28.4.12

Breaking News 1: Knokke-Heist Vlaamse toneelgemeente 2012

Knokke-Heist is zaterdag verkozen tot 'Vlaamse Toneelgemeente 2012’ door de 'vzw Opendoek-Amateurtheater'. Negentien gemeenten waren genomineerd. Naast Knokke-Heist bleven uiteindelijk ook Deerlijk, Lier, Leuven en Tienen over als laureaten. De nominatie gebeurde op voordracht van het Koninklijk Toneelgezelschap Knokke-Heist. Waarnemend burgemeester Maxim Willems ontving de prijs uit handen van minister Joke Schauvliege tijdens het uitreikingmoment van de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Amateurkunsten in Tienen. De selectiecommissie is van oordeel dat “Knokke-Heist een heel dynamische en betrokken gemeente is, met goede faciliteiten voor het amateurtheater en een heel actief cultuurcentrum en deeltijds kunstonderwijs. De theatergroepen worden financieel en logistiek bijzonder goed ondersteund en er is veel aandacht voor jongeren. Zo is een risicobudget voor jongerenprojecten waarbij fouten maken en opnieuw beginnen is toegestaan en betalen kinderen en jongeren slechts 1 euro voor schoolvoorstellingen.” De winnende gemeente krijgt een verkeersbord, een receptie, de nodige aandacht in het magazine van OPENDOEK en vooral de eer om een jaar lang de titel ‘Toneelgemeente 2012’ te mogen dragen. Op een later moment organiseert ‘Opendoek Vlaanderen’ in de badstad nog een viering en ontmoetingsmoment met de lokale theatergroepen.
OPENDOEK vzw Amateurtheater Vlaanderen is de enige koepelorganisatie voor amateurtheater in Vlaanderen met 27.000 leden en 931 aangesloten theatergroepen. OPENDOEK wil het amateurtheater waarderen, faciliteren en verder ontwikkelen zodat iedereen zich sociaal en artistiek kan uitleven en ontplooien.

Laatste wedstrijd voor Guido Demey

Bij FC Knokke wordt het zondagnamiddag de laatste wedstrijd onder voorzitterschap van Guido Demey. Na 25 jaar wordt hij opgevolgd door Vincent Vanhonsebrouck. Demey is 65 en wordt erevoorzitter en blijft lid van de Raad van Bestuur. Zondag neemt FC Knokke het in Stadion Olivier op tegen SK Torhout.

Breaking News 2: THE MIGHTY 690 IS BACK

Hey Knokke-Heist. Saturday evening 19.00 hrs Belgian Time: THE MIGHTY 690 IS BACK AFTER ALMOST 30 YEARS. Check it out from Southern California. Also via Tunein.radio app on your mobile, or online via:
http://www.themighty690.com/

Verzet pakt uit met Hoodie Night

Op zaterdag 5 mei organiseert Jeugdclub ’t Verzet Hoodie Night (draag-uw-kap-nacht). DJ’s uit de regio zwepen het publiek op met hip hop, ragga, dancehall,… NSB (Nicolas Steen) is lange tijd resident DJ geweest van het befaamde urban party concept Heads High. Daarnaast is hij ook stichter en resident van de feestjes Baby Got Back. Hij is een graag geziene gast in de beruchte club Decadance te Gent.  DJ Skandal aka DJ Tomaz of Tomas Sergeant brengt een exotische mix van Dancehall, Ragga, Reggae, Hiphop en R&B. Als lid van het Brugse dancehall soundsystem North Venice Crew heeft hij het voorbije decennium al heel wat hot spots aangedaan in binnen- en buitenland. DJ Ondaxo (Tom Soupart) genoot een klassieke en jazzopleiding aan deKunstAcademie waar hij ook de saxofoon leerde bespelen. Met dacehall, RnB en Hip Hop-vinylplaten kreeg hij de DJ-skills met turntables rs onder de knie. Als DJ Raggance organiseerde hij zijn eigen Raggamatic feestjes. Later als DJ Onda (Portugees voor ‘wave’) bracht hij de ‘The Skaka Mixtapes’ op de markt. De voorbije jaren voegde Onda met het live spelen van saxofoon een extra dimensie toe aan zijn DJ-sets. Michael Derudder aka DJ dime begon als dj in 2004. Na jarenlang geluisterd te hebben naar de soul- en discoplaten van zijn reeds overleden vader die ook DJ was, begon ook bij Dime de DJ-microbe. In het begin legde hij zich vooral toe op hip-hop en turntablism (techniek waarbij draaitafels als instrument gebruikt worden), later kwamen ook genres zoals funk, soul, jazz, reggea en breaks. Nu is DJ dime vooral record collector en beatmaker.

Inkom is 5 euro. Deuren open om 21u.
Jeugdclub ’t Verzet, Westkapellestraat 460, 8300 Knokke-Heist
jeugdhuis.tverzet@telenet.be  - www.facebook.com/tverzet


Meer grote schepen varen de Schelde op naar Antwerpen

De permanente commissie van toezicht op de Scheldevaart heeft na een aantal proefvaarten en een evaluatie het licht definitief op groen gezet voor op- en afvaarten met de reuzecontainerschepen van rederij Maersk over de Westerschelde. Dat heeft Ronny Slabbinck, secretaris van de commissie, bekend gemaakt. De schepen kunnen voortaan dus de haven van Antwerpen probleemloos aandoen, is de vaststelling. De Edith Maersk, het grootste containerschip ter wereld, voer op 13 januari voor het benoordoosten Knokke-Heist de Scheldemonding binnen met bestemming Antwerpen. Nadien volgden nog andere schepen uit dezelfde E-klasse van de rederij, zodat er nu in totaal vier op- en afvaarten achter de rug zijn. Die proefvaarten verliepen zonder veiligheidsproblemen en werden telkens grondig geëvalueerd. De Permanente Commissie heeft daarop definitief groen licht gegeven voor dit type schepen op de Schelde. De E-schepen van Maersk zijn de grootste containerschepen ter wereld. Ze zijn 398 meter lang en 56 meter breed en kunnen meer dan 15.000 TEU (standaardcontainers) vervoeren.

27.4.12

Woensdag wegmarkeringen in Nieuwstraat

Vrijdag werd in de Nieuwstraat in Knokke het straatdeel tussen de Natiënlaan en de Esdoornstraat geasfalteerd. Als het weer het toelaat worden de wegmarkeringen op woensdag 2 mei geschilderd. Ook dat zal tijdelijk enige verkeershinder met zich meebrengen.

Wettelijk wiet kweken?

De gemeente Sluis moet de aanvraag voor een vergunning van een growshop in behandeling nemen. Dat heeft de Raad van State in De Haag bepaald. De gemeente weigerde eerst een exploitatievergunning voor de zaak. Dit omdat er mogelijk ook illegaal wietplanten zouden worden verkocht, zoals in een coffeeshop. Maar volgens de Raad van State is hiervoor geen feitelijk bewijs.

