22.9.12

Kevin Claeys won Kustpijl in Knokke-Heist

Vijftig jaar na de eerste Kustpijl werd zaterdagnamiddag in Heist opnieuw een editie van deze wielerwedstrijd georganiseerd. Dat gebeurt op initiatief van Wsc Heist Sportief. De jubileumeditie van De Kustpijl werd verreden over een afstand van 171 km. Voor de wedstrijd dreigden regenwolken, maar uiteindelijk kende het gebeuren een zonnig verloop. Het traject werd verdeeld over 4 ronden van 24,3 kilometer en 8 ronden van 9,2 kilometer in en om Knokke-Heist. De wedstrijd werd gekenmerkt door kleine en grotere ontsnappingen. Het peloton slaagde er echter telkens in de weglopers weer in te halen. Tegen het einde van de wedstrijd lukte het echter niet om drie weglopers weer in te lijven. Het peloton kwam tot op 40 seconden terug, maar het kopgroepje reed verder ongestoord naar de finish. Om klokslag 17u werd de wedstrijd gewonnen door Kevin Claeys (Landbouwkrediet). Hij klopte Andy Cappelle (Accent Jobs - Willems Veranda's) in de spurt. Kenneth Hanson (Team Optum) legde beslag op de derde podiumplaats. De wind en de volgens Australiër James Mowatt "million corners" maakten het een zware wedstrijd. De 24-jarige Kevin Claeys had voor de start gezegd dat hij best nog een overwinning kon gebruiken. Eerder zegevierde hij in de Ronde van Limburg. Maandag komt Claeys ook aan de start in Moorslede.

Meeuwenprobleem aan onze kust haalt Wall Street Journal

De meeuwen die door de uitbreiding van de haven van Zeebrugge andere kustplaatsen zoals Knokke-Heist gaan teisteren haalden vanmorgen de zaterdageditie van de Amerikaanse Wall Street Journal. Volgens Hannelore Maelfait van het Coördinatiepunt Duurzaam Kustbeheer, zullen de meeuwen zich meer en meer nestelen op de daken van gebouwen, omdat ze lijken op de klippen in de natuur, die hun favoriete nestplaatsen vormen. Het hele verhaal in de Wall Street Journal kun je HIER lezen.

21.9.12

Straffe verhalen uit de Zwinstreek

In aanwezigheid van afgevaardigden van het gemeentebestuur van Knokke-Heist, de Damse cultuurschepen en havenvoorzitter Joachim Coens en de Sluise belleman Cees Blaeke werd in de Scharpoordbibliotheek het boek “Straffe verhalen uit de Zwinstreek” voorgesteld. Auteur Frank Gijsel noteerde de verhalen over de twee geromantiseerde volksfiguren Staf en Titus die regelmatig samen op stap gingen en Tijl Uilenspiegel-achtige streken uithaalden. Het gaat eigenlijk om de anekdotes van wijlen Staf Lierman, vader van Schepen Luc Lierman, en Germain Hennebert, zaakvoerder van Herbo Liften. De verhalen speelden zich af in de jaren zestig van de vorige eeuw in de streek die Joachim Coens het “culturele Zwindeltagebied” noemde, waar “vooral mensen ons binden”. Een streek waar de mensen toen vaker bij elkaar zaten en de contacten innig waren. Dit boekje geeft dan ook een uniek -en een beetje een nostalgisch- beeld van de tijdsgeest en de gebruiken in de Zwinstreek gedurende de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. Niet alleen de hoofdfiguren zijn belangrijk, ook heeft de manier van leven en handelen historische waarde. Eerste Schepen Maxim Willems noemde het belangrijk dat het hier gaat om “verhalen uit de eerste hand”, een stukje erfgoed dat bewaard wordt. De 19 anekdotes staan gedrukt zoals ze verteld werden, “ze zijn niet gecensureerd”, aldus Luc Lierman.

Paperback - 17 x 12,5 cm - 96 p. - Prijs: 10 EUR - ISBN: 978 94 6168 0143
Voor meer info: Zorro Uitgeverij 0474 59 17 28 info@zorrobooks.be   www.zorrobooks.be

Knokse bioscooppionier overleden

In het AZ in Brugge is Gilbert Neirinck overleden. Hij was destijds de uitbater van de Knokse bioscopen Ciné Nova, Ciné Nova en de ‘Cinéma des Princess”. Deze laatste was de meest indrukwekkende. Het pand werd in 1923 in art-decostijl gebouwd in de Elizabetlaan. Neirinck werd in 1927 geboren in St-Joost-ten-Noode, maar bouwde later een carrière uit in de cinemawereld in Knokke. Na de teloorgang van de vroegere bioscopen in de badstad bleef hij actief in het kader van cinefiele producties. Gilbert Neirinck wordt donderdag 27 september begraven om 11u in de kerk van de Dumortierlaan in Knokke.

Men kan de overledene een afscheidsgroet brengen en het rouwregister tekenen in het Uitvaartcentrum Bleyaert, Natiënlaan 85 te Knokke-Heist elke dag van 14 - 18 uur en op zondag van 10 - 12 uur. Dit tot dinsdagavond.

Schots en Canadees bezoek bij For Freedom Museum

De voorbije dagen was er extra drukte bij het For Freedom Museum Ramskapelle , Knokke-Heist. Een 20-koppige groep uit Glasgow bracht een bezoek aan het museum in Ramskapelle. Het waren leden van de Cameronian Scottish Riffles. Dit Schots Infanterieregiment nam in november 1944 deel aan de Bevrijding van Walcheren en Zuid-Beveland om tenslotte verder in een grote regio van Nederland de bezetter te verdrijven. Door de bezoekers werd meteen ook een plechtigheid georganiseerd bij het befaamde Buffalo-amfibievoertuig ter nagedachtenis van de overleden soldaten. Twee dagen later deden The Stormont, Dundas & Glengarry Highlanders uit Canada het museum aan. Het ging om een groep van 40 man, waaronder 4 veteranen van de Glens. De bezoekers waren bijzonder onder de indruk van de wijze waarop Knokke-Heist nog steeds de Canadese bevrijders eert 68 jaren na het stoppen van het krijgsgeweld. Het was Francis Foley van The Glens die op 1 november 1944 voor Hotel Boudewijn stond in de Lippenslaan. Als radio-operator was het aan hem om van daar uit de blijde boodschap van de Bevrijding van Knokke door te seinen. In zijn omgeving stond toen Willy Desmedt, nu schilder op rust en Bestuurslid van “Cnocke Is Hier”. Meester Constant Devroe, Erelid van The Glens, was eveneens aanwezig om zijn Canadese vrienden te verwelkomen. Het For Freedom Museum ligt de Glens nauw aan het hart omdat Conservator Freddy Jones veel van hun strijdtonelen in diverse museumtaferelen tot leven heeft gebracht.

