12.7.13

Stuur geen uitnodigingen naar inbrekers

Bij de start van de vakantiedrukte herhaalt de politie de waarschuwing om reisplannen niet open op de sociale netwerken te plaatsen. Een bericht zoals “We wachten in Zaventem op onze vlucht. We zijn terug op 1 augustus” is geen goed idee op Facebook en andere sociale media. Tenzij men z’n profiel zeer goed afschermt kijken mogelijk ook inbrekers mee. Cruciale informatie over afwezigheid -als het dan toch moet- plaatst men beter in privé berichten en niet op het open netwerk. Uit Brits onderzoek blijkt dat één op de vijf burgers reisplannen op voorhand aankondigt of foto's deelt tijdens de vakantie in het buitenland. Het populairste ­sociale netwerk is Facebook (58%), gevolgd door Twitter (22%).

Irène Claeys wordt dinsdag begraven

Gisteren deelden we al het overlijden mee van de bekende Knokke-Heistse theatervrouw Irène Claeys. Ondertussen is ook bekend dat Irène dinsdag 16 juli zal begraven worden in de kapel te Duinbergen, Duinendreef 27, om 9.30.  Irène Claeys was de echtgenote van wijlen Alfred Fensie. Ze werd geboren in Knokke op 26 oktober 1924. Ze overleed in het A.Z. Alma te Sijsele op 8 juli 2013. Men kan Irène tot zaterdagavond een laatste groet brengen in het uitvaartcentrum Bleyaert, Natiënlaan 85 te Knokke-Heist, elke dag van 14 tot 18 uur. 

Traditionele zomersportevents in Knokke-Heist in aantocht

In de badstad staan binnenkort 3 sportevenementen op het programma georganiseerd door de vzw Stedelijk Sportcentrum Knokke-Heist. Het gaat om de tradionele strandlopen en het zeezwemmen:

Carrefour strandloop Knokke vrijdag 19 juli
keuze uit 3 afstanden: 2 km, 5 km of 10 km
voorinschrijving tot en met maandag 15 juli - daginschrijving mogelijk vanaf 18.00 uur
Klik hier voor meer info en om in te schrijven.

Zeezwemmen zaterdag 27 juli (reservedatum maandag 12 augustus)
keuze uit 2 afstanden: 500 m en 1500 m
voorinschrijving tot en met maandag 22 juli - daginschrijving ter plaatse mogelijk
Klik hier voor meer info en om in te schrijven.

Carrefour strandloop Heist vrijdag 9 augustus 
keuze uit 3 afstanden: 2 km, 5 km of 10 km
voorinschrijving tot en met maandag 5 augustus - daginschrijving mogelijk vanaf 18.00 uur
Klik hier voor meer info en om in te schrijven.


Neem in 2013 deel aan minimum 5 sportevents (mede) georganiseerd door de vzw Stedelijk Sportcentrum Knokke-Heist en ontvang eind januari 2014 een getrouwheidspremie gelijk aan de helft van het door u betaalde inschrijvingsgeld. Op deze wijze wordt uw engagement om op een sportieve manier in uw gezondheid te investeren ook nog eens financieel beloond. Wie aan alle 10 de sportevents deelneemt, krijgt het totale betaalde inschrijvingsgeld terug. Investeer nu in een gezonde, sportieve way of life!

10.000 $ tornooi in Knokke-Heist

In de badstad is de Royal Zoute Tennis Club zaterdag weer het tennismekka van West-Vlaanderen. Om 15 uur wordt de mannenfinale van het 10.000-dollartornooi bij de mannen gespeeld. Op een aantal andere courts gaan de vrouwen van de Knokke Zoute Ladies Open aan de slag.

Wegwijs in Knokke-Heist in alle bussen

Vanaf maandag 15 juli verdeelt Bpost de nieuwe Wegwijs in Knokke-Heist in alle bussen op het grondgebied. Deze gemeentelijke informatiegids met actueel stadsplan wordt jaarlijks gedrukt op 34.000 exemplaren. De brochure verschaft praktische info over het gemeentebestuur en geeft een heldere kijk op de vele overheidsinstellingen en privé-instanties die zich elke dag inzetten voor het welzijn van de bevolking. Het gemeentebestuur zorgt voor de invulling van de redactionele pagina’s. Voor de druk, de reclamewerving en verspreiding werkt het gemeentebestuur samen met de firma Publi-Touch.

Zeeuws Weekend met fokvee in Sluis

Voor de tweede keer wordt in onze buurgemeente een Zeeuwse Weekend gehouden. Het evenement, nu zaterdag 13 juli, wordt opnieuw gekoppeld aan een fokveetentoonstelling. Op de Groote Markt hadden vorig jaar tien boeren uit de regio een honderdtal dieren verzameld. Blikvanger daarbij waren de zeer jonge kalfjes die door kleine kinderen op een zandveld aan het publiek gepresenteerd werden. Het Belgisch witblauw vleesvee wordt vanaf ‘s ochtends 07.00 uur aangevoerd. Hoeveel stuks vee er zaterdag zullen worden gekeurd is nog niet exact bekend. De opening van het evenement is om 10u. Tussen 15.00 en 16.0 uur worden de prijzen uitgereikt. Dat gebeurt eveneens op de Groote Markt. Dan worden de algemeen kampioen en winnaars bij het jongvee, respectievelijk Mister en Miss Toekomst, gekroond. De ‘kinder’keuring mag natuurlijk niet op het programma ontbreken. Tussen 13.00 en 13.30 uur brengen de kleintjes kalfjes in de ring. Op de markt is er verder allerlei animatie en zullen ook kleine boerderijdieren te bewonderen zijn.

Oldtimers bij Nikkis-World

Nu zondag 14 juli organiseert de Vlaamse Vehikel Klub een rondrit voor hun leden naar zee. Omstreeks 14 uur komen de oldtimers aan bij Nikkis-world (de voormalige ROX Plaza) ter hoogte van het Heldenplein in Heist. De wagens worden er uitgestald op de zeedijk.


Foto met dank aan Werner Legrand

Instagrammers in de badstad posten hun Knokke-Heistmomenten

Het gastronomisch diner met je verrukkelijke tafelgenoot. De verre wandeling in een natuurgebied met je dichte familie. Dat ene overweldigende schilderij, enkel en alleen voor jou. Het zalige genieten op het strand met je gezin. Of het dagje exclusief shoppen met je beste vriend(in). Allemaal pure Knokke-Heist momenten die graag gedeeld worden via #knokkeheistgram. Bezoekers en inwoners hebben reeds meer dan 2.000 foto's gepost op #knokkeheistgram. Een groot succes en een mooie collectie van wat Knokke-Heist is; een dynamische badplaats waar altijd iets te beleven is en waar het heerlijk vertoeven is.

