29.12.12

Politieke leven herneemt


Komende woensdag herneemt het politieke leven in Knokke-Heist met de installatie van de verkozen gemeenteraadsleden. Daarbij noteert men onmiddellijk al het feit dat Tineke Gobert verkozen op de lijst Gemeentebelangen afstand doet van haar mandaat en haar plaats afstaat aan eerste opvolger Frank Naert. Tijdens dezelfde zitting zal burgemeester Lippens ook verkozen worden tot voorzitter van de gemeenteraad. Vervolgens wordt de rangorde van de zeven schepenen vastgesteld:
1° schepen: Maxim Willems,, 2° schepen: Ingrid Reubens, 3° schepen: Piet De Groote, 4° schepen: Daniël De Vlamynck, 5° schepen: Anthony Wittesaele, 6° schepen: Kris Demeyere, 7° schepen: Paul Geerinckx. De voorzitter van het OCMW wordt na verkiezing van rechtswege toegevoegd aan het college van burgemeester en schepenen.

Daarna zal de gemeenteraad overgaan tot de verkiezing van de OCMW-raadsleden. Dat zijn er elf. Negen zitjes gaan naar de partij Gemeentebelangen en twee naar de N-VA. Van diverse kanten wordt erop gewezen dat de mededeling als zou de N-VA een derde zetel sponsoren voor Jasper Waeghe een en al gebakken lucht is. De partij beschikt slechts over twee zetels. Jasper Waeghe haalde bij de stembusgang met z’n eenmanspartij 1,9 procent van de stemmen. In politieke kringen zegt men, dat als het de N-VA menens was om te ijveren voor een extra signatuur in het OCMW men om democratische redenen iemand van SP.a of Groen had moeten voordragen. Die partijen haalden samen namelijk 8,1 procent van de stemmen. De gemeenteraad buigt zich woensdag ook over de verkiezing van de dertien leden voor de politieraad van de meergemeentezone Damme / Knokke-Heist. Tenslotte zal de gemeenteraad formeel akte nemen van de volledige omvorming van het gemeenteambt van “plaatselijk ontvanger” in het ambt van “financieel beheerder”.

Sprookjesachtig knutselen in bibliotheek Scharpoord

Op donderdag 3 januari kunnen kinderen in Knokke-Heist sprookjesachtig knutselen in de bibliotheek van Scharpoord. En 2013 wordt het jaar van het voorlezen. De bibliotheek zet het jaar dan ook in met sprookjesachtige verhalen. Iedereen kan van 14 tot 17 uur -zonder vooraf in te schrijven- te midden van de tentoonstelling De Kleren van de keizer, luisteren naar sprookjes. Van 13.30 tot 17 uur kan wie wenst een workshop papier-maché volgen. Micheline Vandervreke, papier-machékunstenares, begeleidt de workshop. Voor de tentoonstelling De kleren van de keizer maakte deze kunstenaars de schoenen, hoeden en accessoires van sprookjesfiguren. 7- tot 12-jarigen kunnen (gratis) deelnemen aan de workshop. Het aantal plaatsen is beperkt. Inschrijven kan door naam, adres, telefoon en leeftijd te mailen naar ann.foulon@knokke-heist.be


Fans van Astrid Bryan tasten fors in de buidel

Het kost zo’n 400 fans van Astrid Bryan samen 120.000 euro om de 30ste verjaardag van hun idool mee te vieren in het Casino Knokke. Alle kaarten voor “My Sweet 30” tegen 295 euro het stuk zijn namelijk uitverkocht. Het evenement krijgt z’n beslag op vrijdag 25 januari. Vanaf 23 uur is er nog de ’Out of control’ party waarvoor tickets 'slechts' 95 euro kosten. De drank is daarbij inbegrepen, enkel voor Champagne moet men nog afzonderlijk betalen.

