven in Mongolië afscheid van hun familie. De clowns vlogen vanuit Canada via Brussel naar Moskou. De mimespeler Innocent (Micro Landry) had zich in Montréal nog vlug een winterse berenmuts laten aanmeten. Clown Ron Campbell vroeg zich bij het vertrek af of er in Rusland al internet is, en zei dat hij gehoord had dat alles er nog in zwart-wit was. Een derde clown Alan Parry vond het zeer attent van British Airways dat ze het vliegtuig waarin hij over de oceaan vloog hadden voorzien van een rode neus. Ook de pendulistas van het Rad des Doods hebben zondag in Colombia afscheid genomen van de stranden in Sucre en van hun vele vrouwelijke bewonderaars met de woorden “Rumbo a Russia!” Ondertussen is in Moskou de skyline aangevuld met de witte kathedraaltent van Cirque du Soleil. Katerina Kyo Malkova zegt “ik rij er elke dag langs met de trein op weg naar m’n werk. Ik ga zeker naar de show kijken”. De Kooza voorstellingen gaan in de Russische hoofdstad op 7 september van start.
Foto met dank aan Alexander Salov. 

Aanleg elektriciteitskabels in Noordzee

De firma Rentel heeft een aanvraag ingediend voor de vergunning en uitbating van elektriciteitskabels in het Rentel offshore windmolenpark. Dit windmolenpark bevindt zich op de locatie Zuidwest-Schaar: dat is het zeegebied tussen de Thorntonbank en de Lodewijkbank. De elektrische infrastructuur zou de verbinding vormen tussen het Rental-windmolenpark en het nabijgelegen Alpha transformatorstation op de Lodewijkbank. U kunt het aanvraagdossier nog tot 19 september inzien bij de dienst milieu-natuur in het gemeentehuis in Knokke.

Het aanvraagdossier omvat de vergunningsaanvraag, het MER en de bijlagen. Standpunten, opmerkingen en bezwaren kunnen tot uiterlijk 4 oktober per aangetekende brief verstuurd worden naar BMM, t.a.v. mevrouw Marisa di Marcantonio, Gulledelle 100 in 1200 Brussel.

Vlaamse Havendag in Zeebrugge

Op zondag 22  september organiseren de vier Vlaamse havens voor de derde keer op initiatief van de Vlaamse Overheid een ‘Vlaamse Havendag’. Dit initiatief moet vooral de blik van de mensen op de havens verruimen.
Tijdens deze derde editie van de Vlaamse Havendag heeft het havenbestuur van Zeebrugge voor een vol programma gezorgd. De infotent aan de Vlaamse Visveiling vormt het centrale punt. In deze tent stellen bedrijven, organisaties en overheden uit Zeebrugge hun activiteiten voor aan de bezoekers. Er is ook gratis parkeerplaats, want hier vertrekken de shuttlebussen naar de deelnemende bedrijven.
Zeebrugge is een jonge, veelzijdige haven met een moderne infrastructuur. Die veelzijdigheid is ook terug te vinden in het programma voor zondag 22 september: roll-on/roll-off trafieken, nieuwe wagens, containers, cruises, aardgas en voedingsladingen; allen staan ze in de schijnwerpers.
Tijdens een bezoek aan de Vlaamse Havendag kan je bijvoorbeeld een busrit maken over de APM Terminal en het rijdend materieel bezichtigen. C.Ro Ports organiseert een busrondrit op de operationele, multifunctionele shortsea roroterminal en een bezoek aan één van de schepen. Vanop het dakterras van het P. Vandammehuis, zetel van het Havenbestuur, kan het publiek genieten van een panoramisch zicht. En er is nog veel meer.
Alle informatie over de Vlaamse Havendag en de deelnemende bedrijven in Zeebrugge vindt u op www.vlaamsehavendag.beAlle deelnemende bedrijven hebben op deze dag oog voor de jongste bezoekertjes.