9.7.11

AZ en Westerlo spelen gelijk in Knokke-Heist

In Heist heeft AZ Alkmaar zaterdag 1-1 gelijk gespeeld tegen eerste klasser KVC Westerlo. Dat gebeurde tijdens een oefenmatch op Stadion De Taeye. Nick Viergever bracht de Nederlanders op voorsprong in de eerste helft, waarin AZ dominant was. Na de rust zette Westerlo weer door. In de 48ste minuut maakte Wouter Corstjens de gelijkmaker via een kopbal. Volgens twitteraars was het een “mooiere match dan Brazilië-Paraguay”. Voor AZ Alkmaar is Hollandia dinsdag de volgende opponent tijdens de oefencampagne. De zomertraining van KVC-Westerlo in Knokke-Heist is vooral een voorbereiding op wedstrijden tegen het Finse Inter Turku.

Luidruchtige marinedagen

Zaterdag, op de eerste dag van de jaarlijkse vlootdagen in Zeebrugge, werden meer dan 24.000 bezoekers geteld. Dat komt vooral omdat het niet echt strandweer was. Voor de opendeurdagen is onder meer de Amerikaanse destroyer "USS Ramage" naar Zeebrugge gekomen. Andere primeurs zijn de patrouilleschepen "Bir Anzarame" uit Marokko en "Skundra" uit Letland. De Belgische marine pronkt in Zeebrugge met onder meer het fregat "Leopold I", het steunschip "Godetia", de mijnenjagers "Primula" en "Crocus", en het oceanografisch onderzoekschip "Belgica". Ook dit jaar beklagen heel wat dorpsbewoners in Zeebrugge zich over de onafgebroken luide helikoptervluchten boven de woonwijk.

Opblaasbare surfplank uittesten bij Surfers’ Paradise

Zaterdag 16 juli kan men vanaf 13u bij Surfers’ Paradise in Knokke-Heist terecht om Stand Up Paddle boarding uit te proberen. Dat is de jongste ontwikkeling in het surfgebeuren. Als “supper” sta je recht op een grote golfsurfplank en stuw je jezelf vooruit met een peddel. SUP’s bieden het voordeel dat men ook op kleine golven kan surfen. Trouwens, is de omvang van de plank een probleem, dan brengt “insurf” de oplossing. Nieuw op de markt zijn namelijk opblaasbare iSUPS. Deze passen in een rugzak. Je blaast ze op met een pomp gelijkaardig aan een kitepomp. Je kan de iSUP zodanig hard opblazen dat het de prestaties van een normale SUP evenaart.

8.7.11

Naamgeving nieuwe Deme baggervaartuigen

De baggergroep Deme heeft twee nieuwe schepen in gebruik genomen. De sleephopperzuiger 'Congo River' werd in Zeebrugge gedoopt door tennisster Justine Henin. Het vaartuig is het nieuwe vlaggenschip van de onderneming en heeft een beuninhoud van 30.000 kubieke meter. Het valpijpschip 'Flintstone' bevindt zich nog op de scheepswerf in Singapore en heeft hoogspringster Tia Hellebaut als meter. De ‘Flintstone’ is een uniek schip doordat het, met toepassing van ruimtetechnologie, uiterst nauwkeurig steenstortwerk kan uitvoeren. Het kan 19.000 ton breuksteen aan boord nemen en deze met grote precisie plaatsen op recorddieptes tot 2.000 m.

10.000 dollar tennistornooi start in Knokke

Aan onze kust hebben drie tennisclubs de handen in elkaar geslagen voor het organiseren van 10.000 dollartornooi voor mannen. Het tornooi gaat dit weekend van start bij de Royal Zoute Tennisclub. Daarna volgen speelweken bij TC Duinbergen en de Ostend Tennisclub. Het gaat om een initiatief van Christophe Verhaeghe uit de badstad. In Knokke werd een tennisdorp opgericht op het Rubensplein. Datzelfde gebeurt voor het volgende tornooi in Heist op het Heldenplein en in Oostende op de Promenade. Dit weekend worden de kwalificatiematchen afgewerkt. De hoofdtabel start maandag en loopt tot de Knokse finaledag op zondag 17 juli. Aanvankelijk stonden Joris De Loore en Kimmer Coppejans bij de kwalificatiespelers, maar dat was buiten de wildcards van Verhaeghe gerekend. ‘Joris De Loore, Julien Cagnina, James Junior Storme en Yannis Baltogiannis starten op de hoofdtabel.

Satellietverklikkers voor vissersvaartuigen goedgekeurd

Op voorstel van minister-president Kris Peeters heeft de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring gehecht aan de installatie van satellietvolgapparatuur en het elektronisch registratie- en meldsysteem op vissersvaartuigen. Het besluit komt tegemoet aan een Europese verplichting. De lidstaten dienen nationaal te voorzien in procedures wanneer deze systemen zouden uitvallen. Ook moeten ze bepalingen vastleggen om de authenticiteit van de elektronische gegevens te garanderen. Over dit besluit wordt nog advies ingewonnen bij de Strategische Adviesraad Landbouw en Visserij, daarna gaat het naar de Raad van State.

