13.3.10

Chiro Heist plant jeugdfuif Titolicious in Ravelingen

De Heistse Chiro pakt binnenkort uit met een alcoholvrije fuif voor jongeren van 12 tot 16 jaar. Dat gebeurt in zaal Ravelingen op zaterdagavond 24 april. Je leest er meer over bij Activiteiten Knokke-Heist.

Nieuwe gemeenteraden geïnstalleerd over de grens

In onze buurprovincie Zeeland zijn ondertussen na de recente verkiezingen ook de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. In totaal werden er 281 raadsleden beëdigd. In Sluis ging het daarbij om 19 raadsleden. Daarvan zijn er tien nieuwkomers. Of die ook in staat zullen zijn om een nieuwe wind te laten waaien in de soms bitsige Sluise politiek zal nog moeten blijken. Straks komen er trouwens nog een paar nieuwe raadsleden bij in Sluis. Dat gebeurt op het moment dat de collegevorming rond is. Enkele net geïnstalleerde raadsleden schuiven dan namelijk door naar een wethouderspost.

12.3.10

One Flew over het Sabamnest

De voorbije uren heeft het bestuur van het Koninklijk Toneelgezelschap Knokke-Heist belangrijke beslissingen genomen in verband met het stuk waarmee ze eind deze maand de viering van hun eeuwfeest willen afsluiten. Het gaat om een eigen creatie geïnspireerd op de Amerikaanse roman “One Flew over the cuckoo’s nest”. En daar heeft de rechtenorganisatie Sabam bezwaar tegen. De organisatie wil namelijk dat men de geregistreerde versie van het werk brengt. Een woordvoerder van het toneelgezelschap verduidelijkte zaterdag: "Het gaat dus niet om een rel of dat Sabam ‘stokken in de wielen’ wil steken. Het gaat hem gewoon om het respecteren van een vormelijk aspect, nl. de titel van het oorspronkelijke werk te gebruiken alsook de vermelding van de oorspronkelijke auteur. Sabam, uitgeverijsmaatschappij Almo alsook het Koninklijk Toneelgezelschap Knokke-Heist, hebben na een overeenkomst met voorzitter Magda Lievens, de toelating gegeven om het stuk volledig te spelen wanneer twee weken voor de komende voorstelling de officiële Nederlandse titel “Eén vloog over een koekoeksnest…” met auteur worden vermeld; Dat moet gebeuren in kranten, de officiële website KTKH, en de programmafolder".

Twee aandachtshaltes voor De Lijn in Knokke-Heist

De Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn houdt permanent de veiligheid in trams, bussen en aan haltes in het oog. Dat gebeurt bij middel van een 'veiligheidsmonitor'. Dat is een meet- en analyse-instrument voor alle mogelijke 'incidenten'. Daar worden ook de agressiemeldingsformulieren, klantenreacties en dagverslagen van de bestuurders in opgenomen. Daaruit blijkt nu dat Knokke-Heist twee aandachtsbuurten telt. Het gaat om de halte aan het Heldenplein in Heist en de eindhalte van de tram aan Knokke Station. Bij de eindhalte werden in het vierde kwartaal 8 incidenten gemeld. Dat is iets meer dan tevoren. Voor die halte blijft dan ook interventiefase 2 gelden. Dat betekent permanente veiligheidsmaatregelen door het personeel van De Lijn.

Zwerfvuilzuigers voor straatkeerders

Knokke-Heist is van plan om 2 elektrische zwerfvuilzuigers aan te kopen. De straatkeerders worden namelijk regelmatig geconfronteerd met sigarettenpeuken en zwerfvuil tussen het trottoir en de auto's. Het is moeilijk om dit met een borstel en schop te verwijderen. De aankoop van de elektrische straatvuilzuigers zal dit probleem oplossen. De veegmachines verwijderen het vuil namelijk veel sneller en efficiënter. Bovendien zal het rendement hoger liggen, want ze zuigen ook de hondenpoep op. Door inzet van straatvuilzuigers kan een groter oppervlak in een kortere tijd schoongemaakt worden. Ook is er minder rugbelasting voor de straatvegers. Belangrijk is ook dat de elektrische veegmachines de inwoners geen geluidsoverlast zullen bezorgen.

Medewerker Sportdienst redt vader en kinderen van golfbreker

Vrijdag is pas bekend geworden dat sportmedewerker en brandweervrijwilliger Tim Van Quathem vorige zondag een vader met 2 kinderen van een golfbreker in de badstad gered heeft. Dat gebeurde na het afbreken van de site van de Nissan Mountainbike Beach Challenge. Z’n collega Dieter Waeghe had opgemerkt dat drie personen moeite hadden om van de rotsblokken bij een golfbreker af te komen bij het snel wassende tij. Tim Van Quathem zag dat er weinig tijd te verliezen was en klauterde zo snel mogelijk naar het in gevaar verkerende trio. Met de hulp en aanwijzingen van Tim konden de kinderen samen met de vader opnieuw op het droge komen, waar de andere medewerkers ze opvingen. Het ging om personen van buiten de badstad. Bij de reddingsactie maakte het kolkende water echter de portefeuille van Tim buit met flink wat euro’s, maaltijdcheques, identiteitskaart, bankkaart en rijbewijs. Vergeldingsactie van een in de wiek geschoten zee?

Weer vroeg Kiwiseizoen voor Zeebrugge

In een persbericht heeft het Nieuw-Zeelandse Zespri vrijdag aangekondigd dat we ons in Europa opnieuw aan een zeer vroeg kiwi-seizoen mogen verwachten. De eerste kiwi’s werden de voorbije uren geoogst. Volume, kwaliteit en smaak zijn volgens de telers andermaal optimaal. Voor de oogst zijn 25.000 mensen aan de slag. Eind deze maand worden volgens verschepinsverantwoordelijke Mike Knowles de eerste kiwi’s op transport gesteld naar Zeebrugge. Daartoe zal onder meer het gloednieuwe koelschip « Lady Rosebay » van de Fresh Carriers Corporation worden ingezet. Het wordt meteen de maiden trip voor het schip.

