10.8.13

Eerste Hanjin schip van vernieuwde Evergreen/Hanjin-Azië-dienst in Zeebrugge

Vrijdagavond kwam het schip MV Hanjin Hamburg aan in de haven van Zeebrugge. Het vrachtschip vaart in de herschikte dienst van het Taiwanese Evergreen Shipping en het Zuid-Koreaanse Hanjin Shipping Lines dat Europa wekelijks met Azië verbindt. Hanjin zet twee schepen in, waaronder MV Hanjin Hamburg, en Evergreen acht.  Deze nieuwe dienst in Zeebrugge betekende vorige maand ook de officiële opening van de ZIP-terminal in de haven van Zeebrugge. Deze ultramoderne terminal van PSA is gelegen aan de noordzijde van het Albert II-dok in de Zeebrugse voorhaven. Zaterdagochtend zette het schip alweer koers naar Algeciras in het zuiden van Spanje. 

Veel sportievelingen op Strandloop Heist

Op vrijdag 9 augustus vond de Carrefour Strandloop in Heist plaats. Er waren 1.150 deelnemers, waarvan er 1146 de wedstrijd ook helemaal hebben uitgelopen. 224 dames en 335 heren kozen voor 5 km, 95 dames en 336 heren waagden zich aan de 10 km. Voor de 4de maal werd er ook een 2 km loop georganiseerd speciaal voor de kids. Er waren niet minder dan 156 enthousiaste deelnemertjes.

Bij de heren ging de overwinning op de 10 km overtuigend naar Bart Maene uit Damme. Timothy Van Belleghem en Vincent Desmet vervolledigden het podium. En dan de Knokke-Heistenaars.  Een 11ste plaats voor Dirk Casselman, een 14de plaats van Jan Stockman, een 17de plaats van Jan Declerck, een 21ste plaats van Kjell Devloo-Casier, een 27ste plaats van Stefan Calebaut en een 30ste plaats van Francis Hendrickx vinden we terug bij de lokale atleten in de top 30. Op de 5 km was de overwinning bij de heren weggelegd voor Sanne Swolfs. Ook hier nestelden 4 stadsgenoten zich in de top 20.

Bij de dames ging de zege op de 10 km andermaal naar een autoritaire Anne-Marie Danneels. Sophie Van Biervliet en Joke Coysman vervolledigden het podium. De podiumplaats van onze lokale leading lady werd kracht bijgezet doordat er 7 lokale dames in de top 30 eindigden. Op de 5 km ging de zege naar Ellen Van Leeuwen. Ook hier 6 lokale dames in de top 20.

De volledige uitslag kun je HIER bekijken.


Voor volgend jaar liggen de data voor beide strandlopen ondertussen al vast. De strandloop van Knokke wordt gehouden op vrijdag 11 juli en in Heist op vrijdag 8 augustus 2014.

9.8.13

Laatste week voor succesvolle Kooza in Knokke-Heist

KOOZA, de show van het Canadese gezelschap Cirque du Soleil, begint aan haar laatste week in Knokke-Heist. Door de goede samenwerking tussen de gemeente en Cirque du Soleil loopt volgens de organisatoren alles zeer vlot. Het is het eerste jaar dat het spektakel Europa aandoet, en het is meteen een schot in de roos. Inmiddels bezochten al meer dan 75.000 bezoekers KOOZA in de indrukwekkende Grand Chapiteau, opgesteld naast het station van Knokke. KOOZA loopt nog tot en met zondag 18 augustus waarbij na de voorstelling van 16u definitief een einde komt aan hun verblijf in de badstad. Kooza
verwacht op meer den 80.000 bezoekers af te klokken en is daarmee bijzonder tevreden.
De reacties van het publiek op de productie boordevol hoogtepunten en halsbrekende stunts zijn laaiend enthousiast. Cirque du Soleil keert met KOOZA terug naar zijn roots waarbij acrobaten en clowns de hoofdrol spelen.  De show legt de nadruk op de fysieke inspanningen van menselijke performance in al hun pracht en breekbaarheid, voorzien van een portie verfrissende humor, geworteld in de traditie van de vroegere slapstickfilms. 
Ondertussen werden vandaag ook reeds de klankopnames gemaakt voor de voorstellingen die straks in Rusland op het programma staan. In Moskou loopt de promotiecampagne voor Kooza trouwens al enkele maanden. Het publiek is er nu al wild enthousiast.

Voorstellingen in Knokke-Heist nog tot en met 18 augustus 2013
Je vindt Kooza naast het treinstation van Knokke:
Natiënlaan, 8300 Knokke
Tickets vanaf 34 euro, premiumtickets 104,5 euro

My Ferry Link krijgt steun van Franse regering

Tijdens een werkbezoek van de Franse minister van Transport aan een Kanaalferry van My Ferry Link enkele dagen geleden is gebleken dat de Franse regering het bestaan van de Franse kanaalferryrederij zal verdedigen tegenover de Europese Commissie en tegenover de Britse mededingingsauthoriteit. Deze laatste wil de ferry's verbieden in Dover omdat zij een scheeftrekking van de concurrentie zouden meebrengen. Begin september gaan onderhandelingen tussen de diverse partijen van start. Concurrenten P&O en DFDS Seaways lijden onder een  oneerlijke concurrentie stellen zij.


MyFerryLink is een Franse coöperatieve die vaart met drie ferries die zijn gekocht door een onderdeel van Eurotunnel, de uitbater van de Kanaaltunnel. 600 personen zijn tewerkgesteld en hebben allen ook een flink aandeel in het werkkapitaal van de rederij ingebracht. Het marktaandeel is zo'n tien procent voor de vracht en acht procent voor het toeristisch verkeer.

“Vluchtelingenproblematiek in Zeebrugge onder controle”

De vluchtelingenproblematiek in de haven van Zeebrugge wordt door een intensieve samenwerking tussen de private sector in de haven en het Lokaal Comité van heel nabij opgevolgd. In de praktijk blijkt dat deze samenwerking een verhoging  van het aantal illegalen in Zeebrugge heeft verhinderd. Dat zegt het havenbestuur in een mededeling.
Illegale migranten zoeken nog steeds naar mogelijkheden om het Verenigd Koninkrijk te bereiken. Het Lokaal Comité (d.i. marinebasis, staatsveiligheid, havenbestuur, lokale politie Zeebrugge, Scheepvaartpolitie en douane) en de havenfaciliteiten werken rond een gezamenlijke coördinatie en beveiligingsmaatregelen.
Deze beveiligingsmaatregelen bestaan uit een opeenvolging van controles op verschillende niveaus, gaande van camerabewaking en toegangscontrole in de haven,  bewaking op de afzonderlijke terminals en bij inscheping, tot verschillende technieken voor het opsporen van vluchtelingen in vrachtwagens.
“De samenwerking zorgt voor een doeltreffende aanpak. In de maand augustus is er zelfs nog geen enkele illegaal op verboden gebied aangetroffen”, zegt commissaris Frederik Vandecasteele van de Scheepvaartpolitie van de federale politie.
Vandecasteele: “We stellen via gezamenlijke inspanningen alles in het werk wat betreft de veiligheid. Situaties waarin mensen hun leven op het spel zetten willen wij ten stelligste vermijden. Mensensmokkelaars die actief zijn in onze gebieden maken zich geen zorgen over de risico’s die bepaalde vluchtelingen willen nemen, het is aan ons om ervoor te zorgen dat deze mensen zichzelf niet in gevaar kunnen brengen.”

