15.5.10

Zintuigenwandeling in het Zwin

In het Provinciaal Natuurpark Zwin kunnen schoolgroepen of families vanaf nu een zintuigenwandeling maken. Tijdens deze wandeling krijgen deelnemers een aantal leuke ruik-, smaak-, luister- en voelproeven. Op bepaalde punten tijdens de wandeling zijn geuren aangebracht op bomen, palen of andere voorwerpen. Vooraf is afgesproken welke geur met welke richting overeenkomt, zodat de wandelaars na het herkennen van de geur weten welke kant ze uit moeten. De deelnemers krijgen ook een aantal smaak-, luister en voelproeven voorgeschoteld. Aansluitend op de zintuigenwandeling leren de deelnemers zelf enkele bereidingen maken zoals een Zwinthee op basis van planten die in het gebied voorkomen, badzout uit echt zeezout en geurkoekjes. De zintuigenwandeling werd ontwikkeld door de Zwingidsen, in samenwerking met de gemeente Knokke-Heist.

14.5.10

Nog meer Knokke-Heistse vrouwen op de lijst

Ook de N-VA zet bij de komende verkiezingen Knokke-Heistse vrouwen in. Ingrid Reubens, schepen in de badstad en jarenlang trouw lid van de VU en later van de N-VA staat liefst voor de 19e keer op een lijst. Ze legt beslag op de 22e plaats van de Senaatslijst. Cathy Coudyser, OCMW-raadslid en voorzitter van de lokale N-VA afdeling krijgt de 2e opvolgersplaats voor de Kamer. Het is de tweede keer dat ze opkomt voor de partij. Vorig jaar zette ze in voor de verkiezingen van het Vlaams parlement. Verder zal actrice Joke Devynck uit de badstad op 13 juni opkomen voor Groen! Ze staat op de vijftiende plaats van de Senaatslijst voor die partij. Joke Devynck kreeg bekendheid door haar rol naast Andrea Croonenberghs in 'Flikken'.

Lijk aangetroffen ten noordwesten van Knokke-Heist

De bemanning van een voorbijvarende Nederlandse sleepboot heeft een lijk opgemerkt ten noordwesten van Knokke-Heist. Het gaat om een locatie vlakbij het windmolenpark op de Thorntonbank, ten westen van de monding van de Westerschelde. Dat meldt het parket van Brugge. De scheepvaartpolitie heeft het lichaam inmiddels opgepikt. Het betreft het lijk van een persoon in gewone kledij zonder identiteitsdocumenten. Het lichaam is in een verre staat van ontbinding. Afgaande op de lichaamsbouw gaat het parket er voorlopig van uit dat het een man is. Verder zijn er nog geen gegevens bekend.

Chocolatier M met Knokke-Heist naar Expo in Shanghai

Begin volgende week vertrekt chocolatier David Maenhout van Chocolatier M uit Knokke-Heist naar de Wereld Expo 2010 in Shanghai. David is aanwezig als official partner van het Belgisch Europese paviljoen. Hij zal er indrukwekkende showstukken maken en demonstraties geven aan het grote publiek, maar ook enkele prominente delegaties uit binnen- en buitenland staan reeds op het programma. Zo zal hij samen met enkele collega’s onder andere de Vlaamse regering op de stand mogen ontvangen. De Belgische ‘chocolate corner’ is ondertussen één van de topattracties geworden op de Expo. Chocolatier M en de dienst van Toerisme van Knokke-Heist hebben verder de krachten gebundeld. Op flyers, folders en de website die in de loop van volgende week online komt, zal David mee promotie voeren voor “Knokke-Heist, the rodeo drive of Europe”. Naast de talloze Chinezen is nu reeds gebleken dat ook enorm veel Europeanen het event van het jaar komen bezoeken. Vanaf dit weekend zal er ook een speciaal ontworpen expo-praline te verkrijgen zijn op basis van Chinese lychee en sechuanpeper. Chocolatier M lanceerde in het verleden reeds de Knokke-Heist en Zoute pralines.