Het For Freedom Museum is nog open tot 11 November , telkens van 10 tot 17 uur (sluitingsdag ‘s maandags). Daarna gesloten tot Pasen 2013. Groepen en scholen zijn steeds welkom op afspraak. Bel 0032/50(0) 687132 of mail info@forfreedommuseum.be


Succes voor “Knokke vroeger en nu”

Er blijkt in de badstad bijzonder veel interesse voor de tentoonstelling “Knokke vroeger en nu” in het Cultuurcentrum Scharpoord. Normaal zou het zondag de laatste bezoekdag zijn. Maar op vraag van het centrum wordt de tentoonstelling verlengd tot 7 oktober. De tentoonstelling kadert in de viering van 40 jaar heemkring “’Cnocke is hier’ en omvat veertig kaders waarin telkens vier foto’s met mekaar geconfronteerd worden. Ze tonen het Knokke van vroeger plus telkens een foto die onlangs op dezelfde plaats genomen werd. De toegang tot de tentoonstelling is gratis.

Shortsea cijfers vertonen ook in Zeebrugge twee gezichten

Het jaar 2011 kende twee totaal verschillende jaarhelften wat de totaal behandelde shortsea lading in de 4 Vlaamse havens betreft. Shortsea shipping behelst alle vervoer te water, zowel van goederen als passagiers, over een traject dat gedeeltelijk op zee ligt en waarbij de oceaan niet wordt gekruist. In het bijzonder gaat het om de vaart langs de Europese kusten, met inbegrip van de Noordzee, de Middellandse zee, de Zwarte Zee en de Oostzee. Die trafiek vertoonde in het eerste semester van vorig jaar een stijging met +4.7%. In de tweede helft van 2011 sloeg de crisis toe: 5.6 miljoen ton minder shortsea lading werd behandeld in de 4 Vlaamse havens dan in de eerste helft van dat jaar (-8.6%). De shortsea cijfers van de eerste jaarhelft 2012 vergelijken met het record eerste semester 2011 levert een terugval van 4.4% (bijna 3 miljoen ton) op. Een vergelijking met het tweede semester 2011 geeft weer wat hoop met een groei van ongeveer 4% (2.6 miljoen ton meer). Dit blijkt uit cijfers die zijn vrijgegeven door het Promotiebureau Shortsea Shipping Vlaanderen. Het aandeel van het shortsea transport tegenover de globale trafiek in de Vlaamse havens bedraagt 51,43%, een cijfer dat het belang van shortsea in Vlaanderen onderstreept. Het schommelt al enkele jaren rond dit niveau. In absolute cijfers werd eind juni 2012 afgeklokt op 67.448.613 ton behandelde shortsea trafiek voor de 4 havens samen (import en export). Zeebrugge kende met 14.224.535 ton een terugval van bijna 0.5 miljoen ton t.o.v. het eerste semester 2011. Het overstijgt echter weer de tweede jaarhelft 2011 (14.1 miljoen ton). Het percentage shortsea t.o.v. de totaal behandelde lading verschilt van haven tot haven. Zeebrugge haalt 63.34 %, dat is een lichte verhoging in vergelijking met 2011.

Economisch belang kusttoerisme intact

Het economisch belang van het kusttoerisme blijft intact. Op een persconferentie van Westtoer bleek vrijdag dat de Kust in Vlaanderen veruit de sterkste toeristische bestemming is gebleven. Men telde 32,4 miljoen overnachtingen. Uit een bevraging bleek dat het gaat om “tevreden én trouwe bezoekers”, die meer dan 80 procent herhaalbezoeken plegen. Ook het dagtoerisme blijkt een stabiele pijler in het kusttoerisme te zijn met 19,1 miljoen dagjesmensen per jaar. De forse stijging van de tweede verblijvers in vakantiewoningen compenseert volgens Westtoer de daling in de verhuur van vakantiewoningen. Wel noteerde men bij de tweede verblijvers kortere bezoeken, maar wel een frequenter gebruik van hun tweede woning. Toeristen spenderen gemiddeld 45,82 euro per persoon per nacht aan onze kust. Opvallend is evenwel de lagere uitgaven voor de aankoop van levensmiddelen. Er wordt ook naar de toekomst gekeken. Als we volgens Westtoer tegen het jaar 2020 de kust als modelbestemming willen positioneren, dan zijn blijvende investeringen in het kustproduct topprioriteit.

Over de evolutie van het toerisme aan onze kust van 2005 tot 2011 kun je HIER meer lezen.

Eekhoorn iemand?

Katten en honden zijn de meest voorkomende huisdieren. In vergrijzende gemeenten zoals Knokke-Heist is dat nog meer het geval dan elders. Vandaar ook de maatregelen van de gemeente rond hondenpoep. Precies hoeveel honden er rondlopen in de badstad is niet bekend. De federale dienst die de cijfers bijhoudt deelt ze namelijk niet op per gemeente. Maar inmiddels blijkt wel dat een hond in alle geval geen ideaal huisdier is. De Nederlandse overheid heeft vrijdag op basis van onderzoek van de universiteit van Wageningen meegedeeld, dat men de hond maar beter kan inruilen voor een muis, fret of eekhoorn. Of zelfs nog liever een serval of een zwijnshert. Die beesten zijn geschikter om als huisdier te houden dan een hond. Voor een hond is het, net als bij wolven, noodzaak in een groep te leven. De trouwe viervoeter heeft zoveel ruimte nodig dat een tuin van bijna 200 vierkante meter noodzakelijk is. Bij onze noorderburen wil de politiek al 20 jaar een lijst van te houden huisdieren die als basis voor wetgeving moet dienen. Maar van alle bestaande 5500 soorten zoogdieren mogen er 5492 niet meer gehouden worden…

Wegeniswerken in Knokke-Heist

De werken die woensdag van start gingen op het kruispunt van de Pierslaan en de Sebastiaan Nachtegaelestraat in Knokke duren langer dan gepland. In het weekend zal het wèl weer mogelijk zijn om van uit de Sebastiaan Nachtegaelestraat de Piers de Raveschootlaan in te rijden, maar vanaf maandag weer niet omdat er dan nog een paar dagen moet verder gewerkt worden.

Nog in Knokke wordt op maandag 24 september begonnen met de heraanleg van het kruispunt Sparrendreef-Zoutelaan. Het verkeer in de Zoutelaan zal omgeleid worden via de Prins Karellaan en de Maurice Maeterlincklaan. De Golf zal via de Boslaan bereikbaar blijven. Als de weersomstandigheden meezitten zal het kruispunt opnieuw kunnen worden opengesteld op woensdag 26 september.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

Winterpauze voor Lakeside Paradise

Op zaterdag 29 september organiseert Lakeside Paradise in Knokke-Heist als seizoensafsluiter de allereerste clubkampioenschappen. Alle leden en inwoners kunnen vanaf 9u participeren in de diverse categorieën voor het wakeskaten. Een deskundige jury zal alle stunten beoordelen en ’s avonds wordt bekend gemaakt wie zich clubkampioen en zelfs kampioen van Knokke-Heist mag noemen. Er is tevens een Oscaruitreiking voorzien voor de speciale geleverde prestaties gedurende dit eerste jaar. Op zondag 30 september wordt de kabelbaan dan vanaf 16u tot zonsondergang op een ludieke manier afgesloten. Alle watersporters worden al dan niet verkleed verwacht voor een “UFO” sessie. Dat is dit keer de afkorting voor Unidentified Floating Objec. De week daarna wordt alles in gereedheid gebracht om de werken aan het clubhouse te kunnen beginnen op maandag 8 oktober. De kabelbaan zou volgens de planning dan weer openen tegen de paasvakantie van volgend jaar.

