28.3.08

Roemeense Cartoons

Vanaf nu tot midden april kan men in het gemeentehuis van Merchtem even gaan lachen. Op de eerste verdieping stelt het Merchtems Roemeniëcomité een selectie van Roemeense cartoons tentoon. Al deze cartoons komen uit de collectie van het Internationaal Cartoonfestival van Knokke-Heist. In het verleden gingen in de badstad trouwens reeds heel wat Roemeense inzendingen met een gouden, zilveren of bronzen hoed aan de haal.

Drugskoppel uit Knokke-Heist opgepakt

Het parket in Brugge vraagt bij de onderzoeksrechter de aanhouding van een koppel uit Knokke-Heist. De man van 31 en de vrouw van 26 zouden de voorbije twee maanden minstens 300 gram cocaïne hebben verkocht in Knokke-Heist. Het koppel ging de drugs in Antwerpen halen. Ze huurden daarvoor een wagen. Dat gebeurde de voorbije maanden veertien keer.

Loop van de Bevolking

Meer info over geboorten, huwelijken en overlijdens de afgelopen week vind je HIER

Het wordt zomertijd

Alhoewel de huidige lente meer op winter lijkt begint dit weekend weer de zomertijd. In de nacht van zaterdag op zondag gaat de klok om 2u een uur vooruit. Dat betekent: een kortere nachtshift voor wie werken moet, en een uur minder lang uitgaan voor de jeugd. De zomertijd begint op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober. Hoe men kan onthouden wanneer de klok vooruit of achteruit moet? Eenvoudig: in het VOORjaar gaat de klok een uur VOORuit. Maar de pc doet dat wel voor je.

Diefstal met list: weet wie bij u aanbelt!

Raadgevingen van de Preventiedienst in Knokke-Heist kun je lezen in ORO NieuwsMAGAZINE

Balans koude vroege Lentenprikkel

Zopas is in Knokke-Heist de balans opgemaakt van de voorbije Lenteprikkel. In totaal hebben 32 vrijwilligers de ijzige wind getrotseerd om afval te ruimen in de omgeving van het evenementenstrand ter hoogte van het Bosje van Heist. Onder hen leerlingen van de basisscholen Het Anker en De Vonk, en het Bernardusinstituut. In een mum van tijd werd op het relatief kleine stuk strand 153 kilo afval bijeengeraapt. Tachtig procent van het zwerfvuil bestond uit hout en plastic. Alles werd vervolgens deskundig gesorteerd en afgevoerd.

Dringende wegwerkzaamheden Lippenslaan/Dumortierlaan

Ook in de badstad zelf loopt het verkeer de komende weken niet op wieltjes. De oostelijke rijbaan van de Lippenslaan zal vanaf maandag 7 april afgesloten worden voor het verkeer tussen het Maurice Lippensplein en de Victor Lamoralstraat. Dat is nodig voor dringende herstelling van het wegdek. Aangezien ook ter hoogte van de Dumortierlaan het zware vervoer van bouwmateriaal heeft gezorgd voor verzakkingen in het wegdek, zal dàt gedeelte meteen worden meegenomen van zohaast de nodige betonklinkers geleverd zijn. Concreet betekent dit, dat de zeewaartse kant van het kruispunt Lippenslaan-Dumortierlaan versperd zal zijn van maandag 14 tot vrijdag 25 april.

Knokke-Heist spoedig onafhankelijk eiland?

Knokke-Heist wordt een eiland. Dat gebeurt echter nog voor de opwarming van de aarde kan toeslaan. Donderdag werd de bereikbaarheid van de badstad nog maar eens zwaar op de proef gesteld. Een tijd lang was de Dudzelestraat in Westkapelle afgesloten voor het verkeer. Dat was het gevolg van een zwaar ongeval. Omdat zoveel andere ongecoördineerde wegwerkzaamheden aan de gang zijn wordt de bereikbaarheid van Brugge en de kustgemeenten langzamerhand onmogelijk. Daaruit blijkt minstens de incompetentie van de overheid en de wegbeheerders. Met het wegengeklungel in onze regio overtreden de verantwoordelijken meteen ook de geest van de Europese verdragen die “vrij verkeer” garanderen. Maakt Knokke-Heist eigenlijk nog wel deel uit van de Unie?