Neem ook een foto van jouw mooiste Knokke-Heist-moment en deel je kiekje via de gratis Instagram app op je smartphone voorzien van de (hashtag) #Knokkeheistgram. De mooiste, origineelste foto's worden bekroond: ze komen terecht op de Fotobox of op de Fotozuil bij Toerisme Knokke-Heist.


Een paar weken geleden begon Instagram ook met de optie om video-opnames van maximaal 15 seconden te posten. Of ook deze in aanmerking komen voor bekroning in Knokke-Heist is voorlopig nog niet bekend. 

Cajun Moon bracht sfeer op World muziekfestival

Op dinsdag 9 juli vond op de weide van ’t Boerenhof (ter hoogte van het Stationsplein in Heist) in het kader van het gratis festival voor wereldmuziek een concert van ‘Cajun Moon’ plaats. De band met Amerikaanse roots bracht de sfeer er goed in op de weide. Verlangt u naar meer of hebt u dit buitenkansje gemist? Een nieuwe kans op een heerlijk concert krijgt u op dinsdag 16 juli. Dan doet de band Blunt namelijk een poging om uw hart te veroveren met ontwapenende folkrock. 
Hier kun je de fotoreportage bekijken.

Vriendtjes tegen Kanker

Evelien Devriendt had zich in maart 2012 voorgenomen om in september 2013 deel te nemen aan de Zwintriathlon. Ze zat op dat moment midden in een intensieve chemokuur, maar was er rotsvast van overtuigd dat ze hier sterker dan ooit zou uitkomen. Helaas was de eierstokkanker bijzonder agressief. Op 12 januari 2013 verloor ze de strijd met haar ziekte. Ze was nog maar net 23 geworden.

Maar wij willen haar wens verder zetten met het fonds dat ze zelf oprichtte: Vriendtjes Tegen Kanker! Dit fonds werd opgericht aan de KU Leuven en ondersteunt het preventief onderzoek naar eierstokkanker. “Als eerbetoon aan Eveliens moedige strijd willen wij de Zwintriathlon voor haar lopen. Voor de Finishers Triathlon zijn er 9 deelnemers voor Vriendtjes Tegen Kanker, op de Zwintriathlon zijn we met 3”, zegt Pieter-Jan Depauw..

Om geld in te zamelen voor het Vriendtjes tegen Kanker fonds, vragen ze uw steun. In totaal leggen ze als groep een afstand van 416.4 kilometer af. “We stellen elke 5 euro die we krijgen gelijk aan 1 kilometer, en proberen op die manier de volledige afstand vol te krijgen voor een totaal van 2082 euro”, aldus PJ.

Alle bijdragen zijn welkom op volgend rekeningnummer:
IBAN BE45 7340 1941 7789 met vermelding van de gestructureerde mededeling 400/0008/78392
Voor bijdragen boven de 40 euro krijgt u een fiscaal attest van de KU Leuven!

Bezoek ook www.vriendtjestegenkanker.be en https://www.facebook.com/

Gratis dansdemo en initiatie salsa in Knokke-Heist

Wie de salsamicrobe voelt kriebelen kan op maandag 15 juli om 20u terecht in Nikkis-World voor een gratis dansdemo en initiatie van dansschool Salsa Fever. Onder leiding van de Senegalese dansleraar Bouba(car) Dramé kunt u er uw eerste salsapasjes zetten en wordt u ondergedompeld in de exotische sfeer van de salsa. Salsa heeft de laatste jaren een belangrijke plaats veroverd in de danswereld. De dans brengt mensen en culturen bij elkaar. Salsa is een leuke dans  met twee en is toegankelijk voor iedereen. Wie kan stappen, kan ook salsa dansen!

Boubacar Dramé is gepassioneerd door Latijns-Amerikaanse dans en muziek en ontwikkelde een eigen dansstijl die zijn leerlingen benoemen met ‘Bouba’s stijl’. Hij gaf les aan tal van salsaleraars in België. Hij is ook een veelgevraagde en graag geziene gast op grote festivals zoals Polé Polé, de Antilliaanse Feesten en Noche de la Pasión, waar hij telkens voor spetterende demonstraties zorgt. Hij was ook verschillende keren te zien in televisieprogramma’s zoals Hou van ons, Bestemming Vlaanderen, De Nieuwe mama,…


Nederlands advies- en ingenieursbedrijf ontwerpt A11

Grontmij gaat de snelweg A11 tussen de Expresweg in Brugge en de N49 in Knokke-Heist ontwerpen. Dat maakte het advies- en ingenieursbedrijf donderdag bekend zonder financiële details te vermelden. Grontmij tekende een contract voor het ontwerp met het Via Brugge consortium, dat uit een aantal bouwbedrijven en baggeraar Jan De Nul bestaat. Het Nederlandse bedrijf zal gedurende 2 jaar 35 medewerkers op het project zetten. Volgens Grontmij is het stuk snelweg één van de zes 'missing links' in het Vlaamse snelwegennetwerk. De A11 zal leiden tot een betere verbinding tussen de haven van Zeebrugge en het achterland. Verkeer dat van en naar de haven rijdt, wordt gescheiden van de overige weggebruikers. Grontmij sleepte recent meerdere snelwegklussen in de wacht, onder meer het meerjarige project aan de A2 in en rond Maastricht, en de A63 in het Britse Hull.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

11.7.13

Theatercoryfee Irène Fensie-Claeys overleden

In Knokke-Heist is Irène Fensie-Claeys overleden.  De 88-jarige theatercoryfee stelde in april nog haar boek voor in Scharpoord: ‘Mijn leven, mijn werk, mijn passie’. Dat was trouwens een zeer emotioneel gebeuren voor haar. 

Irène werd geboren in Knokke op 26 oktober 1924. In 1942 werd zij lid van het toneelgezelschap “Pogen”. Zij studeerde aan het Conservatorium van Brugge en verwierf haar diploma met Grootste Onderscheiding in Toneelspel en Voordrachtkunst. In 1962 werd zij lid van het Koninklijk Toneelgezelschap Knokke-Heist. Van 1942 tot op vandaag speelde zij rollen en hoofdrollen in wel 100 toneelstukken. In 1992 vierde zij met “Harold en Maude” haar gouden toneeljubileum. In 2001 zag ze een droom in vervulling gaan om haar 60-jarig toneeljubileum te vieren met een herneming van haar vertolking van Maude.