Grote drugscontrole

Op het Veerplein in Breskens werd vrijdag voor de tweede maal een grootschalige drugscontrole gehouden. Tijdens deze controle werkte de politie samen met de Douane die twee drugshonden inzette. Bij deze actie werden 19 personen aangehouden. Het ging om mensen uit onze regio plus een paar Fransen en één Nederlander. Van deze 19 personen kregen negen een boete van ieder 400 euro die ze gelijk betaalden. Zeven konden de boete niet betalen en kregen een dagvaarding uitgereikt. Eén persoon deed afstand van de aangetroffen drugs en bij twee personen werd de zaak geseponeerd. Alle verdachten kwamen vanaf het fiets-/voetveer Vlissingen/Breskens en waren van plan de drugs mee te nemen naar het buitenland.

Kiezen voor vrouwen

Partijen en mandatarissen in Knokke-Heist hebben de kandidatuur van vrouwen op de lijsten voor de komende verkiezingen onder de aandacht gebracht. Isabelle Goeminne, dierenarts en gemeenteraadslid voor Open Vld in de badstad, staat op de 7de plaats op de Open Vld lijst van de Kamer. Gemeenteraadslid Veronique Engelrelst uit Knokke-Heist staat ook op de 7de plaats, maar dan bij de opvolgers op de Kamerlijst van CD&V. Véronique is zelfstandige en dochter van de zaak voor feestvierders, Crazy Corner te Heist.

13.5.10

Tramoverweg Heldenplein versperd

Vanaf maandag 17 mei worden werken uitgevoerd aan de tramoverweg tussen het Heldenplein en de Knokkestraat. Het verkeer uit de Knokkestraat zal bij de plaats van de werken worden omgeleid naar de overweg aan de Parkstraat vlakbij het Bosje van Heist. Het oostwaartse kruispunt van het Heldenplein blijft versperd tot dinsdag 25 mei.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in de voorbije week in Knokke-Heist vind je HIER.

Lierse op stage in Cadzand

Voetbalploeg Promovendus Lierse begint op 14 juni aan de voorbereiding op het seizoen 2010-2011. Jurgen Cavens & co werken oefenwedstrijden af tegen onder meer Lyra, Cercle Brugge en Germinal Beerschot. Er is ook een stage voorzien in onze buurbadplaats Cadzand.

12.5.10

Malafide asfalteerders op pad in Heist en Hoeke

De politie in Knokke-Heist waarschuwt voor zogeheten “malafide asfalteerders”. In Vlaanderen duiken regelmatig ‘deur-aan-deur-verkopers’ op die zogezegd een overschot aan asfalt hebben en dit tegen een vriendenprijs willen verkopen. Veel kopers zijn echter niet tevreden over de geleverde werken of moeten plots een hogere prijs betalen. De asfaltleggers zijn van Engelse of Oost-Europese origine en verplaatsen zich vooral in een wagen met Engelse nummerplaat. In Groot-Brittannië zijn ze een ware plaag en noemt men ze ondermeer ‘driveway cowboy gangs’. Vorige week doken deze ‘asfaltcowboys’ ook op in Hoeke en Heist. De Politie raadt derhalve aan voorzichtig te zijn alvorens op een dergelijk aanbod in te gaan.

Enkele aandachtspunten:
* Onderhandelen over de prijs is mogelijk, maar op de factuur rekenen de verkopers een
hoger bedrag aan. Ze willen ook onmiddellijk cash worden betaald en keren terug tot ze
hun geld krijgen.
* De kwaliteit van de werken is meestal ondermaats. Het asfalt brokkelt vlug af.
* Vertrouwt u de situatie niet? Denkt u slachtoffer te zijn van dergelijke praktijken? Neem dan onmiddellijk contact op met de Lokale Politie Damme/Knokke-Heist op het noodnummer 101 of 050/619.619 (7 dagen op 7 en 24 uur op 24 beschikbaar). Noteer ook steeds de
identiteitsgegevens van de verkoper of firma (naamkaartje), de nummerplaat van de wagen en houd de factuur goed bij!

