5.7.13

Wrakkenontvanger nodig aan onze kust

Om het onderwatererfgoed beter te beschermen, moet dringend een ‘wrakkenontvanger’ worden aangesteld. Dat zegt maritiem archeoloog Tomas Termote.  “Duikvondsten moeten gemeld worden,” aldus Termote. “Zolang geen deskundige is aangesteld, kraait daar echter geen haan naar.” In 2007 werd de federale wrakkenwet goedgekeurd, maar die heeft nog geen uitvoering gekregen door het ontbreken van de nodige koninklijke besluiten. Het is trouwens in onze gewesten al eeuwen zo dat alle goederen die uit wrakken mee aan land gebracht worden moeten worden aangegeven aan de zogeheten “strandvonder”. Dat gebeurde echter bijna nooit. In 1938 leidde het overtreden van deze wetgeving uit de Nederlandse tijd wel tot een grote reeks huiszoekingen in Heist. Vissers hadden namelijk het Zweedse vrachtschip “Nippon” zo goed als leeggeplunderd nadat het was gezonken voor de kust van Blankenberge. Bij laag tij klauterden de vissers aan boord van het schip en haalden de bovenste dekken leeg.  Het schip kwam uit Japan en vervoerde op de onderste dekken trouwens oorlogsmateriaal voor Hitler. De massa porselein die de vissers uit het ruim haalden werd (uiteraard) niet aangegeven aan de “strandvonder”. In Heist was dat de burgemeester, op dat moment Felix Demyttenaere. De vissers gingen er van uit dat alles wat van zee kwam hen toebehoorde en niet de Belgische staat.

Archiefbeelden Knokke-Heist Deel 2

De Knokke-Heistse auteur Adelijn Calderón blikt in het tweede deel van de boekenreeks ‘Archiefbeelden Knokke-Heist’ 100 jaar terug naar onze badplaats. Het boek neemt u via meer dan 200 foto’s mee op een reis langs de meest ingrijpende en boeiende momenten van onze kustgemeente. Ontdek Knokke-Heist tijdens de donkere periode van de Eerste Wereldoorlog. Flaneer langs de dijk en zie het Casino verschijnen. Maak kennis met markante figuren, waaronder wijlen Georges Rombout uit de Knokke-Heistse geschiedenis en geniet vooral van de unieke blik op het verleden die u aangeboden krijgt.

Archiefbeelden Knokke-Heist Deel 2 bouwt verder op het succesvolle boek Archiefbeelden Knokke-Heist uit 2003 van de bekende Lisseweegse letterkundige Johan Ballegeer (1927-2006). Het is een uitgave van Tempus – The History Press. De distributie van het boek is in handen van Agora en is te verkrijgen in de betere boekhandels.


Voor meer info: www.agorabooks.com

Niet snel verbreding Schipdonkkanaal

Het Schipdonkkanaal, de 46 km lange afvoervaart die bij Heist-West naast het Leopoldkanaal in zee loopt, wordt voorlopig niet breder gemaakt om te zorgen voor een betere binnenvaartontsluiting van de haven van Zeebrugge. Het plan, dat al jaren aansleept, krijgt in deze legislatuur alvast geen groen licht.  Ook daarna lijkt het onzeker. Er is in de regio maar weinig maatschappelijk draagvlak voor het plan. Dat komt onder andere door de ecologische gevolgen van verbredingswerken. Bovendien zou de uitvoering van het plan ruim 650 miljoen euro kosten. Dat geld is er momenteel niet.

Filmopnames in Knokke-Heist voor "Ich und Kaminski"

De crew van de nieuwe Duitse film "Ich und Kaminski" van regisseur Wolfgang Becker strijkt op 22 juli neer op het strand van Knokke-Heist voor opnames. Op het einde van de Zeedijk ter hoogte van Het Zwin brengen onder meer Daniel Brühl en Jesper Christensen het verhaal over Manuel Kaminski tot leven. De opnames zijn in handen van de productiehuizen X-Filme (D), ED Productions (B) en Potemkino (B). Location management wordt verzorgd door Casting & Location.


De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van Daniel Kehlman. Ich und Kaminski is een satirische film over de kunstwereld waarbij de arrogante kunstcriticus Sebastian Zöllner met de halfblinde en schijnbaar seniele kunstenaar Manuel Kaminski door Europa trekt en uiteindelijk aan zee belandt. Zöllner schrijft een stuk over de kunstenaar en kan niet wachten totdat die sterft om zo meer geld te kunnen verdienen met zijn verhaal.

Britse pleziervaartuigen straks weer in Vlaamse havens

Onder meer in Zeebrugge hoopt men straks weer meer Britse pleziervaartuigen op bezoek te krijgen. Minister van Financiën Koen Geens heeft namelijk in de kamer aangekondigd dat de douanediensten iets soepeler moeten omgaan met Britse zeilers die met rode diesel onze jachthavens aandoen. Op het Europese vasteland is enkel witte diesel toegelaten. Frankrijk en Nederland stelden zich eerder al soepeler op als de Britten ten minste kunnen aantonen dat ze de rode diesel in Groot-Brittannië hebben aangekocht. 

Yesman Hans krijgt surfles in Knokke-Heist

Yesman Hans, bekend van het Radioprogramma Studio Brussel heeft een heel jaar tegen elke uitdaging YES gezegd. Deze maand keert Yesman dat eenrichtingsverkeer om en stelt hij zich maar één vraag: zegt Vlaanderen “yes” tegen Yesman? Hans reist door het land zonder geld, extra kleren, eten, kredietkaarten, tent of ander onderkomen. Elke dag doet hij een andere gemeente, dorp of stad aan en test hij de plaatselijke Yes-factor. Zo kwam hij deze week terecht op Surfers Paradise voor zijn allereerste surfles. En natuurlijk kreeg Yesman Hans een dikke “YES” van Surfers Paradise en hielpen de surfboys hem op de plank.

De Munt op het Knokke-Heistse strand

In de zomer is het Brusselse operatheater De Munt gesloten, maar wie recente producties alsnog wil zien, kan in Knokke-Heist terecht. Bij Nikki’s World op het strand tegenover het Heldenplein in Heist vertoont De Munt de komende twee producties. Op 11 juli en 22 augustus kan men Manon Lescaut van Puccini bekijken. Op 8 augustus wordt de vertoning Passion van Pascal Dusapin, een stuk dat donderdag ook al te zien was. De afscheidsvoorstelling van José van Dam bij De Munt was in 2010 de opera Don Quichotte van Jules Massenet. Op het strand te zien op 18 juli en 29 augustus. Op 1 augustus wordt Lucrezia Borgia van Donizetti eenmalig vertoond. 

Op de website van De Munt staat de programmering voor de komende maanden. Wie met twijfelachtig weer wil weten of het doorgaat, kan de website van Nikki’s World raadplegen.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

4.7.13

Cirque du Soleil tent rechtgetrokken

Op de nieuwe Duinenwaterparking in Knokke-Heist werd om 13u donderdagnamiddag de grote kathedraaltent voor de show Kooza van Cirque du Soleil rechtgetrokken. Voor de “Raising of the tent” waren ruim 90 kloeke mannen en vrouwen in de weer. In een gecoördineerd vertoon zetten ze kloksgewijs manueel en simultaan honderden tentpalen recht. De hele operatie werd in zo’n 10 minuten afgewerkt. Het resultaat:  de zeer herkenbare witte Cirque du Soleil tent die boven het landschap torent. Woensdag was van de grote kathedraaltent nog niks de bespeuren, zo snel werd alles klaargemaakt” zegt pr-verantwoordelijke Adrian Gonzales.

Bovenop de tent vormen de Canadeese, Quebecaanse, Belgische en Cirque du Soleil vlag letterlijk de kers op de taart. Vanaf heden kan iedereen die Knokke-Heist binnenrijdt langs de Natienlaan of via de trein aankomt niet meer naast de 56m hoge Grand Chapiteau tent kijken.

