22.3.13

Treinen Knokke-Heist niet erg stipt

De stiptheid van de treinen op het Belgische spoorwegennet is vorige maand gedaald tot 85,4 procent. Dat heeft de spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel meegedeeld. In februari 2012 reed nog 86,7 procent van de treinen op tijd of met een vertraging van minder dan zes minuten. Uit de cijfers blijkt verder dat de IC-trein Oostende-Eupen van alle grote treinverbindingen het hardst wordt getroffen, met een stiptheid van 71,6 procent. Daarna volgt de IC-trein tussen Knokke/Blankenberge en Hasselt/Tongeren (72,6 procent).

Zuil voor sensibilisering orgaandonatie ingehuldigd op 1ste lentedag

Op donderdag 21 maart om 17 uur heeft het gemeentebestuur van Knokke-Heist in het gemeentehuis op het Alfred Verweeplein de campagne “Knokke-Heist stemt voor het leven!” officieel op gang getrokken. Na een korte toelichting in de raadzaal door Patrick Vandorpe, secretaris van de Oostrozebeekse Transplant Kring, onthulde burgemeester Graaf Leopold Lippens in de benedenhal de “donorzuil”. De burgervader mocht als geregistreerd orgaandonor ook als eerste een groen balletje in de zuil werpen. Het gemeentebestuur hoopt dat nu vele inwoners het voorbeeld van de burgervader zullen volgen. Wie uitdrukkelijk verzet aantekent en verkiest om zijn organen niet af te staan na zijn dood, krijgt een rood balletje dat men eveneens in de donorzuil mag deponeren. Met deze visuele blikvanger wil Knokke-Heist het thema orgaandonatie voor elke bezoeker aan het gemeentehuis bespreekbaar maken en de Knokke-Heistenaars aansporen om zich te registreren zodat tijd kan gewonnen worden als iemand hersendood wordt verklaard.   

Wat zegt de wet?
In België dateert de wet over het wegnemen en transplanteren van organen van 1986. Ze is gebaseerd op het principe van de “stilzwijgende toestemming”: van elke volwassen Belgische burger of inwoner die sedert tenminste 6 maanden ingeschreven is in het vreemdelingenregister, wordt verondersteld dat hij/zij donor is, behalve wanneer hij/zij verzet aantekent. De orgaandonatie is anoniem en gratis.

Registratie = tijdswinst
Elke burger is dus vanaf 18 jaar sowieso donor maar registratie is belangrijk opdat de medische wereld tijd zou kunnen winnen. Als er geen enkele registratie is, en een persoon wordt door 3 verschillende artsen "hersendood" verklaard, dan vraagt de dokter toestemming aan de familie om de organen van hun verwant te mogen schenken aan iemand die daar nood aan heeft.  Op dat moment neemt de familie een zeer emotionele beslissing en gaan er toch wel veel organen verloren. Ook wanneer iemand bij de dienst Burgerzaken officieel verzet aantekent om na zijn/haar dood organen te doneren, is dit belangrijk om op medisch vlak heel wat tijd te winnen.

Slechts 417 positieve wilsverklaringen
Op een bevolkingsaantal van bijna 34.000 inwoners, zijn er in onze gemeente momenteel slechts 417 burgers die inzake orgaandonatie een positieve wilsverklaring hebben laten registreren.  Dit aantal wil het gemeentebestuur met de permanente promotiecampagne “Knokke-Heist stemt voor het leven!” nu drastisch verhogen.

Voor meer info: www.beldonor.be of Dienst Burgerzaken, tel. 050 630 125, burgerzaken@knokke-heist.be

Cadzandse jachthaven voor.. Knokke-Zoute

Ook bezitters van pleziervaartuigen in Knokke-Heist kijken uit naar de nieuwe jachthaven die in Cadzand-Bad zal worden aangelegd.  De gemeente Sluis, het Waterschap Scheldestromen en Yacht@Cadzand-Bad BV hebben donderdag een intentieovereenkomst getekend voor de realisatie van de jachthaven in kwestie. Met de aanleg wordt in 2015 begonnen. Een jaar later moet de haven met z’n 140 ligplaatsen klaar zijn. De haven wordt gerealiseerd tussen twee strekdammen die het waterschap bouwt bij het uitwateringskanaal in het kader van het Nederlandse kustversterkingsproject Zwakke Schakel. Het inbouwen van de jachthaven is daardoor relatief goedkoop. De meerkosten van 5 miljoen euro worden opgebracht door ondernemers uit Cadzand- Bad. Een deel direct, het andere deel via het Investeringsfonds, waarin ontwikkelaars die in Cadzand bouwen, een bijdrage storten. "Er komt een gebouw met faciliteiten voor de haven, en waarschijnlijk ook een clubhuis", zegt Philip Muylle van de Compagnie Het Zoute, tevens woordvoerder van Yacht@Cadzand-Bad. Volgens hem komt de exploitatie waarschijnlijk in handen van 'een ervaren jachthavenuitbater'.

Britse school uit Norwich op bezoek in het For Freedom Museum

De ‘Town Close House School’ van Norwich bezocht zopas het For Freedom museum voor de tweede keer. 47 leerlingen van 11/12 jaar begeleid door 7 leerkrachten kregen er een uiteenzetting van mede-conservator Freddy Jones.  Vervolgens baanden de gidsen met groepjes van 15 zich een weg door het museum. De kinderen waren enorm geïnteresseerd en de gidsen stonden versteld over hun parate geschiedeniskennis.  Begrippen als ‘D-day’ en ‘Een brug te ver’ (de luchtlandingsoperatie om en bij Arnhem) en ‘het Ardennenoffensief’ waren de meesten welbekend. Ze hadden van hun leerkrachten een opdracht gekregen en de vragen werden dan ook in sneltempo op de gidsen afgevuurd.  “Zeer verrijkend trouwens van te vernemen hoe kinderen een oorlog inschatten”, vertelt Freddy Jones. Vol verwondering aanhoorden zij dat ons bezette land te maken had met o.a. verbod op radio luisteren,  verplichte lichtverduistering, beperkte mobiliteit en verplichte tewerkstelling in Duitsland. Richard en Nina Kendrick, de hoofdbegeleiders verzekerden de conservator dat zij alles in het werk zouden stellen om de jaarlijkse traditie in ere te houden en andere scholen aan te zetten hetzelfde te doen.  Vandaag zet de school zijn weg verder over Vlaanderens wegen.  Daarbij staat ook een bezoek aan het ‘Flanders Fields Museum’in Ieper op het programma.

Voor alle info: For Freedom Museum, Ramskapellestraat 91/93, 8301 Ramskapelle, Knokke-Heist. Info op 050/68.71.30 of info@forfreedommuseum.be

Maurice Lippens voorgedragen als bestuurder Groep Brussel Lambert

Knokke-Heistenaar Maurice Lippens is opnieuw voorgedragen als bestuurder bij Groep Brussel Lambert. Dat is volgens De Tijd is opmerkelijk omdat de stadsgenoot als voormalig bestuursvoorzittter onlangs in verdenking werd gesteld in de zaak Fortis. Drie jaar geleden zorgde hetzelfde voorstel voor ophef, maar Lippens werd toen zonder probleem herverkozen. Lippens is al twaalf jaar onafhankelijk bestuurder van de groep. Hij trad in 2001 toe tot de raad van bestuur van de Frère-holding. Het zitje bij GBL is één van de weinige die de voormalige Fortis-voorzitter overhield na het Fortis-debacle. Hij nam na de teloorgang van de financiële groep ontslag als Belgacom-bestuurder.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

21.3.13

Gouden huwelijksjubileum van het echtpaar Simon Brajbart en Marjem Uhr

Zopas feliciteerde schepen Paul Geerinckx  in naam van het gemeentebestuur van Knokke-Heist het echtpaar Brajbart-Uhr naar aanleiding van hun gouden jubileum. In hun woning in de Leopoldlaan werden ze in de bloemetjes gezet en kregen ze een Senseo-toestel overhandigd. Simon Brajbart is geboren in Péronnes (Lez-Binche) op 9 februari 1935 en komt uit een gezin van 5 kinderen. Zijn vader was kleermaker in Brussel. Simon liep school in Henegouwen en vervolgens in Luik. Hij vervulde gedurende 18 maanden zijn legerdienst in Duitsland. Daarna werkte hij bij een grote Gentse textielfirma. Marjem Uhr zag het levenslicht in Etterbeek op 18 april 1934. Zij komt uit een gezin van 5 kinderen. Haar vader was eveneens kleermaker maar dan in lederwaren. Het gezin woonde in Etterbeek waar Marjem  school liep en haar jeugd doorbracht. Na haar schoolperiode in 1954, werkte ze voor de TV. Ze deed er correcties van films. Het paar huwde op 20 maart 1963 in Anderlecht en heeft ondertussen 2 kinderen en 5 kleinkinderen. In Knokke-Heist houden Simon en Marjem zich vooral bezig met fietsen, wandelen en zwemmen.

