22.9.07

Klaas Vantornout wint Cyclo-Kustpijl in Knokke-Heist

Klaas Vantornout (Fidea) heeft zaterdag de A-veldrit in Knokke-Heist gewonnen. De jonge Torhoutenaar klopte in een spurt met twee Sven Nys. Bart Wellens eindigde meer dan een minuut later op de derde plaats. Dieter Vanthourenhout hield Bart Aernouts af in de spurt voor de vierde plaats. Van bij de start vloog het trio Sven Nys-Bart Wellens-Klaas Vantornout erin. Toen in de derde ronde Sven Nys nog wat feller ging doorduwen, moest Bart Wellens plots de rol lossen. Sven Nys moest van dan af heel de wedstrijd Klaas Vantornout op sleeptouw nemen, want die hield de benen stil omdat Wellens nog eventueel zou kunnen terugkomen. Wellens bleef hangen op 10 tot 15 vijftien seconden en toen Wellens besefte dat hij de sprong naar de twee leiders niet meer kon maken, werd de kloof alsmaar groter. In de daaropvolgende sprint voor de eindzege haalde Klaas Vantornout het van Sven Nys. Eerder op de dag stond er bij de vrouwen elite geen maat op Katrien Pauwels. Zij haalde het afgescheiden van Veerle Ingels, die op haar beurt Joyce Vanderbeken ver achter zich liet.

Antwerp Giants winnen Supercup in Knokke-Heist

In sporthal de Stormmeeuw in Knokke hebben de Antwerp Diamond Giants zaterdagavond de Supercup Basketball weggekaapt voor de neus van Telindus Oostende. In een zeer vinnige en buitengewoon spannende wedstrijd haalden de Giants het tenslotte met 86-88. Tot net voor het einde van het tweede quarter lag Oostende aan de leiding. De partij startte gelijkopgaand waarbij Van Rossom en Petrovic aan Oostendse kant hun evenknie vonden in Dupont en Sekularac in het Antwerpse kamp (17-16). Maar in de 18de minuut keerden de kansen van de Giants. In een korte maar zeer efficiënte periode zetten Gay, Sergeant en Sekularac een 44-36 achterstand om in een 44-48 voorsprong om uiteindelijk met 47-51 te gaan rusten. Halfweg hadden de Antwerpenaars al 6 driepunters genet aan 86%. Via Oostendenaars Petrovic en Green werd de achterstand vrij snel weer weggewerkt (54-54) maar toch bleven de Giants met preciese driepunters uitpakken waardoor ze bij een 72-71 stand plots een kloof sloegen tot 74-82. Na een time-out van coach Drucker maakten de Oostendse spelers opnieuw een vuist in verdediging en naderden andermaal tot 85-86 maar jammer voor de kustjongens paste een penetrerende Van Rossom de bal buiten het bereik van Ovcina. Bij 85-88 kreeg Oostende opnieuw een kans te egaliseren of de wedstrijd te beslechten maar door het uitglijden van McCray ging de finale play de mist in waardoor Antwerpen uiteindelijk het laken naar zich toetrok. Yves Dupont speelde een sterke match voor de Giants en kreeg steun van Kris Sergeant, Mladen Sekularac en Brandon Gay en een bijzonder nuttige Ryan Sears. De supercup is de eerste officieuze wedstrijd van het nieuwe seizoen tussen de landskampioen en de bekerwinnaar van het afgelopen seizoen. De supercup wordt al sedert het jaar 2000 gespeeld in de badstad en zorgt ieder jaar weer voor het nodige spektakel.

1ste Q: 17-16
2de Q: 30-35 (47-51)
3de Qr: 25-20 (72-71)
4de Q: 14-17 (86-88)

Antwerp Diamond Giants: Sekularac 14, Dupunt 19, Mikulas 8, Sears 7, Sergeant 19, Gay 12, Lichodzijewski 1, Toya 8, Oudendag 0 Oostende: Geukens 2, Ovcina 8, Van Rossom 9, Green 9, Petrovic 11, Ivory 6, Davis 10, McCray 13, Brunner 18

Telindus Oostende: Van Rossom 7-2, Ovcina 0-8, Green 3-8, Geuken 0-0, Petrovic 6-5, Ivory 3-3, Davis 5-5, McCray 11-0, Brunner 12-6

's Werelds grootste containerschip in Zeebrugge

In de Zeebrugse voorhaven is zaterdagmorgen vroeg de Elly Maersk afgemeerd. Het is het grootste containerschip ter wereld. Het voer achterwaarts de haven in werd onder begeleiding van loodsen naar kade 121 gebracht. Het binnenvaren gebeurde in aanwezigheid van Vlaams minister-president Kris Peeters. Het schip heeft een lengte van 397 meter en een breedte van 56 meter. Het kan 11.000 twintig-voetcontainers (TEU's) laden. "Het aanleggen van de Elly Maersk toont het belang aan van de Vlaamse havens en van die van Zeebrugge in het bijzonder", zei Peeters. "De havens spelen een belangrijke rol en zijn van essentieel belang in het project "Vlaanderen in Actie, Actie in Vlaanderen" dat ik maandag in het Vlaamse Parlement zal toelichten", aldus de minister-president. Tony Hylebos, director operations van de rederij Maersk Line, beklemtoonde dat slechts weinig havens containerschepen als de Elly Maersk kunnen ontvangen. "Toch mag Vlaanderen niet op zijn lauweren rusten. Er staan 160 containerschepen van meer dan 10.000 TEU's elk op stapel. Daarbij spelen niet de lengte en de breedte een rol, maar vooral de diepgang. Wil Zeebrugge grote containerschepen blijven ontvangen, dan zal de toegang tot de haven voortdurend uitgediept moeten worden."Spoor"Ook de ontsluiting van de haven via het spoor, het water en de weg moet op de stijgende trafiek van het containervervoer inspelen", aldus Hylebos. Hij pleitte voor een snellere start van de aanleg van een derde spoor tussen Zeebrugge en Brugge. De Elly Maersk werd gebouwd op de eigen scheepswerf van de AP Moller-Maersk Groep in Denemarken en zal varen tussen Europa en Azië. In Zeebrugge worden 7.000 TEU's geladen en als alles naar wens verloopt, verlaat de Elly Maersk zondagavond of maandagmorgen de haven van Zeebrugge met bestemming Tanger.

21.9.07

Red Onze Polder niet te redden?

