25.8.07

Loodsen verscherpen acties

De Beroepsvereniging van Loodsen (BvL) kondigt voor de tweede maal aan haar acties te verscherpen omdat ze geen gehoor vindt bij de Vlaamse overheid. Inmiddels zijn zo'n 70 zeeschepen getroffen door de actie. Vanaf morgen (zondag) zullen de loodsen geen zeeschepen meer naar de havens van Gent en Antwerpen leiden. De afvaart waarin schepen vanuit de havens naar de zee worden gebracht, zal wel nog worden uitgevoerd en begint weer om 8 uur zondagochtend. De BvL startte haar acties vrijdag. De loodsen aangesloten bij BvL werkten alleen maar van 8 tot 17 uur, en niet 24 uur op 24. Een eerste verscherping zaterdag was dat de opvaarten vanuit Vlissingen later begonnen omdat de loodsen geen gebruik maar maakten van de speciale pendeltaxi's die hen sneller van Antwerpen naar Vlissingen brengen om van daar schepen de haven binnen te leiden. Als ze met een boot meevaren, duurt dat namelijk een paar uur en zolang zat Vlissingen zonder zee-en rivierloodsen. "We mochten die pendeldienst niet meer gebruiken om mee naar huis te gaan, en daarom gebruikten we hem vanaf zaterdag ook niet meer om mee naar Vlissingen te gaan", reageert Yves Verspreet, woordvoerder van de BvL. "Een tweede verscherping is nu dat de loodsen die na die lange reis toekomen in Vlissingen ook niet meer gaan opvaren, maar naar huis gaan in plaats van de hesle tocht nog een keer te doen."De grote vraag is nu wie de zeeschepen die voor onze aankomen naar de havens zal leiden. "Vlaams minister-president Peeters en Vlaams minister Bourgeois werden hiervan formeel op de hoogte gebracht", besluit Verspreet. Inmiddels verloopt in Zeebrugge het in- en uitvaren van schepen wel normaal.

Lombaerts Zenit profiteert van nederlaag Spartak

Zenit Sint-Petersburg is de grote winnaar van speelronde 22 in de Russische Premier League. De ploeg waar stadsgenoot Nicolas Lombaerts aan de slag is, noteerde zaterdagavond een 1-3 zege in het Metallurgstadion bij Krylia Sovetov Samara en naderde Spartak Moskou tot twee punten. De lijstaanvoerder verloor namelijk met 3-1 bij Rubin Kazan. Zenit kwam al na twaalf minuten op achterstand tegen Samara, maar zette de zaken nog voor de onderbreking recht door treffers van Konstantin Zyrianov (’24) en Andrei Arshavin (’37). Bij het begin van de tweede helft slaagde Lombaerts erin, na een confrontatie met Skvernyuk, een doelbal van de tegenpartij net op tijd weg te trappen. Halverwege het tweede bedrijf besliste Pavel Pogrebnyak de confrontatie. In de verdediging werd Lombaerts in de 63ste minuut door de Moskouse scheids bedacht op een gele kaart.


Stand aan kop:
1. Spartak Moskou 22-42;
2. Zenit 22-40;
3. Dinamo Moskou 21-33;
4. FC Moskou 21-33;
5. CSKA Moskou 21-31.

Dronken Knokke-Heistenaar kon niet meer op benen staan

Twee surveillerende agenten troffen afgelopen nacht rond 00.10 uur op de Loodijk in Zuidzande een zwaar gehavende auto aan met Belgisch kenteken. Voor politiemensen was het duidelijk dat kort tevoren een ongeluk was gebeurd, maar de bestuurder was er vandoor. De auto was tegen een boom gereden waarna de wagen het land was ingeschoten. De agenten hebben vervolgens een tijd naar de eventuele bestuurder gezocht. Langs de Austerlitzdijk werd de bewuste man aangetroffen. Hij kon bijna niet meer op zijn benen staan en de oorzaak van het ongeluk was dus al snel duidelijk: alcohol. De 55-jarige man uit Knokke-Heist moest een blaastest ondergaan en hieruit bleek dat hij ruim drie keer zoveel had gedronken dan toegestaan. Hij mocht dan ook direct zijn rijbewijs inleveren.

Jachten mogen niet als tweede verblijven

Een deel van de pleziervaartuig in de haven van Zeebrugge en andere jachthavens blijkt nooit uit te varen. Dat komt omdat de eigenaars hun boot gebruiken als tweede verblijf. Het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) van het Vlaams Gewest wil af van de zogenaamde drijvende appartementen in jachthavens aan onze kust. Minister-president Kris Peeters (CD&V), tevens ook minister van Havens, wil in het najaar met zijn collega's van Huisvesting en Leefmilieu een duidelijk beleidsplan uitwerken voor het wonen op boten en het verblijf op jachten. Volgens voorzichtige schattingen van de overkoepelende organisaties van jachtclubs in Vlaanderen vaart ongeveer 70 procent van de jachten in de kusthavens zelden of nooit uit. De jachten fungeren als vakantiewoning. Tegen de huidige prijzen is het namelijk goedkoper om een, al dan niet tweedehands, jacht aan te schaffen en een ligplaats te betalen in een kusthaven dan een appartement te kopen aan zee. Jachthavens zullen in de toekomst alvast een jaarlijks rapport moeten opstellen over de vaarbewegingen van de jachten.

Personeel ABN Amro wil niet in zee met Maurice Lippens groep

Het personeel ABN Amro wil geen overname door de groep rond Maurice Lippens. Een ruime meerderheid wil dat de bank zelfstandig blijft. Dat blijkt uit een enquête van de vakbond. In totaal kiest 55 procent van de geënquêteerden voor een zelfstandig voortbestaan. Die optie is echter niet aan de orde. Zo'n 39 procent is voor een overname door Barclays. Bijzonder opvallend is het geringe aantal medewerkers, zes procent, dat vertrouwen heeft in een toekomst met het Lippensconsortium bestaande uit Fortis, Royal Bank of Scotland en Santander. In totaal hebben 6.137 medewerkers van ABN Amro Nederland deelgenomen aan de enquête. In het verder verloop van de overname heeft het personeel echter geen zeggenschap. Ook de mensen rond Maurice Lippens zijn de voorbij dagen echter minder enthousiast geworden omtrent een overname van de Nederlandse bank. Een anonieme bron dichtbij het consortium van Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander zegt dat de drie banken ervoor vrezen dat de Nederlandse autoriteiten te zware voorwaarden zullen stellen aan een overname.

24.8.07

Schepen wachten voor onze kust

Door de stiptheidsactie van de Beroepsvereniging van Loodsen (BvL) liggen vanavond rond 20.00 uur acht schepen aan het anker bij de Scheldemonding benoorden Knokke-Heist. Twee van die schepen zijn op weg naar Gent, de zes andere naar de haven van Antwerpen. Onder de vaartuigen een zevental grote containerschepen van meer dan 260 m lang. Verwacht wordt dat in de loop van de nacht nog eens acht schepen voor onze kust zullen ankeren. "Morgen zullen daarenboven een veertigtal schepen die afvaren uit Antwerpen, hinder ondervinden", zegt Wilfriend Lemmens, algemeen directeur van het Loodswezen.

Wielerbonden willen inkrimping ProTour

Zeven nationale wielerbonden waaronder de Franse, Belgische en Italiaanse bond zullen bij de internationale wielrenunie UCI pleiten voor inkrimping van de ProTour. Dat raakte vrijdag in Knokke-Heist bekend na de aankomst van de Eneco tour in de badstad. Het werd na eerder overleg bevestigd door een vertegenwoordiger van de Belgische bond KBWB. De bonden zullen hun wens indienen bij het congres van de UCI, eind september in Stuttgart. In de gewenste structuur zou nog slechts sprake zijn van tachtig wedstrijddagen in plaats van de 130 van nu. Ook willen de bonden minder ProTour-ploegen zodat organisatoren meer wildcards kunnen verdelen.

