29.11.08

Mazda stuurt auto's straks via Zeebrugge

De Japanse autofabrikant Mazda verplaatst haar autoimport van de Rotterdamse haven naar Zeebrugge. De auto's gaan via onze kusthaven onder meer naar Groot-Brittannië. Bedoeling is dat er zo'n 79.000 Mazda's per jaar in Zeebrugge aankomen. De fabrikant stuurt al eenzelfde aantal via de Antwerpse haven. ,,De Vlaamse havens zijn enorm efficiënt'', stelt directeur Jorgen Olesen van Mazda Motors Logistics Europe. Behalve bij ons laat Mazda autoschepen aanmeren in Barcelona en Bremerhaven.

Terug uit Thailand

Zaterdag zijn in Zaventem reeds een aantal landgenoten geland die eerder vastzaten in Bangkok door de bezetting van de luchthavens aldaar. Onder hen ook een paar Knokke-Heistenaars zoals voormalig Toerisme directeur André Desmidt. Toen hij met de nachttrein van Chang Mai naar de Thaise hoofdstad terugkeerde kon hij eerst de luchthaven niet bereiken vanwege een manifestatie. Toen dat uiteindelijk toch lukte slaagde hij met z’n vrouw erin een binnenlandse vlucht te nemen naar Phuket. Daar bleek het in ultimo nog mogelijk plaatsen te bemachtigen op een toestel richting België. Volgens Desmidt is het protest in Thailand zeer plaatselijk. Bij de meeste Thaïse burgers is er weinig betrokkenheid. Ondertussen zitten nog zo’n 200 landgenoten vast in de buurt van de lucthavens in Bangkok. De Thaïse regering verwacht niet dat vluchten binnen de 48u zullen hervat worden.

28.11.08

Tussen-2-Feestenloop

Het personeel van de Brandweer in Knokke-Heist pakt op 28 december uit met een nieuw sportief initiatief. Het gaat om de zogeheten 'Tussen-2-feestenloop'. Deze poldercorrida wordt gelopen in de deelgemeente Westkapelle. Start en aankomst zijn in het Sportcentrum Molenhoek. Deelnemers kunnen kiezen uit 1 plaatselijke ronde van 3,5 km of 3 omlopen van in totaal 10 km. Er zijn speciale nevenklassementen voorzien, zoals een prijs voor de snelste brandweerman en -vrouw. De organisatoren lassen ook een vliegende spurt van 100 meter in. De best verklede en meest ludieke deelnemer gaat sowieso naar huis met een nieuwe fiets.


Deelname bedraagt 3 EUR voor de 3,5 km en 6 EUR voor de 10 kilometer. Organisatoren Yves Merlevede, Eddy Goethals, Patrik Bailyu, Johan De Clercq, Philippe Victor, Marc Delanghe en Stefaan Vinck hopen op een massale respons. Voor alle info: www.tussen2feestenloop.be.

Upgrade voor vroegere werkhaven

Het Zeebrugse Brittanniadok, dat paalt aan de Baai van Heist, wordt de komende jaren grondig heringericht. Er komen onder meer nieuwe kranen, een nieuwe aanlegsteiger en nieuwe informaticasystemen. Ook de havenweg naar het dok wordt verbeterd. Volgens havenvoorziter Joachim Coens zullen de werken zo’n 30 miljoen euro kosten. De aanpassingen zijn nodig om in de toekomst de steeds groter wordende roro-schepen te kunnen ontvangen. Coens meent dat de werken in de loop van volgend jaar zullen beginnen. Ze zouden anderhalf jaar duren.

Artiestenruimte voor Ravelingen

In Heist zal Ravelingen binnenkort beschikken over een artiestenruimte. In de zaal worden regelmatig kleinschalige festivals georganiseerd. De artiesten moeten zich momenteel klaarmaken en omkleden in het cafetaria. Er is nu echter een mogelijkheid om ze beter te onthalen. Op de eerste verdieping van het gemeentehuis staan enkele lokalen leeg. Die kunnen eenvoudig door het eigen personeel worden ingericht als artiestenruimte. Er bestaat al een doorgang tussen beide gebouwen zodat de technische ingreep vlug gerealiseerd kan worden.

