13.12.13

Nieuwe Adviesraad Carnaval van start

Donderdag kwam in Knokke-Heist voor de eerste keer de vernieuwde adviesraad voor Carnaval samen. Op de vergadering werden ook de kandidaat-prinsen uitgenodigd: Kandidaat-keizer Yves en challenger Johnny Coppejans. Ze stelden zich voor aan de raad en kregen te horen hoe het verloop van het Prinsenbal en de verkiezing er volgend jaar zal uitzien. De kaarten voor het Prinsenbal zijn binnenkort te bekomen bij de kandidaten.  
Naast de gebruikelijke speech en de acts kregen de kandidaten deze keer ook de opdracht om een eigen Heists carnavalslied te maken, in het Nederlands of in het Vlaams, al dan niet op een bekende melodie. Nieuw is dat er daarmee deze keer ook punten te verdienen vallen die meetellen in de eindstand voor de verkiezing. Het Prinsenbal op zaterdag 15 februari start om 20 uur met de lottrekking voor de volgorde van de stoet. Omstreeks 21.30 uur beginnen de kandidaten dan met hun voorstellingen. Supporters hebben er dan ook alle baat bij om tijdig aanwezig te zijn zodat ze hun kandidaat kunnen aanmoedigen en hem te helpen om die extra punten in de wacht te slepen. Wellicht hebben ze ook suggesties die hen kunnen helpen om van die carnavalschlager een heuse hit te maken. 
De samenstelling van die raad is momenteel als volgt:
Vera Blommaert (Voorzitter Hof der Prinsen)
Freek Vlietinck (groep De Strandreetjes)
Danny Leleu (groep "Wieder")
Jan Morbee (Namens de GBL fractie)
Patrick Bonte (wagenbouwers)
Didier Temmerman (wagenbouwers)
Dirk Roels (horeca) 
Olivier Bodyn (namens de N-VA fractie)  
Veronique Engelrelst (Voorzitter)
Maxim Willems (Schepen voor Vrijetijd)

Jan Deroose (coördinator Vrijetijd/Evenementen – Verslaggever)

Schapen in winkelcentrum Knokke

Op zaterdagnamiddag 14 december trekt een herder met een 30-tal schapen door het winkelcentrum van Knokke. De kudde vertrekt om 14 uur aan het CC Scharpoord en loopt via Lippenslaan, Kustlaan, Dumortierlaan, terug naar de Lippenslaan en het Cultuurcentrum.

Zaterdag Oxfam cadeaudag in Knokke-Heist

Met een eindejaarsgeschenk van Oxfam maakt u iedereen blij: de ontvanger van uw cadeautje, maar ook kleine producenten in het Zuiden. Van juwelen tot wijnduo’s, van pralines tot speelgoed: tijdens de Oxfam Cadeaudagen vindt u voor ieder wat wils. En voor wie niet kan kiezen, zijn er zoals steeds mooie geschenken pakketten met een selectie uit het brede gamma voedingsproducten van Oxfam. Een pakje van Oxfam-Wereldwinkels, dat betekent bovendien dubbel plezier. U verrast niet alleen uw collega’s, vrienden of familie, ook voor kleinschalige producenten in het Zuiden maakt u het verschil. 
Ook nadat de strik van het pakje is, blijft u dus cadeautjes uitdelen. Kom kiezen uit het ruime aanbod aan geschenken van eerlijke kwaliteit in CC Scharpoord zaterdag 14 december van 10u-17u
en proef de heerlijke Oxfam wijnen. Cadeautip?
Geef eens een wijnduo cadeau. Een promotieactie is geldig tot 31 december 2013 voor 3 verschillende duo's, uit Zuid-Afrika, Chili en Argentinië. 
Geef eens een schaap of geit cadeau
Oxfam Pakt Uit is een unieke en originele collectie geschenken om te geven.  Elk cadeau symboliseert een deel van het werk van Oxfam in het Zuiden. Breng tijdens de winter de sfeer in huis met Oxfam kaarsen, volledig gemaakt uit gerecycleerd materiaal of handgemaakt uit palmolie. Voor de allerkleinsten wordt het een vrolijke beestenboel met de Funimals. De eigenzinnig knuffels uit Thailand staan klaar om kinderhartjes te veroveren. Of  start 2014 solidair met wenskaarten van Oxfam Solidariteit. 
Oxfam Wereldwinkel - Kerkstraat 47 - 8301 Knokke-Heist - tel. 050/51 04 51

open van dinsdag t.e.m. zaterdag van 10u-12u en van 14u17u30.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

vzw Coney Island benadrukt kwaliteit Noordzeevis

Vzw Coney Island, een groepering van lokale Zeebrugse handelaars, benadrukte vrijdag, naar aanleiding van de recente media-aandacht rond pangasius en andere kweekvis, haar steun aan de consumptie van Noordzeevis, dit echter op een doordachte manier. 
In de zomer en het najaar van 2013 organiseerde de vzw de kookwedstrijd Cooking Island met in de jury onder meer Filip Claeys en Danny Huyghebaert van NorthSeaChefs. Doel van de wedstrijd was de promotie van de bekende en minder bekende Noordzeevis. Coney Island vzw is overtuigd van de kwaliteit en de smaak van vis van bij ons. Om het visbestand in de toekomst te handhaven is het echter wel van belang dat rekening wordt gehouden met de viskalender en het vissen op een duurzame manier. Een duurzame en eerlijke visvangst is namelijk van belang voor de toekomst van de visserij aan onze kust. 

Coney Island beseft echter ook dat een kweekcultuur onmisbaar geworden is. Dit mag echter niet ten koste gaan van het goede dat de Belgische visserij te bieden heeft. De wedstrijd Cooking Island bewees alvast dat vis van bij ons garant staat voor een brede waaier aan smakelijke gerechten. 

Weg met kids

Als het aan de Nederlanders en de Vlamingen ligt, zeggen we in 2014 gewoon weer kinderen in plaats van kids. Dat woord komt als grote verliezer uit de bus in de verkiezing 'Weg met dat woord!' van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL).
Het woord 'kids' kan dus weg uit de Nederlandse taal. Er is namelijk al een woord dat prima voldoet: kinderen. Wie kids zegt in plaats van kinderen, wil "nutteloos hip doen". Van de stemmers had 40 procent de grootste hekel aan het woord 'kids'. 'Yolo' (you only live once) en 'swag' (zelfverzekerde houding) zijn op de tweede en derde plaats geëindigd.

Maar ondertussen zitten we in ons land al met dingen zoals een “kids-ID”, het  digitaal identiteitsbewijs voor Belgische kinderen jonger dan twaalf jaar. Kid is de oorspronkelijke Engelse benaming voor een geitenjong… 

Boete voor dronken chauffeur uit Heist

De Brugse politierechter heeft een jongeman uit Heist een boete van 1.200 euro opgelegd, waarvan de helft met uitstel, plus een rijverbod van twee maanden, met verplicht herexamen theorie en praktijk. De ploeg van de jongeman speelde vorig jaar kampioen. Na de viering in de kantine was hij beschonken in z’n wagen gestapt. Op de weg naar huis ramde de man twee geparkeerde auto’s. “Glaasje op laat je rijden” was de raad van de rechter. 

