21.7.12

Wilhelmine, Kruzenshtern en Celebrity Eclipse samen in Zeebrugge

Vanaf dinsdag wordt de gloednieuwe rorovrachter “Wilhelmine” van de rederij Cobelfret ingezet op de route van Zeebrugge naar Purfleet. De vrachtferry heeft een lengte van 152 meter en is zopas in onze kusthaven gearriveerd uit Japan, waar het vaartuig werd gebouwd door de Kyokuyo Shipyard Corporation. De “Wilhelmine” is een zusterschip van de “Capucine” en de “Severine” die eerder werden geleverd. De “Wilhelmine” maakte de overvaart naar Zeebrugge met tussenstops voor het bunkeren in Durban en Santa Cruz. De maximale zomerdiepgang van het schip bedraagt 5,4m. Dat is vrij beperkt voor de vracht die kan worden gestouwd: 200 trailers en of containers in combinatie. Dat maakt dit zogeheten Orwellmax-type van roro ook bijzonder geschikt voor de diensten op Ipswich bijvoorbeeld. Het type is uitermate wendbaar en effectief op rivieren. Tussen Rotterdam en Ipswich vaart momenteel het zusterschip Capucine. De logistieke en scheepvaartgroep Cobelfret hoopt door de inzet van nieuwe schepen economischer te gaan varen en de kosten te drukken. Naast de nieuwe “Wilhelmine” zijn zondag in de haven van Zeebrugge ook het Russische zeil -en opleidingsschip Kruzenshtern te zien en het cruiseschip Celebrity Eclipse, dat zondagmorgen onze kusthaven binnenloopt.

Foto: Wilhelmine bij de sea-trials in Japan

Rijselse reserven wonnen van Clubreserven in Knokke

Op de nationale zaterdag werd op stadion Olivier in Knokke een wedstrijd gespeeld tussen de reserves van Club Brugge en het reserveteam van LOSC. Dat is de ploeg van het Noord-Franse Rijsel. Alhoewel de Fransen het moesten stellen zonder Julian Michel en Steve Willems, die trainen met de eerste ploeg, slaagden ze er toch in het pleit te winnen van Club. Rijsel won de vriendschappelijke wedstrijd met 2-1.

Knokke-Heistse jongeren klaar voor Bergkamp

Zo’n 62 jongeren staan in Knokke-Heist vertrekkensklaar voor een zomers bergkamp in Zwitserland. Het is de vierde keer dat het bergkamp georganiseerd wordt door de vzw Knal!. De jongeren worden vergezeld van 10 begeleiders en -om de inwendige mens te versterken- ook van 4 koks. Het is voor de allereerste keer dat het bergkamp wordt gehouden in Grimentz, een plaatsje in Val D'Anniviers, in het kanton Wallis. Het dorp is eigenlijk een gekend skioord maar de Knokke-Heistenaars zijn van plan om voor een accentverschuiving te zorgen. Met heel wat creatieve activiteiten in het Zwitserse dorp in petto en vier stevige bergtochten in het mooie Alpendecor hoopt men er een onvergetelijke vakantie van te maken. Dit jaar wordt ook een record gebroken want de deelnemers bereiken het hoogste punt ooit op een Knal!Bergkamp: liefst 2935m. De veilige aankomst en de dagelijkse avonturen kunnen thuisblijvers volgen via het bergblog op bergkamp.knalvzw.be. Trouwens op onderstaande link kan je via webcams de bergkampers op diverse punten in het oog houden. Zo kan je een webcam volgen in het dorp Zinal waar de bergkampgroep op vrijdag 27 juli tussen 15u en 17u zal te zien zijn en ze zijn ook twee webcams in het "thuisdorp" Grimentz waar de bergkampgroep dagelijks wel eens te bespeuren zal zijn.Maandag weer Parkies in de tuin van Scharpoord

Nu maandag 23 juli om 20.15 uur staan The Expendables & Isabelle A op het programma bij Parkies in de tuin van Scharpoord in Knokke-Heist. Isabelle A is de nieuwe zangeres van de partyband. Isabelle A voert op het podium strijd met de ruige rockende Filip Bollaert. The Expendables zijn een coverband opgericht door Joost Van den Broeck. Zowel oud als jong worden verrast door hun charmante, swingende en rockende performance. De nieuwe show 2012 met Isabelle A brengt een mix van covers van recente hits, klassieke blijvende meezingers en dansbare nummers. Isabelle A brengt er niet haar Nederlandstalige hits maar pittige Engelstalige covers. Isabelle gooit meteen al haar vrouwelijke charmes in de strijd en toont girlrock met oa. Lady Gaga, Christina Aguilera, Rihanna, PINK,..

30/07/2012: Xansation
06/08/2012: Sweet Coffee
13/08/2012: Cleymans & Van Geel
20/08/2012: Barefoot and The Shoes // The Fortunate Few

20.7.12

ClubFiesta op het sportstrand van Heist

Op woensdag 25 juli organiseert ClubJoy op het sportstrand van Heist-West ter hoogte van het voormalige watersportcentrum VVW Heist, drie fitnesssessies met vijfvoudig Belgisch kampioene Mirella Iacutone. Ze staat bekend als de ultieme lesgeefster op vlak van swingende groepsfitness. Doorheen haar vele opleidingen is ze maar liefst 5 keer (tussen 1999 en 2008) Belgisch kampioen geworden in het FISAF competitie Step Teams. Hiernaast won ze in 2007 de Nike Academy Presenter Award. Mirella werd in 2011 nog AALO Rookie of the Year. Momenteel wil Mirella vooral zoveel mogelijk mensen laten proeven van haar lievelingsworkout: ClubFiesta. Wie wil participeren kan dit van 11 tot 12 uur, van 14 tot 15.30 uur of van 16 tot 17 uur. Op het sportstrand van Knokke en Heist kan trouwens de hele zomer lang geproefd worden van verschillende sportdisciplines in het zand. Zo worden iedere dag instructeurs ingezet voor de beachsporten en krijgen zowel kinderen als volwassenen de kans om zich volledig en veilig uit te leven in het zand.
Voor alle info: sport@knokke-heist.be of tel. 050 630 480

Afspraken bij handel in Noordzeegarnalen?

