31.3.12

Vlaamse vissersvrouwen op Duitse TV

De Duitse TV-zender NDR heeft zopas in Heist en Oostende een reportage gemaakt over “Vissersvrouwen”. Dat gebeurde naar aanleiding van het boek waarin Katrien Vervaele 26 vissersvrouwen interviewde over hun leven "als vrouw van een visser". Onder hen ook vissersvrouwen uit Heist en Westkapelle. Het boek resulteerde trouwens ook in een tentoonstelling in het Sincfala Museum. Een koude dag lang trok de auteur met een ploeg van de Duitse TV langs onze kust voor het maken van een hartverwarmende reportage. Die kun je HIER bekijken.

De NDR kun je bij ons via de Astra 1 satelliet ontvangen op: 12.110 H, 27.500 3/4

20 jaar “Paastornooi voor pré-miniemen”

KFC-Heist Jeugd organiseert op paasmaandag 9 april andermaal een “Paastornooi voor pré-miniemen U10 – U11” . Het begon allemaal 20 jaar geleden toen werd besloten om ook een treffen op stapel te zetten voor de jongste spelers van de voetbalvereniging. Toenmalig trainer Camiel Traen en jeugdvoorzitter Hubert Daese namen het initiatief. Met 4 deelnemende ploegjes werd van start gegaan op paasmaandag 1993. Gezien het succes werd besloten om dit verder te zetten en algauw werd het uitgebreid naar 6, 8, 12, en op heden 16 deelnemende ploegen. Ondertussen is het tornooi en de wisselbeker vernoemd naar de inmiddels overleden bezieler Camiel Traen. Zijn echtgenote Anne-Marie De Groote blijft het tornooi als meter tot op heden steunen. De 16 ploegen die dit jaar zullen aantreden zijn : KFC Lendelede, KSV Bredene, K. Groenenhoek A en B, Ex.Zedelgem, FC Oppuurs, SK Steenbrugge, R. Mouscron-Peruwelz, FC Moerbeke, VV Westkapelle, Z. Zeebrugge, SC Blankenberge, en KFC-Heist A en B. Daarnaast ook SV Aartselaar A en B die de laatste 2 jaar het tornooi wonnen en bij winst dit jaar de wisselbeker mogen behouden. In totaal nemen zo’n 180 jonge voetballers deel. Iedereen wordt op 9 april vanaf 10u uitgenodigd om jonge spelers aan te moedigen op terrein in Heist. Vanaf 11u. kan er genoten worden van gebakken vis met brood, frietjes, braadworsten en hot-dogs. Om 17u. is de Prijsuitreiking. Alle deelnemende ploegen ontvangen een beker. De jonge voetballertjes krijgen een herinneringsmedaille en een aandenken van Knokke-Heist. De sponsors van deze mooie prijzen zijn schepen van sport Daniel. De Vlamynck, gemeenteraadslid Philippe Vlietinck, FC Heist-voorzitter schepen Piet De Groote en de dienst Toerisme Knokke-Heist.

Voorlopig nog geen paasdrukte

In Knokke-Heist en elders aan de kust is momenteel nog geen sprake van “paasdrukte”. De paasvakantie mag dan wel begonnen zijn, maar de toeristen zijn nog niet massaal naar de kust afgezakt. Of dat de komende dagen gebeurt zal voor een groot deel afhangen van het weer. “Vanaf het paasweekend en de dagen daarna wordt het wel zeer druk”. Dat zeg de Knokke-Heistse toerismevoorzitter Daniël Despiegelaere. Hoteliers in de badstad hebben het dan over een bezetting van 80 procent of meer. Belangrijk gegeven is ook het feit dat pasen dit jaar laat valt. Daardoor is er voor de kust minder concurrentie vanwege de skigebieden.

30.3.12

Knokke-Heistse topchocolatier op Culinaria²

Eind mei wordt het ultieme festival voor de fijnproever Culinaria²(=culinaria square) gehouden op de site van Tour & Taxis te Brussel. Culinaria² wordt sinds zijn ontstaan terecht het belangrijkste Europese gastronomische foodevent voor het grote publiek genoemd. Het zal op dat moment het restaurant zijn met het meeste aantal Michelinsterren ter wereld. Zopas werden de namen en het concept voor dit jaar bekend gemaakt. Naast de 10 Belgische sterrenchefs staat ook topchocolatier David Maenhout van Chocolatier M uit de Sylvain Dupuisstraat 38 in Knokke op de lijst. Hij werd uitgenodigd om voor de finale afsluiter te zorgen. David is één van de meest beloftevolle chocolatiers van het land en werd recent samen met sterrenchef Benoit De Witte uitgeroepen tot Ambassadeur voor de Belgische chocolade. Dat gebeurde op initiatief van Barry-Callebaut, ‘s wereld grootste chocoladeproducent. Chocolatier M maakt furore met naast hun seizoensgebonden assortiment eigenzinnige creaties zoals de recente umami praline ook pralines op maat voor vele Belgische topchefs en hotels. Recent kwamen er ook verdeelpunten in Japan en Zaventem. Amsterdam is momenteel in volle voorbereiding. Voor deze unieke gelegeheid heeft Chocolatier M de ‘Urban Golf Collection’ ontworpen. Een reeks trendy en flashy golfballen die de zintuigen van lekkerbekken zullen prikkelen. Deze collectie zal deze zomer ook te verkrijgen zijn bij Chocolatier M en zal ongetwijfeld de nieuwe hype van de zomer worden in de prachtige badstad. Op het festival zullen maar liefst 9000 mensen over 4 dagen van deze ultieme topchocolade kunnen proeven.


Foto: Culinaria

Zeebrugge geschikt voor schepen met 15,3m diepgang

De voorbije dagen werd bewezen dat de haven van Zeebrugge geschikt is voor schepen met een diepgang van liefst 15,3m. Dat gebeurde door het containerschip m/s CSCL Venus van China Shipping Container Lines, dat de haven afgeladen vol verliet met een diepgang van 15,3 meter. De m/s CSCL Venus is een nieuwbouwschip -dat inmiddels Zeebrugge al 5 maal aangelopen heeft- met een laadcapaciteit van ruim 14.000 containers (20’-containers). Het schip is eigendom van de rederij China Shipping Container Lines en wordt ingezet voor de AEX7-dienst tussen Europa en het Verre Oosten. Deze Azië-dienst wordt behandeld bij Container Handling Zeebrugge (CHZ). De volledige Azië-dienst wordt verzorgd door ‘ultra large container ships’ van meer dan 14.000 teu. Deze schepen meten 365,50 meter in de lengte, 51,20 meter in de breedte en kunnen tot maximaal 15,5 meter diep liggen. Als diepwaterhaven aan de kust is Zeebrugge uitgerust om containerschepen van deze grootorde onbeperkt te ontvangen en te behandelen.

