9.4.10

Geen N-VA op ‘Forza Flandria’ debat van Vlaams Belang in Heist

Zondag houdt het Vlaams Belang een debat in de Heistse zaal Ravelingen onder het motto: “Waarheen met Vlaanderen?” Met het initiatief wil de partij ondermeer de grenzen aftasten van een eventuele samenwerking tussen Vlaams Belang, N-VA, LDD en Vlott. Zo’n samenwerkingsverband zou naar Italiaans voorbeeld een soort Forza Flandria moeten worden. Het Vlaams Belang zegt het echter te betreuren dat, ondanks verwoede pogingen (tot zelfs het inschakelen van voorzitter Bart De Wever toe), niemand van N-VA bereid bleek aan dit debat deel te nemen. Zegden wel hun medewerking toe: Joris Van Hauthem, Vlaams volksvertegenwoordiger, Vlaams Belang, Peter Reekmans, Vlaams volksvertegenwoordiger, Lijst Dedecker en Hugo Coveliers, Senator, Vlott. Het debat wordt in goede banen geleid door moderator Pieter Vandermoere, ondervoorzitter en waarnemend voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging.

Aperitiefdebat zondag 11 april om 11u: zaal Ravelingen, de Vrièrestraat 51 in Heist.

Heist geselecteerd voor project "innoverende straat"

De handelszone Heist werd geselecteerd voor het Unizo project innoverende straat. Met dit project wil de Unie van Zelfstandige Ondernemers de buurt commercieel aantrekkelijker maken. Voor men tot actie over gaat wordt eerst een grondige analyse uitgevoerd van de huidige commerciële toestand van de handelszone Heist. Unizo doet hiertoe beroep op de diensten en expertise van het innovatiecentrum West-Vlaanderen. Deze organisatie staat in voor het stimuleren en begeleiden van ondernemers rond innovatie. Het innovatiecentrum West-Vlaanderen is sedert een paar weken bezig met die analyse. Die gebeurt op basis van gesprekken met de gemeentelijke overheid, een aantal handelaars en gerichte bezoeken. De resultaten van de analyse worden op dinsdag 20 april toegelicht in het gemeentehuis van Heist om 19u. De bedoeling is om op basis van die analyse en een speciale techniek samen met u, handelaar in Heist, tot 3 innovatieve ideeën te komen die de buurt op commercieel vlak vooruit helpen. Één van die drie ideeën zal dan in latere fase worden gerealiseerd.


Inschrijven graag voor 17 april bij Karin Herpigny met vermelding van uw naam en brainstormsessie - Heist. Mailen kan naar lokale.economie@knokke-heist.be. Meer informatie kunt u verkrijgen bij Jitske Leroy op jitske.leroy@unizo.be.

Provinciegouverneur Breyne adviseert kustgemeenten over kustrijwieltuigen

Provinciegouverneur Paul Breyne heeft vrijdag de kustburgemeesters geadviseerd over hoe men het aantal ongevallen met gocarts aanzienlijk kan verminderen. De bestaande wetgeving rond productveiligheid en de wegcode bevat volgens hem voldoende specifieke regelgeving. Die moet het de badplaatsen mogelijk maken een eigen beleid te ontwikkelen dat afgestemd is op het specifieke karakter van de gemeente. Provinciegouverneur Breyne spoort de kustburgemeesters aan om reeds vanaf dit toeristisch seizoen initiatieven te nemen. Zo stelt de gouverneur voor om sensibiliseringsacties te organiseren, gericht op toeristen, verhuurders van kustrijwieltuigen en kustbewoners. Bestuurders kunnen er op gewezen worden dat de verkeersregels ook voor hen van toepassing zijn. Zo mag de bestuurder van een kustrijwieltuig geen fietsers en voetgangers in gevaar brengen en geldt er absolute voorrang van de kusttram op alle andere weggebruikers. Het afficheren van aantrekkelijke parcours voor kustrijwieltuigen kan de attractiviteit en de veiligheid verhogen. De kustrijwieltuigen zelf kunnen ook technisch veiliger gemaakt worden. De Economische Inspectie en Consumentenzaken kan de producenten ertoe dwingen de gocarts veiliger te maken. Ook de verhuurders zelf dienen na te gaan of het materiaal veilig is.

