21.8.10

Geslaagde eerste editie van de "Neills Friends" Beachmarathon bij Surfers' Paradise

In Knokke-Heist vormden zaterdag 124 deelnemers, 22 teams, warm weer en weinig wind de ingrediënten voor de eerste Beachmarathon op het strand van Surfers' Paradise. Supporters zorgden voor extra sfeer bij de lus van 3,5 km die 12 keer moest worden afgelegd langs de zeedijk en het Zwin. "Het evenement is derhalve zeker voor herhaling vatbaar" zegt Frank Vanleenhove. Er waren 4 categoriën estafetteteams, Heren, Dames, gemengd en de solo lopers. Bij deze laatste categorie was Marathonman Stefan Engels dé blikvanger. Hij legde voor de gelegenheid zijn 197e opeenvolgende marathon af op Knokke-Heistse bodem. Hij deed dit vlot in 4u 12', voorafgegaan door een sterke Olivier Thiel die een schitterende 4u 05' afklokte. De winnaars bij de teams was het span Vlerick, gemengd, in 2u 53', gevolgd door de heren Surfers' Paradise, als eerste herenteam, in 3u01'. De Surfers' Paradisedames wonnen in hun categorie in 3u 08'. Te noteren valt ook het feit dat het Deva-marathonteam met vijf ploegen vijf marathons tot een goed einde bracht.

Kustbrief op poten over apartheidskaart van Toerisme Vlaanderen?

Voorzitter Patrick De Klerck van het Kustburgemeestersoverleg gaat zijn collega's voorstellen “een schrijven te richten aan Vlaams minister Geert Bourgeois” om de problematiek van een separatistische landkaart aan te kaarten. Op de Britse website van Toerisme Vlaanderen prijkt namelijk een kaart van Flanders, waarin Wallonië wordt benoemd als Belgium en Brussels als een Vlaamse stad in plaats van een afzonderlijk gewest. Vrijdag deed burgemeester Lippens van Knokke-Heist flinke commotie ontstaan over deze apartheidskaart. Patrick De Klerck voert aan dat Walen en Brusselaars ruim twintig procent uitmaken van de 18,6 miljoen dagtoeristen die vorig jaar naar zee afzakten én gemiddeld 34 euro per persoon in de Vlaamse toeristische economie stopten. Bovendien zijn ook heel wat buitenverblijven aan de kust in handen van Walen (17,8%) en Brusselaars (9,1%).

Hersendood quadslachtoffer uit Sluis in Ter Linden overleden

Het 19-jarige meisje uit Sluis dat donderdagavond bij een verkeersongeval in Knokke-Heist zwaar gewond raakte, is aan haar verwondingen overleden. Het meisje werd vrijdag hersendood verklaard en is zaterdag gestorven in het Ter Linden ziekenhuis. Het ongeluk gebeurde in Westkapelle op de kruising Natiënlaan-Sluisstraat. Met een 24-jarige kennis had de jonge vrouw het vuurwerkfestival bezocht, toen de quad waarop ze naar huis reden op een kerende auto botste. Die werd bestuurd door een 28-jarige Nederlander. Ondertussen loopt een onderzoek naar de omstandigheden van het ongeval.

Theaterproject Appassionata zoekt jonge medewerkers

Appassionata, een jongerentheatergezelschap van het Cultuurcentrum in Knokke-Heist, trekt weer jonge medewerkers aan. Appassionata wil een unieke kans geven aan jongeren tussen 12 en 18 jaar, die met hun creativiteit en fantasie geen blijf weten. Er is plaats voor wie wil toneel spelen maar ook voor wie toneel wil schrijven. Het toneelgezelschap werkt aan een nieuwe productie voor mei volgend jaar. Wie geïnteresseerd is neemt best voor 11 september contact op.


Telefonisch : 050 630 430, schriftelijk : CC Scharpoord, Meerlaan 32, 8300 Knokke-Heist

Uit Knokke-Heist stammende Ulysse beste springpaard ter wereld

Het blijkt dat het paard Ulysse, dat zopas met z’n berijder Pius Schwizer in een foutloos parcours het Internationaal Equestrisch Festival in Aachen heeft gewonnen, uit Knokke-Heist afkomstig is. De 13-jarige hengst geldt nu als het beste springpaard ter wereld. Het dier werd gefokt door de 61-jarige Eric Claeys uit de badstad, een gewezen havenchauffeur. Hij heeft Ulysse 11 jaar geleden verkocht en had het paard tot nu niet meer teruggezien. Ulysse is geen uitzondering. De Belgische paarden behoren namelijk tot de beste ter wereld. De cijfers spreken voor zich. Ons land heeft momenteel 21 springpaarden in de top 100 van de wereld.

20.8.10

Dienst Bevolking verkast naar Heulebrug

In Knokke-Heist heeft schepen voor Sociale Zaken Ingrid Reubens bevestigd dat er plannen zijn voor de verhuis van de Dienst Bevolking uit het stadhuis naar het Sociaal Huis in de deelkern Heulebrug. Wanneer de verplaatsing gebeurt is nog niet duidelijk. Mogelijk over enkele maanden. De Dienst Burgerzaken blijft evenwel in het stadhuis van Knokke. Daar worden de aangiften van geboorten, huwelijken, sterfgevallen en vreemdelingenzaken verder afgehandeld.

