29.5.10

‘Hollandse’ Nieuwe in productie

De voorbije dagen werd de eerste voor maatjes geschikte haring aangevoerd door trawlers in het Noorse Egersund. Momenteel worden daar onder toezicht van Nederlanders de eerste 'Hollandse Nieuwe' van het nieuwe seizoen geproduceerd. De maatjes zijn evenwel niet gelijk aan de superkwaliteit van vorig jaar, maar vallen volgens kenners toch goed mee. Het nieuwe haringseizoen gaat officieel op dinsdag 8 juni van start. Dezelfde avond is er al een maatjesparty in Sluis in aanwezigheid van oud-burgemeester Cees van Liere. In Knokke-Heist is het traditionele maatjesfeest van Xavier op het Verweeplein gepland voor donderdag 10 juni vanaf 18u.

Compostcursus in Knokke-Heist

Op 10, 17 en 24 juni organiseert de Milieudienst een compostcursus in de compostdemoruimte in Noordhinder te Heist. Op 10 juni geeft André Vereecke de theoriesessies, waarin hij de vuistregels van het composteren zal meegeven. Wat is composteerbaar, wat is het niet? Wat gebeurt er tijdens het composteringsproces? Welke organismen zijn actief? Welk systeem is het meest geschikt voor uw tuin? Deze sessie duurt van 19 tot 22 uur.
Op 17 juni is een rondleiding gepland in een gespecialiseerd bezoekerscentrum. Daar zult u uitleg krijgen over de mogelijke toepassingen van compost en verneemt u meer over andere vormen van afvalvoorkoming in uw tuin. De sessie start om 19 uur en zal rond 21 afgelopen zijn.
Op 24 juni gaat u zelf aan de slag van 19 tot 22 uur. Tijdens deze praktijksessie krijgt u de fijne kneepjes van het thuiscomposteren onder de knie. Hoe zit een compostbak in elkaar? Hoe belucht u de inhoud van een compostvat? Hoe kan u zelf de kwaliteit van je compost bepalen?


Info en inschrijvingen: Milieudienst Knokke-Heist, 050 63 01 98, siska.willems@knokke-Heist.be

Veel cruisebedrijvigheid in Zeebrugge

In het weekend en volgende week maken verschillende cruiseschepen hun opwachting in de haven van Zeebrugge. Zaterdag was er weer heel wat bekijks voor de Queen Mary 2 van de rederij Cunard. Zondag is het de beurt aan de Queen Victoria van dezelfde rederij. Het schip, dat 470 miljoen dollar kostte, bevat ruim duizend hutten. Maximaal 2014 passagiers kunnen per reis vervoerd worden, waarvoor bijna 1000 bemanningsleden ingeschakeld worden. Woensdag vaart de Boudicca van Fred Olsen Cruises de haven binnen en donderdag is het de beurt aan de Regatta van Oceana Cruises. Gelijktijdig met de Queen Mary 2 en de Queen Victoria ligt dit weekend trouwens ook het Russische amfibieschip Kaliningrad afgemeerd in Zeebrugge.

28.5.10

Casper wint 3de rit van Knokke-Heist naar Mechelen

Jimmy Casper (Saur-Sojasun) heeft vrijdag de 3e etappe met start in Knokke-Heist en aankomst in Mechelen, van de Ronde van België gewonnen na een massasprint. De Fransman haalde het daarin van de Italiaan Danilo Napolitano en Gert Steegmans. Philippe Gilbert blijft ook na de derde rit leider. In Knokke-Heist, na amper twee kilometer wedstrijd, vormde zich al een kopgroep met vier renners. Dat waren Stijn Vandenbergh, Pieter Vanspeybrouck, Jan Kuyckx en Sven Renders. Zij mochten tot maximaal vijf minuten voor de grote groep uitrijden tot de mannen van An Post-Sean Kelly het tempo opvoerden. Met nog 52 kilometer voor de boeg werden zij gegrepen al spartelde Sven Renders nog even tegen. Van dan af volgde een spervuur van uitvalspogingen. Daarin liet zelfs leider Philippe Gilbert zich niet onbetuigd. Op 30 kilometer van de finish gingen Frédéric Amorison, Christophe Prémont, de Brit Matthew Brammeier en de Fransman Anthony Delaplace hun kans. Omega Pharma-Lotto liet de voorsprong echter nooit verder uitgroeien tot een halve minuut. Nog voor het ingaan van de enige plaatselijke ronde van 12 kilometer werden zij gegrepen. Het bleef onrustig in de grote groep maar niemand slaagde erin de aangekondigde massasprint, die op drie kilometer van de finish ontsierd werd door een valpartij halfweg het peloton, te ontlopen. Gert Steegmans zette de spurt van ver aan maar werd nog geremonteerd door Jimmy Casper. Zaterdag staat een individuele tijdrit in Herzele op het programma. De Ronde van België wordt zondag afgesloten met de zware bergrit Herstal-Herstal.