De grote Carpa Blanca, met een diameter van 51 meter, bestaat uit 18 stukken vuurvaste vinyl en werd vervaardigd in Bordeaux (Frankrijk) door de onderneming Voileries du Sud-ouest, wereldberoemd voor zijn grote tenten. Het gevaarte weegt bijna 5,3 ton. In totaal is op de Duinenwaterparking 17 000 vierkante meter gereserveerd voor de installatie van de Kooza infrastructuren.

Naast de Grand Chapiteau bevat het Cirque Du Soleil dorp ook nog een Tapis Rouge VIP tent, een artiestendorp, de box office, de kantoren, een keuken en bijhorend restaurant,  een school, enz.  

Op het moment van het rechttrekken van de grote kathedraaltent kwamen donderdagmiddag nog voortdurend vrachtwagens uit Spanje aanrijden met materiaal voor de show. Ook was men net het keukengedeelte bij het restaurantgedeelte voor de crew aan het voegen. De keuken vormt het hart van het dorp. Er worden niet alleen dagelijks 300 maaltijden geserveerd (zes dagen per week), maar het is ook de ontmoetingsplaats voor alle leden van de tournee (artiesten en medewerkers).

Voor de “Raising of the tent” waren donderdag ook fotografen en persmensen komen opdagen. Voor de veiligheid werden ze allemaal uitgedost in een fluohesje en een “hard hat”.  De komende dagen wordt het hele Koozadorp verder uitgebouwd. Daaronder ook de artiestentent. Die beschikt over een ruimte voor de kostuums, de loges van de artiesten, een trainingsruimte met toestellen en een fysiotherapiezaal.  De artiesten zelf zijn nog niet in Knokke-Heist aangekomen. “De meesten zijn met vakantie of terug naar huis” zegt Adrian Gonzales.

Programma voorstellingen:
De voorstellingen vinden plaats van donderdag 18 juli tem zondag 18 augustus. Elke dag vinden er 1 of 2 voorstellingen plaats m.u.v maandag, dat is hun rustdag.

Praktisch:
Je vindt KOOZA naast het treinstation van Knokke-Heist, Natiënlaan, 8300 Knokke
Tickets vanaf 34 euro, premiumtickets 104,5 euro

Je leest er meer over bij KOOZA KOMT NAAR KNOKKE-HEIST

Volg KOOZA ook via TWITTER

Yoga Sessions met Lucie Hoffmann in Knokke-Heist

Bent u op zoek naar een combinatie van inspanning en ontspanning? Dan kan yoga wel eens iets voor u zijn. Deze manier van bewegen bewijst al eeuwenlang dat het een helende werking heeft op lichaam en geest. Lakeside Paradise pakt daarom vanaf 4 juli uit met een yogacursus in samenwerking met Lucie Hoffman. De cursus vindt er plaats op donderdagavond en zondagochtend.

Lucie Hoffmann kwam tijdens haar vele reizen naar het Oosten in contact met een andere levensstijl, waar yoga harmonieus een plaats in vond. De voorbije jaren vond Lucie tijdens de koude wintermaanden in India een tweede thuis. Daar werkt ze samen met haar vriend Jelle mee in het sociaal project SISP. India is de bakermat van de yoga en Lucie kon er dan ook lessen volgen bij leraars die yoga met de paplepel meekregen. In 2011 behaalde ze na een intensieve training in Kollam, Zuid-India, haar internationaal erkende diploma tot yogaleraar. Tijdens haar lessen baseert ze zich voornamelijk op de traditionele Hatha yoga, doorprikt met invloeden van de populaire Sivananda yoga.

De lessen vinden plaats in het watersportcomplex Lakeside Paradise dat er net een gloednieuw clubhuis bij kreeg met alle faciliteiten zoals kleedkamers, toiletten, warme douches, een bar en lounge area met open haard. Zo kunt u na de yogasessie nog even bijpraten met een smoothie in de hand. Bij zomerse temperaturen vinden de lessen plaats op het dakterras met zicht op het meer, bij regenweer kunt u terecht in de polyvalente zaal die dankzij de grote ramen ook een buitengevoel creëert.

U hoeft zeker geen topatleet te zijn om yoga te beoefenen, dus iedereen is welkom. De enige vereisten zijn een gezonde interesse in lichaamsbeweging en de wil om uw hoofd leeg te maken. Er wordt gewerkt in groepjes van maximaal 12 personen. U dient dan ook op voorhand te reserveren.

Wat meebrengen?
U mag uw eigen yogamatje meenemen, maar er zijn ook voldoende matjes ter plaatse beschikbaar. Yoga beoefent u op blote voeten en in losse, comfortabele kledij. Neem ook best een handdoek mee.

Prijs: 12 euro per les of 100 euro voor een 10-lessenreeks (geldig voor 3 maanden).

Wanneer?
-       Elke donderdagavond van 20 tot 21.15 uur
-       Elke zondagochtend van 8.30 tot 9.45 uur

Hoe reserveren?

Gelieve steeds op voorhand uw plaats te reserveren en dit ten laatste daags voor de les. Reserveren doe je door een sms te sturen naar 0494/75 64 73 of door een mail te sturen naar lakesideyogalucie@gmail.com.

Huizen kopen in Knokke-Heist in de New-York Times

Op hun nationale feestdag kunnen de Amerikanen zich vandaag onder meer eigen maken hoe men het best huizen koopt in Knokke-Heist. In de New-York Times heeft Marcelle Fischler het namelijk over “House Hunting in…” onze badstad. In het artikel komt ook Toerismeschepen en notaris Anthony Wittesaele aan bod met de nodige informatie. In de krant wordt onder meer heel wat aandacht besteed aan het “Witteduivenhof” in Knokke. Ook komen de uitbaters van enkele immokantoren aan het woord in het artikel. De Amerikanen wordt er op gewezen dat ze diep in hun beurs moeten tasten als ze een eigendom willen kopen in Knokke-Heist; tussen de 295.000 euro en meer dan 8 miljoen euro heet het. Het complete artikel in de New-York Times kun je HIER lezen.

Buren bij Kunstenaars

De Provincie West-Vlaanderen pakt op vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 oktober uit met de tiende editie van ‘Buren bij Kunstenaars’ – open-atelierdagen. In totaal nemen 1.685 kunstenaars uit de hele provincie deel aan het evenement. Dat zijn er maar liefst 225 meer dan vorig jaar. Samen zijn ze goed voor 984 ateliers. In Knokke-Heist zijn er elf deelnemende ateliers. De toegang is overal gratis. 

Kunstenaars aan het werk
U kunt er de kunst bewonderen van al deze amateurs of professionelen uit verschillende disciplines: grafiek, schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie, videokunst, kunstambachten, installatie, multimedia,… Door de ateliers ook op vrijdag open te stellen, krijgen scholen de kans om een kunstenaar in klasverband aan het werk te zien. Het project loopt gelijktijdig in Noord-Frankrijk in het Département du Nord en het Département Pas-de-Calais.

Wie doet mee in Knokke-Heist?
In onze gemeente zijn er 11 ateliers die hun deuren openstellen: “Boekbindcollectief 14 x 14 521) – creatief boekbinden” in de Bibliotheek in CC Scharpoord, Helena Gabriels (vilten, schilderen op zijde, fimo allerhande), Luc Gobyn (Piningobini), Axelle Goubau (hedendaags, abstract, acryl), Vera Hutsebaut (kleisculpturen, acryl op doek, figuratief en abstract), Mieke Pieters (olieverf op doek, levend model), Alex Van Den Bossche (op de grens van beeldhouwkunst en schilderkunst), Marina Van Deursen (acrylschilderijen, steengoed, porselein), Marc Van Rechem (expressionisme), Vrij Atelier De Speelman en Nadine Wachtelaer (assemblages, abstracte kunst). De adres- en contactgegevens van de Knokke-Heistse kunstenaars vindt u hier terug.

