19.5.12

Superswath Wandelaar begon dienst

Zopas heeft het gloednieuwe loodsenmoederschip Wandelaar z’n dienst als loodskotter voor de Vlaamse kust aangevat nabij de Zuid-West Akkaert. Dat gebeurde in tandem met de tenderswatch Wielingen. De Wandelaar werd enkele weken geleden opgeleverd vanuit het Duitse Bremerhaven via Belfius Lease aan “DAB Vloot” van de Vlaamse overheid. Het nieuwe loodsenmoederschip zal in principe drie weken op dienst zijn alvorens terug in de haven af te meren voor de herbevoorrading. De bemanning wordt echter om de week wel afgelost bij middel van een pendeltrip met een van de drie tenderswaths. Tussen Vlissingen en de Wandelaar pendelt dagelijks ook nog een traditionele kotter om de beschikbaarheid van loodsen te optimaliseren als de drukte zich verlegt van zee naar de Scheldemonding of omgekeerd. De Wandelaar vaart tegen een snelheid van vijf tot negen knopen rondjes in een gebied rond de Zuid-West Akkaert boei waar aan- en afvarende zeeschepen (tussen het Kanaal, de Noordzee, Zeebrugge en Vlissingen elkaar kruisen. De dienstdoende tenderswath brengt de loodsen over en weer als het om grote zeeschepen gaat. Gaat het om kleinere schepen ,zoals coasters, kleinere cruiseschepen dan worden nog kleinere jollen van de Wandelaar gebruikt. Het " kruispostgebied " heeft een oppervlakte van enkele vierkante kilometer en is groter dan het gebied dat kon worden bediend door de traditionele kotters met de trage jollen. Kapitein Marc Boterberg verduidelijkt: "Passerende zeeschepen kunnen nu verder uit elkaar gehouden worden in het groter gebied dat door de snelle tenderswaths kan worden bediend. Vooral bij de bediening van hoogliggende schepen zoals autocarriers en containerschepen is dit belangrijk. Zij zijn bij harde wind moeilijk op koers te houdenbij lage snelheid." Vrijdag werden al een vijftigtal beloodsingen met succes volbracht.

Proef met slaapstrandhuisjes

Binnenkort wordt op de Sluise stranden benoorden de Zwingeul uitgepakt met een vrij nieuwe toeristische overnachtingsvorm. Het gaat om de realisatie van een reeks “slaapstrandhuisjes”. Die zijn bestemd voor mensen die vlak aan zee de nacht willen doorbrengen en willen ontwaken met het geluid van de branding in hun oren en de reuk van zilte zeelucht in de neus. Ondertussen hebben zich bij het gemeentebestuur van Sluis 9 partijen gemeld als gegadigde voor een proef om dergelijke slaapstrandhuisjes te exploiteren. In juni wordt bekend gemaakt aan wie van de plannenmakers de proef gegund wordt. De slaapstrandhuisjes zijn compleet ingericht en beschikken over alles wat men nodig heeft voor een aangenaam verblijf. De huisjes zijn voorzien van verwarming, waardoor het ook in de koudere maanden een mooie overnachtingslocatie wordt.

Musical van deKunstAcademie

Op zondag 27 mei vanaf 19.30 uur combineert de afdeling musical van deKunstAcademie in het Cultuurcentrum Scharpoord spel, choreografie en zang in een wervelende voorstelling. De leerlingen hebben een schooljaar vol intensieve trainingen en stages achter de rug en moeten het nu op het podium waar maken. De tweede- en derdejaars pakken uit met 'Hotel 2012'. De eerstejaars maken hun debuut in 'Komen zingen'. Kaarten kosten 6 euro bij het secretariaat van deKunstAcademie.

18.5.12

Bonhams evalueert dure juwelen in de Golf in Knokke

Het internationale veilinghuis Bonhams laat zich blijkbaar niet uit het lood slaan door berichten rond overvallen in Knokke-Heist waarbij boeven het vooral gemunt hebben op ringen en andere dure juwelen. Het veilinghuis is namelijk volgens de Britse pers van plan om op donderdag 21 juni een evaluatiedag voor sierraden te houden in de Royal Zoute Golf Club in Knokke. Bonhams is één van ‘s werelds grootste veilinghuizen voor juwelen en kunstvoorwerpen. Het bedrijf met z’n hoofdkwartier in het Londense New Bond Street werd in 1793 opgericht en telt momenteel wereldwijd 66 filialen. Met de juwelentaxatiedag wil Bonhams bezitters van juwelen in Vlaanderen in de gelegenheid stellen om deel te nemen aan de waardeschatting zonder zich ver te moeten verplaatsen. De taxatie en het becommentariëren van de juwelen gebeurt volledig gratis door Jean Ghika, de directeur van Bonhams afdeling Juwelen in het Verenigd Koninkrijk en Europa. Volgens Ghika worden de laatste tijd “fantastische resultaten” genoteerd bij de verkoop van juwelen in Londen. “De markt is sterk, met veel internationale klanten die op zoek zijn naar belangrijke stukken om toe te voegen aan hun collectie”. Eind vorig jaar werd voor een ring met Bulgari en Blauwe diamanten liefst 2,4 miljoen euro neergeteld. Bij de meest recente veiling op 25 april van dit jaar werd een diamanten Fuschia broche van Van Cleef en Arpels verkocht voor liefst 226.000 euro. Geïnteresseerden in de schattingsdag voor juwelen kunnen contact opnemen met het filiaal van Bonhams in Brussel op 02/736.5076 of via e-mail: belgium@bonhams.com.

Westkapelle verloor van De Haan in heenwedstrijd van de finale

VV Westkapelle heeft donderdagavond de heenmatch in de finale van de eindronde in Derde Provinciale B tegen Eendracht De Haan niet kunnen winnen. In De Haan moest VVW met 2-1 de duimen leggen. De Westkapellenaars hadden zich trouwens geen illusies gemaakt. Tevoren noemde trainer Jordi Lemiengre de verplaatsing naar De Haan “de moeilijkste job”. Hij hoopte daarna de klus op eigen veld te kunnen afmaken. De terugwedstrijd wordt zondag 20 mei gespeeld om 15u op het terrein van de Molenhoek.