N-VA Knokke-Heist wil efficiënte mobiliteit

Aan de stations in de badstad heeft de N-VA Knokke-Heist vrijdag met een paasactie gepleit voor efficiënte mobiliteit. Daarbij werden aan de reizigers paaseieren uitgedeeld. ‘Onze inwoners hebben recht op comfortabele bussen, trams en treinen die frequent en stipt rijden op plaatsen in onze badstad waar er een betekenisvolle vraag naar is’ zegt Luc Dieltiens. De gebruiker van openbaar vervoer wil een proper en een veilig station. Daarvoor is constructief overleg met de NMBS, Infrabel en De Lijn hard nodig. Volgens N-VA moeten ruimtelijke ordening en mobiliteit ook hand in hand gaan. ‘Het kan niet dat je eerst een Sociaal Huis bouwt en dan pas met De Lijn gaat onderhandelen om een bushalte te voorzien’ zegt Olivier Bodyn. N-VA hoopt dat de Lijn nu al betrokken wordt bij de plannen voor het nieuwe ziekenhuis en de inplanting van het zwembad en de ontwikkeling van Duinenwater.

Tweede detectivespel van de Gezinsbond

Op zondag 29 april vindt het tweede detectivespel van de Gezinsbond Knokke-Heist plaats. Net zoals vorig jaar valt er opnieuw een spannende intrige te ontcijferen. Verzamel zoveel mogelijk feiten, ondervraag de getuigen en verdachten, zoek het moordwapen, onderzoek het bewijsmateriaal, ontdek het motief en ontmasker de dader! Zo maak je tevens kans op één van de talrijke waardevolle prijzen.” Deelnemers kunnen vanaf 13u30 tot 15u00 terecht in zaal Ravelingen in Heist. Daar start het onderzoek. Men bezoekt de plaats van de misdaad en traceert de laatste avond van het slachtoffer. Men spreekt met getuigen en probeert zodoende te ontdekken welke intrige iemand het leven kostte. Het traject loopt langs 5 locaties over 4 km. Per locatie krijgt men meer inzicht en tips. Heeft men de dader ontmaskerd, dan kan men tegen 17u terug naar Raveling. Daar zullen ondermeer de winnaars bekend gemaakt worden. Dat verloopt in aanwezigheid van de detectiveschrijvers Piet Baete, Jos Pierreux en Marthe Maeren.


Uitgebreid prijzenpakket met als hoofdprijzen een iPad, geschonken door PCS Knokke en een stofzuiger, geschonken door DEMA. Veel randanimatie voor jong en oud! InschrijvenVooraf inschrijven via www.gezinsbondknokkeheist.be is noodzakelijk en dit tot uiterlijk 26/04/2012 !
Volwassenen: leden 10 euro, niet-leden 12 euroKinderen van 3 tot 12 jaar: leden 7 euro, niet-leden 8 euroKinderen tot 3 jaar gratis

Talentenzoektocht Het Anker Heist

Op zondag 22 april verwacht de directie ouders met kinderen in de Gemeentelijke Basisschool Het Anker om deel te nemen aan een talentenzoektocht voor jong en oud. De start wordt gegeven om 14 uur en je kan er terecht tot 17 uur. Ben je een bolleboos die vooral reken- of taalknap is ? Ben je meer een creatieveling die muziek- of beeldknap is ? Of een natuurknappe dierenvriend of groene jongen? Misschien ben je een beweegknappe duivel-doet-al ? Ben je benieuwd om te weten of je samenknap of zelfknap bent? Kom het ontdekken op deze boeiende namiddag vol workshops en speelse en ontspannende activiteiten. De inkom bedraagt 1 euro, iedereen is welkom; de ouderraad zorgt voor een hartig hapje en een drankje. De opbrengst gaat naar de werking van de ouderraad van de school.

Meer politietoezicht

De politie van Knokke-Heist gaat de komende weken een extra oogje in het zeil houden. Dat is een gevolg van het toenemend aantal gevallen waarbij vrouwen van hun juwelen beroofd worden. Volgens commissaris Bonheure zullen zowel geüniformeerde politiemensen worden ingezet als agenten in burger. Motards zullen ook patrouilleren langs de paden in bepaalde residentiële wijken. Verder zal het cameratoezicht worden opgedreven. De commissaris zegt ook dat het tijdens de paasdrukte voor criminelen vermoedelijk een stuk moeilijker zal zijn om snel uit de badstad weg te komen.

Certificaat en gevelbord voor gastgevers in de Zwinstreek

Zo’n 25 recreatieondernemers uit de Zwinstreek hebben met goed gevolg een vijfdaagse cursus gevolgd. Tijdens deze cursus hebben ze van alles geleerd over de streek en kunnen dit doorvertellen aan hun gasten. De gastvrouwen en gastheren uit onze regio kregen zopas hun certificaat en gevelbordje. Voor Knokke-Heist gaat het om Gerard De Vlamynck van ’t Hof ter Kalvekete in Westkapelle, Danny Jones en Ingrid Martens van het For Freedom Museum Ramskapelle en Kris Struyf van het Zwin Natuurcentrum. Daarnaast ook Lieve van de Sompele en Bernard Dujardin van Vakantiewoning De Rietkant te Ramskapelle, Linda Foré van restaurant De Raan in Heist, en Carine Bolle en Christian Vincke van B&B Dreamcottage in Knokke. Meer informatie over deze lichting gastheren- en vrouwen van de Zwinstreek met hun arrangementen lees je HIER.

Een en ander resulteerde ook in een aantal originele arrangementen:

· De Zwinstreek Cultinair van Jeannot Lohman van Camping Zonneweelde in Nieuwvliet
· Fietsroute Groede in 1000 jaar van Nathalie en Christianne de Maertelaere van Mini Camping Boerenhof uit Groede en Astrid Van Damme van mini camping Het Platte Putje in Groede.
· Bus-sie rond het Zwin van Kris Struyf van het Zwin Natuurcentrum in Knokke-Heist
· Wat te doen bij verschillende weertypes? van Bernard en Lieve Dujardin van De Rietkant in Ramskapelle (Knokke-Heist) en van Benedict Stael van De Knotwilg in Oostkerke (Damme).

Paashaas nu al in de badstad

In Knokke-Heist verstopt de paashaas blijkbaar nu al her en der chokolade-eieren. Dat was onder meer het geval in de duinen van het IJzerpark. En dat is de kinderen van de nabijgelegen school in de Jef Mennekenslaan blijkbaar niet ontgaan. Vrijdag, net voor het begin van de paasvakantie, zijn de jeugdige scholieren dan ook naarstig op zoek gegaan naar het verstopte chokoladelekkers. De paashaas bleef trouwens zelf ook om te zien of de kinderen ze allemaal hadden terugvonden.

Gay ooievaars?

In het Zwin arriveren momenteel de trekvogels uit het zuiden weer. Onder hen ook de vertrouwde ooievaars. Ze beperken zich echter al geruime tijd niet meer tot het natuurreservaat. Ook langs de Damse vaart betrekt een ooievaarskoppel reeds een nest. Dat is eveneens het geval bij de Walpoort in Sluis. Het vermoeden is daar echter dat twee mannetjes het nest hebben in beslag genomen… Voor het eerst heeft ook een ooievaarskoppel uit het Zwin een nest gebouwd vlak op de grens in Sint Anna ter Muiden. Het koppel heeft daartoe een recent geknotte populier uitgekozen.

