21.6.08

Knokke-Heist wil hét Cartoonfestival van Europa worden

Zaterdagnamiddag werd in de Humorhall in Duinbergen de 47ste Cartoonale officieel geopend. Van de 2850 ingezonden tekeningen werden er ruim 430 weerhouden voor de tentoonstelling. De Gouden Hoed werd in de wacht gesleept door een tekening van de Pools-Amerikaanse cartoonist en tv-documentaire-maker Pawel Kuczynski. De winnende cartoon laat een pinguin zien die z’n jong voedert in een ijskast, die als vogelnestje in een boom hangt. De Braziliaan Moacir Gutteres en de Luxemburger Pol Leurs namen respectievelijk de Zilveren en Bronzen Hoed in ontvangst.


Gekoppeld aan de Cartoonale vertoont de Press Cartoon Belgium ook de beste spotprenten die vorig jaar in de vaderlandse pers verschenen zijn. Uniek zijn dit keer de vele scherpe cartoons over de Belgische politieke situatie. De genomineerden van de Inktspotprijs vertegenwoordigen in Knokke-Heist dan weer de populairste Nederlandse perscartoons. Daarnaast ook de solotententoonstelling van Kim Duchateau. En verder nog de werken van Sebastian Krüger. Deze tot schilder geworden Duitse karikaturist maakt zeer grote expressieve schilderijen van The Rolling Stones, David Bowie, Elvis en vele andere grote sterren. In de tentoonstellingshal werd voor het eerst ook een hoekje ingeruimd voor Erotiek en voor de digitale multimediacartoon mét geluid. In de bibliotheek Scharpoord kan men ten slotte nog terecht voor de tentoonstelling ‘1 jaar Leterme’ van de hand van cartoonist Marec.

Volgens Eerste Schepen Maxim Willems wil Knokke-Heist de komende maanden via het internet een campagne voeren om meer tekeningen van Europese cartoonisten aan te trekken. Daartoe werd een nieuwe stafmedewerker aangesteld. Reeds jaren overheerst namelijk het aanbod cartoons uit Azië. Interpretatie van die tekeningen ligt niet altijd voor de hand. Knokke-Heist wil er alles aan doen om de komende jaren uit te groeien tot DE Europese Cartoonale. Het Internationaal Cartoonfestival Knokke-Heist is voor het grote publiek toegankelijk van zondag 22 juni tot 28 september.

Schilderijenpanorama op Zwinstrand

De Nederlandse kunstenaar Dirk Hakze creëert momenteel op het strand bij het Zwin in Retranchement een panorama van 72 schilderijen. De 51-jarige Hakze woont tijdelijk in een caravan op het strand en maakt één schilderij per dag. Naast mekaar vormen de schilderijen een visuele eenheid. Ze kunnen echter ook als zelfstandige kunstwerken worden gezien en zijn los te koop. De kunstenaar laat zich inspireren door de muziek van “La mer” van Claude Debussy en het ruisen van de Noordzee. De schilderijen op het Zwinstrand zijn nog te zien tot 19 september.

Veel controles in onze regio.

De politie houdt dit weekend in de hele regio meerdere controles op alcohol en snelheid. Met name plannen de plaatselijke politiediensten snelheidscontroles in Knokke-Heist, Damme, Oostkamp en Beernem. Daarnaast staan in de badstad ook nog alcohol- en drugscontroles op de agenda.

20.6.08

Vanhootegem haalde de cut niet

De Knokke-Heistse profgolfer Nicolas Vanhootegem heeft zich vrijdag in Houthalen niet kunnen plaatsen voor de eindfase van de Telenet Trophy. Vorig jaar won hij de wedstrijd nog. Het niet halen van de cut had veel te maken met de weersomstandighedeen tijdens de namiddag. Zo waren de condities voor de spelers die vroeg van start gingen vrijwel perfect. Geen wind en een mooi zonnetje zorgden er voor dat er zeer sterk gescoord werd. Tijdens de namiddag trok de wind aan en waren de condities heel wat minder. Twee andere landgenoten Gerald Gresse en de amper 20-jarige Xavier Feyaerts hebben zich wèl kunnen plaatsen voor de eindfase.

BK Knokke-Heist op 2BE

Op zondag 29 juni zal het de tiende keer zijn dat de Vlaamse Media Maatschappij het Belgisch Kampioenschap wielrennen rechtstreeks uitzendt. Vandaag raakte pas bekend dat de VMMa het samenwerkingsakkoord met de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond eerder dit jaar had verlengd tot het jaar 2011. De wedstrijd zal worden uitgezonden op 2BE. Inmiddels is men ter hoogte van de oude Reserve-site druk in de weer met de bouw van de eretribune. In de buurt geldt voor het verkeer richting Casino een omleiding.

IJzerpark ingehuldigd

Twee en een half jaar na het begin van de werken heeft Eerste Schepen Maxim Willems vrijdagnamiddag het duinenpark aan de IJzerstraat in Knokke-Heist officieel voor open verklaard. De groene long in hartje Knokke is door landschapsarchitect Aldrik Heirman omgetoverd tot een glooiend duinlandschap. Het park met natuurlijke duinvegetatie wordt nu doorkruist met kronkelende paden en knusse zithoekjes. Daarnaast is er ook de “Pleasure Garden”. Dat is een doolhof met 400 m wandelpad uitgedacht door Jan Vercruysse. Het is trouwens de eerste van de 23 imaginaire tuinen die de kunstenaar heeft ontworpen, die ook daadwerkelijk werd uitgevoerd. Het labyrint zorgt door zijn strakke vormgeving en diverse waterpartijen voor een verrassende verademing. Speciaal voor de jongeren kwam er als uithangplek ook een eigentijds mini-amfitheater met een veelkleurig basketbalterrein. Na klachten wegens overlast werd in het nieuwe park ook nog snel een hondenhoekje toegevoegd. De leerlingen van de nabijgelegen school zien het park meteen ook als een speelTuin, of liever een speelDuin. Voor de gemeente wordt de aanleg van het IJzerpark qua kosten een nuloperatie. Een projectgroep heeft namelijk onder het duinpark twee grote parkeerkelders aangelegd. De moderne ondergrondse rotatieparking biedt plaats aan ruim 300 wagens, verdeeld over twee verdiepingen. Daarnaast bevat het complex ook een 300-tal private garageboxen.

Nieuw politiereglement een maat te weinig!

