23.12.11

Zeebrugge even een eiland

Vrijdagavond was Zeebrugge tijdelijk een “eiland”. Door een fout bij de slagboom van de landwaartse sluisbrug nummer drie kon er geen verkeer van Knokke-Heist naar Zeebrugge. Op hetzelfde ogenblik waren namelijk ook de zeewaartse bruggen opgehaald om zeeschepen te laten versassen. Sommige bestuurders moesten via Brugge-Herdersbrug omrijden om zo Zeebrugge te kunnen bereiken. Het probleem heeft geruime tijd voor verkeersoverlast gezorgd.

Oneigenlijk gebruik garageweg in Heulebrug

Bij de omwonenden in de Knokke-Heistse deelkern Heulebrug is een probleem ontstaan rond het oneigenlijk gebruik van een zogeheten garagestraat. De weg, die bedoeld is om toegang te geven tot de garages, wordt namelijk toenemend gehanteerd door chauffeurs in doorgaand verkeer. Omdat kinderen de garageweg ook gebruiken om te spelen is het gevaar op een ernstig ongeval niet denkbeeldig. Vooral omdat heel wat bestuurders zich niet aan de opgelegde snelheid van 30 km per uur houden. Volgens commissaris Jan Bonneure is er rond de problematiek een bewonersvergadering gehouden. "Om partijdigheid te voorkomen, is een extern expert aangesteld. Het standpunt van de gemeente is dat de garagestraten toegankelijk zijn voor iedereen. Ook de signalisatie is nu duidelijk, zodat wagens zowel rechtdoor of naar links mogen rijden, maar niet rechts mogen afslaan", zegt hij in het Nieuwsblad.

Vroege kerstsluiting voor Hull-ferry op Zeebrugge

Zoals gebruikelijk zullen de lijnen van P&O Ferries tussen Hull, Zeebrugge en Rotterdam stil liggen op 25 en 26 december en ook op 31 december en 1 januari. De kerststop begon op de route van Hull naar Zeebrugge dit keer echter extra vroeg. Door een mankement aan de sluisdeuren van het King George dok in Hull kon de Pride of York namelijk vrijdag niet afvaren. Ook de retourvaart vanuit Zeebrugge op zaterdag kan derhalve niet worden uitgevoerd. Alle geboekte passagiers werden verwittigd en kregen alternatieve reismogelijkheden aangeboden. Bij de meeste veerdiensten over het Kanaal wordt tot na nieuwjaar volgens een beperkt schema gevaren. Bij Eurotunnel en Eurostar zijn er geen pauzes gepland.

Rouwbrief Franky Cauwels

Uw stoel blijft leeg.Uw stem zal zwijgen.

Groot is de leegte die u achterlaat.

Mooi zijn de herinneringen die van u blijven.

Zeer bedroefd melden wij u het overlijden van

Franky Cauwels

echtgenoot van Mirka Otto


GEWEZEN UITBATER BAR - RESTAURANT REMBRANDT

O.C.M.W.-RAADSLID (G.B.L.)

BESTUURSLID V.Z.W. TOERISME KNOKKE-HEIST

PAST-VOORZITTER FIFTY-ONE CLUB KNOKKE-HEIST

geboren te Knokke op 5 november 1958

en onverwachtoverleden te Phuket, Thailand op 15 december 2011.


De uitvaartliturgie, waartoe u vriendelijk wordt uitgenodigd, zal plaats- hebben in de H. HARTKERK, Dumortierlaan 48 te Knokke-Heist op DONDERDAG 29 DEC. 2011 om 10.30 u.

DE OFFERGANG GELDT ALS ROUWBEKLAG


Parkeermogelijkheden t.h.v. het Ijzerpark,Dumortierlaan 10 te Knokke-Heist.

Daarna volgt de bijzetting in de familiegrafkelderop de centrale begraafplaats van Knokke-Heist.

De uitvaart van Franky Cauwels is op donderdag 29 december om 10.30u in de kerk van de Dumortierlaan in Knokke. Dinsdag en woensdag is er mogelijkheid om het rouwregister te tekenen in het uitvaartcentrum Bleyaert, telkens van 14 tot 18u.

Een kleine school met een groot hart

Het Glazen Huis van Middenschool en Atheneum Knokke-Heist leverde dit jaar meer dan € 4.400 op voor Music For Life. Op 22 december sloten de directies en enkele leerkrachten zich op in hun eigen glazen huis en kwamen er gasten langs voor een interview of gastoptreden, waaronder Mimi Smith, Superlijm en King Jazz. Ondertussen liepen er tal van acties door de leerlingen en leerkrachten en deze brachten heel wat geld in het laatje. Ten slotte kwam ook het gemeentepersoneel van Knokke-Heist langs met een eigen cheque van € 7484, wat het totaalbedrag voor de school en gemeente samen rond de € 12000 bracht. Het geld wordt besteed aan de strijd tegen diarree bij kinderen, o.a. in Nepal.

Een fotoreportage van Christel Bedert vind je HIER.

