2.10.10

Veel belangstelling voor Schoolreünie in Knokke

Zaterdag werd op het domein van het Atheneum Zwinstede in Knokke een grote reünie gehouden van oud leerlingen en docenten uit de periode van 2000 tot 2010. In de feestzaal werden de meer dan honderd aanwezigen bij het begin van de academische zitting verwelkomd door de huidige directeur Wim Van Kerckvoorde. Als “uitmuntende oud-leerling” was het daarna de beurt aan de jeugdige Daan Pape, die regelmatig in het nieuws komt met z’n praktische uitvindingen. Tijdens de zitting werd, tussen de muzikale intermezzo’s, verder nog het woord gevoerd door onder andere Eerste Schepen Maxim Willems en Onderwijsschepen Ingrid Reubens. Bij de sprekers daarnaast ook Bernard Billiet , ouder en directeur van De Varens’, en Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GemeenschapsOnderwijs.

Vakkundige scholieren kiezen leerlingenraad in Knokke-Heist

In de Margaretaschool in Knokke hebben de scholieren zopas hun stem uitgebracht bij het kiezen van de leerlingenraad. Het was aanschuiven want er moesten liefst drie stembrieven (uiteraard anoniem) worden ingevuld. Na ongeveer een uur kon gestart worden met het tellen van de 120 uitgebrachte stemmen. Per klas werd "de winnaar" aangeduid. Leerlingen met de 2e meeste stemmen kregen een plaats op de reservelijst. Meteen was een punt gezet achter een zenuwslopende campagne. En wat merken we, voor de klas 6B in de Sportlaan werd Junior Eurosong kandidaat Luís Muyllaert verkozen als vertegenwoordiger voor de leerlingenraad. Blijkbaar durven de scholieren dus wèl goede keuzes maken en valt er meer vakkennis te rapen bij de leerlingen van de Margaretaschool dan bij de jury van Ketnet. Verkozen werden: Jiete Maertens, Marie Cocquyt, Michael Helsloot, Arnaud De Weert, Sofie Vande Woestyne en Luís Muyllaert.

Dubbele heruitvoer LNG gepland in Zeebrugge

Deze maand worden in Zeebrugge twee LNG-ladingen herexporteerd. Zaterdag was dat het geval met de 145,700m³ Golar Maria. Vier dagen tevoren was een gelijkaardige lading Qataars aardgas aangevoerd door de Simaisma. Op 8 oktober wordt nog een lading Qataarse LNG aangevoerd door de 154,000m³ Trinity Glory. Twee dagen later wordt het gros van deze cargo aan boord genomen van de 145,000m³ Neva River, in charterdienst van het Russische Gazprom. Een en ander hangt samen met de grote vraag naar LNG in Groot-Brittannië. De voorbije maanden draaide ook de export van vloeibaar aardgas via de Interconnector vanuit Zeebrugge naar het Verenigd Koninkrijk op volle toeren.

Nieuw plein met kunstwerk boven parkeerkelder in Duinbergen

Het zopas goedgekeurde Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan ‘Duinbergen Kust' is zodanig opgesteld, dat het de realisatie van een diepe parkeerkelder mogelijk maakt. De ondergrondse parkeergarage zou drie diep worden aangelegd bij de Zeedijk onder het onbenoemde pleintje bij de Anemonenlaan en de Patriottenstraat. De promotor zal ook zorgen voor de heraanleg van het bovenplein en het plaatsen van een kunstwerk. Elders in het plangebied zijn slechts twee ondergrondse bouwlagen toegestaan. Het Ruimtelijk Uitvoeringsplan moet verder ook de willekeur aan banden leggen bij de bouw van appartementen in Duinbergen.

1.10.10

Natuurpunt wil geïntegreerde aanpak kustverdediging

Volgens de kustwerkgroep van Natuurpunt mag de stijging van de zeespiegel niet worden geminimaliseerd. De werkgroep concludeert dat er nood is aan een geïntegreerd actieplan. De groep bereidt zich momenteel voor op de opmaak van het KAPPA-plan. Dat plan moet natuur, economie, kustverdediging en leefkwaliteit integreren in één proces. Nu is er volgens woordvoerster Nathalie De Snijder van Natuurpunt enkel het plan Vlaamse Baaien 2100 dat vertrekt vanuit de baggersector en minder vanuit de natuurlijke stromingen en zandverplaatsingen op zee.

Nieuwe webcatalogus voor West-Vlaamse bibs

Vanaf nu is de webcatalogus van de West-Vlaamse bibliotheken uitgebreid. Dat is dus ook het geval in Knokke-Heist. Naast het zoeken, reserveren en verlengen van boeken krijg men nu ook extra informatie bij elk werk. Zo vindt men achtergrondinformatie over de auteur of artiest, en kan men recensies lezen en doorklikken naar verwante websites. Het wordt ook mogelijk om online boeken te lezen of muziek te beluisteren. De catalogus werd bovendien uitgebreid met de mogelijkheid om je eigen mening te geven en deze via Facebook aan je vrienden te laten weten. Je kan er ook een recensie schrijven.

