24.11.12

Zee-Athlon van Knokke naar De Panne

Op zaterdag 15 december gaan de Sideshoresurfers uit De Panne iets unieks ondernemen: De Zee-Athlon! De bedoeling is om die nacht gans de kustlijn (65km) af te stappen, van Knokke tot De Panne. Statement : ‘A walk for a clean beach, because we care about our coastline!’ Met deze tocht proberen ze de aandacht te trekken om zo mensen te sensibiliseren de stranden proper te houden, te beschermen en te respecteren. “Mensen moeten kunnen, blijven genieten van de zee, de kust, het strand, onze oceanen…Iedereen is welkom om aan deze tocht deel te nemen, maar onderschat de onderneming niet. Wie het niet klaarspeelt om deze tot het einde te volbrengen, is er nog steeds de kusttram om het traject verder te zetten. Wie ergens wil invallen op de route om vers bloed in het peleton te brengen, geen probleem”, aldus de initiatiefnemers.

Vertrek : zaterdag 15 december 20u stipt!! Thv Appelzakstraat 13 en Zwinlaan Knokke
Onderweg : je eigen proviand meenemen en zorgen voor aangepaste kledij (check weerbericht!)
Aankomst : zondag 16 december Side Shore Surfclub De Panne omstreeks ???u

23.11.12

Chocolade haalt Japanse toeristen naar Knokke-Heist

Vrijdagnamiddag maakte bij Chocolatier M in Knokke een eerste groep Japanse toeristen haar opwachting voor een workshop. Het is de voorbode van een ganse reeks groepen die uit Japan bij chocolatier David Maenhout afstappen tijdens een reis doorheen Europa. De Japanse organisatie is met de chocolatier in contact gekomen via verdeelpunten in het land van de rijzende zon, waar men massaal gaat voor de gastronomische pralines van de Knokke-Heistse chocolademeester. In de eindejaarsperiode worden trouwens een aantal unieke collecties gelanceerd in een vijftal luxeshops in regio Kobe, Osaka en Tokyo. Het feit dat Knokke-Heist een hoog aantal luxueuze merken in de shoppingstraten heeft was trouwens een extra reden voor de Japanners om de andere Belgische chocoladesteden links te laten liggen. Dat David Maenhout ook pas uitgeroepen werd tot 'Chocolatier van het Jaar’ door Gault Millau is een extra troef. Sinds de award wordt het chocoladehuis overstelpt met aanvragen uit België en Nederland voor extra vestigingen. De komende maanden zal men de opties rustig evalueren. In aanloop naar de eindejaarsperiode wordt trouwens ook een chocoladejenever op basis van eigen receptuur gelanceerd in samenwerking met een ambachtelijke jeneverstokerij. Deze zal tijdens de eindejaarsweekends in december te degusteren zijn in de winkel te Knokke en verdeeld worden via diverse zaken in België en Nederland.

Surfers’ Triatlonteam van Londen naar Parijs

In Knokke-Heist wil het Surfers’ Paradise triatlon team een nieuwe uitdaging aangaan. Leden hebben namelijk hun zinnen gezet op de “Arch to Arc Enduroman”, die op 13 juni volgend jaar z’n beslag kriijgt. Het gaat om een gebeuren dat niet van de poes is. Er wordt gestart bij Marble Arch in hartje Londen voor een 200 km looptocht naar Dover. Daar wordt het Kanaal overgezwommen naar de Franse kust in de buurt van Calais. Vervolgens staat 300 km fietsen op het programma naar hartje Parijs om te eindigen aan de Arc de Triomphe. Dit alles moet in estafette en binnen de 48 uur worden afgewerkt. Elk team bestaat uit 6 atleten, waarbij volgens een vaste vooraf bepaalde volgorde iedereen precies 60 minuten moet sporten en daarbij de meeste afstand afleggen. Na 1 uur is het dus de beurt aan de volgende atleet, en heb je een rustperiode van 5 uur voor je weer aan de beurt komt. Zes Teams kregen de mogelijkheid hieraan deel te nemen in wedstrijdvorm, en dus zijn er ook 3 Engelse en 3 Belgische teams ingeschreven. Daaronder dus het zestal van Knokke-Heist, allen leden van het Surfers’ Paradise Triatlon team. Momenteel is alles in voorbereiding want op logistiek vlak komt er toch heel wat bij kijken. (Volgwagens, mobile home, fietsenvervoer, en vooral begeleidingsboot en loods + begeleiding voor de oversteek)

Op de foto van links naar rechts het A2A-team met Jean Deloddere, Jan De Maesschalk, Mario Fagel, Thijs Blondeel, Frank Vanleenhove en Yves Depoorter.

Iedereen die denkt een steentje te kunnen bijdragen of nuttige tips of suggesties heeft is welkom, terwijl het team ook op zoek is naar sponsors om de ganse operatie financieel draaglijk te maken. Alle info op http://www.enduroman.com/ info@surfersparadise.be

Van Nieuwenhuysestraat vanaf maandag afgesloten

Vanaf maandag kan men niet meer via de Van Nieuwenhuysestraat langs de oude spoorwegberm van de Heistlaan in Heist naar de Minervarotonde bij de landwaartse sluisbruggen in Zeebrugge. De dienst Maritieme Toegang start op 26 november namelijk met werken ter hoogte van de aansluiting naar de nieuwe de interne havenweg en de Ronsestraat. De werken duren tot 21 december. Maar ook dan zal de Van Nieuwenhuysestraat afgesloten blijven. Port of Zeebrugge zal de nieuwe interne havenweg immers gebruiken om auto’s die geassembleerd moeten worden, te verplaatsen van de assemblageruimte naar de stockageplaats. Deze wagens rijden zonder nummerplaat en mogen dus niet op de openbare weg komen. Stad Brugge heeft daarom in haar bouwvergunning opgelegd dat de Van Nieuwenhuysestraat afgesloten moét worden zodat geen ander verkeer gebruik maakt van de interne havenweg. In juni was er al overleg hierover met het gemeentebestuur van Knokke-Heist. Alle betrokken instanties gingen toen principieel akkoord om bij wijze van proef de Van Nieuwenhuysestraat gedurende 6 maanden af te sluiten. Tijdens belangrijke evenementen zoals Carnaval en het vuurwerkfestival kan de politie de straat echter tijdelijk open laten voor doorgaand verkeer. Eind januari gebeurt een tussentijdse evaluatie in overleg met alle betrokkenen. Een eindevaluatie en definitieve beslissing komen er eind mei 2013. Indien na eindevaluatie blijkt dat de Van Nieuwenhuysestraat toch open moet blijven om de verkeersdrukte op het kruispunt Heistlaan/Elizabetlaan te ontlasten, moet het kruispunt van de interne havenweg met de Ronsestraat herbekeken worden om te vermijden dat niet-gerelateerd havenverkeer zich op de interne havenweg begeeft. Ook het kruispunt met de Heistlaan moet in dat geval heringericht worden om duidelijk te maken dat het verkeer op de Heistlaan in principe rechtdoor moet naar het centrum van Heist en niet langer naar de haven. De afslag naar de Nieuwenhuysestraat die indertijd breed geconcipieerd was om de vrachtwagens naar de achterhaven te leiden, wordt dan ondergeschikt ten opzichte van de Heistlaan. Deze aanpassing aan het kruispunt is uiteraard des te meer noodzakelijk wanneer de Van Nieuwenhuysestraat definitief zou afgesloten worden.

Een gedetailleerd plan vindt men HIER.

De Oosthoek wordt Czar

Zoals eerder gemeld sluit zaterdag in Knokke sterrestaurant De Oosthoek van Stefan Billiau de deuren. Z’n echtgenote Lut Maenhout moet het namelijk rustiger aan doen. In het pand opent op woensdag 12 december echter een nieuw restaurant, dat de naam CZar meekrijgt. Initiatiefnemers zijn Christophe Van Moffaert en Kenny Denoyel die al jaren in de horeca in de badstad actief zijn. De “C” in de restaurantnaam verwijst naar de “zee”. De bedoeling is om te specialiseren in visgerechten die het grote publiek aantrekken.