Hartritme controle bij AZ Gezondheidszorg Oostkust

Omdat nog te weinig mensen vertrouwd zijn met voorkamerfibrillatie en een tijdige diagnose levens kan redden, vindt van 21 tot 25 mei de nationale Week van het Hartritme plaats, op initiatief van de Belgische Vereniging voor Cardiologie. Tijdens de Week van het Hartritme krijgt u in AZ Gezondheidszorg Oostkust de kans om gratis uw bloeddruk en hartritme te laten controleren. Onder leiding van de cardiologen en zorgverleners wordt een hartfilmpje of een elektrocardiogram (ECG) genomen met een hartritmemonitor. Hiermee wordt de elektrische activiteit van uw hart pijnloos opgemeten gedurende ongeveer 30 seconden. Indien de test wijst op voorkamerfibrillatie, krijgt u een brief mee voor uw huisarts, die samen met u het vervolg afspreekt. Daarnaast krijgt u verdere informatie en nuttige tips mee ter preventie van hartfalen. Voor een controle van uw hartritme kan u op campus OLV Ter Linden Knokke-Heist op woensdag 23 mei 2012 van 14u. tot 16.30u. langskomen. Op campus Koningin Fabiola in Blankenberge wordt u verwacht op dinsdag 22 mei van 15u. tot 16u. of op donderdag 24 mei van 14u. tot 15u. Inschrijven kan via www.mijnhartritme.be


Voordracht voorkamerfibrillatie en hartfalen


Tevens geven twee cardiologen van AZ Gezondheidszorg Oostkust, dr. Kerkhof en dr. Verstraete, een voordracht over voorkamerfibrillatie, hartfalen en preventie op woensdag 23 mei van 18u. tot 19u. op de campus OLV Ter Linden Knokke-Heist. Iedereen die iets meer wil weten over deze aandoeningen en hoe je ze kan opsporen en voorkomen is welkom. Inschrijven kan door je naam door te mailen naar event@vzwgo.be

Mobiele hulppost voor Rode Kruis Knokke-Heist in gebruik genomen

In amper één lang weekend hebben 62 Rode Kruis vrijwilligers eind vorige maand in totaal stickers ter waarde van 45.000 euro verkocht. Ze deden dat zoals gebruikelijk aan kruispunten en grootwarenhuizen. Door dit schitterend resultaat is de nieuwe mobiele hulppost van de afdeling ruimschoots gefinancierd is. Burgemeester Lippens heeft de nieuwe aanwinst zopas officieel in gebruik gesteld. Het Rode Kruis in Knokke-Heist is de enige afdeling in Vlaanderen die nu beschikt over een volledig ingerichte container die overal in de badstad kan worden ingezet. De Rode Kruiscontainer moet de tenten vervangen die vroeger werden opgesteld. De aankoop van de laadkist en binneninrichting heeft 20.000 euro gekost. Als bedanking voor de vrijgevigheid van de Knokke-Heistenaars en de tweede verblijvers organiseert het Rode Kruis op zaterdag 29 september een event en opendeurdag. De hele dag kunnen jong en minder jong een gevarieerd eerste hulpprogramma volgen. Tal van EHBO-items, waaronder een eerste kennismaking met de werking van een automatische externe defibrillator (EAD), komen aan bod. Er is ook randanimatie voorzien. Het event zal plaatsvinden op het terrein van het hoofdkwartier van het Rode Kruis in het bedrijvenpark ‘t Walletje in Westkapelle.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

Knokke-Heistse petitie naar De Lijn en bevoegde minister

De Lijn krijgt straks een petitie aangeboden tegen de bezuinigingen die door de vervoersmaatschappij gepland worden in de regio Knokke-Heist. Volgens de plannen zal buslijn 3 straks niet langer het centrum van Heist aandoen, en zou de frequentie van de lijnen in Knokke drastisch verminderd worden. Dat die plannen de bevolking niet koud laten, bewijst een initiatief van een inwoonster, die in haar eentje 1500 handtekeningen wist te verzamelen in de bussen zelf. Het gemeentebestuur heeft de petitie zopas in ontvangst genomen en zal ze bezorgen aan de onderhandelaars van De Lijn. Die gaan zich binnenkort samen met de gemeente opnieuw over de plannen buigen. Een kopie van de petitie wordt eveneens aan de bevoegde minister gestuurd.

Wordt Louise Marie straks ingezet tegen Al Shabaab?

Het Zeebrugse fregat Louise Marie neemt momenteel deel aan een oorlogsoefening in Groot-Brittannië. Die is nodig als voorbereiding op een volgende missie voor de Afrikaanse oostkust in de strijd tegen de piraterij vanuit Somalië. De 6 weken durende oefening, FOST ('Flag Officer Sea Training') gedoopt, vindt plaats bij de Royal Navy in Plymouth. Nadien zal de Louise Marie in juni nog een specifieke opleiding krijgen in verband met de strijd tegen de piraterij. De bedoeling is dat het schip dan op 17 september vanuit onze kusthaven koers zet naar de Hoorn van Afrika voor de Europese operatie Atalanta. De nieuwe missie verloopt trouwens met een gewijzigde strategie. Tot nog toe werden de piraten enkel op zee aangevallen ter bescherming van de internationale scheepvaart. Sedert een paar dagen voert de Europese Unie ook directe aanvallen uit op doelwitten aan land, zonder evenwel personeel aan de grond in te zetten. Het gaat daarbij om de vernietiging van piratenbootjes, brandstofvoorraden en wapenopslagplaatsen. De piraterij in Somalië, die vroeger door gewone vissers werd bedreven om hun visserijrechten te beschermen, is de voorbije jaren in handen gevallen van de Islamitische terreurgroep Al Shabaab. Aanvallen aan land zijn dan ook gericht tegen deze organisatie. Uiteindelijk wil men de bolwerken van Al Shabaab vlakbij Mogadishu uitschakelen ten einde de Oegandese “African Union” vredestroepen toe te laten de rest van het land te heroveren. De internationale erkenning en ondersteuning van SomaliLAND, het vreedzame afgescheiden noordelijke deel van Somalië, blijft ondertussen onbegrijpelijk uit.

17.5.12

Wielertoeristen gewond

In de Sluise deelgemeente Aardenburg zijn drie wielertoeristen gewond geraakt nadat een auto inreed op een groep van 13 Belgische fietsers. De drie gewonden werden overgebracht naar het ziekenhuis in Brugge. Twee slachtoffers mochten na behandeling het ziekenhuis verlaten, de derde persoon werd opgenomen. Een 29-jarige automobilist uit de gemeente Sluis reed woensdagavond over de Langeweg, richting Draaibrug. Op de t-splitsing met de Jokweg kwam het groepje van 13 wielrenners van rechts de Langeweg opgedraaid. Volgens de Zeeuwse politie trapte automobilist nog hard op de rem maar kon een aanrijding niet meer voorkomen.

Weer ongeval in de Pierslaan in Knokke

Op het notoire kruispunt van de Piers de Raveschootlaan met de Victor Lamoralstraat in Knokke heeft zich donderdagnamiddag andermaal een ongeval voorgedaan. Dit keer betrof het een aanrijding tussen een taxi en een BMW X3. De taxi is daarbij ingereden op de gevel van het huis op de hoek van het kruispunt. Twee personen raakten licht gewond. De taxi werd zwaar beschadigd. De voorkant werd flink ingedrukt. Ook de gevel van het huis heeft schade opgelopen. Op het kruispunt gebeuren regelmatig spectaculaire ongevallen. Het zicht wordt op die plaats namelijk gehinderd door auto’s die in de Pierslaan té dicht bij het kruispunt geparkeerd staan.

Gauw straatasbakken in Knokke-Heist?

