3.3.12

Klakkertjesmoeder Maria "Bontje" Storm overleden

In Knokke-Heist is zaterdag Maria Storm overleden in het rusthuis waar ze verbleef. Sedert het einde van de Tweede Wereldoorlog was ze een van de grote bezielers van de folkloregroep “De Heistse Klakkertjes”. Maria Storm is 92 jaar geworden. In 1945 deed ze samen met haar man Omer en andere leden het nodige om de Klakkertjes na de oorlog een nieuwe start te geven. Ze was ook een tijd lang voorzitster van de groepering. Maria Storm, stond bekend als "Bontje" en vroeger als Maria van ’t Kloeftje, want haar vader was klompenmaker. Ze was naaister van beroep. Derhalve vervulde ze bij de Klakkertjes een zeer bijzondere taak. Ze stond namelijk in voor het maken en het onderhoud van de folkloristische klederdracht. Ze deed dat gedurende meer dan 50 jaar. In 1945 maakte ze ook de eerste vlag van de Klakkertjes. Nadien volgden er nog een aantal. Er kan een laatste groet aan Bontje gebracht worden in het uitvaartcentrum op de Natiënlaan. Ze ligt opgebaard in haar klakkers uniform. De begrafenis is vrijdag om 10 uur in de dorpskerk in Heist.

Sneeuwklassen uit Knokke aangekomen in Oostenrijk

Zaterdagmorgen rond 10.30 u zijn de leerlingen van het zesde leerjaar van de drie Knokse vrije basisscholen goed op hun winterbestemming is het Oostenrijkse Werfenweng aangekomen. De busreis vanuit Knokke is probleemloos verlopen. De kinderen waren vrijdagavond vertrokken. Onderweg waren er wel enkel files. Ook was net verse sneeuw gevallen in het Salzburgerland. Bijgevolg moesten de leerlingen de laatste honderd meter naar Ferienclub Berghof te voet afleggen. Het weer is er mooi. De scholieren blijven de komende dagen in Werfenfeng, een dorpje op een hoogte van 900m. Ze worden op zaterdag 10 maart terug in Knokke-Heist verwacht. Meer informatie over weer en sneeuwtoestand in Werfenweng kan men op de website vinden. In het dorpje zijn er trouwens ook webcams operatief zodat men zelfs vanuit Knokke-Heist een blik kan opvangen van het ski-gebeuren. Meer info over het verloop van de sneeuwklassen verneemt men ondermeer ook via Radio Paradijs.

Sportieve evenementen in aantocht

Wie dit jaar in Knokke-Heist deelneemt aan minimum 5 sportevenementen die (mede) georganiseerd worden door het Stedelijk Sportcentrum ontvangt in januari 2013 een getrouwheidspremie gelijk aan de helft van het betaalde inschrijvingsgeld. Wie aan alle 10 de sportevents deelneemt, krijgt het totale betaalde inschrijvingsgeld terug. Een tweetal sportevenementen staat binnenkort op het programma in de badstad. Het gaat om de Internationale Rabobank Zwinstedenloop op 18 maart en de iDuathlon op zondag 15 april.

De Internationale Rabobank Zwinstedenloop is een loopfestijn in Sluis met o.a. een Kids Run (1 km), een 5 en 10 km van Sluis en een halve marathon. De voorinschrijvingen lopen nog tot en met 4 maart. Daginschrijvingen kunnen nog tot en met een half uur voor aanvang van de wedstrijd. Klik hier voor meer informatie.
De iDuathlon is een unieke strandduathlon met 5 km strandlopen, 22 km mountainbiken en 2,5 km strandlopen. Individuele deelname of deelname in duo mogelijk. Inschrijven kan nog tot en met zondag 31 maart. Geen daginschrijvingen mogelijk. Klik hier voor meer informatie.

Beroepsoplichter direct opgesloten

Een onverbeterlijke oplichter die tegenwoordig in Knokke-Heist woont is in beroep in Gent veroordeeld tot tweemaal een jaar cel en moet direct naar de cel. De man, die vroeger in Beveren-Waas woonde, lichtte tussen 2001 en 2007 als beleggingsadviseur verschillende klanten op. Hij gebruikte het geld om zijn schuldenput te vullen en om zijn luxueus bestaan te financieren. De advocaat van de burgerlijke partij vond dat het niet kan dat de man intussen een riante woning in Knokke heeft gekocht en zich dure wagens kan permitteren, maar toch zijn schulden niet wil afbetalen. Aangezien de man eerder al is veroordeeld tot 18 maanden en nu opnieuw tot twee maal een jaar cel extra, beval het openbaar ministerie zijn onmiddellijke aanhouding. De man krijgt ook een verbod om de komende acht jaar het beroep van effectenhandelaar uit te oefenen en een beroepsverbod voor een hele reeks van commerciële activiteiten.

2.3.12

Oostkustderby

Zondag speelt FC Knokke een belangrijke derby tegen SC Blankenberge. Blankenberge staat op de dertiende plaats met 22 punten, Knokke is elfde in de lijst met 23 punten. De Knokkenaars zijn in alle geval om op het veld in Blankenberge alles op alles te zetten om de overwinning en de drie punten binnen te rijven. In Blankenberge is men echter eveneens bijzonder gemotiveerd om fel weerwerk te leveren.

Tips in oude moordzaak

Naar aanleiding van de VTM-uitzending rond de moord op Ingrid Caeckaert in Heist in 1991 werden ondertussen door het Brugse gerecht een tiental nieuwe tips ontvangen die het onderzoek mogelijk vooruit helpen. Toch roept het gerecht iedereen op die zich nog iets herinnert in verband met deze 20 jaar oude moord contact op te nemen. Alle tips -ook anoniem- zijn welkom op 0800/30.300 of 050/476.628.

Veel bouwdiefstallen in Cadzand

Momenteel wordt vlak over de grens volop gebouwd in Cadzand. Sommige huizen zijn zo goed als klaar voor de oplevering en vormen het doelwit van dievenbendes. Mogelijk zijn die uit ons land afkomstig. Een bouwterrein langs de Lange Strinkweg tussen Cadzand en Cadzand-Bad is in de nacht van donderdag op vrijdag opnieuw geteisterd door dieven. Uit woningen zijn daar chauffageketels, boilers en huishoudelijke apparaten zoals microgolfovens en vaatwassers ontvreemd. Op hetzelfde terrein werden onlangs ook reeds verwarmingsketels gestolen.

Spectaculair ongeval in de Lippenslaan

Een chauffeur heeft vrijdag op de middag in Knokke de controle over het stuur van haar Mercedes verloren. De 75-jarige bestuurster kwam kort na de middag met haar Mercedes uit de Koninginnelaan gereden en wilde de Lippenslaan inslaan. Daar botste ze tegen twee wagens en ramde vervolgens in totaal vier bromfietsen. Daarna kwam de zware Mercedes in de vitirine van Slagerij De Knock terecht. Bij het ongeval vielen er als bij wonder geen gewonden. De bestuurster van de wagen werd wel in shock overgebracht naar het ziekenhuis. Mogelijk heeft de bejaarde dame het gaspedaal ingeduwd in plaats van de rem. De beenhouwerij heeft heel wat schade opgelopen. Brandweer en politie waren snel ter plaatse en hebben de omgeving afgezet. De bekende slagerij is al meer dan honderd jaar gevestigd in de Lippenslaan.

