20.8.11

Geert Wilders laat het zich smaken in Knokke-Heist

Geert Wilders, de omstreden Nederlandse politicus van de Partij voor de Vrijheid was zaterdag op bezoek in Knokke-Heist. Samen met zijn echtgenote, de Hongaarse diplomate Krisztina Marfai, werd hij onder andere opgemerkt in een restaurant in de badstad. Daarbij stonden ondermeer 'Zeeuwse mosselen' op tafel. Het half dozijn lijfwachten, dat Wilders vergezelde hield zich afzijdig. Personen die hem in het restaurant opmerkten bevestigden later, dat Wilders z’n haar inderdaad blondeert. Hij zou dat volgens ‘De Groene Amsterdammer’ doen om z’n Indische afkomst te verhullen. De Amerikaanse krant The New York Times zegt ondertussen dat het gedachtengoed van Wilders als inspiratie diende voor de Noorse terrorist Anders Behring Breivik.
Foto: Rudi De Kerpel

Optima Open: Finale tussen Moya en Krajicek

Zondag neemt Carlos Moya het in de finale van de Optima Open in Knokke-Heist op tegen Richard Krajicek. De eerste overwinning van de dag was voor Guy Forget. Hij won met een score van 6-7 en 7-5 tegen z’n landgenoot Henri Leconte. Het tweede duel speelde zich af tussen de Zweed Björn Borg en z’n landgenoot Mats Wilander. De wedstrijd eindigde met 6-4 en 7-6 in het voordeel van Wilander. Bij de laatste wedstrijd zaterdag stapte Carlos Moya in het veld tegen Guy Forget. Moya won met een score van 7-6 (3), 6-3. Guy Forget en Mats Wilander spelen zondag derhalve om de derde plaats. De finale wordt beslecht tussen de Nederlander Richard Krajicek en de Spanjaard Carlos Moya. Na de wedstrijd van zaterdag zei Moya “Vandaag was mijn tennis beter dan gisteren dus waarschijnlijk zal het morgen nog beter gaan. Maar het zal niet gemakkelijk zijn want Richard heeft nog altijd een zeer goede serve and volley.” Er waren zaterdag zo’n 2.600 toeschouwers. Tijdens zijn aanwezigheid bij de Royal Zoute Tennis Club zei John McEnroe zaterdag nog, dat hij volgend jaar graag zou aanwezig zijn op de Optima Open 2012.

Vechtpartij en brandstichting

De politie in Knokke-Heist had tijdens het weekend de handen vol. Vooral ’s nachts was heel wat tuig op pad. In de vroege uren van zaterdagmorgen was er in de Lippenslaan een massale vechtpartij. Daarbij zijn tientallen personen met elkaar op de vuist gegaan ter hoogte van het Verweeplein. De vechtpartij strekte zich uit over beide rijstroken van de Lippenslaan. Omstreeks dezelfde tijd werd brand gesticht in de brievenbus van een appartementsgebouw in de Lippenslaan. De hele inkomhal raakte daarbij zwartgeblakerd. Van de daders is er momenteel nog geen spoor. Indien ze gevat worden zullen ze terechtstaan voor “brandstichting bij nacht”, wat hen drie jaar opsluiting kan opleveren.

Mosselproducenten bezorgd voor de toekomst

Voor de mosselen, het zeebanket dat in Knokke-Heist zo geapprecieerd wordt, liggen moeilijke tijden in het verschiet. Volgens de Producentenorganisatie Mosselcultuur kampt de sector dit jaar met verschillende grote tegenslagen tegelijk. Grootste probleem is dat er voor het tweede jaar op rij helemaal geen mosselzaad is gevonden in de Oosterschelde en de voorraden teruglopen. Ook blijft de groei van de mosselen dit jaar achter waardoor de kwaliteit tegenvalt en de aanvoer fors minder is. Deze week beleefde de prijs op de mosselveiling een dieptepunt van 65 cent per kilo.

Optima Open: Forget wint van Leconte

De eerste wedstrijd op de tweede dag van de Optima Open in Knokke-Heist bracht twee Franse tennisspelers op het center court. Henri Leconte en Guy Forget namen het zaterdagnamiddag tegen mekaar op. De overwinning was weggelegd voor Forget, die zijn eerste match van het toernooi speelde en won met 6-4 en 7-5. De tweede match tussen Björn Borg en Mats Wilander werd vervolgens aangekondigd door John McEnroe, die ondanks zijn blessure toch afreisde naar de badstad. De tickets voor de finale en de match voor de derde en vierde plaats zondag zijn ondertussen volledig uitverkocht. Men spreekt dus nu al van een geslaagde tweede editie van het Optima Open tennistoernooi, dat deel uitmaakt van de ATP Champions Tour.

Knokke-Heistse reder doet bijvangstproeven in de noordelijke Noordzee

Op de noord, doet de bokkenvanger Z 121 “Deborah” momenteel proeven met diverse aanpassingen aan het vistuig om ongewenste bijvangsten tegen te gaan. Het vaartuig is eigendom van Urbain Wintein uit Knokke-Heist, voorzitter van de Rederscentrale. De voorbije dagen was bij het vissen ter hoogte van Denemarken Eddy Buyvoets aan boord. Hij is waarnemer voor het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek. Het vissersvaartuig werd twee jaar geleden al voorzien van een SumWing. Dat is een zweefkor die amper de bodem raakt. Dit betekent een forse brandstofbesparing en bovendien minder bodemberoering. De netten zijn opgehangen aan een vleugelvormig tuig waarvan de ‘speurneus’ bij het raken van de grond de netten in evenwicht houdt vlak boven de bodem. Nu werd geëxperimenteerd met een net waarbij aan de bovenkant mazen van 36 cm zitten. Hiermee wordt vooral een vermindering van jonge kabeljauw, schelvis en wijting nagestreefd. Als bijeffect verwacht men dat er door de geringere weerstand minder brandstof wordt verbruikt. Aan de onderkant van het net is een benthos–ontsnappingspaneel gezet, dat voor minder benthos in de kuil moet zorgen. Benthos is een verzamel­naam voor alle organismen die in, op, en net boven de zeebodem leven. Dat zijn kreeftachtigen, borstelwormen, weekdieren en stekelhuidigen, maar ook draadalgen, kiezel­wieren en bacteriën. Voor de kuil worden mazen van meer dan 12 cm gebruikt, met als doel zo weinig mogelijk ondermaatse vis in het net te houden. Reder Urbain Wintein laat de proeven voor eigen rekening uitvoeren. ,,De kosten vielen nog mee. Ook omdat ik al het netwerk zelf heb gemaakt in onze schuur in Zeebrugge”, aldus Wintein.