Nieuwe snelheidsinterventievoertuigen voor politie

De lokale politie Damme/Knokke-Heist hebben 2 splinternieuwe Mercedessen E300 in gebruik genomen. De snelle wagens stellen de Interventiepolitie in staat om dringende oproepen te beantwoorden en snelheidsduivels of wegvluchtende daders te onderscheppen. De vorige interceptievoertuigen, namelijk 2 Audi’s A6, bewezen recent nog hun nut. Na een achtervolging van een verdacht voertuig tot aan de Franse grens, waarbij snelheden van meer dan 200 km/uur werden behaald, kon de politie 3 verdachten vatten. 
De wagens zijn uitgerust met de allernieuwste snufjes op het vlak van veiligheid en politie-uitrusting, zoals ‘track and trace’, geofleetlog, bepantsering en braakwerende folie. De politie leaset de Mercedessen voor 4 jaar bij Belfius Auto Lease. Het onderhoud gebeurt door garage Proot, de officiële Mercedes-verdeler in Knokke-Heist. 

Op de foto: burgemeester Lippens, korpschef Etienne Stockx en John Proot.

Grote zoekactie in de Damse Vaart

In de vroege uren van vrijdag zijn brandweer, politie en ambulancepersoneel uit Sluis massaal ingezet bij een grote zoekactie in de Damse Vaart vlak over de landsgrens.  Iets na middernacht was namelijk een melding binnengelopen dat brommersporen waren aangetroffen die naar de vaart liepen. Ook werd een brommerkenteken gezien in de vaart. Omdat niet duidelijk was of er nog personen in het water lagen zijn brandweerduikers ingezet. De brandweer was ter plaatse met twee duikteams, een hoogwerker, een hulpverleningsvoertuig en twee tankautospuiten. Voor de duikers is vanwege de kou ook de rode opwarmtent opgezet.  Naast de brandweer stonden er ook twee ambulances paraat. Deze hoefden niet in actie te komen. Na twee uur zoeken en omdat er ook geen melding van een vermissing was werd besloten het zoeken te staken.

‘Charlotte’ van De Kopergietery te gast in CC Scharpoord

Komen zelfmoordgedachten bij tieners vaak voor? Hoe kan je als ouder of leerkracht signalen herkennen? Wat doe je als je merkt dat een vriend of vriendin bij momenten heel diep zit? Kan je daarover zomaar een gesprek aangaan of is er een betere aanpak? Op al deze vragen krijg je een antwoord in de voorstelling ‘Charlotte’ op vrijdag 7 februari om 20 uur in CC Scharpoord. 
Deze voorstelling is gemaakt door De Kopergietery samen met jongeren uit de theaterateliers. Voor ‘Charlotte’ lieten ze zich inspireren door de gedichten van een tienermeisje die het moeilijk had met het leven en eruit wou stappen. De gedichten getuigen van angst, twijfel, verscheurdheid, maar evengoed  van levensvreugde, energie en een scherpe humor… In deze voorstelling vloeien spel, dans, muziek en filmbeelden in elkaar over.
De Gezinsbond wil de actuele thematiek van zelfmoordgedachten en zelfdoding bij jongeren onder de aandacht van ouders en tieners brengen. Na de pauze volgt een nabespreking door Sarah Bal, klinisch psychologe verbonden aan het UZ Gent. Zij geeft een antwoord op de vragen waarmee je als toeschouwer na de voorstelling kan zitten. 
Organisatie: Gezinsbond 

Vrijdag 7 februari - 20 uur, Cultuurcentrum Scharpoord
Info en tickets: Cultuurcentrum Scharpoord / T 050 630 430 /www.ccknokke-heist.be

Yves Segers & DJ Bompa in Ravelingen

Op zaterdag 1 februari 2014 organiseren WTC Roadrunners reeds voor de 5de keerhun carnavalbal "HET FEEST KAN BEGINNEN"! Om deze 5de editie extra luister bij te zetten, werd de Vlaamse schlagerzanger YVES SEGERS (gekend van de popband TOAST) aangetrokken. YVES SEGERS is gekend van hits zoals "Ik Schreeuw Het Van De Daken", "Een Beetje Gay", "In Café De Zwaan",... Daarna komen DJ BOMPA & DE MENS de boel op stelten zetten. DJ BOMPA is gekend van voetestampers en tal van carnavalhits zoals "Feesje Hier, Feesje Daar", "Daar Gaan We Met Z'n Allen", "Nooit Meer Naar Huis",... 
Zoals elk jaar zorgen DJ STRUBBE (gekend van carnavaltent te Heist 't Volkshuis) en DJ D DOUBLE D voor de muzikale ondersteuning. Verwacht u ook opnieuw aan een spetterende lichtshow. Voorverkoop in het clublokaal van WTC Roadrunners Café Tussen Land en Zee en in Café De Albatros, Frituur De Ster, Wesound en Café The Sailor. Nadien gaat het feestje door op de afterparty in Café Albatros. "HET FEEST KAN BEGINNEN" is een uitgelezen kans om op welgeteld 1 maand verwijderd van het grootste carnavalgebeuren van West-Vlaanderen al wat in de sfeer te komen en de typische Heistse carnavalsfeer op te snuiven.
WTC Roadrunners viert in 2014 hun 10-JARIG bestaan. Na 10 jaar is dit een gevestigde waarde geworden in het Kneistse wielergebeuren en mag de club met meer dan 80 actieve leden gerekend worden tot één van de meest actieve wielerclubs van Knokke-Heist en omstreken.

12.12.13

Vlaggen in Knokke-Heist halfstok voor Nelson Mandela

Naar aanleiding van de begrafenis van Nelson Mandela, voormalig president van de Zuid-Afrikaanse Republiek, heeft de Federale Regering een nationale dag van eerbetoon afgekondigd op zondag 15 december. Joëlle Milquet, Federaal Minister van Binnenlandse Zaken, heeft aan alle burgemeesters gevraagd om de nationale vlag halfstok te hangen. In Knokke-Heist zullen alle officiële vlaggen aan de gemeentelijke gebouwen vanaf vrijdag 13 december halfstok gehesen worden. Aan het stadhuis op het Verweeplein zal ook de Zuid-Afrikaanse vlag halfstok hangen. Knokke-Heist beschikt namelijk over de vlaggen van zowat alle landen ter wereld. Van maart tot november worden de vlaggen overal in de badstad gehesen om internationale bezoekers te begroeten. 