Geen passagiers meer op Schotlandferry vanaf 16 december

De veerdienst van DFDS Seaways / Norfolkline tussen Zeebrugge en het Schotse Rosyth zal vanaf half december enkel nog vracht verschepen. De rederij gaat wel het aantal afvaarten tussen beide havens van drie per week op vier brengen en zal daartoe twee schepen inzetten. Dit moet toelaten om de vrachtcapaciteit of de route ‘dramatisch te verhogen’. De veermaatschappij zei vrijdag dat ondanks goeie boekingen in de zomermaanden de passagiersaantallen onvoldoende waren om de dienst verder te zetten. In de voorbije 8 maanden werd op de route 5,5 miljoen euro verlies geleden. Passagiers die voor een overvaart geboekt hebben nà 15 december krijgen hun passagegeld terugbetaald. Het verhoogde aantal vrachtafvaarten zal volgend jaar ingaan.

Knokke-Heist en Kabouter Wesley in de bres voor Pakistan

Pakistan maakt de ergste overstromingen in zijn geschiedenis mee. Deze humanitaire ramp had vrijdag volgens VN-secretaris Ban Ki-moon al aan 1,497 mensen het leven gekost en treft bijna 20 miljoen slachtoffers. Het gemeentebestuur van Knokke-Heist schiet dan ook in actie en wil samen met Kabouter Wesley geld inzamelen om de noodhulpacties te helpen financieren. Op vrijdag 27 augustus, tijdens de laatste avond van het vuurwerkfestival, kan men een speciale Kabouter Wesley stickers kopen ten voordele van Pakistan. Nadien zullen deze unieke stickers ook nog verkrijgbaar zijn op het Cartoonfestival en in alle openbare gebouwen in Knokke-Heist.

Zwemmen met Zeehond in Knokke-Heist

In de Britse Scilly eilanden hoort men er vaak over, maar in Knokke-Heist is het een uitzonderlijk gebeuren. We hebben het over “zwemmen met zeehonden”, of althans toch één zeehond. Surfers’ Paradise lid Patrick Rooze kan er over meepraten. Nog voor de dolfijn Rudolf op het toneel verscheen was er blijkbaar al een zeehond die baantjes trok voor de Knokke-Heistse kust. Het dier papte probleemloos aan met Rooze en peddelde met hem mee. Dat heeft vermoedelijk te maken met het feit dat de man een donkerkleurige wetsuit aan had en er dus zelf ook een beetje zeehondachtig uitzag. Het is duidelijk dat het dier met opzet bij de menselijke peddelaar wilde blijven, gezien zeehonden –als ze dat willen- een topsnelheid van zo’n 30 km per uur kunnen halen als ze ergens uit de buurt willen komen.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Over geboorten, huwelijken en overlijdens de voorbije week in Knokke-Heist lees je HIER meer.

Vastgoed in 2010 ook in Knokke-Heist in de lift

Volgens de Algemene Directie Statistiek zijn in de eerste helft van dit jaar de prijzen van alle types vastgoed opnieuw gestegen. In vergelijking met het eerste semester van 2009 stegen de prijzen voor huizen en appartementen ongeveer met 5%. Bouwgronden, waarvan de prijzen nooit echt daalden, werden weer fors duurder met 14%. Ook in Knokke-Heist zitten de prijzen weer in de lift. In de eerste helft van 2010 werden in de badstad 44 woonhuizen verkocht voor een gemiddelde prijs van zo’n 275.000 euro. Verder wisselden 53 villa’s van eigenaar. De gemiddelde prijs daar bedroeg 1.050.000 euro. Ook werden 402 appartementen verkocht tegen gemiddeld zo’n 453.000 euro. Tenslotte gingen in het eerste semester in de badstad ook 27 percelen bouwgrond van de hand tegen 958,5 euro per vierkante meter.

Zware nachtelijke ongevallen in Knokke-Heist

In de vroege uren van vrijdag hebben zich in de badstad een paar zware ongevallen voorgedaan. Een dame, die met de wagen van Heist naar Zeebrugge reed, heeft langs de kustweg ter hoogte van de Lichtenbrug vier geparkeerde auto’s geramd. De aangereden voertuigen werden stuk voor stuk zwaar gehavend. Het vermoeden bestaat dat de vrouw boven haar theewater was. Ongeveer gelijktijdig deed zich langs de Sluisstraat in Westkapelle een aanrijding voor tussen een wagen en een quad-voertuig allebei met Nederlandse nummerplaat. Het ongeval gebeurde toen de wagen rechtsomkeer wilde maken. Een 19-jarig meisje uit Sluis dat achterop de quad zat werd daarbij zwaar gewond en afgevoerd naar het Ter Linden ziekenhuis. De bestuurder van de quad liep lichte kwetsuren op. In de loop van vrijdag werd het meisje inmiddels hersendood verklaard.