Voormalig hoofdgeneesheer overleden

In de badstad is dokter Louis Schreurs overleden. Hij was gewezen hoofdgeneesheer van het AZ Ter Linden in Knokke en ook voorzitter van de Medische Raad en het Rode Kruis. Schreurs is 87 geworden en overleed donderdagmorgen in Lindenhove na een korte ziekte. De uitvaart is op vrijdag 6 april in de Margaretakerk in Knokke.

Gedenktegel voor zeezenderpionier

Georges de Caluwé, die in 1962 Radio Uilenspiegel voor onze kust ankerde, wordt bijna 50 jaar na z’n dood toch nog gehuldigd. De Caluwé was voor de oorlog ook de grondlegger van Radio Kerkske in het Antwerpse. Drie dagen na de dood van De Caluwé in het Antwerpse Stuivenbergziekenhuis volgden honderden mensen op de zeedijk in Heist en Knokke ook de doodstrijd van het zendschip. De Uilenspiegel was losgerukt tijdens een zware storm en strandde op 16 december op kust van Retranchement, net voorbij de Zwingeul. Wijkvereniging 'Klein Antwerpen' brengt op 13 mei hulde aan de radiopionier met het aanbrengen van een gedenktegel op de hoek van de Lange Leemstraat en de Vincentiusstraat.

Lentewandeling in het Zwin Natuurcentrum

Op zaterdag 31 maart vindt in Het Zwin Natuurcentrum een 2 uur durende lentewandeling plaats. Een gids neemt de wandelaars mee door het natuurpark en besteedt extra aandacht aan de eerste tekenen van de lente. Het is de periode waarin veel vogelsoorten zich beginnen te nestelen. De broedtijd staat voor de deur, tijd om aan een partner te zoeken. Naast observeren van het typisch gedrag besteedt de gids ook aandacht aan de communicatie bij vogels, ondermeer aan hun zang. Het is ook de periode waarin stilaan de wintergasten het Zwin Natuurcentrum verlaten. De voorjaarstrek naar het noorden komt op gang en de eerste zomergasten zijn er reeds. Van waar komen ze en naar waar vliegen ze? Ook de plantjes krijgen extra aandacht. Het winters grijs verdwijnt en fris groen verschijnt met de eerste voorjaarsbloeiers met daartussen heel wat kriebelbeestjes die de gids van dichtbij bekijkt.

Plaats: Zwin Natuurcentrum, zaterdag 31 maart , om 15 uur
Prijs: 6-11 jaar: 4,20 euro; vanaf 12 jaar: 7,20 euro; 60+: 6,40 euro
Vooraf inschrijven is niet nodig, inschrijven en betalen gebeuren ter plaatse.Laarzen en een verrekijker zijn een welgekomen must. Verrekijkers kunnen ook via de Zwinshop ontleend worden (2,5 euro).

Earth Hour toch ook in Knokke-Heist

Alhoewel er door de betrokken diensten geen ruchtbaarheid aan gegeven werd, neemt zaterdagavond ook Knokke-Heist deel aan “Earth Hour”. Om 20.30u zaterdag wordt de monumentenverlichting in de badstad uitgezet. Ook de burgers worden opgeroepen om hun lichten te dempen. Met Earth Hour wil het WWF de wereld aanzetten tot actie in de strijd tegen de klimaatverandering. Dit keer staat het evenement in het teken van hernieuwbare energie. De wereld bevindt zich op een cruciaal kruispunt. IJskappen smelten door klimaatverandering, bossen maken in adembenemend tempo plaats voor landbouw en de rijkdom van dieren en planten keldert elk jaar verder. We leven op de pof van de natuur. Als we zo doorgaan hebben we in 2050 drie aardbollen nodig. Maar het kan ook anders, zegt het WWF. We kunnen elke dag duurzame keuzes maken en zo een gezonde aarde doorgeven aan de generaties na ons. Ondertussen heeft ook het Heulebrugcomité de bewoners van de Heistse deelkern opgeroepen om zaterdagavond 60 minuten lang het licht uit te doen. Vorig jaar doofden honderden miljoenen mensen in zo’n 135 landen gedurende een uur het licht.

Weer overval door “in het zwart geklede mannen”

Nadat woensdag drie in het zwart geklede mannen in Knokke-Heist een vrouw hardhandig van haar juwelen hebben beroofd was er woensdagnacht nog een overval in Oostkerke-Damme. Ook daar sloegen drie in het zwart geklede mannen toe. Een horeca-uitbater werd er bij de oprit naar zijn woning opgewacht door het trio. Toen hij uit de wagen stapte, kreeg de man een aantal klappen toegediend. Met bruut geweld namen ze zijn gsm-toestel en zijn portefeuille af. Uiteindelijk zijn de daders niet binnengedrongen in de woning van de man en lieten ze ook de wagen van het slachtoffer staan. Later probeerden onbekende tot 5 maal toe tevergeefs geld van de rekening van de man af te halen. Dat lukte niet omdat het slachtoffer een foute bankcode had opgegeven.

29.3.12

Triatlonvereniging ’t Zwin organiseert Lactaattest

Op zaterdag 7 april organiseert Triatlonvereniging ’t Zwin, in het kader van verantwoord sporten, een lactaattest. Dat gebeurt in samenwerking met Mensana. Een lactaattest is een meer doorgedreven fitheidstest om de trainingsparameters te bepalen. Deze test is bedoeld voor recreatieve en competitieve sporters en stelt Mensana in staat een meer gefundeerd trainingsschema uit te werken, dat aan bepaalde doelstelling gekoppeld is. Via de test worden de lactaatwaarden bepaald, alsook de hartslagzones en de trainingszones. Na de test krijgt iedereen zijn testrapport en een individueel trainingsschema voor 12 weken thuis gestuurd, met vermelding van de hartslagzones waarin getraind moet worden. De testen vinden plaats tussen 9 en 16.30 uur op de parking van sportcomplex Molenhoek in Westkapelle. Het tijdstip waarop u aanwezig moet zijn, zal u per e-mail meegedeeld worden begin april.


Inschrijven kan via het inschrijfformulier op de site van de vereniging, en kost 25 EUR (in het centrum van Mensana betaalt u hiervoor 75 EUR). Bij inschrijving moet u ook opgeven of u voor de loop- of fietstest gaat. Als u de fietstest wilt afleggen, moet u wel uw eigen fiets meebrengen.

Zeehonden goed voorzien weer naar zee?

Bij de Baai van Heist worden door het Sealife Centrum regelmatig aangesterkte zeehonden vrijgelaten. Indien alles volgens plan verloopt dan zal de Zeehondencrèche uit het Nederlandse Pieterburen dat zondag vlak over de grens ook doen. De crèche werd opgericht door Lenie ’t Hart in 1971. De bedoeling is vier zeehonden weer naar zee te brengen bij de strekdam in Nieuwvliet-Bad, net voorbij Cadzand dus. Het gebeuren gaat zondag om 11.30u van start. Het publiek kan het gratis meebeleven. De zeehonden verkeren in goede conditie en zijn zwaarder dan de 35 kg die de dieren minimaal moeten hebben. Nieuw is dat de zeehonden een soort "vispakket" meekrijgen. Hierdoor kunnen zij goed de eerste weken op zee na vrijlating overbruggen. Er wordt tevens een korte cursus Eerste Hulp bij Zeehonden gegeven .