Schitterende start van vuurwerkfestival in Knokke-Heist

Vrijdagavond was het de beurt aan Spanje om in Knokke-Heist het vuur aan de lont te steken van het jaarlijkse vuurwerkfestival. De show van 'Pirotecnia Igual' is er in alle geval in geslaagd om vele duizenden vuurwerkliefhebbers te bekoren. Igual werd in 1920 opgericht in Barcelona en is uitgegroeid tot de grootste vuurwerkmaker in Spanje. Het bedrijf heeft ondertussen meerdere productiecentra op het Iberisch schiereiland en ook vestigingen in Latijns Amerika en de Verenigde Arabische Emiraten. In 1995 schoot Igual trouwens in Knokke-Heist ook reeds het meest indrukwekkende vuurwerk ooit af. Na afloop van het pyrotechtnisch spektakel was er een bijzonder vlotte verkeersafwikkeling. Zondagavond is het de beurt aan Italië om 'weerwerk' te bieden. Daarna komen om de twee dagen nog nieuwkomer Polen en Portugal aan bod. Het vuurwerkfestival wordt zaterdag 27 augustus afgesloten door Frankrijk, als winnaar van vorig jaar.Foto's met dank aan Evenck en Jef

19.8.11

Optima Open: Krajicek wint van Wilander

In Knokke-Heist toonden zich vrijdag zowel het weer, het publiek als de spelers van hun beste kant tijdens de eerste dag van het tennistoernooi Optima Open. Liefst 2350 toeschouwers genoten van drie topwedstrijden. Richard Krajicek schreef de eerste overwinning van de dag op zijn naam tegen Björn Borg met 6-3 en 6-4. Tijdens de tweede match hield Henri Leconte lang stand tegen Carlos Moya maar moest zich uiteindelijk toch gewonnen geven met een verlies van 7-6 en 7-5. Dat weerhield hem echter niet om tijdens de match het publiek te trakteren op zijn bekende grappen en grollen. Richard Krajicek behaalde zijn tweede overwinning van de dag tijdens de laatste match tegen Mats Wilander met 7-6 en 4-6 en 10-1 in de derde set. Mats Wilander was duidelijk onder de indruk van zijn tegenspeler. Zaterdag wordt weer een tennishoogdag in Knokke-Heist. Met Guy Forget, die vandaag nog niet op het programma stond en dé match tussen de twee Zweedse legendes: Mats Wilander en Björn Borg! ‘Morgen sta ik weer tegenover Björn. We kennen elkaars tennis als de beste en we gaan allebei volluit voor een plaatsje in de finale op zondag’, aldus Mats Wilander.


Het programma van zaterdag 20 augustus ziet er als volgt uit :

14u30 : Leconte vs Forget

Gevolgd door : Wilander vs Borg

en : Moya vs Forget

Golfwagentjes op openbare weg moeten beter gereglementeerd

Volgens burgemeester Lippens rijden er momenteel in Knokke-Heist naar schatting al zo’n 500 golfkarretjes of andere elektrische wagens. Het is volgens hem duidelijk dat een striktere reglementering nodig is. Een echtpaar, dat in een golfkarretjes door de badstad rijdt, met achterin twee kinderen, die geen gordel omhebben, kan gewoon niet, zegt Lippens. Dat leidt tot bijzonder onveilige toestanden. De Knokke-Heistse burgemeester hoopt dan ook dat het gebruik van golfwagentjes op de openbare weg beter gereglementeerd wordt.

Carlos Moya verslaat nipt Henri Leconte in Knokke-Heist

Tijdens de tweede match van de eerste dag van het tennistoernooi Optima Open heeft de Spaanse Carlos Moya vrijdagnamiddag zijn tegenspeler Henri Leconte nipt verslagen in twee sets vol ambiance. De score: 7-6 en 7-5. Zoals reeds gemeld, won Richard Krajicek eerder op de dag z’n wedstrijd tegen Björn Borg met 6-3 en 6-4. In de laatste match van vrijdag nemen Mats Wilander en Richard Krajicek het tegen elkaar op.


Tickets voor Optima Open 2011 zijn verkrijgbaar op http://www.optimaopen.be/.


Word fan van de facebookpagina via www.facebook.com/optimaopen

Optima Open: Richard Krajicek verslaat Björn Borg in twee sets

In Knokke-Heist hebben de Zweed Björn Borg en de Nederlander Richard Krajicek vrijdag het publiek een prachtig spektakel geboden tijdens de eerste match van de tweede editie van de Optima Open. Het tennistoernooi maakt deel uit van de ATP Champions Tour. Richard Krajicek versloeg Björn Borg in twee sets: 6-3 en 6-4. Er staan vrijdag nog 2 andere wedstrijden op het programma: Carlos Moya tegen Henri Leconte gevolgd door Mats Wilander tegen Richard Krajicek.

Bij z'n aankomst benadrukte Björn Borg bijzonder tevreden te zijn om terug in Knokke---Heist te zijn. Hij komt sedert de jaren 70 regelmatig in ons land, en houdt van de "mensen, het eten en het land". Je kan de aankomst van Borg HIER bekijken.

Tickets voor Optima Open 2011 zijn verkrijgbaar op http://www.optimaopen.be/.

Umm Salal terug in Zeebrugge

Voor de tweede keer op een paar maanden tijd heeft in Zeebrugge één van ’s werelds grootste containerschepen afgemeerd. Het gaat om de Umm Salal, die de regelmatige dienst verzekert tussen Noord-Europa en het Verre Oosten. Het 366 meter lange schip werd onlangs in Zuid-Korea gebouwd bij Samsung Heavy Industries en heeft een laadvermogen van 13.500 containers. In onze kusthaven werden 1.500 laadkisten gelost en andere containers aan boord genomen. Het schip vaart voor de rederij United Arab Shipping Company (UASC).