De Vlaamse minister-president Kris Peeters laat voor de Knokke-Heistse actiegroep “Red onze Polder” geen verdere ruimte voor overleg. “Het verdrag over de Ontwikkelingsschets voor het Scheldebekken moet onverkort en zonder dralen worden uitgevoerd. Het verdrag openbreken en het onderdeel natuurherstel, waaronder de uitbreiding van het Zwin, eruit halen is niet aan de orde. In tegendeel, de verdieping, het natuurherstel en vergroten van de veiligheid moeten gelijktijdig uitgevoerd worden”. Dat heeft Peeters donderdag in Middelburg gezegd, waar hij sprak op de jaarlijkse lobby-bijeenkomst voor politici en ondernemers. Hij beklemtoonde dat de start van de derde verdieping in de Westerschelde vóór eind 2007, voor Vlaanderen 'van essentieel belang' is. Hij vertrouwde erop dat het Nederlandse parlement in navolging van het Vlaamse de verdragen nu spoedig zal goedkeuren. Ontpolderen van de Hedwigepolder en vergroting van het Zwin (eveneens door ontpolderen) zijn beide nadrukkelijk in het verdrag over de Ontwikkelingsschets benoemd. Desnoods zal een en ander volgens Peeters bij middel van onteigening moeten gebeuren. De premier vond dat Vlaanderen niet voor niets haast heeft met de derde verdieping van de Schelde. De containerschepen zijn in snel tempo almaar groter geworden en het wordt voor de dieper stekende vaartuigen steeds moeilijker Antwerpen te bereiken. Ook de veiligheid van de scheepvaart is met de nieuwe verdieping gediend, aldus nog de Vlaamse minister-president.

Scholenveldloop

Komende woensdag werd door de Stichting Vlaamse Schoolsport tot topdag van de 19de Vlaamse Veldloopweek uitgeroepen. Voor de 22ste maal organiseert de "Atletiekvereniging Knokke-Heist vzw" op deze datum dan ook de scholenveldloop. Jongens en meisjes vanaf het derde leerjaar tot en met het zesde middelbaar zullen verschillende afstanden lopen op het “Schuttersplein”, in de Jan Devischstraat in Knokke. De eerste vijf van elke reeks van het lager, en de eerste drie van elke reeks van het middelbaar, ontvangen een trofee. De start voor het lager onderwijs wordt gegeven om 14.30 uur. De loop voor het middelbaar begint om 15.30 uur. Inschrijven kan in elke school in de badstad of ter plaatse voor scholieren die buiten Knokke-Heist naar school gaan. De deelname is gratis.

Projectweek rond respect in De Vonk

Vanaf maandag organiseert de gemeentelijke basisschool De Vonk in Knokke een projectweek rond het thema respect. In de kleuterklassen wordt vooral gewerkt met verhalen rond "anders zijn". In de lagere afdeling spitst men het thema toe op de eigenheid en cultuur van verschillende landen, mensenrechten, respect voor dieren, natuur en milieu. In het kader van de projectweek zijn ook enkele uitstappen gepland. Onder meer bezoeken sommige kinderen de interactieve tentoonstelling "Een klare kijk op diversiteit" De bedoeling is om aan den lijve te ondervinden welke moeilijkheden mensen met een handicap moeten trotseren. In samenwerking met de dienst Milieu en Natuur wordt meegewerkt aan een testcase voor een grensoverschrijdend project in het kader van Week van de Zee. De derde graad van de afdeling Zevenkote legt hierbij de nadruk op respect voor de natuur en het voorkomen van afval. Op 30 september wordt de projectweek afgesloten met een feestelijke Vonkdag.

Geboren, getrouwd, overleden.. in Knokke-Heist

Meer informatie vind je HIER

Kazakstan moeilijk voor Nicolas Vanhootegem

De 33-jarige Knokke-Heistse profgolfer Nicolas Vanootegem probeert op dit moment een zware klus te klaren. Inzet is 330.000 dollar prijsgeld. Vanootegem staat momenteel in het Open Kazakstan golftoernooi op een gedeelde 66ste plaats na de eerste rond. Hij noteerde 74 slagen voor z'n eerste 18 holes. Dat zijn er tien meer dan de Zweed Westerberg, die alleen aan de leiding staat.

Vliegers kleuren de Knokke-Heistse hemel

Op 29 en 30 september wordt in Knokke-Heist de 11e editie van het Internationaal Vliegerfestival “Passport to Heaven” gehouden. Het Festival hoopt meer dan 20.000 toeschouwers te zullen interesseren. Die kunnen bij het Rubensplein genieten van de honderden vliegers die de hemel zullen kleuren. Ondermeer voeren internationale delegaties ‘acrobatisch vliegerballet’ uit. Er is ook een kite-school gepland met initiaties “powerkite” voor iedereen. Daarnaast worden nog diverse animaties georganiseerd in het kader van het initiatief “Dorp van de Wind”. Omdat de initiatiefnemers oog hebben voor het milieu raden ze de bezoekers aan het vliegerfestival aan om met het openbaar vervoer of bij middel van carpooling naar Knokke-Heist te komen. Passport to heaven is een CO2-neutraal evenement. Elke koolstofdioxyde-vervuiling die dit evenement veroorzaakt wordt immers door Electrabel gecompenseerd door het aankopen van CO2-certificaten . Met de opbrengst van deze certificaten steunen de organisatoren groene projecten die de CO2-uitstoot verminderen.


29 en 30.09.2007. Rubensplein van 10 tot 18u. Gratis. Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Tegen 2022 tramlijn Knokke-Duinkerke?

Nadat eerder bekend raakte dat onze noorderburen de tramverbinding van Knokke willen doorgetrokken zien naar Sluis, komt in hernieuwde plannen ook het uitbreiden van de kusttram tot in Duinkerke in zicht. De Lijn gaat tot het jaar 2022 circa 430 miljoen euro investeren voor de verdubbeling van het aantal reizigers in West-Vlaanderen. De investering staat beschreven in het Neptunusplan dat donderdag werd voorgesteld. Het plan omvat 89 kilometer extra tramspoor, 20 extra busverbindingen en de versterking van 40 bestaande busverbindingen. Bij die ideeën bevinden zich onder meer uitbreidingen van het kusttramspoor van Koksijde naar Veurne, van de oostkust tot Brugge en van Oostende naar Brugge. Als de Franse overheid meewil, is ook een verlenging van het kusttramspoor naar Duinkerke voorzien. Deskundigen twijfelen echter of extra tramverbindingen wel realistisch zullen blijken.

Lombaerts Zenit klopte Standard

Zenit, de Russische ploeg van de uit Brugge en Knokke-Heist stammende speler Nicolas Lombaerts, bleek donderdagavond te sterk voor Standard. Het Luikse elftal werd in Sint-Petersburg met 3-0 verslagen, na een ruststand van 1-0. De 26-jarige International Andrej Arsjavin maakte de eerste twee doelpunten. Kim Dong-Jin, een erfenis de periode van de Nederlandse trainer Dick Advocaat als bondscoach van Zuid-Korea, voegde er in de slotfase nog een aan toe. Het was trouwens met de glimlach dat Advocaat z’n jonge Belgische aanwinst Lombaerts inzette tegen diens landgenoten. De terugwedstrijd wordt op 4 oktober afgewerkt. Voor Zenit lijkt een plek in de groepsfase van de UEFA Cup zo goed als zeker. Russische journalisten vroegen na de wedstrijd aan Michel Preud'homme van Standard of de verdediging (met Lombaerts) van Zenit zo goed was, of dat de aanvallen van Standard beneden de maat bleven. Daarop antwoordde Preud'homme dat ze best de wedstrijd nog eens bekijken...