Natuurworkshops tijdens de paasvakantie in het Zwin

Tijdens de paasvakantie worden in het Zwin Natuurcentrum 2 natuurworkshops voor kinderen georganiseerd. Op 4 april kunnen 6 tot 8 jarigen deelnemen aan de workshop ‘Kijken naar vogels’. Op 11 april is er de workshop ‘Insectenhotel’ voor kinderen van 9 tot 12 jaar. De sessies kosten respectievelijk 6 en 8 euro. Tijdens de natuurworkshops ‘Kijken naar vogels’ brengen de kinderen een bezoek aan de vogels in het vogelpark en leren ze onder begeleiding van een gids kijken naar vogels. Aan de hand van allerlei verhalen vernemen zij ook iets over de levenswijze van de vogels, hun bouw en kleurenpracht. Tijdens de workshop ‘Insectenhotel’ leren de kinderen over insecten en maken ze een insectenhotelletje dat ze op het einde van de sessie kunnen meenemen naar huis. Tijdens de paasvakantie, zomervakantie en herfstvakantie worden iedere woensdagnamiddag tussen 14 en 16 uur natuurworkshops georganiseerd in het Zwin. De workshops worden afwisselend georganiseerd voor kinderen uit de leeftijdscategorie 6 tot 8 en 9 tot 12 jaar.


In de prijs is de gids en toegang tot het Zwin inbegrepen. Inschrijven is noodzakelijk en kan tot de dinsdag voor de natuurworkshop. Inschrijven kan via info@zwin.be of 050 60 70 86.

Knokke-Heist 1 ton lichter?

De preventiecampagne ‘Iedereen Fit voor Londen’ draait stilaan op volle toeren. ‘1 ton lichter in 100 dagen’ is de centrale actie van deze preventiecampagne, die georganiseerd wordt door de VZW Health Charter en als doel heeft de fysieke gezondheid van Belgen te verbeteren. In West-Vlaanderen rekruteren Knokke-Heist en Kortrijk reeds volop inwoners die hun gemeente 1 ton lichter willen maken. Zopas werd de zoektocht officieel gelanceerd met een fotoshoot van fotograaf Henk Van Cauwenbergh waarbij het uithangbord van de campagne, hinkstapspringster Svetlana Bolshakova, centraal stond. Ook Sportschepen Daniël De Vlamynck van Knokke-Heist ging een kijkje nemen. Tussen 15 april en 1 mei vinden in de verschillende deelnemende steden de startwegingen van de deelnemers plaats. Honderd dagen later wordt aan de hand van een nieuwe weging bepaald of de doelstelling –gezamenlijk 1 ton lichter wegen – effectief behaald werd. Het slotevenement in Knokke-Heist vindt plaats op 3 augustus. Dat is tevens de dag dat Svetlana Bolshakova in actie komt op de Olympische Spelen in Londen.

Internationaal tintje bij Art Atelier Artistique

Sabine Hots & Yves Tourain uit Knokke-Heist organiseren een Paas-expositie in hun kunstschuur in Moerkerke Damme. De tentoonstelling loopt van zondag 1 tot zondag 15 april. Tijdens deze expositie stellen ze hun meest recente werk tentoon. Daarnaast kan men er ook terecht voor internationaal beeldhouwwerk en een Italiaanse wijndegustatie. Er wordt daartoe samengewerkt met Cafmeyer Gallery -Knokke Zoute. Zij zijn gespecialiseerde kunstverkopers van exclusieve beelden en sculpturen. Al jaren promoten ze, met succes, buitenlandse beeldhouwers. Voor Art Atelier Artistique introduceren ze daarom twee beeldhouwers: de Franse Vandenberghe Francois en de Italiaanse Verrocchia Loreto.

Art Atelier Artistique Sareptastraat 3 te Moerkerke: Expositie van 1 tot 15 april vanaf 14h en gedurende de weekends van 10h tot 19h

Ziekenhuispersoneel is gezond bezig

Bij de ziekenhuizen van de AZ Gezondheidszorg in Knokke-Heist en Blankenberge wordt 2012 als “een fit en gezond jaar” aangemerkt. Een jaar lang worden in het kader van “health@work” alle werknemers gestimuleerd om gezond te eten en meer te bewegen. Een combinatie van regelmatig bewegen en een evenwichtig voedingspatroon draagt immers bij tot aanzienlijke gezondheidseffecten. Daarnaast heeft het ziekenhuis ook een preventieve rol ten opzichte van zowel patiënten, bezoekers als medewerkers. Met deze jaarcampagne wil AZ Gezondheidszorg Oostkust zijn medewerkers waarderen voor hun dagdagelijkse inzet. In januari werden de dagmenu’s in de cafetaria aangepast. Naast een dagelijkse verfijning van de ingrediënten en uitbreiding van het (gezonde) aanbod, wordt 2 keer per week een vegetarisch suggestiemenu aangeboden. In februari kon iedereen zich onderwerpen aan een gezondheidstest, inclusief vetmeting. Deze maand staat in het teken van een gezond ontbijt. Meer dan 250 werknemers schreven zich in om van een gezond ontbijt te genieten. Staan verder nog op het programma: 10 000 stappen, fruit@work, kookdemo’s, fiets@work,… Ten slotte worden medewerkers, die aan minstens 5 acties deelnamen, beloond met een leuke verrassing op de slothappening in december.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

Weer vrouw beroofd van juwelen

Woensdag is in Knokke-Heist andermaal een vrouw van haar juwelen beroofd. Toen de dame met haar boodschappen thuiskwam werd ze opgewacht door drie in het zwart geklede mannen. Ze droegen bivakmutsen. Met grof geweld werden bij de vrouw twee dure juwelen afgerukt. De overval gebeurde in de Tulpenlaan. Een onderzoek heeft tot nog toe niks opgeleverd. Het voorbije half jaar werden al een tiental keer vrouwen beroofd van hun ringen in de badstad.

Knokke-Heist koopt schilderij van Rodolphe Wytsman

Knokke-Heist gaat een schilderij van Rodolphe Wytsman aankopen. Het kunstwerk dateert uit 1894. Het schilderij van 45 bij 55 cm is in het bezit van een particulier uit Brugge. Die verkoopt het voor een bedrag van 6.000 euro. Het gaat om een uniek iconografisch beeld van de kerk van Westkapelle, toen nog zonder spits. Die was decennia eerder door een brand verwoest en pas in 1908 heropgebouwd. Het doek is heel lang in privé bezit geweest en al die tijd nooit gepubliceerd of tentoongesteld. Rodolphe Wytsman (1860 -1927) was een impressionistisch landschapsschilder die behoorde tot de eerste Knokse schilderskolonie. Hij was ondermeer bevriend met Théo van Rysselberghe. Recent werd een pad in de nieuwe residentiewijk Duinenwater naar Wytsman vernoemd. De gemeente bezit al een werk van deze schilder. Het hangt in de hal van de eerste verdieping van het stadhuis van Knokke. In afwachting van de tentoonstelling “Van het atelier naar de kust. Knocke & Heyst 1880 – 1940”, wordt het schilderij ondergebracht in het depot van Museum Sincfala. De tentoonstelling is gepland voor eind 2012 – begin 2013. Daarna krijgt de nieuwe aanwinst een bestemming in een gemeentelijk gebouw.

