31.12.13

We zetten er een punt achter

Voor de meesten onder ons was het een jaar vol ups en spijtig genoeg ook downs. We hopen dat de wereld in 2014 wat vreedzamer en wat minder extreem kapitalistisch zal worden, dat Europa zich beter gaat beveiligen, dat de vele regeringen in ons land wat minder betuttelend aan de toekomst zullen bouwen, want ze maken de middenstand kapot, dat de grootbanken niet langer de wereld mogen leegroven, dat de verschillende gasboetes van gemeente tot gemeente niet mogen leiden tot middeleeuwse onzekerheden, dat het wereldwijd hersenspoelen van kinderen een einde mag nemen, en dat we allen een gezond nieuw jaar mogen beleven. Niet alleen achter de 365 dagen van 2013 wordt nu een punt gezet maar ook achter het nieuws. Het ga jullie allemaal oneindig goed.  

Baloise Belgium Tour weer naar Knokke-Heist

Met de afgelopen editie van de Baloise Belgium Tour (Ronde van België Wielrennen) eindigde het contract tussen Sportinez en de vzw Stedelijk Sportcentrum Knokke-Heist. Gezien de toeristische meerwaarde en de populariteit van het wielrennen, heeft het gemeentebestuur besloten om het contract te verlengen tot 2017. Als jaarlijkse aankomst- en startplaats zullen de televisiebeelden van Knokke-Heist weer wereldwijd via 52 zenders ongeveer 23 miljoen kijkers bereiken.  Naast de Ronde van België zullen wielerliefhebbers volgend jaar ook weer kunnen genieten van de Genlemen’s Race van Vlaanderens Wiel, de Grote Prijs Herbo-Liften – Keurslagerij Fernandvan WSC Knokke-Westkapelle, de Kustpijl van WSC Heist Sportief en Knokke-Heist Koerst van de Jumpers.
Foto: Christel Bedert

Weer natuur voor extra Scheldeverdieping?

Schippersvereniging "Schuttevaer" is vragende partij om het nevenvaarwater op de Schelde tussen de monding benoordoosten van Knokke-Heist tot in Antwerpen uit te baggeren. “Schuttevaer” is van oudsher de beroepsvereniging voor de binnenvaart,  De vereniging behartigt al meer dan 150 jaar namens de beroepsbinnenvaart de belangen op het gebied van nautisch- technische zaken en de natte infrastructuur. Volgens de vereniging kunnen de zee- en binnenvaart op de Westerschelde alleen door deze extra verdieping van de nevengeulen worden gescheiden. De vraag is nu of een dergelijke verdieping kan als gewoon onderhoud of dat die weer door de realisatie van nieuwe natuur moet gecompenseerd worden en waar die dan moet worden gevonden. 

Voorronde Cabaret Concours Vlaanderen in deKunstacademie Knokke-Heist

Op zaterdag 25 januari om 20 uur vindt in de zolderzaal van deKunstacademie Knokke-Heist de voorronde van het Cabaret Concours Vlaanderen 2014 plaats. De nieuwste cabaretiers uit de Lage Landen brengen er een avondvullend programma met humor, slapstick en melancholie. Ook Knokke-Heistenaar Koen Mattheeuws, 1ste jaars leerling van de Afdeling Cabaret en Comedy van deKunstacademie waagt er zijn kans naast Jens Dendoncker, Tynni Oorlynck, Joris Pinseel, David Compernolle, Annelies De Nil, Wim Claeys, Luk Swerts en de Nederlanders Maikel Harte en Paul Schoolderman. Het gastoptreden wordt verzorgd door het ludiek combo Kunst Veredeld met een D. 
Het Cabaret Concours Vlaanderen is nieuw in Vlaanderen en wil een ander elan geven aan wat nu onder ‘humor’ in de theaters verschijnt. Het wil aan de voet staan van glanzende carrières in het cabaret en de kleinkunst. Het Cabaret Concours Vlaanderen draagt bij aan de vernieuwing van het cabaretlandschap in Vlaanderen en Nederland. Iedere wedstrijd heeft zijn eigen kenmerken. Het Cabaret Concours Vlaanderen onderscheidt zich door een intensieve begeleiding door professionals: regisseurs, tekstschrijvers, componisten, coaches en docenten die het klappen van de zweep kennen. Zij geven jong talent de kans om zich op een rustige en veilige manier te ontwikkelen. Natuurlijk door veel te spelen. Maar vooral doordat alle betrokkenen het vak zeer serieus nemen. 
Tickets: vvk € 5 – kassa € 7,50   Reservatie: 050 63 08 50

