10.5.13

Opendeurdag deKunstAcademie

Op maandag 20 mei gooit deKunstAcademie van 14 tot 17 uur de deuren open voor het grote publiek. Een unieke kans om kennis te maken met de waaier aan opleidingen die onze moderne academie te bieden heeft.  Al de afdelingen presenteren voor elk wat wils. De beeldende kunsten laten je kennis maken met het reilen en zeilen in de ateliers. Een unieke tentoonstelling laat je proeven van het kunnen van de leerlingen. De leerkrachten van de klassieke richting organiseren open lessen en trakteren je op inspirerende optredens. De leerkrachten van de richting musical verwelkomen je graag op hun demonstratielessen. De liefhebbers van pop & jazz kunnen uiteenlopende combo’s aan het werk zien. Ook de afdeling woord pakt uit met leuke workshops en originele toonomenten. Bovendien kun je kennismaken met het volledige lerarenteam, staat iedereen klaar om al je vragen te beantwoorden en word je meegenomen in de bruisende sfeer die deKunstAcademie typeert.

deKunstAcademie Knokke-Heist, Van Steenestraat 9, 8300 Knokke-Heist, T 050 630 850, www.dekunstacademie.be

Briljanten jubileum van Lenaerts-Demey

Woensdag vierden François Lenaerts en Betty Demey hun 65-jarig jubileum in rusthuis Lindenhove. Betty en François leerden elkaar kennen in Knokke-Heist op de foor tussen de confetti. Ze traden op 8 mei 1948 in het huwelijksbootje in Leuven en verhuisden dan naar Vilvoorde. Op 30 mei 2012 kwamen Betty en François in Lindenhove wonen in kamer 220. Na 65 jaar huwelijk genieten ze nog elke dag even goed van elkaar. Hun truc: “gewoon blijven overeenkomen”…

Betty werd 84 jaar geleden geboren in Wetteren op 19 juni 1928 en is de jongste van 5 kinderen. François werd 92 jaar geleden geboren in Leuven op 7 december 1921.  Hij was enig kind in huis. Betty is tot haar 12 jaar naar school gegaan. In de oorlog ging zij op de boerderij bij haar nonkel werken, die tevens haar voogd was. Haar moeder was gestorven en haar vader kwam om in de oorlog. François ging tot zijn 14 jaar naar school en leerde voor beenhouwer. Daarna werkte hij als kok bij het leger, eerst bij de Britten en daarna bij de Belgen.  Ze gingen beiden gaan werken in de kliniek van Vilvoorde. François als kok en Betty bij de onderhoudsdienst. François hield dit vol tot aan zijn pensioen. Betty heeft voor haar pensioen nog ruim 13 jaar gewerkt in de Makro in Machelen.

Betty en François hebben 1 zoon en 2 achterkleinkinderen. Betty genoot vroeger tijdens haar vrije tijd van paardrijden, boeken lezen en wandelen. François kookte graag en hield van fietsen, kaarten en vooral veel reizen.

Kings of Golf met Nicolas Colsaerts in Knokke-Heist

Kings of Golf by Optima is het nieuwe exhibitie golftoernooi dat voor de allereerste keer zal plaatsvinden op zondag 29 september in de Royal Zoute Golf Club in aanwezigheid van de beste Belgische golfer, Nicolas Colsaerts. Naast ‘The Belgian Bomber’ nemen Sam Torrance en Sergio García, twee Europese golfvedettes, deel aan het eendaags exhibitietoernooi voor het goede doel.

Sinds de fantastische resultaten van Nicolas Colsaerts op de PGA en de European Tour is de populariteit van de 30-jarige golfer enorm gestegen. Hij is de eerste speler uit de Benelux die werd geselecteerd als speler voor het Europese Ryder Cup team. Voor veel golfliefhebbers is het dan ook een absolute droom om de Belgische sterspeler op eigen bodem te zien spelen op één van de beste golfterreinen van Europa, de Royal Zoute Golf Club in Knokke-Heist.

“Wij zijn zeer vereerd dat Nicolas zijn deelname aan dit event heeft bevestigd en ik ben zeer blij dat Sam en Sergio, twee grote vedettes uit de geschiedenis van de Ryder Cup, zich bij hem hebben aangesloten. Ons objectief is simpel: wij willen het Belgisch golfpubliek de kans geven om internationale topspelers live aan het werk te zien. En ik ben ervan overtuigd dat we daar met Kings of Golf by Optima glansrijk in zullen slagen.”, aldus de organisator, Andy Hancock.

Nicolas Colsaerts voegt daar nog aan toe: “Het Kings of Golf by Optima tornooi is een geweldig idee en een grote opportuniteit voor mij aangezien ik niet vaak de kans heb om in België voor eigen publiek te spelen. Bovendien is de Royal Zoute Golf Club een golf course dat ik erg apprecieer. Ik ben erg enthousiast en ongeduldig om met mijn vriend Sergio García en Sam Torrance te spelen gezien we samen een geweldige show zullen neerzetten!”

Sam Torrance en Sergio García maken beiden deel uit van meerdere Europese Ryder Cup ploegen. De Spaanse García, geboren in 1980, is de huidige Europese nummer 2. Hij begon zijn professionele golfcarrière al op 19-jarige leeftijd, vandaar zijn bijnaam ‘El Niño’. Sam Torrance maakt al sinds 1970 deel uit van het professionele golfcircuit en beschikt over een indrukwekkend palmares. De Schotse Torrance maakte in 1985 de winnende putt voor Europa in de Ryder Cup en haalde zo, voor de eerste keer in 25 jaar, de overwinning binnen voor het Europese team. Torrance heeft het grootste aantal deelnames aan de Europese Tour op zijn naam staan en is momenteel nog steeds een succesvol speler op de Europese Senior Tour.

Live Clinic en Skins Game voor het goede doel
Om het evenement te starten zullen de drie spelers om 14 uur tijdens een live clinic aan de eerste hole hun swing en beste golftrucjes tonen aan het publiek. Deze clinic wordt om 14.45 uur gevolgd door een golfwedstrijd tussen de drie topspelers waarbij ze elk spelen voor een goed doel. De spelformule is een ‘Charity Skins Game’ waarbij de spelers 1000 euro kunnen winnen aan elke individuele hole. De spelers maken een parcours van tien holes op het terrein van de Royal Zoute Golf Club af. Als het prijzengeld aan een hole niet wordt gewonnen wegens gelijkspel, wordt de prijzenpot overgedragen naar de volgende hole en concurreren de spelers voor de nieuwe jackpot. De hoogtepunten van de match worden uitgezonden op RTL, Sporting Telenet en BeTV.

Nicolas Colsaerts speelt voor de “Mucovereniging” (www.muco.be) en Sam Torrance neemt het op voor "Missing Children Europe". (www.missingchildreneurope.eu) terwijl Sergio García zal spelen voor "Belgian Kids Fund." (www.belgiankidsfund.be)

Tickets voor Kings of Golf by Optima zijn vanaf vandaag verkrijgbaar via de website www.kingsofgolf.be of via de Facebook fanpagina “kingsofgolf”. De prijs voor een ticket bedraagt 30 euro voor volwassenen en 15 euro voor kinderen jonger dan 16 jaar.