Wegwijsbrochure
De wegwijsbrochure bevat alle adressen en openingsuren per atelier, gerangschikt per arrondissement en per gemeente. Drie handige indexen (op naam van de deelnemer, op naam van het collectief en op gemeente) maken het zoeken eenvoudiger. De brochures zijn beschikbaar vanaf 15 september bij de gemeente, toeristische dienst, openbare bibliotheek, academie, cc Scharpoord, de deelnemende kunstenaars. U kunt deze ook aanvragen via 0800 200 21 of viaprovincie@west-vlaanderen.be.

Uitgebreide zoekmachine op de website
Op de website vindt u alle praktische informatie en enkele impressies van werken. Er zijn drie zoekmogelijkheden: op ‘kaart (per gemeente)’, op naam van de ‘kunstenaar’ (of het collectief) of via ‘uitgebreid’ zoeken. Ook kunt u er verder surfen naar de website van de kunstenaar. De zoekmachine biedt de kans om ook persoonlijke selecties te maken.

Definitieve afsluiting van de Van Nieuwenhuysestraat?

Eind november vorig jaar heeft de Dienst Maritieme Toegang de Van Nieuwenhuysestraat in Knokke-Heist afgesloten voor het autoverkeer. Dat is de doorsteekweg langs de vroegere spoorwegberm tussen het viaduct van de Heistlaan en de Minervarotonde bij de landwaartse sluisbruggen in Zeebrugge. De politie stelt vast dat de sluiting een aanzienlijke verbetering inhoudt voor de bewoners van de Heistlaan omdat er nu veel minder vrachttrafiek naar de haven van Zeebrugge is. Omdat er tijdens de proefperiode bij het gemeentebestuur geen klachten over de afsluiting zijn binnengekomen, heeft het schepencollege in principe geen bewaren tegen een definitieve sluiting.  In de sociale media waren er echter wel heel wat mensen die de afsluiting van de Van Nieuwenhuysestraat ten zeerste betreurden. Bij afsluiting wil Knokke-Heist evenwel dat aan een aantal voorwaarden voldaan wordt.

Zo moet de straat toegankelijk blijven voor de fietsers die gebruik willen maken van de nieuwe fietsverbinding of naar Zeebrugge fietsen. De hulp- en veiligheidsdiensten moeten altijd kunnen blijven doorrijden. Hiervoor beschikken brandweer, MUG en politie trouwens over een sleutel om de slagbomen te openen. Het Agentschap Wegen en Verkeer zou ook het kruispunt met de Heistlaan veiliger moeten herinrichten. AWV heeft momenteel geen budget hiervoor maar onderzoekt nu of de hoekvorm eventueel kan weggenomen worden met reguliere budgetten.


Ten slotte moet ook het complexe statuut van de afgesloten weg uitgeklaard worden. Momenteel is het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) eigenaar van de Van Nieuwenhuysestraat op het grondgebied van Knokke-Heist. Het schepencollege stelt voor dat MDK dit kosteloos zou overdragen zodat de gemeente hier een randparking met volkstuintjes kan creëren. Het stuk tussen de 2 slagbomen op het grondgebied van Brugge is eigendom van de dienst Maritieme Toegang. Het Agentschap Natuur en Bos is vragende partij om daar de 2 natuurgebieden (Sashul en Kleiputten) met elkaar te verbinden.  Dit plan zal ANB in overleg met het gemeentebestuur nog verder bespreken.    

Grote olifant op het Lichttorenplein in Knokke-Heist

Tussen 13 juli en 18 augustus vindt op het strand ter hoogte van het Casino Knokke de kunsttentoonstelling plaats: ‘The imaginarium of Hannes D’Haese: I dream of a better world’. Om deze gratis expo te promoten wordt tussen 12 juli en 19 augustus  op het Lichttorenplein een kunstwerk van Hannes D’Haese geplaatst. Het gaat om een grote olifant van zo’n 2,6 m hoog die bezoekers moet lokken naar de moderne ‘Ark van Noah’ expo. Eerder stelde de kunstenaar al ietwat kleinere olifantexemplaren ten toon, onder meer in Londen.


Het kunstwerk in Knokke komt aan de linkervoorzijde van het Lichttorenplein. De olifant past binnen het thema van de tentoonstelling die niet zomaar een veroveringstocht is. D’Haese bouwt de Ark van Noah na, omgeven door de wereld van dieren op weg naar de Ark. De expo komt op een oppervlakte van zo’n 2.400 m². De kunstwerken zijn erg kleurig en etaleren de ‘ziel’ die ze kregen van de kunstenaar. Met de tentoonstelling wil de kunstenaar de bezoekers hoop geven, maar tegelijk de bittere ernst van de huidige wereld onderstrepen. Milieu is een belangrijke prioriteit om de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen veilig te stellen. Horizon Net zorgt tijdens het project voor jongerenanimatie. Iedereen kan er aan den lijve ondervinden wat recycleren zou moeten inhouden.

Heuvelpad in Duinbergen afgesloten voor het verkeer

Vandaag 4 juli en morgen 5 juli is het Heuvelpad in Duinbergen afgesloten voor het verkeer tussen de Poststraat en de Bocheldreef. Dit komt omdat dringende herstellingswerken nodig zijn. Die worden uitgevoerd in opdracht van Eandis door de firma Ingelbrecht.

Windturbinepark op Thorntonbank compleet

Windenergieproducent C-Power heeft woensdag voor onze kust de 54ste en laatste windturbine op de Thorntonbank geïnstalleerd. De werken aan het windmolenpark zijn daarmee afgerond. C-Power startte in 2008 met de constructie van het windmolenpark in de Noordzee, circa 30 km buiten de kust van Knokke-Heist.  Het is het eerste windenergiepark ter wereld met zo'n grote turbines zo ver op zee. Het windmolenpark is goed voor een totaal vermogen van 325 megawatt. De bedoeling is dat alle windmolens vanaf september op volle capaciteit draaien. Dan zal het energiepark jaarlijks zorgen "voor de energievoorziening van meer dan 600.000 inwoners. Dat voorkomt de uitstoot van 450.000 ton koolstof in het milieu", aldus C-Power. Met het project was een totale investering van 1,3 miljard euro gemoeid. 

Kunstbokaal in onderwaterkleedje

Deze zomer steekt 't Bokaal, de bijafdeling van deKunstAcademie Knokke-Heist op de hoek van de E. Verheyestraat en het Gemeenteplein, in een leuk kleedje. De leerlingen van de ateliers lagere en middelbare graad beeld van Inge D'Hulster, Tynni Oorlynck, Giedre Boots en Natasja Mabesoone namen de naam van het opvallende gebouw als uitgangspunt en creëerden een leuke onderwaterwereld. De opvallende bekleding van de ramen kun je de hele zomer bewonderen. Wie volgend schooljaar trouwens ook een frisse duik in 't Bokaal wil nemen, is natuurlijk van harte welkom in het secretariaat van de academie voor alle info (vanaf 19 augustus).

Inschrijven voor de cursus Gastheerschap

In het najaar vindt een derde gratis cursus plaats voor Gastheerschap. Bedoeling is om recreatiebedrijven op te leiden en kennis bij te brengen over de prachtige Zwinstreek. De cursus vindt plaats tussen 1 oktober en 19 november op verschillende locaties in de Zwinstreek: Breskens, Ramskapelle, Aardenburg, IJzendijke en Cadzand. Per lesmoment wordt een hoofdthema behandeld: Natuur, Geschiedenis, Streekproducten en erfgoed en Staats Spaanse Linies. De folder van de cursus vindt u hier.

De cursus is het resultaat van de grensoverschrijdende werkgroep die bestaat uit mensen van milieu-natuur en toerisme van de gemeente Knokke-Heist, van Natuur en Zo in opdracht van de gemeente Sluis en van de Provincie West-Vlaanderen. In 2012 werden zo 50 recreatiebedrijven opgeleid binnen het Europees project REECZ (Recreatie en Ecotoerisme in de Zwinstreek), waarin het gemeentebestuur participeert.

Momenteel werken de Provincie West-Vlaanderen en de Provincie Zeeland samen in een nieuw Europees project met de naam ‘Nature People’. Binnen het kader van dit project vroegen zij de werkgroep om een derde cursus te organiseren.

