14.6.13

100 jaar stadhuis Knokke

Op 15 juni 1913 werd het neogotische stadhuis van Knokke plechtig ingehuldigd met een groot feest. Dat is morgen zaterdag precies 100 jaar geleden. Voor de ontluikende badplaats was dit een heuglijke gebeurtenis in aanwezigheid van tal van prominenten waaronder de gouverneur Janssens de Bisthoven. De indrukwekkende affiche (te zien in Sincfala) vermeld een resem activiteiten; een optocht van de maatschappijen, kioskconcerten, de opstijging van een luchtballon. De genodigden werden ontvangen door burgemeester Deklerck en kregen er een lunch aangeboden. ’s Avonds werd een groots vuurwerk afgeschoten en was er elektrische verlichting op het marktplein.

Ontwerper van het stadhuis was Jules Wassenhove, gemeentelijk bouwmeester die zijn inspiratie zocht in het stadhuis van Maldegem uit 1909. Hij koos voor de neogotiek of Brugse baksteen gotiek dat volledig tot zijn recht kwam op het grote terrein bij de Lippenslaan. De grond was kosteloos afgestaan door de Cie. Het Zoute en moest dienen als marktplein. Het gemeentehuis onderging grote restauratie- en renovatiewerken in 1988.
De ganse historiek over het stadhuis en veel van zijn verblijvers wordt toegelicht in het najaar, zowel op papier als met projecties.


Vicevoorzitter van Sincfala, Danny Lannoy,  is volop bezig met de voorbereiding van een  eerste  ‘Lezing 100 Jaar Stadhuis’.  De zondagsbabbel is gepland op zondag 24 november 2013. In het najaar tijdschrift van ‘Cnocke is hier’ komt ook een ruim artikel met zeldzame onuitgegeven fotomateriaal. Danny Lannoy heeft zijn ganse jeugd doorgebracht in het stadhuis en later als schepen; hij kent als geen ander dit gebouw en…..zijn “mensen”.

Knokke-Heist laat site van De Raan niet verkommeren

Naar aanleiding van de ingebruikname van het nieuwe zwembadcomplex Sportoase in Duinenwater, heeft het gemeentebestuur besloten het openluchtzwembad de Raan definitief te sluiten. Het zwembad dat slechts in juli en augustus werd uitgebaat, kostte de gemeente jaarlijks 200.000 EUR. Om de site niet te laten verkommeren, wordt het groen verder onderhouden. Het complex wordt binnenkort ook op een stijlvolle manier afgesloten om vandalisme tegen te gaan.  De Lokale Politie zal ook regelmatig patrouilleren om de veiligheid te verzekeren en de openbare orde en rust te handhaven.   


De site die eigendom is van het Vlaams Gewest, wordt momenteel door de gemeentelijke Groendienst met klepel- en bosmaaier grondig onder handen genomen. Daarna zal een private aannemer in opdracht van het gemeentebestuur het groenonderhoud verzorgen op basis van een 14 daagse maaibeurt.  Aan zwembadconcessionaris Dalkia is gevraagd om de technische uitrusting van het zwembad in goede staat te onderhouden en het water in het kleine zwembad leeg te laten lopen. Het terrein zal met veiligheidshekkens volledig afgesloten worden. Verbodsbordjes zullen nieuwsgierigen waarschuwen dat de toegang verboden is voor onbevoegden.

Foto: copyright YTT 

Ivonne Vantorre 101 in Knokke-Heist

Ivonne Vantorre, die ooit bombardementspuin hielp ruimen in Londen, heeft donderdagnamiddag haar 101ste verjaardag gevierd in rusthuis Lindenhove in Knokke. Dat gebeurde in aanwezigheid een groepje familieleden en bewoners van het rusthuis. Schepen Geerinckx schetste kort haar levensloop en overhandigde onder meer een medaille met de beeltenis van Koning Albert II en Koningin Paola. De koning, de gemeente en veel gelukwensers bezorgden ook bloemen. Ivonne Vantorre werd 101 jaar geleden in Heist aan zee geboren op 13 juni 1912. Als kind speelde ze graag met haar broers en zussen. Vooral klom ze graag in bomen in het Bosje van Heist. Ivonne was voor de oorlog een van de mooiste meisjes in heel Heist. Een foto van toen ging donderdag trouwens via Instagram en #knokkeheistgram de wereld rond, wat voor de nodige reacties zorgde.

Levensloop
Als jong meisje was er voor Ivonne echter maar één iemand waar ze van hield. Ze huwde in 1936 met Willy Demey. Hij stierf echter plots op 62-jarige leeftijd. Ivonne is dus al 37 jaar weduwe. Het was bij het begin van de oorlog dat het rustige geordende leven van Ivonne plots helemaal overhoop werd gehaald. Na het bombardement op Heist op vrijdagavond 17 mei besloot vader Leopold Vantorre te vluchten naar veiliger oorden. In het Franse Dieppe maakte Ivonne op 21 mei 1940 het zware bombardement mee op de Vlaamse vissersvloot, waarbij 42 vissers het leven lieten. Eén van de Oostendse vaartuigen zag ze voor haar voeten in de lucht vliegen, toen het op een magnetische mijn voer. Eenmaal in Engeland werkte Ivonne in Londen samen met haar broer Léon en zus Clara in een wijnfabriek. In hun vrije tijd deden ze echter ook vrijwilligerswerk. Ze trokken hun zogeheten “bomtenue” aan en hielpen puin ruimen in wijken die pas waren platgebombardeerd. In Londen deelden ze een grote villa met de Franse familie Murand die goed bevriend was met Generaal De Gaulle. Die zond regelmatig Franse officieren naar de villa om na hun inzet op allerlei missies weer op verhaal te komen. De Belgische vissers zijn pas in augustus 1945 naar ons land gerepatrieerd. Toen was de oorlog zelfs in Knokke en Heist al maanden afgelopen. Ivonne is tot haar 95 jaar in haar huis in de Panneslag blijven wonen. Eind 2007 nam ze haar intrek in Lindenhove.

Weer aan de slag
Ivonne was niet alleen bedreven in het breien van visnetten. In Engeland leerde ze de Britten ook hoe ze het best cabbage-bags konden breien voor het leger. ’s Avonds breide ze ook veel sokken voor de soldaten. Nu ze 101 jaar oud is wil ze echter opnieuw gaan breien. Aan een familielid heeft ze een paar weken geleden gevraagd om breinaalden mee te brengen. Ze wil met de handen in beweging blijven, zegt ze. Ze gaat dus de komende weken proberen om weer sjaals te breien. ’s Avonds kijkt Ivonne tv. Vooral ziet ze graag tennis en ook de koers vanwege de mooie landschappen waar de renners passeren.

Feest
Naast het schitterende optreden in Lindenhove, was het andere hoogtepunt van de namiddag de taart met de vele kaarsjes. Toen één van die kaarsjes zich niet wilde laten uitblazen sloeg Ivonne het vlammetje gezwind met de hand uit. Wat vermag ook een klein vlammetje tegen iemand die de vuurhaarden in Londen heeft getrotseerd…

Het hele levensverhaal van Ivonne Vantorre van toen ze honderd werd kun je HIER uitgebreider lezen. 

Het oorlogsverhaal van Yvonne Vantorre vormt onderdeel van het boek “Vlucht naar Penzance” 

Foto's met dank aan Norbert Minne en Anne-Marie Maertens

Detectivespel brengt 1300 EUR op voor Het Baken

Het Detectivespel van 19 mei, een organisatie van Knal! met medewerking van het Koninklijke Toneelgezelschap Knokke-Heist heeft donderdagavond 13 juni een mooie afsluiter gekregen. Thomas Coolen, geassisteerd door Vicky Stuer, Lieve Van Vaerenberg en Patricia De Groote overhandigde met trots de opbrengst aan diensthoofd Bert Roelandts en Patrick Loeys. Het bedrag van 1300 € zal Het Baken gebruiken om hun wellness- en snoezelruimte uit te breiden met massagetafel en -voetbaden .  Ook de hoofdprijs, een iPad geschonken door PCS, werd door zaakvoerder Peter Demuynck officieel overhandigd aan winnares Anne Vanbesien.  

