9.6.12

Oranjegekte maar geen oranjegoals

De oranjegekte in onze regio heeft niet mogen baten. Het waren de Denen die zaterdagavond met Michael Krohn-Dehli in de 25e minuut de enige treffer maakten in de EK-wedstrijd tegen onze noorderburen. In Knokke-Heist en Zeebrugge verschenen vrijdag
en zaterdag flink wat oranjebanners en andere oranjigheden in het straatbeeld. In Scharpoord werd zaterdagnamiddag zelfs 'een als Zeeuws meisje aangeklede Ajaxiet' gesignaleerd. En boven onze hoofden hingen daarenboven nog drie oranje T-shirts in het International Space Station. Maar het was allemaal een maat voor niks. Nederlandse grensbewoners die van plan waren om de overwinning van Oranje tegen Denemarken te vieren in de Knokke-Heistse kroegen hadden er na het 1–0 verlies meestal geen zin meer in. Een handvol toog toch naar de badstad om even uit te huilen en sterkte op te doen met Belgisch bier.


Foto met dank aan André Kuipers in het ISS 

Golf van Biskaje weer open voor Vlaamse tongvissers

Volgens de Rederscentrale wordt vanaf zondag 10 juni de Golf van Biskaje weer opengesteld voor Vlaamse vaartuigen die op tong vissen. Woordvoerder Tom Craeynest bevestigde dat 14 vissersvaartuigen zijn aangemeld. De reders kunnen zelf kiezen wanneer ze hun deel van de beschikbare 384 ton tong uit de Golf zullen wegvissen. Ze laten er echter geen gras over groeien. De verwachting is dat het grootste deel van de aangemelde vaartuigen in de loop van zondag reeds op de visgronden in de Golf van Biskaje zullen arriveren. Op 31 juli wordt de vangstperiode in het gebied weer afgesloten.

Valko’s tribute dag in Knokke-Heist

Vanuit het Cultuurcentrum Scharpoord wordt vandaag een Tribute aan Radio Valko uitgezonden. Valko was de eerste lokale omroep in de badstad. Op initiatief van wijlen Robert Lingier begon de lokale omroep in juli 1981 met de uitzendingen. Het station verdween begin 1988 uit de ether. Vandaag wordt nog tot 18u live uitgezonden door de dj’s van toen. De uitzending is live te horen via Radio Paradijs in de badstad op 105.1 MHz FM en wereldwijd via de livestream en bij middel van de tunein.radio app op de smartphone. Het programma is ook te horen en te zien via de webpagina van Kneistikrant.


De programma’s:
8h - 9h Yvan Kaux ( Britt St – Claire)
9h - 10h Carine Vergucht (Okido)
10h - 11h Dominiek Segaert (Ontbijt met Muziek)
11h - 12h Jan Eeckeman (Fornuisklanken)
12h - 13h Peter De Vlieghe (Lucky Peter)
13h - 14h Didier Scorpio & Stevie S ( Spokenparade)
14h - 15h Stiene
15h - 16h Jan De Man
16h - 17h Franky Verhegge ( Bert De Groef)
17h - 18h Bart De Graaf
18h - 19h Rufin Duwel

Knokke-Heist zendt z’n golfkarrentjes uit

Vlaanderen zendt z’n zonen uit, klonk het vroeger. Nu is het Knokke-Heist dat z’n elektrische golfkarretjes uitzendt. Vanaf vandaag zaterdag zijn de wagentjes ook present over de grens in het straatbeeld van Cadzand. In de volksmond heten ze daar ‘fluisterkarren’ omdat ze geruisloos aan het verkeer deelnemen. Bij onze noorderburen heeft de Rijksdienst voor het Wegverkeer zopas groen licht gegeven zodat niets het gebruik van de wagentjes nog in de weg staat. De elektrische auto's hebben een maximumsnelheid van 35 kilometer per uur. Met een volle accu kan het karretje zo'n 35 kilometer rondrijden. Bij bijvoorbeeld horecagelegenheden kan de accu tussentijds worden opgeladen. Mochten mensen de grens over willen dan kunnen ze ook in Knokke de lege accu inleveren en op een nieuwe terugrijden. Het Knokke-Heistse bedrijf Invest-Mobile laat het chasiss, opbouw en accessoires van de wagentjes uit Amerika komen. Een bedrijf in Eede assembleert de autootjes vervolgens.  In Cadzand kan men ze nu huren langs de Boulevard de Wielingen. Invest-Mobile heeft in Knokke-Heist een vestiging in de Westkapellestraat en een showroom in de Dumortierlaan 108.

8.6.12

QM2 had weer duwtje in de rug nodig in Zeebrugge

Het is andermaal een winderig bezoek geweest voor de Queen Mary 2 die vrijdag de haven van Zeebrugge aandeed. Net als drie jaar geleden moesten ook nu weer twee sleepboten worden ingezet om het mega-cruiseschip in de voorhaven tegen de Zweedse kaai gedruk te houden. De forse windvlagen dreigden het 345m lange schip van de kant af te duwen. Het is vooral de hoogte die de QM2 parten speelt bij zware wind. Het schip met z’n 17 dekken heeft namelijk een hoogte van liefst 72m. Volgens het havenbestuur bezochten vrijdag 2.652 toeristen van de QM2 onze regio. Het Cunardschip is vrijdagavond kort na 18u weer afgevaren uit Zeebrugge op weg naar Le Havre.

Lakeside Paradise vertraagd

De werken bij Lakeside Paradise in Knokke-Heist hebben enige vertraging opgelopen. De vele regen van de voorbije dagen heeft de planning in de war gestuurd. Er kon daardoor niet worden doorgewerkt. Derhalve werd de opening verplaatst werd naar volgend weekend. Het starthuisje in “Bora-Bora stijl” is echter wel klaar, evenals het ponton van waarop volgende week de eerste wakeboarders en waterskiërs hun gang kunnen gaan. Via http://www.lakesideparadise.be/ kunnen de werken gevolgd worden en kan ingeschreven worden voor kampen in juli & augustus. Om te reserveren kan je ook al bellen naar 050/606035. De kabelbaansessies starten steeds op het uur en je kan opteren voor 1, 2 of 3 uur durende sessie, een dagpas, of een 10- of 20 urenkaart nemen. Voor 399 € heb je een seizoenspas tot en met de herfstvakantie. Alle bijhorende materiaal kan gehuurd worden of ter plaatse aangekocht in de Lakeside Pro Shop. Voor het gratis “Knokke-Heist Wake UP !” weekend op zaterdag 30 juni en zondag 1 juli is de zaterdag zo goed als vol.

Taxussnoeisel tegen kanker

Het taxussnoeisel dat in Knokke-Heist in de zomer geknipt wordt kan helpen in de strijd tegen kanker. De helft van alle chemokuren gebeurt met geneesmiddelen op basis van taxus. In de jonge naalden van Taxus baccata zit baccatine, een belangrijk wapen tegen kanker. Het snoeisel van een taxushaag van 50 meter lang, levert de nodige grondstof voor de behandeling van 1 kankerpatiënt. Jaarlijks hebben tienduizenden kankerpatiënten chemotherapie nodig. Voor al die mensen kan ook jouw taxushaag de hoop vergroten. Breng dus je taxussnoeisel tussen 15 juni en 31 augustus gratis naar het recyclagepark in de Sluisstraat. Zo lever je de levensreddende grondstof voor chemotherapeutische geneesmiddelen en bovendien wordt voor elke kubieke meter zuiver taxussnoeisel 50 euro geschonken aan kankerbestrijding. Let wel, het taxussnoeisel moet jong en zuiver zijn, zoniet is het onbruikbaar voor verwerking.