20.9.07

Veldritseizoen start in Knokke-Heist

Het nieuwe veldritseizoen in ons land gaat zaterdag van start met de tweede editie van "De Kustpijl" in de badstad. Het betreft een initiatief van onder meer Knokke-Heist Sportief. De cyclocrosswedstrijd wordt verreden op een vernieuwd parcours waarop een aantal hindernissen werden toegevoegd. Ook de drassige poldergrond moet de klus extra moeilijk maken. Dat geldt zelfs voor veldrittenoren als nationaal kampioen Sven Nys en voormalig wereldkampioen Bart Wellens. Daarnaast zijn onder andere ook Davy Commeyne, Björn Rondelez en David Willemsens van de partij. De wedstrijd voor de elite begint om 16u. Tussendoor zijn ook wedstrijden gepland voor de dames, nieuwelingen en juniores. Vanaf 11u 's morgens kunnen ook de plaatselijke cyclocrossers hun geluk even beproeven op het professionele parcours.

Veel belangstelling voor Supercup Basketbal

Uit de ticketverkoop blijkt alvast veel belangstelling voor de Supercup basketbal die nu zaterdag wordt gespeeld in sporthal de Stormmeeuw in Knokke. De supercup is de eerste officieuze wedstrijd van het nieuwe seizoen tussen de landskampioen en de bekerwinnaar van het afgelopen seizoen. Dit keer gaat de strijd tussen Telindus Oostende en Antwerp Diamond Giants. De wedstrijd begint zaterdag om 20.15u. Voor de ploegen in kwestie is het een prestigeduel dat men graag toevoegt aan zijn palmares. Verder blijkt de Supercup in Knokke-Heist een ideale test te zijn voor de topploegen om kort voor aanvang van de nieuwe competitie te testen hoe ver men staat. Meteen worden ook de vernieuwde ploegen aan het grote publiek voorgesteld. De supercup wordt al sedert het jaar 2000 gespeeld in de badstad en zorgt ieder jaar weer voor het nodige spektakel.


Programma supercup 2007 op zaterdag 22 september
14.00 uur
BC IBS Knokke-Heist Dames vs BBC Boom
17.00 uur
BC IBS Knokke-Heist Heren vs Racing Brugge
20.15 uur
Telindus Oostende vs Antwerp Giants

Natuur en Bos in gebreke gesteld wegens vossenplaag

Het Zeebrugse havenbestuur MBZ heeft het Agentschap Natuur en Bos formeel in gebreke gesteld in de strijd tegen de toenemende vossenpopulatie. Volgens het havenbestuur komt de afdeling van het Vlaamse Gewest haar verdelgingsplicht niet na. Daardoor huizen er nu teveel vossen in de Zeebrugse achterhaven en zorgen zij voor schade. De vossen vallen 's nachts sedert enige tijd ook Zeebrugge dorp binnen. Ze hebben onder meer al een ravage aangericht onder neerhofdieren in de Polderweg. Het havenbestuur is volgens de administrateur-generaal zelf niet bevoegd om de vossen te jagen. Het Agentschap Natuur en Bos verwijt op haar beurt dan weer dat het havenbedrijf niets onderneemt. Zij zegt dat het ook niet mag jagen in het havengebied omdat het Vlaamse Gewest er geen eigenaar is.

Storme startte reeds met training FC Knokke

Na het vertrek van coach Henk Houwaart naar Cyprus heeft opvolger James Storme al z'n eerste training geleid bij FC Knokke. Dat Storme zo snel beschikbaar was heeft onder meer te maken met het feit dat hij in de badstad woont. Het opnemen van het trainingsschap bij FC Knokke is, net als bij Houwaart, een vriendendienst. Inmiddels heeft Storme een contract getekend tot het einde van het seizoen. Volgens Storme heeft Houwaart de voorbije weken een prima voorbereiding neergezet en zit er "heel wat potentieel" bij FC Knokke.

Ingeborgs theaterprogramma in Scharpoord in première

Voor het eerst in dertien jaar heeft Ingeborg een nieuw album opgenomen. Laat me zingen bevat dertien songs waaronder de single Brussel. Het album wordt ondersteund door een theatertour. Die gaat op 20 oktober in première in Knokke-Heist. "Laat mij zingen" wordt een avondvullend programma met de nodige zelfrelativering en knipogen. Niet verwonderlijk, want Ingeborg heeft zich in de loop der jaren meer en meer bekwaamd in yoga en spiritualisme. Het wordt een sober programma waarbij Ingeborg zich laat begeleiden door vier muzikanten. Na Scharpoord tourt de zangeres met haar nieuwe programma door heel Vlaanderen.

Ramskapelle zaterdag reeds beetje "op stap"

De inwoners van Ramskapelle, de deelgemeente die onlangs de wedstrijd “Dorp op Stap” won, gaan op zondag 11 november naar Brussel voor een uniek concert. Maar dat gebeuren wordt komende zaterdag al ingeleid door een concert in het Ramskapelle zelf. Het Ventus Ensemble, dat vorig jaar pas werd opgericht door virtuoos Bart Jacobs, speelt er om 20u in de dorpskerk! Het belooft een uniek gebeuren te worden omdat het vrij zeldzaam is dat een strijkorkest door een orgel begeleid wordt. Op een nieuwe manier wordt aldus 18e eeuwse kamermuziek gebracht van de groten uit de barok: Bach, Händel en Sammartini. Dit culturele initiatief heeft als doel de mensen van Ramskapelle samen te brengen en de sociale banden binnen de dorpsgemeenschap nauwer aan te halen.

Nieuwe tennisballon speelklaar bij TCD

Bij de Tennis Club Duinbergen is de montage geslaagd van de nieuwe indoor tennisballon. De TCD werd op 18 januari in de badstad het zwaarst getroffen door de zware storm die op die dag over onze contreien raasde. Hevige rukwinden hebben toen de demonteerbare tennisballon in geen tijd genadeloos aan flarden gescheurd. Onmiddellijk werd het nodige gedaan om een nieuwe tennishal over 2 gravelterreinen te financieren. Dat werd onder meer mogelijk door de benefietfuif ’12 beaufort’ die in maart in zaal Ravelingen werd gehouden. Vorige donderdag werd de montage van de nieuwe tennisballon aangevat. Inmiddels is de constructie speelklaar, zodat tennisliefhebbers komende winter weer indoor op gravel kunnen spelen in Duinbergen.