Volgende week wordt in Knokke-Heist een politieverordening goedgekeurd die diverse vormen van overlast moet aanpakken. Momenteel geldt op het strand al een alcoholverbod tussen 22.00 uur en 10.00 uur. Dat verbod wordt nu uitgebreid naar het openbaar domein in het hele grondgebied van de badstad. Op overtredingen staan echter enkel kleine geldboeten. Ook zullen enkel de geopende flesjes of blikjes worden in beslag genomen. Verder verbiedt het nieuwe reglement wel uitdrukkelijk dat personen op het openbaar domein, in winkelgalerijen, portalen en brievenbussen urineren of zich op andere wijze ontlasten. Terwijl omwonenden van uitgangsbuurten bij het Van Bunnenplein en het Verweeplein de maatregel als een stap in de goeie richting zien, noemen ze de kleine sancties duidelijk een maat te weinig. Handelaars vragen zich af of er ook op het strand zal gecontroleerd worden en of jongeren die overlast veroorzaken daadwerkelijk zullen verwijderd worden. Ook vinden ze kleine geldboetes niet effectief. In het verleden bleek dat nogal wat “fils à papa” zich schuldig maakten aan allerlei overlast. Verder vragen de handelaars in de uitgangsbuurten één aanspreekpunt bij de politie voor het melden van overlast. Die zou de gedupeerden dan ook kunnen inlichten over de maatregelen die werden genomen. Een evaluatievergadering nà de zomer is volgens hen ook aangewezen.

De 11 Verzuchtingen van Pleinomwonenden in Knokke-Heist lees je HIER!

Teveel bejaarden aan de kust voor thuiszorg

Het blijkt dat er vooral aan de kust te weinig thuiszorgers zijn. Dat komt ondermeer omdat in onze regio extra veel bejaarden hun levensavond doorbrengen. De vergrijzing van de kust gaat blijkbaar extra snel. In de top 10 van Belgische gemeenten met de hoogste gemiddelde leeftijd staan liefst 8 kustgemeenten. Thuiszorgbedrijven van Knokke-Heist tot De Panne hebben dan ook de handen vol. Extra probleem zijn de hulpbehoevende bejaarden die hun vakantie aan zee willen doorbrengen. In sommige badplaatsen kunnen die niet geholpen worden omdat er onvoldoende personeel beschikbaar is. Bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling erkent men het probleem. "Thuiszorg blijft een van de moeilijkst in te vullen knelpuntberoepen vanwege het nacht- en weekendwerk", zegt woordvoerster Nancy Vercammen. Daarom start de VDAB in september met een nieuwe publiciteitscampagne, waarin de positieve aspecten van de thuiszorg belicht zullen worden.

Knokke-Heist tweetalig!

Komende donderdag lanceren de gemeente Knokke-Heist en Afvalconcessionaris Horizon Net een grote netheidscampagne voor de zomer. Uit het programma blijkt dat naast de demonstratie van een hondenpoepmoter ook de introductie van TWEETALIGE borden tegen hondenpoep op de agenda staat. Het blijkt namelijk dat Nederlands niet volstaat om sommige honden en hun baasjes de hondenpoepregels duidelijk te maken. Ook de huidige verbodsborden voldoen blijkbaar niet. Bij de oppositiepartijen vraagt men zich inmiddels af of het gemeentebestuur inderdaad op flagrante wijze de taalwetgeving met voeten gaat treden.

Zwinpolder kant zich tegen huidige uitbreidingsplannen voor Het Zwin.

Het Bestuur van de Zwin-Polder heeft het Internationaal milieueffectenrapport inzake de verruiming van het Zwin in Knokke-Heist bestudeerd. Daaruit blijkt, dat de mogelijkheid om een deel van het “achterwater” van de polder via het Zwin te lozen naar zee niet weerhouden is in de eindrapportage. In een mededeling distantieert het Polderbestuur zich dan ook nadrukkelijk van de uitbreiding van het natuurgebied in geval het project, zoals het nu voorligt, zou worden uitgevoerd. Het belangrijkste probleem wordt gevormd door de sterke verzilting van de bodem, het bodemwater en het oppervlaktewater. De verzilting mag worden gevreesd in een zeer ruime omgeving van het ontpolderde gebied. Bovendien is het een onomkeerbaar fenomeen. Spoeling van de Zwingeul met polderwater, zoals het oorspronkelijk voorzien was, kon de verzilting in belangrijke mate afremmen of zelfs opheffen. De maatregelen die men thans voorziet tegen deze verzilting zijn ronduit ontoereikend en zelfs kortzichtig en onoordeelkundig te noemen. Even belangrijk is het verlies aan bufferend vermogen die met de ontpoldering gepaard gaat. In de huidige toestand komt, bij een fikse bui, het rioolstelsel van Knokke-Heist reeds onder druk te staan. Tot op heden konden overstromingen nog worden vermeden. Doch wanneer men het buffervolume in de polders vermindert, mag worden gevreesd dat overstromingen niet lang meer zullen uitblijven. Het is immers de laatste centimeter die bepaalt of het water over de drempel loopt of niet. In recente gevallen waren we reeds zeer dicht bij die laatste centimeter.

Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE

Loop van de Bevolking

Informatie omtrent geboorten, huwelijken en overlijdens in de voorbije week vind je HIER

Het Kasteel van Vlerk

Heel wat mensen in Knokke-Heist hebben nog nooit een vleermuis gezien. Toch zijn ze er. Wie goed kijkt ziet ze ’s avonds zelfs door de Lippenslaan flaneren. Het Provinciaal Natuurpark Het Zwin wijdt momenteel een tentoonstelling aan deze intrigerende diertjes. Dat gebeurt onder de noemer “Het Kasteel van Vlerk”. Bezoekers maken kennis met een compleet levensjaar van de vleermuis. Vaak overwinteren ze in een vroegere ijskelder. In de tentoonstelling leert men hoe vleermuizen erin slagen om maandenlang ondersteboven te hangen zonder te eten. In de lente ontwaken ze om weer volop in actie te schieten. Hun voedsel zoeken ze in volle vlucht. De vleermuizententoonstelling in Het Zwin loopt nog tot 27 juli. Een bezoek is inbegrepen in de toegangsprijs voor het natuurpark.