Knokke Cupper naar Eurosong voor Groot-Brittannië

De BBC heeft de 75-jarige Engelbert Humperdinck gekozen om Groot-Brittannië te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Azerbeidzjan. Humperdinck scoorde in de jaren 60 en 70 wereldhits met nummers als ‘Release Me’ en ‘The Last Waltz’. De charmezanger verkocht in zijn carrière meer dan 150 miljoen platen. Het is trouwens niet de eerste keer dat de zanger z’n vaderland vertegenwoordigt op een liedjesfestival. In juli 1966 maakte hij namelijk deel uit van de Britse ploeg die participeerde in de Knokke Cup. Engelbert Humperdinck werd toen een van de laureaten. De finale van het Eurovisiesongfestival vindt op 26 mei plaats in Bakoe.

Nu ook Herald Rozentuin in Dover

Naar voorbeeld van de 'Memorial Rose Garden' in Zeebrugge werd de voorbije dagen ook in Dover een Rozentuin aangelegd om de 193 slachtoffers van de scheepsramp met de Herald of Free Enterprise te gedenken. Mevrouw Ronnie Philpott, burgemeester van Dover, en de Reverend David Ridley maakten daartoe zopas een perceel plantklaar. Tegen dinsdag, de 25ste verjaardag van de ramp, zullen daar 25 witte rozenstruiken worden geplant. Afgezien van het Herald brandraam in de kerk van Dover was er tot nog toen in Engeland geen enkel gedenkteken voor de slachtoffers. Daar moet de rozentuin nu verandering in brengen. De grond voor de tuin werd ter beschikking gesteld door de Dover District Council. De tuin is gelegen vlakbij de wandeldijk aan de haven. Er zijn banken in de buurt waarop nabestaanden die de rozentuin bezoeken even kunnen uitrusten met zicht op zee. In Zeebrugge werd kort na de ramp reeds een Herdenkingstuin met witte rozen aangelegd vlakbij de dorpskerk.

Digitale bewegwijzering voor bedrijvenpark ‘t Walletje

In Knokke-Heist laat de vernieuwde bewegwijzering in het bedrijvenpark ’t Walletje op zich wachten. De West-Vlaamse Intercommunale heeft zopas laten weten, dat de bewegwijzering op de grotere terreinen in West-vlaanderen voorlopig is uitgesteld tot na een positieve evaluatie van de digitale informatiezuilen. In het BISY-(Bedrijven Informatie Signalisatie sYsteem) project heeft de WVI momenteel een 10-tal digitale informatiezuilen geplaatst. Nu moet blijken dat deze goed functioneren en voldoende worden gebruikt om de gemaakte kosten te verantwoorden. Deze evaluatie is voorzien tegen de helft van het jaar. “Voor het bedrijvenpark ’t Walletje zal een digitale zuil waarschijnlijk ook aangewezen zijn. Dit verklaart de vertraging in de opstart van de bewegwijzering in Knokke-Heist. Niettegenstaande de evaluatie van de digitale nog niet is gebeurd, kunnen we nu toch al de bewegwijzering voor ’t Walletje opstarten”, aldus Marianne Vancleemput, verantwoordelijke voor Parkmanagement van de Cel Bedrijfshuisvesting van de WVI. Op vrijdag 9 maart zal de WVI-medewerkster het digitale bewegwijzeringsconcept persoonlijk komen toelichten aan het schepencollege en ambtenaren van de Afdeling Stadsontwikkeling. Vervolgens komt er nog een informatievergadering met de bedrijfsleiders in ’t Walletje. Daarna kan de WVI de procedure opstarten voor de effectieve plaatsing van een nieuwe en duidelijke bewegwijzering.

Knokke-Heist derde in durehuizengemeentenlijst

Het Vlaams-Brabantse Pepingen heeft met een gemiddelde prijs van 360.000 euro de duurste huizenprijzen van Vlaanderen. Knokke-Heist staat met 335.000 euro op de derde plaats. Wezembeek-Oppem legt beslag op de tweede plaats met 340.000 euro. Een en ander blijkt uit de brochure "Bakstenen in cijfers". Die werd donderdag gepubliceerd door de federale overheidsdienst Economie naar aanleiding van de Batibouw beurs. De duurste provincie voor villa's, bungalows en landhuizen is trouwens West-Vlaanderen (386.418 euro), de goedkoopste Limburg (251.790 euro). Ook voor appartementen, flats en studio's is West-Vlaanderen (232.937 euro) het duurst, maar daar is Antwerpen (173.654 euro) het goedkoopst.

Gratis bijvriendelijk bloemenzaad

Ook in Knokke-Heist kan men bedreigde bijen en hommels een handje toesteken. Dat kan door nu een gratis pakket bloemzaad aan te vragen bij de provincie. Onder het motto “Laat het zoemen met bloemen” kan men de tuin de komende maanden bij- en hommelvriendelijker inrichten. Het gaat om twee verschillende zaadmengsels: één voor een bloemenakker en één voor een bloemenweide. Er moet iets gebeuren want de bijenpopulatie in Vlaanderen en de rest van de wereld neemt onrustwekkend af. Dat betekent meteen een groot probleem voor de planten en ook de landbouw. Naar schatting is ruim één derde van ‘s werelds landbouwgewassen afhankelijk van insecten voor bestuiving. Doemscenario’s voor de bij kunnen volgens sommige wetenschappers zelfs leiden tot hongersnood. Iedereen kan vanaf nu gratis één pakketje met beide mengsels plus een begeleidende folder aanvragen via www.west-vlaanderen.be/bijen, via het gratis nummer 0800 20 021, of in het bezoekerscentrum van het Zwin.

1.3.12

Betere binnenvaartverbinding nodig

Uit de langverwachte studie over de ontsluiting van de haven van Zeebrugge blijkt dat er de afgelopen jaren te weinig geïnvesteerd is in een goeie verbinding voor binnenschepen naar onze kusthaven. Als de bereikbaarheid niet verbetert dan dreigt Zeebrugge volgens Eddy Van de Voorde van de Universiteit Antwerpen ten onder te gaan in de moordende concurrentie met andere havens. In de studie worden een aantal scenario’s voorgesteld. De meest voor de hand liggende is investeren in de Brugse Ringvaart. Een mogelijke verbreding van het Schipdonkkanaal zou op termijn moeten beslist worden op basis van recente cijfers over de verwachte groei van de haven van Zeebrugge. Havenvoorzitter Joachim Coens en de vzw leefbare Polderdorpen hebben tevreden gereageerd op de stelling dat er meer moet worden geïnvesteerd in de binnenvaart. De vzw ’t Groot Gedelf, die zich kant tegen het verbreden van het Schipdonkkanaal, had heel wat kritiek.

Knokke-Heists koppel brengt ‘Kenia’ naar Scharpoord

Jean-Pierre Hillegeer en Martine Muyldermans laten toeschouwers op donderdag 15 maart in Scharpoord Moeder Aarde voelen in Kenia. Vzw R.O.E.R. en De Derde Tuin vzw hebben het duo kunnen strikken om in een kleurrijke live presentatie met prachtige beelden te komen getuigen over hun inspirerende Kenia-ervaring. Via woord, klank en beeld willen Jean-Pierre en Martine het publiek voeling laten krijgen met de magische kracht van de Afrikaanse natuur. Wie Pierke Pompierke een beetje kent, weet dat de ludieke brandweerman met zijn spontane kwinkslagen het publiek regelmatig doet schuddebollen van het lachen. Ook nu weer is de montage doorspekt van humoristische anekdotes. Tijdens hun 3 weken lang avontuur op Keniaanse bodem, was het Knokke-Heistse koppel dan ook letterlijk bij de aap gelogeerd. Meer verklappen we echter niet...