Open VLD port mensen met een kort geheugen

Kathleen van der Hooft, fractieleider van de Open VLD in Knokke-Heist, stelt dat burgemeester Lippens lijkt te willen vergeten dat de badstad de belastingen voor 2008 op de valreep reeds herschikt heeft. Dat kwam neer op een verhoging met 6 miljoen euro. Dat gebeurde door het optrekken van de opcentiemen van 1500 naar 1900. Om te kunnen in aanmerking komen voor het Sociaal Pact werd dan wel de milieubelasting afgeschaft. Maar meteen steeg weer de prijs van de afvalzakken. Van der Hooft reageert op het feit dat burgemeester Lippens gisteren verklaarde kwaad te zijn omdat de Vlaamse gemeenschap de autonomie van de gemeenten aantast. Die autonomie werd door Napoleon vastgelegd in de Wet van 27 Ventôse van het jaar VIII, wat overeenkomt met de 18de maart 1800.

Visserij probeert zwart paasweekend te verteren

Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE

Maritieme rijping van dure cognac begint in Zeebrugge

Het lijkt onwaarschijnlijk maar toch blijkt dat een Franse Cognac reklame maakt met het feit dat een deel van het rijpingsproces van hun product op zee gebeurt. De "Kelt Ocean Matured Cognac" wordt namelijk in eiken vaten vanuit Zeebrugge in oostelijke richting helemaal rond de wereld gestuurd. Dat blijkt voor de cognac veel beter dan een westelijke vaart. Het verschepen gebeurt aan boord van een containerschip van Evergreen. De vaten gaan via de Middellandse Zee, Japan, de Stille Oceaan, het Panama Kanaal terug naar Europa. Hier wordt de geschommelde cognac dan op flessen getrokken.


Je leest er HIER meer over.

Delen kustbaan laten verzanden?

Gedeputeerde Patrick Vangheluwe (SP.A) relativeert de ongerustheid van de kustbeheerders over ingrepen aan de kustbaan tussen Knokke-Heist en De Panne. Er wordt geopperd om bepaalde gedeelten ervan te laten verzanden of verduinen. 'We hebben een mobiliteitsstudie besteld over de kustbaan omvat', zegt Vangheluwe. 'Die is nog niet afgewerkt. Onder meer de opmerkingen van de kustgemeenten op het plan moeten er nog in opgenomen worden. Het is de bedoeling om met de studie als basis een groot debat met alle betrokkenen op gang te trekken.' 'In de loop der jaren gebeurden al heel wat ingrepen die op het lijf van bepaalde gemeenten waren geschreven, maar waarbij geen rekening gehouden werd met globale effecten. Er moet mijns inziens enige uniformiteit komen en we moeten vermijden dat de baan dichtslibt.'

27.3.08

Nicolas Vanhootegem 42ste op Madeira

Nicolas Vanhootegem is op het Portugese eiland Madeira 42ste geworden tijdens de Madeira Island Open. De 35-jarige Knokke-Heistenaar, die na een sterke derde ronde was opgeklommen naar de 15de plaats, viel tijdens de vierde ronde terug naar de 42ste plaats. De Madeira Open is een manche van de European Tour. Dit is het beste resultaat van Vanhootegem dit seizoen.

Mosselvissers in Zierikzee en Politiek in Sluis voeren actie

Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE

Voldoende parkeerruimte voor Cavaliabezoekers

Binnenkort start de aannemer met het nivelleren van het terrein naast het station van Knokke. Dat is de eerste stap voor het bouwklaar maken van de hele verkaveling Duinenwater. Door het effenen van het perceel komt meteen ook een voorlopige randparking beschikbaar. Die zal deze zomer worden ingezet voor het opvangen van de extra trafiek die het paardenspektakel Cavalia zal teweeg brengen in de badstad. Op het genivelleerde stuk grond zullen via de Nieuwstraat 600 auto’s kunnen parkeren. “Dat is ruim voldoende” zegt schepen Luc Lierman. “De verwachting is dat per voorstelling slechts ruimte voor 400 wagens zal nodig zijn. Mensen komen namelijk meestal samen in één auto. Verder zullen ook heel wat Cavaliabezoekers met trein of tram in de badstad arriveren”. Tekort aan parkeergelegenheid in dat deel van Knokke zal er dus alvast niet zijn. Rechts achter het station is bij het begin van de Knokkestraat trouwens sinds vorige zomer ook reeds een parking beschikbaar waar zo’n 200 wagens een plaats kunnen vinden.