De Raad voor Lokale Economie heeft ingepikt op het probleem van de vele sigarettenpeuken in het Knokke-Heistse straatbeeld, zoals eerder door onze nieuwsdienst werd aangekaart. In de voorbije vergadering van de raad zijn reeds uitlopende en soms creatieve modellen van straatasbakken voorgesteld. Naast de roestvaste stalen staande asbakken en wandasbakken behoort ook een asbaktegel tot de mogelijkheden. De Raad voor Lokale Economie staat echter nog steeds open voor andere voorstellen die het probleem kunnen oplossen.

lokale.economie@knokke-heist.be


Dynamische bruggensignalisatie in Zeebrugge

Volgens ingenieur Geert De Rycke, afdelingshoofd van het Agentschap Wegen en Verkeer- Elektromechanica en Telematica, komt er eindelijk schot in de zaak voor de langverwachte dynamische signalisatie bij de sluisbruggen in Zeebrugge. Het “startbevel voor het bestellen en plaatsen van de dynamische signalisatie rond de Visart- en Van Dammesluis is gegeven”. Eind oktober moet de opdracht uitgevoerd zijn. De Rycke zei dit in antwoord op diverse brieven van ere-senator Manu Desutter. Die had erop gewezen dat een dergelijke signalisatie ondermeer belangrijk is voor de “meer dan 1500 inwoners van Knokke-Heist die in Zeebrugge werken”. De afwezigheid van een dynamische signalisatie leidt al jaren tot onnodige vertragingen voor het doorgaand en havengebonden verkeer. De nieuwe signalisatie moet bestuurders in de toekomst wijzen op de alternatieve route via de beschikbare brug. Zo zal verhinderd worden dat chauffeurs wachten voor een opgehaalde brug en een file veroorzaken voor de andere weggebruikers. Bij de Visartsluis is er een bijkomend probleem. De alternatieve route loopt namelijk over de oude Straussbrug. Vrachtwagens breder dan 2,6 m kunnen echter geen gebruik maken van deze brug. Daarom zouden in beide richtingen parkeerplaatsen voorzien worden voor het breed vervoer. Zo wordt voorkomen dat deze brede vrachten de weg versperren.

16.5.12

Fundering Zweeds Windmolenpark in aanbouw

Op twee pontons in de Zeebrugse achterhaven worden door het bedrijf Jan De Nul 16 betonnen windturbinefunderingen gebouwd. Dat gebeurt in opdracht van de Zweedse klant Eon. De turbines zijn bestemd voor het Kårehamn Offshore windmolenpark in de Baltische zee. Het zwaarste element dat in Zeebrugge gebouwd wordt weegt liefst 1.950 ton. Het werk zou tegen juli af zijn. Zodra de funderingen klaar zijn, worden ze op pontons naar de bestemming in de buurt van de Zweedse stad Kårehamn gesleept en op de zeebodem geplaatst. De bodem werd vooraf reeds geëffend, waarbij een halve meter diep alle zand en stenen verwijderd werden ten einde een effen oppervlakte te verkrijgen. Eens ter plaatse zal het zware hefponton “Rambiz” de windturbinefunderingen oplichten en tot binnen 30 cm van theoretisch geplande positie op de zeebodem neerzetten.

Bert Dael van de Castel in Blokken

Dinsdag 29 mei is een belangrijke dag voor Knokke-Heistenaar Bert Dael. Dan is de uitbater van de bekende brasserie Castel namelijk op het scherm te zien bij Ben Crabbé in Blokken. Het programma loopt op EEN en begint om 18.35u. De uitzending is reeds opgenomen, maar hoe hij het er van af brengt is blijkbaar EEN groot fabrieksgeheim. Dat Knokke-Heist en de brasserie aan het Rubensplein aan bod komen is in alle geval zeker. Daarbij valt nog te noteren dat ook Ben Crabbé inwoner is van Knokke-Heist.

Inschrijvingen voor Finishers Triatlon lopen vlot

Op zondag 26 augustus organiseert vzw Stedelijk Sportcentrum Knokke-Heist voor de 8ste maal de Finishers Triatlon. Er is maar 1 doel: finishen! Het aangaan van de uitdaging en plezier beleven zijn dan ook de centrale begrippen. Tijden en klassementen zijn niet aan de orde. De inschrijvingen voor deze laagdrempelige instapformule zijn ondertussen reeds volop aan de gang. Bij de 1/8 Finishers Triatlon zijn al meer dan 290 personen ingeschreven. Voor de 1/16 is al meer dan 80% van de beschikbare plaatsen ingevuld. Er wordt gezwommen in openluchtzwembad De Raan. Voor de fietsproef worden er 4 of 8 lokale rondes afgelegd in het pittoreske Duinbergen. De afsluitende loopproef vindt plaats op de Zeedijk. Inschrijven kan HIER.1/8 triatlon 600 m 22,4 km 6 km vanaf 16 jaar
1/16 triatlon 400 m 11,2 km 4 km vanaf 12 jaar


Wil je je voorbereiden op de Finishers Triatlon?  Dit kan door je in te schrijven voor de cursus 3atlon 4 fun en/of door deel te nemen aan een van onderstaande sportevents.
• Carrefour Strandloop Knokke - vrijdag 6 juli 2012
• Zwemloop Sluis - zaterdag 21 juli 2012
• Zeezwemmen- maandag 23 juli 2012
• Carrefour Strandloop Heist - vrijdag 3 augustus 2012

Kalfmolen neemt deel aan Europese Molendag

Nu zondag 20 mei is het Europese Molendag. Ook "De Kalfmolen" langs de Graaf Jansdijk zal men die dag kunnen bezoeken. De openingsuren zijn van 10 tot 13 en van 14 tot 18 uur. De twee vaste molenaars van de Kalfmolen, Ivan Maertens en Stijn Vancauwenberghe, geven dan uitleg over de geschiedenis en de werking van de molen. Als het weer het toelaat zal de molen ook draaien. Toegang is gratis. Ook op andere dagen is de molen toegankelijk. Dat is niet op vaste tijdstippen, maar wel als er voldoende wind is en één van de twee molenaars beschikbaar is.

Bom tot ontploffing gebracht in Knokke-Heist

In ‘t Walletje in Westkapelle is dinsdag een obus opgegraven. Het springtuig uit de Tweede Wereldoorlog werd gevonden bij de werken voor de uitbreiding van de ambachtelijke zone. Woensdagmorgen is de ontmijningsdienst van Dovo ter plaatse gekomen. De deskundigen van Dovo vonden het tuig echter té gevaarlijk om het ver te transporteren. Het oorlogstuig werd daarom omstreeks kwart over 11 in Knokke-Heist zelf tot ontploffing gebracht. Dat gebeurde ver van de bewoonde wereld tussen Finis Terrae en de Zwingeul.


Canadese Bevrijder in Knokke-Heist

De 91-jarige Canadese veteraan Albert Andrews heeft zopas de bevrijdingsroute tot in Knokke-Heist bezocht. Hij deed dat in het gezelschap van z’n zoon Dan en schepen Danny Lannoy. Samen herbeleefden ze de Operatie Switchback 1944. De tocht ging via de landingsplaatsen van Hoofdplaaat en Biervliet naar de badstad. De dag werd afgesloten met een bezoek aan het For Freedom Museum in Ramskapelle.

