28.3.09

Caroline, the boat that rocked, is 45 today

Read the story and all about the new film in today's DAILY MAIL

Cavalia klaar voor Montreal

Je leest er HIER meer over.

Dronken achter het stuur

In de vroege uren van zaterdag heeft de politie van Sluis een automobilist uit Knokke-Heist aangehouden die onder invloed van alcohol achter het stuur zat. De 29-jarige man werd onderschept langs de Oostburgsestraat in Zuidzande. Na een blaastest bleek de man tweemaal de toegelaten hoeveelheid alcohol op te hebben.

Nog een Stone voor Knokke-Heist

Zoals eerder aangekondigd, treedt voormalig Rolling Stones-bassist Bill Wyman op tijdens Kneistival. In de herfst komt trouwens nog een ex-lid van de band van Mick Jagger naar Knokke-Heist. Het gaat om Mick Taylor, die in mei 1969 de overleden Brian Jones opvolgde als gitarist bij de legendarische Stones. Het concert wordt gehouden op zaterdag 3 oktober in het Cultuurcentrum Scharpoord. Het wordt georganiseerd door de Rolling Stones fanclub in de Benelux. De fandag gaat om 15u van start met een tentoonstelling rond de Stones, een DVD voorstelling en een optreden van de X-Pensive Barbarians. Om 21u volgt dan het eigenlijke concert met Mick Taylor en z’n band. De ticketverkoop gaat komende woensdag van start. Verwacht wordt dat het evenement snel zal uitverkopen omdat er slechts 350 plaatsen beschikbaar zijn.

Kaarten bij Scharpoord: 20€ (15€ VVK), 30€ VIP.

27.3.09

Assisenhof

In Brugge is vrijdagnamiddag het assisenproces tegen de 59-jarige Salem Bensalem van start gegaan. De man probeerde 2 jaar geleden zijn ex-vrouw in Knokke-Heist om het leven te brengen door haar in haar krantenwinkel op de Zeedijk in brand te steken. Bensalem wilde volgens zijn verklaring ook zichzelf in brand steken om zelfmoord te plegen. In totaal werden 34 getuigen gedagvaard die in de loop van het proces worden gehoord. Een arrest wordt donderdagavond verwacht.

N-VA Knokke-Heist zet Cathy Coudyser op de lijst

De N-VA Knokke-Heist heeft Cathy Coudyser op de lijst gezet als kandidate voor het Vlaams parlement bij de komende verkiezingen. Ze kreeg de 6de plaats effectief toebedeeld en is daarmee de eerste vrouw uit het arrondissement Brugge-Torhout-Oostkust. Cathy Coudyser is sinds 2001 lid van N-VA en sedert 2003 ook afdelingsvoorzitter. Drie jaar geleden werd ze na de gemeenteraadsverkiezingen OCMW-raadslid in de badstad. De N-VA kandidate zegt te gaan “voor een warme en waardeNvolle samenleving waar gezin en verenigingen het cement van zijn”. Ook degelijk onderwijs en de eigen Nederlandse taal en cultuur voert ze hoog in het vaandel.

Wegenis weer klaar voor gebruik

In Knokke zijn vrijdag een aantal straten, waar werken aan de gang waren, weer opengesteld voor het verkeer. Dat is het geval met de Koningslaan, waar men opnieuw kan doorrijden tot het Abraham Hansplein. Ook de werken in de Meerminlaan zijn voltooid. Het verkeer kan verder ook weer vanaf de Natiënlaan de Nieuwstraat inrijden richting Smedenstraat. In Ramskapelle werd het kruispunt van de Jonckeerestraat en Ramskapellestraat weer opengesteld voor het verkeer.