Als blijkt dat een kustrijwieltuig om welke reden dan ook niet veilig is, kan klacht worden ingediend bij het centraal meldpunt voor producten van de Federale Overheidsdienst Economie via info.consumentenproducten@economie.fgov.be of 02 277 92 78.

Godetia weer thuis na Afrika-missie

Het commando- en logistiek steunschip Godetia is weer afgemeerd in de thuishaven. Vrijdagmorgen voer het schip na twee maanden opdrachten in West- en Centraal Afrika de marinebasis weer binnen. Het vaartuig legde ruim 11.300 nautische mijl af en de bemanning ontscheepte meer dan 35 ton hulpgoederen in diverse Afrikaanse landen. In het kader van het programma 'African Partnership Station' werden verder 34 Afrikaanse instructeurs opgeleid. Het overdragen van kennis moet leiden tot het bestrijden van piraterij, illegale visvangst, drugs- en mensenhandel in de regio. Bij het aandoen van de diverse havens in Afrika was er bijzonder grote belangstelling vanwege de plaatselijke bevolking.

De Week van de Zee gaat in Duinkerke van start

Op 23 april gaat weer de Week van de Zee van start aan onze kust. De openingshandeling gebeurt uitzonderlijk vlak over de grens in Duinkerke. De activiteiten die georganiseerd worden door meer dan 100 partners vinden plaats aan beide kanten van de grens, van Sangatte tot Knokke-Heist. Ze gaan door van vrijdag 23 april tot zondag 9 mei. In de badstad staan onder meer bezoeken aan het Zwinstreekmuseum Sincfala op het programma. Daarnaast ook fietsen van Knokke-Heist naar Breskens, Natuurwandelingen op het strand en in diverse parken en natuurgebieden. En tenslotte is er ook het initiatief “Zwin op stelten”.


Alle ‘Week van de Zee’ evenementen in Knokke-Heist kun je HIER bekijken.

125 jaar kusttram te boek

Met de publicatie van het boek 'De Kusttram' heeft De Lijn zopas het startschot gegeven voor de viering van ‘125 jaar Kusttram’. De eerste streektramlijn aan de kust werd inderdaad in 1885 aangelegd tussen Oostende en Nieuwpoort. Aan de Oostkust is er echter minder reden tot vieren. De ontbrekende schakel tussen Blankenberge en Heist werd in 1908 in dienst genomen. En het was pas in 1912 dat de verlenging naar Het Zoute tot stand werd gebracht. Het rijk geïllustreerde boek 'De Kusttram' werpt een blik op de onstaansgeschiedenis van de tram in onze regio. In het boekwerk ook 'De Zaak Malchance': vier onvervalste speurtochten die naar de oplossing van een oud moordmysterie leiden. Deelnemers leren op die manier ook de badplaatsen beter kennen.

8.4.10

Albanese maffia heeft moordcontract op Knokke-Heistse kunsthandelaar gezet

In Knokke-Heist worden de kunstgalerij en de villa van kunsthandelaar Guy Pieters door de politie scherp in het oog gehouden. Dat is al een viertal weken het geval sedert de politie door het parket in Brugge werd ingelicht, dat een cel van de Albanese maffia in ons land een prijs gezet heeft op het hoofd van de bekende kunsthandelaar Guy Pieters uit Knokke, of zijn broer Luc. Het parket zegt zeer zeker te zijn van z’n stuk. Dat het met de beschermingsopdracht menens is, bleek woensdag alvast toen het het stil alarm in de villa van Luc Pieters per ongeluk in werking trad. Meteen stormde een tiental gewapende agenten uit Knokke-Heist naar het huis. Tegelijkertijd vertrok eenzelfde aantal interventieploegen naar het buitenverblijf van zijn broer Guy Pieters; enkele straten verder. Welke broer door de Zuid-Europese gangsters geviseerd wordt, is voor de politie niet duidelijk. Daarom wordt het zekere voor het onzekere genomen, en worden alle huizen van de familie in Sint-Martens-Latem en in Knokke extra in het oog gehouden. De beide broers hebben een stevige reputatie opgebouwd in de Belgische kunstwereld. Ze verhandelen werken van grote, gevestigde kunstenaars. Hun cliënteel vinden ze voornamelijk in mondaine middens. De 57-jarige Guy Pieters opende vorige maand nog een galerie in Parijs, bovenop zijn galerieën in Knokke, Sint-Martens-Latem en het Zuid-Franse Saint-Paul de Vence.