Eén onder par stelt Vanhootegem teleur

Nicolas Vanhootegem is het Telenet tornooi in het Limburgse Houthalen donderdag begonnen met een eerste ronde in 71 slagen. Dat is één onder par. Op zich geen slechte score, maar toch was de Knokke-Heistste profgolfer teleurgesteld over zijn prestatie. Op de tiende hole mepte hij de bal namelijk in een grote rododendron. Omdat de bal onbespeelbaar was verloor hij twee slagen. Die hadden z'n totaalscore op de eerste dag een stuk beter kunnen maken. Het tornooi in Houthalen duurt nog tot zondag.

Verzinkbare palen gewapend tegen moedwillige aanrijders

In Knokke-Heist worden maatregelen genomen om te zorgen dat de verzinkbare verkeerspalen beter beveiligd zijn. Nu gebeurt het regelmatig dat automobilisten de afsluitpalen lichtjes aanrijden om deze op die manier in “storingstand” te brengen. Op een paar locaties zullen daarom weer vaste palen geplaatst worden. Op andere plaatsen zal een tweede datalijn worden voorzien. Zo zal de politie de palen kunnen bedienen en tevens de camerabeelden kunnen bekijken als iemand moedwillig tegen de verzinkbare palen aanrijdt. Dergelijke tweede lijn komt er bij het Van Bunnenplein, het Rubensplein, de Bréartstraat en ten westen van het Casino. Ook worden twee bijkomende afsluitpalen met stuurzuil geplaatst ter hoogte van de Meerlaan.

19.6.08

Interparking animeert

Wie dit weekend zijn wagen achterlaat in de ondergrondse complexen van het nieuwe IJzerpark, Sparrendreef-Minigolf of het Alfred Verweeplein krijgt van uitbater Interparking gratis ecologische transportmogelijkheden. In het aanbod: een ritje met een traditionele fiets maar ook met riksja, kustrijwiel, paardenkoets en zelfs met een futuristische Segway. Op het Alfred Verweeplein kunnen kinderen zich uitleven in de circusschool. Twee acrobaten leren het jonge volk jongleren, op een eenwielige fiets rijden, op stelten of ballonnen lopen en andere acrobatische stunten uithalen. Op het plein staat ook een klimmuur en een springkasteel opgesteld. Ook in het IJzerpark is er voor kinderen van alles te beleven: een schminkstand, klim- en klautertoestanden en een tekenacademie. Klanten van de ondergrondse parking in de Sparrendreef krijgen gratis kaartjes voor de mini- en approachgolf, zolang de voorraad strekt. Alle animatie is gratis op voorwaarde dat men een geldig parkeerticket kan voorleggen.

Stormloop voor Vakantieplusstages

De zomerse “Vakantieplusstages” blijken weer zeer in trek in Knokke-Heist. Een kleine twee weken na de start van de inschrijvingen zijn er al ruim 2.430 gegadigden. Gloednieuw zijn de peuterstages met 2 begeleiders waardoor zelfs de allerjongsten aan hun trekken komen. Ook voor het Speelpleinkamp van 4 tot 10 augustus kan inmiddels worden ingeschreven. Voor de Speelpleinen zijn er geen beperkingen. Men hoeft dus niet op voorhand z’n naam op te geven. Enkel een "Kom!Pas" is nodig voor de registratie Het pasje, dat 2 euro kost, kan aangevraagd worden in het Jeugd- en Kunstencentrum De Marge.

47ste Cartoonale opent zaterdag z'n deuren

Zaterdag opent in de Laguna en in Scharpoord de 47ste Cartoonale z’n deuren. De tentoonstelling bevat dit keer meer dan 430 cartoons. De Gouden Hoed werd in de wacht gesleept door een tekening van de Pools-Amerikaanse cartoonist en tv-documentaire-maker Pawel Kuczynski. De winnende cartoon laat een pinguin zien die z’n jong voedert in een ijskast, die als vogelnestje in een boom hangt. Uniek op de Cartoonale zijn dit keer ook de vele scherpe politieke cartoons over de Belgische situatie en de solotententoonstelling van Kim Duchateau. Verder ook de werken van Sebastian Krüger. Hij maakte expressieve schilderijen van The Rolling Stones, David Bowie en vele andere grote sterren. In de bibliotheek Scharpoord kan men ook nog terecht voor de tentoonstelling ‘1 jaar Leterme’ van de hand van cartoonist Marec.


47ste Internationaal Cartoonfestival voorhet publiek toegankelijk van 22 juni tot 28 september 2008

Je leest meer over de diverse tentoonstellingen van de Cartoonale in ORO NieuwsMAGAZINE.

Zeeuwse en Vlaamse mosselen in het strijdperk

Reeds enkele dagen serveren restaurants in Knokke-Heist en Blankenberge de eerste mosselen van het seizoen uit de Zeeuwse hangcultuur. Pas over enkele weken begint weer het tijdperk van de bodemmossel. Dat komt omdat het voedselaanbod voor de hangcultuurmossel op 6 meter diepte, hoger is dan voor de mossel op de bodem. Rond dezelfde tijd (halfweg juli) komen ook de eerste Vlaamse hangcultuurmosselen op de markt. Men voorziet dat de 70 mosselkooien in zee een oogst van 50 à 70 ton zullen opleveren. Dat is niet veel als men weet dat in ons land 30.000 ton mosselen per jaar geconsumeerd worden. Blijkt dus, dat de Zeeuwse bodemmossel voorlopig niet beducht moet zijn voor de Vlaamse concurrentie. Maar fijnproevers zullen allicht toch allemaal een keer willen proeven van de nieuwe Vlaamse mossel.

Nicolas Vanhootegem verdedigt Telenet Trofee

Nicolas Vanhootegem verdedigt momenteel zijn titel van 2007 op Telenet Trophy. De strijd om de trofee ging donderdag van start op de Limburg Golf & Country Club in Houthalen. Met een prijzenpot van 140.000 euro is dit meteen het hoogst gedoteerde golfevenement in ons land. Het tornooi duurt tot en met zondag. In totaal zijn 156 spelers ingeschreven, waarvan 17 landgenoten. Onder hen ook Knokke-Heistenaar Nicolas Vanhootegem. De 35-jarige beroepsgolfer wist het tornooi vorig seizoen op z’n naam te zetten. Hij hoopt dat dit keer opnieuw te doen. “Tweemaal na mekaar winnen is echter uitzonderlijk” zegt Vanhootegem. Dus zal hij desnoods vrede nemen “met een plaats in de top 5”.

