26.5.12

Dode bij aanvaring

In de Scheldemonding zo’n 18 km ten noorden van Knokke-Heist heeft zich zaterdagavond rond 18u bij de kust van Breskens een aanvaring voorgedaan tussen het containerschip Planet V en een sleepboot. Daarbij is één bemanningslid van het vrachtschip om het leven gekomen. De aanvaring gebeurde toen zich aan boord van de Planet V een elektrisch defect voordeed. Hierdoor viel alle apparatuur uit. Een aanvaring met de sleepboot MTS Vantage kon niet meer vermeden worden. Bij het maken van een noodstop brak een ankerketting aan boord van de Planet V. De terugslag van de ketting raakte een bemanningslid op het voorschip. Toegesnelde hulp mocht niet meer baten. Het containerschip vaart onder de vlag van Antigua & Barbuda. De politie te water heeft een onderzoek ingesteld.  

Ook provinciale beker voor Surfers’ Paradise

Na het winnen van de beker van de Brugse sportraad is het voetbalteam van Surfers’ Paradise in Knokke-Heist er nu ook in geslaagd de provinciale beker in de wacht te slepen. Tegenstander en reeds twee maal winnaar van dit gebeuren was VK Westhinder, bekerwinnaar zone Kortrijk. Surfers’ Paradise kwam op 1-0 achterstand, maar diep in de tweede helft kon Gerrit Sleutjes gelijkmaken. Op het einde van de reguliere speeltijd was het dus 1-1 en diende de beslissing te vallen door penalty’s trappen. Na een spannende reeks werd het pleit met 5-4 beslecht in het voordeel van Surfers’ Paradise. Daarmee was meteen de tweede beker van dit seizoen een feit.

Cruise-koers naar Zeebrugge?

Met het mooie weer is ook het cruiseseizoen goed onderweg in West-Europa. Zeebrugge is daarbij een van de gegeerde bestemmingen. Zaterdagavond verlieten kort na mekaar twee cruisevaartuigen de haven van Southampton met bestemming onze kusthaven. Op zee leek het er op dat de Balmoral van Fred Olsen Cruise en de Celebrity Eclipse er een race zouden van maken om te zien wie zondagmorgen het eerst in Zeebrugge zou aankomen. De hierbij afgebeelde foto werd rond 19u zaterdagavond genomen aan boord van de Balmoral tijdens het ‘achternazitten’ van de Eclipse. De Celebrity Eclipse arriveert zondagmorgen rond 5u in Zeebrugge. Volgens het tijdschema loopt de Balmoral anderhalf uur later onze kusthaven binnen.

Met dank aan Patricia Dempsey voor de foto.

Tentprobleem in Knokke-Heist

In de Dorpsstraat in Westkapelle is niet iedereen gelukkig met de tent die halverwege de straat de helft van de rijweg in beslag neemt. Omwonenden wijzen op het gevaar voor ongevallen. Automobilisten die langs de zuidkant de deelgemeente binnenrijden hebben geen uitzicht op het aankomende verkeer uit de andere richting. Chauffeurs noemen het onbegrijpelijk dat het gemeentebestuur en de politie een dergelijk langdurig obstakel toelaten terwijl ze anders verkeersveiligheid zo hoog in het vaandel dragen. Ook de bussen van De Lijn hebben problemen met de smalle doorgang en vooral het gebrek aan zicht op het aankomende verkeer.

Exit European Trader

Vrijdag heeft de rorovrachter “European Trader” voor het laatst onze wateren verlaten. Het schip is onderweg richting Turkije voor afbraak. De laatste jaren was het schip in dienst van P&O European Ferries voor de rorovrachtroutes tussen Zeebrugge, Rotterdam, Hull, Teesport. De ferry werd in 1978 in dienst genomen als de "Dana Maxima" en voer oorspronkelijk voor Scandinavian Seaways tussen Denemarken en de Britse oostkust. Er was plaats voor een honderdtal trailers en containers en tot 12 chauffeurs. Later kreeg het de naam "Tor Maxima". In 2008 werd het schip gekocht door een Britse maatschappij en ingezet voor P&O European Ferries voor vaarten tussen de Lage Landen en midden-Engeland. Het werd de tweede "European Trader" van P&O. De ferry werd wegens te weinig ladingruimte en te vervuilend, te hoog brandstofverbruik "overbodig" in de P&O vloot. Het schip kon ook niet meer omgebouwd worden in het licht van de nakende strenge EU- en IMO- wetgeving op de uitlaatgassenemissie van schepen in de Noordzee die vanaf 2015 in voege komt. Deze European Trader mag niet verward worden met de oorspronkelijke 'ET' van Townsend Thoresen (later P&O Ferries). In de komende maanden verwachten specialisten dat nog meer veerboten uit de jaren 70 en 80 onder de sloophamer zullen terecht komen.

Bal du Zoute spant missen in

Op woensdag 8 augustus is Knokke-Heist het decor voor één van de meest exclusieve feesten. Het Bal du Zoute zal plaatsvinden op maar liefst twee verschillende locaties: Knokke-Out en Gotha Club met inbegrip van een compleet tentendorp. Ruim 4000 genodigden en tal van VIPs worden verwacht maar ook enkele honderden Missen, Misters en BV’s. Binnenkort ziet men dan ook Miss België 2012 Laura Beyne en Miss België 2011 Justine De Jonckheere overal in het straatbeeld opduiken maar ook op televisie en in verschillende tijdschriften. “Bal du Zoute het meeste exclusieve in zijn soort,” zeggen Mathieu De Ruyck en Francis Boussy. “Een prachtige modeshow, VIP-barbecue, tientallen optredens en specials, gratis shuttle, massagehoek, moleculair koken, bodypainting, jacuzzi, capoeira, zwembad, waterpijphoek, mojito bar, simulatoren en try-outs, standjes, lopen op water, zomerse gadgets, vuur- en lichtspel, veel randanimatie en tal van andere luxueuze verrassingen staan op het programma.” Ook de grootste chocoladefontein van Europa zal te bewonderen zijn tijdens het Bal du Zoute. Mathieu De Ruyck, een 21-jarige student aan Hogeschool Gent en Francis Boussy, CEO van het evenementenbureau DC-Productions zijn trouwens niet aan hun proefstuk toe. Onder meer met hun ‘kleine broer’ Bal der Bals dat ieder jaar plaatsvindt met topspektakel en allerhande extra’s werden reed de harten van jong Vlaanderen veroverd. Vanaf dit jaar is het evenement enkel toegankelijk voor meerderjarigen. De organisatie richt zich met andere woorden op een ouder, volwassen publiek.


