4.9.10

Uitwaaien op het Kite & Wind Festival in Knokke-Heist

Eind deze maand wordt het zomerseizoen in Knokke-Heist op gepaste wijze afgesloten met het Internationaal Kite & Wind Festival. Twee dagen lang zal de hemel boven de badplaats worden ingekleurd met een gamma aan schitterende kleuren en figuren. Tijdens een doorlopend spektakel wordt daarbij een schouwspel opgevoerd van vliegergevechten en acrobatische luchtballetten tot de vlucht van de grootste vlieger ter wereld. Ook sport staat op het programma met demonstraties van sportieve en trendy disciplines als Kite Buggy, Powerkite, Kite Mountainboard en uiteraard ook Kite Surfing. Verder staan in het weekend van 25 en 26 september nog animaties, een vliegerschool en creatieve ateliers op het programma.

3.9.10

“Brugse gemeenteraad moet vragen kunnen stellen aan Dirk Van Nuffel”

Het Brugse raadslid Pierre Chevalier wil dat de gemeenteraad de Knokke-Heistse politiechef Dirk Van Nuffel kan doorlichten op een hoorzitting. Hij is namelijk de enige overgebleven kandidaat voor de functie van korpschef van Brugge, waar hij ook woont. Het huidige hoofd van de Brugse politie, Philippe Dewulf, gaat eind dit jaar met pensioen. Er waren drie kandidaten om hem op te volgen, maar daar schiet er maar één meer van over. Daardoor staat in Brugge blijkbaar niets de benoeming van Van Nuffel nog in de weg. Naast korpschef van de Politiezone Damme/Knokke-Heist is de 53-jarige Dirk van Nuffel in ons land vooral gekend als voorzitter van de Vaste Commissie van de lokale Politie. Volgens Chevalier moet Stad Brugge de kandidaturen heropenen, ofwel moet de raadsleden vragen kunnen stellen rond de beleidsvisie van Dirk Van Nuffel.

Speuractie rond duinenlijk levert niks op in Zeebrugge

De zoekactie die in de duinen van Zeebrugge werd gehouden in de hoop verdere aanwijzingen te vinden over het lijk van de vrouw die er vorige maand werd aangetroffen, heeft niks opgeleverd. Een groot aantal manschappen heeft voor de Cel Vermiste Personen aan de speurtocht deelgenomen. Het ging om leden van het identificatieteam, leerlingen van de politiescholen van Gent en Antwerpen, teams met speurhonden en de civiele bescherming. Er werd gezocht in een straal van 500m van de vindplaats. Ook de Fonteintjes werden doorzocht. Voorlopig blijft de identiteit van de jonge vrouw een raadsel.

Nieuwe leeskring in de Bibliotheek Scharpoord

Volgende maand start de Bibliotheek Scharpoord in samenwerking met de Oostkustacademie met een nieuwe leesclub. Aangezien ze met een beperkt aantal deelnemers werken, is het belangrijk om snel in te schrijven. De begeleider wordt Dirk Vande Voorde. Deze romanist van opleiding was docent Frans aan de normaalschool van Tielt en directeur van het ASO-onderwijs in dezelfde stad. Hij recenseerde voor de Standaard der Letteren en voor verschillende tijdschriften en was een tijdlang medewerker van Radio 3. Hij houdt regelmatig lezingen en begeleidt meerdere leeskringen. De besprekingen beperken zich tot een viertal per jaar en vinden telkens plaats op donderdagmorgen van 10 tot 12 uur. Per besprekingsessie betaalt men 5 euro.


Volgende boeken staan op het lijstje voor dit najaar:
Donderdag 21 oktober: Het verhaal van een huwelijk/Andrew Sean Greer
Donderdag 16 december: Het ministerie van buitengewone zaken/Nathan Englander

Het Stripconcert van Jan & Kim in Knokke-Heist

Op zondag 12 september staat in het Knokke-Heistse Scharpoord de familievoorstelling 'Het stripconcert van Jan & Kim' op het programma. Het is geweldig nieuw amusement waarbij men striptekeningen ziet groeien op een reuzengroot scherm, terwijl de jeugd luidkeels meezingt met bekende kinderliedjes als ‘Kortjakje’ of ‘onder moeders paraplu’. Bovendien ontdek men ook parels van nieuwe kinderliedjes als ‘Alles goed’. Jan De Smet van de Nieuwe Snaar brengt kinderliedjes van alle tijden op accordeon, banjo, ukele en gitaar, waaronder prachtige eigen nummers. Ondertussen maakt Kim Duchateau, huiscaroonist van De Morgen en winnaar van de bronzen Adhemar 2007, ondeugende tekeningen bij elk liedje. Iedereen krijgt bij het begin van de voorstelling een loterijbriefje en maakt kans om met een échte Kim naar huis te gaan.