Karrewiet in de Keuvelhoekschool

Zopas was er groot bezoek in de Keuvelhoekschool in Knokke. Een cameraploeg van Karrewiet is namelijk de voorbije dagen naar de school afgezakt. Karrewiet is het het jeugdjournaal van de VRT-zender Ketnet. De kinderen van de vijfde klas mochten meewerken aan de opnames van het Karrewietlied. Een en ander zal men later op het scherm nog nader kunnen bekijken.

Reddingsstation opendeurt

Zaterdag houden de Nederlandse reddingstations van de KNRM een open deur dag. Eén van de stations die eraan deelneemt is ‘Station Cadzand’, in onze buurbadplaats. Cadzand kreeg in 1999 het nieuwe boothuis Han van Nievelt. Het boothuis doet dienst als stallingsplaats voor de reddingboot, als ontmoetings- en instructieruimte voor de bemanning en als vergaderruimte voor de plaatselijke commissie. Het nieuwe onderkomen beschikt tevens over een droog- en opslagruimte voor de overlevingspakken en een kleine werkplaats. En daarmee is het reddingstation Cadzand, dat begon met een ' werkeloos’ vuurpijltoestel, uitgegroeid tot een volwaardig reddingstation dat elk jaar acties verricht voor de beroeps- en recreatievaart. In 2001 kreeg het station Cadzand de beschikking over een nieuwe reddingboot, de "Winifred Lucy Verkade-Clark". De KNRM van Cadzand beschikt ook over een kusthulpverleningsvoertuig.

Knokse school geeft iedereen een naam


“Als je naam het enige is wat je hebt, dan wil je hem toch kunnen schrijven”. Met deze slogan maakt de organisatie ‘Mobile School’ duidelijk dat er nog heel wat kinderen in de wereld zijn die hun naam niet kunnen schrijven. Omdat ze nooit naar school zijn geweest en dus nooit hebben leren schrijven. Voor deze kinderen heeft de ‘Mobile School’ enkele jaren terug de stoepkrijtactie opgestart. Ook in de badplaats wilde men deze actie steunen. De kinderen van de school in de Jef Mennekenslaan hebben zoveel mogelijk namen verzameld. Wie zijnof haar naam opgaf, betaalde één euro. Al die namen werden dan tijdens het slotevenement gekrijt op de stoep voor de ingang van het nabijgelegen kerkgebouw. Zo werd de stoep omgetoverd tot een reuzengrote petitie in alle kleuren. Op die manier zamelden de leerlingen een heleboel geld in. “Dat geld gaat naar de mensen van Mobile School, die er op hun beurt voor zorgen dat ook de straatkinderen in arme landen kans krijgen op onderwijs” aldus schooldirectrice Katrien Cools.

De nieuwe kiwi’s arriveren volgende week in Zeebrugge

Het Nieuw Zeelandse kiwi seizoen gaat bij ons komende vrijdag 4 mei van start. Dan arriveert namelijk het eerste koelslchip van het nieuwe kiwiseizoen in Zeebrugge. Het bedrijf Zespri verwacht in Nieuw Zeeland de komende 30 weken ongeveer 50 gecharterde koelschepen te zullen laden voor verscheping van de oogst naar de belangrijke markten in Europa en Azië.. Dit jaar wordt het Zespri kiwifruit verkocht in meer dan 50 landen.

Rechtbank geeft groen licht voor wietpas die Belgen moet weren

De rechtbank in Den Haag heeft vrijdagochtend bepaald dat de wietpas in de drie zuidelijke Nederlandse provincies wel degelijk vanaf komende dinsdag mag worden ingevoerd. De wietpas moet verhinderen dat Belgische en Franse drugstoeristen zich nog vlak over onze noordergrens gaan bevoorraden in plaatsen zoals Terneuzen en Vlissingen. Volgens de nieuwe regeling mogen vanaf 1 mei enkel nog inwoners van Nederland soft drugs kopen in coffeeshops. Ze moeten lid zijn van de coffeeshop in kwestie. Die mogen elk maximaal 2000 leden hebben. Negentien coffeeshops hadden een zaak aangespannen tegen de introductie van de wietpas en het registreren van hun klanten. Ze noemden het weren van Belgische klanten discriminatie en de registratie een schending van de privacy. Die bezwaren werden nu door de rechtbank aan de kant gezet.

Knokke-Heistse school beloond voor inzet tegen zwerfvuil

OVAM en Fost Plus hebben vrijdag de speelplaats van het Bernardusinstituut in Knokke omgetoverd tot een bikewash. Maar liefst 200 fietsen van leerlingen en leerkrachten kregen een flinke poetsbeurt. Zoals eerder gemeld wilden OVAM en Fost Plus de school zo bedanken voor de inzet bij de “Indevuilbak-campagne” die jaarlijks door de Vlaamse overheid wordt opgezet om zwerfvuil tegen te gaan. De leerlingen maakten hun inspanningen bekend via de Facebookpagina van de campagne en werden nu dus in de bloemetjes gezet voor hun positieve ondersteuning. Johan Storme, coördinator van de school en lid van De Groene Raad zei: “We vinden het erg belangrijk om onze leerlingen meer bewust te maken van de impact die ze zelf kunnen hebben op het milieu.” In juni van dit jaar wordt een volgende editie van de Indevuilbak-campagne gelanceerd.
HIER de fotoreportage over de fietswash door Christel Bedert

Nu ook marterdier in Knokke-Heist

Na de vos rukt nu blijkbaar ook de wasbeerhond op in onze kustregio. Twee maanden geleden werd reeds een wasbeerhond opgemerkt en gefotografeerd in de buurt van Ieper. Dat was toen "de eerste melding van een vrijlopende wasbeerhond in Vlaanderen” zegt het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). Nu is er ook een melding uit Knokke-Heist. Lesley Segers stuitte donderdagavond na het werk op een wasbeerhond bij het naar huis rijden via de Boslaan. Dat staat in een mededeling aan Radio Paradijs. De wasbeerhond of marterhond (Nyctereutes procyonoides) is een roofdier uit de familie der hondachtigen. Hij komt oorspronkelijk voor in Oost-Azië, maar tegenwoordig leven er ook verwilderde exemplaren in Europa. Vooral in Duitsland en in Nederland worden wasbeerhonden steeds meer opgemerkt. Een volwassen dier wordt ongeveer een halve meter lang en de staart is circa 15 centimeter. De wasbeerhond is een nachtdier, dat zich zowel met dierlijk als plantaardig voedsel in leven houdt. Ook eet hij afval. Wasbeerhonden zijn monogaam en leven in paren of in kleine familiegroepjes met de jongen van het vorige nest. De dieren gebruiken meestal het verlaten hol van een vos of een ander dier.