Vlaamse schapen in het Vlaams Natuurreservaat ‘De Zwinduinen en –polders’


In de Kleyne Vlakte zijn alle natuurherstelwerken zo goed als achter de rug, enkel op de natste plaatsen dienen nog wat graafwerken te gebeuren. Ook het uitkijkpunt ter hoogte van het vroegere kartingterrein moet nog geplaatst worden. Deze werken zullen na het broedseizoen in september hun beslag krijgen. Dit zullen dan ook de laatste werken zijn van het LIFEnatuurproject ZENO. De Kleyne Vlakte vormt nu samen met het deelgebied ‘Tobruk’ een begrazingsblok van bijna 100 hectare! Hierin grazen sinds april een 20-tal jonge Schotse Hooglanders. Deze dieren komen uit Schotland, maar zijn door hun winterhardheid, zelfredzaamheid en karakter perfecte grazers voor duinengraslanden. Daarnaast graast er ook nog een kudde Poolse Konikpaarden. En ook bij hen is de ooievaar al langs geweest, want er zijn al twee jonge hengsten en één merrietje geboren. De derde grazer in dit grote begrazingsblok is het Vlaams Schaap. Op woensdag 12 mei werden een 15-tal Vlaamse schapen in het gebied gebracht. Net zoals bij de Duinengeiten wordt ook hier samengewerkt met vzw Steunpunt Levend Erfgoed (SLE). Deze vzw ijvert voor de instandhouding van de oorspronkelijke en veelal zeldzaam geworden lokale rassen van landbouw- en neerhofdieren. Het Vlaams schaap kwam al in de late Middeleeuwen in ons land voor. Dit schaap leverde in de beginperiode de wol voor de bloeiende Vlaamse lakenindustrie, maar na een lange bloeiperiode ging het langzaam bergaf met het Vlaams schaap.

Foto: Koen Maréchal

Noodoefening Globalset bij Knokke- Heistse radiozendamateurs.

Zaterdag 15 mei nemen de Knokke- Heistse radiozendamateurs ONZoostKUST uit het t’Walletje deel aan een Internationale Noodoefening. Het is meteen de 4de keer dat dit gebeurt. Vanaf 5 uur ‘s morgen gaan de eerste berichten de ether in. Het coördinatiecentrum in Engeland staat daarbij constant in verbinding met Knokke- Heist en dit via datatrafiek Winlink genaamd. Dit is een formidabel communicatiemiddel dat als mailserver wordt bediend maar door radiogolven gedragen wordt. Het is de bedoeling om zoveel als mogelijk radioberichten te onderscheppen en wereldwijd door te zenden.

Cameratoezicht bewijst nut in Knokke-Heist

De Lokale Politie Damme/Knokke-Heist loste vorig jaar meer dan 200 misdrijven op door een actief cameratoezicht. Tijdens het ‘live’ bekijken van de camerabeelden stelde de politie hoofdzakelijk verkeersovertredingen, verdachte handelingen en beschadigingen vast. Doordat de beelden 14 dagen worden bewaard, konden ook na klachten van burgers nog misdrijven worden opgelost. De opmerkelijkste successen van 2009: het op heterdaad betrappen van 2 bendes die goederen stalen uit vrachtwagens die winkels bevoorraadden, het spotten van een vermiste jongen en het oplossen van een aantal verkeersongevallen met vluchtmisdrijf. De 4 extra ‘elektronische ogen’, die vorig jaar werden geïnstalleerd, bewezen ook al hun nut. De camera op de zeedijk (ter hoogte van de Leopoldlaan) werd afgelopen zomer intensief gebruikt om de overlast op het Van Bunnenplein in te dijken. Binnenkort komen er in Knokke-Heist ook 2 ‘Automatic Number Plate Recognition’-camera’s bij. Dankzij dit nummerplaatherkenningssysteem zal de politie de nummerplaten van elk passerend voertuig kunnen registreren en controleren.

Dikste Tam-Tam ooit voor 45ste verjaardag.