JONG: Enkel het éénjarig snoeisel (takken tot 30 cm) van Taxus baccata bevat de waardevolle stof baccatine. Het is dan ook belangrijk dat het verzamelde snoeigroen afkomstig is van hagen die jaarlijks gesnoeid worden.
ZUIVER: Gebruik een zeil of doek om het snoeigroen op te vangen. Taxussnoeisel vermengd met aarde, gras of ander groen, is waardeloos.

Meer informatie:
bij de milieudienst (050 630 188)
bij Horizon Net www.horizonnet.be
op de website www.vergrootdehoop.be.

KH Nieuws juni in alle bussen

In Knokke-Heist verdeelt Bpost momenteel de juni-editie van KH Nieuws in alle bussen. Hoofditems zijn dit keer de opening van Lakeside Paradise in Duinenwater, Juni compostmaand, een verslag van de Inspraakronde 2012 en een overzicht van het gewijzigd parkeerplan. KH-nieuws kun je HIER ook elektronisch bekijken.

The Wellness@La Réserve

In Knokke-Heist heeft nu ook The Wellness in het nieuwe sterrenhotel La Réserve de deuren geopend. Het centrum is ondertussen compleet afgewerkt en bevindt zich op het 6de verdieping van het prestigieuze hotel. The Wellness beschikt over een binnenzwembad, sauna en hammam. De relaxruimte geeft ook toegang tot een zonneterras met een prachtig zicht op het Zegemeer. In de 5 ruime behandelingscabines kan men ondermeer terecht voor een intense gezichts- en lichaamsverzorging met natuurlijke en biologische producten. Bijzonder is de Collagen O²Pod, een cocoon die de klant meeneemt op een multisensoriële reis die zorgt voor detox, afslanking en versteviging van het lichaam. Bij elke behandeling kan de klant (ook niet-hotelgasten) vrijblijvend gebruik maken van alle spa-faciliteiten. Meer informatie vind je HIER.

Dertien minuten langer op de trein naar Knokke

Het duurt tegenwoordig 13 minuten langer dan 22 jaar geleden om van Brussel Centraal met de trein naar Knokke te sporen. Dat blijkt uit onderzoek. Ook naar andere bestemmingen is de reistijd nu langer. Bij de reizigersvereniging TreinTramBus is men daarover niet te spreken. De NMBS maskeert haar vertragingen, door de reistijden op te trekken, luidt het. De spoorwegen zeggen dat dit niet klopt. De langere reistijd op bepaalde trajecten wordt volgens de NMBS veroorzaakt door meer reizigers en door het feit dat er in vergelijking met 14 jaar geleden 30 procent extra treinen zijn bijgekomen. Maar een blik op de vertrektijden leert ons dat dit beslist niet het geval is met de treinfrequentie in Knokke-Heist.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

Iets minder capaciteit op Zeebrugge-Bilbao

Na 5 maanden varen met twee superschepen op de conro-dienst tussen Zeebrugge en het Noord-Spaanse Bilbao heeft de rederij Transfennica een aanpassing doorgevoerd. De grote “Trica” wordt overgeplaatst naar de Antwerpen-Finlanddienst. Het schip wordt vervangen door de “Louise Russ” die met 2.500 meter vrachtruimte iets minder capaciteit heeft. Het schip zal nu samen met de grote “Kraftca” de dienst op Bilbao verzorgen. De “Kraftca” heeft een capaciteit van 200 wegtrailers of 600 zesvoetcontainers of een mix van dit soort lading. Eén dek kan dubbele lading tot 8 meter hoogte nemen. Ook speciale lading zoals grondwerkers, kranen, en delen van windmolens kunnen verscheept worden. Het anders inzetten van bepaalde schepen kadert ook bij Transfennica in de politiek van “optimalisatie”.

Alcoholtester niet vergeten op reis. Denk ook vaccinatie

De politie van Knokke-Heist waarschuwt vandaag inwoners die met vakantie naar het zuiden vertrekken. In Frankrijk moet namelijk vanaf 1 juli in elk voertuig een alcoholtester liggen. Zo kan een bestuurder zelf nagaan of hij of zij de alcohollimiet heeft overschreden. De verplichting geldt ook voor mensen die nooit alcohol drinken. De Franse politie zal komende zomer een waarschuwing geven als ze een inbreuk op de nieuwe regel vaststellen. Vanaf 1 november wordt echter een boete opgelegd. Meer informatie vind je HIER.

Denk ook aan de reisvaccinatieDe gemeente Knokke-Heist wijst vandaag dan weer op de reisvaccinaties. Vaak wordt er niet gedacht aan de gezondheidsrisico's die een verre-reis met zich meebrengt. Vaccinaties zijn nodig voor de meeste tropische bestemmingen, maar ook voor een aantal bestemmingen in andere landen, zelfs in Europa. Welke vaccinaties aanbevolen zijn, hangt af van de reisbestemming, de duur van de reis, de manier van reizen en van een aantal persoonlijke medische kenmerken. Elke reiziger moet ook steeds individueel advies krijgen. In eenzelfde land zijn bepaalde maatregelen immers slechts geldig voor sommige reizigers, in sommige seizoenen, of in sommige streken.

Raadpleeg uw arts minstens 1 maand vóór vertrek


Laat deze aanbevelingen checken door uw huisarts (of door een erkend vaccinatiecentrum). Zo bent u zeker dat ze nog actueel zijn en aangepast aan uw persoonlijke situatie. Vergeet niet dat de vaccinaties tegen tetanus, difterie en poliomyelitis onontbeerlijk zijn voor iedereen, reiziger of niet. Het is mogelijk dat er andere specifieke inentingen aangeraden worden. Vraag inlichtingen bij uw ziekenfonds (de meeste ziekenfondsen betalen de vaccins voor reizigers gedeeltelijk terug) en sluit een reisverzekering af.

Week van de Zee

De "Week van de Zee" ligt alweer een tijdje achter ons. In Knokke-Heist hebben in de lagere scholen zowat alle klassen eraan deelgenomen. Zopas werd nog een hele oogst fotomateriaal op het internet geplaatst. Dat kun je HIER bekijken.

Zes jaar samenwerking door Raad voor Lokale Economie

Een 40-tal mensen waren present om in Knokke-Heist het feit te vieren dat de Raad voor Lokale Economie reeds een half dozijn jaar aan de slag is. Onder voorzitterschap van Anne Vervarcke verdiepen de leden handelaars en ondernemers zich maandelijks in de economische problematiek van de badstad. Op die manier fungeren ze als Adviesorgaan voor het Gemeentebestuur. Ze zijn eveneens de trekkers en aanjagers van allerlei initiatieven en festiviteiten in de badstad. Volgens Danny Jones mag men stellen dat na zes jaar van intensieve opbouw en werking van de Raad “de collegialiteit en samenwerking onder de zelfstandige ondernemers van de vier deelgemeenten enorm is toegenomen”. Schepen Ingrid Reubens prees dan ook Voorzitter Anne Vervarcke voor hetgeen ze samen met de leden van de Raad tot nog toe heeft verwezenlijkt.