“De vluchtelingenproblematiek in de haven van Zeebrugge is onder controle, de gegevens over vluchtelingen in onze haven staven dit. Wij kunnen met genoegen vaststellen dat dit het resultaat is van een goede intensieve samenwerking van de leden van het Lokaal Comité en de private sector” zegt Joachim Coens van het havenbestuur.

Aanpassing bouwvergunning in strijd tegen meeuwenoverlast

Volgens het gemeentebestuur van Knokke-Heist wordt de meeuwenoverlast in de badstad wel degelijk aangepakt. Het gemeentebestuur werkt op permanente basis aan preventie via infocampagnes, een voederverbod, vroeger ophalen van huisvuil en het ontraden van broeden op daken. Zopas werd nu ook de dienst Ruimtelijke Ordening-Stedenbouw ingeschakeld in de strijd tegen de broedende meeuwen. Voortaan wordt er in de bouwvergunning in Knokke-Heist een bijkomende voorwaarde opgelegd. In de gebouwen moet er een betere toegang zijn tot het dak zodat de nestenbouw makkelijker kan verhinderd worden. Eigenaars en bewoners moeten er in het voorjaar alles aan doen om nestvorming op platte daken te voorkomen. Eieren mag men echter nooit vernietigen. Niet alleen omdat meeuwen beschermde vogels zijn, maar gewoon omdat het niet helpt. De vogels leggen gewoon nieuwe eieren. Dat ligt in hun natuur.
Dit jaar kreeg het gemeentebestuur op 9 april een vergunning voor het verstoren van broedplaatsen, het wegnemen van nesten en het schudden/prikken van eieren van de zilvermeeuw en de kleine mantelmeeuw. De vergunning geldt enkel in een beperkt gebied (1) tussen de Zeedijk en enkele centrumstraten in Heist en Knokke.
Elk jaar opnieuw stuurt het gemeentebestuur een brief naar de agentschappen, immo’s en syndicussen met de vraag om werkzaamheden uit te voeren en maatregelen te treffen op de appartementsgebouwen. Dit houdt in dat het dak van het gebouwencomplex regelmatig betreden wordt, mogelijk nestmateriaal verwijderd wordt en er op risicolocaties netten en pinnen geplaatst worden.
Als burgers nestvorming opmerken binnen de toegelaten zones kan men telefonisch contact opnemen met de dienst Milieu-Natuur via het nummer 050 630 185. Daarna komt de brandweer om het nestmateriaal te verwijderen of de eieren te schudden en prikken.


(1) Beperkt gebied: ten zuiden begrensd door de Elizabetlaan vanaf Zeedijk-Heist huisnummer 64 tot en met Zeedijk-Knokke centrum huisnummer 748 en door de Kustlaan vanaf Zeedijk-Knokke Oost huisnummer 749 tot en met Zeedijk-Het Zoute huisnummer 831) en in de afdeling Heist (de rechthoeken begrensd door de Elizabetlaan, Heistlaan, Koudekerklaan en de Bondgenotenlaan en Kursaalstraat ) en Knokke (de rechthoeken begrensd door de Elizabetlaan, Koningslaan, Boudewijnlaan en Piers de Raveschootlaan).

Geknipt voor de Dodentocht

De drie Knokke-Heistse Kinemusketiers (Frederic De Coster, Nicolas Koentges en Pedro Van Landschoot) van het Ter Linden ziekenhuis starten vrijdag in de Dodentocht van 100 km die ze in en rond Bornem meestappen voor het goede doel. Ze gaan namelijk het Duchenne Parent Project steunen. Dat is een organisatie van ouders van kinderen met de ziekte van Duchenne, een erfelijke vorm van spierdystrofie.  Een van de drie heeft een kindje in de familie die lijdt aan deze ziekte. 

De laatste voorbereiding van de Kinemusketiers bestond erin hun haar te laten afscheren tot op 1mm. Dat hadden ze beloofd indien hun supporters en sympathisanten erind slaagden om 500 euro in te zamelen voor de charitatieve actie. Herenkapper "Yves" uit Heist heeft de drie musketiers zopas dan ook professioneel gekortwiekt.


Foto met dank aan Steve Devlieghe

Minder wildplassers in juli dan vorig jaar (?)

Tijdens de eerste zomermaand viel er een lichte daling te noteren in het aantal GAS-boetes in vergelijking met diezelfde maand vorig jaar: 35 boetes in vergelijking met 42 vorig jaar. Opvallend hierbij is vooral dat er minder wildplassers betrapt werden: 15 overtredingen in vergelijking met 22 vorig jaar.

Verder werd vooral het verbod op honden op het strand met voeten getreden: hier waren er 13 overtredingen wat iets meer is dan een jaar eerder (10 overtredingen). Tot slot werden nog in beperkte mate GAS-boetes uitgedeeld voor volgende overtredingen: honden niet aan de leiband (1), hondenpoep (1), sluikstorten (1), wegnemen of doorzoeken van recipiënten (1) en bezit van alcohol op het openbaar domein (3).

Een GAS-boete staat voor een gemeentelijke administratieve sanctie, die de gemeente oplegt voor kleine overlast en inbreuken op de reglementen. De overtredingen worden vastgesteld door de politie en gemeentelijke vaststellers die hiervoor opgeleid zijn. De geldboetes die hieruit (kunnen) voortvloeien, ontmoedigen overtreders en dijken de problemen met kleine overlast in. Ze zorgen er dus voor dat er ook voor kleine inbreuken geen straffeloosheid heerst.

Zij-kstraten?


Bewoners van de zijstraten van de Lippenslaan trekken echter in twijfel dat er minder gevallen van wildplasserij waren deze zomer. Ze omschrijven hun buurt in een email naar de redactie dan ook als de “zeikstraten”. 

Schaarse mossels worden duurder

Het Mosselkantoor in Yerseke vreest dat de Zeeuwse mossels snel duurder zullen worden. Dat komt door de grote vraag terwijl het aanbod vanuit de Oosterschelde juist kleiner is dan verwacht. Het gros van de oogstbare mossels in de Oosterschelde is namelijk opgesoupeerd. Een groot deel van de mossels is trouwens in ons land geconsumeerd. Volgens het Mosselkantoor is de vraag zo groot omdat mensen tot 24 juli hebben moeten wachten op de start van het mosselseizoen. Het seizoen begon later vanwege het koude voorjaar.

Avondmarkt op Zeedijk Heist

Morgen zaterdag 10 augustus vindt op de Zeedijk van Heist een zomerse avondmarkt plaats. De markt is een initiatief van de Nationale Demonstreerdersbond van België in samenwerking met de lokale afdeling van UNIZO. Verwacht wordt dat u er opnieuw over de koppen zal kunnen lopen. Ook op vrijdag 16 en 23 augustus worden er nog avondmarkten georganiseerd, resp. op het Rubensplein in Knokke en opnieuw op de Zeedijk in Heist. 