Tickets zijn te koop bij ondermeer de Dienst Toerisme Knokke-Heist, Siësta Beach en Knokke Strand.
Online: http://www.balduzoute.be/


Greipel greep andermaal de overwinning

Het vertrek van de Ronde van België bracht vrijdagmorgen onder een stralende zon en staalblauwe hemel veel volk op de been in Heist en langs het parcours via Westkapelle naar de N49. De Duitse wielrenner André Greipel heeft gisteren trouwens voor een bijzondere 'hattrick' gezorgd. De coureur van Lotto-Belisol zegevierde vrijdag namelijk ook in de derde etappe. Ook dit keer was Greipel de sterkste in de massasprint. De Duitser verstevigde daarmee uiteraard zijn leidende positie in het algemeen klassement. Na een rit over 173,5 kilometer van Knokke-Heist naar Beveren was Griepel -net als in Duinbergen- opnieuw sneller dan de Italiaan Danilo Napolitano, die voor de derde dag op rij als tweede eindigde. De Brit Adam Blythe werd derde. Zaterdag staat een individuele tijdrit over ruim 20 kilometer op het programma.

Een reportage van Fred van Soomeren vind je HIER

Weer Blauwe Vlaggen voor buurgemeente

Op de stranden van de Sluise badplaatsen wapperen vanaf nu weer Blauwe Vlaggen. Die werden vrijdag uitgereikt door een internationale jury. Het is een onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig en schoon zijn. In de praktijk betekent dit dat genomineerden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon zwemwater, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. Onze buurgemeente mag voor het achtste jaar op rij zes Blauwe Vlaggen hijsen in de badplaatsen van Cadzand tot Breskens. Knokke-Heist besliste 7 jaar geleden zich niet langer kandidaat te stellen voor het Blauwe Vlag keurmerk. In 2003 wapperden op de stranden van de badstad trouwens de enige zeven blauwe vlaggen aan de Belgische kust. De masten en dure vlaggen waren echter herhaald voorwerp van vandalisme.

25.5.12

Dag van de Vermiste Kinderen

De politie van de zone Damme/Knokke-Heist vraagt aandacht voor de “Internationale Dag van de Vermiste Kinderen”. Via tal van acties vraagt Child Focus om op deze vrijdag even stil te staan bij alle vermiste kinderen en een boodschap van herinnering en hoop uit te dragen naar ouders die niet weten waar hun kind is. Ook internationaal kan men helpen. De bekende Britse acteur en tv-presentator Stephen Fry vraag om vandaag te helpen vermiste kinderen terug te vinden. Dat kun je doen door op Twitter @missingpeople te volgen en de hele dag hun boodschappen te ReTweeten.

Brandend zand en koud zeewater

De komende dagen krijgen we ook in Knokke-Heist echt zomerse temperaturen. Dat betekent dat inwoners en toeristen massaal zullen genieten van zon en strand. De UV-index is evenwel hoog, waardoor een onbeschermde huid snel kan verbranden. Ook het hele verlengde weekend is goed insmeren dus de boodschap. Wie in zee gaat houdt er best rekening mee dat het zeewater door het slechte voorjaar nauwelijks is opgewarmd. Sommige zwemmers overschatten volgens redders de watertemperatuur en dat kan bij een duik in zee tot acute kramp leiden. De temperatuur van het zeewater bedraagt op dit moment nog maar 11 tot 12 graden. ’s Zomers is het zwemwater aan onze kust gemiddeld 18 graden.

Zeebrugge in contact met de wereld


Het Zeebrugse havenbestuur laat zien dat onze kusthaven in contact is met de hele wereld. Daartoe werd zopas bij de uitkijkpost in de voorhaven een 'zeewegwijzer' geplaatst. Daarop staan een dozijn richtingaanwijzers met de namen van wereldhavens en de bijhorende afstanden. Het gaat om havens die regelmatig door zeeschepen vanuit Zeebrugge worden aangedaan. Het idee voor de zeewegwijzer komt van havenvoorzitter Joachim Coens. “Zeebrugge is het voorbije decennium geëvolueerd van een Europese haven naar een intercontinentale haven, door de groei in aanlopen in alle windrichtingen. De wegwijzer is een mooie blikvanger die onze verbondenheid toont met onze klanten overzee. Het is ook onze manier om ze welkom te heten,” aldus Coens.

Foto met dank aan Joke Swyngedouw

Spoedherstel in de Lippenslaan

Van maandag 4 tot vrijdag 15 juni wordt de Lippenslaan in Knokke deels onderbroken. Het gaat om de zeewaartse rijbaan tussen de Sebastiaan Nachtegaelestraat en de Boudewijnlaan. In het straatdeel zijn er namelijk diverse verzakkingen. Ook een aantal riooldeksels ligt los. In maart werd al een stuk van het wegdek hersteld, nu volgt de rest. Om de herstellingswerken te bespoedigen, worden gelijktijdig twee aannemersbedrijven ingeschakeld. Eén neemt het herstel van de putdeksels voor z’n rekening, de andere de heraanleg van de rijweg. Vanaf de parkrotonde zal men dus tijdelijk de Lippenslaan niet kunnen inrijden. Er is een omleiding voorzien vanaf het Maurice Lippensplein naar de Parmentierlaan en vanaf de Sebastiaan Nachtegaelestraat via de Pierslaan en de Boudewijnlaan naar de Lippenslaan. In de werkzone zal het verboden zijn om stil te staan of te parkeren.

Programma Sportarena Heist nog niet rond

Nog voor de zomer zal op het strand bij het Heldenplein in Heist werk gemaakt worden van de nieuwe Sportarena. Het gaat om het voorlopig inrichten van de Rox Ambassadors Plaza, die vorige zomer ter hoogte van de Meerlaan in Knokke zou opgesteld worden. Daartegen kwam echter teveel protest van de omwonenden. De nieuwe Sportarena in Heist zal zo’n 600 vierkante meter groot zijn. Eerste schepen Maxim Willems verklaarde aan het Nieuwsblad: “Het strandgedeelte tussen het Heldenplein en de haven van Zeebrugge dreigde een dode zone te worden. Voor de uitbating is een concessie uitgeschreven die een strandbar, plaatsen van speeltoestellen en de verhuur van zetels toelaat. Het programma voor deze zomer ligt nog niet vast, maar om de twee dagen zal er iets te beleven zijn op het strand. Het is de bedoeling om de lawaaihinder van de sportevenementen te beperken.”

Deel Kursaalstraat tijdelijk afgesloten

De Kursaalstraat in Heist wordt tijdelijk afgesloten voor het verkeer. Dat zal gebeuren van dinsdag 29 mei tot uiterlijk donderdag 31 mei. Dit is nodig om herstellingswerken uit te voeren aan het trottoir ter hoogte van de huisnummers 11 tot 13 zal. Het afsluiten van de Kursaalstraat tussen de Knokkestraat en Dwarsstraat gebeurt enkel tijdens de werkuren. Er wordt een omleiding voorzien vanaf de Knokkestraat via de Brouwersstraat en Dwarsstraat naar de Kursaalstraat.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

Fietsdepots in Knokke-Heist?

Gemeenteraadslid Frank Naert pleitte vrijdagmorgen voor het onderzoeken van de mogelijkheid om fietsdepots te installeren bij de invalspunten in Knokke-Heist. Daar zouden bezoekers fietsen kunnen huren voor ritten naar andere delen van de badstad. “Het systeem zou van nut kunnen zijn voor korte verplaatsingen, bijvoorbeeld van randparkings naar de dijk en de winkelstraten. Juist omdat het om korte verplaatsingen gaat hoeven de fietsverhuurders langs de dijk hier geen concurrentie van te vrezen” als het raadslid. Je leest er meer over in het blog van Frank Naert.