18.6.08

Busstaking in buurprovincie eindelijk afgelopen

De busstaking in onze buurprovincie Zeeland is voorbij. Na maanden getouwtrek hebben de vakbonden en vervoersbedrijven eindelijk een cao-akkoord bereikt. Vanaf donderdag rijden de bussen weer volgens de dienstregeling. De provincies krijgen van het kabinet in Den Haag 16 miljoen euro extra voor het openbaar vervoer. De vakbonden hebben de chaufeurs opgeroepen het werk te hervatten. De vervoersbedrijven hebben ook ingestemd met het akkoord. Meteen zijn vanaf donderdag ook de grensoverschrijdende problemen met het busvervoer van de baan.

Opening IJzerpark

Nu vrijdag wordt het vernieuwde IJzerpark officieel ingehuldigd. De groene long vlakbij de Dumortierlaan is door landschapsarchitect Aldrik Heirman omgetoverd tot een glooiend duinlandschap. Het zanderig park wordt doorkruist met kronkelende paden en knusse zithoekjes. Daarnaast is er ook “De Tuin van Plezier”. Het is een doolhof ontworpen door kunstenaar Jan Vercruysse. Het labyrint zorgt door zijn strakke vormgeving en diverse waterpartijen voor een verrassende verademing. Speciaal voor de jongeren werd ook een eigentijds mini-amfitheater met een kleurrijk basketbalterrein aangelegd. De moderne ondergrondse rotatieparking biedt plaats aan ruim 300 wagens, verdeeld over twee verdiepingen. Daarnaast bevat het complex eveneens een 300-tal private garageboxen.

Het IJzerpark wordt vanaf 14 uur officieel 'ingespeeld' door ruim 200 leerlingen van de nabijgelegen school. Om 15.30 uur is de apotheose gepland in aanwezigheid van het gemeentebestuur en diverse genodigden.

Verkeersmaatregelen BK Wielrennen

Zoals bekend wordt op zondag 29 juni het Belgisch Kampioenschap Wielrennen voor eliterenners met contract verreden in de badstad. De wedstrijd gaat om 12 uur van start en de aankomst is voorzien om 17.30 uur. Omdat deze wedstrijd op een volledig parkeer- en verkeersvrij parcours wordt gereden zijn een hele reeks verkeersmaatregelen uitgewerkt. Een circulatieplan garandeert dat mensen in de verschillende deelgemeenten hun huis of andere bestemming ook tijdens het evenement kunnen bereiken. Wie langs het parcours woont, moet er in elk geval rekening mee houden dat er tussen 11 en 17.30 uur geen verkeer mogelijk is. In de zones waar de verkeerssituatie tijdelijk wordt gewijzigd, krijgen de bewoners een brief in de bus. Hierin worden de specifieke verkeersmaatregelen en eventuele wegomleidingen per wijk uiteengezet. Het parcours staat ook afgedrukt in de Stadskrant die donderdag in de bus zit.


Voor inlichtingen over het parcours, verkeersmaatregelen en bereikbaarheid:
Dienst Verkeersbeleidszaken van de Lokale Politie, tel. 050 61 96 40.
Voor alle andere info in verband met dit evenement: Sportcentrum Laguna, Krommedijk 32, 8300 Knokke-Heist, tel. 050 63 08 81.
www.bk2008knokke-heist.be.

Roefeltijd

Zaterdag is het weer Roefeltijd in de badstad. Dit jaar krijgt het gebeuren z’n beslag in Westkapelle. De voorbije jaren was het in Ramskapelle soms wat te druk op Roefeldag. Nu gebeurt het roefelen bij het nieuwe sportcentrum Molenhoek en op het oude voetbalveld van VVW. Liefst 465 kinderen en 142 begeleiders in knaloranje T-shirt zullen zich daar kunnen uitleven. Het wordt een dag van de meest creatieve, sportieve en avontuurlijke belevenissen. Het Roefelgebeuren staat dit jaar in het teken van “Pret in het Park”. Op deze “Dag van het Kind” wisselen tal van creatieve workshops af met niet alledaagse sporten. Een kleine 100 kinderen zullen trouwens vanaf vrijdagavond de nacht doorbrengen in de weide van Peuterhof ’t Pimpampoentje. Dat gebeurt onder het waakzaam oog van een ezelsduo, een horde schapen en de KSJ-leiding van Lissewege.

Peeters niet blij met Nederlands getalm

Minister president Kris Peeters wil dat er snel goedkeuring komt voor uitdieping van de Westerschelde. De Eerste Kamer in Den Haag wacht nog op advies van de commissie Nijpels. Volgens Peeters duurt dat allemaal erg lang. Hij hoopt dat de Nederlandse Eerste Kamer nog voor het zomerreces instemt met de verdieping. Dan kan het baggeren aan Nederlandse kant van de Westerschelde voor eind dit jaar nog beginnen.

NMBS klachtenrecord mede door spoorperikelen in onze regio

NMBS ombudsman Guido Herman stelt dat de spoorwegen vorig jaar een recordaantal van 6.130 klachten ontvangen hebben. Dat zijn er bijna 70 pct meer dan in 2006 en zelfs dubbel zoveel als in 2005. Uitschieters in onze regio zijn de problemen rond de ontkoppeling van de dubbeldekstreinen naar Knokke-Heist en Blankenberge. Daarnaast klaagden de reizigers ook over andere vertragingen en de dienstregeling in het algemeen. Volgens de ombudsman heeft de spoorweggroep belangrijke steken laten vallen op het vlak van de communicatie. "Treingebruikers hebben er geen boodschap aan wie verantwoordelijk is voor vertragingen. Het enige dat telt is op tijd ter bestemming komen. De reiziger rekent op een betrouwbare treindienst". De ombudsman vraagt dat de spoorwegen de klant centraal stellen en meer redeneren vanuit het standpunt van de reiziger.

Nieuwe lijndienst van CMA CGM tussen Azië en Zeebrugge.