Drie Koningenkwiss

Op vrijdag 4 januari pakt Basketbalclub Namedis Chape Knokke-Heist in het Jeugd- en Kunstencentrum De Marge uit met de 2de editie van de Drie Koningen Kwiss. Honderd swingende vragen voor jong en minder jong met o.a. een flinke brok sport, actualiteit, lokale weetjes, geschiedenis, wetenschappen, muziek, droedels en andere doordenkers. Zo wordt gezocht naar 4 echte wijzen. De eerste vraag wordt gesteld om 20.00 uur. Ploegen bestaan maximum uit 4 personen. 5 euro deelname per persoon. Maximaal 30 ploegen.

Schrijf je ploeg in via de homepage van www.basketknokkeheist.be.

28.12.12

Geen goed jaar voor Vlaamse Visveiling

Ook de vismijnen van de Vlaamse Visveiling in Zeebrugge en Oostende hebben geen te best jaar achter de rug. Wèl werd zo’n 3,5 procent meer vis verhandeld, maar de besommingen lagen zo’n 8 procent lager dan vorig jaar. Door de consument werd namelijk meer goedkope vis aangekocht zoals pladijs en inktvis, en minder dure vis zoals tong. Dat is een direct gevolg van de crisis. Ook voor 2013 wordt niet direct beterschap verwacht.

Vragen over golfkarretjes aan Wathelet

Inwoners van Knokke-Heist hebben CD&V-volksvertegenwoordiger Jef Van den Bergh verzocht om vragen te stellen aan staatssecretaris Wathelet in verband met het fenomeen “golfkarretjes op de openbare weg”. Eerder zei de staatssecretaris voor Leefmilieu, Energie en Mobiliteit, dat hij in de loop van volgend jaar een nummerplaat wil invoeren voor golfkarretjes op de openbare weg. Van den Bergh vraagt nu meer duidelijkheid over wat moét en nièt mag inzake gordeldracht en parkeren. Met name wil men weten of het inderdaad zo is dat het dragen van een gordel verplicht is indien die aanwezig is, en dat kinderen onder drie jaar ook in een golfkarretje in beveiligingsysteem moeten vervoerd worden. Verder is de vraag of er een specifieke regeling in de wegcode nodig is voor golfkarretjes en gelijkaardige voertuigen. Ook wil men weten of de karretjes vallen onder de definitie van vierwielige bromfietsen met een maximale snelheid van 45 km per uur. Het is nog onzeker wanneer de staatssecretaris de nodige antwoorden zal kunnen verschaffen.

Ook 2013 geen topjaar voor de roro

Volgens scheepvaartdeskundige Martin Minnebo belooft 2013 voor de haven van Zeebrugge op het vlak van de roro vermoedelijk geen beterschap. Om te beginnen worden bij Transfennica op de lijn van Zeebrugge naar Bilbao de grote vaartuigen Timca en Kraftca vervangen door de kleinere Stena Freighter en Stena Carrier. Wel is er groei vanuit onze kusthaven op de Baltische verbindingen. Ook P&O en DFDS Seaways rationaliseren. Op de lijn Zeebrugge/Schotland werden steeds kleinere schepen ingezet. Bij andere rederijen werden soms twee schepen vervangen door één eenheid en werden de afvaarten gerationaliseerd, lees gehalveerd.

Succes voor ’t Verzet op nieuwe locatie

Na vier maanden werking op de nieuwe locatie bij het Duinenwater complex in Knokke telt jeugdclub ’t Verzet ondertussen meer dan 300 actieve leden. Het lijkt er dus op dat de hoge verwachtingen die men had van de verhuis naar de aantrekkelijke nieuwe stek bij Sportoase en Lakeside Paradise worden ingelost. Het is het vaste rendez-vous oord geworden waar jongeren mekaar ontmoeten. De polyvalente zaal met een capaciteit van 450 personen werd de voorbije 4 maanden ook 19 dagen verhuurd. Niet enkel jeugd-, cltuur-, sport- en seniorenverenigingen maken er gebruik van. De zaal werd ook regelmatig verhuurd voor verjaardags- en familiefeesten.