Volledig programma Kneistival is rond

Eerder raakten al een paar grote namen bekend voor Kneistival, het gratis zomerfestival in Knokke-Heist. Zo wordt de  60’s formatie “The Hollies” op 20 juli overgevlogen naar de badstad om samen met The Rhytm Junks de 28ste editie van het festival te openen. Ook het optreden op woensdag 24 juli van dance-act Milk Inc werd een tijd geleden al meegedeeld. Nu is het hele programma rond. Het Kneistival gebeuren speelt zich dit keer af van 20 tot 26 juli, telkens om 20u en zoals altijd in de Put van het Heldenplein in Heist. “Het is weer  een mix van bekende namen en aanstormend talent” zei Vrije Tijds- en Evenementencoördinator Jan Deroose vrijdagmorgen.

KNEISTIVAL


ZA 20/7

The Rhytm Junks
ZA 20/7

The Hollies
ZO 21/7

De Kraaien
ZO 21/7

Postmen
ZO 21/7

Gers Pardoel
MA 22/7

The Happy
MA 22/7

Praga Khan
DI 23/7

Maya's Moving Castle
DI 23/7

The Van Jets
WOE 24/7

Les Truttes
WOE 24/7

Milk Inc
DO 25/7

Luc De Vos
DO 25/7

Sarah Ferri
DO 25/7

Spinvis
VR 26/7

Marble Sounds
VR 26/7

Zornik

Basket Spring Cup

Op zaterdag 11 en zondag 12 mei organiseert BC Namedis Chape Knokke-Heist andermaal zijn Generali Spring Cup. Onder het motto ‘where ballers enjoy the game’, zullen hierbij zo’n 175 jonge basketters tussen 11 en 14 jaar hierbij actief zijn in 2 sporthallen.  Het tornooi voor de 9 ploegen benjamins U12 gaat vanaf 10.00 uur door in sporthal De Stormmeeuw. Naast de 2 lokale ploegen betreft het de ploegen van Bertrange (2 - Luxemburg), Luik, Jupille, Charleroi, Nijvel en het Brusselse Fresh Air. Het tornooi voor de 8 ploegen pupillen U14 gaat vanaf 10.00 uur door in sporthal Laguna. De 2 lokale teams nemen het o.a. op tegen ploegen van Bertrange (2 - Luxemburg), Nijvel, Fresh Air, Lier en Brugge. De prijsuitreiking is voorzien op zondag om 16.00 uur in de respectievelijke sporthallen. 

Moederdagsessie in Lakeside Paradise

Op moeder(zon)dag 12 mei vindt in Lakeside Paradise de eerste Women Session van het seizoen plaats. Een succesvolle evenement-klepper in 2012 die elke keer volzet was. Alle ladies en girls worden dit jaar opnieuw één keer per maand uitgenodigd ’s zondags van 10 tot 12 uur om samen gezellig te wakeboarden en te genieten van een brunch met de volledige familie. Opnieuw wordt alles vanaf nul uitgelegd en is er tijd voor voldoende instructie en begeleiding en leuke foto’s.

Prijs: 40 euro voor de sessie (brunch inclusief)
extra personen voor de brunch melden bij “opmerkingen” (10 euro)

Vredestocht in Cadzand

Voor de negende keer is donderdagavond de vredeswandeling gelopen. Een tocht van vier kilometer van Cadzand-Bad naar Cadzand-Dorp. Met de jaarlijkse tocht vieren de deelnemers het ontsteken van de vredesvlam. Bij de kerk in het dorp staat sinds 2004 een eeuwig brandende vlam. De groep deelnemers liep achter regenboogvlaggen aan met daarop het woord Peace. De vredeswandelaars deden onder meer ook het drukke winkelplein in Cadzand-Bad aan, waar ze heel wat bekijks hadden. Het Wereldvredesvlamproject is opgezet als symbool van het verlangen van ieder mens om vrede in zijn leven te vinden. De organisatie rond het ontstaan en het wereldwijd verspreiden van de vredesvlam is de World Peace Flame Foundation.

Foto met dank aan wethouder Peter Ploegaert. 

World Press Photo in Knokke-Heist

Zoals elk jaar is in de badstad vanaf nu, naast het Fotofestival, ook de tentoonstelling World Press Photo te gast. De fototentoonstelling met de beste beelden van over de hele wereld opent morgen de deuren en loopt nog tot 9 juni. Blikvanger is de foto van de Zweed Paul Hansen, die een krachtig beeld maakte van Gaza. Op de foto staat een groep mannen die op weg is naar de moskee met twee dode jongetjes in hun armen.

Stephan Vanfleteren
Belg Stephan Vanfleteren viel ook in de prijzen. Hij won de eerste prijs in de categorie ‘Staged Portraits’. Met zijn reeks ‘People of Mercy’ probeerde hij zieke of gehandicapte Guinezen, die hulp zoeken bij het aangemeerde ziekenhuisschip African Mercy, een herkenbaar gezicht te geven. Mercy Ships is een ngo die zich inzet voor hulpbehoevenden in Afrika en hen gratis van medische hulp voorziet. Stephan Vanfleteren was op het schip in Guinee en was er getuige van het fantastische werk dat de vrijwillige dokters en medewerkers op de boot verrichten.

Eervolle vermelding voor Frederik Buyckx
De Vlaming Frederik Buyckx kreeg een vermelding in de categorie Daily Life met een reeks foto's over de favela's van Rio de Janeiro in het licht van het WK voetbal en de Olympische Spelen die respectievelijk in 2014 en 2016 in Brazilië worden gehouden.

Een reportage op Focus & WTV kun je HIER bekijken.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

The story of Klaas Vaak

Op zondag 26 mei worden alle ouders, leerlingen, sympathisanten, oud-leerlingen, toneelliefhebbers en cultuurminnaars om 18 uur uitgenodigd op de toneelvoorstelling ‘The Story of Klaas Vaak’. De leerlingen van de eerste en tweede graad van de Ter Duinen, Campus Heist brengen dan een prachtig spektakel. Enkele leerlingen staken de koppen bijeen om zelf een stuk te schrijven dat door Brecht De Temmerman verder uitgewerkt werd. De sprankelende dialogen, het inlevingsvermogen van de enthousiaste spelers en een fijn decor zorgen voor een wervelend evenement. Bent u geïnteresseerd in een gezellig avondje uit, vol cultuur? Dan heet de directie u vanaf 17.30 u van harte welkom in de turnzaal van de Campus Heist (ingang: Kerkstraat 5). Na de voorstelling biedt wij jullie een natje en een droogje aan om gezellig verder te keuvelen over het puike werk van onze leerlingen.

In VVK zijn de tickets te koop voor € 5. ADD betaalt u € 7. Voor kinderen tot 12 jaar betaalt u € 2. De tickets zijn te verkrijgen bij de spelers, de deelnemende leerkrachten en op het secretariaat van de school. U kan ze ook via mail bestellen via:

8.5.13

Knokke-Heist steunt Syrië 12-12

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist plaatst collectebussen van Syrië 12-12 aan de onthaalbalies van de verschillende gemeentelijke diensten. U kunt er terecht tussen 14 mei en 17 juni om uw bijdrage te deponeren. Op die manier steunt u de miljoenen Syrische burgers die op de vlucht zijn voor het oorlogsgeweld. Laat uw hart spreken!