4de Detectivespel in Ramskapelle

'We zijn heel tevreden' klonk het bij de organisatoren. 'We hadden uiteindelijk 240 deelnemers en de hele dag is vlekkeloos verlopen. We plannen alvast een vierde editie, die volgend jaar waarschijnlijk in Ramskapelle zal gehouden worden.  Zo hebben we meteen alle deelgemeentes van Knokke Heist aangedaan.'

Boulevardfeesten in Heist

Op zondag 16 juni vanaf 10.30 uur organiseren de handelaars van de Graaf d’Ursellaan hun jaarlijkse boulevardfeesten. Naast de klassieke braderie met o.a. mode- en autoshows, is er ook een waaier van straatanimatie te beleven. De For Freedom Pipeband, dansgroep De Sloepe, de Koninklijke Harmonie de Zeegalm en covergroep Blue Connexxion zorgen voor een sfeervol spektakel en de nodige muzikale ambiance. De restaurants en brasserieën presenteren bovendien overheerlijke boulevardmenu’s aan democratische tarieven.

Programma
In aanwezigheid van het gemeentebestuur worden om 10.30 uur een 16-tal beelden van Willy Demeester Willy plechtig onthuld. De sculpturen die verspreid opgesteld staan langs de Graaf d'Ursellaan, zijn nog tot 16 september te bewonderen.

Om 11 uur start het aperitiefconcert van de Koninklijke Harmonie de Zeegalm. Hongerige magen kunnen bij de Visbakkers terecht voor een “stuute” met verse pladijs, de Vis van het jaar.  Brouwerij Paljas heeft ter hoogte van reisbureau Continental zijn gloednieuw promotiebar geïnstalleerd. Voor de kinderen is er animatie met clown Bobo, springkastelen en een stand met kindergrime.  In de verkeersvrije boulevard kom je ongetwijfeld ook het animatieteam van Jet air en de stand van het heemkundig museum Sincfala tegen.

Om 15 uur start het optreden van dansgroep de Sloepe. Bezoekers kunnen deelnemen aan een etalagezoektocht met als hoofdprijs een weekendje Parijs. Liefhebbers van old timers kunnen zich vergapen aan blitse MG-sportkarren.


Om 17 uur  begint de Cavareceptie (bonnetjes te verkrijgen bij de plaatselijke handelaars) met optreden van de covergroep  Blue Connexxion. Het feest wordt om 20 uur afgesloten met een after Dinner party met dj Geert De Zwart in de Cinq Annoo.

UitWuifFuif in aantocht in Knokke-Heist

Voor leerlingen in het zesde leerjaar zijn deze laatste weken van het schooljaar extra bijzonder. Zij nemen binnenkort definitief afscheid van de lagere schooltijd. Knal! wil dit belangrijk moment feestelijk vieren en daarom organiseert het al voor het negende jaar op rij een UitWuifFuif. Dit feestelijk gebeuren vol animatie en show krijgt z’n beslag op zaterdag 22 juni. Alle leerlingen uit alle basisscholen van Knokke-Heist worden voor het evenement uitgenodigd in de klas. 

Briljant voor echtpaar De Schagt-Cattoor

Jérome De Schagt en Maria Cattoor vierden op 11 juni hun briljanten huwelijksjubileum. Op de feestelijke dag van hun 65 jaar huwelijk was ook het gemeentebestuur aanwezig. Ze overhandigden het koppel een Senseo als geschenk.

Jérome is geboren in Knokke op 29 juni 1923. Het gezin woonde in de De Judestraat en telde in totaal vier kinderen. Zijn vader was nachtwaker in het waterkasteel. Jérome bracht zijn jeugd en schoolperiode door in Knokke en ging daarna aan de slag als caddie in de Golf. Later werd hij strandarbeider (dijk en golfbrekers), een job die hij 42 jaar lang uitoefende tot hij op vervroegd pensioen ging.

Maria werd geboren in Zeebrugge op 1 februari 1925. Ook zij groeide op in een gezin met vier kinderen. Toen ze zes jaar oud was, verhuisde het gezin naar Knokke. Ze gingen er eveneens in de De Judestraat wonen. Haar vader werkte bij de spoorwegen. Na haar schoolperiode stond ze haar gezin thuis bij en na haar huwelijk nam ze de taak van huisvrouw op zich.


Maria houdt van televisiekijken en lezen. Jérome vulde vroeger vaak woordzoekers in en heeft ook een passie voor voetbal. Hij ging dikwijls supporteren voor FC Knokke.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

Eindejaarstentoonstelling deKunstAcademie

Zestien laatstejaars van de afdeling Beeld van deKunstAcademie stellen in de Lagunahal hun eindprojecten tentoon. Op die manier breien ze een mooi einde aan een opleiding van vijf jaar onderzoek,  experiment en hard werken. Kom hun werken bewonderen op de opening van de tentoonstelling op vrijdag 21 juni om 19 uur of kom eens langs in de Lagunahal op 22 en 23 juni (tussen 11u en 17u) voor een prachtige staalkaart van de opleidingen die deKunstAcademie in haar aanbod heeft.

Dit eindproject betekent trouwens niet noodzakelijk het einde van hun loopbaan aan de academie! Volgend schooljaar kunnen afgestudeerde leerlingen opnieuw instromen in een andere optie. Nieuw is dat alle leerlingen vanaf september voor schilderkunst, tekenkunst, fotografie en keramiek voortaan ook op zaterdagmorgen in deKunstAcademie terecht kunnen!

Wie ook graag eens werk van de volwassen leerlingen uit de vier eerste jaren te zien krijgt, is van harte welkom in de ateliers van de academie (Van Steenestraat 9) op woensdag 26 juni vanaf 18.30 uur. Wie zelf aan de slag wil en zijn artistieke vaardigheden wil ontwikkelen, kan zich vandaag al inschrijven.


Fotoverslag "Independence of the Seas"

Fotoverslaggeefster Christel Bedert was er donderdag als de pinken bij om het grootste cruiseschip ooit in de Benelux in Zeebrugge te verwelkomen. Aan boord heeft ze vervolgens de nodige kiekjes gemaakt. De diareportage daarvan kun je HIER bekijken op de speciale dekriebelopreispagina.

Zwemloop ook voor kinderen

De zwemloop te Sluis, een zwemwedstrijd in de Damse vaart met aansluitend een loopwedstrijd op de idyllische walletjes van Sluis met daarin de befaamde stenen trap, werd  in het verleden georganiseerd door  triatlonvereniging ’t Zwin. Nu de club gefusioneerd is wordt het dit jaar uiteraard verder gezet door de nieuwe club Tri Team Knokke-Heist (3TK). “Nu we met een jeugdwerking gestart zijn, willende we ook graag onze kids en jeugd erbij betrekken, en hebben we een nieuwe afstand op poten gezet”. Kinderen vanaf 10 jaar zwemmen 100m en lopen 1 km. De recreatieve afstand is vanaf dit jaar toegankelijk vanaf 12 jaar, en bevat 250m zwemmen en 2,5km lopen. Op de competitieve afstand trotseren de deelnemers 3 keer de stenen trap, om zo een afstand van 7,5 km te lopen, en dit na een zwemafstand van 750m. “Om ook open de startende sporter de mogelijkheid te geven om te proeven van dit event, kan er op de volledige afstand als duo deelgenomen worden”. De start van de eerste afstand is voorzien om 15 uur, om 16 uur wordt het startschot gegeven voor de competitieve afstand, zij starten in verschillende waves. Tussen deze 2 tijden starten de atleten van de recreatieve afstand. De zwemloop wordt dit jaar gehouden op zaterdag 6 juli en is opgenomen in het sportstimuleringsproject “Knokke-Heist, een zee van sport”. 

Wie aan 5 sportactiviteiten deelneemt uit het sportstimuleringsproject van Knokke-Heist krijgt de helft van zijn inschrijfgeld terug. Zij die aan alle 10 de sportevents deelnemen, krijgen het volledig betaalde inschrijvingsgeld terug.  Om iedereen een aangename wedstrijd te bezorgen is het deelnemersaantal beperkt tot 300 atleten, geïnteresseerden kunnen zich nog inschrijven t.e.m. 24 juni via www.3tk.be . De inschrijving is pas definitief na het ontvangen van het inschrijfgeld. Attentie voorzien voor iedere voorinschrijving.