Voor meer informatie over de huur van de polyvalente zaal kan je terecht bij de jeugddienst in het Jeugd- en Kunstencentrum De Marge, in de Jeugdclub zelf natuurlijk en via email: jeugdclub.tverzet@telenet.be, GSM 0498 475 455 of www.facebook.com/tverzet.

Er is ook een lichte aanpassing aan de openingsuren van de Jeugdclub:
Maandag: gesloten. Dinsdag: 20u – 24u
Woensdag, donderdag & zondag: 12u – 24u
Vrijdag & zaterdag: 12u – 03u

Louise-Marie opnieuw in actie

Voor de tweede keer in evenveel weken is het Zeebrugse fregat Louise-Marie donderdag in actie gekomen tegen vermeende piraten voor de Somalische kust. De zeemachteenheid patrouilleert er al sedert 23 november in het kader van de internationale missie Atalanta. Dit keer heeft het fregat een kleine boot geënterd met drie vermoedelijke piraten. De interventie-mariniers vonden aan boord van het vaartuigje meerdere brandstofvaten, maar geen wapens. Tijdens het enteren is één Belgische militair gewond geraakt aan het been. Aan boord probeert men nu na te gaan of de drie opgepakte Somaliërs in het verleden al betrokken zijn geweest bij aanvallen op schepen.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten en overlijdens in de voorbije periode in Knokke-Heist vind je HIER.

Berko met "pasgeborene" op "hergeboorte” Moskouse Kunstsalon

Na een boomperiode werd ook het Moskouse Internationale Kunstsalon getroffen door de crisis. Na vier probleemjaren is de kunstbeurs in de Russische hoofdstad echter aan een wedergeboorte bezig. Dat gebeurt onder leiding van de Franse groep ESI en met standhouders zoals Berko uit Knokke-Heist en de Parijse Galerij De Jonckheere. Beiden kwamen met voor het Russische publiek passende werken: salonschilderijen van Emil Schmidt-Werlin en absurd werk van de Belgische schilder Jan Stobbaerts (1839-1914). Het is vooral met het “charmante kleine werk” van Stobbaerts dat Galerij Berko erin geslaagd is om bij het Russische kunstpubliek een levendige interesse te wekken. Dat schrijft de Frankfurter Allgemeine vrijdag. Vooral bijval kende “De Pasgeborene” van Stobbaerts, waarin mensen door honden vervangen werden. Ondanks een schitterend aanbod van ook andere standhouders lijkt de ‘hergeboorte’ van het Moskouse Kunstsalon echter toch een catharsis te worden voor de inrichters.

27.12.12

Eerste naam voor Kneistival 2013

Net voor de jaarwissel werd in Knokke-Heist ook de eerste formatie vastgelegd voor het Kneistival 2013. Het is meteen de 28ste editie van het festival. Het evenement wordt gehouden van 20 tot 26 juli, zoals gebruikelijk, in de put van het Heldenplein in Heist. Op woensdag 24 juli mag men zich alvast verwachten aan het optreden van dance-act Milk Inc. In Vlaanderen haalden de voorbije 16 jaar maar liefst 28 van de 31 singles van Milk Inc. de top 10 in de officiële hitlijst. Meer namen voor het Kneistival zullen de komende weken worden bekend gegeven.