Over het paardenspektakel lees je meer in CAVALIA KOMT NAAR KNOKKE-HEIST

Vlaams Belang wil net IJzerpark

Het Vlaams Belang heeft bij burgemeester Lippens geïnterpelleerd over de staat van het pas heraangelegde IJzerpark in Knokke. De zogeheten "Garden of pleasure" is blijkbaar vanwege de hoeveelheid hondenpoep in het park geen "Welriekende Dreef". In een bondige tussenkomst vroeg raadslid Frank De Smet om in het IJzerpark zo snel mogelijk vuilnisbakjes te plaatsen. “Dat is iets dat we alleszinds moeten doen”, gaf de burgemeester onmiddellijk toe. Ook stelde hij streng optreden in het vooruitzicht tegen hardleerse hondenbaasjes in de badstad.

Canadese Bevrijdingsroutes in onze regio

Je leest er meer over in CANADEZENMARS * BEVRIJDINGSMARS

Week van de Zee met steeds ruimer aanbod

De ‘Week van de Zee’ vindt dit jaar plaats in 10 kustgemeenten en loopt van 25 april tot 11 mei. Het initiatief van de Provincie West-Vlaanderen wil de aandacht vestigen op de zorg voor natuur en milieu waarbij het ontdekken, beleven en leren kennen van zee, strand en duinen centraal staat. Het thema van deze editie is ‘aan zee VOELT het anders’ en richt zich zowel tot scholen als tot bewoners en toeristen. Ook het Provinciaal Natuurpark HET ZWIN zet tijdens de ‘Week van de Zee’ haar deuren wijd open voor groot en klein: op een uitgestippelde route doorheen het park zorgen een 15-tal 'stopplaatsen' voor gratis smaakmakertjes van alle workshops, wandelingen en activiteiten die het Zwin aanbiedt aan haar bezoekers. Daarnaast organiseert Natuurpunt een hele reeks geleide wandelingen in de Knokke-Heistse natuurgebieden. Verder kan men voor natuurgebonden onderwerpen ook terecht bij het Fotofestival, het Heistse Sincfalamuseum en het Visserijmuseum in Breskens. Wie daarenboven lekkers uit zee wil proeven, kan in Knokke-Heist terecht in 5 restaurants die tijdens de “Week van de Zee” een aangepast ‘vismenu’ serveren onder de noemer ‘Watertanden aan de kust’.


Het volledige "Week van de Zee" programma kun je bekijken in ORO NieuwsMAGAZINE

Ook aanwinsten voor FC Heist

Ook bij FC Heist wordt getimmerd aan een sterker team voor volgend seizoen. De ploeg haalde al minstens zes versterkingen binnen. Het gaat onder meer om Helinton uit Blankenberge en Junior De Oliveira, die van FC Knokke overkomt. Andere nieuwelingen zijn Doom van Eendracht Brugge, Tavernier uit De Haan, Timmerman van Oedelem en aanvaller Gregori Pawella (foto) van VV Westkapelle. De overeenkomst met Vlerick en Kerkeni van FC Knokke zou voorlopig nog niet helemaal rond zijn.

Lippens niet blij met Sociaal Pact

Wellicht zal er in 2009 in Vlaanderen geen enkele nieuwe gemeentebelasting bijkomen en worden er integendeel zelfs belastingen afgeschaft. Een beperkte steekproef leert dat het verzet dat aanvankelijk bestond bij sommige gemeenten tegen de ondertekening van het fiscaal pact met de Vlaamse regering, is weggeëbd. Alle ondervraagde gemeenten gaan net als Knokke-Heist het pact ondertekenen. De overeenkomst houdt in dat gemeenten 100 euro per inwoner krijgen als ze voor 2009 en volgende jaren beloven een aantal belastingen niet meer te innen, niet te verhogen of niet in te voeren. Burgemeester Lippens is er alvast niet gelukkig mee. Hij vindt dat de vrijheid van de gemeenten beperkt wordt. "We zijn enkel nog marionetten" aldus Lippens.