Drukke zomer voor Ceciliaharmonie

Ook voor de Koninklijke Ceciliaharmonie in Knokke-Heist is het zomerseizoen begonnen. Op 24 juli treedt de harmonie om 11 uur op het Van Bunnenplein in Knokke aan onder leiding van dirigent Rik Bonny. Ook de Drumband is van de partij gedirigeerd door Dirk Vlaminck. 12 augustus staat geboekt voor het traditionele concert op het Heldenplein in Heist. Verder kan men de harmonie nog aan het werk zien tijdens een wandelconcert in het centrum van Heist op vrijdag 15 juli. Op vrijdag 29 juli en 19 augustus volgen nog muzikale wandelingen langs de zeedijk in Heist.

Amerikaanse zwaardschede in Knokke-Heist

De voorbije dagen kreeg de strandhulppost ter hoogte van zwembad de Raan in Heist opvallend veel mensen binnen die zich aan de voet gesneden hebben door de Amerikaanse zwaardschede. Ook wel “mesheft” genoemd, is het schelpdier blijkbaar goed thuis in de geul net voor de zandbank van Heist. Vooral bij springtij, wanneer het water bij eb dieper zeewaarts trekt, lopen zwemmers en wandelaars meer kans om een snijwonde op te lopen. De reddingsdienst is dan ook gestart met een sensibiliseringsactie om inwoners en toeristen te behoeden tegen kwetsuren. De zwaardschede is van de Amerikaanse oostkust met het ballastwater van vrachtschepen naar onze regio gekomen. In 1987 werden op het strand van Oostduinkerke en Zeebrugge de eerste schelpen van Amerikaanse mesheften gevonden. In Zuid-Europa en Amerika worden mesheften aanzien als een echte delicatesse. In Nederland vist men dan ook op de Amerikaanse zwaardschede waarbij de vangst wordt uitgevoerd naar Zuid-Europa voor de paëlla...

Ceci n'est pas une boucherie

Op de hoek van de Lippenslaan en Nestor de Tièrestraat in Knokke heropent slagerij-traiteur Vandycke z’n deuren. Dat gebeurt op de plaats waar eens het befaamde Kantientje gevestigd was. Het meest in het oogspringend is ongetwijfeld de zijgevel. Die werd door schilder-striptekenaar Kamagurka artistiek opgesmukt met een gigantisch schilderwerk met ludieke taferelen. Het schepencollege gaf daartoe groen licht. Immers het gemeentebestuur vindt dit artistiek project perfect passen in het kader van de globale karikaturale en surrealistische kunstsfeer die de badplaats uitstraalt. Zelf noemt Kamagurka de nieuwe kunstrichting die hij nu wereldwijd heeft gelanceerd "traiteur art". Op zijn eigen humoristische wijze geeft hij de dynamiek van het straatleven rond de traiteurzaak weer. Kamagurka legt in de traditie van Keith Haring, op zaterdag 9 juli om 11 uur de laatste hand aan zijn monumentaal gevelfresco door middel van zijn signatuur.

Alken-Maes lanceeert nul-graden bier in Knokke-Heist

Vrijdagavond introduceert Alken-Maes ook in Westkapelle de jongste bierinnovatie op de Belgische markt: “Maes served Extra Cold”. Dit is een vertrouwde Maes die aan 0°C getapt wordt uit een bevroren tap. Met “Maes served Extra Cold” wil de brouwerij het pilsbier opnieuw meer relevant en attractief maken bij de doelgroep van 18 tot 29-jarigen. Die groep heeft een zeer actief sociaal uitgaansleven en kiest momenteel vaak voor spirits of mixed drinks. De beschikbaarheid van “Maes served Extra Cold” zal worden beperkt tot een selectie van levendige drink & dance horecazaken. De lancering gebeurt vrijdagavond in Knokke-Heist. Vanaf 21u30 kan men terecht in cafélounge Blue Marlin, Herenweg 1 in Westkapelle.

Bijenkast op dak van Scharpoord

In opdracht van het gemeentebestuur in Knokke-Heist heeft imker Hubert De Vlieghe een bijenkast geplaatst op het dak van het Cultuurcentrum Scharpoord. De honingbijen van de Heistse imker gingen meteen op verkenning uit. Ze ontdekten onmiddellijk de prachtige nieuwe bloemenweide naast Cafécultuur. Samen met andere solitaire bijen en hommels zoemen ze nu van bloem naar bloem op zoek naar nectar. In Knokke-Heist en omstreken komen ongeveer 300 soorten solitair levende bijen voor. Om aan voldoende voeding te komen moet een bij honderden bloemen per dag bezoeken. Hierdoor is de bestuiving buitengewoon effectief. Dat is uiteraard goed nieuws voor de omwonenden met fruitbomen en bessenstruiken in de tuin. Door het bestuivingswerk in land-en tuinbouw en in de vrije natuur hebben bijen een grote economische waarde. De badstad probeert trouwens al jaren een insectvriendelijke politiek te voeren. Dat gebeurt onder meer door het sproeien met pesticiden aan banden te leggen.

Namaaksigaretten onderschept in Zeebrugge

De Scheepvaartpolitie in Zeebrugge heeft een grote hoeveelheid namaaksigaretten onderschept. Dat gebeurde toen een vrachtwagen door een van de scanpoorten in de haven reed. Het ging om een lading van 10.000 kartons. In totaal omvatte de lading zo’n 2 miljoen sigaretten.