De Franse rederij CMA CGM heeft voor z’n nieuwe wekelijkse Azië-dienst nadrukkelijk voor Zeebrugge gekozen als belangrijkste aanloophaven. De nieuwe lijndienst gaat op 9 juli van start. De nieuwe verbinding is een samenwerkingsverband tussen de Franse rederij en China Shipping. Beide partners zullen elk vier schepen leveren. Voor de Franse rederij zijn dat vier nieuwbouwschepen van 9.661 teu. Het gaat om de CMA CGM Orfeo en de zusterschepen Ivanhoe, Pelleas en Butterfly. Het valt op dat het Franse Le Havre niet wordt aangedaan. De rederij kiest met opzet Zeebrugge als eerste loshaven omdat die volgens haar congestievrij is en aansluitende spoordiensten heeft naar Duitsland en de rest van de Benelux. De transittijd van Azië naar Zeebrugge zal 22 dagen bedragen. In Europa worden na Zeebrugge ook nog Hamburg en vervolgens Rotterdam aangelopen. CMA CGM stelt dat de start van de extra dienst zal samenvallen met het begin van het containerpiekseizoen.

Luxemburgse vlaggen in Knokke-Heist

De komende dagen wapperen in de badstad weer volop Luxemburgse vlaggen. Dat heeft te maken met hun Nationale Feestdag op 23 juni. Jaarlijks wordt in dat verband in Knokke-Heist trouwens een Luxemburgse Veertiendaagse gehouden. Die loopt van vrijdag 20 juni tot 5 juli. De 133 deelnemende winkels stellen hun etalage dan in het teken van het Groot Hertogdom. In 23 restaurants worden gastronomische specialiteiten geserveerd en Luxemburgse wijnen geschonken. Zaterdagavond concerteert de Luxemburgse 'Big Band de la Banque et Caisse d'épargne de l'état' op het Van Bunnenplein. Zondag ontvangen Burgemeester Lippens en toerismevoorzitter Despiegelaere alle Luxemburgers in de badstad op een receptie in het Casino.

17.6.08

Uitbreiding Blauwe Zone

Het Gemeenteplein tot aan de hoek met de Oude Tramweg wordt vanaf 1 juli eveneens Blauwe Zone. Zowel op het plein als langs de aanpalende rijweg moeten chauffeurs dan een parkeerschijf plaatsen. Men mag er maximaal 4 uur parkeren. Bij overschrijding van de tijdsduur is een retributie van 20 euro van toepassing. Een uitzondering wordt gemaakt voor de omwonenden (inwoners en tweedeverblijvers) en de werkgevers en werknemers van bedrijven of handelszaken in die zone. Die kunnen onbeperkt parkeren, áls ze een 'parkeerkaart blauwe zone' (alleen geldig in die bepaalde zone) achter hun voorruit plaatsen.


Per woning kunnen maximaal 2, per werkgever/-nemer 1, zulke parkeerkaarten tegen 10 EUR/jaar worden aangekocht in de Parkingshop OPC, Jozef Nellenslaan 149 (open ma - za 13 - 18 uur). De aanvrager moet altijd een eigendomsbewijs van de auto (of bewijs van gebruiksrecht) kunnen voorleggen, en naargelang van het geval, bewoners een elektronische identiteitskaart óf een uittreksel uit het bevolkingsregister, tweedeverblijvers het bewijs van betaling van hun belasting op tweede verblijven, werkgevers en werknemers een attest of verklaring op eer.

Overlast door actie Boerensyndicaat

Leden van het Algemeen Boerensyndicaat zijn van plan om nu woensdag het kruispunt van de N49 Expressweg in Knokke/Westkapelle te bezetten. De bezetting zal mogelijk van start gaan over de middag. Het einde van de actie is voorzien rond 16 uur. Het is niet uitgesloten dat de actie ook uitdeint richting Zeebrugge.

Antwerpen dupeert badplaatsen met vroege Solden!

Handelaars uit Knokke-Heist waren dinsdag méér dan verrast toen ze tijdens een bezoek aan Antwerpen constateerden dat de winkels in het commerciële centrum via affiches een grote actie aankondigen, de zgn. Zomerse Zotte Dagen. Deze actie start op 27 juni, net vóór het laatste weekend dat nog in de sperperiode valt. Deze Zomerse Zotte Dagen zijn een initiatief van de locale handelaars en wordt officieel ondersteund door UNIZO Antwerpen. De vraag rijst hierbij of de wet op de koopjesperiode overtreden is. Na interpellatie met Unizo blijkt dat deze “Zomerse Zotte Dagen” een braderie is, hoewel het initatief niet als braderie is aangekondigd. Uit gesprekken met de Antwerpse handelaars blijkt dan ook dat het gewoon als de start van de solden wordt beschouwd. De handelaars uit Knokke-Heist, die al concurrentie krijgen van de vroege koopjesperiode in Nederland (m.n. in Sluis), vrezen dat een gebrek aan duidelijke afspraken over acties rond de koopjesperiode voor nog meer harde concurrentie zorgt. Uit een reactie van UNIZO Brugge blijkt alvast dat de Zomerse Zotte Dagen in Antwerpen inderdaad balanceren op de rand van de wettelijkheid. De officiële start van de koopjes is immers op woensdag 2 juli. Om discussies in de toekomst te vermijden zou het volgens de Knokke-Heistse handelaars dan ook verstandiger zijn om de koopjesperiode te laten starten in het weekend dat het dichtste aanleunt bij het einde van het schooljaar en dus bij het begin van de vakantie. De vakantie start op maandag 30 juni. Dus de koopjes zouden logischerwijze kunnen starten het weekend ervoor, op 28 juni. UNIZO Antwerpen en de locale handelaars hebben de wet alvast handig omzeild door een braderie te organiseren, weliswaar zonder prijskortingen aan te kondigen. Maar de consument is uiteraard slim genoeg om te beseffen dat een braderie per definitie gepaard gaat met verlaagde prijzen.


Knokke-Heist wil geen Blauwe Vlag

De kwaliteit van het zwemwater in Vlaanderen is vorig jaar opmerkelijk verbeterd en die trend lijkt zich ook dit jaar voort te zetten. Als een gevolg van een doorgedreven rioleringsbeleid voldoen 78 van de 80 badplaatsen aan de veel strengere richtwaarden. Toch blijkt dit nog steeds niet voldoende. Vier Vlaamse zwemvijvers en zeven jachthavens mogen deze zomer de Blauwe Vlag hijsen. Geen enkel strand krijgt deze eer echter toebedeeld. Knokke-Heist voldeed wel aan de criteria, maar het gemeentebestuur besliste vijf jaar geleden zich niet langer kandidaat te stellen. In 2003 wapperden op de stranden van Knokke-Heist de enige zeven blauwe vlaggen aan de Belgische kust. De masten en dure vlaggen waren echter herhaald voorwerp van vandalisme. Verder stelde het schepencollege zich ook ernstige vragen over de toepassing van de normen in andere Europese landen.