Loop van de Bevolking

Meer informatie over Geboorten, Huwelijken en Overlijdens lees je HIER.

Boom vernielt afsluiting Stadion Olivier

Een omgevallen boom die verleden week ontworteld werd door de stormwind heeft bij Stadion Olivier in Knokke voor flink wat schade gezorgd. De boom heeft de nieuwe afsluiting tussen het schuttersplein en het basketterrein op het sportcomplex gedeeltelijk vernield. Het beschadigde deel zal eerstdaags vervangen worden. Momenteel worden rond het basketplein ook nieuwe zitbanken geplaatst zodat deze zone binnenkort weer helemaal opgeknapt is.

Wordt Heist-Duinbergen één groot natuurreservaat?

Hugo De Plecker, het Knokke-Heistse provincieraadslid voor de Open-VLD, heeft in de raad geïnterpelleerd in verband met het doorschuiven van verantwoordelijkheden. In het Voorontwerp Gewestelijk Rup Strand Oostkust wordt de volledige strook strand tussen Heist en Duinbergen namelijk ingetekend als ‘Natuurverwervingsgebied’. In het Provinciaal Rup Strand en Dijk vormt dat gebied de overgangszone ‘Natuur-Recreatie’. De Plecker zegt dat Knokke-Heist geen nood heeft aan nog meer natuurgebieden. Wèl wil men een definitief toeristisch ontwikkelingsgebied met de gepaste ingrepen die daartoe nodig zijn, zoals het tegenhouden van de zandbank voor de kust. Volgens gedeputeerde Van Gheluwe moet men wachten op studies. De Plecker wil nu aandringen op een betere coördinatie tussen alle betrokken partijen.

Lees ook: Zandbank toch wegbaggeren? Recente geschiedenis Paardenmarkt

Windmolens via Transfennica

In onze kusthaven heeft de rederij Transfennica een belangrijk contract in de wacht gesleept van het Nederlandse Ter Linden Transport uit Doetinchem. Het bedrijf is specialist in het vervoer van windmolens en bijbehorende onderdelen. In totaal zullen 42 windmolentorens via Transfennica verscheept worden van Bilbao naar Zeebrugge. Het transport zal plaatsvinden in december en januari. Met deze ontwikkeling begeeft Transfennica zich op het pad van speciaal transport. Het project omvat het verschepen van windmolens van 45 tot 60 ton en 25 tot 30 meter lengte. In het verleden ging dit altijd over de weg en dwars door Frankrijk met afwijkende regels per departement. Vanwege papierwerk en vertraging duurde het soms 5 dagen om door Frankrijk te rijden. Met de verbinding tussen Bilbao en Zeebrugge duurt het slechts 38 uur.

Ook Knokke-Heistenaars gestrand in Bangkok

Zeker 207 landgenoten zaten vrijdag nog vast in en om de luchthaven van Bangkok, zo meldt Buitenlandse Zaken. Onder hen bevinden zich minstens twaalf Knokke-Heistenaars. De internationale luchthaven wordt bezet door tegenstanders van de regering. Daardoor zijn duizenden reizigers gestrand. Ondertussen is ook de tweede luchthaven van de stad gesloten. De protesten zijn georganiseerd door de Volksalliantie voor Democratie die premier Somchai wegwil. Een regeringswoordvoerder zei vrijdag dat men eerst met de betogers wil praten voor men z’n toevlucht neemt tot andere middelen om de luchthavens te ontzetten.

27.11.08

Scharpoordbibliotheek genomineerd voor Bib-award

De Bibliotheek Scharpoord is zopas door de provincie genomineerd voor een Bib-Award. Het eremerk wordt jaarlijks uitgereikt aan bibliotheken die tijdens de Bibliotheekweek uitpakten met originele of verrassende activiteiten. Ze maken kans op een 'verwendag voor het hele bibliotheekteam'. Er wordt beoordeeld op inhoud, het versterken van het bibliotheekimago en de haalbaarheid qua budget voor andere bibliotheken. Ook van belang is het succes bij het publiek in verhouding tot de grootte van de bibliotheek. Scharpoord werd genomineerd samen met de bibliotheken van Damme, Blankenberge, Harelbeke, Beernem en Oostkamp. Op 15 december worden de winnaars van de Bib-Awards bekendgemaakt.