Zondagbabbel over IJslandvaarders bij Sincfala

Op zondag 24 maart om 10 uur organiseert de heemkundige kring Guthago in samenwerking met de gemeentelijke dienst Erfgoed van Knokke-Heist een zondagbabbel over de IJslandvaarders in het museum Sincfala. Wie ‘IJslandvaart’ zegt, denkt meteen aan het epos van een eeuw geleden toen onze kustvoorouders op zeilschepen door de oceaan ploegden om op IJsland zes maanden kabeljauw te vangen. Johan Depotter uit Oostduinkerke verhaalt het publiek het wedervaren van de IJslandvaarders van de Westkust. Tot in Cherbourg en Brest contacteerde hij gedurende 25 jaar nakomelingen wat hem weer nieuwe namen opbracht, vergeelde foto’s, verhalen. Uiteindelijk stopte de teller aan 975 namen van Vlaamse IJslandvaarders die tussen 1815 en 1938 uitzeilden.

Ruim 25 jaar heeft Johan Depotter zich verdiept in het wedervaren van mannen van de Westkust die vanuit de Frans-Vlaamse havens Duinkerke en Grevelingen inscheepten op goélettes (galetten) om van maart tot september, visserij op kabeljauw te bedrijven rond het verre IJsland. Welke drang bezielde onze vissers uit de 19e eeuw? Jongelingen en mannen, vaders en zonen uit onze Westhoek, doorkruisten gedurende zes lange maanden de barre, striemende IJslandse zeeën op houten zeilschepen, om er met een eenvoudige kollijn kabeljauw aan de haak te slaan. Op gedreven en begeesterende wijze zocht Johan Depotter naar antwoorden op die vraag. Hij spoorde nabestaanden op, legde een indrukwekkende inventaris aan en bezocht talrijke archieven. Aan de hand van 80 beelden zal hij ons gedurende een uur en een half over het vissersleven van 975 Vlaamse IJslandvaarders vertellen. 

Toegang: Lezingen zijn gratis voor leden van Geschied- en Heemkundige Kring Sint-Guthago.Niet-leden betalen 3,50 euro, bezoek aan het museum inbegrepen. Na de lezing biedt het museum je een drankje aan. Sincfala, Museum van de Zwinstreek, Pannenstraat 140, 8300 Knokke-Heist. Tel. 050 53 07 30. Er is parkeergelegenheid  op de speelplaats van de gemeentelijke basisschool Het Anker, bereikbaar via de Felix Timmermansstraat nummer 37.

Jill Shaw sluit strandopkuis af

Op zondag 24 maart sluit Jill Shaw de ‘Clean Beach Cup’ in Knokke-Heist af met een live concert om 17u30. Aanstaande zondag slaan zoals bekend alle strandclubs in Knokke-Heist de handen in elkaar voor de jaarlijkse Clean Beach Cup. De European Surfrider Foundation organiseert al enkele jaren, tijdens het eerste lenteweekend, over heel Europa een grote strandopkuis. Zij roepen alle surfclubs op om deel te nemen aan dit initiatief. VVW Heist, RBSC Duinbergen en Zoute en Surfers’ Paradise helpen mee met dit initiatief. Het gemeentebestuur ondersteunt de actie en stelt gratis vuilniszakken en prikkers ter beschikking. Nadien halen ze ook de vuilniszakken op. 

In het paasweekend treedt Jill Shaw  bovendien nog eens drie keer live op aan onze kust. Je kan Jill Shaw dan live aan het werk zien op:
Zaterdag 30 maart om 15u30 in Chill’ Out in Knokke-Heist
Zondag 31 maart om 15u30 in Chill’ Out in Oostende
Maandag 1 april om 15u30 in Chill’ Out in Nieuwpoort

Koude paasduik bij Surfers Paradise

De lente is begonnen, startsein voor het nieuwe seizoen. Bij Surfers Paradise gebeurd dit traditioneel met de jaarlijkse paasduik. Door de lange vorstperiode en de vele zonloze winterdagen is het Noordzeewater echter nog lang niet opgewarmd. Het wordt dus vermoedelijk de koudste paasduik uit de reeks. Op zondag 31 maart zullen de deelnemers vermoedelijk het zeewater induiken dat een temperatuur van zo’n 5 graden heeft. De deelname is volledig gratis, enige vereiste is je badkledij mee hebben, handdoek en vooral warme kledij zodat je goed opgewarmd in en uit het water kan. Belangrijk is wel op tijd te zijn want dit jaar is er een massale opwarming met de inmiddels gekende “Harlem Shake” ! Verzamelen geblazen op zondag 31 maart om 11.30 h stipt dus op het strand van Surfers Paradise voor al deze festiviteiten. Ludieke deelnemers zijn uiteraard ook welkom. Zoals elk jaar tonen de befaamde Brugse ijsberen het goede voorbeeld en worden zij vergezeld van de Jumpers, De Bumpers, de Passe-vites en uiteraard een heleboel families en individuele deelnemers. Om terug warm te krijgen is er alvast ook een mobiele sauna voorzien, naast de Hotspring Jacuzzi van Aquatropic. Ook de Ronde van Vlaanderen is na afloop live te volgen, vergezeld van een natje en een droogje. 

Italiaan wint eerste PixSea Award in Knokke-Heist

Niemand minder dan de toonaangevende Italiaanse fotograaf Guido Guidi is de winnaar van de PixSea Oeuvre Award 2013. Hij is een echte 'black pearl' van de hedendaagse fotografie, zijn monumentaal oeuvre kreeg echter tot nog toe te weinig internationale erkenning. Guido Guidi zag in 1941 het levenslicht in Cesena. Hij studeerde architectuur in Venetië, maar is sinds de late jaren 60 ononderbroken actief als fotograaf. Hij staat bekend als pionier van de nieuwe Italiaanse landschapsfotografie met een scherp oog voor de  culturele en historische gelaagdheid van het eigentijdse stedelijke landschap. Beïnvloed door de Neorealistische Italiaanse film en conceptuele kunst, creëert hij beeldsequenties die vragen oproepen over de betekenis van het landschap, van fotografie en van het kijken. In 1989 richtte hij samen met o.a. William Guerrieri “Linea di Confine” op, de bekende Italiaanse stichting voor hedendaagse fotografie. "Guidi's werk is van internationaal niveau maar geniet ondanks zijn hoogstaande kwaliteit weinig bekendheid buiten zijn geboorteland. Onterecht overigens. Hij is een 'fotografenfotograaf' die bij zijn collega's hoog in aanzien staat en zeker internationaal succes verdient. Als docent aan het “Istituto Universitario di Architetturain Venetië en de Accademia di Belle Artiin Ravenna beïnvloedde hij jongere generaties van fotografen en artiesten. In het Cultuurcentrum in Knokke-Heist is straks een installatie te zien met: Guido Guidi, 'A New Map of Italy'  een selectie van 50 kleurprints uit de jaren 1983 tot 2007. 