Samskip start nieuwe lijndienst op Teesport

Volgende week start de shortsea verscheper Samskip een nieuwe vaste verbinding tussen Zeebrugge en de Britse Noordoostkusthaven Teesport. Samskip Multimodal Container Logistics zal daartoe elke vrijdag de ‘Samskip Courier’ inzetten die ruimte biedt aan 800 standaard laadbakken. Met de aanloop in Zeebrugge wil het bedrijf het westen van ons land, noord Frankrijk en zuid Duitsland beter bedienen.

Bekendste Penzance-schilderij duur verkocht

Heistse vissersfamilies die de tweede wereldoorlog in Penzance doorbrachten zullen zich ongetwijfeld de Abbey Slip herinneren. Donderdag is het bekende schilderij "Inner Harbour -Abbey Slip" van Stanhope Alexander Forbes uit 1921 onder de hamer gegaan voor een recordprijs van £170,000. Je leest er alles over bij BBC Corwall.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist de voorbije week lees je HIER meer.

Grensoverschrijdende vlonder bij de Zwingeul?

De Lijst Babijn in de gemeenteraad van Sluis wil een grensoverschrijdende vlonder in natuurgebied Het Zwin. Dat staat in een brief aan de Scheldemondraad, een samenwerkingsverband van Zeeland, West- en Oost-Vlaanderen. Een vlonder is een houten loopplatform, meestal bij een waterpartij. Volgens de Lijst Babijn kwamen er zeven jaar geleden veel positieve reacties toen de Zwingeul tijdelijk op last van burgemeester Lippens was afgesloten wegens de olieramp met de Tricolor. Toen kon er over een dam worden gewandeld. Volgens François Babijn, fractievoorzitter van de Sluise raadspartij, is de verbinding voor wandelaars tussen Cadzand en Knokke niet meer gewaarborgd als straks de uitbreiding van het natuurgebied een feit is. "Nu kun je bij laag water nog door de geul van de ene naar de andere kant waden. Bovendien ligt er langs de Internationale dijk een veelgebruikt wandel- en fietspad." Dat verdwijnt in ieder geval: een rondje rond 't Zwin wordt straks een stuk langer. Babijn vreest dat ook de nu nog doorwaadbare plaats door een sterkere stroming lastiger te passeren wordt. Vandaar het voorstel om een verbindingsbrug te realiseren over de Zwingeul.

Uitvaartdienst Fille massaal bijgewoond in Ramskapelle

Donderdagmorgen was in Ramskapelle de kerk te klein voor de begrafenisplechtigheid van Fille. Heel wat mensen moesten buiten de kerk de dienst volgen. De 47-jarige Rudy Catrysse was vorige donderdag plots overleden. Fille werkte voor de gemeente en was onder meer bekend als wijkburgemeester in Ramskapelle en als voormalig Prins Carnaval. Hij verzorgde bij Ramskapelle kermis ook de traditionele verkoop van kleinvee aan het schettekot. Om dat in herinnering te brengen zal daar ter nagedachtenis van Fille een gedenkplaat worden opgehangen.