Irène trad ook op in het gezelschap van professionele acteurs en in beroepsgezelschappen: De Korrekelder (Brugge), Theater Antigone (Kortrijk), Malpertuis (Tielt), De Raaklijn (Zolder). Ze mocht ook optreden in Parijs en in 1961 vertolkte zij een rol in de langspeelfilm “Alle uren is er een trein” van André Cavens. Ook werkte zij in 1972 samen met Ivonne Lex bij de toenmalige BRT (nu VRT). Daarnaast behaalde ze diverse eerste prijzen in voordrachtwedstrijden van het Algemeen West-Vlaams Toneelverbond (AWT) en kreeg ze vele hoofd- en andere prijzen in provinciale toneelwedstrijden.Ze vertegenwoordigde vele jaren de plaatselijk toneel kring op de Cultuurraad en tot april 2008 maakte ze bijna 16 jaar deel uit van het bestuur van het KTKH. In 2009 ontving ze vanwege de Cultuurraad de prijs “Levensloop” en het kunstwerk “Zomerwind”, een creatie van de Knokke-Heistse kunstenares Vera Hutsebaut.

Foto: Danny Jones 

Surfers Paradise in het voetlicht bij de VRT

Deze week zijn er dagelijks opnames van het gekende VRT zomerprogramma "1000 zonnen en garnalen" bij Surfers Paradise in Knokke-Heist. Een beetje het leven zoals het is: de oorsprong, de filosofie, de werking, de instructeurs, het echte strandleven, de passie voor de watersporten, alles komt aan bod via interviews en actiebeelden... Schijnwerpers vooral op de initiatiefnemers, enkele opmerkelijke leden, de beachmasters en Laurens, een blinde jongen die er leerde surfen. Dit alles is volgende week vanaf maandag 15 juli op de VRT te zien, dagelijks tot en met vrijdag telkens 's avonds na het nieuws van 19u.

N-VA Knokke-Heist wil zandkastelen bouwen op 11 juli.

De lokale afdeling van de N-VA pleit ervoor om de Vlaamse Feestdag in de toekomst nog meer te delen met allen die op deze dag in Knokke-Heist aanwezig zijn. 'Naast het openluchtconcert, de traditionele 11 juliviering in Scharpoord met poëzie, muziek, zang en dans voor en door de plaatselijke verenigingen lanceert N-VA het voorstel om een zandkastelenwedstrijd te organiseren. Zo kunnen kinderen, jonge gezinnen, jeugdbewegingen en de speelpleinen maar ook de toeristen het Feest van de Vlaamse gemeenschap mee vieren.' vindt N-VA fractieleidster en Kamerlid Cathy Coudyser.

Feest op 11 juli
11 juli is een dag om te feesten, met allen die Vlaanderen een warm hart toedragen. Inwoners en tweede verblijvers erkennen met respect onze taal- en cultuurgemeenschap, weten welk democratiseringsproces we ondertussen afgelegd hebben en blikken vooruit hoe het Vlaanderen van morgen ingevuld kan worden. Ook toeristen maken deze dag kennis met onze rijke Vlaamse cultuur. Op 11 juli mag en moet iedereen bij dit feest betrokken worden.

Openluchtfeest
Vandaar ondersteunt N-VA de formule die het gemeentebestuur kiest om dit feest in te vullen. 'Het openluchtconcert, dit jaar met Jelle Cleymans, verenigt allen. De traditionele 11 juli-viering in Scharpoord laat het talent van onze eigen culturele verenigingen zien. Poëzie, zang, dans en muziek wisselen elkaar af. En de Vlaamse streekbieren achteraf nodigen  uit tot dialoog.' zegt Cathy Coudyser.

Zandkastelen

Toch lanceren we ook een nieuw initiatief. Om echt iedereen bij dit feest te betrekken, en omdat het strand de ideale ontmoetingsplaats is, nodigen we het gemeentebestuur uit om volgend jaar met de speelpleinen en de jeugdbewegingen een heuse zandkastelenwedstrijd te organiseren. 'Laat de jonge gezinnen, kinderen, jeugd en senioren samenwerken aan het mooiste en hoogste zandkasteel. Laat de Vlaamse Leeuw dan maar wapperen tot de zee het laatste zandkasteel opnieuw met zich meeneemt. Ook dat hoort bij Vlaanderen en de Vlaamse Feestdag.' vindt Francoise De Vreeze, gemeenteraadslid en jongerenverantwoordelijke van de afdeling.

Vlaams Feest in Heist

Op de vooravond van de Vlaamse Feestdag was er in Knokke-Heist heel wat belangstelling voor een speciaal optreden. Op woensdagavond speelde namelijk het duo Jelle Cleymans en Jonas Van Geel in Nikki’s World op het strand ter hoogte van het Heldenplein. Ze brachten er Vlaanderens beste rocknummers. 


Fotoverslag met dank aan André Desmit

Helft minder olielozingen in zee, maar…

Het aantal olielozingen op de Noordzee is de afgelopen 20 jaar gehalveerd. “Het waargenomen olievolume op jaarbasis is zelfs met meer dan 85 procent gedaald", zegt Sara Vandecruys, woordvoerder van minister van Noordzee Johan Vande Lanotte. Minder goed nieuws is dat er veel meer chemicaliën worden geloosd en dat vervuilers, zelfs al worden ze op heterdaad betrapt, zelden worden veroordeeld. “Dat komt onder meer door lacunes in de wetgeving", zegt Ronny Schallier die coördinator luchttoezicht is bij de Beheerseenheid Mathematisch Model van de Noordzee. 

Oud-leerlinge MAKZ Knokke-Heist wint Mosa-wedstrijd

Inès Dufait, oud-leerlinge van de MAKZ Knokke-Heist die in 2007 afstudeerde in de richting Wetenschappen-Wiskunde, beleefde zopas een super week. Niet alleen studeerde ze af als “Master in de Biomedische Wetenschappen”, maar was ze ook de trotse winnares van de prestigieuze internationale MOSA-wedstrijd in Maastricht, waarin 24 studenten uit verschillende landen een eigen project mochten verdedigen voor de MOSA Conference. Inès won de hoofdprijs van € 750 en heeft naar verluidt reeds reisplannen. 

10.7.13

Zeebrugse mijnenjager ruimt grote mijn in Nederland

De Zeebrugse mijnenjager Bellis heeft dinsdag op verzoek van de Nederlandse Koninklijke Marine een grote mijn voor de kust bij Petten geruimd. Wrakduikers ontdekten het explosief afgelopen weekend in de buurt van de ‘kolenboot’, een bekende plek voor wrakduikers. Een en ander werd woensdag bekend gemaakt door Defensie in Nederland. 