Kustafvalgids voortaan ook online en op smartfoon beschikbaar

Om toeristen van Knokke-Heist tot De Panne te helpen correct omgaan met afval heeft de provincie nu ook een Kustafvalgids-applicatie voor smartfoon en tablet. Het is een aanvulling op de gepubliceerde afval- en sorteergids. Net als de gedrukte gids bevat de applicatie informatie over het afvalbeleid in elke badplaats en de ophaaldagen. Verder is een stadsplan opgenomen met aanduiding van de glasbollen en hondentoiletten. Daarnaast ook een overzicht van de verkooppunten van huisvuil- en PMD-zakken en een sorteerwijzer. Een gebrek in de app is wel dat men z’n keus van badplaats en straat niet als voorkeur kan opslaan. De applicatie kan men downloaden via de Appstore voor iPhone. Voor alle andere smartfoons kan men surfen naar http://m.kustafvalgids.be


Een demonstratie van hoe de app werkt, is te zien op www.kustafvalgids.be/nl/info

7.7.11

Brandweer voorkomt ontploffing

De brandweer van Knokke-Heist en Brugge werden donderdag opgeroepen naar de werkplaats van het container-herstelbedrijf Sea-Tech in Zeebrugge. Een gasslang was er losgeraakt van een gasfles en had vervolgens vuur gevat. De brandweerlui slaagden er in de gasfles af te koelen en konden zo een ontploffing voorkomen. Het bedrijf maakt gebruik van gasflessen voor het uitvoeren van allerlei laswerkzaamheden. Sea Tech is gevestigd langs de Alfred Ronsestraat in de achterhaven.

Online de beeldenbank doorzoeken in Knokke-Heist

Dankzij het foto-identificatieproject van Museum Sincfala in Heist zijn nu ook de eerste foto's uit de museumcollectie online doorzoekbaar. Meteen kan men ook alle ingescande prentbriefkaarten uit Duinbergen, Heist, Knokke, Ramskapelle, Westkapelle en Zeebrugge in dezelfde databank raadplegen. In de toekomst kan men aldus gelijktijdig zoeken in foto's én prentbriefkaarten. Surf hiervoor naar deze link. Op de pagina klikt u onder de titel Audiovisueel materiaal op 'Eenvoudig zoeken' of 'Uitgebreid zoeken'. Het project werd gerealiseerd dankzij de inspanningen van enkele museumvrijwilligers en de Seniorenraad.

Zaterdag Zwemloop

Zaterdag wordt door de Triatlonvereniging ’t Zwin voor de 6e keer de Zwemloop Sluis ingericht. Het is meteen de eerste wedstrijd van het seizoen die deel uitmaakt van het stimulatieproject “Een zee van sport Knokke-Heist”. Na 750 m zwemmen, lopen de deelnemers 3 rondjes over de Sluise walletjes met een totale afstand van 7,5 km. Pittige kuitenbijter in dit parcours is een trap die 3 keer genomen moet worden. Vorig jaar noteerde het evenement zo’n 350 deelnemers. Dat was ondermeer te danken aan 2 nieuwe formules, nl de Duo’s en de Recreatieve Zwemloop bestaande uit 250 m zwemmen en 2.5 km lopen. Er wordt gestart op het jaagpad van Sluis, om 16u voor de recreanten en om 17u voor de duo’s en individuelen. Daginschrijvingen zijn plaatselijk nog mogelijk bij het wedstrijdsecretariaat van 14u30 tot 16u.

Gemeentelijke diensten gesloten op Vlaamse Feestdag

In Knokke-Heist zijn naar aanleiding van de Vlaamse Feestdag, alle gemeentelijke diensten in het stadhuis, Cultuurcentrum, sportcentra en bibliotheek op maandag 11 juli gesloten. De toeristische infokantoren op het Lichttorenplein en in de Knokkestraat zijn wel open.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

Fincioen sporters treden uit de anonimiteit

Sportieve personeelsleden van de BVBA Fincioen uit Knokke-Heist hebben lange tijd incognito aan wedstrijden meegedaan, maar vanaf nu is dat verleden tijd. De zogeheten 'Fincioen Friends' treden uit de anonimiteit. Dat wordt mogelijk dankzij hun nieuwe triatlonpakjes waardoor ze straks overal te herkennen zijn op diverse sportmanifestaties. Een 3-tal leden konden de pakjes afgelopen weekend al succesvol showen op de triatlon van Sint-Laureins. Op de Zwintriathlon van 7 september zal dan ook een uitgebreide delegatie van de Fincioen Friends aan de start verschijnen. Fincioen is trouwens reeds vanaf de eerste editie partner van de Zwintriathlon.

Frankrijk zapte naar Knokke-Heist

Woensdagavond heeft de tv-omroep 'France 2' de speelfilm “Petites vacances à Knokke-le-Zout” geprogrammeerd. Zoals bekend gaat de film over een Zwitserse moeder die haar rijbewijs wil halen om met de wagen naar Knokke-Heist te rijden. De film is al meerdere keren op diverse zenders uitgezonden. Maar, woensdagavond bleek andermaal dat onze zuiderburen een boontje apart hebben voor de badstad. De film trok liefst 3,22 miljoen kijkers. Dat betekent dat 13,1 procent van het Franse publiek naar de film keek. “Knokke-le-Zoute” zorgde ervoor dat France 2 woensdag de tweede drukst bekeken zender was in Frankrijk.