Op 9 oktober 1944, dus 68 jaren geleden, landde Albert Andrews, soldaat in de “Highland Light Infantry of Canada, Support Company”, met een amfibie-voertuig, de Buffalo, op de stranden van Hoofdplaat. Hij herinnert zich nog levendig de beschietingen van de Duitse Artillerie vanuit Vlissingen en de talrijke verliezen aan manschappen tijdens deze woelige dagen. Hij was één van de weinige infanteristen van zijn regiment die de Falaise Gap in Normandië hadden overleeft en werd door zijn strijdmakkers op 23-jarige leeftijd, reeds als een Ancien beschouwd. Het was de bedoeling van zoon Dan, zijn vader een rondreis aan te bieden met als thema de Amerikaanse Secessieoorlog, maar Albert verkoos de slagvelden van in Europa, met vooral zijn slagvelden van Falaise, de Bevrijding van de Zwinvlakte en Zeeuws-Vlaanderen, tijdens Operatie Switchback. Hij vertelt dat zijn tweede zoon geboren werd 2 dagen nadat hij als jonge rekruut vertrokken was per boot naar Europa. Na zijn opleiding in Schotland, werd hij ingelijfd bij de Highland Light Infantry of Canada en nam deel aan de landing in Normandië. Emotioneel werd het toen veteraan in Het For Freedom Museum, naast het amfibievoertuig, de Buffalo stond, waar hij de Schelde mee was afgevaren.

Motie tegen het dumpen van plastic

Eind deze maand zal in Knokke-Heist aan de gemeenteraad een motie worden voorgelegd in verband met het dumpen van plastic in de wereldzeeën. In 2006 berekenden de Verenigde Naties dat in iedere vierkante kilometer oceaan 17.760 stukjes plastic ronddrijven. Op vraag van KIMO, de vereniging van kustgemeenten, wordt nu aan de raadsleden een resolutie voorgelegd. Daarin wordt gevraagd om wetgeving voor hergebruik en recyclage van alle plastics. Verder maatregelen om de hoeveelheid wegwerpafval van plastics te verminderen en hergebruik of recyclage van plastic te stimuleren. Ook wil men een verbod op niet-afbreekbare microplastics in consumentenproducten. De grotere stukken plastic zijn vooral een bedreiging voor zeezoogdieren en zeeschildpadden, de kleinere stukjes zijn gevaarlijk voor zeevogels, die ze als voedsel aanzien. Er is bijna geen noordse stormvogel van wie de maag niet ‘gevuld’ is met plastics. Het plastic kan nog verder worden afgebroken tot ‘microplastics’ dat wordt opgegeten door plankton, schaaldieren, vissen, etc. Giftige stoffen die in het zeewater aanwezig zijn, hechten zich aan dit microplastic en kunnen zo opgenomen worden in de voedselketen.

Op de stranden van de Indische Oceaan in Kenya spoelt zoveel plastic aan, onder meer kapotte strandschoenen, dat de plaatselijke bevolking uit deze flip flops kunststukken maakt. Die worden verkocht aan toeristen en de opbrengst heeft de mensen nu in staat gesteld om een eigen onderkomen te bouwen… Dat was zondag te zien in het programma Indian Ocean van Simon Reeve op de BBC.

Minder Nederlandse toeristen?

Ook Knokke-Heist ziet komende zomer mogelijk het aantal Nederlandse bezoekers dalen. Uit onderzoek van NBTC-NIPO Research blijkt namelijk dat 400.000 minder noorderburen van plan zijn dit jaar met vakantie te gaan in vergelijking met 2011. Het onderzoek betrof vakanties van een week of langer in de periode mei tot en met september. Verwacht wordt dan deze zomer 100.000 minder Nederlanders België zullen aandoen. "De verklaring voor de teruggang heeft te maken met de recessie, de koopkracht die terugloopt en het lage consumentenvertrouwen", zegt een woordvoerster van NBTC-NIPO. "We zien daardoor dat Nederlanders minder vaak op vakantie gaan en op de kosten letten."

Politie spot 195 overtreders

De lokale politie in Knokke-Heist heeft tijdens de 10-daagse campagne 'Laat je niet spotten' 195 overtreders geverbaliseerd. Het ging om 74 automobilisten die gsm'den achter het stuur en 121 bestuurders die hun veiligheidsgordel niet of foutief droegen. De grootschalige verkeerscontrole kwam er na recente studies van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV). Onderzoek toonde aan dat veel automobilisten het gsm'en niet kunnen laten en het niet altijd nodig vinden om zichzelf en de kinderen correct vast te klikken. In de politiezone Damme/Knokke-Heist kan men trouwens het ganse jaar door, op elk moment van de dag worden gecontroleerd. Dus zegt de politie “Laat je niet spotten! Draag je gordel en laat je gsm rinkelen. Zo zetten we ons samen in voor meer verkeersveiligheid in Damme en Knokke-Heist”.

Knokke-Heist steunt Mayors for Peace

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist heeft 600 euro geschonken aan de internationale organisatie “Mayors for Peace”. De vereniging voert overal ter wereld campagne voor een totaal verbod op kernwapens. Het internationaal campagnesecretariaat van de beweging bevindt zich, heel symbolisch, in het vaak door oorlogen geteisterde Ieper. Een professioneel gevoerde campagne vraagt de inzet van professionele krachten, en daar is geld voor nodig. Sinds 2005 maakt ook burgemeester Lippens deel uit van dit wereldwijde keurkorps van ‘burgemeesters voor de vrede’, een initiatief van zijn ambtsgenoot van het Japanse Hiroshima.

Programma Kneistival 2012 compleet

“Het heeft wat langer geduurd dan verwacht maar het programma van de 27ste editie van het Kneistival is eindelijk compleet” zegt vrijetijdscoördinator Jan Deroose. Ook duurt het festival dit keer een dag langer, 7 dagen dus in plaats van zes. De locatie blijft onveranderd “de put” van het Heldenplein in Heist. Naar goede gewoonte wordt het ook nu weer een mix van jong en minder jong zodat iedereen aan zijn trekken komt. Intergalactic Lovers, The Hickey Underworld, Gentlemen of Verona en Customs zullen straks vooral de jongeren aan hun trekken doen komen. Ze worden warm gelopen door aanstormend talent als Bed Rugs, Polaroid Fiction en Superlijm, gedeeltelijk talent van eigen bodem. Ook dit keer echter heel wat groepen die al een tijdje meedraaien in het circuit. De Mens bijvoorbeeld, viert dit jaar 20 jaar op de planken. Heideroosjes organiseren dan weer hun afscheidstoernee, na deze zomer is het definitief gedaan, wie ze dus nog eens aan het werk wil zien moet naar het Kneistival. Verder nog Soulsister en The Scabs. Het Kneistival sluit op de Nationale Feestdag met Wimmeke Punk en zijn Wolfbanes, gevolgd door de vrolijke dansmuziek van The Selecter met o.a. "On my Radio".