Papa Chico paasgrabbelt op 30 maart

Op paaszaterdag 30 maart houden alle enthousiaste kinderen van 3 tot 12 jaar in Knokke-Heist best hun mandje in de aanslag, want vanaf 14.30 uur mogen zij komen paasgrabbelen in de tuinen van cc Scharpoord. De paashaas zal er naar hartenlust eitjes strooien en niemand minder dan Papa Chico zorgt er voor dat de kinderen met een grote glimlach aan de grabbel kunnen beginnen. Wil je deelnemen? Schrijf je dan op voorhand in want er kunnen maximaal 400 kinderen deelnemen. Inschrijven kan in Jeugdcentrum De Marge (Edward Verheystraat 16) of indien er nog plaats is op de dag zelf vanaf 14 uur. Jeugdbewegingsleden betalen 3 euro, andere kinderen 4 euro.

Papa Chico start om 14.30 uur met zijn fantastische show. Daarna start de eigenlijke grabbel. Het einde van dit heuse feest is voorzien om 16.30 uur. De Paasgrabbel is een organisatie van de Jeugdraad en de Gezinsbond Knokke-Heist. Voor meer info: Jeugdraad Knokke-Heist – www.jkh.be – info@jkh.be

Knokke-Heist vraagt stedenbouwkundige ontvoogding aan

Knokke-Heist heeft een formele vraag tot ontvoogding gericht aan de Vlaamse Regering. Om zelfstandig stedenbouwkundige vergunningen te mogen afhandelen moet volgens de procedure van Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening een gemeente eerst voldoen aan 5 voorwaarden. Sinds 6 februari 2013 voldoet Knokke-Heist aan die 5 voorwaarden. Het decreet omtrent de organisatie van de ruimtelijke ordening geeft de gemeenten een belangrijke verantwoordelijkheid ten aanzien van het concrete stedenbouwkundig beleid in de gemeente.  Gemeenten beslissen zelf over stedenbouwkundige en verkavelingsaanvragen. Vroeger had de gewestelijke ambtenaar (ook de gemachtigde ambtenaar genoemd) de beslissende stem. 

Sinds het decreet is dit nu anders. Maar voor wat hoort wat. Gemeenten die zelf willen beslissen moeten wel de mogelijkheden hebben om een ruimtelijk beleid te kunnen voeren. Daartoe werden vijf voorwaarden opgelegd: de opmaak van een gemeentelijk ruimtelijk structuurplan, de aanwerving van een stedenbouwkundige ambtenaar, een conform verklaard plannenregister, een vastgesteld vergunningenregister en een register van de onbebouwde percelen. Op 6 februari 2013 werd het plannenregister conform verklaard, waardoor Knokke-Heist de ontvoogding kan aanvragen. Door de ontvoogding zal onze gemeente vergunningen sneller kunnen afhandelen. Voor gewone dossiers zal dit na ontvoogding 75 dagen duren in plaats van 105. Ook het advies van het Vlaams Ministerie voor Ruimtelijke Ordening in Brugge valt weg. De Vlaamse overheid kan enkele via een beroepsprocedure nog ingrijpen.

MAKZ blijft sterk in wetenschap en ondernemen

Vorige week werden de leerlingen van de Middenschool en Atheneum Knokke-Heist beloond voor hun talenten in wetenschap en ondernemen. Op wetenschappelijk vlak werden ze op de PI-dag uitgedaagd in een heuse, twee uur durende wiskundequiz. De winnaars werden elk beloond met een cadeaubon van € 20 en een USB-stick. Daarna werd iedereen getrakteerd op een originele PI-placemat(h) en een stukje PI-cake. Ondertussen kreeg Jan Claeys van 6 Wetenschappen-Wiskunde te horen dat hij een score van 117 haalde in de tweede ronde van de wiskundeolympiade. Dit zou moeten volstaan om door te gaan naar de nationale finale. 

Inzake ondernemen was het ook een leerrijke week in de MAKZ. Op maandag gingen de leerlingen van 6 Economie hun businessplan met verve verdedigen op een wedstrijd in Brussel en op dinsdag brachten de leerlingen van 3 en 4 Economie en Handel een bezoek aan de Nationale Bank waar ze een rondleiding en een aantal workshops doorliepen. Vrijdag kregen de leerlingen van 6 Kantoor dan weer te horen dat ze de Vlaamse winnaar zijn van de KBC beurs- en beleggingswedstrijd. Dit levert de school o.a. een laptop op. Over dit alles kan u meer vernemen op de opendeurdag van zaterdag 23 maart tussen 14 en 17u. Dan kan u ook de reizende tentoonstelling omtrent Congolezen tijdens de Eerste Wereldoorlog bezoeken en hoort u meer over de vele nieuwe studiemogelijkheden volgend jaar. Meer info op www.demakz.be.

6de Tussen-2-feestenloop verhuist van Westkapelle naar Knokke

De winterse Tussen-2-feestenloop georganiseerd door de personeelsraad van de brandweer, vond 5 jaar lang plaats in Westkapelle.  De volgende editie ondergaat een metamorfose en wordt in het centrum van Knokke gehouden.  Het basisconcept blijft behouden. Deze sportief-ludieke happening vindt traditiegetrouw plaats op 26 december, tweede kerstdag. Het evenement wordt opgesplitst in een sfeervolle stratenloop met kinderloop (1.2 km), familieloop (5 km) en de grote stratenloop (10 km). Er is een nevenklassement voor snelste brandweerman/vrouw, de meest origineel verklede deelnemer en groep en de winnaar van de vliegende tussenspurt.
     
Wat zijn de wijzigingen?

De eerste loop start pas om 19 uur i.p.v. ’s middags. Het parcours loopt via Lippenslaan, Dumortierlaan, Driehoeksplein en Lippenslaan. De start bevindt zich ter hoogte van slagerij Vandycke. De aankomst situeert zich aan de ijspiste op het Alfred Verweeplein. De deelnemers kunnen zich omkleden in sporthal Ten Bunderen in de Cassierstraat.
De opbouw verloopt als een geoliede machine waardoor deze amper een half uur in beslag neemt. Slechts de aankomst- en startzone, de draai naar de Dumortierlaan en het keerpunt aan het Driehoeksplein worden met nadars voorzien. Geparkeerde auto’s krijgen een flyer onder de ruitenwisser met de melding dat ze kunnen blijven staan maar tijdens de wedstrijd zelf kan er niet weggereden worden tussen 18.45  tot ongeveer 22 uur. Doorgaand verkeer blijft dus zeker mogelijk tot 18 uur. De meeste handelszaken op het parcours blijven vlot met de auto bereikbaar tot 18.30 uur. De Raad voor Lokale Economie juicht het initiatief alvast toe vermits dit evenement ongetwijfeld heel wat volk op de been zal brengen. 

Tijdelijk minder overvaarten

Wie met het fiets/voetveer de Scheldemonding wil oversteken moet rekening houden met het feit dat het aantal overvaarten tijdelijk gehalveerd is. Tot en met 10 april vaart er maar één boot per uur tussen Breskens en Vlissingen. Dat komt door werkzaamheden die aan de twee veerboten moet worden uitgevoerd. Zowel de Prinses Máxima als de Prins Willem Alexander moet worden opgeknapt. De Prinses Máxima krijgt een nieuwe toegangsbrug en bij de Prins Willem Alexander moet een motorwissel worden uitgevoerd.