Beste kerstmuziek aller tijden en sneeuw (?) op Paradijs

In Knokke-Heist worden via Radio Paradijs met kerstavond de beste kerstplaten aller tijden uitgezonden. Ze worden gemengd met aantrekkelijke evergreens, de crème de la crème van het Franse chanson, love songs en nieuwere hits. De programma’s komen in de badstad op antenne, maar worden nog tot het einde van het jaar per computer gedirigeerd vanuit het plaatsje North Berwick in de staat Maine in de Verenigde Staten. Terwijl in Knokke-Heist een witte kerst zeer onwaarschijnlijk is behoort dat aan de Amerikaanse Oostkust nog steeds tot de mogelijkheden. ’s Nacht daalt de temperatuur er namelijk tot min elf graden en voor zaterdagavond wordt voor Maine sneeuw voorspeld. Veel versierde woningen, tuinen en opritten in die regio, maar grote winterse figuren zoals in Knokke-Heist zijn er niet te bespeuren. Wel hier en daar wat spectaculaire kerstbomen. Zoals deze vlakbij Paradijs in Maine.

Radio Paradijs: Lokaal voor Knokke-Heist op 105.1 MHz FM en wereldwijd op het internet.

Nieuwe dakplaat gegoten voor waterreservoir in Knokke

Bij de renovatie van het oude drinkwaterreservoir van het gemeentelijk waterbedrijf in de Helmweg in Knokke werd donderdag de nieuwe dakplaat gegoten. De oude dakplaat was namelijk aangetast door betonrot. Over ongeveer een week zal de bekisting rond de nieuwe plaat worden weggenomen. Rondom rond moet de dakplaat vervolgens nog waterdicht worden afgesloten. De werken worden uitgevoerd door aannemer Renotec uit Geel. Het gaat om een investering van een kleine 240.000 euro.

Tweede poging voor Methania

Zaterdagmorgen zal de grote gastanker Methania bij de LNG-terminal in Zeebrugge opnieuw proberen om een lading vloeibaar gas aan boord te nemen. Dat zegt Reuters in New-York. Door het slechte weer kon de Methania afgelopen zaterdag te laat met het laden beginnen. Het was dan ook onmogelijk om binnen het geplande tijdsrooster een volledige lading aan boord te nemen. Enkel de kielbodem van het schip kon geladen worden verklaarde een woordvoerster. Volgens "vessel tracking" ligt de gastanker momenteel aan het anker te wachten ter hoogte van Oostende. De Methania kan 130.000 kubieke meter LNG opslaan. Dat zal nu zaterdag om 9u GMT gebeuren (10u Belgische tijd). Het is meteen het laatste schip van het jaar voor de LNG terminal in Zeebrugge.

Toenemend ademtesten

De lokale politie Damme / Knokke-Heist heeft sedert het begin van de Bob-campagne op vrijdag 2 december al 407 ademtests afgenomen. In totaal werd die test door 383 bestuurders ‘safe’ afgelegd. Zeven chauffeurs bevonden zich in de alarmfase. Zeventien mensen testten positief. Dat is iets meer dan 4 procent van de gecontroleerde chauffeurs; een lichte verbetering dus. Tot na Nieuwjaar plant de politie in onze regio zowel overdag als ’s nachts nog heel wat kleinschalige controles verspreid over de ganse politiezone. Ook na de Bob-campagne kan men het ganse jaar door, op elk moment van de dag, op alcohol en drugs worden gecontroleerd. Voor meer informatie: www.bob.be

Belasting tweede verblijven wordt herbekeken

In Knokke-Heist werden enkele verfijningen doorgevoerd bij het toepassen van de gemeentebelasting op de tweede verblijven. De verschuldigde bedragen blijven evenwel onveranderd in de drie zones. Na een vraag van raadslid Frank De Smet bevestigde burgemeester Lippens dat momenteel de zones, waarin de belasting op de tweede verblijven van toepassing zijn, worden herbekeken. Een verhoging van het bedrag van de belasting is wettelijk niet mogelijk. Wel behoort een zone-uitbreiding tot de mogelijkheden. Op die manier wil men vermijden dat tweede verblijvers de belasting in een dure zone ontwijken door zich aan de rand van de badstad te gaan vestigen en daar de plaatselijke bevolking als het ware uit te drijven. Ook in andere kustgemeenten werden dergelijke maatregelen al genomen.

Portefeuillewissel in Sluis

In onze buurgemeente Sluis hebben burgemeester en wethouders hun portefeuilles opnieuw verdeeld. Daardoor ontstaat volgens de gemeente meer evenwicht en samenhang. Bij de verdeling is rekening gehouden met de kennis en affiniteit van de wethouders. Zo gaan de portefeuilles gemeentewerken en verkeer naar wethouder Conny Almekinders. De ontwikkeling van Breskens wordt de verantwoordelijkheid van wethouder Jan Schaalje. Het college in Sluis bestaat uit waarnemend burgemeester Jacques Suurmond en drie wethouders: Peter Ploegaert (CDA), Conny Almekinders (VVD) en Jan Schaalje (PvdA).

Minuut stilte

Bij het begin van de laatste gemeenteraad van het jaar in het Stadhuis van Knokke werd een minuut stilte gehouden voor het overleden OCMW-raadslid Franky Cauwels. Burgemeester Lippens noemde Cauwels iemand “die steeds bereid was om anderen te helpen” en z’n vroegtijdige dood “een groot verlies voor de badstad”. Het stoffelijk overschot van de 53-jarige arriveert volgens de burgemeester zaterdag terug uit Thailand. Als een extra punt op de gemeenteraad werden vervolgens de geloofsbrieven van Tine Gobert geldig verklaard. Zij zal maandag de eed afleggen als nieuw OCMW-raadslid, zoals de wet het voorschrijft. In geheime zitting werd donderdagavond ook de pensionering van de voormalige gemeentesecretaris geregeld.

