18.6.11

Veel Knokke-Heistenaars in de Brugse Kwarttriatlon.

Bart Aernouts heeft zaterdagavond voor de derde opeenvolgende keer de kwarttriatlon van Brugge gewonnen. Het was meteen de achtste editie. De triatleet van het Uplace Pro Team legde de 1 km zwemmen, 45 km fietsen en 10 km lopen af in een tijd van 1u47:44 en was meer dan een minuut sneller dan Pieter Heemeryck (1u49:02) en Stijn Goris (1u49:42). Bij de vrouwen waren de bloemen voor Sophie De Groote (1u59:52). Zij haalde het voor Marjolein Truyers (2u00:33) en titelverdedigster Sofie Goos (2u03:37). In totaal verschenen zo’n 2000 sportievelingen aan de start. Onder hen ook vele tientallen triatleten en driespannen uit Knokke-Heist. Verder nog 36 werknemers van het Zeebrugse havenbestuur, waaronder ook Joachim Coens. Zij liepen mee in speciale Mad aBout Zeebrugge t-shirts. De organisatie van de Brugse kwarttriatlon had volgens heel wat deelnemers beter gekund. Met name liet de informatieverschaffing aan de deelnemers te wensen over. De uitslag kun je HIER bekijken.

Mooie prestatie trouwens voor TV Zwin leden en Knokke-Heistenaren.

1e Plaats H < 45 Depoorter Yves TVZ 56 H<45 1 * 0:13:47 42 0:01:41 54 1:06:33 33 0:01:48 39 0:36:26 13 2:00:15
1e Plaats D40+1Danneels Anne-Marie TVZ 1142 D40+ 1 * 0:20:08 23 0:03:00 14 1:19:55 3 0:02:09 4 0:40:19 1 2:25:31
3e Plaats trio Flandria Rent Team 2211 Trio 3 * 0:12:53 3 0:02:25 36 1:04:11 5 0:01:53 10 0:38:43 2 2:00:05 Balou’s Flandria Rent Team bestaat uit: Hindryckx, Jan / Vilein, Philippe / Van Torre,

32ste Internationaal Vuurwerkfestival Knokke-Heist

Met de zomermaanden in aantocht wordt in Knokke-Heist ook al gedacht aan de 32ste editie van het Internationaal Vuurwerkfestival. Tussen 19 en 27 augustus proberen Europese vuurwerkmakers om de twee dagen de nachtelijke hemel boven de badstad in kleur en vlam te zetten. Vorige zomer ging het Franse Intermède Artifices aan de haal met de eerste prijs. Traditiegetrouw verzorgt het bedrijf dit keer het afsluitende vuurwerk. De dagen ervoor is het aan Spanje, Italië, Polen en Portugal om een op muziek gesynchroniseerde vuurwerkshow laten zien. De vijf vuurwerkavonden trekken steeds vele duizenden kijklustigen naar de badstad.

De vuurwerkagenda is als volgt (start om 22u):

19 augustus Spanje, 21 augustus Italië, 23 augustus Polen, 25 augustus Portugal, 27 augustus Frankrijk (winnaar vorig jaar)

Handen uit de mouwen voor het bestuur van ‘Heyst Leeft’

Het bestuur van de heemkring ‘Heyst Leeft’ is gestart met de opkuis van het garnalenbootje, dat 6 jaar geleden op het hellend grasperk bij de Knokkestraat werd neergepoot. Het bootjes doet dienst als historische verwijzing naar de sportvisserij in onze kustwateren. Met schoonmaakproducten, schuurpapier en vereende spierkracht werden zaterdag tussen de buien door vuil en roest verwijderd. Het herschilderen in de Heistse kleuren moet echter wachten tot de weergoden wat toleranter zijn voor de opkalefateraars. In de toekomst zoekt men trouwens ook een oplossing voor de beplanting rondom het vaartuigje. Die wordt namelijk platgetrapt door de vele mensen die bij het bootje poseren voor een vakantiekiekje of een trouwfoto. Dat gebeurt vooral in de lente als de 75.000 narcissen in het wandelperk in bloei staan.

Bourgeois droomt luidop over de reddingsdienst

Bij de officiële start van het zomerseizoen pleitte Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois er zaterdag voor om de redders in kalme periodes ook andere taken te geven. Zo wil de minister onder meer dat het zwemmen tijdens minder drukke periodes slechts op één plaats gebeurt. Op dagen met minder goed weer zouden de redders zich bovendien nog met andere taken moeten bezighouden. Bourgeois denkt daarbij aan strand- en duinenwandelingen organiseren, sport en kinderanimatie. Ten slotte vraagt de minister zich ook af of de redders uitsluitend onder de studenten gezocht moeten worden. Hij ziet mogelijkheden in (water)sportclubs. Veel van z’n opmerkingen zijn evenwel totaal onhaalbaar. Met name in Knokke-Heist is het ondenkbaar dat bijvoorbeeld in minder drukke periodes enkel in Heist zou kunnen gezwommen worden…

17.6.11

Ook Club internationals trainen in Knokke-Heist

De komende weken zal de Noorse international Tom Høgli heel waarschijnlijk in Knokke-Heist te zien zijn. Club Brugge heeft zopas namelijk een akkoord bereikt over de speler met de Noorse klassementsleider Tromsö. De 27-jarige rechterflankverdediger maakte onlangs tegen Portugal nog indruk door Cristiano Ronaldo van Real Madrid, de duurste voetballer ter wereld, uit de wedstrijd te houden. Brugge hoopt dat de Noorse aanwinst op 27 juni samen met de andere internationals kan aansluiten tijdens de voorbereiding van Club Brugge op de terreinen van FC Knokke en VV Westkapelle. Het trainingsprogramma van Club in de badstad gaat komende maandag van start.