Gezinsbond Knokke heeft nieuwe voorzitter

Bij de Gezinsbond Knokke werd Anne Bailyu met algemeen handgeklap aanvaard als nieuwe afdelingsvoorzitter. Ze vervangt Annie Vandenbussche die sedert 1996 aan het roer stond. De scheidende voorzitter gaf al enige tijd te kennen dat een politiek mandaat moeilijk te verzoenen is met het voorzitterschap van de Gezinsbond. De bond – die een pluralistische socio-culturele vereniging is – telt op vandaag in Knokke-Heist nog altijd bijna 2000 leden. Op de laatste kaderdag die Annie Vandenbussche voorzat pleitte ze voor een meer intensieve samenwerking tussen de 3 afdelingen van de gemeente. Anne Bailyu is als kersverse voorzitter alvast bereid de ingeslagen weg verder te zetten. Ze kent het klappen van de zweep. In het verleden heeft ze zich jarenlang ingezet in schoolraden en bij de basketvereniging IBS Knokke-Heist. Als broodberoep is ze bij de gemeente Knokke-Heist coördinator van de dienst burgerzaken.

Rioolwerken in de Seb. Nachtegaelestraat

Volgende maand wordt in Knokke een nieuwe verbindingsriool aangelegd in de Seb. Nachtegaelestraat. Dat gebeurt in het straatdeel tussen de Lippenslaan en het Gemeenteplein. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door de nv Aquafin in samenwerking met het gemeentebestuur. Eerst zal de drinkwatertoevoer van de TMVW en de gemeentelijke waterleiding vernieuwd worden. De werkzaamheden zullen in diverse fasen worden uitgevoerd. De eerste fase start op 10 september. De rijbaan en de stoepen worden geleidelijk opgebroken tussen de Lippenslaan en de Edward Verheyestraat. Er komt een tijdelijke steenslagverharding voor de voetgangers en het werfverkeer. Een week later begint de vernieuwing van de drinkwaterleidingen. 15 oktober komen de riolen aan de beurt. Het werk aan de andere nutsleidingen begint direct na de herfstvakantie. Begin december begint in dat gedeelte de afwerking. Vanaf begin oktober zal er ook gewerkt worden tussen Edward Verheyestraat en Albertlaan, ook hier te beginnen met de waterleidingen, en dan verder in dezelfde volgorde: met de riolen wordt daar begonnen op 5 november. Alle verkeer zal worden omgeleid via de Smedenstraat.

Opgelet voor bedriegers

Het gemeentelijk Waterbedrijf kreeg melding omtrent personen die in Westkapelle dorp voornamelijk bij senioren aanbellen en zich opgeven als medewerkers van het Gemeentelijk Waterbedrijf, zogezegd voor een analyse van het drinkwater. Het is niet bekend of dat om commerciële redenen gebeurt, of met kwaadaardige bedoelingen. In ieder geval: als er van het Waterbedrijf onderzoeken moeten gebeuren, wordt dat steeds vooraf schriftelijk of telefonisch aangekondigd. Ook dragen de echte medewerkers van het Waterbedrijf altijd een herkenningsbadge. Wie personen aan de deur krijgt die verwijzen naar het Waterbedrijf, en geen badge dragen, laat die personen beter niet binnen zonder eerst even te bellen naar het Waterbedrijf: 050 630 250.

Cavendish won in Knokke-Heist

Mark Cavendish heeft vrijdag in Knokke-Heist de tweede etappe van de Eneco Tour gewonnen. Zoals verwacht was de Britse wielrenner van T-Mobile de snelste in een massasprint. De rit ging van Antwerpen naar onze badstad. De leiding bleef in handen van de Belg Nick Nuyens. Cavendish klopte de Amerikaan Fred Rodriguez en de Belg Wouter Weylandt. Grootste pechvogel was de Nederlander Kenny van Hummel. De sprinter van Skil-Shimano moest uitwijken toen de voor hem rijdende Weylandt van zijn lijn week. ,,Dat kost me de overwinning. Dat weet ik zeker'', mopperde Van Hummel, die ook bij de jury zijn beklag deed. ,,De overwinning krijg je daar niet mee, maar ik vind dat dit soort zaken aan de kaak moet worden gesteld.'' Weylandt werd niet veel later gedeklasseerd, waardoor Van Hummel een plaatsje opschoof.

Groene booreilanden gevaar voor de visserij?

Reders en vissers in Knokke-Heist en Zeebrugge zetten vraagtekens bij een experiment waarbij booreilanden in de toekomst mogelijk minder goed zichtbaar zullen zijn. Een en ander kan ook verwarrend werken omdat boeien aan de zijkant van de vaargeul of de stuurboordlampjes van schepen ook groen kleuren. Feit is dat op booreiland L15 in de Noordzee de witte lampen verwisseld werden door groene. Het heet dat vogels daarmee beter beschermd worden tijdens hun trektocht naar het zuiden. Zestig miljoen, dat is het aantal vogels dat de komende maanden over de Noordzee trekt; op zoek naar warmere oorden. Door hun ingebouwde kompas vliegen deze vogels in zuidelijke richting. Onderzoek heeft echter aangetoond dat als vogels over zee vliegen en er een enorme bron van licht opduikt, de vogels hun oriëntatie kwijtraken en ze rondjes gaan vliegen tot ze weer weten waar ze zijn. Gevolg? Uitgeputte en neerstortende vogels. Tien procent - dat zijn zo'n zes miljoen vogels - bleek van het licht in de war te raken. De beste en meest simpele oplossing zou zijn om het licht op booreilanden 's nachts uit te doen. Maar dit bleek technisch onmogelijk omdat de meeste booreilanden geen aan- of uitknop hebben. Schakelaars kunnen immers vonken, wat tot gevaarlijke situaties leidt. Na twee jaar onderzoek is door Philips een lamp ontwikkeld die deze najaarstrek getest wordt op L15. Op het booreiland zijn nu 380 groene lampen aanwezig. Volgens Philips zijn de werknemers op het booreiland binnen drie dagen gewend aan het groene licht en zien ze geen verschil met 'gewone' lampen. Tijdens het hele onderzoek is echter niet gedacht aan de gevolgen voor vissers en andere gebruikers van de Noordzee. In de Noordzee liggen zevenduizend booreilanden. Als die allemaal op groen gaan dan is het gevaar voor de mens niet langer denkbeeldig.

Fikse verkeershinder door Eneco Tour

Aankomst in Knokke


De doortocht van de Eneco Tour vrijdagnamiddag op de N 49 zal van 14.30 u. tot 16.30 u. voor hinder zorgen op het traject van Maldegem naar Knokke. Tijdens de doortocht wordt alle verkeer richting Knokke voor korte tijd stilgelegd. Op het grondgebied van Knokke-Heist worden alternatieve routes naar het centrum (route 1) en het Zoute (route 2) bewegwijzerd. Tijdens de doortocht van de renners op de Dudzelestraat (N 376) wordt alle verkeer tijdelijk stilgelegd. Verkeer dat van Zeebrugge naar het binnenland rijdt, wordt aangeraden tussen 15 en 17 uur de N 31 Zeebrugge- Brugge te gebruiken. Verder wordt de Elizabetlaan tussen de Meerlaan en het Abraham Hansplein tijdelijk afgesloten voor opbouw van de aankomstzone. Omleiding wordt bewegwijzerd.