Corvettemeeting in Knokke-Heist

Zondag staat een Corvettemeeting op het programma in Knokke-Heist. Rond 14 u rijdt een indrukwekkende Corvette-karavaan onder politiebegeleiding door de Lippenslaan en via het Albertplein tot op de Zeedijk. De chauffeurs van deze blitse Amerikaanse sportwagens parkeren uiteindelijk voor het Casino Knokke. Daar kan het grote publiek uitgebreid genieten van dit opvallend spektakel. Om 16u gaat het vervolgens richting Heist. Eindstop is het Boerenhof bij het Heistse station.

6.7.11

Natuurorganisaties zetten wereldkampioenschap op de helling voor Knokke-Heistenaars

In Nederland trekken natuurorganisaties naar de rechter om de wereldkampioenschappen Powerboat die op 5, 6 en 7 augustus in het Marsdiep bij Den Helder gehouden worden te verbieden. Als ze daarin slagen is dat een grote streep door de rekening van het Knokke-Heistse Furnibo team. Pierre Colpin en Frank Hemelaer willen er namelijk de Wereldtitel in de wacht slepen van de Ocean Grand Prix. Dit is de hoogste internationale motorsportserie op nautisch gebied. De provincie Noord-Holland heeft groen licht gegeven voor de race. De gemeente Den Helder zou dat eveneens doen. Maar ook het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie moet nog goedkeuring verlenen. De vraag is of het ministerie over de brug komt men de officiële ontheffing voor de Flora- en Faunawet. De organisatie heeft nog steeds goede hoop. De drie kilometer lange dijk fungeert gedurende het evenement als tribune. “Nog nooit heeft het publiek een Powerboatrace van zo dichtbij ervaren”, aldus de initiatiefnemers. Het legendarische Radio Veronica is trouwens gecontracteerd om het evenement muzikaal te omlijsten met haar drive-in show...

Molenhoek PUNK’d: the first edition in Knokke-Heist

Acht vrienden organiseren op zaterdag 13 augustus voor de eerste keer het festival “Molenhoek PUNK’d”. Plaats van het gebeuren is de parking van het sportcomplex Molenhoek in Westkapelle. Vijf Belgische punkbands zullen er tijdens het gratis festival vanaf 16u het grote publiek laten kennis maken met de hedendaagse punkscene. Vandaar dat de line-up van “Molenhoek PUNK’d” bestaat uit diverse bands die elk hun eigen soort punk brengen. De eer om de allereerste editie van dit minifestival te openen is weggelegd voor Crossbone. Daarna volgen Altitude, The Searats en Face The Fax. The Headshots komt het gebeuren afsluiten. The Searats, uit Knokke-Heist, met zanger Fré Reubens zijn meteen ook de meest ervaren band van de avond. Met The Searats komen de liefhebbers van het zwaardere werk zeker aan hun trekken. Molenhoek PUNK’d is een initiatief van Dimitri Govaert, Niki Rommelaere, Tom Mareydt, Koen Goethals, Alex Verbauwhede, Pieter Zwaenepoel, Davy Haers en Wouter Maelegheer. Acht vrienden die al hun hele leven deel uit maken van dezelfde voetbalploeg, namelijk VV Westkapelle.
Foto: The Searats

Senioren blazen kustvastgoed nieuw leven in

Volgens het magazine Trends gaan de appartementen aan de kust vlot van de hand, mede dankzij de vele gepensioneerden die er permanent gaan wonen of er hun tweede verblijf hebben. De gemiddelde leeftijd van de kustbewoner is 46 jaar en dat is de hoogste van het land. In 2010 is Koksijde zelfs de eerste Belgische gemeente geworden waar de gemiddelde leeftijd boven het symbolische getal 50 uitgestegen is. Een andere zorg voor de lokale overheden is dat de kustgemeenten af te rekenen hebben met een exodus van de 23- tot 28-jarigen terwijl de ‘medioren’ (50-64 jaar) en de ‘jonge senioren’ (65-79 jaar) oververtegenwoordigd zijn. In zes kustgemeenten overtreft het aantal tweede verblijven nu al het aantal residentiële woningen. Die verouderende bevolking houdt een aanzienlijke troef achter de hand: haar koopkracht. In Koksijde liep het aantal transacties dat vorig jaar op het appartementensegment opgetekend werd op tot bijna het dubbele van buurgemeente De Panne (700 tegenover 380). Alleen Knokke-Heist (992) en Oostende (1088) deden het in absolute cijfers beter.

Strandloop Zeebrugge op nationale feestdag

Op donderdag 21 juli 2011 kunnen alle lopers hun hart ophalen tijdens de strandloop op het uitgestrekte strand van Zeebrugge Môle. Om 18.00 uur geeft de Brugse schepen Annick Lambrecht het startschot voor de jeugdloop. Kinderen tot 12 jaar kunnen het beste van zichzelf geven om één kilometer zo snel mogelijk af te leggen. Een kwartier later is het de beurt aan de wat meer getrainde lopers. Zij leggen drie kilometer af tijdens de recreatieloop. Om 18.45 uur is er de 10 km, in het kader van het loopcriterium van de kust. Het niet altijd harde zand zorgt voor een gegarandeerd uitdagend parcours. De winnaars van vorig jaar slaagden er in om scherpe tijden neer te zetten: 10 km in 36'30" (Didier Verstraete) en 41'05" (Anne-Marie Danneels uit Knokke-Heist). In 2010 waren er (ondanks het gure weer) ruim 200 deelnemers.