Vossen rukken op tot aan zee

Het blijft klachten regenen over de ravage die door vossen wordt aangericht onder het neerhofbestand in onze regio. Van Knokke-Heist tot Blankenberge kunnen in het buitengebied, maar ook her en der in de bebouwde kom, nauwelijks nog kippen gehouden worden. In Zeebrugge dringen de vossen ’s nachts door tot in de strandwijk. In onze badstad werden ze eveneens reeds aan zee opgemerkt, meer bepaald in het natuurgebied Baai van Heist. Landbouwer Dirk Fevery, die in Heist een stuk land aan het maaien was, werd ei zo na aangevallen door een vos die zich bedreigd voelde. Het klopt dat vossen thuishoren in onze regio, maar de voorbije eeuwen werd hun aantal binnen de perken gehouden. Nu mag dat niet meer door een onevenwichtige reglementering. Die zal vermoedelijk pas versoepeld worden nadat de vossen de complete vogelpopulatie in de Baai van Heist hebben uitgemoord.

Vredesboodschappen belanden tot in Duitsland

Van de honderden witte ballonnen met een vredesboodschap die op 11 november op het Heldenplein werden losgelaten, heeft het gemeentebestuur ondertussen 17 kaartjes terug ontvangen. Vorig jaar werden slechts een handvol kaartjes teruggestuurd. Toen was er ook geen wedstrijd aan verbonden. De meeste antwoorden kwamen van onze noorderburen. Zelfs een landgenoot die in het noorden van Nederland een verblijf heeft vond een vredesballon op z’n landgoed. De verste ballon met de boodschap "Nooit meer oorlog, geen zinloos geweld!"is terecht gekomen in Firrel. Dat is een piepklein dorpje in Nedersaksen in het noorden van Duitsland. In vogelvlucht heeft de ballon een afstand afgelegd van 425 km. Op vrijdag 5 december worden alle kinderen van wie het kaartje door de vinders teruggestuurd werd uitgenodigd op de opening van de ijspiste. Het gemeentebestuur en de bvba Ice-Time beloont hen dan met een gratis schaatsticket. De eigenaars van de 3 kaartjes die het verst geraakten, krijgen een abonnement, goed voor 12 gratis schaatsbeurten.

Brons voor Gym Knokke-Heist

Een delegatie van Gym Knokke-Heist heeft zopas deelgenomen aan de Open Interclub Altis Hulshout. De tumblers traden in een hogere categorie aan met een daarbijhorende hogere moeilijkheidsgraad. In de verschillende leeftijdsgroepen behaalden ze mooie resultaten. Eden Fagel werd 15de en Morgane Arijs 5de in de categorie D-miniemen. Sharon Claeys eindigde 9de bij de D-beloften. Hannah Depauw turnde 3 mooie reeksen en werd beloond met een 4e plaats bij de benjamins C, net géén podiumplaats. Annabel Vandenbroucke en Magali Desmidt werden respectievelijk 6de en 9de bij de beloften B-niveau, wat een prachtig resultaat is omdat de Knokke-Heistse tumblers het moeten stellen met slechts 5 uur trainen, dit is de helft minder dan hun tegenstanders. In het hoogste niveau (A-niveau) waren Margaux Dedeene en Matilde Descamps aan de beurt. Zij turnden beiden een voortreffelijke wedstrijd. Margaux werd 6de bij de miniemen en Matilde 3de bij de beloften. Zij mocht dus huiswaarts keren met een bronzen medaille. De wedstrijd was dus een succes en een goede start voor het komende wedstrijdseizoen. Op zondag 7 december nemen de tumblers deel aan het Kempisch Kampioenschap in Oud-Turnhout.