Zaterdagavond 29 september is ook een BBQ gepland en afsluitende party met DJ ONDAXO. Inschrijven voor dit totaalgebeuren kost 40 € incl BBQ, en gebeurd via info@lakesideparadise.be met vermelding van Naam + GSM + Categorie + Extra BBQ's

Belgisch-Nederlandse defensiesamenwerking

Op de Zeebrugse marinebasis heeft Federaal minister van Defensie Pieter De Crem samen met de demissionaire Nederlandse Minister van Defensie Hans Hillen donderdag de marinesamenwerking van beide landen onder de loep genomen. De twee bewindslieden bespraken vooral het versterken van de samenwerking tussen de krijgsmachten en het afstemmen van het defensiebeleid. Zo gaan België en Nederland samen tactische schietoefeningen organiseren en ‘special forces’ trainen. Ook wordt een paratrainingscentrum Benelux opgericht. Deze week kwam de stuurgroep die de plannen in Benelux-verband uitwerkt voor het eerst bijeen. Daarin komen ook de lucht- en landmacht aan de orde. Er wordt gedacht aan een samengestelde “Quick Reaction Force” van een Nederlandse en een Belgische F-16 voor de bewaking van beide luchtruimen. Ook samenwerken bij de vervanging van de F-16 is een optie.

Knokke-Heistenaars gewond bij ongeval

Donderdagmorgen raakten drie personen licht gewond na een ongeval in Oosterzele. Zij werden voor verzorging overgebracht naar het Algemeen Ziekenhuis in Zottegem. Het ongeval deed zich voor omstreeks 09u15 ter hoogte van het kruispunt Wettersesteenweg (N42) / Yshoute. Een Opel Astra, bestuurd door een 48-jarige man uit Knokke-Heist, reed er in op een Opel Vivaro. De bestuurster van de Vivaro kwam vanuit Yshoute en wou ter hoogte van het kruispunt linksaf slaan en zo via de N42 richting Wetteren rijden Zij had echter niet opgemerkt dat er vanuit de richting van Wetteren een Astra kwam aangereden die in de richting Zottegem reed. Zowel de bestuurder van de Astra, zijn 40-jarige passagier (een dame uit Knokke-Heist) en de bestuurster van de Vivaro (een dame van 39 uit Evergem) raakten licht gewond. Zowel de dienst 100 als de MUG kwamen ter plaatse voor de verzorging van de gewonden. Beide wagens werden getakeld.

20.9.12

Verkiezingskoorts en verkiezingsgekte

Ook in Knokke-Heist slaat momenteel de verkiezingskoorts toe en soms zelfs de verkiezingsgekte. Zo twijfelt men bijvoorbeeld in politieke middens aan het bestaan van een zekere Glenn Wauters, de persoon achter het initiatief “Handen af van de Raan”. Over die twijfels kun je HIER lezen. Ondertussen heeft ook de partij Gemeentebelangen stilletjes een nieuw hoofdstuk over haar vizie en kandidaten de internetwereld in gestuurd. Dat kun je HIER bekijken. Met name één sportieve kandidaat staat alvast te trappelen van ongeduld om z’n stem uit te brengen. Hij trappelde zichzelf trouwens Youtube in. Het resultaat van al die doortrappelde verkiezingsgekte zie je HIER Trouwens stellen we vast dat een paar partijen in Knokke-Heist niet of slechts zeer matig gebruik maken van de sociale netwerken. Vooral Twitter wordt door een paar partijen compleet over het hoofd gezien. 

Tweede “Knokke-Heist Koerst” op 28 september

Competitieve fietsers in de badstad bereiden zich volop voor op de tweede editie van “Knokke-Heist Koerst”. De wedstrijd wordt vrijdagavond 28 september om 17.45u gehouden. Net als vorig jaar is de start aan de Boudin Sauvage op de hoek van Graaf Jansdijk en Kalfstraat. Het gaat dit keer om een mannen- en een vrouwenkoers. De heren moeten 12 ronden van elk 4,4 km afleggen waarbij telkens over de Poggio gereden wordt. De dames doen acht keer dezelfde afstand. Bij de eerste editie van het gebeuren vorig jaar hadden zich 92 renners ingeschreven. Er was toen trouwens bijzonder veel volk komen opdagen om het evenement mee te beleven. Uiteindelijk ging de overwinning en de turkooize trui naar Jan Bogaert. Deelnemers moeten inwoner van Knokke-Heist of aangesloten zijn bij een Knokke-Heist erkende wieler-of thriatlon vereniging.

Inschrijven kan voor 24 september via deze link: www.knokke-heist-koerst.be

Campagne Bespaar op uw energiefactuur groot succes

In Knokke-Heist houden de gemeentelijke Milieudienst in het stadhuis en het OCMW in het Sociaal Huis tussen 17 en 28 september spreekuur om de mensen te helpen om de goedkoopste energieleverancier uit te kiezen. Het project kent een zodanig succes dat er nu al afspraken vastgelegd moeten worden tot eind oktober.

Voor meer info:
Infopunt Sociaal Huis, Kraaiennestplein 1 in Heist, tel. tel. 050 530 900 – sociaalhuis@knokke-heist.be – elke weekdag van 9 tot 12 en van 13.30 tot 16 uur zonder afspraak
Dienst Milieu & Natuur – Alfred Verweeplein 1 te Knokke – tel. 050 630 188 – milieu@knokke-heist.be – elke weekdag van 9 tot 12 en van 13.30 tot 16 uur op afspraak.

Veel enthousiasme voor Duosprint in Knokke-Heist

In het kader van het JeugdSportProject werd woensdagnamiddag weer het jaarlijks DuoSprint evenement gehouden op het domein van de Laguna Beach in Duinbergen. Enthousiaste leerlingen van een zestal scholen uit Knokke-Heist en Zeebrugge namen er aan deel. Achtereenvolgens moesten de duo's: kajakken op de Lac van Heist, gokarten in de achterliggende wijken en lopen rond het Lagunameer. Met het JeugdSportProject wil men de schoolgaande jeugd motiveren om op regelmatige basis aan sport te doen. Een fotoreportage van de hand van Christel Bedert kun je HIER bekijken.

Stadhuistrap in Heist straks weer veilig

Momenteel wordt bij het Stadhuis in Heist de buitentrap weer veilig gemaakt. Eerder was ook de arduinen leuning en het bordes reeds hersteld. Begin april bleek dat de treden van de trap verzakt waren. Het steunmetselwerk dat zich onder de verschillende arduinen treden bevindt had het hier en daar begeven. De voorbije dagen werden arduinen treden weggenomen om herstel van de steunmuurtjes toe te laten ten einde weer een stabiel draagvlak te creëren. Tegen vrijdagavond, of ten laatste maandag zou het werk klaar zijn. Binnenkort is de buitentrap dan ook weer bruikbaar. Het stadhuis van Heist is een modernistisch gebouw, dat in het interbellum ontworpen werd door de architecten Gustaaf Bailyu en Frans Langeraert. Het werd in de zomer van 1932 in gebruik genomen. Eind april van dit jaar bevestigde burgemeester Lippens trouwens dat er plannen zijn om het aftakelende pand af te breken en een nieuw gebouw neer te zetten dat “een functie van stadhuis en een culturele functie” zal hebben.