Blinden fietsen tot in Westkapelle

Komend weekend passeert een fiets- en tandemtocht voor visueel gehandicapten in Westkapelle. Er doen twaalf tandems aan mee en zowel op zaterdag als op zondag wordt een route gereden. Het is de jaarlijkse uitstap van blinden en slechtzienden uit West-Zeeuws-Vlaanderen. De eerste dergelijke tocht gebeurde 27 jaar geleden. De eerste tandems ervoor werden destijds nog geschonken door de televisie-acties voor gehandicapten van Mies Bouwman, de vrouw achter “Open het Dorp”. De voorrijders, tandems en de verkeersregelaars doen niet alleen Westkapelle aan maar ook Sint Anna ter Muiden, Retranchement en Cadzand-Bad. De fietsentrein stopt her en der voor koffie en onderweg krijgen de visueel gehandicapten een beschrijving van de route zonder dat maar één dijk of polderweg wordt overgeslagen

19.9.07

Eindelijk milieustraat voor Zeebrugge?

Minister van Leefmilieu, Hilde Crevits, heeft woensdag groen licht gegeven voor de subsidiëring van een nieuw containerpark in Zeebrugge. Ze trekt hiervoor zo'n 260.000 euro uit. Brugge heeft momenteel reeds 2 milieuparken. Door de realisatie van een bijkomend containerpark vlakbij de Zeebrugse Visveiling hoopt men de wachtrijen in de overige twee parken te verminderen. Het meest belangrijke is echter het feit dat de bewoners van Zeebrugge zich niet meer zo ver zullen moeten verplaatsen. Stad Brugge zal nu "zeer binnenkort" overgaan tot gunnen. "De werken zullen zo snel mogelijk starten". De totale kostprijs voor de aanleg van het containerpark bedraagt ruim 575.000 euro."

Nog meer West-Vlaamse Sp.a-steun voor Debruyne

Ook de Sp.a-afdelingen van Knokke-Heist en Nieuwpoort hebben beslist de kandidatuur van Erik De Bruyn in de strijd om het voorzitterschap te steunen. Dat melden De Bruyn en zijn running mate Elke Heirman. Met het einde van de nominatieperiode in zicht, krijgt De Bruyn nog twee extra afdelingen uit onze provincie achter zich. De Bruyn kan nu naar eigen zeggen rekenen op een "brede steun in de provincie West-Vlaanderen". Eerder kreeg De Bruyn, de uitdager van partijkandidate Caroline Gennez, ook al de steun uit Brugge, Deerlijk, Diksmuide, Middelkerke, Kortemark en Kuurne.

Vissers uit Newlyn vangen reuzenkreeft

Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE

Henk Houwaart verlaat FC Knokke

Henk Houwaart gaat opnieuw aan de slag in Cyprus. De 62-jarige Nederlandse coach ruilt eersteprovincialer FC Knokke voor de Cypriotische eersteklasser Aris Limassol.
Houwaart tekende een contract tot het einde van het seizoen. De Nederlandse coach, die in ons land woont, was met Knokke goed begonnen in de competitie in West-Vlaanderen. Het staat na drie wedstrijden op de derde plaats met een 6 op 9. Vorig weekend klopte de ploeg nog de gedoodverfde degradatiekandidaat HO Oostende met 7-0. "Het is spijtig voor Knokke, maar de afspraak was dat ik bij een bod van een andere club mocht vertrekken", aldus Houwaart. De voormalige coach van Club Brugge was eerder al actief in Cyprus bij Omonia Nicosia en AEL Limassol. Bij Knokke wordt James Storme de nieuwe trainer.

Alsof ik Euromillions won zegt Lombaerts

Morgen kijkt Nicolas Lombaerts met zijn team Zenit Sint-Petersburg de Belgische competitieleider Standard Luik in de ogen. In Het Laatste Nieuws is de in Knokke-Heist wonende, maar van oorsprong Bruggeling, openhartig. "Eerlijk, ik heb voor Sint-Petersburg gekozen voor het geld. Als ik terugkeer, dan zal ik niet meer hoeven te werken", aldus Lombaerts."Ik verdien hier netto wat ik in Duitsland bruto kon verdienen. Ik heb eigenlijk Euromillions gewonnen. De 33 procent belastingen worden door de club zelf betaald. Sommige mensen zullen me nu wel een dikke nek vinden, maar wie zou nu neen zeggen tegen zo'n aanbod. Het is vreemd, maar al dat geld werkt beangstigend. Ik ben gieriger dan vroeger en denk dubbel na voor ik iets uitgeef", gaat de ex-verdediger van AA Gent verder."Vorige week zag ik een mooie jas maar ik heb ze niet gekocht. Te duur. Ik probeer de komende jaren te leven van de premies en de rest zal ik sparen voor later. Voor een stuk grond en voor mijn kinderen. Een mooie auto en kleren zijn nu niet zo belangrijk", besluit Lombaerts.


Ook in de Russische krant Спорт Сегодня (Sport Vandaag) werd Lombaerts uitgebreid geciteerd:

Николас Ломбертс: «Игра с бельгийцами не станет легкой прогулкой» Защитник «Зенита»
(Nicolas Lombaerts: "Eén van de belangrijkste redenen waarom ik voor Zenit koos".)
Николас Ломбертс рассказал о предстоящем матче Кубка УЕФА со «Стандардом». «Одной из основных причин, по которой я решил перейти в «Зенит», была как раз возможность выступления в престижных еврокубковых матчах. Участие в Кубке УЕФА позволяет помериться силами с ведущими клубами континента. Опыт, который ты приобретаешь в таких матчах, переоценить невозможно. Для меня лично это прекрасный шанс проверить себя, показать, на что я способен. Команда у нас отличная, и, думаю, нам вполне под силу достойно выступить в нынешнем розыгрыше. Конечно, рад возможности лишний раз побывать на родине. Но уверен, что легкой прогулкой эта поездка для нас не станет. «Стандард», пусть и не относится к грандам бельгийского футбола, игру демонстрирует качественную. Несмотря на это, я считаю, что «Зенит» сильнее льежского клуба, и мы просто обязаны его проходить. «Стандард» – команда домашняя. В родных стенах она показывает очень мощный, атакующий футбол, и увезти очки из Льежа удается далеко не всем. Безусловно, самый опасный игрок в составе «Стандарда» – сербский нападающий Иованович. В недавно стартовавшем чемпионате Бельгии он уже отметился шестью голами и находится в прекрасной форме. Если мы сможем выключить его из игры, оставить без мяча, то думаю, это во многом станет залогом нашей победы», – приводит слова Ломбертса «Спорт-Экспресс».

Knokke-Heistse wijnschenker in finale Prosper Montagné

Een Knokke-Heistenaar raakte zopas in de finale voor de titel van “Eerste wijnschenker van België” van de wedstrijd “Prijs Prosper Montagné”. Het gaat om Francis Vandierendonck uit Heist, die in Restaurant l’ Echiquier in de badstad werkt. De zware selectieproeven kregen in Brussel hun beslag. Onder de 6 finalisten bevindt zich ook Kees Dobbelaar, die in Brugge woont, maar wijn schenkt in Restaurant ’t Molentje in Zeebrugge. De finale wordt gehouden in de “Residentie De Veste” langs de Komvest in Brugge. Dat gebeurt op 5 november vanaf 9u ’s morgens. Het publiek mag deze finale bijwonen.