13.6.13

Independence of the Seas in Zeebrugge

Vanmorgen, donderdag 13 juni, is om 11.15 de “Independence of the Seas” van de rederij Royal Caribbean International voor het eerst de haven van Zeebrugge binnengelopen. Dit cruiseschip telt maar liefst 15 passagiersdekken en is 339 meter lang en 56 meter breed. Aan boord bevinden zich 3634 passagiers en 1376 bemanningsleden (in totaal 5010 opvarenden). Daarmee is de Independence of the Seas het grootste cruiseschip dat tot op heden in een Belgische haven heeft aangemeerd. Later dit jaar komt dit schip nog drie keer naar Zeebrugge.  Independence of the Seas heeft de hele zomer Southampton als thuishaven. Het cruiseschip vertrok op 1 juni voor een veertiendaagse reis langsheen de Noorse fjorden. Zeebrugge is de laatste aanloophaven voor het schip op 15 juni terug in Southampton afmeert. Independence of the Seas vaart nog tot eind oktober vanuit Zuid-Engeland naar Noord-Europa en de Middellandse Zee. Begin november vaart het schip trans-Atlantisch naar Fort Lauderdale (Florida) voor haar winterseizoen in de Caraïben. Volgende zomer keert Independence of the Seas terug naar Noord-Europa en Zeebrugge.


“Behalve o.a. een 136 meter lange promenade met winkels, 10 eetgelegenheden, 20 bars en lounges, bubbelbaden die op 35 m hoog buiten het schip hangen, zijn er tal van actieve ontspanningsmogelijkheden aan boord”, aldus Peter Mathieu, CEO van Cruise Connection.  Hij voegt eraan toe: “Te vaak wordt gezegd dat cruises enkel voor een ouder publiek bestemd zijn. Deze stelling klopt niet want dit scheepstype bewijst net het tegendeel. Zo biedt de Independence of the Seas oa. een interactief 'waterpark' voor de kinderen, een FlowRider (surfsimulator), een full-size volleybal- en basketbalterrein, een klimmuur, een boksring en, ja, zelfs een ijsschaatspiste.”  Qua accommodatie biedt het schip een ruime keuze: van een standaard tweepersoons binnenhut (15m²), tot de Presidential Family Suite (120m² en terras van 80m²) die tot 14 personen kan logeren…!

Aanleg bijentuin gestart in Knokke-Heist

Zopas zijn de voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van een bijentuin in de Paulusstraat in Knokke gestart. Momenteel zorgt een aannemer voor de grondwerken.  Daarna wordt in nauwe samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos en een deskundige van WVI de tuin verder ingezaaid. In september zal het insectenhotel geplaatst worden.

Ondertussen is een openbaar onderzoek gestart voor het bekomen van een vergunning voor het creëren van aarden walletjes met struiken aan de zijkanten van het perceel. Vooraan in de tuin komen plantvakken met bloemen die solitaire bijen moeten aantrekken. Dat werk zal pas in het najaar kunnen uitgevoerd worden.


Pas volgend jaar, als er voldoende bloemen zijn, zal een imker uitgenodigd worden om er een bijenkast te plaatsen.  Daar zitten gemakkelijk 30.000 bijtjes in en die moeten voldoende voedsel vinden in de buurt. Het gemeentebestuur in samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos creëren nu eerst dat voedsel! 

Pas zondag over het Kanaal?

Het gaat de Knokke-Heistse deelnemers aan de Enduroman Arch to Arc niet voor de wind. Meer bepaald is de wind spelbreker. Deze triatlon wedstrijd in estaffettevorm met teams van 6 personen, omvat een loopwedstrijd van Londen naar Dover, zwemmen over het Kanaal en 300 km fietsen van Calais naar Parijs.   Het zijn de kapiteins van de begeleidende boten die vanuit Dover als het ware het startschot moeten geven. Door de wind en ongunstige zeegang kan de wedstrijd ook vrijdag niet gezwommen worden over het kanaal. Zoals het er nu uitziet zal zondag mogelijk de beste dag zijn om het te proberen. De Arch to Arc is dus nog altijd niet gestart zodat onze Knokke-Heistenaars ongeduldig zitten te wachten om naar Engeland te vertrekken. Als Frank vanavond om 20 uur vanuit Dover groen licht krijgt dat de zee te doen is, zouden ze nog een chauffeur moeten vinden die hen naar Londen voert en dan meevolgt tot in Parijs. Liefhebbers?? 

Tramgeleiding (en tram?) ondergronds?

De kustburgemeesters vragen aan De Lijn of het mogelijk is om de elektrische leidingen van de kusttram ondergronds te leggen. “De kabels ontsieren het zicht”, zeggen ze. Bij een dergelijk systeem worden telkens korte trajecten van stroom voorzien, precies waar het tramstel zich op dat moment bevindt. Dat gebeurt onder meer al in Bordeaux. In Zeebrugge is men echter voorstander om de hele tramlijn vanaf de Môle tot in Heist-West onder de grond te laten verdwijnen. Momenteel is de tram namelijk het grootste obstakel dat de vlotte ontsluiting van onze kusthaven in de weg staat. 

Een ‘must’ op de Britse tv

BBC One start zondagavond om 22u Belgische tijd met de uitzending van de tiendelige historische dramaserie 'The White Queen'. Die reeks werd volledig in Vlaanderen opgenomen. Brugge was de voornaamste locatie. Er spelen ook een aantal Vlaamse acteurs mee, zoals Veerle Baetens en Jurgen Delnaet, mee. Ook Eén zal de reeks op een latere datum uitzenden. De reeks is gebaseerd op 'The Cousin's War', de bestseller van Philippa Gregory die bij ons verkrijgbaar is als 'De Rozenkoningin', en vertelt het verhaal van drie sterke vrouwen uit de Britse geschiedenis die gedreven worden door macht. Achtergrond van het verhaal is de Rozenoorlog, waarbij twee adellijke huizen, het Huis van Lancaster en het Huis van York, in de 15de eeuw de Engelse troon betwistten.

Nog meer leuks op de Britse TV


Ook vanavond (donderdag) valt er interessants te beleven op de Britse tv. Om 21u (Belgische tijd) op BBC2, een aflevering van het natuurprogramma Springwatch. Een uur later, eveneens op BBC2 “Horizon: The secret life of cats” (als je wil weten wat je kat zo allemaal in het geniep uitspookt). Om 23u kunnen fans van Sheldon Cooper en C° op E4+1 kijken naar een documentaire over “The Big Bang Theory”, bazinga!

Reeds 3000 inschrijvingen voor Vakantieplus!

Vorige week vrijdag zijn in Knokke-Heist de online inschrijvingen gestart van de Vakantieplus stages. Ondanks de massale respons verliep de verwerking van de elektronische aanvragen  zonder al te veel technische problemen. Het eerste uur noteerden de medewerkers van Jeugdcultuur 1300 reservaties. Momenteel staat de teller al op 3.000 inschrijvingen!  Door het ruime aanbod van de stages zijn er gelukkig nog altijd plaatsen beschikbaar. Zie brochure Jeugdvakanties zomer 2013 Dus wees snel en schrijf je in voor een super-leuke, coole stage. Vergeet niet dat je de stages ook altijd kan combineren met de Speelpleinen.


Voor meer info: Jeugdcentrum De Marge, tel. 050 630 800 - http://jeugd.knokke-heist.be

Pladijs weer vis van het jaar

De pladijs is door de Vlaamse visserijsector en het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) uitgeroepen tot de Vis van het Jaar 2013. Met de actie, die zijn 25ste editie beleeft, willen de initiatiefnemers de consument bewust maken van het rijke visaanbod in België en hem aanzetten meer te variëren in zijn visaankopen. Soms gaat het om een vrij onbekende vissoort, soms –zoals nu- betreft het een vis die best wat meer op het menu mag staan. Dat is nodig, want als we vis eten, is dat meestal kabeljauw of tong. We durven te weinig experimenteren. Pladijs is niet alleen heel lekker, het is ook een vrij goedkope vis. Ook in 1990, 1998, 2001 en 2011 was pladijs of schol al Vis van het Jaar.