Enquête Mediatheek

Momenteel wordt in de Mediatheek van Scharpoord en filialen een enquête gehouden onder de gebruikers. Met de resultaten van het onderzoek wil men het aanbod en het gebruik van de muziek- en filmafdeling beter kunnen afstemmen op de wensen van de gebruiker. De enquêtelijst omvat voornamelijk meerkeuzevragen. Onder meer wil men weten hoe vaak men de mediatheek bezoekt en van welke deelafdeling men gebruik maakt. Verder wordt ook gepeild naar de tevredenheid over het aanbod dvd’s en muziekcd’s. Tevens wordt nagegaan hoe behulpzaam het personeel overkomt. Na verwerking zullen de resultaten ter inzage liggen in de bibliotheek.

Rode Kruis initieert scholieren

Naar aanleiding van de week van de EHBO hebben vrijwilligers van het Rode Kruis Knokke-Heist aan 219 kinderen een initiatie ‘Hulpkick’ gegeven. Dat gebeurde in het in de lokalen van de organisatie in de ambachtelijke zone ’t Walletje. De 10 vrijwilligers deelden hun EHBO-ervaring met de laatstejaars van het lager onderwijs. Zowel brandwonden, schaaf- als snijwonden kwamen tijdens de initiatie aan bod. Daarnaast hebben de leerlingen geoefend hoe ze gespecialiseerde hulp moeten inroepen als het nodig is. Voor de jonge cursisten waren er per initiatie een handboekje en enkele gadgets voorzien. Begin januari loopt op zaterdagvoormiddag ook een cursus voor volwassenen.


De planning kan men terugvinden op www.rodekruisk-h.be.
Info en inschrijvingen: Dominique Beernaert, tel. 050 62 50 69, gsm 0496 860956, e-mail:
beernaert-boudens@skynet.be

26.11.08

Vierde wethouder Sluis bekend

Bemiddelaar en voormalig burgemeester Cees van Liere presenteert woensdagnamiddag de vierde wethouder in Sluis. Het gaat om de 67-jarige Ben Hennekam. Het is zijn taak om onze buurgemeente uit de bestuurlijke crisis te helpen. Hennekam is een ervaren politicus die met name in Den Haag veel contacten heeft. Het voorbije jaar hielp hij ook problemen oplossen in de Nederlandse gemeente Drimmelen. Hennekam kent Sluis vooral door vakanties met zijn kinderen op een camping in onze grensregio.

Eerste Geniestraat enkel plaatselijk tweerichtingsverkeer

In de omgeving van de Eerste Geniestraat in de badstad wordt momenteel op heel wat bouwwerven gewerkt. Zwaar vervoer belemmert er vaak de doorgang. Om te voorkomen dat automobilisten noodgedwongen de verkeerde rijrichting nemen, wordt het eenrichtingsverkeer in de straat opgeheven tot 30 juni volgend jaar. In die periode zal het gebruik van de weg echter beperkt worden tot plaatselijk verkeer.

Verbreding Schipdonkkanaal: "Niet haalbaar en niet wenselijk"

Dat zeggen professoren Georges Allaert en Frank Naert. Je leest er HIER meer over.

Dichtbaggeren Heistse stroomgeul goedkoper

Onderzoek heeft volgens het gemeentebestuur van Knokke-Heist uitgewezen dat het dichtbaggeren van de stroomgeul voor Heist de goedkoopste oplossing is. De laatste jaren heeft zich vlak voor de kust van de deelgemeente een grote zandbank ontwikkeld die zienderogen toeneemt. Zo moet men bij springtij al 2 km vanaf de dijk wandelen om de laagwaterlijn te bereiken. Omdat er tussen de zandbank en het strand een stroomgeul is ontstaan is de situatie bijzonder gevaarlijk voor watersporters, baders en zelfs wandelaars. Volgens de eerste ruwe berekeningen is voor het dempen van de geul minstens een half miljoen kubieke meter zand nodig. Dat betekent een kostenplaatje van 40 miljoen euro. Door de werken zou de strandbreedte meteen verdubbelen. Maritieme modellen wijzen trouwens uit dat de zandophoping daarna zou blijven voortgaan. Op den duur zou het Heistse strand op plaatsen een breedte krijgen van 2,5 of zelfs 3 km. Begin volgend jaar wordt de financiële haalbaarheid becijferd. Het Coördinatiepunt Duurzaam Kustbeheer zal dan ook zoeken naar een alternatieve invulling van het recreatief strandgebruik in Heist op langere termijn. Daarbij wil men gebruik maken van de voordelen van een breed strand.