McEnroe bezocht Kinderziekenhuis op weg naar Knokke-Heist

Naar aanleiding van de Optima Open 2011, die dit weekend in Knokke-Heist gehouden wordt, was tennislegende en zevenvoudig Grand Slam-winnaar John McEnroe vrijdagmiddag te gast in het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola. John speelde in het UKZKF samen met de kinderen een potje tennis op de Wii-console. Daarnaast deelde hij er cadeautjes uit en doneerde hij 3 Wii-consoles voor de speelruimtes. John McEnroe legt uit: "Mijn vrouw en ik hebben het geluk kinderen en hun families te kunnen helpen door de giften van onze stichting (The John and Patty McEnroe Foundation) aan liefdadigheidsinstellingen. Ik heb zelf zes kinderen dus ik weet hoe belangrijk het is om er te zijn voor onze kinderen. Daarom ben ik dan ook heel blij om samen met Optima Open te kunnen bijdragen aan de vzw Belgian Kids’ Fund en Kids’ Care, de officiële goede doelen van het tennistoernooi.”

Aan verslaggevers verklaarde McEnroe zeer teleurgesteld te zijn dat hij vanwege z'n blessure in Knokke-Heist niet zou kunnen spelen in de Optima Open, enkel toekijken.

Voor elk verkocht ticket van de Optima Open gaat er 1 euro naar Belgian Kids’ Fund en Kids’ Care. Françoise Timmermans, directeur van beide goede doelen, vertelt: “Het Belgian Kids Fund heeft als missie om kinderen de best mogelijke medische en heelkundige zorgen te geven. Dit willen we bereiken door de financiering van onderzoeksbeurzen voor jonge artsen, door het voortdurend actualiseren van de medische kennis van pediaters en door de verspreiding naar het grote publiek toe van informatie en activiteiten die het lichamelijk en geestelijk welzijn van kinderen tot doel hebben.” De vzw Kids’ Care werd opgericht in 1991 en wil bijdragen tot het verbeteren van de levenskwaliteit van zieke kindjes en hun familie.
Voor meer informatie surf naar: http://www.belgiankidsfund.be/ en http://www.ami-huderf.be/

Ook Wilders naar het strand in Knokke-Heist?

Zaterdag en zondag worden vanwege het mooie weer massaal dagjesmensen verwacht in de badstad. Uit welingelichte bron werd vernomen dat ook Geert Wilders dit weekend van plan is om een bezoek te brengen aan Knokke-Heist. De Nederlandse fractievoorzitter van de Partij voor de Vrijheid is een bijzonder omstreden figuur, ondermeer vanwege zijn scherpe uitspraken over de Islam. De 47-jarige Wilders zal in de badstad vergezeld zijn van zijn echtgenote de joods-Hongaarse diplomate Krisztina Marfai. Gemeenteraadslid Frank De Smet van het Vlaams Belang beweerde vrijdag niks af te weten over het bezoek van Geert Wilders. “Ik weet dat Filip Dewinter in het verleden Wilders diverse keren heeft uitgenodigd, maar die is daar nooit op ingegaan”, aldus De Smet. De vakantie van het Nederlandse kamerlid Geert Wilders is meestal een combinatie van zon, strand en iets cultureels zien. Dat zou de keus voor Knokke-Heist kunnen verklaren. Sedert de moord op Theo van Gogh in 2004 wordt Wilders 24 uur per dag bewaakt. Hij zal in de badstad dan ook vergezeld zijn van de nodige lijfwachten.

Geschokte festivalgangers terug naar huis

Het Pukkelpopdrama heeft de voorbije uren ook in Knokke-Heist voor heel wat bange momenten gezorgd bij ouders van jongeren die naar het muziekfestival waren getrokken. Na de stormravage bleek het ook moeilijk voor de jongeren om vanaf de festivalweide telefonisch contact op te nemen met het thuisfront. Door het noodweer was namelijk ook een communicatiemast afgeknakt. Ondertussen keerden vrijdag druppelsgewijs jongeren vanuit Hasselt terug in de badstad. De NMBS heeft in de loop van vrijdagochtend trouwens ook nog een speciale Pukkelpoptrein ingelegd, die de festivalgangers terug naar onze provincie bracht.

Kunst zit in de lift bij Herbo

In Knokke-Heist vierde het liftenbedrijf Herbo donderdag z’n 35-jarig bestaan. De zaak werd midden de jaren 70 opgericht door Germain Hennebert, die nog steeds de zaakvoerder is. Naar aanleiding van de verjaardag heeft de directie een passend schilderij besteld bij Roger Nellens. De kunstenaar slaagde erin een compositie te maken met specifieke onderdelen van een lift. De vele tandwieltjes, vijzen en platen verwijzen naar het authentieke van het mechanisme. Zonder de gesofisticeerde besturingssystemen die momenteel niet meer weg te denken zijn. De oranje-gele achtergrond van het kunstwerk staat symbool voor de opkomende zon. De liftonderdelen brengen niet alleen de mensen maar ook het bedrijf hogerop. Herbo Liften is gespecialiseerd in het onderhoud, moderniseren, vernieuwen en het installeren van liften. Jaarlijks plaatst het bedrijf ongeveer 100 nieuwe installaties met de modernste materialen. De liften worden door Herbo zelf ontworpen.

18.8.11

Strooizout voor Knokke-Heist

Op het einde van een kwakkelzomer, die dit weekend nog voor wat tropische temperaturen zorgt, wordt in Knokke-Heist al aan de winter gedacht. Het gemeentebestuur heeft dan ook beslist om in het provinciaal initiatief te stappen voor de aankoop van strooizout. De voorbije winters zorgden voor een schaarste aan de hoognodige straatpekel. Op last van de provincie gaat de gewestelijke watervoorzieningsmaatschappij een centrale voorraad strooizout aankopen. Die wordt vanaf oktober permanent aangevuld en ter beschikking gehouden van de partners. De voorraad blijft afzonderlijk opgeslagen bij de leverancier. Er komt een vaste eenheidsprijs voor alle partners, die geen aankoopverplichting hebben. Ze kopen alleen wanneer ze extra zout nodig hebben. Er is een kwaliteitsclausule, en levering is mogelijk zowel in bulk als in zakken. Er is ook een boeteclausule voorzien mocht de leverancier niet tijdig leveren. Knokke-Heist stapt alvast in dit partnerschap. Het betreft een contract van 4 jaar, dat jaarlijks opzegbaar is.