Drie ‘Musketiers” voor het goede doel

De drie musketiers (Frederic De Coster, Nicolas Koentges en Pedro Van Landschoot) van de dienst Kine van het Ter Linden ziekenhuis in Knokke (AZ Zeno) zitten niet om een stunt verlegen.  Zo hebben ze de laatste Canadese Bevrijdingsmars in volledige outfit uitgewandeld.  Nu waren ze op zoek naar een nieuwe uitdaging die ze graag wilden koppelen aan het goede doel.  Op 9 augustus gaan ze dan ook deelnemen aan de Dodentocht van Bornem.  Zo maar eventjes 100 km

Goede doel : Duchenne Parent Project

Het goede doel dat ze hieraan wilden koppelen is het Duchenne Parent Project, een organisatie van ouders van kinderen met de ziekte van Duchenne, een erfelijke vorm van spierdystrofie.  Een van de drie heeft een kindje in de familie die lijdt aan deze ziekte. 

Hoe steunen ?

De bedoeling is om zoveel mogelijk mensen en bedrijven te vinden, die hen willen sponsoren per kilometer.  De opbrengst gaat integraal naar Duchenne Parent Project.  Giften vanaf 40 euro zijn dan ook fiscaal aftrekbaar.  Elke donatie kan gestort worden op nummer BE84 7370 2218 5559 met duidelijke vermelding van dodentocht Bornem.   Hoe kan men nu helpen om hiervoor een steentje bij te dragen.  Door storten van een donatie op bovenvermeld rekeningnummer.  Sponsoring per km dit kan bij een van de drie kine musketiers of door aankoop van een button speciaal gemaakt voor dit project.  Deze zijn eveneens te koop bij een van de kine musketiers of in krantenwinkel De duinhoek en slechts voor 2 euro.  Elke vorm van steun is meer dan welkom om Sander de hoop te geven op een mooiere toekomst.

Wat is ziekte van Duchenne ?

Wat is nu de ziekte van Duchenne?  Het is een aangeboren en erfelijke vorm van spierdystrofie die voornamelijk bij jongens/mannen voorkomt.  De ziekte wordt vooroorzaakt door de afwezigheid van het eiwit dystrofine in de spiercel.  Hierdoor functioneren de spieren niet zoals het zou moeten en is er sprake van verminderde spierkracht.  De ziekte verloopt progressief en tast steeds meer spierweefsel aan zodat op de leeftijd van 12-13 jaar een rolstoel onvermijdelijk is.  Op 25 jarige leeftijd is de ziekte zo ver gevorderd dat patiënten permanent van een ademhalingsmachine afhankelijk zijn.  De aftakeling gaat echter door en uiteindelijk sterven de meeste mannen op 35 – 40 jarige leeftijd.  De ziekte is ongeneeslijk.  Gentherapeutische behandelingen worden onderzocht in muis- en mensmodellen.  Het doel hiervan is om de ziekte om te vormen in een aandoening die meer lijkt op de minder ernstige spierdystrofie van Becker.  Verder onderzoek is dus zeker nodig!


Meer info kun je vinden op hun blog http://dedriekinemusketiers.blogspot.be of bij Frederic De Coster op 0486/20.87.37.

Slechte restafvalzakken inruilen bij Horizon Net

De voorbije maanden kwamen er bij het gemeentebestuur en Horizon Net veel klachten binnen over de minderwaardige kwaliteit van de bruine restafvalzakken. Het gebruikte plastic is flinterdun, waardoor de zakken snel scheuren. Oorzaak is een palet afvalzakken in een verkeerde plasticsoort die via de hoofdverdeler in de winkels terechtkwam. De minderwaardige zakken zijn intussen zo goed als uit de handel verdwenen. Heeft u toch nog slechte zakken in uw bezit? Dan kunt u deze steeds omruilen in de afvalshop van Horizon Net op het Gemeenteplein 22. De winkel is alle werkdagen open van 9 tot 12 uur en van 13 tot 17 uur.


Voor meer info: info@horizonnet.be

Z53 officieel weer in gebruik

In de Zeebrugse vissershaven is de kotter Z53 Van Eyck officieel terug in gebruik genomen. De bokkentreiler van de Knokke-Heistse reder Steve Savels werd de voorbije maanden grondig verbouwd en van een nieuwe motor voorzien bij Machinefabriek Padmos in Stellendam.  Het bedrijf Joël Snauwaert uit Zeebrugge zorgde verder met de ‘ecoroll-beams’ voor een brandstofbesparing van 400 tot 500 liter per etmaal. Snauwaert repareerde ook de gieken en leverde nieuwe stortbakken, rollen en schijven. Verder kwam er een fraaie loopbrug om op een veilige manier op en van het achterdek te stappen. Werken op het schip werd aldus een stuk veiliger gemaakt. De voorbije weken werden met succes de eerste proefvisserijen uitgevoerd. Het hele verhaal over de hermotorisering van de Z53 kun je HIER lezen.

Club Med Zandkastelenwedstrijd in Knokke-Heist

Dat mag je alvast noteren voor woensdag 14 augustus vanaf 14 uur in de River Woods Beach Club. Jaarlijks wordt in Knokke-Zoute de Zandkastelenwedstrijd georganiseerd, een vaste waarde tijdens het vakantieseizoen aan de kust waarbij klein en groot zich helemaal kunnen uitleven. Voor het tweede jaar op rij zet Club Med als hoofdsponsor de schouders onder dit evenement, met de toepasselijke naam Club Med Challenge. Het doel van de meer dan 600 zandkasteelbouwers is om in team een zandkasteel te bouwen dat het langst weerstaat aan de opkomende zee. De opbrengst van de Club Med Challenge Zandkastelenwedstrijd gaat naar het goede doel Smiles.

Zandkastelenwedstrijd: zomerse traditie in Knokke-Heist

Al meer dan 30 jaar lang slaan Brussels Club en River Woods Beach Club jaarlijks de handen in elkaar om de grote Zandkastelenwedstrijd te organiseren in Knokke-Zoute. Dit jaar wordt het evenement voor de tweede keer gesponsord door upscale vakantiespecialist Club Med, vandaar de de toepasselijke naam Club Med Challenge. Op 14 augustus zullen er tijdens de Club Med Challenge Zandkastelenwedstrijd meer dan 600 deelnemers zich in team verenigen om het beste zandkasteel te bouwen. Het kasteel dat het langst weerstaat aan de opkomende zee, wint de Club Med Challenge!

Steun aan goede doel

De opbrengst van de Club Med Challenge Zandkastelenwedstrijd gaat dit jaar integraal naar het goede doel Smiles: Smiles, opgericht in 1999 door Monique Kuborn, is een organisatie die zich inzet voor kinderen besmet met HIV verbonden aan de afdeling Pediatrie in het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel. Dankzij de steun van Smiles wordt tegemoet gekomen aan de noden van deze kinderen, zowel wat de dagelijkse activiteiten betreft als financiële steun voor wetenschappelijk onderzoek en medisch materiaal.  


Inschrijvingen: vanaf 1 augustus aan de River Woods Beach Club 

Only White Party: witter dan wit…

Op 15 juni om 22 uur zal het Casino Knokke voor het vijfde jaar op rij haar wit gewaad aantrekken om Only White, een van de meest spraakmakende party's van het jaar, te ontvangen. Tijdens de laatste editie van Only White wentelden meer dan 1.800 VIP-gasten zich in een overvloed van witte luxe, beleefden ze enkele buitenissige optredens. En na het feest genoten ze van een zalige nachtrust in één van de hotels in Knokke.

WIT is de kleur van parels en kristallen, sneeuw en suiker, puurheid en magie..... en ook van elegant feesten. Stel u voor:  het Casino Knokke in een strak wit interieur. In deze oase van wit bewegen zich BV's, influentials en andere trendy people in witte dresscode, nippend van een glaasje champagne, slurpend van verse oesters, een lepeltje kaviaar binnen handbereik,...
  