Luisteren naar Jongeren in Scharpoord

Vaak blijken kinderen veel kwetsbaarder dan op het eerste gezicht wordt gedacht. Zeker als de veilige grond onder hun voeten aan het verschuiven gaat. In een lezing op 12 oktober in Scharpoord vertelt Lut Celie hoe jongeren dat zelf beleven. Ze heeft het vooral over de signalen die kinderen geven en die voor volwassenen niet altijd begrijpelijk zijn. 'Luister nu eens naar mij' is een organisatie van de Gezinsbond Knokke, in samenwerking met VCOK.


Inschrijvingen via Hella Hooijberg, tel. 050 61.12.57

Moeten agendapunten begrijpelijk zijn om te worden goedgekeurd in Knokke-Heist?

Ondanks de afwezigheid van veel oppositieraadsleden bij het behandelen van de schaarse punten op de gemeenteraad in Knokke-Heist heeft Open-VLD raadslid Frank Naert donderdagavond de vinger in een open gemeentelijke wonde gelegd. Professor Naert, hoogleraar en doctor in de economische wetenschappen, zei dat hij de tekst die moest worden goedgekeurd niet begreep. Dat kwam omdat de uitleg bij het agendapunt over het Gemeentelijk Uitvoeringsplan ‘Duinbergen Kust’ was opgesteld in onbegrijpelijk ambtenarees. Wij zouden zelfs zeggen ‘ambetantenarees’. Eerste Schepen Maxim Willems slaagde er vervolgens wel in om in eenvoudige woorden het hoe en het waarom uit te leggen. Het agendapunt werd derhalve goedgekeurd.

De spuiers van onbegrijpelijke teksten verbergen zich ook in Knokke-Heist echter graag achter het verweer: “als we iets aan de tekst veranderen, is hij juridisch niet meer correct.” Dat is soms waar, maar meestal alleen maar een uitvlucht om het gebrek aan taalvaardigheid te verdoezelen. Men vergeet daarbij dat heldere overheidstaal een fundamenteel recht is van de burger. Elke tekst, hoe moeilijk en specialistisch hij ook is, kan in korte zinnen en eenvoudige woorden worden weergegeven. Ambtenaren gebruiken echter vaak onbegrijpelijke woorden en moeilijke zinnen om gewichtig te doen of om mensen te intimideren. In de irritatie-toptien, over wat burgers niet bevalt in de omgang met de overheid, scoort onbegrijpelijke taal erg hoog. Bijzinnen in weer andere bijzinnen in stadhuiswoordzinnen zijn onzinnig. Als de ‘essentie’ van iets niet in één Tweet kan gebracht worden dan is men verkeerd bezig.


Lees ook dit leuke stuk in de PZC !

Derde genomineerde voor titel Cultuurdrager 2010 in Knokke-Heist

Er is een derde genomineerde voor de titel van Cultuurdrager 2010 in Knokke-Heist. Het gaat om straatkeerder Jean-Pierre Sabbe. Deze joviale medewerker staat steeds klaar om op lokaal cultureel vlak een handje toe te steken. Zo springt hij bereidwillig in om de vereniging Davidsfonds of Volksontwikkeling te vertegenwoordigen op vergaderingen en activiteiten. Eerder werden ook reeds Anne Bailyu en Leo Van Simay voorgedragen. Wie uiteindelijk met de Cultuurdrager, ontworpen door wijlen Nic Billio, naar huis gaat wordt beslist door de Algemene Vergadering van de Cultuurraad en zal blijken op het 5de Cultuurgala. Dat wordt morgen zaterdag 2 oktober gehouden in het Casino Knokke. Op dat moment zal eveneens de Bibliotheekprijs worden uitgereikt. Dit keer staat trouwens ook weer een Prijs voor Jong Talent op het programma. Daarnaast worden verder medailles en oorkondes overhandigd aan mensen en verenigingen die zich in de badstad verdienstelijk hebben gemaakt. Postuum worden ten slotte ook Eretitels overhandigd aan de nabestaanden van de overleden Cultuurraadvoorzitters Toon Ghekiere en Gaspar Warnier. De plechtigheid wordt sfeervol afgesloten met een diner en de Pré Historie Live. Alle 300 zitjes voor het Cultuurgala zijn ondertussen al uitverkocht maar voor de fuif met Guy De Pré zijn nog altijd tickets te verkrijgen.

Voor alle info: www.deprehistorieknokkeheist.be

Pat Cash naar de gevangenis

Pat Cash die onlangs nog in Knokke-Heist met andere tennislegenden kwam spelen gaat naar de gevangenis. Zaterdag speelt hij namelijk tennis voor de veroordeelden in de San Quentin gevangenis in San Francisco. Vroeger trad ook Johnny Cash er reeds op. Nu is het de beurt aan Pat Cash.


TheRealPatCash San Francisco, tomorrow playing tennis for the inmates at San Quinten prison, what an experience Johnny Cash now Pat Cash performing there.