Programma:

Zo 15/7 Polaroid Fiction
Zo 15/7 Bed Rugs
Zo 15/7 Intergalactic Lovers
Ma 16/7 Hannelore Bedert
Ma 16/7 De Mens
Di 17/7 Soulsister
Di 17/7 The Scabs
Wo 18/7 Willow
Wo 18/7 The Hickey Underworld
Do 19/7 Superlijm
Do 19/7 Customs
Vr 20/7 Gentlemen of Verona
Vr 20/7 Psycho 44
Vr 20/7 Heideroosjes
Za 21/7 The Wolfbanes
Za 21/7 The Selecter

Aanvang telkens om 20 uur.
Links naar sites met meer informatie over de groepen vind je op www.kneistival.be

‘Rainbow Trees’ op Maurice Lippensplein

Leerlingen ‘Beeldende Kunst’ van deKunstAcademie in Knokke-Heist zullen op vrijdag 25 en zaterdag 26 mei de bomen op de kleine rotonde bij het Maurice Lippensplein omtoveren tot ‘Rainbow Trees’. De stam en de grotere takken worden daarbij omwikkeld met lappen gekleurde stof. De kruin blijft onaangeroerd. De opeenvolgende kleuren van de regenboog rond de boomstammen zorgen voor een artistieke blikvanger. Het bevestigen gebeurt door het scheuren en knopen van de stof. Er wordt geen gebruik gemaakt van spijkers of andere bevestigingsmaterialen. De kleurvolle stunt gebeurt in het kader van de Opendeurdag van deKunstAcademie op maandag 28 mei. De afbraak zou plaatsvinden op zaterdag 9 juni.

Appartementen op plaats van oude Vismijn

Stad Brugge is van plan om de gronden en gebouwen van de oude vismijn in Zeebrugge te verkopen aan de nv Seafront. Het stadsbestuur stelt nu een extern studiebureau aan dat moet onderzoeken wat wel en niet kan gebouwd worden op het meer dan 20.000 vierkante meter grote stuk grond. Volgens Marie-Jeanne Becaus van Seafront is het de bedoeling dat er binnen enkele jaren op de site winkels en appartementen gebouwd worden, waarvan zowat de helft met zicht op de Zeebrugse jachthaven. Momenteel is in een deel van de oude vismijn het maritiem museum, Seafront, gevestigd. Of er in de nieuwe plannen nog ruimte is voor een dergelijk museum moet de toekomst uitwijzen.

Lezing over Vlaamse baaien en watersportcentrum VVW Heist

Op maandag 21 mei wordt om 20 u in het Cultuurcentrum Scharpoord in Knokke-Heist een lezing gehouden over de Vlaamse baaien en het nieuwe Watersportcentrum van VVW Heist. Het klimaat verandert en de zeespiegel stijgt. Hierdoor worden de Vlaamse Kust en het achterland door de zee bedreigd. Het is nodig nu stappen te nemen om de veiligheid van ons land te garanderen. Projectleider Ingenieur Tine Mertens doet aan de hand van het masterplan "De Vlaamse Baaien" de strategische visie voor de toekomst van onze kust uit de doeken. De Vlaamse Vereniging voor Watersport in Heist pakt dit seizoen uit met een splinternieuw strandpaviljoen op de nieuwe locatie naast het Bosje van Heist, ter hoogte van de Anemonenlaan. Ewald Deloof licht vlak voor de officiële opening van het nieuwe beachhouse een tipje van de sluier op.

15.5.12

Lakeside Paradise schiet goed op

De voorbije maanden is in Knokke-Heist bij de Put van De Cloedt koortsachtig gewerkt aan de voorbereiding van het nieuwe waterrecreatiecentrum "Lakeside Paradise". Volgens Frank Vanleenhove schiet men goed op. De eerste waterski-kabelbaan in Vlaanderen is zo goed als gereed. “De obstakels liggen in het water, het ponton met startsteiger en motor is bijna klaar, en de oevers zijn genivelleerd”. De website functioneert en de voorlopige accommodatie wordt volgende week geplaatst. De bedoeling is om vanaf eind mei proef te draaien voor het publiek. Op zaterdag 30 juni volgt dan de officiële opening van het “O’Neill Cablepark” . Gedurende dit ganse weekend (30 juni en 1 juli) kunnen de leden van Surfers’ Paradise én alle inwoners van Knokke-Heist volledig gratis komen waterskiën en wakeboarden. Kandidaten kunnen zich vanaf 1 juni via de website http://www.lakesideparadise.be/ inschrijven. Niet alleen de kabelbaan wordt gratis aangeboden, ook het bijhorende materiaal zoals wetsuit, wakeboard of waterskies en life jacket. Bezoekers dienen in juni nog langs de Knokkestraat te parkeren en niet voorbij de spoorweg te rijden vanwege de werken voor het nieuwe zwembad.

Lakeside “Sportbligaties”
Ook de sportbligaties zijn klaar en de eerste boekjes zijn reeds de deur uit ! Iedereen die achter dit project staat en ons een financieel ruggensteuntje wil bieden kan vanaf nu 1000 € storten op rekeningnr BNP Paribas Fortis BE13 0016 6520 2939 met vermelding “aankoop sportbligatie” . Per kerende sturen wij dan voor 1000 € sportbonnen terug, die per bon van 20 € (= bvb één uur gebruik kabelbaan) kunnen kunnen gebruikt worden om te komen sporten, en dit voor een periode van 5 jaar. In feite net alsof je een sportabonnement koopt: misschien iets duurder maar wel 5 jaar geldig, terwijl je bovendien ook stichtend lid wordt van Lakeside Paradise en naast diverse voordelen ook vermeld wordt aan de ingang etc. Bovendien kunnen wij desgewenst zonder probleem de sportbligaties factureren en kunnen bedrijven de 50 bons gebruiken als relatiegeschenk of diverse acties mee doen. Alle verdere info ivm deze sportbligaties is te vinden op onze website alsook de lijst met stichtende leden die ons meehelpen alle nodige sportmateriaal aan te kopen, want daarvoor dient deze “hulpactie”. Deze sportbonnen zijn ook een zeer origineel kado !


Wake & Lake camps


Belangrijk om weten is, dat er in juli en augustus al gestart wordt met de watersportkampen, naast de individuele bezoekers uiteraard. Jongeren tussen 10 en 18 jaar kunnen zich vanaf nu inschrijven via www.lakesideparadise.be , en in september zijn er de “student camps” voor + 18 jarigen.

Line-up Optima Open 2012 compleet met Enqvist en Forget

Voor de Optima Open in Knokke-Heist hebben nu ook toptennissers Thomas Enqvist en Guy Forget ingetekend. Eerder zegden ook al McEnroe, Borg, Wilander, Ivanisevic, Moya, Philippoussis en Leconte hun deelname toe. De Optima Open 2012, wordt dit jaar voor de derde keer gehouden, en dat van 16 tot 19 augustus. De deelname van Enqvist en Forget maakt de line-up en programmering van het prestigieuze tennistoernooi compleet. Liefhebbers van glorieus tennis noteren alvast 18 augustus in de agenda voor de langverwachte match tussen de titanen Björn Borg en John McEnroe.