Donderdag 15 maart om 20 uur in Cultuurcentrum Scharpoord

Gezinsbond leert kinderen lentestukjes maken

De lente is in aantocht met daarbij lammetjes, vogels in nesten en vrolijke voorjaarsbloemen. Daarom organiseert de Gezinsbond Knokke-Heist een Paasbloemschikworkshop voor kinderen. Daar leert men een fleurig stukje maken voor de lentetafel. De workshop ‘Bloemschikken voor Kinderen’ is om 14u op woensdag 21 maart in Scharpoord. Dit keer wordt een hangend bloemstukje gemaakt.

Meebrengen : schaartje, plastiek om tafel te beschermen. Heb je pluimpjes of uitgeblazen eitjes kan je die ook meebrengen.
Inschrijven : Dirk en Caroline De Wilde 050/61 02 65 of
dirkencaroline@knokkeheist.be


Prijs : 7 € per kind voor leden, 10 € per kind voor niet-leden

Nederlands hardrockconcert met 16 Dollars en Garage INC in the Alley

Op vrijdag 9 maart vanaf 22 uur brengt de Nederlandse band 16 Dollars in the Alley 98 in de Kragendijk 98 te Westkapelle, een muzikale ode aan de jonge Deense heavy metalband Volbeat. Na dit opwarmertje, doet Garage Inc het pand pas goed op zijn grondvesten daveren. Het viertal Mark Groenen (gitaar/zang), Erik Verschueren (gitaar), Michael de Schrevel (basgitaar) en Olav van Woerkum (drums) treedt normaal op onder de groepsnaam MpirE. Omdat het brede hardrock & heavy metal repertoire van deze coverband heel wat Metallica-songs bevat, kwam er vanuit verschillende kanten echter het verzoek voor een speciale Metallica tribute. Dit Metallica-programma vroeg natuurlijk om een speciale gelegenheidsnaam en zo werd “Garage-Inc.” geboren.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Meer informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

Campagne gestart om over de grens te gaan wonen

In Pure-C, het eethuis van Sergio Herman in Cadzand-Bad, is donderdag de campagne gelanceerd om mensen uit Knokke-Heist en andere Vlamingen te begeleiden die willen uitwijken naar Zeeuws-Vlaanderen. Ondermeer werden een vijftal doorslaande argumenten uiteengezet waarom landgenoten erover zouden moeten nadenken om over de grens te gaan wonen. “Het is er goedkoper en rustiger wonen, er is meer ruimte, meer privacy en over de grens is het veiliger”, aldus de initiatiefnemers. Verder kost een doorsnee-woning in Zeeuws-Vlaanderen 178.000 euro. Dat is gemiddeld 40.000 euro goedkoper dan in ons land.Via een logisch stappenplan werd verder uitgelegd hoe men een dergelijke verhuis moet regelen en waarmee met zo allemaal moet rekening houden. Meteen werd donderdag ook een website gelanceerd waarop Vlamingen die willen uitwijken naar Zeeuws-Vlaanderen een antwoord krijgen op zowat al hun vragen. Op 31 maart en 1 april is over de grens verder nog een Open Huizen Weekend gepland. Vorig jaar hebben 631 Vlamingen al de overstap gemaakt naar Zeeuws-Vlaan deren. Dit jaar worden dat er vermoedelijk veel meer.

Foto: Michael Muyllaert

Zand en ook schelpen opgespoten in Knokke-Heist

De zandopspuitingen die momenteel in Knokke aan de gang zijn lokken een apart soort toerist naar de badstad. Het nieuwe zand bevat namelijk ook heel wat schelpen en fossielen. Verzamelaars van schelpen en haaientanden struinen al enkele dagen het Knokse strand af op zoek naar allerlei zeldzame exemplaren. Tot nog toe werd echter geen melding gemaakt van haaientanden die zouden zijn aangetroffen. Ook is het nog onbekend uit welk geologisch tijdperk het zand stamt dat wordt opgezogen en in Knokke wordt opgespoten. Wèl bevinden zich tussen de fossiele schelpen ook heel wat ‘verse schelpen’ waarvan het weekdier nog in leven is. Daarnaast ook flink wat stenen die het strand ontsieren. De scherpe kanten vormen verder een gevaar voor de strandrecreant. Strandslippers zijn straks in de buurt van het vers opgespoten strand vermoedelijk dan ook aan te raden.

iDuathlon in Knokke-Heist

Na 2 zonnige edities van iDuathlon, komt er op 15 april in Knokke-Heist een vervolg tijdens de enige beach offroad Duathlon in ons land. Die wordt vaak omschreven als "kort maar krachtig". iDuathlon 2012 zal plaatsvinden op het strand van Duinbergen ter hoogte van de Royal Belgian Sailing Club. De organisatie opteert dit jaar weer voor een sprintversie 5 km run, 22 km mountain bike en een run van 2,5 km.Inschrijven kan énkel vooraf op www.iduathlon.be vanaf 1 maart 12.00u. Daginschrijvingen zijn niet mogelijk. Het aantal deelnemers is beperkt. Elke deelnemer is verzekerd door de VTDL(Vlaamse triatlon & duatlon liga). Er kan zowel individueel als in duo deelgenomen worden.
Deelname kost: € 22,50,- pp niet-gelicencieerdof € 17,50,- pp gelicencieerd.
Contact:
info@vzwsportive.be www.iduathlon.be

Zeebrugge/Den Helder als voorbeeld voor diepere militaire samenwerking

De Nederlandse Defensieminister Hans Hillen en zijn Belgische ambtgenoot Pieter De Crem hebben woensdag over verdere samenwerking van beide krijgsmachten gesproken. De Nederlandse en Belgische Marine werken al 15 jaar nauw samen bij de operationele gereedstelling van de vloot, onderhoud, opleiding en het voeren van een geïntegreerd operationeel commando. Het is één van de verst gevorderde militaire samenwerkingsverbanden binnen de Europese Unie. Zo worden Belgische en Nederlandse marinemensen gezamenlijk opgeleid en het onderhoud van schepen onderling uitbesteed. Nederlandse mijnenjagers in Zeebrugge en de Belgische M-fregatten in Den Helder. Deze wijze van optreden toont aan hoe de militaire coöperatie zich in de 21e eeuw binnen de Europese Unie verder kan ontwikkelen. Nederland en België varen met de zelfde fregatten en mijnenjagers en zijn beide bezig met de introductie van de NH90-helikopter. De ministers hebben In Den Helder besloten om ook andere samenwerkingsverbanden te onderzoeken. Als voorbeeld noemden ze een samengestelde Quick Reaction Force van een Nederlandse en een Belgische F-16 voor de bewaking van beide luchtruimen. Ook kwamen onderwerpen aan bod als het samen optrekken bij de vervanging van de F-16 en uitbreiding van de samenwerking van de Belgische paracommando’s en Nederlandse eenheden als commando's en mariniers.