Kijkje achter de schermen van het nieuws

Op donderdag 9 januari om 20 uur organiseert het Davidsfonds i.s.m. de Oostkustacademie in het Cultuurcentrum Scharpoord een lezing over “Achter de schermen van het nieuws”. VRT-journalist Lieven Verstraete is gepassioneerd door het nieuws en legt het publiek uit hoe hij aankijkt tegen het nieuws en de samenstelling van het journaal. Met zijn gekende enthousiaste stijl loodst hij de toeschouwers binnen de VRT met aandacht voor detail, objectiviteit en passie voor het nieuws. Een boeiende avond gebracht door een begeesterde West-Vlaming met een bijzondere liefde voor Brazilië en stevige dansmuziek.

Vlaamse vis bracht minder op

Het aflopende jaar was alvast geen topper voor de Vlaamse Visveiling. In Zeebrugge en Oostende samen ging 16.700 ton vis door de klok. Dat is 8 procent minder dan in 2012. De besomming nam zelfs een duik van 13 procent. . “De prijsdaling was toch wel heel groot bij de tongen”, zegt Johan Van De Steene van de Vlaamse Visveiling. “Ook de pladijs -waarvoor een goede aanvoer was- kende een prijsdaling. Dat komt omdat hier geen visverwerkende nijverheid is. Anderzijds is het ook de economische crisis die heeft toegeslagen.”

Minister naar Knokke-Heist

Ook ministers zijn grage bezoekers van Knokke-Heist. Dat blijkt ook begin volgend jaar weer. Op zaterdag 4 januari is dat alvast het geval met minister Hilde Crevits. Zij zakt dan af naar de badstad en neemt het woord op de nieuwjaarsreceptie van CD&V Knokke-Heist. Dat gebeurt om 20u in de Bourgoo Showroom, Natiënlaan 111.

MAKZ blikt tevreden terug en kijkt gedreven vooruit

MAKZ (Middenschool en Atheneum Knokke-Heist Zwinstede) blikt uiterst tevreden terug op 2013. Niet alleen waren er de mooie studieresultaten van oud-leerlingen in het hoger onderwijs, maar de school kon ook terugkijken op enkele uitzonderlijke prestaties. Niet alleen haalde één van de leerlingen de finale van de Vlaamse Wiskunde Olympiade, wonnen enkele leerlingen de dicteewedstrijd van Knokke-Heist en behaalden leerlingen van de derde graad de hoogste score in het KBC Beursspel, maar de school kaapte ook bijna de prijs weg van Strafste School van Vlaanderen. Bovendien werden tal van talentmodules gelanceerd, waarbij leerlingen enkele uren per week op school hun talenten kunnen tonen en verder ontplooien, en reisden verschillende leerlingen doorheen Europa, in het kader van een uitwisselingsproject met Zweden, Engeland, Oostenrijk en Duitsland. Ten slotte werd ook gestart met opleidingen als Immobiliën, Shopmanagement en Interieurinrichting.

2014 kondigt zich in de MAKZ ook zeer ambitieus aan.  Niet alleen ligt er een nieuw Europees project in het verschiet omtrent ‘Armoede en Onderwijs in Europa’ met Zweden, Engeland, Roemenië en Italië, maar bovendien gaan de leerlingen van 6 Handel naar Israël om hun minionderneming internationaal te promoten. Bovendien opent op 27 januari een splinternieuw kapsalon voor de afdeling Haarzorg in Heist en werden voor de afdeling Houtbewerking verschillende nieuwe machines aangeschaft. Tot slot zullen in de campus Knokke de talentmodules nog worden uitgebreid.

Veel bruinvissen aangespoeld, relatief weinig in Knokke-Heist

Afgelopen jaar is een recordaantal van 128 dode bruinvissen aangespoeld aan onze kust. Op de stranden in Knokke-Heist werden in de loop van 2013 vijf exemplaren aangetroffen. Vele bruinvissen sterven als bijvangst tijdens het vissen met zogenaamde warrel- en kieuwnetten. Natuurpunt vraagt daarom een onmiddellijk verbod op het gebruik van zulke netten door sportvissers. Voor professionele vissers vraagt de natuurvereniging om dringende maatregelen, zoals het gebruik van 'pingers' die onder water een waarschuwingsgeluid uitsturen. De bruinvis, behorend tot de orde van de tandwalvissen, is de kleinste walvisachtige die in Europa voorkomt en kan tot 1,90 meter groot worden. De kleine dolfijnachtige is tevens een beschermde diersoort en geniet het strengste Europese beschermingsregime.