30.9.10

Stroken grond aangekocht voor ruiterpad in Knokke

Donderdagavond heeft de gemeenteraad in Knokke-Heist de aankoop goedgekeurd van vier smalle percelen grond voor de aanleg van een ruiterpad. De bedoeling is een apart pad te creëren tussen enerzijds de Kalfstraat ter hoogte van manege Ponderosa en het strand. Het ruiterpad zal via de Zwinduinen en de Polders lopen tussen de velden en langs trage wegen. Paard en ruiter zullen op die manier niet meer van de gewone wegen moeten gebruik maken. “Met de jongste aankoop zijn bijna alle stukken grond beschikbaar om het ruiterpad te kunnen realiseren”, zegt Eerste Schepen Maxim Willems.

Sluis krijgt volgend jaar nieuwe burgemeester

In onze buurgemeente Sluis heeft burgemeester Jaap Sala besloten om volgend jaar per 1 juli z’n burgemeesterssjerp op te hangen. De 61-jarige Sala zal dan acht jaar burgemeester geweest zijn in het grensstadje en gaat met pensioen. Hij heeft althans in die zin een verzoek ingediend bij koningin Beatrix. Tevoren was Sala burgervader in Brielle en Wageningen. Vanwege innerlijke twisten in de Sluise politiek en de krappe stadskas was het voor Sala een moeilijke ambtsperiode in het winkelstadje. Toch voelde hij zich thuis vanwege de “tolerante en Bourgondische sfeer”, die er in de regio zo dicht bij Vlaanderen heerst.

Jury Junior Eurosong zet fans van “perfecte” ballade in de kou

In het kader van de Belgische selecties voor Junior Eurosong 2010 was het donderdagavond de beurt aan de 11-jarige Luís Muyllaert uit Knokke-Heist en de 13-jarige Ymke Verschueren uit Morkhoven. Luís bracht een romantische ballade met zijn nummer “In mijn dromen” en Ymke kraakte de noten van het uptempo nummer “Vive la fête”. Voor de fans van Luís eindigde het Junior Eurosongfeest echter in mineur: bepaalde juryleden, waaronder Jelle Van Dael (frontzangeres van Lasgo), Walter Grootaers en de 14-jarige Ralf Mackenbach (winnaar van het Junior Eurovisiesongfestival 2009) vroegen zich luidop af of een ballade – een genre waarmee deze juryleden-zangers overigens zelf geen ervaring hebben - wel thuis hoorde in een Junior Eurosongwedstrijd. De jury vond het nummer van Luís perfect gezongen en kon naar eigen zeggen geen enkele opmerking geven, maar de meerheid stemde toch het ritmische “Vive la fête” naar de finale. Jurylid Stan Van Samang toonde alvast zijn bewondering voor de Knokke-Heistse kandidaat en vond dat Luís met zijn keuze voor een ballade blijk had gegeven van talent en durf. Helaas ontbrak het de jury zelf aan lef en koos men opnieuw traditioneel: in de finale van vrijdag 1 oktober, die om 17u45 live wordt uitgezonden op Ketnet, zitten vier uptempo nummers. Luís, die met zijn ballade op bijzonder veel sympathie kon rekenen van jong en oud in heel Vlaanderen, vond de uitschakeling niet alleen spijtig voor zichzelf, maar vooral voor de grote groep fans. De ballade van Luís, die volgens insiders binnen de VRT een wedstrijd als Junior Eurosong eens anders kleurde, zal er in de finale dus niet bij zijn. Maar wellicht zal “In mijn dromen” nog lang naklinken in menig huiskamer. En in de dromen van vele meisjesharten.

Veel garnaal, maar lage prijzen

Voor onze kust wordt de laatste tijd weer massaal garnaal gevangen. Soms wel 4 ton of meer per dag. Dat is in het verleden nog nooit gebeurd. Ook bij onze noorderburen worden in Breskens grote hoeveelheden grijze garnaal aangevoerd. Grote bezorgdheid bij de garnaalvissers is het feit dat bij een groot aanbod de prijs bijna helemaal durft wegzakken. De voorbije dagen werden prijzen van som 2 euro per kilo genoteerd. Dat is te weinig volgens de vissers. Om de prijs hoger te houden zal men echter minder moeten aan de wal zetten. Hoe dat praktisch moet in z’n werk gaan is nog niet duidelijk.

Gas uit nieuwe Noorse velden ook naar Zeebrugge

Het bedrijf Gassco begint in 2016 gas op te pompen uit nieuwe afgelegen gasvelden in de Noorse Zee. Een voorstel van het bedrijf om het gas via een nieuwe onderzeese pijpleiding te leveren werd echter door de overheid van de hand gewezen. Het gros van het nieuwe gas zal het Europese vasteland als bestemming hebben. De leveringen zullen grotendeels via de Sleipner hub naar Zeebrugge gestuurd worden. De Noorse gasleveranties in Zeebrugge beliepen vorig jaar 12,9 miljard cm.

'Grote Meneren" straks in Scharpoord

Mathias Sercu doet met 'de grote meneren' binnenkort Knokke-Heist aan. Sercu won met glans de finale van Steracteur/Sterartiest op Eén. Week na week zong hij zich feilloos een weg doorheen een moeilijk repertoire. Met de Grote Meneren wijdt Sercu een show aan de crooners van de populaire muziek. Hij brengt nummers uit het repertoire van Louis Armstrong, Johnny Cash en Elvis Presley, maar ook Bob dylan, The Beatles, David Bowie en zelfs Michael Jackson. In zijn onemanshow-met-orkest haalt hij met een knipoog de hele vedettenstatus onderuit.