Vijf tips over inbraken bij Toversluis

Bij de Zeeuwse politie zijn tot nu toe vijf tips binnengekomen over een serie inbraken in amusementscentrum Toversluis in Sluis. Aan de zaak werd dinsdagavond aandacht besteed in het tv-programma Opsporing Verzocht op Nederland 1. De politie in Knokke-Heist had tevoren ook de bevolking bij ons opgeroepen om de uitzending te bekijken. De daders zouden namelijk mogelijk in aanmerking komen voor inbraken die in Knokke-Heist en Damme gepleegd werden. Op camerabeelden was te zien hoe drie daders zich toegang tot het pand verschaften. Ook werden beelden getoond van drie mannen die zich verdacht ophielden in de buurt van Toversluis en dan in een wagen weer wegreden. De politie kan nog niet aangeven of er bruikbare tips zijn binnengekomen. Men hoopt nog meer tips te ontvangen na de heruitzending van woensdagmorgen en van mensen die het filmpje bekijken op het internet.

U kunt de uitzending op het internet herbekijken via volgende link: http://www.avro.nl/tv/programmas_a-z/opsporing_verzocht/
Wie personen herkent of de politie meer inlichtingen kan geven, wordt met aandrang gevraagd contact op te nemen met de politie op het telefoonnummer 050 619 600.

Hinder voor kustverkeer

Het doorgaand kustverkeer vanuit Knokke-Heist richting Blankenberge zal straks ook in Zeebrugge verder gehinderd worden. De Lijn heeft namelijk opdracht gegeven om graafwerken uit te voeren naast de trambedding langs de Kustlaan. Het gaat om werken over een paar honderd meter tussen de Azorenstraat en de New Yorklaan. De werken moeten op 6 december van start gaan en zouden minstens een maand duren. Het verkeer richting Blankenberge wordt op het rechter rijvak gehouden. Het linker rijvak wordt gebruikt voor de uitvoering van de werken.

Diaspora Vlaamse vaartuigen

Het scheepsbemiddelingsbedrijf ‘Jofra Shipping & Trading’ heeft voor een aantal voormalige vissersvaartuigen een nieuwe bestemming gevonden. Onder de vissersschepen ook vaartuigen van rederijen uit Knokke-Heist en Zeebrugge. De Z 583 ‘Angelina’, die toebehoorde aan de Rederij Hertsens uit de badstad vertrekt binnenkort naar de nieuwe thuishaven Boma in Congo. Daar zal het vaartuig in de toekomst dienst doen als bevoorradingsschip. De Z 183 ‘Christopher’ belandt zeer waarschijnlijk in Kameroen. De Z 196 ‘Zeeduivel’ wordt momenteel in Den Helder omgebouwd tot het wachtschip ‘Pelican’ voor de rederij Alaborg Offshore Services. De vangstrechten en visserijlicenties voor al deze vaartuigen zijn inmiddels verkocht en voor de Belgische visserij behouden. Verder heeft Jofra Shipping & Trading de 19 meter lange O 20 ‘NYX’ van BVBA Goewind inclusief licenties aangekocht en inmiddels doorverkocht. Nieuwe eigenaar is de BVBA Endever. De kustvisser uit 1963 opereert nu vanuit Zeebrugge.

Voorwaardelijke celstraf wegens medische blunders

In Nederland wil het Openbaar Ministerie, dat een Belgische vaatchirurg een voorwaardelijke celstraf krijgt na twee medische blunders. De 61-jarige arts liet in 2005 en 2006 in een Rotterdamse polikliniek tot twee keer toe een 180 centimeter lange staaldraad in het lichaam van een patiënt achter. De zogenoemde voerdraad ging door het lichaam zwerven en belandde in het hart wat een levensbedreigende situatie veroorzaakte. De chirurg raakte eind de jaren 80 ook al in opspraak toen hij destijds in het ziekenhuis in Knokke werkzaam was. De officier van justitie eiste dinsdag voor de rechtbank in Rotterdam vier maanden voorwaardelijke celstraf en twee jaar ontzetting uit het beroep van arts.