“Event” bij het Rode Kruis

Het Rode Kruis in Knokke-Heist heeft voor zaterdag 29 september, tijdens de opendeurdag, een zogeheten “Event” op het programma staan in hun lokaal in het Walletje. De bedoeling is zoveel mogelijk medeburgers kennis te laten maken met de werking een AED toestel, voluit “automatisch externe defibrillator”. Dat is een draagbaar apparaat dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. Vroeger mochten alleen artsen en speciaal opgeleide verpleegkundigen zo’n toestel bedienen. Sinds 2007 mag iedereen een AED categorie 1 gebruiken. Veel bedrijven en openbare ruimten hebben er intussen een. Tijdens het “Event” zijn er praktische demonstraties en ook mogelijkheid om zelf een AED te hanteren. De minimum leeftijd voor deelname aan deze oefening is 16 jaar. Het “Event” duurt van 10 tot 17u. Alle opendeurbezoekers kunnen verder kennis maken met het “up to date” materiaal van het Rode Kruis, de interventie voertuigen en de pas aangekochte mobiele hulppost. Er wordt ook gezorgd voor de nodige randanimatie.

In Knokke-Heist bekeurde rapper gaf verstek

De Brugse politierechtbank heeft de Belgische rapper Kaye Styles veroordeeld tot het betalen van een boete van ruim 500 euro. De 30-jarige artiest van Ghanese afkomst werd in september vorig jaar in Knokke-Heist tegengehouden toen hij zonder rijbewijs met een niet-gekeurde brommer reed. Styles liep eerder al andere veroordelingen op voor verkeersinbreuken en de heling van een gsm. De rapper was afwezig tijdens de zitting en werd dus bij verstek veroordeeld. Styles is bij ons ondermeer bekend voor de titelsong van de successerie “Prison Break”.

Soroptimisten steunen projecten

De Soroptimist International Club Knokke-Oostkust heeft zopas cheques uitgereikt aan allerlei charitatieve instellingen. Soroptimist International is een serviceclub voor professioneel actieve vrouwen. De afdeling Knokke-Oostkust werd in 1974 gestart en telt 38 leden. Wereldwijd zijn meer dan 95.000 vrouwen lid. Om projecten te kunnen steunen hebben de leden in Knokke-Heist deelgenomen aan een modeshow en organiseerden ontmoetingsavonden met bekende sprekers. Daarnaast was er de jaarlijkse “praline-verkoop. Tienduizend euro werd overhandigd aan Low Vision, het revalidatiecentrum voor mensen met een visuele handicap. Het MPI, het opvangcentrum voor kinderen in De Haan kreeg 6500 euro. Financiële steun was er ook voor een Kippenkweekproject voor straatkinderen in Congo. Eén van de leden uit Knokke was 4 maanden ter plaatse aanwezig voor de opstart van het project. Daarnaast waren er ook bedragen voor Beschut Wonen, Het Baken, de Spelotheek, Poverello en Mama’s voor kinderen.

Voorwaardelijke celstraf voor omzeilen visquota

Een Nederlandse visser is door de correctionele rechtbank in Brugge veroordeeld tot vier maanden voorwaardelijke celstraf. De 46-jarige man vervalste het logboek en het satellietvolgsysteem van z’n vaartuig. Op die manier omzeilde hij de visquota. Tussen 10 oktober 2010 en 27 mei 2011 voer de man negen keer uit om te vissen. Het logboek gaf echter aan dat hij op die momenten lag aangemeerd in Zeebrugge. Daarenboven bracht hij na een vierdaagse visreis in februari 476 kilogram te veel tong aan wal. Ook ondermaatse griet en tarbot gooide hij niet terug in het water.

19.9.12

Vastgoedcongres in Knokke-Heist

Onder de noemer “Trends in Real Estate” wordt op vrijdag 28 september een vastgoedcongres gehouden in Knokke-Heist. Het congres loopt van 12 tot 18u in het Cultuurcentrum Scharpoord. Trends in Real Estate behandelt de toekomstperspectieven van de residentiële woningbouw. Op de markt voor residentieel vastgoed doen zich namelijk een aantal opmerkelijke evoluties voor. Jongeren zijn op zoek naar creatieve woonvormen. Verder willen actieve senioren zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Leegstaande bedrijfspanden worden omgebouwd tot residentiële wooneenheden. Daarbij vraagt de consument duurzame, kwaliteitsvolle oplossingen.Op het vastgoedcongres komen onder andere thema’s aan bod zoals: de evolutie van samenlevingsvormen, trends in ruimtelijke ordening, beschikbare panden en locaties, de renovatie en aanpassing van bestaande gebouwen en de kwaliteit van de woningbouw.

Meer informatie vind je HIER.

Cruisedrukte in Zeebrugge

Alhoewel we in de tweede helft van september zijn aanbeland blijft de cruisedrukte in onze kusthaven aanhouden. Woensdag deden liefst twee cruisevaartuigen de haven van Zeebrugge aan. Het ging om de "Aida Mar" en de "Vision of the Seas". Bij de Zweedse kaai reden dan ook heel wat bussen af en aan om de vele passagiers naar hun diverse excursiebestemmingen te brengen. Maar het bleef niet bij bussen. Ook fietsen stonden klaar bij aankomst van de cruiseschepen. Woensdag in de late namiddag vertrekken beide cruisevaartuigen weer. De "Aida Mar" heeft Amsterdam als bestemming. De "Vision of the Seas" vaart naar Franse wateren om de opvarenden de kans te geven Parijs te bezoeken.

Foto met dank aan Patrica Dempsey 

Hoe lang houden we het in Knokke-Heist nog droog?

Het poolijs smelt ’s zomers angstwekkend. Het zeewater koelt daardoor af en zorgt straks mogelijk voor lagere temperaturen aan onze kust. Het zeeniveau stijgt verder en bedreigt op termijn onze huidige dijken. In het Deltaprogramma dat dinsdag in Den Haag naar de Tweede Kamer is gestuurd bereiden onze noorderburen zich daar alvast op voor. Om tot 2100 droge voeten te houden zullen dijken moeten worden versterkt en verhoogd. Hetzelfde probleem stelt zich aan onze kust. Er wordt trouwens al strijd geleverd tegen teveel water in de polder. Om het overstromingsrisico in de poldergebieden te verminderen, heeft de Vlaamse Milieumaatschappij het Isabellagemaal vernieuwd. Daardoor wordt het overtollige veldwater uit het Leopoldkanaal voortaan overgepompt naar Zeeuws-Vlaanderen. Dat lost echter de stijgende zeespiegel niet op. De vraag is welke andere maatregelen moeten genomen worden? En hoe lang houden we het in Knokke-Heist nog droog? Wellicht wordt de badstad in de toekomst een exclusief versterkt eiland voor onze kust, in de vorm van een walvis misschien…

Verkeershinder Pierslaan Knokke

Vanaf woensdagmiddag 19 september wordt in Knokke het voetpad opgebroken op het drukke kruispunt van de Pierslaan en de Sebastiaan Nachtegaelestraat. Dat gebeurt in opdracht van Eandis. De werken moeten in principe tegen het weekend beëindigd zijn. De komende dagen zal het echter niet mogelijk zijn om vanaf de Sebastiaan Nachtegaelestraat de Piers de Raveschootlaan in te rijden.

