27.6.09

Anderlecht veegt het veld aan met FC Knokke

FC Knokke nam het zaterdagavond om 16u in een vriendschappelijke wedstrijd op tegen de ploeg van Anderlecht. Het treffen eindigde zoals verwacht in een overwinning voor de bezoekers. De stadionomroeper had in de tweede helft nochtans de spelers van Anderlecht verwittigd, dat de maximumscore op het Knokse scorebord 9 is. De eindscore werd toch 0-11. Het eerste doelpunt werd reeds na 4 minuten spel gescoord door Bulykin. Daarna volgden: 31' Iakovenko (0-2), 37' Wasilewski (0-3) en 40' Reynaldo (0-4). In tweede helft was het de beurt aan: 56' Losada (0-5), 60' Kanu (0-6), 62', Suarez (0-7), 67' Kanu (0-8), 68' Kanu (0-9), 74' Suarez (0-10), 81' Losada (0-11). In de tweede helft koos Jacobs voor een totaal ander team tegen Knokke, dat deze zomer nog maar vijf keer had getraind. Vooral de Braziliaan Kanu heeft zich in de kijker gespeeld met 3 doelpunten in amper 9 minuten. Een woordvoerder van Anderlecht noemde de overwinning op het meer bescheiden Knokke toch een opsteker en goed voor het vertrouwen in het licht van de wedstrijd tegen Zenit St. Petersburg op 7 juli. Anderlecht speelde zaterdag trouwens voor het eerst met de nieuwe grijze Fortis Paribas shirts.

Voor de 48ste keer staan in Knokke-Heist deze zomer Cartoons volop in de belangstelling.

In de Lagunahal in Duinbergen opende zaterdagavond het Internationaal Cartoonfestival Knokke-Heist z’n deuren. Voor deze wedstrijd hebben 732 deelnemers uit 72 landen zo’n 2.600 cartoons ingezonden. De jury besliste uiteindelijk wie met de prijzen aan de haal ging. De Gouden Hoed werd weggekaapt door de 46-jarige Turkse cartoonist Musa Gümüs. Bruggeling Ludo Goderis en de Italiaan Alessandro Gatto sleepten respectievelijk de Zilveren en de Bronzen Hoed in de wacht. De prijs van het Publiek 2008 ging naar onze landgenoot Rob Verdonck. Sinds 2004 kent ook het Davidsfonds een prijs toe aan cartoontalent. De laureaat 2009 is de Ieperling Luc Vermeersch. In totaal hangen zo’n 300 van de beste humoristische tekeningen in de Lagunahal.

Gastcartoonisten

Met de gastcartoonisten gaat het bij deze editie om
Joep Bertrams en Kevin Kallaugher. De Nederlander Bertrams is ondermeer politiek tekenaar voor ‘Het Parool’. Kallaugher (Kal), die uit het Amerikaanse Connecticut stamt is cartoonist voor de Londense ‘Economist’. Hij noemde het zaterdagavond een grote eer dat Knokke-Heist hem gevraagd heeft op de Cartoonale. “Naar een cartoon kijken is een hapklare beet kunst, humor en soms ook politiek in zich opnemen. Je leert iets en je kan er nog hartelijk om lachen ook”, aldus ‘Kal’, die de tentoonstelling, qua design en opzet, één van de beste noemde, die hij ooit heeft bezocht. De Belgische gastcartoonist is Karl Meersman, die onder andere voor Trends en Knack z’n tekenpen scherpte.

De toekomst

Zonder het traditionele overboord te gooien ruimt het Internationaal Cartoonfestival voorzichtig plaats in voor nieuwe ontwikkelingen op het vlak van de cartoon. “Met de televisie en vooral het internet spelen ook de digitale, bewegende cartoons een steeds grotere rol” aldus eerste schepen Maxim Willems. Ook voor het kruim van de Press Cartoon Belgium en Press Cartoon Europe kan men deze zomer in Knokke-Heist terecht. In de toekomst wil de badstad volgens Willems trouwens toenemend de Europese kaart spelen. Het accent gaat de komende jaren toenemend op werk van Europese cartoonisten liggen. Men wil op die manier ook meer bezoekers uit de landen van de Europese Unie aantrekken. Ondertussen zoekt men ook naar middelen om de toeristen beter de weg te laten vinden naar de nogal afgelegen Lagunahal. Ook moet de 50ste editie van de Cartoonale, over twee jaar, een megagebeuren worden. Het Cartoonfestival kan men deze zomer bezoeken van 28 juni tot 27 september. Dat kan dagelijks in de Lagunahal van 10 tot 19u.


Volwassenen 5 euro, 55+, studenten, Lerarenkaart 4 EUR, 6 – 12 jaar, Uitpas, CJP, Knackclub, Davidsfonds, Groepen (min 10 pers): 2,5 EUR, Kinderen (0-6): Gratis

Met een reddingsdemonstratie werd zaterdag het reddersseizoen ingezet in Knokke-Heist

In Duinbergen hebben de strandredders zaterdagmorgen officieel hun nieuwe zomerseizoen ingeluid. Dat gebeurde in aanwezigheid van onder meer gouverneur Breyne en Schepen Paul Geerinckx, die tevens bestuurder is van de Intercommunale Kustreddingsdienst. Tijdens de maanden juli en augustus bewaken meer dan 1.300 gebrevetteerde strandredders ongeveer 34 kilometer badzones langs onze kust. Ze kunnen daarbij gebruik maken van up to date materiaal en een nieuw wagenpark. De dienst beschikt nu over elf nieuwe 4x4-terreinwagens van ISUZU Benelux. In de zone tussen de Triton en het Kanon gaven redders zaterdag ten behoeve van de media een demonstratie hoe men zwemmers in nood ter hulp komt. Dat gebeurde per kajak en met een zodiac Deze zomer worden de reddingskajaks trouwens in Knokke-Heist verder uitgetest. Dat heeft de maken met de toenemende verzanding voor de kust, waardoor enkel ondiepe vaartuigen overal kunnen komen. Verder werd het felrode uniform van de redders aangevuld met een lycra zwemshirt. Scapa Sports stelt de uniformen ter beschikking.