Moerasmonster in Duinbergen

Het kunstproject Beaufort is aan zijn derde editie toe. Toeristen kunnen verspreid over tien kuststeden dertig kunstwerken bewonderen. Op het Michielsplein in Duinbergen staat een aluminium beeld dat de naam “A fisherman’s friend” meekreeg. Kunstenaar Peter Rogiers zegt, dat het moet gezien worden als een soort “moerasmonster dat uit zee opduikt en de confrontatie aangaat met de omringende villa’s”. (!) Het labyrinth van Jan Vercruysse in het IJzerpark maakt eveneens deel uit van het Beaufort-gebeuren. Op het Zoutestrand brengt de Portugese Leonor Antunes met 'Discrepancies with villa Teirlinck' een ode aan de typische kustarchitectuur van weleer. Vijftien strandcabines vormen een fragmentarische weerspiegeling van een woning (1928) van Victor Bourgeois. Net als echte strandtenten worden ze tijdelijk verhuurd. Tegelijk geven ze bestaansrecht aan een stuk vergane glorie. Ook in Zeebrugge kan men Beaufort kijken. Daar stapelde Luk Deleu enkele containers op elkaar. Orbino en Orban Space Project staat op de Omookaai. De vorige editie van Beaufort in 2006 lokte tussen de 600.000 en 750.000 toeschouwers naar de kust. Deze editie moet dit aantal evenaren. Alle kunstwerken in de kustgemeenten zijn gratis te bezichtigen. Beaufort wil mensen op een laagdrempelige manier met hedendaagse kunst in aanraking brengen.

Loop van de Bevolking

Over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist lees je HIER meer.

Bufferzone voor Ramskapelle

Knokke-Heist stapt in het provinciaal project ‘Leefbare haven Zeebrugge’, dat meegefinancierd wordt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Het architectenbureau ‘Fris in het landschap’ heeft de opdracht om een landschapsplan voor het buitengebied rond de haven van Zeebrugge op te maken. Ook de deelgemeente Ramskapelle valt in dat gebied. De plannen omvatten de inrichting van een bufferzone. Deze groenstrook zou volgens Eerste Schepen Willems haaks op de Ramskapellestraat komen.

26.3.09

Kreeftenseizoen van start

Donderdag is officieel het nieuwe kreeftenseizoen gestart. Dat gebeurde met het opvissen van de eerste kreeft in de Oosterschelde. Die allereerste kreeft van het seizoen was bestemd voor de bekende kok Sergio Herman. De in Knokke-Heist wonende chef baat vlak over de grens het sterrenrestaurant Oud Sluis uit. Sergio zegt dat hij graag kookt met streekproducten, waaronder de kreeft uit onze buurprovincie. Volgens de vissers wordt het, ondanks de strenge winter, een goed jaar voor de Zeeuwse kreeft, met voldoende aanbod.

Namibië betaalt deel schadeëis aan slachtoffers

Het Namibische Ongevallen Fonds gaat akkoord met een deel van de schadevergoeding die door dokter Bert Coene uit Knokke-Heist geëist wordt. Dat heeft te maken met een ongeval, dat 7 jaar geleden door bokskampioen Harry Simon veroorzaakt werd. Daarbij vonden Michelle De Clerck uit Knokke-Heist, dokter Frederic De Winter uit Zwijnaarde en z'n 22 maanden oude baby de dood. Dokter Bert Coene uit Knokke-Heist raakte samen met z'n kinderen Pepijn en Ruth en Carol Cornelis uit Zwijnaarde werden zwaar gewond. De dronken en onvoorzichtig rijdende bokskampioen maaide in november 2002 de auto van de Vlaamse toeristen van de weg nabij het Namibische vakantieoord Langstrand. Het ongevallenfonds gaat nu eerstdaags ruim 1,8 miljoen euro overmaken aan de getroffen familie. Over drie verdere schadeëisen zal het Hoog Gerechtshof later uitspraak doen.

Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE

Poker

Volgende week verschijnt in Knokke-Heist de thriller ‘Poker’, waarvan het verhaal zich afspeelt in de badstad. Het is meteen het tweede gepubliceerde boek van de 31-jarige Piet Baete, een auteur die in Heist opgroeide. Baete trok na zijn studie Germaanse naar Los Angeles om er de kunst van het scenarioschrijven te leren. Daarna debuteerde hij op Vlaamse bodem als scenarist van de series ‘Team Spirit’ en ‘Aspe’. Vorig jaar verscheen z’n debuutroman ‘Dromen van de Dood’. Nu pakt hij uit met z’n tweede thriller. Daarin wordt de badstad opgeschrikt door de gruwelijke moord op een achttienjarig meisje. Later worden nog meer schijnbaar onschuldige burgers de dood ingedreven. Het verhaal wordt een kat en muisspel tussen de recherche in de badstad en de dader. Uitgever is Manteau en de presentatie van het boek gebeurt komende donderdag om 17u in de bibliotheek van Scharpoord.