Derde lichting gastheren en –vrouwen van de Zwinstreek

Zopas ontvingen 26  gastheren en –vrouwen van de Zwinstreek, waaronder stadsgenoten Luc Lingier & Rita De Wolf (www.thofkevanlingier.be ) en Katelijne Vanbesien (Toerisme Knokke-Heist), hun certificaat. Dat gebeurde in de Morelleput in Nieuwvliet. 
Met deze derde lichting kan de Zwinstreek nu rekenen op 18 gastheren en maar liefst 55 gastvrouwen waarvan er 27 ondernemen in Vlaanderen en 45 in Nederland. “Een duidelijk grensoverschrijdend succes verspreid over 18 B&B’s of vakantiewoningen, 12 campings,  7 horecazaken,  4 toeristische diensten, 2 natuur- en milieueducatieve centra, 5 landbouwbedrijven, een verhuurder van fietsen, een verhuurder van koetsen, een verhuurder van zalen, een immokantoor, een museum, een catamaranschool en een verhalenvertelster!” somde gedeputeerde Guido Decorte op. 
Het zijn volgens gedeputeerde Decorte juist die lokale ondernemers die het gezicht zijn van de Zwinstreek,  vorm geven aan onze regio en mee de zwinstreekbeleving maken tot wat ze is.  In de eerste plaats moeten ze natuurlijk hun Zwinstreek kennen. Tijdens de opleiding konden de deelnemers kennis maken met het erfgoed, de natuur, het landschap, de hoeve- en streekproducten van hun eigen streek.  De Staats-Spaanse Linies, het Zwin en het project van Waterdunen, het ontstaan van de streek van tienduizenden jaren terug tot nu, de Heistse Isabella-taart of de slakken uit Aardenburg met hun liefdespijlen…. Ze gingen ook zelf aan de slag en gingen op zoek naar een bijzonder plekje en een hoeve- of streekproduct uit hun eigen omgeving. 
Als gastheer of gastvrouw moet je ook goed kunnen luisteren naar de vragen van de gasten. De cursisten kregen tips en overzichten van wat er waar te vinden en te beleven is in hun Zwinstreek. En als laatste punt - maar misschien wel een van de belangrijkste - weet een goede gastheer of gastvrouw ook zijn of haar collega’s te vinden. Tijdens de cursus gingen ze al samen aan de slag om arrangementen in de Zwinstreek uit te werken.
Laureaten in de arrangementen waren:
·         Ann de Vilder (Fietsenverhuur “’t Rinkeltje” in Sluis ) en de Sluise ex-Knokke-Heistse Gwenny Entwistle (Natuurreservaat “Het Zwin”) met de Zwinpolderroute
·         Stefan Coppoolse (camping De Zwinhoeve Retranchement) en Sjaak de Hullu (Camping Schippers Nieuwvliet) met Natuur-beleef arrangement Het Zwin

·         Hanneke Vermue-Roelofs (camping De Wachtsluis in Retranchement) en Ad Flikweert (Camping Boerenhoeve in Nieuwvliet) met WAAI-ER op uit! Kinderen op pad in de Zwinregio

Tussen-2-Feestenloop op 26 december

Bent u met de eindejaarsfeesten in zicht op zoek naar een sportieve uitlaatklep waarmee u een antwoord kan bieden op de onvermijdelijke eindejaarscalorieën? De Tussen-2-Feestenloop biedt u de ideale sportieve afsluiter van het jaar om van de kerstkalkoen naar de oudejaarschampagne te hollen. Het sportieve evenement wordt omkaderd door heel wat randanimatie. Zo kan men tussen Dumortierlaan en Driehoeksplein de Drumline Baterista
aan het werk zien en horen terwijl verkleumde lopers zich bevoorraden aan de jeneverbar. In de Lippenslaan ter hoogte van de ijspiste zorgen de Kerstmannen van het Blankenbergse Drum en Showkorps voor opzwepende ambiance. De prijsuitreiking in de sportzaal van Ten Bunderen wordt muzikaal omlijst door King Jazz. 
Men kan kiezen tussen een kinderloop van 1 km (19.00 u), een familieloop van 5 km (19.15 u) of een 10 km loop (20.00 u). Voor deze 6de editie wordt er terug aangeknoopt met een verloren gegane traditie: lopen in de Lippenslaan. Dankzij de steun van de Raad voor Lokale Economie kan er met de Lippenslaan en Dumortierlaan andermaal gelopen worden in 2 van de meest gerenommeerde winkelstraten van de badstad. Start- en aankomst in de Lippenslaan ter hoogte van het A. Verweeplein. 
Inschrijven en alle info via www.tussen2feestenloop.be 

De Tussen 2 Feesten Loop is het afsluitend sportevent van het sportstimuleringsproject Knokke-Heist, een zee van sport 2013.

Verdographics start nieuwswebsite

Vanaf 15 januari 2014 pakt Verdographics in de Smedenstraat uit met www.khwijzer.be een nieuwswebsite over Knokke-Heist. De redactie richt zich op de gemeente Knokke-Heist met accent op het positieve en menselijke verhaal. Verenigingen kunnen hun activiteit gratis aankondigen in de activiteitenkalender via kalender@khwijzer.be  KH Wijzer is ook nog op zoek naar medewerkers. Voel je je geroepen om een artikel te schrijven of een fotoverslag te maken, neem dan contact op via redactie@khwijzer.be

Leeghoofd, een beeldende en auditieve voorstelling

Weet je niet wat gedaan met je allerkleinsten op een koude, winterse zondagnamiddag? Kom op zondag 15 december om 15 uur naar Cultuurcentrum Scharpoord voor een schitterende voorstelling waarin de zintuigen de hoofdrol spelen. Na de voorstelling kan iedereen zijn eigen ‘leeghoofd’ knutselen. 
Het decor bestaat uit vele kleine attributen en aan de hand van poëtische en vrolijke beelden wordt Leeghoofd een theatraal en muzikaal gedicht over een jongen met een groot hoofd. Een beeldende en auditieve kleutervoorstelling waarin de zintuigen de hoofdrol spelen. Een jongen zet een grote, witte bol op zijn hoofd. Met stickers, trechters, voetbalsokken en ander materiaal maakt hij ogen, oren, mond en neus. Hij vertrekt op ontdekkingstocht en tast zijn omgeving op speelse wijze af. 
Info en tickets: Cultuurcentrum Knokke-Heist, Meerlaan 32, T 050 630 430

Knokke-Heist in Vuur en Vlam

Knokke-Heist heeft een lange traditie in het organiseren van evenementen met een hoge spektakelwaarde. In december en januari, tijdens de drukke eindejaarsperiode, pakt de badstad uit met een gloednieuwe publiekstrekker: Flamboyant. Een primeur voor de Belgische kust. Op zaterdag 14 december om 17 uur steekt burgemeester Lippens het vuur aan het lont op het Van Bunnenplein. Vanaf dan zijn de Flamboyant-acts elke zaterdag en zondag te zien van 16 tot 19 uur. Het vuur wordt gedoofd op zondag 5 januari 2014.  