De jeugdloop is gratis, voor de 3 en 10-km wordt een bijdrage gevraagd van 2 euro. Inschrijven is mogelijk de dag zelf, vanaf 17.00 uur ter hoogte van het Badengebouw op het strand van Zeebrugge.
Info: Sportdienst Brugge, Koning Leopold III laan 50, 8200 Brugge, tel. 050 72 70 00, e-mail:
sportdienst@brugge.be

Nieuwe bodemmosselseizoen in aantocht

Alhoewel in de badstad hier en daar reeds Zeeuwse mosselen uit de bodemcultuur beschikbaar zijn, volgt de officiële opening van het nieuwe (vertraagde) mosselseizoen pas op woensdag 13 juli. In Sluis is het de nieuwe burgemeester Jacques Suurmond die op donderdag 14 juli het startsein geeft voor het bodemcultuurseizoen van Prins & Dingemanse. De verzorging van deze openingsceremonie ligt in handen van Horeca Totaal en de Middenstandsvereniging Sluis. Ondertussen wordt ook aan de toekomst gedacht. Het bevoegde ministerie in Den Haag roept momenteel ondernemers op om zich in te schrijven voor experimenten om op de Noordzee mosselen te kweken.

Activiteiten in en rond Knokke-Heist

Activiteiten in en rond Knokke-Heist (klik voor meer info)

10.07.2011, 14u: Corvettemeeting in Knokke-Heist

13.08.2011, 16u: Molenhoek PUNK’d: the first edition in Knokke-Heist

21.07.2011, 18u: Strandloop Zeebrugge op nationale feestdag

Parkeerdrukte maakt werk thuiszorgverstrekkers extra moeilijk

In Knokke-Heist en de andere badplaatsen wordt het werk van de thuiszorgverstrekkers ’s zomers extra moeilijk. Dat heeft te maken met de parkeerdruk aan de overvolle kust. Soms is het volgens de zorgverstrekkers van 'Solidariteit voor het Gezin' bijna onmogelijk de patiënten tijdig te verzorgen. Elke badplaats heeft zijn eigen parkeerregels en "niemand ziet nog het bos doorheen de bomen". Aan de Vlaamse Regering wordt gevraagd maatregelen te nemen zodat thuisverzorgers in de toekomst zo weinig mogelijk tijd en geld moeten besteden aan het zoeken naar parkeerplaatsen en het betalen van dure parkeerkaarten. Zo kunnen ze zich voluit wijden aan de zorgverlening.

North Sea Real Estate congres in Knokke-Heist

Na het seizoen wordt voor de tweede keer een North Sea Real Estate congres gehouden. Dat gebeurt in Scharpoord te Knokke-Heist op vrijdag 30 september. Tijdens deze tweede editie kijken de sprekers naar de trends en de kansen op de vastgoedmarkt aan de kust. Ondermeer onderzoekt men hoe de economische en toeristische ontwikkeling van het kustgebied met mekaar kan verzoend worden. Verder bekijken sprekers hoe Knokke-Heist omgaat met ‘retail’. Gaat men sturend te werk of laat men de vrije markt op z’n beloop. De Zweedse architect en schrijver Magnus Larsson brengt een inspirerende toekomstvisie op de mogelijkheden om de krachten van de natuur en architectuur te bundelen. Hij heeft het daarbij niet alleen over de duinen in de badstad maar zelfs over de kraters op de maan… Tenslotte wordt ook naar de impact gepeild van duurzame energie op het vastgoed aan onze kust. De kosten voor deelname aan het congres schommelen tussen de 200 en 320 euro.

Knokke-Heist viert twee dagen lang Vlaamse Feestdag

Naar aanleiding van het Feest van de Vlaamse Gemeenschap werd in de badstad een gevarieerd Vlaams multicultureel feestprogramma in elkaar gebokst. Op zondag 10 juli kan men vanaf 16.30 u op het Heldenplein in Heist terecht. Daar zullen lokale landbouwers in het kader van het FairTrade-initiatief hun hoeveproducten aanprijzen. Daarnaast staan ook volksspelen en kinderanimatie op het programma. Om 17.30 u treedt een salsaband op. De feestavond wordt om 20u afgesloten met een concert van Wim Soutaer. Op maandag 11 juli om 19 u vindt in de schouwburg van Scharpoord de officiële 11 juliviering plaats. Als gastspreker werd dit keer Eric Stoffelen, voorzitter van het Algemeen Nederlands Zangverbond uitgenodigd. Dansgroep Heliopsis onder leiding van Liesbeth Kreps geeft een wervelende dansperformance en Magda Lievens en Francine Verwee van het KTKH dragen lichtvoetige poëzie van Toon Hermans voor. Tenor Stefaan Vandenbroucke zingt diverse Vlaamse volksliederen. Hij doet dat begeleid door Bart Feys en Marc Stepman en ondersteund door een 100-koppig mannenkoor. Er is ook een muzikale ode aan Louis Neefs. Het totaalconcept is ontsproten in het artistieke brein van Tony Venneman. Op de Guldensporenavond kan men om 20u trouwens eveneens in de tuin van Scharpoord terecht voor een optreden van dr. Fred & The Medicine Men in het kader van Palm Parkies. Rond 23u wordt de Vlaamse tweedaagse afgesloten met vuurwerk op het strand bij het Heistse Heldenplein.