Mexicaans verzoek aan Knokke-Heistse radio

In het kader van de vieringen van de 200ste verjaardag van de onafhankelijkheid van Mexico ontving de lokale omroep in Knokke-Heist vrijdag een ongewoon verzoek uit dat land. In Tijuana worden naar aanleiding van het bicentenarium allerlei belangrijke momenten uit de geschiedenis van het grensstadje in herinnering gebracht. De initiatiefnemers zijn in dat verband momenteel koortsachtig op zoek naar opnames van de ‘Mighty 690’. Dat is het radiostation dat zo’n 30 jaar geleden vanuit de heuvels bij Tijuana furore maakte met een kletsvrij format gericht op Zuid-Californië. Wekelijks zond destijds ook de lokale omroep in Knokke-Heist op vrijdagavond een uur Mighty 690 uit. Een bedrijf in San Diego maakte elke week een off-air opname en stuurde die naar de badstad. Blijkbaar beschikt de lokale radio bij ons over het grootste archief van deze toen gigantisch populaire Mexicaanse omroep. En dat willen de Mexicanen nu graag gebruiken bij hun viering van 200 jaar onafhankelijkheid op 16 september.

11.3.10

Zwaar ongeval in Retranchement

Donderdagnamiddag zijn drie landgenoten zwaar gewond geraakt in het grensgehucht Retranchement. Langs de Kanaalweg vlakbij de grens met Knokke-Heist zijn rond 15u twee auto's met elkaar in botsing gekomen. Een wagen met Belgische nummerplaat reed frontaal in op een Nederlandse wagen. Daarbij de inzittenden van de Belgische auto ernstig gewond. De auto was op z'n zijkant terecht gekomen. In eerste instantie was de Mug-helikopter uit Brugge opgeroepen, maar die werd nadien afbesteld, zegt een politiewoordvoerder. De gewonden zijn voor verzorging afgevoerd. De Nederlandse automobilist kwam met de schrik vrij. Hoe het ongeluk kon gebeuren is nog niet duidelijk.


Weer nieuwe aanwinst voor Knokke-Heistse basket

Basketbalclub Namedis chape Knokke-Heist heeft andermaal een belangrijke transfer afgerond. Eerder tekende Wim Van De Keere ook reeds voor de ploeg. Nu was het de beurt aan Sander De Leersnyder. De 23-jarige Sander speelt reeds 2 jaar in 2de Nationale competitie bij Waregem. Hij is een 1m84 grote guard – forward. Een prima aanwinst voor de Knokke-Heistse ploeg in Eerste Landelijke. Sander De Leersnyder was in Waregem enkele jaren de kapitein van de juniorenploeg. Hij studeert momenteel voor master in de sociale, economische en politieke geografie aan de Gentse Universiteit. Volgend jaar wil hij zich nog specialiseren in de maritieme geografie. En in Knokke-Heist is het ‘maritieme’ duidelijk zeer dichtbij.


Meer over BC Namedis chape Knokke-Heist op http://www.basketknokkeheist.be/.

Wilhelmina stapte 65 jaar geleden de grens over

Zaterdag 13 maart is het precies 65 jaar geleden dat de Nederlandse Koningin Wilhelmina, na vijf jaar oorlogsballingschap in Londen, de Vlaams-Nederlandse grens overschreed in het grensgehucht Eede. Via Brussel, Antwerpen en Maldegem was de koningin naar onze regio gereden. In Eede, tegenwoordig een deelkern van Sluis, stapte ze uit haar gepantserde wagen en wandelde vastberaden de grens over. De slagbomen waren in 1940 door de bezetter verwijderd. Voor de koninklijke grensoverschrijding werd een nieuwe grensmarkering geïmproviseerd. Witte verf was er niet, dus werd een grenslijn getrokken met een kleine voorraad meel! Jaren later noemde Wilhelmina de grensoverschrijding in haar memoires: ‘Een van de grootste gebeurtenissen uit mijn leven’. Ze had voor Eede als plaats van grensoverschrijding gekozen omdat deze streek bijzonder zwaar door de oorlog was geteisterd. De feestelijke herdenking ‘Over de Meelstreep’ wordt zaterdag en zondag georganiseerd door de Dorpsraad Eede, in samenwerking met de gemeente Sluis.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Over geboorten, huwelijken en overlijdens in de voorbije week lees je HIER meer.

Motorbrigades gijzelen het vrachtverkeer in Zeebrugge

Ook in Zeebrugge heeft de actie van de motorbrigades van Douane en Accijnzen donderdagmorgen voor heel wat verkeershinder en vertragingen gezorgd. De actie loopt in de vijf Vlaamse provincies. Het vrachtvervoer boven 3,5 ton werd aan strenge controles onderworpen. In Zeebrugge waren er lange rijen wachtenden op de Baron De Maerelaan naar de voorhaven. De personeelsleden van de motorbrigades protesteren tegen het feit dat ze per 1 januari van de federale naar de Vlaamse overheid worden overgeheveld. Als onderhandelingen geen resultaat opleveren dan dreigen de brigades met nog meer acties en willen ze ook het gewone autoverkeer viseren.

Knokke-Heist maakt zich klaar voor het Internationaal Fotofestival

Op zaterdag 27 maart opent in Knokke-Heist het Internationaal Fotofestival z’n deuren. Tien weken lang kan men op verschillende locaties in de badstad het werk van hedendaagse fotografen en kunstenaars, bezichtigen. Het Internationaal Fotofestival neemt dit jaar als uitgangspunt ‘Stars & Models’. Met andere woorden: “Hoe kijken kunstenaars en fotografen naar sterren en modellen vandaag?” Gastfotograaf is dit jaar Tim Walker. In het Cultuurcentrum Scharpoord kan men het originele oeuvre van deze Londense fotograaf ontdekken. Hij werkt in opdracht van o.a. Vogue en Vanity Fair. Ondanks de strenge eisen van de fashionwereld, blijft zijn werk origineel. Nieuw bij deze 32ste editie is het paviljoen op het strand bij het Rubensplein. Daar vindt men de tentoonstelling “The set to get in with”. Het is een historische overzicht van hoe glamourfotograaf Sir Cecil Beaton de sterren van zijn tijd in beeld bracht. Traditioneel is ook de World Press Photo present op het Fotofestival. De winnende foto’s van deze grootste en meest prestigieuze persfotografiewedstrijd zullen in première voor België vanaf 13 mei te zien zijn in het Cultuurcentrum. Het Internationaal Fotofestival loopt van 28 maart tot 13 juni.