Opleiding Psychosociaal Hulpverleningsnetwerk

Damme/Knokke-Heist maken werk van een Psychosociaal Hulpverleningsnetwerk (PSH). Dat werd trouwens bij wet voorzien. Gemeenten moeten een structuur uitbouwen om in noodsituaties psychosociale hulpverlening te kunnen bieden. Een evacuatie door een gaslek, brand in een rusthuis of een school, een overstroming of een bus- of treinongeval, het kan ook in onze regio gebeuren. De badstad heeft vorig jaar beslist om het hulpverleningsnetwerk op te richten samen met Damme. Ook de OCMW’s van beide gemeenten en de politie zijn daarbij betrokken. Op een algemene infovergadering bleek dat heel wat mensen geïnteresseerd waren om deel te nemen. Zoveel zelfs dat de opleiding in 2 keer wordt gegeven. De voorbije dagen volgde een eerste groep van 30 medewerkers de basisopleiding. Een tweede groep is op vrijdag 4 mei en op donderdag 10 mei aan de beurt. Uiteraard hoopt men dat dit allemaal bij louter theorie blijft en dat het in Knokke-Heist nooit echt in de praktijk moet worden gebracht.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

Men wil vis terug hip maken bij de jeugd

Men wil vis terug hip maken bij de jeugd. Dat blijkt op de European Seafood Exposition in de Paleizen van de Heizel. De jaarlijkse visvakbeurs in Brussel is de grootste in haar soort ter wereld. Ongeveer 1600 bedrijven uit meer dan 70 landen hebben er een stand opgesteld en proberen de bezoekers te overtuigen om hun producten te kopen. Het valt daarbij op dat veel bedrijven dit jaar visproducten voor kinderen en jongeren ontwikkelen. Daarmee willen ze een nieuwe markt aanboren voor de toekomst. Ook de visconsumptie doet het in het algemeen trouwens steeds beter. Uit cijfers van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) blijkt dat elke Belg per jaar ongeveer 12 à 13 kilogram vis eet, de helft daarvan is verse vis. “Wij verwachten dat die trend de komende jaren nog met 25 procent zal vermeerderen”, zegt Luc Huysmans, productmanager Visserij en Aquacultuur van VLAM. “En uiteraard zal er steeds strenger worden nagegaan of bedrijven zich houden aan opgelegde quota en duurzaamheid.” Ook nieuwe producten zijn te zien op de beurs. De Seafood Prix d’Elite ging naar ‘En-K de Caviar’. Een tinnen doosje dat kan afgesloten worden en waar een lijntje van 15 gram kaviaar en een lepeltje in zit. Ook het Zeeuwse bedrijf Prins & Dingemanse, specialist in schaal- en schelpdieren, ging met een prijs lopen. Zij kweekten de ‘Zeeuwse Creuse Caresse’, een unieke oester met een fluweelzachte zilte smaak die werd verzorgd met een speciaal gekweekte alg. Andere genomineerden waren bijvoorbeeld de ‘Jelly Shots’, een stukje vis gecombineerd met een alcoholische cocktail of de zalmchips.

Horizon8300 toont verwezenlijkingen


Onder het motto « na de droom, de realisaties » opent zondag in Knokke-Heist de tentoonstelling «Horizon 8300 Knokke-Heist@Work ». Ruim twee jaar geleden werden in de badstad allerlei plannen voor de toekomst van Knokke-Heist uit de doeken gedaan. De meeste projecten bevonden zich toen nog in een conceptfase. Een aantal ervan werden ondertussen gerealiseerd of zijn een stuk concreter geworden. Vandaar dat de opmaak van een stand van zaken aangewezen was. Dit keer beperkt de tentoonstelling zich niet tot het Cultuurcentrum Scharpoord. De gemeente zelf doet dienst als tentoonstellingsterrein. Men krijgt niet enkel gerealiseerde bouwwerken te zien, maar ook kunstwerken en landschapsingrepen komen aan bod. De realisatie van het nieuwe zwembad Duinenwater aan de Put van De Cloedt is wellicht de meest ingrijpende verwezenlijking. Op acht sites in de gemeente krijgt men toelichting over de nieuwe bouwwerken en landschappen die ontstaan. Onder meer ziet men ook schetsen van hoe de nieuwe A11 het Westkapelse landschap zal doorkruisen. Dat is de nieuwe snelweg, die de N49 verbindt met de achterhaven.

26.4.12

Afbraak dreigt voor modernistisch Heistse stadhuis

In antwoord op een interpellatie van raadslid Leo De Waele van het Vlaams Belang heeft burgemeester Lippens donderdagavond toegegeven dat het gemeentebestuur geen dure herstellingen meer wil uitvoeren aan het Stadhuis van Heist. Onverwacht bevestigde hij de geruchten dat er plannen zijn om het aftakelende pand af te breken en een nieuw gebouw neer te zetten dat “een functie van stadhuis en een culturele functie” zal hebben. Het dossier werd al overgemaakt aan het Parijse architectenbureau Jakob + MacFarlane. Het architectenduo maakte de voorbije 20 jaar naam met opvallende moderne ontwerpen, zoals het “Monument à la Mémoire et à la Paix” in Val de Reuil en de “Orange Cube” langs de Quai Rambaud in Lyon. Het huidige stadhuis van Heist is een modernistisch gebouw, dat in 1931 werd gerealiseerd naar een ontwerp van de architecten Bailyu en Langeraert. Het stadhuis met z’n toren is geïnspireerd op Dudoks Raadhuis van Hilversum, dat destijds gold als een hoogtepunt van modern bouwen. Aan het huidige stadhuis in Heist zijn veel kosten. Er zijn scheuren in het gebouw, het complete onderhoud laat te wensen over en onlangs zijn ook arduinen treden van de buitentrap ingestort zodat die niet langer kan gebruikt worden wegens onveilig. Volgens burgemeester Lippens zullen de nieuwe plannen binnen enkele maanden aan de gemeenteraad worden voorgelegd. “Het wordt een schitterend gebouw voor de bevolking van Heist” aldus de burgervader. Op het moment dat het Heistse stadhuis onder de slopershamer gaat zal de gemeenteraad vermoedelijk moeten gehouden worden in de raadzaal van het Sociaal Huis omdat de raadzaal in het Stadhuis van Knokke te klein is.

Foto: de  “Orange Cube” van Jakob + MacFarlane

Nieuw gemeenteraadslid legt eed af in Knokke-Heist

Bij het begin van de gemeenteraad in Heist heeft Olivier Bodyn donderdagavond in handen van burgemeester Lippens de eed afgelegd als nieuw raadslid. Hij volgt Open-Vld mandataris Max Szechtman op, die om professionele redenen ontslag nam. De 29-jarige Bodyn zetelt de komende maanden als “onafhankelijk raadslid”, gezien hij eerder bij de Open-Vld ontslag nam. Bij de aanstaande verkiezingen komt hij op voor de N-VA, en zal in de volgende raadszittingen dan ook de visie van die partij verdedigen. Olivier Bodyn is wijnhandelaar en goed gekend in de horeca-middens in de badstad. In zijn studententijd was hij ooit prins Carnaval. Ondertussen zetelde hij ook reeds vijf jaar als OCMW-raadslid, tot voor kort voor de Open-Vld.