Strandhotel vertrekt

Op het strand van Knokke heeft het Tender 2 hotel definitief z’n deuren gesloten. Daartoe werd het strandhotel nog eens extra in de schijnwerper gezet door het trendsettende bedrijf Delta Light. Het Tender 2 hotel opende z’n deuren in de badstad op 18 juni speciaal voor rijke klanten. Eén overnachting voor twee personen kostte namelijk 1.500 euro. Of het exclusieve initiatief voor herhaling vatbaar is moet nog bekeken worden. Het strandhotel was de voorbije drie maanden trouwens tweemaal het doelwit van vandalen. Daarbij werd het pand éénmaal door brand zwaar beschadigd. De constructie zou de komende weken helemaal hersteld worden. Daarna zou het verhuizen naar een nieuwe locatie, mogelijk in Frankrijk.

Bouwwerfdief voor de rechter

Een Bruggeling die in Knokke-Heist en in z’n eigen stad een hele reeks diefstallen pleegde op bouwwerven staat terecht in Brugge. De 27-jarige dief had het daarbij onder andere gemunt op ladders, boormachines, cementkuipen, kruiwagens, zaagmachines en zelfs douches. In november vorig jaar liep hij tegen de lamp. Bij een huiszoeking werd een grote hoeveelheid gestolen werfmateriaal aangetroffen. De rechter doet uitspraak op 15 oktober.

18.9.12

Vlaamse Belang met 21 kandidaten naar kiezer

Het Vlaams Belang in Knokke-Heist heeft dinsdag een lijst met 21 kandidaten voorgesteld voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. Het is geen volledige lijst, “want de tijdsgeest zit het Vlaams Belang wat tegen” zei fractieleider Frank De Smet. “Eventuele kandidaten worden afgeschrikt door scholen, werkgevers, vakbonden en zelfs geïntimideerd vanuit het schepencollege” aldus De Smet. Lijsttrekker is de 49-jarige Frank De Smet. Op de tweede plaats staat Lorie Pauwaert, gevolgd op drie door Johan Vanhove. Lijstduwer is de 53-jarige Leo De Waele. Er staan elf mannen op de lijst en tien vrouwen. Vier kandidaten zijn afkomstig uit de deelgemeente Knokke, één is uit Westkapelle; de rest is afkomstig uit Heist. De jongste kandidate, Freya Vanhove is 18 en studente. De partij trekt naar de verkiezingen met de lokale slogan “Vlaams Belang blijft nodig.” Dat slaat op de noodzaak om onder meer de fysieke veiligheid te garanderen. Dat gebeurt door een hardere aanpak van de criminaliteit, met meer blauw op straat en meer aandacht voor weerloze senioren. Verder moeten alle vormen van drugsoverlast zwaar worden bestraft en wenst de partij constante preventie in de scholen. Verder moet de verdoken armoede actief opgespoord worden en er moet met alle middelen geholpen worden. Het Vlaams Belang wil meer de nadruk leggen op het Vlaams karakter van Knokke-Heist. Vlaamse leeuwenvlaggen moeten constant in het straatbeeld aanwezig zijn en men wil premies voor handelszaken en nieuwe residenties die hun zaak of woning een Vlaamse benaming geven. Communicatie voor toeristen mag viertalig met nadruk op het Nederlands; dus niet enkel Frans en Nederlands, maar viertalig. Het Vlaams Belang wil dat de Knokke-Heistenaars in hun eigen gemeente kunnen blijven wonen. “Het bestuur moet bondgenoot zijn van zijn burgers en niet van de bouwpromotoren. Het is volgens ons deontologisch niet verantwoord dat alle kandidaten van de gemeentebelangen aan het raam hangen van een bouwpromotor die Heist vol mag bouwen. Gronden die eigendom zijn van de gemeente moeten prioritair en betaalbaar verkocht worden aan eigen bewoners. Alle gemeentelijke gronden moeten in kaart gebracht worden en waar mogelijk verkaveld en aangeboden worden aan een betaalbare prijs aan onze eigen en jonge inwoners. Drie voorbeelden: het oud voetbalplein van Westkapelle, sporthal de sportmeeuw met alle gronden errond en de Tolpaertpolder”, aldus Frank De Smet. Het Vlaams Belang stelt voor om de opcentiemen tot 1.500 terug te brengen om de eigen inwoners de kans te geven hun eigendom te behouden. De partij is ook voorstander van het in erfpacht geven van gronden aan de eigen bevolking.

Nominaties Cultuurdrager bekend

Op zaterdag 6 oktober wordt in het Casino Knokke voor de 7de maal het Cultuurgala gehouden. Dat gebeurt onder leiding van Stephan Van den Berghe en Yves Merlevede. De avond begint met een receptie en het uitreiken van de zilveren en gouden medailles en de oorkondes van de jubilerende verenigingen. Aansluitend is er het diner met uitreiking van de cultuurprijzen. De “Prijs Jong Talent” en de “Cultuurlevensloopprijs” worden op het gala bekend gemaakt. Voor de prijs van “Cultuurdrager” zijn er drie nominaties. Om te beginnen hebben we Victor Decoster. Hij is al sinds 1973 de secretaris van de koninklijke duivenbond “Nu of nooit“ in Westkapelle. Vervolgens is er een nominatie voor Dominiek Segaert. Hij is ondermeer 14 jaar voorzitter van het plaatselijke Davidsfonds en ook bijzonder actief in de Derde Wereld-beweging. Als voorzitter van Vriendschap voor de Filippijnen ondersteunt hij al 10 jaar lang scholen in het zuiden van dat land en een straatjongerenhuis in Davao City. Tenslotte is er de nominatie van Leonard Bonny. Hij was ruim 65 jaar muzikant bij de Ceciliaharmonie in Heist. Als trompettist was hij ook jaren lang de vaste klaroenblazer voor het verzorgen van "The Last Post" bij het Vissersmonument en op het Heldenplein. Het beeld “Cultuurdrager 2012”, dat aan de winnaar zal overhandigd worden, is een enig stuk en werd gemaakt door wijlen Nic Billio.

Cultuurgala Knokke-Heist: 6 oktober 2012 om 18 uur - Grote zaal casino Knokke, € 45 (inclusief receptie/diner/entree Bal Cultural). Tickets Cultuurgala: Continental Tours, Lippenslaan 8 8300 Knokke-Heist, 050 61 10 01

Bal Cultural: 6 oktober 2012 vanaf 23 uur - Casino Knokke, € 4 Uitpas, € 6 kortingskaarten, € 7. Tickets Bal Cultural: Cultuurcentrum Knokke-Heist, Meerlaan 32 8300 Knokke-Heist, 050 630 430, cc.tickets@knokke-heist.be.