Camerahond controleert vracht in Zeebrugge

Woensdagavond draait Telefacts Crime op VTM rond een Zeebrugse politiehond. Luna is het nieuwste snufje van de scheepvaartpolitie. Ze is de enige migratiecontrolehond in Europa die is uitgerust met een camera. Het dier kruipt dààr waar politiemensen niet geraken. “Soms zijn we ervan overtuigd dat een container leeg is,” zegt scheepvaartpolitieman Jorn Claeys. “Maar dan sturen we haar met de camera op haar kop toch naar binnen en dan zien we op de beelden dat er toch nog illegalen aan boord zijn.” Vanuit de haven van Zeebrugge vertrekken elke dag zo’n 30 vrachtschepen naar Engeland. Die worden zoveel mogelijk gecontroleerd op illegalen die de oversteek willen maken. Enerzijds door scanners, anderzijds door migratiecontrolehonden. “Ik denk dat de honden nu zo’n 100 containers hebben gecontroleerd in een half uur tijd. De scanner werkt lang niet zo snel. Die doet er maar 40 op een hele dag. “ Omdat Luna dit werk niet alleen aankan, wordt ze bijgestaan door andere honden maar Luna is wel de enige met een camera. Al is bij de doorsnee controles de neus van de hond belangrijker dan de camera. “Een hond moet het verschil ruiken tussen de chauffeur en de illegalen. Hoe ze dat doen, is mij een raadsel. Maar ze doen het en dat op zich grenst aan het onwaarschijnlijke”. Naast het zoeken naar illegalen worden Luna en haar baasje ook ingezet voor het zoeken naar drugs aan boord van schepen. “Dit is niet ongevaarlijk voor haar. We moeten Luna laten afdalen en haar in die enge kruipkelders laten zoeken.” Maar de job zelf klaren, is onbegonnen werk. Wat Luna in 30 seconden doet, zou van een politieman een paar uur vergen. Het ziet er best grappig uit, zo’n hond met een camera maar het systeem is allesbehalve een grap, verzekert Jorn ons. “Het is precisiewerk geweest om die camera te ontwikkelen. We hebben er 2 jaar aan gesleuteld.” Het idee van de camera komt van Jorn zelf. Hij is een hondenliefhebber, heeft thuis een hondenschool en van het één kwam het ander. Ondertussen is er internationaal vraag naar de camera. Zelfs vanuit China is er interesse.


'Telefacts Crime', woensdag 18 juni om 22.55 uur en zondag 22 juni om 17.05 uur op vtm.

Adopteer je eigen boom

Knokke-Heist roept z’n burgers op om eventuele bomen in hun straat te verzorgen. Heel wat inwoners weten trouwens niet eens dat zoiets mag. Feit is, dat iedereen die voor z’n deur een boom heeft staan, daarrond een plantsoentje mag aanleggen. Dit kan gaan van enkele lavendelplanten tot kleine bloemperkjes. Door zelf iets te planten en dit af te bakenen, wordt trouwens vermeden dat honden er hun behoefte doen. Het betekent ook dat er minder afval in gedumpt wordt.

Cavalia-etalages in Knokke-Heist.

De winkels in Knokke-Heist kunnen inspelen op het aanstaande Cavalia-gebeuren in de badstad. Het gemeentebestuur vraagt de handelaars dan ook hun uitstalramen op te fleuren rond het Cavalia-thema. De etalages worden gedurende de zomermaanden geëvalueerd. De mooiste vijf worden bekroond met een zeer aantrekkelijke prijs. Vlaggen en affiches in verband met het paardenspektakel kunnen de handelaars opvragen bij de dienst Toerisme. Via de website www.cavalia.net kunnen handelaars nu ook VIP-arrangementen bestellen voor hun klanten.

CAVALIA start vroeger in Knokke-Heist dan gepland

Vanwege het grote succes van de voorverkoop zal het paardenspektakel Cavalia deze zomer in Knokke-Heist vroeger van start gaan dan gepland. Tot nog toe zijn al ruim 20.000 kaarten verkocht. Dat is veel meer dan de 14.000, die men dacht voor de première te kunnen verkopen. Dinsdagmiddag heeft de Cavalia 3D-tent z’n deuren geopend op het sportstrand bij het Van Bunnenplein in Knokke. Daar kan iedereen doorlopend terecht om gratis in 3D een voorproefje te krijgen van de unieke paardenshow die deze zomer Knokke-Heist aandoet. In de tent in typische Cavalia-stijl zal men vanaf woensdag ook tickets kunnen bestellen (vandaag was er nog een probleem met de internetverbinding op het strand). Volgende maand zullen reeds op 18 juli de avant premières van Cavalia van start gaan in de badstad. Dat in plaats van 22 juli. Cavalia blijft in Knokke-Heist tot 31 augustus. Verlengen van het spektakel in september was niet mogelijk omdat Cavalia op 17 september reeds de deuren opent in Madrid. Nóg vroeger beginnen in Knokke-Heist is evenmin mogelijk. El Correo schrijft namelijk vandaag dat het spektakel in het Baskische Bilbao verlengd wordt tot 29 juni.

Volgens zoon Mathieu van Cavalia-stichter Normand Latourelle is zijn vader momenteel in Montreal. Daar is men op de paardenfarm van de familie begonnen met zo’n 40 paarden heel voorzichtig voor te bereiden op Cavalia 2. Dat is de paardenshow die over zo’n 5 jaar of meer moet van start gaan in de Verenigde Staten en Canada. Er is enorm veel vraag van paardenliefhebbers, die de show graag zouden zien terugkeren naar Noord-Amerika.

Wandelpark bij de Kleiputten van Heist

De publicatie van een nieuwe "Kust- en Zeegids" betekent het startschot voor de zomercampagne met wandelingen van Natuurpunt. In de gids worden de 34 natuurgebieden van Knokke-Heist tot De Panne aanschouwelijk voorgesteld. “Natuurgebieden zijn kwetsbaar, daarom is het belangrijk dat ze opengesteld worden met kennis van zaken” verduidelijkte minister Hilde Crevits. Daaraan wordt gewerkt. Volgend jaar komt er zo een wandelpark aan de rand van de Kleiputten van Heist, aldus nog de minister.