Godetia in Matadi, in 2012 mogelijk naar Libanon

Het Zeebrugse logistiek steunschip "Godetia" is donderdag aangekomen in de haven van Matadi. Aan boord bevindt zich ondertussen minister van Defensie Pieter De Crem. Het is de derde keer dat de Godetia deze haven van de Democratische Republiek Congo aandoet zegt de ‘Quotidien d’ Informations Générales”. De Godetia had eerder Pointe-Noire in Congo-Brazzaville bezocht. Daar zei De Crem, dat de kans bestaat dat ons land volgend jaar met de "Godetia" opnieuw zal participeren aan de maritieme VN-missie in Libanon. België heeft al tweemaal deelgenomen aan het maritieme luik van Unifil met het fregat "Leopold I".

Knokke-Heistenaars verkozen tot provinciaal CD&V-bestuur

Zopas werden bij de CD&V de verkiezingen voor het provinciaal bestuur gehouden. Alle leden uit West-Vlaanderen konden beslissen wie hen de komende drie jaar op provinciaal niveau vertegenwoordigt. De 23-jarige Britt Schouppe, die in Duinbergen woont, werd verkozen als afgevaardigde uit de regio Brugge. Stadsgenoot Bert De Brabandere, die 34 is, werd rechtstreeks verkozen door alle leden van CD&V West-Vlaanderen. In totaal hebben 1.419 leden hun stem uitgebracht. Britt Schouppe is leerkracht Project Algemene Vakken en nationaal bureaulid van JONGCD&V. Bert De Brabandere is begrotingsmedewerker op het kabinet van minister Hilde Crevits en voormalig nationaal voorzitter van JONGCD&V. Binnen 10 dagen worden de verkiezingen voor de algemene vergadering van CD&V (het nationaal partijbestuur) afgerond. Hiervoor zijn Britt en Bert eveneens kandidaat.

10.3.10

Nieuwe ondergrondse glascontainers

Momenteel worden op 21 locaties in Knokke-Heist 23 ondergrondse glascontainers geplaatst. Om het straatbeeld te verfraaien worden de bovengrondse glasbollen namelijk vervangen door ondergrondse exemplaren met een inhoud van 3 kubieke meter. De nieuwe afvalbakken worden komende maandag 15 maart in gebruik. Horizon Net en het gemeentebestuur dringen er bij de bevolking op aan om ENKEL transparante glazen flessen, bokalen en flacons aan te bieden. Deze recipiënten mogen geen deksels, doppen of omwikkelingen bevatten en volledig leeg zijn. Glas ingooien mag enkel tussen 8 en 22 uur. Er zal ook strenger gecontroleerd worden op sluikstorting. Men kan met glas ook steeds terecht op het recyclagepark in de Sluisstraat.


De ondergrondse containers komen op volgende locaties:
Hoek Elizabetlaan - Heistlaan, Heistlaan (aan de school), Breed Veertien, Elizabetlaan (dichtbij parking Knokkestraat), Hoek Krommedijk - Elizabetlaan, Ommegang, Sint-Michielsplein (voordien Europaplein), De Wandelaar, Parking Bayauxlaan hoek Sterrenlaan (2 stuks), Hoek Koningslaan bij tramhalte, Burg. Frans Desmidtplein, Edward Verheyestraat bij parking De Stormmeeuw), Parking Leopoldlaan - D'hooghestraat, IJzerpark, Albertplein, Hoek Sparrendreef - Kustlaan, Hoek Astridlaan - Bronlaan, Oosthoekplein, Hoek Graaf Jansdijk - Kalfstraat, Hoek Kragendijk - Natiënlaan, De Neveplein.
Voor alle info: Horizon Net, tel. 050 47 24 40

Zilveren Lens doet al 25 jaar mee aan Internationaal Fotofestival

In de aanloop naar de opening van het Internationaal Fotofestival in Knokke-Heist laat ook de Russische pers zich niet onbetuigd. Met de winnaar van de Zilveren Lens gaat het namelijk om de 51-jarige Russische fotograaf Salavat Safiullin uit Chelyabinsk. Het blad van het Staatsinformatieagentschap van de Russische Republiek van Bashkortostan, gelegen tussen de Volga en de Oeral, heeft woensdag nogal wat aandacht besteed aan het “prestigieuze” Fotofestival in de badstad. Vooral aan het feit dat ‘pictorialist’ Salavat Safiullin al 25 jaar lang deelneemt aan het Knokke-Heistse festival. Al van in het Sovjettijdperk zond de winnende Rus z’n foto’s in. De Zilveren Lens heeft hij dit keer in de wacht gesleept met een foto getiteld 'Mijn zoon Timur'. Het gaat eigenlijk om een oude foto. De baby op het kiekje is momenteel namelijk 23 jaar oud, studeert in Australië en wil het maken in de filmwereld.

Фотохудожник Салават Сафиуллин отличился на престижном конкурсе в Бельгии

De Jeugdboekenweek is in aantocht

Maandag 15 maart gaat ook in Knokke-Heist de Jeugdboekenweek van start met massa’s activiteiten voor de scholen. De bibliotheek in de badstad biedt gedurende 14 dagen een divers boekenprogramma voor de jeugd aan. Bijna 1500 kinderen hebben zich dan ook met hun klas ingeschreven om deel te nemen aan georganiseerde bibliotheekactiviteiten. Die omvatten een uitdagend zoekspel en de boekenrally in bibliotheek Scharpoord, en het Stapel-op-rechtenspel in het Heistse filiaal de Buze. De Jeugdboekenweek sluit af op woensdagnamiddag 31 maart met een groot feest. Vanaf 14 uur zijn kleuters en leerlingen van de basisschool welkom op deze happening in de Scharpoord bibliotheek. Er worden heel wat leuke activiteiten aangeboden zoals 'de babbelbox', waar gepeild wordt naar het leesleven en een spelhoek met verrassende boekenspelletjes. Verder de verhalenboot ' door vzw Jonna, waar men kan knutselen met het werk van Annie M.G. Schmidt. Het feest eindigt om 17 uur en is gratis, maar voor de niet-doorlopende activiteiten is vooraf inschrijven aangeraden.