Druk en zonnig verlengd weekend

Net als vorig weekend wordt het ook nu weer extra druk in Knokke-Heist. Door het mooie weer trekken veel mensen tijdens het verlengde weekend naar de kust. Vrijdag zal het volgens de VAB vanaf de middag druk worden op de weg en wordt de avondspits lastig. Vrijdagmorgen was het trouwens al bijzonder druk op het Maes en Boereboomplein in Heist naar aanleiding van de start van de derde rit van de Ronde van België.  Morgen, zaterdag moet op de weg vanaf 9 uur met verkeerspieken gerekend worden, door zowel dagjestoeristen als weekendtoeristen. De drukste trajecten zijn ondermeer de E40 naar de kust en ook de N49 naar Knokke-Heist. Op drukke dagen worden in de badstad momenteel de aanrijdende wagens geteld langs de Natiënlaan en de Heistlaan. Door de terugkeer van de dagjesmensen zal het ook op zaterdag, zondag en maandag zowel in de namiddag als 's avonds druk tot zeer druk worden. Maandagavond keren ook de weekendtoeristen terug en kan de verkeerspiek tot middernacht aanhouden. Ondertussen maken heel wat horeca-uitbaters in Knokke-Heist zich zorgen omdat ze voor het weekend moeilijk extra personeel vinden. De meeste studenten zijn namelijk niet beschikbaar vanwege de blok. De hotels in de badstad zijn zo goed als volgeboekt. “Dat is niet moeilijk” zegt burgemeester Lippens “er zijn bijna geen hotels meer!”

Dievenduo veroordeeld

Het Servisch echtpaar dat in februari winkeldiefstallen pleegde in Knokke-Heist is veroordeeld. Van de correctionele rechtbank in Brugge kregen ze achttien maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk. Op 5 februari ontvreemde het duo in de juwelierszaak Orologio in de Kustlaan een ring van 58.000 euro. De vrouw leidde de juwelier af zodat de man zijn slag kon slaan. De zilveren ring met diamant lag uitzonderlijk open en bloot op de verkoopstafel omdat de juwelier de prijs van het juweel wou aanpassen op de website. Een week na de diefstal herkende de juwelier het koppel op straat waarop de politie hen kon inrekenen. De twee bleken ook verantwoordelijk voor diefstal van dure sweat-shirts in de badstad en een lederen jas in Brussel. De twee Serviërs verbleven ook illegaal in ons land.

Ontpolderbeleidsvrouw neemt ontslag

Onlangs kreeg West-Vlaanderen een nieuwe gouverneur. Dat gebeurt straks ook in onze buurprovincie Zeeland. De Zeeuwse Commissaris van de Konigin, Karla Peijs, stopt er namelijk mee. Ze heeft bij de Nederlandse Koningin Beatrix haar ontslag ingediend per 1 maart volgend jaar. De 67-jarige Peijs heeft ontslag gevraagd omdat ze, gezien haar leeftijd, een tweede termijn van zes jaar niet zal kunnen uitdienen. Peijs bekleedde de functie sinds 2007. Daarvoor was ze onder meer minister van Verkeer in de kabinetten Balkenende II en III. Eerder zat ze voor het CDA in het Europees Parlement. Als minister van Verkeer zette Peijs haar handtekening onder het omstreden Scheldeverdrag, waardoor het Nederlandse deel van de Zwinbuffer en de Hedwigepolder moeten worden ontpolderd.

24.5.12

Greipel wint in Knokke-Heist


Donderdagnamiddag heeft de Duitser André Greipel ook de tweede étappe in de Ronde van België op zijn naam gezet. Hij was de snelste in de spurt bij De Wandelaar in Duinbergen. De Italiaan Danilo Napolitano werd opnieuw tweede. Ook de eerste rit in de Ronde van België was woensdag door Greipel gewonnen met Napolitano in z’n kielzog. Donderdag zag het er even slecht uit voor de Duitse renner, omdat hij vreesde een groepje vluchters niet meer te kunnen inhalen. Dankzij z’n teamgenoten en enkele andere ploegen slaagde hij er toch in de kloof te dichten. Ondermeer dankzij het betere weer was er donderdagnamiddag veel volk afgezakt naar Knokke-Heist op de aankomst van de twee étappe mee te maken. Eén en ander leidde tot een complete verkeerschaos. Automobilisten moesten soms een uur aanschuiven om na aankomst van de koerst de badstad weer te kunnen verlaten. De aankomst in "Кнокке-Эйст" haalde zelfs de Russische pers. Vrijdagmorgen vertrekt de derde étappe van de ronde om 11.30 uur op het Maes en Boereboomplein in Heist. De rit gaat over 163 km naar Beveren. Bij vertrek nemen de renners in Heist de Marktstraat, Westkapellestraat, Kalvekeetdijk en Natiënlaan richting Damme.

Schilderijen Scharpoord worden gerestaureerd

Enkele kunstwerken in het Cultuurcentrum Scharpoord in Knokke-Heist zijn aan restauratie toe. Het gaat om twee werken van kunstschilder Gilbert Decock: “Nergal” en de triptiek “Ahura Mazda, Mithra, Mardouk”. Daarnaast ook een de triptiek van Ado Sato. Deze kunstwerken hangen in de hal en de gang van het Cultuurcentrum. Ze moeten hersteld worden omdat ze op diverse plaatsen beschadigd werden. Vier restaurateurs zullen worden aangeschreven om een bestek in te dienen.

Aanvaring in dichte mist

Zo’n 20km ten noordwesten van Knokke-Heist, vlak onder de kust van Walcheren, zijn in de vroege ochtenduren in dichte mist twee zeeschepen met elkaar in aanvaring gekomen. Een vaartuig dat van zee de Scheldemonding wilden binnenvaren voer aan de verkeerde kant van de vaargeul en botste tegen een tegemoetkomende tanker. Door de aanvaring werd een gat geslagen in de romp van de tanker. Er lekte evenwel geen lading in zee. De schepen zijn bij de rede voor anker gegaan. Ondertussen is een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de aanvaring.

Brug over Isabellavaart voor ruiters

Zoals bekend gaat Knokke-Heist een ruiterpad aanleggen. Het pad begint bij de Kalfstraat in Knokke, ter hoogte van de manège Ponderosa. Het ruiterpad loopt voor een groot deel langs de Isabellavaart naar de Knokse Oosthoek en vervolgens via de paden in het Zwingebied naar zee. De opdracht voor de aanleg wordt nu echter gesplitst. Enerzijds komt er een openbare aanbesteding voor de realisatie van het eigenlijke ruiterpad. Die aanleg zal 131.000 euro kosten. Daarnaast komt er ook een brug. Op zo’n 350 m vanaf het begin van het ruiterpad zal namelijk een brug over de Isabellavaart geplaatst worden. Op die manier kunnen de ruiters met hun paarden deze waterloop oversteken om hun weg richting Paulusstraat verder te zetten. De bouw van de brug zal ruim 47.000 euro kosten. Deze werken zullen gegund worden bij middel van een onderhandelingsprocedure.