Mathias Sercu en de grote meneren: vrijdag 15 oktober om 20u30 in CC ScharpoordTickets en info: www.ccknokke-heist.be (Agenda-Podium)

3de Veloparty in Heistse Ravelingen

Op zaterdag 9 oktober om 21 uur organiseren WTC Strandjutters en de damescyclisten Passe-Vite voor de derde maal een gezamenlijke Véloparty in zaal Ravelingen. Tussen 21.30 en 22.30 is er een happy hour met drank tegen de helft van de prijs! Tijdens de fuif staat traditioneel een live optreden van de coverband Rewind (www.rewindlife.com)op het programma.


Kaarten kosten 10 EUR in voorverkoop en 12 EUR aan de deur. Met uw ticket neemt u automatisch deel aan een gratis tombola met als hoofdprijs een fiets. Kaarten zijn te verkrijgen in de Pousse-Café en bij Vida Sport in Heist en in 't Velootje in Westkapelle.

Voorlopig geen voetbal in Cadzand wegens bomgevaar

Voetbalvereniging Cadzand mag vanaf komende zondag geen gebruik maken van het eigen voetbalveld. De gemeente Sluis gaat er komende week zoeken naar explosieven, nadat de afgelopen tijd in de directe omgeving bommen en mijnen gevonden werden in het toekomstige recreatiepark Cavelot. Volgens een gemeentewoordvoerster in Sluis duurt de sluiting een week. Mochten er oorlogtuigen gevonden worden, dan wordt die periode verlengd.

Fataal zelfbeeld van een manager.. in Knokke-Heist

Over het boek in kwestie lees je meer in De Standaard van vrijdag

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Over geboorten, huwelijken en overlijdens de voorbije week in Knokke-Heist lees je HIER meer.

Nieuw Nederlands kabinet tegen ontpolderen!

In Nederland wil het nieuwe kabinet proberen om ontpoldering te voorkomen. Dat schrijft de Telegraaf donderdag. Volgens de krant wil het nieuwe kabinet met de Vlaamse overheid een alternatief zoeken, zodat de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen niet onder water gezet hoeft te worden. Voor de ontpoldering bij het Zwin in Knokke-Heist lijkt er echter geen weg terug. De passage over de ontpoldering staat volgens De Telegraaf in het regeerakkoord waar de partijen VVD en PVV al mee hebben ingestemd, en waarover het CDA zaterdag een besluit neemt.

29.9.10

Nieuwe kunstgrasmat voor Agoraspace Heist

Binnenkort wordt de Agoraspace in Heist grondig aangepakt. De multifunctionele sportinstallatie op het Maes en Boereboomplein is al zo'n 15 jaar in gebruik. Kleine herstellingen worden altijd onmiddellijk uitgevoerd en er is ook een jaarlijkse onderhoudsbeurt. Bij de jongste controle bleek echter dat het kunstgras van de speelruimte volledig moet vervangen worden. De opdracht werd gegund aan de NV Playgrounds. De renovatie van de grasmat zal de gemeente 15.000 euro kosten.

Nieuws op Radio Paradijs Knokke-Heist vanuit de States

Woensdagnamiddag om 16u zijn op Radio Paradijs in Knokke-Heist de lokale nieuwshoofdpunten gelezen. Dàt is op zich natuurlijk niets ‘nieuws’, want op een maand na gebeurt dat al 20 jaar lang. Wèl nieuw is het feit, dat het nieuws voor het eerst niet in de badstad werd ingelezen, maar wel vanuit de Verenigde Staten. Om dit mogelijk te maken werd door Broadcast Partners in Terneuzen de nodige software ontwikkeld om de complete radio-omroep via het internet vanop zelfs de verste locaties te besturen. Ook de komende dagen zal Bart De Graaf vanuit de Amerikaanse staat Maine het nieuws in Knokke-Heist op antenne brengen. De uitdrukking “global village” springs to mind.


Radio Paradijs op 105,1 MHz in Knokke-Heist en wereldwijd gestreamed

In Knokke-Heist wordt weer snelste Zeepkist betwist

De helling in de Majoor Quaillestraat, ter hoogte van de Wandelaar in Duinbergen vormt komende zondag opnieuw het decor van de Zeepkistenrace. Het is meteen de tweede editie van het evenement georganiseerd door de Jeugdraad Knokke-Heist. Een 15-tal teams, bestaande uit maximaal 4 leden, zullen met hun zelfgemaakte vehikels naar beneden scheuren. Snelheid is uiteraard belangrijk, maar ook de meest originele ploeg valt zondag in de prijzen. Vorig jaar was de zeepkist van de KSJ 'Waw it's Flat' in een tijd van 27 seconden het snelst. Ook dit jaar zullen heel wat groepen origineel uit de hoek komen, waardoor de zeepkistenrace ook voor het publiek een aantrekkelijk schouwspel is. Bovendien kunnen toeschouwers met een gezonde dosis lef zich inschrijven voor de aparte toeschouwercompetitie. De Jeugdraad knutselde een speciale zeepkist in elkaar en wie erin slaagt om die het snelst over de eindmeet te loodsen, wint eveneens een mooie prijs.