Knokke-Heist laureaat Vlaamse toneelgemeente 2012

Knokke-Heist is uit 19 kandidaten genomineerd voor de titel van ‘Toneelgemeente 2012’. Dat heeft de 'vzw Opendoek-Amateurtheater Vlaanderen' meegedeeld. De andere 4 laureaten zijn Deerlijk, Lier, Leuven en Tienen. Knokke-Heist is alvast een te duchten kandidaat om de titel in de wacht te slepen. Dat komt door de vele logistieke faciliteiten waarop de plaatselijke amateurgezelschappen kunnen rekenen en de investeringen in eigen theater- en musicalprojecten voor kinderen en jongeren. De nominatie gebeurde op voordracht van het Koninklijk Toneelgezelschap Knokke-Heist. De winnaar wordt bekendgemaakt op zaterdag 28 april in Tienen. Dat gebeurt tijdens een totaalspektakel voor de uitreiking van de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Amateurkunsten. De plechtigheid wordt artistiek omkaderd door een dansproject met live-jazzband, een 60-koppige harmonie, een kunstinstallatie, straffe teksten, DJ, multi-mediaal werk, koorzang, en de uitreiking door minister Joke Schauvliege. Daarna volgen nog allerlei concerten en optredens.

Zwin Binnenste Buiten

Op zondag 29 april kan men op een unieke manier de Zwinstreek ontdekken. Men kan dan namelijk deelnemen aan een verrassende gratis fiets- en wandelzoektocht. Die loopt langs de mooiste plekjes van de Zwinstreek. Door onderweg enkele interessante en plezante vragen op te lossen maakt men kans op een leuke prijs. De fiets- en de wandeltocht start op de parking van het Natuurcentrum Zwin en leid je doorheen de Zwinduinen en -polders. De fietsliefhebbers komen via de Hazegraspolder in het Retranchement terecht. Daar gaat het verder tot bij de Verdronken Zwarte Polder. Van daaruit leidt de fietsroute je terug via Cadzand, langsheen het Nederlandse Zwin en de Internationale Dijk naar de parking van het Zwin. Daar zijn heel wat leuke activiteiten voor jong en oud. "Zwin Binnenste Buiten" is een ideale gezinsuitstap.

Citymesh stopt WiFi op Zeedijk Knokke-Heist

De Brugse internetleverancier Citymesh heeft het gemeentebestuur op de hoogte gebracht dat het dit jaar geen draadloos breedbandinternet meer aanbiedt voor de gebruikers van laptop, smartphone en tablet-pc op het strand, zeedijk en appartementen in de omgeving. Vorig jaar liet de firma nog 29 strandcabines met hoogtechnologische apparatuur op het strand plaatsen om een maximale dekking te garanderen. Vanwege de prijs was het echter niet direct een groot succes. Knokke-Heist beschikt echter wèl nog over Wifi-telenet op openbare parken en pleinen zoals rond het Cultuurcentrum Scharpoord, Ravelingen , Heldenplein, Alfred Verweeplein, Albertplein, De Bolle en het Oosthoekplein. Ook kan er gratis worden gesurft in de bibliotheek Scharpoord en de Buze in Heist en de infokantoren van de dienst toerisme te Knokke en Heist. Internetproviders zoals Telenet en Belgacom hebben ondertussen ook een campagne opgezet om de huisaansluitingen open te stellen voor het brede publiek. Op http://telenethotspot.be vind men verder de locaties van de 17 beschikbare Telenet-hotspots in Knokke-Heist. Verder is het ook zo dat steeds meer mensen een Mobile Vikings telefoon & dataverbinding op hun smartfoon hebben en bij middel van 'tethering' daarop ook hun laptop kunnen aansluiten zonder bijkomende kost.

Knokke-Heistse motorrijder zwaar gewond

Een motorrijder uit Knokke-Heist raakte woensdagavond levensgevaarlijk gewond bij een ongeval op de N42 in het Oost-Vlaamse Oosterzele. Een jongeman in een VW-Golf gaf volgens het parket van Gent geen voorrang toen hij de drukke weg wilde dwarsen. Hij had de motorrijder niet opgemerkt. De 53-jarige man uit de badstad reed daardoor in de rechtflank van een Golf. De klap was zo hevig dat de personenwagen een eind verderop in een veld terecht kwam. De Knokke-Heistenaar werd met zeer zware verwondingen overgebracht naar het UZ in Gent. De man reed niet te snel en deed 50 waar hij 70 mocht rijden. Door het ongeval bleef de weg gedurende twee uur afgesloten voor het verkeer.

28.3.12

“Vrijdag de 14de” van Piet Baete ligt in de étalage

Omdat z’n lezers blijkbaar niet langer wilden wachten lag bij de Standaard Boekhandel in Knokke op woensdag de 28ste het boek “Vrijdag de 14de” reeds in de rekken. Vrij vroeg want de officiële boekpresentatie van de nieuwe thriller van Piet Baete is pas komende dinsdag. En de eerstvolgende vrijdag, die op een 14de valt, is in… september. In een telefoontje wist de auteur, die getogen is in Heist, woensdagavond reeds te vertellen dat de reacties bijzonder goed zijn. Dat mag ook wel want hij heeft er z’n hele lijf en leden ingelegd. Baete verzekerde dat “Vrijdag de 14de” het beste is wat hij tot nog toe geschreven heeft. Na “Dromen van de dood”, “Poker”, “Wacht maar tot ik wakker word” en “Verzwijg mij niet” is “Vrijdag de 14de” meteen het vijfde gepubliceerde boek van de auteur. Op zaterdag 7 april houdt Piet Baete in Knokke-Heist alvast een signeersessie. Dat is dan om 11u in de Standaard Boekhandel.

Meer over “Vrijdag de 14de” lees je HIER.
Piet Baete: ‘Vrijdag de 14de’ Manteau, ISBN 9789022327050, 384 bladzij
den

Knokke-Heistse basket naar Derde Klasse

Het is nu officieel: de zege van basketploeg Namedis chape Knokke-Heist op Rapid Langemark levert de ploeg uit de badstad promotie van Eerste Landelijke naar Derde Klasse Nationaal op. Een schitterende prestatie, ook van Bruce Minne in zijn tweede jaar als coach. Even stond de Knokke-Heistse ploeg weer aan de leiding in het klassement omdat Falco Gent een dag later speelde. Nu heeft de Gentse ploeg de meeste kans om kampioen te spelen. Maar Minne geeft zich alvast nog niet gewonnen. Ook hij ambieert de leiderspositie om de overstap naar Derde Klasse nog mooier te maken. Een en ander hangt af van de wedstrijden tegen Red Vic en Aarschot, en uiteraard ook van hetgeen Falco Gent nog presteert.