Open Monumentendag in Knokke-Heist

Op zondag 12 september zet ook Knokke-Heist de deuren van het rijke patrimonium open voor het grote publiek. Tijdens deze editie van Open Monumentendag inspireren in de badstad vier elementen het boeiend programma, namelijk water, vuur, aarde en lucht. Zo kan men een bezoek brengen aan de beschermde Kalfmolen in de Graaf Jansdijk of in Ramskapelle de Molen van Callant ontdekken. Verder zijn er in de Hoeve Lanckriet doorlopende gidsbeurten die meteen de geschiedenis van de Nieuwe Hazegraspolder verduidelijken. Die werd in de late 18de eeuw ingepolderd, waardoor een nieuw landbouwgebied ontstond. Naast de locaties die men op Open Monumentendag kan bezoeken, zijn er in Knokke-Heist ook enkele interessante en verrassende natuur- en cultuurhistorische wandelingen.


Het volledige programma van Open Monumentendag in Knokke-Heist kan men hier raadplegen.

‘Peter en de wolf voor grote mensen’ in Knokke-Heist

Volgende maand wordt in het Cultuurcentrum Scharpoord een benefietconcert gehouden onder de titel ‘Peter en de wolf voor grote mensen’. Alhoewel het verhaal van Peter en de Wolf op kindermaat gesneden is, componeerde Sergei Prokovief in 1936 een begeleidende partituur die het kinderlijke ver overstijgt. ‘5 Beaufort’, het houtblaaskwintet van het Nationaal Orkest van België, zal deze partituur op zondag 17 oktober in première vertolken in de badstad. De opbrengsten van dit benefietconcert gaan naar ‘Klassiek op maat’, een project van vzw GWK (Gehandicapten Werking Krekenland).

Zondag 17 oktober om 20u00 ‘Peter en de wolf voor grote mensen’ in Cultuurcentrum ‘Scharpoord’ te Knokke-Heist. Tickets zijn te reserveren via:
- CC. Scharpoord: 050 630 430,
cc.ticket@knokkeheist.be
- GWK: 09 344 98 92, sabrina@krekenland.be

2.9.10

De oorsprong van de benoeming ‘Knokke’

De Standaard pakte vrijdag uit met een verklaring voor de namen van een aantal gemeenten in onze regio. Volgens de krant is Knokke de datief van knok, een woord waarmee vroeger een ‘hoek, bocht, kromming, of hoogte' bedoeld werd. De 'knok' is hier vermoedelijk een hoekige landtong, een uitsprong in de zee, aldus De Standaard.


Op ongeveer gelijke hoogte met onze badstad ligt aan de overkant van de Noordzee in de monding van de Theems ook de zandbank “Knock John”. Het is eveneens een voormalige landtong. De Middel-Engelse benoeming dateert al van voor het jaar duizend. Op de Knock John zandbank werd in de Tweede Wereldoorlog trouwens een luchtafweertoren gebouwd. Het fort werd in de jaren 60 nog gebruikt door de zeezender Radio Essex.
Foto: de 'knock', vroegere landtong / zandbank is nog duidelijk te zien bij de luchtafweertorens op Shivering Sands

Verbindingsdemonstratie met Spaarneborg op de SMM Scheepsbeurs in Hamburg

Tijdens de Scheep- en Maritime Messe in Hamburg, die van 7 tot 10 september gehouden wordt, zullen de moderne connectiviteitsmogelijkheden gedemonstreerd worden. Dat gebeurt door Imtech Marine, die dagelijks een live satellietverbinding zal tot stand brengen met het motorschip ‘Spaarneborg’ tijdens de overvaart tussen Zeebrugge en Göteborg. Het nieuwe systeem maakt het mogelijk om zelfs met een lage bandbreedte live zicht te krijgen op alles dat zich aan boord van het schip afspeelt. Dit schept een waaier van mogelijkheden gaande van de bescherming van de lading, assistentie vanaf de wal bij motorpech tot protectie tegen piraterij.

Veranderingen in de bibliotheken in Knokke en Westkapelle

In de hoofdbibliotheek Scharpoord in Knokke wordt de toonbank opgebouwd tot een nieuwe uitleenbalie. Die wordt voorzien van een zelfuitleensysteem. In Westkapelle opent verder over een goeie twee weken het plaatselijk bibliotheekfiliaal weer z’n deuren. Momenteel worden uitbreidingswerken uitgevoerd en komt er ook een nieuwe vloerbekleding. Verder plaatst men een speciale brievenbus zodat mensen uit de deelgemeente ook buiten de openingsuren bibliotheekmaterialen kunnen terugbezorgen. De heropening van de bibliotheek in de deelkern is voorzien op dinsdag 21 september. Met de verruiming en vernieuwing wenst de bibliotheek meer klanten aan te trekken en de scholenwerking te versterken. Er zal meteen ook meer ruimte zijn om allerlei activiteiten te ontplooien.

Weer cursus Roemeens voor geïnteresseerden uit de regio

Komende week gaan weer cursussen van start voor mensen die in onze regio willen Roemeens leren. Op dinsdag is er les voor gevorderden en op woensdag voor beginners. De interactieve cursus Roemeens voor beginners richt zich tot al wie op een of andere wijze te maken heeft met Roemenië. Er is geen voorkennis nodig, maar een mondje Frans, Italiaans, of Spaans kan helpen, gezien het een Romaanse taal is. De cursus, in het Hof van Watervliet op de Oude Burg in Brugge loopt over 11 avonden, telkens van 19 tot 22 uur. De lessen worden gegeven door de Belgisch-Roemeense socioculturele vereniging Miorita vzw.