Reddingsboten in de weer voor lekgeslagen catamaran

Drie reddingsboten zijn afgelopen nacht uitgerukt om hulp te bieden aan een lekgeslagen catamaran. Het 12,50 m lange vaartuig “Geosurveyor 4” bevond zich pal voor Knokke-Heist toen rond middernacht bleek dat de bakboord-drijver vol water liep. De catamaran, die onder Britse vlag vaart, had twee personen aan boord. Door de bemanning van de Cadzandse reddingsboot ‘Winifred’ werd een pomp overgezet, die de catamaran drijvende moest houden. Met de reddingboot langszij werd het vaartuig vervolgens naar de haven van Breskens begeleid. Woensdag is de werkcatamaran teruggekeerd naar de haven van Zeebrugge.

Westerlo oefent in Knokke-Heist voor wedstrijd tegen Inter Turku

Woensdag is een selectie van KVC-Westerlo in Knokke-Heist gearriveerd voor hun zomerstage. Zaterdag 9 juli zijn de spelers van Westerlo trouwens in Stadion De Taeye in Heist te zien. Dan speelt de ploeg om 15.30u een oefenwedstrijd tegen het Nederlandse team van AZ Alkmaar. Supertalenten zoals Rasmus Elm, speler bij de Zweedse nationale ploeg, de IJslandse vleugelspits Johann Berg Gudmundsson en AZ-aanvoerder en negentienvoudig Fins international Niklas Moisander beloven alvast op de grasmat van KFC Heist voetbal van de bovenste plank te brengen. In de ploeg van Westerlo ondermeer Gunther Vanaudenaerde, de 27-jarige verdediger die in Knokke-Heist geboren werd. De oefenstage in de badstad geldt volgens de 24–jarige Westerlo-verdediger Wouter Corstjens als voorbereiding op de Europa Leaguewedstrijden op 14 en 21 juli tegen het Finse Inter Turku. Die voorbereiding is des te meer nodig omdat de Finnen reeds bezig zijn aan hun competitie en dus goed in vorm zullen aantreden.

5.7.11

Vakantie-facelift voor scholen

Tijdens het schoolverlof worden in Knokke-Heist hier en daar klaslokalen gerenoveerd met het oog op volgend schooljaar. Zo zijn in de Keuvelhoekschool in Knokke al een paar dagen een aannemer, schrijnwerker en loodgieter aan het werk. Drie kleuterklassen worden namelijk grondig vernieuwd. Er komen ondermeer nieuwe vensterbanken, toiletten en wastafels voor de kleuters. Alles moet klaar zijn tegen 13 augustus. Bij Olvo in Heist offeren leerkrachten een deel van hun vakantie op met het uitvoeren van schilderwerk. De grote muur die langs de speelplaats loopt wordt omgetoverd tot een levensgroot schilderij met felle kleuren en vrolijke fantasiedieren.

Gratis van Knokke-Heist naar De Panne met de kusttram

Van 6 juli tot 24 augustus kunnen klanten van de ING-bank elke woensdag gratis met de kusttram rijden. Het gaat potentieel om zo’n 2 miljoen mensen die zich deze zomer kosteloos van Knokke-Heist naar De Panne kunnen verplaatsen. Elke ING-kaart geeft recht op een rit voor 1 persoon. Het volstaat om in één van de 40 Lijnwinkels aan de kust de ING-kaart (bankkaart of kredietkaart) te vertonen om een gratis ticket te ontvangen. Bij controle op de tram moet de reiziger het gratis ticket samen met de ING-kaart kunnen voorleggen. Elke bezitter van een ING-kaart kan verschillende ritjes maken met de tram. Hiertoe dient men telkens een gratis ticket af te halen mits vertoon van de ING-kaart.

Activiteiten in en rond Knokke-Heist

Activiteiten in en rond Knokke-Heist (klik voor meer info)

Donderdag 14.07.2011, 19u: Cirque Plus in Zeebrugge

Natuurworkshops voor kinderen in het Zwin tijdens de zomervakantie

16.07.2011: Murdock en Ghent Bangers op 5 Years Lollipop

Sincfala Knokke-Heist: zomerse museumavonden

01.07 tot 31.08.2011: Zomerzoektocht in Knokke-Heist.

09.07 en 10.07.2011 Heldenplein Knokke-Heist: Spetter Beachvolleytornooi

Steeds meer vrouwen overvallen

In Knokke-Heist hebben boeven het steeds meer op de juwelen van vrouwen gemunt. De voorbije weken zijn er blijkbaar in totaal reeds 7 dames overvallen. De daders volgen de vrouw waarop ze het gemunt hebben een tijd lang en slaan dan toe. Onder bedreiging worden de vrouwen verplicht om hun dure ringen en juwelen af te geven. De laatste dergelijke overval dateert volgens het parket van vorige vrijdag, doch dat is nu pas bekend gegeven. Bij één van de overvallen is ook een vrouw gewond geraakt. Het parket onderzoekt ook of er een verband bestand met een gelijkaardige overval in Mechelen.