Flamboyant is een uniek en groots openluchtspektakel dat Knokke-Heist, van Het Zoute tot in Heist, in vuur en vlam zal zetten. Op het Maurice Lippensplein, Van Bunnenplein, Frans Desmidtplein, Lichttorenplein, Albertplein, Heldenplein en in de Dumortierlaan ter hoogte van de Heilig Hartkerk worden er gedurende vier weekends rond kerst en Nieuwjaar adembenemende vuurshows voor jong en oud opgevoerd. 
Zo staat er op het Van Bunnenplein een spectaculaire vuurknikkerbaan en zijn er op de andere locaties diverse optredens gepland. Decoratieve vuurelementen dompelen, na het vallen van de duisternis, winkelstraten en pleinen onder in een sfeervolle warm-oranje gloed. Alle acts en attracties worden verzorgd door een gerenommeerd gezelschap van Belgische vuurartiesten.

Johnny Logan in het Casino Knokke

Logan werd in Australië geboren uit Ierse ouders. Zijn werkelijke naam luidt Seán Patrick Michael Sherrard. Zijn vader was een bekende Ierse tenor, Patrick O'Hagan. De 59-jarige Johnny Logan kende grote internationale successen en won tweemaal het Eurovisiesongfestival voor Ierland. In 1980 deed hij dat voor de eerste keer met het nummer What’s Another Year. Zeven jaar later zou hij deze stunt overdoen met de song Hold Me Now.

Laat u meeslepen met de hits van Johnny Logan in een prachtig decor dat Napoleon Games Grand Casino biedt. Tickets kosten 52 euro, exclusief reservatiekosten, per persoon en kunnen besteld worden via de website van Sherpa of per telefoon op het nummer 070/25.20.20.

Music for Life ten voordele van Mercy Ships

Op zondag 22 december organiseert Anemos VVW Heist in samenwerking met het restaurant Den Baigneur een warmste apero-namiddag in het kader van Music for Life ten voordele van Mercy Ships. Op het menu staan een drietal tapa’s van overheerlijke noordzeevis, klaargemaakt door chef Marc Germonprez van Den Baigneur,  een bijpassende cocktail for life en natuurlijk hartverwarmende muziek! De opbrengst van dit smullen gaat naar de  Africa Mercy. Dit ziekenhuisschip, dat aanmeert in de Afrikaanse havens, werkt met vrijwillig personeel dat zware letsels en handicaps opereert en zo de lokale bevolking nieuwe kansen en hoop geeft. Iedereen welkom vanaf  16 uur (tapa’s vanaf 17 uur)

11.12.13

Visserijblad gestopt

Het Visserijblad is voor de laatste keer verschenen. Het onafhankelijke maandblad vierde dit jaar nog zijn tachtigste jaargang, maar niemand staat klaar om de fakkel over te nemen van hoofdredacteur Flor Vandekerckhove. Het eerste nummer van Het Visserijblad (HVB) verscheen op 25 februari 1933. Het werd gesticht door Pros Vandenberghe, een legendarische figuur in de visserijwereld. Na zijn overlijden zette zijn dochter nog enige tijd de uitgave van het weekblad verder. In 1988 startte het Visserijblad onder impuls van hoofdredacteur Flor Vandekerckhove als maandblad.

Dit is wat Flor in de meest recente publicatie schreef: “Dit is het laatste nummer van 2013 en het sluit de 80ste jaargang af. Maar er is meer: wellicht is die tachtigste tegelijk de laatste jaargang van dit tijdschrift geweest. De uitgever van dit blad wordt vijfenzestig.  Tijd om de fakkel door te geven, zo vindt hij.  Helaas ontwaart hij nergens iemand die deze fakkel wil overnemen. Dat valt ook licht te begrijpen, want de Vlaamse visserij is echt wel veel te klein geworden om nog een onafhankelijk tijdschrift te kunnen dragen. Dat wist de vorige uitgever trouwens ook al, anders hadden we in 1988 de titel niet cadeau gekregen. We slaagden er vervolgens wel in dit ten dode opgeschreven blad nog een kwarteeuw in leven te houden. ‘We’ staat hier niet voor een pluralis majestatis, maar voor de mensen die in het colofon vermeld worden: een tijdschrift is een groep. Die groep deed overigens meer dan het blad in leven houden. Het kreeg een hedendaagse vorm en inhoud, en daarmee ook een stem die tot ver buiten de visserij gehoord werd.”

Vriezeganzen landen in het Zwin

Op dinsdagmorgen 10 december was het mooi winterweer in het Zwin. Kris Struyf, bioloog en centrumleider van het Natuurcentrum Zwin spotte opvallend veel vliegverkeer van aankomende vluchten vriezeganzen. De vogels vlogen in V-formatie en trokken een prachtig lijnenspel in de lucht.

Kerk wordt Industrieel Erfgoed

Vlak op de grens is de kerk van Sint Anna ter Muiden verkocht aan BOEi. Dat is de Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed. BOEi heeft voor de restauratie van de kerk 100.000 euro gereserveerd uit bijdragen van de Nederlandse BankGiro Loterij. De non-profitorganisatie verwacht dat het voor een grondige restauratie van de kerk nog ruim een half miljoen euro extra nodig heeft. BOEI zoekt naar exploitatiemogelijkheden voor de kerk. De kerk met de karakteristieke beeldbepalende toren dateert uit de 14de eeuw. De toren diende ooit ook als vuurtoren voor de schepen die langs het Zwin kwamen aanvaren.

Gemeentebestuur wuift gepensioneerd gemeentepersoneel uit

Zopas werden in Knokke-Heist de personeelsleden die in de loop van 2013 met pensioen gingen, op het stadhuis aan het Verweeplein ontvangen. Ze kregen er uit handen van de burgemeester een horloge en bloemen. Het gaat om Rita Dendooven, Rudy Vanhalewyn, Marc Verhaeghe, Dirk Van Quaethem, Rita Peckelbeen, Norbert Vanhoutte en Jan Vermeire. 
Zie fotoreportage

Margaretaschool in Knokke brengt circus

De Margaretaschool pakt dit schooljaar uit met een groots opgezet circusproject. De school werkt samen met Circus Picolini om alle leerlingen en teamleden circusvaardigheden aan te leren. Dat gebeurt voor de leerlingen in de school zelf, de teamleden kregen circusvaardigheden als workshop op de teamdag. Veel van de leerlingen hebben ondertussen de smaak te pakken en sommigen hebben aan de Sint of de kerstman ondertussen al een diabolo of een flowerstick gevraagd. Zopas werd het project officieel voorgesteld, met de onthulling van de circusbanner die aan de school aan de kant van de Meerlaan te bezichtigen is.  De hoofdsponsors van het circusproject werden tijdens een receptie bedankt en figuurlijk in de bloemen gezet. Zij mochten dan ook als eersten een blik werpen op de banner en kregen de eerste affiches en flyers overhandigd..
De leerlingen werken nu ondertussen verder aan hun vaardigheden die ze willen ze tentoonspreiden in een echte circustent die opgesteld wordt op het sportveld van de school aan de Sportlaan. De  3 optredens zijn gepland tijdens het weekend van 14 en 15 maart. Het eerste optreden staat geprogrammeerd op vrijdag om 19 uur en de twee andere op zaterdag om 14 en 18 uur. Iedereen welkom.