Gewapende kinderen uit de badstad aangehouden

Vrijdagavond laat zijn drie jongens van 12, 13 en 14 jaar uit Knokke-Heist en de gemeente Sluis aangehouden. Dat gebeurde in de Sluise deelkern Aardenburg. Het drietal liep rond 22.15 uur in het grensdorpje met een balletjespistool door de straten. De jongens zijn aangehouden en het pistool is in beslag genomen. Aan de politie verklaarden de drie jongens dat ze er zich niet van bewust waren dat het pistool mensen afschrok. Tegen de jongens werd proces-verbaal opgemaakt. De eigenaar van het balletjespistool heeft bij de politie afstand gedaan van het wapen. Om 1 uur zaterdagmorgen zijn de drie jongens weer in vrijheid gesteld.

In Knokke werd feestelijk afscheid genomen van schooldirecteur Daniël Rogghé

Gespreid over een hele week hebben in Knokke de schoolafdelingen van de Jef Mennekenslaan en de Diksmuidestraat feestelijk afscheid genomen van hun directeur. Daniël Rogghé stond 21 jaar lang aan het hoofd van de school. Eerst werd de directeur met een toeristisch treintje thuis opgehaald en door z’n collega’s vergast op een etentje. Vrijdag deed hij dan in het gezelschap van twee lijfwachten de laatste ‘ronde van de school’. In elke klas kreeg hij van de kinderen een voorwerp, dat hem in zijn schoolloopbaan nauw aan het hart lag. De namiddag werd opgeluisterd door rapnummers, liedjes en dansen. Maandag volgt er nog een ‘officiële’ receptie met de leerkrachten, collega-schooldirecteurs en de ouderraad. Op 1 september is Daniël Rogghé met pensioen en gaat zich dan concentreren op lopen, fietsen en grootvader zijn.

26.6.09

Blowende landgenoten bekeurd in Breskens

Vier landgenoten zijn vrijdagnamiddag aangehouden voor drugsbezit op het Veerplein in Breskens. De vier streekgenoten van 18 en 19 jaar werden door de politie betrapt toen ze een joint zaten te roken op de parking van het fietsvoetveer. De drugs hadden ze vlak daarvoor in Vlissingen gekocht. Bij hun aanhoudingen had elk van de mannen meer dan vijf gram drugs op zak. Ze hebben de genotsmiddelen afgestaan. Per persoon kregen ze een boete van honderd euro.

Heistenaar De Schrooder enige renner van AN Post Sean Kelly Team in Belgisch Kampioenschap

Toprenner Niko Eeckhout moet forfait geven voor het BK op de weg, dat zondag in de Luikse gemeente Aywaille verreden wordt. De 38-jarige Eeckhout moest woensdag in Halle-Ingooigem de strijd staken met een overbelaste knie. Hij moet twee weken rust houden. In 2006 won Eeckhout het nationaal kampioenschap in Antwerpen. Heistenaar Benny De Schrooder wordt zondag aldus de enige renner van het Iers/Vlaamse AN Post Sean Kelly Team die zal meedoen aan het Belgisch Kampioenschap.

Onmiddellijk na het seizoen wordt de rest van de Koningslaan in Knokke aangepakt

Op maandag 31 augustus reeds wordt in Knokke gestart met de vernieuwing van de nutsleidingen onder de trottoirs in het volgende deel van de Koningslaan. Het gaat om het wegdeel tussen de Nestor de Tièrestraat en het Abraham Hansplein, oostkant. Dat werk zal nagenoeg 2 maanden in beslag nemen. Diezelfde dag wordt eveneens begonnen met de verplaatsing van de palen voor de openbare verlichting. Op 7 september is vervolgens de opbraak van de rijweg en de parkeerstroken aan de beurt tussen Meerlaan en Nestor de Tièrestraat. Een week later gaat de heraanleg van de riolering in dat gedeelte van start. Tijdens de riolerings- en wegwerkzaamheden is er geen toegang mogelijk tot de garages in de werkzone.

Sluis pakt uit met de eerste zwemwedstrijd van de zomer

Zondag begint in onze buurgemeente Sluis het seizoen voor de Zeeuwse open water zwemmers. De organisatie ligt in handen van de stichting Open Water Zwemmen Zeeuws Vlaanderen. In de Damse Vaart worden afstanden van 1 tot 5 km gezwommen in diverse zwemstijlen. Het aantal deelnemers ligt lager dan verwacht omdat dit weekend ook de Nederlandse zwemkampioenschappen gehouden worden in Alkmaar. De wedstrijden beginnen zondag om 10.30 uur aan de kade in Sluis.

Provincie gaat investeren in Toeristische Infrastructuur

Het provinciebestuur gaat de volgende vier jaar 1,5 miljoen euro investeren in een West-Vlaams Impulsfonds voor Toeristische Infrastructuur. Gedeputeerde voor Toerisme Patrick Van Gheluwe wil dat de toekomstige Vlaamse regering groen licht geeft voor een vierde Kustactieplan. Zoniet doet de provincie het alleen. De hoop is dat de private sector vier keer zoveel inbreng. Van Gheluwe pleit naast een extra Kustactieplan ook voor een nieuwe Vlaamse minister voor toerisme; liefst een West-Vlaming.