Voor de 12 avonden betaalt u 140 euro, cursusmap en documentatie inbegrepen.
Meer info: miorita@scarlet.be en www.miorita.be of 0474 307 649

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Over geboorten, huwelijken en overlijdens in de regio de voorbije week verneem je HIER meer.

Grondverzakking in de Stadhuisstraat in Heist

In de Stadhuisstraat in Heist heeft zich donderdagmorgen een grondverzakking voorgedaan. Daarbij is een vrij groot gat gevallen midden in het wegdek ter hoogte van Café Londen. De grondverzakking werd opgemerkt door mensen van het afvalverwerkingsbedrijf Sita. De Verkeerstechnische dienst van de gemeente heeft ondertussen de nodige schikkingen getroffen om de veiligheid van het verkeer ter plaatse zeker te stellen. Ook wordt de oorzaak van de grondverzakking onderzocht. Vermoedelijk heeft het echter de maken met de zware regenval van de voorbije dagen.

1.9.10

Fans van Knokke-Heistse Eurosongkandidaat naar Brussel

Op zaterdag 25 september worden bij de VRT in Brussel vier uitzendingen van Junior Eurosong opgenomen. Daar zal ook Luís, de Knokke-Heistse kandidaat, uiteraard aan mee doen. De opnames mét publiek worden dan vanaf de volgende maandag uitgezonden. Bij elke uitzending valt er één kandidaat af. Op vrijdag 1 oktober krijgt vervolgens de grote live finale z’n beslag met de vier overblijvende kandidaten. Luís zou het natuurlijk op prijs stellen als bij de opnames zoveel mogelijk supporters voor hem kunnen present zijn. Wie in Brussel bij de opnames wil aanwezig zijn kan een e-mail sturen naar junioreurosong@ketnet.be. Geef je naam op en vermeld ook dat je voor Luís komt supporteren. Pas als je een bevestiging via e-mail ontvangt van de VRT, ben je zeker van een plaatsje.

Ter info: het publiek wordt verwacht om 17u45 op de VRT. De opnames van Junior Eurosong zijn in Studio 5 van het omroepcentrum, Auguste Reyerslaan 52, 1043 – Brussel.

Klik HIER voor het interview met Luis.

Nieuwe stukgoedterminal in Zeebrugse achterhaven

Er wordt een nieuwe stukgoedterminal ingericht in de Zeebrugse achterhaven. Met de zogeheten ‘Zeebrugge Breakbulk Terminal’ (ZBT) gaat het om een samenwerkingsinitiatief tussen het bedrijf International Car Operators (ICO) en de Belgische tak van de Duitse Rhenus Holding. Nog dit najaar moet de terminal aan het Noordelijke Insteekdok operationeel worden. Het betreft een terrein van 43 hectare dat tot nog toe voornamelijk gebruikt werd voor autotrafiek. In de toekomst gaat ICO het behandelen van exportwagens namelijk concentreren op de Bastenakenkade. Op de stukgoedterminal wil men straks naast allerlei landbouwproducten ook staal, papier, houtproducten en machineonderdelen behandelen en opslaan. Het initiatief moet Zeebrugge wereldwijd weer op de kaart zetten als een zeehaven voor conventioneel stukgoed.

Frederik Van Lierde won Zwintriathlon in Knokke-Heist

Woensdagnamiddag heeft Frederik Van Lierde in Knokke-Heist de 12de editie van de Zwintriathlon gewonnen. Hij was net terug van een hoogtestage in de Pyreneeën waar hij samen met Rutger Beke, Tine Deckers en Sofie Goos de Ironman van Hawaï voorbereidde. De stage heeft ze blijkbaar ook in de polders geen windeieren gelegd. Van Lierde legde het zwemmen, fietsen en lopen af in 1u 47min 48sec. In The Battle of the Sexes moest hij het wel afleggen tegen Sofie Goos, die meteen de premie van duizend euro op zak stak. Peter Croes moest zich met de tweede plaats tevreden stellen. Rutger Beke, die met enige achterstand uit het water kwam, kon het tijdens het fietsen niet waarmaken en werd vijfde.

Willem Brems toonde zich de snelste zwemmer, net voor Bart Colpaert, maar de toppers zaten daar net achter. Jolien Lewyllie was de snelste zwemster, en hield in de Damse Vaart toppers als Goos en Deckers ver achter zich. In het fietsen was Sofie Goos echter niet te volgen. Aan de eindstreep had ze dan ook bijna vijf minuten voorsprong op Tine Deckers. De mannen zoals Devriendt, Beke, Goris, Zeebroek, Croes en Luc Van Lierde bleven bij het fietsen dicht bij mekaar. De intensieve fietstraining van Frederik Van Lierde wier evenwel z’n vruchten af en bracht hem op een flinke voorsprong. De afsluitende tien kilometer waren voor hem dan ook een ware triomftocht.