Start van de 3 ° rit van de Enecotour zaterdag in Knokke-Heist.

De 3° rit van deze ronde start morgen in Heist met bestemming Putte/Beerzel (bij Mechelen). Om Knokke-Heist te verlaten volgen de renners volgend parcours: Marktstraat, Westkapellestraat, Kalvekeetdijk en N 49 richting Maldegem. De start is om 12 uur voorzien op het Maes en Boereboomplein. In het centrum van Heist wordt de zone rondom het Maes- en Boerenboomplein parkeer- en verkeersvrij gemaakt vanaf 7 uur. Tijdens de doortocht van de wielerkaravaan wordt het verkeer tijdelijk stilgelegd.

Eneco ook zondag terug op de grens met Knokke-Heist !

Het peloton van de Eneco Tour steekt zondag omstreeks 12.10 uur de grens bij de Sluise deelgemeente Eede over. Daarna rijden de renners 180 kilometer op Zeeuws-Vlaams grondgebied. Nadat Aardenburg (rond 12.14 uur) is gepasseerd komen de coureurs rond 12.27 uur in Sint Anna ter Muiden Sluis aan, vlakbij de gemeentegrens met Knokke-Heist. Daarna fietsen ze door Sluis via de Sint Annastraat, het Walplein, de Nieuweweg, de Hoogstraat en de Provincialeweg N675 naar achtereenvolgens Terhofstede, Retranchement, Zomerdorp 'Het Zwin', Cadzand-Bad, Cadzand-Dorp, Nieuwvliet, Groede en Boerenhol. Als de renners een gemiddelde snelheid van 44 kilometer per uur aanhouden, komen ze omstreeks 13.05 uur in Breskens aan. Via Hoofdplaat, Biervliet, Philippine en de Braakman gaat het vervolgens naar Oost-Zeeuws-Vlaanderen en de aankomst in Terneuzen.

Speurtocht naar vermiste containers wordt verdergezet

Ook vrijdag werd in de Zeebrugse voorhaven en op zee ter hoogte van Knokke-Heist verder gezocht naar containers die donderdag verloren werden door het Cypriotische vrachtschip Rasill. Eén container van de rederij Maersk werd in de loop van donderdag geborgen van het strand bij het natuurreservaat Baai van Heist. De lege container lokte heel wat strandgangers naar de vloedlijn. In totaal vielen twaalf containers in zee. Dat werd gemeld aan het Maritiem Rescue Coördinatie Centrum. Volgens de dienst Leefmilieu zijn de meeste containers gezonken. Twee containers werden inmiddels aangetroffen in de voorhaven en zijn uit het water gehaald. Ondertussen wordt verder gepeild naar de andere containers, want ze vormen een acuut gevaar voor de scheepvaart. Ook op zee zoekt de scheepvaartpolitie naar de resterende containers, die allemaal leeg zijn. Exemplaren die net onder het wateroppervlak drijven vormen mogelijk het grootste gevaar.

23.8.07

Werken over de grens aantrekkelijker?

Onze buurprovincie onderzoekt hoe het voor mensen uit Knokke-Heist en andere grensgemeenten "aantrekkelijker en makkelijker" kan gemaakt worden om over de grens in Zeeland te gaan werken. Dat heeft de Nederlandse staatssecretaris Timmermans van Europese Zaken donderdag na afloop van een werkbezoek aan Zeeland gezegd. Vlak over de grens is er door vergrijzing vooral een nijpend tekort aan technisch personeel en mensen die in de zorg werken. Timmermans wil met zijn collega's van Volksgezondheid, Financiën en Sociale Zaken bekijken of er manieren zijn om het voor Vlamingen financieel gunstiger te maken om in de Nederlandse grensregio aan de slag te gaan.

Eneco in Knokke-Heist voor sprinters?

De tweede rit in de Eneco Tour start vrijdag in Antwerpen. Van daar uit trekken de renners via Hamme en Brakel naar Zottegem. Vervolgens is het op naar onze badstad, waar enkele plaatselijke rondes worden gereden, en waar de renners na 199,1 kilometer de laatste keer de finish passeren. Het parcours is niet lastig en verwacht wordt dat de rit in Knokke in een massasprint zal uitmonden. Mark Cavendish lijkt favoriet. Voor de Ronde van Frankrijk schoot de jonge Brit al zes keer raak en wist Robbie McEwen, nu een van zijn concurrenten, te kijk te zetten in de Scheldeprijs Vlaanderen. Maar ook na de Tour, waarin hij snel opgaf en veel pech trof, kon Cavendish rekenen op zijn snelle benen. De 22-jarige neoprof van T-Mobile won onlangs nog een rit in de Ronde van Denemarken en sprintte zich ook twee keer op het podium. Maar gemakkelijk zal Cavendish het niet krijgen. De te kloppen sprinter lijkt Robbie McEwen. De Australiër, thuisgelaten voor de Vuelta à España, is erop gebrand om te laten zien dat zijn ploeg Predictor-Lotto hem eigenlijk niet mocht thuislaten. Ook is Thor Hushovd (Crédit Agricole) een geduchte tegenstander. De Noorse krachtpatser reed een wisselvallige Tour, waarin hij één ritzege behaalde, en lijkt in een goede vorm te steken. Ook moet rekening gehouden worden met Heinrich Haussler (Gerolsteiner), Graeme Brown (Rabobank), Kenny van Hummel (Skil-Shimano), Marcel Sieberg (Milram) en Steven Caethoven (Chocolade Jacques). De Quick Steptrein, met Wouter Weylandt en Stefen de Jongh, is uiteraard evenmin weg te denken.

Collegeproblemen in Sluis

Het blijft politiek moeilijk in onze buurgemeente Sluis. Donderdag heeft Wethouder Leen Wille zijn ontslag aangeboden. Daarmee wilde hij trouwens voorkomen dat hij met een motie van wantrouwen zou zijn weggestuurd. Aanleiding is de beschuldiging dat hij het college verkeerd heeft voorgelicht over zijn pensioenvoorziening van 1,2 miljoen euro. Vooral bleef het college grotendeels in het ongewisse over alle gevolgen en de kosten voor de gemeente.

Loodsenacties

De Beroepsvereniging van Loodsen vzw houdt vanaf morgen stiptheidsacties omdat de Vlaamse overheid niet wil ingaan op een tiental eisen van de vakorganisatie. Dat zegt Yves Verspreet, woordvoerder van BvL. De beroepsvereniging zat vandaag rond de tafel met verantwoordelijken van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) en het kabinet van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V). In juli had BvL een bundel met een tiental breekpunten ingediend bij de Vlaamse overheid. Die eisen wou de organisatie tegen donderdag volledig ingevuld zien. "Omdat men niet wil ingaan op onze eisen, gaan wij over tot stiptheidsacties", aldus Verspreet. Het is afwachten in welke mate de acties het scheepsverkeer in Zeebrugge en de andere havens zullen hinderen.

Garnaal extra duur

De prijs van garnalen is tot recordhoogte gestegen door een tekort aan de schaaldieren. Het stormachtige weer van de voorbije dagen heeft de toestand nog erger gemaakt. Normaal gaat een kilo garnalen voor 2,5 tot 3 euro over de toonbank. De veilingen slaan de garnalen nu echter voor 4 tot 5 euro per kilo aan. "Dit is echt een prijs die bij grote schaarste past", aldus directeur Willem Smit van Europa's grootste garnalenleverancier Heiploeg. De koelhuizen waar garnalen liggen opgeslagen, zijn nagenoeg leeg en door onder meer het matige weer tijdens de zomer is de aanvoer van garnalen op veilingen laag. Vorig jaar probeerden Nederlandse, Duitse en Deense garnalenvissers onderling vangstbeperkingen af te spreken, om de toen lage prijs omhoog te krijgen. Op de Noordzee vissen ongeveer 350 kotters uit Nederland, Duitsland en Denemarken op garnalen. Uit onze kusthavens vissen nog slechts een handvol vaartuigen op garnaal. Het grootste deel van de garnalen uit onze buurlanden komen bij ons op tafel vooral in voorgerechten en de traditionele tomates-crevettes.