Informatieavond Ruimtelijke Uitvoeringsplannen Strand en Dijk

Komende week dinsdag houdt de provincie een informatievergadering over de ruimtelijke uitvoeringsplannen voor strand en dijk voor alle kustgemeenten van Knokke-Heist tot De Panne. De provincieraad heeft eind september de plannen in kwestie voorlopig. vastgesteld. Het openbaar onderzoek voor het PRUP loopt nog tot 11 januari volgend jaar. De uitvoeringsplannen werden bijgewerkt nadat de kustburgemeesters unaniem gepleit hadden voor het behoud van zowel Surfers’ Paradise in Knokke-Heist als Surfcity in Zeebrugge. De informatieavond over de uitvoeringsplannen zal gehouden worden in de raadzaal van het stadhuis van Nieuwpoort; dinsdag 27 november om 19.30u. De volledige plannen zijn te consulteren op de website www.west-vlaanderen.be/ruimtelijkeordening.

Politie kondigt onderzoek Vlaamse overheid aan

De politie van de zone Damme/Knokke-Heist verwittigt de inwoners dat een regulier onderzoek aan de gang is van de Vlaamse overheid over de woonsituatie en de kwaliteit daarvan. Het onderzoek loopt nog tot in juni volgend jaar. Als men echter twijfelt aan de correcte bedoelingen van een of andere enquêteur raadt de politie echter aan om onmiddellijk contact op te nemen. Dat kan op het nummer + 32 50 619 600. Voor dringende oproepen kunt u terecht op het noodnummer 101 of + 32 50 619 619. Beide nummers zijn 7 dagen op 7 en 24 uur op 24 bereikbaar. Het Vlaamse woningonderzoek moet informatie opleveren over de werkelijke staat van het woningpatrimonium. Dat zal minister Freya Van den Bossche in staat stellen het beleid beter af te stemmen op de noden van de bevolking. De inwoners worden per brief uitgenodigd en gevraagd 1 uur tijd te maken voor het bezoek van de enquêteur. Het bezoek bestaat uit een interview (over de woonsituatie, kosten, verbouwingen enz.) en een in- en uitwendige woningopname. Tijdens de inwendige screening is het belangrijk dat een gezinslid in huis aanwezig is, want de enquêteur zal de volledige woning doorlopen, kenmerken van de woning bekijken en bepaalde zaken opmeten.

Afscheid van de weduwe van Theophiel De Groote

Zaterdag wordt in Heist Simonne Debuck begraven, die op 17 november is overleden. Ze was de weduwe van de bekende reder Theophiel De Groote, met wie ze twee jaar geleden nog een albasten huwelijksverjaardag mocht vieren. Een paar maanden later overleed Theophiel. Naar hem werd later de in Heist aangespoelde potvis vernoemd. Simonne Debuck was in maart 94 geworden. Ze zag het levenslicht in de Heistse Panneslag kort voor het einde van de Eerste Wereldoorlog. Ze was 17 toen ze trouwde met Theophiel. Na de vlucht bij het begin van de Tweede Wereldoorlog werd ze in Frankrijk verplicht om zonder haar man terug naar Heist te keren. Theophiel kwam uiteindelijk met z’n vaartuig in Cornwall terecht. Simonne was echter eén van de eersten om een ingenieus communicatiekanaal te openen tussen Heist en Engeland. Na haar repatriëring uit Frankrijk schreef ze naar Sender Brüssel, die door de Nazi’s gecontroleerd werd. Ze liet een plaat en een korte boodschap opnemen in het verzoekplatenprogramma. Ze vertelde er de makers van de uitzending uiteraard niet bij dat haar man in Engeland verbleef. Haar stunt lukte en Vlaamse vluchtelingen in Engeland hoorden de boodschap. In Cornwall en Devon, waar de meeste Vlaamse vissers verbleven, werd van dan af regelmatig afgestemd op het verzoekplatenprogramma van Sender Brüssel, niet zozeer vanwege het gekleurde nieuws uit België, maar om te horen of er een stiekem boodschap bij was voor één van de vissersfamilies in Engeland.

Barcelonistas terug uit Catalonië

De leden van de Knokke-Heistse supportersgroep van FC Barcelona zijn in de badstad teruggekeerd na een eerste verplaatsing in clubverband om hun favoriete ploeg aan het werk te zien. De groep van 16 stadsgenoten heeft in het stadion “Camp Nou” de wedstrijd tussen Barça en Zaragoza meebeleefd. Het legendarische stadion uit 1957 heeft een capaciteit van bijna 100.000 plaatsen, en is het grootste in Europa. De Knokke-Heistenaars zagen hun ploeg met 3-1 winnen, waarbij twee goals werden gemaakt door Messi. Ze hoorden ook hoe de Catalaanse supporters met veel vlaggengezwaai het woord “independència” scandeerden. Catalonië stuurt namelijk steeds scherper aan op onafhankelijkheid van Spanje. De plaatselijke bestuurders willen dat er een referendum over komt. Ondertussen vernamen de Knokke-Heistse supporters dat hun Penya Barcelonista tegen februari volgend jaar officieel zal erkend zijn. Na afloop van de wedstrijd werden ook nog het stadionmuseum bezocht en het toeristisch deel van de uitstap afgewerkt.

Studeerkamer dokter de Beir in tentoonstelling

De studeerkamer van de Knokke-Heistse dokter Raymond de Beir is momenteel te zien in een tentoonstelling rond de figuur van Victor Servranckx. Het gaat om een reconstructie van de studeerkamer van dr de Beir (1879 - 1945) in zijn toenmalige woning Gudrun, gelegen in de Lippenslaan. De studeerkamer werd in 1922 ingericht door Servranckx en architect Huib Hoste. Met name zijn de wanden abstracte fresco’s van Servranckx en de meubelen van Huib Hoste. Victor Servranckx (1897 – 1965), geboren in Diegem bij Brussel, was een buitengewoon kunstenaar. Zijn werk evolueerde van mathematische constructies, over abstract-surrealistische werken en lyrische kleurenuitbarstingen naar materie-experimenten en symmetrische structuren. Deze enorme variëteit maakt van hem een boeiende individuele persoonlijkheid. De tentoonstelling legt de nadruk op het werk van Servranckx uit de jaren 1920. Ze toont hoe Servranckx een fascinatie voor het mechanische en de fabriek, zijn werkplaats, omzet in een artistiek denken dat veel verder gaat dan het schildersdoek en de vermenging van verschillende kunstdisciplines omvat.

Nog tot 6 januari in Muzee, Romestraat 11, Oostende
Elke dag open behalve maandag, van 10 tot 18 uur. Gesloten op 25 december en 1 januari
Foto woning Gudrun; copyright St.-Lukas Archief

Veiligheidsoefening in Zeebrugse haven

Donderdag werd in de haven van Zeebrugge bij Total Belgium een grote oefening gehouden Daarbij werd een ongeval met een veerboot in scène gezet. Volgens het draaiboek had zich in de haven een aanvaring voorgedaan met een ferry. Aan boord bevonden zich 632 passagiers en 117 bemanningsleden. Onmiddellijk werd de zogeheten “provinciale fase” afgekondigd. Door de aanvaring was ondermeer zware stookolie in de haven terecht gekomen. Omdat die dik was en bleef drijven kon het goedje makkelijk worden verwijderd. Tijdens de oefening werden constant metingen gedaan door de civiele bescherming. Die moest nagaan of er gevaar dreigde voor de volksgezondheid. De oefening is met succes verlopen. Donderdagavond werd in het gebouw van de brandweer in Brugge nog een evaluatie gemaakt van diverse aandachtspunten.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Meer informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