Inschrijven kan vanaf woensdagmiddag 24 maart op het telefoonnummer 050 630 400 of via e-mail bibliotheek@knokke-heist.be. http://bibliotheek.knokke-heist.be/

Fortis sluit de deuren in Sluis

De Fortisfilialen in onze buurregio Zeeuws-Vlaanderen sluiten allemaal vóór 1 augustus de deuren. Naast Sluis is dat ook het geval voor de bankfilialen in Terneuzen en Hulst. De maatregel is het gevolg van het samengaan van ABN Amro en Fortis. Net als in de rest van Nederland zullen ook in de drie grensgemeenten door de sluiting ontslagen vallen. "Hoeveel dat er zijn, valt nu echter nog niet te zeggen, zegt de voorlichter van ABN Amro. De vestiging in Sluis gaat volgens de locatiedirecteur eind juni reeds dicht. Onze buurgemeente heeft de voorbije jaren door Europese maatregelen en het samenvoegen van banken zware klappen moeten incasseren. Vroeger was het een ware bankenvesting waar vooral onze landgenoten hun buitenlandse rekeningen hadden.

TV Noordzee weer even in de belangstelling

De TV-programma’s van het REM-eiland, die ook bij ons in Knokke-Heist destijds in 1964 bekeken werden, staan donderdagavond nog eens in de belangstelling. Het Nederlandse NPS/VPRO programma ‘Andere Tijden’ viert namelijk z’n tienjarig bestaan. Het geschiedenisprogramma zendt daarom, donderdag 11 maart een speciale jubileumuitzending uit. Hierin zijn enkel historische fragmenten te zien van bijzondere jubilea. Ook de zeezenders komen aan bod. Met name het REM eiland van Radio en TV Noordzee. Nederland 2, waar het programma ‘Andere Tijden’ donderdag om 21.30 uur te zien is, kan ook bij ons bekeken worden.

Minder politie tijdens de zomer in Knokke-Heist?

In het seizoen zullen de politiekorpsen aan onze kust het mogelijk moeten stellen zonder hulp van het interventiekorps. Dat zegt Patrick De Klerck, de voorzitter van het Kustburgemeestersoverleg. De reden is de centralisatie van het korps en de steun die tijdens het Europees Voorzitterschap van ons land moet geleverd worden. Het platform van de Burgemeesters vraagt dan ook uitdrukkelijk om de zeven kustpolitiezones tijdens de zomer vrij te stellen van de verplichtingen tot het leveren van “hycap”. Dat is federale inzet van de eigen politie buiten de kustregio. Door een samenloop van omstandigheden zullen de politiezones Damme-Knokke-Heist en Oostende sowieso komend seizoen toch al 10 tot 15% minder politiepersoneel kunnen inzetten in vergelijking met vorig jaar, aldus De Klerck.

Enkel goede voorlichting kan problemen met identiteitsbewijzen voorkomen volgens reissector

In een reactie op de problematiek van de identiteitsbewijzen bij de dienst burgerzaken in Knokke-Heist wordt door de betrokken sector alvast begrip betoond. De reisorganisatoren en reisbureaus wijzen er echter op, dat ze door de Europese en Nationale wetgeving met een loodzware informatieplicht opgezadeld worden. Wie daar een fout tegen maakt kijkt tegen torenhoge kosten aan. Daarbij komt nog dat ieder land zowat z’n eigen regels heeft. Een groot deel van de problemen worden ook veroorzaakt door het feit dat de reizigers vaak het verschil in terminologie niet kennen tussen een identiteitskaart (wat we onze “pas” noemen) en een effectieve internationale reispas (het rode boekje). “We spreken dan ook nog niet over het feit dat veel reizigers denken dat een visum hun paspoort is of omgekeerd. En het misverstand komt meestal maar een paar dagen voor het vertrek of op de luchthaven aan het licht. De Kids-ID is tegenwoordig het nieuwe zorgenkind. De meeste ouders denken dat ze nog steeds op pad kunnen met de tijdelijke witte papieren identiteitskaart met foto. Maar zelfs binnen sommige Schengenlanden wordt dit niet meer aanvaard en eist men een nieuwe Kids-ID of een geldig paspoort”, aldus de reisagenten. De reissector stelt ook voor dat het gemeentebestuur een foldertje laat drukken waar de verschillende types van identiteitsbewijzen staan, met telkens een illustratie, aanvraagformaliteit en bij benadering de voorziene wachttijd.

Zelfs in Thailand blijft Van Geeteruyen woest over het dossier strandterrassen

Vanuit z’n strandwoonplaats in Thailand heeft Alain Van Geeteruyen, de voormalige uitbater van het Knokse restaurant Panier d’Or, woensdag alle gemeenteraadsleden in de badstad aangeschreven. Hij deed dat naar aanleiding van recente artikels in de kranten, waarin volgens hem aan ‘desinformatie’ werd gedaan in verband met de strandterrassen. In zijn brief krijgt vooral burgemeester Lippens het verduren wegens het “overtreden van de regels”. Ook worden aantijgingen in verband met fraudezaken en een vermeende link met het Dutroux-dossier weer opgerakeld. Afsluitend zegt Van Geeteruyen zich niet te kunnen verzoenen met het feit dat iemand als Lippens “in mijn stad de scepter blijft zwaaien”. In de brief riep hij de gemeenteraadsleden vervolgens op om daar iets aan te doen.

Bernardusinstituut Knokke wint overheidswedstrijd Dikketruiendag 2010

Het Bernardusinstituut in Knokke heeft de Dikketruiendagwedstrijd gewonnen, die ook dit jaar georganiseerd werd door het departement Leefmilieu, Natuur en Energie. Scholen konden zich inschrijven met hun creatieve, leuke en enthousiaste acties om de opwarming van de aarde in de kijker te zetten. De Knokse school nodigde op Dikketruiendag enkele aangespoelde ijsberen uit op school . Daarnaast voerden leerkrachten en de hele schoolbevolking samen een klimaatdans met bijhorend klimaatlied op. Op het wedstrijdsecretariaat in Brussel sprong de film over het gebeuren direct in het oog. De wedstrijdjury koos dan ook het project van het Bernardusinstituut als beste van de 1050 deelnemende scholen. Als prijs krijgt de school binnenkort Mong Rosseel & de Vieze Gasten op bezoek met hun theatermuziekvoorstelling “Volle Pot”.