Ferry uit dienst voor nieuwe versnellingsbak

De P&O ferry “Pride of York”, die van Hull op Zeebrugge vaart wordt op 13 juni uit de vaart genomen. Dat is nodig om één van de twee versnellingsbakken aan boord te vervangen. De cruiseferry in kwestie vaart al 8 jaar op Zeebrugge. Het schip werd in 1987 gebouwd in Glasgow voor het toenmalige North Sea Ferries. Met het vervangen van de versnellingskast gaat het om een geplande reparatie die een week zal in beslag nemen. De “Pride of York” wordt bij het avondvertrek op 21 juni terug ingezet op de verbinding tussen Hull en Zeebrugge. Op de route wordt ook gevaren door de “Pride of Bruges”.

Blokschepenveteraan in Zeebrugge

Donderdag zijn ook via Zeebrugge Britse veteranen van de Tweede Wereldoorlog naar Duinkerke gereisd. Onder hen de 89-jarige Frederick Jenkins, die blij was om uitgerekend in onze kusthaven aan land te stappen. In 1940 voer hij aan boord van een mijnenveger vanuit Dover namelijk tweemaal naar Zeebrugge om er blokschepen af te zinken. In 70 jaar had hij onze kusthaven niet meer teruggezien. Later was Jenkins als 19-jarige soldaat ook betrokken bij het redden van de troepen van het strand in Duinkerke.

Reünie oud-leden Jeugdclub de Beurze in Knokke

Plannen voor het houden van een reünie van de oud-leden van Jeugdclub De Beurze in Knokke hebben nu een duidelijke vorm. De oude ledenlijsten werden uitgepluisd en iedereen die men heeft kunnen achterhalen werd aangeschreven. De reünie krijgt op zaterdag 16 oktober z’n beslag in 'The Alley' langs de Kragendijk in Knokke. Voor die avond werd een programma uitgedokterd waarbij de legendarische optredens, fuiven en activiteiten uit het verleden in herinnering wordt gebracht. Het nostaligsche samenzijn wordt onder meer opgeluisterd door ‘Little Kim and the Alley Apple 3’ en de folkgroep ‘Krokmesjeu’. Naar aanleiding van de reünie werd ook een website gelanceerd: www.debeurzeleeft.be. Daar verneemt men ook wat men kan doen met oude foto’s en andere memorabilia, die met de Beurze te maken hebben.

Interpellatie bij de provincie door Hugo De Plecker over de strandbarkwestie

De interpellatie van provincieraadslid Hugo De Plecker tijdens de zitting van 27 mei in de kwestie van de strandbaruitbatingen kan men HIER nalezen.

27.5.10

Groen licht voor wedstrijd om Zwin-natuurcentrum te ontwerpen

Donderdag heeft de provincieraad haar goedkeuring gegeven aan de internationale wedstrijd voor het ontwerpen van het nieuwe 'Zwin-natuurcentrum'. Voor de ontwerpwedstrijd, die op 1 juni van start gaat, is een budget van 350.000 euro uitgetrokken. De plannen betreffen de realisatie van een bezoekerscentrum en een kijkplatform. De deelnemers moeten hun ontwerp voor 3 augustus indienen. Een negenkoppige internationale jury zal dan beslissen welke vijf projecten worden weerhouden. Eind dit jaar moeten de laureaten hun project hebben verfijnd waarna een definitief ontwerp wordt gekozen. De internationale jury wordt voorgezeten door de Italiaanse architect Bernardo Secchi, die destijds Hoog Kortrijk ontwierp. In de jury zetelen onder meer ook onder meer gewezen Vlaams Bouwmeester Bob Van Reeth en voorzitter Walter Roggeman van Natuurpunt vzw. Enkele West-Vlaamse politici waaronder burgemeester Lippens van Knokke-Heist en gedeputeerden Guido Decorte en Patrick Van Gheluwe zijn jurylid zonder stemrecht.

Zwarte rook boven Hotel Memlinc

Kort na 7u donderdagavond werd in Knokke-Heist de brandweer opgeroepen naar Hotel Memlinc. Omwonenden aan het Albertplein zagen namelijk hoe een zware roetwolk boven het dak opsteeg van het bekende hotel. De spuitgasten waren met hun blusmateriaal zeer snel ter plaatse. Toen bleek echter dat er enkel rook te zien was en geen vuur. Onderzoek wees volgens de brandweer uit dat het rookprobleem veroorzaakt werd door een slecht afgeregelde mazoutketel. Dat zorgde voor een slechte verbranding van de mazout en veroorzaakte derhalve onrustwekkend veel rook. De Memlinc is een van de zeldzame panden in Normandische stijl in de badstad en dateert uit de jaren 20 van de vorige eeuw.

Van Hummel wint in Knokke-Heist

De Nederlandse profrenner Kenny van Hummel (Skil-Shimano) heeft donderdag aan de Wandelaar in Knokke-Heist de tweede rit van de Ronde van België op zijn naam geschreven. Philippe Gilbert, de winnaar van woensdag, blijft leider. Van Hummel was na een rit over 162,7 km vanuit Eeklo de snelste in de massasprint. „Ik heb echt naar deze koers gepiekt”, jubelde Van Hummel na afloop. De sprinter won eerder deze maand al een etappe in de Ronde van Picardië. „Ik trek mijn vormpeil nu door. Ook vrijdag wil ik weer meedoen voor de prijzen”. Daarmee blikte hij vooruit naar de derde etappe die de renners van Knokke-Heist naar Mechelen voert.