Containers op drift voor Knokke-Heist

Voor de kust van Heist zijn vanmorgen vroeg 12 containers te water geraakt van het 2882 ton metende general cargo schip "Rasill", dat onder de Cypriotische vlag vaart. Politie, kustwacht, brandweer en de diensten van de Vlaamse Gemeenschap zijn ter plaatse. Het vrachtschip, met een Oekraïense bemanning aan boord, verliet omstreeks 1.30 uur de haven van Zeebrugge richting Antwerpen. Om 2.40 uur verloor het schip het dozijn lege containers. De kustwacht is van mening dat de laadkisten mogelijk aan dek niet goed werden vastgesjord. Op 11 maart vorig jaar verloor hetzelfde schip al eens zes containers toen het op weg was van Rotterdam naar Zeebrugge. Eén container spoelde alvast al aan ter hoogte van het Vissershuldeplein, vlakbij de Baai van Heist. Het is een nieuw soort laadkist van de Deense rederij Maersk. De container is met een lengte van 45-voet namelijk een stukje langer dan een conventionele container. De laadkist lijkt beschadigd en zou leeg zijn. Ondertussen onderzoekt het Belgische kantoor van Maersk in Antwerpen de hele zaak. De rederij beschikt over een vloot van 500 schepen en is eigenaar van ruim 1,9 miljoen containers, die ook vaak via schepen van derden vervoerd worden. Om te vermijden dat de aangespoelde container bij hoogtij terug in zee zou drijven, werd de laadkist verankerd in afwachting van de verwijdering. De kustwacht zoekt inmiddels naar de resterende 11 containers. Ze vormen een groot gevaar gezien ze mogelijk vlak onder het wateropvlak drijven. Ze zijn een voor de radar onzichtbaar obstakel, wat een immens risico inhoudt voor de scheepvaart ter hoogte van onze kust. Inmiddels zorgt het stranden van de container voor heel wat interesse vanwege het grote publiek.

Vanuit de ruimte naar Knokke-Heist kijken, en omgekeerd

Vanaf nu kan iedereen via z'n pc vanuit de ruimte naar Knokke-Heist kijken, én omgekeerd. Met de nieuwe versie van Google Earth kan men namelijk ook het heelal verkennen. De voorbije jaren werd een gigantische hoeveelheid satellietfoto's samengebracht tot een wereldomvattende database. Men daardoor niet alleen inzoomen op onze badstad, maar ook op individuele gebouwen. Daarnaast verschaft Google nu ook de mogelijkheid om de planeten, sterren, de melkweg en verafgelegen sterrenhopen te bekijken. De nieuwe optie is Sky gedoopt. Met Sky kunt u door zo'n 100 miljoen individuele sterren en 200 miljoen sterrenstelsels navigeren. De beelden zijn afkomstig van onder andere het Space Telescope Science Institute (STScI), het Sloan Digital Sky Survey (SDSS), Digital Sky Survey Consortium (DSSC), CalTech's Palomar Observatory, United Kingdom Astronomy Technology Centre (UK ATC), de Anglo-Australian Observatory (AAO) en beelden gemaakt door de Hubble Space Telescope.. Om Sky te gebruiken kunt u op de planeet in de taakbalk klikken of in de werkbalk Weergave kiezen voor Oveschakelen naar Sky. In Sky zijn een zevental informatieve 'layers' opgenomen, waaronder 'Constellaties' (waarbij sterren die deel uitmaken van een constellatie met lijnen verbonden worden, terwijl daar ook de naam bij verschijnt - denk Cassiopeia, Andromeda, enzovoorts) en de 'User Guide to Galaxies', waarbij u virtueel kunt rondreizen voor verschillende sterrenstelsels.


U kunt de nieuwe Google Earth (versie 4.2) hier downloaden.

Sport in de Regio

Voetbal Beker van West-Vlaanderen - vierde speeldag

Knokke FC - Dosko Beveren 3-1.
Knokke kwam via Billiau en Goes op 2-0 maar zag de bezoekers nog voor rust tegenscoren. Boey nam in de tweede helft de twijfel weg. Met vier zeges op vier wedstrijden gaat Knokke uiteraard door naar de zestiende finales van de Beker. Komende zondag speelt Knokke om 17 uur op verplaatsing bij Desselgem.

Datzelfde Desselgem verloor met 2-4 van Westkapelle, dat dankzij die overwinning en het puntenverlies van Veurne en Menen ook een ronde verdergaat. Westkapelle kwam op achterstand maar Buffel, Decaluwé en tweemaal Dimitri Govaert bezorgden Westkapelle de zege. Westkapelle neemt het zondag buitenshuis op tegen Steenbrugge.

FC Heist boekte een mooie 1-4 overwinning bij een weliswaar veredeld B-team van Blankenberge maar dat levert Heist geen plaats op in de zestiende finales, evenmin als Zeemeeuw Zeebrugge dat met 0-5 verloor van Rekkem en Moerkerke dat bij Vijve onderuitging met 1-0.

Basketbal Heren Beker van België - eerste ronde

IBS Knokke-Heist - New Belgrade (+5) 84-58
(rust 37-32)

Tegen de eersteprovincialer uit Namen werkte IBS de voorgift dadelijk weg (10-5). Nieuwkomer Franchoo slaagde erin in het eerste kwart in de dubbele cijfers te geraken. Aelter van zijn kant gooide over de hele wedstrijd een 4 op 4 aan driepunters binnen. In het derde kwart liet Knokke-Heist de bezoekers ter plaatse (64-41) zodat ook de andere aanwinsten Casier, Vermeersch en Everaert zich konden presenteren aan het publiek, naast jeugdspeler Declerck. In de volgende ronde krijgt Knokke-Heist een uitwedstrijd naar Oostende voor de kiezen

22.8.07

Nieuwe Mini Clubman 'te kijk' in Zeebrugge

De nieuwe Mini Clubman zal volgende maand tijdens de Internationale Autoshow (IAA) in Frankfurt officieel aan het grote publiek getoond worden. Maar momenteel is heel het gamma reeds in Zeebrugge te zien. De nieuwe Clubman is de eerste serie die door Mini geproduceerd werd. Clubman-adepten zijn de voorbije dagen de zowat 30 wagens in het geheim komen fotograferen doorheen de terreinafsluiting van de Zeebrugse verscheper. Door deze zogeheten spyshots kregen ze voor het eerst een volledig beeld van de verschillende uitvoeringen van de nieuwe Mini Clubman. Vooral vielen diverse interessante kleurencombo’s in de smaak van de kenners. De Clubman kenmerkt zich door een opvallend klein deurtje aan de rechterzijde. Ook de toegenomen ruimte voor bagage en passagiers maakt de Clubman anders dan de gewone Mini. Volgens ingewijden wachten de Clubmanwagens in Zeebrugge op verscheping naar een dealer in Zuid-Amerika.