Uitslag mannen
1. Frederik Van Lierde
2. Peter Croes
3. Stijn Goris
4. Dennis Devriendt
5. Rutger Beke
6. Michael Dewilde
7. Luc Van Lierde
8. Axel Zeebroek
9. Jesse Thomas
10. Bruno Clerbout


Uitslag vrouwen
1. Sofie Goos
2. Tine Deckers
3. Marjolein Truyers
4. Sophie Van Biervliet
5. Jolien Lewyllie
6. Karolien Geerts
7. Peggy Claerbout


Volledige uitslag Zwintriathlon

Bekijk ook Triathlon Team Knokke-Heist uitslagen

Maritiem Onderwijs in de lift aan onze kust

De interesse in het maritiem onderwijs neemt toe. Op drie jaar tijd is het leerlingenaantal zo goed als verdubbeld. Vijf jaar geleden werd de visserijschool in Heist opgedoekt en werd alle maritiem onderwijs geconcentreerd in Oostende. Het blijkt nu, dat de school die schippers, motoristen, dekpersoneel en zeevissers opleidt, bij het begin van het nieuwe schooljaar 207 leerlingen telt. In de tweede en derde graad volgen er 39 de opleiding zeevisserij in de tweede en derde graad. De hernieuwde interesse in het maritiem onderwijs heeft onder meer te maken met de werkzekerheid in de sector. Volgens de directeur van de school hebben alle afgestudeerden na twee maanden werk.

Sofie Goos wint Battle of the Sexes in de Zwintriathlon

Volgens de eerste berichten heeft Sofie Goos bij de aankomst in Knokke de fameuze 'Battle of the Sexes' in de Zwintriathlon gewonnen voor Frederik Van Lierde. Ze deed het in 1:59:57! De dames waren om 13.30u in Sluis in de eerste golf vertrokken. De heren werden een kwartier later op gang geschoten. Bij aankomst had Van Lierde circa 2 minuten achterstand op Sofie Goos.

Nu inschrijven voor de Zeepkistenrace in Duinbergen

Begin volgend maand organiseert de Jeugdraad Knokke-Heist voor de tweede maal een Zeepkistenrace. Het evenement krijgt op zondag 3 oktober om 13 uur zijn beslag in Duinbergen. De bedoeling is dat de deelnemers met een zelfgemaakte vehicel naar beneden scheuren van de hellingen bij de Wandelaar. Het gaat bij de zeepkistenrace niet enkel om snelheid, want de meest originele ploeg valt ook in de prijzen. Deelnemen kan al vanaf 10 jaar, want er wordt gewerkt met verschillende categorieën op basis van leeftijd. Net als vorig jaar zullen ook toeschouwers met een gezonde dosis lef kunnen plaatsnemen in een zeepkist. Er is een speciale zeepkist voorzien voor de aparte toeschouwerscompetitie. Wie wil deelnemen kan zich vanaf nu op http://zeepkistenrace.jkh.be/.

Unief Gent gaat na wie beducht is voor een overstroming uit zee

In het kader van een doctoraatstudie willen onderzoekers van de Universiteit Gent weten hoe inwoners en verblijfstoeristen aan de Belgische kust denken over het risico van een overstroming vanuit zee. Ook burgers uit Knokke-Heist en tweedeverblijvers wil men daarover polsen. Veel mensen staan er namelijk niet bij stil dat de stranden, dijken en duinen waar ze recreëren ook een belangrijke verdedigingsfunctie vervullen, met name tegen de Noordzee. Ook wie slechts enkele dagen of weken aan de kust doorbrengt, wordt uitgenodigd om deel te nemen aan het onderzoek. De enquête kan men invullen op de volgende website: http://cartogis.ugent.be/kustonderzoek. De vragenlijst is - naast het Nederlands - voor de toeristen ook beschikbaar in het Frans, het Duits en het Engels. Deelnemers maken kans op FNAC-bonnen ter waarde van 20 EUR.

Acrosoma verscheept sandwich-structuren voor nieuwe Airbus via Zeebrugge

Acrosoma in Lokeren verscheept dezer dagen grote structuren volledig in composiet naar vestigingen van Airbus. Die structuren dienen voor het transport en om het correct positioneren van de vleugels van de nieuwe Airbus A350 XWB. Om grote composiet stukken te vervoeren, zoals één van de schalen van een Airbusvleugel, is een frame nodig gemaakt uit zeer hoogwaardig staal (INVAR 36) met een uitzettingscoëfficiënt van bijna 0%. Dit staal is niet alleen bijzonder duur, maar maakt het geheel ook zeer zwaar, wat problemen geeft. Het gebruik van composietmaterialen is een oplossing hiervoor, maar tot nu toe ontbrak de nodige technologie om zulke structuren effectief te realiseren. Acrosoma geeft met de door haar ontwikkelde driedimensionale sandwichtechnologie, een lichtgewicht antwoord op die uitdaging. Een prototype vertrok zopas via Zeebrugge, over Bilbao, naar Illescas (Spanje). Het tweede prototype vertrekt volgende maandag 6 september naar de Airbus-vestiging bij Hamburg.