Rodenbach praline van Chocolatier M

Chocolatier M uit Knokke-Heist heeft zopas een unieke Rodenbach praline ontwikkeld. Dat gebeurde naar aanleiding van de opening van het Vlaams Huis van de Voeding in Roeselare. Na een anonieme 'smaak'zoektocht van het Miummm-team door het Vlaamse chocoladelandschap werd Chocolatier M namelijk gevraagd om de vaste chocoladepartner te worden voor Het Huis van de Voeding. Miummm legde als voorwaarde op dat voor de collectie met typische Vlaamse smaken gewerkt moest worden. Naast een praline met speculaaskruiden naar oud Vlaams recept en een praline op basis oude Vlaamse jenever met een crunch van kletskoppen was de blikvanger een praline op basis van Rodenbach. Dit typisch Vlaams rood-bruin bier, was een logische keuze gezien het vernieuwende project op de oude bottelarij van de brouwerij werd gevestigd. Ook de roots van de Knokke-Heistse chocolatier David Maenhout liggen trouwens in de brouwerswereld. De nieuwe pralinecreatie werd met de steun en intense samenwerking van brouwerij Rodenbach in verschillende stadia ontwikkeld. Het resultaat is een praline met licht zure en zeer zuivere Rodenbach smaak. Basis van de praline is een unieke mix van diverse van Rodenbach bieren rechtstreeks uit de houten foeders van de brouwerij in combinatie met een originechocolade van Callebaut. Bij de officiële in gebruik name van het Vlaams Huis van de Voeding kregen de genodigden de eerste 'openings'collectie mee naar huis. Onder hen de Vlaamse Minister-President en talloze prominenten. De pralinecollectie zal normaal gezien twee maal per jaar wijzigen.


Heksenschool in Knokke-Heist

“De Gelaarsde Kip”, een jeugdtoneelproject van het Cultuurcentrum in Knokke-Heist heeft weer een nieuwe productie klaar. Op zaterdag 2 en zondag 3 juni zetten 18 scholieren het stuk “De Heksenschool” op de planken. Het is het verhaal van Yasmine, Delphine en Celine die door een dom toeval in een heksenschool terechtkomen. Ze moeten een manier zoeken om weer thuis te geraken. Ze ontdekken echter dat heks Geofrey de mensenwereld wil vernietigen. Dat probleem moeten ze dus eerst oplossen.

9 EUR; 55+, studentenkaart: 8 EUR; Uitpas, CJP, + 10 pers.: 6 EUR
De Gelaarsde Kip: De Heksenschool, zaterdag 2 juni om 20 uur en zondag 3 juni om 14.30 uur in CC Scharpoord

17de Vistival in Knokke-Heist

Op zondag 3 juni organiseert Unizo Heist-Duinbergen de 17de editie van het Vistival, de dag van de Heistse visserij. Aan de hand van tentoonstellingen en demonstraties krijgt de bezoeker op het Heldenplein een zicht op de visserij en het leven vàn en mét de zee. Veertig vrijwilligers zorgen ervoor dat alles in goede banen geleid wordt. In de voormiddag trotseert een garnalenkruier te paard de Heistse branding om er garnalen te vangen en daarna te koken. In de put van het Heldenplein zijn er demonstraties visfileren en roken van zalm. Onder andere dankzij Martin Vandenbroucke kan men proeven van gebakken pladijs, maatjes, oesters, wulken, droogvis, paëlla en 2000 liter vissoep. Vanaf 12 uur zijn er op het podium optredens van de Koninklijke Ceciliaharmonie en folkloristische zang- en dansgroepen zoals de Poldercowboys, dansgroep De Boeie, het Blankenbergs Shantykoor en Duo Ferket. Liefhebbers van miniatuurboten kunnen terecht bij een grote tentoonstelling miniatuurschepen en een groot bassin met varende exemplaren. Verder zijn er marktkramers met antiek en brocante uit de visserij en de zee, een demonstratie nettenbreien en informatiestanden van de Zeevaartpolitie en de Vdab.

Veel werk achter de schermen

Het Vistival is een organisatie van Unizo Heist-Duinbergen. Drijvende krachten daarbij zijn ondermeer voorzitter Jacky Vlietinck en niet in het minst bestuurslid Martin Vandenbroucke. Hij slaagde erin liefst 12000 flyers uit te delen bij zijn vroegere collega-traiteurs in zowat het hele Vlaamse land. Martin zorgt onder meer ook voor het ter plekke prepareren van gerookte zalm en de aanmaak van 2000 liter vissoep. Die wordt bereid met 700 kg verse vis.

Vistival Heldenplein, Heist op zondag 3 juni vanaf 10 uur

Rising Stars Tennis Tour voorgesteld


Zopas werd het gloednieuwe tennisconcept voorgesteld dat de naam kreeg “Rising Stars Tennis Tour with BNP Paribas Fortis”. In het nieuwe concept worden 6 ITF-10.000 dollartornooien voor mannen geïntegreerd. Dat is uniek in ons land. Het is de opvolger van de Summer Tour die vorig jaar veel succes kende. Het initiatief wil een eerste maar ernstige springplank vormen voor het jeugdig tennistalent. Met de 6 tornooisites gaat het om de Knokke Zoute Tennis Club en TC Duinbergen, plus daarnaast ook tennisterreinen in Damme, De Haan, Oostende en Koksijde. In Knokke wordt gespeeld van 7 tot 14 juli en in Duinbergen van 22 tot 29 juli. Bij het tennisproject zijn ondermeer ook Knokke-Heistenaars Christophe Verhaeghe en Frederik Vermeire van Websmash betrokken.

Meer info: http://www.tennisinmotion.be/


23.5.12

Oxfam Werelwinkel renoveert

Na 9 jaar werking is de Oxfam Wereldwinkel in Knokke-Heist aan vernieuwing toe. De werken worden uitgevoerd door vrijwilligers tussen dinsdag 29 mei en zaterdag 2 juni. Het filiaal in de Kerkstraat in Heist is één van 230 Wereldwinkels in ons land en één van de 42 Solidariteitwinkels die ook fondsen inzamelen voor projecten in een 20 tal landen. Hiervoor verzamelen ze kledij, boeken, brocante, schoenen, handtassen... De Oxfam Wereldwinkel verkoopt een 200 tal voedingsproducten uit eerlijke handel; ook artisanaat zit in het gamma. Dankzij 30 vrijwilligers groeit de tweedehandsverkoop als nooit tevoren. Knokke-Heist is sedert 2010 Fair Trade Gemeente. Ook eerlijke handel zit dus in de lift. De heropening van de Oxfam Wereldwinkel in Heist is op dinsdag 5 juni om 10u.

Tijdens deze renovatieweek is de winkel gesloten. Bestellingen en leveringen tijdens deze periode zijn mogelijk via knokke-heist@oww.be of op 050 51 04 51 – 050 60 90 60 – 0476 88 53 06 – 0474 51 65 18.