Voor meer info: www.onlywhite.be

12.6.13

Op 30 juni infomarkt over nieuwe A11

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist organiseert op zondag 30 juni een grote infomarkt over de nieuwe autosnelweg A11. Dat gebeurt in Westkapelle in samenwerking met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), de Vlaamse Landmaatschappij, de stad Damme en Zeebrugge Open.  Iedereen is tussen 13 en 17 uur welkom in hal 6 van het nieuwe bedrijfsverzamelgebouw in bedrijvenpark ’t Walletje. Aan de hand van 3D-voorstellingen, videomateriaal, maquettes en overzichtelijke plannen geeft de infomarkt een duidelijk beeld hoe de nieuwe situatie er zal uitzien. Bij diverse deskundigen krijgt u een concreet antwoord op al uw vragen. 

Havenverkeer scheiden van toeristisch en lokaal verkeer
De A11 is een nieuwe autosnelweg tussen Brugge (De Blauwe Toren) en Knokke-Heist over een afstand van 12 km. De nieuwe autosnelweg met 2 x 2 rijstroken (inclusief middenberm en pechstroken) zorgt voor een betere verbinding tussen de haven van Zeebrugge en het hinterland. Door het havenverkeer te scheiden van het lokale verkeer wordt ook de verkeersveiligheid en de leefbaarheid van onze regio vergroot.

Landschappelijke inpassing
De aanleg van de A11 gaat gepaard met veel aandacht voor een goede omgevingskwaliteit met respect voor het open polderlandschap. Landschappelijke integratie staat centraal. Een passende landinrichting voorziet visuele buffers en compensatie voor verdwenen landschaps- en natuurwaarden. Zo zullen er onder andere geen lichten en vangrails langs de snelweg staan en worden op heel wat plaatsen bomen aangeplant. In de projectzone Dudzelestraat-Oostkerkestraat zal men in de middenberm zelfs een waterlandschap inwerken. Er zijn ook geluidswerende maatregelen voorzien op verschillende plaatsen waar de A11 voor geluidsoverlast zal zorgen (geluidsschermen, ‘stil’ asfalt, geluidswering aan de huizen zelf in open polders). 

3 zones in Knokke-Heist
In totaal zijn er 6 projectzones waar de werkzaamheden tegelijk zullen starten. Per zone zal men wel in verschillende fases werken. Drie van die zones liggen op het grondgebied Knokke-Heist. De werkzaamheden starten normaal eind dit jaar en zullen 4  jaar duren. Op de infomarkt kunt u via gedetailleerde plannen een goed overzicht krijgen van de werkzones en –fases. Maar u krijgt er ook een goed beeld van hoe de tunnels onder de Dudzelestraat en Oostkerkestraat er zullen uitzien of hoe de Natiënlaan wordt aangesloten op de A11.

Openbaar onderzoek

Van 17 juni tot 15 augustus loopt een openbaar onderzoek over de aanleg van de nieuwe autosnelweg A11 op het grondgebied van Brugge, Damme en Knokke-Heist. Iedereen kan in die periode de plannen in het stadhuis Knokke bekijken bij de afdeling Stadsontwikkeling (enkel van maandag tot vrijdag in de voormiddag van 8.30 tot 12 uur).

Knokke-Heist in de geest van Oranje

Zopas werd in Knokke-Heist met succes de Gewestdag gehouden van de West-Vlaamse Orde van den Prince. De orde heeft tot doel de studie, de beleving en de uitbouw van de Nederlandse aard, in vriendschap en tolerantie naar Willem van Oranje's geest. De Orde telt ongeveer 3000 leden in Nederland en Vlaanderen.  De bijeenkomst van de West-Vlaamse afdelingen werd georganiseerd door de afdeling 't Zwin, die zelf bestaat uit ongeveer 50% Belgische en 50% Nederlandse (Zeeuws-)Vlamingen.

De 175 deelnemers, die kort na de middag in het Cultuurcentrum Scharpoord verzamelden, konden niet alleen eerst ter plaatse de tentoonstelling World Press Photo bewonderen, maar nadien ook in verschillende groepen, met deskundige begeleiding, uitzwermen naar het For Freedom Museum en de Molen van Callant in Ramskapelle of naar het "vissersdorp" Heist met zijn Sincfala Museum, de beeldenroute van de openbare kunstwerken in Knokke-Heist volgen, de architectuur van Het Zoute bestuderen , " de grootste wereldhaven van rollend materiaal" Zeebrugge bezoeken, of een fietstocht naar de Zeeuwse polders maken.

Als de deelnemers, moe maar gelukkig, rond 17u naar Scharpoord tergkeerden, konden ze daar naar een boeiend panelgesprek luisteren over Taal, Toerisme en Gastvrijheid, met als deelnemers Vice-Minister-President van de Vlaamse Regering Geert Bourgeois (die ook bevoegd is voor Toerisme), de Taalkundige Prof. em. dr. Jos. Wilmots van de Universiteit Hasselt, Mevrouw Nynke van der Ploeg, Directeur VVV Zeeuws-Vlaanderen, en haar Vlaamse tegenhanger Stefaan Gheysen, Afgevaardigd-Bestuurder van Westtoer. Items die aan de orde kwamen, waren o.m. het belang van standaard-Nederlands voor het toerisme (" een kwestie van beleefdheid, respect en hoffelijkheid"), de noodzaak van meertaligheid (" we moeten weer meer aandacht gaan besteden aan de kennis van Frans en Duits"), en de vraag of de Vlamingen hun anti-Frans complex hebben afgelegd (" ja, de jongeren leven gewoon meer en meer cpmplexloos als zelfbewuste Vlamingen".) De Vlamingen moeten wel nog serieuze inspanningen doen om hun imago in het buitenland te verbeteren. Met die waarschuwing eindigde het debat.

De Gewestdag, die bijzonder stijlvol verlopen is, werd besloten met een gezellig avondmaal in Ter Mude, pal op de grens van Vlaanderen en Nederland. In Amicitia et Tolerantia, in Oranje's geest dus.

Club Brugge bereidt nieuw voetbalseizoen voor in Knokke-Heist

Na een welverdiende vakantie, komt de A-kern van FC Brugge van 18 juni tot 26 juli naar Knokke-Heist om zich voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Op vrijdagavond 28 juni om 19 uur speelt KFC Heist in stadion De Taeye in het kader van de Belfius Zomertour 2013 een vriendschappelijke wedstrijd tegen het fanionteam van Blauw Zwart. De toegang bedraagt 10 EUR voor een staanplaats, 12 EUR voor een comfortabel zitje. Kinderen onder de 12 jaar mogen gratis binnen. Voorverkoop in café Albatros, Café Oosthoek, Café tussen Land en Zee, bij Jimmy in de Dorpsstraat Westkapelle en de Yssi’s in Knokke.

Zomerstages in sportcentrum Molenhoek Westkapelle en Manchester
De Clubspelers  en hun entourage verlaten dus voor een tijdje het vertrouwde Jan Breydelstadion en palmen het sportcentrum Molenhoek in Westkapelle in om er in de rustige polders te trainen.  Op dinsdag 18 juni vanaf 10.30 uur start de eerste training van Blauw-Zwart. Wellicht zal coach Juan Carlos Garrido ook op het strand en in de duinen van Knokke-Heist jodiumrijke conditietrainingen en teambuildingsessies inlassen. Alleen van 8 juli tot en met 17 juli vertrekken de jongens van Blauw-Zwart eventjes op buitenlandse stage naar Manchester.  

Planning eerste week sportcentrum Molenhoek:

Dinsdag 18 juni:
10.30 – 12.00 Training
15.30 – 17.00 Training

Woensdag 19 juni:
8.30 – 9.30 Training
11.00 – 12.30 Training
16.30 – 18.00 Training

Donderdag 20 juni:
10.30 – 12.00 Training
15.30 – 17.00 Training

Vrijdag 21 juni:
8.30 – 9.30 Training
11.00 – 12.30 Training
16.30 – 18.00 Training

Zaterdag 22 juni:
10.30 – 11.30

18.00 Wedstrijd ST Wetteren- Club Brugge

Sportevenementen in aantocht

Binnenkort staan in onze oostkustregio weer twee belangrijke sportevenementen op het programma. Eerst is er op zaterdag 6 juli de Immo Cauwe Zwemloop Sluis. Er is keuze uit 3 afstanden:
100 m / 1000 m (vanaf 10 jaar)
250 m / 2500 m (vanaf 12 jaar)
750 m / 7500 m (vanaf 16 jaar)
Daginschrijvingen mogelijk.  Klik hier voor meer info en om in te schrijven.