Bezoekers ontdekken Duitse impressionist in Knokke-Heist

Op de tentoonstelling Van het Atelier naar de Kust staan velen in bewondering voor het impressionistisch werk van Paul Baum die in 1890 in Knokke verbleef. Aan onze kust veranderde hij z’n traditionele stijl in het “divisionisme”. Baum ontmoette er tal van schilders waaronder de befaamde impressionist Camille Pissarro. Baum verbleef in de Smedenstraat om na een viertal jaren zijn intrek te nemen in het oud raadhuis van het grensdorp St Anna ter Muiden. Hij bleef zijn naam alle eer aandoen en schilderde landschappen, kanalen en ‘bomen’; nooit de duinen en de zee. Hij liet er zich een woning bouwen en schilderde geregeld in de streek tussen Knokke en de Schelde. Op de tentoonstelling zien we olieverfschilderijen van het Oud Zoute, etsen en tekeningen van ‘Knocke dorp’ en ‘St Anna’. Zijn divisionistische werken van Sluis en Zierikzee zijn merkwaardig. De doeken komen van de Galerie Neue Meister uit Dresden (D) en Chemnitz (D). Er is ook briefwisseling te zien, schetsboeken en documenten over de kunstenaar zelf. Baum is een echte ontdekking voor de vele bezoekers van binnen en buiten de badstad. In Scharpoord zijn trouwens 315 kunstwerken te bekijken van vele belangrijke schilders die in Heist en Knokke verbleven tussen 1880 en 1940. De onderwerpen zoals de visserssloepen van Heist , Knokke-Dorp met kerk en molens, het Oud Zoute, en het hinterland tussen de kanalen en de Schelde geven een kijk in ons streekverleden “in verf en kleur”. De tentoonstelling loopt nog tot 13 januari en is dagelijks open van 10.00u tot 19.00u.

Een rondleiding met gids is nog voorzien op zondag 30 december om 10.15u (inschrijven via 050 630 439). Organisatie: Sincfala, museum van de Zwinstreek.

Minder goede cijfers voor haven van Zeebrugge

De haven van ZEEBRUGGE heeft in het aflopende jaar circa 43,6 miljoen ton goederen behandeld. Dat is zo’n 7 procent minder dan een jaar geleden. Dat raakte donderdagmorgen bekend op het traditionele jaaroverzicht. Volgens havenbestuurder Joachim Coens wordt voor 2013 een nulgroei verwacht. De mindere overslag treft ondermeer de drie belangrijkste sectoren in de haven. Vier procent terugval bij de roro-diensten, een daling van ruim 10 procent bij de containerdiensten en 7 procent minder vloeibare bulk. Toch was er ook hoopgevend nieuws: een stijging van 17 procent bij het stukgoed en het feit dat de autotrafieken zich gestabiliseerd hebben.

Nieuw draaiboek bij ongevallen op zee

De Stuurgroep Previs-Zeevissersfonds heeft donderdag het nieuwe draaiboek gepubliceerd in verband met “Ongevallen op Zee voor Visserij en Pleziervaart”. Het draaiboek geeft concreet aan welke stappen nabestaanden en andere betrokken instanties moeten ondernemen indien er zich een ongeval op zee voordoet. De handleiding is nu van toepassing voor zowel dodelijke ongevallen als voor ernstige arbeidsongevallen. Alle vissers, pleziervaarders en hun familieleden kunnen het boek vanaf 3 januari gratis verkrijgen bij Previs/Zeevissersfonds, bij de Provincie West-Vlaanderen, in het Erkend Sociaal Secretariaat van de Kust, bij de Scheepvaartpolitie, de sociale diensten van de gemeenten en de vakbonden. De update van het draaiboek is door Previs gecoördineerd. Previs staat voor Preventie van arbeidsongevallen aan boord van vissersvaartuigen.

Oppassen met wensballonnen en vuurwerk

De gemeente Knokke-Heist en de Brandweer manen inwoners en bezoekers aan voorzichtig om te springen met eindejaarsvuurwerk en de zogeheten wensballonnen. Deze lampions worden steeds populairder maar houden een brandrisico in. Daarom mag men geen wensballonnen oplaten die beschadigd zijn. Ook moet voldoende afstand gehouden worden van bomen en huizen. De lampions mogen enkel de lucht in gestuurd worden in het bijzijn van twee volwassenen. Elk jaar worden in de Benelux ook mensen zwaar gekwetst bij het afschieten van eindejaarsvuurwerk. Het gemeentebestuur vraagt dan ook om erg voorzichtig om te springen met knallers en vuurwerk. Naast het goed lezen van de gebruiksaanwijzing kan men ook de brochure “Dat het feest maar geen drama wordt” van de Federale OverheidsDienst Economie raadplegen.