22.12.11

Moderne eindejaarsmusical

De leerlingen van de school De Vuurtoren uit Heist hebben voor een bijna uitverkochte zaal van het Cultuurcentrum Scharpoord een modern kerstspel opgevoerd. Er waren ruim 350 aanwezigen. De moderne liederen en een wervelende klank- en lichtshow gaven het optreden een extra dimensie. De eindejaarsvoorstelling van de leerlingen werd beloond met een staande ovatie.

Lapscheurse krokodillen in spoedafdeling van opvangcentrum

De elf krokodillen en één alligator die door de politie van Knokke-Heist bij een huiszoeking in een villa in het Damse Lapscheure werden aangetroffen zijn donderdag opgehaald door leden van een Limburgs Natuurhulpcentrum. De dieren leefden in Lapscheure in erbarmelijke omstandigheden. Zo trof men 5 krokodillen van één meter lang aan in de douche. In een aquarium zaten nog 5 andere nijlkrokodillen op elkaar gepakt. In een lege slaapkamer vond men verder op enkele dekens een alligator. De Duitse eigenaar kon geen "Cites" papieren voorleggen, had geen milieuvergunning en wordt bovendien aangeklaagd voor dierenverwaarlozing. Voor het meenemen van de krokodillen werd gebruik gemaakt van een vangstok en werd de bek van de dieren dichtgetaped. Voorlopig verblijven de dieren ter observatie in de spoedafdeling van het opvangcentrum. Daar wordt ondertussen ook een grote binnenkooi met een waterbassin klaargemaakt. Wat er uiteindelijk met de dieren moet gebeuren zal het gerecht moeten beslissen.

Fair Trade lezing over Duurzaam Bankieren

Bij iedereen klinken de woorden Eurocrisis, badbank, Dexia Holding en rommelkredieten tegenwoordig vertrouwd in de oren. Maar volgens de Fairtrade trekkersgroep is het niet allemaal kommer en kwel. De zogenaamde 'kleinere banken' houden goed stand. Daarom organiseert de Fairtrade trekkersgroep in deFair Trade Gemeente Knokke-Heist een uiteenzetting waarop Triodos haar missie en activiteiten komt toelichten. Dat gebeurt op donderdag 26 januari in het Cultuurcentrum Scharpoord om 20.00 uur. Iedereen is welkom maar gelieve wel in te schrijven bij Scharpoord, Meerlaan 32, 8300 Knokke-Heist, 050 630 430. Wie vragen wil behandeld zien, kan deze ook meedelen per mail aan het Cultuurcentrum Scharpoord.

Overlijden Ed van de Vijver

In Edegem is Ed van de Vijver overleden. Hij was 65. Ed van de Vijver werd in 1946 in Sluis geboren. Hij zette er de bekende zaak voor woondecoratie en home-accessoires verder, die in 1911 door z’n familie was opgestart. Dertig jaar geleden vestigde hij ook filialen in de Lippenslaan in Knokke. Ed van de Vijver wordt op dinsdag 27 december in Knokke begraven, om 10.30u in de kerk van de Dumortierlaan. De komende dagen kan men het rouwregister tekenen in het uitvaartcentrum Bleyaert. (Dagelijks van 14 tot 18u, en op zon- en feestdag van 10 tot 12u).

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

Kerstvandalen worden opgespoord

In Knokke-Heist laat het gemeentebestuur nauwlettend camerabeelden bekijken in een poging om kerstvandalen op het spoor te komen. Onbekenden hebben flinke schade aangebracht aan grote kerststructuren. Dat was ondermeer het geval met de grote kerstslee aan het Maurice Lippensplein. Bepaalde individuen hebben er niets beters op gevonden dan op de slee te klimmen, er gaten in te trappen en elektrische verbindingen onklaar te maken. De schade is van die aard dat de slee wellicht niet meer helemaal hersteld kan worden tegen de kerstvakantie. Trouwens ook op diverse andere plaatsen in de badstad zijn er vandalen aan het werk geweest. Het gemeentebestuur vraagt zich af of het nog zin heeft om de openbare ruimte op te smukken wanneer een bepaald slag mensen alles kapot maakt. De lokale politie hoopt de vandalen in de kraag te kunnen vatten. Behalve gerechtelijke vervolging zullen de daders ook moeten opdraaien voor de aanzienlijke financiële schade.

Ondertussen kun je HIER nog genieten van enkele nachtopnames van de Kerstsfeer 2011. De foto’s waarop copyright rust zijn van de hand van Danny Jones.

Zwinkalender uit in Knokke-Heist

De Provincie West-Vlaanderen heeft opnieuw een Zwinkalender ontwikkeld getiteld ‘Het Zwin in woord en in beeld’. De Zwinkalender 2012 toont een selectie van natuurfoto’s, genomen in het natuurpark. Daarnaast werden in de kalender een aantal gedichten opgenomen die een eerbetoon brengen aan het Zwin. De natuurfoto’s zijn van Misjel Decleer, Zwinkenner en professioneel natuurfotograaf. De gedichten zijn van de hand van tien Vlaamse en twee Nederlandse dichters: Hendrik Carette, Frank Decerf, Christiaan Germonpré, Christina Guirlande, Johanna Kruit, Mark Meekers, Bert Peleman, Hedwig Speliers, Jodocus van Lodenstein, Frank van Pamelen, Herwig Verleyen en Erik Verstraete.