Meer informatie vind je op http://zeepkistenrace.jkh.be/

Sportgids weer up to date in Knokke-Heist

In Knokke-Heist werd zopas de nieuwe Sportgids gepubliceerd. Het boekwerkje bevat de gegevens van alle sportclubs die aangesloten zijn bij de Sportraad. De nieuwe uitgave 2010-2011 kan men hier elektronisch raadplegen en ook onder de rubriek vrije tijd/sport op de website www.knokke-heist.be . De papieren versie kan in de sportcentra Molenhoek in Westkapelle, Laguna in Duinbergen of De Stormmeeuw in Knokke gratis afgehaald worden.

Ook Kalvekeet-Rotonde op de lange baan in Knokke-Heist

Niet alleen de Speelmanrotonde in Heist maar ook de Kalvekeetrotonde op de Natiënlaan in Knokke zal pas met de nodige vertraging tot stand komen. Het gemeentebestuur wenst het ronde punt ter hoogte van de Kalvekeetdijk gerealiseerd zien nog voor de aanleg van de A11 in Westkapelle. Of de goedgekeurde kraterrotonde voor het drukke kruispunt op de Natiënlaan eerst zal worden aangepakt valt echter te betwijfelen. Volgens de Provinciale auditor moet er nog een start- en projectnota opgemaakt worden. Het Agentschap Wegen en Verkeer benadrukt echter nog eens dat de geplande aanpassing van de lichtsignalisatie absoluut niets afdoet aan de toekomstige configuratie van het kruispunt. De rotonde komt er wel degelijk, maar vooraf moeten nog enkele procedures doorlopen worden.

Nieuwe K-H Magazine is uit

In de badstad is zopas gestart met het bedelen van de tweede editie van K-H. Dat is het nieuwe gemeentelijke magazine met interviews, lifestylebijdragen en een afzonderlijke bijlage met bestuursnieuws, uittips en vrijetijdsagenda. Het centrale thema in dit najaarsnummer staat in het teken van kunst. Fotograaf Fabien Raes, filmmaker Benoit De Clerck, kunstenaar Arne Quinze, kunstverzamelaar Peter Lecoutere, regisseur Philippe Verkinderen, kunsthistoricus Alex De Schutter en schilder Jean Ferleu geven, elk in hun artistieke branche, hun visie over kunst. Volgens de planning van uitgever Head Office zouden de 60 000 exemplaren uiterlijk tegen vrijdag 1 oktober in alle bussen van Knokke-Heist en op het thuisadres van alle tweedeverblijvers verdeeld moeten zijn.

17 december cruciaal voor nieuwe Casino Knokke

De aanbestedingsdossiers voor de bouw van het nieuwe Casino Knokke moeten tegen 17 december worden ingestuurd bij het gemeentebestuur. Dat zegt Eerste Schepen Maxim Willems. Het project werd kort geleden Europees aanbesteed. Willems heeft het volste vertrouwen dat het project volgens de vorig jaar verfijnde plannen van de architecten Steven Holl en Buro 2 zullen kunnen worden uitgevoerd. Ook de financiële studie is gestart. Bij de voorstudie waren destijds reeds 11 valabele investeerders gevonden. Dat was echter voor de financiële crisis. Toch gelooft men dat ook nu de belangstelling voor het project niet zal zijn weggeëbt. Een selectiecomité zal na nieuwjaar de ingezonden kandidaturen beoordelen. De bekendmaking van wie het nieuwe Casino uiteindelijk zal realiseren zou mogelijk voor komende zomer nog gebeuren.

Wat er in het verleden al geschreven is over het nieuwe Casino lees je HIER.

Gloednieuw koelschip voor kiwi’s naar Zeebrugge

Zopas is vanuit Nieuw-Zeelands ‘Bay of Plenty’ een gloednieuw koelschip ingezet voor het transport van de Zespri kiwi’s naar Zeebrugge. Het gaat om het 165m lange ‘Baltic Klipper’, die met een snelheid van 22,5 knopen onderweg is naar onze kusthaven met haar maiden-lading kiwi’s. Het schip doet slechts 27 dagen over de afstand tussen Tauranga en Zeebrugge en zal hier in de tweede helft van volgende maand afmeren. De ‘Baltic Klipper’ heeft ruimte voor 5500 paletten met fruit benedendeks en kan bovendeks ook nog zo’n 450 containers verschepen.

Meer hierover in The Bay of Plenty Times

Lokale pers in Knokke-Heist aan het woord op klantendag bib

In Knokke-Heist zijn op zaterdag 16 oktober om 10 uur enkele lokale perscorrespondenten verzameld in de leeszaal van de bibliotheek Scharpoord. Dat gebeurt naar aanleiding van de klantendag. Elke toehoorder kan dan gratis met een kopje koffie en een croissant ‘genieten’ van het gesprek dat Bart de Graaf (lokale radio) voert met Christel Bedert (Zondagskrant, Steps, Streekkrant, Tam-Tam), AJ Beirens (ORO-nieuws) en Robert Minne (Het Nieuwsblad). Geïnteresseerden komen dan aan de weet weten hoe deze journalisten hun nieuws op het spoor komen, hoe zij te werk gaan en wat en wie hun bijgebleven zijn. Er is ook gelegenheid tot vragen stellen. Wie er niet kan bijzijn krijgt ook de kans om later het interview online en wereldwijd te beluisteren via Radio Paradijs.