De Club Prosper Montagné werd gesticht in 1952 en heeft als hoofddoel het bevorderen van de gastronomie in België. De Club richt daartoe jaarlijks wedstrijden in voor jonge koks, wijnschenkers, pasteibakkers of chocoladebewerkers.Met de steun van het Ministerie van Middenstand worden de winnaars uitgeroepen tot "Beste Kok, Wijnschenker, Pasteibakker of Chocoladebewerker van België"

Nordic Walking parcours in Zwinstreek zonder bewegwijzering

De diensten Toerisme in Knokke-Heist, Damme en Sluis pakken uit met een negental 'Nordic Walking parcours in de Zwinstreek'. De routes zijn niet bewegwijzerd omdat men wil helpen de visuele pollutie van onze regio tegen gaan. Nordic Walking is een variant van het langlaufen. De wandelsport combineert de trainingseffecten van hardlopen met het voordeel van langlaufen. Het resultaat is een totale lichaamsoefening waarbij 40 procent meer joules worden verbrand. In Knokke-Heist zijn er wandelingen van 5, 8 en 10 km. In Damme hebben wandelaars de keuze tussen 4, 7 en 13 km. Tussen Sluis en Aardenburg is een wandeling van 9 km voorzien. Van de verschillende wandelroutes kan men gratis een kleurrijke brochure met beschrijving krijgen bij de dienst Toerisme. Een paar aangepaste skistokken kosten tussen de 60 en 80 euro, maar in Knokke-Heist denkt men inmiddels aan een huurformule voor deze stokken bij de fietsverhuurders.

Celstraf voor man zonder rijbewijs

Een man uit Knokke-Heist kreeg dinsdag van de Brugse politierechter een effectieve celstraf van één jaar en een rijverbod van drie jaar. De man werd al 11 maal veroordeeld voor het rijden zonder rijbewijs. Het Openbaar Ministerie vroeg dan ook om de man een tijdlang uit het verkeer te halen. 'Mijn cliënt heeft zijn rijbewijs niet nodig om te werken', lichtte meester Vanzandweghe toe. Het Openbaar Ministerie vorderde de onmiddellijke aanhouding van de man waarop de politierechter inging.

18.9.07

Jean-Claude Van Damme filmt in ons land

Filmster Jean-Claude Van Damme, wiens familie in Knokke-Heist woont, gaat zeer binnenkort in ons land een nieuwe film draaien. Dat zal gebeuren in Schaarbeek en ook in Luxemburg. Vanaf 8 oktober zal Van Damme gedurende twee weken aanwezig zijn om een aantal belangrijke scènes op te nemen. Het gaat om actiescènes met onder meer een gijzeling. Men zoekt voor de film trouwens nog 1700 figuranten, waaronder mensen die de rol van politieagent en soldaat kunnen vertolken. De film kreeg de codenaam "JCVD" en is een parodie-biopic over Van Damme zelf. Volgens het scenario in deze Franse film van Mabrouk El Mechri probeert de martial arts man hier tot rust te komen na problemen met z’n vrouw en de fiscus. Het is meteen de eerste comedie waarin Van Damme optreedt.


Meer informatie omtrent deze nieuwe Van Damme film vind je HIER

Twee nieuwe havenslepers in Zeebrugge

De Unie van Reddings- en Sleepdiensten (URS) heeft in Zeebrugge de "Union Amber" en de "Union Jade" officieel in gebruik genomen. De twee sleepboten zullen gestationeerd worden in de achterhaven. Door de groeiende trafiek was de nood aan extra sleepkracht in de haven toegenomen. De "Union Amber" en "Union Jade" zullen er vooral autoschepen bijstaan. De twee sleepboten zijn speciaal ontworpen voor werk in de achterhaven. Ze zijn in verband met de plaatselijke omstandigheden in onze kusthaven wat korter van romp dan gebruikelijk. De vaartuigen beschikken elk over een trekkracht van 65 ton. Daarmee behoren ze tot de krachtigste havenslepers in Europa. De twee havenslepers werden gebouwd op de Spaanse werf Astilleros Armón in Vigo.

Zeebrugge en Verona gaan samenwerken

De bedrijven op de logistieke zone 'Interporto di Verona' (zie foto) in Italië en de bedrijven in de Zeebrugse haven gaan in de toekomst nauwer samenwerken. Verona pakte kort na de Tweede Wereldoorlog als eerste regio in Italië uit met een Agro-Industriële zone. Het Zeebrugse havenbestuur ziet via Verona een weg richting Middellandse Zee en het Nabije Oosten. Voor de Italiaanse bedrijvenzone is Zeebrugge een poort op Groot-Brittannië. Het protocol werd dinsdag ondertekend door de Zeebrugse havenvoorzitter Joachim Coens, voorzitster Erna Vienne van de vereniging van Zeebrugse bedrijven APZI, voorzitter Flavio Zuliani van eigenaar Consorzio ZAI Interporto Quadrante Europe en voorzitster Michela Sironi van beheerder Quadrante Servizi. De intentieverklaring volgt op een bezoek van Zeebrugse havenbedrijven aan Verona op 8 mei. Toen bleek er veel interesse voor een wederzijdse samenwerking. Dinsdag kwam een 20-koppige delegatie op tegenbezoek. Het bezoek werd begeleid door een vertegenwoordiger van Flanders Investment & Trade in Milaan. 'Er bestaan veel raakvlakken tussen de behandelde trafieken in Verona en Zeebrugge', zegt havenvoorzitter Joachim Coens. 'Ik denk daarbij aan de trafiek van nieuwe wagens, papierproducten, voeding, enz. Het protocol houdt onder meer in dat we meer informatie zullen uitwisselen en dat we samen zullen werken om intermodale netwerken op de noord/zuid-as tussen beide regio's te bevorderen.' Volgens Joachim Coens kan de samenwerking leiden tot groei. Hij schat het akkoord op circa 300.000 ton. Momenteel rijden wekelijks al acht treinen van Zeebrugge naar Verona. Volgens Coens is er groeipotentieel.

