12.5.12

Zomerse beeldenwandeling door Dirk De Keyzer

Op de 19e Sculpture Link in Knokke-Heist kan men deze zomer genieten van de bronzen beelden van kunstenaar Dirk De Keyzer. Ze zullen de Zeedijk opfleuren vanuit Het Zoute en Duinbergen naar La Reserve en Scharpoord. De beelden van deze Oost-Vlaamse kunstenaar verenigen alles wat een mens gelukkig maakt: humor, schoonheid en een vleugje erotiek. “Ik kan met mijn beelden de wereld niet verbeteren, maar misschien wel mooier maken”, aldus de kunstenaar. De beelden van Dirk De Keyzer zijn meestal niet groter dan 50 centimeter, maar soms schieten ze ook twee meter de lucht in zoals straks op de Beeldenwandeling in onze badstad. De Keyzers keuze voor variabele afmetingen maakt van zijn werk geschikte kunst voor zowel binnen als buiten. Buiten trotseren de bronzen beelden makkelijk weer en wind en worden ze zelfs mooier met de jaren. Dirk De Keyzer heeft het inderdaad voor brons. “Het biedt artistiek ontelbaar veel mogelijkheden. Bovendien gaat brons lang mee en daar hou ik van, wellicht door mijn drang naar onsterfelijkheid”, aldus de kunstenaar. Art Center HOres werkt dit jaar mee aan de 19e uitgave van Sculpture Link en vertegenwoordigt Dirk De Keyzer op de beeldenwandeling. Het Art Center heeft zowel een galerie in Sint-Martens-Latem als één in Knokke zelf. Maar men krijgt deze zomer ook de gelegenheid uitgebreid kleinere sculpturen te ontdekken op Art Nocturne Knocke waar Art Center HOres een unieke selectie aan beelden brengt op een ruime stand op de 1ste verdieping van het Cultuurcentrum Scharpoord. Dat gebeurt van 11 tot 19 augustus, dagelijks van 16 tot 21u. De Beeldenwandeling Sculpture Link loopt al van 29 juni en eveneens tot 19 augustus.

artnocturneknocke.com


Verhuist Sergio Herman naar Spanje?

Sterrenchef Sergio Herman wil stoppen met zijn driesterrenrestaurant Oud Sluis in onze buurgemeente. De 42-jarige topchef zegt een datum in zijn hoofd te hebben waarop hij de periode van Oud Sluis als toprestaurant wil afsluiten. De precieze datum wil hij nog niet kwijt. Sergio Herman heeft ook de luxebrasserie "Pur C" in Cadzand-Bad en opent eind 2013 een restaurant in Antwerpen. Daar wil hij nog een restaurant in het buitenland aan toevoegen. In april 2009 zei Sergio in Knokke-Heist trouwens reeds, dat hij op termijn graag een zaak zou openen op Ibiza en dat hij dan met z’n jonge gezin op dat Spaanse eiland wil gaan wonen.

Ladies Day bij Surfers' Paradise

Zondag 3 juni organiseert Surfers' Paradise de jaarlijkse “ladies day”. Alle sportieve dames kunnen gratis deelnemen aan tal van activiteiten en genieten van de goeie sfeer te midden van zee, zon en strand. Traditioneel wordt er ’s morgens gestart met een mountain bike rit. Na de brunch volgt 'Zumba on the beach' en om af te sluiten een relaxerende Yoga sessie. Inschrijven via mail: info@surfersparadise.be





World Trade Fair in Knokke-Heist

Nu zaterdag 12 mei biedt Oxfam iedereen een cocktail aan in de Oxfam-Wereldwinkel in de Kerkstraat in Heist. Duradouro is een cocktail met sinaasappelsap uit Brazilië naar een recept van Giovani Oosters. Op World Fair Trade Day wordt getoost op een eerlijke toekomst. Oxfam serveert een Duradouro: een cocktail bereid met eerlijke ingrediënten. Naar jaarlijkse gewoonte vieren we op de 2de zaterdag van mei World Fair Trade Day. Overal ter wereld organiseren producenten,  leveranciers, wereldwinkels en gemeenten campagne- en lobbyactiviteiten om het belang van eerlijke handel onder de aandacht te brengen.  Via fair trade brengt Oxfam-Wereldwinkels een duurzame toekomst dichterbij. Ook in Brazilië, het land waar in juni een belangrijke VN-top over dit thema plaatsvindt. De Braziliaanse partner Coopealnor produceert op een ecologische manier fairtrade sinaasappelsap.

11.5.12

Sensibiliseringscampagne Studeren@knokke-heist opgestart

In de badstad werd zopas gestart met de sensibiliseringscampagne Studeren@knokke-heist. De bedoeling is ouders én jongeren te overtuigen de middelbare schooltijd in de eigen gemeente door te brengen. Het gemeentebestuur en de schooldirecties stellen namelijk vast dat veel scholieren die naar het middelbaar gaan vaak kiezen voor onderwijsinstellingen buiten de gemeente. En dat terwijl Knokke-Heist zelf over een zeer goed scholenaanbod beschikt. De gemeente telt namelijk 5 middelbare scholen: Het Atheneum en Middenschool Zwinstede, het Bernardusinstituut, Het Lyceum in Knokke en de Ter Duinen Campus Heist. In de eigen badstad school lopen betekent trouwens ook langer slapen en flink wat tijdswinst omdat men er met de fiets naar toen kan in plaats van met de trein. Om de troeven van de plaatselijke scholen in de verf te zetten worden nu her en der bij winkeliers affiches opgehangen onder het motto "Loop school in Knokke-Heist en blijf wat langer snoozen".

Steeds meer schenkingen aan Sincfala

Uit het jaarverslag van het museum Sincfala in Knokke-Heist blijkt dat de collectie blijft aangroeien. Meer schenkers hebben meer historisch waardevolle zaken afgestaan. Online is de kaap van 30.000 te doorzoeken voorwerpen inmiddels gepasseerd. Daarnaast werden ook vele duizenden prentbriefkaarten en foto’s uit de collectie stuk voor stuk gedigitaliseerd en werd het foto-identificatieproject uitgebreid. Verder kon men vorig jaar ook het aanbod voor de scholen verbeteren. Daardoor kunnen nu ook kinderen van de derde kleuterklas tot het zesde leerjaar in het Sincfala museum terecht. Het bezoek door scholen neemt echter maar schoorvoetend toe. “Op dat gebied is er nog veel groeimarge”, aldus voorzitter Danny Lannoy. Publiekstrekkers waren volgens het jaarverslag onder meer ook de fotohalltentoonstelling “Annemieke en de Smarties” en de najaarstentoonstelling “Vissersvrouw”. Ook de MuseumAvonden en de ZondagBabbels trokken in 2011 een toenemend aantal belangstellenden.

Burenbemiddeling voorkomt erger

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist doet een oproep om kleine onenigheden niet te laten escaleren. Burenbemiddeling kan in dergelijke gevallen een oplossing bieden. Een kleine wrevel kan uitmonden in een ruzie. Het kan gaan om overhangende takken, de hond die voortdurend blaft of de muziek die te luid staat… Om te voorkomen dat kleine ergernissen zich ophopen en opeens de bom doen barsten, doet men er goed aan met de buur te praten. Lukt dit niet, dan kan burenbemiddeling een uitweg bieden. Burenbemiddeling is er om de communicatie met de buur te herstellen, de overlast bespreekbaar te maken en samen te zoeken naar een oplossing die voor beiden aanvaardbaar is. De gemeente Knokke-Heist heeft een aantal vrijwillige burenbemiddelaars in dienst. De bemiddeling is gratis. Alle partijen zijn gelijkwaardig, ongeacht wie de eerste stap zet. De bemiddelaar is altijd onpartijdig en de gesprekken blijven vertrouwelijk. Iedereen kan burenbemiddeling inschakelen bij ruzie, conflict of overlast. Burenbemiddeling treedt niet op in de plaats van politie of gerecht.