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER

8.8.13

Jaguar & Marc Lagrange fotoshoot tijdens Nacht van het Zoute

Naar aanleiding van de expositie ‘Diamonds & Pearls’ in Absolute Art Gallery, recreëerde Marc Lagrange de setting een van zijn grootste werken ‘Burning Desire op de Zeedijk in Knokke, inclusief alle onderdelen van de set en 12 modellen. Lagrange liet zich voor zowel deze guerrilla-actie als het initiële werk inspireren op het tijdloze design van de nieuwe Jaguar F-TYPE.

Toevallige passanten, gallerijbezoekers en le beau monde die afgezakt was voor de festiviteiten van de Nacht van het Zoute konden zich vergapen aan het uitzonderlijke tafereel voor de Absolute Art Gallery. Het volledige decor van Marc zijn meesterwerk ‘Burning Desire’ was uitgebeeld op de Zeedijk, inclusief de Italian Racing Red Jaguar F-TYPE die het middelpunt van de set vormt.

De F-TYPE is een iconische auto die aanknoopt bij een sportief erfgoed van meer dan 75 jaar en het DNA in zich draagt van enkele van de mooiste, opwindendste en begeerlijkste auto's ooit. De nieuwe F-TYPE betekent een terugkeer van Jaguar naar de kern van het merk: sportauto's met twee zitplaatsen en wegklapbaar dak, gefocust op prestaties, wendbaarheid en een sterke betrokkenheid van de bestuurder. Intuïtie, passie en beleving staan centraal; kernbegrippen die Lagrange naar voor brengt in ‘Diamonds & Pearls’. De Antwerpse fotograaf is niet de eerste die wordt bekoord door de looks en uitstraling van de Jaguar F-TYPE. Zangeres Lana Del Rey en tweesterrenchef Pascal De Valkeneer gingen hem eerder al voor.


De tentoonstelling ‘Diamonds & Pearls’ in Absolute Art Gallery (Zeedijk 806, Knokke) wordt verlengd tot 1 september 2013.

Spoor naar overvallers juwelenzaak?

Mogelijk is er een spoor naar de overvallers van een juwelenzaak vorige week in de Kustlaan in Knokke. Toen gingen vier overvallers, vermoedelijk van Oost-Europese origine, er met ruim honderd dure horloges vandoor. Mensen die er in de buurt wonen, hebben kort nadien spullen gevonden in hun tuin die mogelijk kunnen leiden naar de daders. Ze vonden een zak met onder meer kleren, pepperspray en een pistool. In hun tuin troffen ze ook bebloede handschoenen aan. Al deze zaken werden overgemaakt aan de onderzoekers bij de politie. 

LIFE+ natuurproject ZTAR in het Zwin is halfweg

Het Life+ natuurproject ZTAR in het Zwin is vandaag al voor de helft uitgevoerd. De voorbije winter pakte Ghent Dredging de vogeleilanden grondig aan. Heyrman De Roeck voerde dan weer grote graafwerkzaamheden uit. De huidige stand van zaken kunt u hier bekijken in het tweede filmpje van ZTAR  (klik op Zwin Zeno 2).

In het kader van het Europese LIFE+ natuurproject ZTAR herstelt het Agentschap voor Natuur en Bos dit jaar de broedvogeleilanden en verjongt het het schor in de bestaande Zwinvlakte. De alom gekende broedvogeleilanden in het Zwin ontstonden in de jaren ‘50. Na een dijkdoorbraak was er dringend zand nodig dat uit het Zwin gehaald werd. Graaf Léon Lippens zag de mogelijkheid om van die zandwinningsputten eilanden voor vogels te maken. Tussen de jaren ‘60 tot halfweg de jaren ‘90 oefenden deze eilanden, omringd door zout zeewater, een sterke aantrekkingskracht uit op talrijke vogelsoorten die er kwamen broeden, voedsel zoeken, overwinteren en slapen.

Verzanding
Sinds de tweede helft van de jaren ‘90 kampt het Zwin met verzanding en komt er dus te weinig zeewater binnen. Hierdoor verloren de eilanden een belangrijk deel van hun aantrekkingskracht voor de vogels. De kleppenstuw die voldoende water verzekerde rond de eilanden, bleek niet langer succesvol. De vogelpopulatie op en rond de eilanden ging dan ook sterk achteruit.

In kader van het Europese natuurproject ZTAR zijn er nu opnieuw eilanden gegraven die nieuwe kansen moeten bieden aan tal van vogels zoals de kokmeeuw, visdief en kluut. Er wordt ook een nieuwe stuw geplaatst die ervoor zal zorgen dat er steeds voldoende zeewater rond de vogeleilanden aanwezig is. Omdat het voorziene zeewater bij elk eb niet telkens zou wegvloeien, worden er ook enkele geulen gedempt, zodat de aan- en afvoer van zeewater enkel via de stuw gebeurt.

Soortenrijk schor
Naast het herstel van de eilanden zelf, wordt er in de noordoostelijke hoek van het Zwin, nabij de monding van de Zwingeul, een achttal hectare afgeplagd door het verwijderen van de voedselrijke bovenlaag. Deze werken gebeuren met het oog op het herstel van de originele plantenrijkdom. Momenteel is er immers een dominantie van één plantensoort in dit deel van het Zwin: strandkweek. Door het plaggen wordt de zone ‘verjongd’ en kan het slik evolueren naar een soortenrijk schor met onder andere lamsoor, de bekende ‘Zwinneblomme’.

LIFE+ project
De bedoeling van dit LIFE+ project is het herstel van de huidige Zwinvlakte, die door het Agentschap voor Natuur en Bos in 2006 aangekocht werd. Dit project staat los van de ontpoldering van de Willem-Leopoldpolder of de voorziene werkzaamheden (bouw van een nieuw bezoekerscentrum) in het natuurcentrum Zwin.  Met dit ambitieuze project willen het ANB en de provincie Zeeland de natuur in de Zwinvlakte een tweede adem geven. Provincie Zeeland is partner van dit project, gezien het Zwin een grensoverschrijdend gebied is en de geul voor het grootste deel op Nederlands grondgebied ligt.  Beide partners streven ernaar om de situatie uit de jaren ’80 terug te herstellen, met de vele broedvogels en biodiverse slikken en schorren.

ZTAR
ZTAR staat voor Zwin Tidal Area Restoration. Dit project wil de Zwinvlakte herstellen naar het vroegere biodiverse slikke- en schorregebied. Het project ging officieel van start op 1 januari 2011 en loopt nog tot 31 december 2015.  Europa keurde dit LIFE + project goed in de loop van 2010 en betaalt de helft van het project. Ztar heeft een totaal kostenplaatje van € 4.135.521. Het Agentschap voor Natuur en Bos betaalt 41% en de Provincie Zeeland 9%.  

ZTAR vervangt hierbij ZENO, het natuurherstelproject dat het Vlaams Natuurreservaat ‘De Zwinduinen en –polders’, net naast het Zwin, de voorbije jaren een nieuwe look gaf.