Knokke-Heistse zuidpoolgidse gestrand op Kroatisch zwerfschip

Op 11 maart kwam voor de Knokke-Heistse Kristine Hannon een einde aan haar 3 maanden lange prachtige avontuur als expeditielid op cruises naar Antarctica. Zo leek het althans want de eigenaar van het schip, Mato Stanovic van Elegant Cruises, staat op bankroet en kan (of wil?) niemand meer betalen. Hierdoor heeft de volledige hotelploeg het cruiseschip de M/V Andrea verlaten. Kristine die bij gebrek aan financiële middelen haar vliegtuigreis naar Bolivië heeft geannuleerd, vaart nu al een paar weken als enige vrouw met 21 Kroatische matrozen en met een beperkt rantsoen naar een onbekende bestemming. De Knokke-Heistse vermoedt dat de nieuwe kapitein, die in Buenos Aires aanmonsterde, in opdracht van de rederij het schip in 1 ruk naar het Kroatische Split wil brengen. Dat is een haven waar de rederij geen schulden heeft. Zo wil men vermijden dat de bemanning aan het muiten slaat en het schip als chantagemiddel gebruikt om aan hun centen te geraken. De Knokke-Heistse sympathiseert echter met de matrozen. Via het internet wil ze dan ook ruchtbaarheid geven aan deze wantoestand zodat onder druk van de internationale media recht geschiedt voor de bemanning. Ondertussen nadert de Andrea de Straat van Gibraltar. Kristine Hannon hoopt dat de kustwacht aan boord stapt zodat de sociale problematiek aan het licht komt. Mogelijk kan de International Transportation Federation, een vakorganisatie voor zeelui, dan de eigenaar alsnog dwingen om het loon van de scheepslui uit te betalen. Ondertussen heeft ze van de kapitein vernomen dat haar vliegtuigticket voor 5 april klaar ligt. Blijkbaar wil de familie Stanovic dat hun Belgische lastpost zo vlug mogelijk het schip verlaat. De vraag is echter of met dit alles haar veiligheid niet in het gedrang komt…

Het volledige verhaal lees je in ORO NieuwsMAGAZINE

Alley 98

Onder de naam “Alley 98” blaast de vzw Horse Power nieuw leven in het voormalige rockcafé "JJ's Roadhouse". De nieuwe naam verwijst naar de smalle steeg die leidt naar het gebouw met huisnummer 98, gelegen achter de bouwfirma Verhelst in de Kragendijk. Het toegangspad werd inmiddels netjes genivelleerd. Na 3 maanden hard labeur starten de initiatiefnemers met een feestelijk openingsweekend op 3, 4 en 5 april. Dat gebeurt met optredens van de ‘Porkchops’ en ‘Dirty Laundry’. Verder kunnen op zondag 5 april alle wielerfanaten op groot scherm de rechtstreekse uitzending van de "De ronde van Vlaanderen" meemaken.

College bestreed ‘local warming’

Knokke-Heist heeft onvoorzien zo’n 8.000 euro moeten uittrekken voor koeling in het ICT-lokaal. De nieuw geïnstalleerde gemeentelijke servers en randapparatuur genereren namelijk meer warmte dan verwacht. Daardoor steeg de temperatuur in het ICT-lokaal soms tot boven de 30 graden. Dat was geen goede zaak voor het personeel, maar ook de servers dreigden daardoor oververhit te raken en zichzelf uit te schakelen. Voor de goede orde werd door het college dan ook onmiddellijk gezorgd voor extra ventilatie.

Geld voor suikerboeren

De EU trekt ruim 11-miljoen euro uit voor de herstructurering van de suikersector in Europa. Bietentelers en de suikerindustrie mogen minder suiker en bieten produceren omdat er te grote overschotten zijn. Het geld van Europa is gedeeltelijk bedoeld als compensatie en verder als stimulans om over te schakelen op de teelt van andere gewassen. Een en ander heeft ook gevolgen voor de boeren in Knokke-Heist. In de polder rond de badstad wordt namelijk op bijna 270 hectaren suikerbieten geteeld. Dat is meer dan de velden waarop aardappelen geplant worden.