Weerklank voor fotofestival tot in de Cubaanse pers

Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE

26.3.08

Vragen rond veiligheid op vissersvaartuigen

De veiligheid aan boord van de Belgische vissersschepen is groter dan ooit. Dat zegt de rederscentrale. Eigenaars investeerden de voorbije jaren veel in allerlei veiligheidssystemen. En pakweg 150 bemanningsleden volgden een workshops om hun kennis over stabiliteit en veiligheid op te frissen. De risico's op ongevallen worden zoveel mogelijk beperkt, maar helemaal uitsluiten kan je niet. Dat werd dit weekend nog maar eens bewezen. Zondagmiddag sloeg Heistse de schipper van de Zeemeeuw voor de Britse kust overboord en verdronk. Zaterdag werd een jonge visser tijdens een reddingsoperatie in Oostende zwaar gewond. "Met de economische moeilijkheden die we nu hebben in de visserij is het een extra zware slag dat zulke dingen er moeten bijkomen. Ik denk dat de hele sector serieus aangedaan is", zegt Emiel Brouckaert van de Rederscentrale. Onderzoek moet uitwijzen wat er precies gebeurd is maar de veiligheidsmaatregelen zijn streng gereglementeerd en ze worden goed gecontroleerd. Eigenaars hebben de jongste jaren flink geïnvesteerd in radars en allerlei andere veiligheidssystemen. Sommige, zoals Urbain Wintein van de "Deborah Zeebrugge 21", zelfs meer dan wettelijk voorgeschreven. "Ik weet niet wat we nog meer kunnen doen. Voor het ogenblik gaat het niet goed in de sector. Laat ons eerlijk zijn. Maar dat wil niet zeggen dat we moeten inboeten op vlak van veiligheid", zegt reder Urbain Wintein. Beter beveiligde schepen dan pakweg 20 jaar geleden dus en bij slecht weer gaat de schipper vaak sneller dan vroeger beslissen om aan wal te gaan. "Dat varen in slecht weer is momenteel economisch totaal niet rendabel. Als er minder gevangen wordt bij slecht weer en met die dure gasolieprijzen is dat niet rendabel. Dat is punt één. En ten tweede. We zitten met een bepaald aantal vaardagen dat we op zee mogen. In een jaar zijn er 365 dagen. Je moet sowieso tegen de kant gaan liggen. Liever met slecht weer dan met goed weer", zegt reder, schipper Benoit Beernaert. Sinds vorig jaar worden ook workshops georganiseerd over veiligheid en stabiliteit van het schip. 150 van de 500 vissers volgden de cursus. Previs die de cursus organiseert, test ook een werkvest uit dat automatisch opblaast als je overboord valt en ook alarm slaat in het schip. "De frequentie is dezelfde als die van de internationale hulpdiensten zodat ook helikopters die in de buurt zijn er snel bij zijn", zegt Rudi Vanagt van Previs. Drie schepen zijn bij wijze van proefuitgerust met de vesten. Er wordt nu onderzocht of het systeem op alle vissersschepen kan worden ingevoerd.

Zwaluwen in nesten betalen huur

Mensen in Knokke-Heist die de komende tijd vaststellen dat ze zwaluwnesten in hun tuin of stallingen hebben doen er goed aan contact op te nemen met de milieudienst. Het gemeentebestuur geeft namelijk voor het 6de jaar op rij subsidies aan inwoners die huis –en boerenzwaluwen “onderdak” verlenen. Deze toelage bedraagt 25 euro per jaar voor een kolonie kleiner dan 3 nesten. Maar, mits het afsluiten van een beheersovereenkomst, kan dit zelfs oplopen tot 130 euro. Op 15 juni sluit het gemeentebestuur de inschrijvingen af. Inwoners die al eerder in het project stapten hoeven zich niet opnieuw aan te melden. Vorig jaar telde de badstad 592 bewoonde nesten. Het gemeentebestuur hoopt nog deze lente de kaap van de 600 te overschrijden!

Voor meer info: Milieudienst Knokke-Heist, tel. 050 630 179

Kan de politiek het mosselprobleem oplossen?