Contactmijn
Via de Kustwacht en de marine kreeg de Bellis opdracht om de melding te onderzoeken. Dit gebeurde met een Seafox I (identification). Deze torpedovormige onderwaterrobot is op afstand bestuurbaar en uitgerust met een camera. Het bleek om een Britse MK17-contactmijn uit de Tweede Wereldoorlog te gaan, een klassieke ‘bolmijn’ met stekelvormige contactpunten. Omdat de 500-ponder een gevaar vormde voor sportduikers, is deze dinsdagavond ter plaatse tot ontploffing gebracht.

Belgisch-Nederlandse samenwerking
De Nederlandse en Belgische marine werken al jaren nauw samen, onder meer bij mijnenbestrijding. Wekelijks treffen vissers nog explosieven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog aan op de Noordzee. Op 6 april 2005 ontplofte een opgeviste mijn op het dek van de Nederlandse kotter OD-1, waardoor 3 opvarenden om het leven kwamen. Sindsdien melden vissers structureel de vindplaats en hebben de Nederlandse en Belgische marine de jacht op explosieven verhevigd. Inmiddels zijn er sinds die dag 1.062 mijnen, bommen, granaten en torpedo’s op de Noordzee geruimd.

Foto: Defensie België

Leeuwenvlaggen wapperen in Knokke-Heist

Met het oog op het Feest van de Vlaamse Gemeenschap, heeft het gemeentebestuur van Knokke-Heist 81 Vlaamse Leeuwen laten hijsen op de pleinen en in de belangrijkste winkelstraten. Maar er is meer. Op woensdagavond 10 juli vanaf 20 uur speelt het duo Jelle Cleymans en Jonas Van Geel in Nikki’s World op het strand ter hoogte van het Heldenplein Vlaanderens beste rocknummers. Op donderdag 11 juli om 20 uur is er de traditionele 11-juliviering met samenzang en poëzie in het Cultuurcentrum Scharpoord. Alle kaarten voor dit spektakel zijn reeds de deur uit. Om 23 uur kan iedereen nog genieten van een groots vuurwerk op het strand ter hoogte van het Heldenplein in Heist. De leeuwenvlaggen verdwijnen trouwens snel weer uit het straatbeeld. Straks moeten ze de plaats ruimen  voor de Franse tricolore vanwege de op handen zijnde “quatorze juillet”. 

Start Zeeuws mosselseizoen mogelijk pas op 24 juli

De aftrap van het mosselseizoen laat volgens kenners nog zeker een week of meer op zich wachten. Het is voor het eerst sinds 2006 dat het mosselseizoen later wordt geopend dan verwacht. Toen werden pas eind juli de eerste mosselen verkocht. De Zeeuwse mossel is gewoonweg nog niet volgroeid. In Yerseke waren vandaag en gisteren kwekers en handelaren bijeen om de kwaliteit van de mosselen te meten. De jaarlijkse mosselkeuring moet vaststellen wat de huidige staat is van de schelpdieren en waar de beste vandaan komen. De nieuwe datum voor de start van het Zeeuwse mosselseizoen wordt donderdag officieel bekend gemaakt. Het Seafood Centre speculeert echter dat de startdatum wel eens vrijdag 26 juli zou kunnen worden. Meer geloofwaardig is echter een startdatum op een woensdag, en dat zou dan woensdag 24 juli zijn. Een tegenvaller voor onze regio gezien op de nationale feestdag in ons land velen op restaurant mosselen bestellen.

Italiaanse Opera on the Beach op Vlaamse Feestdag

De beach arena van Nikkis-World (de voormalige ROX Plaza) ter hoogte van het Heldenplein in Heist vormt op donderdag 11 juli het toneel voor een vertoning op groot scherm van de opera ‘Manon Lescaut’. Het concept ‘Opera on the Beach’ vindt telkens plaats op donderdagavond en verloopt in samenwerking met De Munt. De vertoning start om 21.30 uur. De toegang is gratis.

Manon Lescaut is een opera van Giacomo Puccini. Het werk is als een ‘avonturenopera’ die de heldin Manon en haar minnaar Des Grieux van Frankrijk naar New Orleans voert. De tocht verloopt via de pracht en praal van een Parijs appartement over de gevangenis naar een uiteindelijke deportatie. Het is een verhaal over liefde en armoede, opportunisme en geld, verlangen en moord,… De hartstocht en vlucht eindigen uiteindelijk in de desolaatheid van de woestijn waar Manon hartverscheurend uitschreeuwt dat ze niet wil sterven.

Voor het verhaal baseerde Puccini zich op de roman van Abbé Prévost. Het boek deed zoveel stof opwaaien dat het meteen verboden werd vanaf zijn publicatie in 1731. De opera daarentegen oogstte meteen succes en bevestigde het talent van de jonge Puccini om onvergetelijke, dramatische situaties te schetsen in de muziek. De uitvoering van de Munt was in handen van de Poolse regisseur Mariusz Trelinski, tevens directeur van het Teatr Wielki in Warschau. Hij maakte met de productie zijn Muntdebuut en werkte hiervoor samen met dirigent Carlo Rizzi.


Nikkis-world biedt tot 1 september allerlei activiteiten en events voor groot en klein in de multifunctionele beach arena. Alle activiteiten en meer informatie vindt u op www.nikkisworld.be.

Cocaïnevangst in Scheldemonding

Een loods heeft in de Scheldemonding zo’n 18 km ten noordoosten van Knokke-Heist 200 kilo cocaïne gevonden. De drugs waren verpakt in tien sporttassen die met touwen vastzaten aan lege jerrycans om ze drijvende te houden. Dat heeft het landelijk parket van het Openbaar Ministerie in Nederland bekend gemaakt. De cocaïne heeft een handelswaarde van ongeveer 7 miljoen euro. De politie is op zoek naar mensen die wellicht hebben gezien dat de tassen vanaf een voorbijvarend schip in het water zijn gegooid.

Foto: Justitie Nederland

Chasing Mavericks in Knokke-Heist

Nu zaterdag 13 juli om 20.30h vertoont Surfers Paradise de beroemde film “Chasing Mavericks” in het Cultuurcentrum Scharpoord in Knokke-Heist. Inkom is 10 € en de opbrengst gaat integraal naar de Jongerenwerking van de vereniging. Je leest er HIER alles over. 

Heyst Leeft Zoektocht 2013

Voor de derde maal richt de heemkring Heyst Leeft een zoektocht in met de bedoeling inwoners en toeristen kennis te laten maken met een aantal bijzonderheden in Heist en heel speciaal ook Ramskapelle. De zoektocht start aan het station van Heist.  Naast een aantal vragen waarvan het antwoord “te zien” is op het parcours zijn er ook een reeks foto’s van toestanden langs de af te leggen weg.