Zondag vrijetijdsmarkt op het Verweeplein in Knokke

De complete Knokke-Heistse vrijetijdssector presenteert zich zondag aan het grote publiek. Geïnteresseerden kunnen van 10 tot 13u niet minder dan 87 infostanden bezoeken op het Verweeplein. Daar staan medewerkers van jeugd-, sport- en culturele verenigingen klaar om hun recreatief aanbod uit te bazuinen en iedereen wegwijs te maken. Ondertussen worden op het grote podium en in de aperitieftent concerten, demonstraties oosterse gevechtssporten en uiteenlopende dansperformances van over de hele wereld opgevoerd. Het Koninklijk Toneelgezelschap Knokke-Heist toont niet alleen videofragmenten uit voorbije producties maar de acteurs lichten ook al een tipje op van hun nieuwe productie ‘Het gezin van Paemel’.


Programma concerten en special acts
10.00 uur - Officiële opening
10.05 uur - Voorstelling Fair Trade Gemeente
10.10 uur - Lijndansen (OKRA Knokke-Heist)
10.30 uur - Oriëntaalse dans (ROER)
10.50 uur - Qigong (ROER)
11.00 uur - Katinka
11.10 uur - Tai Chi
11.30 uur - Flamenco
11.50 uur - Le Orchestra du Vetex
12.20 uur - Argentijnse Tango
12.40 uur - Judocentrum Knokke

Knokke-Heistse scoutsleiders doorklieven de Ardennen voor het goede doel

Onder de noemer “Transecta Ardennica” willen de Knokke-Heistse scoutsleiders Pieter en Lieven Devreese van west naar oost door de Ardennen trekken. Ze doen dat van 11 tot 22 september. De bedoeling is geld in te zamelen voor de Music for Life-actie. De Transecta Ardennica is 365 kilometer lang en loopt van Couvin naar Eupen, bijna uitsluitend door bos of natuurgebied. Het duo uit de badstad wil meteen ook de aandacht vestigen op het feit dat er door het zuiden van ons land een zo goed als aaneengesloten bosgordel loopt.


Voor sponsor- en andere info kan men terecht op de website http://www.transecta-ardennica.tk/

31.8.10

Weer historische foto’s identificeren in De Vierbote Heist

Voor het eerst na het seizoen is er nu vrijdag van 15 tot 17 u weer een bijeenkomst gepland om foto's uit de oude doos te identificeren. Dat gebeurt in De Vierbote in Heist. De ontmoeting begint met een presentatie van de Beeldbank, die sinds enkele dagen op proef kan worden geraadpleegd. Meteen kunnen deelnemers van het project het resultaat zien van de gegevens die zij de voorbij twee jaar hebben neergeschreven. Bedoeling van het foto-identificatieproject is meer uitleg te verschaffen bij de duizenden foto's uit de museumcollectie van Sincfala. De oude foto’s zijn gebundeld in kijkboekjes en worden bekeken en besproken in groepjes van vier of vijf mensen. Het project is voor heel wat mensen meteen ook een aangename manier om herinneringen op te halen. Men kan een overzicht met de inhoud van een honderdtal boekjes hier bekijken en ook in Sincfala. Het project is trouwens een initiatief van het Museum van de Zwinstreek in samenwerking met de Seniorenraad.


Voor het najaar van 2010 zijn er in De Vierbote in Heist bijeenkomsten voorzien op 3 september, 1 oktober, 5 november en 3 december, telkens van 15 tot 17 uur. Ook voor de eerste helft van 2011 zijn al bijeenkomsten gepland op 4 februari, 4 maart, 1 april, 6 mei en 3 juni. Hebt u zelf nog foto's die ergens in een doos liggen op zolder of in de kelder? U kunt ze steeds schenken aan het museum. Meer informatie: Sincfala, Museum van de Zwinstreek - Pannenstraat 140 - 8300 Knokke-Heist - 050 630 872 - sincfala@knokke-heist.be - www.sincfala.be

Met COAST van BBC2 naar het wrak van de Mi AmigoWoensdagavond om 21u (Belgische tijd) zendt BBC2 de laatste aflevering uit in de huidige reeks “Coast”. Daarin neemt de jonge Schotse historicus en archeoloog Neil Oliver de kijker mee naar de kust van de Humber tot in Londen. Hij doet daarbij Hull aan, van waar de ferries van P&O naar Zeebrugge varen. In de monding van de Theems bezoekt hij samen met dj Tom Anderson van Radio Caroline ook het wrak van het zendschip Mi Amigo. Anderson was in maart 1980 de laatste opvarende die van het zinkende schip in de reddingsboot sprong. Ook in het programma: vissersvaartuigen die in de Tweede Wereldoorlog naar zeemijnen visten, Lord Nelson, de geboorte van Radar, en een koning die 1.300 jaar geleden in z’n boot begraven werd.

Lees ook dit: Herkenningsmelodieën van de Zeezenders op Seaport FM.

Reeds 5 miljoen fiets-voetveerpassagiers

Tussen Vlissingen en Breskens werd dinsdag aan boord van het fiets-voetveer over de Scheldemonding de vijf miljoenste passagier verscheept. Een vrouw uit Groede was de gelukkige. Ze kreeg bloemen en een waardecheque van 1.000 euro. De passagiers worden geteld vanaf 2003. Toen stopte de Provinciale Stoombootdienst na de opening van de Westerscheldetunnel en werden de huidige fast-ferry’s in gebruik genomen. Ook heel wat fietsers uit onze regio maken regelmatig gebruik van het fiets-voetveer bij hun tochten naar Walcheren.