De Antitrust-afdeling van de Europese Commissie vermoedt dat vier handelaren in Noordzeegarnalen de EU-concurrentieregels hebben overtreden. “De Commissie vreest dat deze ondernemingen misschien hebben samengespannen om prijzen af te spreken en om markten en afnemers onder elkaar te verdelen. Deze praktijken zouden minstens in Nederland, Duitsland, Frankrijk en België spelen” aldus de EC in een publieke verklaring. Wanneer de EC tot de conclusie komt dat er voldoende bewijsmateriaal is om een inbreuk hard te maken kan er een geldboete worden opgelegd. Deze geldboete mag maximaal tien procent van de wereldwijde jaaromzet van een onderneming bedragen. Een onderneming kan echter ook boete-immuniteit krijgen als zij als eerste met informatie komt over een kartel. Zij kan haar boete ook verlaagd zien omdat ze bewijsmateriaal heeft geleverd.

Rommelmarkt Nyamasheke in Knokke-Heist

Zaterdag 21 juli, de nationale feestdag, wordt de rommelmarkt van Nyamasheke gehouden op de Krinkelweide in de Heistlaan 125 vlakbij het station van Heist. De werkgroep Nyamasheke is in 1978 ontstaan, toen twee lekenhelpers Leo Breugelmans en Angelique Lisabeth ontwikkelingshulp gingen bieden in het Rwandese Nyamasheke. De werkgroep steunt nog steeds dit project door jaarlijks voor 2.500 euro aan geneesmiddelen op te sturen. Sinds 1988 ijvert de werkgroep ook voor andere, duurzame ontwikkelingsprojecten van mensen uit eigen streek. Vorig jaar was de Rommelmarkt goed voor 25.000 euro. Daarmee werden verschillende projecten gesteund. Men kan zaterdag op de rommelmarkt terecht van 6 tot 18. ’s Middags kan men aanschuiven voor de BBQ. Zo'n 120 vrijwilligers helpen mee om deze dag in goede banen te leiden.

Gewijzigd parcours voor zeezwemwedstrijd Knokke-Heist

Nu maandag 23 juli staat in de badstad een nieuwe editie van de zeezwemwedstrijd op de agenda. Het is een initiatief van de vzw Stedelijk Sportcentrum Knokke-Heist. Bij deze recreatieve zwemwedstrijd in zee kunnen de deelnemers kiezen tussen 500 of 1500 meter. Het zwemparcours werd evenwel gewijzigd. Het geniet nu een betere bescherming door de Oostelijke Strekdam van de Zeebrugse voorhaven. “Daardoor kunnen we ook bij een sterkere westenwind makkelijker groen licht geven voor de wedstrijd,” zegt hoofdredder Eric Wybo. Op die manier hoopt men de kans op annulatie wegens ongunstige weersomstandigheden tot een minimum te herleiden. Er wordt dit jaar gezwommen tussen het nieuwe en oude clubhuis van VVW Heist. De start van de 500 m is voorzien om 18.45 uur, die van de 1500 meter om 19.30 uur.

De deelnemers aan de 500m moeten minstens tien jaar oud zijn of een diploma van 500m zwemmen kunnen voorleggen of schriftelijke toestemming hebben van de ouders. De deelnemers aan de 1.500m moeten minstens de leeftijd van zestien jaar hebben bereikt, een zwemdiploma van 1500 meter kunnen voorleggen, of schriftelijke toestemming van hun ouders hebben. Beide onderdelen staan onder toezicht van de lokale reddingsdienst. De voorinschrijvingen zijn ondertussen afgesloten maar daginschrijvingen (3 EUR) zijn nog mogelijk tussen 17 en 18.30 uur in het wedstrijdsecretariaat op het Sportstrand Heist West ter hoogte van K. Mercierstraat.

Voor meer info: www.zeezwemmenknokke‐heist.be

Ook burgemeester Lippens gaat goedkoop bellen

De ontwikkelaars van de smartphone applicatie Viber melden dat ook burgemeester Lippens van Knokke-Heist op hun gratis netwerk is aangesloten. Viber is een voice over ip-applicatie waarmee je gratis wereldwijd kan bellen via wifi en 3G. Het is te vergelijken met Skype, maar is op de smartphone een stuk gebruiksvriendelijker. Het programma is namelijk slim geïntegreerd in de bestaande telefoonsoftware. Het Viber-adresboek bevat al je contacten, ook mensen die geen Viber-account hebben (en dat is nu nog het gros van de wereldbevolking). Zo’n nummer wordt via het normale spraakverkeer afgehandeld. Alle Viber-contacten bel je wel gratis en het telefoonmenu lijkt als twee druppels water op de manier waarop je normaal belt.

Deed Siësta schepencollege inslapen?