9.3.10

Perronvechters in Knokke veroordeeld

De correctionele rechtbank in Brugge heeft 2 mannen veroordeeld naar aanleiding van een vechtpartij bij het wachten op de trein in Knokke. De twee van 36 en 32 jaar uit Liedekerke in Vlaams-Brabant werden veroordeeld tot 60 en 50 uren werkstraf voor slagen en verwondingen. Op 28 maart vorig jaar maakten de twee amok op perron drie van het station in Knokke. Ze deelden zware klappen uit aan twee andere mannen, die klacht indienden en zich burgerlijke partij stelden. Een van de twee slachtoffers krijgt van de rechter 3.500 euro schadevergoeding toegewezen voor het waardevolle gouden medaillon dat hij tijdens de vechtpartij verloor.

Zondag begeleide Natuurpuntwandeling in Blinckaertduinbos en Kalfduinen

Je leest er alles over bij Activiteiten Knokke-Heist

Surfrider Strandschoonmaak op 21 maart

Voor de vijftiende keer organiseert de Surfrider Foundation op zondag 21 maart een wereldwijde Strandschoonmaak. Bij het begin van de lente wordt aldus de aandacht gevestigd op het vele vuil dat in de zee belandt. Vooral plastic hoopt zich op. Dit zorgt voor complete drijvende afvaleilanden op de oceanen. Het motto is dit keer dan ook: “Rise Above Plastic!” In Knokke-Heist doet Surfers’ Paradise al jaren mee aan deze strandschoonmaak. Dit keer staken trouwens alle surfclubs de koppen samen om de zaak grootschalig aan te pakken. De strandopkuis gaat om 14u van start. Bij Surfers Paradise is het de bedoeling om de duinengordel onder handen te nemen. Er wordt gewerkt van aan het Lekkerbekstrand tot bij de Zwinmonding. Dat is een stuk van zo'n 2 km. Swell Magazine zal in de namiddag alle locaties bezoeken om het aantal deelnemers te noteren. Na afloop wordt ook het aantal kubieke meters verzameld afval opgemeten. Surfers Paradise roept alle scholen, groepen, jeugdbewegingen, verenigingen en gewone burgers op om deel te nemen. De gemeente Knokke-Heist stelt naast vuilniszakken ook prikkers en netten ter beschikking.

Meer info over de strandopkuis op www.surfridercleanups.org

Kidstennis in de Laguna Duinbergen

Je leest er meer over in Activiteiten Knokke-Heist.

Volleyteam van Surfers’ Paradise speelt kampioen

Dankzij de 3- 1 overwinning van maandagavond is het Volleyteam van Surfers’ Paradise met nog 2 competitiewedstrijden te gaan nu al zeker van de kampioenstitel in de tweede reeks VLM zone Brugge. Het volleyteam werd in 1993 opgericht door Frank Vanleenhove, nadat er door leden van de vereniging vraag was om na afloop van het beachvolleyballseizoen toch nog verder te blijven trainen. In 1998 werd voor het eerst kampioen gespeeld en was de promotie naar tweede een feit.Opnieuw 5 jaar later werd de kampioenstitel in tweede behaald en speelde de ploeg in eerste, tussen ervaren zaalvolleyballers. Dat resulteerde in een onmiddellijke degradatie. Met de huidige kampioenstitel werd deze situatie nu terug rechtgezet. De spelers hopen zich volgend jaar in eerste afdeling te kunnen handhaven. De thuiswedstrijden worden telkens gespeeld in Sporthal de Stormmeeuw op maandagavond 21h. Surfers Paradise is dit jaar eveneens nog in running voor de beker, 1/16e finales worden gepeeld vanaf eind maart.


Op de foto rechtstaand vlnr: Nick Piepers, Frank Vanleenhove, kapitein Wim Boens, Geert Van Leeuwe en Piet Breakeveld. Gehurkt vlnr: Simon Coens, Domien Coopman, Mario Fagel , Jacques Pernet en Rik Strymes.

Knokke-Heistse auteur klaar met nieuwste thriller

In de week van 22 maart wordt de nieuwe thriller van de Knokke-Heistse auteur Piet Baete gepubliceerd. Dat is iets minder dan een jaar nadat z’n vorige pennevrucht ‘Poker’ werd uitgebracht. Met het nieuwe boek gaat het om 'Wacht maar tot ik wakker word'. Ook deze thriller speelt zich helemaal in Knokke-Heist af. Het is andermaal een story rond de inspecteurs Mulders en Bonnart. De titel slaat op het begin van het verhaal, wanneer Bonnart meer dood dan levend onder de Lichtlijnenbrug in Heist wordt gevonden… Naar aanleiding van het nieuwe boek is op 26 maart trouwens een presentatie gepland in Scharpoord. Ondertussen heeft de Uitgeverij Manteau hun paradepaardjes Toni Coppers, Bavo Dhooge en Piet Baete onder de noemer ‘The Next Generation’ verenigd. Daarom ligt vanaf nu ‘Poker’ ook in een voordeeleditie in de winkel, samen met 'Engel' (Toni Coppers) en 'Stiletto Libretto' (Bavo Dhooge). Kostprijs 4,95 euro.


Hier kan men de promofilm rond The Next Generation bekijken.