Tussen2Feestenloop in Knokke-Heist

Woensdag hebben in Westkapelle meer dan 500 sportievelingen deelgenomen aan de vijfde editie van de Tussen2Feestenloop. Het evenement is een initiatief van de personeelsraad van de Brandweer. De bedoeling was ook nu weer zoveel mogelijk mensen op de been krijgen die de kerstcalorieën op een sportieve manier wilden kwijtraken. Na het rennen van de kinderen konden de volwassenen hun 5,5 of 10 kilometerloop afwerken. Nico Serroen uit Wevelgem won voor Bart Maene, Nico Algoet, Dirk Van Wesepoel, en eerste Knokke-Heistse Sanne Swolfs op de 10,5. Op de 5 km won Jente Samson uit Berlare, gevolgd door Robin Hoet, Mathieu Willems uit Knokke-Heist, Guust Vandenbussche en Benny Cornu. Onder de participanten ook een aantal ludieke deelnemers die onder andere door de basketsport of religieus bijgeloof geïnspireerd werden. De volledige uitslag vind je HIER. Een fotoverslag over het gebeuren van de hand van Christel Bedert bekijk je HIER.

Plannenregister voor plaatselijke goedkeuring bouwdossiers

De gemeenteraad van Knokke-Heist heeft het Plannenregister vastgesteld. Dit is een vereiste om in de badstad zelf bouwaanvragen te kunnen goedkeuren. Het register bevat alle plannen die een invloed kunnen hebben op het nemen van een ambtelijke beslissing op het vlak van ruimtelijke ordening. Om zelfstandig stedenbouwkundige vergunningen te mogen afhandelen moet een gemeente voldoen aan een vijftal voorwaarden. Naast een plannenregister zijn ondermeer ook nodig een gemeentelijk ruimtelijk structuurplan, een register van onbebouwde percelen en een gemeentelijke stedenbouwkundige ambtenaar.

Concessie dierenasiel verlengd

In Knokke-Heist wordt de uitbating van het dierenasiel verlengd. De concessieovereenkomst liep eind dit jaar ten einde. Er werd dan ook een nieuwe opdracht uitgeschreven, maar men ontving enkel een offerte van de huidige uitbater. Derhalve werd de concessie voor een periode van drie jaar verlengd, met mogelijkheid van jaarlijkse opzet. Het dierenasiel langs de Sluisstraat van de nv Dalkia opende 22 jaar geleden de deuren. Ondertussen werd het asiel een paar keer grondig vernieuwd en uitgebreid. Het asiel heeft ruimte voor 22 honden en 30 katten. Voor de honden zijn er 9 grote rennen en 13 kleine hokken met binnen- en buitenruimte. Daarbij heeft men ook 2 speelweides. Voor de katten zijn er drie grote kamers met buitenren en 6 quarantainehokken.

Zeebrugge verbonden met Russische Ust Luga

Zeebrugge krijgt een rechtstreekse verbinding met de Russische haven Ust Luga (Усть-Луга) aan de Baltische Zee, op zo’n 100 km van St. Petersburg. Dat komt door de herschikking van de feederdiensten van de Franse rederij CMA CGM. De containerterminal van Ust Luga heeft momenteel een capaciteit van een half miljoen standaardcontainers. De haven heeft echter de ambitie om uit te groeien tot een Baltische containerhub voor drie miljoen laadkisten per jaar vanaf 2015. De haven beschikt over goede spoorverbindingen naar de rest van Rusland en Siberië.

26.12.12

N-VA steunt kandidaat éénmanspartij voor OCMW-zetel in Knokke-Heist.