25.11.08

DRINGEND POLITIEBERICHT

Naar aanleiding van onderzoeken in verband met inbraken in Nederland en België (en ook in Damme en Knokke-Heist ! ) vraagt de lokale politie Damme/Knokke-Heist om vandavond (dinsdag) om 21.45 uur, het programma "Opsporing verzocht" te bekijken op de televisiezender "Nederland 1".Het opsporingsprogramma in samenwerking met de Nederlandse politie en justitie zal dieper ingaan op een inbraak te Sluis (Nederland). De politie toont daarbij beelden van een inbraak bij Toversluis in Sluis. Bij het recreatiecentrum is dit jaar meerdere keren ingebroken. De inbrekers vernielden gokautomaten en gingen er met een aanzienlijk geldbedrag vandoor. De camera legde de inbraken op 22 september en 7 oktober vast. De beelden laten drie daders zien, die met geweld gokautomaten openen. Zij probeerden zich onherkenbaar te maken met mutsen en capuchons, maar desondanks zijn hun gezichten goed te zien. De uitzending is op Nederland 1 van 21.50 uur tot 22.25 uur, een herhaling op woensdag om 10.05 uur op Nederland 2. Mogelijks houden deze feiten dus verband met onderzoeken in België. Wie personen herkent of de politie meer inlichtingen kan geven, wordt met aandrang gevraagd contact op te nemen met de politie Damme/Knokke-Heist op het telefoonnummer 050 619 600.

Michelin Ster voor ‘Sel Gris’

Het creatieve Restaurant ‘Sel Gris’ langs de Zeedijk in Duinbergen mocht dinsdag onverwacht z’n eerste Michelin ster binnenrijven. Eerder sleepte het restaurant ook reeds de "Trofee Jacquart voor de Rijzende Ster in de Belgische Gastronomie 2008" in de wacht. De jonge chef Frederik Deceuninck zegt niet bang te zijn van de onvermijdelijke extra druk die een Michelin ster meebrengt. Hij heeft dan ook een prima scholing achter de hand. Na studies in Ter Groene Poort was hij twee jaar 'chef de partie' in de Karmeliet en drie jaar sous-chef in het bekende kustrestaurant Jardin Tropical.

Willemsfondsdictee in Knokke-Heist

Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE

Jeugdvriendelijkheid beloond bij TCD

De Vlaamse Tennisvereniging heeft duidelijk z’n waardering laten blijken voor de jeugdwerking van Tennisclub Duinbergen. TCD kreeg andermaal het kwaliteitslabel ‘Jeugdvriendelijke Tennisclub’ toegekend. Daarenboven werd de club opnieuw uitgeroepen tot ‘Laureaat Jeugdvriendelijke Tennisclub 2008’. De Vlaamse Tennisvereniging was onder de indruk van de zorg voor winterwerking, conditietraining en wedstrijdbegeleiding van jeugdcoördinator Tine Gobert en haar team. De behaalde titels leveren een paar honderd euro’s op aan trainingscheques, didactisch tennismateriaal en materiaalsubsidies.

Subsidie voor Zeebrugge en Esbjerg

De havens van Zeebrugge en het Deense Esbjerg krijgen 5,3 miljoen euro subsidies van Europa. Ze zijn hiermee de eerste Maritieme Snelwegen die hiervoor in aanmerking komen. De twee havens ontvangen deze subsidie voor de aanpassen van hun haveninfrastructuur. Dit moet bijdragen tot verbeterde maritieme verbindingen tussen Vlaanderen en Denemarken. Zowel Vlaams minister-president Kris Peeters als havenvoorzitter Joachim Coens reageren opgetogen. Cobelfret Ferries startte de wekelijkse ro/ro-dienst tussen Zeebrugge en Esbjerg in januari 2005.