De Kleiputten van Heist bestaan uit een complex van laaggelegen weiden met oude kleiwinningsputten, waar de natuur opnieuw de overhand kreeg en een prachtig rietmoeras ontstaan is. De laaggelegen weilanden zijn het typisch broedbiotoop van weidebroedvogels zoals de Kievit, Tureluur, Scholekster en de Grutto. Het rietmoeras en de brede rietkragen die het gebied doorkruisen zijn dan weer het ideale biotoop voor Blauwborst, Rietzanger, Rietgors, Kleine karekiet, Waterral, Baardmannetje en Bruine kiekendief.

Windboerderijen voor de kust

Woensdagavond wordt in de badstad gepraat over de windturbineparken die voor Knokke-Heist en elders aan de kust in zee worden opgericht. Het gaat om een initiatief van de Liberale Academie. Gastspreker is Frank Coenen, Algemeen Directeur van Evelop Belgium. Dat is het bedrijf achter het Belwind Offshore wind park. Hij zal spreken over de vier windmolenparken die in voorbereiding zijn of reeds in aanbouw. De voordracht wordt gegeven in Hotel Memlinc Palace (Albertplein, Knokke).

Aanvang 19.30. De toegang is gratis, maar vooraf registreren is gewenst.
Luc Devlieger (voorzitter) : 0475 35 13 67 of
labodevlieger@online.be
Frank De Mulder (secretaris) : 0475 64 05 51 of frank.demulder@pandora.be

16.6.08

TC Duinbergen 30 jaar aan de slag

De Tennis Club Duinbergen bestaat 30 jaar. De voorbije maanden werd de hele tennissite dan ook piekfijn opgeknapt. De paden naar de tennishal werden afgezoomd met dolomiet-strips én een stijlvolle verlichting. Eerstdaags wordt nog een survivalparcours voor de kinderen gemonteerd. Deze zomer staan drie open tornooien op het programma, die volgens de initiatiefnemers opnieuw toppers moeten worden. De eigenlijke viering van de 30ste verjaardag gebeurt op verplaatsing. Op 12 juli ruilt TCD ’s namiddags de gravel in voor een familiefeest op het strand van de VVW Heist. Het TCD complex kwam er destijds door toedoen van de toenmalige gemeentesecretaris Huib Gobert. De club telt momenteel 680 leden en behoort daarmee tot de top 5 in Vlaanderen. Of alle leden de tocht naar het strand in de beschikbare 2pk zullen kunnen maken is echter zeer de vraag...

TC Duinbergen at the beach

12 juli 2008 – Watersportcentrum VVW Heist (Zeedijk 197-Heist)
Vanaf 16 uur kids strandanimatie
Vanaf 19 uur bbq + beachparty
Kids t.e.m. 12 jaar: 15 euro all in (strandanimatie + bbq)
Leden vanaf 13 tot 99 jaar: 30 euro (mixed grill + ½ fles wijn + ½ fles water + fuif)
Niet-leden vanaf 13 tot 99 jaar: 35 euro (idem)
Kaarten: clubhouse TCD – info T 050 51 05 73

Beter verlichte pleinen

Uit overleg met de omwonenden van het Van Bunnenplein bleek dat er op die plaats onvoldoende verlichting is. Dat werkt overlast en vandalisme in de hand. Daarom worden voorlopige maatregelen genomen. Er komen binnenkort 4 verlichtingspalen bij. Maar ook op andere pleinen is de verlichting na zo'n 25 à 30 jaar aan vervanging toe. Daarom schrijft het gemeentebestuur in de herfst een studie uit voor een passende verlichting op elk plein afzonderlijk. Waar mogelijk zal gekozen worden voor artistieke verlichting. Dit naar het voorbeeld van de sfeervolle illuminatie op het Lichttorenplein.

Herdersbrug in Dudzele opnieuw open

De Herdersbrug in Dudzele is sedert maandag kort na de middag opnieuw open voor alle verkeer. De doorgang via de brug is de voorbije maanden driemaal onderbroken geweest. De jongste werken hadden te maken met het wegdek op de brug, dat was gaan schuiven bij warm weer. Knokke-Heistenaars die de Expressweg naar Brugge willen gebruiken, hoeven vanaf nu in alle geval niet meer via Zeebrugge om te rijden.

Peeters wil bijkomende visserijmaatregelen van EU

Vlaams minister-president en minister van visserij Kris Peeters zal aan Europees commissaris voor visserij Joe Borg maatregelen vragen om onze visserijsector te helpen. De Vlaamse vissers klagen over hoge brandstofkosten en lage visprijzen. Daardoor is de zeevisserij zo goed als onrendabel. Peeters blijft geloven in een eigen Vlaamse visserijsector, maar vindt een versnelde omschakeling naar energiezuinige en milieuvriendelijke vistechnieken noodzakelijk. Hij heeft hiervoor een nood- en herstructureringsplan opgemaakt; Hij zal nu Joe Borg tijdens een onderhoud vragen een aantal bijkomende maatregelen te nemen. Die moeten reders die snel wensen om te schakelen, extra stimulansen geven.

Lees ook: Joe Borg reageert positief op reddingsmaatregelen Vlaamse visserij.

Lippens blijft anti AX en tegen breder Schipdonkkanaal

Op de Unizo-avond in Scharpoord heeft burgemeester Lippens de haven van Zeebrugge andermaal het monster genoemd dat Knokke-Heist wegdrukt. Hij zei dat tijdens een debat met havenvoorzitter Joachim Coens. Lippens noemde zich tegenstander van: zowel de AX-rondweg in Westkapelle, als de verbreding van het Schipdonkkanaal. Beide projecten leveren voor de omwonenden enkel hinder op. Alleen de haven plukt er de vruchten van. Joachim Coens stelde dat de haven werk verschaft aan 2.000 Knokke-Heistenaars. Volgens hem zou een betere ontsluiting ook het toerisme in de badstad voordeel opleveren. Dat werd door burgemeester Lippens in twijfel getrokken, vooral omdat de badstad wel gehoord wordt maar nooit echt inspraak heeft.