Eerste Rode Kruis container van Vlaanderen in Knokke-Heist

In het Heistse stadhuis werd donderdagavond officieel het startsein gegeven voor de jaarlijkse stickerverkoop van het Rode Kruis. In totaal worden in de badstad 62 vrijwilligers ingezet aan kruispunten en grootwarenhuizen om stickers te verkopen aan de bevolking. Het was burgemeester Lippens die de eerste sticker aankocht net voor de aanvang van de gemeenteraad. Volgens de Knokke-Heistse Rode Kruis voorzitter Linda Sabbe gaat de opbrengst naar de plaatselijke werking, waaronder de aanschaf van een omgebouwde laadkist. Het Rode Kruis in Knokke-Heist is de enige afdeling in Vlaanderen die nu beschikt over een volledig ingerichte container die overal in de badstad kan worden ingezet. De Rode Kruiscontainer moet de tenten vervangen die vroeger werden opgesteld. Bij stormweer was dat zowel voor de vrijwilligers als voor de eventuele slachtoffers geen ideale situatie. Met een vervoersmaatschappij werd een gunstig akkoord afgesloten om de Rode Kruiscontainer tegen een gunstige prijs te plaatsen waar die in de badstad bij evenementen nodig is. De aankoop van de container en binneninrichting heeft 20.000 euro gekost. In zijn toespraak noemde burgemeester Lippens het werk van het Rode Kruis “onontbeerlijk bij de vele activiteiten” in de badstad. Hij prees ook de vrijwilligers die zich soms bij heel slecht weer (“maar natuurlijk minder slecht weer dan in het binnenland”) uitsloven om de stickers aan de man te brengen. “Het Rode Kruis doet het, en de doeners zijn de winnaars”, aldus de burgemeester.

Nieuwe sleepboten versterken concurrentiepositie van Zeebrugge

De gloednieuwe sleepboten Smit Emoe en Smit Kiwi die zopas in Zeebrugge arriveerden versterken de concurrentiepositie van de kusthaven. Beide sleepboten werden gebouwd in Singapore en hebben een paaltrekkracht van niet minder dan 85 ton. De schepen kwamen via Kaap de Goede Hoop naar Europa. De komende twee weken zullen de vaartuigen aan de ligplaats in de achterhaven, vlakbij de P. Vandammesluis, blijven liggen. Dit om de werknemers van de URS Zeebrugge op te leiden om te varen met de nieuwe sleepboten. Toch sleepte de Emoe donderdagnamiddag rond 15u bij wijze van proef reeds een eerste zeeschip de haven uit. Binnenkort zullen de nieuwe vaartuigen de huidige Union Topaz en Union Onyx vervangen, die elk 65 ton boldertrekkracht hebben. De ‘upgrading’ van de vloot – van 65 ton naar 85 ton - is een antwoord op de schaalvergroting van de schepen die zich in alle havensectoren aftekent. De hoogkwalitatieve dienstverlening in Zeebrugge, in dit geval de sleepdiensten, moet gelijke tred houden met deze evolutie. De haven van Zeebrugge telt vandaag 7 sleepboten, één van de modernste vloten in de Hamburg-Le Havre range. De Smit Emoe en Smit Kiwi zullen deze zomer in Zeebrugge officieel gedoopt worden. Ze zijn genoemd naar de gelijknamige vogels. De emoe is na de struisvogel, de grootste nog levende vogelsoort in Australië. De kiwi is een loopvogel die enkel voorkomt in Nieuw-Zeeland.

Foto met dank aan Joke Swyngedouw

Op dinsdag 1 mei loopt Knokke-Heist vol

De dag van de arbeid, dinsdag 1 mei, is voor naar schatting 4000 loopfanaten alvast geen rustdag. Die dag wordt Knokke-Heist andermaal omgetoverd tot loopparadijs-aan-zee met voor iedereen de keuze uit de Chiquita Kids Run 1,5 km, de Knokke Jogging 6,5 km en de Knokke 10K. Ook dit jaar hebben alle sportieve vrouwen met de Knack Weekend Ladies Run 4 km een extra reden om er bij te zijn. De parcoursen zijn voor alle afstanden erg afwisselend, met op de 10K zowel een passage langs de Elizabethlaan, de Zeedijk, de residentiële wijk Het Zoute en de kuitenbijters in het Koningsbos. De Knokke 10K is na de DVV Antwerp 10 Miles de 2de manche van de “Partena Run Classics”. Winnaar in Antwerpen Nick Van Peborgh zal niet aanwezig zijn. Dat betekent dus dat we sowieso een nieuwe leider krijgen in het klassement. Alexander Diaz Rodriguez en Stefan Van den Broek, de nummers 2 en 3 in Antwerpen, zijn de grootste kanshebbers. Bram Coppens, Angelo Vandecasteele en Tom Vanslambrouck zijn de outsiders. Bij de vrouwen is Sigrid Vanden Bempt de uitgesproken favoriete voor de Knokke 10K. Daarnaast maakt zij ook het meeste kans op de Partena leiderstrui. Triatlete Sofie Goos heeft na Antwerpen weliswaar meer punten, maar zal niet meer aantreden dit seizoen. De meeste concurrentie kan Vanden Bempt verwachten van Elke Van Hoeymissen, Kim Geypen en Gwendolyn De Deyne. Na het afsluiten van de voorinschrijvingen werden reeds 2.500 deelnemers geteld. Daginschrijvingen zijn nog mogelijk vanaf 11u in Sportcentrum De Stormmeeuw, Edward Verheyestraat 14. In totaal worden opnieuw meer dan 4.000 lopers verwacht.

Start: Edward Verheyestraat. Finish: Sportstadion Olivier (Smedenstraat)
Programma:
14u00: Chiquita Kids Run 1,5 km (6-12 jaar)
14u30: Knack Weekend Ladies Run 4 km
14u50: Knokke Jogging 6,5 km
15u30: Knokke 10K
16u15: Podiumceremonie
Een uitgetekend parcours van de diverse wedstrijden en bijkomende informatie is terug te vinden op www.dvvrunningtour.be
Info www.dvvrunningtour.be – www.runclassicsvlaanderen.be - 011 45 99 99

Camperwagen tegen tunnel

Kwart voor twaalf is donderdagmiddag in Knokke-Heist een kampeerwagen tegen de spoorwegtunnel aan de Krommedijk in Duinbergen gereden. De bestuurder, een toerist uit Denemarken, had geen rekening gehouden met de hoogte van z’n kampeerauto. Het vehikel heeft dan ook flink wat schade opgelopen; vooral de bovenbouw dan. Gewonden zijn er niet gevallen. De onfortuinlijke toerist probeert nu de schade bij een plaatselijke garage te laten herstellen.

Foto met dank aan Jan Morbee 

Bindt Polé Polé in of wijkt het uit?

Het is onzeker of “Polé Polé Beach” deze zomer nog wel in Zeebrugge zal gehouden worden. Stad Brugge stelt dat het gebeuren om twee uur ’s nachts moet zijn afgelopen, vanwege teveel overlast en agressie. Volgens organisator Jo Bonte is dat geen haalbare kaart. Mogelijk wordt er opnieuw aan tafel gezeten met het stadsbestuur of er komt een ‘light versie’ van het festival. Ook wordt gedacht aan een alternatieve locatie. Vroeger werd het Polé Polé Salsa gebeuren gehouden in de festivalduinpanne ter hoogte van het Bosje van Heist. Terugkeren met het festival naar Knokke-Heist zou echter heel wat voeten in het zand vergen. Op de plaats van het festivalstrand staat namelijk zowat de hele zomer een fuiftent voor allerlei activiteiten. Verder is er het probleem dat “Polé Polé” zich nooit strikt aan de afspraken houdt. Dat ondervond men in Knokke-Heist en vorige zomer ook in Zeebrugge. Volgens de Brugse burgemeester is het festival tegenwoordig geen echt salsagebeuren meer. Er wordt vooral dancemuziek gedraaid en dat heeft weerslag op het soort bezoekers en de sfeer van het festival.