Uitslag 2de rit:
1. Kenny VAN HUMMEL (Ned/Skil-Shimano), de 162,7 km in 3u57'53" (gem.: 41,037 km/u); 2. Borut Bozic (Slo) z.t.; 3. Jimmy Casper (Fra); 4. Denis Galimzyanov (Rus); 5. Samuel Dumoulin (Fra); 6. Enrique Mata Cabello (Spa); 7. Timothy Dupont; 8. Stefan van Dijk (Ned); 9. Rafaâ Chtioui (Tun); 10. Sven Nys; 11. Sven Vanthourenhout; 12. Baptiste Planckaert; 13. Thomas Vernaeckt; 14. Edwig Cammaerts; 15. Koen de Kort (Ned); 16. Michael Van Staeyen; 17. Tom Veelers (Ned); 18. David Boucher (Fra); 19. Rony Martias (Fra); 20. Bart Wellens.

Klassement: 1. Philippe GILBERT (Omega Pharma-Lotto) 7u29'55"; 2. Rony Martias (Fra) 10"; 3. Tomas Vaitkus (Lit); 4. David Boucher (Fra) 14"; 5. James Vanlandschoot; 6. Kenny van Hummel (Ned) 23"; 7. Niko Eeckhout 25"; 8. Borut Bozic (Slo) 27"; 9. Jimmy Casper (Fra) 29"; 10. Stefan van Dijk (Ned) 30"; 11. Tom Veelers (Ned) 31"; 12. Radomir Simunek (Tsj) 32"; 13. Denis Galimzyanov (Rus) 33"; 14. Rafaâ Chtioui (Tun); 15. Timothy Dupont; 16. Michael Van Staeyen; 17. Sven Vanthourenhout; 18. Thomas Vernaeckt; 19. Iljo Keisse; 20. Enrique Mata Cabello (Spa); 21. Vidal Celis (Spa); 22. Bart Wellens; 23. Benjamin Verraes; 24. Gert Steegmans; 25. Edwig Cammaerts. ; 26. Koen de Kort (Ned); 27. Kevin Verwaest; 28. Davy Commeyne; 29. Jim Aernouts; 30. Kenny Lisabeth.

Oprichting Aqua Knokke-Heist

In de badstad werd de oprichting goedgekeurd van de coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid ‘Aqua Knokke-Heist’. Het doel van het nieuwe bedrijf is het bouwen en exploiteren van een nieuwe drinkwaterinstallatie. Die zal gerealiseerd worden op het bestaande terrein dat door Aquafin wordt beheerd langs de Heistlaan. Volgens burgemeester Lippens zal de nieuwe installatie geen geluidshinder veroorzaken. In de toekomst wenst het Gemeentelijk Waterbedrijf in Knokke-Heist onder meer ook drinkwater te maken uit het water van het Leopoldkanaal. Daartoe zal de techniek van omgekeerde osmose worden toegepast.

KBWB-voorzitter De Backer gehuldigd in Knokke-Heist

In de aanloop naar de aankomst van de tweede rit in de Ronde van België werd donderdag in de vroege namiddag in het Casino Knokke Laurent De Backer gehuldigd. De voorzitter van de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond geeft na 13 jaar namelijk op 5 juni de fakkel door. Hij heeft met zijn 74 jaar ruim de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. De huldiging in Knokke-Heist gebeurde in aanwezigheid van onder meer Eddy Merckx en de schepen De Vlamynck, De Groote en Lierman. Ondertussen hebben zich 4 mensen kandidaat gesteld voor de opvolging van De Backer. Het zijn Roland Hoylaerts, Eddy Van Vooren, Marc Van der Perre en Tom Van Damme. Laatstgenoemde is de enige die als secretaris-generaal van de BWB ook lid is van het dagelijks bestuur.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over recente geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

Motie met steun voor strandbarhouders in Knokke-Heist

Burgemeester Lippens en alle fracties hebben donderdag ingestemd met een voorstel van gemeenteraadslid Leo Dewaele om een gezamenlijke motie op te stellen in verband met de strandbaraffaire. In de motie zal de gemeente z’n steun betuigen aan de strandbarhouders en ook de provincie oproepen om zo snel mogelijk werk te maken van een herziening van het Provinciaal Ruimtelijk UitvoeringsPlan. Wat wel en niet mag moet duidelijk gesteld worden. Dit is van groot belang voor de rechtszekerheid van de stranduitbaters. Ondertussen werden ook de badkarhouders aangemaand zich te houden aan de vigerende wetgeving. Raadslid Kathleen van der Hooft riep de provincie op de nodige daadkracht aan de dag te leggen, en de zaken niet door te schuiven zoals ze in het verleden met Surfers’ Paradise gedaan hebben.