Het conflict in Syrië is intussen al meer dan twee jaar aan de gang. De gewelddadige burgeroorlog kostte al aan minstens 70.000 mensen het leven. Meer dan een miljoen burgers vluchtten naar de buurlanden, waar ze opvang krijgen door mensen thuis en in vluchtelingenkampen. Nog eens twee miljoen mensen zijn op de vlucht in eigen land. De burgeroorlog neemt steeds dramatischer proporties aan. Het gevolg is dat steeds meer slachtoffers – intussen al meer dan 4 miljoen – afhankelijk zijn van levensbelangrijke humanitaire hulp: voedsel, water, medische zorg, onderwijs…

Het Consortium 12-12 - dat bestaat uit Unicef, Caritas International, Handicap International, Oxfam Solidariteit en Dokters van de Wereld - roept op tot actie om de slachtoffers te helpen. Het gemeentebestuur ondersteunt de actie en plaatst dus collectebussen aan de balies van onderstaande locaties: CC Scharpoord, Bibliotheek, Dienst Toerisme, Sociaal Huis, Gemeentehuis, Sportcentrum, De Marge, Museum Sincfala en deKunstAcademie. 

Muziek van De Decker in Interparkings

Ook in Knokke-Heist zal in de toekomst in de parkeerkelders van Interparking muziek te horen van George De Decker. De componist en beeldend kunstenaar uit Katelijne-Waver werd dinsdagavond als winnaar uitgeroepen van de compositieopdracht "Music for Car Parks", een samenwerking tussen Interparking en het Concertgebouw Brugge. Bijna 200 componisten uit binnen- en buitenland gingen de uitdaging aan en stuurden een soundscape in. Een professionele jury koos voor de creatie "Avec le bruit d'un vol d'oiseaux de nuit qui passe" van De Decker, omwille van het intimistische klanklandschap dat hen verraste en intrigeerde. De soundscape van de componist zal vanaf nu dus ook te horen zijn in de parkeergarages onder het IJzerpark en onder de Minigolf in Knokke. 

Nieuwste CD Scala & Kolacny Brothers in avant-première

Op 15, 16 en 17 augustus bieden Scala & Kolacny Brothers hun fans de unieke kans om de voorstelling van hun nieuwe cd Black Moon in avant-première bij te wonen op het strand van Knokke-Heist. Black Moon is hun eerste cd die uitsluitend eigen nummers bevat. Tijdens de concerten zal het koor nieuwe nummers afwisselen met indie rockklassiekers. Bij deze primeur past een even exclusieve locatie: het sfeervolle strand van Knokke-Heist is dan ook de geknipte setting.

Nieuwe plaat, eigen geluid
Scala & Kolacny Brothers staan tot aan de andere kant van de oceaan bekend om hun eigenzinnige covers. De engelachtige stemmen van het Scala-koor, met als enige begeleiding  Steven Kolacny op piano, geven een andere dimensie aan bekende indierockklassiekers. Zo betekende hun meeslepende versie van Radiohead’s ‘Creep’ voor hen de internationale doorbraak.  De fans van Scala & Kolacny Brothers weten echter dat zij al jarenlang ook schitterende eigen nummers spelen op hun concerten. De nieuwe cd Black Moon met uitsluitend eigen nummers is dan ook een logische nieuwe stap in het verhaal van Scala & Kolacny Brothers. Black Moon is het resultaat van een jarenlange samenwerking van Steven Kolacny met enkele vaste partners, waaronder co-writer en producer Koen Buyse (Zornik). De titel Black Moon verwijst naar de drie Moon-nummers die Scala & Kolacny Brothers al een tijdje spelen op hun concerten.

Spektakel verzekerd
De optredens van Scala & Kolacny Brothers zijn echte multimediale belevingen met videoprojecties, animatiefilms, speciale lichteffecten en electronic sampling. Ook ditmaal zullen de concerten onvergetelijke momenten opleveren. Daarenboven wordt speciaal voor deze gelegenheid een tent op het evenementenstrand van Knokke-Heist omgebouwd tot een heuse concertzaal met een ontvangstruimte en genummerde stoelen. Op het podium zullen de zangeressen schitteren in prachtige kostuums. Zij zullen bovendien regelmatig van outfit veranderen gedurende de show. Naast de nieuwe nummers zal het koor ook bekende indierockklassiekers brengen. Het belooft een gevarieerde, wervelende show te worden. Bovendien zal de nieuwe cd enkel te koop zijn op optredens; dit concert biedt de fans dus niet alleen de kans om de cd als eerste aan te horen, maar ook om hem als eerste aan te kopen.

Exclusieve setting voor een exclusief concert
De avant-première van Black Moon vraagt uiteraard een exclusieve setting. Die werd gevonden in Knokke-Heist: het evenementenstrand biedt het perfecte kader voor dit unieke evenement. “Wij zijn zeer verheugd om Scala & Kolacny Brothers te mogen verwelkomen voor drie exclusieve voorstellingen”, zegt schepen van Cultuur Maxim Willems. “De avant-première van de nieuwe Scala-plaat vormt absoluut één van de hoogtepunten van ons zomerseizoen. In Knokke-Heist vinden deze zomer namelijk ook heel wat andere internationale topevenementen plaats, zoals het Optima Open tennistoernooi of de Kooza-voorstelling van Cirque du Soleil”, zegt Anthony Wittesaele, schepen van Toerisme.

Meet & Greet met Scala & Kolacny Brothers? Go VIP!
Om de avond helemaal onvergetelijk te maken, bieden Scala & Kolacny Brothers hun fans de unieke kans om hen te ontmoeten en het laatste halfuur van de generale repetitie bij te wonen. Deze mooie extra’s maken deel uit van het VIP-arrangement. Voor het concert kunnen de VIP’s ook genieten van een diner in de BMW Beach Lounge (op het strand voor het Casino). “Daarnaast verzekert het VIP- arrangement u van een gereserveerde parkingplaats, van een shuttle service van de parking tot aan de concerttent en uiteraard van de beste zitplaatsen op het concert zelf”, zegt Ken Koeklenberg, managing partner van het communicatiebureau The Oval Office en medeorganisator van de concerten. “Dit arrangement wordt aangeboden aan groepen van minimum tien personen. Een ideale manier ook voor bedrijven om samen met hun relaties van dit wervelende concert te genieten!”

Praktisch
Data: 15, 16, 17 augustus 2013
Locatie: Evenementenstrand Knokke-Heist. Het Evenementenstrand ligt tussen Heist en Duinbergen ter hoogte van het Bosje van Heist.

Regular tickets: €49

VIP tickets: €185

Godetia terug uit Afrika

Woensdag voer het commando- en logistieke steunschip Godetia voor onze kust op weg naar de marinebasis in Zeebrugge. Het schip en haar bemanning was ruim drie maanden op missie in het kader van het "Africa Partnership Station"-programma. Vorig week maakte het schip nog een stopover in Madeira. Daar werd Korvetkapitein Luc Desanghere namens de regionale regering ontvangen door secretaris Francisco Jardim Ramos. De bemanning kon uitvoerig de stad verkennen.  Tijdens de bezoeken aan diverse Afrikaanse landen werden in verband met de strijd tegen de piraterij leerlingen uit Gabon en de Democratische Republiek Congo opgeleid. Tijdens het tweede gedeelte van de missie gaf de bemanning van de Godetia onderricht aan stagiaires van de Beninse marine in het kader van de "Maritime Capacity Building Benin" (MCB Benin). De klemtoon lag op nautische opleiding en de ondersteuning van de Beninese marine bij de uitbouw van haar maritieme capaciteiten. De Godetia loopt rond 14u woensdagnamiddag de haven van Zeebrugge binnen. 