Bij het schepencollege in de badstad stonden vrijdag andermaal werkelijke of vermeende problemen rond de Siësta Beach in Knokke op de agenda. Een omwonende van de stranduitbating beklaagt zich al jaren over de overlast waar men het slachtoffer van is. “Nog steeds kan men een tiental flagrante inbreuken op de strand-, bouw- en milieuwetgeving met het blote oog vaststellen” zegt woordvoerder Nic Kluyskens. Uitbater Olaf Jacobs van de Siësta Beach zegt dat inmiddels alles door de gemeente werd gecontroleerd en volledig conform het lastenboek werd verklaard.  Het terras van de Siësta, dat te groot was, werd volgens hem teruggebracht naar 250 vierkante meter; het kleinste terras van z'n zes buren. De overtredingen zijn volgens Kluyskens niet te tellen: vaste terrasbanken, reclame voor drankverkoop, mega-manifestaties, en te luide muziek; stuk voor stuk inbreuken op de reglementeringen. Dit komt niet overeen met de werkelijke toestand zegt Jacobs. Er is enkel reklame voor dranken bij de bar, waar het mag. Alle andere reklame werd weggenomen. Kluyskens zegt zich verder af te vragen waarom schepen Geerinckx “als zoethoudertje tegen de pers” zegt “dat de rol van een stranduitbating moet bestaan in het verhuren van ligzetels en pas in de tweede plaats eventueel van een bar, en niet omgekeerd”. “Men kan toch moeilijk zeggen dat het regelmatig opzetten van modeshows, mèt limousines, een tiental bodyguards, en superdisco met dj nog iets te maken heeft met strandstoelverhuur" aldus Nic Kluyskens. Jacobs, die al 20 jaar stranduitbater is, stelt dat bij slecht weer er uiteraard minder stoelen verhuurd worden. Hij zou ook liever een vol strand zien. Toen Astrid Bryan onlangs naar de badstad afzakte om bij een modeshow op het strand aanwezig te zijn, is er inderdaad veel volk komen kijken. Het feit dat ze in een limousine arriveerde met 4 bodyguards kan men moeilijk de stranduitbater aanwrijven, zegt Jacobs. Wat de vermeende geluidsoverlast betreft heeft de milieudienst ondertussen de nodige vaststellingen gedaan.  De geluidsinstallatie is een derde kleiner dan vorig jaar, en is begrensd zodat deze niet boven een bepaald niveau kan. Het klachtendossier werd door Nic Kluyskens onder meer doorgestuurd naar Procureur des Konings Berkvens. Volgens Olaf Jacobs berust de heksenjacht tegen zijn stranduitbating enkel op de onvrede van één omwonende. Hij is er echter nog niet in geslaagd om met de persoon in kwestie een gesprek te hebben.  Verder is hij overtuigd dat "een klein beetje animatie op het strand zou moeten kunnen. Daar staat de gemeente trouwens ook achter".

Nationale feestdag in Knokke-Heist

Naar aanleiding van de nationale feestdag wordt zaterdag 21 juli om 23 uur op het strand ter hoogte van het Rubensplein in Knokke vuurwerk afgestoken. Daarna kan iedereen tegen middernacht naar de ROX Ambassadors Plaza aan het Heldenplein in Heist. Daar wordt namelijk de 15de James Bondfilm “The Living Daylights” uit 1987 op groot scherm geprojecteerd. De film toont Timothy Dalton als agent 007 en Jeroen Krabbé in de rol van KGB-offficier. De film duurt tot 02.06u zondagmorgen.

Einde Kneistival met The WolfBanes en The Selecter

Op zaterdag 21 juli wordt op het Heldenplein in Heist het 27ste Kneistival afgesloten met The WolfBanes en The Selecter. The WolfBanes deden exact 20 jaar geleden ook al de badstad aan. Toen kwam een keelontsteking echter voor problemen zorgen. Next op het podium The Selecter. Dat is een Engelse skaband rond zangeres Pauline Black. De in Coventry eind jaren zeventig opgerichte band was samen met Madness en The Specials een van de toonaangevende groepen van de toen ontstane ska-revival. Ze scoorden hun grootste hits met On My Radio en Missing Words.

Zomerkermis in Knokke verlengd

De zomerkermis op het Verweeplein in Knokke is vanwege het tegenvallende weer met 6 dagen verlengd. Dit is zeer uitzonderlijk. Door de regen kregen de foorkramers vorig weekend weinig volk over de kermisvloer. In overleg met het gemeentebestuur is daarom beslist om een 2de kermisweekend in te lassen. Na het opbreken van de textielmarkt op woensdagnamiddag, hebben de foorreizigers hun attracties weer opgesteld op het plein tussen het stadhuis en de Lippenslaan. Botsauto’s, prijzenkraam, schiettent, draaimolen, X-plosion en de oliebollentent blijven allemaal staan tot dinsdag 24 juli.


Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

19.7.12

Nederland naar de zon ?

Het slechte zomerweer gaat ook onze noorderburen op de heupen. In een bui van overmoedigheid zou het bergingsbedrijf Smit Tak nu echter een plan uitgewerkt hebben om daar wat aan te doen. Onder het motto "Als de berg niet naar Mohammed komt, zal Mohammed naar de berg moeten gaan" werd zopas al een en ander op papier gezet onder het opschrift “Dit kùnnen wij!”. Of het plan ook financieel haalbaar is valt nog af te wachten.

“Veel gelijkenis tussen N-VA-programma en ACW-wensen”

In een mededeling zegt de N-VA Knokke-Heist vast te stellen dat het ACW in haar Sociaal Memorandum de programmapunten van de partij soms zelfs letterlijk overneemt. ‘De voorstellen in verband met betaalbaar wonen, kinderopvang, een beter parkeerbeleid, meer democratie en minder mega-projecten zijn zo uit ons verkiezingsprogramma geplukt’ zegt Cathy Coudyser, lijsttrekker voor N-VA. Het ACW is via de CD&V in Knokke-Heist onderdeel van de partij Gemeentebelangen. Die partij heeft echter nog geen programma gepubliceerd. Of de programmapunten van het ACW ook daadwerkelijk door de GBL zullen worden overgenomen valt nog af te wachten. Gewezen ACV-afgevaardigde Lut Van Landeghem-Kindermans heeft inmiddels de overstap naar de N-VA gemaakt. Ze deed dat samen met havenarbeider en ACV-Transcom-lid Freddy Demey.