De N-VA Knokke-Heist draagt drie kandidaten voor om in de nieuwe OCMW-Raad te zetelen. De eerste twee kandidaten zijn Dr. Jean-Marc Gillardin en Katja Bataillie. Zij kennen de sociale sector en zullen de komende zes jaar hun expertise ter beschikking stellen van de gemeente. De derde kandidaat die wordt voorgedragen, stond niet op de N-VA kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Jasper Waeghe koos ervoor om op 14 oktober met een éénmanspartij naar de kiezer te trekken. Op 14 oktober kreeg de partij Gemeentebelangen 65% van de stemmen, N-VA counterde als enige met 21% van de stemmen. Daarbij bleven volgens de N-VA 14% van de kiezers die op andere partijen hebben gestemd "verweesd achter". In een mededeling zegt de partij, dat de mensen die door het systeem niet vertegenwoordigd worden met Jasper Waeghe alsnog een stem krijgen. De N-VA heeft alle verkozen gemeenteraadsleden opgeroepen om de kandidatuur van Jasper te steunen.

Appartement uitgebrand in Knokke

Met kerstmis is een appartement in het Zoute compleet uitgebrand. Toen het vuur begon te smeulen was er niemand thuis. De vuurhaard werd pas opgemerkt toen een raam van de woning stuk sprong. Tijdens het blussen werden de andere bewoners van het appartementsgebouw geëvacueerd. Nadien konden ze weer naar huis. Het geteisterde appartement in de Sparrendreef 120 is echter onbewoonbaar.

Voormalig radiovoorzitter overleden

In Knokke-Heist wordt donderdag Wilfried Van Es begraven. Hij stierf vorige week in de badstad na een langdurige en pijnlijke ziekte. De 70-jarige Van Es was destijds voorzitter van de CVP-jongeren. Hij was ook zeer kunstgericht en organiseerde jarenlang Jong-Krea in Heist. Toen het fenomeen vrije radio ontstond -begin de jaren 80- was Wilfried Van Es enige tijd voorzitter van Radio Dynamo in Knokke-Heist. Hij bedacht ook de naam van de omroep door te zeggen: "Het moet een 'dynamische' radio worden". Later werd hij nog voorzitter van Radio Blankenberge. Op het einde van z’n loopbaan was hij werkzaam in het Cultuurcentrum Scharpoord. In 2007 ging hij met pensioen en verhuisde enige tijd later naar Maldegem. Wilfried Van Es was vader van vijf dochters en ook grootvader. De begrafenis is donderdag om 11.30u in het Uitvaartcentrum langs de Natiënlaan.

Gedragscode afgesproken met Franse vissers

Belgische en Nederlandse sleepnet- en staandwantvissers hebben met de Franse staandwantvissers een gedragscode ondertekend. Die moet zogeheten “ruimteconflicten” voor de Franse kust helpen voorkomen. In de winter en het vroege voorjaar vissen Belgische en Nederlandse vaartuigen ook vaak voor de Franse kust. Dit resulteerde regelmatig in het afvissen van staande netten, visverlet en spanningen tussen de Franse, Belgische en Nederlandse schepen. Dat heeft in het verleden voor de kust geleid tot zware confrontaties tussen de vissers. Tijdens eerder overleg werden: “géén of onvoldoende onderlinge communicatie, gebrek aan wederzijds begrip en respect en ruimtegebrek als de belangrijkste oorzaken voor de problemen” genoemd. Op een nieuwe bijeenkomst tussen mensen van de Rederscentrale, het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) en vertegenwoordigers van de Nederlandse en Franse vissers werd nu “een compromis gevonden om rekening met elkaar te houden”. Van de vissers wordt ondermeer verwacht dat ze altijd uitluisteren op VHF kanaal 16 en communiceren via de Noord-Franse Verkeerscentrale”. Verder dienen de netten op een uniforme manier gemarkeerd te worden. De afspraken worden nu uitgewerkt in coördinaten die aan alle betrokken partijen worden overgemaakt.