Kerstactie Rotaryclub

De Rotaryclub Knokke-Oostkust gaat nu zaterdag de patiënten in het Ter Linden Ziekenhuis in Knokke en het Fabiola Ziekenhuis in Blankenberge verrassen met een attentie. Ondermeer zullen in alle kamers bloemen worden afgegeven. De actie kadert in het 20-jarig bestaan van de afdeling van de club. Rotary is een serviceclub die werkzaam is in 200 landen en wereldwijd meer dan 1,2 miljoen leden telt. De voornaamste doelstelling van de Rotaryclub is dienstbetoon binnen de eigen gemeenschap. De middelen van de Rotaryclub Knokke-Oostkust komen voort uit evenementen die de leden zelf inrichten. Zo organiseert de club reeds jaren rond half augustus een “Kreeft T-Dansant” in Zeebrugge. Daarmee worden fondsen verzameld waardoor enkele dagen later een duizendtal andersvaliden een gratis verwendag kan worden aangeboden.

21.12.11

Politie ontdekt krokodillen in Lapscheure

De politie van Knokke-Heist heeft in een villa in de Damse deelgemeente Lapscheure elf krokodillen en een alligator aangetroffen. De vondst gebeurde tijdens een onderzoek naar financiële fraude op verzoek van het Duitse gerecht. Bij de huiszoeking werd een 51-jarige Duitser aangehouden. Tijdens de politieactie werd in de villa ook een dure Ferrari Daytona gevonden. Volgens de Duitser verschafte hij de krokodillen “tijdelijk opvang”. Het gerecht vermoedt echter dat de man de dieren verhandelde. Hij heeft daarvoor echter geen vergunning. De villa werd gehuurd door een vriendin van de Duitser. De politie van Knokke-Heist is ondertussen op zoek naar een nieuw onderkomen voor deze gevaarlijke reptielen.

Vaartuig van Heistse rederij terug thuis na aanvaring

De bokkenkotter Z 84 “Calypso” is in de thuishaven Zeebrugge teruggekeerd na een aanvaring voor de Britse kust. Een Griekse tanker heeft dinsdag het vaartuig geramd. Dat gebeurde toen de bemanning aan dek de vangst aan het sorteren was. Het vissersschip heeft heel wat averij opgelopen. De boeg en een deel van de romp werden ingedeukt zowel boven als onder de waterlijn. Het schip maakte zwaar slagzij en even werd gevreesd dat het zou kapseizen. De bemanning is er met de schrik van af gekomen. Dankzij hun drijfpakken werd erger voorkomen. De kotter is eigendom van de rederij Depaepe uit Knokke-Heist. Een onderzoek is ondertussen ingesteld naar de omstandigheden van het ongeval. De Britse kustwacht heeft momenteel omtrent de aanvaring nog geen melding kenbaar gemaakt.

Zeebrugge boert goed ondanks de economische crisis

In de haven van Zeebrugge zijn dit jaar 47,3 miljoen ton goederen verhandeld. Een daling met 4,64 procent in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers die woensdagmiddag werden bekend gemaakt. Ondanks de crisis ging het onze kusthaven in de regel voor de wind. Enkel de containertrafiek is dit jaar gedaald met 11,1 procent. Dit is voornamelijk het gevolg van de groeivertraging in de handel tussen Europa en Azië.In de andere sectoren werd overal een stijging van de trafiek genoteerd. De rorotrafiek steeg met bijna 6 procent. Het verschepen van nieuwe wagens nam zelfs toe met 10,5 procent. De aanvoer en ook uitvoer van LNG en het behandelen van andere vloeibare bulk steeg met 6,4 procent en de vaste bulk met 2,8 procent. Het stukgoed met vooral de papierpulp nam toe met 4 procent. Ook waren er 13,6 meer aanlopen van cruiseschepen. Voor volgend jaar zijn er trouwens weer meer cruiseschepen aangekondigd. De kusthaven ontving 243.444 cruisepassagiers. Het totaal aantal passagiers in Zeebrugge (incl. dienst P&O Ferries Hull) klokte af op 624.997.

Gratis disco party op kerstavond in het Casino Knokke

Op zaterdag 24 december wordt in het Casino Knokke een gratis “I Love Disco” party gehouden. Het evenement gaat om 23u van start. DJ’s van dienst zijn DJ Da Pierre en DJ Steve die jaarlijks van de partij zijn op Studio 54 in het Sportpaleis. De fuif meemaken in je coolste disco outfit wordt zeer geapprecieerd, maar is niet verplicht. Voor meer informatie kan men terecht op de Facebookpagina:
http://www.facebook.com/events/286184454755289/Toprestaurants in de Zwinregio 2012