Ecologische voetafdruk voor Knokke-Heist

Knokke-Heist wil snel een ecologische voetafdruk laten nemen van de badstad. Dat kadert in de wens van het college om in deze legislatuur prioriteit te geven aan het thema energie en klimaat. Groot probleem is daarbij de uitstoot van broeikasgassen bij het verbruik van energie in de gemeente. Daarom laat het college binnenkort een studie uitvoeren rond het “rationeel energiegebruik”. Er zullen daarbij onder meer “energieprestatiecertificaten” worden opgesteld voor de diverse gemeentelijke gebouwen. De kosten van de studie worden geraamd op zo’n 67.000 euro. Ook de gewone burger kan een steentje bijdragen om het volume broeikasgassen terug te dringen. In gemeenten zoals Knokke-Heist is namelijk meer dan veertig procent van de uitstoot van koolstofdioxide het gevolg van de individuele leefstijl. Vooral verwarming en elektriciteit in huis, autoverkeer en vakanties zijn grote bronnen van de productie van koolstofdioxide. Vliegen is relatief de belangrijkste individuele bron van emissie.

Toerismebalie wordt hardhorendvriendelijk

Het gemeentebestuur staat op het punt om een extra subsidie toe te kennen aan de vzw Toerisme. Dit is nodig om het nieuwe toerismekantoor op het Lichttorenplein volledig in te richten. Een dergelijke toelage voor de aanschaf van investeringsgoederen is trouwens voorzien in de beheersovereenkomst tussen Knokke-Heist en de vzw Toerisme. Het gaat om circa 35.000 euro. Het geld wordt gebruikt voor het uitrusten van een vergaderzaal en het installeren van camerabewaking. Daarnaast is ook een bedrag aangemerkt voor het plaatsen van soundshuttles. Dat zijn apparaten die storende omgevingsgeluiden wegfilteren zodat ook zonder stemverheffing een gesprek kan gevoerd worden met een persoon aan de balie. Het plaatsen van deze geluidfilters is vooral gunstig voor mensen die gebruik maken van een hoorapparaat.

Driemasters passeren donderdag onze kust

Vanwege het slechte weer wachten momenteel een aantal grote zeilschepen voor de Belgische kust, die morgen zullen deelnemen aan de “Oostende - Vlissingen classic rally”. Niet minder dan 45 authentieke ‘classic ships’ uit alle windstreken zijn ingeschreven voor de wedstrijd naar aanleiding van de 400ste verjaardag van de geboorte van Admiraal Michiel De Ruyter in Vlissingen. Onder de zeilschepen de A klasse driemasters Dar Mlodzezy (Polen), de MIR (Rusland), de Mercedes, de Loth Lorien, de Tolkien, de Thalassa en de schitterende klipper replica de Stad Amsterdam (Nederland). Ook ons land is vertegenwoordigd met onder meer de tweemastschoener Rupel, het tweemast vissersschip de Nele, de zeilende viskotter Jaqueline Denise, en een tiental klassieke jachten. De start is donderdagmorgen rond 11.15u ter hoogte van Oostende. Kort na de middag zal de wedstrijdvloot de kust van Knokke-Heist passeren op weg naar de Scheldemonding en Vlissingen.

De Panne wil voorbeeld van Knokke-Heist volgen

De Panne wil vanaf volgend jaar het voorbeeld van Knokke-Heist volgen en de personenbelasting afschaffen. Inwoners van de gemeente betalen dan geen belastingen meer aan de gemeente, om er te wonen. De tweedeverblijverstaks zou wel worden opgetrokken. De belastingsafschaffing wordt op de begrotingsbesprekingen in oktober ingeschreven. Inwoners van De Panne betalen vanaf volgend jaar dus zo goed als zeker geen personenbelastingen meer. De Panne wordt dan de vierde Vlaamse gemeente waar inwoners gratis wonen, na Sint-Martens-Latem, Knokke-Heist en Koksijde. Het gemeentebestuur van De Panne wil met die maatregel veel tweedeverblijvers, die vaak vermogend zijn, overhalen om in De Panne te komen wonen. Dat kan de kustgemeente alleen maar ten goede komen, aldus burgemeester Vanneste.

Badstad klaar voor 9de Zwintriathlon

Op woensdag 5 september maken Knokke-Heist en Sluis zich op voor de 9de Zwintriathlon. Niet minder dan 900 triatleten uit 8 verschillende landen gaan dan de uitdaging aan om 1 km te zwemmen, 41 km te fietsen en 10 km te lopen. Nieuw dit jaar is dat er in totaal 9 startreeksen zijn. Zo hopen de organisatoren het zwemcomfort van de deelnemers te bevorderen.

Onder de deelnemers heel wat triatleten met naam en faam. Met op kop natuurlijk de meter en de peter van de organisatie, de Sluisse Térèse van Lare en Iron Man Luc Van Lierde. Maar verder ook de BV’s Ludo Van Campenhout (schepen te Antwerpen), Dirk Gerlo (sportjournalist VRT), Hans Vandeweghe (sportjournalist de Morgen), Paul De Knop (adjunct-kabinetschef Minister Anciaux) en Didier Engels (de helft van het JIM TV deejee duo Hermanos Iglesos). Opmerkelijk is ook de deelname van Michel Péretie, CEO van titelsponsor Bear Stearns Europe en Peter Vercaemst, CEO van sponsor Biover. De Zwintriathlon wordt verder ondersteund door sponsors Immo DEVA, groep Van Wellen, Fincioen en de Rabobank.

Om op het hoogste podium te klimmen zal Van Lierde in de 1ste plaats moeten afrekenen met een andere ex-winnaar Rutger Beke. Beide favorieten zien in de Zwintriathlon de ideale wedstrijd om zich een laatste maal te tonen vooraleer hun steven definitief op de Iron Man van Hawaï te richten. De 2 tenoren zullen zeker moeten rekening houden met de Spaanse runner-up van vorig jaar David Castro Iglesias, met de leider in de tussenstand van de Belgische superprestige Stijn Gooris en met ex-podiumklant Stijn Demeulemeester evenals met Karel Pardaens, Bert Jammaer en Dennis Devriendt. Opvallend is verder ook de deelname van een wereldtopper in het duatlon, Rob Woestenborghs, die in het fietsen en lopen zeker een stevige remonte zal maken.

Bij de dames voert titelverdedigster Françoise Wellekens het deelnemersveld van 146 dames aan. Met dit nieuw recordaantal zien de organisatoren zo hun inspanningen beloond om een vrouwvriendelijke wedstrijd uit te bouwen. Het meeste tegenstand valt te verwachten van Joke Coysman, Kristien Vleugels en de aan een 2de carrière gestarte pionier van de sport Lieve Cappaert-Paulus. Benieuwd of Terèse van Lare, dit seizoen wat al te veel geplaagd door kleine kwetsuren haar prachtprestatie van vorig jaar kan herhalen door als ouderdomsdeken in de top 10 bij te dames te eindigen.

De Bear Stearns Zwintriathlon is meteen het laatste luikje van een triatlondrieluik in Knokke-Heist. Op 25 augustus nemen 500 kinderen tussen 3 en 13 jaar deel aan de Scapa Sports Iron Kid, daags nadien proeven 250 deelnemers tussen 13 en 99 jaar van hun 1ste recreatieve Finishers Triatlon.

De triatlonmicrobe lijkt niet meer te stoppen in de badstad. Op 5 mei, bij de start van de inschrijvingen voor de Zwintriathlon hebben de organisatoren in 1 dag 1.224 aanvragen ontvangen. De 1.000ste en laatste deelnemer werd aan het deelnemersveld toegevoegd 8 minuten en 32 seconden na het openen van de inschrijvingen. Ook de Scapa Sports Iron Kid en de Finishers triatlon waren 3 weken na het openen van de inschrijvingen volzet. De cursus 3atlon 4 fun telde maar liefst 110 inschrijvingen … 224 inwoners van Knokke-Heist nemen dit jaar deel aan de Zwintriathlon! Onder hen een 10-tal personen die de afgelopen 2 jaar met triatlon kennis maakten via de cursus 3atlon 4 fun.