De kust heeft goede vooruitzichten voor een succesvol seizoen

Van Knokke-Heist tot De Panne heeft de toeristische sector een goed voorjaar achter de rug. Dat zegt Westtoer, het West-Vlaams provinciebedrijf voor toerisme en recreatie. In de periode januari tot april steeg de verhuur van vakantiewoningen met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het aantal dagjesmensen nam toe met bijna een vijfde. Ook voor de zomer zijn de verwachtingen hoog. Er worden veel "nieuwe" vakantiegangers verwacht door de crisis. De kust is immers een interessante dichtbijbestemming. De boekingen vanaf de tweede helft van juli zijn goed. Opvallend is dat vooral reservaties in het goedkope en middensegment zeer vlot lopen. Ze bedragen vaak 7 dagen en meer. Een goed seizoen zal uiteindelijk afhangen van de toenemend late boekingen die bepaald worden door de weersvoorspelling.

In de badstad werd de balans opgemaakt van twee jaar werkzaamheden aan de Ramskapellestraat

Nu de werken eerstdaags worden afgerond heeft schepen Luc Lierman vrijdag de balans opgemaakt van de renovatie van de Ramskapellestraat. Het project verliep in twee fasen en ging 22 maanden geleden van start. Onder de centrale verkeers-as door het centrum van Ramskapelle werden tweemaal 1200 meter rioleringsbuizen aangelegd. Het stelsel met de kleinere diameter dient voor het afvoeren van het oppervlaktewater. De rioleringsbuizen met een diameter van 400 mm zijn aangesloten op de woningen en zorgen voor de afvoer van het afvalwater. Het rioleringsnet omvat ook 3 pompstations. De Ramskapellestraat is gedeeltelijk heraangelegd in asfalt. Binnen de dorpskom gebeurde dat in kasseien over een oppervlakte van ongeveer 10.000 vierkante meter. Aan de werkzaamheden hangt een prijskaartje van bijna 3,2 miljoen euro.

Knokke-Heist experimenteert met betalende parkings voor langparkeerders

Tijdens het zomerseizoen wordt Knokke-Heist overspoeld door toeristen die een plaatsje zoeken om hun wagen kwijt te geraken. Om de rotatie te verbeteren start het gemeentebestuur daarom vanaf woensdag een proefproject met betalende parkings voor zogeheten ‘langparkeerders’. In dat verband werd een aanvullende politieverordening op het wegverkeer goedgekeurd. Het gaat om de voormalige Cavalia-parking bij het station van Knokke, parking Scheurleg in de wijk Oostwinkel en het Maes en Boereboomplein in Heist. Het tarief bedraagt 1 euro per uur of 3 euro voor een hele dag. Met het lage dagtarief wil de gemeente het langparkeren aantrekkelijk houden. Op de Cavalia parking op de Duinenwater-site en op de parking Scheurleg kan men ook kiezen voor een weekticket van 15 euro. Het betalend parkeren op deze 3 locaties geldt vanaf woensdag 1 juli tot maandag 31 augustus.

Deelneemsters aan Miss Knokke-Heist geven zich ‘bloot’ in hun nieuwe Magazine

Donderdagavond werd in de Zuri onder het Casino het nieuwe ‘Miss Knokke-Heist Magazine’ gepresenteerd door organisatie-verantwoordelijke Ingrid De Schepper. Het gaat om een prestigieuze uitgave die bulkt van prachtig fotomateriaal. In het magazine kreeg elke kandidate een eigen pagina om zich aan het publiek voor te stellen. Leuk is daarbij telkens de paragraaf waarbij elke deelneemster haar meest genante ervaring uit de doeken doet. Het magazine wordt binnenkort in de krantenwinkels en diverse andere verkoopspunten aangeboden. Voor amper 5 euro is men zo direct nauw betrokken bij het Miss Knokke-Heist event.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens de voorbije week in Knokke-Heist vind je HIER. Ook het archief in dat verband kan met daar terugvinden.

25.6.09

Door een communicatieconflict kan het condensatieprobleem in de Knokse Stormmeeuw voorlopig niet worden opgelost

Een dringend punt werd donderdag door burgemeester Lippens ‘in ultimo’ niet op de agenda van de gemeenteraad gezet. Dat gebeurde na protest van de Open VLD omdat de administratie de resultaten van het onderzoek rond de condensatieproblemen in Sporthal De Stormmeeuw niet had meegedeeld aan de raadsleden. Concreet betekent dit, dat het bestrijden van de condensatie en het vernieuwen van de verlichting in de sporthal voorlopig niet kan gebeuren. Het plan was om de werken, die 10.500 euro kosten, deze zomer tijdens de sluiting van de sporthal uit te voeren.

De Nederlandse landskampioen oefent in Cadzand en speelt tegen Club Brugge

De Nederlandse landskampioen AZ brengt volgende maand z’n trainingskamp door in onze buurbadplaats Cadzand. De tenoren van de Alkmaarse ploeg uit Eredivisie oefenen dan op het strand en dagelijks ook op de voetbalvelden van de gemeente Sluis. De Nederlandse kampioenenploeg verblijft van dinsdag 14 tot zondag 19 juli in Cadzand. Het trainingskamp van de Alkmaarders wordt afgesloten met een wedstrijd tegen Club Brugge. Die ontmoeting is zondag 19 juli om 18.00 uur. Adrie Koster, de Nederlandse trainer van Club Brugge, heeft trouwens zopas Ryan Donk ‘gekocht’ voor Club. Deze 23-jarige Amsterdammer komt toevallig over uit de Alkmaarse kampioenenploeg.