In hotel La Réserve in Knokke-Heist werd zopas de nieuwe editie van de brochure “Toprestaurants in de Zwinregio” voorgesteld. In een straal van 22 km rond de badstad bevinden zich tegenwoordig heel wat toprestaurants die samen 26 Michelinsterren vertegenwoordigen. Sinds de 1ste editie in 2010 zijn er 5 Michelinsterren bijgekomen. In Europa doet enkel Parijs het beter. Verder werden in de nieuwe gids ook alle restaurants opgenomen die 13 of meer punten scoren in de GaultMillau. Knokke-Heist heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot dé gastropool van de kust. Meer dan 250 restaurants verwennen de klanten met eigen specialiteiten, streekgerechten of hoogstandjes uit de internationale keuken. ‘Toprestaurants in de Zwinregio 2012’ kan men online raadplegen via www.knokke-heist.be. Men kan de brochure ook aanvragen bij de toeristische dienst, Zeedijk-Knokke 660, T 050 630 380 of toerisme@knokke-heist.be.
HIERbij nog een fotoreportage van de hand van Freddie Lamote.

Foto: Burgemeester L.Lippens met rechts van hem burgemeester J.Suurmond van Sluis en D.Despiegelaere, voorzitter Toerisme VZW en verder talrijk opgekomen toprestaurateurs uit de Zwinregio.

Geen sweatshopkledij voor personeel

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist is van plan om een duurzaam beleid te voeren bij de aankoop van dienstkledij voor het personeel. In het kader daarvan zal ook aandacht worden besteed aan de arbeidsomstandigheden bij de productie van de werkkleding. Men wil daarbij vooral vermijden dat kledij wordt aangekocht die door kinderarbeid werd geproduceerd.

Zweeds windmolenpark wordt in Zeebrugge gebouwd

Jan De Nul heeft een opdracht binnengehaald voor de bouw van 16 betonnen funderingen voor een windmolenpark van E.ON in het Zweedse gedeelte van de Baltische Zee. Jan De Nul is naar verluidt reeds gestart met het ontwerp van de funderingen van de 3 MW windturbines. De betonnen funderingen van ieder 1800 ton zullen vanaf maart volgend jaar in Zeebrugge worden gebouwd. Het zal 4 maanden in beslag nemen om 10.000 m³ beton te storten in de 24,5 m hoge funderingen. Dat zijn in feite grote betonconstructies met holle ruimtes met een grondplandoorsnede van 18 m. In mei vertrekken de funderingen vanuit onze kusthaven op superpontons naar Zweden. De oplevering is voorzien in de herfst van volgend jaar.

20.12.11

Rechtszaak gps-ongeval waarbij illegale Knokke-Heistenaar omkwam

In verband met het ongeval, waarbij een Algerijn die illegaal in de badstad verbleef het leven liet, staat een 25-jarige bestuurder uit Zedelgem terecht. Volgens de advocaat gebeurde het ongeval omdat de chauffeur probeerde terug te keren naar een gemiste oprit voor de E40. Hij vertrouwde daarbij op z’n gps, maar reed in op een andere wagen. Daarbij werden drie inzittenden zwaar gewond. De 31-jarige Algerijn, die illegaal in een appartement in Knokke-Heist verbleef, was op slag dood. Hij kon enkel geïdentificeerd worden bij middel van z’n vingerafdrukken. Uit de databank van het gerecht bleek dan trouwens dat de man 14 aliassen gebruikte. De openbare aanklager eist voor de chauffeur uit Zedelgem: drie maanden cel, 300 euro boete, 6 maanden rijverbod en het opnieuw afleggen van alle proeven voor het rijexamen.

Kerncentrale wordt veiliger

De kerncentrale van Borsele, die op 32 km van Knokke-Heist ligt, voldoet aan de veiligheidseisen die gesteld zijn in de huidige vergunning. Dat staat in het Nationaal Rapport dat door de Nederlandse overheid naar de Europese Commissie is gestuurd. In het licht van de gebeurtenissen in Fukushima, gaat men de centrale echter toch nog veiliger maken. In Borsele gaat het Waterschap Scheldestromen in april namelijk de dijk bij de kerncentrale versterken. Dat gebeurt omdat gebleken is dat de dijk niet voldoet aan de veiligheidsnorm. Volgens deze norm moet de dijk bestand zijn tegen een superstorm die eens in de vierduizend jaar voorkomt. De dijk krijgt aan de buitenkant een nieuwe bekleding en wordt opgehoogd. Ook wordt het binnentalud voorzien van een dikkere kleilaag. Op de buitenberm wordt verder een nieuwe onderhoudsweg aangelegd. Volgend jaar oktober moet het werk klaar zijn.

Drie Koningen Kwis

Op vrijdag 6 januari pakken de provinciale en landelijke cadetten van BaksetClub Namedis Chape Knokke-Heist uit met een Drie Koningen Kwis in het Jeugd- en Kunstencentrum De Marge. De Drie Wijzen serveren 100 vragen voor jong en minder jong met o.a. een flinke brok sport, actualiteit, lokale weetjes, geschiedenis, wetenschappen, muziek, en andere doordenkers... Een ideale gelegenheid om in gezins- of ploegverband het nieuwe jaar gezellig in te zetten binnen de basketbalfamilie. De eerste vraag wordt gesteld om 20 uur. Ploegen bestaan maximum uit 4 personen. 4 euro deelname per persoon. Maximaal 30 ploegen. Schrijf je ploeg in via www.basketknokkeheist.be of stuur een mail naar gmattheeuws@telenet.be