Na het succes van de voorbije jaren zal dit initiatief dat loopt van 15 juli tot en met 15 september 2013 zeker opnieuw heel wat leergierige mensen boeien. Te noteren is dat de deelnemers een gratis bezoek kunnen brengen aan het museum Sincfala Heist en For Freedom Ramskapelle.

De formulieren zijn te bekomen tegen €5 in de dienst toerisme Heist, ’t Gazetje op het Stationsplein, Café Albatros Knokkestraat, Museum Sincfala Pannenstraat en Meubels Bonny Pannenstraat. De proclamatie wordt gehouden in de zaal Ravelingen Heist op zondag 13 oktober. Dit initiatief loopt met de steun van het Gemeentebestuur Knokke-Heist en is een organisatie van de heemkring Heyst Leeft.

Op de foto: Chris Bonny, André Desmidt, Ronny Engelrelst en Vinz Vermeille bestuursleden Heyst Leeft

Gezocht: geschenkjes voor (H)Eerlijke visput van Oxfam

Het (H)Eerlijk Feest, dat in het teken staat van fair trade, vindt dit jaar voor de derde keer plaats op 15 augustus op het Heldenplein in Heist. Elk jaar is er een visput voor de kinderen en hiervoor zijn de organisatoren nog op zoek naar leuke geschenkjes. Heeft u cadeautjes, boeken en/of speelgoed voor kinderen die u gratis wil bijdragen? Aarzel niet en geef ze af bij Oxfam in de Kerkstraat 47 in Heist. 

Het (H)Eerlijk Feest is een samenwerking van de gemeente Knokke-Heist, de lokale werkgroep Fair Trade Gemeente, Oxfam Wereldwinkels en lokale landbouwers. Een zomerse toets is verzekerd dankzij optredens van 4Beaufort en een salsaband. Ook zijn er tal van volksspelen, die ter beschikking gesteld worden door het Museum van de Zwinstreek, Sincfala.

Voor het afgeven van de geschenkjes kunt u bij Oxfam terecht van dinsdag tot en met zaterdag tussen 10 en 12 uur en tussen 14 en 17.30 uur. De cadeautjes kunt u er afgeven met de vermelding ‘Visput’.

Celstraf bij verstek voor ‘aangespoelde’ messentrekker uit Knokke-Heist

Een 24-jarige Napolitaan uit Knokke-Heist heeft van de rechter in Brugge 18 maanden celstraf gekregen omdat hij de uitbater van café en jeugdherberg Charlie Rockets in de Hoogstraat te lijf ging met een vleesmes. De feiten dateren van 3 juni. Eerder was de Knokke-Heistenaar al de toegang tot het jeugdhuis ontzegd omdat hij een portefeuille en gsm van een andere bezoeker had gestolen. Na zijn aanval met het mes werd hij door de politie in de boeien geslagen, maar na verhoor weer vrijgelaten.  Omdat hij niet kwam opdagen voor zijn proces beval de rechter zijn onmiddellijke aanhouding.

Fincentlaan in Knokke afgewerkt

De voorbije dagen werd de Fincentlaan, een zijstraat van de Parmentierlaan, afgewerkt. Op maandag 8 juli werd de laan tussen Lippenslaan en Koningslaan geasfalteerd. Op dinsdag 9 juli voerde de aannemer de laatste werkzaamheden uit. De rijweg is vanaf nu weer toegankelijk voor alle verkeer.  

9.7.13

Testuitzendingen Kneistiradio

Bijna een maand nadat Radio Paradijs de 105.1 MHz FM had verlaten in Knokke-Heist zijn sinds maandag een nieuwe reeks proefuitzendingen te horen van Kneistiradio. Het team achter deze omroep heeft wekenlang geprobeerd om de zware problemen op te lossen bij het doorsturen van het audiosignaal vanuit Heist naar de zenderlocatie in Knokke. De reguliere programmatie van het station zal de komende weken in fasen worden opgestart.

Gewone nationale feestdag in Knokke-Heist

Voorlopig ziet het er naar uit dat het aantreden van een nieuwe koning geen gevolgen zal hebben voor de viering van de nationale feestdag op 21 juli in Knokke-Heist. Om 11u is er naar gewoonte het Te Deum in de Margaretakerk. Aan het paleis werd door de gemeente ondertussen gevraagd of de Latijnse tekst van het Te Deum moet worden aangepast. Het paleis zegt dat de naam van Albert in de tekst nog niet moet vervangen worden door Filip omdat de abdicatie pas nà het Te Deum in Brussel zal gebeuren. Nadien is er in Knokke-Heist zoals gebruikelijk nog een toost voor de genodigden in het Cultuurcentrum Scharpoord. 's Avonds staat op het strand in Knokke ter hoogte van het Rubensplein ook nog vuurwerk op het programma.

Foto Sincfala

Surfsimulator in Knokke-Heist

Het deodorantmerk Rexona plant op zondag 28 juli een surfsimulator zonder water neer op het Rubensplein in Knokke. Tussen 11 en 19 uur kunt u er deodorantstaaltjes ontvangen en uw surftalent ontdekken. De surfsimulator maakt echte surfbewegingen en is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen. De snelheid van de surfplank kan ingesteld worden zodat het voor elke deelnemer een uitdaging is en blijft.  Naast de simulator staat een tentje waar twee hostessen staaltjes van Rexona uitdelen aan de voorbijgangers.

Dick Norman neemt afscheid van fans op Optima Open

De West-Vlaamse Dick Norman komt op zaterdag 17 augustus in Knokke-Heist afscheid nemen van zijn fans tijdens Optima Open, de Belgische manche van de ATP Champions Tour. Hij vervangt Richard Krajicek in het dubbelspel en zal aan de zijde van tennislegende en rivaal Boris Becker zijn afscheidsmatch in Knokke-Heist spelen tegen Yannick Noah en Mansour Bahrami.

Vorige maand nog speelde de boomlange Belg samen met David Goffin in Rosmalen zijn laatste ATP-toernooi. Maar deze zomer keert Dick Norman terug naar zijn roots om zijn Belgische fans te trakteren op een staaltje toptennis tijdens het dubbelspel op zaterdag (na de eerste match).

De 42-jarige Norman beleefde in 1995 het hoogtepunt van zijn carrière in het enkelspel toen hij als qualifier de vierde ronde van Wimbledon bereikte. Hij versloeg Stefan Edberg, toenmalig nummer 1 van de wereld in de tweede ronde maar moest later de duimen leggen tegen Boris Becker. Deze laatste zal nu aan dezelfde kant van het net staan als dubbelpartner van Norman op center court van Optima Open. Het dubbelspel ligt de West-Vlaming dan ook net iets beter: hij won maar liefst vier ATP-dubbeltitels en klom op naar de top 10 van de wereld tijdens zijn 22 jaar durende professionele tenniscarrière.