Tijdschrift ‘Heyst Leeft’ en Zoektocht

Zopas is bij de heemkring 'Heyst Leeft' het tweede nummer van jaargang 36 van de persen gerold. Naar aanleiding van de 50ste verjaardag van de cartoonale wordt dit keer ondermeer aandacht besteed aan de verdere geschiedenis van het evenement sedert de gemeentelijke fusie in 1971. Ook in dit nummer twee bijdragen over die fusie van 40 jaar geleden. En verder het verhaal van Jeanne Creyf over de ‘Pannestraat voor 1940’. Naar jaarlijkse gewoonte organiseert de heemkring ‘Heyst Leeft’ deze zomer trouwens opnieuw een zoektocht in Heist-Duinbergen. Het is de bedoeling om inwoners en toeristen kennis te laten maken met een aantal onbekende hoekjes en zo iets mee te pikken van de ontstaansgeschiedenis of de laatste nieuwigheden. De zoektocht loopt van 1 juli tot 15 september en wordt bekroond met waardevolle prijzen.Alle informatie bij bestuurslid Jan Claeys, Loopplank 8, 8300 Knokke-Heist of jmailto:jan.claeys2@telenet.be

Knokke-Heist garandeert ruimte voor wandelaars op de Zeedijk

Een aantal overijverige horeca-uitbaters langs de Zeedijk in Knokke-Heist breidt geleidelijk hun terras uit. Soms reikt het terras tot halverwege de dijk. Het gemeentebestuur zal die uitbaters nu aanschrijven om hun expansiedrang wat in te tomen. De horeca wil het maximum halen uit het zomerseizoen, maar “dat mag niet gaan ten koste van de vrije doorgang van de vele wandelaars”, aldus de gemeente.

4.7.11

Vliegt ‘wingsuit-flyer’ Cedric Dumont nieuwe Casino Knokke in?

Cedric Dumont, de in Knokke-Heist wonende Base Jumper en Wingsuit vlieger is steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen. Momenteel is hij vooral bezig met het Shadow project. Dat betekent: van een afgrond springen en zo dicht mogelijk bij de rotswand blijven. Soms valt hij op amper 5 meter van de wand. Zoals bij een sprong aan de noordzijde van de Eiger. Daarvoor gebruik hij een wingsuit; een speciaal pak waarmee men een vrije val beter kan sturen.' De vraag van onze nieuwsdienst of binnen enkele jaren een sprong van het nieuwe Casino Knokke tot de mogelijkheden behoort, wordt “een leuk voorstel” genoemd. Voor een dergelijke “base-jump heb je veel goedkeuringen nodig van verschillende instanties. Als Cedric beslist om dit te doen” zal dit de nodige voorbereiding vergen, aldus woordvoerster Amelie Putmans.

Twee Knokke-Heistse Venetië-lifters hebben supporters nodig

Twee jonge Knokke-Heistenaars nemen deze maand deel aan de Route du Soleil. Dat is een soort Peking Express waaraan zo’n 450 studentenduo’s participeren. Aagje Rappé en Ann-Sophie Sierens moeten daarbij liften van Gent naar Venetië. Ze doen dat van 18 tot 25 juli. Om de race te helpen winnen hebben deze Knokke-Heistse hitchhikers een massa Facebook-supporters nodig. Per 30 supporters krijgen ze immers 5 minuten tijdwinst, wat cruciaal is om deze wedstrijd te winnen. Iedereen kan deze 2 avontuurlijke studenten helpen door te surfen naar www.routedusoleil.org en te klikken op “supporter”. Na toestemming tot inloggen te geven kan men het team "Asquared" selecteren en op Supporter drukken. Wie dat doet maakt meteen ook kans op een gratis weekend Venetië.

Olympische ambitie van Knokke-Heist is pure wensdroom

Naar aanleiding van de Beach Hockey Eurocup van afgelopen weekend ziet Toerismevoorzitter Danny Despiegelaere Olympische strandspelen in Knokke-Heist wel zitten. Gesprekken met IOC-voorzitter Jacques Rogge in die zin stuitten echter op allerlei logistieke en klimatologische problemen. Het inrichten van een strandarena bleek de voorbije weken door burenprotest trouwens al direct onhaalbare kaart. Verder is Beach Hockey momenteel geen Olympische discipline. Om de droom van Knokke-Heist te realiseren zou ons land eerst de Olympische Spelen moeten binnenhalen en vervolgens Beach Hockey voorstellen als een toe te voegen discipline. Dat deed Japan in 1964 trouwens met judo, wat meteen betekende dat de grootvader van een huidige Knokke-Heistenaar in Tokio mocht aantreden…

Opnieuw zomerlezingen in Knokke-Heist

Ook deze zomer organiseert het Cultuurcentrum Knokke-Heist weer exclusieve lezingen in het hotel Pavillon du Zoute en het Casino. Bedoeling is om inwoners en bezoekers een interessante activiteit aan te bieden met een zeer kwalitatieve en informatieve inhoud. De zomerlezingen vinden plaats van 3 tot 25 augustus. Op het programma staan onder ander Nathalie Bekx, Johan Vande Lanotte, Kevin Strubbe, Guido Fonteyn en vele ander autoriteiten in een bepaald vakgebied. De brochure ‘Zomerlezingen’ ligt ter beschikking in het Cultuurcentrum, de Standaard Boekhandel en het Pavillon du Zoute. Of surf naar www.ccknokke-heist.be