Dubbele woestijnmarathon op 1 dag voor Knokke-Heistenaars

De vierde étappe van de Sahara-marathon is voor de deelnemende Knokke-Heistenaars een lijdensweg geworden, met evenwel een goede afloop. De 961 resterende deelnemers kregen 2 dagen de tijd om de afstand van 82,2 km af te leggen tussen Taourirt Mouchanne en Oued El Djaid. Said Harrak en Natalie Camerlynck uit de badstad kozen er echter voor om de tocht in één keer te doorworstelen. Tijdens de dag steeg de temperatuur daarbij boven de 50 graden uit. Na 12 uur lopen slaagde Natalie er niettemin in om Said in te halen zodat ze samen naar de finish konden doorzetten. In totaal betekende dat 17u en 48 minuten aan één stuk door de woestijn stappen, waarvan 9u in volstrekte duisternis. “Het is hard”, schrijft Natalie. “Veel blaren centimeters dik, rug open met brandwonden van de rugzak, dijen waar de rugzak neerkomt ‘blauw’. En de Velcro’s van de schoenen zijn aan het begeven…” Vrijdag staat in de Marathon des Sables een rustdag geprogrammeerd. Zaterdag volgt nog een marathon en zondag wordt na een tocht van 25 km de eindmeet bereikt.

Brand in appartementsgebouw

Langs de Elizabetlaan in Knokke is woensdagavond brand uitgebroken in een appartementsgebouw. Dat gebeurde in de badkamer van een studio. Een tijd lang moest het hele gebouw ontruimd worden. Vijf personen, waaronder vier kinderen, raakten door de rook bevangen en moesten voor verzorging naar het Ter Linden ziekenhuis. Het is nog onduidelijk hoe de brand is ontstaan. De studio waar het vuur uitbrak liep zware rookschade op. Het verdiep eronder werd ernstig beschadigd door het bluswater.

7.4.10

Belgen met drugs aangehouden in Breskens

Op het Veerplein in Bresken zijn woensdagmiddag twee jongeren uit onze regio aangehouden. De twee, van 21- en 22-jaar oud, verklaarden aan de politie, dat ze in Vlissingen drugs hadden gekocht. Het ging om ca. 6 gram hennep en 3,2 gram hasj. De drugs werden in beslag genomen en de twee mannen werden overgebracht naar het politiebureau in Oostburg. Omdat ze de boete van 400 euro niet konden betalen, werden ze met een dagvaarding op zak weer in vrijheid gesteld. Ze zullen te zijner tijd voor de rechter moeten verschijnen.

Nieuwe cruiseseizoen van start in Zeebrugge

Met de komst van de P&O cruiseschepen Ventura en Oceana is de voorbije dagen in Zeebrugge het nieuwe cruiseseizoen van start gegaan. In het nieuwe seizoen worden in totaal zo’n 60 grote cruisevaartuigen verwacht in onze kusthaven. Op zondag 18 april doet de P&O Artemis Zeebrugge aan tijdens een tweedaagse tocht vanuit Southampton met toeristen die Brugge willen bezoeken. De Britse passagiers tellen er 294 pond sterling voor neer. Dat komt overeen met 336 euro.

Tweede leerjaar Keuvelhoekschool won Bibwedstrijd

In de badstad werden de kinderen van het tweede leerjaar van de Keuvelhoekschool tot winnaar van de bibliotheekwedstrijd “Kinderrecht 2010” uitgeroepen. Dat gebeurde in het kader van de Jeugdboekenweek. Aangemoedigd door Juffrouw Sibylle en meester Alexander vonden de kinderen, dat ze het recht hadden om op hun gemak een boek te kunnen lezen op het toilet. Daar maakten ze een mooie video-clip van. Als prijs krijgen ze een auteur of een illustrator op bezoek in de klas. De leerlingen van het eerste en tweede leerjaar uit de VBS Westkapelle Windekind behaalden met hun 'milieukindje' de tweede plaats. De kinderen bedachten samen met hun juffen Stephanie en Anneke een project rond het recht op zuivere lucht.