Veroordeling voor tarten rookverbod

De strafrechter in Brugge heeft de uitbater van de Cap Nord in de Lippenslaan in Knokke veroordeeld tot een boete van 600 euro voor vermeende inbreuken op het rookverbod. De vennootschap kreeg verder een boete van 3.000 euro, waarvan de helft met uitstel. De uitbater ontkent evenwel de inbreuken omdat volgens één van de omzendbrieven zijn rookterras voldoet aan de normen. Het probleem is dat de wet onduidelijk is. In een omzendbrief van 20 maart vorig jaar stond dat één kant van het rookterras permanent en volledig open moet zijn. Maar in een omzendbrief van enkele maanden daarvoor stond dat één kant ten allen tijd moet kunnen worden opengezet. De discussie raakt kant noch wel, te meer daar een controleur zei dat roken op het bewuste rookterras enkel toegelaten was in de zomer en niet in de winter… Het is nog niet zeker of de uitbater van plan is in beroep te gaan tegen het vonnis.

20.3.13

Vernieuwd concept Rox Plaza toegelicht aan actiecomité Rustig Heldenplein

Het college van Knokke-Heist heeft aan Filip De Baene (www.nikkisbeach.be) en Wim Voss (communicatie- en evenementenbureau New World) de toelating verleend om op het strand ter hoogte van het Heldenplein in Heist van 21 juni tot 8 september opnieuw een multifunctionele beach & sportarena in te richten. Zopas organiseerde het schepencollege in het stadhuis van Heist een informatievergadering in aanwezigheid van co-organisator Filip De Baene en vertegenwoordigers van het actiecomité “Rustig Heldenplein”. In een open en constructieve dialoog werd afgesproken om deze zomer de geluidshinder binnen de perken te houden en de communicatie met de omwonenden te optimaliseren.

Zeedijk vrij voor wandelaars

Filip De Baene begon de infoavond met een korte uiteenzetting van het vernieuwde concept van de Rox Plaza.  Qua inplanting verdwijnt de tent aan de zeedijk en komt er enkel nog een loungetent verder op het strand. Op deze manier wordt er een open kijk op de arena gecreëerd. De mobiele studio van Radio Nostalgie verdwijnt op de Zeedijk. In de plaats brengt Joe FM 8 Sunset concerts@Rox met topartiesten die op het strand gratis entertainment brengen voor jong en oud.  De initiatiefnemers laten ook met staalplaten een tijdelijke weg op het strand aanleggen zodat vrachtwagens niet langer op de zeedijk hoeven te parkeren om materiaal aan- en af te voeren.

Minder audio-visuele hinder

Het projectiescherm wordt in een andere richting opgesteld zodat de appartementsbewoners ’s nachts minder visuele hinder ondervinden. De zware geluidsboxen worden vervangen door kleinere exemplaren die het geluidsvolume meer verspreiden over het terrein.  Conform de nieuwe geluidswetgeving wordt het volume beperkt tot maximum 85dB.  

Beperkte openingsuren

De Rox Plaza opent ten vroegste om 9.30 uur de deuren met overdag voornamelijk sportactiviteiten en ’s avonds culturele evenementen. In principe gaat de beacharena om 22 uur dicht, tenzij er speciale evenementen (bv. Beachopera, filmvoorstellingen, fin de saison voor de Heistse handelaars…) geprogrammeerd zijn. Deze laatste zullen ruim op voorhand aangekondigd worden via de gebruikelijke gemeentelijke communicatiekanalen en specifieke media van de Rox Plaza (krant, Facebook en websites) zodat de omwonenden, voor het overgrote deel tweedeverblijvers, de nodige voorzorgen kunnen nemen. Ook wordt volgens de PR-verantwoordelijke van Rox Plaza gedacht aan het organiseren van zomerse dansavonden.

Martin Vandenbroucke aanspreekpunt voor Heistse middenstand

Om de communicatie met de plaatselijke middenstand en meer specifiek de Heistse horeca te verbeteren, fungeert Martin Vandenbroucke als “verbindingsofficier” met de uitbaters van de Rox Plaza. Het gemeentebestuur hoopt dat alle afspraken worden nageleefd. Mocht dit niet het geval zijn, worden de omwonenden verzocht zo snel mogelijk contact op te nemen met co-organisator Filip De Baene of het college van burgemeester en schepenen.

Busdoorsteek een feit

In Heist is de busdoorsteek tussen Ruitingen en de parking aan de achterkant van het station een feit. Onder meer wordt de bereikbaarheid van het Sociaal Huis daardoor flink verbeterd. De reisweg van buslijn nummer 3 zal nu ook zonder tijdrovende omleidingen kunnen gebeuren. 

Aanleg knuffelstrook in de Piers de Raveschootlaan

Indien de weersomstandigheden het toelaten wordt op vrijdag 22 maart vanaf 7 uur de Piers de Raveschootlaan, tussen het Verweeplein en de Victor Lamoralstraat, afgesloten voor het autoverkeer. Dit is nodig voor de aanleg van een knuffelstrook. Voetgangers en fietsers hebben wèl doorgang. Tot na de werkzaamheden is het verboden te parkeren in de straat. De voorbije jaren werd het gemeentebestuur regelmatig geconfronteerd met verkeersproblemen in de Piers de Raveschootlaan  in het gedeelte gelegen tussen het Alfred Verweeplein en de Victor Lamoralstraat. De diverse problemen werden nogmaals aangekaart in de verkeerscommissie. Uiteindelijk blijkt dat heel wat problemen opgelost kunnen worden door de bestaande parkeerstrook (langs de zijde van de huizen) te verplaatsen naar de overzijde van de straat (zijde van de school en het kinderdagverblijf).  Het college van Burgemeester en Schepenen heeft dit voorstel nu goedgekeurd en op vrijdag 22 maart wordt deze ingrijpende wijziging  ook effectief uitgevoerd. Tijdens de werkzaamheden wordt een wegomleiding via de Lippenslaan voorzien. Deze verkeerstechnische maatregel heeft vooral als doel een knuffelstrook aan te leggen ter hoogte van de toegang van het kinderdagverblijf “Mijn schildpadje” waardoor kinderen op een veiliger manier in het kinderdagverblijf kunnen worden afgezet. Verder wordt hierdoor de snelheid van het doorgaand verkeer nog meer afgeremd. De toegangen tot de private garages in deze straat worden door deze verkeerstechnische ingreep beter gevrijwaard zodat de tussenkomsten van de politie voor hinderend parkeren beperkt blijven.

Knokke-Heist niet slimste gemeente

Op VIER heeft Knokke-Heist het dinsdagavond niet gehaald in de strijd tegen Lierde en Boutersem in het programma de Slimste Gemeente. Vooral de snelheid waarmee moest worden afgeklopt heeft het Knokke-Heistse team met Bernard Kreps en dochter Elke, en onder leiding van burgemeester Lippens, parten gespeeld. Wel de snelste was Lippens toen het er op aan kwam om de hoofdstad van Madagascar als Antananarivo aan te geven. Toen quizmaster  Michel Devlieger vervolgens aan de burgemeester vroeg of hij daar al geweest was, antwoordde Lippens laconiek: “gisteren nog”. Bij het belichten van de badstad door Sven De Leijer bleek dat de man al van in z'n prille jeugd een regelmatige bezoeker was van Knokke-Heist. De sneeuw van de laatste weken in de badstad is hem minder bevallen. Ook zender VIER kon het echter niet laten om de badstad herhaald te benoemen als Knokke in plaats van Knokke-Heist, en dat uitgerekend op de 42ste verjaardag van de fusie. 

Parmentierlaan pas toegankelijk vanaf paasvakantie

Vanwege de weersomstandigheden zal in Knokke de Paul Parmentierlaan ter hoogte van huisnummer 50 nog een week langer afgesloten zijn voor alle verkeer. In opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer heeft een aannemersbedrijf het verkeersplateau hersteld. Normaal was voor het beton een rustperiode van 3 weken voorzien maar daar komt dus nog een week bij. Vanaf de paasvakantie zal de Paul Parmentierlaan weer volledig opengesteld worden voor alle verkeer.