29.2.12

Het verleden van Knokke-Heist

Op vrijdag 2 maart is het tussen 15 tot 17 uur opnieuw verzamelen geblazen in Ontmoetingscentrum De Vierbote in Heist voor het identificeren en becommentariëren van oude foto's. Gezien het grote succes vorige maand is het thema opnieuw 'Carnaval'. Traditioneel ligt het accent van de foto-identificatie sessies in De Vierbote vooral op verhalen om en rond de visserij doch alle oude foto's zijn welkom. Museum Sincfala doet dus een oproep aan iedereen die beeld- en tekstmateriaal heeft over het verleden van Knokke-Heist. Kom nu vrijdag naar De Vierbote en de foto's worden ter plaatse ingescand. Ondertussen kan iedereen aan de hand van uitvergrote foto's verhalen en anekdotes neerpennen rond een drankje dat gratis aangeboden wordt. Klik HIER voor meer informatie.

VTM Telefacts Crime vanavond: nieuw spoor in 20 jaar oude Heistse moord

Donderdagavond 1 maart om 22.55u besteedt het VTM programma “Telefacts Crim” aandacht aan de moord in Heist op Ingrid Caeckaert in 1991. Er zijn namelijk nieuwe sporen in het meer dan 20 jaar oude onderzoekt. De jonge vrouw werd op 16 maart 1991 met 62 messteken om het leven gebracht. Ze moet in de rug zijn aangevallen toen ze bij haar appartement uit de lift stapte in residentie Neptunus op het Heldenplein. De dader raakte ook gewond want op straat was over een lengte van 170 m een bloedspoor te zien tot in de Kardinaal Mercierstraat. Daar is de dader wellicht in zijn wagen gestapt. Onlangs zette het Brugse gerecht een nieuwe speurder op de zaak om het moorddossier van voor af aan te bestuderen. Met resultaat, want het levert nieuwe sporen op die kunnen leiden naar de dader. Zo blijkt nu dat Caeckaert een aanbidder had. Een dertigjarige apotheker uit het Antwerpse, gehuwd en vader van twee kinderen, die in Heist een appartement had in de residentie Albert I. Zijn naam kennen de speurders niet. 'Ingrid vertelde aan kennissen dat de man vaak in tearoom Royal zat en haar van daaruit begluurde', zegt Buyse. 'We zoeken klanten die hem kennen. Ook mensen die begin de jaren 90 in de bewuste residentie woonden en de man kennen, kunnen contact opnemen. 'De moord op Ingrid Caeckaert heeft het gerecht in Brugge nooit losgelaten. Vorig jaar besliste de onderzoeksrechter om het volledige dossier te laten doorlichten door een nieuwe speurder, Saskia Buysse van de federale politie in Brugge. 'Sommige getuigen zeggen na al die jaren dingen die ze al lang op hun lever liggen hebben, maar die ze nooit hebben kunnen of durven zeggen', zegt ze. Haar werk leverde alvast een paar nieuwe elementen op die wijzen in de richting van één bepaalde aanbidder van Ingrid. 'Vlak voor haar dood waren er een aantal bizarre gebeurtenissen. Zo kreeg ze een Valentijnskaartje dat ze niet kon appreciëren en legde iemand een brief in de koffer van haar auto. Door nieuwe verklaringen weten we nu uit welke hoek die liefdesbetuigingen kwamen, alleen hebben we nog geen naam.' De speurders doen nu een oproep tot getuigen om meer te weten te komen over de man. Maar ze houden ook nog andere pistes open. 'Ingrid had een vastgoedagentschap in Heist. Misschien wist ze teveel over bepaalde zaken en is ze daarom uit de weg geruimd. We willen niets uitsluiten.' Voor de ouders van Ingrid betekenen deze nieuwe sporen weer een beetje hoop. 'We leven al 21 jaar in onzekerheid', zegt Marie-Josephe Vereecke, de moeder van Ingrid. 'Ik heb nog altijd hoop, als er maar iemand wil spreken.' Georges Caeckaert, vader Ingrid: 'Iemand die zoiets doet, moet niet gelukkig door het leven gaan en gezellig in een café een pintje drinken de volgende dag. Zijn familie mag ook weten wat voor iemand hij is. Hopelijk komen we het nog te weten, wie weet.'

Zeebrugge en Knokke-Heist herdenken 25ste verjaardag van de ramp met de Herald

Volgens Jean-Marie De Plancke van het Feestcomité Zeebrugge zal ook in onze kusthaven de 25ste verjaardag van de ramp met de Herald of Free Enterprise herdacht worden. Eerder had de verantwoordelijke van het dekenaat laten weten dat nog geen kerkelijke plechtigheid was aangevraagd. Ondertussen is er meer duidelijkheid. Op zondag 4 maart zal om 9.30u in de Zeebrugse dorpskerk een herdenkingsdienst gehouden worden, gevolgd door een kranslegging bij het Rose Garden Memorial. Daar zullen door allerlei instanties 17 bloemenkransen worden neergelegd. De herdenking zal onder meer worden bijgewoond door de burgmeesters van Dover en Brugge, de Britse ambassadeur en een delegatie van P&O Dover. Aansluitend is er in het gemeenschapshuis voor de deelnemers aan de plechtigheid nog gelegenheid om bij te praten. Op de eigenlijke dag van de ramp, dinsdag 6 maart, wordt in Dover om 14.30 u (Engelse tijd) een dienst gehouden in de van Maria Onbevlekt in het centrum van het havenstadje. Daar zal worden voorgegaan door de Bisschop van Dover, Trevor Willmott. Er zullen verder heel wat hoogwaardigheidsbekleders aanwezig zijn, waaronder ook de burgemeester van Dover. Nadien zullen in de haven bloemenkransen aan het water worden toevertrouwd ter hoogte van de Prince of Wales pier. Momenteel is er in Dover ook een voorstel voor het oprichten van een blijvend gedenkteken aan de ramp met de Herald. Gedacht wordt aan een Rozentuin bij de havendijk in Dover, naar voorbeeld van de rozentuin vlakbij de kerk in Zeebrugge.

Ook Knokke-Heist herdenkt de ramp met Herald

Het college van burgemeester en schepenen van Knokke-Heist, vertegenwoordigd door schepen Ingrid Reubens, zal de plechtigheid in Zeebrugge bijwonen en legt namens het gemeentebestuur een bloemenkrans neer aan de gedenksteen. Naar aanleiding van 1 maart, de internationale complimentendag wenst het college van burgemeester en schepenen het personeel van AZ Ter Linden en de medewerkers van het Rode Kruis afdeling Knokke-Heist nog eens een speciale pluim te geven voor de spontane en uitzonderlijke hulpverlening die ze 25 jaar geleden aan de slachtoffers van de Herald boden. In Ter Linden werden toen een 40-tal gewonden binnen gebracht. Het overgrote deel was onderkoeld door het koude zeewater. Spoedarts en anesthesist Luc Huyghe herinnert zich nog altijd een man met een klaplong die zo snel mogelijk terug naar huis per vliegtuig wilde maar om medische redenen niet mocht vliegen zodat hij uiteindelijk tóch per schip terug naar Engeland moest varen. Medici en verplegend personeel zorgden vanzelfsprekend voor de fysieke verwondingen maar ook voor psychologische en logistieke ondersteuning. De patiënten werden samengebracht in verschillende ziekenhuiszalen met droge, verse kledij, eten en drinken en knuffels voor de kinderen.