Pilootproject ledverlichting op zee voor Zeebrugge beloftevol

De Vlaamse overheid overweegt een uitbreiding van de ledverlichting op zee. Dat komt na een gunstige evaluatie van een proefproject voor de kust van Zeebrugge. In september vorig jaar heeft Fabricom de halogeenverlichting voor de signalisatie van de meetpalen rond Zeebrugge vervangen door ledverlichting. De vijf meetpalen verzamelen wind-, golf-, getij- en meteogegevens voor het Meetnet Vlaamse Banken. De ledverlichting op zonne-energie blijkt inmiddels een efficiënte oplossing voor verlichting op zee. De signalisatie hield stand en er werd geen uitval geregistreerd, ondanks de beperkte oplading en het grote verbruik tijdens de koude wintermaanden. Volgens Fabricom is met de ledverlichting 75 % aan energie bespaard.

Lippens ondertekent protocol voor CO2-vrije badplaats


Burgemeester Lippens heeft donderdagavond in première voor ons land een memorandum van overeenstemming ondertekenend met Nissan-Renault. Daarin wordt overeengekomen om Knokke-Heist te voorzien van een netwerk van geïntegreerde elektrische oplaadpunten en het vervoer met elektrische voertuigen te stimuleren. De uiteindelijke bedoeling is om de badplaats op termijn CO2-vrij te maken. Leon Dorssers, directeur-generaal van Nissan Belgium NV heeft vervolgens de sleutels van een 100 % elektrische Nissan Leaf overhandigd aan de burgemeester. Dat gebeurde trouwens enkele weken voor de verkoop van de wagen met nuluitstoot effectief van start gaat. In de badstad zal de revolutionaire vijfzitter nu een maand lang worden uitgetest. Meteen werd donderdag ook de eerste elektrische laadpaal op het Verweeplein in gebruik genomen. Die bevindt zich bij de fietsstalling aan de zijkant van het gemeentehuis. Daar een wagen opladen duurt 4 uur en verzekert een rijafstand van 175 km. Uit onderzoek van Nissan blijkt trouwens dat bij 80 % van de dagelijkse ritten in België minder dan 100 km wordt afgelegd. Een wagen opladen gebeurt gratis tot eind dit jaar. Vanaf volgend jaar betaalt men bij middel van een oplaadkaart gemiddeld anderhalve euro voor een afstand van 100 km.

Belgisch Kampioenschap Beachtennis in Knokke-Heist

Op zaterdag 27 en zondag 28 augustus vinden bij Surfers’ Paradise in Knokke-Heist de Belgische Kampioenschappen Beachtennis plaats. Deze discipline is ontstaan in Amerika en Brazilië waar het spelletje reeds werd gespeeld in de jaren '70. Later groeide het ook uit tot een echte successport in Spanje en Italië. De Belgische Beachtennis Tour ontstond in 2003. Deze sport is eigenlijk een combinatie van beachvolley en tennis. Er wordt gespeeld op een beachvolley-terrein van 16 bij 8m met een beachtennispallet, zonder snaren. Het net wordt op een hoogte van 1m70 gespannen. Tijdens de wedstrijddagen in de badstad is de toegang voor de toeschouwers gratis. Beachtennis kan ook dagelijks gespeeld worden op Surfers’ Paradise, waar trouwens 2 beachvolleyballvelden ter beschikking zijn.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

Geen rookvrij strand in Knokke-Heist

Op het strand ‘Plage Lumière’ nabij Marseille geldt sedert kort een rookverbod. Rokers die zich toch op het rookvrije strand wagen, riskeren een boete van 35 euro. Ook enkele badplaatsen in Noord-Frankrijk willen een dergelijk verbod gaan invoeren op hun stranden. Op vraag of dat mogelijk ook in Knokke-Heist zal gebeuren antwoordde burgemeester Lippens alvast negatief. "Er zijn al genoeg verbodsregels op de Belgische stranden. De mensen die op de stranden willen roken, mogen roken", aldus de burgemeester. Eerder deze zomer werden in de badstad trouwens weer een lading asbakhoorntjes voor de strandbezoekers ter beschikking gesteld van de badkarhouders. Ook Ludo Monset, burgervader in Blankenberge, is tegen een rookverbod op het strand omdat de invoering van een dergelijke maatregel in de praktijk geen haalbare kaart is.

17.8.11

Bemanning Ryndam viert Indonesische Onafhankelijkheid in Zeebrugge

Tijdens het bezoek van het cruiseschip Ryndam heeft de Indonesische bemanning in Zeebrugge aan boord een plechtigheid gehouden naar aanleiding van de 66ste verjaardag van de onafhankelijkheid van hun land. De MS Ryndam is een recent gerenoveerd cruisevaartuig van de Holland America Line dat onder Nederlandse vaart. Het decor van het schip is voorzien van kunstvoorwerpen uit de 17e, 18e en 19e eeuw en heeft de Nederlandse ontdekking van de wereld als thema. Op de Ryndam heeft heel wat personeel uit de vroegere kolonie dienst. In Zeebrugge heeft de bemanning ondermeer plechtig de Indonesische vlag gehesen en een fotoshoot gehouden. Die kun je HIER bekijken. Het 219m lange cruischip is inmiddels afgevaren naar Guernsey.

Oekraïense aandacht voor Vlaamse kusttram

Naar aanleiding van 120 jaar tram in Kiev besteedt de Oekraïense krant Kreschatic vandaag aandacht aan de geschiedenis van de tram. Daarbij wordt ook het langste tramtraject ter wereld belicht, de kusttramroute, die volgens de krant “bijna alle 17 badplaatsen verbindt langs de kuststrook over een afstand van 74 kilometer van Knokke naar Blankenberge en Oostende". Je leest er HIER meer over.

Найдовшу у світі трамвайну лінію — kusttramroute (береговий трамвай) — прокладено уздовж усього бельгійського побережжя Північного моря, яка сполучає практично всі міста-курорти прибережної зони — Де Панні, Оостенде, Бланкенберге, Кнокке — загалом 17 міст. Довжина — 74 кілометри.