Agenda cursus
-       Dinsdag 1 oktober – Hoofdthema Natuur – in Waterschap, Breskens
-       Dinsdag 8 oktober – Hoofdthema Geschiedenis – in For Freedom Ramskapelle
-       Dinsdag 22 oktober – Hoofdthema Streekproducten en erfgoed – in Slakkenbedrijf Aardenburg
-       Dinsdag 5 november – Hoofdthema Staats Spaanse Linies – in Het Bolwerk in IJzendijke
-       Dinsdag 19 november – Hoofdthema Natuur – in Zwinhoeve Cadzand (Nederlandse Zwin)

Interesse? Inschrijven kan via gastheerschap@knokke-heist.be of via het telefoonnummer 050 63 01 98.

Deelname is gratis!

3.7.13

Tijd om de Kooza tent te hijsen in Knokke-Heist

Donderdagnamiddag wordt op de evenementenparking in de badstad de kathedraaltent van Cirque du Soleil de Knokke-Heistse skyline in gehesen. Daar zullen zo’n 85 mensen voor worden ingezet.  Spierkracht komt van pas want het doek van de tent en de 11 tunnels wegen bijna 5,3 ton! De grote voorstellingstent heeft een hoogte van 56 meter, werd vervaardigd uit vuurvaste vinyl en biedt plaats aan 2.600 toeschouwers.  Naast de Grand Chapiteau bevat het Cirque Du Soleil dorp ook nog een Tapis Rouge VIP tent, een artiestendorp, de box office, kantoren, een keuken en een school.  De opbouw van de hele site neemt negen dagen in beslag, de afbraak drie dagen. De voorbije dagen hebben een 60-tal vrachtwagens al het materiaal voor het Kooza showgebeuren aangevoerd uit het Spaanse Bilbao.

Programma Kooza voorstellingen:
Shows in juli: vrijdag 19, zaterdag 20, zondag 21, dinsdag 23, woensdag 24, donderdag 25, vrijdag 26, zaterdag 27, zondag 28, dinsdag 30 en woensdag 31
Shows in augustus: donderdag 1, vrijdag 2, zaterdag 3, zondag 4, vrijdag 9, zaterdag 10, zondag 11, vrijdag 16, zaterdag 17, zondag 18
Praktisch:
Je vindt KOOZA naast het treinstation van Knokke-Heist, Natiënlaan, 8300 Knokke
Tickets vanaf 34 euro, premiumtickets 104,5 euro www.cirquedusoleil.com
We noteren verder nog dat de vip formule "L'Envie de Kooza" niet alleen voor bedrijven is maar ook voor particulieren vanaf 2 personen. Ook na de show kan men trouwens iets drinken en eten in de Vip Cottage tent  Meer info: www.vipkooza.be

Je leest er meer over bij KOOZA KOMT NAAR KNOKKE-HEIST

Volg KOOZA ook via TWITTER

Paardenbiefstuk in nieuwste nummer van Heyst Leeft

In een boeiende bijdrage van André Desmidt besteedt de heemkring “Heyst Leeft” in het tweede nummer van het 38ste jaargang aandacht aan de eertijdse paardenbeenhouwerij Scherpereel. . Paardenvlees van de beenhouwerij op de hoek van de Vissersstraat en de Pannenstraat was jarenlang een lekkernij in Heist. Verder in het nummer ook de “Vlamsche uutdrukkiengen” van Flutse, verhalen over Babelutten als Heists streekproduct, het nieuwe boek van Annie Teetaert en het schilderij “Strand van Heist” in het Musée d’Orsay in Parijs. 

Lid worden van Heyst Leeft? Meer info bij Secretaris Marie-Christine De Zutter 050.515.609

Grote onderhoudswerken aan Kalfmolen in Knokke

De Kalfmolen in de Graaf Jansdijk staat momenteel in de steigers. Woensdag 3 juni wordt de houten staakmolen van zijn voetstuk gelicht zodat de aannemer de brasem kan demonteren. De houten binnenroede, steenbalk en brasem worden vernieuwd. Ook het molenkot krijgt een schilderbeurt.  Deze staakmolen langs de Graaf Jansdijk dateert uit 1690. Als eerste in ons land werd de Kalfmolen in 1939 beschermd. Sinds 1974 is de windmolen eigendom van de gemeente Knokke-Heist. De voorbije jaren werd het ruim 5 ton wegende gevaarte al uitgebreid gerestaureerd. Onder meer werd toen een zware houten pestel vervangen.

Vissen met lood gevaar voor vissen en vogels

Volgens de Oost-Vlaamse senator Sabine Vermeulen (N-VA) ligt er voor onze kust 40 ton lood. Hengelaars gebruiken een loden gewicht om dieper te kunnen vissen rond scheepswrakken. Maar af en toe breekt de lijn en blijft heel wat schadelijk lood achter. Lood in de zee komt op termijn in de voedselketen terecht. Terwijl er ook onschadelijke loodvrije gewichten bestaan. Senator Sabine Vermeulen : “Ik wil geen pleidooi houden om vislood te verbieden, maar om de vissers te sensibiliseren om alternatief vislood te gebruiken. Dat is duurder, dat klopt, maar dat komt omdat de vraag nog beperkt is”, besluit zij. Voor de voorraad vislood in de Belgische kustwateren baseert senator Sabine Vermeulen zich op Nederlandse cijfers. Volgens onze Noorderburen gaat er in hun stuk Noordzee jaarlijks 200 ton aan lood verloren. En al die vracht lood is een ernstig gevaar dat de fauna en flora en de gezondheid van de mens aantast. Trouwens mag men ook het lood niet uit het oog verliezen dat in stromen en rivieren verloren gaat. Daar zijn het vooral watervogels die loodvergiftiging oplopen, meer nog dan de vissen. Dat bleek uit een Amerikaans onderzoek. Vergiftiging door lood geeft volgens hetzelfde onderzoek bij vissen aanleiding tot bloedarmoede, groeibeperkingen bij jonge vissen en ook schade aan nieren en lever. 

Een gep®ikte fiets = een unieke fiets!

Donderdag kan men tussen 15 en 18 uur weer terecht op de wekelijkse Folkloremarkt in Heist om fietsen te laten voorzien van een merkteken. De Folkloremarkt vindt iedere donderdag in juli en augustus plaats op de parking van de Knokkestraat. De gemeenschapswachten zijn ook op 15 juli en 12 augustus terug te vinden op het Alfred Verweeplein. Daar kunt u uw fiets laten graveren tussen 14.30 en 18 uur. Door het graveren van uw rijksregisternummer in het fietsframe, wordt uw fiets een unieke fiets. Wanneer een gestolen gegraveerde fiets teruggevonden wordt, dan wordt u als eigenaar automatisch op de hoogte gebracht.

Naast het laten graveren blijft het belangrijk om altijd aangifte te doen in het geval van diefstal en het liefst zo gedetailleerd mogelijk. Een gedetailleerde aangifte verhoogt immers de kans dat uw fiets teruggevonden wordt. U kunt hiervoor gebruik maken van een fietspas en u neemt ook best een foto van uw fiets.


Maar vermijd in de eerste plaats dat uw fiets gestolen kan worden door uw fiets altijd slotvast achter te laten. Ook al is het maar voor eventjes. En dit steeds aan een vast voorwerp. Sluit uw fiets bij voorkeur af met twee verschillende sloten waarvan minstens een slot uit gehard staal.

Britse jachten mijden Vlaamse havens

De jachthavens in Zeebrugge, Blankenberge, Oostende en Nieuwpoort zien het aantal bezoekende Britse zeilers fors dalen.  De oorzaak is de rode diesel waarmee ze varen. De Britten tanken die bij hen legaal in, maar in België mag rode diesel niet gebruikt worden. In Frankrijk en Nederland moeten ze aantonen waar en hoeveel ze getankt hebben en dan kunnen zij perfect aanmeren. Maar hier is de douane onverbiddelijk. De regering Cameron was van plan geweest om het gebruik van rode diesel buiten de Britse territoriale wateren illegaal te maken, maar is vanwege het grote protest op haar stappen teruggekeerd. Dat bezorgt de Vlaamse jachthavens nu veel minder Britse bezoekers. 