Watersportdag in Anemos

Op zaterdag 18 mei is er opnieuw de Watersportdag. Iedereen die zich tijdig inschrijft via de link op homepage www.vvwheist.be kan terug deelnemen aan de nationale promotiedag voor watersporten, met gratis initiaties catamaran, windsurf,  golfsurf, sup board, kajak, raft of beachkite en strandzeilen.  Vanaf 18 uur is er de noodzakelijke verwerking met bbq (inschrijven voor 13 u dag zelf) en vanaf 20 u beachparty met live band “Ten Foot Overdose” en DJ Brambiance.  

Wegwerkzaamheden Koekoekstraat Knokke-Heist

Vandaag woensdag 8 mei is de aannemer begonnen met het rooien van de aangekruiste essen in de Koekoekstraat in Westkapelle. De eigenlijke wegwerkzaamheden zijn voorzien in de week van 13 mei en zullen normaal gezien drie weken duren. De timing is onder voorbehoud van de weersomstandigheden. In de Koekoekstraat komen nieuwe straatkolken, riooldeksels en een wegversmalling. 

MAKZ strandt in de finale van Strafste School van Vlaanderen

Het verdict is gevallen. MAKZ uit Knokke-Heist is volgens MNM niét de Strafste School van Vlaanderen 2013. Ondanks enorme inspanning en een wervelende actie, koos de jury voor Spijker in Hoogstraten. MAKZ mag zich wel het hele jaar de Strafste School van West-Vlaanderen noemen. Wie wil zien wat leerkrachten en leerlingen allemaal deden om de jury te overtuigen, kan een half uur film met straffe toeren bekijken op www.demakz.be/strafsteschool

Gemeente even “gestoord”

De gemeentelijke diensten in Knokke-Heist waren de voorbije uren af en toe moeilijk bereikbaar. Sinds dinsdag rond 15 uur waren er namelijk zware problemen met de telefoon- en computerlijnen. De ambtenaren in het gemeentehuis en andere gemeentelijke gebouwen konden de mensen aan de telefoon horen maar de bellers konden de ambtenaren niét horen. Alle gemeentelijke diensten waren op een of andere manier "gestoord".  “Het is niet permanent maar om de haverklap...” aldus de gemeente. De technische diensten probeerden het probleem zo snel mogelijk uit de wereld (en uit de badstad) te helpen.

In de loop van de ochtend werd de communicatie met de gemeentelijke diensten weer genormaliseerd. De technici hebben de oorzaak gedetecteerd in het Waterbedrijf. 

7.5.13

Politiethriller in Westkapelle

Op zondag 19 mei organiseert Knal! in samenwerking met het Koninklijk Toneelgezelschap Knokke-Heist de derde editie van ‘Het Detectivespel’. Starten kan tussen 13 en 15 uur in sportcentrum Molenhoek in de Herenweg 11 in Westkapelle voor een parcours van ongeveer 4 km langs de verschillende crime-scenes. De opbrengst zal dit jaar volledig geschonken worden aan dagcentrum Het Baken in Heist. De acteurs van het KTKH zijn momenteel volop in voorbereiding om zich in te leven in de rol van verdachte in deze bloedstollende politiethriller. In de compilatievideo van vorig jaar, kun je al een beetje de sfeer opsnuiven hoe alles in zijn werk gaat.  http://youtu.be/GJsT6LYS0nE

Verdacht overlijden van speler VV Westkapelle
De Knokke-Heistse gelegenheidsspeurders roepen deze keer de hulp in om het verdachte overlijden van Andy, een voetbalspeler bij de ploeg van  Westkapelle, te onderzoeken.  ‘Voor het eerst is alles perfect in mijn leven’ had hij nog verkondigd, samen met enkele schokkende en verrassende mededelingen.  Hij laat zijn ploegmaten, ouders, trainer en voorzitter met verstomming slaan.  Welke intrige kostte hem het leven? Wat is er juist gebeurd?  Wie is verantwoordelijk?  Ondervraag de verdachten, onderzoek het bewijsmateriaal en ontmasker de dader! 

Beleef een dag voor het hele  gezin, met dit jaar extra activiteiten voor kinderen tot 12  jaar! Zoals gewoonlijk is er ook veel randanimatie en een zeer uitgebreid prijzenpakket ter waarde van 2000 euro, met als  hoofdprijs een iPad geschonken door PCS Knokke.
Deelname: * volwassenen: 10 euro * Kinderen 3-12 j: 7 euro: versnapering onderweg, drankbonnetje, frietjes met stoofvlees of frikandel en randanimatie inbegrepen.
Inschrijven: http://detectivespel.weebly.com  Voor alle info: Vicky Stuer,  0489 191 491

NOG grotere verkeersellende in Zeebrugge vanaf 21 mei

De voorbije weken kreeg het verkeer in Zeebrugge al af te rekenen met dagelijks kilometers aanschuiven veroorzaakt door de ONaangekondigde herstelwerken aan de meest landwaartse van de ophaalbruggen bij de grote Zeesluis. Straks wordt het drie weken lang nog een stuk erger. Tussen dinsdag 21 mei  en vrijdag 14 juni wordt aan de andere kant van het dorp, bij de zeesluis van het Boudewijnkanaal in Zeebrugge, namelijk de zeewaartse Visartbrug onderbroken voor geplande werken. De elektromechanische aandrijving en de wegbedekking van de draaibrug worden vernieuwd. Het verkeer zal in deze periode bijgevolg geen gebruik kunnen maken van de Visartbrug en wordt vanaf de Kustlaan uit beide richtingen omgeleid via de Strausbrug (Isabellalaan via Kapitein Fryattstraat/ Hulstraat). Voetgangers en fietsers volgen dezelfde omleiding als het autoverkeer. De verwachting is dat de verkeerschaos ongekende proporties zal aannemen, ook al vanwege de hoge frequentie van de kusttrampassages, die telkens voor nog langere files zorgen. Het kustverkeer van en naar Knokke-Heist doet er tijdens de piekuren dan ook goed aan om via Herdersbrug in Dudzele om te rijden. 

Comedian Youssef El Mousaoui in Jeugdclub ’t Verzet

Op zaterdag 18 mei is comedian Youssef El Mousaoui te gast in Jeugdclub ’t Verzet in Knokke-Heist. Terwijl Youssef volop aan zijn vierde onemanshow werkt, brengt hij in ‘t Verzet het beste van zijn materiaal uit 6 jaar stand-upcomedy: The Best of Youssef.  Op enkele jaren tijd heeft Youssef zich als eerste Marokkaanse stand-upcomedian van Vlaanderen in de kijker gewerkt. Youssef El Mousaoui startte zijn carrière als vastgoedadviseur en richtte in 2004 zijn eigen bedrijf op in Antwerpen. Op zoek naar ontspanning schreef Youssef zich in voor theaterlessen. Een email belande per ongeluk bij een comedybureau die hem uitnodigde op de nieuwe show van Nigel Williams: “De Terrorist”. Tijdens de pauze vroeg Nigel naar Youssefs mening waarop deze gevat antwoordde: “Ik kan dat veel beter”. Youssef mocht de daad bij het woord voegen en stond enkele minuten later zonder voorbereiding voor het eerst op de planken. Hij opende vol overtuiging met de zin: “Hallo, ik ben een Marokkaan… Sorry, maar ik ben het niet gewoon dat mensen naar mij kijken terwijl ik werk”.