22.11.12

Succesvolle eerste maanden en nog meer veiligheid bij Sportoase in Knokke-Heist

Sportoase Duinenwater, het nieuwe zwemcomplex in Knokke-Heist, heeft bijzonder succesvolle eerste maanden achter de rug. De ambitie om ongeveer duizend bezoekers per dag te halen werd zelfs overtroffen door enkele spectaculaire uitschieters. Tussen de opening op 11 augustus en eind oktober kreeg Sportoase Duinenwater iets meer dan 72.000 bezoekers over de vloer en de maandelijkse cijfers blijven in stijgende lijn gaan. Zo vonden in oktober ruim 29.500 mensen de weg naar het nieuwe sportcentrum en zijn er reeds enkele honderden die tot “vaste klant” gerekend kunnen worden. Absolute topdag was 2 november met een totaal bezoekersaantal van 2.444. Bij de bouw van het complex werd rekening gehouden met quasi alle doelgroepen die mogelijk gebruik zouden kunnen maken van de zwem- en sportinfrastructuur. Zo werd er naast het 25 m sportbad, een kinder-, een recreatief- en een wellnessgedeelte gebouwd en werd de attractiviteit verhoogd door een spectaculair glijbanencomplex dat zijn gelijke niet kent in de ruime omgeving. De 5 verschillende glijbanen zijn voorzien van sensoren en een extra camerasysteem dat door de redders voortdurend bekeken wordt. De glijbanen werden voor de opening ook één voor één door een erkend- en onafhankelijk orgaan gekeurd en kregen alle 5 een veiligheidscertificaat. Ondanks alle veiligheidsvoorschriften nam bij sommige bezoekers het enthousiasme soms de overhand waardoor extra maatregelen moesten worden ingebouwd om mogelijke kleine ongevallen in de toekomst te voorkomen. Zo werd in één van de glijbanen een extra verhoging aangebracht om het glijgedrag nog te verbeteren en worden de veiligheidsvoorschriften nog meer onder de aandacht gebracht.

Voor het eerst met oceaanreus van Cunard op wereldreis vanuit Zeebrugge

Het luxe cruiseschip Queen Victoria zal op 9 januari opnieuw aanmeren in onze kusthaven. Het wordt echter een bijzonder bezoek, want het is de allereerste keer dat passagiers vanuit Zeebrugge met een oceanliner van de Cunard-rederij op wereldreis kunnen vertrekken. De Queen Victoria doet tijdens de 109-daagse wereldreis talrijke tot de verbeelding sprekende plaatsen aan. Het gaat ondermeer om New York, Fort Lauderdale, Montego Bay (Jamaica), Cartagena (Colombia), het Panama kanaal, San Francisco, Hawaii, West Samoa, Auckland, Sydney, Brisbane, Bali, Manila, Shanghai, Hong Kong, Ho Chi Minh Stad (Vietnam), Bangkok, Singapore, Kuala Lumpur, Colombo (Sri Lanka), Mumbai, Muscat (Oman), Akaba (Jordanië), Sharm El Sheikh, het Suezkanaal, Rome, Lissabon en Southampton. De ontscheping is voorzien in Hamburg. Tickets voor deze wereldreis zijn er vanaf 17.375 EUR per persoon (inclusief een on board credit van 1.420 EUR per persoon). Wie in Zeebrugge aan boord gaat, kan ook kiezen voor een kortere trip. Tickets voor de 9-daagsetrans-Atlantische oversteek naar New York zijn er al vanaf 925 EUR per persoon. De 25-daagse cruise van Zeebrugge naar San Francisco – met doortocht via het Panama kanaal – wordt aangeboden vanaf 3.725 EUR per persoon. De Queen Victoria werd te water gelaten in december 2007 en bracht tijdens haar ‘maidenvoyage’ een bezoek aan ons land. Sindsdien deed het schip reeds meermaals de Zeebrugse haven aan. De laatste keer was in mei dit jaar samen met het zusterschip Queen Elizabeth. De Queen Victoria weegt 90.000 ton en is het op één na grootste Cunard-schip dat ooit werd gebouwd.

Vijftig jaar huwelijksgeluk in Knokke-Heist

In de badstad hebben de echtelingen Pierre Blomme en Denise Adriansens hun gouden huwelijksjubileum gevierd. Ze werden allebei kort voor de oorlog in Brugge geboren, maar brachten vervolgens een groot deel van hun leven in Knokke door. De vader van Pierre was groothandelaar in snoep, bekend van de naam Confiserie Blomme. Ondertussen zijn het twee zonen van Pierre en Denise die de zaak in de vierde generatie verder zetten. De vader van Denise was bakker en baatte in Knokke ’t Centertje uit. Het echtpaar heeft drie kinderen en drie kleinkinderen. Nu ze op rust zijn gaat Denise regelmatig turnen, terwijl Pierre van culturele activiteiten houdt. Verder gaan ze meerdere keren per jaar op reis.

Knokke-Heistse foto’s in Blankenbergse tentoonstelling

Een tentoonstelling die momenteel in Blankenberge loopt omvat ook foto’s over Knokke-Heist. Op vraag van François Driessens, verantwoordelijke voor de tentoonstellingen van het heemkundig Centrum de Benne, ging journalist/fotograaf Norbert Minne grasduinen in zijn fotoarchief. Resultaat: een expositie over het wel en het wee dat hij in z’n 30-jarige carrière aan de oostkust op gevoelige plaat wist vast te leggen. Norbert Minne startte zijn loopbaan in de journalistiek bij Radio Blankenberge halfweg de jaren zeventig. Daarna werkte hij als journalist/fotograaf voor Het Laatste Nieuws, Het Volk, Tam Tam en De zondag. Nu is hij nog aan de slag bij Het Nieuwsblad en Brugsch Handelsblad. In de loop der jaren legde hij een indrukwekkend archief aan over heel wat gebeurtenissen aan de Oostkust. Daaruit maakte hij nu een selectie van zo'n 300 foto's van de jaren 70 tot nu. Naast de vele foto's over Blankenberge zijn er ook foto's te zien over Knokke-Heist. De tentoonstelling “Norbert Minne, een leven als journalist” loopt nog tot 20 februari 2013 in De Benne, Casinostraat 2 in Blankenberge.

Huldiging Jacques Maertens in Knokke-Heist

Naar aanleiding van de 80ste verjaardag van dirigent-componist Jacques Maertens wordt in Knokke-Heist op zaterdag 1 december het huldeconcert “Facetten” gehouden. Dat gebeurt in het Casino Knokke. Maertens werd op 30 november 1932 in Pittem geboren. Hij studeerde ondermeer orgel aan conservatoria in Brugge, Gent en Brussel. In Knokke-Heist richtte hij in 1977 de MuziekAcademie op. Hij is ook de stichter van diverse koren in de badstad. Het huldeconcert is een initiatief van de Schola Gregoriana Dominicana. Tijdens het concert worden werken opgevoerd van Tsjaikovski en Händel plus de wereldpremière van koorwerken van Jacques Maertens zèlf.

Soli: Chantal Dejaeger, Marie Devreese
Koren: Voices o.l.v. R. Van der Cruyssen, Quilisma o.l.v. K. Verstichel, Schola Gregoriana Dominicana, Orchestre Royal de Chambre de Wallonië
15 EUR

Knokke-Heist is Anatevka niet

Een 60-jarige vrouw uit Knokke-Heist is door de correctionele rechtbank veroordeeld voor misbruik van vertrouwen. Klanten van haar huwelijksbureau “Compagnons” voelden zich bedrogen. Ze telden elk 1.500 euro neer in de hoop een partner te vinden, maar ze kregen amper voorstellen en voelden zich dan ook bedrogen. Advocaat Dimitri Dedecker voerde nog aan dat z’n cliënte een vriendschapsbureau had opgezet en geen huwelijksbureau. Een zestal gedupeerde klanten hadden zich burgerlijke partij gesteld. De koppelaarster moet hen het inschrijvingsgeld terugbetalen. De Knokke-Heistse ‘Yente’ was trouwens niet aan haar proefstuk toe. Ze baatte haar huwelijksbureau vroeger uit onder de naam “Ideal Partners”. Ze veranderde de naam na een veroordeling voor gelijkaardige feiten.