Voor meer informatie contacteer: Preventiedienst de Vrièrestraat 26, 8300 Knokke-Heist,
tel. 050 630 473, burenbemiddeling@knokke-heist.be

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

Opendeurdag deKunstAcademie Knokke-Heist

Maandag 28 mei houdt deKunstAcademie in Knokke-Heist een open dag. Van 14 tot 17u kan men dan kennis maken met de waaier aan opleidingen die de academie te bieden heeft. Zo kunnen de liefhebbers van pop & jazz uiteenlopende combo’s aan het werk zien. Voor wie in september die richting uit wil, heeft de academie een uitzonderlijk aanbod: pop & jazz voor kinderen (vanaf 8 jaar), jongeren en volwassenen. Wie meer gebeten is door rock, pop, funk, jazz, blues, of reggae dan klassiek doet er eveneens goed aan in september te starten. Dan hoef je niet langer 3 à 4 jaar te wachten om in de afdeling pop & jazz aan de bak te komen. Na korte tijd kun je meteen beginnen met bas, slagwerk, gitaar, piano, saxofoon of zang. Een aanbieding, uniek in Vlaanderen! Natuurlijk presenteren ook de andere afdelingen voor elk wat wils. De beeldende kunsten laten je kennis maken met het reilen en zeilen in de ateliers. Een unieke tentoonstelling in de gloednieuwe lichtstraat en patio laat je proeven van het kunnen van de leerlingen. In de oude vleugel van de academie organiseren de leerkrachten van de klassieke richting open lessen en wordt men getrakteerd op inspirerende optredens. Ook de afdeling woord pakt uit met leuke workshops en originele toonomenten. Uiteraard wordt ook de gloednieuwe vleugel van de academie extra in de kijker gezet. Bovendien kan men kennismaken met het volledige lerarenteam.

Meer info: http://www.dekunstacademie.be/


Phaedra Hoste maakt kunstenaarsdebuut in Knokke-Heist

Model en mediapersoonlijkheid Phaedra Hoste heeft de voorbije maanden in het grootste geheim aan een serie kunstwerken gewerkt op basis van olieverf en ongewone materialen. Ze werd daarbij begeleid door kunstpromotor Dennis Hanegreefs van Robinsons Art Gallery in Knokke-Heist. Een opleiding plastische kunsten heeft ze niet gehad. Phaedra werkt puur intuïtief en gevoelsmatig, “Ik heb bergen inspiratie”, vertelt ze. “Ondertussen ben ik zelfs bezig met de ontwikkeling van een nieuwe schildertechniek door gebruik te maken van kleine stokjes”. Het geïmproviseerde atelier in haar appartement werd omgewisseld voor een ruime locatie in Antwerpen. “Als ik aan het schilderen ben, dan druipt alles van de verf: de muren, het plafond, ikzelf... Een atelier biedt me de ruimte om met meerdere werken bezig te zijn en bovendien hoef ik niet te vrezen dat ik iets vuil maak”. In haar atelier werkte Phaedra het voorbije jaar onophoudelijk aan de creaties die haar eerste collectie vormen. Ze maakt dan ook binnenkort haar kunstenaarsdebuut op het moment dat het Eccentric evenement loopt in de badstad. Haar expositie vindt simultaan plaats op diverse locaties. De creaties van Phaedra Hoste zijn zowel te bezichtigen op de Eccentric-stand van Robinsons Art Gallery als in de twee tentoonstellingsruimtes van de galerij langs de Zeedijk en in de Kustlaan in Knokke. Er is een speciale shuttle die permanent de beide locaties met elkaar verbindt. In dezelfde periode wordt Eccentric voor de 10e keer gehouden in de badstad. Dat gebeurt in een luxe strandtent ter hoogte van het Casino van woensdag 16 tot maandag 21 mei.

10.5.12

17 Diverse Sporten op “Senior Sportief”

Op maandag 4 juni wil het evenement “Senior Sportief” in Knokke-Heist een ontmoetingsplaats zijn voor senioren die willen in beweging blijven. Op deze sportieve dag kunnen 50-plussers op een recreatieve wijze in een ontspannen sfeer samen hun geliefkoosde sport beoefenen of met een nieuwe sport kennismaken. Zowel individuen als groepen uit de badstad of de omgeving zijn welkom. Op het programma staat een aantrekkelijke mix van 17 sporten. Er wordt gewerkt met 2 modules in de voormiddag en 2 modules in de namiddag. Op deze manier kan iedereen zijn eigen programma samen stellen naargelang de persoonlijke interesse en mogelijkheden. Zo kan men in de voormiddag kiezen uit volksspelen, matcurling, zumba, petanque, boogschieten, Afrikaanse dans, krulbol, badminton, kubbspel. In de namiddag staan volksspelen, matcurling, linedance, tafeltennis, petanque, nordic walking, fietsen, bowling, golfinitiatie, tennis, kubbspel en minigolf op het programma. Voor alle activiteiten wordt het nodige materiaal voorzien. Een team van enthousiaste begeleiders staat klaar om de deelnemers de nodige informatie te verschaffen.


Om deel te nemen aan Senior Sportief betaal je slechts € 2,5 per dagdeel, ongeacht het aantal activiteiten. Wie zowel in de voormiddag als in de namiddag wil actief zijn betaalt € 5. Wie over de middag wil lunchen in het cafetaria van sporthal De Stormmeeuw (soep en broodjes) betaalt hiervoor € 1.


Klik HIER om je in te schrijven

Infonamiddag over Huren en Verhuren

Op woensdag 23 mei om 14u wordt in Scharpoord in Knokke-Heist een infonamiddag gehouden over “Huren en Verhuren”. Het initiatief gaat uit van de Liberale Vereniging voor Socio-Culturele Werking. De namiddag wordt verzorgd door Olivier Clauw van de vzw Huurdersbond West-Vlaanderen. Tijdens deze infonamiddag probeert men inzicht te verschaffen in een hele reeks vragen betreffende de private huurmarkt. Onder meer: "Kan een verhuurder zomaar eenzijdig de huur verhogen? Wie betaalt de kosten van het bemiddelend vastgoedkantoor? Kan een huurder zijn huurwaarborg recupereren door de laatste maanden huur niet te betalen? Wat als de huisbaas de noodzakelijke herstellingen niet uitvoert? En wat zijn de concrete gevolgen van de verkoop van het onroerend goed?"

Deelnameprijs (te betalen aan de inkom): € 3 per persoon leden, € 4 per persoon niet-leden
Meer info en inschrijvingen: Tel. 050 51 37 41 of 050 51 51 37

Oorlogsverjaardag brengt Britten naar Ramskapelle

Het is 72 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog ook voor ons land van start ging. Toen probeerden ondermeer Britse expeditietroepen de vijand tegen te houden. Nu zijn de Britten terug. Vrijdagnamiddag bezoeken een 35-tal vrienden van “The Imperial War Museum Duxford” het Bevrijdingsmuseum in Ramskapelle. Duxford is de locatie van één van de grootste Royal Air Force musea in Groot-Brittannië. De oorlogsverjaardag brengt ook in Knokke-Heist trouwens weer herinnering naar boven aan de Achttiendaagse Veldtocht. Het begon in de vroege ochtend van vrijdag 10 mei 1940. De Luftwaffe bestookte toen reeds het vliegveld van Knokke met boordvuur en zware brisantbommen. Acht Belgische soldaten vonden daarbij de dood.