Guy Forget en Thomas Enqvist


De Fransman Guy Forget eindigde vorig jaar op de derde plaats tijdens Optima Open. Zijn tenniscarrière is er dan ook één om U tegen te zeggen. Deze voormalige toptennisser behaalde elf toernooizegens in het enkel- en maar liefst 28 in het dubbelspel. Met het Franse nationale team won hij bovendien twee keer de Davis Cup. Forget kijkt naar eigen zeggen erg uit naar zijn komst naar Knokke: ‘Optima Open is het beste toernooi van de ATP Champions Tour waar telkens een ongelooflijk dankbaar publiek aanwezig is. Ik neem dan ook graag deel aan dit super event!’


De Zweedse Thomas Enqvist maakt met zijn deelname de lijst compleet. Hij werd aan het begin van zijn carrière beschouwd als de enige die het in zich had om in de voetsporen van landgenoten en collega’s Stefan Edberg en Björn Borg te treden. Met 19 toernooioverwinningen en voormalig nummer 4 op de wereldranglijst, is zijn carrière op zijn minst gezegd indrukwekkend te noemen. Deze toptennisser was finalist tijdens de Australian Open in 1999 en is één van de favorieten om de Optima Open trofee mee naar huis te nemen.


Dubbelspel


Voor de allereerste keer in de geschiedenis van Optima Open, zullen er deze editie ook vrouwen op het tenniscourt staan. De eerste Pro set doubles op donderdag 16 augustus wordt namelijk een mixed dubbelspel. Op zondag 19 augustus wordt na de grote finale een tweede dubbelspel gespeeld tussen verschillende deelnemers van Optima Open. Welke spelers het tegen elkaar opnemen met welke vrouwelijke tennissterren aan hun zijde wordt volgende maand bekend gemaakt. Optima Open maakt deel uit van de ATP Champions Tour, een serie van internationale toernooien voor de ‘living legends’ van het tennis die het professionele circuit tenminste twee jaar verlaten hebben en 35 jaar of ouder zijn. Uitslagen van de dubbelspelen worden niet in de ranking opgenomen. Tickets voor Optima Open 2012 zijn verkrijgbaar via www.optimaopen.be of www.ticketnet.be en in Fnac en Free Record Shop.

Programma

Donderdag 16 augustus 2012
Moya (1) vs Enqvist (1): aanvang om 14 uur
Ivanisevic (2) vs Forget (2): aansluitend aan eerste match
Pro set doubles: aanvang niet voor 17u30 (namen spelers worden midden juni aangekondigd)

Vrijdag 17 augustus 2012
Philippoussis (1) vs Moya (1): aanvang om 14 uur
Leconte (2) vs Ivanisevic (2): aansluitend aan eerste match
Wilander vs McEnroe: aanvang niet voor 17u30 (legends pool, telt niet voor ATP ranking)

Zaterdag 18 augustus 2012
Enqvist (1) vs Philippoussis (1): aanvang om 14 uur
Borg vs McEnroe: aansluitend aan eerste match (legends pool, telt niet voor ATP ranking)
Forget (2) vs Leconte (2): aanvang niet voor 17u30

Zondag 19 augustus 2012
Winnaar pool 1 vs winnaar pool 2: aanvang finale om 14u30
Pro set doubles: aansluitend aan finale (namen spelers worden midden juni aangekondigd)

Derde TenTuinstelling in Knokke-Heist

In het kader van de zogeheten “TenTuinstelling” organiseren de Lions Clubs Knokke-Zoute & Damme Zwin een parcours van beeldende kunsten in tuinen in Knokke-Heist. Van 17 mei tot 20 mei en van 26 tot 28 mei kun je het werk bezichtigen van 42 beeldende kunstenaars. Ze stellen ruim 300 werken tentoon in 14 privé-tuinen van leden van beide verenigingen. Zo kan men kennis maken met een staalkaart van hedendaagse beeldhouwkunst: figuratief en abstract, brons, natuursteen, keramiek, hout … Bij de opstelling wordt gestreefd naar een harmonie tussen de beeldhouwwerken en de architectuur van de tuin. Met de aankoop van één van de werken steunt men meteen een aantal goede doelen in de eigen regio en in Kwazulu-Natal. Het gaat om: http://www.sprinkle.be/ dat zich inzet voor aidsweeskinderen in Kwazulu-Natal (Zuid-Afrika). Actrice en regisseur Hilde Van Mieghem is meter van vzw Sprinkle. Ook Mama’s voor kinderen uit Knokke-Heist, en http://www.arkmoerkerke.be/ en andere sociale projecten in Knokke-Heist en Damme worden gesteund.

Eccentric in Knokke-Heist

De 10de editie van Eccentric vindt plaats van woensdag 16 tot maandag 21 mei. Het evenement wordt gehouden in een luxueus tentenpaviljoen, opgetrokken op het strand recht tegenover het Casino Knokke. Eccentric is een inspirerende ontdekkingstocht van de wereld van luxe met meer dan 100 exclusieve standhouders van over de hele wereld. Bovendien vind je op Eccentric modeshows, wijnproeverijen en kun je er gastronomisch tafelen.

Programma
Woensdag 16 mei vanaf 20 uur: officiële opening
Barry White Experience en afterparty met Top DJ Tim
Toegang: 225 EUR

Donderdag 17 mei vanaf 20 uur: Private Night Louis Reichman
Walking buffet

Vrijdag 18 mei: Eccentric Oldtimer Roadtour
Oldtimers die minstens 35 jaar oud zijn, worden van onder het stof gehaald voor een roadtour die start te Sint-Martens-Latem en eindigt op de zeedijk voor het Eccentric VIP-paviljoen waar Gasthof Halifax vanaf 19 uur een exquise menu serveert. (45 EUR exclusief dranken)

Zaterdag 19 mei vanaf 21 uur: Xth anniversary party
Bruisende verjaardagsfuif met ‘the amazing' Astrid Bryan, Kaye Styles en diverse andere celebrities
Toegang: 30 EUR

Zondag 20 mei om 11.30 uur: Royal Brunch and Fashion Carpet met Véronique De Kock en Jacques Vermeire.

Voor alle info: www.eccentric.be

Maatjesparty in aantocht

Op 6 juni begint het Haringseizoen 2012. In Knokke-Heist kan men een dag later, op donderdagavond 7 juni, de kwaliteit van de Hollandse Nieuwe al beproeven. Het is dan namelijk de 19de keer dat de maatjesparty wordt gehouden. Dat gebeurt in een tent vanaf rond 17u. Het is zoals altijd een initiatief van Xavier van de voormalige Parasol. Volgens de eerste berichten uit Noorwegen zullen de maatjes opnieuw van prima kwaliteit zijn.