Kamerleden in Nederland proberen nog deze week tot een vergelijk te komen tussen de milieubeweging en de mosselsector over de mosselzaad-visserij op de Waddenzee. De "producentenorganisatie mosselen" stelt dat de mosselvissers zich gegijzeld voelen door de natuurbeweging. De mosselkwekers waarschuwen dat de financiële positie zo onder druk staat dat meebetalen aan het onderzoek naar duurzame mosselzaadvisserij moeilijk kan worden. Als er geen oplossing uit de bus komt dan ziet het er naar uit dat ook bij ons over een paar jaar geen Zeeuwse Mosselen meer op het menu zullen staan wegens: onvindbaar of onbetaalbaar. Inmiddels verschijnen boven autostrades bij onze noorderburen spandoeken gericht tegen de Groene Gardisten en milieuclubs die de mosseldorpen "vermoorden".

Sportcomplex Laguna wordt nog wat fraaier

Ondanks het feit dat de voorbije twee jaar het vroegere Laguna Tenniscentrum grondig werd vernieuwdbouwd blijkt dat voor de goede werking van het Sportcomplex toch een aantal extra aanpassingen moeten gebeuren. De gemeenteraad heeft dan ook het licht op groen gezet voor een paar verbeterings- en verfraaingswerken. Zo komt er een sanitair blok voor de cafetariagebruikers. Verder wordt de toegangszone mooier aangekleed en krijgen diverse kale muren een fleurig laagje verf. Ook worden geluid en akoestiek verbeterd in de ruimtes die in gebruik zijn voor squash, judo en aerobics. Tenslotte is nog een publiciteitsbord voorzien aan de straatzijde. De werken worden geraamd op ruim 275.000 euro.


Voor meer info omtrent het nieuwe Laguna Sportcentrum klik HIER

’t Verzet rockt niet meer

De bouwvallige schuur achter jeugdhuis ’t Verzet in Knokke wordt afgebroken. Tot kort geleden werden in het pand nog optredens georganiseerd. Eind vorig jaar was er met name een Rocknight, waarbij de schuur dienst deed als gelegenheidsconcertzaal voor plaatselijke en internationale bands. Nu wordt het gebouw om veiligheidsredenen gesloopt. Ook in het jeugdhuis zelf zullen werken worden uitgevoerd. Meteen zal, volgens burgemeester Lippens, gecontroleerd worden of in het pand alles nog veilig is. De afbraakwerken en de plaatsing van een fietsenstalling voor het aanpalende schoolgebouw De Vonk zal ruim 7.000 euro kosten.

FC Knokke denkt druk aan het nieuwe voetbalseizoen

Bij FC Knokke is men volop in de weer met het samenstellen van de nieuwe ploeg voor komend seizoen. Er zijn heel wat verschuivingen op komst. Nieuwkomers zijn Kevin Vanhessche, die voor Oostkamp speelt. Verder Jasper Schotte uit Maldegem en de kleine maar felle Gregorio Salhi (foto), die uit Blankenberge afzakt. Van bij KSK Maldegem wordt ook de 17-jarige jeugdspeler Diederik Voordeckers aangetrokken. FC Knokke is momenteel nog op zoek naar een extra keeper, een spelverdeler en een spits. Een handvol spelers verlaat ook de ploeg. Het gaat om Goes en Watty, die het in Bredene gaan proberen. Verder Devarrewaere en Vanden Bergh die voor Wingene zullen spelen. Helio Junior De Oliveira gaat in Heist bij z’n vader-trainer de goals maken. Tenslotte verdwijnen nog Boey en D'Hooghe, plus mogelijk ook Devooght.

25.3.08

Drugsbende veroordeeld

Vijf leden van een drugsbende uit Knokke-Heist, De Haan, Oostende en Jabbeke hebben vandaag van de correctionele rechtbank in Brugge werkstraffen of celstraffen met uitstel gekregen voor de verkoop van XTC, cocaïne, heroïne en amfetamine. Ze deden dat in De Haan en Antwerpen. De feiten dateren van de periode juli 2004 tot december 2006.De straffen variëren tussen twee jaar en acht maanden met uitstel onder voorwaarden of werkstraffen tot 150 uren. De vijf kregen ook geldboetes van 5.500 euro waarvan tot 1.100 euro effectief.