Dinsdagavond werd in Knokke-Heist de 45ste verjaardag gevierd van het reclameblad Tam-Tam. Dat gebeurde met een presentatie in de Zuri. Daar werd de dikste Tam-Tam ooit voorgesteld. Het blad, dat de komende uren overal in de bus valt, telt liefst 128 pagina’s. Naast een hele reeks interviews bevat het spectaculaire nummer ook een interessante tijdlijn. In het nummer wordt onder meer teruggeblikt naar het ontstaan en de 25ste verjaardag van het blad. Toen werd het Tam-Tam lied geschreven en ingezongen op de melodie van Down Town. Het was in de tweede helft van maart 1966 dat Tam-Tam voor het eerst van de pers rolde. Iniatiefnemer was oud-koloniaal Walter Lamote. Toen hij in 1964 terugkwam uit Kongo, nam hij in Knokke de drukkerij Veka over en verbouwde hij de feestzaal Capitol tot bioscoop. Om de nodige ruchtbaarheid te geven aan de gespeelde films, werd een “cinemabladje” uitgegeven onder de naam: Tam-Tam. Door de jaren heen kende het blad een groeiend succes en werd het een onmisbaar medium voor de lokale middenstand aan de Oostkust. De uitgeversactiviteiten werden eind de jaren 80 overgenomen door zoon Freddy Lamote. In 2002 sloot De Streekkrant een samenwerkingsovereenkomst met de Tam-Tam nv en werd de nationale reclameregie waargenomen door Roularta Media.

Opendeurdag deKunstAcademie Knokke-Heist

Over de Opendeurdag op maandag 24 mei lees je meer bij Activiteiten Knokke-Heist.

Inwoner van Knokke-Heist opent eerste halal حَلاَلْ slagerij in de regio

Een inwoner van Heist van Marokkaanse afkomst, die al zo’n 20 jaar in de badstad woont, heeft dinsdag de eerste halal-slagerij uit de regio geopend. Dat gebeurde samen met twee zakenpartners. De bedoeling is niet alleen moslims in het noorden van onze provincie te voorzien van vlees van ritueel geslachte dieren. De initiatiefnemers willen ook de mensen in onze regio laten kennis maken met bekende en minder bekende meeneemgerechten, bereide vleeswaren en kruiden uit de Arabische keuken. Ook Westerse gerechten worden aangeboden. De halal slagerij Salama bevindt zich in een groot pand in de Legeweg 2 te Sint-Andries Brugge.

Salama: 050/32.33.31

Asfalteringswerken in de Koningslaan en Boudewijnlaan

Ten einde de Koningslaan in Knokke weer in gebruik te kunnen stellen tegen het begin van de zomer raken de werken in de straat nu in een stroomversnelling. Tussen 28 mei en 2 juni zal de rijbaan van de Koningslaan tussen de Meerlaan en het Abraham Hansplein geasfalteerd worden. Gelijktijdig wordt ook asfalt uitgestreken in een deel van de Boudewijnlaan. Tijdens deze werken zal er geen toegang mogelijk zijn voor voertuigen in de straat.

11.5.10

Struisvogelfabriek draait (bijna) op volle toeren

Vlak over de grens is bij de Sluise struisvogelboerderij Monnikenwerve een gigantische broedmachine in gebruik genomen. Momenteel worden in het nieuwe apparaat de eerste 600 struisvogeleieren uitgebroed. In de komende maanden komen er nog zevenhonderd eieren bij om de capaciteit maximaal te benutten. De 1300 uit te broeden eieren zijn trouwens niet allemaal afkomstig van de eigen boerderij. Er liggen ook eieren van zes andere bedrijven in de broedmachine. De nieuwe machine moet jaarlijks tussen februari en oktober enkele duizenden struisvogelkuikens het levenslicht laten zien. Het broedproces kan door het publiek niet gevolgd worden. De mensen kunnen wel in de nieuwe stal kijken, waar de kuikens vanaf een paar weken oud rondrennen.

Bruinvis op strand van Knokke-Heist

Volgens de Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee is dinsdag op het strand in Knokke-Heist een bruinvis aangespoeld. Het kadaver was reeds in staat van ontbinding toen het werd aangetroffen. Het nodige werd onmiddellijk gedaan om het dier te verwijderen. Later op de dag is dinsdag ook in Nieuwpoort een bruinvis op het strand gevonden. Het dier leefde nog. Maandag was trouwens ook op het strand van Bredene onder ruime belangstelling een levend exemplaar (zie foto) aangespoeld. In totaal zijn dit jaar reeds 16 bruinvissen op de Vlaamse kust gestrand. Slechts vier ervan waren nog in leven.