Loodseninzet bedreigt concurrentiepositie havens

De concurrentiepositie van de havens van Zeebrugge en Antwerpen komt op termijn in het gedrag door de manier waarop loodsen worden ingezet. Dat zegt Nicolas Saverys, voorzitter van de Koninklijke Belgische Redersvereniging. Het is zo dat zeeschepen in de Scheldemonding benoorden Knokke-Heist een andere loods moeten aan boord nemen om door te varen naar Antwerpen. Dat wordt pure jobbescherming genoemd. De knowhow voor de beloodsing voor de kust en op de Schelde is namelijk makkelijk naar beide groepen loodsen uit te breiden. Ons land telt zowat 350 loodsen die schepen naar de Vlaamse havens loodsen.

25.3.09

Spuitgasten gered van brandende straddle carrier

Drie leden van de blusploeg van de APM-terminal in Zeebrugge moesten woensdag gered worden uit een heffer-roller voor containers die in brand stond. De motor van de carrier, die zich op ongeveer 10 meter boven de grond bevindt, had vuur gevat bij Kaai 120. De chauffeur kon zichzelf onmiddellijk in veiligheid brengen. Drie blussers klommen naar boven, maar kregen het vuur niet onder controle. De terugweg werd door de hitte afgesloten. Even later kon de brandweer uit Brugge de drie ingesloten werknemers echter weer veilig naar beneden halen.

Man die Knokke-Heistse vrouw in brand stak voor assisen

In Brugge start vrijdag het assisenproces tegen een 59-jarige man uit Schaarbeek die twee jaar geleden probeerde zijn 46-jarige ex-vrouw in Knokke-Heist om het leven te brengen door haar in brand te steken. De vrouw overleefde, maar liep zware brandwonden op. De beschuldigde beweert dat hij samen met haar een einde aan z’n leven wilde maken. Het slachtoffer had de man eerder de deur gewezen wegens z’n gokverslaving. Een branddeskundige van het parket vond drie brandhaarden in de winkel. Volgens het verslag van de psychiater was de beschuldigde op het moment van de feiten volledig toerekeningsvatbaar. Experten beschrijven hem als "een egoïstische, leugenachtige grootprater". Twintig jaar geleden werd hij door de correctionele rechtbank van Brugge al eens bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van 1 maand met uitstel wegens de ontvoering van zijn minderjarige zoon uit een vorige relatie.

Meer ongevallen met de kusttram

Het aantal ongevallen waarbij voertuigen van De Lijn betrokken zijn, is in de periode 2006-2008 gestegen. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister Kathleen Van Brempt op een schriftelijke vraag van Vlaams Parlementslid Carl Decaluwe. In onze provincie deden de meeste ongevallen bij de vervoersmaatschappij zich voor met de kusttram tussen Knokke en De Panne. Daar telde men in de referentieperiode 252 ongevallen.

Decretale salarisschalen in de weegschaal

In lijn met de wet worden in Knokke-Heist de salarisschalen van de gemeentesecretaris en de financieel beheerder aangepast. In de praktijk komt het neer op een salarisverlaging. Maar de nieuwe salarisschalen hebben geen gevolgen voor de huidige ontvanger en gemeentesecretaris. Zij behouden hun gunstiger salaris tot het einde van hun loopbaan. De lagere salarisschalen zijn enkel van toepassing bij aanwerving van een nieuwe financieel beheerder of secretaris. Binnen de Vlaamse gemeenschap is er ondertussen wel gestart met het zorgvuldiger wegen van functies. Hierdoor zullen niet alleen het inwonertal maar ook andere factoren de verloning helpen bepalen. Zo wegen in Knokke-Heist ook de tweedeverblijvers en de vele toeristen op de verantwoordelijkheden van de gemeentelijke topfunctionarissen. Dat zou in de toekomst eveneens het salaris mee helpen bepalen.

Fietsenstalling voor Ravelingen

Ook in Heist zal voor de zaal Ravelingen een fietsrek worden voorzien. Dat gebeurt naar voorbeeld van de fietsenstalling die bij de bibliotheek van Scharpoord geïnstalleerd werd. Het blijkt namelijk dat vooral jongeren uit de andere deelgemeenten met de fiets of bromfiets naar fuiven en evenementen in Ravelingen komen. De overdekte fietsenstalling zal tegen de muur van de feestzaal worden geplaatst.