Midzomerraad van het OCMW neemt sociale beslissingen

Op de midzomerraad van 7 augustus werden door de het OCMW Knokke-Heist een aantal belangrijke beslissingen genomen. Zo zal de dienst in het nakende schooljaar opnieuw samen met Open School Brugge een cursus alfabetisering anderstaligen inrichten in het Sociaal Huis. In het vorige schooljaar volgenden 11 cursisten met succes deze opleiding welke hun mogelijkheden voor integratie sterk verhoogd. De kosten worden integraal gedragen door het lokale bestuur. De raad besliste verder de verkoopprijzen van de thuisbezorgde maaltijden niet te verhogen. De maaltijden met de formule van de koude lijn zijn trouwens een groeiend succes. De standaardprijs bedraagt verder 6.95 euro per volledige maaltijd. Het sociaal tarief is lager.

Opvang asielzoekers
Ook zal het OCMW een plaats in het Lokaalinitiatief voor asielzoekers omzetten in een plaats voor crisisopvang. Net zoals andere besturen heeft het OCMW Knokke-Heist  een samenwerkingsovereenkomst met Fedasil voor de opvang van asielzoekers. Vastgesteld wordt dat de instroom vanuit Fedasil naar de lokale besturen ook in onze badstad sterk is gedaald, waardoor ruimte vrij komt voor een andere sociale invulling.

Woningproject voor senioren
Het OCMW beschikt over acht oudere woningen voor senioren in de Moriaan te Westkapelle. Samen met de gemeente zal de mogelijkheid worden onderzocht om via een nieuwbouw deze woningen te integreren in een project op het oude voetbalterrein in Westkapelle. Een doorgangswoning voor tijdelijk verblijf wordt met subsidies van de Nationale Loterij opgefrist.  

Groene stroom
Traditioneel ondersteunt het Sociaal Huis Knokke-Heist een aantal campagnes waarop elke inwoner van Knokke-Heist kan intekenen. Dit najaar is onder andere een nieuwe groepsaankoop groene stroom en een project rond vergelijken van communicatietarieven ( internet, telefonie, televisie,..)  voorzien. Het infopunt van het Sociaal Huis hoopt het grote succes van het voorbije jaar nog  te kunnen overstijgen. Steeds meer mensen vinden het Sociaal Huis in kader van energievragen. De groepsaankoop 2012-2013 trok 169 inwoners van Knokke-Heist naar het Sociaal Huis.


Voor meer informatie omtrent de dienstverlening van het OCMW kan men onder andere steeds terecht op de website Sociaal Huis Knokke-Heist – rubriek OCMW (sociaalhuis.knokke-heist.be/ocmw).

Handen in elkaar voor proper straatbeeld in Knokke-Heist

Vandaag liggen er nog vaak heel wat peuken en ander afval op de trottoirs en in de straatgoten. De handelaars en het gemeentebestuur sloegen eerder al de handen in elkaar om paal en perk te stellen aan dit probleem. Maar ook uw medewerking is broodnodig om een proper straatbeeld te realiseren in Knokke-Heist. Gooi uw afval dus zeker niet op het trottoir, maar begeef u hiervoor naar de dichtstbijzijnde afvalbak! Uw medebewoners zullen u dankbaar zijn!

Als gevolg van het rookverbod in horeca, werkplaatsen en openbare ruimten, verzamelen rokers massaal op het trottoir. De Raad voor lokale economie promootte samen met Horizon Net en het gemeentebestuur de gevelasbak in de vorm van een sigaret. De gemeentelijke straatreinigers merken evenwel op dat naast de peuken ook heel wat ander afval op de voetpaden en straatgoten achtergelaten wordt.  Soms ligt de oorzaak bij de nonchalante burger, maar soms ook bij de professionele poetsdiensten van gebouwen en handelszaken die het afval niet wegnemen uit hun afvalwater.


Het is dus een gedeelde verantwoordelijkheid: burgers worden enerzijds geacht om hun afval niet op straat te gooien, eigenaars en huurders van gebouwen moeten anderzijds het trottoir en de goot voor hun woning of zaak net houden en handelaars zijn verplicht om voldoende vuilnisbakken te voorzien en die ook tijdig te legen.

Zulemax op “Knoksie Tostie”

Iedere zondag in juli en augustus wordt al jaren “Knoksie Tostie” georganiseerd, om 17 uur op het Van Bunnenplein. Aanstaande zondag is het de beurt aan Zulemax. Dat is formatie bestaande uit 13 vrouwelijke muzikanten uit Duitsland, Nederland, België, Bulgarije, Suriname en Cuba. Zij brengen op het podium de geschiedenis van de salsa in een krachtige show waarin alle Cubaanse ritmes aan bod komen. De dames waren tevoren onder meer al te zien op Couleur Cafe, Dranouter festival , Afro Latino, Jazz in Duketown, Pole Pole, Gentse feesten enz.

De rest van het “Knoksie Tostie”programma voor augustus:
18/8: The Swing Band Society

25/8: The Dixieland Stageband

UFO in onweer boven Knokke-Heist?

Vanwege de apocalyptische stormbeelden die maandag gefilmd werden in de badstad is de naam Knokke-Heist meteen de wereld rondgegaan. Onder meer heeft BBC World een clip uit de stormfilm wereldwijd laten zien. In de Verenigde Staten werd de film trouwens beeld per beeld bekeken door UFO-watchers. Emre Şahin van de site “most recent ufo sightings” is ervan overtuigd dat tijdens het stormgeweld heel even ook een opstijgende UFO te zien is, die snel verdwijnt. Men moet in deze korte clip goed de bovenkant van het beeld in het oog houden. Oordeel zelf…

Level Six op Palm Parkies

Na het wervelende optreden van Kate Ryan, treedt op maandag 12 augustus vanaf 20.15 uur in de tuin van CC Scharpoord de band Level Six op. De groep bestaat nog maar een aardige twee jaar maar maakte al naam en faam op een hele reeks privéfeesten. Nu zijn ze ook klaar voor Palm Parkies. Level Six is een op en top partyband. Verwacht dus geen eigen nummers. Maar dat is absoluut geen bezwaar want dit wordt een feestje vanaf de eerste minuut. Fans van de tv-show Idool herkennen zeker Esther Sels als frontlady. En zanger Jo Hens is beter bekend als Nico uit de vtm-reeks Familie. Dit duo wordt begeleid door vier ervaren rasmuzikanten. Samen brengt Level Six medleys van de grootste hits van de afgelopen jaren.

7.8.13

Ongeval vlakbij station Duinbergen

Ter hoogte van het kruispunt met de Duinbergenlaan heeft zich in de Knokkestraat woensdag kort na de middag een zwaar ongeval voorgedaan. Een auto kwam er in aanrijding met een moto. De motorrijder werd gewond. De Mug was zeer snel ter plaatse en onmiddellijk werden de eerste zorgen toegediend. De gewonde motorrijder werd vervolgens afgevoerd naar het ziekenhuis. 