Aragas iDuathlon op 14 april

Na 3 spectaculaire edities mag de Aragas iDuathlon Knokke-Heist zich voortaan de grootste duathlon van België noemen! Op 14 april 2013 komt er een vervolg op de enige beach offroad Duathlon in België, die vaak omschreven wordt als "kort maar krachtig". De wedstrijd vindt plaats op het strand van Duinbergen (Knokke-Heist) ter hoogte van de Royal Belgian Sailing Club. De organisatie opteert dit jaar weer voor een sprintversie 5 km run / 22 km bike(mtb) / 2,5 km run. Dankzij de medewerking van het gemeentebestuur en diverse partners, kunnen de organisatoren dit jaar een stevige prijzenpot van 1750 euro CASH aanbieden.Inschrijven kan ENKEL VOORAF op www.iduathlon.be Daginschrijvingen zijn niet van toepassing! Het aantal deelnemers is beperkt.

19.3.13

Marc Van Landeghem blijft voorzitter van N-VA Knokke-Heist

Op de bestuursverkiezingen van N-VA Knokke-Heist werd maandagavond Marc Van Landeghem herbevestigd als voorzitter van N-VA.  Hij wordt ondersteund door ondervoorzitter Geert Deman, secretaris Danny Bossaert en penningmeester Mark de Kempe.  Andere bestuursleden zijn : Françoise De Vreeze, Luc Lewyllie, Dirk Laceur, Gust Smeyers en Geert Flama.  De gemeente- en OCMW-raadsleden zijn automatisch lid van het afdelingsbestuur.

Continuïteit en verdere verankering

‘Met deze vernieuwde ploeg verzekeren we de continuïteit en de verdere verankering van de partij in Knokke-Heist.’ zegt een tevreden voorzitter.  De N-VA heeft in Knokke-Heist een uitstekend parcours afgelegd.  De N-VA is hier een volwaardige partij met een sterke fractie in gemeente- en OCMW-raad.  Het werk is echter niet af.  ‘Als we een sterke partij willen blijven, dan moeten we het middenveld betrekken bij onze werking.  Met de uitbreiding van ons bestuur worden de taken herverdeeld en kan het bestuur de verdere lijn uittekenen terwijl onze mandatarissen dit concreet zullen uitvoeren’ aldus Marc Van Landeghem.  Door nieuwe mensen aan te trekken, krijgen we nieuwe ideeën, nieuwe inzichten en goede suggesties.  Allen dragen hun steentje bij in de uitbouw van de afdeling.  ‘Als er zich in de volgende drie jaar interessante mensen aanbieden, omwille van hun expertise, dan kunnen we met het bestuur altijd beslissen om deze mensen toe te voegen.’ weet ondervoorzitter Geert Deman.  

Interesse voor gevelasbak van Knokke-Heist

De Raad voor Lokale Economie in Knokke-Heist heeft de eerste straatasbak ingehuldigd. De eerste van deze speciaal voor de badstad ontworpen “peukenbuizen” kreeg een plaats langs de Graaf d'Ursellaan in Heist. Zo wil men de strijd tegen de sigarettenpeuken op de openbare weg aanpakken.  De Raad voor Lokale Economie heeft in samenwerking met het gemeentebestuur en Horizon Net een in het oog springende asbak in de vorm van een reuzesigaret ontwikkeld die gemakkelijk aan de gevel van een handelszaak kan worden bevestigd. Het idee is afkomstig van kapper Bric Ghevaert van kapsalon Chris in de Graaf d’Urssellaan in Heist. De productie gebeurde door T&T Quality Go-carts in het bedrijvencentrum ’t Walletje. De uitbater van een handelszaak is zelf verantwoordelijk voor het ledigen van de asbak. Dankzij de sponsoring van afvalconcessionaris Horizon Net, kost de levering en plaatsing slecht 37,5 EUR (excl. BTW) voor een Knokke-Heistse ondernemer.  Momenteel plaatst T&T een 30-tal exemplaren op het grondgebied van Knokke-Heist.  De Raad voor Lokale Economie hoopt dit aantal te kunnen vertienvoudigen. Ondertussen hebben ook al andere Vlaamse gemeenten een bestelling geplaatst bij T&T.  

Geïnteresseerde handelaars, badkarhouders en horeca-uitbaters kunnen de gevelasbak rechtstreeks bestellen bij T&T Quality-GoCarts in ’t Walletje 26, 8300 Knokke-Heist, tel. 050 61 38 00 – fax. 050 62 19 18. Het bedrijf levert en plaatst de gevelasbakken tegen 75 EUR per stuk (excl. BTW). De leveringstermijn duurt ongeveer 4 weken. Met een kopie van de factuur kan men 50% van het bedrag terugvorderen bij Horizon Net op het Gemeenteplein 22.

Kopstoot niet bestraft

Een 23-jarige man uit Knokke-Heist krijgt geen straf voor de kopstoot die hij uitdeelde aan een leraar Lichamelijke Opvoeding van de Ter Duinen Campus in Zeebrugge. De strafrechter in Brugge verleende de jongeman de gunst van opschorting. De feiten deden zich voor in een café in de buurt van het Casino Knokke. Op Nieuwjaarsdag 2011 verkocht de man een kopstoot aan de leraar, van wie hij vroeger nog les gekregen had. Zijn toenmalige vriendin had hem wijsgemaakt dat zij op haar vijftiende een relatie had met de bewuste leerkracht, maar dat bleek niet te kloppen. Na de feiten gaf het meisje aan de politie toe dat er nooit sprake is geweest van een relatie. De leerkracht kreeg van de rechter een schadevergoeding toegewezen.

Jennifer & Willie Boy & Band in ‘t Keldertje

Op vrijdag 29 maart zijn Jennifer & Willie Boy & Band de muzikale gasten in ’t Keldertje in Heist. Jenny, Wilfried, the Candyman, Hilde, Leo en Geert brengen er heerlijke rock-covers uit de jaren ’80 en ’90 met hoog ambiance-gehalte. Het optreden start om 21 uur in de muzikale catacomben van ’t Keldertje in de Kardinaal Mercierstraat in Heist.
VVK  3.50 euro

Vanavond Slimste Gemeente op Vier

Vanavond, op deze fusieverjaardag, moet op zender VIER blijken of Knokke-Heist zich “Slimste Gemeente” mag noemen. De badstad nam het een maand geleden op tegen quizteams uit Boutersem en Lierde. Het programma wordt vandaag uitgezonden om 22u. Volgens zorgvuldige kijkers is de uitslag blijkbaar al bekend. Volgens reacties op Twitter zouden mensen die de trailers bekijken voor toekomstige uitzendingen daarin spoilers hebben opgemerkt. Hoe dan ook, de kleuren van Knokke-Heist worden vanavond verdedigd door Elke en Bernard Kreps plus burgemeester Lippens. Elke is studente geneeskunde. Vader Bernard is tandarts en quizt regelmatig. En voor wie hem kent zal het geen verrassing zijn dat burgemeester Lippens weer verrassend en guitig uit de hoek zal komen. 

18.3.13

Verkeersmaatregelen door hoog water Damse Vaart

In de hele regio staat het water bijzonder hoog in de waterlopen. Langs de Damse Vaart-Zuid werd maandag ter hoogte van de grensscheiding met Damme een grote wateroverlast op de rijbaan van de Damse Vaart-Zuid vastgesteld. Het water is afkomstig vanuit de Damse Vaart doordat het waterpeil hoger staat dan normaal. Het water komt door de dijk op de rijbaan. Waterwegen en Zeekanaal doet het nodige om het waterpeil te laten zakken. Tweerichtingsverkeer is niet meer toegelaten langs de Damse Vaart-Zuid. Er wordt eenrichtingsverkeer ingevoerd voor wie komt van Damme. Het verkeer richting Damme wordt omgeleid via de Polderstraat (ter hoogte van 't Apertje) naar Damme. Zwaar verkeer wordt omgeleid via de Noorweegse Kaai, richting Damme. De ingevoerde verkeersmaatregelen zullen vermoedelijke twee à drie dagen duren.