Knokke-Heist gaat in de clinch met dictatoriale reisbureaus

De dienst Burgerzaken in Knokke-Heist wordt regelmatig geconfronteerd met ontevreden burgers die in allerijl komen vragen om een nieuwe identiteitskaart of een vervangend reisdocument, omdat het reisbureau beweert dat hun nochtans geldige identiteitskaart niet meer gebruikt kan worden om te reizen naar een Europees land. Volgens het gemeentebestuur jagen een aantal reisagentschappen hun klanten op onnodige kosten. Sommige kantoren vragen dat identiteitskaarten nog 3 maanden geldig zijn op datum van vertrek. De meeste Europese landen eisen slechts dat de kaart minstens geldig is tot het einde van het verblijf in dat land. Alhoewel de burger in orde blijkt met de regels van Buitenlandse Zaken blijkt dat reisagentschappen dikwijls strengere normen opleggen. Vaak gebeurt het dat mensen die op reis vertrekken en met alles in orde zijn, pas op het laatste moment van hun reisbureau te horen krijgen dat ze niet beantwoorden aan hun strengere regels. Dit leidt dan meestal tot het aanvragen van een spoedreispas van 210 euro. En dat terwijl de reiziger met z’n identiteitskaart eigenlijk volkomen in orde was. Deze onduldbare situatie werd zopas door Eerste Schepen Maxim Willems besproken in het college. Knokke-Heist wil het probleem nu nationaal aankaarten omdat sommige reisbureaus met dictatoriale trekjes blijkbaar zelf wetten maken.

Eerste namen voor Jubileumuitgave Kneistival bekend

Komend seizoen wordt tijdens de week van 21 juli op het Heldenplein in Heist de 25ste editie van Kneistival gehouden. “Voor deze feestuitgave maken we een soort compilatie van kleppers die bij vroegere edities het mooie weer hielpen maken”, zegt Jan Deroose, Coördinator van de Afdeling Vrije Tijd en Evenementen in de badstad. Dinsdagmorgen werden de eerste namen vastgelegd voor deze jubileumeditie van Kneistival. Het gaat om Jasper Erkens, Team Willam, Canned Heat, De Kreuners en Zornik. Met Flip Kowlier en andere topnamen wordt nog onderhandeld.

WAT laat Westkapelle al 31 jaar lachen

Het Westkapels Amateur Theater (WAT) zet met “Boter bij de Vis” voor het 31ste jaar op rij een komedie op de planken. Het toneelgezelschap doet dat de komende vrijdagen en zaterdagen in de Westkapelse parochiezaal. Met het stuk gaat het om toneel vol Engelse humor, maar dan wel in het Westkapels dialect. Het verhaal vertelt hoe een werkloze fictieve huurders creëert om via allerlei instanties geld binnen te rijven.

Je leest er meer over bij Activiteiten Knokke-Heist

8.3.10

Tumbling meisjes klaar voor Vlaams Kampioenschap

Drie meisjes van de Gym Knokke-Heist zijn met een aantal supporters naar de West-Vlaamse Kampioenschappen Tumbling recre@niveau in de Oostendse sporthal getrokken. Van het trio mocht Sharon Claeys als enige het podium betreden. Ze was namelijk derde, op de voet gevolgd door Anaïs Van Torre en Eden Fage. In het Open Klassement slaagden alle drie in hun selectie voor het Vlaams Kampioenschap.

Knokke-Heist kreeg een herkenbaar gezicht

Het Brugse grafisch Bureau ‘Skinn’ heeft ervoor gezorgd dat Knokke-Heist uniform gaat communiceren. Het bedrijf uit de Pathoekeweg gaat er prat op dat het voor de kustgemeente een ‘look-and-feel’ creëerde die beantwoordt aan de perceptie van de badstad. Dankzij een doorgedreven uniformiteit krijgt Knokke-Heist in druk alvast een zeer uitgesproken en duidelijk herkenbaar gezicht. Dat beperkt zich trouwens niet tot het uitzicht van het stadsplan, toeristische brochures en de logieslijst, maar de lijn wordt ook doorgetrokken naar banners, affiches, mapjes en zelfs bierviltjes.

20 en 21 maart: Concertweekend van deKunstAcademie

De leerlingen van deKunstAcademie in Knokke-Heist bereiden zich momenteel koortsachtig voor op het jaarlijkse Concertweekend. Dat wordt dit keer gehouden op zaterdag 20 en zondag 21 maart. Als het aan de inzet ligt dan beloven het twee wervelende voorstellingen te worden. Leerlingen uit allerhande disciplines zullen er hun beste beentje voorzetten. Het aanbod gaat van musical, slagwerk, trombone, piano en toneel tot gitaar, fluit, pop & jazz, orgel en dictie. Op zaterdag 20 maart begint het concert in Scharpoord om 19 uur en op zondag 21 maart om 11 uur. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

Faillissementen in de badstad

De rechtbank in Brugge heeft twee faillissementen uitgesproken van bedrijven in Knokke-Heist. In eerste instantie gaat het om de bvba Golf Repair Zoute is failliet. Het bedrijf was gespecialiseerd in de verkoop van golfmateriaal en had destijds haar zetel in de Zandstraat. In dit faillissement werd advocaat Johan Maertens aangesteld als curator. Daarnaast werd ook de bvba Papillon, met zetel in de Taborastraat, failliet verklaard. De firma baatte een traiteurzaak uit. Advocaat Hendrik Geerts uit de badstad werd aangesteld als curator.

PSA HNN start bouw tweede terminal in Zeebrugge

PSA HNN is begonnen aan de uitrusting van een nieuwe terminal aan het Koning Albert II-dok in de Zeebrugse voorhaven. In het vierde kwartaal van dit jaar zou het eerste schip er behandeld moeten worden. In eerste instantie wordt de terminal uitgerust met vier portaalkranen en bedraagt de capaciteit een half miljoen twintigvoet-containers (teu). In Zeebrugge exploiteert PSA HNN nu al Container Handling Zeebrugge (CHZ) in joint venture met de Franse rederij CMA CGM, maar die terminal zit tegen de capaciteitsgrens van 1 miljoen teu per jaar aan. De nieuwe terminal aan het Koning Albert II-dok zal na volledige afwerking over elf kranen beschikken en jaarlijks anderhalf miljoen teu aankunnen.

Twee weken lang ‘Week van de Zee’.