Ode aan Radio Valko via Paradijs

In Knokke-Heist brengen op zaterdag 9 juni een aantal voormalige dj’s van Radio Valko een ode aan het station. Valko ging op 19 juli 1981 in de ether op 101.2 MHz als eerste lokale omroep in de badstad. Het betrof een initiatief van de vzw De Schorre van radioman wijlen Robert Lingier. De studio’s waren destijds ingericht in de kelder van wasserij Gudrun op de hoek van de Koningslaan en de Bayauxlaan. Tijdens de herinneringsdag op 9 juni zal opnieuw live worden uitgezonden. Dit keer gebeurt dat vanuit vanuit de lokalen 101/102 van het Cultuurcentrum Scharpoord. Het signaal wordt doorgestuurd naar de studio van Radio Paradijs in de Duivenlaan. Daar wordt het programma van 7u ’s morgens tot 19u ’s avonds op antenne gebracht op 105.1 MHz FM, de frequentie van Radio Paradijs. Het signaal is uiteraard ook wereldwijd te beluisteren via de livestream van Paradijs op http://www.radioparadijs.be/, op de smartphone via tunein.radio, plus op de pc via de livestream van de Kneistikrant. Met de dj’s van toen, die aan de uitzending zullen meewerken gaat het om: Bert Degroef, Tante Carine, Peter Warlop, Stiene, Jan De Man, Yvan Kaux, Little John, Dominiek Segeart, Lucky Peter, DJ Scorpio. De herinneringsuitzending komt er nadat veel van de vroegere dj’s via een facebookpagina weer contact met elkaar kregen. Om ruchtbaarheid te geven aan het gebeuren zijn in het straatbeeld ook affiches te zien. De dj’s van toen hebben verder een paar promo’s opgenomen die te horen zijn op Radio Paradijs.

Valko tentoonstelling

In de leeszaal van de bibliotheek van Scharpoord loopt ook een tentoonstelling met herinneringen aan Valko. Daar zijn ondermeer foto’s van dj’s te zien, de vlag van Valko, brieven van luisteraars, stickers, foto’s van de studio, de oude Valko-microfoon en vinylplaten... De tentoonstelling loopt tot zaterdag 9 juni.

Wielerterroristen teisteren de badstad

Knokke-Heist mag dan een gemeente zijn met een uitgebreid en veilig fietspadennet. Toch ontsnapt de badstad blijkbaar niet aan de gevaarlijke capriolen van sommige tweewielige zondagsrijders. Getuige daarvan DEZE bijdrage van Christel Bedert, beter bekend als De Kriebel, die in Knokke-Heist een bijna dagelijkse column verzorgt.

Oldtimers naar Knokke-Heist

Een 25-tal oldtimers van Amerikaanse makelij uit de jaren ‘40 en ’50 zullen komende zondag 20 mei onze badstad aandoen. Dat gebeurt na een rit via Beernem, Koolkerke en Ramskapelle, waar de deelnemers het "For Freedom Museum" zullen bezoeken. Daarna volgt een rondrit door de deelgemeente Knokke waarbij geruime tijd zal geparkeerd worden op het Verweeplein. Op vrijdag 18 mei is er in het kader van Eccentric trouwens ook de derde editie van de oldtimer roadtour. Een reeks exclusieve oldtimers van de meest prestigieuze automerken zal daarbij in de late namiddag te zien zijn op de zeedijk voor het Eccentric VIP tentenpaviljoen.

Lomografie Expo in Knokke-Heist

Nog tot zondag 27 mei toont lomograaf Michel Walgraeve een selectie van zijn analoge foto's in het Cultuurcentrum Scharpoord. Walgraeve laat 9 op groot canvas gedrukte 'lomografieën' zien. Sommige van deze impressionante werken werden gerealiseerd in samenwerking met andere lomografen zoals Why-Yu (Rusland), Traaaart (Verenigde Staten) en Stezmatic (Verenigd Koninkrijk).

michel.walgraeve@yahoo.com


O’Cool in de problemen

Enige tijd geleden sloot de O'Cool vestiging in Heist z’n deuren wegens teleurstellende cijfers. Zopas heeft nu ook de complete diepvriesvoedingsketen bescherming tegen de schuldeisers aangevraagd. De werknemers kregen vorige maand een deel van hun loon te laat uitbetaald. Volgende maand zal O'Cool de jongste financiële resultaten publiceren. Hoe het in de toekomst verder moet is momenteel onduidelijk. De nog resterende winkels in ons land blijven voorlopig open. De keten telt nog 110 winkels. Daar werken 440 mensen.

Duxford laat Heist en Ramskapelle niet los…

Een groep van 35 leden van de “Friends of The Imperial War Museum Duxford” heeft zopas het "For Freedom Museum" in Ramskapelle bezocht. Duxford is voor een aantal Heistenaars trouwens geen onbekende. Na het einde van de oorlog werden een handvol gevluchte vissersgezinnen vanaf de RAF-vliegbasis Duxford bij Cambridge terug naar ons land gerepatrieerd. Voor de toen 18-jarige Heistenaar Raymond Gheselle (van de ‘Ratjes’) werd het een vlucht aan boord van een rammelende Lancaster bommenwerper. “We naderden de Belgische kust tussen Blankenberge en Zeebrugge-Môle. Toen ik in Melsbroek uit het vliegtuig stapte was ik potdoof. Op zondag 27 mei 1945 arriveerden we weer in Heist” schreef Raymond Gheselle later in z’n dagboek. Z’n familie was naar Engeland gevlucht aan boord van het vissersvaartuig Heist 52 “Leon-Laura” van reder Frans Gheselle. Het vliegveld van Duxford speelde een belangrijke rol tijdens de “Battle of Britain”. Van september 1940 tot 1943 was het de thuisbasis voor N° 19 RAF Squadron uitgerust met de Supermarine Spitfires. Vanaf maart 1943 huisvestte Duxford verder “The 78-th Fighter Group”, een Amerikaans Squadron uitgerust met de befaamde P-47 Thunderbolt en P-51 Mustang Jagers. Deze werden ingezet als escortevliegtuigen om de konvooien bombardementsvliegtuigen te beschermen tegen vijandelijke Jagers. In 1988 werd er verder de film “The Battle of Britain” gedraaid. Er werden enorme investeringen gedaan voor de bouw van tentoonstellingsruimtes om de meer dan 120 historische vliegtuigen onder te brengen, dit alles veelal gesponsord door de Amerikaanse en Britse bevolking. “Je kunt het bezoek aan het For Freedom Museum in Ramskapelle dus bijna typeren als de reus die bij de dwerg op visite komt” zeggen conservators Patrick Tierssoone en Freddy en Danny Jones. Ze beschouwen het bezoek dan ook als bijzonder belangrijk wat de public relations betreft met het Britse publiek. Het luchtvaartmuseum in Duxford telt liefst 6.000 leden. Als die in de toekomst allemaal naar Knokke-Heist afzakken is dat mooi meegenomen.

Meer foto's vind je HIER.

14.5.12

Oog voor mekaar in het verkeer

De politie van Damme/Knokke-Heist wijst op een actie van het Belgisch Instituut voor VerkeersVeiligheid bij het begin van het nieuwe motorseizoen. Met de actie “Heb oog voor mekaar” worden motorrijders en automobilisten opgeroepen om 'samen' werk te maken van meer verkeersveiligheid. De details van de actie kan men HIER bekijken.