Laatste “Geef om Haar” knipdag

In het kader van de actie “Geef om Haar” wordt op de Zeedijk in Knokke-Heist op zondag 26 juni de laatste knipdag van het jaar gehouden. Kappers van De Cliént gaan in een speciaal uitgeruste bus van 10 tot 17u haarstaartjes gratis te lijf. ‘Geef om Haar’ wil vrouwen met borstkanker financieel en emotioneel steunen en hen daardoor dat tikkeltje meer zelfvertrouwen te geven. Deze vrouwen helpen kan door ervoor te zorgen dat het tijdelijk verlies van hun haar iets makkelijker te dragen wordt. Door je paardenstaart van 20 cm te schenken draag je bij tot het Geef om Haar-fonds, zodat vrouwen die het financieel moeilijker hebben zich toch een pruik kunnen aanschaffen. Sinds de start van de campagne in 2008 hebben werden al 9.812 staarten ingezameld. Op 26 juni, op vier dagen van de einddatum van de campagne, zal 'Geef om Haar-ambassadrice' Sophie Dewaele om 14u live de laatste postzakken met verzamelde staarten tellen om dan het finale aantal staarten aan te kondigen.Inschrijven voor deze knipdag is gewenst en kan via info@geefomhaar.be of via 0475 406 602

4 miljoen voor ontwikkeling Belgisch zeevisserijgebied

Tot eind 2013 is er zo’n 4 miljoen euro overheidssteun ter beschikking voor projecten op het vlak van de zeevisserij. Meer bepaald gaat het om projecten die de waarde van visserijproducten verhogen, leiden tot de diversificatie van activiteiten of de opleiding van werknemers in de visserijsector. Ook projecten die de rol voor vrouwen in de visserij versterken of staan voor een duurzaam beheer van de kust en het mariene milieu komen in aanmerking. De eerste periode om projectideeën in te dienen loopt tot 15 september 2011. Een Plaatselijke Groep (PG) onder voorzitterschap van gedeputeerde Bart Naeyaert zal de ingediende voorstellen beoordelen en de middelen verdelen. De PG bestaat uit partners uit de visserijsector, NGO’s en overheidsdiensten. De Provincie West-Vlaanderen werd aangeduid als administratieve en financiële verantwoordelijke.

Dynamische borden moeten zorgen voor betere doorstroming van het verkeer.

Het pendel- en recreatieverkeer van de kust naar Brussel moet straks een stuk vlotter verlopen. Dat heeft minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits vrijdag bekend gemaakt. Maandag start het Agentschap Wegen en Verkeer namelijk met het plaatsen van 66 rijstrooksignalisatie-borden op de E40. Bedoeling is op het traject te komen tot een snelheidsharmonisatie. De nieuwe dynamische borden zullen de doorstroming op het traject bevorderen en de verkeersveiligheid verhogen, aldus de minister. De werken worden ’s nachts uitgevoerd om de hinder zo beperkt mogelijk te houden.

De zon schijnt weer voor de vastgoedsector

Ook in Knokke-Heist worden de appartementen weer sneller verkocht. En dat ondanks het feit dat de prijzen gestegen zijn. In de badstad ligt de vraagprijs voor een appartement nog altijd het hoogst. Men trekt best zo’n 750.000 euro uit als men iets wil aankopen. Dat is volgens de cijfers van Immotheker een stijging van 4,5 procent in vergelijking met vorig jaar. Wie niet op een ‘frank’ moet kijken kan ook nog in het nieuwe Reserve complex in de badstad terecht. Wie daar een onderkomen zoekt kan nog kiezen uit duplexen van 1,3 miljoen of luxeflats van 1,5 tot 2,2 miljoen euro. Ook elders aan de kust gaan de appartementsprijzen weer fors de hoogte in.

Dinsdag korte verkeershinder in de Kalvekeetdijk

Op dinsdagvoormiddag 21 juni zal een aannemer in Knokke-Heist asfalteringswerken uitvoeren in de Kalvekeetdijk ter hoogte van de Natiënlaan. Dat zal gebeuren vanaf 7.30u in de ochtend. Ter plaatse zal de doorgang van het verkeer beurtelings geregeld worden door de politie. Weggebruikers moeten rekening houden met enige verkeershinder.

Burgemeester nam afscheid in Sluis

Donderdagavond heeft Jaap Sala na 8 jaar afscheid genomen als burgemeester van Sluis. De 62-jarige Sala maakt vanaf 1 juli gebruik van de Flexibele Pensioenregeling die bij onze noorderburen geldt. Hij heeft de ambtsketting nu voor een tweetal weken overgedragen aan loco-burgemeester Peter Ploegaert. Sala stond 8 jaar lang aan het hoofd van onze buurgemeente tijdens een vrij bewogen periode in de Sluise politiek. In 2008 mocht Sala koningin Beatrix rondleiden tijdens haar bezoek aan het grensstadje. Op 1 juli wordt de 64-jarige Vlissingse wethouder Jacques Suurmond voor twee jaar waarnemend burgemeester in Sluis. De populaire Suurmond nam donderdag eveneens afscheid in de Scheldemondstad.