Gekwetste zeehond aangespoeld

Iets voor 9u vanmorgen is op het strand in Knokke-Heist een nog levende zeehond aangetroffen. Het vrij jonge dier leek uitgehongerd en was ook gekwetst. De zeehond werd opgemerkt ter hoogte van de zeilclub in Heist. De diensten van Sealife in Blankenberge zijn met een geschikte kooi naar het strand getrokken om het dier mee te nemen. Het wordt nu verzorgd en weer op krachten gebracht in hun gespecialiseerd centrum. Het is de eerste zeehond die dit jaar in Knokke-Heist aanspoelt en het 14de exemplaar aan onze kust in 2012. Daarvan waren er twee reeds overleden. In totaal werden dit jaar 14 gewone zeehonden opgevangen bij Sealife omdat ook twee dieren die in Noord-Frankrijk op de kust werden aangetroffen ter verzorging naar Blankenberge werden gerepatrieerd.  

Vierde leerjaar op bezoek in het stadhuis

De scholieren van het vierde leerjaar van de Margaretaschool hebben zopas een bezoek gebracht aan het stadhuis van Knokke. In de raadzaal werden Joke Naert en haar 19 leerlingen verwelkomd door schepen Paul Geerinckx als vertegenwoordiger van het college. Rudy Vanhalewyn van de dienst Communicatie heeft daarna de geschiedenis en werking van het gemeentebestuur toegelicht. Twee jongens namen daarbij zelfs plaats in de speciale zetels die normaal gezien strikt voorbehouden zijn voor koppeltjes die in het huwelijk treden. Tijdens de uitleg werden door de jongens en meisjes heel wat vragen gesteld, de één al spitsvondiger dan de andere. Daarna volgde een rondleiding in de oude en nieuwe vleugel van het stadhuis. De jongeren waren vooral onder de indruk van het hoge plafond en dakkappellen in de Paul Parmentierzaal op de derde verdieping. Bij Burgerzaken mochten enkele leerlingen hun geboorteakte opzoeken en de gezinssamenstelling inkijken. Toen ze het bureau van de burgemeester verkenden, kwam toevallig ook Leopold Lippens binnengestapt. Ook hij werd onderworpen aan een spervuur van vragen. Op het einde van de rondleiding vertelden de twee jongens die in de huwelijkszetels hadden plaats genomen, dat ze uiteindelijk toch niet met elkaar zouden trouwen... Na afloop kregen alle leerlingen nog een Knokke-Heistbalpen als gadget mee naar huis.

21.11.12

Geen volle slagbomen naar nieuw Zwembad in Knokke-Heist

Bij de spoorwegovergang naar Sportoase en Lakeside Paradise in Knokke komen er géén volle slagbomen, maar kortere sluitingstijden worden onderzocht. Dat heeft Staatssecretaris Melchior Wathelet vandaag (woensdag) gezegd in de Commissie voor de Infrastructuur, het Verkeer en de Overheidsbedrijven. De mededeling kwam er in antwoord op vragen van volksvertegenwoordiger Tanguy Veys van het Vlaams Belang. Sedert augustus wordt het nieuwe zwembad bij het Duinenwatermeer in Knokke-Heist druk gebruikt. De halve slagbomen bij de spoorovergang blijven echter steeds zeer lang naar beneden, ook als er nergens een trein te bekennen is. Dat komt ondermeer omdat de treinstellen bij vertrek uit Knokke (en in de andere richting uit Duinbergen) zeer traag rijden. Tijdens een recente vergadering werd volgens de Staatssecretaris inderdaad bevestigd “dat de sluitingstijd van de overweg nummer 79 op de spoorlijn 51 B te Knokke langer is dan gebruikelijk. Dat is wellicht een reden voor sommige weggebruikers om de wegverkeersregels met de voeten te treden en te slalommen tussen de gesloten slagbomen.” Kort geleden heeft een ongeduldige bestuurder trouwens één van de slagbomen afgereden… Ondanks herhaald aandringen vanwege het gemeentebestuur van Knokke-Heist werd vandaag echter besloten om de halve slagbomen niét te vervangen door volledige slagbomen. “Bij overwegen met een volledige afsluiting door middel van slagbomen bestaat immers het gevaar dat overweggebruikers die tussen de slagbomen worden ingesloten en een aankomende trein niet meer kunnen ontwijken. Om dat te vermijden, is bij overwegen met een volledige afsluiting, de plaatsing van een obstakeldetectie verplicht. Om technische redenen, waaronder de afstand tussen de seinen en de overweg, is dat bij overweg nummer 79 te Knokke niet realiseerbaar.” “Een terreinbezoek door de FOD en Infrabel bevestigt dat de bestaande veiligheidsinstallatie voldoende adequaat is. Er dienen dus geen aanpassingswerken te gebeuren aan de overwegsignalisaties. Infrabel zal op korte termijn onderzoeken of het technisch mogelijk is om de sluitingstijd in te korten” aldus nog de Staatssecretaris.

Aanvraag bewonerskaarten parkeren 2013

Vanaf 1 december kunnen bewoners en tweedeverblijvers in Knokke-Heist hun parkeerkaarten voor volgend jaar aanvragen. De aankoop van deze vignetten kan op twee manieren gebeuren: via het e-loket op het internet en door een bezoek aan de parkingshop in het stadhuis van Knokke. Men moet zich wel voorzien van de noodzakelijke documenten. Om mogelijks lange wachttijden te vermijden bij het aanschuiven in de parkingshop adviseert het gemeentebestuur om de bewonerskaart online via e-loket aan te kopen. Betalingen via overschrijving zijn niet mogelijk.1. E-loket
U meldt zich aan via het e-loket op http://onderzoek.knokke-heist.be/parkeren  U volgt stap voor stap de gebruiksaanwijzing en kan vervolgens online betalen. U kunt kiezen om de kaart via de post thuisbezorgd te krijgen of om deze te komen afhalen in de parkingshop .  Er is een e-loket voorzien voor inwoners en een e-loket voor tweede verblijvers. Door gebruik te maken van het e-loket kiest u voor een gemakkelijke en betrouwbare manier van online betalen met een snelle aflevering van de kaart.
2. Bezoek parkingshop
U komt langs in de parkingshop in het gemeentehuis van Knokke op het Alfred Verweeplein. Vergeet niet de nodige documenten mee te brengen: Inwoner: identiteitskaart , inschrijvingsbewijs van de wagen, voor leasing- of bedrijfswagens is een attest gebruikelijke chauffeur (of statuten van het bedrijf) vereist. Privé gebruiksrecht is niet toegestaan. Tweede verblijver: identiteitskaart, inschrijvingsbewijs van de wagen, aanslagbiljet van de belastingen op tweede verblijf, voor leasing- of bedrijfswagens is een attest gebruikelijke chauffeur (of statuten van het bedrijf) vereist. Privé gebruiksrecht is niet toegestaan. Tweede verblijver/huurder: de documenten zoals vereist voor een tweede verblijver én een geldig huurcontract.
De parkingshop is geopend van maandag tot donderdag van 08.30 – 12.00 en 13.30 tot 16.30 uur , vrijdag van 13.30 tot 18.00 uur en op zaterdag van 09.30 -11.30 uur. 
Voor alle info: knokke-heist@parkeren.be ; tel. 05034 2306

Zwin beter te genieten voor blinden

In het Vlaams Natuurreservaat De Zwinduinen en -polders heeft het Agentschap voor Natuur en Bos een blindenpad gerealiseerd. Zowel mensen in een rolwagen als blinden en slechtzienden kunnen voortaan terecht op de paden. Ter hoogte van het uitkijkpunt over het Zwin heeft Westtoer bovendien een nieuwe bronzen reliëfmaquette geplaatste met een weergave van de Zwinstreek. De maquette presenteert de diverse landschappelijke elementen in de Zwinstreek: zee, duinen, slikken en schorren, polders en grasland. De maquette toont tevens topografische elementen zoals als wegen, dijken, wateringen en fortificaties. Volgend jaar worden het blindenpad en de maquette geïntegreerd in een "Groene Halte+" wandelroute.