Even kennismaken met Fotofestival Knokke-Heist

Via Vimeo kan men een video van een tweetal minuten bekijken en zo kennismaken met hetgeen het Fotofestival Knokke-Heist dit jaar te bieden heeft. Je kan het HIER bekijken.

Knokke-Heist niet akkoord met geplande inkrimping bij De Lijn

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist gaat niet akkoord met de geplande inkrimping bij De Lijn. De bezuiniging zullen vanaf 1 juli namelijk grote gevolgen hebben voor het vervoersaanbod in de badstad. Derhalve heeft het gemeentebestuur een brief met aanbevelingen gericht aan De Lijn. Wie eveneens wenst te protesteren tegen de maatregelen, kan dat doen met dit onlineformulier en een kopie aan hilde@hildecrevits of op de Facebookpagina van de minister.
Wat verandert er niet of alleen in details? De kusttram, buslijn 12/44 van Zwin – Oosthoek – Het Zoute – Knokke – Kliniek - Westkapelle rustoord, en aansluitend lijn 42 Breskens – Brugge. Er komt een bijkomende halte aan het nieuwe zwembad in Duinenwater. De bussen rijden niet meer via Lippenslaan – Dumortierlaan - Albertplein, maar via Zoutelaan – Elizabetlaan - Albertplein. Er zullen iets minder bussen doorrijden naar het Zwin, en ook in juli en augustus zal die lijn de verbinding met Het Zwin verzekeren, want zomerlijn 13 (Knokke station - Kliniek – Oosthoek - het Zwin) wordt afgeschaft.
Lijn 11 verdwijnt: Zoute – Knokke – Kliniek, die daarna verder reed als lijn 3 richting Heist. Het centrum van Knokke en het ziekenhuis zullen dus maar 1 keer per uur meer bediend worden! En wie vanuit Heist of Duinbergen met lijn 3/11 naar de kliniek reed, zal nu weer de tram moeten nemen en dan in Knokke de bus. Het gemeentebestuur stelt zich grote vragen over de vervoerscapaciteit en stiptheid (aansluiting trein!) bij dit verminderde aanbod.
Lijn 3 blijft bestaan tussen Ramskapelle en Heist Noordhinder, maar zou vanaf 1 juli via Breed Veertien en Westkapellestraat – Kalvekeetdijk – Natiënlaan naar Westkapelle rijden. Pech voor wie vanuit Ramskapelle de tram wil nemen richting Knokke of Zeebrugge: die mag bijna een km stappen! Dat geldt ook voor de Ramskapelse middelbare scholieren. Het gemeentebestuur kan begrijpen dat de verbinding Knokke- Duinbergen – Heist wordt afgeschaft wegens dubbel gebruik met de tram. Lokaal moeten mensen zonder eigen vervoer die nu vanuit de Heistse ‘oosthoek’ naar Delhaize of Brantano gaan shoppen met de bus, dat voortaan wel weer te voet doen, of eerst naar het Heldenplein gaan en daar de bus nemen. Ons bestuur pleit er daarom voor om het geplande traject Heist –Westkapelle (wellicht weinig rendabel) niet uit te voeren, maar in plaats daarvan (een gedeelte van) de lus te behouden door Heist, minstens Heistlaan - Elizabetlaan. Verder in de mate van het mogelijke een stuk verder door Heist en zo terug naar Noordhinder. Een extra tramhalte ergens ter hoogte van de tunnel Polderstraat zou misschien de pil vergulden. Een stukje doortrekken van lijn 3 tussen Ramskapelle en de Dudzelestraat zou een alternatieve verbinding kunnen bieden met de lijn Knokke – Brugge. Voorts komt een frequentievermindering op lijn 41 Knokke – Brugge (die voortaan de Natiënlaan volgt i.p.v. Edward Verheyestraat - Kragendijk) en belbus 49 naar Damme, en worden enkele ritten lijn 45 Knokke – Maldegem geschrapt.

27.3.12

Sport- en activiteitenstranden grondig herschikt in Knokke-Heist

De grote Rox-arena op het strand van Knokke, waartegen omwonenden ter hoogte van de Meerlaan met succes actie hebben gevoerd, wordt deze zomer ingeplant op het strand bij het Heldenplein in Heist. Het wordt dit jaar nog “een light versie met gewone tenten”, zegt burgemeester Lippens. Er zijn in de arena deze zomer al een 50-tal sportieve en culturele activiteiten gepland. Als er voldoende sponsoring kan binnengehaald dan zou volgend jaar mogelijk een moderne semi-permanente constructie op het strand worden gerealiseerd. Verder verdwijnt het gemeentelijk sportstrand ter hoogte van het Stübbenpark in Duinbergen. Het gaat op in het sportstrand van Heist, dat verhuist van het Heldenplein naar de oude locatie van de Vlaamse Vereniging voor Watersport op strand vlakbij de Baai van Heist. De nieuwe behuizing van de watersportvereniging opent eind deze maand trouwens op de grens van Heist en Duinbergen, omdat daar voor de waterrecreatie minder problemen zijn met verzanding. De aankomst van de Zwintriathlon wordt wel nog gepland ter hoogte van de Meerlaan bij het Albertstrand in Knokke.

Illustrator stelt tentoon in Scharpoord Bib

De in Berchem wonende Ann De Bode viert 20 jaar illustratorschap met een Tentoonstelling van haar werk in de Scharpoordbibliotheek in Knokke-Heist. De tentoonstelling opent zaterdagnamiddag en loopt tot 21 april. Sinds 1992 maakt Ann illustraties voor kinderboeken en -tijdschriften. Ze heeft voor bijna alle Vlaamse en Nederlandse uitgeverijen gewerkt. “De hartenboeken” (een reeks van 10 prentenboeken met jeugdauteur Rien Broere) verschenen in 11 talen en 17 landen, in een totale oplage van meer dan 300.000 exemplaren. Voor haar illustraties maakt Ann gebruik van collages, de computer en Fimo-klei. Ze vallen op door de vele grappige details. De laatste jaren maakt Ann vaak illustraties met figuurtjes van Fimo-klei die ze in een scène samenzet en fotografeert. Ze schreef ook een doeboek over deze techniek: “Kneedkneepjes”. Ann werd vier keer op rij bekroond met de Publieksprijs van de Picturale van Ronse. Zaterdag wordt in Scharpoord meteen ook het nieuwe boek “Mijn straat, een wereld van verschil” voorgesteld. Het is een groot kijk- en zoekboek voor kinderen over een multiculturele straat.
http://www.anndebode.be/