Een dag later speelde Youssef in het voorprogramma van Alex Agnew en twee dagen later in dat van Henk Rijckaert. Een week later stond hij in de finale van 123 Comedy Award. Nog een maand later nam hij deel aan de Comedy All Stars met grote namen zoals Bert Kruismans, Nigel Williams en Raf Coppens. In januari 2007 debuteerde hij met zijn eerste onemanshow 100% Legaal waarin hij op zoek is naar zichzelf. ‘Ben ik nu Marokkaan of Vlaming?’ En logischer wijs komen ook de vooroordelen van Vlamingen tegenover Marokkanen en omgekeerd aan bod. Ook zijn tweede show van 2008, Monkey Business, legde een succesvol parcours af dat verder bouwde op het elan van zijn eerste show.
Met zijn derde show, Child's Play, die in februari 2011 in première ging, speelde hij wederom voor uitverkochte zalen. Deze keer ging Youssef als kersverse vader op zoek naar de geheimen en de valkuilen van het vaderschap.

Youssef beperkte zich niet tot stand-upcomedy. Hij maakte zijn debuut als acteur in de film Los van Jan Verheyen uit 2008 en was in 2011 stemacteur voor de rol van Omar Ben Salaad in de Vlaamse versie van The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn.

Praktisch
Zaal ’t Verzet – Duinenwater 45 – Knokke-Heist
Deuren om 20u, start 20u30.  www.jeugdclubtverzet.be  VVK 8 euro, ADD  10 euro
Tickets in Jeugdclub ’t Verzet, De Marge, Night Shop Sam en Jann Ricc.
Online tickets via www.facebook.com/tverzet.

MAKZ woensdag strafste school van Vlaanderen?

Middenschool en Atheneum Knokke-Heist Zwinstede (MAKZ), deelnemer aan de wedstrijd 'De Strafste School', heeft op dinsdag 30 april de MNM-jury onder leiding van Tom De Cock op een  indrukwekkende manier ontvangen. Alle troeven van Knokke-Heist zoals het Casino, gastronomie, strand, carnaval… werden aan de hand van een “Wat als…?”-concept op een bijzonder ludieke manier uitgespeeld. “De MAKZ is gewoon DE Max”, besloot radiomaker Tom die duidelijk onder de indruk was van het hele spektakel.  

De juryleden werden eerst met een limousine naar de helihaven van Westkapelle gebracht. Daar stapten ze in twee helikopters die een vlucht boven de campus van MAKZ maakten. De hefschroefvliegtuigen landden vervolgens op het golfterrein waarna het gezelschap met elektrische golfkarretjes naar de school werd gevoerd. De delegatie van MNM werd na een “hartelijke” choreografie rond gegidst in de diverse klaslokalen. Het hele parcours stond in teken van 'Wat als?' Zo werd er vierduizend kilogram zand aangebracht om een antwoord te bieden op de vraag 'Wat als de les op het strand zou zijn?'. 'Wat als de schoolrefter een sterrenrestaurant was?' werd beantwoord door de aanwezigheid van sterrenchef Bart Desmidt van Bartholomeus, die kreeften en andere delicatesses kwam bereiden. Verder werd er ook een volwaardig casino met Magrittezaal en speelzaal nagebouwd, was er een antieke klas, werd er Nederlands op zijn West-Vlaams gedoceerd, veranderde het sanitair blok in een operatiekwartier en nog veel meer absurde situaties. Dat alles werd op minder dan een week klaargespeeld. Als eindapotheose zongen de leerlingen op het podium nog het zelfgemaakte MAKZ lied. Als goed doel binnen de school werd een complimentenmuur met pluimpjes en hartjes opgetrokken. Voor de goede daden buiten de school zorgde MAKS voor 104 bloeddonoren en 78 geregistreerde orgaandonoren. Op woensdag 8 mei zal MNN bekendmaken wie de titel van 'De Strafste School' binnenhaalt. 

3atlon 4 fun in Knokke-Heist

Bij velen kriebelt het om aan een triatlon mee te doen. Het komt er enkel op aan om een eerste stap te zetten. Het trainingsprogramma 3atlon 4 fun zet je op weg. Dit is een 15 weken durend trainingsprogramma, onder leiding van deskundige lesgevers van 3TK. Er wordt een trainingsschema opgesteld waarbij er vanaf 14 mei elke week 3 trainingen op het programma staan. Er is elke week 1 groepstraining. De andere 2 trainingen gebeuren individueel. Al wat je nodig hebt, is wat vrije tijd, een sportieve  ingesteldheid en een gezonde dosis doorzettingsvermogen. Op het einde van deze 15 weken ben je op 25 augustus ongetwijfeld klaar om je te wagen aan je eerste echte triatlonervaring: de Finishers Triatlon.  Net zoals in het trainingsprogramma zijn er bij de Finishers Triatlon 2 niveaus. Er is de formule bestaande uit 400 m zwemmen, 11 km fietsen langsheen de polders en 4 km lopen  rond het meer van Lakeside. De 2de formule bestaat uit 60 m zwemmen, 22 km fietsen en 6 km lopen.

Klik hier om het trainingsschema te bekijken. De groepstrainingen (geel gekleurd) zullen doorgaan op dinsdagavond. Jong of minder jong, slank of volslank, sportieve achtergrond of niet: deze uitdaging ligt binnen ieders mogelijkheden! De uitdaging aangaan en volbrengen is het enige doel. Zoals de foto's bewijzen is bij triatlon immers iedereen een winnaar! De trainingen en je deelname zullen je een nieuwe boost geven, door de groepstrainingen zal je nieuwe mensen leren kennen, het enthousiaste applaus van het publiek zal een blijvende indruk nalaten, de medaille rond je nek een aandenken om te koesteren... Blijf niet aan de kant staan; investeer in je gezondheid en ga de uitdaging aan!

Schrijf je snel in voor het trainingsprogramma.
Voor de prijs van 30 euro heb je:
15 weken durend trainingsschema
Begeleiding door deskundige lesgevers
Gratis verzekering
Gratis toegang tot de zwemlessen met mogelijkheid van extra zwembeurten.
Gratis deelname aan de Finishers Triatlon voor wie aan 10 van de 15 groepstrainingen deelneemt

Surfers Paradise Londen-Parijs voor het goede doel

Binnen een 5 tal weken is het zover... Dan start het zestal van Surfers Paradise in Londen voor hun loop-, zwem-, en fietstocht naar Parijs. Het weer zit tegen want het meest gevreesde onderdeel is de kanaalovertocht, en vanwege de huidige watertemperaturen kon er nog niet echt veel in zee gezwommen worden, laat staan het organiseren van nachtelijke trainingen. Zondag was het echter zover: een eerste training in water van 9°C... Stefan Obreno zegde toe om als coach te fungeren en zal ook de overtocht meemaken, samen met Ostheopaat Catherine Verhelst. Een dokter is ook aanwezig want Yves Depoorter is eveneens deelnemer. Wim Boens, Tom Vandenbussche, Natalie Camerlynck, Tine Debrabander en Lies Vervaet zullen het team aanvullen en voor de nodige assistentie en bevoorrading zorgen. Mario Fagel diende als deelnemer af te haken wegens professionele redenen en wordt vervangen door Jan Declerck.