Kruzenshtern te bezoeken in Zeebrugge

Op zaterdag 21 juli, de nationale feestdag, ontvangt de Port of Zeebrugge het Russische zeil -en opleidingsschip Kruzenshtern. Het schip neemt momenteel deel aan het maritiem festival “Les Tonnerres” in de Franse haven Brest. Maar de Kruzenshtern zal zaterdag rond 18u de haven van Zeebrugge binnenlopen. Op zondag 22 juli zal het schip van 10 tot 16u gratis kunnen bezocht worden door het publiek. De Kruzenshtern werd gebouwd in 1926 en is het op één na grootste traditionele zeilschip ter wereld dat nog steeds vaart. Het schip staat in dienst van de Russische marine als trainingsschip voor kadetten die zich voorbereiden op de professionele visserij en heeft Kaliningrad als thuishaven. Aan boord bevinden zich 178 kadetten en bemanningsleden. Tijdens hun verblijf zullen de Russische bezoekers een daguitstap naar Brugge maken. Dit doen ze volgens traditie in hun uniform. De Kruzenshtern zal aangemeerd liggen langs de Leopold II-dam, ter hoogte van het Zeestation. Op zondagavond zal het schip onze kusthaven terug verlaten. Lees ook het prettige blog van Joke Swyngedouw over de kadetten in uniform...

Nieuwe dienstregeling De Lijn

Het openbaar vervoer in Knokke-Heist is relatief ongeschonden uit de besparingsronde van De Lijn gekomen. Om de begroting in evenwicht af te sluiten moet de vervoersmaatschappij dit jaar 60 miljoen euro besparen. Eerdere kostenbesparende maatregelen voor de badstad werden echter weer bijgestuurd. Dat gebeurde na onderhandelingen met de vakbonden, petitielijsten van burgers en opmerkingen van het gemeentebestuur. Toch zijn er enkele belangrijke wijzigingen. Voor de lijn 3 Knokke-Heist-Ramskapelle is de reisweg in Heist aangepast. Er is nu ook een halte bij het Sociaal Huis. En vanaf de opening van het nieuwe zwembad Duinenwater op 12 augustus zal ook daar een bijkomende bushalte voorzien worden. De lijn 11 Knokke-Het Zoute is integraal geschrapt. Busreizigers kunnen als alternatief gebruik maken van lijn 12. De reisweg van die lijn is evenwel ook gewijzigd. Het traject loopt niet langer langs de Dumortierlaan maar via de Zoutelaan. De ritten naar het Zwin zijn aangepast. Lijn 12 rijdt enkel buiten de zomermaanden naar het Zwin. Bij lijn 13 van Knokke naar het Zwin is de laatste rit (18.30 uur op weekdag en 19.02 uur in het weekend) heen en terug geschrapt. Voor lijn 41 Knokke-Brugge is de reisweg tijdens de daluren aangepast. Op weekdagen tijdens de daluren en op zaterdag rijdt de bus om de 2 uur. Opstappen om 10.30 uur, 12.30 uur en 14.30 uur vanuit Knokke is dus niet langer mogelijk. Eventuele alternatieve lijnen zijn 44 (Knokke-Westkapelle) en 42 (Brugge-Breskens). Het aanbod van lijnen 44 en 42 blijft behouden. De nieuwe dienstregeling staat in de Lijnfolder die men kan halen in het stadhuis van Knokke en in de Toerismekantoren. Voor meer info kan men verder terecht op de website: http://reisinfo.delijn.be/aanpassingen

Kneistival pakt zwaar uit op vrijdag 20 juli

Op vrijdag 20 juli gaat het er behoorlijk stevig aan toe in de put van het Heldenplein in Heist Dat is te danken of te wijten aan de Gentlemen Of Verona, Psycho 44 en Heideroosjes. Debby Termonia, de ruige zangeres van Gentlemen of Verona, heeft een stem als een klok en moet niet onderdoen voor de explosieve drums en gitaren van haar collega-bandleden. De elektronische rockband Psycho 44 haalt haar invloeden ondermeer bij Queens of the Stone Age en Millionaire en is één brok energie op het podium. Na 23 jaar toeren met dezelfde bezetting breien de Heideroosje er met een afscheidstoernee een eind aan. Ze zijn dus vrijdag voor het laatst te zien op het Kneistival. En zaterdag 21 juli zijn het The Wolfbanes en The Selector die de gratis concertreeks afsluiten.

Vandaag in de Geschiedenis

Op deze dag 19 juli won Eddy Merckx in 1970 de Ronde van Frankrijk. Joop Zoetemelk werd tweede. In 1981 begon Radio Valko op deze dag met de uitzendingen in Knokke-Heist. Ook op 19 juli, maar dan in 1987, werd tussen Frankrijk en Groot-Brittannië het verdrag ondertekend voor de bouw van de Kanaaltunnel. Dat zou op termijn leiden tot het verlies van de roro-veerlijn vanuit Zeebrugge naar Dover.

Nieuw jeugdboek met het Zwin als achtergrond

Volgende week verschijnt een jeugdboek waarin het natuurgebied Het Zwin een grote rol speelt. Het boek heet “Zeeuwse Jongens” en is van de hand van kunstenares en schrijfster Marie Louise Osté, ook wel bekend als de Zwingodin. Het boek gaat over vijf kinderen, drie jongens en twee meisjes, die het Zwin als speeldomein gebruiken. Ze zwemmen, zeilen, kiten, surfen en komen bij elkaar in hun verborgen duinhut. Als één van de jongens wordt ontvoerd, krijgen de kinderen te maken met een geheimzinnig avontuur en fantasievolle criminele praktijken in het Zwin. Het boek telt zo’n 200 bladzijden en is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Het ligt straks in de boekhandel doch is HIER ook online te koop.

Meer dan 20 dj’s op Lollipop Beach Festival

Op zaterdag 21 juli organiseert de Jeugdraad Knokke-Heist het Lollipop Beach Festival. Meer dan 20 dj’s zullen op de nationale feestdag vanaf 16 uur op het Evenementenstrand bij het Bosje van Heist zorgen voor een ongekend zomers feest. Na 5 jaar Lollipop, kiest de Jeugdraad voor een festival met 2 verschillende podia. Uniek dit jaar is dat er opnieuw een outdoor stage is, zodat het echte ‘beachparty’-gevoel beslist aanwezig zal zijn. Op de ‘Beachstage’ klinkende namen namen als: Vato Gonzalez & mc Tjen,, Murdock, Dimaro, Neon, Les Mecs, Dj Fila, Dj Keesy, en de Dj contest winner. Het tweede podium wordt ge-host door Jump The Bass en meer specifiek by MC Chucky. Hier zullen de beats weerklinken van: D-Block & S-te-fan, Mark with a K, Dr. Rude, In-Phase, Teka-b, Def Toys, Forenzik, G-Fresh, Brian C en de Dj contest winner.