Ook Danny Jones van het “For Freedom Museum” heeft familieverhalen over het begin van de oorlog. “Mijn moeder Georgette Nobus was toen als 15-jarige op het pensionaat van Kortemark. Om 8 uur riep de Overste alle leerlingen samen en deelde mede dat de oorlog was uitgebroken en iedereen naar huis moest. Er volgde een algemeen gejuich van de leerlingen. de Overste repliceerde met de woorden : juich maar niet te luid, bedenk hoeveel vaders, broers in het komende conflict zullen omkomen, hoe het ons leven onderst boven zal keren. En ze had gelijk. Mijn 2 grootooms , Kamiel en Prosper Rombout bemanden een luchtdoelbatterij op de muur van Zeebrugge . Op zaterdag 11 mei haalden ze op de middag , in een vuurgevecht een Duits jachtvliegtuig neer. Op dit eigenste moment moest ons moeder een potje mosterd halen bij de kruidenier Marietje Denoyel op de markt van Duinbergen. Ze ontwaarde de Duitse vlieger die vanuit Zeebrugge over de kerk van Duinbergen met een hels lawaai boven haar hoofd scheerde. Van de mosterd kwam niets meer in huis. Het vliegtuig kwam neer in een weide in Driewege, het kruispunt van de Kragendijk en de Smedenstraat, te Knokke . De piloot was gekwetst maar overleefde de crash. Op 10 mei was Meester Constant Devroe , Belgisch soldaat bij de Artillerie, die de brug over het Albertkanaal, te Zutendaal , Limburg moest verdedigen. Hij hoorde de bommen vallen op het Fort Eben-Emaal. Hij kan precies de Achtiendaagse Veldtocht beschrijven alsof het gisteren was. Momenteel maken Constant en echtgenote Ginette prachtige documentaires omtrent de W.O. II- belevenissen van de nog in leven zijnde senioren die kunnen getuigen over deze harde tijden", aldus Danny Jones.

For Freedom Museum, Ramskapelle, Knokke-Heist
Alle dagen open van 10 tot 17u, behalve op maandag.
Vanaf 14 november 2010 tot Pasen 2011 enkel open gedurende de weekends of op afspraak.

Extra zomeragenten

Ook deze zomer kan Knokke-Heist rekenen op een aantal extra politie-inspecteurs uit het binnenland. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Milquet bevestigd. De badstad kan van 1 juli tot 31 augustus beschikken over drie bijkomende manschappen. Ook Blankenberge, Bredene, Oostende, Middelkerke en de Westkust krijgen deze zomer elk drie of vier extra agenten. Door de inzet van extra agenten voor Brussel was het geruime tijd onduidelijk of ook dit jaar zomerinspecteurs zouden worden gedetacheerd naar de kustzones. Die twijfel is nu blijkbaar van de baan.

Leerling van deKunstAcademie scoort in Vlamo-wedstrijd

Bram Bonny van deKunstAcademie in Knokke-Heist heeft voortreffelijk gepresteerd in de finale van de solistenwedstrijd van Vlamo in het Lemmensinstituut in Leuven. Zijn muzikale uitvoering op euphonium (tenor tuba) van 'Andante and Rondo' van Capuzzi leverde hem maar liefst 91,5 % op en een plaats in de top 3 van de ere-afdeling. Bram Bonny is leerling van Nick Vandendriessche en Tom Vercruysse.

De potvis Theofiel is enkel nog geraamte

Na een wekenlang bad in een bijtend sodamengsel en zuurstofwater blijft van de Knokke-Heistse potvis Theofiel enkel nog het witte geraamte van de potviskaak over. De kaken zijn bijna 3 meter lang. Verder bleven ook de tanden en een flipper bewaard van het dier dat in februari op het strand van Heist aanspoelde. Als het geraamte ontvet en zongedroogd is, worden de tanden terug in de kaak gezet. Die worden volgens de Gentse Universiteit nu achter slot en grendel bewaard omdat ze zeer geliefd zijn bij dieven. “Toen Theofiel op het strand lag, heeft de politie zelfs de hele nacht bij hem gewaakt, zodat ze er niet met zijn tanden vandoor gingen” aldus de unief. De kaken van Theofiel zullen wellicht tegen het begin van volgend academiejaar in de inkomhal van het Morfologisch Museum in Gent hangen. In Knokke-Heist had men ook gevraagd om een stuk geraamte in het Sincfala museum te kunnen bewaren. Of daar iets van in huis komt is zeer onzeker. De 13 meter lange en 25 ton zware potvis spoelde op 8 februari om 3 uur 's ochtends aan op het strand van Heist. Hij werd vernoemd naar de vorig jaar overleden Heistse IJslandvaarder en reder Theofiel De Groote.

Elektronisch naar de stembus

Het is nu ook van hogerhand bevestigd, dat Knokke-Heist op 14 oktober elektronisch naar de stembus trekt. De badstad had zich daarvoor kandidaat gesteld. Normaal zou dat in onze provincie enkel in de centrumsteden Brugge, Oostende, Roeselare en Kortrijk gebeuren, plus in de gemeenten waar dat vroeger al het geval was. Maar Knokke-Heist kan straks gebruik maken van de stemcomputers die oorspronkelijk voor Gent bestemd waren. Die stad haakte echter af omdat men de voorbereidingstijd te kort vond. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober zal in ons land in 3.150 stembureaus elektronisch worden gestemd. Dat zijn er ruim 600 dan bij de vorige verkiezingen. Volgens het Agentschap Binnenlands Bestuur kan Knokke-Heist rekenen op een 180-tal stemcomputers. Voorwaarde is wel dat de gemeente een onderhoudscontract afsluit met de firma Smartmatic. Het onderhoud omvat een controle van de toestellen 3 tot 6 maanden vóór de verkiezingen en nog een inspectie in de week vóór de verkiezingen. Voor 36 stembureaus zou dit neerkomen op een verplichte basisbijdrage van ongeveer 4.500 EUR. Indien de gemeente ook nog eens de niet verplichte diensten (opslag, levering, installatie en demontage) erbij zou nemen, kan de kost oplopen tot een kleine 30.000 euro per verkiezingsdag.


Andere procedure


De stemprocedure verandert echter. In het verleden werd de elektronisch uitgebrachte stem opgeslagen op een stemkaart zonder de mogelijkheid om de gegevens te controleren. Het nieuwe systeem produceert een geprint stembiljet. Maar er is inmiddels kritiek op de nieuwe werkwijze. De kiezer moet zijn stembiljet namelijk openvouwen en zichtbaar maken in het stemlokaal, buiten het stemhokje. De Raad van State vreest dat het geheim van de stemming daardoor onvoldoende gegarandeerd is.

Meer bijzitters in stembureau maar geen tellers meer


Bij een digitale verkiezing krijgt elk stembureau er een bijzitter bij (5 in plaats van 4). De gemeente hoeft wel geen sporthal meer in te richten tot telbureau en deze te bemannen met 140 tellers. De kiezers mogen bovendien tot 15 uur i.p.v. 13 uur hun stem uitbrengen. Een paar uur later is de globale uitslag met 1 druk op de knop meteen gekend. De modaliteiten van het onderhoudscontract voor het organiseren van de gemeenteraadsverkiezingen op zondag 14 oktober, wordt op donderdag 31 mei aan de gemeenteraad voorgelegd.

Hoe het digitaal stemmen precies verloopt, kunt u al bekijken op www.vlaanderenkiest.be/faq/hoe-stemt-u-digitaal


9.5.12

Queen Mary 2 vanuit Zeebrugge naar New York

De rederij Cunard heeft meegedeeld dat het mega-cruiseschip “Queen Mary 2” op vrijdag 12 oktober voor het eerst in haar geschiedenis vanuit Zeebrugge voor een Transatlantische overtocht naar New York zal vertrekken. Op maandag 21 mei doen trouwens twee zusterschepen van Cunard onze kusthaven aan. Het gaat om de cruisevaartuigen “Queen Elizabeth” en “Queen Victoria”, die samen in Zeebrugge zullen aanleggen.