Wie durft de graaf aan te pakken?

Met die titel schets de nieuwsredactie van de VRT vandaag de stand van zaken in de gemeentepolitiek in Knokke-Heist in de aanloop naar de raadsverkiezingen van oktober. Volgens de VRT heeft burgemeester Lippens van politiek geen hoge pet op. "Graaf Leopold Lippens is al jaren aan de macht in Knokke-Heist. Regeren doet hij liefst op eigen kracht, een verlangen dat is uitgekristalliseerd in de lijst Gemeentebelangen (GBL), met daarin naast eigen getrouwen ook andere partijen. Hoe sterk is de concurrentie? En heeft Leopold Lippens ondanks zijn leeftijd nog wel ambitie om burgemeester te blijven?" De rest van het verhaal kun je HIER lezen.

Heraanleg Hermans-Lybaertstraat

In Heist wordt op donderdag 3 mei gestart met de vernieuwing van de nutsleidingen in de Hermans-Lybaertstraat. Het gaat om het gedeelte tussen de Marktstraat en de Stadhuisstraat. De voetpaden worden er opengebroken voor de aanleg van een nieuwe gasleiding, drinkwaterleiding, telefoonnet, kabeldistributie, openbare verlichting en elektrische leidingen. De werken zullen nagenoeg tot eind juni duren. De straat blijft toegankelijk voor plaatselijk verkeer. De rijweg zelf gaat pas begin september open om de aanleg van nieuwe riolen mogelijk te maken.

100-dagenfuif “Uncensored” in het Casino

Op maandagavond 30 april organiseren de laatstejaarsleerlingen van het Lyceum Knokke, OLVO Heist en het Koninklijk Atheneum Knokke in samenwerking met de Jeugdraad Knokke-Heist een 100-dagenfuif onder de titel “Uncensored”. Na 4 onvergetelijke 100-dagenfuiven (Drop-out, Perte Total, Break-out en Revelation) is het tijd voor een gepast verjaardagsfeestje. De 5de editie vieren de jongeren dan ook in stijl in het Casino Knokke. Met de volgende line-up wil Uncensored vonken slaan: Dj Antony V (Bleu, Culture Club, Ball of Fame, Riva, Bal de Gand,….) Smooth P (Yssis, Zwinneblomme, …) Les Mecs Eclectics (Tomorrowland, NEWS Records,…) DJ Ondaxo (Summerdance, The Shaka Mixtape, live sax,…)

Tickets zijn verkrijgbaar bij Jann Ric & Dino’s (Knokke) of Nightshop Sam (Heist) of bij de laatstejaars leerlingen van de scholen in kwestie voor 8 EUR. Tickets aan de deur kosten 10 EUR of 9 EUR met CJP.

Geslaagd Lenteconcert van de Ceciliaharmonie Heist

In het Cultuurcentrum Scharpoord hebben ruim 700 aanwezigen gespreid over twee voorstellingen kunnen genieten van een geslaagd lenteconcert van de Ceciliaharmonie Heist. Het concert stond dit jaar in het teken van “water”. Een dankbaar thema voor een harmonie die zo nauw verbonden is met de zee. Het programma, zowel van het jeugdorkest als van de harmonie, was dan ook volledig afgestemd op het gekozen thema. Het optreden van de drumband was moeilijk onder te brengen onder diezelfde noemer, maar zorgde dan weer voor afwisseling. De voorstellingen leidden tot staande ovaties.

Ruiterpad voor Knokke-Heist

De badstad is van plan een ruiterpad aan te leggen. Daar werd al geruime tijd op aangedrongen. De voorbije jaren heeft de gemeente dan ook geleidelijk de benodigde stroken grond aangekocht. Het pad begint bij de Kalfstraat in Knokke, ter hoogte van de manège Ponderosa. Het ruiterpad loopt voor een groot deel langs de Isabellavaart naar de Knokse Oosthoek en vervolgens via de paden in het Zwingebied naar zee. De aanleg van het pad kadert in het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan dat de uitbouw voorziet van “een samenhangend recreatief netwerk voor fietsers, ruiters en wandelaars”. De Isabellavaart fungeert daarbij als “groene recreatieve schakel”. Paard en ruiter zullen door de aanleg van het pad niet langer moeten gebruik maken van de gewone wegen, zegt burgemeester Lippens. De kosten voor de aanleg van het ruiterpad worden geraamd op zo’n 175.000 euro.

Wandelaar is onderweg

De komende uren passeert het gloednieuwe loodsenmoederschip Wandelaar onze kust. Het vaartuig werd in Bremerhaven gebouwd en zal binnenkort als nieuw basisstation bij de loodspost A1 fungeren. Dat is de kruispost van waaruit loodsen worden ingezet aan boord van zeeschepen met bestemming Zeebrugge of de rede van Vlissingen. Deze zogeheten “moederswath” blijft als operationeel platform zo veel mogelijk voor de kust verankerd. Aan boord van het nieuwe basisstation is plaats voor dertig bemanningsleden en accommodatie voor 25 loodsen in hutten met eigen sanitair. De drie tendercatamaranvaartuigen Wielingen, Westdiep en Westerschelde, die eerder al werden opgeleverd, pendelen straks heen en weer tussen het platform, zeeschepen en de kusthavens. Meteen is de broodnodige modernisering doorgevoerd die de efficiëntie en de veiligheid van de beloodsing aan onze kust moet optimaliseren.

Mieke Vogels wil kopers tweede woning aanpakken

Mieke Vogels, Vlaams parlementslid voor Groen, heeft een boek geschreven met voorstellen voor een nieuw Vlaams woonbeleid. Daarin lijkt ze tweede verblijvers in gemeenten als Knokke-Heist aan te pakken. In ‘Het Nieuwe Wonen’ doet Vogels voorstellen over bijkomend geld voor de deelstaten, dat nu dient voor de fiscale aftrek voor woningverwerving. Ze wil onder meer dat er werk gemaakt wordt van huursubsidies voor al wie recht heeft op een sociale woning maar er geen krijgt. Dàt en andere voorstellen van de groene beleidsvrouw gaan handen vol geld kosten. Een volledig huursubsidiestelsel raamt Vogels op 425 miljoen euro. Om dat geld bij elkaar te harken wil ze de fiscale aftrek afschaffen voor de tweede woningen. Geviseerd zijn onder andere de fermettes in Zuid-Frankrijk en de appartementen als tweede verblijf in bijvoorbeeld Knokke-Heist. Vogels wil ook de sociale koopwoningen afschaffen. “Vaak worden die woningen na een paar jaar verkocht met veel winst”, aldus Vogels.