16.6.11

Knokke-Heist pakt uit met strandtheater

Met “Appelblauwzeeziek” pakt Knokke-Heist uit met theater op het strand. Het gaat om een unieke voorstelling van De Kopergietery die op zaterdag 25 en zondag 26 juni op het strand ter hoogte van de Zwinlaan wordt uitgevoerd. Het is het verhaal van een man, die zijn geliefde kwijt is. Ze verdween op mysterieuze wijze in zee. Al jaren lang komt hij elke dag naar de waterkant, in de hoop haar terug te zien. Maar zelf durft hij niet naar haar op zoek gaan in de zee, want... hij kan niet zwemmen. Het stuk gaat over het overwinnen van angsten en een op hol geslagen verbeelding. Appelblauwzeeziek' speelt enkel bij vloed, zodat de zee steeds dichter komt. Het is strandtheater geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar en de hele familie. Het hele verhaal én de ingenieuze soundscape werd in een studio opgenomen. Hierdoor krijgt de toeschouwer een perfect luisterspel te horen. Het strandtheater wordt bekeken met een verrekijker. Meer informatie vind je HIER.

Tram- en busverkeer zaterdag verstoord

De busdiensten van De Lijn en de kusttram tussen Knokke-Heist en De Panne zullen zaterdag flink verstoord zijn. Dat is het gevolg van een algemene vakbondsactie. Er wordt trouwens in heel Vlaanderen bij De Lijn gestaakt. Volgens het gemeenschappelijk vakbondsfront is de aanleiding het feit dat het cao-overleg “bijzonder moeizaam verloopt’.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

Vissers vangen vaak veel zwerfvuil

Vissersvaartuigen uit Zeebrugge, Oostende en Nieuwpoort vissen per maand soms 2 ton afval uit zee op. Dat vernam volksvertegenwoordiger Johan Verstreken van Vlaams Minister-president Kris Peeters. Het opvissen gebeurt in het kader van het project “Fishing for litter”. Dat initiatief heeft tot doel zwerfvuil dat in de netten komt plus scheepsafval te verzamelen. Op het eind van de reis wordt het aan wal opgehaald. Erkende verwerkers staan vervolgens in voor de verdere verwijdering van het afval. Een 30-tal schepen uit onze kusthavens neemt actief deel aan het project. Ze krijgen hiervoor gratis bigbags ter beschikking. Per volle zak van 250 liter ontvangen de vissers een premie van 10 euro. Het project “Fishing for litter” wordt gefinancierd met overheidsmiddelen.

Werken Rotonde Kustlaan/Sparrendreef uitgesteld

Op dinsdag 21 juni zouden in Knokke de zebrapaden rondom de rotonde Kustlaan / Sparrendreef vernieuwd worden. De aannemer heeft nu echter aan het gemeentebestuur laten weten dat de werkzaamheden pas na de zomer zullen worden uitgevoerd.

Burgemeester Lippens geschokt door racistisch artikel in de Zwinkrant

De Zwinkrant wordt zwaar op de korrel genomen door het magazine ‘Joods Actueel’. Het blad kreeg namelijk verschillende verontwaardigde reacties naar aanleiding van een artikel dat verschenen is in De Zwinkrant. "Deze krant, die in onze regio verdeeld wordt, zegt dat het er is voor iedereen die de Zwinstreek een warm hart toedraagt. Iedereen behalve de smouzen (scheldnaam voor Joden) die volgens het artikel in de krant “samen met de nazi’s één pot nat” vormen en die wij gewoon “niet mogen” in Knokke". Tenminste dat staat in een anoniem artikel gepubliceerd deze maand. Joods Actueel nam contact op met de politiewoordvoerder van Knokke-Heist, inspecteur Vaneenooghe, die zei formeel dat er geen problemen of klachten gekend zijn over Joden aan de kust. Burgemeester Leopold Lippens, reageert geschokt op het schijnbaar racistisch artikel. “Wat is dat voor onzin? Aan de kust is iedereen welkom, we zijn allen Belgen, dit kan niet, maar gelukkig wordt de Zwinkrant nauwelijks bekeken of gelezen.” In de badstad worden door de gemeente alle nog resterende nummers van de Zwinkrant uit de rekken gehaald. Je leest er HIER meer over.

Hoog bezoek voor Luxemburgse nationale feestdag

Traditioneel biedt de vzw Toerisme in Knokke-Heist aan de Luxemburgse tweedeverblijvers een receptie aan ter gelegenheid van hun nationale feestdag. Dit jaar gebeurt dat op zondag 26 juni in het Cultuurcentrum Scharpoord. Jacques Santer, ex-premier van het Groothertogdom en voormalig-voorzitter van de Europese Commissie is dit keer de eregast. Naar aanleiding van de Luxemburgse 14-daagse wappert in de belangrijkste straten en op openbare pleinen de driekleur van het Groothertogdom.

Pladijs Vis van het Jaar 2011

Pladijs is door de 'sectorgroep visserij' van de VLAM verkozen tot Vis van het Jaar . De organisatie wil daarmee de consument bewust maken van het rijke visaanbod in ons land. In het verleden was de pladijs (of schol) ook al een drietal keer 'Vis van het Jaar'. In 2010 was de zeeduivel aan de beurt. Qua aanvoer is pladijs de belangrijkste vissoort voor de Vlaamse vissers. En toch koopt slechts 8 procent van de gezinnen de vis in kwestie. "Dit jaar is het pladijsbestand trouwens op een historisch hoog niveau. De vissers mogen ongeveer 6.000 ton pladijs binnenbrengen. Dat is vrijwel 20 procent meer dan wat vorig jaar werd opgevist", aldus VLAM. Pladijs is een veelzijdige en dankbare vis in bereidingen. Het visvlees is fijn, stevig, mals en heeft een uitstekende smaak. En in 100 gram pladijs zit amper 1 gram aan vetstoffen. De VLAM heeft verder een receptenfolder met pladijsgerechten samengesteld, die gratis verdeeld wordt in de visverkooppunten.