Dan op vrijdag 19 juli: de Carrefour Strandloop Knokke, met keuze uit 3 afstanden: 2 km, 5 km of 10 km. Voorinschrijving tot en met maandag 15 juli - daginschrijving mogelijk vanaf 18.00 uur.  Klik hier voor meer info en om in te schrijven.


Neem in 2013 deel aan minimum 5 sportevents (mede) georganiseerd door de vzw Stedelijk Sportcentrum Knokke-Heist en ontvang eind januari 2014 een getrouwheidspremie gelijk aan de helft van het door u betaalde inschrijvingsgeld. Op deze wijze wordt uw engagement om op een sportieve manier in uw gezondheid te investeren ook nog eens financieel beloond. Wie aan alle 10 de sportevents deelneemt, krijgt het totale betaalde inschrijvingsgeld terug. Investeer nu in een gezonde, sportieve way of life. 

Openbaar onderzoek RUP Hotels tweede fase

Op 31 mei heeft de gemeenteraad van Knokke-Heist het Ontwerp Ruimtelijke UitvoeringsPlan (RUP) Hotels tweede fase voorlopig vastgesteld. Het plan voorziet de mogelijkheid om op de site van de voormalige camping St.-Michel in de Kalvekeetdijk een hotel in te planten. Industrie Hotelière heeft alvast de ambitie om op deze site in de nabijheid van het nieuwe AZ Zeno een Ibishotel te bouwen. Het resorthotel mikt niet alleen op de overnachting van de bezoekers maar biedt hen een totaalpakket aan waarbij heel veel aandacht besteed wordt aan het verblijven en ontspannen tijdens de dag- en avonduren. 


Binnenkort start een openbaar onderzoek gedurende 60 dagen. Volgens de dienst MER geeft het plan alvast geen aanleiding tot aanzienlijke milieugevolgen en is de opmaak van een Plan MER niet noodzakelijk. Simultaan worden nu ook adviezen gevraagd bij de Deputatie van West-Vlaanderen en Ruimte Vlaanderen. Na afloop van het openbaar onderzoek wordt het dossier voorgelegd aan de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (GECORO) en vervolgens aan de gemeenteraad voor definitieve vaststelling. De Deputatie beslist binnen de twee maanden na ontvangst van het ontwerp.   

Keuvelhoekschool pakt uit met slaapklas

Bij de Keuvelhoekschool in Knokke maken ze al plannen voor het volgend schooljaar. Dat heeft te maken met het feit dat steeds meer kleuters een hele dag op school blijven.  Dat betekent voor sommigen onder hen een bijzonder lange dag. Een hazenslaapje over de middag kan dan soms wonderen doen. Daarom gaat de school vanaf september,  in de klas van juf Inge (geel) een slaapklasje bouwen. Maximaal 10 kindjes kunnen dan, rond de middag een uiltje vangen. 

Gouden huwelijksjubileum voor echtpaar Strubbe-Brouns

Jacques Strubbe en Mariette Brouns huwden op 7 juni 1963 in Heist. Het feest voor hun gouden huwelijksjubileum vond plaats op 8 juni in Grand Café au Lilas Blanc. Ze kregen er een boeket bloemen en Senseo-toestel uit handen van het gemeentebestuur.

Jacques is geboren in Brugge op 8 maart 1940 in een gezin met drie kinderen. Zijn vader was buschauffeur en werkte bij de Lijn. Het gezin woonde in Brugge en Jacques bracht daar zijn jeugd en schoolloopbaan door. Na zijn schoolperiode werkte hij een jaar lang bij Chantier Navals de Bruges. Dit is een bedrijf dat schepen voorzag van buizen. Daarna ging hij aan de slag bij een verwarmingsfirma. Hij vervulde zijn legerdienst gedurende een jaar bij het varend personeel van de marine. Daarna startte hij bij Ebes, waar hij een loopbaan van 30 jaar lang uitbouwde en vervolgens met vervroegd pensioen ging.

Mariette zag het levenslicht in Brugge op 24 september 1941. Ook zij groeide op in een gezin met drie kinderen in Brugge (Sint-Pieters). Haar vader was glaskeurder. Toen Mariette 13 jaar oud was, verhuisde het gezin naar Heist. Na haar schoolperiode stond Mariette haar gezin thuis bij. Na haar huwelijk werd ze huisvrouw.

Het echtpaar heeft één zoon, Thierry, en één kleindochter, Maryska. Thierry werkt bij het gemeentebestuur van Knokke-Heist.


Jacques en Mariette gaan al 45 jaar lang kamperen. Ze hebben een standplaats aan de Kemmelberg en doen mee aan allerlei activiteiten op de camping zoals vissen. Mariette is ook nog prinses carnaval geweest en Jacques was op zijn beurt secretaris van De Bierlippen. Jacques deed vroeger aan atletiek, fietste geregeld en speelde ook voetbal. Vandaag gaat het koppel nog regelmatig samen fietsen.

Hoog bezoek in Zeebrugge

Voor de haven van Zeebrugge is het alvast een drukke week. Zopas werd een delegatie van de Chinese haven van Ningbo rondgeleid. Dat was ook het geval met Paula Wilson, de ambassadeur van Nieuw-Zeeland in ons land. Eerder had mevrouw Wilson het over het belang van de Port of Zeebrugge voor haar vaderland. Ze noemde onze kusthaven de toegangspoort naar de Europese Unie. Nieuw-Zeeland voert naast kiwi’s en ander fruit ook lamsvlees, wildbraad, kaas en boter uit naar ons land, evenals wol voor de tapijtindustrie. Donderdag is een delegatie uit Honduras te gast in Zeebrugge. Dat is trouwens ook het geval met het grootste cruiseschip ter wereld, de “Independence of the Seas” van Royal Carribean.


Foto: vlnr: (Operations Manager Europe, Zespri), David Dewar (2nd Secretary Trade & Economy), Bert Barmans (General Manager Europe, Zespri Group), Ambassador Paula Wilson, Joachim Coens (CEO Port of Zeebrugge), Johan Claes (General Director Sea-Invest)

Wegwerkzaamheden in de Noordstraat

In opdracht van Eandis worden vanaf vrijdag 14 juni wegwerkzaamheden uitgevoerd in de Noordstraat in Heist.  Hierbij wordt de rijweg ter hoogte van de Knokkestraat opgebroken voor het uitvoeren van sleufwerken. De Noordstraat zal om die reden afgesloten zijn voor het verkeer vanaf vrijdag 14 tot vrijdag 21 juni.  Er zal enkel nog  plaatselijk verkeer toegelaten zijn vanaf de Pannenstraat tot aan de werken.  In de Noordstraat zal er ook een parkeerverbod gelden vanaf huisnummer 2 tot aan huisnummer 20.

11.6.13

Bejaarde fietser kwam om het leven

In Damme is vanmiddag een bejaarde fietser uit Knokke-Heist om het leven gekomen bij het oversteken van de Koolkerkesteenweg. De man werd aangereden door een auto en overleed ter plaatste. Het ongeval gebeurde op het kruispunt met de Dammesteenweg. De auto kon de fietser van 86 niet meer ontwijken. De chauffeur, een vrouw van 43 uit Brugge, zegt alvast niet te snel gereden te hebben. Een verkeersdeskundige heeft een onderzoek ingesteld. De Koolkerkesteenweg bleef een tijd lang in beide richtingen afgesloten voor alle verkeer.

Kneistiradio in de lucht met proefuitzending

Na ruim 22 jaar heeft Radio Paradijs in Knokke-Heist dinsdagmorgen 11 juni om 11u de vertrouwde FM-frequentie vaarwel gezegd. De muziek van de omroep blijft echter verder wereldwijd te horen via de internetstream en de tune-in radio app op alle smartphones. Na nog wat extra lijnproblemen kon dan eindelijk dinsdagmiddag om 13.40u op de 105.1 MHz de programmering van start gegaan van Kneistiradio.  Het gaat voorlopig om proefuitzendingen. Er zijn dus af en toe nog wat onderbrekingen. 