Minigolfen in kunst in de Scharpoord tuin

Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE

Chequezwendelaar heeft het op dure wagens gemunt

Autohandelaars in Knokke-Heist werden gewaarschuwd voor de praktijken van een oplichter die het op dure wagens gemunt heeft. De man, vermoedelijk een Nederlander, doet garages in onze regio aan en zegt een of andere prijzige auto te willen kopen. Hij betaalt met een bankcheque, maar doet dat op een moment dat de banken gesloten zijn. Zo kan de geldigheid van de cheque niet worden nagetrokken. Goedgelovige handelaars zijn op die manier reeds peperdure auto’s kwijtgeraakt. De betaalcheque bleek nadien niet te verzilveren.

Lenteprikkel in de winterkou

Zaterdag werd de vijfde editie van de Lenteprikkel gehouden in alle kustgemeenten, dat ondanks het nog winterse weer. In onze badstad staken vrijwilligers de handen uit de mouwen op het strand ter hoogte van het Bosje van Heist. Het ging trouwens om veel meer dan enkel een opruimactie. De bedoeling was iedereen bewust te maken dat natuurlijke aanspoelsels zoals schelpen en wieren, hun plaats verdienen op het strand en helpen bij de vorming van duinen. In de rand kon met ook leren over strandjutten en was er een strandlabo. Ook in de gemeenten grenzend aan de Vlaamse kust werd ge-Lenteprikkeld. In Noord-Frankrijk was dat het geval in Lefferinckoucke. De Nederlanders ruimden in Nieuwvliet hun strand op. En de “Surfrider Foundation” nam het strand tussen de Zwingeul en Cadzand-Bad voor z’n rekening.

Parket opent onderzoek in zaak van gebleven Heistse visser

In de zaak van de Heistse visser die op paaszondag verdween voor de Engelse zuidkust van boord van de "Oostende 15 Zilvermeeuw", is het onderzoek door de Britse politie maandag overgemaakt aan het parket in Brugge. De Britten hadden twee helicopters en twee reddingsvaartuigen ingezet van zohaast de 47-jarige Patrick Marthony als vermist werd gemeld. Dat gebeurde nadat de schipper, die tijdens de lunch wacht liep op de brug, werd afgelost door de machinist. Aan de zoekactie namen ook zes vissersvaartuigen deel, waaronder vier Belgische. Het stoffelijk overschot van de Heistse vissers werd uiteindelijk door het Zeebrugse vissersvaartuig de "Z.526 Vaya Con Dios" in het water aangetroffen. Het lichaam werd vervolgens overgebracht naar het Royal Sussex County hospital waar de lijkschouwer de doodsoorzaak zal vaststellen en de formele identificatie wordt uitgevoerd. Het parket in Brugge zal nu zo snel mogelijk alle bemanningsleden ondervragen. De Zilvermeeuw is ondertussen maandag reeds de haven van Zeebrugge binnengelopen.


Meer details over het gebeuren rond de O 15 Zilvermeeuw vind je HIER.

24.3.08

Auto te water in Retranchement

In het afwateringskanaal tussen Retranchement en Sluis is in de nacht van zondag op maandag een auto in het water gereden. De 24-jarige bestuurder uit Sluis kon zelf weer aan de wal klimmen. Volgens hem slipte zijn auto door het gladde wegdek. Uit een blaastest bleek dat man niet had gedronken. Hij is met pijn in zijn nek naar het Ter Linden ziekenhuis in Knokke gebracht. De auto is maandagmiddag uit het water getakeld en is total loss verklaard.

Ook Keith Harings Knokke-Heistse periode aan bod in homage te Lyon

Je leest er alles over in ORO NieuwsMAGAZINE

23.3.08

Schipper van Knokke-Heistse rederij gebleven

De Britse kustwacht heeft na een zoektocht laat op paaszondag een vermiste Belgische schipper terugggevonden. Dat gebeurde zo’n 15 mijl ten zuiden van de kust van het Zuid-Engelse Newhaven. De schipper van de "Oostende 15 Zilvermeeuw" raakte in de namiddag vermist toen de crew benedendeks aan het lunchen was. Toen de bemanning weer boven kwam was de man nergens te bespeuren. Ze verwittigden onmiddellijk de Britse kustwacht. Het schip van de Knokke-Heistse rederij Zeearend bvba had zes mensen aan boord. De kustwacht van de Solent zette achtereenvolgens twee helikopters in: de Mike Uniform en daarna de Whiskey Bravo. Ook begonnen reddingsboten van de RNLI uit Eastbourne en Newhaven aan een zoektocht. Zes andere vissersboten in de buurt, waaronder 4 Belgische, werden eveneens om hulp verzocht. Volgens Colin Griffiths, directeur van de Solent kustwacht, werd het zoeken fel bemoeilijkt door “het gure weer met slechte zichtbaarheid, regen en natte sneeuw, en een westenwind die 23 knopen waaide”. Het feit dat de man geen reddingsvest of overlevingspak droeg was weinig hoopgevend. De politie in het graafschap Sussex heeft inmiddels bevestigd dat een lichaam werd teruggevonden. Formele identificatie moet nog worden uitgevoerd. Het ongeval zal verder onderzocht worden door de Belgische politie.