Groot Wisselland Debat

Op woensdag 8 januari vindt in CC Scharpoord te Knokke-Heist om 18 uur het debat “Anders wonen, anders leven aan de kust?” plaats. Dit debat vindt plaats in het kader van de tentoonstelling Wisselland ‘Utopie of realiteit?’. Vijf jonge ontwerpbureaus tonen in deze tentoonstelling hun visie op het kustlandschap. Deze vijf gaan in debat met Walter Roggeman (voorzitter Natuurpunt), Charlotte Geldof (visionair ontwerper magnificentsurroundings.org), Peter Taffeiren (vastgoedexpert / POC Partners), Luc Vandamme (expert kustverdediging) en Martin Ockier (areadirecteur Benelux baggerbedrijf DEME). 
Vijf ontwerpbureaus
Aan de Wisselland tentoonstelling nemen volgende ontwerpbureaus deel: C.T. Architects, Frederick Vandoninck Wouter Willems Architecten i.s.m. Annouk Westerling, Maat-Ontwerpers, Mikeviktorviktor + Sven Verbruggen en Ccaspar i.s.m. Cluster, Hogent, Ilvo en Sum. Voor de expo dachten de bureaus na over hoe de kustlijn er binnen 50 jaar zal uitzien. Wat moeten we ons voorstellen bij de kuststad van de toekomst? Komen er eilanden voor de kust of zijn er andere ruimtelijke ingrepen nodig? 
En in de praktijk?
Maar zijn de voorstellen van de jongen ontwerpers wel realistisch? Tijdens de debatavond gaan alle deelnemers op zoek naar de bruikbaarheid en toepasbaarheid van hun concepten en ideeën. Het ontwerp wordt met andere woorden aan de praktijk getoetst. Het debat wordt geleid door Marc Martens (bureau voor architectuur & planning ba-p) en bekijkt waar de ontwerpen op gebaseerd zijn, wat de onderliggende concepten zijn en wat we ermee kunnen in de praktijk. In vijf rondes wordt stelling genomen en weerlegd. 
Programma
18 uur – koffie met versnapering: mogelijkheid om de tentoonstelling te bezoeken met uitleg door de verschillende ontwerpbureaus
18.45 uur – welkom door schepen Maxim Willems
18.55 uur – debat onder leiding van Marc Martens (bureau voor architectuur & planning ba-p)
21 uur – receptie 
Praktische informatie

Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht. Inschrijven kan tot uiterlijk dinsdag 7 januari 2014 via cc.ticket@knokke-heist.be of T 050 630 430  Meer info: www.ccknokke-heist.be

30.12.13

Familiefilm Niko 2 in Scharpoord

Op vrijdag 3 januari om 14.30 uur kan jong en oud in het Knokke-Heistse Scharpoord genieten van de animatiefilm Niko 2. Na zijn doldwaze kerstbelevenissen in de eerste film is Niko terug met nieuwe avonturen. Het knuffelbare rendierjongetje heeft een geheime wens: hij hoopt dat zijn vader en moeder weer bij elkaar komen en dat ze samen een echt gezin worden. 
Maar op een dag heeft zijn moeder een verrassend nieuwtje voor hem: ze heeft ene Lenni leren kennen, een leuke rendiervent, en hij en zijn zoontje Jonni komen bij hen wonen. Niko’s wereld staat op z’n kop. En alsof het allemaal nog niet erg genoeg is, wordt Jonni kort daarna ontvoerd terwijl Niko op hem zou passen. Niko en zijn vriend Julius beginnen aan een wanhopige zoektocht. Zullen ze erin slagen de kleine Jonni te redden - en zal het Niko uiteindelijk lukken zijn nieuwe familie te accepteren? 