Speelmanrotonde pas op 15 juli open

De nieuwe Speelmanrotonde op de Heistlaan in Knokke-Heist zal pas op vrijdag 15 juli worden opengesteld voor het verkeer. De werken voor de aanleg van de rotonde ter hoogte van de Heistse deelkern Heulebrug duren langer dan aanvankelijk gepland. De afwerking van de Speelmanrotonde had eigenlijk al moeten klaar zijn voor het begin van de grote vakantie. Voor het plaatselijk verkeer is momenteel één rijstrook beschikbaar. De doorstroom wordt er afwisselend geregeld bij middel van verkeerslichten.

'Zorg voor de Doden" in Museum Sincfala

Eind volgende week doet de tentoonstelling “ Zorg voor de doden” het Sincfala museum in Knokke-Heist aan. Doorheen de eeuwen heeft de mens namelijk op uiteenlopende wijze zijn zorg voor de doden betuigd. In deze rondreizende tentoonstelling brengt Raakvlak, de archeologische dienst voor Brugge en ommeland, een overzicht van de aangetroffen grafrituelen. Het gaat om grafcirkels, brandrestengraven en beschilderde grafkelders uit onze regio. Soms werden ook grafgiften aangetroffen. De tentoonstelling in Sincfala kan bezocht worden van zaterdag 25 juni tot 13 november.


Meer informatie: Sincfala, Museum van de Zwinstreek – Pannenstraat 140 – 8300 Knokke-Heist -050 630 872- sincfala@knokke-heist.be

Openbare consultatie windmolenpark Norther nv

Burgers kunnen de komende 3 weken bij de Milieudienst in Knokke-Heist de aanvraag van Norther nv inkijken voor de bouw van een windturbinepark zo’n 20km buiten de kust van de badstad. Het project zou gerealiseerd worden in een zone van 44 vierkante kilometer ten zuidoosten van de Thorntonbank langs de grens met Nederland. De windmolens zullen zichtbaar zijn vanaf de zeedijk in Knokke-Heist. De volgende documenten zijn online beschikbaar: Milieu-effectenrapport en Niet-technische samenvatting. De geïnteresseerden kunnen hun standpunten, opmerkingen en bezwaren tot en met 22 juli indienen, door middel van een aangetekend schrijven met bericht van ontvangst gericht aan de Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee, Gulledelle 100, 1200 Brussel, ter attentie van Mevr. Sigrid Maebe (voormalig ‘visdirecteur’ van Sea-Life). Mensen die niet in België wonen, kunnen hun opmerkingen indienen tot 21 augustus. De aanvraag kan ook ingezien worden op werkdagen bij de gemeentebesturen van iedere kustgemeente., voor Knokke-Heist: Milieudienst, Verweeplein 1, 050 630 185.

15.6.11

Vraaggesprek met Nicolas Vanhootegem

Bij de start van de Saint-Omer Golf Open heeft 'La Voix des Sports' bij onze zuiderburen een intervieuw gepubliceerd met Knokke-Heistenaar Nicolas Vanhootegem. Het artikel kun je HIER lezen.

Meer treinen naar de kust tijdens de zomer

Naar jaarlijkse gewoonte passen de spoorwegen het aanbod aan tijdens zomerperiode. De nieuwe regeling gaat van start op zondag 25 juni. In de periode tot 28 augustus rijden 60 toeristische treinen naar Knokke-Heist, Zeebrugge-Strand, Blankenberge, Oostende en De Panne. Tijdens het weekend en op feestdagen zullen er 81 toeristische treinen ingezet worden naar deze diverse bestemmingen. Deze toeristische treinen komen bovenop het al bestaande basisaanbod van de NMBS met de IC-, IR- en L-treinen die de grootste steden verbinden met de kust. Tijdens de week rijden er zo 213 treinen naar de zee en tijdens het weekend 183 treinen. Tijdens de weekdagen van juli en augustus kunnen klanten met het Summer Ticket voor slechts 7,50 euro per traject reizen in 2de klas. Het ticket is geldig tussen 2 Belgische stations of onbewaakte stopplaatsen en heeft geen uurbeperking. Het is verkrijgbaar voor een enkele rit, maar ook voor een heen- en terugreis.

Voor meer informatie over dit toeristische zomeraanbod kunnen reizigers terecht bij het personeel in de stations of op http://www.nmbs.be/. Ook worden vanaf 24 juni speciale brochures voorzien in de stations met meer informatie (dienstregelingen,...).

Veerstoep net niet klaar tegen Zwemloop ’t Zwin

Onze buurgemeente Sluis legt binnen enkele weken een zogenaamde veerstoep aan bij het vlondercomplex aan het Jaagpad in de Damse Vaart. Burgemeester en wethouders gaan daarmee in op een wens van Stichting Open Water Zwemmen Zeeuwsch-Vlaanderen. Die gaf aan dat ze tijdens de organisatie van zwemwedstrijden veel moeite heeft gemotoriseerde boten te water te krijgen. Die zijn, in het kader van veiligheid, verplicht. Het college is gevoelig voor dat argument en zegt dat ook de Zwintriathlon er baat bij zal hebben. De nieuwe voorziening kost 8.500 euro maar zal nog niet klaar zijn tegen de jaarlijkse Zwemloop van de Triatlonvereniging ’t Zwin. Die houdt op zaterdag 9 juli voor de zesde keer het evenement, dat deel uitmaakt van het stimuleringsproject “Een zee van sport Knokke-Heist”. Over de Zwemloop en hoe je kan inschrijven lees je HIER meer.