Elfenkunstfestival zoekt medewerkers

Op zaterdag 13 juli en zondag 14 juli vindt het magische Elfenkunstfestival plaats. Hiervoor zijn er nog tal van vrijwilligers nodig: enthousiaste helpende handen voor de feeërieke ontvangst, stevige opbouw- en afbraakridders, magische barhulp, keukenprinsen en –prinsessen, recycleerelfen en creatieve duizendpoten. Voelt u zich geroepen? Stel u dan zeker kandidaat!

Wanneer?
Zaterdag 13 juli van 10 tot 22 u en zondag 14 juli van 10 tot 18 u.

Waar?
Evenementenstrand Knokke-Heist. Interesse? Neem contact op met de Vrijwilligerscentrale en/of bezoek de website van het Elfenkunstfestival.

Buitenlandse oorlogsbodems in Zeebrugge

Naar jaarlijks gewoonte opent de marinebasis in Zeebrugge nu zaterdag en zondag haar deuren voor het grote publiek naar aanleiding van de zogeheten “Navy Days”. Het thema van deze 33ste editie is "De Marine, een boeiende wereld, gedreven Zeelieden". De marinebasis is op beide dagen gratis toegankelijk van 10 tot 18 u. Publiekstrekkers zijn dertien Belgische en buitenlandse marineschepen die toegankelijk zijn voor het publiek. De Belgische vloot wordt vertegenwoordigd door het fregat "F931 Louise Marie", het commando- en logistiek steunschip "A960 Godetia", het oceanografisch onderzoeksschip "A962 Belgica" en de mijnenjagers "M916 Bellis" en "M924 Primula". Uit Nederland noteren we verder het patrouilleschip Friesland, uit Frankrijk de kustwachtpatrouilleur Jacques Oudart Fourmentin, uit Algerije het opleidingsvaartuig La Soummam, uit Polen het amfibieschip/mijnenlegger Lublin, uit Letland de mijnenlegger Virsaitis, uit Duitsland de mijnenjager Ueberherrn en uit Groot-Brittannië de douanekotter HMC Valiant. De Russische ambassade twitterde zopas nog dat ook het korvet Steregushchiy komend weekend zal present zijn in Zeebrugge. Bezoekers worden verder getrakteerd op tentoonstellingen, demonstraties, reddingssimulaties met de Seaking, concerten en kinderanimatie. 

Nieuw op de Folkloremarkt in Knokke-Heist

Vanaf nu donderdag wordt zowat het hele Heistse centrum weer ingenomen door de wekelijkse folkloremarkt, een traditie die reeds meer dan 40 jaar stand houdt. Ondertussen werd er wel wat geschoven met locaties en werd de Bolle grotendeels verlaten omdat het daar ondertussen één gezellig reuzengroot terras is geworden. Heel wat ambachtslieden van het eerste uur zijn ook al overleden of niet langer in staat om hun ambacht uit te oefenen waardoor het ieder jaar opnieuw een zoektocht is om nieuwe zaken aan te trekken. Dit jaar komt voor het eerst de VZW “IJzer en Vuur” op bezoek. Deze vereniging ijvert al sedert 2005 om bedreigde ambachten zoal smeden, bronsgieten, koperdrijven en zilversmeden als levend erfgoed in stand houden. Het publiek krijgt niet alleen demonstraties te zien maar zal ook daadwerkelijk via workshops kunnen proeven van de kunst van het smeden. “IJzer en Vuur” is iedere donderdag in juli en augustus te vinden op het afgesloten stukje Nicolas Mengélaan, zeg maar tussen het voormalige “Marie Van Ludders” en “De Roste Spekkenbakker”. Voor meer info: www.ijzerenvuur.be

Zeedijk in Knokke-Heist pas vanaf vrijdag verkeersvrij

De Zeedijk in Knokke-Heist zal nu pas vanaf vrijdag 5 juli verkeersvrij zijn. Normaal gezien zou de Zeedijk van Heist tot aan het Zoute vanaf woensdag 3 juli gedeeltelijk verkeersvrij gemaakt worden. Omdat de aanvragen voor een toegangsbadge via het e-loket  echter nog altijd overvloedig binnenstromen, heeft het college van burgemeester en schepenen besloten om de Zeedijk pas op vrijdag 5 juli om 11 uur met slagbomen af te sluiten. Gezien de mooie weersvoorspellingen zullen volgend weekend heel wat toeristen afzakken naar de kust. Een verkeersvrije zeedijk is dan echt noodzakelijk om de veiligheid van jong en oud te waarborgen.
  
Dagelijkse regeling verkeersvrije Zeedijk
·         Elke dag afgesloten tussen 11 en 20 u - enkel toegankelijk voor bedgehouders voor laden en lossen.
·         Op de Zeedijk mag geparkeerd worden tussen 20 en 8 uur.
·         Tussen 8 en 11 uur is laden en lossen toegelaten (parkeren niet).
Op volgende zomerdagen is het mogelijk om overdag op de Zeedijk te rijden: 31 juli, 1 augustus, 31 augustus en 1 september. De Zeedijk wordt terug opengesteld op vrijdag 6 september.

Welke categorieën van bedrijven kunnen aanspraak maken op een toegangsbadge?
-      Eigenaars of huurders van een garage op de Zeedijk (particulieren en agences) -      Huisartsen
-      Kinesisten  -      Mindervaliden – zieken  -      Thuisverpleging -      Taxibedrijven -      Liftbedrijven (dringende depannages) -      Elektro (dringende depannages) -      CV en sanitair (dringende depannages)
-      Verhuisfirma’s -      Slotenmakers -      De Post -      OCMW (maaltijden) -      Reddingsdiensten

Hoe aanvragen?

Als u denkt in aanmerking te komen voor een toegangsbadge, kunt u een aanvraag indienen via het e-loketwww.knokke-heist.be/mobiliteit/auto/badge. Het heeft geen zin om u persoonlijk aan te bieden in het bureau van de verkeerspolitie in de Oosthoek. Aanvragen kunnen daar immers niet verwerkt worden. U zal steeds persoonlijk gecontacteerd worden indien uw badge klaar is en er zal duidelijk gecommuniceerd worden hoe u deze in uw bezit zal krijgen.

2.7.13

Wild afficheren groot probleem in Knokke-Heist

Om wild afficheren uit te bannen zal het gemeentebestuur van Knokke-Heist om te beginnen alle sluikreclame langs de gewestwegen consequent laten wegnemen. Dat slaat op alle promotievoering waarvoor geen toestemming werd verleend door de bevoegde overheid. Ook volgen mogelijk sancties voor overtreders. Zo waren er de voorbije maanden in Knokke-Heist problemen met campagnes voor comedyshows, Rojo, Lollipop, Kermis Ramskapelle enz.. Verder zoekt de gemeente samen met de Administratie van Wegen en Verkeer van het Vlaams Gewest naar definitieve oplossingen.

Als Knokke-Heist geen afdoende maatregelen neemt, dreigt het Vlaams Gewest er trouwens mee om ALLE promotie weg te nemen langs de gewestwegen zoals de Natiënlaan, het Maurice Lippensplein, de Heistlaan, en de Elizabetlaan. Het gemeentebestuur zal vier grote borden ter beschikking krijgen voor de gemeentelijke promotie langs de inkomwegen van Knokke-Heist (Natiënlaan-Westkapelle, het Maurice  Lippensplein, de Elizabetlaan en het kruispunt Dudzelestraat-Heistlaan).