Twee handelspanden van T’Heist Best te huur

Twee vroegere kantoorruimtes van de Woonwinkel en T’Heist Best in de Kerkstraat 32 en 36 in Heist staan te huur voor gebruik als handelspand, kantoor of praktijkruimte. Beide ruimtes kunnen momenteel tegen een interessante prijs gehuurd worden via de immobiliënkantoren Groep Cauwe en Turner-Dewaele. Het ene is 160 m² groot en bestaat uit een ruime kantoorruimte, een aparte vergaderzaal een keukentje, douchekamer en 3 garagestaanplaatsen. De maandelijkse huurprijs bedraagt 950 euro + 55 euro voorschot op de gemeenschappelijke kosten. De onroerende voorheffing valt ten laste van de huurder. Het tweede, eveneens 160 m², bevat een ruimte met toegang vanaf de Kerkstraat, een landschapsbureau met toegang op een binnenplein, een vergaderzaal, een deels geïnstalleerde keuken, een toilet en douche. Centrale verwarming op aardgas. Het pand bevat 8 ondergrondse parkeerplaatsen, uitbreidbaar met 6.

Terminale patiënten schuiven aan in de ‘Jardin Tropical’

Toprestaurant ‘Jardin Tropical’ uit Knokke-Heist, bekroond met één Michelin-ster, neemt een lovenswaardig initiatief. Chef Christophe Van den Berghe en echtgenote Evy zijn woensdag gastheer en gastvrouw voor terminaal zieke patiënten mét familie van de palliatieve afdeling van het Ter Linden Ziekenhuis. Voor de mensen die op deze afdeling verblijven is vaak niet meer de lengte van het leven het belangrijkste, maar wel de kwaliteit ervan. “Als de patiënten, al is het slechts 5 minuten, niet denken aan hun ziekte, is voor ons het opzet geslaagd” zegt initiatiefnemer Christophe Van den Berghe. Het restaurant 'Jardin Tropical' is gelegen in de Zwaluwenlaan, op de hoek met de Nellenslaan.

Nieuw OCMW-raadslid in Knokke-Heist

Na het recente overlijden van OCMW-raadslid Franky Cauwels tijdens een verblijf in Thailand, gaat het gemeentebestuur in zijn plaats een nieuw raadslid aanstellen. Dat zal donderdagavond gebeuren. Tine Gobert zal dan in handen van burgemeester Lippens de eed afleggen als OCMW-raadslid in opvolging van Cauwels. De 47-jarige Tine Gobert is getrouwd en moeder van 2 kinderen. Ze is ondermeer ook bestuurslid van de vzw Sportcentrum.

Evaluatie kerstversieringen en kerstetalages in Knokke-Heist.

Naast de versierde straten, pleinen, schitterende kerstbomen en fonkelende sneeuw- en kerstmannen, dragen in de badstad ook de kerstetalages bij tot de kerstshoppingsfeer. Naar jaarlijkse gewoonte zal Unizo Knokke de versieringen in de etalages en de eventuele feestelijke verlichting en aankleding van de gevel evalueren. Dat gebeurt 's avonds op dinsdag 27 december, zodat de verlichting optimaal tot z'n recht komt. De beste handelszaken worden genomineerd en krijgen een uitnodiging voor de nieuwjaarsreceptie van Unizo die plaatsvindt op 17 januari in het Antique Café. De winnaars worden er in de bloemetjes gezet.


Meer info over de kerstetalagewedstrijd via:info@hotelbritannia.be of info@zoetepolder.be

Zeezoogdieren gestrand

De voorbije dagen zijn in de badstad een bruinvis en een dwergvinvis aangespoeld. Het kadaver van de bruinvis (Phocoena phocoena) werd aangetroffen op het strand in Knokke. De dwergvinvis (Balaenoptera acutorostrata) was eveneens reeds overleden en spoelde aan op het strand ter hoogte van Het Zwin. De strandingen hebben waarschijnlijk te maken met de felle wind die de kadavers naar onze kust deed afdrijven. Dit jaar zijn in Knokke-Heist in totaal 8 zeezoogdieren aangespoeld. Het ging om de stoffelijke overschotten van 6 bruinvissen en één dwergvinvis, plus een jonge zeehond die nog in leven was en naar het Sea Life Centrum is overgebracht.

19.12.11

Gemeentepersoneel in de weer voor het goede doel

In het kader van de actie “We do give a shit” heeft het gemeentepersoneel van Knokke-Heist de voorbije weken z’n krachten gebundeld om geld in te ze zamelen voor het goede doel. Met het geld zal het Rode Kruis projecten opzetten om de toegang tot veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen te verhogen. Zo kan de strijd met diarree aangegaan worden. In de badstad werd zo onder andere een sterrentombola, een pannenkoekenbak en een koekjesbak gehouden. Verder werd “veilig Zwinneblommen” opgezet en kon men intekenen voor de “eerste plons” in het nieuwe zwembad. Al deze acties samen hebben tot nu toe reeds een bedrag van 7.438 euro opgebracht.