Schoudersurfers veroordeeld

Tegen twee criminelen uit Marseille werden in Brugge celstraffen uitgesproken wegens gevallen van schoudersurfen. Dat is een misdrijf waarbij de dader aan een betaalautomaat stiekem meekijkt om de pincode te bemachtigen van het slachtoffer. Vervolgens wordt de bankkaart gestolen en de rekening geplunderd. De Franse daders liepen twee jaar geleden in Knokke-Heist tegen de lamp na twee mislukte pogingen bij ING-betaalautomaten in de Lippenslaan en bij het Albertplein. De slachtoffers werden lastig gevallen, maar konden voorkomen dat hun bankkaarten gestolen werden. Ze verwittigden de politie, die de twee kon inrekenen. Eerder hadden de shoudersurfers op andere plaatsen in Vlaanderen al zo’n 20.000 euro buitgemaakt. De 30-jarige vrouw uit het dievenduo werd voor een deel van de feiten vrijgesproken en kreeg twee jaar cel, waarvan de helft met uitstel. De 32-jarige man werd bij verstek veroordeeld tot 37 maanden effectieve celstraf. Op heel wat plaatsen worden nu veiligheidszones rond betaalautomaten aangelegd om een strook tegen “shoulder surfing” aan te duiden.

Eeuwige rustplaats Vlaamse vissers

De restauratie van het oude kerkhof in de Nederlandse kustplaats Rockanje is nu helemaal afgesloten. Op het kerkhof liggen ook vissers uit Heist en Oostende begraven die er in 1945 zijn aangespoeld. Eerder werd het kerkhof “Maria Rust” reeds definitief beschermd, zodat “onze Belgen”, zoals de vroegere secretaris van de gemeente ze noemde, er ook ten eeuwigen dage zullen kunnen blijven liggen. De laatste fase van de restauratie van het kerhof, de aanplantingen, wordt nu vrijdag 23 november afgesloten. Het gros van het geld voor de uitgebreide opknap van de rustplaats kwam van de fusiegemeente Westvoorne. Hand- en spanwerk werd geleverd door de leden van de Historische Vereniging Westelijk Voorne.

Damse cultuur in handen van Knokke-Heistse

Het Damse schepencollege heeft Marjorie Keymis uit Knokke-Heist aangesteld als contractuele deskundige cultuur. Ze werd geselecteerd uit vijf kandidaten die tijdens de aanwervingsprocedure uit de bus kwamen. Keymis gaat aan de slag in de zogeheten Cultuurfabriek. Twee maanden geleden zei de Damse cultuurschepen Joachim Coens trouwens tijdens een boekvoorstelling in Scharpoord reeds dat men in de toekomst op het vlak van cultuur nauwer wilde gaan samenwerken met de badstad. Met de aanstelling van de nieuwe cultuurdeskundige wordt dat vermoedelijk nog een stuk makkelijker.

Voorwaardelijk voor poging tot doodslag

Een 36-jarige man uit Knokke-Heist heeft van de correctionele rechtbank in Brugge. achttien maanden voorwaardelijke celstraf gekregen voor poging tot doodslag op z’n vrouw, waarvan hij gescheiden leefde. De dolgedraaide man had twee jaar geleden in de Polderstraat in Heist z’n ex in een wurggreep gehouden en zwaar geslagen tot ze het bewustzijn verloor. Beiden hadden ruzie gekregen over de kinderen. Hij probeerde haar ook aan te rijden. De dader, van Marokkaanse afkomst, zat een maand in voorhechtenis en kreeg van de rechter een reeks voorwaarden opgelegd. Hij moet onder meer uit de buurt van zijn ex blijven.

Ook handelaars zorgen voor vroege eindejaarssfeer in Knokke-Heist

De voorbije dagen zijn een hele ploeg handelaars in alle deelgemeenten druk in de weer geweest met het plaatsen van kerstbomen in de badstad. Eerst werden 50 bomen van 6 meter hoog neergepoot langs de Natiënlaan en 't Walletje. Voor het ophangen van de lichtslingers in de feestelijke bomen was een hoogtewerker nodig. Daarna kregen ook in de winkelstraten van Knokke en Heist twee meter hoge bomen met lichtslingers geplaatst. Die worden getooid met nepgeschenkkaarten, krasloten en 10.000 zelfgeknoopte strikken. Achter de schermen waren tevoren de lichtslingers in koelkasten getest op hun duurzaamheid. De kerstbomen is men zelfs ter plaatse in de Ardennen gaan keuren. De handelaars laten de eindejaarssfeer trouwens twee dagen vroeger beginnen dan de gemeente. De lichtjes in de kerstbomen worden namelijk woensdagavond 21 november reeds ontstoken.

Hamerende vader naar correctionele rechtbank

Een 37-jarige man uit Knokke-Heist die in september z’n slapende stiefzoon met een hamer op het hoofd sloeg, moet in december voor de correctionele rechtbank verschijnen. De man van Indische afkomst moet zich verantwoorden wegens poging tot doodslag. De man ontkende de aantijging aanvankelijk. Volgens het parket van Brugge gebeurde de aanval op de 14-jarige jongen zonder enige aanleiding.

Puperslak terug op strand van Zeebrugge

Na een afwezigheid van zo’n 30 jaar is de purperslak (Nucella lapillus) terug aan onze kust. Op het strand van Zeebrugge zijn tientallen van deze schelpdieren gevonden en honderden eitjes. De slakkensoort verdween als gevolg van tinhoudende verf die op scheepsrompen werd gebruikt. Schadelijke stoffen in deze verf, met name tributyltinhydride (TBT), veroorzaakten verstoring van de hormonen in de purperslak. Daardoor konden deze zich niet meer voortplanten. De giftige verf is ondertussen verboden. De naam purperslak komt van de vloeistof die het diertje afgeeft en die na bewerking de kleurstof purper geeft. Die kleur was vroeger zeer zeldzaam. Samen met de Nucella lapillus werd er door de Romeinen Tyreens paars uit gemaakt; een kleur die enkel door de keizer mocht gedragen worden. Het goedje was in de vierde eeuw volgens de historicus Theopompus z’n gewicht in zilver waard.

20.11.12

De Oosthoek in andere handen

In Knokke gaat sterrestaurant De Oosthoek over in andere handen. Chef Stefan Billiau en zijn vrouw Lut Maenhout verlaten zaterdag het bekende eethuis aan het Oosthoekplein. In 1993 begonnen ze met de uitbating van het restuarant en zeven jaar geleden haalden ze een Michelinster binnen. Die hebben ze nooit meer uit handen gegeven. Op woensdag 12 december staan echter nieuwe uitbaters achter het fornuis in de open keuken. Billiau neemt afscheid van z’n cliënteel: “enerzijds met pijn in het hart en anderzijds met de borst vooruit uitkijkend naar een nieuwe uitdaging. Wij hebben inderdaad ons restaurant overgegeven aan mensen die er hopelijk net als ons, iets leuks en tof mee gaan doen.”  Wat de nieuwe uitdaging die Billiau wil aangaan inhoudt werd nog niet vrijgegeven.

Vroege eindejaarssfeer

Met het opkrikken van de winterse gezelligheid wordt in Knokke-Heist niet langer gewacht tot de zwarte pieten gepasseerd zijn. De eindejaarssfeer start in de badstad nu vrijdag 23 november al. Het gemeentebestuur wil dat de badplaats van dan af reeds baadt in een ecologisch verlichte kerstsfeer. Bij het station van Knokke werden een grote kerstslee met kerstman en pakjes aangevoerd. Sleeën met kerstman en een hert zijn ook te bekijken in Heulebrug en in de Dorpsstraat te Westkapelle, alsook aan de rotonde van de Sparrendreef. Daar maken vier herten hun opwachting. De Dumortierlaan krijgt een kerstman met bel. Op het Lichttorenplein is een watervalstructuur te bewonderen, en op het Rubensplein een lichtgordijn, waarbij de twee beelden van Franz West speciaal worden belicht. Ook De Wandelaar krijgt een fontein. Sneeuwmannen zijn er bij de vleet: op het Albertplein, Van Bunnenplein, aan de IJspiste, Gemeenteplein, Europaplein, De Bolle en in Westkapelle bij de Westerntoren. Dan zijn er onder meer ook nog herten in het IJzerpark, het park van Scharpoord en op het Heldenplein.