Kind en Gezin in het Sociaal Huis in Heulebrug

Het consultatiebureau Knokke-Heist van Kind en Gezin is vanaf nu ondergebracht in het Sociaal Huis op het Kraaiennestplein 1 in Heulebrug. Men kan er op de volgende momenten op afspraak terecht: 1e, 2e, 4e en 5e dinsdagnamiddag van de maand, 3e dinsdagmorgen, 1e, 2e, 3e en 4e dinsdagavond, 1e, 3e en 5e donderdagmorgen, 1e , 2e, 3e en 4e de donderdagnamiddag. Voor een afspraak of informatie dient u contact op te nemen via het nummer 078 150 100 en dit van 8 tot 20 uur.

Homejacking in Knokke-Heist

Zondag werd in de Boslaan in Knokke een homejacking gepleegd. Drieste dieven zijn daarbij overdag ingebroken in de villa Meesjesbos. Tijdens het incident is naar verluid geen geweld gebruikt. De dieven zijn er vandoor gegaan met de Volkwagen Polo van de bewoners, het gezin Vandenbroucke. De homejacking volgt op twee eerdere overvallen een paar weken geleden waarbij dames bij het verlaten van hun auto onder bedreiging hun juwelen moesten afgeven.

Kortstondige Cubaanse (r)evolutie in Knokke-Heist

In de voormalige nachtkroeg Bot-kill in de Elizabetlaan, heeft de Portugese Knokke-Heistenaar Marco Jesus de exotische cocktailbar Cubano ingericht. Marco die als ober in de Hemingway’s en Dino’s de knepen van het vak heeft geleerd, shaket met zijn crew mojito’s en Cuba libres die Fidel Castro al eer aandoen. De Cubaanse revolutie is in Knokke-Heist evenwel geen lang leven beschoren. Volgend jaar wordt het pand immers gesloopt om plaats te maken voor een nieuw appartementsgebouw. The New Bot-kill heeft ondertussen zijn deuren geopend op het Maurice Lippensplein, vlak naast het gekende Tracks & Travellers.

De Brak draait weer

Sedert maandagmorgen draaien de wieken van windmolen De Brak in Sluis opnieuw. De restauratie van de molen heeft bijna twee jaar geduurd. Onder meer het wiekenkruis, de staartbalk en de dakbedekking werden vervangen. Verder werd ook resterende oorlogsschade in het metselwerk hersteld. De molen is bezit van de familie Langenberg, die onder en bij het gebouw nog een restaurant en een aantal winkeltjes exploiteert.

Deense Pandora opent vestiging in Knokke-Heist

Het 3de grootste juwelenmerk ter wereld heeft nu ook een zaak in Knokke-Heist. Het gaat om een filiaal van het Deense bedrijf Pandora. Alle producten zijn er gebaseerd op hetzelfde mix & matchprincipe. Men koopt een basismodel dat men vervolgens eindeloos kan opvrolijken met allerlei steentjes en hangertjes. De ringen kan men zowel apart als in allerlei combinaties dragen. Pandora is bij trendy dames vooral bekend voor zogeheten bedelarmbandjes die je naar eigen smaak en budget kan samenstellen. Elk bedeltje symboliseert een onvergetelijk moment zodat op termijn de armband een aaneenrijging van herinneringen wordt. De Pandora store in Knokke-Heist vind je in de Lippenslaan 265.
Voor alle info:
www.pandora.net

Hoop voor Surfers’ Paradise

Zondag in de late namiddag zijn sympathisanten in Knokke-Heist opgestapt voor het behoud van Surfers’ Paradise, dat door een uitspraak van de rechtbank bedreigd wordt. Een paar honderd mensen trokken van het Van Bunnenplein naar de surfclub en vormden daar een menselijke ketting. Die moest symbolisch Surfers’ Paradise beschermen. Onder de actievoerders ook schepen Paul Geerinckx en toerismevoorzitter Danny Despiegelaere. Ondertussen stelt Frank Vanleenhove, uitbater van Surfers’ Paradise, dat er aanwijzingen zijn, dat de betwiste locatie toch als recreatiezone zal worden aangemerkt.

3.7.11

Burgemeester en gouverneur van de Heistse Oosthoek verkozen

Bij de wijkburgemeesterverkiezing die zondag in de Ferrybank in Heist werd gehouden in het kader van Oosthoekkermis hebben een 660-tal mensen hun stem uitgebracht. Dat waren er ruim 100 minder dan vorig jaar. Toen was het volk trouwens ook op de been voor de nationale verkiezingen. Voor de deur van de verkiezingsherberg deelden de kandidaten voor de ‘post’ van wijkburgemeester en dito gouverneur nog gretig vlugschriften uit. Ook werd meteen al een kandidatuur voor volgend jaar genoteerd. Met de nieuwe wijkburgemeester gaat het om Rik Lonneville (Rikje), die 400 bolletjes kreeg ingekleurd. Alex Serruys werd eerste wijkschepen met 251 stemmen. Ronny Savels (Schietje) is met 433 stemmen de nieuwe wijkgouverneur van de Heistse Oosthoek. Stefaan Sorgeloose kreeg 221 stemmen op z’n naam.