Slachtoffer weer naar huis

Een 31-jarige Bruggeling werd na behandeling uit het Ter Linden ziekenhuis in Knokke ontslagen nadat hij betrokken was bij een spectaculair ongeval bij de landwaartse sluisbruggen in Zeebrugge. Op de Isabellalaan was het tot een frontale aanrijding gekomen tussen een Poolse vrachtwagen en de personenauto van de Bruggeling. De auto ramde door de klap een trampaal. De brandweer werd opgeroepen om de geklemde bestuurder te bevrijden.

Toen dokters je nog lieten lachen

Het is deze week precies 55 jaar geleden dat in Knokke opnames werden gemaakt voor de Britse filmcomedie “Doctor at Large”. Deze film werd geschoten in 1957. De bekende acteurs Dirk Bogarde, Donald Sinden en Muriel Pavlow verbleven daardoor geruime tijd in onze badstad. Ze waren ondermeer regelmatig op de zeedijk en in het Casino te zien. De film werd later ook in Vlaanderen vertoond onder de weinig inspirerende titel “Dokter in vrijheid”. Het is het verhaal van jonge dokters die het in de sjieke Londense doktersbuurt Harley Street te bont maken en vervolgens hun vakantie in Knokke doorbrengen. De film in kwestie is trouwens ondertussen ook uit op DVD.

7.6.12

Queen Mary 2 vrijdag in Zeebrugge

Vrijdagmorgen vroeg loopt het Cruiseschip “Queen Mary 2” van Cunard Line de haven van Zeebrugge binnen. Het vaartuig zal afmeren aan de Zweedse kaai vlakbij de zeewaartse sluisbruggen. Het mega cruiseschip deed vroeger ook al onze kusthaven aan. Op 21 juli 2009 gebeurde dat voor het eerst. Dat verliep trouwens niet zonder slag of stoot. Door een hevige windstoot knakten toen namelijk de voorste meertouwen af. Hierdoor kwam de Queen Mary 2 dwars aan de Zweedse kaai te liggen. De trossen aan de achterzijde hielden stand. Twee sleepboten van de Unie van Reddings- en Sleepdiensten (URS) die net kwam aangevaren, hebben het 345m lange schip toen opnieuw tegen de kade geduwd. De QM2 was donderdag in Rotterdam. Eerder, op dinsdag liep het cruiseschip samen met de Queen Victoria en Queen Elizabeth de thuishaven Southampton binnen. Dat was naar aanleiding van de feestelijkheden rond de “diamond jubilee”. Het was de eerste keer dat de drie Queens samen in de haven waren. De QM2 biedt plaats aan 2.620 passagiers. Het schip heeft 1.243 bemanningsleden aan boord. Vrijdagavond om 18u verlaat de QM2 de haven van Zeebrugge weer met bestemming Le Havre.

Opnieuw zoekactie naar vermiste sportvisser

Als het weer en de stroming het toelaten zullen duikers donderdagnamiddag proberen af te dalen naar het scheepswrak van het sportvissersbootje “Sara”, dat eergisteren verging vlak buiten de haven van Zeebrugge. De 65-jarige sportvisser uit Zeebrugge blijft ondertussen vermist. De duikers zouden proberen binnen in het wrak te controleren of het stoffelijk overschot van de man mogelijk daar kan worden aangetroffen. De sportvisser was dinsdag garnalen gaan vissen bij de westelijke strekdam, maar keerde ’s avonds niet naar de haven terug, waarna een zoekactie op gang kwam.

Record gashandel in Zeebrugge

Volgens APX-Endex Holding BV is de handel in LNG via de gashub in Zeebrugge in mei naar een absoluut record gestegen. Er werd vorige maand namelijk 118 gigawatt-uur verhandeld in onze kusthaven. De futures en spothandel in alle gashubs van APX is trouwens met 36 procent gestegen in vergelijking met een jaar geleden naar een totaal van 40,27 terawatt-uur. De verwachting is dat in de toekomst in Zeebrugge nog meer gas zal verhandeld worden omdat nu ook toenemend LNG weer per schip wordt uitgevoerd als de prijs van de markt gunstig is.  

Ring voor ooievaarsjongen in Het Zwin

Komende donderdag 14 juni worden de ooievaarsjongen in het natuurcentrum Het Zwin in Knokke-Heist geringd. In enkele nesten zijn de jongen duidelijk te zien en kon vastgesteld worden dat ze oud genoeg zijn om te ringen. De meeste nesten zijn grote takkenplatforms in de toppen van de zeedennen, wat het moeilijk maakt de jongen te zien of te bereiken. Daarom worden zowel een hoogtewerker als een boomverzorger ingezet. Die is vertrouwd met het klimmen in hoge bomen en heeft een veilige uitrusting. De jongen zullen even uit het nest gehaald worden om ze te controleren en van een officiële ring te voorzien. Vanuit de hoogtewerker is het mogelijk een beeld te krijgen op alle nesten en een inventaris op te maken van het aantal jongen en hun leeftijd. Vorig jaar werden 24 jongen geringd. Dit jaar werden er 19 bezette ooievaarsnesten geteld. Op twee van op de grond gemakkelijk zichtbare nesten zijn jonge ooievaars te zien. Die jongen zijn ongeveer 6 à 7 weken oud en al vrij groot. Hoeveel jongen er uiteindelijk zullen kunnen geringd worden kan nu nog niet gezegd worden.

Elk jaar probeert het Zwin Natuurcentrum zoveel mogelijk jongen van een pootring te voorzien. Op de ring staat een uniek nummer, dat met behulp van een verrekijker kan worden gelezen. Zo kunnen de Zwin-ooievaars op hun trektocht door vogelliefhebbers worden opgemerkt en herkend. Het ringwerk maakt deel uit van het wetenschappelijk onderzoek op de vogeltrek van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en levert ook gegevens op voor het educatief-wetenschappelijk project ‘ooievaars zonder grenzen’, een samenwerkingsproject tussen dierenpark Planckendael, het Zwin Natuurcentrum, Natuurpunt en de Vlaamse Overheid.

Recreatieve Ladies Fun Ride tegen kanker

Nu zondag 10 juni wordt in Knokke-Heist de Ladies Fun Ride gehouden. Dat is een recreatieve fietstocht voor vrouwen. De organisatie, Ladies Fun Sports vzw, wil hiermee vrouwen aanzetten om meer te bewegen door te fietsen omdat dit gezond is. Dat vindt ook Think-Pink, de campagne die strijd voert tegen borstkanker en waarmee wordt samengewerkt. Plaats van afspraak is zondag Sporthal Laguna. Je kan er tussen 8 en 11.30 uur starten voor een uitgepijlde fietstocht van 35km of 75km. Wie kiest voor een Deluxe inschrijving kan na het fietsen genieten van een lekkere brunch, een welverdiende massage, een lekkere smoothie en een knipbeurt bij de kapper. Ex-Miss België Tatiana Silva zorgt dan weer voor de muzikale inbreng en zal enkele zumba sessies geven.