Foto met dank aan Steve Devlieghe

Surfers weer op Zwintriathlon

Niet minder dan 120 sportievelingen van Surfers Paradise nemen dit jaar deel aan de Zwintriatlon. Daarbij hoort natuurlijk een nieuwe trainingspakje. Al 10 jaar lang slaagt Surfers Paradise er in om ieder jaar met een nieuwe outfit op de proppen te komen. Vorig jaar kwamen de outfits spijtig genoeg een week te laat aan uit Pakistan zodat de lange serie collectors-items eenmalig werd onderbroken. Dit jaar zijn de 46 dames en 74 heren, grotendeels uit Knokke-Heist, dus weer paraat en van ver herkenbaar zodat de supporters hen luidkeels kunnen aanmoedigen.


De sponsors die het geheel ondersteunen zijn uiteraard Surfers Paradise zelf, Triatlonshop.be, Cycleur de Luxe, X-Trend en Woestyn Properties.

#knokkeheistgram passeert de 3000 kaap

Het #knokkeheistgram initiatief van de Dienst Toerisme in de badstad doet het prima op Instagram. Toerisme Knokke-Heist nodigt sinds enkele maanden hun bezoekers en inwoners uit om leuke foto’s van hun ervaringen in Knokke-Heist te delen via Instagram met de hashtagvermelding #knokkeheistgram. Deze oproep valt duidelijk niet in dovemansoren. Dagelijks worden er tientallen prachtige foto’s van, en in, Knokke-Heist gepost. Vandaag werd de kaap van 3000  foto’s bereikt. De foto’s geven een mooi beeld van het leven in Knokke-Heist en bevatten echte pareltjes. Ze bevestigen dat de boodschappen die verspreid worden via de jaarcampagne, zoals “flaneren doe je in Knokke-Heist”,  terecht zijn.

Om de kaap van de 3000 beelden te vieren, schenkt Toerisme deze week 8 duotickets weg voor Optima Open, het prestigieuze tennistornooi in de Royal Zoute Tennis Club in Knokke-Heist (van 15 tot 18 augustus). 


Post je foto tussen woensdag 7 augustus en zondag 11 augustus op Instagram met vermelding #knokkeheistgram. De mooiste beelden worden beloond met een duoticket. Tot gauw op #knokkeheistgram.

Kunstenaars Zapata, Peláez en Demyttenaere centraal op Art Nocturne Knocke

Het kunstfeest Art Nocturne Knocke (ANK) vindt plaats van 10 tot 18 augustus en is een totaalevenement dat bestaat uit de eigenlijke kunstbeurs, een beeldenroute en speciale aandacht voor drie kunstenaars: Hugo Zapata, Luis Fernando Peláez en Roger Demyttenaere. Naar aanleiding van het Latijns Amerikaanse kunstproject, zal ook de Colombiaanse Ambassadeur Rodrigo Rivera de officiële opening op vrijdag 9 augustus bijwonen.  

Hugo Zapata en Luis Fernando Peláez verschijnen in het Project Latin America. Beide kunstenaars zijn in 1945 geboren in Colombia en werken ruimtelijk. Het zijn ook goede vrienden. Zapata hanteert bij voorkeur de steen, terwijl Peláez mediteert over landschappen die hij weergeeft als een horizontale lijn waarop referenties groeien. De derde kunstenaar – Roger Demyttenaere – is een originele en inventieve constructivist die vooral bekend staat voor zijn monumenten van reepjes glas waarin het licht mag stoeien.

De eigenlijke kunstbeurs is ondergebracht in La Réserve en CC Scharpoord en omvat alles van antiek tot hedendaagse kunst. De aangeboden kunst is streng geselecteerd door verschillende experten en wordt gepresenteerd door bekende galeries uit binnen- en buitenland. Beursbezoekers kunnen overigens rekenen op gratis parking in de Majoor Vandammestraat.


De beeldenroute Sculpture Link Knokke-Heist is toe aan haar 20ste editie. De route vertrekt van de Zeedijk Knokke en Duinbergen, komt langs het Zegemeer aan Hotel La Réserve en mondt uit in het park van CC Scharpoord. Drie beeldhouwers nemen deel aan Sculpture Link: Johan Baudart, Jean-François Jans en Giovanni Gelmi. Alle drie behoren tot de stal van Galerie Balastra en vallen op door een soepel en geïnspireerd gebruik van ijzer, roestvrij staal en corten staal.

Afschaf roaming in Benelux goed voor Knokke-Heist

De vele Nederlandse bezoekers aan Knokke-Heist zijn blij met het voornemen van ons land, Nederland en Luxemburg om de roamingtarieven voor gsm-gebruik af te schaffen in de Benelux. Wanneer die afschaffing er komt is echter nog niet zeker. "Eind september zitten we opnieuw rond de tafel met de bevoegde ministers van de drie landen", zegt Luc Willems adjunct-secretaris-generaal van de Benelux-Unie. "Veel zal echter afhangen van Europa. De bevoegde commissaris, Neelie Kroes, heeft immers ook al laten verstaan deze legislatuur nog iets te willen veranderen aan de roaming binnen de EU." Als het roamen in de Benelux wordt afgeschaft is dat meteen ook een goede zaak voor de vele ex-Knokke-Heistenaars die nu vlak over de grens wonen, maar nog steeds een Belgisch gsm-nummer hebben.  

Momenteel 357 inschrijvingen voor Carrefour Strandloop Heist

De tweede Carrefour Strandloop van de zomer vindt plaats in Heist nu vrijdag 9 augustus. Net zoals bij de Carrefour Strandloop Knokke kunt u kiezen tussen 2, 5 of 10 km lopen langs de laagwaterlijn. De voorinschrijvingen zijn nu afgelopen en klokten af op 357 inschrijvingen. Veel mensen beslissen echter op het laatste moment om mee te doen. Zo waren er in Knokke bij de strandloop vorige maand liefst 1.182 deelnemers. Bent u nog niet ingeschreven, maar wenst u toch deel te nemen? Geen probleem, want u kunt zich nog ter plaatse inschrijven tussen 18 en 19.15 uur!

De start- en aankomstlocatie van deze massasportklassieker is gelegen op het strand Heist west ter hoogte van het nieuw sportstrand Heist (voorheen site Zeilclub VVW Heist). De lage inschrijvingsprijs en het zomerse karakter maken van de Carrefour strandloop een echt familiaal sportgebeuren. De organisatoren hopen om het succes van de Carrefour Strandloop Knokke in juli te herhalen en opnieuw  1200 sportieve deelnemers te verwelkomen aan de start in Heist.

De kinderen starten opnieuw als eerste om 18.45 uur en lopen 2 keer 500 meter richting de Parkstraat. Om klokslag 19.30 uur geeft Schepen van Sport Daniël De Vlamynck het startsein voor de overige afstanden. De deelnemers aan de 5 km lopen tot aan het Casino van Knokke en terug. De deelnemers aan de 10 km lopen door tot aan De Wielingen.

De klassieke ingrediënten van de succesformule blijven behouden. De tijdsregistratie (enkel voor 5 en 10 km) gebeurt elektronisch. Elke deelnemer ontvangt aan de aankomst een drankje en een medaille en maakt op basis van het borstnummer 50% kans om een prijs in natura te winnen. Verder zijn er kleedkamers en een vestiaire voorzien. U kunt zich achteraf gratis douchen in sportcentrum Laguna, Krommedijk 32.