Voor alle info: Bibliotheek Scharpoord, tel. 050 630 400, bibliotheek@knokke-heist.be

Geen WK Wielrennen in 2013 voor Knokke-Heist

Het WK wielrennen op de weg zal in 2013 in het Italiaanse Firenze verreden worden en niet in onze provincie. Knokke-Heist had gehoopt om de renners bij de tijdsritten over de vloer te krijgen. De aankomst had men al voorzien bij het nieuwe La Réserve. In het Australische Geelong bij Melbourne heeft de internationale wielrennersbond woensdagavond (ochtend onze tijd) echter beslist dat niet op het voorstel van West-Vlaanderen zal worden ingegaan. Ook de kandidaturen van het Italiaanse Genua en het Spaanse Ponferrada haalden het niet. Voor de Knokke-Heistse middenstand betekent het mislopen van het WK een streep door de rekening. De plaatselijke omzet werd namelijk geraamd op zo’n 3,5 miljoen euro. Het WK wielrennen 2010 is woensdag in Australië van start gegaan met de tijdritten bij de beloften en de vrouwen, en eindigt op zondag 3 oktober met de wegrit bij de mannen. Volgend jaar vindt het WK plaats in het Deense Kopenhagen en in 2012 in het Nederlandse Valkenburg.

Minder trams door vakbondsactie

De dienstverlening van De Lijn verliep woensdagochtend in heel Vlaanderen verstoord. Dat is het gevolg van de actiedag van de Europese vakbonden. In West-Vlaanderen was er vooral hinder op het Brugse stadsnet. Daar reed een kwart van de bussen. In Knokke-Heist en de meeste andere plaatsen in de provincie waren drie op de vier bussen op de baan. De Kusttram reed, maar met een beperkter aanbod van twee op de drie trams en grote vertraging. De Lijn zorgde er echter voor dat de schooltrams over de middag zoveel mogelijk volgens het boekje reden.

28.9.10

Zeebrugs fregat klaar voor strijd tegen piraten

Het Zeebrugse fregat F931 Louise-Marie vertrekt komende maandag om 11 uur opnieuw voor vier maanden richting Hoorn van Afrika in de strijd tegen de piraterij. Vanaf 20 oktober zal de eenheid, samen met ruim 1.800 militairen uit negen EU-lidstaten op meer dan 20 schepen, deelnemen aan de operatie Atalanta II. Dat is de eerste marineoperatie van de Europese Unie. De militaire ondersteuning moet de konvooien van het Wereldvoedselprogrammma en de kwetsbare handelsscheepvaart beschermen. Een bijkomende opdracht is het monitoren van de visserijactiviteiten voor de Somalische kust. Naast de bemanning van het fregat, dat bestaat uit 15 officieren, 70 onderofficieren en 60 matrozen, reist ook een detachement duikers van het elfde bataljon Genie uit Burcht mee, en acht paracommando's uit Diest. Het schip heeft verder een Alouette III-helikopter aan boord. Die kan worden gebruikt bij interventies. De terugkeer van de F931 Louis-Marie in haar thuishaven Zeebrugge is voorzien op 7 februari volgend jaar.

Lippens zegt dat Knokke-Heist geen seniorie mag worden

Ondanks het feit dat 9.000 Knokke-Heistenaars op ruim 34.000 inwoners ouder zijn dan 65 jaar wil burgemeester Lippens niet dat de badstad te boek staat als een toevluchtsoord voor de grijze massa. “Wij willen geen grote seniorie worden, met zuurstofposten en begrafenisondernemers op elke hoek van de straat. Wie zijn aantrekkingskracht voor jongeren verliest, verliest de aantrekkingskracht van zijn gemeente.' Daarom zegt Lippens vragende partij te zijn voor elk initiatief dat Knokke-Heist aantrekkelijker kan maken voor jongeren. “We moeten investeren in hippe hotels en trendy nightclubs. Alles wat ambiance brengt, is welkom. Het is niet alleen goed om jonge toeristen aan te trekken, je voorkomt ook dat je jonge inwoners wegtrekken. Veel werkgelegenheid creëer je niet met etablissementen waar de gepensioneerden eens een dame blanche komen eten. Dankzij hotels en uitgaansgelegenheden kunnen de jongeren hier blijven werken en uitgaan met het geld dat ze verdienen,” aldus burgemeester Lippens.