Knokke-Heistse tweedeverblijver in trek bij Kim Jong-un

Over de nieuwe Koreaanse leider Kim Jong-un is maar weinig bekend. Tot een paar jaar geleden leefde hij in complete anonimiteit. Ondertussen blijkt echter dat de 28-jarige kersverse dictator een fan is van karate-acteur Jean-Claude Van Damme, die regelmatig in Knokke-Heist verblijft. Andere “westerse trekjes” van de nieuwe machthebber zijn z’n voorliefde voor basketbal en skiën. Een jaar geleden werd Kim Jong-un plots tot viersterren generaal gebombardeerd. Dat gebeurde tijdens een plechtigheid waarin zijn nadrukkelijke marcheerkunde werd opgevoerd; meteen filmvoer voor heel wat satirische programma’s.

Ambulancier vrijgesproken van onvrijwillige doodslag op Knokke-Heistenaar

In Brugge is een 27-jarige brancardier door de correctionele rechtbank vrijgesproken voor onopzettelijke doodslag op een patiënt uit Knokke-Heist, die hij vervoerde. Op 19 oktober vorig jaar haalde de ambulancier, die voor een privéfirma werkt, een patiënt op in het AZ in Brugge. De 85-jarige patiënt had een nierdialyse ondergaan en moest terug worden gebracht naar zijn woning. Toen de brancardier de patiënt in Knokke-Heist uit de ziekenwagen haalde, gleed hij uit op het natte voetpad. De brancard viel om en de patiënt liep daarbij een zware hoofdwonde op, waaraan hij een week later overleed. Philip Vandevyver, voorzitter van de Unie der Belgische Ambulance, zegt dat het schandalig is “dat die ambulancier de patiënt in zijn eentje moest vervoeren. Dat zou echt niet mogen. Jammer genoeg is dit geen alleenstaand geval. Men wil de kosten zodanig laag houden.”

Stoeproken ook in Knokke-Heist tijdsverschijnsel

Eén van de zaken waaraan 2011 veel mensen in de toekomst zal herinneren is het feit dat het in dat jaar ook in de gewone herbergen verboden werd om te roken. Eerder was dat al het geval in restaurants en andere plaatsen waar voedsel geserveerd werd. In Knokke-Heist is het “stoeproken” voor velen dan ook een favoriete bezigheid geworden, net als elders in het land. Het hoeft dan ook niemand te verwonderen, dat bij de verkiezing van het “Woord van het Jaar 2011” het woord “stoeproken” de meeste stemmen kreeg. De definities van alle winnende woorden staan op www.vandale.be/woordvanhetjaar.

Willie Boy in Glazen Huis Zwinstede

Op donderdag 22 december vanaf 8 uur organiseren MS en KA Knokke-Heist samen met de gemeente Knokke-Heist opnieuw een eigen Glazen Huis aan het Verweeplein te Knokke. Die dag zullen de leerlingen acties opzetten om geld in te zamelen, komen er muzikale en andere gasten langs in het huis, en kunnen mensen plaatjes aanvragen tegen betaling. Dit alles ten voordele van Music For Life en de strijd tegen diarree. Ze zijn ook (vanaf 16 uur) een neutraal meldpunt voor acties uit Knokke-Heist en omgeving. Verenigingen, scholen en gewone mensen kunnen langskomen om te melden hoeveel zij hebben ingezameld. Ze worden gefotografeerd met een cheque en komen met die foto op de website van het lokale Glazen Huis. Om 18 uur komt Willie Boy enkele nummertjes brengen. Willie Boy is afkomstig uit Heist. Hij is zanger/gitarist en al sinds zijn tienerjaren actief als muzikant in diverse coverbands in allerlei genres, van country, over disco en soul tot hardrock. De laatste jaren legt hij zich vooral toe op een akoestisch gebracht repertoire van pop, sixties, americana, singer-songwriters, ... Hij zingt in het Engels, Nederlands en zelfs dialect.

Park met speelnatuur in Ramskapelle nadert voltooiing

Het avontuurlijke park met speelnatuur in Ramskapelle is bijna klaar. Het gespecialiseerde bedrijf Mahieu is half mei gestart met de aanleg van een basketbalveld en polyvalent sportterrein met speelnatuur in de weiden rond Ramskapelle Dorp. De werken kaderen binnen het EFRO-project “Leefbare haven Zeebrugge” en worden gefinancierd met Europese steun. De nieuwe groene long is ontworpen door het studiebureau Haegebaert uit Oostende. Het is geïnspireerd op het creatieve concept van “Fris in het Landschap”, dat heel wat ervaring heeft met de aanleg van avontuurlijke en natuurlijke speelplekken voor kinderen. De paden en speelweiden zijn aangelegd. Eerstdaags worden de openbare verlichtingspalen geïnstalleerd en wordt een wandelbrug over de Noordwatergang gelegd. De realisatie van een dorpsboomgaard is voorlopig uitgesteld.

Voetbalwinst voor Knokke, verlies voor Heist en Westkapelle

Tijdens het voorbije voetbalweekend stond winst op het scorebord voor FC Knokke en verlies voor FC Heist en VV Westkapelle. In Eerste Provinciale won Knokke met 1-0 van Zwevegem. FC Knokke staat nu 11de in de rangschikking met 18 punten. In Derde Provinciale B moest Westkapelle onverwacht met 0-3 op eigen terrein de duimen leggen tegen het lager geklasseerde Oedelem. Daring Brugge versloeg FC Heist met 2-0. In het klassement staat Westkapelle gedeeld eerste met 32 punten, en een wedstrijd minder gespeeld. Heist legt beslag op de 6de plaats met 28 punten. In Vierde Provinciale B moest Zeebrugge met 4-1 het onderspit delven tegen Gistel. Klassementsleider Moerkerke won met 3-1 van Sint Joris. Zeebrugge staat gedeeld tiende.