Stormravage weggeveegd voor Zwintriathlon en nieuw schooljaar in Knokke-Heist

De voorbije dagen werd in Knokke-Heist met man en macht gewerkt om de voornaamste straten en fietspaden schoon te vegen na de stormravage van het weekend. Dinsdag werd zelfs extra personeel van de groendienst ingezet. Met het opruimen van al het zwerfvuil in de badstad zijn meteen ook de fietspaden weer gebruiksklaar voor de jongeren die aan een nieuw schooljaar beginnen. Het was trouwens het derde jaar op rij dat Vlaams minister Hilde Crevits de gemeenten gevraagd had de fietspaden een extra poetsbeurt te geven. 140 gemeenten in ons land hebben daar gunstig op gereageerd. In Knokke-Heist werd verder aan een gespecialiseerd bedrijf de opdracht gegeven om de wegen die voor de Zwintriathlon gebruikt worden zorgvuldig schoon te maken. Dat gold ook voor de wegen op Nederlands grondgebied.

Werken in de Knokse Oosthoek

In het Jagerspad in de Knokse Oosthoek worden werken uitgevoerd in het rechte stuk dat uitgeeft op de Paulusstraat. Op 6 september begint men aan de nutsleidingen. Er komt nieuwe openbare verlichting. Eandis legt nieuwe leidingen en vanaf 4 oktober worden ook nieuwe riolen aangelegd. Verkeer blijft mogelijk in het deel dat uitgeeft op de Hazegrasstraat. De duur van de werkzaamheden wordt geschat op zo’n 10 weken.

Weer leren composteren in Knokke-Heist

Nu zaterdag, zoals elke 1ste zaterdag van de maand, zijn de compostmeesters in de badstad weer te vinden op de demoruimte bij de Noordhinder in Heist. Van 10.30 tot 11.30 u tonen ze iedereen hoe men moeiteloos kan composteren. Op zaterdag 9 oktober zijn de Knokke-Heistse compostmeesters trouwens ook present met een stand op de groentenmarkt. Tuinbezitters en zelfs flatbewoners worden overhaald om een vat of wormenbak in huis te halen. Sinds het gemeentebestuur de vaten of bakken subsidieert, zijn er al meer dan 1300 exemplaren over de toonbank gegaan. Inwoners die een subsidie wensen aan te vragen voor 1 of 2 compostvaten ter waarde van 50 EUR, kunnen hierover alle informatie verkrijgen op de Milieudienst (050 630 198).

Nieuw werkingsjaar voor Seniorenclub ‘Willen is Kunnen’ in Heist

1 september luidt in de badstad ook het nieuwe werkingsjaar in van de Seniorenclub ‘Willen is Kunnen’. Negen maanden lang organiseert de verenigingen gemiddeld om de 14 dagen ontspanningsnamiddagen waarop allerlei spelen beoefend worden. Ook worden regelmatig geschenken uitgedeeld. Daarnaast zijn allerlei voordrachten gepland en staan begeleide bezoeken op de agenda. Ook voor sociaal dienstbetoon wordt gezorgd.

Nieuwe leden kunnen 6 Euro overschrijven op rekeningnummer 833-5644757-03 op naam van S.W.I.K. – H. Consciencestraat, 46, 8301 Knokke-Heist. ofwel kan men ook betalen op één van de bijeenkomsten in “’t Choufke”, Kursaalstraat, 59 in Heist.

Heraanleg fietsbruggen in Ramskapelle bepleit bij minister

De provincie heeft zopas adviezen en engagementsverklaringen van diverse instanties in verband met de fietsbruggen in Ramskapelle voorgelegd aan de Vlaamse minister van mobiliteit. Sinds de afbraak van het bruggencomplex aan de Palingpot bleek er voor de fietsers een missing link te zijn ontstaan naar het Zeebrugse havengebied. Dokwerkers en recreanten moeten nu onveilige omwegen nemen. De provincie, stad Brugge, de gemeente Knokke-Heist, het havenbestuur, de spoorwegen, en de bevoegde Vlaamse overheidsdiensten hebben maandenlang overleg gepleegd. Het blijkt nu dat een fietsbrug op dezelfde plaats de beste oplossing is. De bestaande bruggen werden afgebroken wegens onveilig.

Duitse MSC-Volleyballers trainden weer in Knokke-Heist

Voor het vierde jaar op rij hebben de volleybalploegen uit het Duitse Moers in Knokke-Heist een trainingsstage gehouden. Onder hen ook hun Volleybal-Elite uit de Duitse Bundesliga. Het is een harde oefen-7-daagse geworden in onze badstad. Die bestond uit dagelijks twee trainingsessies in sporthal De Stormmeeuw en soms ook loopoefeningen op het strand en in de duinen. Veel vrije tijd was er voor de spelers niet. Enkelen slaagden er toch in een partij golf neer te zetten. Voor de rest werd vooral ook aan bonding gedaan met nieuwe jonge talenten, zoals de Nederlander Bas Swinkels.