Inschrijven kost 10 of 15 euro (Deluxe). Een deel van de opbrengst wordt geschonken aan Think-Pink. Ook de nieuwste campagne van Think-Pink, Think-Positive, die zoveel mogelijk smiles wil verzamelen, zal aanwezig zijn. Elke smile brengt 1 euro op voor de strijd tegen borstkanker en bovendien maakt iedere deelneemster kans om een exclusieve Think-Pink Silan beachcruiser te winnen. Meer info via www.ladiesfunsports.be


Comedy met Christel Bedert

Ook in deKunstAcademie in Knokke-Heist loopt het schooljaar op z’n eind, en dat betekent examentijd. Normaal valt daar niet mee te lachen, maar soms pakt dat anders uit, en is het zelfs de bedoeling. Komende maandag 11 juni wordt Christel Bedert -beter bekend als de Kriebel- op de examenrooster gelegd. Om 19.30u steekt ze van wal in lokaal 14 met een portie stand-up. Met Chico, de gastdocente, de Kriebel en de piano in de hoofdrol krijgen de toehoorders dan prettig gestoorde comedy voorgeschoteld. Het belooft in alle geval beter te worden dan de humor die de Kriebel zopas in de bioscoop opgediend kreeg.

Maatjesseizoen officieel van start

Alhoewel tevoren al in Heist van de maatjes gesnoept werd is het haringseizoen 2012 woensdag pas officieel van start gegaan met de veiling van het eerste vaatje in Scheveningen. Het vaatje met de beste kwaliteit werd aangevoerd door de Wiron 5. Het ging voor een recordbedrag van 95.000 € van de hand. De opbrengst is geschonken aan het Jeugdsportfonds. In ons land worden jaarlijks 14 miljoen haringen geconsumeerd. Donderdagavond is er vanaf 17.30 uur een maatjesfestijn op het Verweeplein in Knokke. Daar presenteert Xavier voor de 19de keer in een grote feesttent de Hollandse Nieuwe.

6.6.12

Knokke-Heist krijgt elektrisch oplaadeiland

De badstad lanceert volgende week de eerste laadpalen voor elektrische fietsen en voertuigen. Dat gebeurt komende donderdag ter hoogte van het Lichttorenplein. Het oplaadeiland wordt gerealiseerd in samenwerking met Eandis, het exploitatiebedrijf van de Vlaamse gemengde distributienetbeheerders voor elektriciteit en aardgas. Er is ook steun van de Vlaamse Overheid via IWT en medewerking van de partners binnen EVA (Elektrische Voertuigen in Actie).

Passieve visserij tussen windmolens op zee?

Een haalbaarheidsstudie over passieve visserij voor onze kust moet uitwijzen of in de toekomst zal kunnen gevist worden tussen de windturbines. De Rederscentrale is alvast vragende partij om de windmolenparken te gebruiken als visgebied.. Het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek start een project om de exploitanten van de windparken te overtuigen visserij toe te laten. In het Belgische deel van de Noordzee zijn vijf gebieden afgebakend als windmolenpark. Daardoor verliezen de Vlaamse vissers circa 4 % van hun visgronden voor onze kust. Volgens de Rederscentrale zijn de windmolenparken ideaal voor de passieve visserij met netten die worden uitgezet, maar niet worden voortgetrokken.

Lokale politie waarschuwt voor oplichters

De lokale politie Damme/Knokke-Heist waarschuwt handelaars voor een oplichtersbende die de wisseltruc gebruikt. De voorbije 2 weken werden al 4 winkeliers, in het centrum van Knokke-Heist, het slachtoffer van deze malafide praktijk. De oplichters gaan als volgt te werk. Ze betalen een kleine aankoop met een bankbiljet van 500 euro. Als de verkoper het wisselgeld geeft, bedenken de klanten zich. Ze annuleren de aankoop of vragen om het wisselgeld om te wisselen voor kleinere coupures. Tijdens de verwarring, die hierdoor ontstaat en opzettelijk wordt gecreëerd, vertrekken de oplichters met een aanzienlijke winst. In één van de gevallen liep het nadeel zelfs op tot 4500 euro.

Wie zijn de oplichters?
De benadeelde handelaars spreken over een man en een vrouw met een getaande huidskleur. De man meet ongeveer 1, 85 meter. De vrouw is kleiner van gestalte en heeft lang, zwart haar. Let op! Mogelijks bestaat de oplichtersbende uit meer dan 2 personen.

Hoe kunt u zich beschermen tegen de wisseltruc?

Hanteer steeds een standaard werkwijze bij het ontvangen en teruggeven van geld. Hier volgen nog enkele praktische tips:
Voer de geldomwisseling stap voor stap uit.
Steek het ontvangen biljet in een klem aan de kassa tot na het afrekenen. Zo kan de klant geen verwarring zaaien over de waarde van het verkregen biljet. Hebt u geen klem? Stop het ontvangen biljet op een plaats in de kassa waar u meteen kunt nagaan hoeveel de klant gaf. Doe dit vooraleer u het wisselgeld uit de kassa haalt.
Laat de koopwaren op de toonbank staan tot na de afrekening. Als de klant nadien iets anders kiest, dan blijft de situatie ongewijzigd en kan de klant geen gebruik maken van een eventuele afleiding om (wissel)geld te ontvreemden.
Wees alert als u ingaat op een vraag om geld te wisselen. Laat u niet afleiden door vragen. Tel het ontvangen geld luidop mee met de klant. Doe hetzelfde met het wisselgeld.
Verwijs de klant desnoods door naar een financiële instelling om zijn grote biljetten te wisselen.

Slachtoffer of getuige van de wisseltruc?

Neem onmiddellijk contact op met de lokale politie op het noodnummer 101 of + 32 50 619 619. Beide nummers zijn 7 dagen op 7 en 24 uur op 24 beschikbaar. Een duidelijke beschrijving van de verdachte(n), de vluchtrichting, het gebruikte voertuig enzoverder kan de politie helpen bij het onderzoek. Let op! Breng hierbij uw eigen veiligheid niet in gevaar!

Bedreigde boomkikker doet het een stuk beter

Het gaat goed met de populatie boomkikkers in het grensgebied tussen Knokke-Heist en Retranchement en in een paar andere kerngebieden in Vlaanderen. De totale populatie boomkikkers in ons land wordt momenteel geschat op tussen de 4.000 en 5.000 exemplaren. In het voorjaar werd een recordaantal van 1.250 roepende mannetjes geteld. Dat zegt Hyla, de reptielen- en amfibieënwerkgroep van Natuurpunt. Het aantal roepende mannetjes is sedert het millennium vertienvoudigd. Volgens Natuurpunt is het verrassend dat de bedreigde soort met zo weinig middelen kon worden gered. "De afgelopen jaren werden een aantal vijvers jaarlijks drooggelegd. Vervuild water werd afgewaterd en exotische vissen - die de eitjes van boomkikkers opaten - werden verwijderd”. Die succesformule wordt nu in alle Vlaamse boomkikkergebieden toegepast. Naast Het Zwin in Knokke-Heist komt de boomkikker in Vlaanderen nog in vier andere kerngebieden voor: Vijvergebied Midden-Limburg (Zonhoven), Dauteweyers (Diepenbeek), Maaswinkel (Maasmechelen) en in de Brand (Bree).