70 jaar na datum: Britse Operatie Dynamo vloot donderdag gestart met overtocht naar Duinkerke

Donderdagmorgen even over 8 is in Ramsgate een vloot kleine scheepjes uitgevaren om met een tocht naar Duinkerke de 70ste verjaardag te herdenken van Operatie Dynamo. Om 5 over 12 deden Britse Hurricanes een 'fly past' om de scheepjes te begroeten en ook de veteranen die aan boord van een Kanaalferry de overtocht maken. In 1940 waren zo’n 850 vaartuigen betrokken bij het redden van 338.226 Britse, Franse en Belgische soldaten van de stranden tussen De Panne en Duinkerke. Onder deze schepen ook 56 Belgische sleep- en vissersboten. Volgens een Britse telling werden 243 van de evacuatievaartuigen door de Luftwaffe en de Duitse torpedoboten) tot zinken gebracht. Het was een levensgevaarlijke tocht; onder meer voor de Vlaamse vissersvaartuigen H 81 “Madeleine-Kamiel” van reder Anselmus Beernaert, de H 56 “Zeemeermin” van reder Frans Vandierendonck (Bestemutse), de H 41 “Jacomina” van reder Frans Ackx, de Z 50 “Lidy-Suzanne” met Georges Ragaert en de O 225 “Guido Gezelle” van reder Geryl. Aangekomen bij Duinkerke was het een ware hel. Een gelijkaardige ervaring overkwam Theophiel De Groote. Hij werd met zijn vaartuig Heist 42 Pharaïlde door de Franse Marine opgeëist in de Normandische haven St.-Vaast-la-Hougue. De "Pharaïlde" redde 39 Franse soldaten van het strand en vervolgens ook nog 86 Franse soldaten uit het water en drie Britse bemanningsleden. Samen dus 128 mensen. De O.86 "Georges-Eduard", een grote IJslandvaarder, die in een andere groep opereerde, redde niet minder dan 1.500 soldaten. Andere Vlaamse vaartuigen kregen een dag of wat na hun terugkeer uit Duinkerke het bevel om een nieuwe tocht te maken. De Vlaamse vissers wisten echter dat het zinloos was en dat ze hun leven voor niks riskeerden. Ze lieten het weten aan Vice Admiraal Bertram Ramsey, die de hele operatie leidde. “Alles staat in brand, het is hopeloos” zeiden ze. De Heist 16 “Emma Leon” van reder Vlietinck werd uiteindelijk het laatste Vlaamse vissersvaartuig dat met geredde soldaten de hel van Duinkerke heeft kunnen verlaten voor de Duitsers de stad op 5 juni veroverden.

Het hele oorlogsverhaal van de Vlaamse Vissers lees je binnenkort in 'Vlucht naar Penzance'

26.5.10

Nieuwe CD voor Jeugdkoor Rondinella

In Knokke-Heist heeft het Jeugdkoor Rondinella een nieuwe CD uit. Rondinella werd door het provinciebestuur van West-Vlaanderen aangeduid om een cd te maken, als promotie voor het koorleven in onze provincie. Het werd een live-cd, opgenomen in de kerk van Duinbergen, met een gevarieerd programma van klassiek, pop en gospel. Het jeugdkoor, dat deel uitmaakt van deKunstAcademie, is in 1976 opgericht door Jacques Maertens en staat sinds 1998 onder leiding van Rudy Van der Cruyssen. Het behoort tot de top in Vlaanderen. Rondinella is geklasseerd in de Ereafdeling van de Provinciale Wedstrijd voor Koren. In 2006 werd het koor uitgeroepen tot beste Jeugdkoor van West-Vlaanderen. Rondinella gaf verder reeds meer dan 200 concerten in binnen- en buitenland. De Cd is te koop voor 10 EUR in deKunstAcademie: 050 630 850 of www.dekunstacademie.be.

“Maatwerk nodig” bij herziening Strand- en Dijkprups

Volgens Patrick De Klerck, voorzitter van het Kustburgemeestersoverleg is ‘maatwerk’ nodig bij de herziening van de provinciale ruimtelijke uitvoeringsplannen voor “strand- en dijkconstructies”. Bepaalde gemeenten zijn vragende partij om nieuwe accenten te leggen of verouderde zaken aan te passen. “Tijdens het overleg van de Kustburgemeesters kwam deze vraag specifiek van de gemeenten Knokke-Heist, De Panne en Blankenberge”, aldus Patrick De Klerck. “De opmerkingen werden aan de Bestendige Deputatie overgemaakt, gezien het een provinciale bevoegdheid is. Momenteel is er trouwens een gedeeltelijke herziening lopende voor een deel van het strand van Knokke-Heist, ter hoogte van Duinbergen. De leden van het overlegplatform pleiten in ieder geval voor maatwerk: iedere kustgemeente kent zijn eigenheid en schuift andere prioriteiten naar voren. De dijken en stranden aan de Kust zijn geen eenheidsworst: iedere gemeente heeft een eigen karakter en de ruimtelijke vraag is verschillend van gemeente tot gemeente. Onder andere de onduidelijkheid inzake “strandterrassen” (al dan niet verhard) moet uitgeklaard worden. Verder dient er tevens bij de herziening van deze PRUP’s rekening gehouden te worden met de resultaten van het onderzoek dat tegen de zomer door de afdeling Maritieme Dienstverlening en Kust wordt afgerond inzake de aanpassingswerken aan dijklichamen en stranden in functie van de zgn. duizendjarige storm. Tijdens het volgende overleg in juni gaan we de PRUP’s opnieuw ter tafel brengen”, zegt Patrick De Klerck.