Veel Heistse paastoeristen parkeerden in Zeebrugge

Hoewel de zon het liet afweten, spreekt men aan de Oostkust toch van een druk paasweekend. In Knokke-Heist waren tijdens het verlengde weekend zowat alle hotels volzet. Ook kwamen er veel dagjesmensen naar de badstad afgezakt, maar toch minder dan verwacht. Dat had vooral te maken met het tegenvallende weer en het feit, dat pasen dit jaar vrij vroeg viel. Bij de middenstand aan de kust gaan dan ook steeds meer stemmen om de voorjaarsvakantie niet te binden aan religieuze feestdagen met een wisselende datum. In de badstad waren het vooral Nederlanders en toeristen uit Brussel en Wallonië, die voor de paasdrukte zorgden. Toch bleven het hele weekend in Heist heel wat parkeerplaatsen onbezet. Wel bleek dat veel mensen, die in Heist verbleven, hun wagen voor het weekend op Zeebrugse grondgebied gingen wegzetten, terwijl veel betalende parkeerplaatsen langs de Elizabetlaan in Heist-West ongebruikt bleven.

6.4.10

Knokke-Heist op lijst ‘grootste inkomensverschillen’

Tussen 1997 en 2007 nam de inkomensongelijkheid met 22 procent toe in Wallonië en met 24 procent in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van de Federale Overheidsdienst Economie. In Wallonië en Brussel zijn de verschillen het grootst. Volgens specialisten kan het toenemend inkomensverschil verklaard worden door het stijgende aantal eenoudergezinnen. Dat betekent meer mensen met een bescheiden inkomen. De Vlaamse gemeenten waar het verschil tussen een hoog en een laag inkomen het grootst is, zijn Sint-Genesius-Rode, Kraainem, Sint-Martens-Latem, Knokke-Heist en Schilde. De inkomens liggen dan weer het dichtst bij elkaar in Niel, Wervik, Laakdal, Opglabbeek en Overpelt. Brugge en Charleroi zijn in België het meest egalitair.

Knokke-Heistse woestijnratten gaan door hellevuur in Sahara

De niet-aflatende woestijnhitte laat ook bij de Knokke-Heistse deelnemers aan de Marathon Des Sables in Marokko z’n sporen na. Tijdens de derde etappe over 40 km tussen Jebel El Otfal en Taourirt Mouchanne leverden Natalie Camerlynck en Said Harrak samen met de 986 resterende deelnemers een ongelijke strijd tegen de zon. De eerste tien kilometer was het wandelen over vlak terrein, maar daarna werd het weer moeizaam bergachtig voor het overschrijden van de Jebel Rich Chquiref. De tocht werd omschreven als een “slingerende processie door een hellevuur”, en dat 12 uur lang. Touda Didi, de Marokkaanse winnares bij de vrouwen van vorig jaar werd door de hitte tot opgave gedwongen. De Amerikaanse kanshebber Michael Wardian liep een zonneslag op. Halverwege de tocht ging het door de uitgedroogde meerbedding van de Ma’der El Kerbir. Daar kwam de hitte niet alleen uit de hemel, doch werd ook nog eens weerkaatst door het maagdelijk wit van de meerbodem. De deelnemers trokken door een “regelrechte oven” verder naar de eindstreep. Niet te verwonderen dat ook de 37-jarige Natalie Camerlynck het zwaar te verduren kreeg. In het algemeen klassement zakte ze naar de 544ste plaats met in totaal 19u en 37 minuten op de teller. Said Harrak blijft het goed doen en klom naar de 210de plaats met in totaal 15u en 41 minuten.

Voorjaarstentoonstelling Alphonse D'Heye in Knokke-Heist

Nog tot eind deze maand loopt in de Art Gallery op de Zeedijk in Knokke (652) de voorjaarstentoonstelling van Alphonse D'Heye. D'Heye is een impressionistisch schilder en aquarellist van bloemrijke tuinen, bomen, weiden en de groene natuur. Verder heeft hij zich eveneens ontpopt als fotograaf, autodidact en kunstzinnig wereldreiziger. Alphonse D'Heye onderneemt onder meer reizen naar Indië, waarvan hij indringende beelden meebrengt. Hij genoot een opleiding grafische kunsten in Gent en is voltijds als kunstenaar werkzaam in onze buurprovincie Zeeland.