In Knokke-Heist is het weer tijd voor het jaarlijkse Roefelgebeuren.

Met de toetsen achter de rug is het voor veel scholieren in de badstad roefelen geblazen. Vrijdagavond kunnen de jongeren van het 5de en 6de leerjaar naar de Roefelnacht op de weide van Peuterhof 't Pimampoentje, gevolgd door de Roefelrally. Zaterdag gebeurt alles in en rond sportcentrum de Molenhoek in Westkapelle. Dit jaar staat de Dag van het Kind in het teken van "De wereld op zijn kop". Alle kinderen tussen 5 jaar en 12 jaar beleven er een onvergetelijke dag met uiteenlopende creatieve workshops, sportieve prestaties en avontuurlijke uitdagingen. Roefel voorziet in gratis busvervoer naar Westkapelle vanuit 3 opstapplaatsen.

Als eerste in België zet Knokke-Heist ‘BeachBasketBal’ op de sportagenda

Deze zomer pakt de badstad uit met een sportieve primeur voor ons land. Voor het eerst worden namelijk tornooien BeachBasketBal ingericht. Dat gebeurt in de arena van het Stübbenpark bij de Sunbeach in Duinbergen. De wedstrijden zijn geschikt voor alle leeftijden. Ze worden gehouden op de maandagen 6 juli en 20 juli, en op 10 en 24 augustus. Vanaf 10.30 u is er initiatie en ‘s middags worden dan de recreatieve tornooien gespeeld. Alles is gratis, men schrijft ter plaatse in en er zijn leuke prijzen te winnen. Het beachbasketbal is een organisatie van de sportdienst in samenwerking met Basket Club ‘Namedis Chape’ Knokke-Heist. Dat is de naam van het sponsorende vloerisolatiebedrijf met kantoren in Knokke.

Ramskapelle maakt zich klaar voor de verkiezing van een wijkburgemeester

Komende zondag wordt naar jaarlijks gebruik in Ramskapelle de wijkburgemeester gekozen. Dat gebeurt in de aanloop naar Ramskapellekermis. Iedereen kan zondag tussen 9 en 13u z’n stem uitbrengen in café Burgerwelzijn. Er hebben zich twee gegadigden aangemeld. Men kan stemmen voor Fille of Sven. Na het tellen van de stemmen wordt de winnaar in de loop van zondagnamiddag bekend gemaakt.

Renovatie Jef Mennekenslaan in Knokke bijna klaar

De aannemer heeft zopas de parkeerstroken afgewerkt en de rijweg geasfalteerd in de Jef Mennekenslaan in Knokke. Ook de signalisatie is aangebracht. Vrijdag wordt de weg weer opengesteld voor het verkeer. Er moet wel nog wat opkuiswerk gebeuren. Ook dient een nieuw voetpad worden aangelegd aan de ingang van de kerk. Begin juli zou de straat echter volledig afgewerkt zijn.

Knokke-Heistenaars dienen klacht in nadat Jetair-vlucht urenlang aan de grond blijft

Donderdagnamiddag hebben passagiers aan boord van een vlucht van Jetair klacht ingediend tegen de maatschappij. De 180 passagiers waaronder ook Knokke-Heistenaars gingen om 7u in de ochtend in Charleroi aan boord van een toestel met bestemming Casablanca. Na drie uur moesten ze het toestel verlaten omdat er een mankement was. Nadien bleven ze uren in transit zonder dat iemand van Jetair hun ook maar enige uitleg verschafte. Om 14.30 deze namiddag hebben de passagiers dan besloten klacht in te dienen en compensatie te vragen aan de luchtvaartmaatschappij. Even later mochten de passagiers weer aan boord.

Man die Marc Verwilghen belaagde kreeg onder voorwaarden opschorting van straf

Voor de correctionele rechtbank heeft een 43-jarige man uit Veurne opschorting van straf gekregen voor het belagen van Knokke-Heistenaar Marc Verwilghen en z’n vrouw. Aan de opschorting zijn voorwaarden gekoppeld voor een periode van vijf jaar. De beklaagde moet zowel aan de Open-VLD politicus als aan diens vrouw een schadevergoeding van 1.500 euro betalen. Tussen begin 2003 en juni 2007 viel de man Verwilghen lastig met een discussie over een erfenis. De toon van de brieven werd steeds agressiever. Toen hij geen antwoord kreeg, stond de man ook verschillende keren op de stoep van de toenmalige minister. Hij schreef verder brieven met klachten naar zijn kabinet en naar de voorzitter van de Vld. De man stuurde ook brieven naar familieleden van Verwilghen of zocht hen op.

Binnenkort ook betalend parkeren voor golfwagentjes in Knokke-Heist.

Burgemeester Lippens wil zo snel mogelijk betalend parkeren invoeren voor het toenemend aantal golfkarretjes dat in Knokke-Heist rondrijdt. Momenteel zijn het er al meer dan 250. Tot nog toe stellen de bestuurders van de golfwagentjes dat ze hun parkeerbon nergens zichtbaar kunnen achterlaten op hun voertuig. Volgens de burgemeester wordt nu naar een praktische oplossing gezocht om te vermijden dat iemand het gekochte ticket bij een geparkeerd golfwagentje zou wegnemen. Daarna komt een voorstel in de gemeenteraad en moet ook voor de milieuvriendelijke golfkarretjes –net als voor elk ander voertuig- parkeergeld betaald worden.