Veertien dagen lang is er eind april en begin mei weer de ‘Week van de Zee”. Dan wil de provincie de aandacht vestigen op de zorg voor natuur en milieu aan de kust. Er worden tal van activiteiten georganiseerd. Het centrale thema dit jaar is ‘ruiken’. Van 23 april tot 9 mei kan zowel het basisonderwijs als het secundair onderwijs deelnemen aan allerlei workshops, veldwerkactiviteiten en wandelingen. Tijdens de weekends staat er ook voor het grote publiek heel wat op het programma. Het centrale weekend op zaterdag 1 en zondag 2 mei omvat onder andere havenrondvaarten in Zeebrugge en een wandeling in de Uitkerkse polder. In het daaropvolgende weekend van 8 en 9 mei staat in Knokke-Heist ook het ‘Zwin op stelten’. Een uitgestippelde route doorheen het Zwin brengt je vanaf 9 uur ‘s morgens langs een twintigtal ‘stopplaatsen’ met gratis smaakmakertjes van workshops en wandelingen die het natuurgebied aanbiedt aan de bezoekers. Wie ook het lekkers van de zee wil proeven, kan terecht in een van de vele restaurants die ‘duurzame vismenu’s’ en hapjes serveren onder de naam ‘Watertanden aan de kust’.

Prima resultaten voor leerlingen van deKunstAcademie

Op zondag 7 maart trokken tientallen solisten naar de academie van Izegem voor de Provinciale Solistenwedstrijd van Vlamo. Daar hebben in totaal 261 solisten en 15 ensembles hun beste beentje voorgezet. Zes leerlingen van deKunstAcademie in Knokke-Heist behaalden er een uitzonderlijk hoge score. In de afdeling trompet kregen Tom Bonny (87,33 %) en Samuel Hinoul (82 %) grote onderscheiding. Anoek Van Canneyt behaalde 84 % in de ere-afdeling bugel. Marie Ponseele behaalde een puike 74,66 % met haar cello en Aaron Van Canneyt kreeg 77,33 % in de eerste afdeling trombone. Bram Bonny ten slotte behaalde maar liefst 92,33 % in de superieure afdeling trombone. Tom en Bram Bonny behaalden trouwens het beste resultaat in hun discipline en worden in april op de nationale finalewedstrijd in Leuven verwacht.

Overvallers en kledingdieven aan het werk in Knokke-Heist

In Knokke-Heist is afgelopen weekend een 41-jarige inwoner in z’n woning langs het Madeliefjespad overvallen door twee gemaskerde mannen. Eén van hen was gewapend met een groot keukenmes. Ze dwongen de bewoner om de kluis open te doen. De overvallers maakten daarbij een grote partij juwelen buit. De twee bonden de bewoner vervolgens met tape. De twee overvallers spraken Frans met een Nederlands accent. Van de daders is nog geen spoor. In de badstad werden verder twee Kroaten op heterdaad betrapt bij stelen van kleding. Het duo verplaatste zich met een auto met Italiaanse nummerplaat. In de wagen werd allerhande dievenmateriaal aangetroffen. De onderzoeksrechter heeft hun aanhouding gevraagd.

Knokke-Heistse triatleten vertrokken naar China.

Op maandag 8 maart zijn 2 triatleten van het Triathlon Team Knokke-Heist (TTK) vertrokken om deel te nemen aan de Chinese Ironman. Restaurantuitbater Bernard Deleener doet de volledige Ironman. Zijn echtgenote Tania Boussy schreef zich in voor de halve afstand, die dezelfde dag gelopen wordt.De wedstrijd heeft plaats op zondag 14 maart in Haikou, op het tropische eiland Hainan, in het zuiden van China. De temperaturen kunnen er oplopen tot 34°C met een hoge vochtigheidsgraad. Met de strenge winter was het voor de Knokke-Heistse triatleten bijzonder moeilijk om goed te trainen. Fietsen gebeurde dus meestal indoor. Ook de communicatie met China was niet altijd evident, met strenge regels en problemen met vervoer van fietsen.

Flinke winst voor FC Knokke

In het zondagvoetbal was er flinke winst voor FC Knokke en gelijkspel zowel voor Heist als Westkapelle. In Eerste Provinciale versloeg FC Knokke op verplaatsing de ploeg van VG Oostende met 2-5. Knokke staat 5 geklasseerd met 43 punten op slechts 3 punten van leider Boezinge. In Derde Provinciale leverde de wedstrijd tussen Heist en Zandvoorde 0-0 gelijkspel op. In het treffen tussen Westkapelle en Eendracht Brugge werd het 2-2. VVWestkapelle blijft aan de leiding met 47 punten. Heist staat 13de met 22 punten. In Vierde Provinciale moest Moerkerke thuis met 0-1 de duimen leggen tegen Koolskamp. Oedelem versloeg Zeebrugge Zeehaven met 3-0. Moerkerke staat op 8 in de rangschikking met 28 punten. Zeebrugge legt beslag op de 12de plaats met 18 punten.

Pas derde keer goed geboord in de Pierslaan

Door moeilijkheden bij het uitvoeren van een gestuurde boring in opdracht van Eandis, hebben de werkzaamheden in de Piers de Raveschootlaan in Knokke vertraging opgelopen. Het probleem situeerde zich ter hoogte van de Sebastiaan Nachtegaelestraat. Daar is het knooppunt van rioleringsbuizen en andere nutsleidingen zodanig complex dat de eerste firma die de boring moest uitvoeren er de brui aan gaf. Een tweede firma die ingehuurd werd, kwam ter plaatse, maar durfde het risico niet aan en stapte eveneens op. Op vrijdag 5 maart ondernam een derde firma een nieuwe poging, dit keer met succes. De werklui kunnen nu de elektriciteitsleidingen ‘overkoppelen’. Telenet maakt van de gelegenheid gebruik om alle woningen aan te sluiten op een gloednieuwe kabel. De werken zullen vermoedelijk nog een 2-tal weken in beslag nemen. Daarna kan de hoofdaannemer starten met de aanleg van nieuwe verhardingen op de rijweg, parkeerstroken en trottoirs.