Faillissementen in de regio

De Rechtbank voor Koophandel in Brugge heeft een aantal bedrijven in onze regio failliet verklaard. Voor Zeebrugge was dat het geval met de horeca-CV ‘Betty’s Place’. De Brugse advocate Annick Alders is curator. In Knokke-Heist werd het faillissement uitgesproken voor de bvba’s Hotel en Bar Carlton. De zaak werd onlangs afgebroken. Pieter Debucqoy en Joelle Lenie zijn curatoren. Nog in de badstad werd cvba Landbouwwerken Verbeke failliet verklaard. Advocate Colette Gryson werd aangesteld als curator.

Misdaadauteur op laatste bibbabbel in Scharpoord

Op de laatste bibbabbel van het seizoen -op zondag 6 juni- is de bekende misdaadauteur Christian De Coninck te gast in de Scharpoordbibliotheek. Je leest er meer over bij Activiteiten Knokke-Heist.

Natuurpuntwandeling: Baai en Strand van Heist

Zondag organiseert Natuurpunt in de badstad een geleide wandeling langs het strand en in de Baai van Heist. Meer informatie vind je bij Activiteiten Knokke-Heist.

Muziekquiz Het Sloepepaleis

In Heist organiseert Volksdansgroep De Sloepe op zaterdag 22 mei om 20 uur een muziekquiz voor groepen van maximaal 8 personen.

Deelname 4 euro per persoon

Inschrijven vóór 15 mei bij Inge Valcke, 050 51 58 68

Nog meer publiciteitsobstakels in Knokke-Heist

In Knokke-Heist staan het hele jaar door her en der al honderden publiciteitspanelen. Soms bemoeilijken ze zelfs de doorgang op voetpaden en beperken hier en daar het zicht op het aankomende verkeer. Van 28 juni tot 3 september, komen daar nu ook 20 'publiciteitskubussen' bij. Die worden door Urban Media op evenveel locaties geplaatst in de badstad. De 'kubussen', met een hoogte van 2,45 m en een breedte van 1,70 m, komen hoofdzakelijk langs de zeedijk en op de pleinen in het toeristisch gebied. Op twee kanten komt telkens reclame, de twee andere zijden zullen, dienst doen als 'gemeentelijke borden', waarop de informatie om de twee weken door Urban Media op hun kosten zal worden vervangen. Het gemeentebestuur ziet deze deal met Urban Media als een win-winsituatie. In het zomerseizoen moeten namelijk tal van evenementen aangekondigd worden. Dat kan nu volgens het college ook op heel interessante toeristische locaties waar tot nu toe geen publiciteitsruimte voorhanden was.

Late maatjes?

De Noorse purse-seiners zullen na het pinksterweekeinde, dinsdag 25 mei, op zoek gaan naar maatjesharing voor Hollandse Nieuwe. Dit is precies twee weken voor de officiële start van het nieuwe haringseizoen op dinsdag 8 juni. Dat is iets later dan vorig jaar. Bij onze noorderburen verwacht men dat de haringhandel in die korte tijd toch voldoende voorraad kan opbouwen voor de seizoenstart. Of de haring direct vanaf het begin van het seizoen van dezelfde topkwaliteit zal zijn als vorig jaar is echter de vraag. Volgens kenners was vorig jaar een echt topjaar. Het centrum van de maatjeshandel is tegenwoordig trouwens het Noorse Egersund en niet langer Scheveningen. Ook in Knokke-Heist maken handelaars zich ondertussen weer op voor de gebruikelijke maatjesparty’s. Het traditionele maatjesfeest van Xavier op het Verweeplein is alvast gepland voor donderdag 10 juni vanaf 18u.

Maatje van 3,5m lang?