Het "konvooi" vertrekt op 11 juni naar Groot Brittannië: één assistentiewagen, een mobilehome en een kleine truck met de fietsen en wisselstukken. De loopstart hartje Londen richting Dover is voorzien op 12 juni omstreeks 11h. Daarna wordt volgens de getijden vanop het strand van Dover de zwem oversteek ingezet om 1h s’morgens op 13 juni. De zwemtijd zal grotendeels afhankelijk zijn van de zeegang maar er wordt gerekend dat, als alles goed verloopt tijdens het zwemmen, Parijs na de 240km lange fietstocht zal bereikt worden tegen de ochtend op 14 juni !

"Coastliner" Knokke-Heist !

Voor eind mei dient het zestal een zwemproef af te leggen waarbij ze 2 uur onafgebroken moeten zwemmen in water minder dan 16°C...En om dit tot een goed einde te brengen wordt er op maandag 20 mei de eerste “coastliner Knokke-Heist” georganiseerd !

Deze Coastliner bestaat er in om aan het sportstrand Heist “Schildia” om 18h in zee te steken en te zwemmen naar Surfers Paradise, over een afstand van 7km. Om dit wat inhoud te geven, en omdat het geheel gekoppeld wordt aan het goede doel, nl de bestrijding van prostaatkanker, wil het zestal zoveel mogelijk mensen op de been brengen en mobiliseren om deel te nemen aan deze coastliner Knokke-Heist ! De zwemmers kunnen mee zwemmen of een deel van de afstand mee zwemmen, surfers die willen mee peddelen of de afstand afleggen op een Stand Up peddelboard (te huren ter plaatse) kunnen dit ook doen. Bezitters van een kajak of eigen vaartuig kunnen meevaren of een kajak huren, en de sportievelingen die het initiatief willen steunen maar toch liever niet nat worden, kunnen ook op het strand meewandelen en of mee joggen tot aan Surfers Paradise ! Het grote voordeel voor de watersporters is dat er vlak onder de kust gezwommen wordt en dat het dus elk moment mogelijk is om de weg naar het strand in te slaan, waar er eveneens assistentie zal meevolgen.

Fish & Chips 
Om terug op kracht te komen is er vervolgens de mogelijkheid om op Surfers Paradise van een typisch Engels gerecht te genieten: vers gebakken vis met frietjes ! Kandidaten die alleen hiervoor willen inschrijven dienen dan tegen 20h aanwezig te zijn.

Alle opbrengsten zijn zoals reeds eerder vermeld voor het goeie doel:
Fish & Chips + engels dessert + “cup of tea” : 20 €
Coastliner deelname in het water of op het strand : 5€ pp.
Huur kajak (2 personen) of SUP: 10 € pp.

Om één en ander in goede banen te leiden wordt gevraagd van op voorhand in te schrijven door een mail te sturen naar info@surfersparadise.be Graag met vermelding op welke manier je wil deelnemer (langs het strand, in het water…en of je materiaal (kajak/Sup wetsuit + maat) wil huren en met hoeveel personen je Fish & Chips komt eten. Wij zorgen dan dat alles ter plaatse is op maandag 20 mei, 17h aan het Schildia Lokaal sportstrand Heist. Start is voorzien om 18h. Best is om na afloop eigen vervoer van en naar Surfers Paradise te voorzien. Via onze site www.surfersparadise.be of via 050/615960 zal gecommuniceerd worden ivm een eventuele aflassing tengevolge van ongunstige weersomstandigheden.

Mensen die onze actie tegen prostaatkanker willen steunen en niet kunnen deelnemen, kunnen ook kilometers sponsoren door het bedrag van 5 € x aantal gewenste kilometers storten op het rekeningnummer van Surfers Paradise: KBC 473/2135911/29. Het totaal af te haspelen kilometers bedraagt ongeveer 450 km !

Afsluiter CC Scharpoord
Op deze tocht gaan eveneens een fotograaf en een cameraman mee waarvan de beelden dan zullen gebruikt worden om een afsluitende avond te organiseren in Cultureel Centrum Scharpoord. Op die avond zal Dr. Yves Depoorter het prostaatkanker onderwerp nader toelichten en zal tevens de checque overhandigd met de opbrengst van deze actie.

Bovendien zal via de site en een chip die iedereen tijdens de tocht meedraagt het thuisfront deze Enduroman kunnen mee volgen. Er werd bovendien een facebookpagina en website aangemaakt waar je alle details kan weervinden, foto’s van het team en begeleidingsboot etc…hier kan je ook alle nieuwsjes op vinden en eveneens inschrijven voor de Coastliner Knokke-Heist


Op de foto vlnr Yves Depoorter, Thijs Blondeel, Jan Declerck, Jean Deloddere, Jan De Maesschalk en Frank Vanleenhove.

Smullen uit eigen tuin in Knokke-Heist

Zin in verse sla, spinazie en radijsjes, maar geen grote moestuinambities? Op een plekje van één vierkante meter kun je al met heel weinig moeite en tijd een pak verse groeten en kruiden oogsten. Op zaterdag 18 mei om 10 uur komt André Verheecke in de demoruimte in de Noordhinder in Heist je wegwijs maken in het vierkante meter tuinieren. Hij zet je op weg met supergemakkelijke en heerlijke groenten en kruiden.  Precies genoeg voor maanden non-stop smulplezier. Zelfs wie nog nooit tuinierde, is er zo mee weg. Aansluitend leert André de deelnemers hoe ze een border kunnen inrichten met bijvriendelijke planten. Een gladgeschoren gazon met een coniferenrij ernaast zijn immers niet echt aantrekkelijk voor bijen.  Een meer natuurlijke tuin is veel aangenamer voor bijen en mensen.  Met enkele kleine aanpassingen kan ook jouw tuin een paradijs voor bijen worden.  Je kan alvast starten met de bijvriendelijke planten die je tijdens deze demonstratie leert kennen.

Meer informatie en inschrijven  kan op het nummer 050 630198 of via email siska.willems@knokke-heist.be  Deelname is gratis.

Knokke 10K The Movie

Enkele niet lopende sportievelingen van de Sportdienst hebben tijdens de voorbije Knokke 10K gefilmd… Ze deden dat onder meer met hun GoPro camera en een Drone helikopter. Het verrassende resultaat kun je HIER bekijken. 

6.5.13

Scapa Sports Beach Polo op het strand van Knokke-Heist

De Scapa Sports Beach Polo; één van ’s werelds enige polo tornooien op zand, vindt dit jaar opnieuw plaats tijdens het Pinksterweekend, zaterdag 18 mei, zondag 19 mei  en maandag 20 mei op het strand van Knokke-Heist voor het casino. Deze 15e editie is opnieuw een gratis publieksevenement met grote spektakelwaarde. Zeker voor wie de fascinerende combinatie van paardensport en balsport wil ontdekken middenin het unieke decor van zand en zee. Tijdens deze 3-daagse worden er 15.000 toeschouwers verwacht. De bezieler van dit evenement is Michael Redding; de in Knokke geboren telg uit de familie van de SCAPA-stichters en één van de beste Belgische polospelers. Met het internationale Scapa Sports Polo Team neemt hij deel aan alle grote wereldtornooien.