Tickets in voorverkoop kosten 15 EUR en zijn beschikbaar bij alle Free Records Shops, Jann Ricc, Jeugdienst (De Marge) en bij Nightshop Sam in Heist. Of je kunt ze hier online bestellen. Aan de deur betaal je 20 EUR. Meer info vind je op Facebook of op http://www.lollipopbeach.be/.

Knokke-Heistenaar met kompanen voor de rechter

Zes personen verschenen woensdag voor de rechter in Brugge op beschuldiging van het dealen in drugs. Ze werden in juni vorig jaar betrapt met honderd xtc-pillen en twintig gram cocaïne. Eén van de beschuldigden is uit Knokke-Heist doch ontkent elke betrokkenheid. Eén van de dealers, een 29-jarige Marokkaan, zit al acht maanden in hechtenis. De rechter doet volgende week uitspraak.

Treinverkeer verstoord na ongeval met jongeman

Het treinverkeer vanuit Knokke werd woensdagavond vanaf 19u zwaar verstoord. Ter hoogte van het nieuwe zwembad Duinenwater was namelijk een 20-jarige man uit Gent, die langs de sporen liep, onder de trein terecht gekomen. De trein van 19.06 naar Tongeren was net uit het station van Knokke vertrokken toen het ongeval zich voordeed. De treinbestuurder kon vrijwel onmiddellijk stoppen. De Brandweer van Knokke-Heist slaagde erin de jongeman te bevrijden. Hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis met zware verwondingen aan het onderbeen, maar is buiten levensgevaar. De 200 reizigers op de trein werden per bus terug naar het station van Knokke gebracht. Daar moesten ze een tweetal uur wachten tot ze hun reis met een andere trein konden verder zetten. Ook het treinverkeer van Brugge richting Knokke was urenlang verstoord.  


18.7.12

Agent Provocateur in Knokke-Heist

Na grote namen als JBC, Gigue en G-star heeft nu ook het Britse lingeriemerk Agent Provocateur zich gevestigd in Knokke-Heist. In de badplaats werd een winkel geopend in samenwerking met Groep Alain Broekaert, de retailer en wholesaler die de exclusieve distributierechten voor Agent Provocateur voor de Belux heeft. De boetiek met een verkoopsoppervlakte van 85 vierkante meter is gelegen langs de Kustlaan. Hoewel er nu al gewinkeld kan worden, is vrijdag 3 augustus een officieel openingsevent gepland. Agent Provocateur werd in 1994 opgericht door Joe Corre, zoon van Vivienne Westwood, en zijn toenmalige vrouw Serena Rees. Het begon met een eerste boetiek in het Londense Soho. Agent Provocateur staat bekend om de retro-sexy stijl van de producten en de winkels. Het lingeriemerk heeft momenteel 60 boetieks wereldwijd, waarvan 18 in Europa.

Arcadia in Zeebrugge

Het P&O Cruiseschip Arcadia deed woensdag de haven van Zeebrugge aan. Een fotoreportage over het bezoek van het cruisevaartuig aan onze kusthaven kun je HIER bekijken.

Overheid op de bres voor de langoustine

De Vlaamse overheid gaat steun verlenen aan het project dat de Vlaamse langoustine in eer wil herstellen. Het Instituut voor Landbouw- en visserijonderzoek wil de langoustinevisserij optimaliseren. Langoustines die men tegenwoordig in de winkel koopt, komen vaak uit het buitenland. Nochtans zitten er genoeg in de Noordzee, maar het is voor de vissers erg duur om ze te vangen. Daarom zoekt het instituut naar een manier om het goedkoper te maken, zodat we voortaan ook weer Vlaamse langoustines kunnen eten. Er komt nu een marktstudie en praktijkonderzoek. Met 273.000 euro steun wil minister-president Peeters de langoustinevisserij een nieuwe impuls geven in het kader van een meer duurzame visserij.

Atletiekdag bij De Speelpleinen

Met de Olympische zomerspelen in aantocht houdt ook de Speelpleinwerking in Knokke-Heist z’n eigen atletiekwedstrijd. Dat gebeurt nu dinsdag 24 juli in samenwerking met de vzw Atletiekvereniging. Aan bod komen vérspringen, sprinten, speerwerpen en nog een hele reeks andere disciplines. De atletiekdag is bedoeld voor kinderen die geboren zijn tussen 2000 en 2005. De deelname is gratis. De sportdag wordt gehouden op ’t Plein, De Korenbloem en De Speelpelle.

Meer info: jeugd@knokke-heist.be, tel. 050 630 800

Van De Waeter wint GP Herbo Liften

Dinsdag werd in Westkapelle de 24ste Grote Prijs Herbo Liften verreden. Dat naar aanleiding van de kermisweek. Er verschenen 71 renners aan de start. Slechts 59 van hen reden de 17 ronden over in totaal 114 km ook daadwerkelijk uit. De wielerwedstrijd voor Elite zonder Contract en Beloften werd gewonnen door de 21-jarige Sean Van De Waeter voor Jehudi Schoonacker.


De complete uitslag kun je HIER bekijken. Meer foto’s vind je HIER.