Nieuwe havenkapitein in Zeebrugge

Kapitein Amedé Van Herreweghe wordt op zaterdag 1 december de nieuwe havenkapitein-commandant voor de haven van Zeebrugge. Hij werd in 1955 in Dendermonde geboren en woont in Brugge. Van Herreweghe wilde absoluut gaan varen na een veertiendaagse zeilstage op zijn zestiende, tot grote verrassing van iedereen want er waren geen zeelui in de familie. Hij ging naar de Hogere Zeevaartschool in Antwerpen, haalde het brevet van kapitein-ter-lange-omvaart en voer van 1977 tot 2003 onafgebroken over alle wereldzeeën. Nadien kwam hij in dienst bij de Port of Zeebrugge.

Knokke-Heistse selectieproef “Slimste Gemeente” erg moeilijk

Bernard Kreps en dochter Elke vertegenwoordigen straks Knokke-Heist op de preselecties voor de “Slimste Gemeente van Vlaanderen” van tv-zender Vier. Het duo kwam in Scharpoord als eerste uit de plaatselijke selectieproef om de slimste mannelijke en vrouwelijke Knokke-Heistenaar aan te duiden. De aartsmoeilijke vragen werden opgesteld door Katrien Verbouw, Dennis Monbaliu en Jan Desoete. Volgens winnaar Bernard Kreps waren de vragen moeilijker dan het Europees Kampioenschap. In totaal namen 8 dames en 11 heren deel aan de preselectie in Knokke-Heist. Bij de pauze haakten reeds drie kandidaten af, wegens “te moeilijk”. Uit de voorronde kwamen Bernard Kreps Bernard Kreps met 56,92 % en dochter Elke met 34,62 % als respectievelijk de allerslimste man en vrouw uit de bus. Plaatsvervangers zijn Staf Dujardin (55,38 %) en Astrid Standaert (28,46 %). Bernard Kreps is een geroutineerd quizzer die al aan diverse TV-quizzen heeft deelgenomen: IQ quiz, Per seconde wijzer, Teamwork en Kennis van Zaken. Verleden week behaalde hij nog met het Belgisch nationale quizteam een 3de plaats op het Europese Quizkampioenschap in Tartu (Esland). Op zaterdag 1 december om 14 uur worden vader en dochter Kreps samen met een 270-tal andere duo’s in Tour en Taxis in Brussel verwacht om een vragenlijst van het productiehuis Woestijnvis op te lossen. Die lijst bestaat uit algemene quizvragen over sport, cultuur, politiek maar ook over populaire weetjes uit de “boekskes” zoals Story en Dag Allemaal. Nadien moet elk duo zich nog even voorstellen voor een camera. De 80 slimste en meest TV-genieke duo’s mogen door naar de opnames waar elk team nog eens het gezelschap krijgt van hun burgemeester.

Foto met dank aan Norbert Minne

P&O “beste veerbedrijf”

De rederij P&O Ferries werd voor het zesde opeenvolgende jaar verkozen tot Beste Veerbedrijf. De maatschappij sleepte ook de award in de wacht als beste Kanaalrederij en “Best Ferry Operator” voor de lijndiensten van Zeebrugge en Rotterdam naar Hull. Dat gebeurde bij uitreiking van de Britse Travel Awards 2012. Voor het kiezen van de winnaars werden meer dan een miljoen stemmen uitgebracht.

Knokke-Heist koopt schilderij van Rodolphe Wytsman

Knokke-Heist gaat een schilderij aankopen van de impressionist Rodolphe Wytsman. Het werk is getiteld ‘Duinen in de omgeving van Knokke’. Het is gesigneerd en draagt de datum 1883. Het was trouwens vanaf toen dat de kunstschilder elke zomer naar de badstad begon af te zakken om te werken te midden de groeiende kolonie landschapschilders die mekaar in de kustgemeente troffen. Het was in het zomerse schildersmekka Knokke dat Wytsman ook regelmatig Juliette Trullemans ontmoette, waarmee hij later in het huwelijk trad. In Knokke wekte de nieuwe schilderstijl, het luminisme, zijn belangstelling. In die periode schilderde hij onder meer De Kruiswortels (1883), De Poel in de duinen (1883), De molen te Knocke (1884), en het doek Plattelandszicht. De aankoopprijs van het werk van Wytsman bedraagt 10.500 euro. Het werd aan het gemeentebestuur aangeboden door een persoon uit Balen, die het in z’n privéverzameling had. Het werk heeft betrekking op het duinenlandschap in de omgeving van het vroegere Knokke, is van uitstekende kwaliteit en past binnen de reeds bestaande kunstcollectie van de gemeente.

Port of Zeebrugge organiseert tweede Haventriatlon

Na een succesvolle eerste editie dit voorjaar, heeft het Zeebrugse havenbestuur bevestigd dat er een nieuwe haventriatlon komt. Op zaterdag 1 juni volgend jaar wordt de haven opnieuw het decor voor een zwem-, fiets- en loopparcours. Het havenbestuur houdt dezelfde formule aan. De deelnemers zullen 500 meter zwemmen, 20 km fietsen en 5 km lopen. Bij de eerste editie van de haventriatlon telde men 606 deelnemers. Het ging om 336 individuele triatleten en 90 trio's. Dit keer zal ook extra aandacht uitgaan naar de veiligheid van de deelnemers. Bij de start van de eerste zwemwave werden door een aantal mensen namelijk kwetsuren opgelopen aan de voeten door scherpe voorwerpen op de havenbodem. De organisatie van het sportieve evenement is een initiatief van havenvoorzitter Joachim Coens. “In de eerste plaats willen wij het brede publiek aanmoedigen om deze sportieve uitdaging aan te gaan. Daarom kiezen wij voor een sprinttriatlon, een 1/8 triatlon, zodat iedereen kan deelnemen. Ten tweede is de triatlon een unieke kans om de haven op een recreatieve manier aan de mensen te laten zien”, aldus Coens.

Agressie tegen chauffeur van De Lijn in Knokke-Heist

Een buschauffeur van De Lijn is arbeidsongeschikt nadat hij een slag kreeg van een passagier. Op bus 44 tussen Knokke en Westkapelle was een 28-jarige man uit Brugge flauwgevallen. Daarom verwittigde de buschauffeur de hulpdiensten. Toen het slachtoffer opnieuw bijkwam, was die daar allerminst dankbaar om. Hij gaf de buschauffeur een slag in het gezicht. De 38-jarige man raakte daarbij gekwetst en is een week lang arbeidsongeschikt. De politie was snel ter plaatse en kon de dader oppakken. De Bruggeling bleek geen onbekende te zijn voor de politie. Hij was zelfs vrij onder voorwaarden, die hij dus geschonden heeft. De man werd opnieuw opgesloten in de gevangenis van Brugge.