4 paarden per ruiter
6 internationale teams nemen deel aan deze Beach Polo Cup. Op een zandterrein van 200 meter bij 100 meter, hanteren zij stick & ball in de richting van het doel dat aan weerszijden is opgesteld. Elke ploeg bestaat uit 3 volleerde ruiters en per wedstrijd worden per ploeg maar liefst 12 paarden ingezet. De spelregels van polo zijn er in de eerste plaats om de paarden te beschermen. Die paarden worden overigens na elke ‘chukka’-dat is een spelperiode van zeven en een halve minuut – gewisseld. Elke ruiter wisselt dus 4 maal van paard. De gerenommeerde speaker Michael Hobday (UK) geeft commentaar tijdens de wedstrijden en legt meteen ook de spelregels uit aan het publiek. De polowedstrijd in Knokke heeft ook een hoog fashiongehalte. Voor of na elke polowedstrijd worden de nieuwe Scapa Sports zomerlijn en de limited Beach Polo collectie geshowd. Ook dit jaar mogen de kinderen en de dames het poloveld weer op tijdens de Kids & Ladies Race. Aan de eindmeet wacht hen een leuke prijs uit de Beach Polo collectie.

Polo in België
Polo is in België nog steeds een ondergewaardeerde en vooral onbekende sport, terwijl het o.m. in Engeland , Argentinië en Australië reeds lang ingeburgerd is. België telt momenteel een 40-tal polospelers. Om deze sport toegankelijker te maken voor het grote publiek organiseert SCAPA Sports in samenwerking met de gemeente Knokke-Heist de Scapa Sports Beach Polo. Het Belgische modemerk SCAPA, gerund door Arlette Van Oost en zoon Michael Redding heeft een passie voor polo. Niet verwonderlijk; deze discipline geldt immers als één van de meest nobele binnen de sportwereld. Ze wordt gespeeld in de natuur en hecht veel belang aan traditie en levenskwaliteit, waarden die ook door SCAPA worden onderschreven. Bovendien speelt polo ook een belangrijke rol in het familieverhaal. In Kapellen, het Antwerpse grootdorp waar Arlette Van Oost woont, ligt het enige beschermde poloveld dat België rijk is. Dat veld, origineel aangelegd voor de Olympische spelen, maar verwoest tijdens WO II, werd in 1986 terug aangeplant. Al na één bezoek aan het nieuwe terrein kregen de Redding-kinderen, Michael en Patricia destijds de polokoorts te pakken.

Polo, de legende
Polo is één van de oudste sporten. Volgens de legende werd het spel voor het eerst gespeeld in Perzië, zo’n 600 jaar voor onze jaartelling, toen twee legereenheden vochten om het afgehouwen hoofd van een overwonnen vijand. Lange tijd werd er gestreden om de kop van een geit. In minder wrede tijden werd deze vervangen door een bal in ‘pulu’, de sterke, veerkrachtige wortel van de wilg. Het spel verspreidde zich over Azië, India en China. ‘Buzkashi’ werd gespeeld door teams van de bergbevolking in Afghanistan  een niets en niemand ontziende bezigheid die uiteindelijk verfijnd zou worden door Engelse officieren, gelegerd in India. Ze veranderden het woord ‘pulu’ in polo en brachten het spel naar Engeland.

Voor meer info: www.scapasportbeachpolo.com

Sprint-triatlon Marinebasis Zeebrugge

De Marinebasis Zeebrugge organiseert op dinsdag 14 mei een sprint-triatlon. De zwemproef vindt plaats in het zwembad van de marinebasis. De start- en aankomstzone (wisselzone) ligt op de parking in Ramskapelle. En ook de fiets- en loopproeven lopen langs openbare wegen in Ramskapelle.

Uit veiligheidsoverwegingen is op het traject geen verkeer toegelaten tijdens de doortocht van de wedstrijd. Er is verkeersregeling: de politie laat de bewoners en voertuigen door van zodra dat veilig kan. De hinder zal maximaal anderhalf uur duren.  Het loopparcours omvat de Vrijestraat, de Ramskapellestraat en de Heistlaan. Het fietsparcours loopt langs de Spelemanstraat, de Westkapellestraat, de Waterstraat en de Jonckheerestraat.

MAKZ verwacht hoog Europees bezoek in Knokke-Heist

Om de “Dag van Europa” te vieren en het “Europees jaar van de burger 2013” worden de laatstejaarsleerlingen van de MAKZ (Middenschool en Atheneum Knokke-Heist Zwinstede) op woensdag 8 mei twee uur lang toegesproken door de heer Filip David, Directeur bij de Directie-Generaal Europese Zaken en Coördinatie, over de oorsprong van de Europese Unie en de betekenis die het vandaag en morgen voor ons allen kan hebben. Bovendien zal de school deelnemen aan een wedstrijd rond het thema “Hoe kunnen jullie, jongeren, Europa intenser en beter beleven?” Eén school per Gemeenschap zal worden gekozen op basis van het origineelste en creatiefste project. De betrokken leerlingen van de winnende scholen worden vervolgens uitgenodigd door Minister Didier Reynders in het Egmontpaleis om hun project voor te stellen en een prijs in ontvangst te nemen.

Finale Jeugdverkeerswedstrijd Rotary op 8 mei in Heist

Bijschrift toevoegen
De finale van de 36ste Rotary Jeugdverkeerswedstrijd Oostkust vindt plaats op 8 mei op het marktplein in Heist (vanaf 14 uur). Na de finale volgt een plechtige prijsuitreiking om 17 u. in het stadhuis van Heist, waar de laureaten en hun ouders ontvangen worden en een diploma en prijs in handen krijgen. De scholen uit Knokke-Heist konden ook dit jaar deelnemen aan de wedstrijd die plaatsvindt van 22 t.e.m. 26 april in Knokke en van 29 april t.e.m. 6 mei in Heist. Doel van de wedstrijd is om de kinderen op een speelse manier verkeersveiligheid bij te brengen. Wie zich ontpopt als veiligste chauffeur, is de winnaar.  In totaal nemen zo’n 700 leerlingen van het zesde leerjaar deel aan de wedstrijd, die bestaat uit praktische en theoretische proeven. De leerlingen komen uit 30 scholen tussen De Haan en Knokke. Ze nemen deel in klasverband. Uit elke klas worden halve finalisten geselecteerd. Uiteindelijk zijn er 68 halve finalisten waaruit 12 laureaten geselecteerd worden voor de finale.

Tijdens de finale tekent een jury strafpunten op bij fouten. De deelnemer met het minst aantal strafpunten is de eindwinnaar. Elke deelnemer van de halve finale en finale krijgt een getuigschrift. De winnaar en mede-finalisten krijgen mooie prijzen. Tussen de proeven door zijn allerlei activiteiten voorzien op het vlak van verkeersveiligheid. De politiediensten zorgen hier grotendeels voor, maar ook het Sociaal Fonds Transport en Logistiek is van de partij. Zij illustreren het probleem van de dode hoek met twee vrachtwagens.  De wedstrijd is een initiatief van de Rotaryclubs Zeebrugge-Oosthoek en Knokke-Oostkust en wordt ook volledig door hen bekostigd. Het initiatief loopt in samenwerking met de Provinciale Verkeerseenheid van de Federale Politie, het gemeentebestuur van Knokke-Heist, het Zeepreventorium De Haan en Bloso Blankenberge.