Het was om 19u op 26 oktober 1990 dat in Knokke-Heist de lokale omroep Radio Paradijs begon uit te zenden.  Meer dan 20 jaar later is de wereld echter fors veranderd, vooral ook het persoonlijk beleven van muziek en het afstemmen op informatie.  Iedereen boort tegenwoordig met hulp van de nieuwe media z’n eigen niche aan, stelt z’n eigen muziekmenu samen en bekijkt enkel het nieuws dat hem of haar interesseert. Een nieuwe tijd is aangebroken, een tijd van internetomroepen en digitale nieuwsverschaffing. Dat is de koers die door Paradijs wordt ingeslagen. De vzw Reformat gaat nu radio maken als onderdeel van de groep achter de Kneistikrant. De studio werd ingericht in de Graaf d’Ursellaan in Heist. Volgens de nieuwe uitbaters zal het gaan om een station met een Adult Contemporary format gericht op een doelpubliek tussen de 20 en 54 jaar. 

Banketbakkerij Lucas wordt “ Atelier Lucas “

Luc Devriese (Bakkerij Lucas) en Yoko Vincke zijn in de Koninginnelaan in Knokke gestart met een  gloednieuwe banketbakkerij onder de naam “Atelier Lucas”.  Net zoals voorheen, is er weer één ontzettend  groot kenmerk dat in het oog springt, met name de zorg voor kwaliteit.


Luc startte de zaak in 1988 en zit dus reeds meer dan 25 jaar met zijn artistieke bakkershanden in de bloem. Zijn specialiteiten zijn tot ver in het binnenland gekend, geen toerist in de badstad Knokke-Heist die de bekende Lucas- koffiekoeken , -brood en -patisserie nog niet geproefd heeft. Luc is een self-made man die verschillende stages bij toppatissiers in Damme en Gent doorliep en  zich meester maakte van de finesses van de edele bakkerskunst tijdens  vele seminaries in het buitenland.  Alles maar dan ook letterlijk alles, wordt in huis bereid. Inderdaad het bakkersatelier ligt vlak achter het winkelgedeelte zodat Yoko en Luc, een continue controle hebben over al het lekkers dat uit de ovens rolt. Het 10-koppige Team staat garant voor een vlotte en vriendelijke bediening.

Foto: Danny Jones

Homejackers veroordeeld

Een 52-jarige vrouw is maandag door de strafrechter in Brugge veroordeeld tot vijf jaar celstraf, waarvan 37 maanden effectief, voor haar betrokkenheid bij een homejacking op een gezin bij wie ze als poetsvrouw werkte. In de nacht van 5 op 6 maart 2010 begaven Guido P. (53) uit Knokke-Heist en een 47-jarige Spanjaard zich naar een woning in het Madeliefjespad in Knokke-Heist. Toen de mannelijke bewoner opendeed, werd hij gedwongen om de sleutels van de kluis te geven. Hij werd opgesloten op het toilet en de daders gingen er vandoor met een grote hoeveelheid juwelen en geld. Met zijn gsm kon het slachtoffer zijn afwezige echtgenote verwittigen. Toen Guido P. een Brugse cocaïnedealer vroeg om de gestolen juwelen door te verkopen, vielen de homejackers door de mand. De gsm van de dealer werd immers afgeluisterd in het kader van een drugsonderzoek. Verder onderzoek wees uit dat de poetsvrouw Tania C. onder één hoedje speelde met de homejackers, die net als haar vijf jaar cel kregen, waarvan een deel voorwaardelijk. De dealer werd samen met een kompaan uit Knokke-Heist veroordeeld tot een zware werkstraf. Tania C. werd in 2004 en 2005 ten onrechte verdacht van een reeks brandstichtingen in het wooncomplex De Buze in Knokke-Heist. De 52-jarige Yasmine De Baene werd in maart schuldig bevonden aan die brandstichtingen.

RR Interieur nu ook vertegenwoordigd in de Lippenslaan

Sylvie en Rik Ruebens openden zonet een nieuwe interieurszaak in de Lippenslaan te Knokke.. Een historische locatie voor menig  Knokke-Heistenaar, want de tachtigers kwamen ten huize Pyck hun eerste danspassen zetten voor, tijdens en na  W0-II en de zestigers, sleten menige zaterdag- of zondagnamiddag in de aldaar,  nadien gekende,  “Cinema Minerva”.

RR Ruebens  sinds 2000 gevestigd in de Natiënlaan  te Knokke-Heist is specialist  en trendsetter in de hedendaagse Interieurinrichting. Samen met de nieuwe vestiging stellen Sylvie, afkomstig uit Diksmuide en Rik, geboren te Kaprijke ,  momenteel 25  personeelsleden te werk.  Een gans RR-team van binnenhuisarchitecten en ontwerpers staan steeds tot uw dienst. De ruime toonzaal geeft je een goede kijk hoe je op zeer rationele wijze een modern interieur  functioneel , kwalitatief en toch budgetvriendelijk kan inrichten. De stijl van de meubelen  varieert van eigentijds Scandinavisch  naar  puur Italiaans. "Een openbaring voor het oog", aldus Economieraadvoorzitter Anne Vervarcke. En zij kan het weten want heeft jaren ervaring in de branche als zaakvoerster van Vervarcke Interieur.

De Raad voor de Lokale Economie Knokke-Heist, vertegenwoordigd door zoneverantwoordelijken Hilde Van Belleghem (Slagerij Van Dycke) , Dirk Overstraete (Continental Tours) en Voorzitter Anne Vervarcke-Pattyn  mochten het echtpaar Ruebens in de bloemetjes zetten en verwelkomen in hartje Knokke.

RR Ruebens , Lippenslaan 86 , Knokke-Heist  is dagelijks open van 10 tot 18 uur,
‘s zondags van 13 tot 18 uur. Men kan steeds telefonisch een afspraak maken op 050 .622 733.Sluitingsdag : woensdag.

Foto: Danny Jones. Op de foto van links naar rechts D. Overstraete,Voorzitter Anne Vervarcke, Sylvie Ruebens Hilde Van Belleghem

Platina huwelijksjubileum voor echtpaar Kremer-Descourouez

Zopas vierden Marcel Kremer en Martine Descourouez hun platina huwelijksjubileum. Dit wil zeggen dat het echtpaar intussen al maar liefst 70 jaar gehuwd door het leven gaat. Het koppel gaf op zaterdag 8 juni een groot feest in restaurant P’tit Chef in de Lippenslaan. Ook het gemeentebestuur was van de partij en overhandigde Marcel en Martine een Senseo-machine. Ook kregen ze een gepersonaliseerde tinnen schaal vanwege de koning.

Marcel Kremer werd geboren in Brugge op 7 september 1923 als enig kind. Het gezin woonde in Knokke waar Marcel zijn jeugd doorbracht en ook school liep. Zijn vader was bediende en werkte op het einde van zijn loopbaan nog 17 jaar lang als bediende bij het gemeentebestuur. Na zijn schoolperiode werd Marcel weggevoerd naar Duitsland, waar hij twee jaar moest verblijven. Na de oorlog hielp hij eerst mee aan de wederopbouw van het interieur van een hotel. Daarna ging hij aan de slag in het Esso-station op het Burgemeester Frans Desmidtplein. In 1952 startte hij bij Volkswagen in Brugge, waar hij als bediende nog een carrière van 25 jaar lang opbouwde en daarna op pensioen ging.

Martine Descourouez werd geboren in Leopoldstad in Belgisch Kongo op 10 maart 1924. Ook zij was enig kind. Toen ze drie maanden oud was verhuisde haar gezin naar Veurne en ging later nog in Adinkerke en De Panne wonen. Haar vader was douanier. In 1945 verhuisde het gezin opnieuw en vestigde zich in Westkapelle. Tijdens de oorlog werkte Martine zes maanden bij het gemeentebestuur en was daarna nog drie maanden actief bij Volkswagen in Brugge. Daarna nam ze de taak van huisvrouw op zich.

Het echtpaar kreeg twee zonen, die hen intussen al vijf kleinkinderen en drie achterkleinkinderen schonken. Zoon Jacques is gehuwd en woont in Duitsland. Hij is vader van drie kinderen. Zoon Michel is gehuwd met Azzara en werkt bij De Post. Het koppel woont in Gent en heeft twee kinderen: Nathalie en Nadia. Nathalie is op haar beurt intussen moeder van de tweeling Rob en Arne. Nadia kreeg een zoon: Joery.