JeugdSportProject weer uit de startblokken

In Knokke-Heist gaat het JeugdSportProject z’n 9de jaar in. Dat gebeurt met een DuoSprint op het domein van Laguna Beach in Duinbergen. Dit keer is dat op woensdagnamiddag 19 september in plaats van in mei. De DuoSprint is een triatlonvorm voor duo's, waarbij elk onderdeel samen tot een goed einde moet worden gebracht. Achtereenvolgens moeten de duo's: kajakken op de Lac, gokarten in de achterliggende wijken en lopen rond het Lagunameer. Een ploeg bestaat uit 2 deelnemers. De leeftijd van de oudste deelnemer bepaalt de categorie waarin het team zal aantreden. Volgens de indeling in leeftijdscategorieën wordt er in 3 of 4 waves gestart, afhankelijk van het aantal duo's. Met het JeugdSportProject wil men de schoolgaande jeugd motiveren om op regelmatige basis aan sport te doen. Het project werd opgezet in Knokke-Heist nadat Bloso in 2005 een punt zette achter het Jeugdsportcontract.

Serviceflatbewoners oefenen digitaal stemmen

Met het oog op de nakende verkiezingen wil Knokke-Heist vooral bij ouderen de vrees voor het stemmen per computer wegnemen. Op die manier wil men eveneens bij de stembusgang onnodige vertragingen vermijden. Daarom komen er de komende dagen extra oefensessies voor alle geïnteresseerde serviceflatbewoners. Dat gebeurt in de Mardyck in Heist op dinsdag 25 september van 14 tot 16u. Ook de bewoners van de Noordhinder kunnen daar dan terecht. Nog een oefensessie is gepland op donderdagnamiddag 27 september in de Lommergang te Duinbergen.

Terug in de tijd in de Zwinstreek

Nu vrijdagavond 21 september wordt in de Bibliotheek Scharpoord in Knokke-Heist een nieuw boek voorgesteld, getiteld “De avonturen van Staf en Titus, straffe verhalen uit de Zwinstreek”. De beschreven anekdotes en belevenissen in het boek zijn stuk voor stuk echt gebeurd. Ze spelen zich af in de jaren zestig van de vorige eeuw in een gebied waar de landbouw nog volop werd beoefend. De mensen zaten wat vaker bij elkaar en de contacten waren innig. Het boek geeft dan ook een uniek -en een beetje een nostalgisch- beeld van de tijdsgeest en de gebruiken toen in de Zwinstreek.

Dringend herstel wegenis Kustlaan

In Knokke is het wegdek van de Kustlaan, tussen de Duindistelstraat en de rotonde van het Driehoeksplein dringend aan herstel toe. De werken starten op maandag 24 september om 8.30 uur. De rijbaan zal afgesloten blijven tot woensdag 26 september om 10 uur.

Colsaerts oefent in Knokke-Heist

De Belgische golfer Nicolas Colsaerts is zondag in Turijn knap vijfde geworden op het Italian Open golftoernooi. Het nummer 35 van de wereld, die z’n laatste toernooi afwerkte voor de Ryder Cup, zette een ultieme ronde neer in 67 slagen, vijf onder par. Colsaerts is trouwens ook op de Golf in Knokke geen onbekende. Hij komt er af en toe een oefenronde slaan. Colsaerts moet het onder meer hebben van z’n buitengewoon lange drives. De greenside bunker op de 18 in Knokke durft dan nog wel even voor een spannend moment zorgen.

Gezinsbond op de whiskytoer

De Gezinsbond Heist-Duinbergen organiseert een zwerftocht tussen whiskyflessen onder deskundige leiding van Timmy De Groote. Deze whiskydeskundige groeide op in Heist. Z’n kennismaking met whisky begon op 16-jarige leeftijd. Het proeven en smaken van blends en malts werd uiteindelijk een ware passie. De geheimen van de whisky wil hij nu delen tijdens een initiatie whiskytasting op vrijdag 26 oktober om 20u in de CM te Heist. Geen saaie cursus, maar een avond vol leuke info over whisky zelf, maar ook over distilleerderijen, het gebruik van vaten, anekdotes en natuurlijk het proeven van niet minder dan zes tot zeven whiskies. De deelnameprijs bedraagt 25 euro per persoon. Het aantal plaatsen is beperkt. Inschrijving ten laatste op vrijdag 19 oktober per mail aan aime.thouet@telenet.be
en betaling van de deelnameprijs op het rekeningnummer 103-0162319-09 van de Gezinsbond afdeling Heist-Duinbergen met vermelding van naam en contactgegevens.

17.9.12

Brand haven Zeebrugge

In het rangeergebied tussen Heist-West en de haven van Zeebrugge heeft zich maandag kort na 15u een brand voorgedaan. Dat ging gepaard met een paar luide knallen. Volgens getuigen had een haventrekker vlakbij de autoterminal vuur gevat. De banden van het voertuig zijn door de hitteontwikkeling stukgesprongen. De brandweer van Knokke-Heist was snel ter plaatse. De vuurhaard werd ook vlug bedwongen. De brand zorgde evenwel een tijd lang voor een forse zwarte rookpluim boven Heist-West.

Vervolgtentoonstelling Impressionisten in Knocke & Heyst

Vijf jaar na de succesvolle tentoonstelling 'Impressionisten in Knocke & Heyst, 1870-1914' met 12.500 bezoekers op 2 maanden tijd, wordt vanaf 20 oktober uitgepakt met een vervolgtentoonstelling. Dit keer komen tijdens de tentoonstelling “Van het atelier naar de kust. Knocke & Heyst, 1880-1940” meer dan 100 andere impressionisten aan bod met meer dan 250 werken. Zij zetten tussen 1880 en 1940 hun schildersezels neer in 'Knocke en Heyst' en omgeving. De tentoongestelde schilderijen schetsen een juist beeld van de periode 1880 tot en met het interbellum. We zien ook duidelijk naast het impressionisme nieuwe kunstuitingen, een verandering in stijl, een zoeken naar andere expressiemogelijkheden. De nieuwe tentoonstelling laat de bezoeker het werk ontdekken van ondermeer Félicien Rops, Constant Permeke, Floris Jespers, Paul Baum, Jan Verhas, Alfred Verwee en Emmanuel Viérin.

Ook de minder bekende schilders van dezelfde generatie zijn erg belangrijk in de kunstwereld om en rond Knokke en Heist. Andere namen in de overzichtstentoonstelling zijn: Louis Artan, Pierre Bayaux, Frans Binjé, Anna Boch, Door Boerewaard, René Clarot, Franz Courtens, Henri De Braekeleer, Willem Delsaux, René Depauw, Albert Devos, Lucien Frank, Jean Gouweloos, Gerard Hermans, Modeste Huys, Floris Jespers, Louis Ludwig, Marguerite Mommen-Ithier, Paul en Jean Parmentier, Constant Permeke, Félicien Rops, Jacques Rosseels, Henri Van der Hecht, Emile Van Doren, Ernest Van Panhuysen, Theo Van Rysselberghe, Médard Verburgh, Piet Verhaert, Jan Verhas, Isidore Verheyden, Alfred Verwee, Emmanuel Viérin en H.P. Wolvens, de Duitsers Erich Wessel en Paul Baum, en de Oostenrijker Karl Mediz. De tentoonstelling in Scharpoord loopt tot zondag 13 januari.