Scapa Sports Beach Polotornooi

Tijdens het verlengde weekend wordt op het strand bij het Casino Knokke weer het bekende Scapa Sports Beach Polotornooi gehouden. Het is al de 14de keer dat het evenement in de badstad z’n beslag krijgt. Van zaterdag 26 tot maandag 28 mei kan men aldus kennis maken met deze fascinerende combinatie van paardensport en balsport. Zes internationale teams met telkens drie ruiters hanteren daarbij op spectaculaire wijze ‘stick & ball’. De uiterst wendbare paarden staan op scherp en ontwikkelen enorme snelheid op korte afstand. Elke ruiter wisselt wel viermaal van paard, maar enkel balvaardigheid, rijkunst en tactisch inzicht bepalen de overwinning. De polowedstrijd in de badstad heeft ook een hoog fashiongehalte. Voor of na elke polowedstrijd worden de nieuwe Scapa Sports zomerlijn en de limited Beach Polo collectie geshowd. Na het succes van de Kids Model Search vorig jaar, gaat Scapa Sports ook nu weer op zoek naar jongens en meisjes tussen 6 en 14 jaar. De casting wordt gehouden op zaterdag 26 mei. Ook dit jaar mogen de kinderen en de dames het poloveld weer op tijdens de Kids & Ladies Race. Aan de eindmeet wacht hen een leuke prijs uit de Beach Polo collectie.
Van 26 tot 28 mei geldt wegens de aan- en afvoer van de paarden tussen 9 en 18 uur parkeerverbod voor alle andere auto’s rond de Canadasquare (daar zal ook plaatselijk verkeer gelden) en op de rijbaan van de zeedijk voor het Casino.

N-VA maakt meer kandidaten bekend

Bij de N-VA in Knokke-Heist wordt momenteel duchtig verder gewerkt aan de samenstelling van de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. "Ook een aantal dokters en zorgverstrekkers hebben voor de partij gekozen" zegt N-VA lijsttrekker Cathy Coudyser. Het gaat om te beginnen om de 39-jarige Dr. Jean-Marc Gillardin, abdominaal chirurg, en de eveneens 39-jarige Françoise De Vreeze, zelfstandig thuisverpleegkundige. Zij studeert ondertussen nog aan de UGent om een master in de verpleeg- en vroedkunde te behalen. Daarnaast krijgen ook de 44-jarige Fabienne Pottier uit Ramskapelle en de 48-jarige Luc Lewyllie uit Westkapelle een plaats op de N-VA-lijst. Beiden zijn zorgkundigen bij de Autonome Vereniging Het Dak in de badstad. Het aantrekken van mensen uit de zorgsector is geen verrassing. De N-VA pleit trouwens voor een schepen van Sociale Zaken en Gezondheidszorg, die tevens OCMW-voorzitter is. “Zo heb je alle actoren in de welzijns- en gezondheidsdiensten onder 1 koepel en kan het overleg efficiënt en gestructureerd gebeuren”, aldus de partij.

Fusie Centra voor Algemeen Welzijnswerk

Het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk in Knokke-Heist wordt opgenomen in de fusie tussen de centra uit de Regio Brugge en de Regio Middenkust. Dat is het gevolg van een decreetswijziging door het Vlaams Parlement. Daardoor wordt een nieuw wettelijk kader gecreëerd voor het algemeen welzijnswerk in Vlaanderen. Dit plan verzekert een schaalvergroting en een efficiëntere organisatie, samen met een toegankelijk, betaalbaar en kwaliteitsvol aanbod van hulp- en zorgverlening. Concreet betekent dit dat heel wat CAW’s in Vlaanderen het komend jaar zullen fusioneren. Er wordt maximaal één centrum erkend per werkgebied, waardoor kennis en expertise gebundeld worden. Een erkend centrum moet over minimaal 50 voltijdse werkkrachten beschikken. Na overleg met alle CAW’s en onderlinge afspraken over de fusies, die midden 2013 afgerond moeten zijn, is beslist dat er in de Vlaamse Gemeenschap maximaal elf CAW’s worden erkend. Nu zijn er nog 26. De CAW’s bundelen een uitgebreid palet aan preventie, onthaal-, hulp- en dienstverlening, onder andere via gezins-, relatie- en scheidingsbegeleiding en -bemiddeling, jongerenadvies, crisisopvang, thuislozenzorg, slachtofferhulp, partnergeweld, schuldhulpverlening, opvoedingsondersteuning enz.


Wie een vraag heeft, of op zoek is naar hulp, kan bellen naar 078 15 03 00. U wordt dan doorgeschakeld naar een CAW in uw eigen provincie. Mailen kan ook, naar onthaal@caw.be


Grootste zeeschepen moeten naar Zeebrugge zegt Nederland

Vlaams minister-president Kris Peeters is van plan een geschillenprocedure te beginnen tegen Nederland omdat onze noorderburen hun afspraken in verband met het ontpolderen niet nakomen. De Tweede Kamer in Den Haag vraagt nu echter aan het kabinet om Nederland opnieuw in overleg te laten treden met ons land over het Scheldeverdrag. Onze noorderburen willen namelijk àf van het steeds maar moeten uitdiepen van de Westerschelde, met schade aan de natuur als gevolg. “Dit terwijl het maar over een handjevol schepen gaat. Alleen voor de allergrootste zeeschepen is de verdieping noodzakelijk. Die schepen zouden sowieso niet 70 kilometer landinwaarts moeten varen, maar gewoon naar Zeebrugge of Rotterdam moeten gaan”, aldus de Nederlandse SP.

Knokke-Heistenaars behalen 1ste dangraad zwarte gordel Ju-Jitsu

Op de Shodan Shiken, de centrale examencommissie van de Vlaamse Ju-Jitsu Federatie, hebben de 18-jarige Benny Reubens en de 20-jarige Sander Borny uit Knokke-Heist met succes hun Zwarte Gordel 1ste Dangraad gehaald. Benny en Sander trainen respectievelijk al van hun 5 en 7 jaar bij Ju-Jitsu Club Kuo-Lung Knokke. Allebei geven ze ook al enkele jaren les in de club, onder meer aan de jeugdafdeling op zaterdagmorgen van 9.30 tot 12.30 uur. De club beschikt nu over zes zwarte gordels die wekelijks instaan voor de begeleiding van ju-jitsuka’s vanaf 6 jaar.

Foto: Sander Borny (links), Benny Reubens (rechts)
Meer informatie op http://www.kuolung.be/


Herrie rond windmolenpark voor Knokke-Heist

De Nederlandse staat, en meer bepaald zijn minister van Infrastructuur en Milieu, heeft beroep aangetekend bij de Raad van State tegen de toelating voor de bouw en exploitatie van het "North Sea Power Windpark" aan de onderneming "Norther NV". Het project "North Sea Power" omvat de bouw van 74 tot 86 windmolens ten zuidoosten van de Thorntonbank ter hoogte van Knokke-Heist. Het gebied bevindt zich op de rand van het zeegebied met Nederland. Naast het Rijk der Nederlanden hebben ook de havens in Zeeland, de provincie Zeeland en het havenbedrijf Rotterdam bezwaar ingediend. De belangrijkste reden voor de klacht is het feit dat de geplande windmolens te dicht bij de vaarroutes zullen staan. Het omstreden windmolenpark zou in 2016 in gebruik genomen worden.