25.12.12

Prettige Feestdagen

Traditionele kerststop voor ferry’s

Traditiegetrouw blijven de ferry’s met kerst tijdelijk even aan de kade. Op de lijn Zeebrugge-Hull van P&O duurt de kerststop tot en met Boxing day. Op de korte Kanaalroutes geldt dit enkel voor kerstdag zelfs. Op tweede kerstdag zijn er een beperkt aantal diensten bij de diverse operatoren. De Kanaaltunnel kent geen pauze bij de shuttlediensten zowel voor auto's als voor vrachtwagens. Wegens de crisis die vooral in Engeland heerst waren de trafiekresultaten van de veerdiensten de afgelopen dagen eerder flauw te noemen. Het aantal shoppingtrips vanuit het Verenigd Koninkrijk naar het vasteland viel evenmin mee. Records zoals die vijf jaren geleden nog werden gevestigd zijn er niet meer bij. Ondanks serieuze prijskortingen geen volle schepen meer in wat vroeger de drukste periode van het jaar was voor de ferry’s.

24.12.12

Eerste Citroën DS3 uit de jaarwisselactie gewonnen

In het kader van de jaarwisselactie “Wie shopt in Knokke-Heist valt in de prijzen” werd maandagnamiddag in de badstad uit meer dan 20.000 geregistreerde kraslotjes de eerste winnaar van een Citroën DS3 getrokken. Carlos Lefevre uit Tienen mocht op het Lichttorenplein de sleutels van z’n nieuwe wagen in ontvangst nemen. De gelukkige winnaar gaat regelmatig winkelen in de badstad. De man kent Knokke-Heist zeer goed, want hij bracht er als kind vaak zijn vakantie door. Enkele jaren terug kocht hij met z’n echtgenote een appartement in Heist, waar ze nu regelmatig vertoeven. De krasloten-actie loopt nog tot 17 februari.

Foto vlnr: Anne Vervarcke (voorzitter raad voor Lokale Economie), de heer en mevrouw Lefevre en Anthony Wittesaele (toekomstig schepen van Toerisme Knokke-Heist)

Geval van wegwoede in Knokke-Heist

Maandag heeft zich in Ramskapelle een handgemeen voorgedaan tussen een inwoner van de deelgemeente en een chauffeur van De Lijn. Het zou volgens één berichtgever gaan om een persoon die regelmatig fout parkeert bij de bushalte ter hoogte van café Burgerwelzijn. Rond 9.30 is deze automobilist de bus van De Lijn achterna gereden. Bij de eerstvolgende halte is de man uit z’n wagen gestapt en op de bus toegelopen. De buschauffeur opende zijn ruit, waarna de boze automobilist de man aan z’n das met z’n hoofd tegen de ruit trok. De buschauffeur moest vervolgens voor verzorging naar het ziekenhuis. Er werd proces verbaal opgesteld en de politie zal de automobilist later verhoren.

Voetbal in de regio

Tijdens het voorbije voetbalweekend viel vooral de monsterscore op van FC Heist. In Tweede Provinciale A speelde FC Knokke op verplaatsing tegen Zedelgem 2-2 gelijk. Westkapelle moest met 0-4 het onderspit delven tegen Eendracht Brugge. Knokke staat met 34 punten op één punt van de leiders in het klassement. Westkapelle legt met 18 punten beslag op de 11de plaats. In Derde provinciale B verloor Bredene op eigen terrein met liefst 0-6 van FC Heist. Ruddervoorde speelde 2-2 gelijk tegen Moerkerke. Heist staat met 40 punten fors afgescheiden op de eerste plaats in de rangschikking. Moerkerke staat 7de met 25 punten. In Vierde Provinciale tenslotte verloor Zeebrugge met 1-7 van St. Kruis. Zeebrugge staat 3de in het klassement met 39 punten.