TTK-Lid Belgisch Kampioene

Amber Rombaut, lid van het Triathlon Team Knokke-Heist, is in Izegem bij de meisjes Jeugd C Belgisch Kampioene geworden. In totaal waren trouwens vier leden van het Triathlon Team in actie bij het Belgisch Kampioenschap Jeugdtriatlon en het BK Triatlon Olympic Distance. Het ging om Wim Synaeve en Jeroen Verheye op de kwart triatlon, Stan Vanmarcke op de 1/8ste triatlon en Amber Rombaut bij de jeugd. Het resultaat van Amber Rombaut over de afstand 275/5/2 was 0:24:37.

Knokke-Heistse Jeugdclub pakt uit met Rock Verzet

Jeugdclub ’t Verzet start met een nieuw programma: Rock Verzet. Minstens drie maal per jaar zullen rockoptredens georganiseerd worden. Hiermee wil de Jeugdclub de rockscene in Knokke-Heist nieuw leven inblazen en beginnende lokale bands de kans geven op te treden in eigen streek. Op zaterdag 27 augustus vindt de eerste editie plaats, met voornamelijk hardrock op het programma. De lokale rockhelden Morda en Maudlin worden dan ondersteund door de beginnende band 'All About Kris' die voor het eerst optreedt. Spank sluit de avond af. Na het trieste verlies van Ramses Verlinde in januari vorig jaar nemen Peter Baervoets en Yves Dobbelaere namelijk de draad terug op met de nieuwe band Spank! die staat voor leuke poprock. In samenwerking met de gemeentelijke Preventiedienst organiseert de Jeugdclub ook een campagne tegen gehoorschade. Er worden gratis oordopjes uitgedeeld. Men kan ook een OHC-scan laten afnemen bij HearingCoach.

Deuren open om 20u, optredens starten om 21u. Inkom is 5 euro.
Jeugdclub ’t Verzet, Westkapellestraat 460, 8300 Knokke-Heist
Informatie: coördinatrice Astrid Huyghe - GSM 0498/475.455 – email: jeugdhuis.tverzet@telenet.be - www.facebook.com/tverzet

Geblesseerde McEnroe trekt zich terug uit Optima Open in Knokke-Heist, maar...

Zoals eerder aangekondigd raakte John McEnroe het voorbije weekend geblesseerd aan de hamstring tijdens een tennismatch in Toronto. Hierdoor kan hij jammer genoeg niet deelnemen aan het Optima Open tennistoernooi in Knokke-Heist dit weekend. Hij speelt niet maar komt echter wèl naar de badstad om er de ATP Champions Tour en het toernooi te ondersteunen. Carlos Moya, voormalig nummer 1 van de wereld en winnaar van Roland Garros in 1998, zal in Knokke-Heist de plaats van McEnroe innemen. John McEnroe vertelt: "Afgelopen weekend blesseerde ik mijn linkerachterdijbeenspier tijdens een match in Toronto tegen Michael Chang. Ik ben momenteel in behandeling, maar het letsel zal spijtig genoeg niet genezen zijn voor Optima Open waardoor mijn deelname aan het toernooi in België uitgesloten is. Toernooidirecteur van Optima Open, Andy Hancock haalt opgelucht adem, “Iedereen is natuurlijk erg teleurgesteld dat John McEnroe niet zal spelen. Maar wij zijn uiterst tevreden dat John toch aanwezig zal zijnop het toernooi en dat Carlos Moya op zo’n korte termijn heeft ingestemd om te spelen op Optima Open. Aangezien de korte tijdspanne die we hadden om een nieuwe speler te vinden, zijn we blij een voormalig nummer 1 van de wereld en Grand Slam-winnaar te mogen verwelkomen op ons toernooi in Knokke-Heist.” De groepen en line-up van Optima Open werden aangepast waardoor onder andere op zaterdag 20 augustus zevenvoudig Grand Slam-winnaar Mats Wilander het zal opnemen tegen Björn Borg, de man die maar liefst 11 Grand Slam-overwinningen op zijn naam schreef. John McEnroe zal de match op het center court aankondigen waardoor er maar liefst 25 Grand Slam-titels op het veld zullen staan: een uitzonderlijke gebeurtenis in de tennisgeschiedenis voor België!

Vuurwerkfestival gaat vrijdag van start

Vuurwerkliefhebbers in de wijde regio maken zich klaar voor het Internationaal Vuurwerkfestival in Knokke-Heist. De 32ste editie van dit pyrotechnisch festival gaat nu vrijdag van start met de bijdrage van de Spaanse vuurwerkmaker Igual. Deze firma heeft in 1995 het meest indrukwekkende vuurwerk ooit afgeschoten op het Knokke-Heistse festival. Zij willen absoluut als winnaar uit de competitie komen om hun kandidatuur als vuurwerkmaker op de wereldtentoonstelling van Sevilla kracht bij te zetten.Tussen 19 en 27 augustus proberen Europese vuurwerkmakers om de twee dagen de nachtelijke hemel boven de badstad in kleur en vlam te zetten. Dat gebeurt telkens om 22u bij het Albertstrand. Het festival behoort tot de grootste vijf competities van de wereld en trekt dan ook de wereldtop aan. Vorige zomer ging het Franse Intermède Artifices aan de haal met de eerste prijs. Traditiegetrouw verzorgt het bedrijf dit keer het afsluitende vuurwerk. De dagen ervoor is het aan Spanje, Italië, nieuwkomer Polen en Portugal om een op muziek gesynchroniseerde vuurwerkshow laten zien. De vijf vuurwerkavonden trekken steeds vele duizenden kijklustigen naar de badstad.De vuurwerkagenda is als volgt (start om 22u):
19 augustus Spanje, 21 augustus Italië, 23 augustus Polen, 25 augustus Portugal, 27 augustus Frankrijk (winnaar vorig jaar)