Ramp was aanzet voor medisch interventieplan en psychosociale hulpverlening

Er werden ook meerdere telefonisten ingezet om familie te traceren in andere instellingen. Personeelsleden werden met slachtoffers in hun wagen de baan opgestuurd naar Brugse en Blankenbergse ziekenhuizen om hun verwanten en familie te gaan zoeken. Toen was er nog geen sprake van Medisch Interventieplan of een Psychosociale hulpverlening maar de ramp is er uiteindelijk wel de aanzet toe geweest. Er werd eveneens gezorgd voor contactmogelijkheden van de slachtoffers met hun familie in Groot-Brittannië. De dag na de ramp kwam er vanuit de Knokke-Heistse bevolking een spontane toevloed van kleren, speelgoed en schoenen om de slachtoffers uit de nood te helpen. Ook het personeel van het AZ deed dubbele shiften zonder naar de klok te kijken en dit naast de gewone ‘routinetaken’ die ook verder moest uitgevoerd worden.

Rode Kruisteam van Raymond Reubens dagenlang in de weer in mortuarium

Tenslotte heeft ook de Rode Kruisafdeling van Knokke-Heist in de nadagen bewonderenswaardig werk verricht. In de sporthal van Zeebrugge werd een mortuarium ingericht waar Raymond Reubens en zijn team zich dagenlang intensief ontfermden over de lijken. De brandweer van Knokke-Heist stelde hiervoor zijn volledige stock van 30 Nato-brancards ter beschikking.

Programma herdenking 25 jaar ramp Herald of Free Entreprise :
09.30 uur: Dienst in de doprskerk van Zeebrugge
10.30 uur: Bloemenhulde in de rozentuin aan de gedenksteen
11.00 uur: Receptie in het gemeenschapshuis, Marktplein 12 in Zeebrugge

Cursus surfinstructeur bij Surfers' Paradise

Gedurende de eerste week van de paasvakantie organiseert Surfers' Paradise een cursus golfsurfinstructeur. Daarmee kunnen alle kandidaten een “initiator” diploma behalen erkend door BLOSO en de Vlaamse trainersschool. Met deze cursus verwerf je de kennis en vaardigheden om beginners op een kwalitatieve manier te leren golfsurfen. Tijdens de week van 2 tem 6 april gaan de sporttechnische en didactisch-methodische modules (deelname 135 euro) door op Surfers' Paradise in Knokke-Heist. De algemene didactische module (45 euro) kan nog op 24 & 25 maart of 12 &13 juli in Nieuwpoort gevolgd worden. Een blik op de cursusinhoud en docenten die hieraan meewerken volstaat om in te zien dat deze cursus de concurrentie met het buitenland kan doorstaan. De internationale erkenning is er voor onze cursus (nog) niet, maar wel deze in ons land via Bloso en de Vlaamse Trainersschool. Minimum leeftijd: 16 jaar.

Internationaal instructeurdiploma kiteboarding


De 2e week van de Paasvakantie (9 tem 13 april) zijn dan de kiters aan de beurt want dan is er de jaarlijkse IKO (International Kiteboarding Organisation) stage waarmee je het internationale instructeurdiploma kunt behalen en wereldwijd aan de slag kan. Deelnemen hieraan kost 700 EUR. Voorwaarden zijn reeds voldoende kunnen kiten, en beschikken over een EHBO diploma. Kandidaten die dit niet hebben kunnen zondag 8 april deelnemen aan de EHBO cursus. Minimum leeftijd : 18 jaar.

Gezocht: surfdummies voor gratis les


Voor donderdag 12 en vrijdag 13 april worden daarenboven kandidaten gezocht die van de kandidaat instructeurs gratis kiteboardingles krijgen. Voorafgaandelijk inschrijven voor de cursus en het volgen van gratis lessen is noodzakelijk, mail naar info@surfersparadise.be , hier kan je ook terecht voor alle verdere informatie.

Nieuwe lichting strandredders in goede handen

De Reddersclub Knokke-Heist engageert zich voor het tweede jaar op rij om kandidaat-strandredders individueel te begeleiden. Enkele ervaren reddersclubleden stomen de kandidaten klaar in het Brugse Olympiabad. Ze worden voorbereid op het officiële toelatingsexamen tot redder-aan-zee, dat dit jaar op 18 maart plaatsvindt. Dat een dergelijke trainingen vruchten afwerpt blijkt alvast uit het feit, dat vorig jaar niet minder dan driekwart van de nieuwbakken redders slaagde voor de praktische proeven. Dat leverde ze het felbegeerde reddersdiploma op. “Dit jaar gaat de Reddersclub voor een nog hoger slaagpercentage”, aldus woordvoerder Dieter Moeyaert.

‘Iedereen Kust’ Knokke-Heist

Op zaterdag 24 en zondag 25 maart organiseren Westtoer en de tien kustgemeenten voor het eerst een speciaal lenteweekend dat nog voor het paasverlof de massa naar zee moet lokken. Dat gebeurt onder de noemer 'Iedereen Kust'. Meer dan 200 partners werken eraan mee. 'Met dit project willen we de kust ook in het voorjaar extra in de kijker plaatsen', zegt Stefaan Gheysen, afgevaardigd bestuurder van Westtoer. Langs de hele kust worden tal van evenementen georganiseerd. Het aanbod is onderverdeeld in thema's zoals gastronomie, cultuur, erfgoed, actief leven, shopping, en natuur. Zo kan men in Zeebrugge een rondvaart maken in de haven. Tijdens het lenteweekend wordt ook het nieuwe “Wandelnetwerk Zwin” over een afstand van 50 kilometer geopend. De Lijn zet bovendien gratis historische trams in tussen Knokke-Heist en De Panne.

Move tegen Pesten

Ook de Margaretaschool in Knokke deed onlangs mee aan de "Move tegen pesten" van Ketnet. Een aantal leerlingen van het 5de en het 6de leerjaar maakten daartoe een keurige videoclip. Het resultaat kan men hier bekijken.

Tentoonstelling Hendrik Cleiren in Scharpoord

Vanaf zaterdag 3 maart is het werk van Hendrik Cleiren te bewonderen in de galerie van het Cultuurcentrum Scharpoord. De kunstenaar pakt in Knokke-Heist uit met paardenportretten en realistische zee- en strandschilderijen. De schilderijen van Hendrik Cleiren zijn figuratief, subtiel en grafisch. Een beperkt kleurenpalet gecombineerd met contrasten tussen transparantie en saturatie geven aan materie en realiteit een nieuwe emotie. Dit is kenmerkend voor zijn œuvre. Hendrik Cleiren is als realist gebonden aan de juiste vormen. Althans, deze grenzen legt hij zichzelf op. Hij zegt hierover: “De figuratieve schilder wordt geen haarbreed toegegeven wat de vormen van het onderwerp betreft. Maar niettegenstaande deze schijnbaar beperkende smalle krijtlijnen geven de zoektocht naar compositie, eigen kleurgebruik en reflectie aan elk schilderij een aangrijpende emotie die gelinkt is aan herkenbaarheid”. De expositie in Scharpoord loopt nog tot vrijdag 23 maart.

Ambtenaren waaronder oud-secretaris moeten terecht staan

In de omkoopaffaire bij Stedenbouw in onze provincie zullen alle 19 de beschuldigde ambtenaren wel degelijk moeten terecht staan. Negen ambtenaren, waaronder de vroegere gemeentesecretaris van Knokke-Heist, hadden tegen hun doorverwijzing naar de Correctionele Rechtbank door de raadkamer bezwaar aangetekend. In beroep werd woensdag de doorverwijzing evenwel bevestigd. Met de personen die voor de rechter moeten verschijnen gaat het om ambtenaren, bouwheren en gemeentepersoneel uit diverse gemeenten in onze provincie. De zaak ging 6 jaar geleden aan het rollen. Ambtenaren zouden geld, reizen en etentjes hebben ontvangen in ruil voor het regelen van een aantal zaken in bouwdossiers.