Leekens laat Club trainen in Knokke-Heist

Club Brugge KV heeft een wijzing aangebracht aan haar voorbereiding op het nieuwe seizoen. De spelers van Club zullen een groot deel van hun stagetijd afwerken op de sportvelden in Knokke-Heist. De eerste training zal plaatsvinden op donderdag 14 juni. De nieuwe hoofdtrainer Georges Leekens heeft namelijk beslist om de eerder geplande voetbalstage van Club in het Duitse Bitburg te schrappen. Bijgevolg wordt de oefenwedstrijd tegen Saarbrücken eveneens afgelast. De stage in Duitsland was tevoren vastgelegd door trainer Christoph Daum die vertrokken is bij Club.

Voorbereiding Scholencross

De Atletiekvereniging Knokke-Heist is momenteel reeds bezig om de onderwijsinstellingen in de badstad warm te maken voor de traditionele scholenveldloop. Het is voor de 27ste keer dat het evenement wordt ingericht voor de jeugd in de gemeente. Met het initiatief wordt zoals de vorige jaren ingehaakt op de ‘Vlaamse Veldloopdag voor Scholen’. De manifestatie wordt gehouden op het Schuttersplein in de Jan Devischstraat in Knokke op woensdagnamiddag 26 september. Nieuw dit jaar, zegt secretaris van de Ateltiekvereniging, “is een trofee voor de eerste vrouwelijke en de eerste mannelijke leerkracht”.

22.5.12

Diefstal leidt tot werkstraf

Wegens diefstallen in Knokke-Heist en Brugge heeft een 28-jarige vrouw uit Aalst van de rechter 100 uur werkstraf gekregen. De vrouw ontvreemde spullen bij enkele klanten van een poetsfirma uit Oedelem waar ze toen werkte. In Knokke stal ze ondermeer een jeansbroek bij een klant. Hoewel de gestolen goederen bij de vrouw thuis werden aangetroffen, ontkende ze de diefstal. De vrouw bekende wel dat ze een portefeuille stal van een collega. Maar ze betaalde de schade al terug. De vrouw werkt nu in een rusthuis in Aalst.

Sincfala Knokke-Heist herdenkt Eerste Wereldoorlog

In 2014 is het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog begon. Ook het Sincfala Museum in Knokke-Heist zal dan aandacht besteden aan ‘de Grote Oorlog’ met ondermeer een tentoonstelling. Om deze tentoonstelling voor te bereiden is een inventaris gemaakt met namen en gegevens van mensen die tijdens WO I gestreden hebben aan het front (in de Westhoek of buiten de landsgrenzen) en er al dan niet het leven hebben gelaten. Ook (burger)slachtoffers van de oorlog in Knokke-Heist en de Zwinregio komen voor in de inventaris.

Gegevens over de personen


De inventaris is opgemaakt aan de hand van gegevens aangetroffen op de herdenkingsmonumenten en begraafplaatsen in Heist, Knokke, Ramskapelle en Westkapelle. Voor de Eerste Wereldoorlog bestaat de inventaris al uit meer dan 250 namen. Per persoon bestaat een uitgebreide invulfiche met daarin de al bekende gegevens. Hebt u in de familie mensen die aan het front hebben gestreden of door het oorlogsgeweld zijn omgekomen, dan stellen we het op prijs dat u gegevens over deze personen aan ons doorgeeft. Dit kan door contact op te nemen met het museum of op donderdagnamiddag naar het Ontmoetingcentrum De Vierbote (de Vrièrestraat 26, Heist) te komen. Vanaf donderdag 24 mei tot eind juni en dan weer vanaf september zal daar steeds iemand aanwezig zijn om de informatie te noteren.

Documenten en fotomateriaal


Voor de tentoonstelling zijn de organisatoren niet alleen op zoek naar informatie over de betrokken personen. Ook documenten of fotomateriaal zijn meer dan welkom. Het spreekt voor zich dat u alle informatie netjes terugkrijgt. Schenken kan natuurlijk ook. Met de zoektocht naar informatie over de Eerste Wereldoorlog zal een zo volledig mogelijk beeld worden geschetst van wie tijdens de oorlogsjaren door toedoen van het oorlogsgeweld om het leven kwam of voor het vaderland heeft gestreden en de oorlog heeft overleefd. Ook voor de Tweede Wereldoorlog en de vissers die op zee omkwamen is een dergelijke inventaris opgemaakt. Over deze mensen is Museum Sincfala eveneens op zoek naar informatie.

Meehelpen


Wilt u als vrijwilliger meehelpen aan het project, dan kunt u ook uw naam en contactgegevens opgeven.
Sincfala, Museum van de Zwinstreek, Pannenstraat 140, 8300 Knokke-Heist, 050 630 872, sincfala@knokke-heist.be

Foto: het doodsprentje van Knokkenaar Pieter Bassens, die in Marquette in de Verenigde Staten geboren werd op 22.01.1984 maar op 22.09.1917 sneuvelde in Diksmuide als soldaat Hoornblazer 22 reg 11 cie.

Laatste kans voor “Iedereen fit voor Londen”

Wie in Knokke-Heist nog wil meedoen aan de actie “Iedereen fit voor Londen” krijgt nu vrijdag een laatste kans. Doelstelling is om zoveel mogelijk mensen aan te sporen om in 100 dagen minimaal 2 kg te vermageren. Met allerlei tips en advies krijgen de deelnemers ondersteuning vanuit de sportieve, medische en voedingswereld. Er hebben zich al heel wat geïnteresseerden aangemeld. Hebt u dit nog niet gedaan, dan kan de nulweging op de valreep nog op vrijdag 25 mei van 15 tot 20 uur in het Ter Linden ziekenhuis (zaal De Vrede bij de kantine). Zo kom je niet alleen je gewicht te weten maar ook de verhouding spieren, vet, lichaamsvocht en botten. De computer berekent je BMI en hoeveel calorieën je in rust verbruikt (basaal metabolisme). Aan de hand van al die gegevens wordt je metabolische leeftijd bepaald. In je persoonlijk medisch rapport vind je ook je hoeveelheid vet rond de ingewanden terug, een belangrijke parameter voor je gezondheid. Dankzij de deskundige adviezen en tips op het vlak van voeding en beweging, word je ondersteund om je fysieke paraatheid te verbeteren. De nul-weging neemt amper een paar minuten tijd in beslag. Gewoon even je schoenen uitdoen, op de vetmeter plaats nemen en de uitslag rolt na een paar seconden al uit de printer! Registreer je vlug op www.iedereenfitvoorlonden.be en werk samen met Svetlana Bolshakova aan een betere zomerconditie. De slotweging, annex slotevent met o.a. een healthy cooking village en een Hartstocht vindt plaats op vrijdag 3 augustus.

Voor alle info: http://www.iedereenfitvoorlonden.be/

Hinder busvervoer in Knokke-Heist

Chauffeurs van De Lijn voerden dinsdag actie in Knokke-Heist. Ze protesteren tegen de besparingsplannen van de vervoersmaatschappij. Het personeel kreeg 's morgen meer uitleg. Een aantal bussen reed daardoor niet uit. Volgens De Lijn zou de hinder vrij beperkt zijn. Rond half 2 wordt de toestand weer normaal. Maandag werd in Kortrijk een gelijkaardige actie gevoerd.