Zondag Finishers Triatlon in Knokke-Heist

Op zondag 21 augustus zullen een 456-tal sportievelingen het beste van zichzelf geven op de 7e editie van de Finishers Triatlon. De Finishers Triatlon wil personen vanaf 13 jaar op een niet-competitieve manier kennis laten maken met triatlon. Er zijn 2 formules: 1/8ste triatlon en 1/16de triatlon. Alle drie de disciplines worden na elkaar afgelegd. Voor de geïnteresseerden worden de tijden alfabetisch genoteerd, maar er worden geen huldigingen gehouden. De finish halen is het enige doel. De 1/16 triatlon is weggelegd voor deelnemers vanaf 13 jaar. De eerste start is voorzien om 9.30 uur. Er wordt 400 m gezwommen in openluchtzwembad De Raan. Hierna worden er in en om Duinbergen en het Bosje van Heist 4 ronden van 2,8 km (11,2 km in totaal) op een gesloten parcours gefietst. Tot slot lopen de deelnemers 4 km op de Zeedijk tussen Heist en Duinbergen met aankomst op het evenementenstrand. De 1ste start van de 1/8 triatlon is voorzien om 13.00 uur. Deze formule is voorbehouden voor personen vanaf 16 jaar. De deelnemers zwemmen 600 m in De Raan, fietsen 8 ronden van 2,8 km (22,4 km in totaal) en lopen tenslotte nog 6 km op de Zeedijk tussen Heist en Duinbergen (keerpunt thv het J. Stubbenpark). In de aankomsttent aan het evenementenstrand staat een gans team klaar om de finishers en hun supporters van de nodige catering te voorzien.

Minder kinderen verdwaald op het strand

Vorige maand zijn er aan de stranden van Knokke-Heist tot De Panne slechts 225 kinderen verloren gelopen. Dat waren er 330 minder dan in juli vorig jaar. De forse terugval heeft te maken met het slechte weer en met het feit dat minder dagjesmensen afzakten naar de kust. Ook zouden de anti-verdwaalarmbandjes een rol gespeeld hebben. Volgens Dominiek Vervaecke, de geestelijke vader van de verdwaalpalen en de armbandjes, zullen ouders komende zomer op de stranden van Oostende, De Panne en Knokke-Heist bij een 300-tal mobiele ijsvensters een gratis armbandje kunnen afhalen.

Haven van Zeebrugge focust op globale logistiek

Dinsdag en woensdag werd bij het havenbestuur in Zeebrugge een seminarie gehouden van het ‘Global Institute of Logistics’. Havenvoorzitter Joachim Coens werd in juni trouwens aangesteld als voorzitter van het Europees kapittel van dit wereldwijd logistiek instituut. In Zeebrugge werd ondermeer besproken hoe de logistiek een fasiliteerder kan zijn bij de globalisering van de Chinese bedrijven. Meer bepaald werd nagegaan hoe een haven als Zeebrugge, met een sterke focus op Azië, hierbij een rol kan spelen. Onderzocht werd welke gevolgen China’s 12de vijfjarenplan kan hebben op de wereldwijde containertrafiek. In dat plan probeert China namelijk een evenwicht te vinden tussen invoer en uitvoer. Verder hebben woensdag afgevaardigden van de havens in de Amerikaanse oostkuststaat Virginia met Zeebrugge een ‘Memorandum of Understanding” ondertekend over toekomstige samenwerking. Het Port of Viriginia Gemenebest wil zich profileren als de voornaamste toegangspoort voor trafieken uit het Atlantisch bereik met bestemming het Midwesten van de Verenigde Staten. Deze havens verwachten ook veel van de verhoogde trafiek na het verbreden van het Panamakanaal in 2014.

Veiligheidsagent nodig bij Marie Siska?

Stefan Dossche van het wafelhuis Marie Siska in Knokke-Heist overweegt om vanaf volgend seizoen een veiligheidsagent in te huren. Dat is het gevolg van een incident waarbij het tot een handgemeen kwam tussen een ober en een familie uit Vlaams Brabant. De familie weigerde van een gereserveerde tafel naar een andere om te schakelen en ging op de vuist. Zowel Marie Siska als het gezin uit Vlaams Brabant hebben ondertussen bij de politie klacht ingediend. Volgens de uitbater van Marie Siska zijn de klanten vooral de laatste jaren agressiever geworden. Ze hebben steeds minder tijd en worden vlugger ongeduldig. Met het wegvallen van de andere Siska’s in de badstad trekken ’s zomers vaak meer dan duizend mensen naar het bekende wafelhuis met speeltuin.

Hoe beïnvloedt Europa ons leven in Knokke-Heist?

Van maandag 26 september tot zondag 9 oktober staat in de Scharpoordbibliotheek een tentoonstelling opgesteld over “Hoe Europa ons leven beïnvloedt”. Deze interactieve tentoonstelling -naar het gelijknamige boek van Hendrik Vos en Rob Heirbaut- toont op een speelse manier dat de invloed van Europa veel verder reikt dan we doorgaans denken. Regelmatig duiken er berichten op over een nieuwe reglementering van sms-tarieven, koopjesperiodes of voedseletiketten en ‘rechte bananen’ - allemaal in opdracht van Europese instellingen. Donderdagavond 6 oktober om 20u geeft auteur Hendrik Vos trouwens persoonlijk meer uitleg over de rol van Europa in ons dagelijks leven. De toegang is gratis. Reserveren is gewenst: op 050/630 400 of bibliotheek@knokke-heist.be.