Een rijk geïllustreerd boek

Naar aanleiding van de tentoonstelling verschijnt een uitvoerig boek over de kunstenaars die in Knokke en Heist verbleven. De inhoud van het boek bestaat uit 12 uitgebreide artikelen over de belangrijkste schilders, een catalogus met alle tentoongestelde werken en de biografieën van meer dan 300 kunstenaars die ooit aan onze Oostkust schilderden. Het werk is rijk geïllustreerd met zeldzaam fotomateriaal en documenten, die de schilders nader belichten. Een productie van de Stichting Kunstboek in een Nederlandstalige en een Franstalige uitgave.

Van zaterdag 20 oktober 2012 tot zondag 13 januari 2013.  Elke dag open: 10.00 - 18.00 Culturcentrum Scharpoord, Knokke-Heist.
Toegangsprijs: Volw.: 5,00 euro. Kortingen en groepen: 3,00 euro. -12 gratis
Rondleidingen op aanvraag (NL/FR):+32 (0)50 630 872
Inlichtingen en reservaties: +32 0(50) 630 872 - sincfala@knokke-heist.be

Winst en gelijkspel voor de Knokke-Heistse ploegen

In het weekendvoetbal was voor de Knokke-Heistse ploegen winst en gelijkspel weggelegd. In Tweede Provinciale A versloeg FC Knokke het elftal van Hooglede met 0-2. Westkapelle speelde 2-2 gelijke tegen Oudenburg. In het klassement staat Knokke gedeeld derde met 6 punten. Westkapelle is gedeeld zevende met 4 punten. In Derde Provinciale B eindigde de wedstrijd van Oedelem tegen Heist met een 2-2 gelijkspel. Zandvoorde verloor met 0-1 van Moerkerke. De ploeg staat derde met 7 punten. Heist is achtste met 4 punten. In Vierde Provinciale B blijft Zeebrugge verrassen. Tijdens een uitwedstrijd versloeg Zeebrugge tegenstander Sint-Joris met 2-4. Zeebrugge legt in het klassement gedeeld beslag op de leidersplaats. De Damesploeg van FC Knokke, die aantreedt in Tweede Provinciale onder de naam RKFC Ladies heeft zondag met 3-1 gewonnen van Zulte Waregem.

In Knokke-Heist worden de Zwinnevaart en Isabellavaart geruimd

Maandagmorgen is de Vlaamse Milieumaatschappij gestart met de tweede fase van de slibruiming in de Isabellavaart en de Zwinnevaart. Stroomafwaarts zal ongeveer 16.000 kubieke meter slib geruimd worden. Vorig jaar waren de trajecten opwaarts van de Natiënlaan al aan de beurt. De ruiming is belangrijk voor een voldoende snelle afwatering van overtollig regenwater naar zee. Door de recente investeringen van Aquafin in het stroomgebied van beide waterlopen gaat de kwaliteit van het water en ook het slib erop vooruit. Bij hevige buien storten de rioleringen in Knokke tegenwoordig namelijk tien keer minder vaak over naar de Isabellavaart. In het verleden was alle slib van de Zwinnevaart en Isabellavaart verontreinigd waardoor afvoer naar een slibverwerkingsinstallatie noodzakelijk was. Dankzij de kwaliteitsverbetering kan nu een deel van het slib op de oevers gedeponeerd worden. Om wateroverlast in de Knokke-Heistse polder verder te verminderen, wordt ook de monding van de Zwinnevaart de komende jaren verbreed. De vaart krijgt verder natuurvriendelijke oevers. In 2013 komt er ook een nieuwe stuw die ingeschakeld wordt in het automatische afstandsbewakingssysteem van de VMM. Dit zal het mogelijk maken de waterbeheersing in het gebied in functie van veiligheid, landbouw en natuur verder te optimaliseren. Deze wateronderhoudswerken passen in de rol van de VMM als waterloopbeheerder van de grotere onbevaarbare waterlopen in Vlaanderen. De kostprijs van de volledige slibruimingen van de Zwinnevaart en Isabellavaart bedraagt bijna 625.000 euro.

Knokke-Heistse mixologist op Amsterdamse Barweek 2012

Nu woensdag 19 september presenteert de Knokke-Heistse mixologist Jan van Ongevalle alcoholvrije cocktails in het Amsterdamse College Hotel. De alcoholvrije cocktails -bekend als vittails- geven extra kleur aan het evenement dat deel uitmaakt van de Amsterdamse Barweek. De presentatie van de vittails is bedoeld om te laten zien dat alcoholvrije cocktails een eigen karakter hebben en expertise vereisen. Daarom verdient de vittail een eigen plek op de kaart naast de alcoholische cocktails. Jan van Ongevalle is sinds 1 juli voorzitter van de Belgische afdeling van de Vittail Academy. Hij is hoofd bartender in het Casino Knokke. Daarnaast geeft hij regelmatig vittail workshops voor kinderen. In de vele bars in Europa en Azie die hij bezocht deed hij inspiratie op en creëerde zo z’n eigen stijl. Zelf zegt hij: “Het maken van een nieuwe vittail is voor mij is als iets tot leven brengen.” In april won hij met zijn vittail Great Gazoo de tweede prijs tijdens de jaarlijkse Vittail Competition.

Knokke-Heistse Lakeside Paradisers boeren goed op Belgisch Kampioenschap

Afgelopen weekend werd het Belgisch Kampioenschap kabelbaan gehouden op “The Spin” in Charleroi. Lakeside Paradise was er met een volledig team aan wakeboarders en wakeskaters. Sinds eind juni traint het team in Knokke-Heist en dat werpt z’n vruchten af. Ze behaalden in alle categorieën podiumplaatsen en in de categorie dames en wakeskate werden ze met Billy Danaut en Sophie De Proft zelfs Belgisch Kampioen. Guillaume Bursens werd 2des bij wakeskate, Yannick Boucquet werd 2des bij de junioren, Simon Depoorter 3des, Axelle Depoorter 4des, Bjorn De Sloovere 5des, Sara Verhelst 2des bij de vrouwen, Jeremy Venet 4des bij de masters en Axel Tack 4des bij de mannen. Volgend jaar stelt Lakeside Paradise zich kandidaat om het Belgisch Kampioenschap zelf te organiseren en aldus de strijd aan te gaan op eigen water. "Met reeds twee kickers en sliders op de plas leent de locatie zich er perfect voor een competitie vol actie. Voor het volgend seizoen worden zelfs nog modules bijgeplaatst om het spektakel nog te vergroten. In 2013 start Lakeside Paradise ook met een jeugdwerking met professionele begeleiding om zich zo goed mogelijk voor te bereiden en te mikken op internationale wedstrijden. Wekelijks zal er getraind worden met professionals in het vak zoals Nederlands Kampioen Dennie Sturm” zegt Frank Vanleenhove.