Pierslaan in Knokke vanaf 22 mei helemaal open

Donderdag 13 mei wordt de Piers de Raveschootlaan in Knokke weer opengesteld voor plaatselijk verkeer. Enkel het kruispunt met het Verweeplein zal nog een week langer afgesloten blijven. Pas vanaf zaterdag 22 mei zal de Pierslaan weer helemaal open zijn voor het verkeer. Dit betekent meteen ook dat men tijdens de markturen niet meer van de Albertlaan naar de zuidelijke rijbaan van het Gemeenteplein zal kunnen rijden. In de Albertlaan zal dan namelijk weer eenrichtingsverkeer van toepassing zijn vanaf de Judestraat tot aan de Boudewijnlaan.

10.5.10

Stijgende belangstelling voor Bib in deelkernen Heist en Westkapelle

Uit het jaarverslag van de Bibliotheek in Knokke-Heist blijkt dat de totale collectie in 2009 een lichte groei kende. Het aantal leden en de uitleencijfers voor boeken en mediawaren daalden echter in de hoofdbibliotheek, maar groeiden in de filialen Heist en Westkapelle. Verder zijn de bezoekersaantallen van de leeszaal en het gebruik van de leeshoek en het internetcafé met bijna 30 procent gestegen. Vorig jaar werd andermaal een brede waaier aan activiteiten voor jongeren en volwassenen georganiseerd: het Poëziefeest, de Jeugdboekenweek, de Kinder- en Jeugdjury, de Bibliotheekweek, de Seniorenweek, 8 bibbabbels en lezingen, 4 tentoonstellingen, de wekelijkse voorleesmomenten, de klasbezoeken, internetlessen enz. In 2010 staat, naast het aanbod van een kwalitatieve collectie en boeiende activiteiten, vooral de overgang naar RFID (Radio Frequency Identification) en zelfuitleen op het programma. Ook de online catalogus en diensten zullen verder uitgebouwd en uitgebreid worden.

Zeebrugse LNG-export: water dragen naar de zee?

Een paar jaar geleden zou men het voor zeer onwaarschijnlijk gehouden hebben dat men vanuit Zeebrugge LNG zou gaan uitvoeren naar het Midden-Oosten. Veel van het vloeibaar aardgas dat in onze kusthaven ontscheept wordt is namelijk uit die regio afkomstig. Zopas heeft de LNG-tanker “Trinity Arrow” z’n cargo vloeibaar gas, die midden maart in Zeebrugge was geladen, in Koeweit gelost. Koeweit is het klein olierijk Emiraat op het Arabisch schiereiland. Het lijkt dus inderdaad wel water dragen naar de zee. Deskundigen menen dat het leveren van Zeebrugs aardgas onderdeel is van een overeenkomst met Vitol om de Kuwait Petroleum Corporation in de zomermaanden van april tot oktober de komende vier jaar van LNG te voorzien. Vitol wil echter niks kwijt over het contract. Er is evenmin een verklaring waarom het schip vanuit onze kusthaven via Kaap de Goede Hoop naar Koeweit voer en geen gebruik maakte van het Suez Kanaal. Het herexporteren van Zeebrugs aardgas naar meer lucratieve markten is volgens een Arabische zakenkrant een recente ontwikkeling in de toenemend globale aardgasmarkt.

Onveilige bruggen over Blinker en Stinker worden afgebroken

Maandag 10 mei is de afdeling Bovenschelde van Waterwegen en Zeekanaal gestart met de afbraak van de Ramskapellebruggen over het Leopoldkanaal en het Schipdonkkanaal in Knokke-Heist. Eerst worden de kleinere onderdelen van de bruggen zoals de plankenvloer en de houten leuning afgebroken. Nadien zal de volledige constructie worden verwijderd. De twee bruggen waren al sinds 2005 afgesloten voor fietsers en voetgangers. Een veiligheidsinspectie had immers aangetoond dat de bruggen onveilig waren. De twee bruggen hadden eerder een deel van hun verbindingsfunctie ingeboet door de aanleg van de achterhaven en de komst van een spoorweglijn langs het afleidingskanaal. De afbraakwerkzaamheden zouden eind juni worden afgerond.