Burgemeester Lippens razend over desinformatie Toerisme Vlaanderen

Burgemeester Lippens van Knokke-Heist is niet te spreken over het feit dat Toerisme Vlaanderen op haar Engelstalige website een landkaart publiceert waarop Vlaanderen als een zelfstandige staat is afgebeeld en Wallonië als ‘buurland’ België wordt aangeduid. Ook de Belgische hoofdstad Brussel is volgens de geografische interpretatie van Toerisme Vlaanderen een Vlaamse stad in plaats van een afzonderlijk gewest. In het verleden heeft Toerisme Vlaanderen reeds gelijkaardige kaarten geproduceerd. Bij een foutieve Vlaamse kaart op een uitnodiging van het Flanders House in New York hadden de Vlaamse autoriteiten het echter nog over een spijtige vergissing en werd de betrokken directeur door Minister Bourgeois op het matje geroepen. Nu weigert Toerisme Vlaanderen echter halsstarrig de kaart te corrigeren. Volgens woordvoerster Lea Winkeler gaat het om een functionele vereenvoudiging die in één oogopslag duidelijk moet maken waar Vlaanderen ligt en welke steden de moeite waard zijn om te bezoeken. Van een bewuste strategie om Vlaanderen als onafhankelijk land voor te stellen, zou zogezegd geen sprake zijn. Burgemeester Lippens begrijpt niet waarom een officiële instantie een dergelijke stommiteit kan blijven goedpraten. “Door Wallonië om te dopen tot België, maakt men de verwarring bij buitenlandse toeristen alleen maar groter”, aldus de Knokke-Heistse burgemeester. "Het is onaanvaardbaar dat Vlaamse topambtenaren, beschermd door politiek verantwoordelijken met een enggeestig Vlaams gedachtengoed, foutieve kaarten mogen blijven tekenen terwijl een kind in het lager onderwijs met eenzelfde gebrekkige aardrijks- en geschiedkundige kennis hiervoor radicaal gebuisd zou zijn. Indien er vanuit de politieke wereld geen maatregelen komen om dit wanbeleid bij Toerisme Vlaanderen een halt toe te roepen, dan zal ik alle kustburgemeesters oproepen om onze samenwerkingsverbanden met Toerisme Vlaanderen op te zeggen. Wij wensen competente marketeers om ons toerisme internationaal aan te zwengelen, geen klungelaars die van op hun bureau in Brussel geen beetje voeling hebben met de materie.” Aldus een verbolgen Graaf Leopold Lippens.

NvdR: Er staat trouwens nog een stommiteit op het kaartje van Toerisme Vlaanderen. Nederland moet als The Netherlands te boek staan en niet als Holland, dat zijn twee Nederlandse provincies. En in het Engels moet Leuven als Louvain vermeld worden, en Mechelen als Malines...

Frankrijk zorgde voor eerste vuurwerkfestivalavond in Knokke-Heist

Donderdagavond kon men op de zeedijk in Knokke-Heist weer op de koppen lopen naar aanleiding van de start van het Internationaal Vuurwerkfestival. Het was Frankrijk dat het openingsvuurwerk verzorgde, ondermeer met hemelbloemen in de kleuren van de Franse vlag. Opvallend was verder het feit dat vanwege het rustige weer ook veel kijklustigen het spektakel volgden aan boord van kleine boten voor de kust. Zaterdagavond om 22u is Denemarken aan de beurt, terwijl maandag het pyrotechnisch gebeuren in handen ligt van vuurwerkmakers uit Argentinië. Deze 31ste editie van het Vuurwerkfestival duurt nog tot volgende vrijdag.

Defecte vaatwas doet gemeentelijk computernetwerk crashen in Knokke-Heist

Donderdagavond is het centrale computernetwerk van de gemeente Knokke-Heist compleet uitgevallen. Oorzaak is een defecte waterleiding van de vaatwas op de derde verdieping van het stadhuis Knokke. Het water sijpelde door naar het serverlokaal op de tweede verdieping waar het zware schade aanrichtte aan de elektronische apparatuur. Meteen viel ook de werking van de VUBIS-software in de gemeentelijke openbare bibliotheek in het Cultuurcentrum Scharpoord uit. Schepen Maxim Willems heeft nog in allerijl de medewerkers van de dienst Informatica verwittigd maar die konden enkel vaststellen dat het centrale computernetwerk ernstige waterschade heeft opgelopen . Sinds vrijdagmorgen onderzoeken informatici in welke mate de servers eventueel nog hersteld en opgestart kunnen worden. Hoe dan ook ligt de werking in het stadhuis Knokke tijdelijk volledig stil. Er kunnen voorlopig geen documenten afgeleverd worden. In de mate van het mogelijke zullen bepaalde verrichtingen weer manueel gebeuren zoals vroeger. Ook veel andere gemeentelijke diensten in diverse gemeentelijke gebouwen hebben onder de computercrash te lijden omdat bepaalde toepassingen draadloos of via glasvezel verbonden zijn met het stadhuis Knokke.

19.8.10

Redder van Heraldslachtoffers komt om in Ierse zee

Na een brand aan boord van de motorboot “Castaway” in de Ierse zee is de voormalige Duitse kapitein Wolfgang Schröder samen met twee andere opvarenden om het leven gekomen. Hij was 62. Volgens de Ierse kranten was Schröder in 1987 met zijn schip één van de eersten om hulp te bieden bij het kapseizen van de 'Herald of Free Enterprise' in Zeebrugge. De kapitein ontving toen een dankschrijven van de Britse premier Margaret Thatcher en een medaille van koning Boudewijn.

Meer over de begrafenis van Wolfgang Schröder lees je in de Irish Independent.