Sportraad weerhoudt kandidaten voor sporttrofeeën

De Raad van Bestuur van de Stedelijke Sportraad van Knokke-Heist heeft zopas de kandidaten weerhouden die in aanmerking komen voor de verschillende sporttrofeeën. Tijdens een vergadering op zaterdag 5 januari zullen tijdens een eerste stemronde in elke categorie drie genomineerden worden aangeduid. In een daaropvolgende tweede ronde wordt overgegaan tot een rangschikking onder de genomineerden. De namen van de uiteindelijke winnaars van de diverse sporttrofeeën worden door de gerechtsdeurwaarder bijgehouden en bekend gemaakt op de Nacht van de Sport in het Casino Knokke op zaterdag 23 februari. Voor de onderscheiding van Sportvourw komen alvast in aanmerking Martine Aerts, Greet Allemeersch en Valerie Koentges. Op de shortlist voor Sportman van het jaar staan Roland Boussemaere, Henri Delheye, Said Harrak en Jelle Vandevyvere. Kanshebbers voor de titel van Beloftevolle Jongere zijn Louis Decoster, Anthony Helsmoortel, en de broers Ian, Ray en Ryan Lodens. Bij de Sportclubs van het jaar wordt gekozen tussen Basketclub Namedis Chape Knokke-Heist en de Moutainbikeclub The Wacky Racers. Bij de Jeugdploegen komen in aanmerking: de Karateclub Knokke en de Tumblingploeg Gym.

Zwemacademie Knokke-Heist breidt aanbod uit

De vzw Zwem Academie, die sinds 1 september in het nieuwe Sportoase zwembad de sportieve Knokke-Heistenaar leert crawl zwemmen, breidt haar aanbod uit vanaf 1 januari. Vanaf 8 jaar kunnen kinderen bij de Zwem Academie terecht om crawl aan te leren. Dit gebeurt in de ‘Crawl voor Kids’ cursus op woensdagnamiddag, die uit een tiental lessen bestaat. Omdat de plaatsen erg beperkt zijn wordt deze cursus vanaf januari ook op zondagvoormiddag aangeboden. Vanaf volgend jaar wordt ook een vervolgcursus voorzien op de ‘Crawl voor Kids’. In 2013 wordt het aanbod van de cursussen crawl voor volwassenen eveneens uitgebreid. Wie crawl wil leren zwemmen in een tiental lessen, kan dat straks ook op woensdagochtend, bovenop de bestaande woensdag- en vrijdagavondcursus.

Meer weten? Surf naar www.zwemacademie.be of mail info@zwemacademie.be

Two Paradise in Knokke-Heist met de blik op de toekomst

Bij Surfers’ Paradise had men als doel had gesteld om in het jubileumjaar de kaap van de duizend leden te overschrijden. Daar is men net niet in geslaagd. Toch is Frank Vanleenhove bijzonder in z’n nopjes met het uiteindelijke totaal van 880 leden. De mindere zomer, met aanzienlijk minder wind- en golfrijke dagen, is er ongetwijfeld verantwoordelijk voor. 2012 was trouwens een jaar met talrijke hoogtepunten zoals het 25 jarig bestaan en de start van Lakeside Paradise. Nu is het oog op de toekomst. Voor Surfers’ Paradise moet 2013 de beloofde regularisatie betekenen en kan men hopelijk na 15 jaar eindelijk gerust ademhalen. Op de planning staat om meteen werk te maken van de containers die door een constructie zouden vervangen worden en volledig onder de aanpalende duinen verdwijnen. Ook de uitbreiding van de jongerenteams en trainingen staan op programma. Het grote voordeel van een Surfers Paradise lidmaatschap is sedert vorig jaar ook het feit dat iedereen ook automatisch lid is van Lakeside Paradise en omgekeerd.

Momenteel wordt dagelijks hard doorgewerkt om het nieuwe Lakeside Paradise clubhouse met jeugdherberg af te werken en is de opening voorzien 1 april 2013. Vanaf dan zal de kabelbaan weer volop watersportplezier bieden aan alle waterskiërs en wakeboarders. Voor deze laatste werd alvast geïnvesteerd in nieuwe obstacles op het duinenwatermeer wat de baan nog unieker zal maken. In september worden er immers de Belgische Kampioenschappen georganiseerd. Momenteel lopen ook reeds de eerste boekingen binnen voor de jeugdherberg. Dit “World Youth Hostel” zal 10 kamers uit verschillende surflanden voorstellen (80 bedden) en niet alleen plaats bieden aan watersporters en surfcampers maar ook aan iedereen die een goedkope overnachting in de badstad zoekt.

Voor alle info mail naar info@surfersparadise.be  en info@lakesideparadise.be