Ook in Knokke-Heist moeten meer leefloners aan het werk

Bij middel van een proefproject in Knokke-Heist en 10 andere gemeenten zal de VDAB samenwerken met het OCMW om langdurig werklozen en mensen in armoede meer te activeren. Dat komt omdat mensen die van het OCMW een leefloon krijgen te weinig doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt. Velen zijn echter in staat om te gaan werken indien ze een extra opleiding krijgen. Dat wordt nu aangepakt met het inzetten van consulenten-duo’s. Het proefproject moet tegen de zomer op kruissnelheid zijn en wordt eind dit jaar geëvalueerd. De samenwerking is er gekomen onder impuls van Vlaams minister van Werk, Frank Vandenbroucke. Die is gewonnen is voor een begeleidingstraject op maat voor mensen in armoede.

24.3.09

Resultaten Superfast (oude Schotlandferry)

De resultaten van de Griekse groep die eigenaar was van de oude Superfast Ferry naar Schotland vind je HIER.

Kustappartementen staan dubbel zo lang te koop

Van Knokke-Heist tot De Panne staan de appartementen dubbel zo lang te koop dan een jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers die door Immotheker werden verzameld. "De appartementen aan de kust stonden vorig jaar gemiddeld 114 dagen te koop. Dat is nu opgelopen tot 220 dagen. Er zijn uiteraard verschillen per gemeente", zegt woordvoerder John Romain. Ook steeg het aantal appartementen dat na verloop van tijd werd afgeprijsd van 10 procent in april 2008 tot een kwart begin dit jaar. De voorraad aan appartementen die te koop worden aangeboden, is daardoor met dertig procent gestegen.

Dronken scooterrijder uit Knokke-Heist reed bijna agent omver

Een man uit Knokke-Heist kreeg dinsdag bij een politiecontrole tussen Oostburg en Sluis een rijverbod van 15 uur opgelegd. De 26-jarige scooterrijder uit de badstad reed bijna een agent omver omdat de remmen van zijn voertuig nauwelijks werkten. De man bleek bovendien 4,5 keer de toegestane hoeveelheid alcohol gedronken te hebben.

Aangespoeld in de Zwinstreek

In opdracht van het Sincfalamuseum gaan twee jonge fotografen de uitdaging aan om in het kader van het Fotofestival Knokke-Heist een hedendaagse visie te presenteren op de Zwinstreek. Als “aangespoelden” treffen de middentwintigers Ben Van den Berghe en Glenn Geerinck een streek aan die anno 2009 grotendeels verdwenen lijkt. In plaats van zich af te vragen hoe het vroeger “echt” geweest was, kiezen beide kunstenaars er voor de waarheid in het midden te laten en hun eigen versie te creëren. De flash back (het erfgoed) geeft aanleiding tot een onderzoek naar het huidige leven in de Zwinstreek en het toekomstbeeld van deze omgeving; de flash forward. Beide kunstenaars worden geïntrigeerd door de bizarre verhouding tussen origineel en fake, prototype en remake, authentiek verleden en reconstructie. Met die tegenstellingen ensceneren ze bij middel van foto's, film en materialen uit het archief een totaalinstallatie in Museum Sincfala.

Aangespoeld in Sincfala, Pannenstraat Heist:
Zaterdag 28 maart tot en met zondag 7 juni 2009. Elke dag van 10 tot 12 en van 14 tot 17.30 uur.
Bezoek tentoonstelling en museum: 3,50 euro. Inwoners Knokke-Heist, 60+ en -12: 1,75 euro. Combiticket alle locaties Internationaal fotofestival: 8,00 euro. Meer informatie:
www.sincfala.be en www.fotofestival.be

Sluise wethouder Luijendijk neemt ontslag

De Sluise Wethouder van Financiën Henk Luijendijk heeft zijn ontslag ingediend. Hij is het niet eens met het besluit van het college om leidinggevende ambtenaren een salarisverhoging toe te staan. Volgens Luijendijk is de verhoging niet gepast gezien de financiële situatie van onze buurgemeente. Ook ontstaat er een te groot verschil ten opzichte van de andere ambtenaren. De partij van Luijendijk, Helder Zeeuws, heeft besloten geen nieuwe wethouder te leveren voor het college.

Nacht van de duisternis

Ook Knokke-Heist doet zaterdagavond mee aan de 14de Nacht van de Duisternis. In de badstad wordt de verlichting bij de openbare monumenten om 20.30u gedurende een uur uitgeschakeld. Het gemeentebestuur vraagt aan particulieren handelaars om op hetzelfde moment ook de verlichting van woningen en winkels te doven. Het initiatief moet onder meer aantonen dat mensen door samen te werken wel enig verschil kunnen maken in de strijd tegen de klimaatverandering. Vooral trekt het de aandacht als storende, fout gerichte en onnodige verlichting even wegvalt.