Weekend IC-treinen arriveren tijdelijk later in Knokke-Heist

Tijdens de laatste twee weekends van september en alle weekends van oktober zullen de treinen op de lijn Gent - Brugge volgens een aangepaste dienstregeling rijden door moderniseringswerken op dit traject. De treinen worden omgeleid via Deinze en Lichtervelde en de stoptreinen worden vervangen door een busdienst. Dat laat Infrabel, de infrastructuurbeheerder van het Belgische spoorwegnet, dinsdag weten. Infrabel werkt aan de verdubbeling van de spoorlijn Gent-Brussel (L.50A). Een aantal werken kunnen enkel uitgevoerd worden wanneer het treinverkeer op die lijn wordt stilgelegd. Om de hinder zo veel mogelijk te beperken, voert Infrabel de werken tijdens de zes weekends uit. De IC-treinen Oostende - Eupen, Knokke/Blankenberge - Genk/Luik worden omgeleid via Deinze en Lichtervelde. Voorbij Gent komen deze treinen ongeveer een half uur later aan in Brugge, Oostende, Knokke of Blankenberge. De IC-trein tussen Oostende en Antwerpen-Centraal rijdt niet tussen Gent-Sint-Pieters en Oostende. Wie de stoptrein tussen Brugge en Gent-Sint-Pieters wil nemen, moet op een vervangende busdienst stappen. Ook de thalystreinen tussen Parijs en Oostende zijn in beide richtingen beperkt tot de verbinding Brussel-Zuid - Parijs. Tijdens de zes weekends worden in Gent paalfunderingen geplaatst voor het toekomstige spoorviaduct en wordt in Drongen een koker onder de sporen vervangen als voorbereiding op de aanleg van de bedding van het derde en vierde spoor. In die weekends worden ook onderhouds- en vernieuwingswerken uitgevoerd. De werkzaamheden om de lijn 50A op vier sporen te brengen, begonnen al in 1994. In 2018 moet het project afgerond zijn. Dan zullen de snelle treinen over de twee middelste sporen kunnen rijden en de stop- en goederentreinen op de twee buitenste sporen. "Met de realisatie van het derde en vierde spoor kan de capaciteit worden uitgebreid met sneller treinverkeer tot gevolg", meent Infrabel. De infrastructuurbeheerder investeert in totaal 350 miljoen euro in het project. Begin deze week werden affiches in de stations opgehangen om de treinreizigers te informeren. In de stations en de treinen komen er voorts mondelinge en visuele aankondigingen omtrent de gewijzigde dienstregeling.

Knokke-Heist test meeuwenbestande afvalzakken

Knokke-Heist test momenteel nieuwe elastische vuilniszakken die bestand moeten zijn tegen meeuwen die de vuilniszakken open pikken."Het is nog afwachten wat het resultaat is, maar de vuilniszakken zouden eerst uitgerokken worden vooraleer ze open geprikt worden door de meeuwen", aldus Frank Lippens, directeur van Horizon Net, de afvalbeheerder van de gemeente. Tot volgende week loopt een proefproject, waarbij op de dijk enkele 'elastische' vuilniszakken staan. "Het is een restauranthouder die zijn keukenafval in deze zakken deponeert", vertelt Lippens. Tegen het einde van de week kent de gemeente de resultaten. Het is niet voor het eerst dat Knokke-Heist vuilniszakken test die bestand moeten zijn tegen meeuwen. Vier jaar geleden testte de gemeente al dikkere zakken uit, maar dat bleek geen succes. De gemeente probeerde ook zonder succes andere kleuren uit voor de vuilniszakken en werkte ook al met geurstoffen. Het enige wat voorlopig helpt tegen de hongerige meeuwen is de vuilniszakken vroeg ophalen. "Dat gebeurt tegenwoordig in de toeristische zones al om 5.00 uur omdat de meeuwen 's nachts niet actief zijn", aldus nog Frank Lippens.

C-Power kiest coördinatieplatform voor Thornton-project

Het engineeringbureau C-Power heeft zijn keuze laten vallen op leverancier C3A voor de levering van de projectcoördinatiesoftware. C-Power is de Belgische onderneming die instaat voor de ontwikkeling en de realisatie van het zogenaamde 'farshore' windenergiepark op de Thorntonbank, een zandbank 28 km in de Noordzee. C3A is op zijn beurt gespecialiseerd in software-oplossingen voor de bouwsector. Het windenergiepark is al enkele jaren in voorbereiding en heeft alle benodigde vergunningen verkregen. De uitvoering van de eerste fase van het project is intussen gestart. De boringen voor de zeekabels zijn in uitvoering en via de coördinatiesoftware Autodesk Buzzsaw zijn de betrokken partners met elkaar verbonden om deze beslissende bouwfase tot een goed einde te brengen. Hiervoor werd een multidisciplinair team samengesteld, gaande van designers en studiebureaus tot zelfs medewerkers van verzekeringsmaatschappijen. Bovendien zijn de betrokken fabrikanten afkomstig uit verschillende Europese landen. Buzzsaw leidt de documentstroom van al deze partijen in goede banen. Grote bestanden die anders per mail verstuurd worden, met vertragingen en verschillende documentversies tot gevolg, zijn nu voor iedereen meteen raadpleegbaar in de database van Buzzsaw.


Het 'farshore' windenergiepark op de Thorntonbank is één van de grootste en meest vernieuwende windmolenparken van Europa. De zestig voorziene windturbines vormen een belangrijke stap voor het realiseren van de Kyoto-verplichting in ons land. Tegen 2011 zal de volledige capaciteit benut worden en zullen 600.000 mensen van groene stroom voorzien worden.

Vergaderend naar oplossing voor meeuwenoverlast?

Het Coördinatiepunt Duurzaam Kustbeheer plant binnenkort een seminarie rond de meeuwenproblematiek. Deze zeevogels bezorgen kustgemeenten als Knokke-Heist, Zeebrugge, Blankenberge en Oostende al jarenlang overlast. Volgens woordvoerster Kathy Belpaeme van het coördinatiepunt zal wellicht ook in onze regio moeten getracht worden de meeuwen naar een permanente stek te lokken, waar ze niet storend zijn. Onder meer wordt gedacht aan de daken van grote loodsen. Waar dergelijke plaatsen in het geval van Knokke-Heist zouden moeten gevonden worden is echter niet direct duidelijk. ''Meeuwen zijn sociale dieren. Eenmaal ze een broedplaats en vaste stek hebben gevonden, is de kans groot dat ze er permanent blijven. Als men ze daar gerust laat, zal dat zeker een positief effect hebben op de populatie in de stad', stelt Kathy Belpaeme. Het Coördinatiepunt Duurzaam Kustbeheer accommodeert en promoot overleg tussen de verschillende instanties rond kust en kustbeheer. De initiatiefnemers willen alvast begin januari op een seminarie 'Meeuwen@kust' zoeken naar efficiënte manieren om de aanhoudende meeuwenplaag aan te pakken.

Sporenbundel Ramskapelle weer in vizier?

Als de Actiegroep Leefbaar Zwankendamme er met bezwaarschriften in slaagt om te voorkomen dat het geplande rangeerstation in het dorp er komt, dan zijn onvermijdelijk de alternatieven aan de orde. Het gaat dan onder meer om het uitbreiden van de "Sporenbundel Ramskapelle" in de Zeebrugse achterhaven. Volgens de huidige plannen gaat het om een uitbreiding met 36 sporen. De actievoerders stellen dat voldoende bezwaarschriften de aanleg van een rangeerstation in Zwankendamme alsnog kunnen voorkomen. Het alternatief, de uitbouw van een rangeerstation in de achterhaven zou met name in Ramskapelle 's nachts veel lichthinder en geluidsoverlast veroorzaken. Het is namelijk de bedoeling dat op termijn 400 containers per uur geshunt worden in het Zeebrugse havengebied.