25.4.12

Zaterdag eerste lente Twapero op het strand van Knokke-Heist

Nu zaterdag organiseren enkele twitteraars de eerste lentetwapero bij het strand van Knokke-Heist. Een ‘twapero’ is twittertaal voor een aperitiefgebeuren dat via twitter tot stand komt. De eerste twapero wordt zaterdag 28 april om 17u gehouden bij de Siësta Beachclub op de zeedijk, ter hoogte van de Swolfsstraat. Via Twitter gaan nieuwtjes, gedachten en overpeinzingen van maximaal 140 lettertekens razendsnel de wereld rond. Men kan bij middel van dit internetmedium op de pc of smartfoon de ‘tweets’ van allerlei VIP’s of andere interessante of minder interessante mensen volgen. Zaterdag wil men met deze lentetwapero twitteradepten uit Knokke-Heist en elders samenbrengen om met een glaasje in de hand kennis te maken met elkaar.

Nieuwkomer op de lijst Gemeentebelangen in Knokke-Heist

De bekende Knokke-Heistenaar Jan Morbee prijkt straks op de lijst van de partij Gemeentebelangen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Als voorzitter van de oudervereniging van de Margaretaschool werd hij vooral gewaardeerd als grondlegger van de groene knuffelstroken voor de schoolpoorten. Jarenlang was hij trouwens als bestuurslid van de Rotary de bezieler van de verkeerswedstrijd voor scholieren van het 5de en 6de leerjaar. De meesten kennen hem echter uit het sportmilieu waar hij 5 jaar na elkaar “Het Gouden Sporthart” van de gemeente Knokke-Heist won. Destijds verdiende hij verder z’n eerste muziekstrepen als dj bij de lokale omroep in de badstad. Niet te verwonderen dat hij dus ook reeds opdook als dj op het galabal van de Zwinneblomme en het Bal Cultural van de Cultuurraad. Om een stunt zit Jan Morbee evenmin verlegen. Dat bewees deze nieuwkomer op de lijst eerder al met een ludieke heen-en-terug-deelname over 66km aan de Canadese Bevrijdingsmars uitgedost in een Schotse kilt.

Nieuwe sleepboten in Zeebrugge

Zopas zijn de sleepboten Smit Emoe en Smit Kiwi voor het eerst hun thuishaven Zeebrugge binnengelopen. Beide zogeheten “rotor tugs” werden in opdracht van Smit Towage gebouwd in Singapore. De vaartuigen zullen binnenkort in onze kusthaven voor de dienst worden ingezet. De sleepboten werden bij het binnenvaren gekiekt voor Tugspotters.

Nog 5 tennislegendes voor Optima Open in Knokke-Heist

John McEnroe en Björn Borg, ‘living legends’ van de gouden tennisjaren bevestigden al eerder hun deelname aan het prestigieuze tennistoernooi Optima Open 2012 in Knokke-Heist. Aan deze namen worden nu vijf nieuwe deelnemers toegevoegd: Mats Wilander, Goran Ivanisevic, Carlos Moya, Mark Philippoussis en Henri Leconte. Ook zij zullen zich van donderdag 16 augustus tot zondag 19 augustus van hun beste kant laten zien in de Royal Zoute Tennis Club in de badstad. Optima Open maakt deel uit van de ATP Champions Tour; Dat is een reeks internationale toernooien voor de ‘living legends’ van het tennis die het professionele circuit tenminste twee jaar verlaten hebben en 35 jaar of ouder zijn.

Wilander

Van de in totaal 9 spelers die zich zullen meten met elkaar op Optima Open (de laatste 2 namen worden samen met het programma en de pools midden mei aangekondigd) zal de Zweed Mats Wilander ongetwijfeld voor toptennis van hoog niveau zorgen. Deze voormalige nummer één van de wereld, schreef met zijn zeven Grand Slamtitels mee de geschiedenis van het toptennis en eindigde vorig jaar op de vierde plaats op Optima Open. Dit jaar vervolledigt hij samen met Björn Borg en John McEnroe de legends pool.


Moya en Ivanisevic


Ook de imposante winnaars van de vorige edities van Optima Open zullen dit jaar opnieuw van de partij zijn. Carlos Moya, die in 2011 tot winnaar van Optima Open gekroond werd, is voormalig nummer één van de wereld én winnaar van Roland Garros in 1998. Hij is er alvast helemaal klaar voor: “Na mijn overwinning van vorig jaar kriebelt het enorm om deze prestatie nog eens over te doen in het mooie Knokke. Ik kan nu al niet wachten om mijn tegenstanders te laten zien dat ik nog steeds in topvorm ben.”, aldus Moya. De winnaar van Optima Open 2010, Goran Ivanisevic, beleefde een al even indrukwekkende carrière als Moya. Ivanisevic staat in ieders geheugen gegrift als de eerste speler ooit die Wimbledon wist te winnen met een wildcard. Deze twee toptennissers zullen alvast zorgen voor spannend entertainment en tennis van het hoogste niveau.


Philippoussis en Leconte


De Australiër Mark Philippoussis woont momenteel in San Diego en werd in zijn jeugdjaren gecoacht door Wimbledonkampioen Pat Cash. Door zijn ongeëvenaarde opslag behaalde hij maar liefst tien titels in het enkelspel. Tennislegende Henri Leconte behoeft dankzij zijn brilliante tenniscarrière niet veel uitleg. Het is alvast zeker dat zijn passage op Optima Open niet ongemerkt voorbij zal gaan. Als deze Fransman het veld betreedt, neemt hij namelijk altijd zijn grappen en grollen met zich mee. Plezier verzekerd!

Tickets voor Optima Open 2012 zijn verkrijgbaar via www.optimaopen.be of http://www.ticketnet.be/ en in Fnac en Free Record Shop.

Meer blauw op… het water

Vanaf de Zwingeul tot in Breskens (en ook elders in Zeeland) gaat de waterpolitie deze zomer waterscooters gebruiken. Officieel zijn deze vaartuigen verboden in Zeeuwse wateren, maar onze buurprovincie vindt dat voor de politie een uitzondering moet worden gemaakt. Uit een proef van het “Korps landelijke politiediensten” bij onze noorderburen is gebleken dat de vaartuigen erg effectief zijn voor "handhaving in ondiepe recreatieve wateren". De scooters zijn een stuk wendbaarder en minder opvallend in vergelijking met de huidige boten van de Nederlandse politie te water. Onze noorderburen zijn echter niet helemaal gewonnen voor het inzetten van deze waterscooters. “Het zou beter zijn dat ze eens uit de auto stapten en gewoon boeven gingen vangen. Deze spielerei wekt irritatie op bij de burger”, zo luidt het bij sommigen.


Nu ook outdoor petanqueterrein bij Laguna

Na een indoor petanquebaan, heeft de sportdienst in Knokke-Heist bij de Laguna Sporthal nu ook een outdoor petanqueterrrein aangelegd. Alle petanquespelers mogen de infrastructuur gratis gebruiken. De petanquebaan ligt vlak naast de inkom van het sportcentrum in Duinbergen. Men hoeft enkel de eigen petanqueballen mee te brengen.