10 mei: Het Verhaal van een Amerikaanse fietser: Zeebrugge/Brugge

Het blogverhaal van de tevreden Amerikaanse cruisepassagiers/fietsers Bob and Marilyn Landis tussen de haven van Zeebrugge en Brugge lees je HIER.

Openingstijden recyclagepark Knokke-Heist

Het recyclagepark in Knokke-Heist is dicht nu donderdag, de feestdag die katholieken kennen als Hemelvaartsdag. De brug wordt echter niet gemaakt. Vrijdag en zaterdag geldt aldus de normale regeling. Hier vindt men alle gegevens.

Nieuw milieuvriendelijk catamaranvaartuig voor Vlaamse visserij

Momenteel wordt aan de nieuwste eenheid van de Vlaamse vissersvloot de laatste hand gelegd. Dat gebeurt bij Blyth Workcats op Canvey Island in het Engelse graafschap Essex. Het nieuwe vaartuig wordt gelegd in opdracht van Rederij De Kaper van Bart Schiltz en Bruno Decordier. Met de nieuwe visserij-eenheid gaat het om een catamaran in polyester. Bij het vaartuig, dat een lengte heeft van ruim 14 m en 5 m breed is, ligt de nadruk op milieu en duurzaamheid. Er zal dus géén vistuig gesleept worden. Volgens Bart Schiltz is de catamaran enkel bedoeld voor de “passieve visserij” met lijnen, fuiken en warrelnetten. De zeebodem wordt dus niet beschadigd. Aan boord zullen 4 of 5 vissers aan de slag zijn. De nieuwe eenheid wordt op 19 mei in Ramsgate opgeleverd en komt in vervanging van het gesloopte boomkorvaartuig Z 69 Atlantis. Het nieuwe vaartuig heeft dezelfde naam en registratie nummer. De inhuldiging in de thuishaven Zeebrugge is voorzien voor vrijdag 21 mei.

Hoe groot is Knokke-Heist echt?

Voor velen komt het als een verrassing dat de atomen van ook de hardste materialen zoals steen, staal en diamant bijna uitsluitend uit lege ruimte bestaan. Zelfs de mens steekt vol lege ruimte. De Britse Professor Jim Al-Khalili OBE heeft zondag desgevraagd berekend hoe groot de wereld zou zijn, als men al de lege ruimte tussen de atomen zou weghalen. De aarde zou dan precies een radius hebben van 176m. Heel Knokke-Heist zou in een theelepeltje kunnen verdwijnen.

Follow jimalkhalili on Twitter

Charlotte D'Hooghe op de cover van P-Magazine

Het bekende Knokke-Heistse model Charlotte D'Hooghe siert vanaf dinsdag de cover van P-Magazine. De ex eerste ere dame van het Miss Knokke-Heist gebeuren werd kort geleden nog Belgisch kampioen streetdance advanced class. Nu staat ze dus op de voorpagina van P-Magazine. Als “Lezeres voor de Lens” haalde ze het meest aantal stemmen.

Foto: Rudi Maenhout

70 jaar geleden bombardement op het vliegveld van het Zoute

Het is ZEVENTIG JAAR GELEDEN, dat op 10 mei 1940 om half vijf 's morgens Duitse troepen ons land binnenvielen. Omroeper Jos Servotte kondigde de zogenoemde "aanvallende bewegingen" met de grootste omzichtigheid aan op de NIR radio. Ruim voor die tijd hadden Duitse vliegtuigen ons luchtruim echter reeds geschonden. Rond 5u in de ochtend hoorde men tot in Heist al doffe ontploffingen. De Luftwaffe bestookte in alle vroegte reeds het vliegveld van het Zoute in Knokke met boordvuur en zware brisantbommen. Ongeveer tien toestellen van de Belgische luchtmacht, die een paar dagen tevoren in Knokke waren neergestreken, gingen daarbij in de vlammen op. Acht Belgische soldaten vonden bij dit bombardement de dood. Vlakbij Sluis slaagden de Nederlanders erin om één van de Heinkel-111 bommenwerpers tot landen te dwingen. De drie inzittenden, waarvan er twee gewond waren, werden krijgsgevangen genomen. Tijdens de nacht voorafgaand aan de Duitse inval hoorde men in Heist en Zeebrugge ook vliegtuigen boven zee. Het waren zeven toestellen van de "Fliegerdivision 9", die mijnen gooiden voor onze kusthaven. Heist bleef voorlopig gespaard van een bombardement. De eerste dag van de oorlog kostte echter wel aan Heistenaar Leon Despiegelaere (30) het leven. Hij sneuvelde in Vroenhoven. Een week later volgde wel een zwaar bombardement op Heist. Dat zorgde ervoor dat vissersfamilies met hun schepen wegvluchtten richting Frankrijk en Engeland. Hun verhaal verschijnt binnen enkele weken in het boek “Vlucht naar Penzance”.