19.11.12

Zendschip Radio Veronica weer naar Nederland

Het legendarische zendschip van Radio Veronica, de Norderney, gaat terug naar Nederland. Het radiostation lag in de jaren 60 en beginjaren 70 van de vorige eeuw voor de kust en werd ook in onze kustregio druk beluisterd. De afgelopen jaren was het voormalige zendschip in Antwerpen afgemeerd, waar het werd gebruikt voor feesten en partijen. Het bedrijf Veronica Schip B.V. heeft de eertijdse trawler gekocht en wil het schip straks gaan exploiteren als podium voor onder meer radio- en televisie-uitzendingen. Woensdag komt het schip aan in Amsterdam voor een grote onderhoudsbeurt. Daarna zal het in Groningen worden verbouwd tot podium. Waar de Norderney uiteindelijk komt te liggen, is nog niet bekend. Woordvoerder van Veronica Schip B.V. is oud-diskjockey en mediaondernemer Erik de Zwart. Het bedrijf is eigendom van investeerders, maar De Zwart wil niet zeggen wie dat zijn. Wel zegt hij dat ze zich niet alleen door commerciële motieven laten leiden, maar zeker ook door bevlogenheid. De Norderney is gebouwd in 1949 en deed de eerste jaren dienst in de visserij. Van 1964 tot 1974 maakte de zeezender Radio Veronica zijn programma's op het schip. De anti-piratenwet die toen van kracht werd, maakte daaraan een einde. In 1975 werd het schip door de Nederlandse autoriteiten in beslag genomen en werden alle zenders van boord gehaald. Daarna was het de bedoeling er een museum van te maken, maar om financiële redenen is dat nooit gelukt. Erik de Zwart is daarom blij dat het schip nu alsnog een toekomst krijgt die past bij het roemruchte verleden. Hij denkt erover om straks ergens in een hoekje wat oude apparatuur van Radio Veronica te plaatsen, zoals bandrecorders.

IJspiste in opbouw in Knokke-Heist

Maandag is de bvba Ice Time op het Verweeplein gestart met de opbouw van de overkapping voor de jaarlijkse ijspiste. Het is trouwens al de twaalfde keer dat men in de badstad zal kunnen genieten van een schaatsbaan tijdens de eindejaarsperiode. Nieuw is dat die dit jaar een weekje vroeger wordt opengesteld. Het publiek kan namelijk al vanaf vrijdag 30 november de ijzers onderbinden. De schaatspiste zal tot zondag 6 januari dagelijks open zijn van 10 tot 22 uur. Op de laatste dag is er onder meer nog een optreden van de “Romeo’s”. Tijdens de eindejaarsperiode valt er trouwens in de weekends heel wat te beleven in de Knokke-Heistse winkelstraten. Dat gaat van zingende Kerstmannen en een kudde schapen tot diverse jazzbandjes.

CMA CGM VELA evenaart met 15,5 m diepgangrecord in Zeebrugge

In de vroege uren van maandag heeft het schip ‘m/s CMA CGM Vela’ van de bekende Franse rederij de haven van Zeebrugge met een diepgang van 15,50 meter verlaten. Het schip doet het daarmee even goed als de ‘Nevada’ van dezelfde rederij, dat dit jaar al twee keer onze haven met hetzelfde record verliet. De Vela is 347 meter lang en 45 meter breed en kan 11.040 TEU laden. Het schip vaart in de French Asia Line 3 van CMA CGM. De maritieme toegang van de haven is de sterkste troef voor Zeebrugge. Onze kusthaven wapent zich dan ook voor de komst van de nieuwste generatie containerschepen waarbij een diepgang van 15,5 meter geen uitzondering meer zal zijn. Onder andere de werken voor het verdiepen van de oostkaai van Container Handling Zeebrugge en de uitdieping van het oudste stuk kaaimuur bij APM Terminals maken deel uit van deze strategie.

Infoavond groepsaankoop groene stroom in Knokke-Heist

Vanwege het succes loopt de campagne "Gas-Elektriciteit: durf vergelijken!" nog steeds. Wie meer wil weten kan nu woensdag 21 november om 20u naar een gratis infoavond in het cultuurcentrum Scharpoord. Ondertussen hebben reeds meer dan 600 gezinnen via het Sociaal Huis of via de gemeente hun energiefactuur onderworpen aan de V-test. Wie zelf op zoek wil gaan naar de actueel voordeligste energieleverancier, surft best naar de website van de VREG (Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt):
• particulieren kunnen hiervoor terecht op http://www.vreg.be/doe-de-v-test-voor-gezinnen
• kleine bedrijven surfen naar http://www.vreg.be/doe-de-v-test-voor-kleine-bedrijven
Wie wil besparen op de energiefactuur en daarbij ook nog een steentje bijdragen aan het milieu kan terecht bij de tweede groepsaankoop 100% groene stroom van de Provincie West-Vlaanderen. Men kan nog vrijblijvend inschrijven tot 5 februari 2013 via de website www.samengaanwegroener.be. Op 6 februari is er een online veiling en kunnen de energieleveranciers hun beste bod doen. Daarna krijgt u een voorstel op maat met een duidelijk zicht op uw mogelijke besparing. Pas dan beslist u om al dan niet te veranderen van energieleverancier.
Wie meer informatie wenst kan terecht bij volgende contactpunten:
• Infopunt Sociaal Huis – Kraaiennestplein 1/1 te Heist – tel. 050 530 900 – sociaalhuis@knokke-heist.be  elke weekdag van 9u tot 12u en van 13u30 tot 16u zonder afspraak
• Dienst Milieu & Natuur – Alfred Verweeplein 1 te Knokke – tel. 050 630 188 – milieu@knokke-heist.be
elke weekdag van 9u00 tot 12u en van 13u30 tot 16u op afspraak

Voetbal in de regio

Tijdens het voorbije voetbalweekend was er in onze regio winst voor FC Heist en VV Westkapelle. In Tweede Provinciale A moest FC Knokke echter met 3-1 het onderspit delven tegen Oudenburg, dat mede daardoor aan de leiding kwam. VV Westkapelle won op eigen terrein met 3-2 van Spermalie. Knokke staat gedeeld vierde met 23 punten. Westkapelle legt met 14 punten beslag op een gedeelde 10e plaats in het klassement. In Derde Provinciale B moest Oostkamp op eigen veld met 0-2 de duimen leggen tegen FC Heist. Beernem won met 3-1 van Moerkerke. FC Heist staat met 28 punten ruim afgescheiden aan de top van de rangschikking. Moerkerke staat op een gedeelde tweede plaats met 20 punten. In Vierde Provinciale heeft Zeebrugge op verplaatsing het veld aangeveegd met Dudzele. Eindscore 0-5. Zeebrugge staat vierde in het klassement met 23 punten.

Hoe at een edelman bij ons 150 jaar geleden?

Op zondag 25 november kan men zich in het Sincfala Museum in Heist net voor het middagmaal laten onderdompelen in de eet- en drinkcultuur van de rijken in het midden van de 19de eeuw. Lang voor Michelinsterren werden uitgedeeld dus. Dat kan tijdens een Museumbabbel door Jan Dhondt, licentiaat geschiedenis. Hij schets daarbij het culinaire leven van Pieter de Melgar (1772-1858), een weduwnaar, die met vier domestiquen in de Sint-Jorisstraat in Brugge woonde. De Melgar was een exponent van die typische groep ultra katholieke edellieden die zich als rentenier toelegde op goederenbeheer en goede werken… Voor de reconstructie van zijn eet- en drinkcultuur kon men een beroep doen op zijn uitstekend bewaard gebleven familiearchief. Belangrijkste bronnen zijn de huishoudboekjes, bijgehouden door keukenmeid Sophie Vandevelde. Zij stond in voor de aankopen van verse producten op de vele Brugse markten. Vis en schaaldieren waren prominent aanwezig. Daarnaast bewaarde Pieter de Melgar ook elke factuur van bakker, beenhouwer en brouwer. Aardappelen, boter en melk werden thuis geleverd door een van zijn pachtboeren. Tafelgasten vonden op de feestdis onder meer fricandon crême à la polonaise, gateau de millefeuilles, blanc mangé, gerolde paling in gelei, galantyne van een poularde. Bij patisier en chocolatier Moulaert bestelde hij conseille van ananas, glacés noisettes of bisquit russe. Het vermoeden bestaat dat ook het dienstpersoneel goed meeat met de heer des huizes, zij het niet aan dezelfde tafel en natuurlijk niet van dezelfde exquise gerechten.