De organisatoren beogen er alvast andermaal een echt feest van te maken met de deelname van 20 ludieke (verklede) deelnemers en niet minder dan 11 muzikale en ludieke attracties langsheen het parcours. O.a. de stripfiguren Jansen & Janssen, professor Barabas, Thomas Pips en Tarjan and the apes verschijnen aan de start.

Ook aan de toeschouwers is gedacht. Elke deelnemer draagt een gepersonaliseerd wedstrijdnummer. Hierbij nodigt men de toeschouwers uit om aangemoedigd te worden. Er worden 2 Zwintriathlonbussen ingelegd. Hiermee kan men van aan het Casino naar Sluis en terug. Tussentijds wordt er een stop gemaakt aan Schaepenbrugge, een mooi uitzichtpunt op het fietsparcours. 85% van dit fietsparcours is trouwens voor de toeschouwer te volgen met de fiets. De route is bewegwijzerd. Op 7 locaties op het parcours wordt de 2de editie van de Zwintriathlonkoerier verspreid. Dit is een gratis krantje met o.a. de deelnemerslijst.

Wouter Deprez op tournee met Eelt

Ook Wouter Deprez doet tijdens het nieuwe theaterseizoen weer Knokke-Heist aan. De “Slimste Mens” speelde vorig jaar met “War” reeds elke uitverkochte schouwburg plat. Dit keer komt hij naar Scharpoord met zijn theaterprogramma “Eelt”. Wat mag men daarbij verwachten? De vader van Wouter kaapt de voorstelling. Fons foltert zijn publiek met gezaag over vroeger en nu. Over rimpels vol stof en splinters. Over ruggen als haarspelt bochten. Hij trakteert op eelt. Hij is afwisselend wild en mild. Hij kijkt met ogen vol staar in een troebele toekomst. Wouter Deprez won Humorologie, het Amsterdams kleinkunstfestival, Humo’s Comedy Club, de Slimste Mens ter wereld en de hutsepotkaarting van Harelbeke (hm). Wouter Deprez maak je in de badstad mee op 21 en 22 november.

Tickets: 050.630.430 of cc.ticket@knokke-heist.be

21.8.07

Om de 10 minuten radioactiviteitsmeting in Westkapelle

Vanaf nu wordt in Westkapelle de radioactiviteit om de 10 minuten gemeten. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) heeft dinsdag het vernieuwde Telerad netwerk voor de meting van radioactiviteit voorgesteld. Telerad is een waarschuwingsnet waarmee elke abnormale situatie in Belgie onmiddellijk kan worden gedetecteerd. Het agentschap staat in verbinding met 212 meetstations die voortdurend de radioactiviteit in lucht en water meten. In Knokke-Heist gebeurt dat bij middel van een kleine geautomatiseerde installatie langs de Kalvekeetdijk. De metingen van de stations worden elke tien minuten voor controle doorgestuurd naar het FANC. Vroeger was dat één keer per dag. De gegevens zijn bovendien voor de experten raadpleegbaar op het internet en leveren 24 uur op 24 de garantie op controle. Van zohaast de metingen de parameters overschrijden kan radiologisch alarm gegeven worden.


Sluise sterrenkok is woest

Iedereen die op tv wel eens naar Gordon Ramsay heeft gekeken, weet wat er gebeurt als een topkok boos is: dan vallen er slachtoffers. In onze buurgemeente Sluis kunnen ze dus maar beter even kijken of de bomvrije bunker onder het gemeentehuis nog voldoet, want topkok Sergio Herman is bijzonder woest. De chef van het driesterrenrestaurant Oud Sluis, is allerminst blij met zijn buren. De buren, de Grote Kaasboer en de Candy Shop, hebben in een brief aan de gemeente geklaagd over de terrasschotten bij Oud Sluis. Die plaatste het restaurant vorig jaar. Volgens de buren zijn hierdoor hun zaken minder goed zichtbaar. Herman stelt dat de terrasschotten geplaatst zijn met goedkeuring van de gemeente. ‘Dan mag je verwachten dat het goed zit. Bij mij slaan nu echt de stoppen door. Ik vraag nu al drie jaar aan de gemeente iets te doen aan de geparkeerde motoren voor mijn restaurant. De gemeente zegt telkens dat het goed komt, maar er gebeurt helemaal niets’, aldus Herman. De topkok is inmiddels zo kwaad dat hij dreigt Sluis te verlaten. 'Ik werk verdorie zestien uur per dag, heb zeventien mensen in dienst en zorg voor veel reclame voor de streek. Ik hoef echt geen bedankje, alleen een beetje respect. Echt, als het zo blijft doorgaan pak ik mijn spullen en donder ik op.'

Roemenië waardeert inspanningen Knokke-Heist

Sedert de val van de Ceaucescu-dictatuur in Roemenië heeft Knokke-Heist steeds in de voorste gelederen gestaan bij het verschaffen van hulp aan de gewone mensen in de armste streken van dat land. Het begon met de hulpactie Sofica Roemenië, gevolgd door het leveren van hulpgoederen aan de Adoptiedorpen. Hulp is nog steeds nodig, maar het kan nu ook op ander vlak. Met z'n boek "Romania" wil toerismedirecteur André Desmidt namelijk het reizen naar Roemenë bevorderen. Zopas is een exemplaar van het boekwerk overhandigd aan de Roemeense Minister van Buitenlandse Zaken Adrian Cioroianu, die in ons land een lezing kwam geven over Roemenië, dat volop in economische expantie is. De Minister drukte zijn grote waardering uit voor het positief imago dat via dit boek verspreid wordt over z'n land. Hij hoopt dat het veel van onze landgenoten zal aanzetten om Roemenië te bezoeken.

Het boek is nog steeds te verkrijgen bij de auteur (050/612492) of in de Standaard Boekhandels.

VTB-VAB Westkapelle befietst Zeebrugse haven

Naar aanleiding van het honderdjarig bestaan van de haven van Zeebrugge organiseert VTB-VAB – Westkapelle komende zaterdag een fietstocht onder het motto: "ken je zeehaven". De rit gaat van start om 13.30u bij de kerk in Westkapelle. De eigenlijke aanvang van de 20 km lang havenfietstocht begint bij de oude vismijn. Op 5 visueel interessante plaatsen in de haven vindt men een uitkijk bovenop een container. Daar krijgen de deelnemers aan de fietstocht een boeiende toelichting over de havenactiviteiten.

Praktische tips
Iedere deelnemer krijgt eerst zijn fluorescerend vestje ( waarborg 2 EUR) dat men verplicht moet dragen gedurende de rit . Na de rit krijgt u de waarborg terug . Inschrijven kan tot 23 augustus bij Werner Bil, tel 050 61 41 85; het aantal deelnemers is beperkt tot 30. De totale afstand van de fietstocht is dus 10 + 20 +10 = 40 km.

Eerbetoon voor Radio Mi Amigos Sylvain Tack?

Anderhalf jaar geleden, op 5 februari 2006, kwam een einde aan de saga van een van de opmerkelijkste mensen uit de Vlaamse zaken-, show- en radiowereld: de 72-jarige Sylvain Tack pleegde zelfmoord. Niemand had blijkbaar de tekenen aan de wand gezien. Een handvol mensen van vroeger, waaronder een afvaardiging van de lokale omroep in Knokke-Heist, was aanwezig toen Tack ter aarde besteld werd op het kerkhof van het plaatsje Oudenburg. "En bleef het daar bij of niet?" vroeg RadioVisie zich vandaag af...