Nieuwe Ramskapellebrug?

De Vlaamse overheid laat een haalbaarheidsstudie maken voor een nieuwe fiets- en wandelbrug over het Schipdonk- en Leopoldkanaal in Ramskapelle. Tien maanden geleden waren adviezen en engagementsverklaringen van diverse instanties in verband met de fietsbruggen in Ramskapelle voorgelegd aan de Vlaamse minister van Mobiliteit. De afbraak van het onveilig geworden bruggencomplex aan de Palingpot betekende voor de fietsers een missing link naar het Zeebrugse havengebied. Dokwerkers en recreanten moeten momenteel onveilige omwegen nemen. De provincie, stad Brugge, de gemeente Knokke-Heist, het havenbestuur, de spoorwegen, en de bevoegde Vlaamse overheidsdiensten hebben maandenlang overleg gepleegd. Als de haalbaarheidstudie positief is, zal er een lange en elegante fiets- en wandelbrug komen. Vlaams minister voor Openbare Werken en Mobiliteit Hilde Crevits heeft daarvoor de nodige kredieten voorzien.

Nieuwe strandjutters en strandloopstroken in Knokke-Heist

Op het strand ter hoogte van de Zwaluwenlaan in Knokke werden twee nieuwe ‘Strandjutters’ voorgesteld. Het gaat om 'alleterrein-rolwagens' in zeewaterbestendig materiaal. Deze stellen mindervaliden, ouderen of gezinnen met jonge kinderen in staat om onder begeleiding tot aan de laagwaterlijn te geraken. De amfibievoertuigen met trekstang kunnen tegen de golfslag en blijven zelfs drijven. De nieuwe modellen, die geëvolueerd zijn van rolstoel tot mobiele ligzetel, zijn door hun ergonomisch concept en lichte constructie ideaal om door zand en water te rollen. De Knokke-Heistse strandjutters kan iedereen gratis ontlenen. Badgasten kunnen hiervoor dagelijks tot zondag 4 september terecht in de eerstehulppost op de zeedijk aan de Zwaluwenlaan in Knokke en ter hoogte van de Parkstraat bij het zwembad De Raan in Heist. Voor de Knokke-Heistse stranden werden ook extra houten loopvloeren aangekocht om van maart tot oktober voor minder mobiele badgasten de bereikbaarheid van strand tot zee te verbeteren. De nieuwe loopplanken ter vervanging van de oude zijn nu verlengd tot aan de hoogwaterlijn.


De strandrolstoelen kan men ontlenen van 11 tot 18.30 uur. Wie zich met de rolstoel in het water begeeft, moet dat altijd doen in een bewaakte zone en zich eerst aanmelden bij de redders, die een ritje door het Noordzeewater niet zullen toestaan als de zee te gevaarlijk is. De gloednieuwe 'passerellen' zijn terug te vinden op het strand van Heist (August Beernaertstraat), Duinbergen (Lentelaan), Albertstrand (Zwaluwenlaan), Knokke (Rubensplein en Lichttorenplein) en het Zoute (Albertplein).

Onderhoudszuinige zebrapaden voor rotonde in Knokke

Komende dinsdag 21 juni worden de zebrapaden bij de rotonde Kustlaan-Sparrendreef in Knokke vernieuwd. De bestaande verharding in mozaïekkeien wordt vervangen door asfalt. De werkzaamheden zullen hoogstens één dag in beslag nemen. De aanpassing is noodzakelijk omdat de keien voortdurend worden losgereden en een blijvende onderhoudslast vormen. Tijdens de werkzaamheden zal de rotonde afgesloten worden voor doorgaand verkeer. De politie voorziet een plaatselijke omleiding.

14.6.11

Diesellocomotief verpulvert stootblok in Zeebrugge

Dinsdag heeft een diesellocomotief in het rangeerstation te Zeebrugge een stootblok verpulvert. De locomotief strandde aan lage snelheid in het zand. "Er raakte niemandgewond bij het incident", vertelt woordvoerster Veerle Van Mierlo vanNMBS Logistics. "De trein moest een manoeuvre uitvoeren om een nieuwelading aan zijn locomotief te hechten, maar de machinist reed een dood spoor in. We onderzoeken nog volop hoe dit is kunnen gebeuren, maar vermoedelijk gaat het om een verkeerde communicatie. Uit gesprekken met de betrokken partijen moet later blijken wat precies aan de basis lag van dit ongeval." De treinbestuurder werd ook op non-actief gezet, een standaardprocedure net na ongevallen.

Rolstoelgebruiker bedreigde jongeman met speer

De politie van Knokke-Heist is in het weekend moeten tussenkomen bij een zwaar incident in de Bayauxlaan. Toen een rolstoelgebruiker en een jongeman mekaar kruisten op het voedpad kwam het tot een hoogoplopende ruzie. Plots haalde de 50-er in de rolstoel een metalen speer uit z’n wandelstok en bedreigde er de jongeman mee. Die heeft de speer met de hand weggeslagen, maar liep daarbij een kneuzing op aan de linkerhand. De opgeroepen politie heeft proces-verbaal opgesteld. De wandelstok met de speer is in beslag genomen omdat het gaat om een verboden wapen.