De komende weken heeft de Actiegroep Leefbaar Zwankendamme drie zaken gepland, zegt woordvoerder Johan Mistiaen. "Eerst zullen wij alle inwoners van Zwankendamme bezoeken en hen oproepen om massaal bezwaarschriften in te dienen tegen het rangeerstation. Ten tweede zullen wij in de gemeenteraad van dinsdag 25 september de stelling vragen van de gemeenteraad in de zaak van Zwankendamme. Het zal gemeenteraadslid Dolores David (SP.A) zijn die dit zal aankaarten in de gemeenteraad. Ten derde plannen wij vanaf halverwege oktober acties op straat als wij aanvoelen dat Brugge of Brussel niet willen luisteren naar onze grieven. Wij willen hier alvast geen tweede Doel".

17de Tweedehandsbeurs van Gezinsbond Westkapelle

Bij de Gezinsbond Westkapelle zijn momenteel de voorbereidingen aan de gang voor de jaarlijkse Tweedehandsbeurs. Die wordt op zondag 7 oktober voor de zeventiende keer gehouden in het parochiaal centrum. Zoals men van de Gezinsbond mag verwachten is de beurs vooral kindgericht. Er wordt onder meer voor een prikje baby- en kinderkleren tot 15 jaar aangeboden. Daarnaast ook speelgoed, kinderboeken en kinderfietsen. Wie materiaal te koop wil stellen kan zich komende zaterdag en dinsdag nog inschrijven.


Inschrijven kan op zaterdag 22 september van 14 tot 16 uur en op dinsdag 25 september van 18 tot 20 uur bij mevrouw Verbouw, Dorpsstraat 53, Westkapelle. Voor info: mevrouw I. Verbouw, tel. 050 60 58 32 en mevrouw K. Pypers, tel. 050 62 58 77

Meisje gewond na aanrijding

Een 14-jarig meisje dat met haar fiets naar school reed, is dinsdagmorgen gewond geraakt. Rond kwart over 8 werd ze ter hoogte van het gevaarlijke kruispunt van de Westkapellestraat met de Nieuwstraat aangereden door een personenwagen. Het meisje werd met verwondingen overgebracht naar het Ter Linden ziekenhuis.

Uit de meest recente cijfers van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) over het jaar 2002 blijkt dat in die periode op de Belgische wegen duizend minderjarigen gewond raakten en 82 minderjarigen het leven lieten. Meer dan de helft van de jonge slachtoffers die gewond raakten of stierven, zaten als passagiers in een wagen. Een derde van de ongevallen met minderjarigen gebeurde op de weg van of naar school. Nochtans hebben de federale overheid en de gewesten geïnvesteerd in de zogenaamde 'zone 30' in en rond scholen om zo het risico op ongevallen te verminderen. Het BIVV brengt trouwens naar aanleiding van de start van het nieuwe schooljaar een brochure uit met raadgevingen en verduidelijkingen voor de automobilist in verband met de 'zone 30'.

Paardenkastanjebomen ruimen

Net zoals Knokke-Heist heeft ook Sluis te kampen met zieke paardenkastanjebomen. Het college in onze buurgemeente is van oordeel dat zieke exemplaren zo snel mogelijk tegen de vlakte moeten. Veertig procent van de paardenkastanjes lijdt aan een zeer besmettelijke bloedingsziekte. Er is momenteel nog geen geneesmiddel voor dit soort aandoening. Door de bomen wegens besmettingsrisico te verwijderen wil de gemeente verder vermijden dat de eigenaars een kapvergunning, die ruim honderd euro kost, moeten aanvragen. Door snel de zieke bomen te kappen hoopt men de verspreiding van de ziekte naar andere paardenkastanjes in de regio te kunnen tegengaan.

17.9.07

Wat RadioVisie vertelde over luistercijfers...

Voor wie het interesseert in ORO NieuwsMAGAZINE staat het hele artikel van RadioVisie over de nationale luistercijfers.

Grootste containerschip verwacht in Zeebrugge

Zaterdagochtend 22 september wordt het containerschip de m/s Elly Maersk in de haven van Zeebrugge verwacht. De Elly Maersk heeft, net zoals het zusterschip de Emma Maersk, een laadcapaciteit van naar schatting meer dan 13.400 TEU (twintig voet- containers) ; Maersk houdt het officieel op 11.000 TEU. Het schip is 397 meter lang en 56 meter breed. Het betreft dus niet enkel het grootste, maar ook het langste containerschip in de wereld. Dit is een primeur voor de haven van Zeebrugge. Zij bewijst hiermee haar rol en haar mogelijkheden als diepwatercontainerhaven. De verdieping van de Pas van het Zand en de haventoegang in 2006 waren zeer belangrijke realisaties voor deze positie. Volgens MBZ Voorzitter Joachim Coens dringen zich in onze kusthaven binnenkort een verdere verbreding van de maritieme toegang op, plus het onderhoud van de verdieping en een bijkomende verdieping. Dat is nodig om in de toekomst zonder hinder de grootste scheepsklasses te kunnen behandelen.

Veel rijke families clusteren in Knokke-Heist

Uit een onderzoek naar de rijkste families in ons land blijkt dat de provincie West-Vlaanderen zich erop mag beroepen onderdak te bieden aan een indrukwekkend aantal familiale vermogens. Het zogeheten mini-fiscaal paradijs Knokke-Heist springt daarbij het meest in het oog. In de top 15 van familiale vermogens in onze provincie komen we liefst vier keer mensen tegen die in de badstad wonen, of er toch minstens gedomicilieerd zijn.

4. Graaf Maurice Lippens 386 miljoen euro
Maurice graaf Lippens is de huidige voorzitter van Fortis, een financiële groep met wereldwijde vertakkingen. Hij is een telg van de “francofone bourgeoisie” en de kleinzoon van Maurice Auguste Eugène Charles Marie Ghislain Lippens. Zijn broer Leopold is burgemeester van Knokke-Heist, waar ook Maurice woont. Hij behaalde een licentie in de rechten. In 1981 vervoegde hij de AG Groep, en werd er achtereenvolgens gedelegeerd bestuurder (1983) en voorzitter gedelegeerd bestuurder (1988).

8.Leopold Moorkens 255 miljoen euro
Leopold Moorkens uit Knokke-Heist is actief in de auto-import bij Alcopa. Dat bedrijf is al meer dan 50 jaar actief in de autosector. Het begon met de invoer en de distributie van BMW’s maar in het begin van de jaren ‘70 besliste BMW om de invoer in de Europese landen in eigen beheer te nemen. De groep spitste zich dan toe op de invoer en de distributie van Aziatische merken. Sinds enkele jaren distribueert Alcopa ook wagens van andere merken.

12.Robert Donk 130 miljoen euro
De West-Vlaamse kust is een goede uitvalsbasis voor vermogende Belgen. Knokke is daar het summum van, ongetwijfeld mee onder impuls van de onbestaande gemeentelijke opcentiemen op de personenbelastingen. Zo staan er op de lijst verschillende van die vermogende Belgen die in de badstad wonen. Robert Donk speelt een belangrijke rol bij de holding 3D.