Russisch landingsschip te bezoeken in Zeebrugge

Het grote Russische amfibisch landingsschip RFS Kaliningrad ligt vanaf vrijdag in de Zeebrugse Marinebasis. Het ro/ro-schip kan 200 amfibietroepen vervoeren, 13 zware tanks en een helikopter. Tijdens het weekend van zaterdag 29 en zondag 30 mei kan het schip bezocht worden; telkens van 14 tot 17 uur. De Kaliningrad maakt deel uit van de Russische Baltische vloot. De schepen uit die vloot worden binnenkort trouwens uitgerust met hoge precisie wapens. Dit is een reactie op het besluit van Polen om een batterij Amerikaanse Patriot raketten te plaatsen op amper 100 km van de Russische grens.

Meer hierover in The Voice of Russia.

Strandbarzaak uitgesteld

De rechtszaak die woensdag zou dienen en uitsluitsel verschaffen in de zaak van de strandbars in Knokke-Heist werd uitgesteld. De kortgedingrecher in Brugge zal de zaak nu pas op 30 juni in behandeling nemen. Volgens Toerismevoorzitter Daniel Despiegelaere kunnen de strandbars alvast tot die datum genieten van het gedoogbeleid. Vorige vrijdag besliste de voorzitter van de Brugse rechtbank namelijk dat de zegels die de inspectie op een 5-tal stranduitbatingen in Knokke-Heist hadden aangebracht moesten verbroken worden.

Knokke-Heistse stage voor Frank De Bleeckere voor het WK

In de Pavillon Het Zoute heeft scheidsrechter Frank De Bleeckere woensdagmiddag verklaard “helemaal klaar” te zijn voor het WK voetbal. Samen met zijn assistenten Peter Hermans en Walter Vromans is De Bleekcere momenteel op driedaagse stage in Knokke-Heist. Op 2 juni vertrekt het team naar Pretoria. Negen dagen later gaat het WK echt van start met de openingswedstrijd tussen Zuid-Afrika en Mexico. “Onze eerste wedstrijd wordt enorm belangrijk en moet meteen raak zijn. Het is dan dat je je visitekaartje moet afgeven”, aldus de 44-jarige ref. 'Ik beschouw Frank als een rolmodel op fysiek vlak', stelde professor Werner Helsen, die De Bleeckere begeleidt en de fysieke paraatheid van de refs op punt stelt. Op de persconferentie in Knokke-Heist raakte overigens nog bekend dat er een boek over De Bleeckere zal verschijnen. Het boek 'Alles voor het Vak', dat uitgegeven wordt door Borgerhoff & Lamberigts, wordt een biografie van De Bleeckere waarin ook enkele tips voor jonge scheidsrechters staan. Het zal vanaf eind augustus verkrijgbaar zijn.

Hartaanvalkapitein stuurt Schotlandferry op eerste verjaardag

De Italiaanse kapitein Antonio Arbilli, die vorig jaar de maidenafvaart van Norfolkline tussen Zeebrugge en Rosyth moest missen omdat hij met zware hartklachten naar het ziekenhuis was afgevoerd, heeft zopas z’n schade ingehaald. Op de eerste verjaardag van de lijndienst stond de 44-jarige Italiaan gezond en wel achter het roer van de ‘Scottish Viking’ tijdens de feestelijke overvaart. Bij aankomst in de aanloophaven Rosyth werd de kapitein begroet door de Schotse Eerste Minister Alex Salmond. Volgens Chris Newey, directeur-generaal van Norfolkline, hebben de vliegproblemen als gevolg van de vulkaanas de voorbije weken de populariteit van de Schotlandferry flink doen stijgen. Naar aanleiding van het éénjarig bestaan worden trouwens nog een aantal evenementen gepland die nog meer mensen moeten warm maken voor de verbinding tussen Zeebrugge en Schotland.