Feestavondmarkt op Zeedijk Heist

Op vrijdag 10 mei wordt op de zeedijk van Heist voor de eerste keer dit jaar een feestavondmarkt georganiseerd. Deze markt is een initiatief van de Nationale Demonstreerdersbond van België in samenwerking met de lokale afdeling van UNIZO. Gelet op het feit dat velen er na Hemelvaartsdag een verlengd weekendje van maken en dat er fraai lenteweer wordt voorspeld dan mag je verwachten dat je er weer over de koppen zal kunnen lopen. 

De volgende verlichte avondmarkten op de Heistse Zeedijk worden gehouden op: zaterdag 6 juli, vrijdag 10 augustus en vrijdag 23 augustus. 

Kleinste paardje van Europa komt uit Knokke-Heist

Fantasy is de naam van het kleinste paardje van Europa. Ze is geboren in 2012 in Stal Zeewinde in Knokke-Heist en maakt deel uit van Mini Horse World, een verhuurbedrijf van mini-paardjes. Het gaat om een speelse, bruine merrie die - nu ze volgroeid is - een lengte heeft van 50 cm. Fantasy heeft veel karakter, is een deugnietje, maar weet toch vooral telkens weer iedereen rond zich te vertederen. Ze heeft een al even klein speelkameraadje: het witte hengstje ‘For Ever Mine’. De twee zijn dol op elkaar en  onafscheidelijk.

De paardjes van Mini Horse World zijn sociaal, kindvriendelijk en hartverwarmend. Ze reizen het hele land door als feeërieke attractie op dorpsfeesten, evenementen, familiefeesten… De paardjes lopen er telkens op een erfje met een fantasierijk decor. Iedereen mag tussen de dieren lopen en ze aaien. De paardjes verwonderen, vertederen en toveren een glimlach op de vele gezichten.
Maar Mini Horse World biedt niet enkel een mobiele paardjesattractie. De paardjes worden ook ingeschakeld in de hulpverlening voor kinderen met beperkingen of problemen. Deze therapie werkt heel goed omdat paarden sterk reageren op lichaamstaal en emoties. De dieren reageren instinctief op de kinderen en de kinderen durven zich ook makkelijker open te stellen. Ze vertrouwen de dieren hun diepste geheimen en gevoelens toe, wat erg helend werkt.

Naast de sociale functie bieden de paarden mensen ook een leuke vakantie via tal van stages: bijv. een vakantieplus stage of een clickertraining.

10 jaar vzw Sociaal Atelier

In 2003 startte het OCMW van Knokke-Heist de Strijkwinkel, een sociaal atelier, op. Gestart als een kleinschalig bedrijfje in een villa in de Oudstrijdersstraat in Heist is dit initiatief ondertussen uitgegroeid tot een organisatie met 20 werknemers in de Kursaalstraat. Alle werkdagen kunnen klanten er hun strijk- en verstelwerk afgeven met of zonder dienstencheques. Nadruk ligt op de kwaliteit van het geleverd werk. Reeds meer dan 1000 klanten hebben dit kunnen ervaren. Dit 10-jarig jubileum werd op vrijdag 3 mei samen met klanten en sympathisanten met een drink gevierd op de sociaal-economische site in Heist. Tegelijk loopt er in de maand mei een actie: wie een nieuwe klant aanbrengt, kan 4 uur strijk winnen.

Strijk- en versteldienst
Meer dan 10 jaar geleden groeide binnen het OCMW het idee om een tewerkstellingsinitiatief op te richten voor mensen die het moeilijk hebben om op de reguliere arbeidsmarkt een geschikte job te vinden. Na grondige voorbereiding en overleg werd er geopteerd om een strijkwinkel op te starten.  De vzw Sociaal Atelier werd opgericht en 1 coördinator en 2 strijksters werden aangeworven om dit nieuw initiatief op te starten. Na alle voorbereidingen  opende de strijkwinkel begin mei 2003 dus haar deuren in een villa in de Oudstrijdersstraat. Met de invoering van de dienstencheques in 2004 kende de strijkwinkel continu groei. En op vraag van de klanten werd het strijken uitgebreid met een versteldienst.

Verhuis naar sociale site van de Kringwinkel
Na 5 jaar was de villa uit zijn voegen gegroeid en in juni 2008 verhuisde de strijk-en verstelwinkel naar de campus in de Kursaalstraat waar ook de Kringloopwinkel zich net daarvoor had gevestigd. Qua ligging en accommodatie een ideale site met parking voor de klanten, grote en open werkruimte en keuken voor de personeelsleden. Momenteel zijn 20 mensen tewerkgesteld, waarvan 4 die zorgen voor de omkadering. Luc De Deyne is sinds eind vorig jaar coördinator en volgt de dagelijkse werking met enthousiasme en professionalisme op. Bijna 1200 klanten zijn momenteel geregistreerd. Met fierheid mag de Strijkwinkel Knokke-Heist zeggen dat wij ons van andere strijkateliers onderscheiden door de kwaliteit van het geleverde werk. Alles wordt manueel gestreken zonder gebruik van strijkpoppen of rollen…

Win 4 uur gratis strijk!
Ter gelegenheid van 10-jarig jubileum organiseert de Strijkwinkel deze maand een actie waarbij hun huidige klanten een cheque ter waarde van 4 uur strijk kunnen winnen door een nieuwe klant aan te brengen.

Duitse soldaten nemen For Freedom Museum in

Het For Freedom Museum in Ramskapelle werd zaterdag ingenomen door soldaten van de Bundeswehr. Dat gebeurde in het kader van hun deelname aan de Tweedaagse Blankenbergse Voettocht. De 350 man sterke 'Deutsche Nimwegen Delegation' koos het museum als bevoorradings- en medische hulppost zo ongeveer halfweg hun 42 km lange mars.  Rond 8 uur ‘s morgens gestart in Blankenberge stapten ze rond 11 uur door Ramskapelle.  Met hun vaandels op kop zongen ze 'Heute wollen wir marchieren, einen neuen March probieren...' op het moment dat ze de tuin van het museum binnen stapten. Deze voettocht gold als generale repititie voor de Vierdaagse van Nijmegen die in juli wordt gehouden.  

General Artz Dr Baumgärtner (medisch generaal), Oberfeldarts Dr Claus (medisch kolonel) en Hauptman Stockamp (kapitein) werden deskundig door gids Yves Descamps door het museum gegidst. Deze officieren waren zeer onder de indruk van de boodschap die het museum uitdraagt.  Dr Claus schreef volgende woorden in het gastenboek: 'Es gab der gesamten Delegation die Möglichkeit einen Blick in die bewegte Vergangenheit dieses Landstrich zu werfen.  Mögen diese Zeiten nie wiederkommen!'  (De groep kon een blik werpen op de woelige geschiedenis van deze streek.  Hopelijk komen deze tijden nooit meer terug!)