Lezing over aanleg A11

In het kader van de tentoonstelling “Horizon 8300, Knokke-Heist@work” geven specialisten meer uitleg over de diverse projecten. Komende maandagavond 14 mei licht Eveline Vandecaetsbeek in het Cultuurcentrum Scharpoord zo de stand van zaken toe in verband met de aanleg van de A11. Zij is de communicatieverantwoordelijke van het Agentschap Wegen en Verkeer West-Vlaanderen. De A11 is één van de zes ontbrekende stukken weg waar de Vlaamse overheid versneld werk van wil maken. Deze nieuwe autosnelweg met 2 x 2 rijstroken (inclusief middenberm en pechstroken) moet de verkeersaders N31 (ter hoogte van de Blauwe Toren in Brugge) en de N49 bij Westkapelle met elkaar verbinden. De aanleg van de A11 gaat gepaard met veel aandacht voor een goede omgevingskwaliteit met respect voor het open polderlandschap. Landschappelijke integratie staat centraal. Een passende landinrichting voorziet visuele buffers en compensatie voor verdwenen landschaps- en natuurwaarden. Er zijn geluidswerende maatregelen voorzien op verschillende plaatsen waar de A11 voor geluidsoverlast zal zorgen (geluidsschermen, ‘stil’asfalt’, geluidswering aan de huizen zelf in open polders).

Scharpoord maandag 14 mei om 20 u. Toegang: gratis

Naamverduidelijking voor Fluxys

De Zeebrugse gasnetbeheerder Fluxys wordt “Fluxys Belgium”. De onderneming staat in voor het vervoer en de opslag van aardgas vanuit onze kusthaven. De naamswijziging moet het actieterrein van de onderneming binnen de Fluxys-groep verduidelijken. In het eerste kwartaal van dit jaar vervoerde Fluxys Belgium in zijn net 8% minder aardgas in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De omzet bedroeg echter 192 miljoen euro tegenover slechts 186 miljoen euro voor dezelfde periode in 2011. In de eerste drie maanden van dit jaar investeerde Fluxys Belgium 28 miljoen euro. Een deel daarvan ging naar een project om de milieu-impact van de activiteiten te verminderen. Zo wordt op de LNG-terminal in Zeebrugge gewerkt aan een zeewaterhervergasser, die de warmte van het zeewater gebruikt om het LNG te hervergassen. Eerder dit jaar beslisten Fluxys Belgium en de Franse vervoersnetbeheerder GRTgaz verder om een gasleiding aan te leggen tussen de geplande nieuwe LNG-terminal in Duinkerke en de Zeebrugse voorhaven. De nieuwe capaciteit moet eind 2015 gebruiksklaar zijn, op het moment dat de LNG-terminal in Duinkerke wordt in gebruik genomen.

Derde fase ’t Walletje verloopt volgens schema

Volgens het autonoom gemeentebedrijf AGSO Knokke-Heist verloopt de realisatie van de derde fase van het CO2-neutraal bedrijventerrein ’t Walletje volgens plan en binnen budget. Op deze site kunnen enkel lokale middenstanders zich vestigen. De voorwaarde is dat ze in Knokke-Heist gehuisvest zijn, lokale activiteiten uitoefenen en geen andere eigendommen hebben in ’t Walletje. De kavels werden toegewezen rekening houdend met de tewerkstelling en de aard van de activiteiten. Alle grondkavels zijn verkocht en de meeste kopers zijn nu druk aan het bouwen. Een viertal bedrijven zijn trouwens al aan werkzaam.

Bedrijvencentrum en bedrijfsverzamelgebouw

Het autonoom gemeentebedrijf AGSO Knokke-Heist is zelf bouwheer van het bedrijvencentrum en bedrijfsverzamelgebouw. Dit duurzaam gebouwencomplex bestaat uit twaalf bedrijfsloodsen, gegroepeerd in een verzamelgebouw en een kantoortoren met zes verdiepingen. De nieuwe loodsen voldoen aan de strengste brandweernormen, worden met hoogwaardige materialen gebouwd zodat zij zowel voor productie- als opslag gebruikt kunnen worden en multifunctioneel kunnen worden ingericht. Zij worden gebruiksklaar afgeleverd inclusief alle nutsvoorzieningen. Maximaal zeven loodsen worden verkocht. AGSO Knokke-Heist zal de overige tegen voordelige voorwaarden verhuren aan lokale starters die op zoek zijn naar huisvesting. Twee van de zes kantoorverdiepingen worden verkocht. Ook hier zijn twee vloeren bestemd voor lokale starters. Het gelijkvloers bestaat uit gemeenschappelijke ontvangst- en vergaderinfrastructuur en op de eerste verdieping zal AGSO - die voor het ogenblik huurt in een gebouw in de Knokkestraat in Heist - zelf z'n intrek nemen.

Geen gemeentelijke diensten naar bedrijvencomplex

Het verzamelgebouw zal tegen volgend jaar af zijn. De kantoortoren zelf wordt in het najaar van 2013 in gebruik genomen. De verhuurprijs voor loodsen en de koop- en verhuurprijs voor kantoren worden pas begin volgend jaar bepaald, waarna kandidaten zich zullen kunnen aanmelden. Ook hier gelden strenge voorwaarden om speculatie en onderverhuur tegen te gaan. Dit geeft zelfs al aanleiding gegeven tot het weigeren van kandidaten en het plaatsen van een tweede oproep. Inmiddels werden er al 4 loodsen verkocht. In tegenstelling tot ongefundeerde geruchten in de badstad "verhuizen er geen gemeentelijke diensten naar dit complex. Immers, de loodsen zijn bestemd voor industriële activiteiten en kunnen geen administratie huisvesten", aldus Agso.

Komen alle overzetboten terug?

De vroegere veerboten die Breskens jaren lang hebben aangedaan zijn mogelijk op termijn alle 26 weer te zien in de Sluise kustgemeente aan de Scheldemonding. De veren worden stuk voor stuk nagebouwd op schaal. Die schaalmodellen zullen vervolgens permanent tentoongesteld worden in het centrum van het dorp. Dat is het plan van een groepje van vijf inwoners. Daarmee willen ze de herinnering aan de veerdiensten warm houden. Ook moet het project meer toeristen naar de regio trekken. De schepen komen in vandalismebestendige vitrines van anderhalve meter. De kosten worden evenwel geraamd op een half miljoen euro. Voor de financiering worden sponsors gezocht. Er komen ook kartonnen bouwpakketten van de schepen en er wordt gewerkt aan een boek waarin alle 26 veerboten worden beschreven. De eerste schaalmodellen worden over twee jaar verwacht. Drie jaar later moet het hele project zijn afgerond.

KIMO-congres in Knokke-Heist

Van vrijdag tot zondag organiseert KIMO een milieucongres in Knokke-Heist. KIMO is de Noorse afkorting voor “Kommunes Internasjonale Miljøorganisasjon”. Het is een vereniging van Noord-Europese kustgemeenten die strijden tegen de vervuiling van de Noordzee, Ierse Zee, Noordoostelijke Atlantische Oceaan en de Baltische Zee. KIMO international vertegenwoordigt 160 gemeenten in 16 verschillende landen. In onze regio zijn naast Knokke-Heist onder andere ook Sluis, Brugge, Koksijde en Nieuwpoort aangesloten bij de organisatie. De 14-koppige KIMO-delegatie uit ons land, Nederland, Shetland, Denemarken, Faeröer, Zweden en de Baltische Staten wordt nu vrijdag 11 mei om 20.30 uur ontvangen in het Stadhuis te Knokke door schepen Paul Geerinckx. Afvalconcessionaris Horizon Net geeft dan ook een presentatie over het afvalbeleid in de badstad. Zaterdagmorgen houden de KIMO-coördinatoren een meeting in hotel Prins Boudewijn. De delegatie bezoekt vervolgens Zeebrugge, De Haan en Oostende. Op zondagmorgen sluiten de gasten het weekend af met een boardmeeting in Knokke-Heist.