Oro nieuwsdienst gaf aanzet tot hergeboorte van de Mighty 690

Wie in de jaren 80 het begin van de lokale omroep in Knokke-Heist heeft meegemaakt zal zich ongetwijfeld ook de “Mighty 690” herinneren. Het was de grote voorbeeldomroep uit de Mexikaanse grensplaats Tijuana en had de letters XETRA als identificatie. Elke vrijdagavond werd een uur programma van het station in onze badstad uitgezonden op Radio Dynamo, de voorloper van Paradijs. Muziek en presentatie op de Mighty 690 waren op dat moment zowat het beste wat op popradiogebied in de hele wereld te halen was. Het station zond met een gigantisch vermogen uit richting Zuid-Californië. Het bedrijf California Aircheck in San Diego werd betaald om elke week een uur Mighty 690 op te nemen en naar Knokke-Heist te sturen. Al die uren werden uitgezonden en ook zorgvuldig bewaard. In 1984 veranderde het format van het station in Tijuana en verdween de magische programmatie uit de ether. Enkele jaren geleden waren we bij de oronieuwsdienst echter benieuwd of de mensen zich nog de tijd van de Mighty 690 herinnerden. Dus hebben we toen een Facebookpagina opgezet “in Memory of the Mighty 690”. Daarna hebben we er eigenlijk nauwelijks nog naar omgekeken. Groot was onze verwondering enkele maanden geleden toen we merkten dat de pagina in de States veel vroegere luisteraars van het station had bijeengebracht. Ook heel wat van de voormalige dj’s en de programmadirecteur zijn lid van de Facebookpagina. Maar daar houdt het niet mee op. Nu zowat iedereen die bij het legendarische station betrokken was mekaar heeft teruggevonden, bleek men zeer geïnteresseerd in het programma-archief dat in ons bezit is. Blijkbaar heeft men destijds in Zuid-Californië nauwelijks opnames gemaakt van het station, of zijn ze verloren gegaan. De voormalige dj’s van de Mighty 690 gaan nu komend weekend nog een stukje verder. Vanaf zaterdag laten ze namelijk de Mighty 690 herleven via het internet. Initiatiefnemer is Chris Torrick die het tributestation theMighty690.com al helemaal op computer heeft voorbereid. Ook werden door Jam speciaal nieuwe jingles aangemaakt voor de Mighty. Yolanda Salas, de dame met de betoverende stem die de oorspronkelijke Spaanse identificatie insprak, heeft men echter niet kunnen terugvinden. Dus werd een mooie meisjesstem uit Mexico City gebruikt. Afwachten dus wat het wordt komend weekend op de herboren Mighty 690. In alle geval hebben de initiatiefnemers de hergeboorte aan president Obama laten weten, omdat hij destijds in het ontvangstgebied van de originele Mighty 690 woonde. Of men in het Witte Huis zal afstemmen valt echter nogal te betwijfelen.

Eerste uurrit skeeleren in Knokke-Heist

Op zaterdag 28 april organiseert Skeelerplezier-Oostkust in Knokke-Heist voor het eerst een uurrit skeeleren. Dat gebeurt onder leiding van Dirk Sansen. Deze uurrit wordt gehouden op de skeelerbaan van sportstadion De Taeye in Heist en is toegankelijk voor leden van een skeelerclub. Deelnemers kunnen kiezen om individueel of in ploegverband (per 2, 3, 4) deel te nemen. De uurrit start om 14 uur. De mogelijkheid bestaat om vanaf 13.15 uur in te rijden. Deelnemers kunnen gebruik maken van de kleedkamers en de douches. Een deelnemer die niet over een eigen registratiepersoon beschikt, kan zich vooraf inschrijven via sportplezier@telenet.be met vermelding van naam en mededeling ‘registratie’. Op de dag zelf ontvangt hij of zij dan een ronden- & tijdsteller. Ook daginschrijvingen zijn mogelijk vanaf 13.15 uur. Bij slecht weer beslissen de deelnemers zelf of ze al of niet zullen deelnemen.

Sluisstraat weer (minstens) maand lang onderbroken

Vanaf 21 mei tot 22 juni wordt de Sluisstraat (N376) in Knokke-Heist andermaal afgesloten voor het verkeer. Dat is nodig voor het uitvoeren van sleufwerken dwars over de rijbaan. Dit gebeurt ter hoogte van kilometerpaal 1 vlakbij de Koekoekstraat. De persleidingen naar het pompstation aan de Zwinvaart op de hoek van Hoekestraat en Natiënlaan worden heraangelegd. Een aannemer deed dat vorig jaar ook al in opdracht van Aquafin. Dit keer wordt de leiding op het juiste niveau gelegd. In 2011 werd de Sluisstraat op dezelfde plaats twee maanden afgesloten voor het verkeer. Om de hinder nog erger te maken bleven de verbodsborden daarna nog eens twee maanden nutteloos staan! Het verkeer uit Knokke richting Sluis moet straks tot eind juni een kruispunt verder inslaan en dan gebruik maken van de Ringweg/Dudzelestraat N376 tussen Westkapelle en Sluis.

Natuurwandeling in Sashul

Dinsdag 1 mei kan men in Knokke-Heist de vrije dag nuttig besteden door om 14 uur een natuurwandeling mee te maken in het Vlaams Reservaat De Sashul. De start is bij het vuurtorentje aan het einde van de Zeedijk in Heist-West, vlakbij de Lichtenbrug. Thema: Week van de Zee: de gonzende, kleurrijke lente. Laarzen zijn noodzakelijk bij vochtig weer, verrekijker en eventueel loep aan te raden. Organisatie: Natuurpunt vzw afd. Knokke-Heist. Deelname: gratis. Voor meer info: tel.: 0473 599 604

24.4.12

Ongeval Sluisstraat

Dinsdag in de late namiddag deed zich in Knokke-Heist een ongeval voor langs de Sluisstraat. Dat gebeurde ter hoogte van de Marouxdreef in Westkapelle. Een vrachtwagen kwam er in botsing met een auto. Door de klap belandde de personenwagen in de gracht tegen een duiker. De bestuurster werd met verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis.


Piepjonge karateka uit Knokke-Heist weer Belgisch kampioen

Ray Lodens die amper 8 jaar oud is werd zopas voor de tweede keer op rij Belgisch kampioen karate. In Brain L'Alleud kwam hij zondag uit tegen de 16 beste karateka's uit ons land. Van zohaast de wedstrijd begon ontpopte de rustige karateka zich als een krachtige en voor niets terugdeinsende sportman, die opviel door z’n concentratie en perfectie van uitvoering. Eén voor één versloeg hij dan ook alle tegenstanders. Net als vorig jaar is deze karateka van de Karate Club Knokke dus opnieuw Belgisch Kampioen Shotokan Karate 2012 geworden in zijn leeftijdscategorie (pupillen). Eerder dit jaar won hij ook al diverse andere wedstrijden. Op 29 januari het Joka-tornooi te Heule: goud voor kumite. Op 5 februari : West-Vlaams Kampioenschap in Kortrijk: goud voor kumite en goud voor kata. En op 4 maart het Vlaams Kampioenschap in Knokke-Heist: goud voor kata en goud voor kumite.