Toenemend geweld met carnaval

Café-uitbaters in Heist maken zich zorgen over het toenemend geweld tijdens de Carnavalviering. Nu er in de deelgemeente nog amper een 15-tal herbergen open zijn met Carnaval is de druk op deze cafés flink toegenomen, ondanks de tenten die werden opgesteld. Volgend jaar zullen er mogelijk nog een paar herbergen afvallen. Sommige sluiten de deuren voorgoed, andere sluiten mogelijk met Carnaval. Sommige cafébazen zijn niet te spreken over het geweld van een minderheid van Carnavalisten. Meestal gaat het volgens de uitbaters om jongeren van buiten de gemeente. Ze gaan vaak zeer agressief te keer. In één van de herbergen maakten Carnavalisten ook 80 bierbekers buit. De uitbater moest machteloos laten begaan. De vrees is dat het Heistse Carnaval in de toekomst mogelijk nog enkel in een paar grote tenten zal gevierd worden omdat de herbergen afhaken, of omdat er om allerlei redenen straks geen cafés meer over zijn…

Steekpartij

Ondertussen is ook meer bekend gegeven rond het incident bij de parking van de Knokkestraat waar de 17-jarige Thibault Sonneville uit het Gentse in de buik werd gestoken. De eveneens 17-jarige Knokke-Heistenaar die met het wapen toestak heeft van de onderzoeksrechter ondertussen voor onbepaalde tijd huisarrest gekregen. Op de veiligheidscamera’s is te zien hoe de Knokke-Heistenaar discussie kreeg met een groepje jongeren. Plots haalde de dader een briefopener uit zijn jas. Het slachtoffer wilde een vriend van hem beschermen en kreeg aldus zelf een messteek toegediend. Nu blijkt dat de jongen een tijd lang in levensgevaar was. Hij werd geopereerd in het ziekenhuis in Knokke maar herstelt momenteel in het UZ in Gent.

Streekgenoten doen huizenprijzen stijgen in Sluis

Landgenoten, ondermeer uit Knokke-Heist, die huizen kopen in Sluis zijn verantwoordelijk voor de waardestijging van het onroerend goed in onze buurgemeente. Als enige gemeente in Zeeland zijn in Sluis de huizenprijzen met 1,4 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging Eigen Huis. Sluis is één van de weinige Nederlandse gemeenten waar de WOZ-waarde van huizen het afgelopen jaar naar omhoog ging. De “Waarde Onroerende Zaken” is te vergelijken met de kadasterwaarde bij ons, waarop dus jaarlijks belasting moet betaald worden. De WOZ-waarde in Sluis is gemiddeld vastgesteld op 178.682 euro. Een jaar geleden was dat nog 178.000 euro. In de andere 12 Zeeuwse gemeenten daalde de gemiddelde WOZ-waarde. Vooral op Schouwen-Duiveland daalde de woningwaarde flink, namelijk met 11.000 euro.

VMM investeert in 3 rioleringsprojecten in Knokke-Heist

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gaat investeren in drie Knokke-Heistse rioleringsprojecten. Het gaat om de aansluiting van Ramskapelle op de riolering, het vervangen van persleidingen van het pompstation aan de Evendijk tot de Rioolwaterzuiveringsinstallatie in Heist. In 2014 volgt mogelijk ook de vervanging van de persleidingen van het pompstation in de Zoutelaan-Konijnendreef naar de Rioolwaterzuiveringsinstallatie. “Dit project werd echter nog niet ter uitvoering opgedragen aan Aquafin. Het zal bij de opmaak van het eerstvolgende investeringsprogramma opnieuw 'geprioriteerd' worden", aldus ir. Dirk Waegeman, algemeen directeur bij de milieumaatschappij. Voor de uitvoering van 166 projecten in heel Vlaanderen kan de Aquafin rekenen op een investeringspakket van 200 miljoen euro van de overheid.

Geen huwelijk wèl verjaardagen op schrikkeldag in Knokke-Heist

Op deze schrikkeldag 29 februari vieren 26 Knokke-Heistenaars hun verjaardag. In heel het land zijn er welgeteld 6821 mensen die verjaren. Verder blijkt dat de schrikkeldag in de badstad alvast geen populaire dag is om te trouwen. Koppeltjes willen blijkbaar bij ons elk jaar hun huwelijksverjaardag kunnen vieren om mekaar te overladen met attenties. Bij onze noorderburen ligt dat anders. In heel Nederland -uitgenomen onze buurprovincie Zeeland- geven kersverse echtelieden wèl graag op de schrikkeldag hun jawoord. Of dat maken heeft met de zuinigheid van de Nederlanders is evenwel niet bekend... Verder geeft het gemiddelde gezin (twee kinderen en een netto besteedbaar inkomen van 3.000 euro per maand) in de schrikkelmaand 57 euro méér uit dan tijdens de gewone februarimaand. Het gaat daarbij om een dag extra eten en drinken en kosten aan gas, water en elektra. Een alleenstaande is volgens een onderzoeksburo zo'n 37 euro meer kwijt aan onder andere boodschappen, douchen en bellen. Maar de extra dag levert ook weer geld op. Wie een abonnement op een krant heeft, krijgt een krant extra.

28.2.12

Dokter Stefan Mattheeuws vestigt aandacht op Zeldzame Ziekte Dag

Jaarlijks wordt op de laatste dag van februari aandacht gevraagd voor de naar schatting zowat 6000 zeldzame ziektes zoals het Ehlers-Danlos Syndroom, Multipele Systeem Atrofie en Epidermolysis Bullosa enz... Dokter Stefan Mattheeuws, afkomstig uit Knokke-Heist maar als orthopedist werkzaam in het Heilig Hartziekenhuis in Mol, wenst naar aanleiding van "Rare Disease Day" (Zeldzame Ziekte Dag) het brede publiek te sensibiliseren voor dit event en de overheid en zorginstanties aansporen om meer middelen, ondersteuning en rechtszekerheid te voorzien.
Ziekte van BattenMeer in het bijzonder is het voor Stefan Mattheeuws en echtgenote Isabelle Albrecht ook een gelegenheid om de aandacht te vestigen op een ziekte waar ze binnen hun gezin mee worden geconfronteerd, met name de Ziekte van Batten of Neuronale Ceroïd Lipofuscinosis. Het betreft een ziekte die in hoofdzaak het zenuwstelsel aantast met een versneld aftakelings-proces als gevolg. De ziekte wordt gekenmerkt door blindheid op jonge leeftijd, epilepsie, mentale en fysische achteruitgang en dood op jeugdige leeftijd. In Vlaanderen zijn er zo acht kinderen bekend. Binnen het gezin Mattheeuws lijden twee van de vier kinderen aan deze aandoening.

Contactpunt NCL


Omwille van hun eigen ervaringen alsook vanuit de vaststelling dat weinig kennis en info algemeen beschikbaar was (evenmin als een coherent beleid), heeft het gezin vorig jaar de eerste stappen gezet om een ondersteunende vereniging op te richten, genaamd "Contactpunt NCL". Het doel is te fungeren als infocentrum, meldpunt en ondersteuningscel. Vanuit deze vereniging heeft het Knokke-Heistse koppel ook mede zijn schouders gezet onder een internationale groep met name de Batten Disease International Alliance (BDIA). Deze werd opgericht in Londen in juni 2011 en verenigt zo'n 68 groepen uit diverse landen (USA, Engeland, Ierland, Noorwegen, Denemarken, Duitsland, Nederland, Servië, Spanje.).