Leerlingen Ter Duinencampus Heist ruimen strand op

Vrijdagnamiddag zullen de leerlingen van het eerste en derde jaar verzorging van de Ter Duinencampus Heist een strandruimactie ondernemen. Dat kadert in een schoolproject rond het thema “milieu”. Onder deskundige begeleiding van de milieudienst van Knokke-Heist zullen de leerlingen het strand tussen het Heldenplein en De Raan schoonmaken. Meteen zullen de jonge strandwerkers ook hun milieuvoetafdruk berekenen. Het is de bedoeling van de school om alle leerlingen meer bewust te maken van hun eigen impact op het milieu van vandaag en van morgen.

Nieuwe verkaveling Sacramentstraat

De bvba Middelhoek uit de Hoekestraat in Knokke-Heist heeft bij de gemeente een vergunning aangevraagd tot het verkavelen van een perceel grond langs de Sacramentstraat. Het terrein omvat 44 loten grond. De percelen zijn bestemd voor het optrekken van eengezinswoningen. De plannen houden ook de aanleg van nieuwe wegenis in. Na de opleveringen zal de verkavelaar alle openbare nutsvoorziening afstaan aan de gemeente. De gemeenteraad zal zich donderdag uitspreken over het realiseren van deze nieuwe verkaveling.

Werken in Koningslaan

In de Koningslaan in Knokke wordt woensdag in opdracht van Eandis vlakbij het Abraham Hansplein een sleuf gemaakt dwars over de rijbaan. Donderdag en vrijdag wordt een gelijkaardige sleuf gerealiseerd ten noorden van het kruispunt met de Lispannenlaan en Nestor de Tièrestraat. In de laan zal tijdelijk enkel plaatselijk verkeer toegelaten zijn. Het doorgaand verkeer zal omgeleid worden via de Lippenslaan en via de Meerlaan naar de Elizabetlaan. Tegen het weekend zal de Koningslaan weer volledig open zijn voor het verkeer.

23.3.09

Schotlandferry sleutelt aan passageregels

De nieuwe Schotlandferry tussen Rosyth en Zeebrugge gaat op 19 mei van start. Het ro/ro-vaartuig ‘Scottish Viking’ wordt momenteel afgewerkt in Italië. Er worden om te beginnen drie afvaarten per week gepland. De ferry beschikt straks over 109 hutten met elk vier slaapplaatsen. Er zijn ook twee hutten voor andersvalide passagiers. Het garagedek biedt verder ruimte voor minstens 110 trailers. Onder zware druk van het Schotse publiek heeft de rederij Norfolkline de voorbije weken haar prijsstructuur en passageregels trouwens aangepast. Het verbod op voetpassagiers werd opgeheven. Vanaf eind deze maand kunnen die nu ook boeken. Ze zullen kunnen gebruik maken de Pullman slaapzetels tijdens de overtocht. Die optie zal ook beschikbaar zijn voor mensen die de wagen meenemen. Eerder wilde de rederij dat de inzittenden van elke wagen een complete cabine voor 4 personen boekten. De media in Schotland hebben ondertussen brandhout gemaakt van die ondoordachte plannen van Norfolkline. Ondertussen lopen de reserveringen vrij goed voor de nieuwe verbinding. De helft van de capaciteit voor mei is reeds geboekt. De proefvaarten met de ‘Scottish Viking’ gaan begin mei van start.

Sanering Isabellavaart pas volgend jaar

De Vlaamse Milieumaatschappij zegt dat er dit jaar te weinig budget is om een slibruiming uit te voeren in de Isabellavaart. Het gemeentebestuur van Knokke-Heist had daarom verzocht. De Isabellavaart, met een stroomgebied van meer dan 5.000 hectaren, behoort tot de eerste categorie en is de belangrijkste waterweg in de afwatering binnen de gemeente. De slibruiming zal volgend jaar worden uitgevoerd, tenzij er de komende maanden toch nog geld zou vrijkomen bij de Vlaamse Milieumaatschappij.

Komt Zeebrugge-Dover terug?