Alex Agnew komt volgend jaar met donkere show

Alex Agnew treedt volgend jaar op in het Casino Knokke. Dat werd woensdag bekend gemaakt. De Belgische stand-up comedian met een Engelse vader en een Limburgse moeder komt naar Knokke-Heist. Hij doet op woensdag 12 juni volgend jaar de badstad aan met een "donkere show". De tegen dan 40-jarige cabaretier ergert zich namelijk enorm aan het Big Brother gevoel dat ons vandaag omringt, de overheid die de hele tijd maar uitmaakt wat goed of slecht is voor ons, mediawatchers die ons bepaalde richtingen uitsturen,.... Met het internet vinden mensen zich plots zo interessant dat ze denken dat ze een mening hebben die iedereen moet lezen. Met dat exhibitionisme kan Alex nog leven. Maar met die gestoorde vorm van sociale controle via Facebook die daarmee gepaard gaat, niet. “Wij zijn niet langer generatie X, maar generatie niks. Wij hebben zo weinig om handen dat het leven van een ander ons vermaak wordt. Dat als iemand in Engeland op een dak staat, klaar om te springen, een menigte toeschouwers de man nog aanmoedigt om te springen, die sprong ook filmt en op YouTube post. Iemand anders dood is entertainment geworden". Daarom is de titel van de nieuwe show: "Interesting times", genoemd naar de vloek die de Chinezen uitspreken over iemand die ze onheil toewensen: "May you live in interesting times".


Tickets zijn te koop voor € 18 exclusief reservatiekosten aan de balie in Saturn of Mediamarkt, telefonisch op het nummer 070 22 31 97 of online op de website www.comedyshows.be


Triatlonvereniging ’t Zwin organiseert weer Zwemloop

Het is voor de 7de keer dat Triatlonvereniging ’t Zwin straks de Zwemloop Sluis organiseert. Dit keer wordt het evenement gehouden op zaterdag 21 juli, de nationale feestdag. De Zwemloop is opgenomen in het sportstimuleringsproject “Knokke-Heist, een zee van sport”. Er wordt gezwommen in de Damse vaart en gelopen op de idyllische walletjes van Sluis. De recreatieve afstand is toegankelijk vanaf 14 jaar, en bevat 250m zwemmen en 2,5km lopen. Op de competitieve afstand trotseren de deelnemers 3 keer de stenen trap, om zo een afstand van 7,5 km te lopen, en dit na een zwemafstand van 750m. Het evenement staat ook open voor de startende sporter, want op de volledige afstand kan er als duo deelgenomen worden. De lopers van de recreatieve afstand beginnen om 15 uur. Een uur later uur starten de andere atleten in verschillende waves. Het deelnemersaantal is beperkt tot 300 atleten, geïnteresseerden kunnen zich nog inschrijven tot 11 juli via www.tvzwin.eu. De inschrijving is pas definitief na het ontvangen van het inschrijfgeld.

Wie aan 5 sportactiviteiten deelneemt uit het sportstimuleringsproject van Knokke-Heist krijgt de helft van zijn inschrijfgeld terug. Zij die aan alle 10 de sportevents deelnemen, krijgen het volledig betaalde inschrijvingsgeld terug.

68 jaar sedert D-Day

Vandaag 6 juni is het 68 jaar geleden sedert D-Day. Zoals Danny Jones van het Bevrijdingsmuseum in Ramskapelle terecht opmerkt “er zijn niet veel mensen meer over die dit meegemaakt hebben”. Het is misschien goed eraan te herinneren dat heel wat Knokkenaars en Heistenaars destijds deelgenomen hebben aan de landing. Minder bekend is dat ook de gevluchte Vlaamse vissers zich bij de voorbereiding van de landing hebben ingezet. In de aanloop naar D-Day stuurde het Britse leger namelijk twee of drie soldaten mee aan boord van de Vlaamse vissersvaartuigen die vanuit Penzance de visserij bedreven. Het waren steeds andere soldaten die aan boord van de vissersschepen verschenen. "Dat was om ze zeehard te maken tegen de landing", herinnerde Heistenaar Gilbert Savels zich later. De Britten hadden namelijk vastgesteld dat de omstandigheden aan boord van de middenslag en grote Vlaamse vissersvaartuigen te vergelijken zouden zijn met die aan boord van de landingsboten. De soldaten regelmatig meezenden met de Vlaamse vissers was volgens de legeroverheid dan ook een uitstekende oefening om de troepen van zeebenen te voorzien. De Amerikanen bestreden zeeziekte op de landingsboten met poeders en pillen en vooral door grote hoeveelheden kauwgom te laten aanrukken. Toch werden de soldaten ziek. Op 6 juni was er voor de Vlaamse vluchtelingen en ook de andere inwoners van Penzance en Newlyn geen twijfel meer. Men moest maar naar boven kijken. “Hele luchtvloten van duizenden viermotorige bommenwerpers vlogen in formatie voorbij en verduisterden tijdelijk het normale daglicht” vertelde Maurice Beirens later. Na enige uren kwamen de vliegtuigen terug in groepjes of alleen. Sommigen hinkten naar de vliegvelden op één, twee of drie motoren. Een aantal vloog voorbij met zware rookwolken die uit alle vier de motoren walmden. De Vlamingen in Cornwall en Devon begrepen, ook zonder naar de BBC te luisteren, dat het begin van het einde was ingezet. Winston Churchill zei toen: "This is not the End, nor is it the Beginning of the End, but it might be the End of the Beginning". Op de dag van de landing kon men in de straten van Heist telkens aan de glunderende gezichten de mensen herkennen die op een verborgen radio naar de BBC luisterden en wisten dat het Duitse juk nu snel zou worden afgeworpen. Het nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje. Voor het eerst sedert lang was er goed nieuws. Maar dat duurde niet lang want de Gestapo zette toen overal de jacht in op Engelsgezinden.

Informatie uit het boek Vlucht naar Penzance Oorlogsverhalen van Vlaamse Vissers.

Krakers van automaat in Sluis aangehouden

De politie heeft twee mannen van 23 jaar uit Den Haag aangehouden. Ze worden verdacht van de kraak van een parkeerautomaat in Sluis en een poging tot inbraak in een tankstation in de Sluise deelkern Eede. Dat gebeurde in de nacht van zondag 19 op maandag 20 februari. De aanhouding kwam er na tips tijdens het programma “Opsporing Verzocht” waarin bewakingsbeelden getoond werden. Een derde mededader is nog voortvluchtig. Daarom werd zijn foto dinsdagavond nogmaals op tv getoond op Nederland 1.