Toyota wil 2 nieuwe windmolens in Zeebrugge bouwen

Autoconstructeur Toyota wil op zijn terminal in de Zeebrugse achterhaven twee windmolens installeren. Toyota sloot daarvoor een overeenkomst met Evelop Belgium,een afdeling van de energiegroep Eneco. De geplande windmolens zijn elk goed voor 3,0 MegaWatt aan vermogen en leveren bij een gemiddeld windaanbod in totaal ca.17,10 GWh/j op, of het equivalent van het jaarlijks verbruik van 4.900 gezinnen. De turbines worden maximaal 150 meter hoog (tiphoogte of hoogste punt van de wieken) en kunnen na het bekomen van de nodige vergunningen eind 2012 operationeel zijn Daarmee zet Toyota in samenwerking met Eneco de stap naar een meer duurzame bedrijfsvoering. De energie geproduceerd door de windmolens in de achterhaven zal zoveel mogelijk in de haven zelf verbruikt worden, de rest zal op het openbaar net geïnjecteerd worden.

‘Vissersvrouwen’ worden DVD, theater en fototentoonstelling

Eind oktober gaat de provincie van start met ‘Vissersvrouwen’. Met dit mondelinge geschiedenisproject wil men vermijden dat een boeiend stuk immaterieel erfgoed verloren gaat. Aan het project werkten 27 vissersvrouwen mee. Het resultaat van de interviews wordt vanaf 29 oktober op drie wijzen voorgesteld. Om te beginnen verschijnt een documentaire op DVD over het leven als vissersvrouw. Verder komen er theatervoorstellingen en fototentoonstellingen, onder meer in Knokke-Heist. Voor de theatervoorstelling ‘Vesche vis en nieuwe liefde’ interviewde actrice Frieda Vanslembrouck 25 vissersvrouwen langs onze kust. Fotograaf Wouter Rawoens trok in het kielzog van dit project op pad om een verrassende reeks portretten van echte vissersvrouwen te realiseren. Ook Katrien Vervaele, auteur van het boek ‘Vissersvrouwen, 26 levens één verhaal’ verleende haar medewerking aan het initiatief. ‘Vissersvrouwen’ maakt deel uit van een grensoverschrijdend Europees project over maritiem erfgoed getiteld ‘heritage and maritime memories in the 2 seas region’. Dit initiatief wordt gesteund door het EFRO via het Interreg IVA 2 Zeeën-programma.

Gulden Spoor voor Zeebrugse havenbaas

Elk jaar reikt de 'Beweging Vlaanderen-Europa' haar Gulden Spoor voor economische uitstraling uit aan mensen die zich hebben onderscheiden op sociaal-economisch terrein. Dit jaar gaat de bekroning naar MBZ-voorzitter Joachim Coens en naar Hans Bourlon en Gert Verhulst van Studio 100. De uitreiking van de Gulden Spoor vindt plaats in het kader van de viering van de Vlaamse feestdag op 11 juli. Coens zal zijn Gulden Spoor ontvangen op 10 juli in het stadhuis van Brugge. Hans Bourlon en Gert Verhulst krijgen hun onderscheiding een dag later in Brasschaat. Eerdere laureaten van de Gulden Spoor zijn onder meer Antwerps havenbaas Eddy Bruyninckx en gewezen Volvo-topman Peter Leyman.

Activiteiten in en rond Knokke-Heist

Activiteiten in en rond Knokke-Heist (klik voor meer info)


19.06.2011: Heist Graaf d'Ursellaan: Boulevardfeesten

28.09.2011: Schuttersplein Knokke: 26ste Scholenveldloop

24, 25 & 26.06.2011: Paintballweekend in Knokke-Heist

Toerismewedstrijd in Knokke-Heist levert “zeesnuiven” op

De eerste ‘Wat doe jij vandaag?’-wedstrijd van Toerisme Knokke-Heist is zopas gewonnen door Nicole Aeben, die in Brussel woont, maar in de badstad geboren werd. Zij kwam met “zeesnuiven” op de proppen; een nieuwe, originele activiteit. Winnen deed ze door deel te nemen aan de ludieke wedstrijd op www.watdoejijvandaag.be. De opdracht: twee favoriete activiteiten in Knokke-Heist aanvinken en zelf een derde originele belevenis bedenken. Nicole koos voor ‘zeesnuiven’, een nieuwvorming die direct tot de verbeelding spreekt. De lancering van het begrip ‘zeesnuiven’ legde Nicole geen windeieren. Haar verrassende combinatie leverde alvast een gastronomisch diner ter waarde van € 250 op. Daarnaast lonkt sowieso eeuwige roem, want Nicole Aebens eigenzinnige activiteitentrio verschijnt op bierviltjes en affiches. Binnenkort kan men haar creatie overal bewonderen in Knokke-Heist… Elke maand is er trouwens een nieuwe winnaar. Meespelen met de ‘Wat doe jij vandaag?’-wedstrijd kan nog tot 31 oktober.

Geert Hoste met een halve eeuw beste cartoons

Speciaal voor de 50ste editie van het Cartoonfestival in Knokke-Heist heeft cabaretier Geert Hoste een keuze gemaakt uit de beste cartoons van de voorbije halve eeuw. Deze speciale uitgave werd voorgesteld in 't Boerenhof in Heist, de oorspronkelijke bakermat van het Cartoon- en Humorfestival. Uit het boek blijkt ondermeer dat er in 50 jaar veel veranderd is qua stijl en de manier waarop onderwerpen worden uitgewerkt. Relaties, religie, natuur, seksualiteit, politiek, geschiedenis: geen enkel onderwerp is veilig voor de scherpe blik van de cartoonisten. Als kind sleepten de ouders van Geert Hoste hun zoon mee naar de Cartoonale en het Humorfestival van Heist. “Zonder Heist en later Knokke-Heist was ik geen humorist geworden, maar eerste minister of controversieel burgemeester” aldus een olijke Geert Hoste tijdens de presentatie van het jubileumcartoonboek.