De Franse rederij LD Lines heeft laten blijken dat ze geïnteresseerd is om vanuit Zeebrugge of Oostende op Engeland te varen. De bestemming wordt Dover. De rederij vaart reeds sinds vorige maand op deze Britse oostkusthaven. Ze doet dat vanuit de Noord-Franse havens Dieppe en Boulogne. Vroeger verzorgde P&O vanuit Zeebrugge jarenlang een verbinding met Dover. Die werd afgeschaft omdat de lange overtocht niet kon concurreren met de korte routes vanuit Calais en de Kanaaltunnel. Nu vaart P&O Ferries vanuit Zeebrugge nog op de meer noordelijke havens Tilbury, Hull en Teesport.

Wetsvoorstel valt financieel zwaar voor vergrijsde gemeenten

Een nieuw wetsvoorstel kan zware financiële gevolgen hebben voor vergrijsde gemeenten zoals Knokke-Heist. Veel kinderen zullen namelijk in de toekomst niet meer moeten betalen voor hun ouders die in het rusthuis verblijven. En zij die wel nog onderhoudsplichtig zijn, zullen veel minder moeten bijdragen. Het wetsvoorstel stipuleert dat het OCMW mogelijk in de toekomst maandelijks slechts maximaal 375 euro kan terugvorderen. Dat bedrag is nu zo’n 900 euro. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten waarschuwt dat een en ander financieel zeer zwaar kan worden voor de OCMWs.

Verkeersomleiding Edward Verheyestraat

De Edward Verheyestraat in Knokke is ter hoogte van de rotonde in de Smedenstraat afgesloten voor alle verkeer. Dat heeft te maken met herstelwerken na een ondergronds lek in de waterleiding. De Politie heeft een omleiding voorzien via de Nyckeesstraat. In deze straat geldt dus tijdelijk tweerichtingsverkeer. Aan beide zijden van de straat is een stilstaan- en parkeerverbod van kracht. Komende week maandag wordt de Edward Verheyestraat weer opengesteld.

22.3.09

Duivenverzekering

Er is goed nieuws voor de resterende duivenmelkers in onze regio. Vanaf 1 april kunnen ze hun dieren laten verzekeren tegen diefstal. In februari vorig jaar was een Knokke-Heistse duivenmelker nog het slachtoffer van een inbraak. Nadat één van z’n prijsduiven de Million Dollar Race in Zuid- Afrika won maakten dieven bij de man toen een 20-tal jonge duiven buit. De nieuwe polis verzekert trouwens niet alleen tegen diefstal. De Marsh-polis vergoedt ook bij brand in de duiventil, verliezen door roofdieren en ongevallen tijdens transport. Zelfs wordt uitbetaald mocht een duif tegen een elektrische kabel vliegen in de buurt van het hok. De premie bedraagt 20 euro per jaar en per hok, met een maximum van 200 vogels per hok.

Geen crisis bij Exclusief

Ook de twaalfde editie van de Nacht van Exclusief was voor veel grote, minder grote en ook ronduit kleine bekendheden weer een kwestie van zien en gezien worden. Als men er als gewone man of vrouw in de straat wilde bij zijn was men 320 euro kwijt aan een plaatsje in het casino. Met 2.000 maskertjes en allerlei andere versiersels baadde het hele gebeuren in een Venetiaanse sfeer. De showelementen mochten trouwens gezien worden. Blikvanger was ondermeer de praaljurk van Petra, die vanwege 130.000 Swarovski-kristallen een prijskaartje had van 250.000 euro. Dat de wereld een financiële crisis meemaakt, daar was afgelopen weekend bij de beau monde in de badstad alvast niks van te merken.

Daisy fluistert het in je oor

Een verbeterde versie van de audioboeken die men tegenwoordig online vindt wordt na het seizoen beschikbaar in de bibliotheek van Knokke-Heist. Het gaat om 'Daisy', luisterboeken voor personen met een leesbeperking of mensen die gewoon willen luisteren naar een boek. Daisy is de wereldwijde standaard en biedt meer mogelijkheden dan de gewone audioboeken. Onder meer bevat het systeem allerlei navigatiemogelijkheden en wordt de leestekst synchroon met het voorlezen op het scherm gebracht. Het aanbod in Daisy (Digital Accessible Information SYstem) omvat thrillers, romans, historische werken, kookboeken, detectiveverhalen, poëzie en ook kinderboeken. Boeken in Daisy kan men vanaf 1 september ontlenen bij Scharpoord.