Plastisch chirurg uit Duinbergen pleit in de VS voor wereldwijde patiëntenveiligheid

Plastisch chirurg Ivar van Heijningen van de Duinbergen Clinic heeft woensdag op een Internationaal congres in San Francisco gepleit voor een wereldwijde regelgeving op het vlak van patiëntenveiligheid. Dertig jaar geleden werden zowat alle esthetische ingrepen verzorgd door plastisch chirurgen. Sindsdien is er echter een ware “schoonheidsmarkt“ ontstaan en zijn er meer partijen op de markt. Sommigen hebben echter een uitgesproken commerciële instelling waarbij de veiligheid van de patiënt ondergeschikt wordt aan het maken van winst. Ook zelfregulering werkt niet gezien de ethische codes veel te vrijblijvend zijn. Samen met een Oostenrijkse collega schreef Ivar van Heijningen onlangs dan ook een ontwerp voor een Europese standaard voor patiëntenveiligheid. Dat was meteen de eerste stap naar een Europese regelgeving over plastische chirurgie. Vandaar ook de interesse in de Verenigde Staten.

Het mysterie van de oranje stoelen in Knokke-Heist

De voorbije dagen doken in Knokke-Heist op diverse openbare pleinen en invalswegen oranje stoelen op. Tot nu toe heeft iedereen er echter het raden naar wat ze te betekenen hebben. Ook bij de gemeente doe ze er het zwijgen toe. Enkel willen ze kwijt dat het oranje mysterie zal ontsluierd worden op de vrijetijdsmarkt op het Verweeplein in Knokke. Die wordt op 5 september gehouden van 10 tot 13 uur.

18.8.10

Dino’s viert Fin de Saison in Verweetent

Met de start van het vuurwerkfestival in Knokke-Heist is ook het einde van het zomerseizoen in zicht. Op zondag 29 augustus staat in een grote tent op het Verweeplein dan ook voor de 5de keer de “Fin de Saison” van Dino’s geprogrammeerd. Het begint al in de late namiddag met kinderanimatie door Papa Chico. Om 20u zijn er live optredens van de rock- en bluesband ‘The Porkchops’ en de ambiance-coverband ‘The Vicious’ gevolgd door een dj-party met Nicolas Decoster. De dag tevoren, op zaterdag 28 augustus wordt in de feesttent trouwens ook al aangetreden voor ‘Dino’s Bacardi Fever’. Dat gebeurt met een mega schuimbad, Mexicaans eten en de muziek van dj’s Junior Grassi en Nicolas Decoster.

Geen tekenen van geweld op lichaam van Zeebrugse duinenvrouw

De hand die in de duinen bij Zeebrugge Môle ontdekt werd is dan toch van een jonge vrouw. Dat heeft het parket van Brugge woensdagnamiddag bevestigd. Op enkele honderden meters van de surfclub in Zeebrugge arriveerde woensdagochtend een team van het slachtofferidentificatieteam DVI, die de locatie heeft uitgekamd. Er werd ook gegraven in de buurt van de gevonden hand. Daarbij werden nog delen van het lichaam blootgelegd. Momenteel wordt uitgegaan van een misdaad en is het nog gissen naar de identiteit van het slachtoffer. Donderdag werd een autopsie uitgevoerd. Die bracht weinig nieuwe gegevens aan het licht. Er werden geen tekenen van geweld aangetroffen. Dus jonge vrouw werd alvast niet gewurgd. Ondertussen wordt ook de lijst van verdwenen personen nagetrokken.

Triatlonteam van Surfers’ Paradise klaar en uitgedost

Met de Zwintriathlon in aantocht heeft Surfers’ Paradise zopas zijn triatlonteam voorgesteld. Zoals gebruikelijk hoorde daar ook een nieuwe uitrusting bij. De groep die voor Surfers’ Paradise deelneemt bestaat uit zo’n 130 enthousiastelingen, gaande van ‘routiniers’ tot sportievelingen die voor het eerst meedoen. Ook zijn er een paar toppers die hun oog op een podiumplaats hebben. De groep telt 33 dames. De jongste deelnemer is 18 en de oudste 65. Voor 13 onder hen betekent de Generali Zwintriathlon op woensdag 1 september evenwel geen afsluiter van het seizoen. Zij zijn immers ingeschreven voor de zwaarste triatlon ter wereld, de Lanzarotte Ironman die op 21 mei z’n beslag krijgt.

Gewond zeehondenjong bij de Zwingeul

Net benoorden de Zwingeul werd op het strand bij Cadzand-Bad een gewonde zeehondenpup aangetroffen. De zeehond was vermoedelijk zijn moeder kwijt. Het dier vertoonde verder een kleine snijwonde en was vermagerd. De huiler probeerde tevergeefs opnieuw in zee te steken, maar door de sterke stroming en uitputting kwam hij steeds weer terecht op het strand. Een inwoner van Retranchement en de strandwacht hebben het dier vervolgens gered. De zeehondenpup kreeg de naam Theo, naar een van z’n redders en is vervolgens op transport gesteld naar de zeehondencrèche in Pieterburen. Waarom het dier de lange tocht naar het noorden van Nederland moest maken en niet bij het Sea Life centrum in Blankenberge werd afgeleverd is onbegrijpelijk.