Grootscheepse oefenalcoholcontrole

Studenten van de West-Vlaamse politieschool en de richting Verkeerskunde van het HITEK hebben met de politie van Knokke-Heist een grootscheepse ‘alcoholcontrole’ gehouden. Dat gebeurde langs de kustweg voor de Lichtenbrug richting Heist. Strikt genomen werd de controle dus uitgevoerd op het grondgebied van Zeebrugge. Bedoeling van de oefening was de leerstof omzetten in de praktijk. Het gezamenlijk opleidingsmoment tussen aspirant politiemensen, verkeersdeskundigen en politiemensen in functie was meteen een primeur voor Vlaanderen. Tijdens de controle hadden de cursisten van de politieschool vooral aandacht voor de boordpapieren, verzekering en identiteit van de autobestuurders. Ook werd een alcoholtest afgenomen.

Alert parkeertoezicht in Knokke-Heist zorgt voor fikse boete

Een chauffeur uit Londerzeel kreeg van de politierechter in Brugge 137 euro boete voor het gebruik van een elektronische parkeerschijf. De man werd een jaar geleden door de politie in de badstad in een blauwe zone geverbaliseerd omdat hij in zijn auto een elektronische parkeerschijf had gelegd. Die schijven zijn voorzien van een geïntegreerde quartzklok waardoor de parkeertijd altijd 'juist' staat ingesteld. Ze zijn vrij te koop op het internet voor 6 tot 8 euro. Politierechter Rudi Sierens merkte op dat binnenkort nog gelijkaardige zaken behandeld worden 'dankzij de alerte parkeertoezichter in Knokke-Heist'.

24.11.08

Vlakte van Raan wordt beschermde natuur

De Nederlandse Minister Verburg is begonnen met de procedure om van de Vlakte van Raan beschermde natuur te maken. Het gebied met zandbanken strekt zich uit van bij de grens met Knokke-Heist tot in de monding van de Schelde. Onze noorderburen gaan onder meer ook de Doggersbank beschermen. Op die manier wil men voldoen aan de Europese verplichting om te werken aan een ecologisch netwerk op zee.

Vrouw komt om bij brand in Zeebrugge

Bij een brand in een woning langs de Evendijk-Oost in Zeebrugge is maandagmorgen een bejaarde vrouw om het leven gekomen. Dat heeft het parket in Brugge bevestigd. Het lichaam van de 82-jarige vrouw is verkoold teruggevonden in de keuken. Daar zou de brand ook zijn ontstaan. Het parket heeft inmiddels een branddeskundige ter plaatse gestuurd.

Heraanleg nieuwe trottoir

Deze week wordt door de aannemer in een klein deel van de vernieuwde Ramskapellestraat het voetpad heraangelegd. Dat komt omdat de de proefresultaten ten opzichte van de vooropgestelde waarden onvoldoende blijken. Momenteel wordt in de deelgemeente ook gewerkt aan de rijwegverharding van de Ramskapellestraat tussen Noordwatergang en Jonckheerestraat. Om de aansluiting van de rijbaan in Biezenmaat met de Ramskapellestraat mogelijk te maken, zal alle toegang voor voertuigen onderbroken worden in de week van 15 december. Deze aansluitingswerken zullen 1 week in beslag nemen.

Knokke-Heist in actie tegen geweld op vrouwen

Van 25 november tot 6 december loopt de internationale witte lintjescampagne tegen geweld op vrouwen. Regisseur Lieven Debrauwer heeft zich geëngageerd om als bekend gezicht te fungeren voor de campagne in onze provincie. Ook het gemeentebestuur van Knokke-Heist ondersteunt deze protestactie. Affiches werden opgehangen en aan het personeel werd gevraagd om de pin met witte lintjes zichtbaar te dragen tijdens de actieweek. Op deze manier hoopt het gemeentebestuur het taboe te doorbreken, dat nog altijd rust op deze problematiek.