Museumbabbel op zondag 25 november van 10 tot 12 uur in Museum Sincfala. 3,50 EUR (incl. bezoek aan Museum Sincfala/gratis voor leden van de Geschied- en Heemkundige Kring Guthago). Als afsluiter wordt er gratis drankje aangeboden. Reservatie gewenst via CC Scharpoord T 050 630 430

Michelinster voor nieuw Knoks restaurant

Halverwege de voormiddag zijn maandag in Flanders Expo in Gent de nieuwe Michelinsterren bekend gemaakt. In België en Luxemburg hebben 124 restaurants Michelinsterren gekregen. Daaronder 11 nieuwe sterren. Eén daarvan ging naar het Knokke-Heistse restaurant Cuines 33, dat nu minder dan een jaar na de opening, in de Michelingids prijkt. Een week geleden had de restaurantgids Gault&Millau aan het restaurant uit de Smedenstraat in Knokke ook al een score van 15 op 20 gegeven en noemde het eethuis toen de nieuwste ontdekking in Vlaanderen. Cuines 33 is een familiebedrijf in handen van Frederik en zus Fleur Boussy en schoonbroer Edwin Menue. De twee jonge koks deden ervaring op in onder meer Oud Sluis, Escabèche, De Jonkman en Comerç 24. Cuines 33 staat voor Cosmopolitan, Cantempory en Conceptual. Het eethuis laat zich inspireren door de Catalaanse keuken. Cuines betekent trouwens keuken in het Catalaans. In een eerste reactie stelden de sterwinnende koks "superblij" te zijn. "We hadden het niet verwacht. We hebben 11 maanden geleden onze talenten gebundeld om een tapa-keuken te brengen met gerechten van hier, en een bediening die niet te stijf is". Het restaurant Cuines 33 is stijlvol ingericht door interieurarchitect Lieven Musschoot. De nieuwe Michelingids België en Luxemburg is vanaf 22 november te koop. De 57ste editie telt 1.815 adressen, waarvan 719 hotels en 1.096 restaurants. De gids telt 124 sterrenrestaurants, waaronder drie driesterrenrestaurants, zeventien tweesterrenrestaurants en 104 restaurants met één ster. Onder de 146 Bib Gourmand-adressen staan er 28 nieuwe in de gids.

Foto met dank aan Dolce Community

Schotlandferry blijft, maar…

In een stuk in de krant The Scotsman heeft een woordvoerder van de rederij DFDS Seaways maandag gezegd dat er momenteel “géén plannen zijn om een punt te zetten” achter de vrachtveerverbinding tussen Zeebrugge en de Schotse oostkusthaven Rosyth. Maar hij voegde eraan toe: “het kan niet geloochend worden dat de zwaveluitstoot reglementering die in 2015 in voege komt een zeer grote uitdaging betekent voor heel wat van onze routes”. Professor Alan McKinnon, een expert op het gebied van vracht verbonden aan de Heriot-Watt Universiteit, waarschuwde, dat de Schotlandferry méér vracht moest aantrekken om commercieel leefbaar te blijven omdat strengere zwaveldioxide emissies de brandstofkost in de hoogte zullen jagen. Onderzoek dat werd verricht in opdracht van Sestran in Edingburgh heeft aangetoond dat DFDS op de route vanuit Zeebrugge verlies lijdt sinds de verbinding naar enkel-vracht is overgeschakeld. Volgens datzelfde rapport daalde het vrachtvolume vorig jaar met 5 procent naar 43.000 eenheden. De trafiek zou dit jaar “mogelijk nog iets lager” liggen aldus een voorspelling.

Officieren Knokke-Heist bijeen

De leden van de Club Officieren Knokke-Heist en hun dames hebben zopas hun jaarlijkse reünie gehouden. Dat gebeurde in het Kasteel van Moerkerke. De officieren van Defensie, de officieren van de federale en lokale politie, de officieren van de brandweer, de ambtenaren van niveau 1 in dienst bij Defensie en de geassocieerde leden hebben daarbij hun gevoelens van gehechtheid en trouw overgemaakt aan het koningspaar en de koninklijke familie.

18.11.12

Wegens succes expo extra rondleidingen met gids

In Knokke-Heist worden, wegens de overweldigende interesse voor de tentoonstelling “Van het atelier naar de kust. Knocke & Heyst, 1880-1940”, extra rondleidingen georganiseerd. De expo krijgt bijzonder gunstige kritieken van de vele bezoekers. In de tentoonstelling komen meer dan 100 impressionisten aan bod met welgeteld 314 werken. De opmerking dat er “teveel” doeken hangen wimpelt curator Danny Lannoy van zich af. “Een van de betrachtingen van de expo is werk te tonen van bekende en ook minder bekende meesters, maar die wel iconografisch belangrijk voor Heist en Knokke, en daarin zijn we geslaagd” zegt Lannoy. De kunstenaars die tussen 1880 en 1940 hun schildersezels neerzetten in 'Knocke en Heyst' en omgeving hebben namelijk niet alleen veel werk geleverd maar ook een uniek tijdsbeeld geschetst. Om aan de vraag te voldoen worden de komende paar zondagen in het Cultuurcentrum Scharpoord dan ook bijkomende rondleidingen georganiseerd met gids. Dat is het geval op de zondagen 25 november en 2 december, telkens om 10.15u.

Foto: schilderij Jan Verhas – Ezelritje van Knocke naar Heyst

Inschrijven noodzakelijk op nummer 050-530.730 of 050- 630.439 (6 € per persoon, gids inbegrepen)

Vrouw uit Knokke-Heist spoorloos na landing in Zaventem

De Procureur des Konings in Brussel verzoekt de opsporing van de 62-jarige Nadia De Schepper uit Knokke-Heist. De vrouw kwam zondagochtend 18 november omstreeks 07.00 uur samen met haar man van vakantie terug op de luchthaven van Zaventem. Zij vertrok waarschijnlijk te voet van het aankomstniveau en werd mogelijks het laatst gezien ter hoogte van het Shellstation dat gelegen is naast de uitvalsweg van de luchthaven. Sindsdien ontbreekt elk spoor. Mevrouw De Schepper is 1m55 lang en normaal gebouwd. Zij heeft kort bruin haar en blauwgroene ogen. Op het moment van haar verdwijning droeg zij een lichtblauwe jeansvest, een donkere jeansbroek, een bruine pull en lichtgele schoenen. Heeft u Nadia De Schepper gezien of weet u waar de vrouw verblijft, gelieve dan contact op te nemen met de politie via het gratis nummer: 0800/ 30.30.0

Veel goud voor jonge Knokke-Heistse Ju-Jitsu atleten.

Zaterdag 17 november vond in Nivelles de Internationale Ju-Jitsu wedstrijd plaats. In de categorie Duo System Men U15 behaalden de broers Ian en Ryan Lodens uit Knokke-Heist “goud”. In het Duo System All U18 was voor Ian Lodens en Charis Gravensteyn eveneens “goud” weggelegd. Ryan Lodens slaagde er daarenboven ook nog in “goud” binnen te rijven in het Fighting System Men U15 -37kg. Voor Ian Lodens was dat eveneens het geval in het Fighting System Men U15 -50kg. Een uitstekende dag voor hen met samen 6 medailles voor Ju-Jitsu Club Jigo Bazel, onder hoofdtrainer Donald Delia en coach Stephane Gravensteyn.

Knokse Constructivisten te kijk

Zondagmorgen werd in het Cultuurcentrum Scharpoord in Knokke-Heist de vernissage gehouden van de tentoonstelling “Knokse Constructivisten”. Dat is niet echt verwonderlijk. De gemeente heeft namelijk een rijke geschiedenis met het constructivisme. Dat komt door het verblijf in de badstad van enkele belangrijke kunstenaars uit deze beweging. De tentoonstelling zet werk uit die periode in de kijker van Luc Peire (1916-1994), Gilbert Decock (1928-2007) en Roger Demyttenaere (1926). Ook al getuigen de drie kunstenaars van een gelijkaardige artistieke houding toch is hun werk uiterst verschillend. Luc Peire herleidt de realiteit tot verticale lijnen. Gilbert Decock construeert dan weer een werkelijkheid met cirkels en vierkanten. Roger Demyttenaere beschrijft z’n omgeving in licht en materie. De tentoonstelling is tot 13 januari gratis te bezoeken in het Cultuurcentrum.