Lippens betreurt gebrek aan solidariteit over ‘strandterrassen’ aan de kust

Burgemeester Lippens is teleurgesteld over het gebrek aan solidariteit van een paar andere badplaatsen in verband met de kwestie van de strandterrassen aan onze kust. Hij is van plan om er de andere burgemeesters over aan te spreken. Ook de Open Vld Knokke-Heist heeft onlangs trouwens via provincieraadslid Hugo De Plecker actie ondernomen om de intentie van de deputatie en het college over te maken aan de inspectie. Het doel is om het huidige gedoogbeleid te verlengen met 2 jaar en ondertussen het PRUP aan te passen. Dit is gelijklopend met hetgeen Dirk Van Mechelen destijds als Minister van Stedenbouw deed toen hij het PRUP moest bekrachtigen en de tekst ivm de raamverkoop en terrassen aanpaste. Jammer genoeg werd dit teruggefloten door de Raad van State. De Open VLD wil zo snel mogelijk duidelijkheid en een aanpassing van het Prup zodat het strand op een moderne manier kan worden uitgebaat. Ondertussen pleit de N-VA voor redelijke oplossingen. De beschuldigende vinger die hier en daar uitgestoken wordt naar minister Muyters over het optreden van de Inspectie Ruimtelijke Ordening op het strand in Knokke-Heist is volgens de partij onterecht. Het gaat hier namelijk om een provinciale regelgeving. Cathy Coudyser, voorzitter van de lokale N-VA-afdeling en Ingrid Reubens, schepen in Knokke-Heist stellen: “Als partij die haar verantwoordelijkheid niet ontloopt, zullen wij in het gemeentebestuur ijveren voor een aanpassing van het provinciale PRUP. We menen inderdaad dat Knokke-Heist de strandterrassen als extra toeristische troef niet zonder meer mag opgeven”.

Plannen voor nieuwe scholencampus in Knokke

Knokke-Heist heeft plannen voor het realiseren van een nieuwe scholencampus. Dat zou gebeuren in de deelgemeente Knokke. Het gemeentebestuur wenst te investeren “in nieuwe multifunctionele, duurzame en eigentijdse schoolgebouwen in een groene omgeving”. Voor de realisatie wordt een terrein van 2 ha aangemerkt achter de Hippocampus en de Jan Devischstraat. Aan de Vlaamse bouwmeester wil men in dat verband vragen een oproep uit te schrijven. De bouw van de nieuwe scholencampus zou 5,5 miljoen euro kosten, waarvan 70 procent gesubsidieerd wordt.

25.5.10

‘Schedelkraker’ vierde ‘legal thriller’ van Marthe Maeren

In Gent werd zopas het boek ‘Schedelkraker’ van de Knokke-Heistse auteur Marthe Maeren voorgesteld. Het is meteen haar vierde thriller. Marthe Maeren is advocate en schrijft thrillers die zich in de juridische wereld situeren. Haar romans zijn niet autobiografisch, maar bevatten toch gelijkenissen met haar eigen leven. Hoofdpersonage Frieda Degraeve woont immers ook in Knokke-Heist en is eveneens advocate. Ook al is het een hedendaags boek toch zit er hier en daar wat historische achtergrond in. Marthe Maeren: ‘Ik wou al lang iets doen rond foltertuigen en ben eens beginnen googelen. Je vindt er de gekste foltertuigen en stilaan kwam zo de inspiratie voor een nieuw boek. De gebruikte foltermethodes zorgen ervoor dat hoofdfiguur Meester Frieda Degraeve en haar medewerker Seppe Verdonk hun mening over seriemoordenaars noodgedwongen moeten herzien…

Wegeniswerken in Knokke

In Knokke zal de Koningslaan pas vrijdagavond volledig worden opengesteld voor het verkeer. In de loop van de dag wordt de weg namelijk eerst nog geasfalteerd. Van maandag 31 mei tot maandag 7 juni de Koningslaan, de Fincentlaan en de Handboogstraat echter opnieuw afgesloten zijn voor het gewone verkeer. Dat heeft te maken met werken voor het aanbrengen van de zebrapaden. Er zal in die straten enkel plaatselijk verkeer toegelaten zijn. Verder zal op maandag 31 mei en dinsdag 1 juni de Boudewijnlaan tussen Lippenslaan en de Paul Parmentierlaan afgesloten zijn voor alle verkeer wegens asfalteringswerk.

Ondertekening Chinese participatie APM in Zeebrugge

Zoals we anderhalve maand geleden al aankondigden zal Shang­hai In­ter­na­ti­o­nal Port Group dan toch een participatie nemen in de Zee­brug­se con­tai­ner­vestiging van APM Ter­mi­nals. De Chinese deelname hangt al vier jaar in de lucht en zal 25 procent van de aandelen bedragen. Het in­ves­te­rings­be­drag is niet ge­kend. De overeenkomst zal nu vrijdag worden ondertekend in Shanghai. Zee­brug­ge telt mo­men­teel 14 af­vaar­ten per week naar China. Mo­ge­lijk zal door de nieuwe overeenkomst dit aan­tal in de toekomst nog toe­ne­men.