In de paasvakantie: dagelijks 14 - 18 uur
daarna elk weekend 14 - 18 uur
Foto: 'De moeilijke weg omhoog' 100 x 100 cm, olieverf op doek

Krabboen Knokke-Heist in het spoor van de kikker

De tweede excursie van de jeugdwerking van Natuurpunt afd. Knokke-Heist, Krabboen, wordt op zaterdag 10 april georganiseerd onder de veelzeggende titel ‘Kikker en co’. Tijdens deze excursie gaan de jeugdige deelnemers onder begeleiding van enkele deskundige natuurgidsen dan ook op onderzoek uit naar het leven in en rond de poelen in de Oude Hazeraspolder. Op dit ogenblik hebben zowel Bruine kikker als Gewone pad reeds in grote mate hun eitjes afgezet. En bij Kleine watersalamander zijn de mannetjes voor het ogenblik in volle paringskleur. Al de amfibieën in onze regio zijn trouwens beschermde diersoorten.

Je leest er meer over bij Activiteiten Knokke-Heist

Zeebrugge wil meer bekendheid in India

De haven van Zeebrugge heeft vanaf nu een permanente vertegenwoordiger in India. Sven De Wachter zal onze kusthaven promoten vanuit Pune. De stad noemt hij “het Detroit van India”. 'De naambekendheid van Zeebrugge in India is momenteel bijzonder klein', zegt De Wachter. 'Nochtans is de haven prima gelegen als poort naar Europa. Daar moeten we de Indiërs van overtuigen.' Sven De Wachter is een meertalige ingenieur die in 1992 afstudeerde aan de Industriële Hogeschool in Mechelen. Hij werkt in Pune voor een Belgisch-Australische management-ondersteuningsvenootschap. Eind vorige maand heeft het Zeebrugse havenbestuur in India trouwens ook een samenwerkingsakkoord ondertekend met de haven van Mumbai.

Zitdagen in Sociaal Huis Knokke-Heist

In het Sociaal Huis organiseren ook externe diensten hun maandelijkse zitdag. Op deze zitdagen kunt u bij een medewerker van deze dienst terecht voor informatie over hun uitkeringen, stand van zaken in uw dossier en eventuele beslissingen.

Momenteel vinden volgende zitdagen plaats:
PENSIOENEN: zitdag elke eerste dinsdag van de maand
RVP (Rijksdienst voor pensioenen werknemers): 9.30-12 uur
RSVZ (Rijksinstituut voor de Sociale Zekerheid der Zelfstandigen): 9.30-11.30 uur
TEGEMOETKOMINGEN AAN GEHANDICAPTEN: zitdag elke 2de vrijdag van de maand(opgelet : in april en mei gaat deze zitdag uitzonderlijk NIET door)
FOD Sociale Zekerheid (Inkomensvervangende tegemoetkoming, Integratietegemoetkoming, Tegemoetkoming Hulp aan Bejaarden) : 9.30 - 11.30 uur

Sociaal Huis, Kraaiennestplein 1 (Wijk Heulebrug)

Binnenkort nieuwe paden in Zwinduinen klaar voor gebruik

Over twee weken worden in het Vlaams Natuurreservaat De Zwinduinen en -polders de nieuwe paden ingehuldigd. De oude, vervallen betonwegen werden de voorbije maanden vervangen door gescheiden wandel- en fietspaden. Door het nieuwe wandelpad in kleischelpen en een half-verhard fietspad in natuurlijk materiaal kan iedereen straks weer volop genieten van de herstelde natuur in het reservaat. Ook de hellingen van de paden werden minder steil gemaakt zodat kinderwagens en rolstoelen vlot door het gebied kunnen. Om de in gebruik name van de nieuwe paden te vieren, nodigt het Agentschap voor Natuur en Bos alle inwoners van Knokke-Heist uit op een receptie op donderdag 22 april om 14u bij het Rückriemmonument op het eind van de Zwinparking.