Rik Verheye speelt Harold Pinter in stationsloods

De toneelgroep FC Bergman komt naar Knokke-Heist en speelt met Rik Verheye uit de badstad “De Thuiskomst”. Dat is een stuk van de hand van de Britse auteur Harold Pinter, die 5 jaar geleden de Nobelprijs literatuur in de wacht sleepte. De groep speelt “De Thuiskomst” op een bijzondere vitale en rauwe manier. Teddy, de 'verloren zoon', keert na zes jaar terug uit Amerika met zijn nieuwe vrouw. Thuis treft hij zijn vader en zijn broer precies zo aan als hij ze had achtergelaten: vuil, zuipend en bekvechtend. De acteurs van FC Bergman halen de onderhuidse agressie en zwarte humor in de tekst flink naar boven. Het jonge toneelgezelschap omvat voornamelijk studenten van het Herman Teirlinck Instituut. Met de vertolking van “De Thuiskomst” wonnen ze vorig jaar trouwens “Theater aan Zee”. Knokke-Heistenaar Rik Verheye werd met zijn vertolking van Lenny in het stuk eregenomineerde voor de prestigieuze “Vergulde Gijsbrecht”. Dat is de Nederlandse prijs voor Beste jonge acteur. FC Bergman speelt “De Thuiskomst” in de Loods bij de Cavaliaparking aan het Station van Knokke. De opvoeringen zijn op vrijdag 16 en zaterdag 17 april, telkens om 20u30.

Amerikanen in zware brand in Duinbergen

Zondagavond heeft in een appartement langs de zeedijk in Duinbergen een zware brand gewoed. De Amerikaanse huurders van het verblijf op de eerste verdieping hebben het pand ongedeerd kunnen verlaten. De brandweer was snel ter plaatse en kon het vuur vrij vlug onder controle krijgen. Een slaapkamer is evenwel helemaal uitgebrand. In de rest van het appartement is er veel rookschade. De precieze oorzaak van de brand wordt nog onderzocht. Door het parket werd een branddeskundige aangesteld.

7.3.10

Nico Berckmans won Mountainbike Challenge in Knokke-Heist

Met winst in de laatste manche heeft Nico Berckmans zondag in een zonnig maar koud Knokke-Heist voor de derde keer het Mountainbike Kustcriterium op zijn naam gezet. Net als in Blankenberge klopte Berckmans ook dit keer Kevin Van Hoovels in de sprint. Joris Massaer, die gans de wedstrijd mee tot de kopgroep behoorde, liet zien dat hij het op het strand steeds beter doet. Hij mocht als derde mee het podium op. Bij de dames ging de zege naar Joyce Vanderbeken die het haalde voor Kim Saenen en Kristien Nelen. Grace Verbeke verscheen niet aan de start. Ze was namelijk tevoren al zeker van de eindzege in het Kustcriterium.

Uitslag Nissan MTB Challenge top-5

1. Nico Berckmans in 1:38:38
2. Kevin Van Hoovels + 0:01

3. Joris Massaer +0:27
4. Bjorn Rondelez + 0:58
5. Kris Henderieckx + 4:36
Het volledige verhaal in Sport aan de Oostkust.

Marie Méro komt naar Knokke-Heist

Het Belgische modelabel Marie Méro opent binnenkort een filiaal in Knokke-Heist. Het modehuis liet haar oog vallen op een indrukwekkend pand in de Lippenslaan. Volgens Marie Méro moet een eigen winkel meer mogelijkheden bieden om het merk te positioneren. Ook wordt een betere service aan de klanten beloofd. Marie Méro plant de komende twee jaar nog een viertal eigen winkels te openen in Vlaamse steden.

Stukje nostalgie verdwijnt uit oud Knokke-dorp

In oud Knokke-dorp verdwijnen binnen afzienbare tijd de nostalgische panden waar tot voor kort Restaurant Uilenspiegel gevestigd was. Destijds werden in de Judestraat twee karakteristieke oude huisjes uit de 19de eeuw samengevoegd tot het populaire en gezellige restaurant Uilenspiegel. Momenteel is men bezig met de binnenontmanteling van het pand. Straks gaat het gebouw tegen de vlakte. In de plaats komt een nieuwbouw met een 6-tal woongelegenheden waaronder appartementen met tuin op het gelijkvloers en ook zogeheten bel-étages met terrassen.

Natuurpunt met eerste Krabboen-activiteit

Natuurpunt Knokke-Heist start zaterdag met de eerste activiteit speciaal voor jongeren. Net voor de start van het broedseizoen pakt de jeugdwerking Krabboen namelijk uit met een avontuurlijke excursie in het reservaat Baai van Heist en langs het strand. Met de jeugdwerking mikt Natuurpunt vooral op jongeren van 10 tot 16 jaar. Over de eerste Krabboen-activiteit lees je meer bij Activiteiten Knokke-Heist.

Knokke-Heistenaars baten beste Belgische B&B uit in het buitenland

Op zaterdag 13 maart wordt de winnaar bekend gemaakt van de trofee van ‘Uitbater van de Beste Belgische Gastenkamers in het Buitenland”. In dat verband kon iedereen de voorbije maanden z’n stem uitbrengen. Dit weekend werd de uitslag echter reeds bekend. Op de eerste plaats staat “Villa Verde” in het Franse Saint-Raphaël. Het gaat om een B&B van Knokke-Heistenaars Yves Vandewalle en Nicole Van den Bussche. Het echtpaar had vroeger in de badstad het bloeiend hotel-restaurant Sint-Yves. Toen er zich een overnemer aandiende, trokken ze naar de Middellandse Zee en kochten in de badplaats Saint-Raphaël een rustig gelegen villa in Californische stijl. De “Villa Verde” werd in een recordtempo verbouwd tot gastenverblijf met vier comfortabele en romantische kamers. Yves staat nog steeds in de keuken en biedt nu samen met Nicole een table d’hôtes aan met gastronomische allures. Op de tweede en derde plaats komen “Le Grand Chaux" in het Franse Culan en de “Casa Las Yeseras” in Spanje, die respectievelijk gerund worden door mensen uit Turnhout en Mechelen. De overhandiging van de trofeeën gebeurt zaterdag naar aanleiding van het Vijfde Salon B&B Expo in Brussel.

Villa Verde, Nicole Van den Bussche & Yves Vandewalle, 121 Avenue des Ajoncs d’Or, Boulouris, F-83700 Saint-Raphaël (Var, Provence-Alpes-Côte-d’Azur). Telefoon: 00-33-(0)6.15.40.38.57, www.lavillaverde.com