9.5.10

Ook Predator op Stripfestival in Knokke

Ondanks het feit dat op de valreep nog een aantal tekenaars gewisseld werden is het Stripfestival, dat zondag op het Van Bunnenplein in Knokke z’n beslag kreeg een groot succes geworden bij de fans. Het was meteen de zevende keer dat het werd ingericht. Naast de vele striptekenaars die present waren trokken ook allerlei randactiviteiten de aandacht. Zo waren er verschillende verklede figuranten te bewonderen zoals Predator, Alien en Princess Leia. Die zorgden voor leuke fotomomenten bij het jonge stripvolk. Voor de derde keer werd ook de Ereprijs burgemeester Lippens uitgereikt. Die ging naar de Waalse striptekenaar Francis Caryn.

Ook veel Knokke-Heistenaars liepen ‘Dwars door Brugge’

Stefan Van Den Broek en Veerle Dejaeghere hebben zondagnamiddag de 30ste jubileumuitgave van de loopwedstrijd 'Dwars door Brugge' gewonnen. Met bijna 7000 deelnemers, waaronder ook heel wat sportievelingen uit Knokke-Heist, is het een recordeditie geworden. Meteen na de start kozen zeven lopers het hazenpad met daarbij alle favorieten voor de overwinning: Lander Van Droogenbroeck, Stefan Van Den Broek, Kjell De Hondt, Kristof Mouton, Bram Coppens, Alexander Diaz Rodriguez en Ghirma Woldu. Bij de vrouwen nam Veerle Dejaeghere na een paar honderd meters al meteen afscheid van de concurrentie. De mensenmassa op de grote markt was voor Van Den Broek het signaal om te versnellen. Enkel Van Droogenbroeck kon even volgen, maar na verloop van tijd moest ook hij lossen. Van Den Broek ging net als in Knokke indrukwekkend solo naar de zege. Van Droogenbroeck werd tweede, Bram Coppens was goed voor een knappe derde plaats. Veerle Dejaeghere was oppermachtig bij de vrouwen voor Ria Thienpont en Charlene Vanneste.

Uitslagen

Slapen op het strand in aangepaste huisjes?

De Nederlandse organisatie ‘De Strandslaper’ wil op de stranden benoorden de Zwingeul een reeks strandslaaphuisjes realiseren. Volgens de initiatiefnemer beantwoorden dergelijke strandlsaaphuisjes aan de toenemende vraag van toeristen naar “een unieke ervaring”. Een vormgever heeft de wensen en ideeën ondertussen vertaald in comfortabele strandhuisjes waar duurzaam materiaalgebruik, sobere luxe en een gevoel van vrijheid de boventoon voeren. "De huisjes passen bovendien naadloos in het prachtige duinlandschap langs onze kust." De betrekkers van Strandslaaphuisjes oefenen door hun aanwezigheid meteen ook een vorm van sociale controle uit op het strand. De gemeente Sluis pakt dit najaar in alle geval uit met een aangepast strandbeleid. In de nota komt alvast een paragraaf over de eventuele mogelijkheden voor slapen op het strand.

Examenconcerten gratis bijwonen

Op 22 mei kan men de examens in deKunstAcademie gratis bijwonen. Je leest er meer over bij Activiteiten Knokke-Heist.