Marcel heeft in zijn leven vaak en graag geknutseld en heeft een passie voor fotografie. Martine stond hem daarin bij. Het paar volgde ook samen een cursus fotografie. Martine zit dan weer graag met haar neus in de boeken. Het echtpaar is lid van Volksontwikkeling en tevens steunend lid van de Koninklijke Ceciliaharmonie.

Groen Knokke-Heist start petitie rond toekomst De Raan

Groen Knokke-Heist wenst de publieke functie van De Raan in Heist te behouden en verder uit te bouwen. Dat werd bekend gemaakt in een zeer uitgebreid schrijven. Groen wenst hierbij rekening te houden met de behoeftes van de lokale bevolking, zoals de vele jonge gezinnen met kinderen en de senioren.

Op diverse gemeenteraden de afgelopen maanden kwam de toekomst van het openluchtzwembad De Raan te Heist ter sprake. Dit openluchtzwembad werd immers definitief gesloten en het is voor de bevolking onduidelijk wat er met de site zal gebeuren. Het schepencollege heeft blijkbaar de intentie om het RUP (Ruimtelijk Uitvoering Plan) van De Raan aan te passen. De huidige bestemming van het RUP staat verwoord als “dagrecreatie”. Onder die noemer vallen activiteiten zoals openluchtzwembad, speelplein,… Het college zou de bestemming van het RUP willen omvormen tot “verblijfsrecreatie” !! Bij verblijfsrecreatie komen hoogbouw, luxehotels, appartementen, etc… om de hoek loeren! Omwille van diverse redenen wenst Groen Knokke-Heist tezamen met de buurtbewoners zich hiertegen verzetten. De wijziging van het RUP kan een precedent betekenen voor eventuele latere uitbreiding richting Duinbergen, waarbij het behoud van een waardevol stuk natuur in het gedrang
komt. Volgens het huidige Duinendecreet wenst de Vlaamse overheid onze kustduinen maximaal te beschermen, omwille van hun ecologische en beschermende waarde voor het hinterland. De bouw van hotels, hoogbouw,… gaat regelrecht in tegen deze doelstelling. Extra hoogbouw op deze hoek is volgens Groen ongewenst. Het microklimaat in de zijstraten is nu al dermate onaangenaam, extra hoogbouw zal dit effect alleen maar versterken. De schaduw op de dijk en duinen zal verschillende ecologische,toeristische en economische gevolgen met zich meebrengen. De parkeerdruk langsheen onze kust is tijdens het hoogseizoen nu reeds een groot probleem. Extra autogenererende ontwikkelingen zoals een hotel kunnen die druk enkel maar verhogen, aldus de persmededeling van Groen Knokke-Heist. 

Groen Knokke-Heist wenst samen met de buurtbewoners de huidige bestemming te behouden, zodat in de toekomst de site kan ontwikkeld worden en perfect geïntegreerd wordt in de buurt, de duinen, het Bosje van Heist,... We denken hierbij aan zaken zoals een leerrijk speelplein, het behoud van het zwembad,... . Ook andere initiatieven moeten bespreekbaar zijn binnen de huidige bestemming van het RUP. M.a.w. de site De Raan moet een publiek domein blijven, waar in samenspraak met alle actoren, o.m. de buurt en ondernemers, naar een nieuwe bestemming kan worden gezocht, die voor iedereen aanvaardbaar is. De bestemming van het RUP kan voor Groen Knokke-Heist en de buurtbewoners perfect behouden blijven en omgetoverd worden tot een polyvalent, educatief en ontspannende site. Hiermee kan het grote gebrek aan voldoende ontspanningsmogelijkheden voor jonge gezinnen met kinderen opgevangen worden, en dat op een unieke locatie dichtbij de zee, het strand en op wandelafstand van het centrum van Heist.Die behoefte tot een ruime speelomgeving is immers zeer reëel, want vele zaken zijn de laatste jaren verdwenen onder druk van de vastgoedsector.

Om deze zaak en krachtige eis van de lokale bevolking en buurtbewoners extra kracht bij te zetten werd door Groen een petitie opgestart. Deze is te vinden via volgende link:

Ramskapelle Kermis in aantocht

Van vrijdag 5 juli tot zondag 7 juli viert Ramskapelle, de kleinste deelgemeente van Knokke-Heist op grootse wijze zijn jaarlijkse kermisdriedaagse. Willem Vermandere, Luc Caals, Guy Depré, Bassie, Luc Steeno, Laura Lynn, Christophe en Sam Gooris zorgen er voor de nodige ambiance. Dierenliefhebbers kunnen genieten van ponyrijden, een roofvogelshow, ganzenfanfare en miniatuurpaardjes. Mountainbikers kunnen zich uitleven op de spectaculaire hindernissen van de Ramskapelle Trophy. 

Mooie aanloop op vrijdag en zaterdag
Op vrijdag en zaterdag kunt u al in de sfeer komen. Willem Vermandere geeft op 5 juli een optreden in een grote tent op het dorpsplein (in samenwerking met het For Freedom Museum). Op 6 juli vindt de tweede Ramskapelle Trophy plaats: een VTT wedstrijd in diverse categorieën, voor jong en oud, op een parcours van zo’n 2 km in het dorp van Ramskapelle met kunstmatige hindernissen en een offroadlus (in samenwerking met de Wacky Racers Knokke-Heist). ’s Avonds (om 19 u.) vindt in de grote tent de ‘Prehistorie Live met Guy Depré’ plaats. Daar kunt u genieten van muziek uit de jaren ’60, ’70, ’80 en ’90.

Feestzondag vol animatie
Ramskapelle wordt die dag overigens omgetoverd tot een heus feestdorp (tussen 8 en 19 uur). Aan de Kruier komt er een kinderdorp met kermis en kunnen kinderen ook ponyrijden. Verder is er een groot springkastelendorp en is er daarnaast nog heel wat te beleven: straatanimatie, zang, ambiance met een optreden van Luc Caals, dans, percussie, clowns, de For Freedom Pipeband, circusartiesten, een grootse roofvogelshow, een ganzenfanfare, een barbecue met een optreden van Bassie (van Bassie en Adriaan), steltlopers, een rommelmarkt en nog veel meer. ’s Avonds vindt er tot slot nog het Schlagerfestival plaats met optredens van vier toppers in het genre: Luc Steeno (21.30 u.), Laura Lynn (22.30 u.), Christophe (23.30 u.) en Sam Gooris (24.30 u.).

Miniatuurpaardjes
Stal Zeewinde in Ramskapelle opent op zondag 7 juli zijn deuren voor het grote publiek tijdens het dorpsfeest Ramskapelle Feesten. U kunt er alle paardjes ontdekken, waaronder ook Fantasy, het kleinste miniatuurpaardje van Europa. Verder kunt u er terecht met al uw vragen en kunt u fokker en trainer Sander Demuynck de oren van het hoofd vragen. Ook worden er enkele toppaardjes te koop aangeboden. Laat je tot slot onderdompelen in het magische decor van Mini Horse World en ontdek het Miniature horse trainingcentrum.

Tickets

Willem Vermandere:
-       wanneer:         vrijdag 5 juli om 19 uur
-       prijs:               vvk € 20
                           aan de deur: € 22
-       waar te koop:   Museum for Freedom Ramskapelle
                             Foto Jones en Continental Tours Knokke en Heist
                             Café Vouwte en Burgerwelzijn Ramskapelle

De Prehistorie Live:
-       wanneer:         zaterdag 6 juli om 20 uur
-       prijs:               vvk € 15                
-       waar te koop:  Museum for Freedom Ramskapelle
          Café Vouwte Ramskapelle
                             Café Burgerwelzijn Ramskapelle

Barbecue met Bassie:
-       wanneer:         zondag 7 juli om 12 uur
-       prijs:               € 14, kids € 7
-       waar te koop:  in ’t schooltje

Schlagerfestival:
-       wanneer:         zondag 7 juli om 20 uur
-       prijs:               vvk € 20
                          aan de deur: € 24                
-       waar te koop:  Museum for Freedom Ramskapelle
                            Café Vouwte Ramskapelle

                            Café Burgerwelzijn Ramskapelle