Financiële steun


Uiteraard kan Contactpunt NCL als kleine en jonge vereniging altijd een duwtje in de rug gebruiken. Fiinanciële steun is welkom op reknr. 973-0456941-08. De fondsen worden aangewend voor de verdere uitbouw van de vereniging, sociale ondersteuning en support van internationaal wetenschappelijk onderzoek.

Meer gedetailleerde informatie vindt men op
www.contactpuntNCL.be

Knokke-Heistenaars geven nieuwe reisgids uit

Bij uitgeverij Unibook is zopas de nieuwe reisgids “Camperreis naar het Hoge Noorden” gepubliceerd. Het boek is van de hand van auteur Erik Baeyens en fotografe Eliane Van Speybroeck uit Knokke-Heist. Deze globetrotters zijn met hun “dreupelmobiel” in de badstad ondermeer gekend als leverancier van ‘holy water’ aan het Canadese militaire contingent op de jaarlijkse bevrijdingsmars. Ze fungeren echter ook als ervaren reisinformanten voor www.wegwijzer.be onder het motto “reizigers informeren reizigers”. Camperreis naar het Hoge Noorden is hun avontuur met de zwerfwagen van Punta Tarifa in Spanje via Frankrijk, Duitsland, Polen, Litouwen, Letland, Estland naar Nuorgam in Finland en zo terug via Tsjechië naar ons land. De trip omvat de langst mogelijke afstand in de EU zonder grenscontroles. Het Knokke-Heistse koppel was voor deze reis 8 maanden onderweg en legde in die tijd meer dan 20.000 kilometer af. Gelijkaardige uitgaven van dit “nomadenechtpaar” zijn: Zwerven in Oost-Europa, Zwerven in de Balkan, Zwerven in Zuidwest-Europa en Camperreis in Noord-Amerika.

Knokse zesdes vertrekken naar Oostenrijk

Vrijdagavond om 20.30u vertrekken de leerlingen van het zesde leerjaar van de drie Knokse vrije basisscholen naar de sneeuwklassen. De bestemming is het Oostenrijkse Werfenweng. Dit dorpje op een hoogte van 900m in het Salzburgerland wordt van zaterdag 3 tot zaterdag 10 maart de thuisbasis van een 80-tal leerlingen uit de badstad. Omdat de leerlingen vorig jaar flink in de watten werden gelegd, is de bestemming opnieuw Ferienclub Berghof in Werfenweng. Momenteel ligt er in het gebied tussen de 160 en 220 cm sneeuw. De voorbije dagen viel er in het gebied ongeveer 20 cm verse sneeuw. Meer informatie over weer en sneeuwtoestand in Werfenweng kan men op de website vinden. In het dorpje zijn er trouwens ook webcams operatief zodat men zelfs vanuit Knokke-Heist een blik kan opvangen van het ski-gebeuren. Meer info over het verloop van de sneeuwklassen verneemt men ondermeer ook via Radio Paradijs.

Start-To-Run start nu donderdag weer

Jogclub Oostkust organiseert vanaf donderdag 1 maart in Knokke-Heist de 22ste sessie van de start-to-run. Al 1.863 lopers uit onze regio namen eraan deel. Een pak onder hen sportte nadien verder en nam vorige zomer deel aan de Knokke 10K, de strandlopen, aan de finishers triathlon, de poldertriathlon en enkelen zelfs aan de zwintriathlon. Voor de dames is dit de ideale voorbereiding voor de 4KM ladies run op 1 mei inKnokke. De bedoeling van Start-To-Run is immers om in 10 weken probleemloos 5 km te kunnen lopen. De ervaring leert dat iedereen dit kan, van jong tot oud.Voor zij die al lopen is er tevens een sessie om 10 of 15 km te leren lopen.Dit alles staat onder de deskundige begeleiding van Ingrid Boydens, Erna Ots en Pierre Vande Langeryt.


Meer info :Op 1 maart 2012 een nieuwe sessie van 5, 10 of 15 km op het Olivierstadion te Knokke. We beginnen om 19u30. Inschrijven kan ter plaatse vanaf een half uur voor het aanvangsuur of via email (debrabandere@gmail.com) of via telefoon (050/60.83.44). De prijs is 20 euro voor 10 lessen (begeleiding en verzekering inbegrepen). Er kan ingeschreven worden tot en met de derde week (15 maart 2011).

Vierde art@Knokke-Heist

In Knokke-Heist organiseren volgende maand weer tientallen galeries een vernissage op dezelfde dag. Het is voor de 4e maal dat zo’n evenement wordt gehouden. De drie vorige “art@Knokke-Heist” initiatieven waren een groot succes. De nieuwe editie wordt op zaterdag 31 maart gehouden. Dit keer slaan 34 kunstgaleries de handen in elkaar. De gemeenschappelijke vernissage wordt stilaan een begrip bij kunstliefhebbers en kunstkopers. Grote namen voor de 4e art@Knokke-Heist zijn o.a. Keith Haring, Roger Raveel, Laima Eglite en Emile Friant. Met liefst 65 kunstgaleries op 2 km² kan men in Knokke-Heist van een heuse kunststad spreken. De grote interesse voor kunst in de badstad zorgde voor het ontstaan van art@Knokke-Heist. De formule is eenvoudig: verschillende galeries stemmen hun agenda 3 keer per jaar op elkaar af voor een vernissage. Dit op elke eerste zaterdag van de paas- en zomer- en herfstvakantie, respectievelijk 31 maart, 30 juni en 27 oktober 2012. Op die manier kunnen kunstliefhebbers die dag een mooie selectie maken uit de galeries en/of kunstenaars die hun interesse wegdragen. Ofwel bezoekt u lukraak enkele galeries, ofwel maakt u een selectie vooraf, want alles ligt op wandelafstand.

Praktische informatie


De deelnemende galeries nodigen hun gasten uit en voeren hun eigen publiciteit rond dit gebeuren. Toerisme Knokke-Heist voorziet een speciaal ontworpen website http://www.artknokke-heist.be/ en brochure “art@Knokke-Heist”, beschikbaar vanaf 24 februari. U kunt deze brochure ook downloaden via http://www.artknokke-heist.be/ of via www.knokke-heist.info/publicaties. Deze brochure is ook verkrijgbaar bij de dienst Toerisme Knokke-Heist en bij de deelnemende galeries.

Verlies voor containertak van AP Möller/Maersk

Het Deense concern AP Möller/Maersk, dat ook in Zeebrugge bedrijvig is, maakte vorig jaar op z’n containerlijnen zwaar verlies. Dat zou ook dit jaar nog zo blijven. Maersk is de grootste containergroep ter wereld. Positief is dan weer het feit dat de terminalactiviteiten en het oliegebonden transport van de groep wèl veel winst maakt. Het algemeen resultaat van het concern is dan ook positief. Wel worden nu strikte maatregelen genomen om de rendabiliteit te herwinnen in de containersector. De capaciteit op de Verre Oosten/Europa diensten wordt met ruim 8 procent teruggeschroefd. De verschepingsprijzen moeten omhoog en een reeks van triple EEE-reuzeschepen -zoals men die af en toe in Zeebrugge ziet- worden afbesteld op de scheepswerven. Eén en ander gebeurt in samenwerking met CGM/CMA. De crisis in de containervaart begon in 2010 al en toch kwamen er overal nog meer grote schepen bij. Dat leidt nu tot een massale overcapaciteit. Komt daarbij een slabakkende vraag in Europa en het gaat van slecht naar slechter meldt de IFW, een Brits vakblad.