KTKH speelt Cyrano - Neuzen in

Op donderdag 21, vrijdag 22 en zaterdag 23 maart, telkens om 20 uur speelt het Koninklijk Toneelgezelschap Knokke-Heist in het CC Scharpoord Cyrano neuzen in, naar het wereldberoemde komische liefdesdramaCyrano de Bergerac van Edmond Rostand. Het grote publiek kent deze hartverscheurende lovestory van Cyrano met zijn indrukwekkend reukorgaan vooral van de gelijknamige film met Gerard Depardieu in de hoofdrol, een kaskraker die begin de jaren ’90 met maar liefst 10 Césars en een Oscar werd bekroond. Het toneelstuk zal onder meer ook mensen zal aanspreken die niet zo tevreden zijn met bepaalde aspecten van hun eigen lichaam. Inspiratie werd daarbij gehaald bij Cyrano de Bergerac, de 17de eeuwse soldaat-schrijver en soldaat-facteur. Zijn liefde voor Roxane werd in de weg gestaan door zijn kolossale reukorgaan. Plastische chirurgie bestond toen nog niet. Daarom vocht hij ervoor, ertegen en ook wel eens ermee, met zijn neus. Maar wat hij ook deed, Roxane zag hem niet staan, allez, zijn neus wél natuurlijk. Het was weliswaar vooral de schoonheid van de jonge Christian die haar in het oog sprong en verblindde. Uit liefde voor Roxane trekt Cyrano zich terug in de schaduw van zijn neus. Hij leent Christian zijn geest, Christian leent hem zijn lijf. Samen veroveren ze Roxane. Het toneelstuk kan men bekijken in Scharpoord op donderdag 21, vrijdag 22 en zaterdag 23 maart telkens om 20u. Het "Cyrano - neuzen in" is een stuk dat perfect geschikt is voor curieuze neuzen. 

Volgende acteurs spelen mee: Alexander Van Eeghem, Ann Van Geeteruyen, Bert De Nijs, Christa Pintelon, Christel Bedert, Danny Lannoy, Filip Depoortere, Georges Van Coile, Ilse Gysel, Jan De Groote, Janice Gryson, Jessie Poppe, John Poppe, Kurt Maenhout, Luc Merlevede, Marie-Jeanne Haegebaert, Saskia Peckelbeen, Steve Poppe,Thomas Coolen, Tomas Michils, Valerie De Sutter, Veronique Buysse, Vicky Stuer en Yves Merlevede.

Voor alle info en reservatie kaarten: www.ktkh.be
Foto: Bert De Nijs

Knokke-Heistse globetrotter met een nieuw boek over Lapland

Knokke-Heistenaar Erik Baeyens die samen met zijn echtgenote Eliane Van Speybroeck regelmatig de wereldbol verkent in hun zwerfwagen, pakt uit met een nieuw boek, dit keer over zijn reiservaringen Lapland “Dit land waar in de zomer de nooit ondergaat en het licht nieuwe energie geeft, is een fascinerend landschap” vertelt de auteur in zijn voorwoord. “In deze woeste majestueuze ruimte merk je pas hoe klein je bent. Je voelt je als een ontdekkingsreiziger op weg naar een onbekend gebied. Eigenlijk is onmogelijk om het woorden te beschrijven”. Volgens Eric en Eliane is er maar één manier om te ervaren wat Lapland allemaal te bieden heeft: je moet er zelf heen en de auteurs beschrijven in dit boek hoe...

Zwammen brengen stabiliteit kerk Westkapelle in gedrang

Het gaat van kwaad naar erger met de kerk in Westkapelle. In de zomervakantie van 2012 kwam in de Sint-Niklaaskerk van Westkapelle reeds een ernstige zwamaantasting aan het licht ter hoogte van de hanenbalk van het plafond- en dakspant in het koor. Op 14 november 2012 werd de zwam verwijderd en producten ingespoten om de problemen te stabiliseren en te reduceren. Bij nazicht werd er rechts vooraan naast het torenmassief in de hoofdbeuk een groter probleem ontdekt, namelijk zwamkubusrot. De aangetaste balk was hier in die mate zelfs aangetast dat die met een speciale stelling moest onderstut worden. Zopas is gestart met de zwambestrijding en restauratie. Een gespecialiseerde firma werd aangesteld om dringend de aanwezige vruchtlichamen te fixeren, af te steken, weg te nemen en te verbranden om zodoende verdere verspreiding van de sporen tegen te gaan. Tijdens deze werkzaamheden kwamen deze specialisten eerder toevallig nog een tweede zwam achteraan in de kerk op het spoor. Deze tweede ontdekte huiszwam had al voor zeer veel aantasting gezorgd. Het was zo ernstig dat de architect vreesde voor de stabiliteit van de balk en omgeving. De kerkraad heeft onmiddellijk het nodige gedaan om de door zwam aangetaste balk in de hoofdbeuk te stutten. De balk is immers reeds in die mate aangetast dat zij geen enkele draagkracht meer heeft en reeds 1 centimeter ingezakt is. Vorige week zijn dan uiteindelijk de werkzaamheden gestart. Aannemer Geert Versluys (restauratie en renovatie van oude gebouwen) uit Knesselare en Dirk Vandermarliere (houtworm- en zwambestrijding) uit Poperinge werden door de kerkfabriek aangesteld. Architect Piet Viérin uit Brugge begeleidt de werken. De eucharistievieringen kunnen tijdens de werkzaamheden blijven doorgaan in een zijbeuk achteraan in de kerk. De rest van de kerk is omgetoverd tot één groot bouwwerf. Eerst is men begonnen aan het inrichten van de werkplaats. Er wordt een volledige bescherming en stofscherm aangebracht binnen in de kerk. Stoelen, beelden, schilderijen enz. werden door een werkgroep onder leiding van Daniel Rogghé uit de werkzone verwijderd. Biechtstoelen, altaren, orgel, onverplaatsbaar kerkmeubilair werden door gespecialiseerde timmerlui ingepakt in houten kasten. Op de vloer werd een houten vloer ter bescherming aangebracht. Alles wordt zoveel mogelijk afgeschermd en stofvrij gemaakt. Men doet er alles aan om de eventuele verspreiding van sporen van die vervelende houtzwam te verhinderen. Ondertussen zijn er ook stellingen verschenen buiten aan de kerk. Zowel vooraan als achteraan is men immers al begonnen met het aanbrengen van een nieuw “werfdak”. Daarna kan men het dak openen om via die weg de houtzwam te bereiken en te verwijderen. Pas op het ogenblik dat de houtzwammen echt zichtbaar worden, kunnen de deskundigen ook nagaan hoeveel schade ze uiteindelijk hebben aangebracht. Op dat ogenblik kunnen alle balken en muren echt grondig geïnspecteerd worden. Dan kan men ook zien hoever de wortels van die houtzwammen zijn doorgegroeid in balken en muren. Het vruchtlichaam dat de kerkgangers binnen in de kerk konden waarnemen is immers maar de ‘top van een ijsberg’. Het echte vernielende werk wordt verricht door de wortels van die zwammen die indringen in (steun)balken en muren op zoek naar voedsel om verder te groeien. Die houtzwammen groeien niet alleen op en in hout, maar ook over en door muren heen.

Weer zinloos geweld in Knokke-Heist

Zondag raakte via de sociale media in Nederland bekend, dat vrijdagavond in Knokke-Heist weer twee 17-jarige jongens uit West-Zeeuws-Vlaanderen in elkaar geslagen werden. Ze werden aangevallen door vijf leeftijdgenoten uit de badstad. De geweldenaars hielden één jongen in de wurggreep en sloegen hem. Na verzorging in het ziekenhuis kon hij met een kapot gebit naar huis. Een andere jonge Nederlander werd op de grond geduwd en geschopt en geslagen. Hij liep een open kaakbreuk op en moet worden geopereerd. In januari deed zich vlakbij het Casino Knokke ook reeds een soortgelijk voorval van zinloos geweld voor. De politie en onze noorderburen tillen zwaar aan de feiten. 