Ronde van België trekt opnieuw door Knokke-Heist

Nu donderdag 24 mei komt de 2de etappe van de 82ste Ronde van België traditioneel weer aan in Knokke-Heist. De renners komen uit Lochristi, een rit over een afstand van 170km. De karavaan rijdt de badstad binnen via de Natiënlaan. Er zijn ook twee lokale ronden voorzien. De aankomst is gepland bij De Wandelaar. Op vrijdag 25 mei starten de renners voor de derde rit om 11.30 uur op het Maes en Boereboomplein in Heist. De rit gaat over 163 km naar Beveren. Bij vertrek nemen de renners in Heist de Marktstraat, Westkapellestraat, Kalvekeetdijk en Natiënlaan richting Damme.

Verkeersregeling


Bij aankomst in de badstad op donderdag steken de renners aan het kruispunt met de Sluisstraat over naar de linker rijbaan, die ze volgen tot aan de Knokkestraat. Die straat rijden ze in, om vervolgens via de Duinbergenlaan de Elizabetlaan te nemen, die ze vrijwel onmiddellijk weer verlaten om via Arcadelaan, Acacia-, Eeuwfeest- en Zeerobbenlaan de zeedijk op te rijden richting Heist. Er zijn twee lokale ronden. Ze nemen daarvoor de Bergdreef omhoog, de Jozef Nellenslaan in, Duinendreef, Anemonenlaan, Zeedijk-Heist, Parkstraat, De Rampe omlaag, Polderstraat, Hendrik Consciencestraat, Westkapellestraat richting Westkapelle, Dorpsstraat, Oostkerkestraat, op grondgebied Damme de Westkapellesteenweg, Koolkerkesteenweg, Dammesteenweg, Kerkstraat, Oude Sluise Dijk, en opnieuw de Natiënlaan richting Knokke, westelijke rijbaan, Knokkestraat, maar dan Krommedijk, Elizabetlaan, opnieuw Arcadelaan enz., naar de zeedijk, nog eens dezelfde ronde via de Bergdreef naar Heist en Westkapelle, Knokke, Duinbergen en dan uiteindelijk aankomst aan De Wandelaar. Alle verkeer in tegenrichting op het parcours is verboden tussen 13 en 15.45 uur. Zijn volledig voor alle verkeer afgesloten: de Dorpsstraat, de westelijke rijbaan van de Natiënlaan tot aan de Sluisstraat, Eeuwfeest- en Zeerobbenlaan, Zeedijk-Albertstrand, De Wandelaar, Majoor Quaillestraat, Bergdreef, Zeedijk-Heist langs Dir.-gen. Willemspark, Parkstraat. Er is parkeerverbod op en in de nabijheid van het parcours, van 5 uur ’s morgens tot 16 uur. Op vrijdag 25 mei starten de renners voor de derde rit om 11.30 uur op het Maes en Boereboomplein. Ze nemen de Marktstraat, Westkapellestraat, Kalvekeetdijk en Natiënlaan richting Damme. Rond de markt geldt plaatselijk verkeer van 9 tot 11.40 uur. Van 11 uur tot na de doortocht is er geen verkeer toegelaten op het parcours. Op het marktplein en de omliggende straten worden de begeleidende wagens en de autocars van de ploegen opgesteld; het presentatiepodium staat op het Maes en Boereboomplein. Daarom is er daar op donderdag en vrijdag parkeerverbod.

Roro-vooruitzichten Zeebrugge minder somber dan andere havens

Tientallen havens en rederijen zijn met honderden specialisten bijeen voor de tweejaarlijkse RORO Conferentie van de Britse Informagroep in het Zweedse Göteborg. Zeebrugge heeft er één van de grootste stands. De andere Belgische havens zijn afwezig. Vroeger waren ze er wel. Onze oostkusthaven blijkt door zijn productenmix een voorbeeld te zijn voor de ontwikkeling van andere havens zoals Göteborg. De draaischijffunctie is een garantie voor de toekomst, ook al zijn er tijdelijke dips te verwachten. Volgens scheepvaartdeskundige Martin Minnebo, wordt 2012 “een zoveelste consolidatiejaar”. Toen men in 2008 allerlei superferries bestelde ging men uit van groei maar die is er niet. Had men de crisis voorzien dan waren allerlei grote nieuwe schepen er niet gekomen stelt men ondermeer bij Stena Line, één van de Europese marktleiders. De haven van Zeebrugge beperkt de schade door diversificatie naar Zuid-Europa. Oostende verdwijnt bijna volledig van de kaart inzake ferrydiensten. Kleine operaties moeten er uit wegens gebrek aan reserves van de operatoren. De vooruitzichten voor de Roro in Europa zijn op de conferentie derhalve somber. Tot 1/3 van de trafieken die men vijf jaar geleden voor 2012 verwachtte zijn er niet. Superferries die ruim 200 vrachteenheden zouden meenemen in drukke periodes, zien maximaal 150 units aan boord. Op het Kanaal blijven de ferries 's nachts varen maar met een minimum dienstverlening aan boord zodat kan bespaard worden op personeelskosten. Finaal blijft er de dreiging van de EU maatregelen in 2015 om de scheepvaart schoner te maken door de invoering van een strenge uitlaatgassenwetgeving die het bunkeren veel duurder zal maken. Heel wat oudere ferries en roro's moeten straks omgebouwd worden…

Meerlaan helemaal klaar

In Knokke werden zopas de wegeniswerken aan de Meerlaan voltooid. Dat gebeurde iets later dan gepland. De laatste fase van de werken werd in september vorig jaar aangevat. Het betrof het straatdeel tussen de Lispannenlaan en de Elizabetlaan. De riolen werden vernieuwd en er kwam ook een nieuw wegdek. Vanaf nu kunnen automobilisten dus weer zonder beperking de volledige Meerlaan gebruiken vàn of nààr de rotonde van de Elizabetlaan.