Anderlecht staat zaterdag in het grijs op het veld van FC Knokke

In het hele land is er bijzonder veel interesse voor de jaarlijkse vriendschappelijke wedstrijd tussen FC Knokke en RSC Anderlecht. Die wordt zaterdag om 16u gespeeld in stadion Olivier. Het is meteen ook hét moment om de nieuwe spelers van Anderlecht voor het eerst aan het werk te zien. Ander -maar omstreden- hoogtepunt is het feit dat de paarsen in de badstad (in primeur voor ons land) in het Paribas-grijs zullen aantreden. De fans vinden de nieuwe outfits echter helemaal niet mooi. Het commentaar varieert van “echt lelijk” tot “horrible”. Ondertussen wordt Anderlecht omgevormd van een vzw tot een naamloze vennootschap. Zo hoopt de ploeg kapitaal te kunnen aantrekken voor de transformatie van hun stadion.


Zaterdag 27.06, Stadion Olivier Knokke, om 16u. Staanplaatsen kosten 7,50 euro en zitplaatsen 12,50 euro.

Jean-Marie De Plancke ergert zich blauw aan de sluisbruggenmiserie in Zeebrugge.

Het Brugse raadslid Jean-Marie De Plancke vraagt zich af hoe lang de voorhistorische brug van de Visartsluis in Zeebrugge nog voor verkeersellende zal zorgen. De draaibrug uit 1905 was destijds berekend om paard en kar over de zeesluis te laten rijden. Uitgerekend net voor het zomerseizoen moet de brug weer hersteld worden. Gevolg: kilometers lange files. Het herstelwerk is trouwens opnieuw slechts een pleister op een houten been. De brug wordt niet degelijk aangepakt. Balken worden vervangen en daarop wordt een laagje asfalt gegoten. Om de zware trafiek aan te kunnen is echter een stalen wegdek nodig met een anti sliplaag. Het raadslid wil trouwens weten “waarom deze werken net nu net bij de aanvang van het toeristisch seizoen aangevat worden. Met een tram die om de 7 minuten tussen het haven- en toeristish verkeer aan de andere kant van de Visartsluis moet geraken. Bij veel weggebruikers, shunters, havengebruikers, tram en busbestuurder die van de ene kant van Zeebrugge naar de ander kant moeten zal er weer heel wat frustratie zijn. Hoelang nog zal men met dit staaltje van oude 'industriële archeologie' Zeebrugge gijzelen?” Jean-Marie De Plancke is dan ook van plan om bij Stad Brugge en het Zeebrugse havenbestuur aan te dringen om bij de Vlaamse gemeenschap te pleiten voor een deugdelijke en adekwate aanpak van deze bruggenmiserie. Want, “Zeebrugge moet verlost worden van deze jaarlijks weerkerende gijzeling”, aldus nog De Plancke.

Asfaltering laatste stuk Ramskapellestraat is begonnen

Donderdag zijn de asfalteringswerken gestart in het laatste stuk Ramskapellestraat tot aan de Heistlaan zuid. Onmiddellijk daarna worden ook de wegmarkeringen op het wegdek aangebracht. De bewoners zijn van plan om het vernieuwde dorpscentrum na afloop van Ramskapellekermis op zaterdag 4 juli feestelijk in te wandelen. Vermoedelijk zal de vernieuwde rijweg vanaf vrijdag 10 juli over de volledige lengte weer opengesteld worden voor het doorgaand verkeer.

24.6.09

In Heulebrug werden de eerste vergaderingen gehouden in de Kraaiennesttoren

Woensdagavond werd in Knokke-Heist voor het eerst vergaderd in de nieuwe raadzaal van het Sociaal Huis. Dat is het pas gerealiseerde torengebouw op het Kraaiennestplein in het nieuwe Heistse buurtschap Heulebrug. De raadzaal bevindt zich op de 4de étage van de Kraaiennesttoren. De vergaderingsprimeur ging eigenlijk naar de VZW Sociaal Atelier. De verantwoordelijken voor de strijk- en verstelwinkel in de badstad hielden er namelijk in besloten zitting hun algemene vergadering. Daarna was de OCMW-raad aan de beurt. Het publiek dat deze openbare vergadering bijwoonde was trouwens aangenaam verrast door de stijlvolle en functionele inrichting van dit nieuwe gemeentelijke gebouw. Het OCMW heeft eind vorige week samen met de werkwinkel en het Samenwerkingsinitiatief Thuiszorg Oostkust z’n intrek genomen in het Sociaal Huis. In augustus verhuizen ook de woonwinkel en t’ Heist Best. De officiële opening van het gebouw is voorzien voor zaterdag 19 september.

Steeds meer Vlamingen zoeken Steunpunthulp om naar zee te komen

Steeds meer landgenoten dienen bij het ‘Steunpunt Vakantieparticipatie’ een aanvraag in om een dagtrip of een korte vakantie te boeken. Het steunpunt werd in 2001 opgericht door Toerisme Vlaanderen om mensen die het financieel moeilijk hebben toch de gelegenheid te bieden in een andere omgeving op verhaal te komen. Het initiatief heeft bij honderden uitbaters van logies en attracties voordelige tarieven bedongen. Liefst 80.000 Vlamingen hebben dit jaar al een aanvraag ingediend. Daarvan trekt 80 procent naar onze kust. Meest in trek zijn de dagtrips. Vorig jaar telde ‘Steunpunt Vakantieparticipatie’ er ruim 65.000. Van de steunpuntklanten is 13 procent trouwens nog nooit met vakantie geweest.