700-tal mijnen in de duinen van Cadzand-Bad

Vlakbij de duinen van de grensbadplaats Cadzand-Bad zijn dinsdag liefst zevenhonderd mijnen gevonden. Het gaat om anti-personeelmijnen uit de Tweede Wereldoorlog ter grootte van een soepblik, die daar ooit zijn weggegooid. Vorige week werden op het terrein al vier vliegtuigbommen gevonden. In het plangebied Cavelot moet een recreatiepark komen met 450 vakantiewoningen. Na de vondst van de vliegtuigbommen werd besloten het hele gebied uit te kammen. Het was bekend dat er na de oorlog munitie was gedumpt, maar niet op welke schaal. In eerste instantie was het de bedoeling van de Explosieven Opruimingdienst om de vliegtuigbommen pas na de herfstvakantie onschadelijk te maken, maar door de aard en toestand van de mijnen werd daar vandaag al mee begonnen. Woensdag worden de resterende explosieven opgeblazen. Voor de operatie hoeven geen mensen geëvacueerd te worden. Wel liet de gemeente weten dat er een luide knal te horen zal zijn.

Natuurpunt publiceert herfstwandelingen in Knokke-Heist

Zopas werden in de badstad de geleide natuurwandelingen van Natuurpunt Knokke-Heist bekend gemaakt voor de periode oktober tot het einde van het jaar. Met deze activiteiten wil de natuurbeschermingsorganisatie het ruime publiek laten kennismaken met de natuur in onze regio. Natuurpunt probeert daarbij zoveel mogelijk de meest interessante gebieden voor de tijd van het jaar te bezoeken. De volledige lijst van geleide natuurwandelingen kun je nalezen bij Activiteiten Knokke-Heist.

Viergeslacht in Knokke-Heist

In Heist werd zopas een kersvers viergeslacht voorgesteld. Bente Gilden zag op 16 augustus het levenslicht in Knokke-Heist en is de dochter van Redgy Gilden en Ilse Bonny. Ook de andere leden van het viergeslacht werden in de badstad geboren. Het gaat om overgrootmoeder Madeleine Rys (°17/02/1937), grootmoeder Sandra Devos (°28/02/1964) en moeder Ilse Bonny (°30/07/1983).

Gemeentepersoneel in Knokke-Heist is vrij tevreden

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist heeft onder het personeel een tevredenheidsonderzoek laten organiseren. Zo wilde het bestuur onder meer nagaan wat de sterke en zwakke punten zijn en hoe de tevredenheid van het personeel kan verhoogd worden. Het tevredenheidsonderzoek werd wetenschappelijk onderbouwd en begeleid door Martijn Vermaelen, student aan de Katholieke Hogeschool Leuven. Uit het onderzoek blijkt nu dat de algemene tevredenheid bij het personeel 3,74 op 5 bedraagt. Dat is vrij goed, zeker als men weet dat het Belgisch gemiddelde een half punt lager ligt. Verder werd vastgesteld dat de personeelsleden heel tevreden zijn over de autonomie in hun werk, de verlofmogelijkheden, de werkzekerheid, de arbeidstijden en werkuurregelingen, het werkklimaat en de woon-werkafstand. Minder tevredenheid is er over het loon, de doorgroeimogelijkheden en de stress die ze ervaren in hun werk. Ook de waardering van leidinggevenden en collega's en de communicatie tussen de diensten onderling zou een stuk beter kunnen. Via een aantal concrete acties zal het bestuur hier in de komende periode werk van maken. Het gemeentebestuur engageert zich om de actiepunten nauwgezet op te volgen en over 2 jaar een nieuw tevredenheidsonderzoek te organiseren.

Win een gastronomisch diner met de Open Bedrijvendagwedstrijd in Knokke-Heist

De bedrijven die op zondag 3 oktober deelnemen aan de Open Bedrijvendag in Knokke-Heist hebben een bezoekerswedstrijd gekoppeld aan het evenement. Bij elke deelnemende handelaar kan men terecht voor een wedstrijdformulier. Het komt er op aan om stempels van minstens 4 van de participerende bedrijven op het formulier te verzamelen. Na het invullen van de contactgegevens kan men het formulier deponeren in een urne bij één van de deelnemers. Op woensdag 12 oktober wordt één formulier uit de bus getrokken. De winnaar krijgt een bon voor een gastronomisch diner ter waarde van 150 euro, geschonken door de vzwToerisme.


Voor het volledige Open Bedrijvendag-programma in Knokke-Heist, klik hier

27.9.10

Kusthavens willen Oostendse luchthaven uitbaten

De havenbesturen van Zeebrugge en Oostende hebben bij de Vlaamse overheid een gezamenlijke offerte ingediend voor de uitbating van de Internationale Luchthaven Oostende-Brugge. Beide havenbedrijven deden dat in samenwerking met de West-Vlaamse Intercommunale en de private partner CFE-Vinci Concessions. De private partner is goed voor 50 procent van het kapitaal en kan op termijn de meerderheidsaandeelhouder worden. "Door onze deelname zorgen we voor de lokale verankering van de luchthaven", zegt MBZ-voorzitter Joachim Coens. De Vlaamse overheid wil de exploitatie en commercialisering van de luchthaven toevertrouwen aan externe partners voor minstens 30 jaar. Naast de groep met de Vlaamse kusthavens zou ook Egis Projects interesse hebben voor de uitbating.