Knokke-Heist helpt Pakistan

In de badstad is zopas ook de hulpactie 'Knokke-Heist helpt Pakistan' van start gegaan. De unieke afbeelding 'Ik haat nattigheid' van Kabouter Wesley blijkt al meteen een 'collector's item' te zijn. Heel wat vrijwilligers hebben op de laatste avond van het vuurwerkfestival trouwens ook massaal stickers en T-shirts verkocht voor het goede doel. Geïnteresseerden kunnen nog tot 12 september terecht in het paviljoen van de Cartoonale op het strand of in het Cultuurcentrum. De opbrengst is bestemd voor Artsen zonder Grenzen.

30.8.10

Fluxys Zeebrugge wil belang in Duinkerkse LNG-terminal

Fluxys heeft zich kandidaat gesteld voor een belang in een geplande LNG-invoerterminal in het Noord-Franse Duinkerke. De Belgische gasnetbeheerder heeft aan initiatiefnemer EDF laten weten dat het 25 procent in het project wil nemen. De geplande gasterminal in Duinkerke wordt een rechtstreekse concurrent voor de Fluxys-terminal in Zeebrugge. Het bedrijf is evenwel van mening dat de verbinding van beide terminals kan leiden tot meer gebruiksflexibiliteit.

Limburgse fan van de zee wint publiekswedstrijd vuurwerkfestival

Bij afloop van het vuurwerkfestival in Knokke-Heist blijkt dat de jeugdige Robin Willems uit Mopertingen bij Bilzen de winnaar is geworden van de publiekswedstrijd. Het verwenweekend voor 2 personen in Knokke-Heist kreeg hij uit handen van toerismevoorzitter Danny Despiegelaere. Een meevaller ter waarde van duizend euro. Mooi meegenomen, gezien de Limburgse winnaar gebeten is door de zee. Ook zijn zeeklassen vond hij vroeger al om “nooit te vergeten”.

Open Dubbel Caves de France onder dak gespeeld bij TC Duinbergen

Ondanks het tegenvallende weer is men er tijdens de “Open Dubbel Caves de France” bij TC Duinbergen de voorbije dagen in geslaagd om 211 tennisduo’s de wedstrijden op schema te laten spelen. Wij waren getuige van vele merkwaardige matchen. Historisch is de winst binnen de familie Marchal. Twee finales, all in the family! In dubbel gemengd 2 (10 tot 60 punten) wint Ellen Dobbelaere met haar zoon Maxim Marchal met 6/3-7/5 tegen een vader/dochter tandem, Mark en Liesbeth Logghe. (TC Blankenberge). Onmiddellijk na die match staat Maxim met vader Patrick op het gravel. Zij geven partij tegen clubgenoten David Couwijzer en Carl Gies in dubbel heren 2 (10 tot 60 punten). Vader en zoon Marchal winnen na een beklijvende wedstrijd met 6/4-4/6-10/8.

Foto: vlnr voorzitter D.Bailyu, Maxim Marchal, sponsor H.Cooreman en Patrick Marchal

Duitse aandacht voor Knokke-Heist

In de nieuwe editie van het Duitstalige Belgien-Info Magazine is er onder meer ook aandacht voor het "mondaine Knokke". Je leest er HIER meer over.

Hinder door wegeniswerken vlak over de grens

Onze buurgemeente Sluis laat deze week op verschillende plekken nieuw asfalt op wegen aanbrengen. Die zijn daarom tijdelijk afgesloten. Dinsdag is de Boulevard de Wielingen in Cadzand-Bad aan de beurt. De Sint Annastraat in Sluis is donderdag overdag en 's nachts tot 6 uur vrijdagochtend dicht. En de Hoogstraat in Sluis is vrijdag tot en met zaterdagmorgen 6 uur afgesloten. Overal zijn omleidingen. Verder is het grensgehucht Retranchement woensdagnamiddag slechts beperkt bereikbaar in verband met de doorkomst van de Zwintriathlon.

Renovatie historisch pompstation bij stadhuis Knokke

Het oude pompstation aan de achterzijde van het Knokse stadhuis wordt compleet gerenoveerd. Met deze werken wil Aquafin de goede werking van dit pompstation nu en in de toekomst blijven garanderen. De werkzaamheden starten op 20 september en zullen vermoedelijk 8 maanden duren. De werken worden uitgevoerd in de groenzone en ter hoogte van het historische pompstation achter het gemeentehuis. Enkel het voetpad aan de kant van het stadhuis zal plaatselijk worden opengebroken voor aanpassingswerken aan de nutsleidingen. Tijdens de werken blijft de toegang voor het verkeer in de Albertlaan dan ook steeds gegarandeerd. Het verloop van dit project kan men ook volgen via de website www.aquafin.be

Voetbalweekend aan de Oostkust

In 1ste provinciale heeft FC Knokke 0-0 gelijk gespeeld tegen de ploeg van Boezinge. Alhoewel er van een klassement nog maar weinig sprake is komt Knokke daardoor op een gedeelde 7de plaats. In 2de provinciale A verloor VVWestkapelle op verplaatsing van Veldegem met 6-3. In 3de provinciale B won FC Heist op het veld van Snaaskerke met een overtuigend 1-5 cijfer. Heist staat dan ook op een gedeelde eerste plaats in de rangschikking. In 4de provinciale B versloeg Moerkerke op verplaatsing het team van Lichtervelde met 0-2. En Zeebrugge verloor op eigen terrein met 1-3 van Daring Brugge.