Creatieve besteding boetefonds

Ook in Knokke-Heist rijft de politiezone een aardige cent binnen uit het boetefonds. In heel ons land werd dit jaar al 100 miljoen euro aan verkeersboetes geïnd. Drie jaar geleden was dat nog maar 40 miljoen. Dat geld moet gebruikt worden om de verkeersveiligheid te verhogen, maar omdat het aantal boetes zo sterk is toegenomen weten sommige politiezones met het geld geen blijf. Hoofdcommissaris Dirk Van Huffel van de zone Damme/Knokke-Heist heeft een kleine 440.000 euro te besteden. Daarmee zou hij in de toekomst graag wat creatiever omspringen. Hij denkt daarbij onder meer aan de aankoop van informatica voor verkeersanalyses en het aanleggen van fietsroutes voor schoolkinderen.

20.8.07

Deelnemersveld Eneco Tour

Maandag heeft organisator Rob Discart tekst en uitleg gegeven bij het deelnemersveld van de Eneco Tour, die vrijdag in Knokke-Heist arriveert. In totaal nemen er 21 ploegen aan deel. Deze Ronde van de Benelux start woensdag in Hasselt met een proloog van 5,1 km. Onder de deelnemers zowel spurters als klassementsrijders. Voor enkele voorziene massaspurten kan het spannend worden in duels tussen Robbie McEwen, Gert Steegmans, Mark Cavendish (winnaar Scheldeprijs), Thor Hushovd, Jimmy Casper, Niko Eeckhout en Tom Steels.


Het parcours is behoorlijk selectief met in de eerste rit in lijn de zwaarste hellingen uit Luik-Bastenaken-Luik. Tussen Antwerpen en Knokke worden enkele hellingen uit de Ronde van Vlaanderen beklommen zoals de Valkenberg en de Berendries. Na het vertrek uit Heist en net voor de aankomst in Putte zullen de renners ook nog een paar keer de Beerzelberg moeten aandoen. Dat is een zogeheten getuigenheuvel en meteen het hoogste punt van de Provincie Antwerpen. Het zullen dus sterke benen moeten zijn die voor de eindzege in aanmerking komen.

Wie schuiven de ploegen zoal naar voren? Forster en Fothen (Gerolsteiner), Vladimir Gusev (winnaar Ronde van België), Yaroslav Popovych (achtste in de Tour en enkele jaren geleden derde in de Giro), Alessandro Ballan (winnaar Driedaagse van De Panne, Ronde van Vlaanderen en afgelopen zondag nog Hamburg), Thomas Dekker, Michael Boogerd, Kim Kirchen (zevende in de Tour), David Millar, Simon Gerrans, Maarten Tjallingii (vorig jaar winnaar Ronde van België) en enkele beloften zoals Mikel Astarloza, Lars Bak, José Ivan Gutierrez. Bij de Belgen is het wellicht uitkijken naar Frederik Willems, een gemotiveerde Nick Nuyens, Peter van Peteghem, Wouter Weylandt, Bjorn Leukemans, Leif Hoste of Greg Van Avermaet.

Rittenschema:

22/08: proloog in Hasselt (5,1 km)
23/08: Borgworm - Eupen (189,5 km)
24/08: Antwerpen - Knokke/Heist (199,1): officieuze start aan het provinciehuis (11u15), officiële start Beatrijslaan (Linkeroever/Zwijndrecht)
25/08: Knokke/Heist - Putte (170,8 km): met enkele keren de Beerzelberg in de lokale rondes
26/08: Maldegem - Terneuzen (182,7 km)
27/08: Terneuzen - Nieuwegein (179,9 km)
28/08: Beek - Landgraaf (177,4 km)
29/08: tijdrit Sittard - Geleen (29,6 km)

Kinder- en jeugdjury Vlaanderen opnieuw van start in Knokke-Heist

Ook in onze badstad gaat met het nieuwe schooljaar ook de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen weer van start. De KJV is een boekenjury van ruim 5500 kinderen en jongeren in Vlaanderen tussen 4 tot 16 jaar. De Kinder- en Jeugdjury is een project waarbij kinderen, ingedeeld volgens leeftijdsgroep, in de loop van het schooljaar een tiental vooraf geselecteerde boeken lezen. In maandelijkse vergaderingen bespreken de juryleden de gelezen boeken en geven ze er hun mening over. Dit gebeurt onder begeleiding van volwassen begeleiders. Nadat de juryleden alle boeken gelezen hebben, stellen ze een rangorde op. Nadien worden alle stemmen van Vlaanderen samengevoegd en wordt tijdens een groot Boekenfeest bekendgemaakt welke boeken de Kinder- en Jeugdjury bekroont.

Deelnemen aan de Kinder- en Jeugdjury is gratis. De maandelijkse bijeenkomsten gaan door in bibliotheek Scharpoord, Meerlaan 32, 8300 Knokke-Heist. Inschrijven kan tot 20 september. Wie inschrijft wordt begin oktober uitgenodigd voor de start. Met vragen kun je steeds terecht in de bibliotheek (050/630 400 of via ann.foulon@knokke-heist.be).

Netsurfen op het strand

Men kan gratis Wi-Fi surfen langs een deel van de Zeedijk in Knokke. De plannen werden reeds eerder aangekondigd, maar volgens free-hotspot.com en KMC is een en ander ondertussen gerealiseerd. De nieuwe dienst biedt de strandgangers gratis internettoegang langs stukje zeedijk van zo'n 2 km. In ruil voor de toegang tot het net moeten de gebruikers wel een advertentie bekijken. Tot eind september blijft deze dienst toegankelijk zijn, daarna besluit de gemeente Knokke-Heist of het experiment wordt verder gezet. "Steeds meer mensen nemen hun draadloze toestellen mee als ze op weekend of met vakantie gaan", zegt Joe Brunoli van provider free-hotspot.com. Of er deze zomer veel op het strand zal genetsurft worden valt echter te betwijfelen. Huurders van appartementen bij de Knokse kustlijn zullen er echter des te dankbaarder gebruik van maken, wellicht om naar echt zomerse oorden te surfen.

Restaurants snel duurder?

Restaurants in Knokke-Heist, Zeebrugge en Blankenberge zullen na de 'zomer' zo goed als zeker hun menuprijzen aanpassen. Prijsstijgingen op de menukaart zijn in veel restaurants onvermijdbaar omdat ook brood, vlees, kip, graan en pasta duurder worden. Dat zegt een woordvoerder van de Federatie Horeca. De redenen voor de prijsstijgingen zijn onder meer het slechte weer in West-Europa en de droogte in Canada en het noorden van Afrika. Het gevaar voor restaurants aan onze oostkust ligt er echter in dat ze door aanpassingen in de menukaart door hun regelmatige klanten plots kunnen gezien worden als "te duur". Als de consument meent dat de verhouding prijs-kwaliteit niet langer intact is, dan kan een prijsstijging een fors verlies aan klandizie betekenen.

Beurscrisis lastig voor Lippensconsortium

De forse koersdalingen van banken en verzekeraars hebben de overnamestrijd van Maurice Lippens om ABN AMRO op scherp gezet. De crisis op de financiële markten lijkt in het voordeel van het consortium van Royal Bank of Scotland, Fortis en Santander. Hun bod van ruim 38 euro per aandeel is immers grotendeels in cash. De concurrerende bieder Barclays betaalt grotendeels in aandelen, die de afgelopen week 8 procent in waarde daalden. Op de financiële markten ligt de zaak niet zo simpel, zo bleek eind vorige week. De koers van ABN AMRO daalde op vrijdagochtend 10 augustus met liefst 11 procent tot 33,80 euro, na geruchten dat Barclays zijn bod zou intrekken. Dat is minder dan het superieur geachte bod van het consortium, zelfs minder dan het lagere bod van Barclays. Op de financiële markten dachten beleggers kennelijk dat Barclays het bod op ABN AMRO zou intrekken, en dat het consortium vervolgens de voorwaarden van zijn bod neerwaarts zou aanpassen. Maar Fortis kocht op de dip ruim veertig miljoen aandelen ABN AMRO. Het consortium kan het bod aanpassen of intrekken als er 'wezenlijke veranderingen' optreden.