Veertig jaar Cnocke Is Hier

De heemkundige kring “Cnocke is hier” bestaat 40 jaar. De kring werd namelijk opgericht kort na de fusie in 1971 van de gemeenten Knokke, Heist, Westkapelle en Ramskapelle. De heemkring werd gesticht, om de eigenheid van de deelgemeente Knokke te bewaren. Een jaar later volgde ‘Heyst Leeft’. In september organiseert "Cnocke is Hier" een fototentoonstelling onder de titel: ‘Cnocke vroeger en nu’. Oude foto’s met vergelijkende beelden van nu. De expositie is gratis te bezoeken van 8 tot 23 september in de benedenhal van het Cultuurcentrum Scharpoord. De senioren zetten zich ook regelmatig in met Sincfala om oude foto’s te identificeren, wat heel belangrijk is voor het nageslacht. ‘Cnocke is Hier’ schonk hen daarom een kunstaffiche om de ontmoetingsruimte bij stadion Olivier in Knokke wat op te fleuren. Het gaat om een document op handgeschept papier. In feite is het een replica van een 2 meter hoge affiche uit 1913; een steendruk met als onderwerp ‘de inhuldiging van het stadhuis’. In dit fameuze jaar, deed men beroep op de Duitse, in Knokke verblijvende Erich Wessel , die verschillende zichten van Knokke tekende met centraal het neogotische stadhuis. Op de afbeelding ziet men ook de diverse versieringen, met distels……symbool van Knokke, de wapenschilden van de gemeente en de provincie. De originele affiche bestond uit 3 delen die op openbare plaatsen werden “aangepapt”.

Venusovergang ook bij ons te zien…

De Venuspassage voor de zon was ook in onze regio te zien, maar vanwege het weer niet vanop de begane grond. De Nederlandse astronaut André Kuipers had vanuit het International Space Station evenwel goed zicht op deze astronomisch belangrijke gebeurtenis. Hij tweette ons woensdagmorgen de bijgaande foto genomen in de ruimte. De zwarte stip is de planeet Venus. De kleine rode punten zijn zonnevlekken. Driehonderd jaar geleden was een Venusovergang belangrijk om via metingen op diverse plaatsen op aarde de juiste afstand tot de planeten in ons zonnestelsel te bepalen. Met de huidige Venusovergang wil men vooral de karakteristieken van de verstrooiing van het zonlicht door de Venusatmosfeer vastleggen. Het resultaat wil men dan gaan gebruiken als toeststeen voor gelijkaardige fenomenen bij overgangen van exoplaneten bij andere sterren.

Foto met dank aan André Kuipers

5.6.12

Seaking in actie voor vermiste garnaalvisser

Even voor 20 uur dinsdagavond kwam de Seaking 05 in actie voor de kust van Heist en Zeebrugge. De reddingshelikopter rukte uit na berichten dat een garnaalvisser niet op tijd teruggekeerd was.  Ook zijn ondermeer de vaartuigen Sterken Dries, Straffe Hendrik, Zeehond, Valcke en de politieboot SPN 09 ter assistentie uitgevaren. Rond 21u werd op zee vissersmateriaal gevonden. Het was meteen duidelijk dat het materiaal nog niet lang te water lag. Vermoedelijk is het vissersbootje “Sarah” vastgekomen en gekapseisd. Later op de avond werd ten NoordWesten van Zeebrugge mogelijk een wrak onder water gevonden. Even voor 23u werd de zoek- en reddingsactie stopgezet. De vermiste garnaalvisser werd niet teruggevonden. Woensdag werd een boei aan het wrak van de "Sarah" bevestigd en werden een paar professionele duikers ingezet. Ook naar de vermiste visser werd verder gezocht zolang de weersomstandigheden het toelaten.

‘Hef– en tiltechnieken’ kun je leren

Op dinsdag 26 juni worden in het Woon- en Zorgcentrum Lindenhove in Knokke-Heist tips gegeven over ‘Hef– en tiltechnieken’. De sessie is bedoeld voor mantelzorgers in de thuissituatie. De praktische tips worden gegeven door Liena Tempelaere (ergotherapeute VZW Lindenhove) en Jan Tessier (kinesitherapeut WZC De Strandjutter). Rugklachten kunnen voorkomen worden door de rug verstandig te gebruiken. Hiervoor zijn een goede kennis en vaardigheden nodig om belasting van de rug te vermijden bij fysiek belastende taken zoals bijvoorbeeld het verplaatsen van iemand van rolwagen naar bed. De sessies zijn een initiatief van de verenigingen van gebruikers en mantelzorgers, de regionale dienstencentra, Thuiszorgplatform Blankenberge, Damme en Knokke– Heist, SEL NWVL en LOGO Brugge– Oostende.


Dinsdag 26/06/2012 in WZC Lindenhove, Knokke- Heist
Dinsdag 19/06/2012 in WZC De Strandjutter, Blankenberge
Vrijdag 22/06/2012 in WZC Sijsele-Damme
Telkens van 14u tot 16u
Inschrijving is verplicht bij Karel Hermans 050 530940 of 0494 806856 De toegang is gratis.

Het Vlot gaat bouwen in Knokke-Heist

Het Vlot gaat een nieuw centrum voor dagopvang bouwen in de Heistlaan te Heist. Het Vlot is een therapeutisch kinderdagverblijf voor baby’s, peuters en niet-schoolgaande kinderen met een handicap. De plannen voor Het Vlot werden voorgesteld tijdens de viering van het twintigjarig bestaan van het Baken, dat opvang biedt aan twaalf volwassenen met een mentale beperking. Het Vlot werkt al twaalf jaar vanuit het Centrum voor de Oostkust om in de regio te voldoen aan de nood aan dagopvang voor kinderen met een beperking. Voor de bouw is er steun van de Vlaamse overheid, de Nationale Loterij, de provincie en privé sponsors. Aan het kinderdagverblijf hangt een prijskaartje van ongeveer 1,5miljoen euro. De bouwwerken starten op 18 juni en Het Vlot wil in 2014 z'n intrek nemen in het nieuwe gebouw.

Containers voor brandwondencentrum

Nu zondag worden in Zeebrugge “de laatste gaatjes van twee containers gevuld en klaargemaakt voor transport” naar het brandwondencentrum te Bobo Dioulasso in Burkina Faso. Het centrum van de ngo Flame is een initiatief van ondermeer brandwondenchirurg Michel Van Brussel uit de deelgemeente Ramskapelle en kinesist/logistiek organisator Luc de Clerck. De containers zullen met een schip van CMA CGM verscheept worden naar Abidjan en dan verder naar de drooghaven van Bobo. Het zal echter nog weken duren voor de container op de bestemming is. Momenteel worden door het Flame-team de nodige voorbereidingen getroffen om in het Afrikaanse land een hospitaal te bouwen met twee operatiezalen. Meer info via www.ngoflame.be

Een filmpje over de werking van Flame kun je HIER bekijken.