Paardjes op de tram tussen Knokke en De Panne

Sedert de start van de paasvakantie rijdt voor De Lijn tussen Knokke en De Panne ook een kusttram op en af die aangekleed is in Cavalia-paardjes. De Cavalia-tram is volgens Eerste Schepen Maxim Willems onderdeel van de 1,2 miljoen euro grote reklamecampagne die op TV en in kranten en magazines zal gevoerd worden voor het unieke paardengebeuren dat deze zomer Knokke-Heist aandoet. De verbindingen van De Lijn vormen trouwens een belangrijk ankerpunt voor het welslagen van Cavalia aan de kust. Het paardenspektakel probeert ook bezoekers aan te trekken uit Zeeuws Vlaanderen. Maar, wat met het Meetjesland? Het gemeentebestuur betreurt zeer dat er geen verbinding van De Lijn is van Eeklo via Maldegem naar Knokke-Heist. In dat verband werd zopas een schrijven gericht aan de directie van de tram- en busmaatschappij.


Je leest er meer over in CAVALIA KOMT NAAR KNOKKE-HEIST

Witte pasen

Enkele dagen geleden is de astronomische lente begonnen. De atmosfeer trekt zich hier echter niets van aan, integendeel. Net zoals heel wat weermensen al een tijdje voorspelden is het een witte pasen geworden. Aan de oostkust woede in de nacht van zaterdag op zondag niet alleen een fikse storm, die ging ook gepaard met natte sneeuw en sneeuw. Op de koudste plaatsen bleef die ook zondagmorgen nog liggen. Geen ideaal weer alvast om buiten de eieren van de paashaas te rapen. Alhoewel een hogedrukuitloper zondagochtend tijdelijk voor rustige condities zorgde is mogelijk nog meer sneeuw op komst. De bewolking wordt zondagmiddag geleidelijk dikker. ’s Avonds neemt de kans op wat lichte sneeuw van het westen uit toe. Maandagochtend vroeg draait de stroming naar het noordwesten en trekt de wind iets aan. De aangevoerde lucht blijft koud en wordt nog iets onstabieler, hetgeen maandag verspreid over de dag enkele buien met korrelhagel en/of (natte) sneeuw oplevert.

Vaartuig van Knokke-Heistse rederij vastgelopen in Oostendse havengeul

Rond 22 uur op paaszaterdag is in de storm het vissersvaartuig Zeebrugge 67 Rubens zwaar in de problemen geraakt bij het binnenlopen van Oostende. Het vaartuig, eigendom van een Knokke-Heistse rederij, liep vast op een zandbank ten oosten van het westerstaketsel en werd bij het havenhoofd speelbal van de golven. Tijdens de reddingoperatie is een visser zwaargewond geraakt. De laatste weken is in de Oostendse vaargeul een nieuwe zandbank ontstaan. De voorbije dagen waren er ook al problemen. De Z.67 probeerde Oostende binnen te varen, maar liep vast op enkele meters van het staketsel. Het ongeval gebeurde op 70 meter van het einde van het westerstaketsel. Meteen kwam een grote reddingsoperatie op gang. De Zeehond en de sleper Ensor waren snel ter plaatse. Tijdens de reddingsoperatie probeerden de vissers een sleepkabel te bevestigen tussen de Zeehond en hun vastgelopen schip. Toen een grote golf kwam aangerold knapte de zware stalen kabel. Twee vissers kregen een enorme klap. Eén van hen bleef liggen. Tijdens een hachelijke reddingspoging van door de reddingsdienst werd de zwaargewonde visser overgetakeld. Nauwelijks 20 minuten later kon de man afgevoerd worden naar het ziekenhuis met zware verwondingen aan de borstkas.