OCMW helpt leefloners reeds jaren aan werk in Knokke-Heist

In de badstad is OCMW-voorzitter Annie Vandenbussche niet opgezet met berichten waarin werd aangekondigd dat “leefloners eindelijk zullen kunnen werken voor hun steun”. Feit is dat binnen het OCMW de werkwinkel al jaren mensen aan arbeid helpt. Het OCMW heeft contracten met de gemeente, de groendienst, de rusthuizen, de Strijk- en Verstelwinkel, de Kringwinkel en de vzw Oostkust waarbij steuntrekkers “werken” voor hun geld, aldus Annie Vandenbussche. Uit het jaarverslag blijkt trouwens dat vorig jaar een 70-tal steungenieters aan werk geholpen werden. Een probleem blijven echter de leefloners met een zeer lage scholingsgraad.

Onnodige reddingsactie in Duinbergen

De reddingsdiensten en de Seaking helikopter zijn dinsdagavond in actie gekomen bij het strand van Duinbergen. Dat kwam na een oproep van een persoon die dacht dat er zich een zwemmer in nood bevond voor de kust. Toen de hele reddingsactie goed bezig was bleek dat de melder een boei op zee voor het hoofd van een drenkeling had aanzien.

17.8.10

Lugubere ontdekking in de duinen van Zeebrugge

In de duinen bij het strand in Zeebrugge hebben twee toeristen dinsdagavond een hand gevonden die gedeeltelijk bedolven lag onder het zand. Beide kitesurfers hebben onmiddellijk de politie verwittigd. Volgens getuigen ging het om een mannenhand en een deel van een arm die boven het zand uitstaken. De politie kwam ter plaatse en zette de duinen af. Ook de Cel Vermiste Personen, de Dienst Slachtofferidentificatie en de moordsectie van de gerechtelijke politie kwamen dinsdagavond nog ter plaatse. Woensdag werd ook de omgeving van de vindplaats uitgekamd in het kader van het sporenonderzoek. Vlakbij de locatie vond twee weken geleden het Polé Polé Beach festival plaats. Ook in 1971 ontdekte een wandelaar op ongeveer dezelfde plaats een lijk, dat in de duinen begraven lag.

Coca-Cola pollutie in Knokke-Heist

Het labyrint dat een maand lang door Coca-Cola op het Albertstrand in Knokke-Heist werd ingericht is niet in schoonheid geëindigd. Toen de doolhof maandagavond dichtging werden de vuilnisemmers waar de lege colablikken in gedumpt werden aan grillen van wind en weer overgelaten. Honderden colablikken tuimelden dinsdag dan ook over de Zeedijk en in de zijstraten, waar ze voor automobilisten en voetgangers gevaarlijke obstakels vormden. Zo erg was het dat zelfs het nieuws van RTL er aandacht aan besteedde.

Hier het commentaar van de RTL kijkers.

Knokke-Heistse sportievelingen in het nieuws

Tim De Baene heeft zijn eerste overwinning op zak. In Oosterzele flitste de Heistse renner solo over de streep. ‘Ik moest de ziel uit mijn lijf koersen, maar de buit is binnen', aldus de junior van de Brugse Velosport. Eerder had De Baene al aangekondigd dat hij er in augustus klaar voor wilde zijn. Ook de Knokke-Heistse atlete Yentl Vandenberghe is in het nieuws. Donderdagavond neemt ze deel aan de Diamond League in het Zwitserse Zürich. Yentl loopt er de 800m voor juniors en wil haar besttijd (2'09,12) aanscherpen.

Speciale hardcourtbaan voor Tennislegenden in Knokke-Heist

Van vrijdag 20 tot zondag 22 augustus spelen 6 tennislegenden in de Royal Zoute Tennis Club. Daar werd trouwens speciaal voor de gelegenheid een snelle hardcourt baan aangelegd. Nu vrijdag gaat in Knokke-Heist de eerste editie van het Optima Open tennistoernooi van start. Op de affiche: Björn Borg, Pat Cash, Richard Krajicek, Goran Ivanisevic, Guy Forget en Henri Leconte. Van 20 tot 22 augustus spelen deze zes tennistenoren voor de titel van de Belgische manche in de ATP Champions Tour. Dat is het internationale toernooi voor topspelers die op zijn minst twee jaar uit het profcircuit zijn en minimum 35 jaar oud zijn. De finale van het toernooi wordt zondag 22 augustus live uitgezonden op EXQI Sport en Club RTL.

Oostkustacademie zomerlezingen: In het hoofd van seriemoordenaars

Donderdag 26 augustus om 10 uur komt de Franse seriemoordenaarspecialist Stéphane Bourgoin in Knokke-Heist meer vertellen over motieven en beweegredenen van seriemoordenaars. Hij sluit de serie zomerlezingen van de Oostkustacademie in Pavillon du Zoute af. Bourgoin toont zijn documentaires en daarna zal Cas Goossens een interview met hem houden en de inhoud in het Nederlands vertalen.