Onze planeet redden in 80 dagen

Komende zondag 20 mei geeft Marc Juncker in het Pavillon het Zoute in Knokke een diepgaande uiteenzetting over de systemen die onze planeet bedreigen én de grote veranderingen die we mogen verwachten in 2012. Daarnaast een originele visie op mogelijke oplossingen. De lezing geeft een gefundeerd antwoord op alle grote vragen en uitdagingen inzake klimaatwijziging, wetenschap, economie en sociale chaos. Het schuift alle puzzelstukken netjes in elkaar en geeft oplossingen om onze biosfeer en onze levenskwaliteit op aarde in een zeer kort tijdsbestek te herstellen. De 51-jarige Marc Juncker is piloot, examinator voor het Directoraat-generaal luchtvaart, voormalig docent klimatologie en meteorologie, wereldwijn meester en afgevaardigd bestuurder van verschillende ondernemingen. Hij heeft een heldere kijk op wat er in de wereld gebeurt en vooral wat er moet veranderen. Hij is schrijver van twee boeken “ De schaduwzijde van de zon “ en “Insalate Cesare “. Op 15 december 2011 was hij te gast in de live talkshow “On the Edge” op Sky Channel 200, een televisie netwerk dat opereert vanuit London.

Zondag 20 mei van 14 tot 18 uur Marc Juncker in het Pavillon het Zoute
Reservatie: 15 EUR op reknr. BE16 4786 0403 1174 of 20 EUR ter plaatse

Skate-event smaakt naar meer

Vorige week werd in Knokke het jeugdcentrum De Marge omgebouwd tot een indoor skate-park. Aan het 2de Skate-event namen 76 jongeren deel. In de skateboard contest voor sponsored riders en in de reeks +14 jarigen kwamen respectievelijk Knokke-Heistenaars Thibault Maljers en Jeroen Bouttelgier als overwinnaar uit de bus. In de manche voor -14 jarigen ging de overwinning naar Steven Declerck uit Blankenberge. De Blade contest telde dubbel zoveel inschrijvingen als vorig jaar. Hier manifesteerde Bruggeling Jan Delbaere zich als de onbetwistbare Blade-king. Skaters die geïnteresseerd zijn om mee te werken en/of te denken voor de volgende editie kunnen zich aanmelden via de Facebookpagina van Jeugdcultuur.

Een professionele fotograaf heeft knappe actiefoto’s genomen die je via volgende LINK op Facebook kunt bewonderen.

Eindronde voetbal

In de eindronde van Derde Provinciale B heeft VV Westkapelle zondag de terugwedstrijd bij SV Loppem met 2-1 verloren. Donderdag 17 mei wordt, nog steeds in het kader van de eindronde, om 17u de uitwedstrijd tussen De Haan en Westkapelle gespeeld. De terugmatch staat komende zondag op het programma om 15u in De Molenhoek te Westkapelle.

Waarom hinkt kust achterop bij hotelaanbod?

In Vlaanderen merken we een gestage groei van het hotelaanbod terwijl de Kust, -de toeristische kernregio bij uitstek- dreigt achterop te hinken. “Zeker wanneer het op capaciteit aankomt”, zegt het Westvlaams Economisch Studiebureau. Ook Knokke-Heist is aan een inhaalbeweging toe. Immers de roep van de toeristische sector naar meer hotels klinkt steeds luider. De vraag naar een flexibele invulling van de vrije tijd stijgt, ook voor vakanties en korte breaks. Bovendien verlangen toeristen kwaliteit en comfort. Flexibiliteit, kwaliteit en comfort zijn drie vereisten waaraan de hotelsector kan voldoen. De problematiek is evenwel complex zegt het WES. Vast staat dat daarbij overheid én private sector de handen in elkaar moeten slaan. Daarom wordt op vrijdag 15 juni in Zeebrugge een seminarie gehouden over het onderwerp ‘‘Nieuwe hotels in Vlaanderen’ . Daar wordt dieper ingegaan op de hele problematiek. Het evenement wordt gehouden in het gloednieuwe ‘ibis Styles Zeebrugge’-hotel.

Het seminarie is gratis maar om praktisch-organisatorische redenen is inschrijven verplicht (het aantal plaatsen is beperkt) Inschrijven Industrie Hotelière, t.a.v. Valerie Bierman, Jules Bordetlaan 160 B1 – 1140 Brussel. Mailadres: valerie.bierman@industriehoteliere.com


Schitterend weekend voor Knokke-Heistse tumblers

Zondag werd in sporthal De Vossenberg te Herentals de 12e Memorial Bjorn Serneels gehouden. Aan dit turnevenement namen circa 500 turners en turnsters deel uit 17 verschillende clubs. Onder hen ook de tumblers van Gym Knokke-Heist. De turnvereniging was vertegenwoordigd door een 10-koppige delegatie. Bij de miniemen was het andermaal Rhoeby Ackaert die met een grote voorsprong alle concurenten achter zich liet en goud binnenrijfde. In dezelfde categorie legde een zelfzekere Ine Maenhout beslag op de derde plaats. Bij de Beloften werden Sophie Van Huffel en Luna Crevits respectievelijk derde en vierde. In de namiddag waren de juniores aan het werk. Matilde Descamps won met een ruime voorsprong. Het zilver werd door Eden Fagel in de wacht gesleept, terwijl Anaïs Van Torre met een miniem verschil vierde werd.

13.5.12

Selectie World Press Photo in Scharpoord

In het kader van het fotofestival in Knokke-Heist is in Scharpoord momenteel ook een selectie van ’s werelds beste internationale persfoto’s uit 2011 te zien. Het is een rondtrekkende tentoonstelling die bestaat uit meer dan 160 foto’s. De wedstrijd van dit jaar trok 5.247 fotografen aan uit 124 verschillende landen. In totaal werden er 101.254 foto’s ingezonden door fotojournalisten, agentschappen, kranten en tijdschriften van over heel de wereld. Winnaar van de 55ste editie van World Press Photo is de Spaanse fotograaf Samuel Aranda. Op z’n winnende foto is te zien hoe een vrouw een gewond familielid in de armen sluit in een moskee, die als veldhospitaal dienst deed. De foto werd genomen in Jemen tijdens de protesten tegen het regime van President Saleh. Aranda was in dat land in opdracht van de New York Times. De tentoonstelling in Scharpoord kan men tot 10 juni elke dag bekijken van 10 tot 19u. De toegang is gratis.

Succesvolle Grommet Dag

Bij Surfers’ Paradise in Knokke-Heist werd zaterdag met succes de jaarlijkse Grommet Dag gehouden. Grommet is de term die gebruikt wordt voor jongeren beneden de 16 die deelnemen aan extreme sporten, waaronder vooral het surfen. Dit keer waren er 20 jongeren present. De jongste deelnemer was bijna 5 jaar, de oudste 11. De watertemperatuur viel alvast niet mee voor de jongeren. Omdat geïnvesteerd was in speciale wetsuits voor kinderen kon iedereen toch het koude Noordzeewater induiken. In het verleden was het namelijk al gebeurd dat door de lage watertemperatuur de sessie op het droge moest gebeuren. De deelname was volledig gratis. Vanaf nu is ook de surfschool geopend en kunnen kinderen vanaf 6 jaar privé lessen krijgen. Er wordt gestart met een boogieboard terwijl de instructeur mee te water gaat. Daarna zijn er de speciale school softboards met zachte vinnen om de veiligheid maximaal te garanderen. De lessen worden elke dag gegeven, reserveren op voorhand is wel noodzakelijk: info@surfersparadise.be of telefonisch 050/615960