Maand rijverbod voor Knokke-Heistenaar bevestigd

Bij een 60-jarige automobilist uit de badstad wordt het rijbewijs gedurende 30 dagen ingevorderd. Dat heeft de strafrechter in Turnhout in beroep beslist. In augustus vorig jaar raakte de zijspiegel van de Lexus-terreinwagen van de man op een bruggetje in Kasterlee een fietser. Nadat hij even was gestopt om de schade te bekijken startte onze stadsgenoot z’n wagen weer. Daarbij raakte hij het voorwiel van de fiets. De Knokke-Heistenaar, die onder invloed was, reed vervolgens gewoon door. De chauffeur tekende beroep aan tegen het rijverbod dat de politierechter hem oplegde omdat er volgens hem geen sprake was van vluchtmisdrijf. “Mijn cliënt had niet gevoeld dat hij een wiel had geraakt”, aldus de advocaat van de man. De strafrechtbank zag echter geen reden om het eerste vonnis aan te passen.

Doet Hollande rijke Fransen uitwijken naar Knokke-Zoute?

In de publicatie “Le Daily Nord” worden zeer rijke Fransen vandaag aangeraden uit te wijken naar ons land. Dat komt omdat de nieuwe Franse president François Hollande plannen heeft om een schijf van 75 procent belasting te creëren voor de superrijken die meer dan 1 miljoen euro per jaar verdienen. In het artikel worden vijf redenen aangehaald voor Noord-Fransen om zich in België te vestigen. Daarbij valt ook onvermijdelijk het woord Knokke-Zoute. Je leest er HIER meer over.

Veel volk voor internationaal baskettornooi

Komend weekend wordt in Knokke-Heist door ‘basketclub Namedis chape’ het internationale jeugdtornooi “Generali Spring Cup” gehouden. Dat gebeurt in de sportcentra Laguna, Stormmeeuw en Molenhoek. Het is voor de derde keer dat het internationale tornooi voor basketspelers van 6 tot 14 jaar wordt georganiseerd. Er nemen dit keer liefst 36 ploegen aan deel. De spelers die zich met de Knokke-Heistse basketters zullen meten zijn afkomstig uit alle delen van ons land en ook Nederland, Luxemburg en Amerika. Samen met hun entourage gaat het om zo’n 600 mensen die nu zaterdag en zondag in de badstad zullen aanwezig zijn. Het evenement geldt meteen ook als afsluiting van het succesvolle wedstrijdseizoen van de Knokke-Heistse basket.

Brandweerman aan de beterhand

Een Knokke-Heistse brandweerman die maandag zwaar gewond raakte bij een oefening in de badstad is ondertussen aan de beterhand. De 40-jarige Koen Vyvey werd dinsdagavond in het ziekenhuis van de beademing gehaald. De brandweerman kwam bij de oefening onder een wagen terecht en liep ernstige kwetsuren op aan het hoofd. Voor een oefening had de brandweer wagens op en naast elkaar geplaatst om een ongeval te simuleren. Eén auto viel van een takelwagen en kwam op het slachtoffer terecht. De man werd zwaar gewond afgevoerd naar het AZ in Brugge. De arbeidsinspectie heeft een onderzoek ingesteld.

Grensoverschrijdende communicatie niet goed bij hulpverleningsoefening

Dinsdagavond werd een grote grensoverschrijdende hulpverlenings- en samenwerkingsoefening gehouden. Dat gebeurde met medewerking van de brandweer van Knokke-Heist en Sluis en ook de Medische Urgentie Groep van het Ter Linden ziekenhuis in Knokke. Uit de badstad werden een dozijn manschappen naar de oefening gestuurd. Uit de enscenering van een ongeval, op de Rondweg van Sluis naar ons land, bleek dat de koppeling tussen de Belgische en Nederlandse communicatiesystemen voor hulpverleners een knelpunt is. Het gaat om het Nederlandse communicatiesysteem P2000 en de Belgische variant Astrid. Ze zijn niet op elkaar afgestemd. Het probleem is al vijf jaar bekend. Al die tijd is er niks aan gedaan. Volgens de brandweer is de samenwerking tussen de Knokke-Heistse en Sluise hulpverleners verder goed verlopen. Het scenario van de oefening bestond er ondermeer in dat een tankwagen met kerosine na een aanrijding met een motorrijder dwars op de weg kwam te slaan en werd geramd door een vrachtwagen. De tankwagen sloeg daarbij lek waardoor een bijzonder gevaarlijke situatie ontstond. Volgens het draaiboek raakten chauffeurs en bijrijders ook nog bekneld. Het is precies om aan dergelijke grote calamiteiten het hoofd te kunnen bieden dat tussen de brandweer van Knokke-Heist en de gemeente Sluis jaren geleden een convenant werd afgesloten voor wederzijdse bijstand.  De samenwerking wordt jaarlijks geoefend.

8.5.12

Innovatief shoppen in Knokke-Heist

Knokke-Heist pakt als eerste uit met een bijzonder innovatieve elektronische geschenkkaart. Het is een initiatief van de dienst Toerisme, Monizze en TagTagCity. De Geschenkkaart zal om te beginnen vanaf 1 juni alleen bij de toeristische dienst verkocht worden, maar later mogelijk ook via andere winkels. De kaart heeft een waarde van 10, 25 of 50 euro. De geschenkbon zal kunnen gebruikt worden bij de deelnemende handelaars. Deze innovatieve manier van winkelen maakt gebruik van drie moderne communicatietechnologieën. Het betreft de magneetstrip, een QR code en de nieuwe draadloze techniek NFC (Near Field Communication). De handelaar kan op die manier kiezen welk systeem hij of zij gebruikt om de kaart te ontwaarden. Naast de digitale geschenkbon lanceert Knokke-Heist ook een aantal 'online stadsbezoeken'. Deze stadsbezoeken, gekoppeld aan belonings- en incentivesystemen werken via TagTag stickers (QR code en NFC). Zo’n sticker geeft de bezitter van een smartphone bliksemsnel informatie over de specifieke locatie waar men zich bevindt. Deze informatie kan men ter plaatse opvragen door eenvoudigweg contact te maken met de sticker. Zo ontvangt de geïnteresseerde bezoeker niet alleen extra toeristische info, maar ook unieke aanbiedingen, e-coupons of kortingen, geschonken door handelaars uit de buurt.

Minder amfibieën overgezet door koude voorjaar

Het is alvast geen topjaar geworden voor de overzet van amfibieën in het Blinckaertduinbos in Knokke-Heist. De hulpverlening bij de tocht naar de voortplantingsplassen begon op 21 februari en duurde een viertal weken. In die periode werden dit keer “slechts” 2649 padden, kikkers en salamanders aangetroffen in de emmers langs de Bos- en Eikenlaan. In de superjaren 2010 en 2011 hielpen vrijwilligers telkens meer dan 4.000 van deze dieren naar de overkant van de weg. De daling heeft te maken met de ongunstige weersomstandigheden dit voorjaar. Vele dagen en vooral nachten was het te droog en te koud en bleven de amfibieën liever in het bos dan op zoek te gaan naar hun favoriete waterplassen om zich voor te planten. Met 1758 waren de bruine kikkers het grootst in aantal, gevolgd door 741 padden en 7 watersalamanders. Onder de verkeersslachtoffers bevonden zich 26 padden, 17 kikkers en 2 salamanders.