Na de moord op zijn vriendin in 1976 is de Parijzenaar Stéphane Bourgoin aan een onderneming begonnen om motieven te ontdekken bij seriemoordenaars. Zij werd verkracht en vermoord en toen de dader twee jaar later werd opgepakt, bleek die een tiental vrouwenmoorden op zijn geweten te hebben. 'Een pure seriemoordenaar, in een tijd dat het woord nog maar pas bestond.' Al dertig jaar lang reist Stéphane Bourgoin de hele wereld af om met seriemoordenaars te praten. 'Zeventig heb ik er ondertussen gezien', zegt de Franse expert, die een indrukwekkende lijst met boeken op zijn naam heeft. En Ronald Janssen, de leraar uit Loksbergen, wil hij later ook graag bezoeken. Want elke seriemoordenaar is uniek. Ook de moordenaar van mijn eigen vriendin heb ik ooit ontmoet voor een gesprek', zegt Bourgoin. 'Maar het heeft niet lang geduurd. Om gesprekken met seriemoordenaars vol te houden, moet je je geest leegmaken en elk oordeel opzijzetten. Bij die man lukte dat gewoon niet.

Achtste Scapa Sports Iron Kid in Knokke-Heist

Vrijdag en zaterdag pakt de Sportdienst in Knokke-Heist al voor de 8ste maal uit met de Scapa Sports Iron Kid. Dit zomerse sportgebeuren wil 780 jongens en meisjes van 3 tot 13 jaar op een niet-competitieve manier kennis laten maken met triatlon. Door de grote vraag van de voorbije jaren werd besloten om de Iron Kid te spreiden over 2 dagen. Zo kon men meer deelnemers toelaten. Hierdoor zullen de 10 - 13-jarigen hun triatlon afwerken op vrijdagavond en wordt de triatlon 14-daagse eigenlijk gestart met een nocturne. Net zoals een echte triatlon bestaat de Scapa Sports Iron Kid uit 3 verschillende onderdelen: zwemmen, fietsen en lopen. Openluchtzwembad De Raan vormt het centrale punt bij dit sportfestijn. Alle Iron Kids finishen op het evenementenstrand, dat voor de gelegenheid wordt omgetoverd tot een oase van ontspanning, spel en entertainment.

TV filmt in Sluis voor Aspe

Onze buurgemeente Sluis is woensdag het decor voor de televisiereeks Aspe. Skyline Entertainment filmt 's morgens aan de zuidzijde van de Kaai en later op de dag in de Johan Hendrik Van Dalestraat. Aan de Kaai wordt een huiszoeking gefilmd; in de Van Dalestraat wordt de moeder van een vermoorde vrouw geïnformeerd. Beide straten worden dan ook tijdelijk afgesloten voor het verkeer. Het verhaal van de aflevering, die deels in Sluis speelt, gaat over de moord op een lid van een Nederlandse televisieploeg in Brugge. De aflevering in kwestie gaat deel uitmaken van de zevende serie die volgend jaar bij VTM zal worden uitgezonden.

Micro-Macro voor kinderen in Het Zwin

In natuurpark Het Zwin wordt op woensdag 25 augustus voor kinderen van 9 tot 12 jaar de workshop Micro-Macro georganiseerd. Daarbij wordt nagegaan of Het Zwin wel gezond is. De deelnemers trekken naar de Zwinvlakten en onderzoeken het water en de bodem. Ook wordt getekend wat in het slib wordt aangetroffen zoals gangen, gaatjes, pootafdrukken en kruipsporen. De meegebrachte vangsten worden verder onder de microscoop bekeken, en de kinderen stellen zelf een voedselketen samen.


Micro-Macro: woensdag 25 augustus van 14 tot 16.30 uur.
Inschrijven kan tot e dag voor de workshop plaatsvindt.Prijs: 6 euro/kind (toegangsprijs inbegrepen)Waar/info/inschrijven: Het Zwin, Graaf Léon Lippensdreef, 8300 Knokke-Heist
Org: provinciedienst NME (Het Zwin - T 050 60 70 86 – info@zwin.be)

Extra vergoeding voor vrijwillige verkoop gronden voor A11 verbindingsweg

De Vlaamse Landmaatschappij kan in de polders rond Knokke-Heist beginnen met de aankoop van landbouwgronden voor de A11. Dat zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits in een mededeling. De A 11 is een nieuwe autoweg die zal worden aangelegd tussen de Blauwe Toren in Brugge en Knokke-Heist, over een afstand van 12 km. De aankoop van de gronden maakt deel uit van een aantal begeleidende maatregelen voor de landbouwers die door de geplande aanleg van de havenverbindingsweg bij Westkapelle gronden verliezen. Door de aanleg van de autoweg gaat in totaal 28 hectare landbouwgrond verloren! Landbouwers die hun grond vrijwillig verkopen zullen een extra vergoeding krijgen en waar dat mogelijk is zullen gronden geruild worden. Zo probeert men de impact van het project voor de landbouwsector zoveel mogelijk te beperken.