Nederlanders fietsen naar Knokke-Heist voor de Stichting Oscar

Twee vrouwen uit het Nederlandse Biddinghuizen in Oostelijk Flevoland zijn met de fiets onderweg naar Knokke-Heist. Ze zijn maandag gestart en zijn vastberaden de fietstocht van zevenhonderd kilometer in zeven dagen te volbrengen. De dames fietsen naar Knokke, onder het mom "Oscar knokt voor zijn leven en wij fietsen naar Knokke voor Oscar". Ze laten zich sponsoren en zamelen op die manier geld in voor de Stichting Oscar. Maandag is de 25-jarige zoon Oscar van één van de dames namelijk in het Budwig Center in het Spaanse Marbella een behandeling gestart. De kliniek is zijn laatste hoop om de uitgezaaide darmkanker in zijn lichaam te overleven. De teller van de Stichting Oscar staat inmiddels op 2500 euro.

Geslaagd voorjaar in Knokke-Heist

Alhoewel het tijdens het voorbije pinksterweekend druk was in Knokke-Heist, waren er minder toeristen dan tijdens het zonnig verlengde weekend van vorige week. De drukte had vooral te maken met de activiteiten zoals de White Party in het Casino Knokke, de Scapa Sports Beach Polo en de Gentlemenrace in Heist. Door het minder goede weer waren er minder last minute boekingen, toch was de bezetting goed. Tweede verblijvers waren er echter wel volop. Dat was ook het geval met de dagjesmensen. Vooral kwamen veel Nederlanders shoppen in de badstad. Beduidend minder jongeren trokken echter naar zee. Dat had zoals elk jaar te maken met de examens. De algemene conclusie is echter dat bij de toeristische sector in Knokke-Heist het voorjaar 2011 als zeer geslaagd te boek staat.

Bekijk HIER de diashow van Fred van Soomeren over het Scapa Beach Polo gebeuren

13.6.11

Winst voor Knokke-Heistse powerboaters in Malta

In Valetta op het eiland Malta heeft het Knokke-Heistse team het nieuwe powerboating seizoen met succes ingezet. Het Furnibo Team van Pierre Colpin en Frank Hemelaer heeft de openingsrace van de UIM Malta Ocean Grand Prix in de wacht gesleept. De Knokke-Heistenaars toonden zich in de Evo Class de snelste in de Enduro en de Sprint Race. Het is een uitputtingsslag geworden, waarbij het team het niet alleen moest opnemen tegen vinnige concurrenten zoals de Zweeds-Amerikaanse ‘Lucas Oil’ boot, maar ook tegen een ruwe zee en een verzengende hitte. De Knokke-Heistse powerboaters richten nu hun aandacht naar de volgende wedstrijden in het Ocean Grand Prix World Endurance kampioenschap. Die krijgen van 5 tot 7 augustus hun beslag in Den Helder. Dit seizoen mikken de Knokke-Heistenaars trouwens op de wereldtitel.

Weer bejaarde vrouw overvallen in Knokke-Heist

In Knokke is in het weekend andermaal een bejaarde vrouw overvallen. Net als vorige week waren er ook dit keer twee daders. De bejaarde dame werd door een van de overvallers in bedwang gehouden toen ze in de late namiddag in de Zwinlaan in het Zoute uit de wagen stapte. De andere trok een zeer dure ring van haar vinger. Daarna vluchtten de daders weg in hun wagen. De politie is volop bezig met het onderzoek en vergelijkt nu de twee gelijkaardige overvallen. Een spoor is er momenteel nog niet.

Zeedijk weer verkeersvrij vanaf 4 juli

De zeedijk van Knokke-Heist wordt van 4 juli tot 8 september weer verkeersvrij. Dat betekent dat voertuigen tijdens de zomervakantie van 10.30 tot 22 uur geen toegang hebben tot de dijkboulevard. Met de verkeersvrije zones gaat het om de zeedijk tussen de Elizabetlaan en de Parkstraat, tussen de Anemonenlaan en de Majoor Quaillestraat en tussen de Meerlaan en Oosthinderstraat. Tijdens de verkeersvrije periode zijn de verzinkbare palen in werking. De toegang tot de verkeersvrije zones is dan enkel toegelaten voor hulpdiensten en houders van een badge. Een dergelijke vrijgeleide kan bekomen worden door vaste bewoners, tweede verblijvers of toeristen die een garage hebben of huren op de zeedijk. Om hiervoor een toelating te krijgen dient men zich aan te melden bij de dienst Verkeersbeleidszaken van de Lokale Politie in de Rijkswachtlaan 42. Bij de maandwissel, op 31 juli en op 1 en 31 augustus is het tijdelijk opnieuw mogelijk om overdag op de zeedijk te rijden.


Een badge en doorlaatbewijs kunnen worden afgehaald vanaf maandag 20 juni , op bovenstaand adres. Enkel elke werkdag tussen 9 en 12 uur.

Voor meer inlichtingen: dienst Verkeersbeleidszaken van de lokale politie Damme/Knokke-Heist in de Rijkswachtlaan 42; dit enkel elke werkdag van 9 tot 12 uur, of telefonisch op het nummer 050 619 640.