Omleiding voor aanleg verkeersplateau in Westkapellestraat

Op dinsdag 29 mei wordt in Knokke-Heist gestart met de aanleg van een verkeersplateau in de Westkapellestraat ter hoogte van de Nieuwstraat. De uitvoeringstermijn bedraagt 20 werkdagen. Tijdens de duur van de werken zal geen doorgaand autoverkeer mogelijk zijn ter hoogte van het kruispunt in kwestie. Het fietspad in de Westkapellestraat blijft wel vrij toegankelijk voor de tweewielers en voetgangers. Het autoverkeer tussen Heist en Westkapelle zal echter moeten omrijden ofwel via de Knokkestraat en de Natiënlaan, ofwel via de Heistlaan en de Dudzelestraat. Gezien er in de Krommedijk een hoogtebeperking is voor voertuigen tot maximaal 2m25, kunnen hogere voertuigen niet vanaf de Westkapellestraat via de Krommedijk omrijden naar de Knokkestraat. Hogere voertuigen zullen ofwel via de Hendrik Consciencestraat / Polderstraat naar de Knokkestraat ofwel via de Breed Veertien naar de Heistlaan moeten rijden. Tijdens de duur van de werken zal in de Nieuwstraat vanaf de Natienlaan enkel plaatselijk verkeer toegelaten zijn in de richting van de Westkapellestraat.

Basketdames grijpen naast de Beker van West-Vlaanderen

De Basketdames van de One in Knokke-Heist zijn er in de finale in Roeselare niet in geslaagd om de 'Beker van West-Vlaanderen’ binnen te rijven. De tegenstanders van KBOB Oostende-Bredene startten als underdog, maar beten blijkbaar flink van zich af. Vorig jaar kampte de tegenpartij nog tegen degradatie maar dit seizoen werden ze tweede in de competitie. In de slotfase van de wedstrijd kwam de Knokke-Heistse ploeg nog even terug tot op twee punten, maar een overwinning zat er uiteindelijk niet in. De wedstrijd eindigde met 55-51 cijfers in het voordeel van KBOB Oostende-Bredene.

iPad voor winnaar van detectivespel 2012

Maandag werd in Knokke-Heist een iPad overhandigd aan Jules Vanderschaegen als winnaar van het detectivespel dat eerder door de Gezinsbond georganiseerd werd. Een kleine 250 deelnemers verkenden het oord van de misdaad en verhoorden langs een 4 km lang parcours de diverse verdachten. Het was de jonge Jules Vanderschaegen die Peter Pollet, alias Peugeot, ontmaskerde als de effectieve dader. Hij kwam dankzij zijn grondig uitgewerkt politierapport als de uiteindelijke winnaar uit de bus. De jonge Sherlock ontving z’n iPad uit handen van Peter Demuynck, zaakvoerder van PCS in de Smedenstraat in Knokke.

Sluisstraat nu reeds onderbroken

De Aquafinwerkzaamheden in de Sluisstraat die voorzien waren van 21 mei tot 22 juni zijn onverwacht dinsdag 8 mei reeds begonnen. De locatie is ter hoogte van kilometerpaal 1 vlakbij de Koekoekstraat. De werken zijn nodig om de persleidingen naar het pompstation aan de Zwinvaart op de hoek van Hoekestraat en de Natiënlaan opnieuw aan te leggen. Een aannemer deed dat vorig jaar ook al. Toen bleef het straatdeel twee maanden afgesloten voor het verkeer. Nadien bleek dat er een probleem was met het uitgevoerde werk. Dit keer wordt de leiding op het juiste niveau gelegd. Het verkeer uit Knokke richting Sluis moet nu de komende vier weken een kruispunt verder inslaan en dan gebruik maken van de Ringweg / Dudzelestraat N376 tussen Westkapelle en Sluis.

Wereld Trekvogeldagen in het Zwin

In het kader van de “World Migratory Bird Day” organiseert de provincie in samenwerking met de gemeente Knokke-Heist en Natuurpunt heel wat activiteiten in en rond het Zwin. Dat gebeurt komend weekend, op 12 en 13 mei. Op het programma staan gegidste wandel- en fietstochten, de streekzoektocht "Wie zoekt die Zwint", een fotoworkshop met Vlaanderens bekendste natuurfotograaf Misjel Decleer. Als kers op de taart is er verder het mobiele Zwin Infopunt met zijn telescopen en microscopen. Het volledige programma vind je HIER.

Zeebrugge pakt uit met sport- en speelstrand

Burgemeester Moenaert van Brugge heeft op de dijk in Zeebrugge de aanleg bekend gemaakt van een gloednieuw sportstrand en een groot speeldorp. Er komen ondermeer terreinen voor strandvoetbal, beachvolley, strandhandbal en beach-minton. Ook zal men kunnen fitnessen met zicht op zee. Het gaat om een investering van zo'n 60.000 euro, die voor de helft gedragen wordt door het havenbestuur. Daarnaast wordt een grote speelruimte voorzien met allerlei speeltoestellen, een glijbaan en een avontuurlijke speelboot. Het speeldorp zal geschikt zijn zowel voor peuters en kleuters als voor kinderen uit de lagere school. De kosten van het speelterrein worden geraamd op 84.000 euro. Naar het voorbeeld van Knokke-Heist komen er bij de zeedijk in Zeebrugge verder ook strandterrassen. Met de ingrepen wil men het toerisme in de badplaats weer laten aantrekken.
Foto met dank aan Joke Swyngedouw

Bewoners Knokke-Heists zorgcentrum op reis

Zestien bewoners en acht begeleiders van het Woon- en ZorgCentrum Van Troost in Westkapelle zijn er even tussenuit. Maandag vertrokken ze voor een “midweek” naar vakantiepark “De Vossemeren” in het Limburgse Lommel. Het is de derde keer dat het zorgcentrum een dergelijke uitstap organiseert voor de bewoners. De vorige succesverhalen vroegen immers om herhaling. Met het initiatief wil men de bewoners een combinatie bieden van kleinschalige huiselijkheid en een deugddoend vakantiegevoel in het bekende Center Parks. Voor de reis werd door Auto’s Lierman een bestelwagen ter beschikking gesteld.

N-VA stelt kop en staart voor

In een mededeling heeft de N-VA Knokke-Heist haar de speerpuntkandidaten voor de komende gemeenteraadsverkiezingen voorgesteld. De partij schuift daarbij de 42-jarige onderneemster Cathy Coudyser als lijsttrekker naar voor. ‘Sinds 2001 ben ik met de N-VA meegegroeid, van gewoon lid, naar afdelingsbestuurslid, arrondissementeel secretaris en partijraadslid’, stelt de politica. In 2009 en 2010 deed ze campagne-ervaring op bij de Vlaamse en federale verkiezingen. 'Na dertig jaar Lippens-beleid heeft de Knokke-Heistenaar recht op een sterke N-VA fractie in de gemeenteraad. Knokke-Heist verdient deze verandering!’, aldus Coudyser. Op de tweede plaats staat de 43-jarige Luc Dieltiens. Hij werkt bij Guidea, Kenniscentrum voor Toerisme en Horeca in Vlaanderen. Dieltiens geeft ook diverse opleidingen en infosessies bij organisaties zoals Syntra, UNIZO en Horeca Vlaanderen en is de expert inzake middenstands- en horecabeleid. De 56-jarige Anne Maertens, een Brusselse gerechtsdeurwaarder, vervolledigt de top drie. Ze woont al 10 jaar in ’t Zoute en is goed ingeburgerd in haar buurt. Zij is van oordeel dat de gemeente efficiënter moet werken, zonder aan kwaliteit in te binden en zonder belastingen te verhogen. De Knokke-Heistenaar en de tweede verblijver betalen volgens haar al genoeg belastingen. De vierde plaats wordt ingenomen door de 29-jarige wijnhandelaar Olivier Bodyn. Hij is OCMW-raadslid en kersvers onafhankelijk gemeenteraadslid in vervanging van een Open-VLD kandidaat. Bodyn is een sociaal en bewogen persoon die als ‘keizer Carnaval’ de culturele erfgoedwaarde van het Heistse carnaval naar waarde weet te schatten. In de politiek pleit hij voor echte inspraak. Lijstduwer wordt de 46-jarige Geert Deman. Hij is in de huidige legislatuur OCMW-raadslid. Deman werd verkozen op de Open-VLD-lijst. Hij deed destijds ervaring op bij het eertijdse VLD-boegbeeld Marc Verwilghen. Volgens Deman is “ook in Knokke-Heist de N-VA het enige alternatief tegen een vooraf vastgelegde meerderheid”. De volledige ploeg en concrete voorstellen voor een andere visie op de badplaats zullen volgens de partij de eerstvolgende maanden bekendgemaakt worden.