Inschrijvingsprijs: 3 euro per persoon (2 euro voor de 2 km)

Meer info: Sportdienst Knokke-Heist E. Verheyestraat 14, T 050 630 480

Klinkende namen in Zeebrugge

Op deze woensdag doen weer een paar wereldberoemde schepen onze kusthaven aan. Om te beginnen is er de aanloop van de CMA-CGM Marco Polo, het grootste containerschip ter wereld. Het bijna 400m lange vaartuig biedt plaats aan liefst 97km laadkisten. 
Verder meerde ook het cruiseschip Queen Mary 2 van Cunard Line af in Zeebrugge. Het schip kwam uit St. Petersport in de Kanaaleilanden en vertrekt vanavond weer naar Southampton.


Foto: QM2 onderweg naar Zeebrugge

Ambrazar op laatste Museumavond Sincfala

De vijfkoppige folkband Ambrazar mag op donderdag 8 augustus de vierde en laatste Museumavond van Sincfala in Heist afsluiten. De avond start met een rondleiding met gids, om 18.30 uur en 19 uur. De jongens van de folkgroep trappen hun twee uur durende concert af om 20 uur.

Ambiance en ontroering verzekerd

Ambrazar is een samenspel van twee accordeons, een viool, een contrabas, een tin-whistle en een gitaar wat zorgt voor een eigen klankpallet en vertederende ambiance. De “folky boysband” is vanuit een traditie van straatmuziek op de Brugse kasseien gekneed in het omgaan met een publiek van alle continenten. Sinds hun prille begin brengen ze eigen gecomponeerde nummers, meestal enkel instrumentaal, maar soms ook ontroerend en breekbaar gezongen. Tijdens hun concert volgen tal van deuntjes zich op: intieme mazurka’s, opzwepende jiggs en polka’s, verstilde andro’s of weemoedige walsjes, tot zelfs jazzgeoriënteerde paden. Vaak geeft de muziek een knipoog naar de Balkan. De band telt enkele volksdansers en zelfs tangodansers. De muziek  nodigt dan ook uit om te dansen, maar ook luisterliefhebbers komen aan hun trekken.

Politie achtervolgt verdachte tot een stuk in Nederland

Onze politie heeft afgelopen nacht een bestuurder die van een inbraak verdacht wordt achtervolgd tot ver op Nederlands grondgebied. Na een wilde achtervolging werd de auto op de Singel in Breskens klemgereden. De vluchtauto belandde in de berm, vloog over de kop en raakte daarbij zwaar beschadigd. Volgens de politie bleef de man ongedeerd. Hij werd aangehouden. Tijdens de rit van de grens naar Breskens zijn paaltjes geraakt. Doordat de auto een lekke band kreeg en doorreed op de velg, is het wegdek over een lange afstand beschadigd. Op verzoek van onze politiemensen assisteerde de Zeeuwse politie bij de achtervolging.6.8.13

Paul Severs schlagert er op los in Heist

Op 9 augustus vanaf 20 uur organiseren de handelaars van de Bolle opnieuw een muzikale vrijdag. Dit keer heeft charmezanger Paul Severs de eer om het gezellige binnenpleintje om te toveren tot een kolkende muziekarena. Dankzij de film Firmin is “Geen wonder dat ik ween” weer razend populair bij de jongeren. Paul Severs is dan ook al meermaals gevraagd om het galabal van Moeder Zwinneblomme op gang te trekken met vele van zijn onweerstaanbare smartlappen.  

Paul Severs (Huizingen, 26 juni 1948) is niet alleen zanger maar ook muzikant en liedjesschrijver. Op college volgde hij 5 jaar avondlessen piano en kocht hij zijn eerste gitaar. Door Pater Pax kwam hij bij Jean Kluger terecht en die zag meteen het talent van Paul Severs zitten. Geen wonder dat ik ween (1966) werd zijn eerste plaatje. Daarna tekende hij een contract bij Sylvain Tack (de platenfirma "Start"). Met deze firma maakte Paul een aantal grote hits zoals Ik ben verliefd op jou, Ieder mens, Ik heb rozen voor je mee , Ze komt terug, Lief en Vaarwel en Tot weerziens. Bij de platenfirma Telstar maakte Paul een stevige comeback met Zeg eens meisje en 'oh little darling. Ook in Wallonië scoorde hij toen een nummer 1 hit met Toutes les filles. Bijna iedere dag staat hij nu nog altijd zowel in Vlaanderen als in Wallonië op het podium.


Paul Severs vierde in juli 2006 zijn jubileum "40 jaar op de planken". Hij schrijft meestal zijn teksten en muziek zelf. In 2007 kwam Geen wonder dat ik ween opnieuw uit door de film Firmin met Chris Van den Durpel. Zijn nummer "Ik ben verliefd op jou" werd in 2009 opgenomen in de eregalerij van de Vlaamse klassiekers van Radio 2. In 2012 werd het nummer Oh little darling gebruikt als begintune voor de vtm-serie Clan. in februari 2013 bracht hij het nummer "Marieke" uit samen met Dennie Damaro.

Tweede tussentijdse resultaten zomer-BoB-campagne

De lokale politie Damme/Knokke-Heist nam tijdens de huidige zomer-BoB-campagne al 323 ademtests af. Tot nu toe bliezen 45 bestuurders positief. Dat komt neer op 14 procent van de gecontroleerde chauffeurs die teveel gedronken hadden (een zeer lichte verbetering). Zes bestuurders bevonden zich in de alertfase en twee chauffeurs weigerden een ademtest af te leggen. Er werden 19 rijbewijzen ingetrokken. Met de controles steunt de politie de vernieuwde zomer-Bob-campagne van het Belgisch Instituut voor de VerkeersVeiligheid (BIVV). Vorig jaar werden 616 ademtests afgenomen. 93 bestuurders bliezen positief en 40 rijbewijzen werden toen ingetrokken. Deze zomer wil de lokale politie opnieuw een 600-tal bestuurders controleren.

Kaas- en bierproeverij op het strand

Nu donderdag 8 augustus vindt een originele kaas- en bierproeverij plaats met Ben Vinken en Michel Van Tricht in de cottage tent van Nikkis-World ter hoogte van het Heldenplein in Heist. Biersommelier Ben Vinken en kaasmeester Michel Van Tricht stellen u er heerlijke combinaties voor tussen excellente bieren en exquise kazen! Voor een deelnameprijs van 50 euro kunt u erbij zijn. 

In deze prijs is het volgende inbegrepen: 
-       Vijf speciale bieren geselecteerd door Ben Vinken en vijf bijpassende exclusieve kazen van het Huis Michel Van Tricht
-       Een exemplaar van ‘Bierpassie Magazine’
-       Een proefglas ‘Belgian Beer Sommelier’
-       Infotainment met Ben Vinken en Michel Van Tricht
-       De ontspannen sfeer van Nikkis-World in fijn gezelschap

Verplichte reservatie per e-mail  aan info@nikkisworld.be met vermelding van naam,  adres, tel/gsm en het aantal personen. Uw inschrijving is geldig van zodra u het overeenkomstig bedrag hebt overgemaakt op rekening:  IBAN BE73 0016 3579 4660 van Inspiraction bvba, Klaverbladstraat 7A, 3560 Lummen. Daarna ontvangt u een bevestiging per e-mail die als toegangsbewijs geldt.