De KunstAcademie in Knokke-Heist stelt eindprojecten tentoon.

Het is voor het eerst dat de afdeling Beeldende Kunsten van deKunstAcademie in de badstad leerlingen heeft die hun vijfjarige cyclus afronden. Het gaat om studenten tekenkunst, schilderkunst en fotografie. Op de tentoonstelling in het Cultuurcentrum is nog tot zondag een selectie van hun werk te zien. Ook de leerlingen die bij het einde van de middelbare graad zijn aanbeland hebben een plaatsje tussen de afgestudeerden. Daarnaast werd door alle ateliers, waaronder ook Keramiek en Mixed Media, een kleiner project uitgewerkt om de toeschouwer een volledig overzicht te geven van de vele mogelijkheden die de KunstAcademie rijk is.


Foto: De Zee van Patrick Maertens

Redders manen badgasten aan enkel in de bewaakte zones te zwemmen

Naar aanleiding van de start van het zomerseizoen roept de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen de toeristen op om aan de kust enkel in bewaakte zones te zwemmen. Van Knokke-Heist tot De Panne zet de dienst deze zomer 1.300 gebrevetteerde strandredders in. Ze bewaken samen badzones met totale lengte van 34 kilometer. Van de 40 badzones liggen er 7 op het grondgebied van Knokke-Heist. De bewaakte zones zijn herkenbaar aan de boeien en de vlaggen. De strandredders zijn in juli en augustus dagelijks tussen 10.30 u en 18.30 u op post. Belangrijke veiligheidstips zijn: niet alleen zwemmen en wegblijven van de golfbrekers. En op het strand en in de duinen mag men geen diepe putten graven.

Ontsnapte struisvogel zorgt voor opschudding in Sluis

Bezoekers aan Sluis kregen woensdagnamiddag een ongewoon schouwspel te zien. Plots rende een struisvogel tussen de auto’s de weg op. Het dier was ontsnapt toen het met drie lotgenoten naar slachterij Gijzels werd gevoerd. Bij het openen van de laadklep van de veewagen koos één van de struisvogels –bij gebrek aan beter woord- het hazenpad. Op straat zorgde het dier voor heel wat consternatie. Het verkeer kon de struisvogel ternauwernood ontwijken. Na een kwartier wist de eigenaar het ontsnapte dier te vangen en werd het alsnog afgevoerd naar een roemloos einde.

De Scharpoordbibliotheek vergast toeristen op een collectie Franstalige stripboeken

De bibliotheek in Knokke-Heist heeft zopas een grote collectie Franstalige strips aangekocht. De nieuwe verzameling omvat zowel boeken voor de jeugd als voor volwassenen. De stips werden net voor het seizoen opgenomen om tegemoet te komen aan veelvuldige vragen van toeristen. De collectie zal meteen ook nuttig zijn voor iedereen die de kennis van het Frans op een leuke manier wil bijschaven. In de Scharpoorbibliotheek kan men momenteel kiezen tussen ongeveer 800 stripboeken. Per lidkaart is het toegelaten om 5 strips gratis uit te lenen voor 28 dagen.

Het windturbinepark op de Thorntonbank is officieel in bedrijf

Dag op dag 6 jaar nadat C-Power de domeinconcessie ontving voor de uitbating van een groen stroomproject werd het windturbinepark op de Thorntonbank woensdag officieel in gebruik gesteld. Dat gebeurde met een helikoptervlucht boven de buitengaatse installatie, in aanwezigheid van premier Herman Van Rompuy. Het energiepark ligt op een ‘droogte’ zo’n 35km voor de kust van Knokke-Heist. De eerste zes windmolens zijn nu in bedrijf. Ze hebben een piekvermogen van 5,25 MW per turbine. De bedoeling is dat over 4 jaar in totaal 60 windmolens draaien op de Thorntonbank. Daarmee zouden dan 600.000 verbruikers in hun energiebehoeften kunnen voorzien worden.

Onderbreking treinverkeer werd veroorzaakt door zelfmoord

Woensdagmorgen was er tijdelijk geen treinverkeer tussen Knokke-Heist en Brugge. Dat was het gevolg van een zelfmoord op het spoor. Politie, brandweer en de civiele bescherming kwamen ter plaatse. Na de nodige vastellingen werd het treinverkeer in de late voormiddag hervat.

Inspecties staan op stapel voor terrashouders en stranduitbaters in Knokke-Heist

Volgens burgemeester Lippens zal tijdens het seizoen regelmatig gecontroleerd worden of terrashouders op de zeedijk en de stranduitbaters zich aan de regels houden. “Terrassen mogen slechts tot aan de blauwsteen. Tafels die verder komen dan de boordsteen zullen worden weggenomen door de Technische Dienst”, aldus Lippens. Ook de badkarhouders moeten er volgens de burgemeester zorg voor dragen dat ze enkel nog aan raamverkoop doen. Alhoewel het overal elders in Europa wel kan, is bij ons –door een interpretatie van de Raad van State- bediening op het strand niet toegelaten. De burgemeester bevestigde echter dat de badstad deze regelgeving in de toekomst wel weer wil laten onderzoeken.