Paintballweekend in Knokke-Heist

Tijdens het weekend van 24, 25 en 26 juni wordt een paintball terrein ingericht op het oud voetbalveld te Westkapelle. Het gaat om een initiatief van de Jeugdraad Knokke-Heist en Jeugdclub ’t Verzet. Het gebeuren is bedoeld als ontspanning tussen of na de examens. Alle jongeren uit Knokke-Heist krijgen de kans om in groep de ‘war zone’ van meer dan 3.000 vierkante meter te betreden en de tegenstander uit te schakelen. Alle deelnemers worden voorzien van een speciaal masker en overall. Marshalls (scheidsrechters) zorgen er voor dat op het terrein alle veiligheidsvoorschriften strikt worden nageleefd.


Meer informatie vind je HIER.
Stijn De Cock, M 0499 965 654, E stijn@jkh.be
Thierry Coryn, M 0495 322 565, E thierry.coryn@telenet.be

Verkeerschaos voor Knokke-Heist / Zeebrugge

Dinsdag 14 juni wordt het verkeer tussen Knokke-Heist en de rest van de kust extra moeilijk. Dan beginnen namelijk de schilderwerken aan brug nummer 3 van de Vandammesluis in Zeebrugge. Van het meest zeewaartse bruggenpaar gaat het om de brug die nog niet blauw geschilderd is. De werken zullen tien maanden lang voor een absolute verkeerschaos zorgen. Die wordt vooral veroorzaakt door de voorrang die aan het tramverkeer gegeven wordt op momenten dat de landwaartse bruggen opgehaald zijn. De hoge tramfrequentie in de zomer zal de verkeerschaos nog groter maken dan in het verleden. Door het aanpassen van de verkeerslichten donderdag kreeg het verkeer de voorbije dagen al een klein voorproefje van de problemen die auto’s en vrachtwagens te wachten staan.

Knokke-Heistse golfspeler verdedigt Belgische kleuren in Frankrijk

De Franse krant Le Monde schrijft maandag in z’n sportkatern dat Knokke-Heistenaar Nicolas Vanhootegem dit keer de enige Belg is die deelneemt aan de Golf Open van Saint-Omer. De 15de editie van de wedstrijd op het parcours van de “Val de l’Aa” is door een prijzenpot van 600.000 euro de tweede belangrijkste golfwedstrijd in Frankrijk. In totaal treden 156 golfspelers aan uit 27 landen. De wedstrijd wordt gespeeld van 16 tot 19 juni.

12.6.11

Eric Suy Award voor For Freedom in Knokke-Heist

Afgelopen weekend werd in Ramskapelle de Professor Eric Suyprijs 2011 uitgereikt aan het For Freedom Museum, samen met een oorkonde en ereplaket. Daarmee wil men belangrijke kleinschalige initiatieven steunen die bijdragen tot het socio-cultureel toerisme in Vlaanderen. De prijs bedraagt 6.000 euro. Het geld zal worden gebruikt om het museum verder te verfraaien. Het For Freedom Museum opende 2 jaar geleden en is gewijd aan de bezetting en bevrijding van de grensoverschrijdende Zwinstreek in de herfst 1944. De stichters Freddy en Danny Jones, Loes en Patrick Tierssoone, zijn er in geslaagd om een grote hoeveelheid authentiek materiaal uit die periode bijeen te brengen. De Bahaat tentoonstellingsruimte, met de recentste opgravingen, (Spitfire, Dora) is ondertussen opengesteld voor het publiek.**Het museum is iedere dag geopend van 10 tot 17 uur (uitgenomen maandag). For Freedom Museum, Ramskapellestraat 91/93, Ramskapelle, 8300 Knokke-Heist Tel. 050.68.71.30 info@forfreedommuseum.be http://www.forfreedommuseum.be/

Nieuwe baggervaartuigen voor DEME

De baggergroep DEME heeft zijn nieuwe sleephopperzuiger ‘Breughel’ te water gelaten. De naamgeving gebeurde door Bernadette Prignon, de kamervoorzitter van het hof van beroep van Luik en tevens echtgenote van minister van Financiën Didier Reynders. De nieuwe sleephopperzuiger met een inhoud van 11.650 m³, werd gebouwd op de werf van IHC Merwede in het Nederlandse Krimpen aan den IJssel. Het schip zal kunnen baggeren tot op dieptes van 43 m, doch werd ontworpen om evengoed in ondiep water te kunnen baggeren. Daarom zal de sleephopperzuiger zels met maximale belading slechts een diepgang van 8,15m hebben. DEME bouwt momenteel nog acht grote en moderne baggervaartuigen. Daaronder ook de 30.000 m³ mega-sleephopperzuiger “Congo River”, waarvan de officiële naamgeving op 8 juli in Zeebrugge zal gebeuren.

Zelf kiezen om waardig te sterven ?

Dit hete hangijzer wordt maandagavond 13 juni behandeld op BBC2 in het programma van Sir Terry Pratchett "Choosing to Die". Het programma begint om 22u Belgische tijd. Het betreft een zeer controversiële documentaire. De maker van het programma lijdt zelf al drie jaar aan dementie.


"Choosing to Die" Monday 13 June 10:00 pm BBC2
Don't let the fog of other people's outrage blind you to the profound questions about self-determination, quality of life and personal choice asked by author Terry Pratchett in what has become a hugely controversial documentary. In one of its periodic paroxysms of moral fury, what used to be known as "Fleet Street" has saddled up the highest horse to protest at the broadcasting of an assisted suicide. But surely television has a contribution to make to the debate about one of life's great questions: should we be allowed to choose the time and manner of our own deaths? In Choosing to Die we witness the final moments of Peter, who suffers from motor neurone disease and travels to Switzerland to end his life. Sir Terry, who has Alzheimer's, explores his own feelings. He wants to die at a time of his choosing, but when the time comes, he wonders, will this be possible?