Independence Day Storm boven Knokke-Heist

Een onweer voorzien van een rolwolk heeft maandagavond de Oostkust opgeschrikt. “Een grote onweerswolk trok op een uur tijd van De Panne naar Knokke-Heist, maar bleef grotendeels boven zee” tweette Frank Deboosere. De dreiging van het onweer leidde tot het massaal bevingeren van de buienradar-app voor men het besluit nam om veiliger oorden op te zoeken. Op het Rubensplein werden de terrassen letterlijk leeggeblazen. Het leek wel een evacuatie. Ten slotte bleef het gros van de buienactiviteit boven zee. We kregen enkel wat regen aan de rand toebedeeld. De wolkenlucht was echter des te spectaculairder. Twitter en Facebook stonden in een mum van tijd bol van de foto’s. De rolwolk deed onmiddellijk denken aan de film Independence Day waar gelijkaardige wolken de dood en vernieling zaaiende ruimteschepen van buitenaardsen omhulden. Uiteindelijk dus: veel spektakel, weinig regen, en geen E.T.

Schitterende foto genomen door Francis Carpentier.
Video: Jonathan Herreman

Opera on the Beach: Passion van Pascal Dusapin

Op de beacharena van Nikkis-World ter hoogte van het Heldenplein in Heist kunt u op donderdag 8 augustus terecht voor een vertoning op groot scherm van de opera ‘Passion’ van Pascal Dusapin. Het concept ‘Opera on the Beach’ vindt telkens plaats op donderdagavond en verloopt in samenwerking met De Munt. De vertoning start om 21.30 uur. De toegang is gratis!

Passion speelt zich af in de wereld van de doden en is een onmogelijke dialoog tussen twee wezens die een onmogelijke liefde beleefden. Het werk nodigt ten dans uit door de “bewegingen van de ziel” die het ontroerende en sensuele lamento begeleiden dat Hij en Zij zingen, omgeven door een koor, de Anderen… Het is een fascinerend lijf-aan-lijfgevecht tussen dans en muziek waarin het oog dwaalt, zelfs zozeer dat het niet meer weet wie danser en wie zanger is.

In deze opera onderzoekt Pascal Dusapin opnieuw de mythe van Orpheus en Eurydice. Hij baseert zich hiervoor op literaire teksten en op partituren van Monteverdi die de menselijke hartstochten uitdrukken. Barokmuziek blijft voor Dusapin immers een fundamentele inspiratiebron. Aan choreografe Sasha Waltz vroeg hij om dit lyrische werk te ensceneren, na een eerdere, succesvolle samenwerking aan zijn opera Medea, in 2010 opgevoerd in de Munt.


Nikkis-World biedt tot 1 september tal van activiteiten en events voor groot en klein in de multifunctionele beach arena. Alle activiteiten en meer informatie vindt u op www.nikkisworld.be.

Aperitiefconcerten op het Van Bunnenplein

Ook in augustus kunt u op zondag op het Van Bunnenplein in Knokke genieten van sfeervolle aperitiefconcerten van harmonieën en fanfares. De gratis concerten vinden telkens plaats tussen 11 en 12.30 uur.
Programma
11 augustus – Koninklijke Harmonie Vredekring Ertvelde
18 augustus – Koninklijke Harmonie Con Animo Oosterzele

25 augustus – Koninklijke Harmonie De Volksvrienden Proven

5.8.13

Kooza op de bres voor gedupeerde treinpassagiers

Door een probleem met de bovenleiding moesten vrijdagmiddag ongeveer tweehonderd passagiers van een trein die van Brugge naar Knokke-Heist en Blankenberge reed, geëvacueerd worden. Omstreeks 14.45 uur viel de trein van Brussel naar Knokke-Heist en Blankenberge plots stil. Hij was net vertrokken uit het station van Brugge/Sint-Pieters. Heel wat passagiers waren op weg naar de show Kooza van Cirque du Soleil in Knokke. Door het probleem met de trein misten ze echter de voorstelling. ‘Als mensen meer dan een uur vertraging hebben, dan kunnen ze hun geld terug krijgen’, zegt Frieke Neyrinck, woordvoerster van de NMBS. ‘Het ticket voor die show zullen we echter niet compenseren.’ Sommige mensen hadden 100 euro neergeteld voor de voorstelling, maar de NMBS kwam niet over de brug. Uiteindelijk zorgde Cirque du Soleil voor een oplossing. De gedupeerde reizigers mogen hun ticket inruilen voor een andere voorstelling. 

Kooza niet te missen in Knokke-Heist nog tot 18 augustus
Praktisch:
Je vindt KOOZA naast het treinstation van Knokke-Heist, Natiënlaan, 8300 Knokke
Tickets vanaf 34 euro, premiumtickets 104,5 euro

Freestylewave clinic bij Surfers Paradise

Surfers Paradise organiseert op 10 augustus een “freestylewave clinic” met Prorider Dieter Van Der Eyken en een vierdaagse testingstand van RRD en Loft Sails. Dieter Van Der Eyken heeft als rider al een indrukwekkend windsurf palmares. Dit jaar is hij Belgisch Kampioen Wave en in het internationale professionele circuit staat hij nu op de 4de plaats in de PWA freestyle rankings. Maar naast dit heeft Dieter de laatste tijd in samenwerking met The Next Generation Project veel ervaring met het geven van stages en coaching.

Teststand 
Tijdens die dagen zal er ook een RRD/Loft stand zijn waar je het nieuwe 2014 materiaal kunt uittesten. Iedereen zal de volgende boards kunnen uittesten: Firewave 82/92/102, Wave Quad 92 en 75, Firestorm 102 LTD, FSW XT 84 en  X-fires V5.Van zeilen zou er de Pure lip en Wavescape liggen. Zaterdag om 14 uur gaat er ook een race-tuning clinic door gegeven door 2005 Wereldkampioen speed IFCA-ISA productionboards Alain De Gendt B33.

De Freestylewave clinic vindt plaats op Surfers Paradise en bestaat uit 4 keer 2 uur. Uiteraard zal je tijdens en na de lessen zoveel mogelijk zelf op het water kunnen windsurfen. Het zal een ideale combinatie zijn tussen een “goede onderlegde professionele coaching met feedback” en zoveel mogelijk zelf windsurfen. De vierdaagse zal dus gezellig druk zijn waar je les volgt in de morgen en in de namiddag zelf windsurft. Erna bestaat er nog de kans om na chillen op ons terras en overnachten in de Lakside Paradise Sleep Inn.

De cursus begint zaterdag 10 augustus en loopt tot en met dinsdag 13 augustus.