Voetbal in de regio

2de Prov A
HO Oedelem - FC Knokke 0-2 (3)
VV Westkapelle-Hooglede 1-1 (13)
3de Prov B
Middelk Leff - Heist 0-0 (1)
Oostkamp - Moerkerke 2-0 (6)
4de Prov B
Dar.Brugge -Zeebrugge 0-6 (3)

Exclusief Zonnecenter “Zoute Palace” opent zijn deuren

Vrijdag scheen de zon, althans heel zeker in het gloednieuw zonnecenter van Véronique en Patrick De Laat-Pops in de Zoutelaan 52, hartje Knokke. Voorzitter van de Raad voor Lokale Economie Anne Vervarcke-Pattyn en zoneverantwoordelijke voor de Raad, Véronique Lampo(Cycles Vandale-Lampo) mochten als eersten deze jonge ondernemers geluk wensen met hun initiatief. Een pluspunt voor de Zoutelaan en onze badstad, oordeelde voorzitter. Anne Vervarcke. Véronique en Patrick zijn afkomstig uit Boortmeerbeek maar sedert een geruim aantal jaren woonachtig in Knokke-Heist. Véronique is van opleiding Schoonheidsspecialiste maar volgde een toegespitste opleiding als Zonneconsulente. Patrick verdiende zijn sporen in de transportsector maar liet zich door zijn charmante dame overtuigen de richting van de zon te kiezen. Beiden hebben zich voorgenomen alleen te investeren in’ s werelds beste zonnebanken. 

Zoute Palace is doorlopend geopend van 8.30 to 20 uur, sluitingsdag ‘s woendags en zondagnamiddag.Zoute Palace , Zoutelaan ,52 8300 Knokke-Heist tel; 050 62 61 00 info@zoutepalace.be

For Freedom Museum ontving eerste Amerikaanse Cruise-toeristen

Vrijdag had het For Freedom Museum in Ramskapelle de eer een eerste groep Amerikaanse toeristen die op cruise waren, te mogen begroeten. Begeleidende gids  Katty Huyskens van Grand Circle Cruise Line USA, had na eerder overleg  met FFM-gids Yves Descamps het initiatief genomen een try-out te doen met een rondleiding in het museum. Cruisemaatschappijen zijn niet gemakkelijk te overtuigen iets buiten de gewone klassieke stadsbezoeken aan Brugge of Ieper in hun programma  op te nemen. Vandaar deze test die duidelijk naar de smaak was van de Amerikaanse gasten. De meesten kwamen uit het verre Hawaï, Californië, Arizona, Michigan en hadden al eerder  een tocht  doorheen Europa gemaakt. Sommigen hadden een vader die Normandië , Utah-Beach  juni 1944 had meegemaakt. De  anderhalf uur durende rondleiding werd  afgerond met Hot Chocolate. The Grand Circle Cruise Line organiseert cruises op de Europese binnenwateren. Zo worden de rivieren als de Seine, Moezel, Rijn en Donau afgevaren en uiteraard de bijzonderste steden en bezienswaardigheden bezocht.  Het blijkt een formule te zijn die heel goed aanslaat bij het Amerikaans publiek en je krijgt als toerist uiteraard meer te zien van het binnenland met zijn culturele  uitstraling dan uitsluitend op zee te varen. De groep verbleef in een hotel te Brugge en  had net een daguitstap naar Ieper achter de rug.  Vrijdagmorgen  werd het bevrijdingsmuseum bezocht om na de lunch de badstad Knokke-Heist van dichterbij te bekijken, dit onder de deskundige begeleiding van Albion Tours. De aantrekkelijke kenmerken van onze badstad  in het daglicht stellen van potentiële bezoekers of toeristen  en het rechtstreeks bevorderen van onze plaatselijke economie is primordiaal. De dienst Toerisme is zich bewust van deze uitdaging en probeert dan ook al enkele jaren om de cruise-toeristen die aanmeren in Zeebrugge naar Knokke-Heist te lokken. Onze troeven duidelijk etaleren, streven naar topkwaliteit , dit zijn de unieke waarden die onze badstad  in de kijker  moet stellen. Volgens de gebroeders Jones van het For Freedom Museum is "dit geslaagde bezoek aan het museum in Ramskapelle alvast een eerste stap in de goede richting".

Kunst van Knokke-Heistse dame voor het goede doel

Kunstwerken uit het nalatenschap van een 50-jarige dame uit Knokke-Heist, die overleed aan kanker, werden zopas geveild. Het was haar laatste wil om haar kunst- en antiekcollectie te verkopen, voor 90 procent ten voordele van het Kinderkankerfonds en 10 procent voor het Rode Kruis. Alles samen gingen 240 opmerkelijke kunstwerken van de hand. Het topwerk, 'Is de boom ook schuldig' van Raveel, wisselde voor 26.000 euro van eigenaar. 'Le Jardin', vier olieverfschilderijen van Raveel uit 1973 geïntegreerd in één werk, werd voor ruim 20.000 euro geveild. Op vraag van de familie wordt de totale opbrengst van de veiling niet bekendgemaakt. 

Werken in de Parmentierlaan en Fincentlaan

De omwonenden van het kruispunt van de Paul Parmentierlaan met de Nestor de Tiérestraat in Knokke vragen zich af waarom het kruispunt nu al bijna twee weken onderbroken is voor het verkeer zonder dat er nog gewerkt wordt Een en ander veroorzaakt heel wat verkeershinder. Feit is dat op die plaats in   opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer een nieuw verkeersplateau werd aangelegd. Om het beton te laten harden, moet er nu een rustperiode van ongeveer 3 weken in acht worden genomen. Zo niet, rijdt het verkeer sporen in de weg en moet de verzakte wegfundering weer helemaal heraangelegd worden. 

Door de vriestemperaturen hebben verder ook de werkzaamheden in de Fincentlaan wat achterstand opgelopen. De aannemer zal echter alles in het werk stellen om zoals voorzien tegen eind juni 2013 de werkzaamheden te beëindigen. Alles hangt ook hier af van het weer en de werkzaamheden van de diverse nutsmaatschappijen.

Vissers op TV

Vanaf vanavond maandag 18 maart is tien avonden en twee weken lang de Urker vissersfamilie Kramer te volgen op Nederland 1. De gebroeders Jacob (52) en Klaas (38) hebben de hoofdrol. De cameraploeg volgt hen niet alleen op hun twinrigger GY 57 ‘Eben Haëzer’, maar ook thuis in het gezin. De hele familie komt aan bod. De verjaardag wordt meegemaakt van vader Klaas, oud-voorzitter van de Federatie van Visserijverenigingen. De cameraploeg is drie weken meegeweest op zee. Met de hele bemanning werd ook meegevlogen naar Denemarken voor vorderingen in het innovatieproject ‘zwevende borden’. Maar ook werd naar Cyprus gevlogen, om de gebroeders Lub en Jelle te filmen toen die de UK 167 ‘Deo Juvante’ eind vorig jaar wegbrachten. Lub, de oudste van de broers, daarover: ,,Met Gods hulp hebben we met deze kotter ruim achttien jaar ons brood mogen verdienen, afgewisseld met voorspoedige en minder voorspoedige perioden. Maar het heeft ons wat het stoffelijke betreft aan niets ontbroken, kan achteraf gezegd worden. Het is goed zoals het nu gegaan is. In deze moeizame periode in de visserij kon de kotter voor een prijs verkocht worden die lange tijd als onrealistisch is gezien. Daardoor konden aan de ene kant een aantal broers met een redelijke financiële vergoeding uittreden. Deze hebben weliswaar naar ander werk te zoeken, maar aan de andere kant kan de andere helft van het bedrijf, de GY 57, op een gezonde basis doorgaan. Het boek UK 167 is na exact vijftig jaar voorlopig ten einde.’’