Knokke-Heist klaar voor het Vuurwerkfestival

Donderdag om 22u zijn het de Franse vuurwerkmakers die op het strand van Knokke-Heist de spits mogen afbijten van de 31ste editie van het Internationaal Vuurwerkfestival. Om de twee dagen volgen dan ook nog bijdragen uit Denemarken, Argentinië en Canada. Het pyrotechnisch gebeuren wordt afgesloten door Zweden, de winnaar van vorig jaar. Gelijktijdig wordt dan ook de Coca-Cola trofee uitgereikt aan de nieuwe winnaar van het festival. Wie optimaal van het festival wil genieten, komt best op tijd, en bij voorkeur wandelend, fietsend of met het openbaar vervoer. Wie toch met de auto parkeert bij voorkeur op de speciaal hiertoe ingerichte betalende terreinen langs de Knokkestraat en achter de spoorweg aan de Krommedijk. Om het kijkfestijn veilig te houden zijn een reeks verkeersmaatregelen van kracht. Elke vuurwerkavond kan men tussen 20 en 23 uur het gedeelte van Duinbergen boven de Elizabetlaan tussen Anemonenlaan en Paul Van der Meerschenlaan niet binnenrijden. De hele periode van het Vuurwerkfestival geldt een verbod op parkeren en stilstaan op de Zeedijk-Albertstrand tussen Lentelaan en Majoor Quaillestraat, en op De Wandelaar. Omdat het verkeer tussen deelgemeentes Knokke en Heist tijdens die avonden sterk verstoord kan zijn, worden voor het Stadhuis Heist brandweer- en ambulancewagens opgesteld om van daaruit indien nodig te kunnen ingrijpen.


Het programma:
Donderdag 19 augustus om 22 uur: Frankrijk
Zaterdag 21 augustus om 22 uur: Denemarken
Maandag 23 augustus: om 22 uur: Argentinië
Woensdag 25 augustus om 22 uur: Canada
Vrijdag 27 augustus om 22 uur: prijsuitreiking + winnaar vorig jaar Zweden

Straks ook Keith Haring-schoenen in Knokke-Heist

Na het bezoek van de Keith Haring container aan de badstad zijn vanaf september in Knokke-Heist ook Keith Haring schoenen te koop. Modeontwerpers zoeken trouwens wel vaker inspiratie in de kunstwereld. Samen met de Keith Haringfoundation brengt Tommy Hilfiger dit najaar een gelimiteerde editie sneakers en regenlaarzen uit met de iconische tekeningen van de bekende Amerikaanse street artist. Keith Haring was een grage bezoeker van Knokke-Heist en overleed in 1990. De Keith Haring-sneakers en laarzen zijn er voor mannen, vrouwen en kinderen. Ze liggen vanaf september in de Hilfiger Denim stores van Knokke, Antwerpen en Gent.

Record regenval in Knokke-Heist

In de hele regio was het maandag bijzonder druk voor de brandweerkorpsen. Met name in Knokke-Heist moest de brandweer vijftien keer uitrukken. Met de interventies ging het onder meer om loshangende takken, afgeknakte bomen en losgeslagen reclamepanelen. Ondanks het feit dat maandag volgens de meting van het Weerstation Heist-aan-zee in de badstad 64,5 liter hemelwater per vierkante meter gevallen is waren er bij de brandweer geen oproepen voor wateroverlast. Dat betekent meteen dat de vijzelpompen in het nieuwe ondergrondse bufferbekken bij de Nieuwstraat in Knokke hun werk naar behoren hebben uitgevoerd. Met de hoeveelheid regen die maandag gevallen is ging het meteen ook om het record van het hele jaar. Het is trouwens van 28 en 29 augustus 1996 geleden dat in Knokke-Heist in zo'n korte periode nog zoveel neerslag werd opgetekend. Even voorbij de badstad viel echter nog veel meer regen. Het meeste hemelwater in onze regio is gevallen in Sint Kruis. Daar noteerde men 99 millimeter!

16.8.10

Blue Marlin in Knokke-Heist eerste ‘groene’ beachclub in België

In de badstad draait de ‘Blue Marlin Beach Club’ tegenwoordig hoofdzakelijk op zonne-energie. In samenwerking met WT Solar, de Leuvense projectontwikkelaar van zonnepanelen, werden op het dak van de Blue Marlin bar op het Duinbergse strand wegneembare hightech zonnepanelen van het type Solyndra geïnstalleerd. Met een totaal vermogen van 1,1 'Kilowatt piek' wordt met deze installatie ruim duizend kilowattuur aan groene elektriciteit opgewekt. Dat is voldoende om bijna het hele jaarlijkse verbruik van de beach club te compenseren. Bovendien wordt per jaar 1 ton aan CO2-uitstoot vermeden.

Succesvol jeugdtornooi basket in Knokke-Heist

De voorbije dagen werd voor de vierde keer het internationale jeugdtornooi “Generali Summer Cup” van BasketClub Namedis Chape Knokke-Heist gehouden in de sportcentra Laguna en Molenhoek. Daarbij bleek dat steeds meer topploegen de weg naar de Oostkust vinden om hun seizoen voor te bereiden. Met de cadetten van Pitzemburg Mechelen haalde het bestuur van de plaatselijke basketbalclub zelfs de kampioen van België binnen. De andere teams kwamen onder meer uit Gent, Hasselt, Charleroi, Brussel, Oostende-Bredene, Gistel en het Britse Gloucester. Aan de vooravond van het nieuwe basketseizoen krijgt deze week in de badstad trouwens ook de zomerstage van de plaatselijke jeugdploegen z'n beslag. Liefst 7 trainers begeleiden er de 48 deelnemende jongeren.