Uitreiking diploma’s in het Anker

In Heist namen de kinderen van de 3de kleuterklas van de gemeentelijke basisschool het Anker hun kleuterdiploma in ontvangst en mogen dus overstappen naar het eerste leerjaar. Ze waren trouwens uitgedost met een heus Amerikaans mortorboard op het hoofd. Na hun afscheidsrede ontvingen de leerlingen van het 6de leerjaar hun getuigschrift, een aandenken van de school en een geschenk van de ouderraad.  Schepen De Groote deelde hier de getuigschriften uit en prees de leerkrachten voor hun inzet en kwaliteitsvol onderwijs. Nadien kon iedereen genieten van een glaasje tijdens de receptie.


Een fotoreportage vind je HIER. 

Verkiezing wijkburgemeester Ramskapelle

Zondag vond in Café Burgerwelzijn de verkiezing van de wijkburgemeester van Ramskapelle plaats. In totaal zijn 359 kiezers komen opdagen. Roger Ackx haalde het met 220 stemmen van Philippe Vincke  met 137 stemmen.


Een fotoreportage kun je HIER bekijken 

Zwinduinen en -polders blijven toegankelijk in Knokke-Heist

De tijdelijke sluiting van het Natuurpark Het Zwin en de Zwinvlakte tot 18 augustus ter voorbereiding van de bouw van het nieuwe Zwin Natuurcentrum betekent niet dat recreanten nu even niet meer kunnen genieten van de weidse natuur in de Zwinstreek. Het naastgelegen Vlaams Natuurreservaat De Zwinduinen en -Polders biedt 222 hectare uiteenlopende kustnatuur, van zee over strand naar de polders. Bovendien vindt elke recreant er zijn gading: wandelaars, fietsers, ruiters … elk heeft z’n eigen paden voor een optimale beleving.  Maar ook vrij kuieren in de duinen kan in de daarvoor voorziene zone.

Eens de werkzaamheden in het Zwin Natuurcentrum ten volle starten is voor wandelaars, fietsers en ruiters een veilige omleiding voorzien naar het infopunt en de aantakking met het (fiets)pad langs de internationale dijk. Let wel, de parking van het Zwin Natuurcentrum is vanaf 19 augustus niet meer beschikbaar omwille van werfactiviteiten. De bestaande parkeermogelijkheden langs de Zwinlaan, Bronlaan en op het Oosthoekplein zijn mogelijke alternatieven, maar kom bij voorkeur te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer naar de Zwinduinen- en polders.


Ontdek deze Europese topnatuur ook op www.natuurenbos.be

Casino Tastings

Vanaf volgende week dinsdag 9 juli kan men in het Casino Knokke elke week genieten van een “Tuesday Tasting”. Dat gebeurt op dinsdagavond vanaf 20u. De bedoeling van de tastings is een kennismaking met verschillende soorten alcohol. Hoe ze gemaakt worden , een beetje geschiedenis, proef en serveertechnieken, geurproeven en een tasting .  De verschillende soorten alcohol worden ook beoordeeld, maar het is ook gewoon een gezellige avond onder liefhebbers. Een 'master of ceremony' voor deze avonden hoefde het Casino Knokke natuurlijk niet ver te zoeken. De alom gekende Jan van Ongevalle zal deze avonden met veel plezier en enthousiasme hosten.  Wijn- & drankenhandel Bacchus uit Knokke-Heist werkt ook mee aan het initiatief.


Deelname aan een Tuesday Tasting kost 25€ per persoon en duurt ongeveer 2 uur.

Mosselen lekker maar klein

In heel wat restaurants in Knokke-Heist en de regio worden momenteel al mosselen uit de hangcultuur geserveerd. Vaak zijn deze mosselen door het koude voorjaar nog niet tot vol wasdom gekomen. Ook de mosselen uit de bodemcultuur liggen weken achter op het schema. Voorlopig is de seizoensstart voor de grondmosselen gepland op 17 juli, maar de kans bestaat dat die datum niet gehaald wordt. "De mossel is en blijft een natuurproduct. Wij hebben dat niet in de hand", zegt Hans Van Geesbergen, secretaris van de Producentenorganisatie Mosselcultuur. Een slechte zaak voor mosselminnend Vlaanderen. De kans zit er dus in dat op de nationale feestdag straks de echte Zeeuwse mosselen nog niet op het menu zullen staan. 

Maak je woning extra veilig tijdens de vakantie

Knokke-Heist wijst er andermaal op dat de vakantie een periode is waarin veel inbrekers toeslaan. Woningen die niet bewoond zijn, vallen meer op. Maar ook branden blijven niet achter. Men moet bepaalde maatregelen nemen om zijn woning in alle veiligheid achter te laten en zo te voorkomen dat men bij zijn terugkeer voor verrassingen komt te staan.

Geef uw woning een bewoonde indruk
Om te beginnen, moet u ervoor zorgen dat potentiële inbrekers uw afwezigheid niet opmerken. Plaats hiertoe tijdschakelaars op enkele lampen. Vraag aan een buurman of een familielid om de rolluiken op- en neer te laten, om uw brievenbus te legen en eventueel om het gras te maaien indien u voor een lange periode afwezig zult zijn.

Opgepast met sociale netwerken
U vertrekt binnenkort op vakantie en u wilt dit bekendmaken op uw Facebookpagina, Foursquare, Twitter of uw blog: een grote fout. Niet iedereen die deze informatie zal ontvangen, heeft immers goede bedoelingen. Vermijd dus om de data van uw afwezigheid te vermelden, ook op uw antwoordapparaat, en probeer uw oproepen door te schakelen naar uw GSM.

Voorkom brand

Vergeet niet om uw rookmelders te testen voor u vertrekt. Bewaar brandbare producten op een veilige plaats uit de zon. Sluit de toevoer af van alle apparaten op gas, stookolie of petroleum zoals uw geiser, fornuis, … Laat geen enkel toestel in waakstand of beter nog schakel ze volledig uit (behalve uw lampen met tijdschakelaar). Vraag hulp aan uw buren: Vraag aan uw buren om een oogje (of een oortje) in het zeil te houden rond uw woning.

Eerste vrouwelijke burgemeester geïnstalleerd in Sluis

Sluis heeft een nieuwe burgemeester. Onder bijzonder grote belangstelling werd Annemiek Jetten maandagavond in de grote zaal van het Sluise belfort geïnstalleerd als eerste vrouwelijke burgemeester van Sluis, en tevens ook de enige vrouwelijke burgemeester in onze buurprovincie Zeeland. De 50-jarige Jetten werd door de (ook al nieuwe) Commissaris van de Koning, Han Polman, beëdigd in naam van koning Willem Alexander. Tijdens toespraken werd zij door locoburgemeester Peter Ploegaert, wnd. voorzitter van de raad Sjaak Quaak en plaatsvervangend voorzitter van de Zeeuwse burgemeesterskring Jan Lonink welkom geheten in de gemeente en in Zeeland. Leerlingen van het Zwincollege en Maike Boerdam, ambassadrice van de gemeente Sluis, verzorgden schitterende muzikale optredens.De nieuwe burgermoeder, die van de PvdA signatuur is, zegt zelf een grote voorstander te zijn van samenwerking. “Samenwerking tot in de vierde macht” verduidelijkte ze. Ze wil namelijk goede contacten onderhouden binnen de gemeente, met het bedrijfsleven, met de Zeeuwse regio, en ook internationaal over de grens met gemeenten als Knokke-Heist, Damme en Maldegem. Voor Knokke-Heist was maandagavond trouwens Ere-Schepen Danny Lannoy aanwezig op de installatieceremonie in Sluis. Een woordvoerster voor de gemeente Sluis verklaarde dinsdagmorgen dat Annemiek Jetten zeer binnenkort haar buurgemeenten aan de Belgische kant van de grens gaat opzoeken. De nieuwe Sluise burgemeester Annemiek Jetten, woont nu nog in Breda, maar is in Sluis druk op zoek naar een woning voor haarzelf, haar man en twee kinderen.