“Ik kijk er enorm naar uit om voor eigen publiek als special guest op Optima Open een dubbel te spelen samen met Becker, Bahrami en Noah. Als West-Vlaming kon ik deze kans echt niet laten liggen!”, aldus Dick Norman.

Het volledige programma van Optima Open vindt u hier. Tickets voor Optima Open 2013 zijn verkrijgbaar via www.optimaopen.be en telefonisch op het betalend nummer +32 (0)900 701 55. Prijs ongenummerde dagtickets 15/08 en 16/08: 27,5€ - 17/08 en 18/08: 30€. Prijs genummerde dagtickets 15/08 en 16/08: 35€ - 17/08 en 18/08: 37,5€.

Tiende editie Lifeguard Games in Knokke-Heist

De Reddersclub Knokke-Heist vzw organiseert vrijdag 12 juli voor de 10e maal de intussen legendarische Lifeguard Games op het strand bij Surfers Paradise.  Het strijdtoneel gaat gepaard met een sterke teamgeest voor uiteenlopende individuele proeven en proeven in estafette. Dat de competitieve koorts op het strand stijgt is duidelijk: verschillende teams bereiden zich voor op lopen, zwemmen, kajakken, boeiwerpen, bootduwen en brancardlopen.

Bij eerdere edities kwamen al reddersploegen uit Zeebrugge en De Haan op bezoek. Vorig jaar kwam daar zelfs Cadzand bij. Dit jaar worden de horizonten nog verruimd met onder andere een team Sportoase Duinenwater, Blankenbergse redders, alsook de Knokke-Heistse jeugdstrandredders. Er worden 60 deelnemers en veel toeschouwers verwacht. Iedereen is welkom vrijdag 12 juli vanaf 19u te Surfers Paradise.

Meer info op www.reddersclubkh.be of mail info@reddersclubkh.be

Ramskapelle kermis topper van formaat

Het kleine Ramskapelle dat nog geen 800 zielen telt, is er dit jaar opnieuw in geslaagd om duizenden inwoners naar een grootse kermisdriedaagse te lokken. De folkloristische verkoop van een hen, konijn, 2 cavia’s en een eend aan het schettekot. Het zorgde voor heel wat animo in het dorp. Het sfeervolle optreden van Willem Vermandere, de 2de Ramskapelle Trophy van de Wacky Racers, de fuif met Guy Depré, de geanimeerde rommelmarkt en het schlagerfestival met Luc Steeno, Laura Lynn, Christoff en Sam Gooris kunt u nog eens herbeleven in deze fotoreportage door Anne-Marie Maertens.

En foto's van de hand van Christel Bedert vind je HIER

Club Med zoekt sterkste zandkasteel in Knokke-Heist

Op woensdag 14 augustus vormt de River Woods Beach Club in Knokke-Zoute vanaf 14 uur opnieuw het decor voor de Club Med Challenge Zandkastelenwedstrijd. Jong en oud kunnen zich helemaal uitleven bij de bouw van stevige zandkastelen. Het zandkasteel dat het langst weerstaat aan de opkomende zee is de winnaar. In totaal worden meer dan 600 deelnemers verwacht die in teams strijden om de titel. Het belooft een spannende strijd te worden.

Al meer dan dertig jaar lang slaan Brussels Club en River Woods Beach Club de handen in elkaar voor een jaarlijkse grote zandkastelenwedstrijd. Dit jaar wordt het evenement voor de tweede keer gesponsord door vakantiespecialist Club Med. Inschrijven kan vanaf 1 augustus aan de River Woods Beach Club.

De opbrengst van de wedstrijd gaat integraal naar het goede doel Smiles. Deze organisatie is in 1999 opgericht door Monique Kuborn en zet zich in voor kinderen die besmet zijn met HIV. Het project staat besmette kinderen bij, zowel voor de dagelijkse activiteiten als met financiële steun voor wetenschappelijk onderzoek en medisch materiaal.


Laatste voorbereiding voor Dodentocht

Nu vrijdag staat de laatste voorbereidende training op het programma voor de drie Kinemusketiers (Frederic De Coster, Nicolas Koentges en Pedro Van Landschoot) van het Ter Linden ziekenhuis in Knokke. Het is het laatste grote oefening in de aanloop naar de Dodentocht van 100 km die ze in en rond Bornem meestappen voor het goede doel. Ze gaan namelijk het Duchenne Parent Project steunen. Dat is een organisatie van ouders van kinderen met de ziekte van Duchenne, een erfelijke vorm van spierdystrofie.  Een van de drie heeft een kindje in de familie die lijdt aan deze ziekte. Op hun laatste trainingsdag vertrekt het drietal vanuit Taverne Cheers op het Heldenplein in Heist. Verzamelen is om 20u, de oefentocht gaat vrijdag om 22u van start.

Hoe steunen ?


De bedoeling is om zoveel mogelijk mensen en bedrijven te vinden, die hen willen sponsoren per kilometer.  De opbrengst gaat integraal naar Duchenne Parent Project.  Giften vanaf 40 euro zijn dan ook fiscaal aftrekbaar.  Elke donatie kan gestort worden op nummer BE84 7370 2218 5559 met duidelijke vermelding van dodentocht Bornem.  

Verkeersmaatregelen voor Grote Prijs Herboliften

Tijdens de jaarlijkse kermis in Westkapelle is er op dinsdag 23 juli opnieuw een wielerwedstrijd voor beloften/elite zonder contract BWB: de Grote Prijs Herboliften. De wedstrijd vindt plaats op de Dorpsstraat, de Westkapellestraat en de Waterstraat. Om de veiligheid en bereikbaarheid van locaties langs het parcours te verzekeren, gelden die dag een aantal tijdelijke verkeersmaatregelen.


Tussen 14.30 en 18.30 uur zijn de Westkapellestraat (vanaf de Waterstraat in de richting van de Dorpsstraat) en de Waterstraat (in de richting van de Westkapellestraat) afgesloten voor het verkeer (in de vermelde richting). In de Dorpsstraat is enkel plaatselijk verkeer toegelaten uit de richting van de Dudzelestraat. Uit de richting van de Sluisstraat is alle verkeer verboden. Tot slot is stilstaan en parkeren verboden in de Dorpsstraat tussen de Westkapellestraat en de Waterstraat.