Geef uw mening over Knokke-Heist

Gedurende de maanden december, januari en februari vraagt Knokke-Heist uw mening. Surf naar http://www.v2020.be/mening/3305 en laat u horen! Door deel te nemen maakt u kans op een van de vliegreizen naar New York of een van de iPads. Bovendien redt elke deelnemer 1 m² bedreigd regenwoud van verdwijning door deel te nemen.

Lychees aangekomen in Zeebrugge

Dinsdag is de Atlantic Klipper de haven van Zeebrugge binnengevaren met lychees. Het gaat om de eerste lading lychees afkomstig uit Madagascar. Momenteel wordt ongeveer 7.500 ton gelost bij Belgian New Fruit Wharf. Volgende maandag is de tweede aanvoer voorzien. 
Bij Belgian New Fruit Wharf wordt momenteel de eerste lading lychees gelost. De Atlantic Klipper brengt 7.500 ton lychees naar de kusthaven. Vanuit Zeebrugge gaan de lychees naar zowat alle Noord-Europese landen. De levering heeft te maken met de aankomende kerstperiode, wanneer de vraag naar lychees traditioneel stijgt. 
Volgende maandag -in de vroege uren- wordt de Baltic Klipper verwacht met de tweede lading.  De Baltic Klipper bevindt zich momenteel ter hoogte van de Westelijke Sahara.

“De komst van de lycheeschepen bewijst de rol die Zeebrugge speelt als Food Port. Net zoals de kiwi’s van Zespri gaan deze vruchten van hier naar alle markten in Europa. We zijn blij dat we op deze manier meewerken aan een prettige eindejaarsstemming!”, aldus Joachim Coens, gedelegeerd bestuurder van het havenbestuur Zeebrugge.

Conflicten in de zorg: lezing voor mantelzorgers

LVSW Knokke-Heist pakt op woensdag 18 december uit met de lezing ‘Conflicten in de zorg’. Deze is op maat van mantelzorgers en vindt plaats om 14 uur in CC Scharpoord. Het onderwerp wordt belicht door psycholoog en psychotherapeut Marc Van den Herrewegen. 
Voor iemand zorgen is niet eenvoudig. Door de ziekte en de bijkomende zorgsituatie worden de rolpatronen aangepast. Bovendien kan de zorgbehoevende persoon soms depressief reageren uit onmacht of frustratie omwille van depressieve symptomen. Hoe gaat u daar als mantelzorger het best mee om? Hoe kan u voldoende assertief zijn om grenzen te stellen? 
De deelnameprijs (te betalen aan de inkom) bedraagt € 3 voor leden van LVSW Knokke-Heist en € 5 voor niet-leden. Meer info en inschrijvingen: T 050 51 37 41 of T 050 51 51 37.

De infonamiddag verloopt in samenwerking met het Regionaal Dienstencentrum van de Liberale Mutualiteit West-Vlaanderen.

Knokke-Heistse student slachtoffer van diefstal met geweld

Maandagavond werd de smartphone van een 19-jarige student uit Knokke-Heist gestolen door een onbekende dader. De jongeman wandelde in de Brusselsestraat in Leuven toen hij plots geduwd werd door een andere jongeman. Tijdens dit duwwerk ging de verdacht ervandoor met de gsm van het slachtoffer. Hij liep de verdachte nog een tijdje achterna, maar moest hem uiteindelijk laten gaan. Het slachtoffer raakte niet gewond. 
Bron: Politie Leuven
Tot nog toe deelt de politie van Damme/Knokke-Heist enkel algemene zaken mee. Daar komt echter verandering in. In maart volgend jaar zal de plaatselijke politie enkele initiatieven nemen waardoor informatie meer uitgebreid zal ter beschikking staan van de diverse media. 


Actie Music For Life wordt afgesloten met “Knokke-Heist’s got talent”

Op zaterdag 21 december gaat in het cultuurcentrum Scharpoord om 20 uur de eerste echte Knokke-Heist’s Got Talent van start, een talentenshow voor jong en oud ten voordele van "Mama's voor kinderen " en spelotheek "De Wip".
Wie wil deelnemen aan de talentenshow kan nog inschrijven tot vandaag woensdag 11 december via het inschrijvingsformulier dat te vinden is op de facebookpagina van Knokke-Heist’s Got Talent. Indien u niet zo vertrouwd bent met dit medium, kunt u ook steeds bellen naar 0479/50.39.81.   Voor meer informatie over jury, te winnen prijzen,… verwijst de MAKZ u eveneens graag door naar deze facebookpagina.
Bent u niet meteen een podiumbeest, maar wilt u toch graag het goede doel steunen en genieten van de spetterende show, dan bent u uiteraard ook steeds welkom!
Aansluitend op deze show volgt het slotmoment van de Music For Life Actie in Knokke-Heist.  De diverse acties die gerealiseerd werden in het kader van Music For Life in Knokke-Heist zullen aandacht krijgen.   De organiserende verenigingen kunnen hun financieel steentje komen bijdragen aan de actie.  Hebt u met uw vereniging of school  balpennen verkocht of een andere actie ondernomen? U bent welkom!  
De prijs van een ticket bedraagt € 8. Houders van een CJP-pass of leerlingenkaart betalen slechts € 5.
Tickets zijn te verkrijgen:
aan het onthaal van cultuurcentrum Scharpoord
telefonisch: 050/630.430
via de website: www.ccknokke-heist.be - klik op rode ster "online tickets"

via de website: www.ccknokke-heist.be – agenda podium 21/12 tickets

10.12.13

Knokke-Heistenaars maakten in India groots 3D-boekproject

Stadgenoten Frank Matthys (Drukkerij Matthys, FOTOF 3D-fotografie) en Hans De Craemer hebben vorig jaar een vijf-weken-durende reis ondernomen naar India. In opdracht van drukkerij Pragati in Hyderabad, India, mochten zij door India trekken met de bedoeling een groot aantal bezienswaardigheden driedimensionaal te fotograferen om daarmee een boek te maken dat zou worden gedrukt en uitgegeven in India. De fotografie, het design van het boek en de nodige tekst lag in hun handen. 
Zij hadden 13 vluchten nodig, waarvan 9 in India. Er werden 6 camera's gebruikt om 10.867 foto's te nemen, waarvan 4.670 in 3D. Uiteindelijk is het een set van 2 boeken geworden, beide 30 x 30 cm (!), die bol staan met 654 foto's, waarvan 229 in 3D. 
Het eerste boek noemt "My India" en toont een 66-tal bekende plaatsen in India. Via de
driedimensionale foto's start de reis in Hyderabad, dan richting zuiden naar Bangalore en Mysore (koninklijk paleis van de Maharaja), richting westen naar Mumbai (Victoria Station, India Gate), richting noorden naar Delhi, richting oosten naar Agra (Taj Mahal), Varanasi (heilige stad, lijkverbrandingen, sadhus) en Calcutta, richting Himalaya naar Darjeeling.
Het tweede boek verteld, aan de hand van het dagboek dat Hans De Craemer elke avond zorgvuldig bijhield, hun wonderlijke reis zoals ze het daar echt hebben beleefd. Dit boek noemt "The making of" en staat vol met anekdotes. 
Deze set van 2 boeken worden momenteel te koop aangeboden voor slechts 40 EUR per set bij Hans De Craemer en Frank Matthys. 
Voor hen die benieuwd zijn naar andere culturen, die graag 'ver' op reis gaan, die genieten van exotische gerechten en rust vinden bij idylische omgevingen, zullen zeker hun hart verliezen bij het aanschouwen van het dagelijkse leven in India.
Constant gebruik je je zintuigen : bij het aanschouwen van de massa in de treinstations of de schoonheid van de Himalaya, bij het luisteren van de verschillende talen of naar de typische Indische muziek, bij het ruiken van de kruiden op de lokale markten, bij het proeven van het lekkere eten waar je ook bent, bij het aanraken van de gracieuze sarias met hun superieure kwaliteit, bij het voelen van de verschillende temperatuursverschillen, ... 