7.5.12

Nieuwe recorddiepgang voor Zeebrugge

Het schip ‘m/s CMA CGM Nevada’ is in het weekend uit Zeebrugge afgevaren met een diepgang van 15,5 meter. Hiermee werd het record van 15,4 meter uit 2009 verbroken. Het schip van de Franse rederij CMA CGM loste bij Container Handling Zeebrugge 649 containers en laadde er 2,078 eenheden, goed voor een totale overslag van 55,000 ton. Dit 10,000 teu-schip vaart voor de FAL2/AEX7-dienst tussen Europa en het Verre Oosten. Deze dienst wordt niet enkel verzekerd door schepen van CMA CGM. Ook China Shipping Container Line (CSCL) is een belangrijke partner in deze Azië-dienst. Zeebrugge bereidt zich momenteel voor op de komst van de nieuwe generatie containerschepen waarbij een diepgang van 15,5 meter de algemene regel zal zijn. Hiertoe wordt de oostkaai van CHZ verdiept en vernieuwd. Bij APM Terminals zal het oudste stuk kaaimuur binnenkort ook verdiept worden. De nieuwe ZIP (Zeebrugge International Port)-containerterminal is ook geschikt voor de nieuwe generatie containerschepen. De maritieme toegankelijkheid van de kusthaven is een speerpunt in de Zeebrugse containerstrategie.

Voetbal

In Vierde Provinciale B werd afgelopen weekend nog voetbal gespeeld. Moerkerke won met 3-0 van Lombardsijde. Lissewege versloeg het elftal van Zeebrugge met 4-1. Na een schitterend seizoen is Moerkerke met een totaal van 70 punten kampioen in dit klassement. Zeebrugge verzamelde 34 punten en staat op de 12de plaats in de rangschikking. In de eindronde van Derde Provinciale B won VV Westkapelle met 3-0 van Loppem. Zondag volgt de terugmatch. De winnaar komt uit tegen Aartrijke of De Haan.



Knokke-Heist mikt nu ook op de ‘vakantiedialyse’toerist

De vzw Gezondheidszorg Oostkust start vanaf 15 juli in het Ter Linden Ziekenhuis in Knokke met nierdialyse. “We zijn overtuigd dat deze uitbreiding van ons medisch aanbod een belangrijke meerwaarde vormt voor onze regio en zeker en vast ook voor onze toeristische uitstraling. In het verleden werden wij herhaaldelijk geconfronteerd met vragen hierover, die nu eindelijk op een positieve manier kunnen beantwoord worden”, zeggen Medisch directeur Luc Huyghe en Algemeen Directeur Frank Lescrauwaet. In een reactie verklaarde het gemeentebestuur maandag: “Dankzij deze nieuwe medische troef mikt Knokke-Heist nu samen met het ziekenhuis ook op het doelpubliek van de ‘vakantiedialyse’”.

Nieuwe lijn Zeebrugge-Portugal

De Portugese operator Roporfret wil binnenkort van start gaan met een wekelijkse of tweewekelijkse verbinding tussen Zeebrugge en de Portugese havens Leixoes en Setubal. Als het vrachtaanbod dit toelaat zal de rederij op termijn twee moderne roro-schepen inzetten op de route. Aan de voorbereiding van het project werd volgens de Portugese scheepskrant “O Transportes & Negócios” meer dan een jaar gewerkt. Volgens dezelfde bron zou de eerste aanloop mogelijk nog in de loop van mei kunnen gebeuren. Met één van de schepen die zou worden ingezet op de route Zeebrugge-Portugal gaat het mogelijk om de gloednieuwe 'Strait of Magellan', die momenteel werkloos ligt in Tilbury. Dit schip, dat onder Britse vlag vaart, meet 28,870 ton en heeft een lengte van 193m en een breedte van 28 m. Het schip haalt een maximumsnelheid van 17,6 knopen. Roporfret is naar eigen zeggen een specialist in intermodaal vervoer tussen Portugal en Noord-Europa. Daarom wil het van Zeebrugge een eigen hub maken met doorvoermogelijkheden naar Ierland (Dublin), Groot-Brittannië (Killingholme en Purfleet), Denemarken (Esbjerg) en Zweden (Göteborg). In Zeebrugge zal de nieuwe dienst behandeld worden door Cobelfret. De rederij zegt verder met de nieuwe lijn te helpen strijden tegen de CO2 uitstoot van vrachten die anders de lange weg tussen ons land en Portugal over de weg afleggen.

Marguerite S ook naar Knokke-Heist?

Heel wat Knokke-Heistenaars zijn in het weekend afgezakt naar de Zuiderkroon in Antwerpen om het muziektheater "Marguerite S." te gaan bekijken. Dat was vooral het geval omdat pianoleraar Alain Reubens van de Kunstacademie het concept mee hielp bedenken. Hij schreef de muziek en zorgde dan ook voor de pianobegeleiding op het podium. Het slagwerk werd verzorgd door Jacques Vandevelde, eveneens een lokaal muzikant. Nu de zevende en laatste opvoering van “Marguerite S.” achter de rug is, gaan er in Knokke-Heist echter stemmen op om de musical ook naar Scharpoord te brengen. Of dat lukt valt af te wachten. De musical vertelt het verhaal van Marguerite, de tweede vrouw van de Antwerpse havenschilder Eugeen Van Mieghem. Augustine, zijn eerste vrouw, was zijn grote liefde en muze maar stierf jong. Marguerite blijft eeuwig de nummer twee, en bleef dus in de schaduw. Zij werd door haar man nooit "op het doek" vereeuwigd, in tegenstelling tot Augustine, die hij voortdurend schetste en schilderde. In de musical werd de rol van Marguerite vertolkt door actrice Marilou Mermans.

Weer Lodens goud en zilver

Op zaterdag en zondag werd in de sporthal van Houthalen–Oost het Open Limburgs Kampioenschap Ju Jitsu gehouden. Een 200-tal deelnemers streden gedurende 2 dagen voor diverse titels in Duo en Fighting system. De 12-jarige Ryan Lodens en z’n 13-jarige broer Ian uit Knokke-Heist behaalde zaterdag in het Duo-System Kadetten (tot 15 jaar) een gouden medaille. In het Fighting-System bij de Pré-miniemen (tot 9 jaar) t.e.m 27 kg slaagde de 8-jarige Ray Lodens er ook in om goud binnen te rijven. In het Fighting-System Kadetten, was voor Ryan Lodens in de categorie tot 38 kg en voor Ian Lodens in de categorie tot 50 kg eveneens goud weggelegd. Zondag stond Ian Lodens andermaal in het Duo System op de mat, maar dan bij de Beloften tot 18 jaar. Hij deed dit met Charis Gravensteyn. In hun eerste wedstrijd samen, behaalden ze meteen al zilver.

Kitechix kleurden de hemel

Afgelopen weekend werd in Knokke-Heist weer het evenement “kitechix” gehouden. Volgens Frank Vanleenhove “kleurden de kites van 20 dames, afkomstig uit 4 verschillende landen, weer de hemel boven Surfers' Paradise”. Zowel zaterdag als zondag stond er voldoende wind om de dames toe te laten hun volledige programma af te werken. Het “kitechix”-initiatief neemt vooral in Europa, maar ook in Brazilië en Zuid-Afrika hand om hand uitbreiding. Op 1 en 2 september is een kitechix evenement gepland in Cadzand-Bad en in oktober wordt het initiatief weer bij Surfers’ Paradise herhaald.