8.7.13

Nieuwe plannen voor Bosje van Heist

Sinds de herinrichting van het Bosje van Heist (Directeur-Generaal Willemspark) klagen veel inwoners over de huidige toestand van het park. Het ligt er vrij vuil bij en het onkruid tiert er welig. Het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) heeft het onderhoud van het bosje van Heist pas onlangs op 1 juni overgedragen aan de gemeente. Doordat de werkzaamheden van MDK veel langer duurden dan voorzien, is er vrij veel wildgroei ontstaan. Het gemeentebestuur kon niet meteen ingrijpen omdat alles vastligt in een beheersovereenkomst en de planten niet zomaar verwijderd mogen worden. Enkel het zwerfvuil werd op dagelijkse basis verwijderd. Maar er is beterschap in zicht, want vanaf maandag 8 juli kan het onderhoud eindelijk van start gaan.

Bosje van Heist: minder  park, meer bos
Vooreerst worden de paden opgeborsteld door de firma Cools. De overtollige begroeiing zal gemaaid worden door de firma Gheleyns. Daardoor zal het bosje er al snel weer een stuk aantrekkelijker uitzien. Wel is het belangrijk om te weten dat het MDK het bosje opnieuw ingericht heeft als ‘bos’ (net zoals het Koningsbos). Dat impliceert een specifieke beplanting met beschermde planten waar de gemeente geen inspraak in heeft. Deze nieuwe vegetatie kan de bezoekers al snel de indruk geven dat het park er slordig bij ligt. Verder is de grote vijver verdwenen. Die werd vervangen door een open ruimte met zitbanken. De kleine vijver kreeg natuurlijke oevers. Ook werden enkele paden verwijderd en andere hersteld.

Aanvraag voor project met recreatieve en educatieve functie
Het gemeentebestuur heeft overigens een subsidiedossier ingediend bij het Impuls Programma Kust om het bos op te waarderen met een recreatieve en educatieve functie. Bedoeling is om een globale as te creëren die Heist en Duinbergen met elkaar verbindt. Die as wordt voorzien van recreatieve en ondersteunende elementen:
-       Een natuurlijk speellandschap ter hoogte van de voormalige grote vijver
-       Een educatieve binnenruimte in een bestaand nutsgebouwtje
-       Kleine doe-elementen langs de centrale as
-       Een openbaar toilet
-       Een fietsenstalplaats aan de rand van het gebied
-       Een educatief programma


Dit project zal normaal uitgevoerd worden in de loop van 2014.

Zonnig weekend doet boekingen aantrekken

Door het zomerse weer stromen de boekingen voor een vakantie aan de kust binnen. Ook in Knokke-Heist is dat het geval. De voorspellingen zien er namelijk vrij goed uit voor de komende paar weken. 

Het mooie weer van het voorbij weekend was trouwens een hoognodige opsteker voor de toeristische recreatie en de hotels in de badstad. Het strand was uiteraard de grote trekpleister. Iedereen kon er naar hartenlust zonnen en relaxen na het koude voorjaar. Wie te uitbundig was liep echter kans door z’n vrienden te worden ingegraven…   

Probleem met toegangsbadge op de Zeedijk?

Op vrijdag 5 juli vanaf 11 uur werden de gloednieuwe slagbomen die de Zeedijk in Knokke-Heist deze zomer verkeersvrij moeten houden, voor het eerst in gebruik genomen. Bij de Politie en het gemeentebestuur lieten een 15-tal gebruikers met een speciale toegangsbadge weten dat ze blijkbaar problemen hadden om de slagbomen te openen. Uiteindelijk bleek het in de meeste gevallen niet te gaan om een programmeerfout van de elektrische kaart maar wist de chauffeur niet dat de wagen op de elektrische aanmeldingslus moet rijden die zich ongeveer op 1 meter van de slagboom bevindt. Dit veiligheidssysteem is nodig om te vermijden dat kinderen die toevallig een badge in handen zouden krijgen, met de slagbomen zouden spelen.

Bij technisch defect
Vertoont uw badge toch een technisch defect? Contacteer de dienst Verkeersbeleid van de Lokale Politie in de Rijkswachtlaan 42, tel. 050 619 640, verkeersbeleid@politie5546.be

Openingsuren: van maandag tot vrijdag van 9 tot 12.30 uur. In de namiddag gesloten!

Roel Vanderstukken op de Bolle in Heist

Op vrijdag 5 juli beet Roel Vanderstukken de spits af in de reeks van vrijdagse muzikale sfeeravonden op de Bolle. Op vrijdag 12 juli is de plaatselijke rockband Dust te gast op het intieme binnenpleintje. Maandag 8 juli om 20.30 uur gaat ook Parkies van start in de tuin van Scharpoord. Aan Jim Cole de eer om het publiek te trakteren op een gezellig openluchtoptreden in de Scharpoordtuin. 

Jim Cole was in 2008 een revelatie. De radiohit ‘Someday Charlotte’ greep terug naar de soul van de sixties en dat was ongezien. Lovende recensies van zijn album ‘Soul in 2’ volgden. Even later werd Jim als achtergrondzanger ingelijfd door Clouseau. Toch ging hij nog voor een eigen carrière. Onlangs kwam ‘When love is not enough’ uit. Een plaat die rauwer was van toon, want over een liefdesbreuk ging. De plaat was goed voor een handvol radiohits. Ook Nederland ging overstag. Hoogtepunt was het bezoek bij Giel Beelen van 3FM. Inmiddels staat nieuw werk klaar. Jim Cole, blank, jong, maar de spirit van Otis Redding! 

Zie fotoreportage Roel Vanderstukken.

Hete Zwemloop in Sluis

Er was zaterdag veel belangstelling voor de Immo Cauwe Zwemloop Sluis.  Heel wat sportieve Knokke-Heistenaars namen er trouwens aan deel. De zwemloop, een zwemwedstrijd in de Damse vaart met aansluitend een loopwedstrijd op de idyllische walletjes van Sluis met daarin de befaamde stenen trap, werd  in het verleden georganiseerd door  triatlonvereniging ’t Zwin. Nu de club gefusioneerd is wordt het dit jaar uiteraard verder gezet door de nieuwe club Tri Team Knokke-Heist (3TK). Ook kinderen konden dit keer deelnemen over een kortere afstand. De volwassenen moesten 750m zwemmen en 7,5 km lopen. Bij het warme weer vergde vooral dat laatste een grote inspanning. De wedstrijd werd gewonnen door Alexis Krug uit Essen in 37 min 47 sec.  Tweede, en eerste Knokke-Heistenaar, Sanne Swolfs, gevolgd op de derde plaats door Thijs Blondeel. Johan De Smytere uit Oudenaarde was eerste in de duo zwemloop, waarbij iemand zwom en een ander liep..