Lippens wil telling vossen

Burgemeester Lippens wil een telling van de vossenpopulatie in onze provincie. De burgemeester stelt vast dat steeds minder landbouwers kippen houden. Volgens de boeren is dat omdat de vossen teveel neerhofdieren doodmaken. Uit observatie blijkt, dat het aantal vossen de jongste tijd sterk is toegenomen. Maar niemand blijkt over actuele cijfers te beschikken. Gouverneur Breyne stelt dat er al bijzondere maatregelen van kracht zijn in de strijd tegen de toenemende vossenpopulatie. Hij laat onderzoeken of een telling mogelijk en noodzakelijk is. Lippens noemt het onvoorstelbaar dat er op schilderijen van een eeuw geleden kippen lopen op de boerderijen en dat dit nu niet meer het geval is.

Geïntegreerde database voor activiteiten broodnodig

Uit de beleidsnota voor volgend jaar blijkt dat Knokke-Heist van plan is om de website te moderniseren. Volgens de Open VLD is dat ook broodnodig omdat de huidige site ‘beperkt en niet gebruiksvriendelijk’ is. Vooral het terugvinden van de vele activiteiten in de badstad is een echte puzzel. Knokke-Heist heeft sinds jaren nood aan een overkoepelende database waarin alle activiteiten van toerisme en cultuur tot sport met weinige klikken kunnen op het scherm getoverd worden. Nu lijkt het alsof elke dienst een aparte manier heeft om de activiteiten kenbaar te maken bij het publiek.

Sneeuw stopt voetbal

Het plotse barre winterweer trok zondag een dikke streep door de voetbal in onze regio. De uitwedstrijden van FC Knokke en FC Heist werden uitgesteld. Bij de rest van de ploegen werd het spel vanwege de sneeuw stopgezet. De wedstrijden zullen op latere datum worden ingehaald.

Dieven ingerekend

In Knokke-Heist heeft de politie afgelopen weekend twee illegalen ingerekend. Ze worden verdacht van het stelen van dure merkkledij in de Franse modewinkel Façonnable langs de Kustlaan. In totaal hadden de twee voor 2.300 euro kledij buitgemaakt. Eén van hen stond geseind voor twee veroordelingen die hij nog moet uitzitten. Beide mannen werden ter beschikking gesteld van de onderzoeksrechter.

Sneeuwtocht voor Wandelende Noordzee Boys

Zondag is de jaarlijkse stormtocht in Blankenberge voor de ‘Wandelende Noordzee Boys’ uit Knokke-Heist een ware sneeuwtocht geworden. Met de 20ste editie van de tocht was het meteen de eerste keer dat de deelnemers af te rekenen kregen met sneeuw. De Knokke-Heistsenaars vormden met hun 66 deelnemers de grootste groep wandelaars. Daarvoor mochten ze dan ook een beker mee naar huis nemen.

Trein uit Knokke slachtoffer eerste sneeuwprik

Het treinverkeer kreeg zondag door de eerste sneeuwprik in ons land her en der af te rekenen met plaatselijke problemen. In de regel ging het om vertragingen met vijf tot tien minuten. Een uitschieter daarbij was een trein Knokke-Genk, die voornamelijk door een ondergesneeuwde en defecte wissel in het Brusselse een vertraging liet optekenen van ruim anderhalf uur.

23.11.08

Poppen met een missie

Na ruim een jaar voorbereiding is de Keuvelhoekschool in Knokke zopas van start gegaan met een uniek Comeniusproject voor kleuters. Het gaat om een uitwisseling van poppen met scholen in Hongarije, IJsland en Wallonië. Het initiatief kreeg de naam “Puppets with a mission”. Inmiddels zijn de poppen Jules en Pompom uit de badstad via Zaventem per vliegtuig in Hongarije gearriveerd. De poppen zijn vergezeld van een koffer met allerhande materiaal. Onder meer werden CDs met foto’s van de school en een aantal woorden in het Nederlands meegestuurd. Plus ook een verhalenboek, liedjes en documentatie over Knokke-Heist. Bijzondere aandacht gaat in het project naar “early language learning”. Het is belangrijk dat kleuters snel inzien dat een andere taal geen barrière hoeft te zijn. De komende twee jaar zullen alle poppen op bezoek geweest zijn in alle partnerscholen. De werking van het project wordt inmiddels met argusogen gevolgd in verschillende Europese Nationale Agentschappen, en niet in het minst bij Epos, het Vlaamse agentschap.