Eigen volk eerst?

Inmiddels maken onze noorderburen zich ongerust over de “eigen volk eerst”-houding van Belgische overnemers zoals Maurice Lippens. Dat bleek maandag uit een stuk in de zakenkrant “FEM Business”. Opvallend is het tempo waarin ‘buitenlanders’ aan de haal gaan met Nederlandse bedrijven. Zijn die overnames erg? Moeten 'we' daar wat aan doen? Dat vraagt de zakenwereld zich momenteel af benoorden onze landsgrens.

Als Fortis ABN Amro overneemt, kunnen ambitieuze Nederlandse bankiers het wel vergeten. De Fortis-bazen Votron en Lippens hebben een voorkeur voor Belgen – kijk er de lijst met hoge Fortis-bestuurders maar op na. De kans dat Nederlandse directeuren, researchers of marketeers hun baan verliezen na een overname door een buitenlandse partij is betrekkelijk groot. Het principe ‘eigen volk eerst’ speelt nog altijd een rol als er functiedoublures ontstaan, aldus FEM Business. De koper heeft na een overname nu eenmaal meer te vertellen dan de gekochte partij. Bij een overname waar alleen Nederlandse bedrijven betrokken zijn, zou dat overigens ook zo zijn...

Te kleine glasbollen of teveel wijnflessen?

Sedert enige tijd kunnen de pleziervaarders en ook de omwonenden van de Rederskaai in Zeebrugge hun flessen kwijt in een glasbol. Het blijkt echter dat wijn en champagne aan boord van de pleziervaartuigen zo rijkelijk vloeien dat de vrij kleine glasbol die voorzien werd onmiddellijk verzadigd is. Oververzadigd is het woord want rond de glasbol staat tegen het einde van het weekend steeds een leger van zeer lege flessen. Toch neemt niet iedereen aanstoot aan het leeggoedschouwspel aan de noordkant van de oude vissershaven. Een paar senioren komen 's avonds de flessen keuren en verzamelen de flessen waar nog statiegeld op zit in een kartonnen doos. Met de opbrengst kunnen ze dan een lekkere fles wijn kopen...

Rotary zet zich in voor Andersvaliden

Het succes van het Kreef-T-dansant van afgelopen zaterdag stelt de Rotary Club Knokke-Oostkust in staat om woensdag andermaal een grootse verwendag te organiseren voor andersvaliden uit onze regio. De activiteiten krijgen hun beslag in een tentencomplex op de parking van de Zeebrugse visveiling. Zonder de inbreng van de vele sponsors en de 950 mensen die op het buffet met dansavond aanwezig waren zou deze hoogdag voor de kinderen niet kunnen worden gehouden. De Rotary, met afdeling in Knokke-Heist, is een internationale organisatie die steunt op vriendschap, ethiek, liefde voor de vrede en sociale betrokkenheid. Jaarlijks betekent dit laatste aspect onder meer een onvergetelijke dag voor de andersvaliden. (Klik op de foto voor een grotere afbeelding)

Geslaagd Abba-esk Zweeds Vuurwerk

Bij de Baai van Duinbergen ging zondagavond het Internationaal Vuurwerkfestival van start met de bijdrage van Zweden. Het team van Göteborgs Vuurwerkfabriek, onder leiding van Martin Hildeberg, heeft de voorbije jaren een prima reputatie opgebouwd. Ze wonnen in 2001 reeds in Knokke-Heist, diverse malen in Hannover en waren reeds 7 keer Zweeds kampioen. De belangstelling was dan ook massaal. Tot in de Westkapellestraat zaten kinderen op de daken van auto’s om een glimp op te vangen van het pyrotechnisch gebeuren. Men moest echter vlakbij de Wandelaar staan om te kunnen genieten van de hoogstandjes die zich dichter bij de grond afspeelden. Het ging onder meer om geanimeerde vuurwerkstunten die als helikopters over het strand scheerden. De gesynchroniseerde muziek “had een hoog Abba-gehalte” met onder meer “The winner takes it all”. Tijdens het vuurwerk liet de verkeersafwikkeling door de politie op sommige plaatsen echter te wensen over. Zo kon men, van zohaast het vuurwerk gestart was, vanuit Heist-West ter hoogte van de Heistlaan, en een reeks andere tramovergangen niet meer naar Zeebrugge en de rest van de kust.

Vanhootegem 16de in Genève

Op de golfbaan van het Zwitserse Genève is Knokke-Heistenaar Nicolas Vanhootegem zondag 16de geworden in de Rolex Trophy. Hij streek daarbij niet alleen een bedrag van 5.000 euro aan prijsgeld op maar steeg ook in het algemeen klassement van de Challenge Tour. De 34-jarige stadsgenoot gaat daarin van de 15de naar de 12de plaats. In Genève presteerde Vanhootegem een 6 under par. De 8 under par overwinning ging naar de Engelsman Robert Dinwiddie.

Knokke-Heistse Cartoonhoogstandjes in Sibiu

In het Roemeense Sibiu werden zopas De Vlaamse Dagen gehouden. Deze universiteitsstad is nog tot eind dit jaar culturele hoofdstad van Europa. Om de Vlaamse aanwezigheid in de geschiedenis van Sibiu te beklemtonen organiseerde de vereniging” Vlaanderen Sibiu 2007” er voor het eerst Vlaamse Dagen. Met twee tentoonstellingen, drie concerten en optredens van de Merchtemse Steltenlopers en een Vlaamse kermis werd vorige week Vlaanderen op de kaart geplaatst in Roemenië. In de inkomhal van de universiteit van Sibiu hingen daarbij 30 cartoons van Roemeense deelnemers aan de Wereldcartoonale in Knokke-Heist. Vanuit Roemenië kwam inmiddels de vraag om in de toekomst nog meer Vlaamse Dagen te organiseren. Onze regio speelde destijds een belangrijke rol tijdens de Duitse koloniale begindagen in het Roemeense Transylvanië.

19.8.07

Openbaar onderzoek windmolenpark

Zoals bekend heeft de firma Belwind nv een aanvraag ingediend tot machtiging en vergunning voor de bouw en exploitatie van een windturbinepark op de Bligh Bank. Het project omvat een windmolenpark met een totale capaciteit van 330 megawatt (goed voor de voorziening van 340 000 gezinnen of 6 % van de beoogde duurzame energie tegen 2010): 66 turbines van 5 Mw elk, 2 transformatorplatforms en bekabeling. De dichtste molen zal zich op 42 km van de kust bevinden. 2 ondergrondse kabels zullen lopen naar Zeebrugge of Oostende; dat ligt nog ter studie. Het openbaar onderzoek, waarbij de aanvraag en het bijhorend MER (milieueffectenrapport) ter inzage van de bevolking liggen, loopt tot 7 september. De documenten zijn vanaf nu onder meer te raadplegen op de Milieudienst, Stadhuis Knokke, tel. 050 630 185.


Standpunten, bezwaren en opmerkingen dienen aangetekend gericht aan BMM, t.a.v. Sigrid Maebe, Gulledelle 100, 1200 Brussel.