Oproep tot ijs- en sneeuwvrij maken stoepen

Bpost roept iedereen in de badstad op om de stoepen ijs- en sneeuwvrij te houden. Het is niet alleen een verplichting, maar het zal ook de veiligheid van de postbodes en alle passenten ten goede komen.

Weer denderend weekend voor Knokke-Heistse basket

In Eerste Landelijke moesten de Heren van BasketClub Namedis Chape uit Knokke-Heist het zaterdag op verplaatsing opnemen tegen Pitzemburg Mechelen. Bij de rust stonden de maneblussers met 33 - 30 voor. Maar in de tweede helft kwam er een “collectief sterke prestatie” van de hele kustploeg. Ondermeer "Gunther De Pauw en Robin Casier speelden beresterk". Resultaat een overwinning voor Knokke-Heist met 59 – 70. Bijgevolg blijft de kustploeg gedeeld aan de leiding in Eerste Landelijke. Ook medeleider Racing Brugge won namelijk van Aarschot met 78-81. De Knokke-Heistse dames slaagden er eveneens in om in Eerste Landelijke in Boom te winnen met 72-75. Daardoor blijven de dames op hun derde plaats in de rangschikking. Afgelopen weekend wonnen trouwens ook de basketheren van de Two en de Three in Knokke-Heist.

Nieuwe uitbater voor Verweeplein parkeerkelder

Vanaf 1 januari is er een nieuwe exploitant voor de parkeergarage onder het Verweeplein in Knokke. Naar aanleiding van een openbare aanbesteding hadden vier kandidaten de voorbije maanden een offerte ingediend. Het college heeft nu beslist om vanaf volgend jaar de exploitatie van de ondergrondse parkeerplaats te gunnen aan de firma Optimal Parking Control uit Herent tegen een vergoeding van 400.000 euro, exclusief btw. Het contract loopt tot 31 maart 2015. Tot het einde van het jaar wordt de parking “Stadhuis” nog geëxploiteerd door Interparking NV.

Aida Cruises kiest voor Zeebrugge

De Duitse groep Aida Cruises kiest komend jaar volop voor Zeebrugge als aanloophaven in België. Dit jaar werd door de rederij nog Antwerpen aangedaan met 14 grote vijfsterrencruiseschepen. In 2012 zullen ondermeer de Aida Mar en Aida Luna in onze kusthaven afmeren. Voor komend jaar staan in Zeebrugge al zo’n 90 bezoeken van grote cruiseschepen op de lijst. In 2012 wil ook Vlissingen zich trouwens gaan positioneren op de cruisemarkt. De Scheldemondhaven doet dat in verband met de Olympische Spelen in Londen.

Gevangenisontsnapping verijdeld vanuit Knokke-Heist

Zopas is bekend geworden, dat de politie vorige maand een dubbele ontsnapping per helikopter vanuit de gevangenis van Brugge heeft weten te verijdelen. De ontsnapping werd voorbereid door een commando afkomstig uit Montenegro, schrijf “La Dernière Heure”. Het plan bestond erin om een helikopterpiloot van het Helicenter in Knokke-Heist tijdens een vlucht te gijzelen. De criminelen hadden de helikopter op donderdag 3 november geboekt voor het komende weekend; zogezegd om een vlucht uit te voeren boven het stadion van FC Brugge. De wapens waren geladen en er stonden twee vluchtwagens klaar. De ontsnapping uit het penitentiair centrum van Brugge kon worden verijdeld door de alertheid van de uitbater van het Helicenter. De politie werd door hem gealarmeerd en startte een onderzoek. Men vond nagenoeg meteen een vals paspoort van de man die de helikoptervlucht had geboekt. Het betrof een 36-jarige Serviër. Tijdens een huiszoeking op zijn hotelkamer vonden de speurders twee schietklare wapens en een instructielijst in het Nederlands voor het gijzelen van de piloot. In een tweede fase arresteerden de speurders ook nog twee andere verdachten: de broer van een gedetineerde en diens vriendin, allebei uit Ieper. De bedoeling van de criminelen was om twee Servische gedetineerden uit de Brugse gevangenis te helpen ontsnappen.

18.12.11

Koetsen gestolen

In Sluis zijn in het weekend twee koetsen gestolen. Die stonden opgesteld in een schuur langs de Heilleweg. Ook hebben de dieven een grote hoeveelheid materiaal voor de paardensport meegenomen. Het gaat ondermeer om zadels en hoofdstellen. De politie vermoedt dat voor de diefstal gebruik gemaakt werd van een vrachtwagen.

Avondopening mits aanvraag

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist kreeg van enkele handelszaken de melding dat ze op vrijdag 23 december willen open zijn tot 20 u. Dat kan perfect. Daar heeft men trouwens geen toestemming voor nodig. Mocht men evenwel langer willen open blijven dan 20 u, dan moet dit wel worden aangevraagd bij het gemeentebestuur.

Meer info hierover kan men verkrijgen via lokale.economie@knokke-heist.be