Zeebrugge lanceert Haventriatlon

Het Zeebrugse havenbestuur organiseert op zaterdag 2 juni voor het eerst een ‘Haventriatlon’. “Met dit nieuwe sportevenement, wil het havenbestuur de haven van Zeebrugge dichter bij de mensen brengen” zegt havenvoorzitter Joachim Coens. De haventriatlon kan ook aangegrepen worden als voorbereiding op de Brugse kwarttriatlon van 16 juni, waar het havenbestuur ook aan meedoet. Er wordt gemikt op zowel triatleten als recreanten, jongeren en bedrijfsploegen. De havenbedrijven kunnen hiermee de sportiviteit van hun werknemers en de teambuilding tussen de verschillende havenspelers bevorderen. De deelnemers zullen 500 meter zwemmen in het Verbindingsdok in de achterhaven, 20 kilometer fietsen langs het Boudewijnkanaal en 5 kilometer lopen door de dorpskern van Zeebrugge. Zo wordt ook de dorpskern betrokken. Voor de uitwerking van het initiatief wordt samengewerkt met het Triatlonteam Brugge. Ook de Stad Brugge zet haar schouders onder het evenement. Vanaf 17 maart kan online ingeschreven worden op www.haventriatlon.be. De triatlon op zaterdag 2 juni start om 15.00 uur in vijf waves. Voor een individuele deelname betaalt u 25 euro, voor een trio 50 euro.

Ook controles in Knokke-Heist op de ‘Verkeersveilige Dag’

Maandag heeft de lokale politie Damme/Knokke-Heist deelgenomen aan de 16de editie van de Verkeersveilige Dag. Dat gebeurde met grootschalige verkeerscontroles in de Natiënlaan en de Elizabetlaan. Gouverneur Carl Decaluwé, Eerste schepen Maxim Willems en korpschef Etienne Stockx brachten een bezoek aan het controledispositief in de Elizabetlaan tussen Zeebrugge en Heist-West. De politie controleerde 2744 auto’s op snelheid. Daarvan reden er 110 te snel. Er werden ook 129 ademtests afgenomen. 1 persoon blies positief. De lokale politie betrapte tevens 7 bestuurders die hun gsm gebruikten tijdens het rijden. Met de verkeerscontroles herdenkt men in onze provincie de kettingbotsing op de E17 waarbij in 1996 tien mensen om het leven kwamen en 56 personen gewond werden. In onze provincie werden maandag in totaal ruim 37.000 voertuigen gecontroleerd op hun snelheid. Daarbij reden 1.922 bestuurders te snel. Dat is een stuk minder dan vorig jaar.

Foto 1 van de hand van Christel Bedert

27.2.12

Vorstverlet en zandopspuitingen tijdelijk nefast voor strandrecreatie

Door de gemeentediensten in Knokke-Heist wordt momenteel druk gewerkt aan de voorbereiding van het strand voor het komende seizoen. Men probeert de vertraging door vorstverlet in te lopen. De badkarhouders hadden eerder aangedrongen om het strand gebruiksklaar te hebben tegen 8 maart. Aan die vraag kan alvast niet worden voldaan. De hoop is echter dat de stranduitbaters tegen donderdag 15 maart over hun strandperceel zullen kunnen beschikken. Zekerheid daaromtrent is er evenwel nog niet. Bijkomend probleem is de zandopspuitingen die sedert 20 februari aan de gang zijn ter hoogte van de Zandstraat in Knokke. Bij hoog water wordt het zand door een hopperzuiger opgespoten. Dat werk zou nog minstens tot midden april worden verder gezet, dus tot het einde van de paasvakantie. Het is onvermijdelijk dat dit tijdelijk problemen zal opleveren voor de strandrecreatie langs een deel van de Knokke-Heistse kust.

Foto’s met dank aan Willy Gevaert

Concertweekend deKunstAcademie Knokke-Heist

Op zaterdag 10 en zondag 11 maart is het weer zover: dan schitteren de leerlingen van deKunstAcademie op het podium van het Cultuurcentrum Knokke-Heist. Het beloven twee wervelende voorstellingen te worden, waarbij de leerlingen uit allerhande disciplines hun beste beentje voorzetten. Op zaterdag 10 maart (19 uur) kan men genieten van accordeon, bastuba, fluit, gitaar, hobo, klarinet, musical, piano, podiumkriebels, pop&jazz, samenspel, saxofoon, slagwerk, voordracht en zang. Op zondag 11 maart (11 uur) staan leerlingen cabaret&comedy, cello, ensemble, harp, hoorn, klarinet, musical, notenleer, podiumkriebels, pop&jazz, saxofoon, trompet, viool, voordracht en zang op de bühne.

De toegang is gratis. Iedereen is welkom.

Snoeiwerken Knokkestraat Heist

Maandagnamiddag zijn door het Agentschap Wegen & Verkeer in Heist de machines gelost voor het snoeien van de bomen in het parkje langs de noordzijde van de Knokkestraat, tussen de Polderstraat en de Pannenstraat. Om veiligheidsredenen zal het straatdeel in kwestie tijdens de werkuren voor het verkeer worden afgesloten. Het verkeer uit de richting Knokke zal omgeleid worden via de Krommedijk naar de Elizabetlaan. Uit de richting van Heist zal het verkeer via De Rampe eveneens naar de Elizabetlaan afgevoerd worden. Het Matrozenplein blijft toegankelijk via de Knokkestraat, komende uit de richting van Heist. In de Peter Benoitlaan en Zuidstraat zal enkel plaatselijk verkeer, komende uit de richting van de Emanuel Hielstraat, toegelaten zijn. De werken zullen duren tot uiterlijk vrijdag 9 maart. Tijdens het weekend wordt niet gewerkt. Voor de duur van de werken is het tijdens de weekdagen verboden zijn om in dit gedeelte van de Knokkestraat en op De Rampe te parkeren.

Iemand foto's van het Beachboy Concert in Knokke-Heist?

Wie helpt Surfers' Paradise aan foto’s van het Beachboy Concert in 1987? Bij Surfers' Paradise is men momenteel volop bezig met het samenstellen een “25 years”-uitgave, een lees- en vooral kijkboek met een overzicht van foto’s en krantenknipsels over een kwarteeuw Knokke-Heistse surfgeschiedenis. Omdat alles in 1987 begonnen is met het concert van de Beachboys op de plaats waar Surfers Paradise zich nu bevindt, zoekt surfgoeroe Frank Vanleenhove (tel. 0475 666927 – info@surfersparadise ) inwoners, tweedeverblijvers en toeristen die eventueel nog in het bezit zijn van foto’s van dit memorabele concert dat 15.000 mensen naar het strand van Knokke-Heist lokte. Het legendarische optreden kun je alvast herbeleven in volgend promotiefilmpje: http://www.youtube.com/watch?v=yjg2SSi6pXU

Heraanleg Hermans-Lybaertstraat en trottoir Walstraat

De Walstraat in Heist krijgt in mei nieuwe voetpaden. De heraanleg van de trottoirs zal 50 werkdagen in beslag nemen. In dezelfde maand wordt in de deelgemeente ook de Hermans-Lybaertstraat aangepakt. De straat wordt volledig heraangelegd. Begin mei worden de voetpaden opgebroken voor de nutsleidingen. De rijweg gaat pas begin september open om de aanleg van nieuwe riolen mogelijk te maken.