De spiegellijst Gemeentebelangen in Knokke-Heist

Leopold Lippens én Maxim Willems trekken lijst Gemeentebelangen in Knokke-Heist

In de badstad heeft de partij Gemeentebelangen bij de lijstvorming dankbaar gebruik gemaakt van het feit dat in Knokke-Heist elektronisch zal gestemd worden. Op het scherm ziet de kiezer straks namelijk de kandidaten in een linker- en rechterblok verschijnen. Lippens noemt het een “spiegellijst”. Daarbij staan dus twee kandidaten bovenaan. Er zijn meteen ook twee lijstduwers. Bij de Gemeentebelangen in Knokke-Heist zal burgemeester Lippens de linkerhelft van het scherm trekken. Daarop staan vooral de kandidaten die al geruime tijd meedraaien in de politiek. De rechterkant van het scherm wordt bij GBL op 17 getrokken door Eerste Schepen Maxim Willems, die de kant van de aankomende politieke generatie aanvoert. Lijstduwers zijn links op 16 Sabine Van De Sompele en rechts op 31 Kathleen Van der Hooft. De lijst Gemeentebelangen is samengesteld uit 6 kandidaten van de partij Open-VLD, 9 leden van de CD&V en 16 mensen van de traditionele GBL. Met ongeveer een derde van de kandidaten gaat het om nieuwe gezichten. Meteen werd ook een duidelijke verjonging van de partij doorgevoerd. De jongste kandidate op de lijst is Aagje Rappé. Zij is 21. Volgens burgemeester Lippens zijn de gesprekken rond de lijstvorming (in tegenstelling tot allerlei geruchten) “kort en vlot” verlopen. Over het programma wilde de burgemeester zich nog niet uitlaten. De slogan zal wel zijn: “Wij doen verder” (“Er is nog veel te doen”). Aan het programma zal vooral in juni gewerkt worden. Verder bevestigde hij, dat hij –als de kiezer het wil- in oktober weer wil verkozen worden tot burgemeester. Het is echter niet zeker dat hij dan de volledige zes jaar zal “uitzitten”. “Ik zal vertrekken als ik het nodig vind. En ik zou dan het ambt doorgeven aan Maxim Willems, als hij dat zou willen natuurlijk (Maar dan moet hij voor z’n gezondheid wel ophouden met roken *lacht*)”. Lippens zegt te hopen op een “brede meerderheid, zodat men beter opties kan nemen in moeilijke tijden”.

Pop-up-hotel met privéstrand in Knokke-Heist

De badstad krijgt deze zomer een éénkamerhotel voor de superrijken op het strand ter hoogte van het Rubensplein. Het zogeheten pop-up-hotel “Tender 2” opent z’n deuren op maandag 18 juni en verdwijnt 90 dagen later weer uit het strandbeeld. Eén overnachting voor twee personen kost 1.500 euro. Vanuit de glazen slaapkamer op de hoogste étage heeft men rondom rond uitzicht richting zee en richting zeedijk. De hotelgasten worden ontvangen door een butler die meteen champagne aanbiedt. In de kamer ook sauna en jacuzzi, plus alle moderne snufjes waaronder internet en satelliettelevisie. Een tweesterrenchef komt verder het eten klaarmaken. Ook kan men in de strandhotelsuite feestjes organiseren. Binnen kunnen namelijk 20 mensen terecht; op het terras en het privéstrand zelfs tot tweehonderd. Na 15 september wordt het hotel verhuisd naar één van de Franse skioorden.

21.5.12

Zware voeten, maar geen alcoholovertreders

De lokale politie Damme/Knokke-Heist heeft zopas de resultaten bekend gemaakt van een grootschalige verkeerscontrole op alcohol en snelheid. Die werd op woensdagavond 16 mei gehouden. Tijdens de 8 uren durende actie werden 562 voertuigen gecontroleerd op snelheid. In totaal begingen 88 bestuurders een overtreding, waarvan er 33 een erg zware voet hadden. De lokale politie controleerde ook 76 automobilisten op alcohol. Die resultaten waren goed, want geen enkele bestuurder blies positief. Alcohol en snelheid vormen 2 beleidsprioriteiten in de politiezone. Bestuurders kunnen in de badstad het ganse jaar door, op elk moment van de dag worden gecontroleerd.

Mieke de Loof op de zondagbabbel in Knokke-Heist

Op zondag 3 juni is de Vlaamse auteur Mieke de Loof te gast op de ZondagBabbel in de Bibliotheek van Scharpoord. Recensent Jooris Van Hulle spreekt met haar in het kader van de maand van het spannende boek. De 61-jarig auteur is socioloog en filosoof. Ze deed ervaring op als wetenschappelijk onderzoeker, docent, chauffeur, dienster in een nachtkroeg en Kyokushi-karateka. Ze won met de literaire, historische thriller Duivels offer de Hercule Poirotprijs 2004, de prijs voor de beste Vlaamse misdaadroman van dat jaar. Haar historische misdaadroman Wrede schoonheid (2010) werd eveneens genomineerd voor de Hercule Poirotprijs 2010 en is bekroond met De Diamanten Kogel 2010. Deze intrigerende literaire thriller zuigt je vanaf de eerste bladzijde mee in het Wenen van 1914. Dankzij haar beeldend taalgebruik slaagt zij erin om de sfeer van die tijd neer te zetten. Mieke de Loof presenteert op de ZondagBabbel haar pas verschenen boek De vijand van binnen (2012) uitgegeven bij De Geus, het vierde deel van de Ignatz-cyclus.

Gratis Comedy Night in Knokke-Heist

Zaterdagavond 2 juni uur organiseert “Café in ’t Dorp” in de Dorpsstraat te Westkapelle een gratis Comedy Night. De aanvang is om 20u. Op de affiche staan Kris Van Spitael, Bruno Bittoun, Bart Vantieghem en Wilfried Van der Elst.

Voor meer info: http://www.independentcomedy.be/


Schotlandferry na 10 jaar nog geen succes

Precies 10 jaar na de start van de Schotlandferry tussen Zeebrugge en de Oostschotse haven van Rosyth is er andermaal een vlootverandering op de route. Momenteel vaart de rorovrachter “Seatruck Pace” op de lijn. De veerboot wordt normaal op de Ierse Zee ingezet voor de Seatruck rederij van de Clipper groep, een Deens/Britse combinatie. De ferry is 142 meter lang en neemt 120 trailers en 12 chauffeurs mee. Het gaat om de zoveelste vlootverandering op de lijn die wordt gerund door de Deense DFDS groep. Kort geleden toen de groep haar jaarverslag over 2011 publiceerde in Kopenhagen was de commentaar over de Zeebrugge/Schotlandlijn, dat “de situatie niet gemakkelijk was maar dat de lijn nog niet werd opgegeven en een nuttige aanvulling was voor de gemengde lijn IJmuiden/Newcastle". De hoop van Schotse politici dat de lijn ooit eens een zeer drukke lijn zal worden zal wellicht ijdel blijken. Jaren lang hebben specialisten ook uit ons land al aangegeven dat de volumes tussen Schotland en de Lage Landen te laag zijn voor een drukke scheepvaartlijn. De Grieken met Superfast verloren pakken geld en vervolgens moest ook Norfolkline er de brui aan geven.

Queens samen in Zeebrugge

Bij dichte mist zijn maandagmorgen twee zusterschepen van de rederij Cunard de haven van Zeebrugge binnengelopen. Het gaat om de prestigieuze cruisevaartuigen “Queen Elizabeth” en “Queen Victoria”, die samen langs de Zweedse kaai bij de zeewaartse sluisbruggen in de voorhaven liggen afgemeerd. De schepen brachten elk 3.250 personen naar Zeebrugge. De “Queen Elizabeth” kwam uit Tallinn en vaart daarna door naar Southampton. De “Queen Victoria” lag zondag nog in Amsterdam en heeft Le Havre als volgende bestemming. In totaal ontvangt onze kusthaven dit jaar 91 cruiseschepen. Na het vertrek van QE en QV staan er in Zeebrugge nog 76 cruisevaartuigen op de lijst.