Toegang: 5 EUR

AV met nieuwjaarsdrink van 50 Actief

De lokale vereniging 50 Actief organiseert op dinsdag 7 januari 2014 om 14 uur in lokaal 101-102 in CC Scharpoord een algemene vergadering met nieuwjaarsdrink en hapjes. Leden kunnen er hun lidkaart vernieuwen voor 2014 (8 euro – verzekering 5 euro). Ook vindt er een lezing plaats door Dr. Herman Vandenameele over de film ‘Malta’. De toegangsprijs bedraagt 6 euro voor leden en 8 euro voor niet-leden. Interesse? Schrijf u in voor 3 januari 2014. Inschrijven kan via T 050 34 54 28 of het gsm-nummer 0473 96 71 12 (Vos Reinaertstraat 6, 8000 Brugge). Vragen of voorstellen? U kunt steeds terecht bij de bestuursleden. Meer info:www.lbvwest.be/50Actief/Knokke.

Vlaamse loods onder invloed bekeurd

De Nederlandse politie in onze buurprovincie Zeeland heeft maandagmorgen meegedeeld dat zondag tegen een Vlaamse loods proces-verbaal werd opgemaakt omdat hij onder invloed van alcohol was tijdens het beloodsen van een zeeschip in de Scheldemonding. De 55-jarige landgenoot werd gecontroleerd bij terugkeer in de haven van Vlissingen, waar de Vlaamse loodsen gevestigd zijn. Dat gebeurde na een klacht van een kapitein die kort daarvoor met zijn schip door hem geloodst was. De Vlaamse loods blies 405 ugl (*). Hij verklaarde dat hij tijdens de middaglunch een glas rode wijn gedronken had. Hij begreep niet waarom hij op zo'n hoog percentage was uitgekomen, hij voelde zich in staat om zijn werk te doen. 

(*) Ugl (uitgesproken als "uggel") is een acroniem van µg/l (microgram per liter).

Het Zwin zoekt ooievaarspotters op Facebook

Het Zwin natuurcentrum is de centrale verzamel-, slaapplaats en belangrijkste broedplaats voor een 24-tal ooievaars. De facebookpagina van het Zwin natuurcentrum houdt u regelmatig op de hoogte van het leven van deze boeiende vogels . Maar ze zijn ook op zoek naar waarnemingen en bijzonderheden over de ooievaars, die genoteerd en gefotografeerd worden door de bewoners van de Zwinstreek.
Waar en met hoeveel worden de vogels opgemerkt ? Wat zijn ze aan het doen : rusten, voedsel zoeken,…  Kent u mensen of plaatsen waar de vogels worden bijgevoederd? Het Zwin natuurcentrum wil  een zo volledig mogelijk beeld krijgen van het tijd- en ruimtegebruik van de ooievaars van het Zwin. Dit onderzoek past in de voorbereidingen voor het nieuwe Zwin Natuurcentrum. Allerlei anekdotes en weetjes zijn ook erg welkom. Post uw informatie op de facebookpagina van het Zwin natuurcentrum of neem contact op via T 050 607 086 of info@zwin.beinfo@zwin.be

Zondag 12 januari kerstboomverbranding in Knokke-Heist

Zondag 12 januari organiseert de Jeugdraad van Knokke-Heist in samenwerking met het Gemeentebestuur en de brandweer opnieuw hun jaarlijkse kerstboomverbranding. Wie na de feestdagen uitgekeken is op zijn kerstboom, kan op zondag 12 januari vanaf 14 uurterecht op het strand ter hoogte van het Rubensplein. Breng uw boom mee en nippend van een winters hartverwarmend drankje kunt u in de sfeervolle tent genieten van het vuurfestijn. Wie een boom meebrengt krijgt een gratis consumptie. Opgelet: verwijder pot en alle decoraties van uw kerstboom!

Oppassen bij het afschieten van eindejaarsvuurwerk

De Brandpreventieadviseurs OPZ1 hebben een handige folder uitgebracht vol tips & tricks voor een veilige eindejaarsfeest. Onder de noemer ‘Laat de eindejaarsfeesten niet in rook opgaan!’ willen ze u bewust maken van de risico’s die onder meer kaarsen en hete fondue-olie met zich meebrengen. Schenk ook extra aandacht aan het correct afsteken van vuurwerk zodat u uw feest niet verknalt met brand of brandwonden! De volledige folder vindt u HIER.