In de toekomst moet ook een nieuw rond punt de Knokkestraat helpen veiliger maken

Donderdag beslist de gemeenteraad in de badstad om de snelheid van het verkeer in een deel van de Knokkestraat te beperken. Tussen de Reigaarsvlietstraat en de Vardenaarspolder in Knokke zou de snelheid tot 50 km per uur verlaagd worden. Een zebrapad, zoals de bewoners van Haagwinde gevraagd hadden, vond de politie niet veilig genoeg. In de nabije toekomst wordt het verkeer langs dat deel van de Knokkestraat trouwens automatisch een stuk veiliger. Dat komt omdat een nieuw kruispunt, met rotonde, wordt aangelegd om de villawijken en vrijetijdscampus in Duinenwater te ontsluiten.

Met informatie-uitwisseling willen Knokke-Heist en Sluis het beleid in de Zwinregio beter op elkaar afstemmen

Dinsdagavond waren de raadsleden van Knokke-Heist en Sluis present op een gezamenlijke informatievergadering in het Heistse stadhuis. Namens onze buurgemeente gaf Projectmanager Mart Ten Braak uitleg over het kustversterkingsproject ‘Zwakke Schakels’ en de uitbouw van Cadzand-Bad met het 'project Cavelot'. Dat voorziet in het omvormen van de zuidzijde van het badplaatsje tot een gebied met 450 luxe recreatievilla's. Jan Van Coillie, directeur Stadsontwikkeling, zette de plannen van Knokke-Heist uiteen. Het ging daarbij om Duinenwater, de 2de golf, het ziekenhuis in Westkapelle en het nieuwe Casino. Door deze uitwisseling van informatie over grote projecten willen beide gemeenten het lokale beleid in de Zwinregio beter op elkaar afstemmen.

‘Economist’ cartoonist pakt in Knokke-Heist uit met digitale humor

Komend weekend opent het Internationaal Cartoonfestival z’n deuren in de badstad. Naar aanleiding daarvan houdt Kevin Kallaugher zondag in Scharpoord een lezing over de rol van de digitale media bij cartoons. Deze in Harvard geschoolde Amerikaan werkt in London. Hij is meteen de eerste residentiële cartoonist in het 145-jarig bestaan van het magazine ‘The Economist’. Z’n werk verscheen over de jaren reeds in meer dan 100 internationale publicaties van Le Monde en de Pravda tot Newsweek en The Washington Post. Kallaugher maakt niet enkel getekende cartoons, maar is een van de pioniers in het verkennen van geanimeerde cartoons.


Scharpoord: Zondag 28 juni om 10u. €8/ €5 Uitpas

23.6.09

Burgemeester Lippens is opnieuw boos op ‘Telenet’ wegens het wegnemen van tv-zenders.

Net als 5 jaar geleden heeft burgemeester Lippens dinsdagavond opnieuw uitgehaald naar Mixt-ICS. Dat is het dochterbedrijf van Telenet dat het kabeltelevisienet exploiteert. Volgens de burgervader zorgen reorganisaties van de kanaalindeling ervoor dat vooral oudere mensen steeds weer een technieker moeten betalen om hun tv opnieuw in te stellen. Lippens zegt dat hij overrompeld wordt met vragen en dat het “degoutant” is dat de kabelaar op zo’n manier het leven van oude mensen “verpest”. Hij is van oordeel dat de kabelmaatschappij er op uit is om iedereen uiteindelijk zo ver te krijgen dat ze een digibox aanschaffen. Hij is trouwens over de apparaten in kwestie niet te spreken, gezien men voor elke tv in huis een digibox moet aanschaffen als men overal in extenso naar kabelstations wil kijken.

Analoge zenderlijst Knokke-Heist

Gezonde fietstoer voor ‘hoge hakkers’ in Knokke-Heist

Zaterdag wordt in de badstad het startschot gegeven voor ‘Heels on Wheels’. Dat is een fietstocht voor sportieve vrouwen. De meer geoefende dames kunnen kiezen voor een tocht van 60km. Voor wie minder wil pedaleren is er ook een traject van 30 km langs de mooiste plekjes van Knokke-Heist en het hinterland. Inschrijven kan zaterdag nog vanaf 10 uur vlakbij het Casino Knokke. Bij aankomst kunnen de deelnemers terecht in een Health Village en een fotoshoot met topfotograaf Henk Van Cauwenbergh. ‘Heels on Wheels’ wordt georganiseerd door Euro Heart Biking Tours. De organisatie wil meisjes en vrouwen sensibiliseren rond het belang van sporten en een gezonde levensstijl bij het voorkomen van hart- en vaatziekten.


Registreren kan op http://www.euroheartbikingtours.be/ Deelname kost 10 EUR.

Komend weekend 33ste hoevebalweekend in Westkapelle

Vrijdag en zaterdag houdt de KLJ Westkapelle voor de 33ste keer z’n Hoevebalweekend. Vrijdag wordt in de feesttent in de Hoekestraat een barbecue georganiseerd gevolgd door een dansavond. Ook voor de kinderen is er animatie. De kosten: 15 EUR, en 10 EUR tot 12 jaar. Zaterdag 27 juni staat het traditionele Hoevebal dan op het programma. Wie wil meefuiven kan dit voor slechts 6 EUR. Kaarten in voorverkoop zijn te verkrijgen bij de bestuursleden voor 5 EUR.

De verbreding van het Schipdonkkanaal is absoluut noodzakelijk volgens de havenbedrijven

APZI, de vereniging die de belangen van de Zeebrugse havengebruikers verdedigt, noemt de verbreding van het Schipdonkkanaal een absolute noodzaak. “Anders wordt de haven ernstig geremd in haar toekomstmogelijkheden” aldus voorzitster Erna Vienne. Weg, spoor en estuaire vaart kunnen volgens de vereniging onmogelijk de verwachte groei van de containertrafiek opvangen. De binnenvaart moet z’n rol kunnen spelen. Nu wordt slechts 2 procent van de overgeslagen goederen per binnenschip af- en aangevoerd. Volgens APZI kan één binnenschip een rij vrachtwagens van wel 10 km van de weg halen. Dat is meteen ook een pluspunt voor het milieu. Verder zou de bedrijvigheid in Zeebrugge met het verbrede kanaal flink groter kunnen worden en uiteindelijk 45.000 méér jobs kunnen opleveren dan tegenwoordig het geval is.