Heyst Leeft wil visserskeramiek bewaard zien

De heemkring Heyst Leeft heeft bij het Schepencollege in de badstad gepleit voor het behoud van de bas-reliëfs in keramiek op de voor- en achtergevel van het Heistse tramstation. Volgens de kring zijn het kunstvolle verwijzingen naar de visserij, die wellicht het best kunnen bewaard worden in een museum zoals Sincfala. Zoals bekend wordt het Heistse tramstation na de zomer afgebroken. Het pand dateert uit 1951. Het werd toen gebouwd op de plaats waar vroeger het treinstation stond ter hoogte van het vooroorlogse Kursaal. Het tramstation diende over de jaren trouwens niet alleen als wachtlokaal voor de reizigers. Het werd ook gebruikt door de toenmalige RTT en tijdelijk als filiaal van de dienst Toerisme in de deelgemeente.

Foto: copyright oronieuws

Eindejaarstentoonstelling van de KunstAcademie

De leerlingen van de KunstAcademie in Knokke-Heist bereiden zich voor op de traditionele eindejaarstentoonstelling. Van 21 tot 23 juni palmen meer dan 150 leerlingen van de hogere graad het cultuurcentrum Scharpoord met hun werkstukken. Zo willen ze het schooljaar "conserveren/archiveren" passend af te sluiten. Alle disciplines komen aan bod. Naast teken- en schilderkunst is er ook volop aandacht voor fotografie, keramiek, mixed media en monumentale kunst. De expositie is vanaf zaterdag te bezichtigen op de bovenverdieping van het cultuurcentrum.

Moeder, waarom leven wij?

Peter Vereecke, de voormalige burgemeester van Evergem, doet donderdag Knokke-Heist aan met zijn monoloog “Moeder, waarom leven wij?” De 52-jarige Sleidingenaar is een klassiek filoloog, die verzekeringsmakelaar werd en daarna 19 jaar in de gemeenteraad van Evergem zetelde. In 2002 brak hij met de politiek, familie en beroep en ging op zoek naar “het waarom van het bestaan”. Hij goot zijn ervaringen in een monoloog en hoopt daarmee de mensen anders te doen nadenken. Hij noemt het abnormaal dat een derde van de Belgen kankerpatiënt wordt. Het is volgens hem het gevolg van stoffen die doelbewust in de atmosfeer worden gebracht. Na een analyse van de krachten in de wereld schetst Vereecke donderdag in Knokke-Heist ook het "kosmische plan en de rol die de mens daarin speelt".

15.6.08

Cavalia in 3D op het sportstrand

De voorbode van het paardenspektakel Cavalia is gearriveerd in Knokke-Heist. De voorbije dagen –en zelfs zondag- is op het sportstrand bij het Rubensplein druk gewerkt aan het optrekken van een witte tent in de bekende Cavalia-stijl. De bedoeling is dat geïnteresseerden daar vanaf dinsdagmiddag terecht kunnen voor een gratis presentatie in 3D van het Cavalia-spektakel. De opening van de 3 D tent is meteen de officiële start van Cavalia in Knokke-Heist.

Cavalia slaat zijn meer dan 30 m hoge Witte Big Top vanaf 22 juli op aan het station in Knokke en wordt deze zomer hèt evenement van de kust. Cavalia is een magisch spektakel waarin mens en paard elkaar ontmoeten in een wonderlijk decor. 37 artiesten en meer dan 60 prachtige paarden brengen op een piste van 50 meter in een hoog tempo adembenemende shownummers, pure poëzie, indrukwekkende luchtacrobatie en razendsnelle ruiterkunst. Wereldwijd trok het spektakel al meer dan twee miljoen bezoekers.


Foto: copyright oronieuws

40 jaar sedert visserijrace

Bij de huidige brandstofprijzen die onze visserij nekken is het bijna ondenkbaar dat ooit in het Kanaal snelheidswedstrijden tussen vissersvaartuigen gehouden zijn. Dat gebeurde zo’n 40 jaar geleden; in de bloeitijd van de visserij in West-Europa. Ook een voormalig Zeebrugs vaartuig nam toen aan de “Trawler Race” deel. Het betrof de ex Rik Z 456. Het 20 m lange schip werd in 1956 in Zeebrugge gebouwd. Later werd het echter verkocht aan een Engelse reder uit Brixham. Dat was uitgerekend de haven waar veel Vlaamse vissersfamilies met hun vaartuigen de oorlog doorbrachten. Het schip in kwestie werd door de nieuwe Engelse eigenaar omgedoopt tot Angele Erika BM 81. Het vaartuig, met z’n 240 paardenkracht motor, liet zich opmerken in de visserijrace. Het 20 ton metende schip zonk in november 1974.

De Bleeckere fluit Rusland-Zweden

Scheidsrechter Frank De Bleeckere, die net voor het begin van het EK voetbal, in Knokke-Heist een vierdaagse stage doormaakte gaat de wedstrijd Rusland-Zweden fluiten. Dat heeft de Europese Voetbalunie zondag bekend gemaakt. Rusland en Zweden spelen in groep D en zullen woensdagavond tegen mekaar aantreden in het Oostenrijkse Innsbruck voor een plaats in de kwartfinale. Na Kroatië-Duitsland is dit de tweede wedstrijd voor De Bleeckere en zijn assistent-scheidsrechters Peter Hermans en Alex Verstraetenop in dit EK.

Nog deze zomer nieuw koopzondagen KB

In een mededeling stelt Open-VLD raadslid Kathleen van der Hooft, dat de problemen rond de zondagsopening van winkels in badsteden en andere toeristische centra zeer binnenkort definitief van de baan zijn. Minister van Werk Milquet heeft dat zopas persoonlijk bevestigd aan Bart Tommelein. Het nieuwe KB is volgens de minister nog slechts een kwestie van weken. "De middenstand in de kustgemeenten kan dus herademen na een jaar van onzekerheid". Voor de zomerperiode stelde er zich trouwens überhaupt geen probleem. In Knokke-Heist waren alle partijen unaniem voorstander van het behouden van koopzondagen in de badstad.

Geen BK in Knokke-Heist voor Kenny Dehaes

Kenny Dehaes mag een kruis maken over zijn deelname aan het Belgisch kampioenschap eind deze maand in Knokke-Heist. De spurter van de Topsport Vlaanderenformatie kwam tijdens de tweede rit in de Delta Tour Zeeland zwaar ten val. Nader medisch onderzoek in het ziekenhuis van Terneuzen wees uit dat Dehaes een breuk opgelopen heeft van het handwortelbeentje van zijn rechterhand. De dokters vrezen voor een inactiviteit van drie tot zes weken. Kenny Dehaes kon in Goes Bobbie Traksel niet meer ontwijken. De Nederlander was tegen een slecht opgestelde politiemotor gereden.