Knokke-Heistenaar verkoopt wereldkampioen niet

Knokke-Heistenaar Paul Gheysens, eigenaar van de stoeterij "Knocke Arabians", staat momenteel volop in de belangstelling. Zijn Arabische volbloedpaard QR Marc is zopas namelijk verkozen tot “Champion of Champions” in het Dubai International Arabian Horse Kampioenschap 2012. Het is nog maar de tweede keer dat een Arabische volbloed uit een Europese stal wereldkampioen is geworden in deze paardenschoonheidswedstrijd. De 58-jarige Gheysens leidt het internationale projectontwikkelingsbedrijf Ghelamco met grote interesses in ons land, maar ook in Polen, Rusland en Oekraïne. Het is trouwens zijn bedrijf dat in Knokke-Heist de tweede golf gaat aanleggen en momenteel ook het Wellnesshotel bouwt aan het einde van de Zoutelaan, waar vroeger Gustave Siska werd uitgebaat. Het winnende paard QR Marc werd 6 jaar geleden gefokt door Vicki en Louis Doyle bij Quail Ridge Arabians in Californië. Zakenman Paul Gheysens kocht het paard voor een bedrag van 4 miljoen dollar. Volgens burgemeester Lippens is het paard tegenwoordig meer dan 10 miljoen euro waard. Aan het winnen van het kampioenschap in Dubai heeft Gheysens trouwens ruim 300.000 euro. Veel belangrijker is echter het kweekprogramma. Wie een merrie wil laten bevruchten door QR Marc betaalt een fooi van liefst 8.000 euro. Aan verkopen van het prijspaard denkt Paul Gheysens beslist niet, ondanks het feit dat Arabische sjeiks grote sommen geld bieden. Volgens Gheysens is het paard "onbetaalbaar". Burgemeester Lippens verduidelijkte dat in de stallen van Gheysens in de Knokse Hazegrasstraat zo'n 20 mensen aan de slag zijn, waaronder 3 voltijdse vee-artsen. Dat het fokken van Arabische volbloeden big business blijkt al uit het feit, dat als een Arabische volbloed merrie zwanger is, het veulentje uit het dier wordt gehaald en in een draagmerrie gestopt om de volbloed te sparen...
Video QR Marc

Heists Carnaval zorgde voor 56 ton afval

In Knokke-Heist werd het laatste carnavalafval zopas vernietigd in de verbrandingsoven. Het is ieder jaar een hels karwei om de straten van Heist na de carnavalsstoeten en de bijhorende feestviering weer schoon te krijgen. Gelukkig viel er tijdens de carnavaldagen geen neerslag van betekenis. Zo kon de confetti relatief gemakkelijk verwijderd worden. De technische diensten van de gemeente moesten samen 518 manuren presteren om de straten weer schoon te krijgen. De firma Cools zette ook extra veegwagens in; goed voor 76 manuren. Het transport en bijkomend opruimwerk nam ook nog eens 40 manuren in beslag. Verleden week werd in de voormalige gemeentelijk bergplaats de laatste afvalberg weggevoerd. Uiteindelijk belandde 56.080 kg carnaval-afval in de verbrandingsinstallatie in de Sluisstraat.

Mosselzaad naar Waddenzee

In april wordt Zeeuws mosselzaad overgebracht naar de Waddenzee. Het is voor het eerst dat dit soort transporten door de Nederlandse overheid wordt toegestaan. In de Waddenzee zijn de groeiomstandigheden voor mosselen gunstiger door een groter voedselaanbod. Alleen mosselzaad mag worden uitgezet. Voor het overbrengen van mosselen zelf is het ecologisch risico namelijk te groot. Tussen een lading mosselen kunnen namelijk diersoorten zitten die in de Waddenzee schade aan het leefmilieu zouden kunnen aanrichten. Het kweken van Wadmosselen met Zeeuws mosselzaad moet de kwaliteit en kwantiteit ten goede komen.

Petitie tegen uitgangstoilet bij scholen

In Knokke zijn de directies van de Middenschool en het Atheneum gestart met een petitie tegen het plaatsen van een betaaltoilet vlakbij de schoolpoort. Eerder hadden de directeurs reeds hun ongenoegen laten blijken. Het gemeentebestuur wil het openbaar toilet, dat nu langs de zeedijk bij de Appelzakstraat staat, bij de uitgangsbuurt van het Verweeplein plaatsen. Volgens Eerste Schepen Willems is er vraag om een permanent toilet bij het marktplein. De scholen vrezen echter grote overlast. Ze zijn dan ook bij de leerlingen en hun ouders bezig met een petitieactie. Die wordt vrijdag overhandigd aan het schepencollege in de badstad.

Buren bij kunstenaars

De provincie West-Vlaanderen organiseert dit jaar de negende editie van het project "Buren bij kunstenaars – Open-atelierdagen". In onze provincie stellen op vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 oktober honderden amateurs en professionelen dan ook hun atelierdeuren open voor het grote publiek. De deelnemende kunstenaars laten iedereen kennismaken met hun artistieke creaties. Het aanbod is zeer gevarieerd: beeldhouwkunst, design, fotografie, glas, grafiek, grafische vormgeving, juweel, keramiek, kalligrafie, multimedia, schilderkunst, tekenkunst, textiel, ...Bent u kunstenaar en wilt u deelnemen? Inschrijven kan nog tot maandag 30 april. Klik hier.

Tweede Zonde van Vlaanderen in Knokke-Heist

Op zondag 1 april vanaf 12 uur organiseert Cycling Club Cnocke op het Gemeenteplein de tweede editie van het “Zonde van Vlaanderen”-evenement. Dat gebeurt in samenwerking met het gemeentebestuur en Horizon Net. Alle wielertoeristen en wielerliefhebbers komen in de grote feesttent bijeen om er samen op groot scherm de rechtstreekse uitzending van de Ronde van Vlaanderen mee te volgen. Dit jaar heeft de Cycling Club een led-installatie ingehuurd die een hoogwaardige beeldkwaliteit moet garanderen. Op het plein valt naar aanleiding van deze sportwedstrijd ook heel wat randanimatie te beleven. De toegang is gratis.

Natuurpunt stapt de lente in

Natuurpunt Knokke-Heist heeft zopas z’n Lentekalender gepubliceerd. Met vele tientallen wandelingen en andere activiteiten probeert de natuurvereniging het ruime publiek kennis te laten maken met de natuur in en rond de badstad. Dat gebeurt steeds onder begeleiding van deskundige natuurgidsen. De eerste activiteit op de lentekalender betreft een geleide natuurwandeling door het reservaat “De Zwinduinen”. De tocht gaat op zondag 1 april, om 14u, van start bij het Oosthoekplein in Knokke. Volgens gids Patrick Demaecker ligt het accent bij deze wandeling op de “voorjaarsbloeiers van het duin en duinbos”.

Deelname: Gratis voor leden van Natuurpunt v.z.w. en kinderen onder de 12 jaar. Overigen: 2,50 euro. Meer info: 050/51.91.01

Afsluiting Jeugdboekenweek in Knokke-Heist

Woensdagnamiddag 28 maart wordt in de bibliotheek van Scharpoord het slotfeest gehouden van de Jeugdboekenweek. Het is een niet te missen festiviteit waar het dier centraal staat. Dat was namelijk het thema van dit jaar. Doorlopend kunnen de kinderen zich laten fotograferen in de zogeheten “bibzoo”. Greet Bosschaert toont hoe ze een leuke dierenbadge kunnen tekenen. Verder is er nog grime en een ballonkunstenaar die dierenfiguren plooit. Daarnaast kunnen de kinderen ook terecht op allerlei workshops. Tijdens het laatste uur van het slotfeest staat onder andere de parade op het programma van jeugdboekenlezers die als dier verkleed zijn. Ook nog de bekendmaking van de publiekswinnaar van de tekenwedstrijd.