Gigantische lijdensweg voor verwijsborden bij Zeebrugse zeesluis

De verkeersborden bij de Pierre Vandammesluis in Zeebrugge die chauffeurs moeten vertellen of ze via de zeewaartse bruggen of de landwaartse moeten rijden komen er ten vroegste tegen pasen volgend jaar. Ondertussen staan dagelijks tientallen automobilisten nodeloos te wachten voor de opgehaalde bruggen omdat ze niet weten dat ze een paar honderd meter verderop over de sluis kunnen. Een kleine 20 jaar geleden vertelde de administrateur-generaal van het Zeebrugse havenbestuur wijlen Pierre Kerckaert aan onze nieuwsdienst, dat er grote nood was aan dergelijke verwijsborden. Bij het toenmalige departement Leefmilieu en Infrastructuur kreeg Kerckaert echter geen gehoor. Ondertussen berust de verantwoordelijkheid voor de bebording al enige jaren bij de nieuwe dienst Elektromechanica en Telematica. In 2007 vonden daar de eerste gesprekken plaats. Enige jaren later werd een aanbesteding uitgeschreven. In de herfst zou de opdracht nu gegund worden. Ten vroegste in het voorjaar van volgend jaar zouden de borden geplaatst worden bij de bruggen. Het gaat om led-borden die de chauffeur dwingen om naar de alternatieve bruggen door te rijden. De borden kosten 300.000 euro. Een bord met de tekst in 4 talen “doorrijden naar zeewaartse bruggen indien deze brug opgehaald” plus een pijl zou dat al jaren even goed hebben kunnen doen, tegen een fractie van de prijs. Nu we het toch over een ‘pijl’ hebben… Komende uit de richting Knokke-Heist hangt momenteel onder de vrachtbrug naar het Brittanniadok een pijltje dat de te nemen richting aanduidt. De richting van het pijltje wordt door de brugbedieners echter pas omgezet op het moment dat de landwaartse brug naar boven gaat, zodat telkens een hele reeks automobilisten, die het pijltje al gepasseerd zijn, toch nog gevangen worden voor de brug die opgehaald wordt. Die moeten dan opnieuw terugrijden naar de zeewaartse bruggen, wat extra hinder en filevorming veroorzaakt. Jaar na jaar heeft men dat blijkbaar nog niet door!! In zo’n 10 jaar is trouwens ook een fout in het verkeerslichtenprogramma op de weg ten oosten van de zeesluis niet weggewerkt. Daar zit voor het rechtse rijvak namelijk een roodstand in van 2 seconden, die geen enkel voorwerp heeft. Daardoor komt wel de hele verkeersstroom onnodig tot stilstand en wordt opnieuw filevorming in de hand gewerkt.

16.8.11

Heulebrugwijk in Knokke-Heist kreeg een wiedbeurt

Dinsdagavond hebben leden van het Heulebrugcomité samen met enkele bewoners van de Heistse deelkern de strijd aangebonden tegen afval en onkruid. In enkele straten en paden rond de ‘toren’ werd het onkruid gewied en zwerfvuil verwijderd. Dat leverde op amper 2 uur teamwerk een kleine 20 zakken vuil op. Met het initiatief wil het Heulebrugcomité een signaal zenden aan bewoners en gemeente om de wijk netjes te houden. Specifiek wordt aan de bewoners gevraagd om hun tuinafval niet te dumpen op plaatsen waar hoog onkruid staat. Dat is niet aangenaam voor degenen die in de buurt wonen en zet alleen maar aan tot meer sluikstorten. Het gemeentebestuur van Knokke-Heist zei woensdag in een mededeling dergelijke initiatieven toe te juichen. Het is steeds bereid om de nodige technische bijstand te leveren: materiaal, zakken, en het opgehaalde zwerfvuil na de actie mee te nemen. De gemeente wijst er wel op dat het groenonderhoud in Heulebrug nog tot eind 2012 in handen is van het WVI. Knokke-Heist zal echter bij die organisatie nog eens aandringen om het onkruid op het openbaar domein frequenter te wieden, de dode wilgen en essen in bepaalde straten te vervangen en de bomen te snoeien.

CVN organiseert een Cursus Natuurgids Zwinstreek

Op 15 september gaat in Knokke-Heist de cursus Natuurgids-Zwinstreek van start. De lessenreeks wordt georganiseerd door het Centrum Voor Natuur- en milieu-educatie. De cursus loopt tot 21 juni volgend jaar en omvat 34 activiteiten. Er zijn zowel natuurexcursies als theoretische lessen in Scharpoord voorzien. Tijdens de excursies wordt met de kandidaat-gidsen een bezoek gebracht aan de natuurgebieden in de regio. Er staan ook ‘vroegmorgenwandelingen’ op het programma. De theoretische lessen gaan ondermeer over de fauna en flora,en de algemene ecologie. Na het maken van een terreinstudie en een gegidste wandeling krijgen de cursisten het diploma CVN-natuurgids. Daarmee kunnen ze als gids in de Zwinstreek van start gaan. De cursist is dan in staat om een natuur-wandeling te geven voor een doorsneepubliek.

Alle activiteiten vinden plaats op donderdag van 9u30 tot 12u30. Het aantal deelnemers is beperkt tot 25. Plaats van de cursus: C.C. Scharpoord in Knokke-Heist. Het cursusgeld bedraagt € 220,00. (Brug)gepensioneerden, werklozen, studenten, huisvrouwen en –mannen betalen slechts € 180,00. Inschrijven bij CVN Ann D’heedene - 050 82 57 26 - ann.dheedene@c-v-n.be of surf naar www.c-v-n.be

Weer tijd voor Scapa Sports Iron Kid in Knokke-Heist

Nu vrijdag 19 en zaterdag 20 augustus pakt de sportdienst in de badstad reeds voor de 9e maal uit met de Scapa Sports Iron Kid. Dat is hét zomerse sportgebeuren waar jongeren centraal staan. Het evenement wil jongens en meisjes van 3 tot 13 jaar op een niet-competitieve manier kennis laten maken met triatlon. Liefst 826 jongeren hebben zich ingeschreven. Ten einde meer deelnemers te kunnen toelaten werd besloten om de Scapa Sports Iron Kid te verdelen over 2 dagen. De 10 tot 13 jarigen werken hun triatlon af op vrijdagavond. Net zoals een echte triatlon bestaat de Scapa Sports Iron Kid uit 3 verschillende onderdelen: zwemmen, fietsen en lopen. Bij deze “Just 4 Fun”-formule worden de 3 disciplines afzonderlijk afgewerkt. Iedereen krijgt telkens ruim de tijd om zich klaar te maken voor de volgende proef. De afstanden verschillen naargelang de leeftijd en de deelnemers worden onderverdeeld in 4 leeftijdscategorieën. De oudste deelnemers (10 tot 13 jaar) bijten op vrijdagavond vanaf 18.00 uur de spits af. De 8 tot 9 jarigen gaan de zaterdagmorgen vanaf 9.30 uur aan de slag. De 3 tot 5 jarigen komen zaterdagnamiddag vanaf 13.00 uur aan de beurt, gevolgd door de 5 tot 7 jarigen. Openluchtzwembad De Raan vormt het centrale punt bij dit jeugdig triatlonfeest. Alle Iron Kids finishen op het evenementenstrand, dat voor de gelegenheid wordt omgetoverd tot een Kids Plaza: een oase van ontspanning, spel en entertainment. Voor de kids zijn er o.a. workshops en springkastelen. Voor de ouders is er een gezellig droomstrand met exotische vibes.