In Knokke-Heist mag bij de jaarwissel door particulieren vuurwerk worden afgeschoten. Een toelating aanvragen is niet nodig. “Maar, het afschieten van vuurwerk gebeurt wel op eigen verantwoordelijkheid’, zegt burgemeester Lippens. Vooral gevaarlijk is oplaten van wensbalonnen en Aziatische of Thaise lampionnen. In veel gemeenten is dat dan ook verboden. 

Versterkte ZwemAcademie springt het nieuwe jaar in

De Zwem Academie in Knokke-Heist blikt terug op een succesvol jaar. Hun werking werd in 2013 beloond met een gestage groei van het ledenaantal. Bijna 250 kinderen en volwassen vonden hun gading in één van de trimestriële lessenreeksen, waaronder de succesformules Start to Crawl en Crawl voor Kids. “Het merendeel van deze leden stroomt door naar een vervolgcursus, de Continue to Crawl of de Kids Academie. Eigenlijk krijgen we hier steeds meer te maken met hechte en trouwe groepen, die een échte clubsfeer creëren. Hoewel we met de naam ‘Academie’ vooral onze unieke focus op techniek en levenslang leren willen accentueren, mag je ons dus gerust ook een ‘zwemclub’ noemen”, vult voorzitter David De Wandel aan.
Om de kwaliteit te blijven garanderen, trekt de Zwem Academie permanent nieuwe lesgevers aan en voorziet ze in zowel interne als externe bijscholing voor de volledige equipe. “In 2014 wordt ons team versterkt met drie nieuwe lesgevers. Het zijn stuk voor stuk ervaren en gedreven mensen met  een groot hart voor de zwemsport. Ons streven naar kwaliteit werd recent beloond met een kwaliteitslabel van de Vlaamse Zwemfederatie en een mooie gemeentelijke subsidie. Hierdoor zullen we onze lidgelden voor de trouwe leden betaalbaar kunnen houden en blijven we kleine lesgroepen garanderen”.
Maar 2014 brengt nog goed nieuws met zich mee. Zo staat er voor de Kids Academie een zwemfeest op het programma en doet een nieuwe sponsor zijn intrede. Immo Van de walle wordt hoofdsponsor van de Zwem Academie. “Dit sympathieke immo-agence leerde onze vereniging als ‘lid van het eerste uur’ kennen en deelt ons oog voor kwaliteit. Samen met Speedo en BMW De Mey denken we alle nodige ondersteuning te zullen krijgen om onze ambities verder waar te maken”, aldus een tevreden voorzitter. 
De Zwem Academie is actief in het sportbad van Sportoase Duinenwater op maandag, woensdag, vrijdag en zondag en dit op aantrekkelijke uren. Vanaf 6 januari starten er nieuwe lessenreeksen, waarvoor u zich kan inschrijven via de website.

Meer weten? Klik naar www.zwemacademie.be of mail info@zwemacademie.be

Veel volk op laatste koopweekend van het jaar

Het laatste koopweekend voor de jaarwissel is achter de rug. In Knokke-Heist is het bijzonder druk geworden. Ook in onze buurgemeente Sluis was dat het geval. Volgens Sven Coryn was het “net zo druk als tijdens een zomerweekend”. Op de vele bezoekers in de winkelstraten gezorgd hebben voor een goeie verkoop is echter nog maar de vraag. Heel veel mensen kwamen namelijk kijken en wachten op de koopjes die er zitten aan te komen. Ook de flamboyant en andere kerstelijke evenementen vielen zeer in de smaak bij het publiek. De drukte zorgde rond 17u verder ook voor aanschuivend verkeer op de Natiënlaan bij het verlaten van Knokke.

Duurzame viswijzers niet objectief?

Volgens Vlaamse en Nederlandse vissers zijn de duurzame viswijzers die her en der gepubliceerd worden niet objectief. Ze bevatten te veel persoonlijke oordelen en zijn niet wetenschappelijk ondersteund. De consument wordt daarbij gestuurd naar vis die van ver komt, terwijl vis uit de Noordzee te weinig aan bod komt. Waarom staat schol in de Viswijzer van Stichting De Noordzee (deels) in het rood, terwijl Noordzeeschol op MSY-niveau wordt bevist en quota nog steeds worden verruimd? En waarom mag hoki uit het verre Nieuw-Zeeland dan wel duurzaam heten? Dat zijn maar een paar vragen waar de vissers mee zitten. 

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

De laatste informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist kun je HIER bekijken.