De volledige uitslag vind je HIER

Ongeval in Duinbergen

Om 10.25u maandagmorgen heeft zich ter hoogte van de kapel in de Duinbergenlaan te Duinbergen een ongeval voorgedaan. Een motorfietser werd er aangereden door een wagen. Ambulance en politie waren zeer snel ter plaatse. De omstandigheden van het ongeval worden onderzocht. De gewonde bromfietser werd afgevoerd naar het ziekenhuis.


Foto met dank aan Steve Devlieghe 

Cycling Club Cnocke in nieuwe outfit

Op vrijdag 5 juli hield Cycling Club Cnocke een ultrakorte sponsorrit van het Gemeenteplein naar Soleado Beach en terug. Op het strand vond de officiële fotoshoot van de gloednieuwe truitjes met als nieuwe hoofdsponsor BVBA Coudeville Faïcence en Vloeren plaats. Daarna hield voorzitter Ludo Coppens in het clublokaal van taverne Cnoc nog een toespraak waarbij alle sponsors nog eens uitvoerig werden belicht. Ook de verbeterde kwaliteit van de CCC-outfit kwam daarbij ter sprake. “Hoewel een kiwi-groen inleglapje in synthetisch carbon ons meer comfort moet geven tegen zadelpijn, blijven we op onze fiets nog altijd van katoen geven”, besloot een gevatte CCC-voorzitter. Daarna werd voor taverne Cnoc en de Bar à Manger, nog een groepsfoto genomen van de olijke rode CCC-brigade. 
Zie fotoreportage.        

Navy Days weer succes, maar helioverlast blijft teer punt

In Zeebrugge hebben zo’n 51.000 mensen de 33ste editie van het Navy Days evenement bijgewoond op de marinebasis. Zaterdag en zondag stonden de mensen al heel vroeg aan te schuiven. Naast allerlei demonstraties waren de grote publiekstrekkers de dertien Belgische en buitenlandse marineschepen.Vooral voor de Belgische, Russische en Franse vaartuigen vormden zich rijen wachtenden.  In de rand van de Navy Days raakte verder bekend, dat de twee nieuwe patrouilleschepen van de Marine, die in 2014 en 2015 in dienst worden genomen, Castor en Pollux zullen heten, naar de bekende Romeinse tweeling en het sterrenbeeld. Ondertussen storen de inwoners van Zeebrugge zich nog altijd aan de enorme overlast die op de Navy Days door helikopters veroorzaakt worden die soms heel laag en ONnodig over de dorpskom scheren. Het moet echter gezegd dat de overlast dit keer ietwat minder was dan de vorige jaren. De Zeebruggenaars willen dat er in de toekomst bij dergelijke plezierhelitochten enkel boven de waterpartijen van de Zeebrugse haven wordt gevlogen en NIET boven de woonwijken. Nog in verband met onze Zeemacht heeft de Ministerraad zopas ook het licht op groen gezet voor een nieuwe ontmijningscampagne van de Zeebrugse mijnenjager Narcis in de Baltische Zee. De mijnenjager zal op maandag 12 augustus vertrekken vanuit onze kusthaven. 

Omdat bakstenen meer opbrengen dan wafels

In de sociale media laten Knokke-Heistenaars momenteel hun ongenoegen blijken over het feit dat op de plaats van het populaire Kinder Siska in de Knokse Oosthoek straks weer een mastodont van een appartementsgebouw zal verrijzen. Het bekende wafelhuis was al geruime tijd dicht. Alain Dauwens had de zaak 27 jaar opengehouden, maar hij zou toenemend moeite gehad hebben om geschikte mensen te vinden die bij hem wilden werken. Een paar honderd meter verder ging eerder ook al het wafelhuis Gustave Siska tegen de vlakte. Op die plaats wordt een wellnesshotel uit de grond gestampt. Over het verdwijnen van Kinder Siska en de komst van nog maar een appartementsgebouw in de Oosthoek zegt Geert Flama onder meer: “Beste bouwpromotoren en G.B.L-politici, goe bezig....... . Den Oosthoek, straks een reservaat voor les nouveaux riches”. 

"Een dijk vol Auteurs" in Knokke-Heist by Filigranes

Vorig jaar werd voor het eerst ‘Een dijk vol Auteurs’ georganiseerd ter gelegenheid van de opening van boekhandel Corman by Filigranes. Het evenement lokte toen zo’n 5000 bezoekers. Naar aanleiding van het grote succes van die eerste editie herneemt Filigranes het literaire zomerevenement op de dijk van Knokke in het weekend van 2, 3 en 4 augustus, aansluitend op de 'Nacht van het Zoute'. Een unieke gelegenheid om mensen te ontmoeten in een sfeer van boeken, cultuur én de heerlijkheden van de Belgische kust. Een ruimte van meer dan 150 m2 pal aan zee, volledig gewijd aan literaire ontmoetingen en ontdekkingen. Een weekend lang komen meer dan honderd Belgische en internationale auteurs hun werk voorstellen en ontmoeten zij hun lezers bij de stand van Filigranes in een vriendelijke en ontspannen omgeving. Een uniek moment voor een signeersessie. Iedereen kan er gratis naar toe.

Fijnproevers opgelet!

Tijdens dit weekend zal Culinaria zijn keukencontainers installeren op een schitterende ‘open-air’ locatie van enkele honderden vierkante meters groot, naast boekhandel Filigranes. Bezoekers kunnen er genieten van gerechten klaargemaakt door 16 bekende sterrenkoks. Kortom, voeding voor lichaam en geest in een feestelijke en ongedwongen sfeer!

Filigranes in een notendop

Al bijna dertig jaar groeit Filigranes volop. Het aantal evenementen neemt toe, er worden nieuwe boekhandels geopend en sommige verkooppunten breiden uit om de klant een kwaliteitsvolle service en een nog groter aanbod te kunnen garanderen. Filigranes hecht bijzonder veel waarde aan zijn missie als culturele ‘pleisterplaats’. Het wil zijn passie graag delen in een aangename en sfeervolle omgeving waarin ontmoeten, genieten en ontdekken 365 dagen per jaar op het programma staan.

Het programma
Vrijdag 2 augustus: 18u – 22u 
           Opening Cocktail ter gelegenheid van de "Nacht van het Zoute"
       
Zaterdag 3 augustus: 12u - 18u
          ‘Een dijk vol Auteurs’
           Veel auteurs zijn aanwezig op de stand.
           Animaties van alle soorten!
 
Zondag 4 augustus: 12u – 18u 
          ‘Lazy Sunday’
           Veel auteurs zijn aanwezig rond diverse thema’s: jeugd, reizen, vrije tijd,…
           Ludieke workshops en diverse activiteiten voor het jonge publiek.