Kortom, bij het lezen van hun dagboek en het bekijken van de massa foto's voel je je welkom in dit betoverende land, vol van kleur, contrasten, religies en leven. Het wordt genieten van deze prachtige bevolking met hun oogverblindende glimlach. Welliswaar een uniek kerstcadeau voor een mooie kerstprijs.

Reusachtige sneeuwbol bij ijspiste in Knokke-Heist

Weer of geen weer, examens of geen examens, de openluchtschaatsbaan op het Verweeplein in Knokke was afgelopen weekend weer een trekpleister van formaat. Niet alleen de joelende kinderen op het ijs zorgden voor een winters vakantiegevoel, ook de ouders en de grootouders op de terrasjes dronken er een borrel of een warme choco en zagen dat het goed was, dit alles nog extra in kleur gezet door de feeërieke, steeds wisselende verlichting. Op zondag 15 december en woensdag 18 december komt er nog een extra attractie bij. Een 4 meter hoge snowbubble komt dan immers aan de ingang van de schaatsbaan te staan. Ouders en kinderen kunnen in deze opblaas sneeuwbol samen met de kerstman een leuke foto laten maken.

Boetes voor fietsen zonder verlichting

Niet alleen in Knokke-Heist let de politie goed op fietsers die ’s avonds zonder verlichting rijden. Maar wie zonder licht de grens over fietst loopt ook daar het risico een boete te incasseren. In Sluis en omgeving werden vorige maand liefst 152 boetes uitgedeeld aan fietsers zonder verlichting. Met het aanbreken van de donkere dagen heeft de politie extra gecontroleerd vanwege de verkeersveiligheid. De start van de extra verlichtingscontroles liep in Nederland gelijktijdig met het begin van de landelijke campagne, welke op fietsers is gericht: Ik wil je zien. Naast de vele fietsers werd bij onze noorderburen ook menig automobilist bekeurd, onder meer voor het onterecht gebruik maken van de mistlichten.

Derde editie van het Blue Buddha Knokke Magazine

Nu het zomerseizoen gedaan is en hun stranduitbatingen gesloten zijn, richt Blue Buddha zijn pijlen op de Blue Buddha Lounge. De winters in Knokke-Heist kunnen lang en koud zijn maar Blue Buddha Knokke doet zijn uiterste best om het iedereen toch naar zijn zin te maken. Onder andere met het prachtige Blue Buddha Knokke Magazine, dat al aan zijn derde uitgave toe is. De vele fotoreportages doen u opnieuw nagenieten van de talrijke evenementen die Blue Buddah de voorbije maanden organiseerden op hun stranden of in de lounge bar. Dat deze keer zangeres Jessy de covergirl is geworden mag niet verwonderlijk zijn. U ziet het, Blue Buddha maakt uw koude winters veel warmer!

Ook zeehond aangespoeld in Knokke-Heist

De voorbije dagen zijn langs de Belgische en Nederlandse kust extra veel zeehonden aangespoeld, waaronder heel wat pups. Dat is het gevolg van de zware decemberstorm. Sommige dieren werden van zandplaten afgespoeld, andere werden vanaf de Britse kust de Noordzee over gejaagd door de stormwind en springtij. In Knokke-Heist is zo maandag ook een grijze zeehond (Halichoerus grypus) aangespoeld. Het dier was nog in leven. 

Nieuw jurylid voor de Tumblers

De Tumblers van Gym Knokke-Heist hebben met de nodige trots meegedeeld, dat ze vanaf nu over een nieuw jurylid beschikken. Sabine Lycke, die met hart & nieren verknocht is aan deze turndiscipline, is vorig weekend bij de Gym Federatie glansrijk geslaagd in het examen voor jurylid tumbling. Ze was één van de 15 Vlaamse kandidaten die het in categorie IV tot een goed einde bracht. 

Kerst bij de Buren in Knokke-Heist

De ouderraad van de Keuvelhoekschool in Knokke organiseert nu vrijdag 13 december het fonkelnieuw initiatief ‘Kerst bij de buren’. Langs een ‘kerstkunstparcours’ verzorgen de kinderen kersttaferelen via beeld, muziek, drama, beweging, theater... Onderweg wordt voor een hartverwarmertje gezorgd. Wil u deelnemen? Koop dan een startpakketje voor 2 euro. Dit bevat een routekaart, een deelnamekaart voor de wedstrijd ‘een kalkoen voor je kapoen’, een balpen en een lichtgevende muts. De route gaat langs de Keuvelhoekstraat, Magere Schorre en Gladiolenlaan en eindigt aan het Tijl- en Neleplein. Binnen het kerstdecor daar kan u genieten van een hapje en een drankje en van tal van animatie: een live kerstspel, het prachtig kerstdecor van Mini Horse World, kaarsen van Het Baken en samenzang.