Wat moet je kunnen om aan deze clinic deel te nemen. Eerst en vooral verwachten we niet dat je al een airjibe,spock of ander freestylewave moves kunt. We houden de drempel zo laag mogelijk en verwelkomen bijna iedereen. Nu, een beachstart en planeren in de voetbanden met trapeze zal bij goede dagen wel van pas komen.

Danshappening aan Zee 2013

Komend weekend organiseert de Heistse folkloredansgroep De Sloepe de “Danshappening aan Zee 2013”. Met de deelnemende dansgroepen gaat het om: Doina Baraganului uit Ialomita, Roemenië, Kristall uit Kazan, Rusland en uit eigen land Canteclaer uit Zwevezele en Drieske Nijpers uit Sint-Gillis-Waas. 
Het programma voor zaterdag 10 augustus ziet er als volgt uit:
Om 14 uur start de optocht (loopweg: Marktstraat, Noordstraat, Pannenstraat, Polderstraat, De Rampe, Parkstraat en Zeedijk tot aan het Heldenplein). Op het Heldenplein dansen de vier groepen elk +/- 15 minuten. Na deze optredens gaat de optocht verder (Kursaalstraat, Kerkstraat, Ridder de Vrièrestraat tot aan de Ravelingen)

Om 20 uur de Gala-avond: Deze gaat door in zaal Ravelingen. De vier groepen dansen elk gedurende 35 à 40 minuten. Inkom : € 9,00 (in voorverkoop: €7,00). Inkomkaarten kunnen in voorverkoop gekocht worden bij Christine Dryepondt, Heistlaan 99 (050/514850).

Heist wil einde aan gigantische Meeuwenoverlast

Inwoners van Heist gaan in het verweer tegen het aanhoudend verstoren van de nachtrust door grote meeuwenkolonies. Ook in Knokke heeft men trouwens volop last van het meeuwengekrijs. Vooral een paar honderd meter van de waterlijn is de overlast gigantisch in de buurt van hoge gebouwen, die ware meeuwenbastions zijn. De overlast duurt zo’n 20 uur per etmaal!

Volgens Bernard en Catherine Peckstadt uit Heist-aan-Zee is het hoog tijd dat aangepaste en efficiënte maatregelen worden uitgedokterd om paal en perk te stellen aan deze meeuwenoverlast.  “Vermits burgers niet gewettigd zijn zelf iets te ondernemen is het aan de overheden om dringend dit probleem aan te pakken. Immers, de overpopulatie meeuwen schaadt momenteel de gezondheid van menig burger”, zegt Bernard Peckstadt.


Bekijk deze kort film over de MEEUWENOVERLAST op Youtube

Gratis optreden van Willie Boy in Heist

Op woensdag 7 augustus kunt u vanaf 19.30 uur genieten van indrukwekkende akoestische pop tijdens het gratis concert van Willie Boy in Nikkis-World ter hoogte van het Heldenplein in Heist. Een lege maag hoeft u niet te hebben, want u kan zich er eveneens inschrijven voor een barbecue on the beach in the cottage tent. Kostprijs: 25 euro per persoon.

Als zanger-gitarist is Willie Boy al jarenlang actief in uiteenlopende genres gaande van country, americana, singer-songwriter en kleinkunst over blues tot rock, pop en soul. Hij treedt vaak op als solo-muzikant, maar u kunt hem eveneens terugvinden in diverse bezettingen (als duo, trio of een volledige band van 6 man) Wille Boy zingt zowel in het Nederlands als het Engels en brengt zowel covers als eigen nummers.


In de ‘cottage tent’ kunt u vanaf 19 uur genieten van een uitgebreide barbecue met lekker vlees, een uitgebreid buffet met groentjes, salades en broodjes. Vooraf reserveren is verplicht. Schrijf u in via info@nikkisworld.be of via het gsm-nummer 0497 36 78 16. U kunt zich ook ter plaatse inschrijven.

Mastaba tentoonstelling bij Guy Pieters Gallery

Nog tot 15 september loopt bij Guy Pieters Gallery in Knokke-Heist de tentoonstelling ‘Christo & Jeanne-Claude, THE MASTABA, project for Abu Dhabi UAE, a work in progress’. Het project werd door Christo & Jeanne-Claude bedacht in 1977. Het wordt de grootste piramide ter wereld. De Mastaba is een oude en vertrouwde vorm voor de mensen in het Midden Oosten. Het begrip Mastaba komt van de prehistorische gewone tumuligraven, bij de Oude Egyptenaren en ontwikkelde zich tot de mastabagraven en later de piramiden. "Mastaba" betekent bank in het Arabisch, ze noemden het zo omdat een mastaba vanuit de verte op een modderbank lijkt. De mastaba heeft de vorm van een langwerpige afgeknotte piramide. In het begin waren de mastaba's alleen bestemd voor de dorps- of landleiders (de farao). Later werden er ook gewone mensen in begraven.

Het monumentale concept dat Christo en Jeanne-Claude uitwerkten kadert volledig in deze aloude traditie en architecturale vorm. De Mastaba zal 150 meter hoog, 225 meter  diep in de 60 graden schuine wanden en 300 meter breed aan de verticale wanden laten optekenen. De top van de Mastaba zal een horizontaal oppervlak hebben  126,8 meter breed en 225 meter diep. De kleuren en de positie van deze 55-liter stalen vaten werden door Christo en Jeanne-Claude geselecteerd in 1979, het jaar waarin de kunstenaars de Emiraten voor het eerst bezochten. Het voorgestelde gebied voor het plaatsen van dit monumentaal kunstwerk bevindt zich in het binnenland, meer bepaald  in Al Gharbia (Western Region) ongeveer 160 kilometer ten zuiden van de stad Abu Dhabi, in de buurt van de oase van Liwa.

Tentoonstellingslocatie:  Kustlaan 279, Knokke-Heist
Open? Dagelijks van 10 tot 18 uur – Gesloten op dinsdag

Salsa bij Boerenhof Heist

Op dinsdag 6 augustus dompelt de swingende salsaband "Tristeza del Caribe" Het Boerenhof onder in een exotisch sfeertje. Smeer alvast uw heupen! Het optreden past binnen de reeks “World”: iedere dinsdag vanaf 21 uur kunt u op deze stemmige locatie terecht voor een gratis potje wereldmuziek. Van Vlaamse folk tot salsa, van Amerikaanse rootsmuziek tot flamenco en dit keer dus zuiderse latinmuziek.

De befaamde band "Tristeza del Caribe" brengt Zuid-Amerikaanse muziek in al zijn facetten en kan zowel jong als oud bekoren met zijn tropische klanken. Het repertoire is enorm gevarieerd en brengt een overzicht van de Zuid-Amerikaanse muziek vanaf de jaren '30 tot nu. Son, Salsa, cumbia, chachacha, ... alles wat latino en exotisch klinkt brengen deze jongens op het podium. Swing, energie, muzikaal hoogstaand, "una sonrisa",... de nodige ingrediënten om het publiek aan het dansen te krijgen en te vermaken met optimistische klanken. De naam "Tristeza del Caribe" betekent letterlijk vertaald "Droefheid van de Caraïben” en is duidelijk gekozen met een forse knipoog.