Geen bijkomende straf voor oplichtster

Een vrouw uit Antwerpen kreeg van het hof van beroep in Gent geen bijkomende straf voor het oplichten van 16 mensen uit Knokke-Heist, Oostende en Lovendegem. Tussen 2000 en 2009 overtuigde de 55-jarige Gina Heirman de slachtoffers om in totaal 375.000 euro aan haar toe te vertrouwen. Ze maakte de gedupeerden wijs dat ze de nicht was van topindustrieel Jan De Clerck en geld nodig had om een miljard Belgische frank los te krijgen dat nog vast stond na de ontvoering van Anthony De Clerck. Om geloofwaardig over te komen, gebruikte de vrouw allerlei ronkende titels, van CIA-agent tot onderzoeksrechter. Heirman werd in het verleden al twee keer veroordeeld voor oplichting en moest naar een instelling. Maar daar werd ze genezen verklaard. De vrouw werd in 2010 door het Gentse hof van beroep veroordeeld tot zeven jaar cel. Het parket-generaal vorderde voor de nieuwe feiten een bijkomende straf, maar het hof van beroep vindt dat de gepleegde oplichtingen een voortzetting zijn van de eerdere feiten en dat er dan ook geen bijkomende straf moet worden opgelegd.

Tweede paintballevent in Knokke-Heist

Eind deze maand wordt in de badstad voor de tweede keer een paintball evenement ingericht op het oude voetbalveld in Westkapelle. Dat gebeurt tijdens het weekend van vrijdag 29 juni, zaterdag 30 juni en zondag 1 juli. Het is een initiatief van de Jeugdraad en Jeugdclub ’t Verzet en dient als ontlading na de examens. Bij paintball is het de bedoeling de tegenstander te raken met een verfballetje, dat wordt afgevuurd uit een luchtdrukpistool. Als men hierin slaagt, moet het 'slachtoffer' het speelveld verlaten tot het volgende spel begint. Alle jongeren uit Knokke-Heist krijgen de kans om zich met een vriendengroep of vereniging uit te leven in de ‘war zone’ van meer dan drieduizend vierkante meter. Het gaat om een tactisch spel waarvoor uithoudingsvermogen en inzicht nodig zijn. Alle deelnemers worden voorzien van een speciaal masker en overall. Aangestelde marshalls treden op als scheidsrechters en zorgen ervoor dat op het terrein alle veiligheidsvoorschriften strikt worden nageleefd.


Men kan inschrijven als groep met minimum 10 en maximum 20 personen. Het paintball terrein wordt dan voor één uur ter beschikking gesteld aan deze groep. De minimumleeftijd is 16 jaar. Deelname is 15 euro per persoon, goed voor 100 verfballetjes. Extra verfballetjes zijn aan te kopen per 100 aan 5 euro. Er zijn 12 slots voorzien van telkens een uur waardoor minstens 120 en maximaal 240 mensen kunnen deelnemen. Inschrijven kan vanaf woensdag 6 juni om 00u01 (dinsdagnacht) via paintballevent.jkh.be. Na inschrijving ontvangt men een bevestigingsmail met het uur. Inschrijving is pas definitief na betaling van het volledige bedrag. Wie eerst inschrijft, krijgt als eerste de kans om deel te nemen.

Wanneer?
• Vrijdag 29 juni van 18u tot 22u
• Zaterdag 30 juni van 10u tot 13u30
• Zaterdag 25 juni van 14u tot 19u00, voorbehouden voor tornooi jeugdbewegingen en -huizen
• Zondag 26 juni van 13u tot 20u

Alex Heyman nieuwe Heystse paardenvisser

Blikvanger op het Vistival in Heist was alvast Unizo-secretaris Alex Heyman, die met 2 ervaren Oostduinkerkse paardenvissers in zee trok. Daarmee werd een visserijmethode gedemonstreerd die al zo’n 500 jaar oud is aan onze kust. Oostduinkerke is momenteel trouwens de enige kustplaats ter wereld waar deze visserijmethode nog heeft standgehouden. Maar daar wil Alex Heyman blijkbaar verandering in brengen. Op zijn gitzwarte Shire, het grootste paardenras ter wereld dat met gemak 5 ton kan trekken, trotseerde hij moeiteloos de schuimkoppen van de Heistse branding. Een wonderbaarlijke garnaalvangst was het niet echt maar Alex hoopt volgend jaar, hopelijk met een aantal Knokke-Heistse paardenvrienden, zijn garnaaltechniek nog wat bij te scherpen.

4.6.12

Thijs Blondeel heeft Las Vegas in het vizier

Thijs Blondeel van het Triathlon Team Knokke-Heist heeft meteen indruk gemaakt voor zijn allereerste halve triathlon. In de 70:3 Ironman van Rapperswil in Zwitserland werd Blondeel 182e algemeen in de stand. Zijn eindtijd van 4:40:58 was goed voor de 22e plaats in zijn categorie. Thijs is nog maar 25 en hoopt dit jaar nog enkele goede wedstrijden te lopen. Vanaf volgend jaar is de droom om zich te plaatsen voor het WK halve afstand in Las Vegas. Swim: 32:47 Bike: 2:30:14 Run: 1:33:02 Overall: 4:40:58 Er stonden in Rapperswil trouwens 2 Belgen op het podium. Bart Arnouts werd tweede na Michael Raelert. Bruno Clerbout was derde.

Jean-Claude Van Damme met dochter op de rode loper

De Knokke-Heistse tweedeverblijver Jean Claude Van Damme is met z’n 21-jarige dochter Bianca Bree op de rode loper verschenen bij de uitreiking van de MTV Movie Awards in Los Angeles. Bianca Van Varenberg (haar echte naam) is de dochter van Jean-Claude en Gladys Portugues. De jonge actrice maakte haar filmdebuut in 2008 in “The Shepherd: Border Patrol”, waarin ze de rol van Kassie Robideaux vertolkte, de dochter van Jacques Robideaux gespeeld door… Jean-Claude Van Damme. Ook zoon Kristopher die in Knokke school liep, trad reeds in een paar films op. Samen met z’n vader werkte hij onlangs aan een nieuwe film “Welcome To The Jungle”.

App laat je oren de festivalzomer overleven

Met het Kneistival en andere luidruchtige muziekevenementen in aantocht heeft de Vlaamse overheid maandag een gratis decibelmeter-app gelanceerd voor de smartphone. Op die manier kan iedereen het risico op gehoorschade inschatten. Met die app kan men zelf het geluidsniveau op een festivalterrein, in een dancing, op café of thuis meten en kan men tegelijk inschatten hoe lang men zonder risico op die plek kunt blijven. De app is een onderdeel van de sensibiliseringscampagne ‘Help ze niet naar de tuut’ over de risico’s op gehoorschade. De app is niet zomaar een decibelmeter. De app meet het geluidsniveau en vraagt daarna hoe lang men op die plek wil blijven.