Foto met dank aan Jan Schaaltje 

1.7.13

Georgette Le Lieur neemt afscheid van PWA

In Knokke-Heist heeft Georgette Le Lieur zopas afscheid genomen van haar collega’s in het Sociaal Huis. Acht jaar lang werkte Georgette voor het dienstenchequebedrijf PWA Knokke-Heist vzw diensten.net.   Daarvoor was ze werkneemster bij het Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap. Voorzitter Piet De Groote overhandigde zijn ex-werkneemster een cadeaubon van het kapsalon en schoonheidsinstituut l’ Atelier in Heist.   

Burning Desire in Knokke-Heist

Marc Lagrange en Jaguar stellen trots ‘Burning Desire’ voor, deel van de tentoonstelling ‘Diamonds & Pearls’ die op 29 juni de deuren opende in Absolute Art in Knokke-Heist. Lagrange liet zich voor deze fotoshoot inspireren op het tijdloze design van de nieuwe Jaguar F-TYPE. De Antwerpse fotograaf is niet de eerste die wordt bekoord door de looks en uitstraling van de Jaguar F-TYPE. Zangeres Lana Del Rey en tweesterrenchef Pascal De Valkeneer gingen hem eerder al voor. De F-TYPE is een iconische auto die aanknoopt bij een sportief erfgoed van meer dan 75 jaar en het DNA in zich draagt van enkele van de mooiste, opwindendste en begeerlijkste auto's ooit. De nieuwe F-TYPE betekent een terugkeer van Jaguar naar de kern van het merk: sportauto's met twee zitplaatsen en wegklapbaar dak, gefocust op prestaties, wendbaarheid en een sterke betrokkenheid van de bestuurder. Intuïtie, passie en beleving staan centraal; kernbegrippen die Lagrange naar voor brengt in ‘Diamonds & Pearls’. ‘Diamonds & Pearls’ is een combinatie van enkele van Lagrange’s bekendste producties en recent geschoten series. De fotograaf staat bekend om zijn (naakt)portretten waarbij sensualiteit en intimiteit centraal staan. In zijn foto’s focust hij op een zwoele en mysterieuze droomwereld, die hij met oog voor detail en belang van techniek aanpakt. Een iconische setting voor een iconische wagen. De tentoonstelling ‘Diamonds & Pearls’ loopt van 29 juni 2013 tot 4 augustus in Absolute Art (Zeedijk 806, Knokke).

Kennis maken met digitaal lezen in Scharpoord

E-reading of elektronisch lezen op een scherm in plaats van op papier is niet echt nieuw. Iedereen is gewoon  om  op het scherm van de pc of notebook te lezen. Maar nieuwe technologie zorgt tegenwoordig voor een zodanige stroomversnelling dat het gebruik van smartphones, e-readers, multifunctionele tablets als een nieuwe manier van lezen kan bestempeld worden. In samenwerking met de provincie West-Vlaanderen kunt u vanaf maandag 8 juli tot en met zaterdag 17 augustus in de Scharpoord bibliotheek in Knokke-Heist kennis maken met de e-Reader (Sony) en Tablet (iPad). Op beide staan een aantal boeken geïnstalleerd, zodat u zelf al meteen een mening zal kunnen vormen over de gebruiksvriendelijkheid.

Bibliotheek Scharpoord, Meerlaan 32 8300 Knokke-Heist, T 050 630 400
Ma-vr 14.00-19.00 u/do 14.00-20.00 Za 10.00-17.00 u
knokke-heist.Bibliotheek.be

Informatiemarkt over nieuwe autosnelweg A11 geopend in Knokke-Heist

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits heeft zondag de informatiemarkt over de A11 in Westkapelle geopend. Dat gebeurde in het gloednieuwe bedrijfsverzamelgebouw van het Autonoom Gemeentebedrijf voor Stadsontwikkeling. De A11 is een nieuwe autosnelweg tussen de Blauwe Toren in Brugge en Knokke-Heist ter hoogte van Westkapelle over een afstand van 12 km. Momenteel verloopt alle verkeer via de verbindingsweg langs de Havenrandweg-Zuid. Om het verkeer vlotter en veiliger te laten gebeuren, is er nood aan een nieuwe weg die het vrachtverkeer en het toeristische verkeer van het lokale verkeer scheidt. De A11 zal zorgen voor een betere ontsluiting van de haven van Zeebrugge en van de Oostkust en zal de verkeersveiligheid en de leefbaarheid in de regio ten goede komen. Het hele project is ruimer dan de aanleg van de autosnelweg. Er komt 20 km lokale weg bij, 15 km nieuwe fietspaden en 3 km fietspad wordt gerenoveerd. De fietsers krijgen een nieuwe fietsverbinding tussen het Leopoldkanaal, het Schipdonkkanaal en het Boudewijnkanaal. Alles gebeurt met aandacht voor een goede omgevingskwaliteit en met respect voor het open landschap in de polders. Landschappelijke integratie staat centraal : er worden in visuele buffers (groenaanleg) voorzien en er zijn geluidswerende maatregelen op verschillende plaatsen.

Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits zegt: “De A11 is één van de zes missing links in Vlaanderen die we aanpakken via PPS-formule. Voor de verkeersveiligheid en de leefbaarheid zal het drukke vracht- en toeristische verkeer van het lokale verkeer gescheiden worden. De haven van Zeebrugge, één van onze belangrijkste economische poorten in Vlaanderen, wordt er beter door ontsloten. De aanleg van de A11 gebeurt zorgvuldig met aandacht voor een kwaliteitsvolle omgeving.  Voor de bewoners komen er nieuwe lokale wegen en fietspaden. Via een brede communicatie zorgen we er voor dat iedereen goed op de hoogte is van wat het project precies inhoudt.”

Liefde-haat met resultaat
Ook burgemeester Lippens nam het woord: “Ik vertel niks nieuws als ik u in alle eerlijkheid zeg dat Knokke-Heist en Stad Damme al jarenlang een complexe haat-liefde verhouding koesteren met de A11.  Decennia lang mochten de bewoners van de Dudzelestraat hun woning niet verbouwen of uitbreiden en hing een mogelijke onteigening als het zwaard van Damocles boven hun hoofd. Onze landbouwers vreesden voor hun broodwinning en natuurverenigingen en al wie leeft van het toerisme hielden hun hart vast voor een ernstige verminking van de prachtige Damse en Rams- en Westkapelse polders. Dankzij het engagement van het plaatselijke AX-comité van Westkapelle en het onophoudelijke lobbywerk van het stads- en gemeentebestuur van Knokke-Heist en Damme, ben ik fier te kunnen zeggen dat we met alle instanties uiteindelijk tot een eindontwerp zijn gekomen dat tegemoet komt aan onze voornaamste eisen: de ondertunneling van zowel de Oostkerke- en Dudzelestraat, een afrit en rotonde ter hoogte van de Heistlaan, een aansluitingscomplex op de N49 waarbij het toeristisch verkeer vanuit Antwerpen gewoon rechtdoor kan rijden en een balkonrotonde ter hoogte van Sluisstraat en Dudzelestraat.  En dit alles met een minimum aan onteigeningen, diverse geluidswerende maatregelen, bijkomende veilige fietspaden en ventwegen en de nodige compensaties voor de natuur en de landbouw.”