Om organisatorische redenen, vraagt het ANB vooraf in te schrijven via wvl.anb@vlaanderen.be of 050/45.41.76.

Windmolenpark voor Knokke-Heist wordt toeristische attractie

Het windmolenpark op de Thorntonbank ter hoogte van Knokke-Heist wordt een toeristische attractie. Het bedrijf North Sea Chartering wil namelijk deze zomer boottochten organiseren voor toeristen. Ze zullen families en groepen geïnteresseerden aan boord van een speedboot uit Zeebrugge meenemen tot aan de windmolens. De tocht heen en terug duurt zo’n drie uur. Deelnemers kunnen trouwens ook kiezen om de zeehonden op de platen bij Breskens te gaan bekijken. De uitstap gebeurt aan boord van Ribs, dat zijn snelle opblaasbare vaartuigen. Een tocht naar het windmolenpark of de zeehonden in de Scheldemonding kost een kleine 100 euro per persoon.


Meer info vind je HIER.

Kickbikers doen dinsdag Knokke-Heist aan

Dinsdagnamiddag (6 april) rond 16u wordt een groep ‘kickbikers’ op de zeedijk in Knokke-Heist verwacht. Deze bedreven step-rijders zijn kort voor de middag van start gegaan in Nieuwpoort voor een promotietocht van 55 km. Met het evenement willen de organisatoren de landelijke ‘opstepdag’ van komende zaterdag onder de aandacht brengen. Het gaat hier om een initiatief van de Nederlandse Autoped Federatie. Men wil de Kickbike promoten als vervoer, recreatie en sport.

Francis Lalanne onwel, maar komt toch naar Knokke

Ondanks z’n korte opname in het ziekenhuis heeft de gevierde Franse chansonnier Francis Lalanne dinsdag aangekondigd, dat hij op zaterdag 17 april beslist present zal zijn voor z’n optreden ‘Textes Immortels’ in het Casino Knokke. Lalanne was zondagavond onwel geworden tijdens z’n show in het Casino in Dieppe. Na onderzoek is hij maandag uit het ziekenhuis in Rouen ontslagen. Dinsdagmorgen is de 51-jarige Lalanne voor een paar dagen rust vertrokken naar z’n huis in Los Angeles. Eind volgende week is hij echter terug in Europa voor optredens in Aix-en-Provence en Knokke-Heist. Francis Lalanne is een van de meest veelzijdige talenten die Frankrijk rijk is. Naast zanger is hij ook toondichter, tekstschrijver, auteur van romans, dichter en voorvechter voor de rechten van de mens.

5.4.10

Knokke-Heistenaars blijven het goed doen in de Sahara

Ook op de tweede dag van de Marathon Des Sables in Marokko bleven de twee deelnemende Knokke-Heistenaars het goed doen. De start in Khermou werd onder een licht gesluierde hemel gegeven. Maar het werd er niet minder warm door. Over een afstand van 35,5 km door de onherbergzame Sahara kregen de 1008 resterende deelnemers eerst een aantal bergruggen te verwerken. In vergelijking leek de daaropvolgende duinenrij een relatief makkelijke klus. In het Algemeen Klassement na de tweede etappe staat de Marokkaan Mohamad Ahansal nog steeds aan de leiding. Said Harrak uit Knokke-Heist staat 242 geklasseerd met een totaaltijd van 10u. Dat is de helft meer dan de winnaar. Natalie Camerlynck legt momenteel beslag op de 457ste plaats met een totaaltijd van 11u en 29 minuten.