Innovaties bij Surfers’ Paradise

Dinsdagmiddag werd bij Surfers’ Paradise in Knokke-Heist een aantal innovaties voorgesteld. Blikvanger was de demonstratie met de nieuwe Yamaha rescue Jetscooter. Het is ondertussen 13 jaar geleden dat de surfclub de eerste Jetscooter aan onze kust in gebruik nam voor het verrichten van snelle interventies en reddingsoperaties. Tegenwoordig is er trouwens nog steeds geen duidelijke wetgeving voor dit reddingsvaartuig al zullen binnenkort heel wat surfclubs langs de Belgische kust over een Jetscooter beschikken. Het nieuwe reddingsvaartuig is uitgerust met een 'lifesled'. "Dat is een drijvende plank uit kunststof, uitgerust met hendels. Wanneer een surfer in nood is kunnen wij tot naast de persoon varen die zich dan vastgrijpt aan de reddingsogen en zich zo op de 'lifesled' kan optrekken. Wij kunnen zelf de surfplank op het moment van de redding meenemen. Ook bij gekwetste surfers is de 'lifesled' een ideaal toestel om de surfer terug naar het strand te brengen", zegt Frank Vanleenhove. Aan de nieuwe jetski van Surfers' Paradise hangt een prijskaartje van 15.000 euro. Daarnaast heeft de surfclub nu ook “carveboards” in huis. Dat is een revolutionair nieuw soort skateboard die de surfbeweging perfect mogelijk maakt op vaste grond. Primeur voor ons land zijn verder de Elterra Powerboards. Het gaat om elektrisch aangedreven skateboards die zowel op het strand als op harde ondergrond kunnen gebruikt worden.

Stalker van Verwilghen veroordeeld

Een 44-jarige man uit Veurne heeft voor het hof van beroep in Gent een voorwaardelijke celstraf van zes maanden gekregen. Jarenlang viel hij Open VLD-politicus Marc Verwilghen en z’n vrouw uit Knokke-Heist lastig. Hij stalkte het koppel met brieven, ongewenste bezoeken aan hun huis in de badstad en insinuaties in de pers. De discussie betrof vermeende onregelmatigeheden bij een erfenis. De stalker moet nu ook 3.000 euro schadevergoeding betalen aan het echtpaar Verwilghen.

Verkeershinder in Knokke-Heist door Ronde van België

De tweede rit van de Ronde van België op donderdag 27 mei start in Eeklo en komt aan in Knokke-Heist via de Oostkerkestraat, Dorpsstraat, Westkapellestraat, Hendrik Consciencestraat, Polderstraat, Knokkestraat, Krommedijk, Elizabetlaan, Arcadelaan, Acacialaan, Eeuwfeestlaan, Zeerobbenlaan en Zeedijk-Albertstrand en eerste doortocht aan de aankomststreep op De Wandelaar. Via Bergdreef, Jozef Nellenslaan, Duinendreef, Anemonenlaan, Zeedijk-Heist, Parkstraat, Graaf d'Ursellaan, Heldenplein, Kursaalstraat, Marktstraat, Heistlaan en Dudzelestraat komt de karavaan opnieuw in de Dorpsstraat, en rijdt dan weer hetzelfde parcours tot aan de eindmeet aan De Wandelaar. Op het hele parcours waar er normaal verkeer toegelaten is in beide richtingen, wordt van 14.30 tot 16.30 uur alleen verkeer toegelaten in dezelfde richting als de wielerkoers. In sommige straten van het parkoers is tijdens de doortocht helemaal geen verkeer toegestaan. Stilstaan en parkeren is donderdag langs het hele parcours verboden van 7 tot 17 uur. In de buurt van de eindstreep geldt dat verbod al van woensdag 26 mei 7 uur, tot donderdag 18 uur.


Op vrijdag 28 mei start vanaf 11 uur de derde rit vanaf het Maes en Boereboomplein, via Marktstraat, Heistlaan en Dudzelestraat. Tot 12 uur is tegenliggend verkeer daar verboden, alsook alle verkeer tijdens de doortocht. Op en rond het Maes en Boereboomplein is stilstaan en parkeren verboden op 27 en 28 mei; op 28 mei van 7 tot 12 uur eveneens in de Marktstraat.

Twee camera's voor nummerplaatherkenning in Knokke

De gemeenteraad in de badstad beslist woensdagavond over het toekennen van een extra toelage aan de Politiezone Damme/Knokke-Heist. Het gaat om een investeringssubsidie voor de aankoop van twee camera’s voor nummerplaatherkenning. De bedoeling is om de camera’s in kwestie te plaatsen op een camerapaal van de parkrotonde bij de voet van de Lippenslaan en op het Abraham Hansplein. Het zijn allebei strategische plaatsen waar bijvoorbeeld vluchtauto’s kunnen passeren. De uitgave wordt geraamd op een kleine 73.000 euro.

Russisch landingsschip bezoekt binnenkort Zeebrugge

Het Russisch Agentschap voor Internationale Informatie 'RIA Novosti' heeft dinsdag in Moskou aangekondigd, dat het grote amfibisch landingsschip RFS Kaliningrad binnenkort Zeebrugge zal aandoen. Het schip, “de trots van de Russische Baltische vloot”, is maandag afgevaren voor manoeuvres in de Baltische en Noordzee. Een woordvoerder van de Baltische Vloot verklaarde, dat “in Zeebrugge een reeks evenementen gepland zijn die het wederzijdse begrip en de samenwerking tussen de Russische en Belgische marine moet versterken”. De ‘Kaliningrad’ kwam in dienst in 1984. Naast cargo kan het landingsschip ook 13 zware tanks vervoeren en 200 mariniers.

Geen stroom in deel Westkapelle

In een deel van Westkapelle ging de televisie-avond maandag de mist in. Dat had te maken met een plotse electriciteitspanne. Rond 21u ging het beeld op zwart. Het duurde tot 23u voor het electriciteitsprobleem hersteld was.