14. Henri Renmans 100 miljoen euro
Henri Renmans bouwde zijn imperium van beenhouwerijen uit vanuit Henegouwen. Momenteel telt de Groep Renmans (Brabhold) 344 slagerijen, bijna allemaal in de directe omgeving van een Aldi-vestiging. De onderneming telt meer dan 3.000 medewerkers, allemaal in loondienst. Renmans is zoon van een zelfstandige beenhouwer en ontwikkelde in 1964 een eerste slagerij. Inmiddels is hij een van die vermogende Belgen die resideren in het mondaine Knokke-Heist.

Daarnaast zijn er ook rijke families die op het moment van het onderzoek nog niet in Knokke-Heist gedomicilieerd zijn maar er wel al een appartement hebben. Dat is het geval met de nummer 2 uit West-Vlaanderen:
Marc Coucke 634 miljoen euro. Marc Coucke is de bezieler van het farma-bedrijf Omega-Pharma. Hoewel Coucke zijn hoofdbedrijf in het Oost-Vlaamse Deinze is gelegen, bevindt zijn domicilie zich in het West-Vlaamse Vichte. Apotheker Marc Coucke denkt liever na over marketing dan zelf achter de toonbank te staan. In amper 20 jaar tijd slaagde hij erin een Europese bedrijvengroep uit te bouwen, gespecialiseerd in verkoop en marketing van lichaamsverzorgingsproducten. De beursbeleggers deden gouden zaken met zijn bedrijf. Al haalde Coucke zelf als grootste individuele aandeelhouder nog het meeste profijt.

Rechtszaak Zwintriatleet Rutger Beke uitgesteld

De zaak van triatleet Rutger Beke tegen het Wereldantidopingagentschap (WADA) en de antidopinglaboratoria van Gent en Keulen is maandag niet gepleit, maar werd uitgesteld. Een nieuwe datum is nog niet bekend. Beke eist een schadevergoeding van 185.000 euro omdat hij gedurende achttien maanden werd geschorst wegens het vermeend gebruik van EPO in de Zwintriatlon te Knokke in september 2004. In augustus 2005 sprak de Disciplinaire Commissie van de Vlaamse Gemeenschap de atleet vrij. Naast het WADA hebben Beke en zijn advocaten ook Frans Delbeke van het Gentse laboratorium en Wilhelm Schanzer van het lab in Keulen gedagvaard. Daar werden de urinestalen onderzocht die een positief resultaat gaven.

Dwars door de Zwingeul

Ruim tachtig atleten waren zondag present op het strand voor de jaarlijkse loop tussen Cadzand-Bad en Knokke. "Dwars door de Zwingeul" is een loopwedstrijd over een afstand van 7500 meter. Het evenement werd voor de zevende keer op rij gewonnen door Edwin de la Ruelle. De nummer twee, Eric Cappon uit Zuidzande klapte in de laatste meters helemaal in elkaar. De loop door de Zwingeul was voor hem naar eigen zeggen "honderd meter te lang". Peter Jaspers uit Knokke-Heist eindigde 30ste. Bij de vrouwen was Frederique Versluijs een klasse apart. De atlete uit Zuidzande had ruim vijf minuten voorsprong op de als tweede eindigende Christien de Baets uit het Belgische Evergem.

Tramsignalen vaak onbetrouwbaar

De speciale verkeerssignalen die eigen zijn aan de kusttram blijken zeer regelmatig onbetrouwbaar in de badstad. Bij de oversteek van de Elizabetlaan ter hoogte van AD Delhaize in Heist West sloegen de knipperende waarschuwingen de voorbije dagen andermaal op hol. Vrijdag en zaterdag flikkerende de TRAM-waarschuwing continu, ook als er geen enkele tram in de buurt was. Dit leidde tot heel wat verwarring bij automobilisten. Omdat zoiets op diverse plaatsen regelmatig gebeurt bestaat het gevaar dat deze waarschuwingslichten in de toekomst minder au serieux worden genomen, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Weekend Sport

Het weekend liep prima voor de voetbalploegen uit Knokke-Heist. In Eerste provinciale veegde FC Knokke op eigen terrein de vloer aan met de ploeg van Hogerop Oostende. De eindcijfers 7-0 liegen er niet om. In het klassement staat FC Knokke met 6 punten op een gedeelde derde plaats en komt onder de hoofding van de “meest productieve ploegen” van het prille seizoen. In Tweede Provinciale A was er eveneens een thuiswedstrijd voor FC Heist. De Heistenaars versloegen Gistel met 2-0. FC Heist komt met 7 punten op de derde plaats in de rangschikking. Dat brengt ons bij Derde Provinciale B. VVWestkapelle nam het op verplaatsing op tegen Hertsberge. De uitslag 1-3. VVW komt daarmee met 6 punten op de 5de plaats. Vierde Provinciale B ten slotte. Zeemeeuw Zeebrugge verloor op eigen terrein met 1-7, en blijft lantaarndrager. Hertsberge versloeg Moerkerke met 3-1. Moerkerke staat gedeeld achtste.

Basket dan. In Eerste Landelijke moest IBS Knokke-Heist zaterdagavond in de Stormmeeuw de duimen leggen tegen GB Oostende. Een normale uitslag tegen de topploeg volgens coach Ronny Segheres. Knokke-Heist staat op de 8ste plaats in de middenmoot van de rangschikking.

16.9.07

'Kunst & Wunderkammern' in Scharpoord

In Scharpoord loopt sinds zondag de expositie 'Kunst & Wunderkammern'. De tentoonstelling toont een parcours van 10 wondere kamers, ingericht door hedendaagse kunstenaars. De sfeer die de kamers uitstralen wordt sterk bepaald door het decor dat elke kunstenaar voor zijn of haar kamer heeft ontworpen. Van belang zijn daarbij onder meer: kleur, verlichting en allerlei attributen. Ook persoonlijke objecten van de kunstenaars worden getoond. Al deze zaken samen werpen dan ook een nieuw licht op de diverse inspiratiebronnen van de deelnemende kunstenaars. Dat zijn onder andere Eric Angenot, Franck Bragigand, Loek Grootjans, Frank Halmans, Wesley Meuris, David Neirings, Renato Nicolodi, Urs Pfannenmüller, Regine Schumann en Lionel Scoccimaro.

Scouts bouwen sjorconstructie op Lippensplein

In Knokke hebben de Scouts St.-Joris in het weekend een sjorconstructie opgetrokken op de rotonde van het Maurice Lippensplein. Het gaat om een trechtertoren van 3 meter breed met een hoogte van 5 meter. Er werd met man en macht aan gewerkt. Het is een tijdelijke constructie waarin een spandoek wordt opgehangen. Bedoeling is om jongeren warm te maken voor scouting en hen uit te nodigen om deel te nemen aan de Scouts-in dag. Die wordt gehouden op zaterdag 29 september in de tuin van het Cultuurcentrum Scharpoord.