Museumavond met Barones Bibberbil in Knokke-Heist

Donderdag 19 juli brengt Barones Bibberbil van het Verteltheater een bezoek aan het Sincfala Museum. Om 19 uur stipt is de Barones voor jong en oud de centrale gast. Ze vertelt verhalen over ongewone dieren, zingt grappige liedjes en brengt poppenspel. Ze heeft verder een vrolijk varken als huisdier. Een half uur voordien start in de grote zaal van het Oude Schoolgebouw trouwens een gids met een rondleiding doorheen het museum. Dat houdt ook een bezoek in aan de tijdelijke tentoonstelling ‘Boterhammen met zand. Vakantiekolonies aan de Oostkust’. Kinderen kunnen op eigen houtje aan de slag. Samen met Fonske en met Vlieg gaan ze op schattentocht. Het plan ligt klaar om op een avontuurlijke, leuke en speelse manier het museum te ontdekken. Behendigheid is troef met een circuit van volksspelen. Deze spelen zijn er natuurlijk voor jong en oud.

Toegang op museumavonden: 2 EUR. Voor kinderen tot 12 jaar is het bezoek op deze avonden gratis. Sincfala Pannenstraat Heist. Voor alle info: www.sincfala.be

Stiptheid treinen uit Knokke/Blankenberge beneden peil

Burgemeester Patrick De Klerck van Blankenberge, tevens woordvoerder van de Kustburgemeesters, neemt andermaal het gebrek aan stiptheid bij de spoorwegen op de korrel. “De lijn Knokke/Blankenberge-Hasselt behoorde vorige maand opnieuw tot de lijnen waarop het meeste vertraging werd genoteerd. Op de lijn in kwestie bleef in slechts 71,6% van de gevallen de vertraging binnen de norm van zes minuten” zei de burgemeester woensdag. “Dit zorgt zowel bij de vele pendelaars als bij de toeristen die van de trein gebruik maken voor veel ongenoegen” zegt De Klerck. Hij zal de zaak dan ook nogmaals aankaarten bij de directie van de NMBS.

Economische relance voor havens

Uit een studie van de Nationale Bank van België blijkt dat havens zoals Zeebrugge en Antwerpen in 2010 uit een “economisch dal gekropen” zijn. Minder goed ging het echter met de werkgelegenheid. Met name is de tewerkstelling in onze kusthaven in dat jaar met 5,8 procent gedaald. Het jobverlies van Zeebrugge is echter zo goed als geheel te wijten aan de industriële bedrijven in het Brugse, zegt havenvoorzitter Joachim Coens. In de haven zelf was het jobverlies minimaal. Zeebrugge was in 2010 trouwens de enige haven in ons land waar flink geïnvesteerd werd. Dat was te danken aan de grote investeringen in de uitbouw van de containerterminal in de voorhaven.

Extra ster voor Camping De Vuurtoren in Heist

Het Kampeerverblijfpark de Vuurtoren in Heist heeft er een ster bij. Naar aanleiding van een inspectiebezoek van het Departement Internationaal Vlaanderen aan camping De Vuurtoren in de Heistlaan werd het gemeentebestuur van Knokke-Heist op de hoogte gebracht dat het park aan de comfortclassificatie voor 2 sterren voldoet. Bij de berekening van de algemene comfortclassificatie behaalt het terrein een scoringspercentage van 34,65 %. Met de camping van de familie Vandenbussche gaat het om een terrein dat zich uitstrekt over 6 ha en gelegen is op minder dan een kilometer van het strand. Er is ruimte voor 346 zogeheten “openluchtrecreatieve verblijven”.

Voor meer info: http://www.parkdevuurtoren.be/


Jones Gallery ook tijdens Nacht van het Zoute

De laatste jaren konden de fine-art beelden van Tom D. Jones uit Knokke-Heist op heel wat internationale belangstelling rekenen. Er volgden een 10-tal awards waaronder de titel van eerste Belgische Hasselblad Master en de eerste prijs op de IPA awards, die toch wel de meest toonaangevende waren. De vraag was er, een galerij kon niet langer op zich laten wachten. Daarom openden 2 maanden geleden de deuren van de Jones Gallery. Aan de wandeldijk, Zeedijk-Zoute komen de beelden in een perfect geschikt pand extra mooi tot hun recht. De eigenzinnige, perfectionistische werken zijn verkrijgbaar in limited editions. Naar aanleiding van de Nacht van het Zoute is een vernissage gepland op vrijdag 3 augustus. De galerij is tijdens de zomermaanden elke dag geopend van 11.00 tot 12.30 en van 14.00 tot 18.30.

Kneistival brengt donderdag Superlijm en Customs

Nu donderdag is het op het podium van Kneistival op het Heldenplein de beurt aan de formaties Superlijm en Customs. Sinds Knokke-Heistenaar Jasper Bullynck met zijn coole face als pin-up boy op 50.000 covers van KH prijkt, staan nu ook drummende broer Sander leadzanger-gitarist Pieter-Jan Delesie en Christophe Adriaensens te drummen om hun kunnen te laten horen in de badstad. Na hun debuutalbum Unalaska Alaska scoorden ze met “Michael Jordan” al een hitje in de Afrekening en nu is er ook de track “shotgun”. 90’s indierock met een knipoog. “Customs” verbaasde vriend en vijand toen ze hun allereerste singel ‘Rex’ lanceerden. Het nummer sloeg zo goed aan, dat het zelf op nummer 1 stond in de eindafrekening van Studio Brussel. Hun debuutplaat ‘Enter the characters’ werd dan ook een groot succes. Met de komst van hun nieuwste telg ‘Harlaquins of love’ hebben de heren een grote stap voorwaarts genomen. Letterlijk zelf, want voor de opnames trokken ze naar de beroemde Abbey Road Studios in Londen.


Voor meer info: www.kneistival.be

Gratis toptennis kijken in Knokke-Heist

Bij de TennisClub Duinbergen kan iedereen momenteel van gratis toptennis genieten. Dat kan in het kader van het 10.000 dollar tornooi van BNP Paribas. Wereldspelers in wording nemen het tegen elkaar op. Wie zeker zijn opwachting maakt is de 18-jarige Kimmer Coppejans die enkele weken geleden het juniorentoernooi van Roland Garros op zijn naam heeft geschreven. De Oostendenaar is de nummer 4 op de wereldranglijst bij de junioren. Verder is ook de winnaar van het vorige 10.000$-tornooi, Nicolas Devilder van de partij. Hij speelde in Parijs de 3de ronde en verloor tegen de nr.1 van de wereld Novak Djokovic. Ook de jonge Belg Julien Dubail, n°395 op de wereldranglijst is present.