Liefst geen Viagrabruggen meer

“Ik denk dat we op dat vlak als lokale overheid ongelofelijk veel geluk gehad hebben om een Minister van Mobiliteit en Openbare Werken te hebben als mevrouw Hilde Crevits”, aldus Lippens. “Zij is West-Vlaamse en kent dus de streek, zij spit haar dossiers altijd uit tot op het bot, is zeer toegankelijk, kan uitermate goed luisteren, belooft ook wat ze doet en… voor een minister heel uitzonderlijk..   Misschien tot besluit nog een kleine maar wijze tip aan de heren ingenieurs: zorg alstublieft bij de keuze van een beweegbare brug over het Boudewijnkanaal voor een corrosiebestendig en onderhoudsvriendelijk model. De zogenaamde blauwe “Viagrabruggen” aan de Vandammesluis in Zeebrugge die de laatste jaren meer in rechtstaande dan in neerwaartse positie stonden, hebben reeds voldoende bewezen welke desastreuse gevolgen dit kan hebben op de mobiliteit. In theorie zouden we nu over die 12 km A11 in 6 minuten van Knokke naar Brugge moeten kunnen rijden, het zou doodjammer zijn mochten we er omwille van een defecte brug er 6 uur over moeten doen. “

Cirque du Soleil medewerkers diep aangeslagen

Leden van Cirque du Soleil, die reeds in Brugge en Knokke-Heist verblijven, zijn diep aangeslagen over het feit dat in Las Vegas een collega van hen is om het leven gekomen. Tijdens de show “Ka” in deze Amerikaanse stad is zaterdagavond de 31-jarige acrobate Sarah Guillot-Guyard van een hoogte van 15 meter neergestort. Het gaat om het eerste ongeval met fatale afloop in de 30-jarige geschiedenis van Cirque du Soleil.  Guyard, die twee jonge kinderen achterlaat en gekend staat onder haar artiestennaam Sassoon, schoof van een koord tijdens de slotscène van de show. De acrobate werd nog naar het universiteir ziekenhuis van Las Vegas gebracht, maar overleed daar aan haar verwondingen. Sarah Guillot-Guyard trad al meer dan 20 jaar op als acrobate, waarvan 7 jaar in de cast van de Ka show. Oprichter van Cirque du Soleil, Guy Laliberte, liet in een verklaring weten "diep bedroefd" te zijn door de dood van Sarah. "We worden er met grote nederigheid en respect aan herinnerd hoe bijzonder onze artiesten elke avond zijn. Het belangrijkste is nu dat we elkaar steunen als een familie.” De dood van de jonge acrobate is het eerste ongeval met fatale afloop sinds het Canadese gezelschap werd opgericht in 1984 in Québec. Ondertussen heeft ook Jimmy Ibarra, die straks in Knokke-Heist voor de Kooza show in het gevaarlijke Wiel des Doods zal optreden, zijn medeleven betuigd. Ooit stortte hij bij een Zuid-Amerikaans circus zo’n 10m naar beneden en moest ongeveer een jaar revalideren. 

Levensdroom: Clubhouse met Jeugdherberg voor Lakeside Paradise

Zaterdagavond opende vlakbij het nieuwe zwembad in Knokke-Heist en het Duinenwatermeer ook het Clubhouse van Lakeside Paradise met Jeugdherberg. Knokke-Heist had al vele decennia een Jeugdherberg-straat maar nu pas is er eindelijk ook een zogeheten Sleep-Inn voor sportieve jongeren die de badstad aandoen. Het gaat om een initiatief van Frank Vanleenhove, de man achter Surfers’ en Lakeside Paradise. Hij zegt daarmee zijn tweede levensdroom te hebben waargemaakt. Z’n eerste droom was uiteraard Surfers Paradise.

"Nu is het genoeg hé"
Op amper 9 maanden tijd en ondanks de strenge winter werd het Clubhuis project gerealiseerd. Burgemeester Lippens die de openingshandeling verrichtte zei kort tevoren “zonder mensen zoals Frank zou Knokke-Heist niet zijn wat het nu is. Je vader zou fier geweest zijn op je. Wat ooit begonnen is met een “barak” is uitgegroeid tot een initiatief waar alle jonge mensen in de badstad wel bij varen. Je hebt nu je twee levensdromen gerealiseerd… maar nu is het genoeg hé”, aldus een lachende burgervader. De sleutel voor de opening van het clubhouse was komen aanvliegen samen met skydiver Cedric Dumont, die boven het Duinenwatermeer op halve Everesthoogte uit een helikopter was gesprongen.

Sleep-Inn
De 10 kamers van de Sleep Inn bieden plaats aan 80 personen.  Er zijn 2 kamers van 12, 6 van 8 en 2 van 4 personen. Elke kamer heeft zijn eigen identiteit, eigen aan één of andere wereldberoemde surfspot. Zo is er ‘the Mexican’, ‘the Hawaiïan’ de ‘Bali’ of de ‘Californian’ room met telkens tinten, foto’s en objecten van de locatie in kwestie.  De jeugdherberg kadert in het idee om jongeren een goedkope overnachting aan te bieden in Knokke-Heist. Deze worden voorzien vanaf 25 € ontbijt inbegrepen. De perfecte ligging met eigen ruime parking op 500 m van trein en tram eindstation aan de inkom van Knokke-Heist via de N49, de nabijheid van Knokke centrum op 600 m, het strand op 1 km… zijn uiteraard enorme troeven.

Daarnaast zijn er uiteraard allerhande trendy watersportmogelijkheden beschikbaar, een eigen Thaise massageruimte, een groot zonneterras, 3 polyvalente ruimtes, een zonnedek, Hotspring jacuzzi, voorzieningen voor skateboarders en een beachvolleyballterrein. Met daarenboven het zwembad Sportoase op 20 m, het nieuwe jeugdhuis ’t Verzet met concertzaal op 50m wordt het duidelijk dat deze Sleep Inn de trekpleister zal worden voor bedrijven, verenigingen, scholen, zeeklassen, vriendengroepen…terwijl uiteraard ook families en individuele bezoekers er terecht kunnen.

Clubhouse
Het Clubhouse van Lakeside Paradise heeft uitzicht op het Duinenwatermeer en de ruimte tussen clubhouse en water bestaat uit een zandstrand en een houten terras. Op het zandstrand zijn ligzetels, hangmatten en trampolines beschikbaar en ook een beachvolleyballterrein. Enkele meters verder is er het uitkijkterras waar iedereen zich pal op de kabelbaan bevindt, met perfect uitzicht op het startponton, de baan zelf en alle “obstacles”.

Binnen op de gelijkvloers is er de clubruimte met cocktailbar, het sportgedeelte , de lounge, de jeugdherberg, keuken en een Pro shop. In de shop wordt technisch watersportmateriaal aangeboden zoals boards en wetsuits, en 's winters technisch wintersportmateriaal zoals lawinedetectoren en rugzakken met Air bag ABS systems...


Op de bovenverdiepingen van het Clubhouse zijn er 3 polyvalente ruimtes. Dit om verschillende groepen toe te laten in alle privacy te genieten met eigen bar, Pool- en voetbaltafel, TV, en 2 grote terrassen. Helemaal onder het dak, met prachtig uitzicht is er een vergaderzaal.

Sluis nam afscheid van burgemeester Suurmond

Onze buurgemeente Sluis heeft in het weekend afscheid genomen van waarnemend burgemeester Jacques Suurmond.  Twee jaar lang was het zijn taak om, na een onrustige periode onder burgemeester Jaap Sala, de gemoederen in Sluis weer tot bedaren te brengen. Hij is er inderdaad in geslaagd om het grensstadje weer de nodige stabiliteit te geven. Suurmond werd dan ook met de nodige lofbetuigingen uitgezwaaid. Vooral de bijzonder humoristische toespraak van burgemeester Mulder van Hulst werd daarbij opgemerkt. Vandaag maandag arriveert de nieuwe burgemeester, Annemiek Jetten, in Sluis. 

BK Brons voor Knokke-Heistse mountainbiker

Zaterdag 29 juni vond het Belgisch Kampioenschap mountainbike voor aspiranten plaats in Paal. De jeugdie Knokke-Heistenaar Louis Decoster werd derde in de wedstrijd voor aspiranten 13 jaar en behaalde dus brons. Het ging om een lang en zwaar parcours met heel wat klimwerk. Het had de afgelopen dagen en vrijdagnacht nog hard geregend waardoor het parcours redelijk vettig lag. De entourage wist dat het moeilijk zou worden om podium te halen, maar Louis was gebrand op deze wedstrijd. Hij was goed meegestart en reed de eerste twee rondes samren met de kopmannen. Maar moest dan toch lossen. Louis hield zijn eigen tempo aan en koerste de volgende twee rondes alleen verder. Twee achtervolgers probeerden nog naar hem toe te komen maar hij kon ze op 20 seconden achter zich houden.

Uitslag
1. Matisse Jacquemin
2. Nathan Massoz
3. Louis Decoster