In het Zwin kregen ooievaarsjongen dinsdag een identificatiering rond de poot

In het Zwin in Knokke-Heist werden dinsdag in totaal 15 ooievaarkuikens geringd. Het ringwerk werd uitgevoerd door een medewerker van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Dat maakt het volgen van de ooievaars mogelijk bij hun trektocht naar Spanje en Noord-Afrika. Dat levert dan weer gegevens op voor het educatief-wetenschappelijk project ‘ooievaars zonder grenzen’. Het gaat om een samenwerkingsproject tussen het Zwin, dierenpark Planckendael, Natuurpunt en de Vlaamse Overheid.

Vrijdag is de Rode Kruisstraat in Knokke weer open voor het verkeer

De werken in De Rode Kruisstraat in Knokke zijn achter de rug. Het gaat hier om een verbindingsweg tussen de Graaf Jansdijk en de Keuvelstraat. De voorbije maanden werden in de straat de nutsleidingen vernieuwd en de trottoirs en parkeerstroken heraangelegd. Op vrijdag 26 juni wordt de rijweg weer opengesteld voor alle verkeer.

Robbie McEwen, die in Knokke-Heist zwaar viel, stoomt zich weer klaar voor de koers.

De revalidatie van de Australische sprinter Robbie McEwen, die eind mei in Knokke-Heist geopereerd werd, verloopt uitstekend. De 36-jarige renner kwam in de badstad ten val bij het einde van de tweede rit in de Ronde van België. Hij brak z’n linker scheenbeen. Naar eigen zeggen ligt de renner nu reeds een stuk voor op het snelste revalidatieschema. Maandag reed hij al 45 km met een gemiddelde snelheid van zo’n 26 km per uur. Hij wil nu verder z’n krachten opbouwen om klaar te zijn voor het na-Tour-criterium van Diksmuide. Dat moet het opstapje worden naar koersen zoals de Eneco Tour en de najaarsklassiekers, aldus nog Robbie McEwen.

Redders houden in Heist de gevaarlijke stroomgeul deze zomer extra in het oog.

In het licht van de bijna-verdrinking in Heist afgelopen weekend zegt Schepen Paul Geerinckx dat men alles doet om het stranddeel veilig te maken. Deze zomer zullen tijdens de bewakingsuren van de badzones extra redders worden ingezet om de gevaarlijke zandbank voor de kust in het oog te houden. Er zal per boot gepatrouilleerd worden en ook de reddingskajak is steeds stand-by. Indien alles volgens plan verloopt dan zal de stroomgeul rond de zandbank tegen komende zomer zijn opgevuld. Daarmee zal de gevaarlijke stroming meteen tot het verleden behoren. Dat levert evenwel een extra breed strand op in Heist. Er wordt ondertussen onderzocht hoe men dat stranddeel attractiever kan maken voor de zomerrecreanten.

In Heist werd de trambedding netjes gemaakt klaar voor de start van het zomerseizoen

Zopas heeft een gespecialiseerd bedrijf de brede trambedding in Heist gemaaid. Na klachten vanwege overlast door stuifzand werd de trambedding langs de Elizabetlaan jaren geleden grotendeels met gras ingezaaid door de Lijn. Het gaat om een totale oppervlakte van ruim 6.200 vierkante meter. Het onderhoud van deze grote groenstrook valt echter ten laste van de gemeente. Die heeft hiervoor een overheidsopdracht uitgeschreven. Zo’n 15 keer per jaar wordt de trambedding door een private firma kortgemaaid. Dat kost de gemeente jaarlijks bijna 8.000 euro. Het eentonige groen wordt trouwens om de paar meter opgefleurd door kleurig beplante bloembakken.

Het nieuwe Knokke Style Magazine is aan zijn 8ste editie toe.

Zoals we gewoon zijn, is bij het begin van de zomer ook het Knokke Style Magazine van de persen gerold. Topfotograaf Fabien Raes heeft weer de mooiste foto’s uit Knokke Heist gebundeld bij een reeks onthullende reportages. Er is niet alleen aandacht voor Style maar voor alles wat in de badstad reilt en zeilt; nu en in het verleden. Opvallend is een bijzonder merkwaardige reportage over Le Lac de Duinbergen-Heist aangevuld met unieke foto’s. Verder een bijdrage gemaakt door Kristine Hannon, die haar Antarticadroom zag uitkomen. Daarnaast ook interviews met Jan De Roose over Kneistival, en met John Noseda over Beaubar. Nog aan bod komen het Marie-José Plein in het Zoute, het Zwin, het Duinenpark en het ontstaan van het Tijl & Neleplein in de Keuvelhoek. De Party Scene met de Nacht van Exclusief, de Miss Knokke Heist verkiezing en Xaviers laatste dag in de Parasol worden evenmin vergeten. Het exotische accent ligt vervat in “Portfolio Africa”. En sportief is in het nieuwe Knokke Style Magazine plaats ingeruimd voor Beach Volley, de Kids Run, de Zwintriatlon en de Nissan Bike Challenge. Op de cover prijkt Miss Belgie 2008 Alizée Poulicek en binnenin showt ze beach wear.