Knokke-Heistenaar vertegenwoordigt België op Congreso Nacional de Clarinete in Madrid

Van  6 tot 8 december was Knokke-Heistenaar Stephan Vermeersch te gast op het VI Congreso Nacional de Clarinete in Madrid Spanje. Hij speelde er 3 Amerikaanse composities die internationale compositieprijzen wonnen voor klarinet en basklarinet met electronics. Zijn uitvoering werd dermate gesmaakt dat hij prompt nieuwe uitnodigingen kreeg om te concerteren in Frankrijk (Nice & Parijs) en USA (Montana, Ohio, Washington). Binnenkort concerteert Stephan in Donetsk (Oekraïne), Servië,  Zürich (Zwitserland) en Baton Rouge (USA).
Stephan krijgt steeds meer internationale erkenning als veelzijdig uitvoerder-improvisator en componist van klassieke, hedendaagse, wereld en elektroakoestisch muziek met veel cross-overs naar ander culturen en kunstvormen (visuele kunst, dans, film, architectuur, literatuur, theater …). Als solist en kamermusicus participeerde hij aan concerten en festivals in ruim 30 landen in Oost- en West-Europa, Midden-Oosten, Rusland, USA, Canada, Armenië, Pakistan, Indië, Japan, China en Mongolië. Zijn motto als componist-improvisator: "Wat ligt er voorbij de grens: een queeste voor nieuwe boeiende muziek voor een breed publiek: verrijkend en ver reikend". 
Stephan geeft les klarinet, saxofoon en kamermuziek aan deKunstAcademie Knokke-Heist, België en in Nederland met een enigszins speciale aanpak: “Breinefficiënt leren musiceren: een balans tussen cognitie, psychomotoriek en affectie". Hij wordt wereldwijd  gevraagd voor master classes en workshops over diverse aspecten van het musiceren. 
Deze zomer werd hij in Assisi, Italië verkozen tot President van de European Clarinet Association: een organisatie die ernaar streeft om Europese klarinettisten te verenigen over taal, cultuur, politiek en landgrenzen heen. Daarnaast werd hij als eerste Europeaan gevraagd om de nieuwe functie van International Representative Board Director (2014-2016) waar te nemen voor de International Clarinet Association: een overkoepelende organisatie van  klarinetverenigingen wereldwijd. 

Wie Stephan eens van dichtbij wil horen wordt hierbij uitgenodigd  het kamermuziekconcert op zondag 9 februari (11 uur vrije toegang) bij te wonen in deKunstAcademie Knokke-Heist. Samen met pianiste Ellen Lampo brengt hij  muziek van Schumann, Weber, Debussy, Horovitz, Penderecki en St. Vermeersch. 

9.12.13

Amnesty International kaarsen in gemeentelijke gebouwen

Knokke-Heist steunt de nieuwe campagne van Amnesty International voor vrije meningsuiting. “Het gemeentebestuur wil ook de vlam voor vrijheid doen branden en plaatst daarom terraskaarsen van Amnesty International aan verschillende gemeentelijke gebouwen.” De kaarsen hebben het logo van Amnesty International en staan onder meer opgesteld bij het stadhuis van Knokke, Scharpoord, het Sociaal Huis en deKunstAcademie. “Deze kaarsen voor vrijheid in onze badstad zijn meteen ook een eerbetoon aan Nelson Mandela die z’n leven lang heeft gestreden voor de vrijheid”, aldus burgmeester Lippens. 

Knokke-Heist geeft 10 000 EUR voor Haiyan-slachtoffers

De tyfoon Haiyan heeft op de Filipijnen duizenden slachtoffers gemaakt.  Het gemeentebestuur besliste deze week om via het Gemeentelijk Hulpcomité 10 000 EUR te storten als steun voor de slachtoffers. Het geld zal net als bij vorige acties, geschonken worden aan Artsen zonder Grenzen. 

Afkalving stranden gecontroleerd

In het weekend werd het zandverlies op de stranden langs onze kust opgemeten. Dat gebeurde zaterdag bij middel van een controle tijdens een helikoptervlucht. Zondag werd een laservliegtuigje ingezet. Volgens de eerste resultaten blijkt het met de afgekalfde volumes zand tussen De Panne en Knokke-Heist nog mee te vallen. Momenteel worden met de gegevens strandkaarten opgesteld. Die worden vergeleken met kaarten van voor de decemberstorm. Daarna zal berekend worden welke volumes zand door de storm zijn meegevoerd. Dat zal dan weer de basis vormen voor het beleid rond het weer opvoeren van onze stranden. 

Voetbal in de regio

In Eerste Provinciale: De Ruiter – FC Knokke 1-1. Knokke blijft klassementsleider met 39 punten. De Ruiter staat op twee.
In Tweede Provinciale A: FC Heist – Diksmuide 2-0
VVWestkapelle – SVD Kortemark 2-0
In Derde Provinciale A: Moerkerke – Steenbrugge 2-2

Zeebrugge – RC De Panne 0-4

Ploegen BC Namedis Chape Knokke-Heist winnen op sponsoravond

Heren one – BC Bebita Eernegem: 74-41  Onder het goedkeurend oog van de sponsors en het talrijk opgekomen publiek konden de troepen van coach Nathalie Ingelbrecht niet veel anders dan super gemotiveerd aan de opworp verschijnen. Het resultaat bleek dan ook uit de eindcijfers. 
Dames One - BC Lummen: 67-55.

N-VA wil meewerken aan een realistisch Casino

De N-VA in Knokke-Heist heeft via de pers akte genomen van de beslissing om het huidige Casino-plan naar het ontwerp van Steven Holl definitief te begraven. ‘Een moedige beslissing’ vindt Cathy Coudyser, fractieleider van de N-VA.  ‘Maar welke nieuwe elementen hebben nu tot deze beslissing geleid ?  Waarom werd vorige maandag in het AGSO met geen woord over dit dossier gerept ? Waarom gaf de burgemeester nooit een antwoord op onze vragen in de gemeenteraad?  Wat betekenen de cijfergegevens voor het Casino op het meerjarenplan dan, als er nu pas over een Plan B wordt nagedacht ?  Hoeveel bedraagt de schadevergoeding naar Holl toe ?  Hoeveel kosten zijn reeds gemaakt voor alle studies en onderzoeken rond dit project  ?  De N-VA vraagt antwoorden op al deze vragen.  Ook de burger heeft recht op meer duidelijkheid.
Ondertussen is de meerderheid achter de schermen bezig .  N-VA vraagt om echt in debat te gaan en om open kaart te spelen.  Waar leidt plan B naar ?  Wat zijn de krijtlijnen ?  Welke publieke functie moet deze site krijgen ?  Welke projectontwikkelaar is wel geïnteresseerd ? De burger, de buurtbewoners en de gemeenteraadsleden hebben recht op antwoorden en willen samen mee nadenken over de nieuwe toekomst van deze site.  Er zijn al 10 jaren verloren gegaan. Het is de hoogste tijd voor een realistisch, hedendaags en bruisend Casino, aldus de N-VA in Knokke-Heist.