Vlaams zilver en Belgisch goud


Afgelopen zaterdag zorgde Rhoeby Ackaert van de Tumbling Gym Knokke-Heist voor een zilveren Vlaamse medaille. Ze werd tweede met een score van 88,20 ptn. De dag erna namen 5 tumblers van Gym-KH deel aan Coupe KBT (Belgisch Kampioenschap B). Bij de beloften-jongens kon Jens Bulcke beslag leggen op de bronzen medaille.

Krabbeneiland van Panamarenko wordt teruggelegd

Dinsdag is men op het Zegemeer in Knokke gestart met het inspecteren en terug op z’n plaats verankeren van het centrale deel van de “Wuivende Krabben”. Het kunstwerk van Panamarenko strandde twee maanden geleden op de oever van het meer, nadat het bij een stevige westenwind was losgeslagen. Door het gebruiken van een nieuwe verankeringsmethode hoopt men dat het krabbeneiland in de toekomst ook bij stormweer op z’n plaats zal blijven liggen. Het moet deze zomer een van de nieuwe attractiepunten worden voor de toeristen in de badstad.

Foto met dank aan Steve Devlieghe

Paasconcert Kiwanis Knokke-Zoute groot succes

Bijna 400 muziekliefhebbers hebben in de Magrittezaal van het Casino Knokke andermaal een onvergetelijk Kiwanis paasconcert bijgewoond. Het was al de derde editie. Het Kamerorkest heeft een verfrissend elan gevonden onder leiding van haar nieuwe artistieke leider Ning Kam. Na de pauze gaf zij met haar ensemble een prachtig doorleefde versie van het tweede strijkkwartet van Dmitri Shostakovitch. Voor de pauze kon men ondermeer de Knokke-Heistse Alix Lagasse in perfecte harmonie met het Kamerorkest de Tweede Romance voor viool van Beethoven horen spelen. Na afloop kon het bestuur van Kiwanis Knokke-Zoute weer tal van cheques overhandigen aan een aantal sociale projecten waarvoor men zich blijvend inzet. Mama’s voor kinderen kon rekenen op 7500 EUR. De Berkjes, een school voor kinderen met emotionele en/of gedragsproblemen en Het Vlot, een therapeutisch kinderdagverblijf voor -8 jarigen met een handicap, kregen elk 3000 euro. Doepa, een vrijwilligersorganisatie die vrijetijdsactiviteiten organiseert voor autistische kinderen mocht een cheque van 1500 EUR in ontvangst nemen. Dokter Stefan Mattheeuws, oprichter van www.contactpuntncl.be , een vereniging die ondersteuning biedt aan patiënten met de ziekte van Batten ging met een budget van 1000 EUR naar huis.

Lippens op dreef op de radio

In het programma Peeters & Pichal konden politiekers en gewone stervelingen dinsdagmorgen vragen stellen aan een drietal kustburgemeesters. Onder hen uiteraard ook burgemeester Lippens van Knokke-Heist. De burgervader was zoals gebruikelijk in dergelijke programma’s weer goed op dreef. Z’n bekende stokpaardjes passeerden daarbij de revue, zoals de zilvermeeuwen en de groene ayatollahs. Lippens had het ondermeer ook over de Raad van State. Die gooit namelijk regelmatig roet in het eten bij de plannenmakerij. Ook in een eiland voor onze kust met een golfterrein gelooft de burgemeester. Lippens noemde zich een echte democraat, maar dat houdt niet in dat met elk buurtcomité kan rekening gehouden worden: "zij denken aan de korte termijn, wij denken aan de lange termijn". Hij weerlegde verder de bewering als zou de badstad compleet volgebouwd worden. "In totaal is Knokke-Heist 5.600 hectaren groot. Meer dan 3.000 hectaren is landbouwgrond”, zei Lippens. Maar die landbouwgrond ligt natuurlijk niet in het centrum van de badstad. Daar klagen inwoners over het geplande nieuwe casino, dat zonlicht zal wegnement. "Tja, toen de Eiffeltoren gebouwd werd in Parijs werden er ook meer dan 500.000 protesthandtekeningen verzameld van buurtbewoners. Je zou nu eens moeten beslissen om de toren neer te halen, je zou miljoenen protestbrieven krijgen", klonk het bij de burgemeester. Door Frank Desmet van het Vlaams Belang werd Lippens nog maar eens gewezen op het feit dat de dure huurprijzen het voor middenstanders bijzonder moeilijk maken om aan de bak te komen in de badstad. Lippens wilde nog niet zeggen of hij in oktober de lijst Gemeentebelangen zal trekken of duwen. "Maar het zal wel zeker één van de twee zijn". Of de burgemeester bij herverkiezing van plan is om 3 of 6 jaar aan de macht te blijven liet hij zoals verwacht in het midden. In antwoord op een vraag van Cathy Coudyser (N-VA) liet hij wel verstaan dat het de bedoeling is dat Maxim Willems z’n opvolger wordt in de burgemeestersstoel. De blog- en twitterreacties op het programma vielen trouwens vrij positief uit voor de burgemeester.

Strandophogingen voortgezet

Vanaf woensdag 2 mei worden de jaarlijkse strandophogingen in Knokke-Heist opnieuw aangevat. De Maritieme Dienst der Kust voorziet dat de werkzaamheden 40 kalenderdagen zullen duren. Het einde van het werk is voorzien in de eerste week van juni. De zandaanvoer gebeurt zoals gebruikelijk via de Elizabetlaan en het zeewaartse deel van de Meerlaan.

Nieuwstraat vrijdag onderbroken

Nu vrijdag 27 april zal de aannemer bij goed weer in Knokke een nieuwe toplaag aanlegeen in de Nieuwstraat. Dat gebeurt tussen de Natiënlaan en de Esdoorndreef. De rijweg zal tijdelijk niet beschikbaar zijn voor auto's in dit straatdeel.

KFC Heist houdt reünie van de ‘Kampioen van Vlaanderen’

Op zaterdag 5 mei houdt KFC Heist een reünie onder de titel “The Return… Kampioen van Vlaanderen”. Daarbij zullen spelers uit de ‘gouden jaren’ opnieuw aantreden op het veld van Heist. Het begon allemaal in het seizoen 2003 -2004. Toen werden de Heistse miniemen kampioen. Het bleek de voorbode van enkele gouden jaren. Dezelfde generatie jonge voetballers sleepte ook de komende 3 seizoenen het kampioenschap in de wacht. Kers op de taart was ongetwijfeld het binnenhalen van het Kampioenschap van Vlaanderen in 2008. De jonge miniemen uit 2003 zijn ondertussen prille twintigers. Hoewel sommigen hun ‘voetbalcarrière ’al hebben beëindigd, heeft de succesformatie van enkele jaren terug besloten om een reünie te organiseren. Op 5 mei spelen ze een wedstrijd tegen de huidig reserven van KFC Heist. De aftrap van deze galamatch vindt plaats om 16.30 uur op Stadion De Taeye in Heist.

Om 19.30 uur volgt een BBQ en wordt alles feestelijk afgesloten met een afterparty. Iedereen is welkom vanaf 22 uur in Café Albatros. Sfeermaker van dienst is DJ Double D (Volkshuis). Inschrijven voor de barbecue (12 EUR) kan door te mailen naar maxime@jkh.be