50.000ste bezoeker voor Cartoonale

In het CartoonPaviljoen op het strand bij het Casino Knokke werd dinsdagnamiddag de 50.000ste bezoeker aan de Cartoonale begroet en in de bloemetjes gezet. Met de 50.000ste bezoekers ging het om het echtpaar De Muynck-Van De Veire uit Oosteeklo met Mattijs (9 jaar), Bram (7 jaar) en Wouter (11 jaar). Omdat dit jaar het 50ste jubileum van het Internationaal Cartoonfestival gevierd wordt, kregen de gelukkige bezoekers liefst 50 cadeaus uit handen van burgemeester Lippens, Eerste Schepen Maxim Willems en Cultuurcentrumdirecteur Pedro Oosterlynck. Onder andere ontving het gezin een bon bij voor een weekendje Knokke-Heist ter waarde van 250 euro. Naast de geselecteerden van 2011 kan men in het tentoonstellingspaviljoen ook de overzichtstentoonstelling “50 jaar cartoons” bekijken die door Geert Hoste werd samengesteld uit de vroegere uitgaves. De 50ste editie van het Internationaal Cartoonfestival in Knokke-Heist is nog tot 18 september gratis te bekijken in het tentenpaviljoen. Nieuw dit jaar is de Cartoonroute, een fietstocht langs de 50 meest plezante plekjes in Knokke-Heist en Retranchement. Onderweg kan men het hoofd door speciale panelen steken die door de beste Belgische cartoonisten werden ontworpen. Deze pop-up cartoonspots zorgen alvast voor hilarische foto's. Deze leuke kiekjes kan men vanaf nu ook posten op facebook.

‘Duinpieper’ in Knokke-Heist

De Provincie heeft de activiteitendoos ‘Duinpieper' ontwikkeld. De leer- en spellendoos is ondermeer verkrijgbaar in Het Zwin in Knokke-Heist. Men kan er de natuur aan zee mee helpen ontdekken. Met ‘Duinpieper’ ondervinden kinderen van 6 tot 12 jaar dat strand en duinen meer zijn dan plaatsen waar je kunt zonnen en spelen. Via waarnemingsopdrachten leren ze enkele dieren en planten van het strand en de duinen beter kennen. Zo komen ze meer te weten over helmgras, duindoorn, konijnen in de duinen, wriemelbeestjes, schelpen op het strand enz. In de doos is er heel wat materiaal aanwezig, zoals een loeppotje en twee determinatiekaarten om schelpen en zeevogels een naam te geven. Verder ook gidsen over aanspoelsels op het strand, duinbloemen en het Goede Visspel om thuis te spelen. ‘Duinpieper, de natuur ontdekken aan zee’ kost 9,5 euro.

Verdwenen dementerende bejaarde teruggevonden in Knokke-Heist

De dementerende bejaarde die zondag verdween uit het Rust- en Verzorgingstehuis De Noordhinder in Heist is dinsdag teruggevonden in de badstad. Na een vermissing van ruim twee dagen was de bejaarde man blijkbaar gezond en wel. De politie heeft maandag de buurt van het rusthuis uitgekamd. De brandweer dregde ook een nabijgelegen vijver. Dinsdagmorgen werd boven Heist en omstreken verder nog een helikopter ingezet in een poging om de verdwenen man terug te vinden. De 77-jarige man werd uiteindelijk door de helikopter opgemerkt toen hij in de weilanden rondom het Zeebrugse havengebied ronddwaalde.

Politie negeert moderne media bij speurtocht naar vermiste bejaarde

Ongeveer op hetzelfde moment dat een dementerende man verdween in Knokke-Heist is dat ook gebeurd in onze buurprovincie Zeeland. Daar heeft de politie echter binnen de PAAR MINUTEN het publiek ingeschakeld via een bericht op Twitter. De Nederlandse rusthuispatiënt werd zo binnen enkele uren teruggevonden. Hij had een hoofdwonde opgelopen, maar was bij bewustzijn. In ons land heeft de politie blijkbaar geen flauw benul hoe men de moderne media kan gebruiken om het publiek in te schakelen voor het algemeen goed. Hoog tijd dat de Belgische politie bij de Politie Zeeland in de leer gaat en wat doet aan een vlotte communicatie met het publiek en de plaatselijke media. Dat kan levens redden. Ook dinsdag werd in de badstad trouwens verder gezocht naar de vermiste bejaarde uit het rusthuis De Noordhinder. Er werd daartoe nu ook een helikopter ingezet.

Nieuwe basketseizoen opent in Knokke-Heist

Woensdagavond 24 augustus opent Basketbalclub Namedis Chape Knokke-Heist in 'De Stormmeeuw' het nieuwe basketseizoen. Dat gebeurt om 20.30u met de topwedstrijd van Generali Okapi Aalstar tegen Stella Artois Leuven Bears. Meteen een unieke gelegenheid om de nieuwe Amerikaanse aanwinsten van beide ploegen te kunnen bewonderen. Voor Generali Aalstar verwacht men vuurwerk van nieuwkomers Nate Fox en vooral van Justin ‘The Fireman’ Holiday, oudere broer van NBA-speler Jrue Holiday (Philadelphia 76ers). Ook Stella Artois Leuven Bears start het nieuwe seizoen met hooggespannen ambities. Coach Jurgen Van Meerbeeck zal op 24 augustus zijn Amerikaanse aanwinsten Jamel Mc Lean, Jeremiah Davis en Monta Mc Ghee komen voorstellen aan het Knokke-Heistse publiek. Tevoren, om 17.30 u, spelen de Dames van BC Namedis Chape Knokke-Heist een vriendschappelijke wedstrijd tegen eerste nationaler BC Crack Blue Cats Ieper. De Knokke-Heistse Dames rekenen op veel supporters om weerwerk te kunnen bieden tegen de supertalenten van Ieper.