Liever spelen, dan kijken? Jong en oud krijgen de gelegenheid om te sparren met toptennissers: Donderdag 26 juli, tussen 14 en 16 uur kunnen de kids van 5 tot 8 balletjes slaan tegen topspelers; Vrijdag 27 juli, van 14 tot 16 uur kunnen meisjes en jongens van 10 tot 16 jaar zich meten met de beste spelers van het tornooi. Zaterdag 28 juli is het ladies day en kunnen dames sparren met Els Callens. Vanaf vrijdag 3 augustus tot zaterdag 11 augustus loopt verder het Wilson Tennis Pro Shop Jeugd enkeltornooi en van woensdag 15 augustus tot zaterdag 25 augustus wordt het Vantorre Construct Open Dubbel tornooi georganiseerd.
Voor info en inschrijvingen kan men terecht op www.tennisclubduinbergen.be en T 050 51 05 73

Betalen voor de zon aan de kust ?

Het moessonweer zorgt momenteel voor een tegenvallende zomer bij de buitenrecreatie aan de kust. Ondermeer blijven de dagjesmensen weg. Badplaatsen als Knokke-Heist dromen dan ook van allerlei middelen om in de toekomst een zonnige zomer te garanderen. Een wolkenkanon zou mogelijk uitkomst kunnen brengen. Zo’n apparaat zou de wolken rond de zon boven een badplaats doen oplossen. Maar het ding moet nog uitgevonden worden. Eén van onze buurbadplaatsen heeft er echter blijkbaar iets op gevonden. Naar voorbeeld van de parkeermeter heeft men in Nieuwvliet-Bad apparaten neergezet waar men met een paar euro’s voor “zon” kan betalen. Of zien we dat verkeerd? Eén uur zon kost een euro. Vierentwintig uur zon kost 4 euro (hoe ze dat voor mekaar krijgen is uiteraard een raadsel, tenzij met photoshop). En of men ook daadwerkelijk gegarandeerd zon krijgt is niet duidelijk. Misschien mag men er tegen betaling enkel parkeren en wachten tot de zon komt... 

Longboard-test evenement in Knokke-Heist

United Brands organiseert komende zondag 22 juli van 10 tot 19 uur een longboard test-evenement op de Zeedijk in Knokke. De bedoeling is om voorbijgangers en andere geïnteresseerden een gratis initiatie longboarden aan te bieden. Daartoe wordt een deel van de zeedijk afgebakend. Enkele longskate enthousiastelingen zullen de activiteiten in goeie banen leiden. Het evenement wordt op zondag 12 augustus nog eens herhaald.

Locatie: Zeedijk 738 Knokke

17.7.12

Meergeneratiefamiliebedrijven gezocht in Knokke-Heist

De redactie van het bekroonde KH Magazine is op zoek naar familiebedrijven uit Knokke-Heist, waar meerdere generaties zaakvoerders nog mee in de zaak staan. Bijvoorbeeld de persoon die de zaak heeft opgestart, heeft nu z’n kinderen in de zaak staan, en de kleinkinderen steken als jobstudent een handje toe. Een en ander heeft te maken met een artikel dat in de planning zit voor de najaarseditie, in het teken van “Generaties”. Geïnteresseerde handelaars kunnen tot vrijdag 20 juli een bericht sturen naar redactie@khmagazine.be. Daarin kunnen ze vertellen hoelang de zaak bestaat, wat de activiteit precies inhoudt en hoeveel generaties er nog actief zijn in de zaak. Daarnaast ook eventuele andere interessante anekdotes.

Fototentoonstelling over handelzaken ouder dan 50 jaar


Uitbaters van handelszaken die meer dan 50 jaar bestaan kunnen verder nog steeds deelnemen aan de fototentoonstelling “Knokke-Heist vroeger en nu” die van 8 tot en met 30 september plaats vindt in de benedenhal van het Cultuurcentrum Scharpoord. Kandidaturen kunnen nog tot eind juli bezorgd worden op lokale.economie@knokke-heist.be met vermelding van een korte historiek en een foto van vroeger en nu.

Carnavaldealers veroordeeld

Een 24-jarige Marokkaan heeft van de rechter in Brugge 120 uur werkstraf gekregen voor de verkoop van cocaïne en het bezit van heroïne en hasj. De man uit Antwerpen werd in februari samen met een 26-jarige kompaan uit Brussel op heterdaad betrapt tijdens het Heistse carnaval. Bij een actie gericht tegen dealers uit het binnenland merkte de politie het duo op toen ze van het centrum naar het station wandelden en zich verdacht gedroegen. Toen hun identiteitskaart gevraagd werd zette de Antwerpenaar het op een lopen. Vluchtend ontdeed hij zich van de drugs in zijn zakken en gooide hij 16 gram heroïne over een schoolmuur op de speelplaats. Even verderop dumpte hij z'n voorraad cocaïne. De politie kon de man vatten en vond de drugs terug. De tweede verdachte, werd schuldig bevonden aan handel in cocaïne, hasj en heroïne en kreeg een jaar cel. De rechter liet ook 4.470 euro winsten verbeurd verklaren.

Vlamingen wijken uit

De in maart gestarte campagne om Vlamingen die een huis willen kopen te laten uitwijken naar Zeeuws-Vlaanderen, is een groot succes. Dat zeggen de Nederlandse initiatiefnemers. In het tweede kwartaal van dit jaar zijn vlak over de grens bijna zestig procent meer woningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. De verkoop is gestegen van 145 naar 230 woningen. Ondermeer hebben heel wat Knokke-Heistenaars zich in Sluis en deelgemeenten een woning aangeschaft.