Knokke-Heistse Eurosongkandidaat in realityreeksIn de badstad zijn het alvast drukke tijden voor Luís de plaatselijke Junior Eurosongkandidaat. Maandagavond om 17u45 begint Ketnet met een dagelijkse reeks over het reilen en zeilen achter de schermen van Junior Eurosong. Het is eigenlijk een realityreeks over de jongeren die kandidaat zijn om ons land te vertegenwoordigen op het Junior Eurosongfestival in het Wit-Rusische Minsk op 20 november. Radio 2 West-Vlaanderen stelt vanavond ook de kandidaten voor in Avondpost, tussen 17u en 18u. En vanaf nu ligt ook het compilatiealbum (CD & DVD) van Junior Eurosong in de winkels. Op de site van eurosong.be staat ook een interview met de kandidaten. Het gesprek met Luís kan je bekijken via deze link: http://www.eurosong.be/nieuws.php?id=17340

Voor ruimtewezens in onze regio

NASA heeft zopas reeksen oude ruimtevaartfoto's gepubliceerd op Flickr.

De Londense krant The Telegraph noemt 'Knokke' Shangri-la

De krant noemde Knokke maandag: "the Flemish resort with flair and once favoured by Sinatra and Dietrich". Een half paragraafje: "I wouldn't call the food here celestial, because that would imply light and airy. But if you dream of meat and plenty of it, mountains of chips, mussels by the bathtub, eel (I have a fondness for it) as a speciality, and desserts so shameless in colour, size and cholesterol that you're not quite sure it is decent to look at them, Knokke is Shangri-la. " Je leest er veel veel meer over in The Telegraph.

29.8.10

Windvlagen veroorzaken schade in o.a. Knokke-Heist

Zware windvlagen hebben zondagavond voor heel wat schade gezorgd in Knokke-Heist en de scheepvaart vertraagd in Zeebrugge. Vooral op het strand en de zeedijk in Heist heeft de wind lelijk huis gehouden. Ter hoogte van de Parkstraat werden delen van een dozijn strandkabines afgerukt en weggeslingerd. Een aantal wagens die op de zeedijk stonden werden daardoor beschadigd. In de Pannenstraat in Heist waaide een veranda weg en in het Zoute in Knokke is een boom omgewaaid en op een auto terecht gekomen. Er vielen echter nergens gewonden. Op drie plaatsen aan de kust diende zondag vanwege het slechte weer ook een reddingsactie op het getouw gezet te worden nadat een surfer in nood was geraakt. De reddingsdiensten en de Seaking-helikopter moesten daarbij uitrukken naar Knokke-Heist,De Panne en Oostduinkerke. Telkens liep alles gelukkig goed af. Vanwege het hondenweer en bij 8 beaufort is ook het cruiseschip Queen Victoria maandagmorgen met enige vertraging de haven van Zeebrugge binnengelopen. Het schip kwam uit Amsterdam en vaart maandagavond weer door naar Le Havre.

Onverwachte kampioenen in Duinbergen.

Het Belgisch Kampioenschap Beachtennis in Duinbergen heeft zondag onverwachte winnaars opgeleverd. Het duo Brijs-Laenen lag in pole voor winst in Dubbel Heren én een ticket voor het Europees Kampioenschap. Ze werden op de hielen gezeten door het tweetal Moerenhout-Peel. Uiteindelijk waren het echter Stefan Dossche en Jan Vierendeels die de Belgische titel én het EK-ticket in de wacht sleepten. In de Enkel Dames verlengde Evelien Vanderspiegel haar titel. In Dubbel Gemengd versloeg het duo Brys-Maes het koppel Dossche-Vanderspiegel.

Zwaar weer zorgde voor keiharde beachtriatlon in Knokke-Heist

Zondag is de 8ste edtitie van de Surfers Paradise beachtriatlon degeschiedenis ingegaan als de hardste ooit. 160 Deelnemers waagden zich aan golven van anderhalve meter, 6 beaufort westenwind en een strand vol putten. Onder de deelnemers niet alleen individuele atleten, maar ook veel trio's, en opmerkelijk veel families en jongeren. Het gros van de deelnemers wist bij het 500m zwemmen de golven te trotseren. Daarna volgde 6 km mountainbiken op het hard zand en 3 kilometer lopen naar het ‘keun’ en terug. Winnaar bij de heren werd Wim Merlevede in 48 min 42 sec. Bij de dames eindigde Pascale Verelst als eerste in 1u 13.30. Bij de families kwam het gezin Vanden Berghe uit Knokke-Heist als eerste over de lijn. Tenslotte was er ook een eerste plaats voor het team Koen Van kerkhove. De opbrengst van het sportieve evenement gaat naar de ALS-Liga. ALS is een terminale zenuwaandoening die de spieren verlamt. De Liga helpt patiënten aan rolstoelen en spraakapparatuur.