15.8.10

Van Gogh verkocht op kunstbeurs in Knokke

Een schilderij van Vincent Van Gogh dat te koop was aangeboden op de Art Nocturne Knocke is gekocht door een echtpaar uit ons land. Het gaat om het schilderij 'La chaumière sous les arbres’ (Het hutje onder de bomen), dat dateert uit 1885. Dat is het jaar waarin de vader van Van Gogh overleed. In het schilderij van 47 op 46 cm werden hoofdzakelijke sombere aardkleuren gebruikt. Het kwam tot stand in dezelfde periode van 'De aardappeleters', net voor Van Gogh naar Antwerpen verhuisde. De vraagprijs van 2,75 miljoen euro voor het schilderij werd in Knokke niet gehaald, maar naar verluidt ligt het betaalde bedrag er niet ver onder.

Opening midi-terrein op TC Duinbergen

Zondag werd bij de Tennis Club Duinbergen het nieuwe hardcourt midi-terrein officieel in gebruik genomen. Het was sportschepen Daniël De Vlamynck die het lint doorknipte. De tennisvereniging die alle vele jaren het label ‘Jeugdvriendelijke Tennisclub’ krijgt toegekend liet het speelveld aanleggen ten einde voor de jeugd een degelijke tennisopleiding te kunnen voorzien. Op het midi-terrein zullen vanaf nu kinderen onder de 12 jaar geïnitieerd worden in de tennissport. Het is tevens een gedroomd oefenterrein voor de leeftijdscategorie in kwestie.

Open jeugdtornooi Scapa Sports op TC Duinbergen

Ook al zondag boekte TC Duinbergen 296 inschrijvingen voor de finales van het tornooi Open Jeugd SCAPA SPORTS. Hoewel de weergoden het tornooischema af en toe dreigden in de war te sturen verliepen alle wedstrijden volgens plan. Mathieu De Baets (C30/3), klopte zowel in J14/3 als in J14/2 een C30/2. Maxime Marchal (C+30) presteerde puik in J16/2, maar moest in de finale de duimen leggen tegen tegen Thibaut Fevrier van T.C.Waregemn (6/1-6/1). Maxim Louagie stond zijn mannetje in J9/2. Volgend tornooi: Open Dubbel Caves de France van 19 tot 29 augustus 2010.


Foto 1: Voorzitter Dany Bailyu en schepen van sport Daniel De Vlamynck
Foto 2: Dhr & Mvr D. Plancke, zaakvoerders van Scapa Sports, tornooileider Tom Brakel en voorzitter Dany Bailyu.

Club Beloften verloren met 3-0 van FC Knokke

In het weekend hebben de beloften van Club met 3-0 hun oefenmatch tegen eersteprovincialer FC Knokke verloren. Alhoewel Knokke de huidige ploeg van Sven Vermant is, nam die voor de gelegenheid plaats op de Brugse bank. Club startte met de nieuwkomers De Feyter, de broers Schaessens en Vandewalle in de basiself. Na tien minuten kopte Gano een voorzet van De Feyter aan de tweede paal over. Enkele minuten later gaf Vansteenkiste de voorzet naar Gano, maar de aanvaller kopte de bal deze keer naast. Op slag van rust kreeg Knokke een penalty na het neerhalen van een speler in de zestien meter. Bruning opende de score voor de thuisploeg. Club begon de tweede helft met drie wissels en ging meteen op zoek naar de gelijkmaker. De goal viel echter aan de overkant: op corner kopte Van Nieuwenhuyse de 2-0 tegen de netten. Vijf minuten voor tijd viel het derde thuisdoelpunt: Roels stond bij een tegenaanval alleen in de zestien, besloot tot tweemaal toe op Maes, maar de derde keer belandde de bal toch binnen.Doelpunten: 44' Bruning (penalty, 1-0), 57' Van Nieuwenhuyse (2-0), 85' Roels (3-0).

Parkies afgelast door moessonerig weer in Knokke-Heist

Door de weersomstandigheden is het optreden op 16 augustus in het kader van de reeks Parkies maandagen in de tuin van Scharpoord afgelast. Dat werd meegedeeld door de dienst Evenementen in de badstad.

Hoera! Voorlopig geen geld voor sluisbrug nummer 3 in Zeebrugge

Havengebruikers en automobilisten in Zeebrugge en Knokke-Heist zijn bijzonder blij met het feit dat er momenteel nog geen kredieten beschikbaar zijn voor onderhoud en schilderwerk aan brug nummer 3. Dat is de tweede zeewaartse sluisbrug. Het duurt dus nog even voor de Vlaamse dienst Maritieme Toegang in combinatie met De Lijn het verkeer en het leven aan de Oostkust weer onmogelijk maken. Volgens districthoofd Paul Hanssen is het de eerste keer sedert de ingebruikname in 1984 dat ingrijpend onderhoud aan de bruggen gebeurt. Die vorige onderhoudswerken zullen wij dan beslist gedroomd hebben. Volgens de Vlaamse dienst kan men aan de laatste brug beginnen van zohaast het geld er is. “Misschien volgende zomer, ofwel het jaar nadien. Sowieso werken we beter tijdens het zomerseizoen omdat het weer dan beter meezit.” Het ziet er echter naar uit dat na afloop van de werken men van voor af aan zal moeten herbeginnen. Het wegdek van de meest landwaartse brug ziet er namelijk al weer uit als een pokdalig maandlandschap. In Zeebrugge vraagt men zich af of waarom men een kwart eeuw geleden zo nodig moest kiezen voor sluisbruggen in plaats van een tunnel!