Stilte over Sluis

Bezoekers aan Sluis zijn gewend om regelmatig het klokkenspel van het belfort te horen tijdens hun wandeling door het grensstadje. Vanaf zondag zal dat tijdelijk niet meer het geval zijn. Het carillon wordt namelijk gerestaureerd en krijgt ook computersturing. Het belfort in Sluis, het enige dergelijke gebouw in Nederland, wordt momenteel compleet opgeknapt. Het werd na de oorlog terug opgebouwd en kreeg in 1960 een nieuw carillon met 38 klokken. Na ruim 50 jaar was het mechanisme aan een grondige onderhoudsbeurt toe. De restauratie van het belfort en klokkenspel zou binnen een viertal maanden afgerond zijn.

26.3.12

Foto-theater in Scharpoord

Vrijdagavond 30 maart pakken Michiel Hendryckx & The Dark Rumours in het Knokke-Heistse Scharpoord uit met “foto-theater”. Michiel Hendryckx is bij het brede publiek niet alleen bekend als fotograaf van De Standaard, maar ook van tv-programma’s als De Bende van Wim en Het Bourgondisch Complot. Hij maakt voor deze avond een selectie uit eigen fotowerk, omlijst door muziek die hem nauw aan het hart ligt. Ron Reuman verleidde Michiel tot een avond ‘foto-theater’: Michiel toont, vertelt en motiveert beelden, bewerkt live een portret, laat u binnenkijken in zijn donkerste kamer. Het zal letterlijk tot uw verbeelding spreken ... ‘The Dark Rumours’ met Axl Peleman maken eigenzinnige interpretaties van muziek die door de jaren heen aan Michiel zijn blijven plakken, een beeld bij hem opriepen, of er gewoonweg ‘natuurlijk’ bij horen. Een spannende wisselwerking tussen beeld, verhaal en muziek.

Vrijdag 30 maart om 20.30 uur in CC Scharpoord: 15 EUR; studentenkaart, 55+: 14 EUR; Uitpas, CJP, groep + 10 pers.: 12 EUR

Knokke-Heist en Sluis “go electric”

In het weekend werd door De Knokse Velo een testnamiddag op wielen gezet rond “elektrische mobiliteit”. In “La Réserve” werd daarbij aandacht besteed aan de fiscale en andere voordelen aan het elektrisch rijden met de nieuwste fietsen, golfwagens en scooters. Op de zeedijk bij het Casino kon het publiek ook allerlei elektrische voertuigen uittesten. Meteen werden ook nieuwe elektrische laadpunten voor de badstad aangekondigd. Volgens burgemeester Lippens komen er in Knokke-Heist ook nog zo’n 50 km veilige fietspaden bij. De gemeente zal in de toekomst trouwens voor het personeel een aantal elektrische fietsen gaan inzetten. Ook in onze buurgemeente Sluis trekt men trouwens de kaart van de elektrische fiets. Deze zomer worden in de diverse kernen in totaal vijf oplaadpunten voor elektrische voertuigen in gebruik genomen. Ondermeer is dat het geval in Cadzand en Breskens.

Zondagbabbel in Scharpoord

Zondagmorgen 1 april wordt Annelies Verbeke geïnterviewd in de Scharpoord Bibliotheek te Knokke-Heist. De 35-jarige Dendermondse studeerde Germaanse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit Gent en Scenarioschrijven aan het Rits in Brussel. Met haar scenario “Dogdreaming” werd ze geselecteerd op het Filmfestival van Berlijn. De Belgische Stichting Roeping rekende haar in 2003 tot de meest veelbelovende Belgen onder de 30. In datzelfde jaar verscheen “Slaap!”, waarvan 70 000 exemplaren verkocht werden en dat ook in 21 landen werd vertaald. Ze won de Vlaamse debuutprijs en ondermeer ook de Libris Literatuurprijs. In mei aanstaande ziet haar nieuwste boek “Naar de stad” het levenslicht bij uitgeverij De Geus. Het gaat om een bloemlezing met korte verhalen die zich afspelen in wereldsteden. Recensent Jooris Van Hulle interviewt de auteur. Het interview begint zondag om 10u. Toegang is gratis. Vooraf inschrijven is gewenst.

Overlijden ex-Caroline dj

Tom Lodge, die in de jaren 60 ook bij ons grote bekendheid verwierf bij de luisteraars van zeezender Radio Caroline, is overleden. Hij stierf zondag aan kanker in Californië. Hij was 75. Je leest er HIER meer over.

Weekendvoetbal

Voor FC Knokke en ook voor Heist was er zondag gelijkspel weggelegd, terwijl Westkapelle z’n wedstrijd won. In Eerste Provinciale eindigde het derby tussen Damme en Knokke met 1-1 cijfers. FC Knokke staat nu dertiende in het klassement met 27 punten. In Derde Provinciale B speelde Heist 1-1 gelijk tegen Aartrijke. VV Westkapelle won met 2-1 van Steenbrugge. VVW staat nu tweede in de rangschikking met 45 punten. Heist legt beslag op een gedeelde vierde plaats met 43 punten. In Vierde Provinciale verloor Zeebrugge met 0-3 van Dudzele. Moerkerke versloeg lantaarndrager Keiem met liefst 9-1. Moerkerke is klassementsleider met 55 punten. Zeebrugge staat tiende met 26 punten.

LifeSafes in de strijd tegen de schoolluis

De Keuvelhoekschool in Knokke gaat het luizenprobleem bij kinderen met moderne middelen aanpakken. Het luizenprobleem was vroeger iets tijdelijks. Vandaag is het blijkbaar een blijvend probleem in alle scholen. De Keuvelhoekschool is nu van plan om zogeheten “LiceSafes” te gaan gebruiken. Het is een vinding die vanuit Nederland komt overgewaaid. Het gaat om ‘jastassen’ die luizenveilig zijn. Alle jassen, sjaals en mutsen gaan in de zak en worden dichtgeritst. Besmetting door de jassen té dicht bij elkaar te hangen kan dus op die manier voorkomen worden. In de school kregen de kleutertjes zopas al de nodige uitleg hoe ze in de toekomst de Licesafes moeten gebruiken.

Uitgaanderstoilet bij de schoolpoort

Bij het Atheneum en in de Middenschool in Knokke is men bijzonder ongelukkig over het feit dat bij de toegangspoort tot de school een openbare wc zal geplaatst worden. Het toilet is niet bedoeld voor de leerlingen van de school, maar wel voor feestvierders die van de kroegen aan het Verweeplein komen afgezakt. De directie van de scholen vreest dat het toilet ook zal fungeren als depot voor lege bierglazen, al dan niet intact. Je leest er meer over in het Blog van Christel Bedert.