18 procent van de politiecellen kunnen wettelijk niet gebruikt worden

Achttien procent van de bestaande politiecellen worden niet gebruikt omdat ze nog steeds niet beantwoorden aan de wettelijke normen. Dat blijkt uit een antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom op een vraag van N-VA-Kamerlid Ben Weyts. De normen werden een kleine drie jaar geleden bij Koninklijk Besluit vastgelegd. In totaal beantwoorden 276 van de 1.542 cellen niet aan de norm. De Knokke-Heistse hoofdcommissaris van politie, Dirk Van Nuffel, voorzitter van de permanente politiecommissie, zegt dat men die informatie dient te nuanceren. Hij noemt het absurd dat sommige cellen niet zouden gebruikt worden omdat een drinkbeker of de noodzakelijke deken ontbreekt. « In Knokke-Heist maken we gebruik van wegwerpdekens, » zodat een dergelijk probleem zich nooit kan stellen.

‘Algemeen rookverbod’ won Slimste Club Quiz

De Slimste Club Quiz 2010, die door JCI in het Heistse Ravelingen werd gehouden, werd uiteindelijk gewonnen door het 'Algemeen rookverbod', voor de winnaar van vorig jaar, volleyteam Dodds. Kiwanis Knokke-Zoute en de Vikings (strandredders) eindigden samen ex aequo als derde. Het verschil tussen deze 4 ploegen bedroeg slechts 2 punten. Er namen zo’n 10 ploegen deel aan deze tweede editie van de quiz.

Positief voetbalweekend voor Knokke-Heistse ploegen

In het paasweekend werd maar weinig voetbal gespeeld. Toch pakte het goed uit voor de ploegen in onze badstad. In Eerste Provinciale versloeg FC Knokke het net lager geklasseerde Bredene met 2-1. Knokke staat 5de in de rangschikking met 49 punten. In Derde Provinciale B moest Ruddervoorde met 0-1 het onderspit delven tegen VVWestkapelle. De uitslag van het treffen tussen Hoger Op Oostende en FC Heist is 0-8. VVW blijft onverstoord aan de leiding met 56 punten. Heist legt beslag op de 11de plaats met 34 punten.

Knokke-Heistenaars van start in de 25ste Sahara-marathon

Natalie Camerlynck, die 37 is en de 42-jarige Said Harrak, beiden uit Knokke-Heist, zijn zondag bij Erfoud in de Marokkaanse Sahara gestart in de 25ste editie van de Marathon Des Sables. Ze deden dat samen met 1013 andere deelnemers uit 43 verschillende landen. De eerste etappe over 29 km voerde onze stadsgenoten in verschroeiende temperaturen door duinen, valleien, gevaarlijke ravijnen en hier en daar ook langs een palmboom en wat kameelkruid. Said Harrak eindigde op de 247ste plaats in 4u 07'49, een kleine 2 uur nà de Marokkaanse winnaar van de etappe Mohamad Ahansal. Natalie Camerlynck werd 438ste in 4u 38'44. De eerste Belg was de 41-jarige Bart Van De Water die 51ste werd in 3u 05'56. De Sultan Zandmarathon duurt nog tot 12 april.


Hoe moeilijk het terrein wel was merk je HIER.

Via de site www.darbaroud.com kan men Natalie Camerlynck Nr 43 en Said Harrak Nr 44 een bericht sturen om hen aan te moedigen. Dat kan onder de rubriek "écrire aux concurrents".

4.4.10

Koude pasen trok vooral ijsberen en wandelaars

Ondanks het frisse voorjaarsweer hebben zondag zo'n honderd mensen deelgenomen aan de jaarlijkse paasduik, die door Surfers’ Paradise in Knokke-Heist georganiseerd wordt. Het is meteen al de zesde editie, maar ook de koudste vonden veel van de vroege ijsveren. Het water van de Noordzee kwam amper boven de 5 graden uit. "Het is onze manier om het seizoen te openen", zei Frank Vanleenhove van de surfclub. Elders op het strand van de badstad hadden dappere badkarhouders ook reeds een beperkt aantal ligzetels uitgezet, maar er waren weinig gegadigden. De vele toeristen zorgden echter wel voor wandeldrukte op de zeedijk en in de centrumstraten.