Lokale politie steunt BoB-campagne met alcoholcontroles

De lokale politie Damme/Knokke-Heist steunt de komende eindejaarsperiode de BoB-campagne van het Belgisch Instituut voor de VerkeersVeiligheid (BIVV) met kleine, gerichte alcoholcontroles. De kick-off van de actie werd afgelopen weekend gegeven tijdens de Nacht van de Verkeersveiligheid. Zowat op alle invalswegen van Knokke en Heist werd gecontroleerd.  Ook in de rest van de provincie was dat het geval. In West-Vlaanderen liepen in vergelijking met vorig jaar de voorbije dagen alvast meer chauffeurs tegen de lamp. 
Organiseer je vooraf… Klaar om te bobben?
Tanden gepoetst? Haar gekamd? Terugrit georganiseerd? Of drink jij straks geen alcohol? Met de slogan ‘Organiseer je vooraf… Klaar om te bobben?’ roept het BIVV op om mee te bobben en een veilige terugrit te organiseren vóór je op stap gaat. Ben jij klaar om zorgeloos te genieten van een bezoek aan de kerstmarkt, Klink & Drink en de talloze andere eindejaarsfestiviteiten? 
Kleine, gerichte controles
De lokale politie plant de komende weken, zowel overdag als ’s nachts, heel wat kleine, gerichte alcoholcontroles. “Onze politiezone bobt ook tijdens de eindejaarsperiode mee,” zegt korpschef Etienne Stockx. “De campagnes en controles blijven nodig om de bestuurders er aan te herinneren dat rijden onder invloed niet kan. Het is belangrijk dat we  samen werk maken van meer verkeersveiligheid.”
Tijdens de vorige winter-BoB-campagne nam de politie 864 ademtests af. Hiervan blies 7 procent (ofwel 64 bestuurders) positief. Er werden ook 39 rijbewijzen ingetrokken. De komende weken wil de lokale politie opnieuw een 800-tal ademtests afnemen.

Na de BoB-campagne lopen de acties gewoon door. In de politiezone Damme/Knokke-Heist kan je het ganse jaar door, op elk moment van de dag, op alcohol, drugs en snelheid worden gecontroleerd.

Noordwesterstorm mobiliseerde RCO Knokke Heist

Op 4 december was bij de Knokke Heistse radiozendoperatoren van RCO een verkennend gesprek met een ambtenaar van Binnenlandse zaken. Daaruit bleek dat de inzet van Radio Communicatie Ondersteuning Knokke Heist en DRCO Zeeland op prijs wordt gesteld. Ondertussen zal op Nationaal niveau onderzocht worden hoe de kazernes van de civiele bescherming onderling met radiozendoperatoren in verbinding kunnen blijven in geval van calamiteiten aan de kust. Zo zou vanuit Knokke Heist rechtstreekse radioverbindingen gegarandeerd worden met de kazerne van de civiele bescherming in Jabbeke. Met de alarmering van de noordwesterstorm met springtij boven de Noordzee waren DRCO Zeeland en RCO Knokke Heist extra waakzaam. Indien een dijk in Zeeland het zou begeven hebben dan zou men vanuit Zeeland beroep gedaan hebben op RCO Knokke-Heist. 
Foto: Tom Knockaert, lid RCO met zijn zelfgebouwd mobiel zendstation en aggregaat.

Weer Christmas Happening in Heist

Na de geslaagde editie vorig jaar gooit de lokale middenstand onder leiding van Café Tussen Land en Zee en Café Albatros de handen terug in elkaar voor de 2de editie van de "Christmas Happening Heist". De parking in de Knokkestraat wordt op zondag 22 december opnieuw omgetoverd tot een overdekt kerstdorp met feeërieke kerstsferen in een grote overdekte tent. De ‘deuren’ gaan open vanaf 10u en wie dat wenst kan tot laat in de avond blijven napraten tussen een glaasje Glühwein of jenever. Ook de Kerstman komt natuurlijk weer langs en er is ook kinderanimatie voorzien. Geflankeerd door de vele tentjes bemand door de lokale middenstand en diverse verenigingen met allerlei lekkernijen of last-minute cadeautjes, zorgt Koen van Studio Enjoy voor de muzikale ondersteuning. 

Luchtbel bekroond

Het "Gents Schrijvers-collectief" heeft "Luchtbel" van Knokke-Heistenaar Rodrik Steverlynck  bekroond met de literaire onderscheiding 'De Ronde Van De Tong'. De opdracht was een mini-verhaaltje van exact 101 woorden (zonder de titel) schrijven, waarbij het niet om poëzie mocht gaan, niet om een anekdote en niet om grappen. Het moest een stukje voor 18-plussers zijn. Gedreven door de close vriendschap met een 'herontdekte' jeugdvriendin, maakte Rodrik Steverlynck in het gemeentelijk kunstencentrum van Knokke-Heist 'De Vrije Marge' een kleien naaktbeeld van de vriendin in kwestie.  Dat beeld inspireerde Rodrik dan weer tot het schrijven van 'Luchtbel'. 

Kerstmarkt Heist op zaterdag 14 december

Zaal Ravelingen op de markt in Heist is op zaterdag 14 december het toneel van de Kerstmarkt Heist. Tussen 13 en 18 uur kunt u er terecht voor kerststukjes, wenskaartjes, geschenkideetjes, kerstartikelen, pannenkoeken, choco-rum, fruitjenevers,… Ook kunt u er genieten van optredens van verschillende groepen van De Sloepe (kindergroep om 14.30 uur, trommelkorps om 15.15 uur, jeugdgroep om 16 uur en volwassenengroep om 16.45 uur). Tot slot is er voor de allerkleinsten doorlopend een kidscorner.

Weer Gastronomisch Jingle Balls Tornooi

TC Duinbergen tennist van oud naar nieuw in Knokke-Heist.  Met deze 4de editie van het kerstdubbeltornooi zal TC Duinbergen op een sportieve manier de overgang van oud naar nieuw vieren. Ook voor het 4de Gastronomisch Jingle Balls tornooi zijn er 11 reeksen voorzien in dubbel dames, dubbel gemengd en dubbel heren. Meer dan 44 fijne restaurants uit de Zwinregio, van ster tot zilveren pollepel, sympathiseren met dit tornooi en de club.  Het prijzenpakket bestaat uit restaurantvouchers, telkens voor 2 personen variërend van 150 euro tot minimum 25 euro per persoon!
Inschrijven kan tot en met 23 december 2013.
T : 0470 392 029 of neem een kijkje op www.tennisclubduinbergen.be
Inschrijven via www.vtv.be  Inschrijvingsrecht: 12 euro p.p. (leden 10 euro p.p.)
Er wordt getennist van 26 december 2013 t.e.m. 4 januari 2014         

Finales, prijsuitreiking en receptie: zaterdag 4 januari 2014 

Artsen Zonder Grenzen voert actie in Knokke-Heist

Het gemeentebestuur heeft Artsen Zonder Grenzen de toelating gegeven om in 2014 sensibiliseringsacties te voeren in de gemeente. Concreet betekent dit dat een ploeg van 2 à 3 medewerkers van de organisatie mensen zal aanspreken in de winkelstraten, op de trottoirs, op pleinen,… Indien gewenst, krijgt u van hen gedetailleerde informatie over de verschillende acties die Artsen Zonder Grenzen realiseert in meer dan 60 landen. Ook krijgt u de mogelijkheid om de organisatie te steunen via een domiciliëring. U heeft nadien overigens alle vrijheid om uw steun ten allen tijde te wijzigen of stop te zetten.

Artsen Zonder Grenzen biedt al meer 30 jaar noodhulp aan vanuit België aan slachtoffers van oorlogen, natuurrampen en ziekten en dit zonder onderscheid van politiek, geloof of afkomst. Meer dan 85% van de inkomsten van Artsen Zonder Grenzen zijn afkomstig van private giften. Uw steun is dus heel belangrijk.