Kneistival: de grote kleppers komen er aan

Bij Kneistival is het weer tijd voor de bekende namen. Vanavond, dinsdag 17 juli is het op het Heldenplein in Heist de beurt aan Soulsister en The Scabs. In de zomer van 2006 begonnen ze aan hun reünie, wat ondermeer resulteerde in optredens op The Night of the Proms en een paar uitverkochte concerten in het Sportpaleis. Verder verschijnen woensdag 18 juli Willow en The Hickey Underworld op het podium. Toen Willow in 2010 de publieksprijs wegkaapte op Humo’s rally der rally’s had niemand gedacht dat het met het succes zo snel zou gaan. The Hickey Underworld, een vierkoppige Vlaamse rockband rond Younes Faltakh won trouwens in 2006 reeds Humo’s Rock Rally. Dit alles te zien en te horen woensdagavond op het gratis Knokke-Heistse zomerfestival.

Lachspiegels op Cartoonale in Knokke-Heist

Naast de gebruikelijke spotprenten pakt de Cartoonale in het tentencomplex op het strand bij het Casino Knokke dit jaar ook uit met een grote reeks lachspiegels. Twee maanden lang staan de extra grote spiegels van de Nederlandse Lachspiegelcentrale opgesteld op diverse plaatsen in de tentoonstellingsruimte. Het bedrijf is gespecialiseerd in dergelijke spiegels en voert ze zelfs uit naar de Verenigde Staten. Tegenwoordig vind men de lachspiegels zowaar in allerlei zorginstellingen waar ze voor wat prettige momenten zorgen. Dat is ook het geval bij de Cartoonale. Urbanus was trouwens zeer bereid om bij een van de lachspiegels te poseren. “Zo geraak ik misschien m’n buik kwijt” zei de bekende Vlaamse komiek.

Verkiezingen Knokke-Heist in De Standaard

De Standaard heeft het vandaag over de stand van zaken in verband met de aanstaande raadsverkiezingen in Knokke-Heist. Veel nieuwigheden worden er in het artikel niet verkondigd, maar wie het lezen wil kan HIER terecht. En waar de auteur het heeft over Knokkenaren bedoelt hij vermoedelijk Knokke-Heistenaren, en met 'stad' wordt uiteraard 'badstad' bedoeld.  

Levensliedzanger signeert in Knokke-Heist

Levensliedzanger Steve Tielens treedt op woensdag 18 juli op in Het Witte Paard in Blankenberge, maar houdt eerst een signeersessie in Knokke-Heist. Hij doet dat om 15u in de Free Record Shop in de Lippenslaan in Knokke. De zanger signeert er zijn zomerhit De Polonaise en neemt ook de tijd om met z’n fans op de foto te gaan. De inmiddels 41-jarige zanger uit Boom raakte twaalf jaar geleden bekend toen hij samen met Wim Soutaer finalist was bij de "Soundmixshow" op VTM. Sindsdien ging het met z'n zangcarrière steeds hogerop.

Sluis laat bezoekers over water lopen

Onze buurgemeente Sluis bereidt zich momenteel voor op de traditionele zomerse avondmarkten. Die krijgen hun beslag op de 2 laatste dinsdagen van juli en de eerste 2 dinsdagen in augustus. De avondmarkten gaan gepaard met allerlei animatie gaande van spectaculaire straattheater acts tot allerlei optredens. Telkens kan men ook in één van de grote doorzichtige waterballen over het water lopen aan de Kaai. Dat is het uiteinde van de Damse vaart in het centrum van Sluis. Naar aanleiding van de avondmarkten zijn ook de winkels in onze buurgemeente dan open tot 22u.

Avondmarkten Sluis op 24 en 31.07 en op 7 en 14.08.

16.7.12

K-H Magazine opnieuw bekroond in de States

Het Knokke-Heistse “KH Magazine”, dat uitgegeven wordt door 'Head Office', heeft in de States andermaal twee awards in de wacht gesleept. Op de Magnum Opus Awards uitgereikt door het 'Content Marketing Institute', ging 'Head Office' trouwens aan de haal met in totaal vijf awards. Tussen de andere winnaars zaten klinkende namen zoals Google, The Walt Disney Company en American Airlines. “KH”, het stadsmagazine van Knokke-Heist, ontving een golden award voor ‘meest verbeterde ontwerp’ (Most Improved Design) en een bronzen award als ‘beste toeristische magazine’.

Voor meer info: http://www.magnumopusawards.com


Het parcours van de Zwintriathlon is open

Sportievelingen in Knokke-Heist bereiden zich stilaan voor op de Generali Zwintriathlon. De voorbije dagen werd met de plaatsing van de trappen ter hoogte van de plankieren aan het Jaagpad in Sluis het zwemparcours effectief geopend. Met behulp van de twee trappen zullen de zwemmers die in juli en augustus dagelijks gaan oefenen zonder risico’s op kwetsuren of beschadiging van hun wetsuit het water in en uit kunnen. Op zaterdag 21 juli worden de trappen trouwens al meteen onderworpen aan een eerste test tijdens de jaarlijkse zwemloop van TV ’t Zwin. Het fietsparcours ondergaat eveneens een ingrijpende verandering. Zo verdwijnt de lokale ronde door de Boslaan. Bij hun passage aan de ‘Boudin Sauvage’ zullen de triatleten dit jaar rechts afslaan om dan via de Graaf Jansdijk en de Paulusstraat naar de Knokse Oosthoek te rijden. Op Nederlands grondgebied worden ter compensatie dan weer een aantal extra kilometers gereden via de Diomedeweg, Maagdenweg, Nieuwstraat, Maagdenberg, Margaretaweg en Coxydeweg. Het nieuwe fietsparcours kan gedownload worden op www.zwintriathlon.be. De Generali Zwintriathlon wordt gehouden op woensdag 5 september, met start om 13.30 uur in Sluis.