OCMW Poetsdienst nu ook voor zorgbehoevenden

Het Vlaams Agentschap Zorg en Welzijn heeft de poetsdienst van het OCMW in Knokke-Heist erkend als “dienst logistieke hulp”. Concreet betekent dit dat de criteria om hulp te bieden veranderen. Tot nog toe richtte het OCMW zich met de poetsdienst op de senioren vanaf 65 jaar. Nu zullen ook andere zorgbehoevenden een beroep kunnen doen op de poetsdienst. Door de erkenning krijgen inwoners van Knokke-Heist de mogelijkheid om de kosten van de poetsdienst in te brengen bij de berekening van de maximumfactuur door erkende thuiszorgverstrekkers. De erkenning zorgt er ook voor dat de bijdrage die de gebruiker moet betalen, vanaf nu uniform is voor gans Vlaanderen.

Derde afvaart voor Transfennica

De rederij Transfennica wil een derde afvaart per week toevoegen op de route Zeebrugge-Bilbao. Dat schrijft de Spaanse scheepskrant “Diaro del Puerto” maandag. Dat zou gebeuren in het vierde kwartaal, mogelijks reeds in de loop van oktober. De reden voor de beslissing ligt bij het feit dat een toenemend aantal transportbedrijven op een meer effiënte en economische manier hun afzetmarkten wil bereiken. Daarbij wordt tussen Spanje en de Benelux steeds vaker gekozen voor zeetransport. Dat is onder meer het geval voor heel wat versproducten. Transfennica biedt daarbij ook de mogelijkheid om te combineren met andere diensten die vertrekken vanuit Zeebrugge naar bestemmingen zoals Engeland, Schotland, Ierland, Denemarken, Zweden, Finland en Rusland. De volledige bijdrage in het Spaans kan men HIER lezen.

Drukte bij Tennis Club Duinbergen

Onder leiding van kapitein Yannick Brakel haalt de ploeg van TC Duinbergen de kampioenstitel in de intergewestelijke interclub campagne. TC Duinbergen versloeg in de reeks heren 2 TC Maaseik op verplaatsing met 4-2. Eveneens afgelopen weekend werd met de herfst in aantocht de opblaasbare tennishal op terrein 6 en 7 gemonteerd door een 20-tal vrijwilligers. Daarnaast werden ook de wedstrijden van de Jeugdmasters afgewerkt. Ook de Round Robin 2012 kreeg zondag z’n beslag. In reeks oranje is Pablo Callant winnaar met 153 games. In reeks groen is Timothy Buytaert de finalist met 191 games. De Round Robin is een soort regelmatigheidscriterium dat loopt in de hoogseizoenmaanden juli en augustus. De TCD dames 30 reeks 2 wonnen thuis de halve finale van de gewestelijke interclub tegen de dames van TC As (Limburg) met 4-2 en strijden volgend weekend voor de finaleplaats.

Foto: deelnemers aan Jeugdmasters TC Duinbergen rond de trofeeëntafel

Miss West-Vlaanderen verkozen

In aanloop naar het Miss België gebeuren werd in het Casino Knokke de 21-jarige Shanou Recoulès uit Middelkerke verkozen tot Miss West-Vlaanderen 2013. Het meisje studeert Communicatiemanagement aan de Artevelde hogeschool in Gent. Eredames zijn Vicky Desmet uit Waregem en Astrid Vandenberghe uit Adinkerke. Kimberly Desimpelaere uit Izegem en Lisa Rabaut uit Leffinge kregen een Crown Card. Ook zij kunnen via de nationale preselectie nog doorgaan naar de finale van Miss België. De 21-jarige Stéphanie De Clerck uit Knokke-Heist en Stéphanie Carton uit Brugge behoorden eveneens tot de laatste zeven superfinalisten, maar deze dames vielen net naast de prijzen.

Heyst Leeft Kwis

De heemkring ‘Heyst Leeft’ pakt vrijdagavond 5 oktober in zaal Ravelingen uit met de vierde editie van hun kwis. De bedoeling is om bij middel van deze kenniswedstrijd de lokale verenigingen dichter bij elkaar te brengen. De vragen omvatten ook nu weer weetjes over onze contreien van vroeger en nu. Elke participerende ploeg bestaat uit vier personen. Inschrijven kan tot 2 oktober. Alle mensen die deelnemen aan de Heyst Leeft kwis ontvangen een prijzenpakket.

Heyst Leeft Kwis, zaal Ravelingen, vrijdag 5 oktober 20u. Deelname 4 € per persoon. Inlichtingen en inschrijvingen bij Jan Claeys Loopplank 8, Heist (GSM: 0478/525424, jan.claeys2@telenet.be)

16.9.12

Man slaat slapende stiefzoon met hamer

De politie van Knokke-Heist heeft in de vroege uren van zaterdag een man opgepakt omdat hij zijn stiefzoon had geslagen met een hamer. Iets na middernacht drong een 37-jarige man de slaapkamer van zijn stiefzoon binnen. Terwijl hij lag te slapen, sloeg de man hem met een hamer op het hoofd. Volgens het parket van Brugge gebeurde dat zonder enige aanleiding. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis overgebracht maar zijn verwondingen bleken niet errnstig te zijn. De 14-jarige jongen mocht snel terug naar huis. In het gezin waren er vroeger ook al moeilijkheden. De agressieve stiefvader, die mogelijk dronken was, verscheen zaterdag voor de onderzoeksrechter.

De Kustpijl 50 jaar later

Vijftig jaar nadat Gilbert Desmet -Smetje in de volksmond- in 1962 de eerste editie van de Kustpijl won, wordt op zaterdag 22 september opnieuw een editie van de wielerwedstrijd georganiseerd. Dat gebeurt op initiatief van Wsc Heist Sportief. Dat Smetje niet de eerste de beste renner was, blijkt uit zijn palmares. Hij won in 1958 Parijs-Tours en werd in 1959 2de in de helleklassieker Parijs-Roubaix. De Kustpijl heeft een rijke traditie van gerenommeerde winnaars. Op de erelijst pronken onder andere Flandriens als Tom Steels en Peter Van Petegem. De jubileumeditie van De Kustpijl wordt zaterdag verreden over een afstand van 171 km. Er staan opnieuw heel wat sterke teams aan de start. “De Nederlander Bobbie Traksel wordt een van de favorieten. Hij is een ex-winnaar van Kuurne-Brussel-Kuurne. Verder wordt het uitkijken naar Steven Caethoven. Ook Andy Cappelle zal meestrijden voor de zege. Maar de Belgische renners zullen het moeten opnemen tegen heel wat internationaal wielergeweld,” zegt voorzitter Marc Slabbinck. De start en aankomst van De Kustpijl liggen op de Zeedijk ter hoogte van De Raan. Na 4 grote ronden over 24,3 km worden nog 8 plaatselijke ronden van 9,2 afgefietst in Knokke-Heist. “We zullen er een echt wielerfeest van maken. Het parcours is vlak, maar valt zeker niet te onderschatten”, aldus Slabbinck.

De lijst van deelnemers kun je HIER bekijken.