Ondertussen draait ook de Naish kiteboarding school van Surfers' Paradise op volle toeren. Iedereen kan er dagelijks terecht voor de eerste strand-en waterlessen, lessen voor gevorderden alsook voor het huren van kitemateriaal. De school is erkend door de International Kiteboarding Organisation en iedere leerling krijgt na afloop een IKO kaart/diploma waarmee je wereldwijd terecht kan in alle IKO centers. De lessen worden gegeven privé of per 2 personen, wat maximale resultaten en alle veiligheid garandeert. Vanaf juli zijn er voor het eerst kitecamps van maandag tem vrijdag in groepen van 4, als er dan geen wind staat wordt uitgeweken naar Lakeside Paradise waar de kabelbaan een perfect alternatief biedt om alvast alle bewegingen met het board onder de knie te krijgen. Deze weekstages zijn voor jongeren van 12 tem 18 jaar en er zijn ook internaatmogelijkheden. Alle info ivm de kitelessen: info@surfersparadise.be, kitecamps info@lakesideparadise.be of voor reservaties bel 050/615960

6.5.12

Vandaag Stripfestival in Knokke-Heist

Vandaag organiseert de VZW Strippromotie in het Casino Knokke de negende editie van het gratis Stripfestival, en dat nog tot 17u. Speciale gasten zijn Barry Kitson uit Engeland (Superman, Spiderman, Hulk) en de tekenaars van Studio 100: Filip Heyninck (Piet Piraat), Jean-Pol ( Samson en Gert), Peter Kustermans (Bumba), Wim Swerts (Samson en Gert) en Christian Verhaeghe (Amika). Het Festival wordt geopend door Burgemeester Graaf Lippens, waarna een tekenaar, die veel voor het Festival en de Gemeente Knokke-Heist gedaan heeft, in het zonnetje wordt gezet. Dit gebeurt door de uitreiking van de “Stripprijs van de Noordzee- Ereprijs Graaf Leopold Lippens”.

Tevens worden er nieuwe uitgaven gepresenteerd waaronder: “Taka Takata” door Jo-el Azara bij Uitgeverij Arcadia, “Rooie Oortjes” (op 75 ex.) door D’Auwe bij Uitgeverij Boemerang, “Schetsboek van Barry Kitson” bij Uitgeverij Dark Dragon Books en “Knokke-Heist Gekleurd” door D’Auwe; een eigen uitgave. Met de aanwezige Belgische tekenaars gaat het verder om Jan Bosschaert (Jaguar, Sam), Jeff Broeckx (Klein Suske en Wiske, Dag en Heidi), Charel Cambre (Albert, Jump), D’Auwe (Humor in Beroepen, Knokke-Heist gestript), Steven Dupree (Wolf, Kaamelot), Ersel (Medea), Ferry (Ian kaledine, Alex), Grenson (Niklos Koda), Jarry (Costa), Hachel (Benjamin), Hermann (Jeremiah, Bernard Prince), Hec Leemans (F.C. de Kampioenen,Bakeland), Luc Morjeau (Suske en Wiske), Olivier Paques (Lois), Kristof Spaey (Facade),Yves Swolfs (Durango, Legende), Andre Taymans ( Caroline Baldwin, Alex Nora), Marc Verhaegen (Senne en Sanne), Waldo (Erdu) en Wasterlain (Sarah Spits, Dokter Zwitser). Uit het buitenland komen: Serge Diantantu ( Memoire de l’ Esclavage), Chiris Evenhuis (Snooze, My Bonny), Dick Heins (Klein Suske en Wiske), Eric Heuvel (Januari Jones, Bud Broadway), Daan Jippes (Havank, Disney Studio), Frank Jonker (Bob Evers, Disney Studio), Kas (Halloween Blues, Hans), Danker Jan Oreel (Hel), Andre Schneider (Draken), Arnaud Stouffs (Capitain Crapaud).

Zondag 6 mei, Stripfestival, Casino Knokke, gratis van 10 tot 17u

Hindenburg passeerde destijds onze kust

Het is op deze zondag precies 75 jaar geleden dat de Duitse zeppelin Hindenburg boven de Amerikaanse staat New Jersey vlam vatte en neerstortte. Van de 97 personen aan boord kwamen er 36 om. Het is een weinig bekend feit dat de Hindenburg tevoren ook voor onze kust te zien was. Het luchtschip volgde namelijk op zijn tocht van Duitsland naar Amerika de Westerschelde tot aan de Noordzee, daarna ging het in Zuid-Westelijke richting aan onze kust voorbij. Dat was alvast het geval op zondag 18 mei 1936, 's morgens even voor 9. Toen passeerde de Hindenburg de Scheldemonding en was vanuit Vlissingen en even later vanuit de verte eveneens in Knokke te zien. Ook het verre geluid van de Diesel-motor was te horen. Vanaf de Schelde kon men toen trouwens ook Knokke zien liggen: “Helder is het uitzicht niet, maar toch is de kustlijn aan den overkant goed te onderscheiden, zelfs teekenen nu en dan de lichte gevels van groote gebouwen op den dijk van Knocke zich af tegen den donkeren achtergrond”. Een getuige bij de Scheldemonding verklaarde toen over het passerende luchtvaartuig “Zijn romp glinstert als zilver. Duidelijk lezen wij op zijn neus het woord ‘’Hindenburg’’, dan volgen de vijf ineengestregelde gekleurde Olympische ringen, het onderscheidingsteeken D-LZ 129 en op de roeren twee rood-zwart geschilderde Hakenkruizen.’’ De ramp, een jaar later, op 6 mei 1937, betekende het einde van de zeppelinperiode, omdat veel reizigers niet meer met de zwevende luchtschepen durfden te vliegen. Zeppelins waren gigantische ballonnen gevuld met het zeer licht ontvlambare waterstof, met daaronder een cabine voor de passagiers.

Liesbet De Vocht snelste in Knokke-Heist/Bredene

Zaterdag werd vanaf de Laguna in Duinbergen het Provinciaal Kampioenschap Wielrennen voor Dames Elite verreden tussen Knokke-Heist en Bredene. Dat gebeurde bij een forse wind en koud en regenachtig weer. Het was de Raboploeg die na dertig kilometer op een eerste kasseienstrook de wedstrijd opentrok. De wind stond gunstig en daarbij kon een eerste waaier van 21 rensters er van door gaan. Op het plaatselijke circuit in Bredene ontsnapten Roxane Knetemann en Else Belmans. Die leken te gaan sprinten om de bloemen, maar op 500 meter van de meet sloten Liesbet de Vocht en een ploeggenote van Belmans aan. Knetemann kon vervolgens de sprint aantrekken voor de 33-jarige Liesbet, die aldus in 2u 45min 1sec won van Else Belmans en Maike Polspoel. Bij aankomst bleven er 80 renners over. De volledige uitslag kun je HIER bekijken.

Hot Marijke wil minimum 3 slaapkamers

De plannen van ’s lands bekendste escortdame om in Knokke-Heist te verhuizen naar een villa in de residentiële wijk Sint-Kwintens gaan niet door. Volgens Hot Marijke gaat de eigenaar van de villa die ze wilde huren plots niet meer akkoord met haar “professionele activiteiten”. De escortvrouw wil een grotere woning omdat ze denkt aan gezinsuitbreiding. In het weekend lanceerde ze een oproep in haar zoektocht naar een nieuw onderkomen. Ze zoekt tegen het einde van de maand een recent huis of villa met garage, een grote living en minimim drie slaapkamers. Daarbij wil ze van de eigenaar ook de toelating dat ze privé mag ontvangen.