De app is beschikbaar voor Android en voor iPhone

Eerste fase in bouw tweede LNG-steiger klaar

Vandaag werd in Zeebrugge de laatste buispaal geplaatst aan de funderingsstructuur van de tweede LNG-steiger in de voorhaven. Dit betekent het einde van een belangrijke fase in de aanbouw. Deze structuur wordt in een volgende fase gebetonneerd, waarna Fluxys de werken aan de bovenbouw kan aanvangen. Aan de bijkomende steiger worden de nodige voorzieningen aangebracht die zowel het lossen van grote LNG-schepen als het laden van kleinere schepen en bunkerschepen mogelijk maken. Nu globaal wordt gezocht naar alternatieven voor nucleaire energie, wint energievoorziening door LNG aan belang. LNG is een primaire energiebron die aanwezig is in de natuur en die zonder verdere bewerking kan worden gebruikt. Bovendien is het de fossiele brandstof met de laagste CO2-uitstoot. Door de strengere emissienormen voor zeeschepen en de toenemende olieprijzen kijkt de maritieme sector met grote interesse naar LNG als brandstof voor zeeschepen. De haven van Zeebrugge neemt hier alvast een pioniersrol in en zet een belangrijke stap om in de toekomst te fungeren als LNG bunkering hub. Zeebrugge speelt een voorname rol in de aardgasbevoorrading van de Europese markten. De bouw van de tweede steiger in het LNG-dok in de oostelijke voorhaven moet de positie van de haven als main hub voor vloeibaar aardgas nog versterken. "Zeebrugge vergroot hierdoor haar flexibiliteit in het ontvangen van LNG-schepen. Naast de huidige importfunctie richt Zeebrugge zich de voorbije jaren ook meer op de mogelijkheden voor het exporteren van LNG", aldus havenvoorzitter Joachim Coens.

Natuurexcursie in Zeebrugse jachthaven

Komende zondag organiseert Natuurpunt Knokke-Heist een natuurexcursie met gids op de pontons van de jachthaven in Zeebrugge. De start is zondag om 10.30 uur aan het jachthavengebouw op de hoek van de Rederskaai en Witte Bankstraat aan de oude vissershaven. Thema van de natuurtocht is “het leven onder de pontons in de jachthaven”. Deelnemers brengen eventueel een loep en een glazen bokaal mee.


Organisatie: Natuurpunt vzw afd. Knokke-Heist, in samenwerking met de Strandwerkgroep. Deelname: gratis voor leden van Natuurpunt vzw en kinderen beneden 12 jaar – overigen: 2,50 EUR. Voor meer info: tel. 050 59 83 81 of 050 51 08 41

“Ceci n’est pas un hôpital”

De Seniorenadviesraad van Knokke-Heist organiseert op woensdag 13 juni om 14.30 uur in het Cultuurcentrum Scharpoord een lezing met als onderwerp: ‘Ziekenhuis van de toekomst, geen toekomst meer, maar realiteit’. Frank Lescrauwaet, algemeen directeur van het A.Z. Ter Linden, behandelt onder het motto ‘Ceci n’est pas un hôpital’ een van de zeldzame surrealistische projecten die als een wolk van René Magritte over het polderlandschap zal zweven. De aanvang van de bouw van het nieuwe ziekenhuis is voorzien in september van dit jaar. De toegang tot de lezing is gratis.

Vervroegde verkiezingen in Knokke-Heist…

Omdat Knokke-Heist straks voor het eerst elektronisch naar de stembus trekt wordt in september reeds proefgedraaid. Zowel in de deelgemeenten Knokke, Heist als Westkapelle zullen inwoners terecht kunnen in voorlopige stemlokalen die worden uitgerust met een aantal stemcomputers. Dat heeft burgemeester Lippens meegedeeld. Deskundigen zullen aan geïnteresseerden laten zien hoe elektronisch kan gestemd worden. “De mensen zullen direct zien dat het zeer zeer simpel is”, aldus Lippens. De voorbereidingen voor deze voorverkiezingen zijn momenteel nog volop aan de gang. Het is de bedoeling dat vanaf 3 september tijdens 3 opeenvolgende weken een testverkiezing met fictieve namen wordt georganiseerd. Dat zal gebeuren in het stadhuis Knokke, het Sociaal Huis in Heist en in Sportcentrum Molenhoek in Westkapelle. Bij de eigenlijke stembusgang op 14 oktober zullen in Knokke-Heist in totaal 180 stemcomputers worden ingezet in 36 stembureaus. Bij deze digitale verkiezing krijgt elk stembureau er één bijzitter bij (5 in plaats van 4). De gemeente hoeft wel geen telbureau meer in te richten. Ook de gebruikelijke 140 tellers worden overbodig in de badstad. De kiezers mogen bovendien tot 15 uur i.p.v. 13 uur hun stem uitbrengen. Een paar uur later is de globale uitslag met 1 druk op de knop meteen gekend.

Vijveroever Oostwinkel wordt hersteld in Knokke-Heist

In de Heistse deelkern Oostwinkel wordt de oever van de plaatselijke vijver hersteld. De voet van de oeverhelling bestaat uit betonplaten die op palen steunen. Die palen blijken op verschillende plaatsen gebroken. Daardoor zijn zware verzakkingen in het beton ontstaan. Het weghalen en vervangen van de platen is niet mogelijk, omdat de oevers onvoldoende draagkracht bieden voor een hijskraan met een dergelijke capaciteit. De beste oplossing blijkt daarom de verzakte betonplaten te breken en vervolgens met beton te overgieten. Dat zal nu binnenkort gebeuren.

Knokke-Heistenaar Jan Morbee in Friese Elfstedentocht

Jan Morbee uit de Westkapellestraat in Heist heeft zopas deelgenomen aan de Friese Elfstedentocht. Omdat het ondanks het koude weer niet gevroren had is het uiteraard de Elfsteden Rijwieltocht geworden. De trip van ruim 240 km wordt sinds 1912 georganiseerd en vierde dus dit jaar z'n 100-jarig jubileum. De deelnemers startten in Bolsward vanaf 5u ’s morgens om de 8 minuten in 23 groepen van telkens ruim 600 fietsers. De participanten moesten zich uiterlijk om 24 uur afmelden in Bolsward bij de finishcontrole. Bij zijn aankomst na een kleine 8 uur fietsen werd Jan Morbee opgewacht door een Friese Tv-ploeg die wou uitvissen hoe deze eenzame Belg in het oranjegekke Friesland verzeild geraakt was. Na de stunt van de dubbele Canadese mars van 66 km in Schotse kilt, zorgde het vijfvoudige Gouden Sporthart van Knokke-Heist dit keer in wieleroutfit van het Casinoteam alvast opnieuw voor een opmerkelijke internationale promotie voor Knokke-Heist. Het interview met Jan Morbee op Omroep Friesland maakt deel uit van “Gesprekken vanaf het plein”. Het filmpje begint met een advertentie, maar die kun je rechtsonder wegklikken.

Ook kleuters straks naar Sincfala in Knokke-Heist

Twee laatstejaarsstudenten kleuteronderwijs aan de Katho in Tielt hebben een pakket voor de derde kleuterklas ontwikkeld rond het Sincfala Museum in Heist. Delphine Guillemyn en Emmy Lietaer deden dat voor hun bachelorproef “kunst- en cultuureducatie”. Daartoe gaan ze aan de slag in Knokke-Heist. De eerste experimenteerdagen zijn reeds achter de rug. In het Sincfala Museum kunnen dus straks ook kinderen van de derde kleuterklas op een speelse manier heemkundige ervaring opdoen. Het pakket laat de leerkrachten toe moeiteloos met hun kleuters aan het werk te gaan in het museum. Het hoe en het waarom leggen de laatstejaarsstudenten HIER zelf uit.