De NCRV zendt de serie ‘De Urker vissers’ van maandag- tot en met vrijdagavond uit, om 19.30 op Nederland 1. De eerste uitzending is maandag 18 maart, de laatste vrijdagavond 29 maart.

Herenmodeboetiek “Regatta” twintig jaar Jong en in het Nieuw

Dat Franky Verstuyf en  echtgenote Angelique, actieve en innovatieve ondernemers zijn lijdt geen twijfel. Met 8 kledingszaken, met naam en faam en 3 decoratiezaken, spannen zij  de kroon  in onze  KMO-regio. Voorzitter van de Raad voor lokale Economie Knokke-Heist, Anne Vervarcke-Pattyn in gezelschap van zoneverantwoordelijke van deze Raad, Virginie Van Acker(Verzekeringskantoor Van Acker) hadden  zaterdag jl. de eer het charmante paar  geluk te wensen met deze heel unieke  en  sfeervolle verwezenlijking.  Sterk dat we  in  onze badstad Knokke-Heist toch nog zoveel zelfstandigen hebben met een vaste wil vooruit te komen en niet te versagen, merkt voorzitter Vervarcke terecht op. “Je moet het maar aandurven  in een niet al te gunstige economisch klimaat je nek uitsteken en te  investeren .Dat is pas  vooruitziend en uitdagend ondernemerschap op zijn best. Het resultaat, 250 vierkante meter mode-beleving is dan ook verbluffend”.

“Regatta” in de Lippenslaan 244-246 Knokke-Heist.
Foto: Foto Jones 

Twintigste Zwinstedenloop.

In Sluis werd de 20e editie van de Zwinstedenloop gewonnen door onze landgenoot Stijn De Vulder. De atleet uit Geraardsbergen liep over de halve marathon 1:06.21'. De wedstrijd werd gedomineerd door participanten uit ons land. Ook heel wat Knokke-Heistenaars namen deel. Op een kleine minuut van De Vulder eindigde Francis Van Steenbrugge (Gent) op de tweede plaats. Dieter Brouckaert (Jabbeke) eindigde als derde.  Ook bij de vrouwen werd de halve marathon gedomineerd door Belgen. Ria Thienpont (AV Molenland) won in 1:21.24' ruim voor Annemie Danneels (3TK) en Veronique Coene (BEHO).  Vanwege de Zwinstedenloop was het bijzonder druk in Sluis en omgeving. Een en ander zorgde ook voor files voor het wegverkeer.

Foto’s van de Zwinstedenloop zie je HIER

Abi Steurbaut op de bres voor de Filippijnen

Tijdens het paasweekend van 30-31 maart stelt kunstenaar Adi Steurbaut tentoon in Art at Sea in Knokke (Zeedijk-Het Zoute 686). Hij schenkt bij aankoop van een werk de helft van de aankoopsom aan de de ngo Vriendschap voor de Filippijnen. Dat is een educatief project van inwoners Dominiek en Leah Segaert-Gallego uit Knokke-Heist, dat 10 jaar bestaat en enkele lokale scholen in zuidelijke provincie Davao del Sur en een straatjongerenhuis en studiebeurzenproject in Davao City ondersteunt. Hij schilderde voor het project Vriendschap voor de Filippijnen o.a. het kunstwerk "Flowers for Davao". Adi Steurbaut is geboren in Ronse op 24 juli en volgde wetenschappelijke humaniora aan het St.-Antoniuscollege in Ronse waarna hij zijn studies verderzette aan de Rijksuniversiteit Gent waar hij afstudeerde als burgerlijk ingenieur-architect. Later studeerde hij aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent en werd hij ook autodidact kunstschilder. Tussen 2001 en 2012 verschenen de schitterende kunstboeken "Flirten met de Zon" (Roularta), "De man die de wolken kleurt" (De Riemaecker) en eind 2012 "Weg van kleur" in eigen beheer. Het werk van Adi Steurbaut wordt opgemerkt door Studio OZ Inc. uit Tokyo. Zij maken er prompt een "corporate calendar" mee voor het wereldbedrijf YKK (met zetel in Tokyo) onder de titel "Pleasant time" (artworks by Adi Steurbaut). Hij stelt regelmatig tentoon en Vlaams minister-president Kris Peeters, die Adi kent van het marathonlopen, prijst de verbeeldingskunst van Adi Steurbaut. Hij noemde hem recent nog een kleurrijke ambassadeur die ook in zijn kantoor werk van Adi bewondert. "De eindeloze combinaties van vermiljoen, kobaltblauw en cadmiumgeel ogen eenvoudig, maar getuigen van een geweldig fijn gevoel voor compositie!" zo stelde de minister-president nog. Ook Vlaams minister van cultuur Joke Schauvliege mocht onlangs nog een retrospectieve tentoonstelling van Adi in Ronse openen. 

Adi Steurbaut stelt regelmatig tentoon in Knokke-Heist en dit in de Galerij Art at Sea, Zeedijk-Het Zoute 686 (tel. 0479 293925 - adi.steurbaut@skynet.be - www.adisteurbaut.be ) telkens van 14 tot 17.30 u. De kunstenaar is aanwezig alsook een afvaardiging van Vriendschap voor de Filippijnen.

Overvallers van een juwelier in Sluis vluchtten richting Knokke-Heist

Rond de middag is vrijdag een juwelier in het grensstadje het slachtoffer geworden van een gewapende overval. Vier mannen met scream maskers op sloegen toe in de zaak langs de Ringweg (Nieuweweg). Volgens de eigenaar van de zaak kwamen de overvallers de winkel binnen met machinegeweren. Eén van de personeelsleden kreeg een geweer tegen het hoofd.  De daders zijn de grens naar ons land overgevlucht in een grijze Golf. Ze namen de richting Westkapelle. Even later is daar in de Sacramentstraat een uitgebrande wagen aangetroffen. Het bleek om een gestolen Nederlandse vluchtauto te gaan die werd gebruikt voor de gewapende overval in Sluis. Er zijn geen getuigen van de brandstichting. Zowel de politie van Knokke-Heist als die van Sluis zijn met een onderzoek bezig. De buit zou vrij klein zijn. 

Fifa vierde in Knokke-Heist

Michel D'Hooghe is ter ere van zijn 25-jarig voorzitterschap van de Medische Commissie van de Wereldvoetbalbond FIFA in La Reserve in Knokke-Heist in de bloemetjes gezet. Opmerkelijke gast was FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Volgens D’Hooghe heeft de voetbalgeneeskunde de voorbije kwarteeuw forse vooruitgang geboekt. “Alles werd uitgebreid en men bekijkt de voetbalgeneeskunde nu vanuit tal van ooghoeken. Domeinen als orthopedie, farmacologie en voeding werden zo belangrijk, dat het begrip 'voetbalarts' eigenlijk niet meer bestaat", aldus D'Hooghe in zijn korte schets van de evolutie van de geneeskunde in het wereldvoetbal. Veel aandacht was er in de badstad ook voor de omstreden FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Die hekelde eerder de plannen van de UEFA om de wedstrijden van het EK voetbal in 2020 over het hele continent te spreiden.  Ook voor het idee van UEFA om de Wereldbeker 2022 in Qatar in de winter in plaats van in juni te laten plaatsvinden, is Blatter niet meteen gewonnen.  Michel D'Hooge vindt een WK in de winter wel een goed idee. "Men vertelt me dat de stadions en de trainingsaccommodaties tot 21 graden geacclimatiseerd zullen worden. Spelen is dus geen probleem, maar we moeten ook aan de supporters denken", aldus de voorzitter van de Medische Commissie van de FIFA. In Qatar kan de temperatuur in juni tot 45 graden oplopen.