24.5.10

Topweekend voor Knokke-Heist

Van Knokke-Heist tot De Panne heeft de toeristische sector z’n eerste topweekend van het jaar beleefd. Door de zomerse temperaturen op zondag en maandag werd de tegenvallende mistzaterdag grotendeels goedgemaakt. Het verlengde weekend zorgde voor een goede bezetting van hotels, restaurants, tearooms en strandstoelen. Volgens regiomanager Geert Hoorens van Westtoer was het opvallend dat ‘de drie- en viersterrenhotels sneller volzet waren dan de lagere klassen'. Hij leidt daaruit af dat de consument wil betalen voor kwaliteit aan de kust. De één- en tweesterrenhotels haalden ook nog een mooie bezetting van 70 tot 80 procent.' In Knokke-Heist was ondermeer het Scapa Beach Polo tornooi een van de grote publiekstrekkers. De drukte op strand en dijk zorgde er ook voor dat zondag en maandag een paar handvollen kinderen verloren liepen in de badstad.

Jonge kunstenaars in De Vonk

In Knokke organiseert de Gemeentelijke Basisschool De Vonk donderdag een “Dag van de Kunstenaar”. Daarmee besteedt de school duidelijk aandacht voor de totale persoonlijkheidsontwikkeling van elk kind. De jeugdige scholieren kunnen kiezen uit verschillende creatieve ateliers. In kleine klasoverschrijdende groepjes kunnen ze hun kunstzinnigheid bot vieren. Komende vrijdag 28 mei worden de kunstwerken tentoongesteld in de turnzaal van de school. Om 16.15u knipt schepen Ingrid Reubens daar het lint door. Daarna volgt een voorstelling van de workshops ‘Dance for your life’ en ‘Leren acteren’.

Duo-tentoonstelling in galerij Aphonse D’Heye in het Zoute

Heel de maand juni loopt in Galerij Alphonse D’Heye in Knokke Zoute een tentoonstelling rond de kunstschilders Alfons Waterschoot en René Van Eyndhoven. Deze twee schildervrienden werkten en exposeerden vele jaren samen. Als hulde aan zijn in 2008 overleden vriend organiseert Rene Van Eyndhoven deze boeiende duo-tentoonstelling. Alfons Waterschoot (1931-2008) verwierf vooral bekendheid met zijn karakteristieke portretten van Kempische dorpsfiguren, jachttaferelen, landschappen en klassieke stillevens. René Van Eyndhoven, woont in Turnhout, en is bekend voor zijn verfijnde bloementaferelen en warme, weidse landschappen met mooi uitgewerkte wolken..


Galerij Aphonse D’Heye, 1 tot 30 juni, Zeedijk 652, Knokke Zoute, dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur.

23.5.10

Westkapels Trio-Duo Prima bezig

Zondag heeft de 16-jarige Westkapelse wielertweeling Bjarne en Niels Trio zich van z’n beste kant laten zijn. Dit bleek op de ‘Grote prijs Dimitri De Fauw’. Dat is de juniorenkoers over 96 km (24 ronden van 4km) die in Gentbrugge verreden werd ter nagedachtenis van de jonge renner die vorig jaar uit het leven stapte. Bjarne en Niels Trio stonden aan de start in de kleuren van de ploeg Immo Dejaegher – Lotto CT Menen. Halfweg de wedstrijd raakten Bjarne en Niels weg met een groep van acht renners. Niels was de eerste om uit de kopgroep te demarreren, maar werd terug gegrepen. Dit was het signaal voor Bjarne om op zijn beurt aan te vallen. Niels stopte voorbeeldig af om de vlucht van zijn broer te beschermen. Dat lukte perfect en Bjarne bleef 16km lang alleen op kop. Op 2 km van de meet kreeg Bjarne het gezelschap van Simon Van Paemel. Beiden spurtten voor de overwinning. Op een haar moest Bjarne daarbij de duimen leggen voor zijn medevluchter. In de achtergrond raakte Niels met twee weg uit de achtervolgende groep en werd uiteindelijk vierde.

De uitslag.

Knokke-Heist bereidt zich voor op Luxemburgse Veertiendaagse

Knokke-Heist bereidt zich momenteel reeds voor op de traditionele 'Luxemburgse Veertiendaagse' die van 12 tot 27 juni gehouden wordt in de badstad. Dat gebeurt in samenwerking met Vinsmoselle. De Luxemburgse bezoekers vertegenwoordigen namelijk een belangrijk segment in de toeristische markt. Naar aanleiding van de Luxemburgse nationale feestdag op 23 juni wordt aan de handelaars in Knokke-Heist gevraagd om twee weken lang in hun etalages aandachtspunten te voorzien die te maken hebben met het Groothertogdom. Het Gemeentebestuur zorgt er alvast voor dat de Luxemburgse vlaggen zullen wapperen. Sinds jaren ondersteunt Vinsmoselle dit evenement. Dit jaar wordt het nieuwste trendy product Vinsmoselle 66 gepromoot.