Antwerpse dievenbende sloeg ook in Knokke-Heist toe

Voor de strafrechter zijn maandag vijf leden van een Antwerpse dievenbende verschenen. In minder dan een jaar tijd roofden ze in maar liefst 26 winkels de kassa leeg. Tussen juni 2009 en maart 2010 pleegden ze diefstallen in onder meer Knokke-Heist, Leopoldsburg, Roeselare, Waterloo, Turnhout en Antwerpen. Ze gingen altijd op dezelfde manier te werk: terwijl één van hen de verkoopster afleidde, griste de andere snel de biljetten uit de kassa weg. De buit varieerde telkens van 250 tot 1.500 euro. Dankzij de bewakingsbeelden in de winkels konden vijf verdachten geklist worden, maar uit de beelden blijkt eveneens dat de bende uit nog meer leden bestond. Dato Hasan, voor wie 54 maanden cel gevorderd werd, liet verstek gaan. Hij werd per vergissing vrijgelaten uit de gevangenis en is sindsdien onvindbaar. Het openbaar ministerie vorderde celstraffen tot 54 maanden.

Knokke-Heistse Tumblers weren zich in Portugal

Vijf dagen lang verbleef een deel van de wedstrijdploeg van de Tumblers van Gym Knokke-Heist in het Portugese Loulé om te trainen en deel te nemen aan de prestigieuze Loulé World Cup. Het was dan ook met "stressfactor 100" dat de meisjes aan de voorrondes begonnen. Magali Bloes (jongste & kleinste deelneemster aan dit tornooi) was zodanig onder de indruk van Russen, Amerikanen, Chinesen, Bulgaren,...dat haar eerste reeks volledig in de mist ging! Hannah De Pauw sprong haar reeksen wel voluit en behaalde in de voorronde een 3e plaats, Magali werd 5e en beide gymnasten mochten door naar de finale. Daar nam Magali revanche en sprong ze de favorieten uit Portugal & Bulgarije voorbij. Ze werd 1e en Hannah 3e. Maar het reglement zegt dat de voorronde & finale worden opgeteld...resultaat BRONS voor Hannah De Pauw! Margaux Dedeene & Morgane Arijs traden aan in een drukbezette wereldklasse. Beide turnsters sprongen elk 2 fantastische reeksen, maar missen nog wat moeilijkheid om mee te kunnen met de wereldtop.Ze werden heel verdienstelijk 10de & 11de. Margaux Dedeene werd met haar 10de plaats wel reserve voor de finale. Volgende maand trekken 4 tumblers naar het Griekse Thessaloniki om deel te nemen aan de Spartacus Thermi Springs Cup.

Wit-Gele Kruis opent nieuw pand in Knokke-Heist

Het Wit-Gele Kruis, Vlaanderens grootste dienst voor thuisverpleging, heeft zopas in Knokke-Heist het nieuwe afdelingsgebouw officieel in gebruik gesteld. Dat gebeurde in aanwezigheid van ondermeer het college en algemeen directeur Ann Pollentier. In haar toespraak wees schepen Ingrid Reubens op de toenemende vergrijzing. “Zowel de kustgemeente als het Wit-Gele Kruis staan hier voor een groeiende uitdaging”, aldus de schepen. Ze noemde het verder positief “dat organisaties als het Wit-Gele Kruis ervoor kiezen om hier lokaal actief aanwezig te zijn.” Nog volgens Reubens is het “van groot belang dat mensen zo lang mogelijk in een voor hen vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Organisaties als het Wit-Gele Kruis, die steeds op zoek zijn naar innovatie en verbeteren van kwaliteit van zorg dragen daar zeker toe bij.”

Vakbondsactie in Zeebrugge

In Zeebrugge werd maandag door de vakbonden actie gevoerd. Daarmee wilden de bonden ageren tegen wat ze noemen “de verslechterende arbeidsvoorwaarden met focus op de sociale dumping van zowel de rechten van zeelui als die van de havenarbeiders in de betrokken landen rond de Noordzee en in het Kanaal.” Steeds vaker wordt vastgesteld dat schepen die de haven binnenlopen op het garagedek hun cargo reeds losgemaakt hebben, terwijl dat de taak is van de havenarbeiders in Zeebrugge. De solidariteit onder de havenarbeiders om deze toestanden een halt toe te roepen is ongekend hoog. Hun actiebereidheid eveneens. Tijdens de actieweek, die maandag van start ging, wordt gefocust op informatiesessies aan boord van de schepen, zowel voor havenarbeiders als voor zeelui.Maandag om 11u30 meerde het schip “ L’Audace” van de rederij Suardiaz aan langs de Canadakaai in Zeebrugge. Een délégatie van ACV Transcom en BTB was ter plaatse. Na het aanbrengen van de ramp werd vastgesteld dat de bemanning opnieuw het lashingsmateriaal had verwijderd van trailers, kranen, vrachtwagens en wagens. De rederij had dus aan de zeevarenden gevraagd om de lading los te maken vooraleer het schip was aangelegd aan de kade. De rederij Suardiaz werd hierover al in het verleden aangesproken, maar blijft tot op heden hardnekkig de wet overtreden. Na lang onderhandelen tussen ACV Transcom en de rederij Suardiaz en de stouwer Sea-Ro werd volgende afspraken gemaakt: vooraleer er kon gelost worden door de havenarbeiders diende de lashing terug vastgemaakt te worden door de bemanning. Bij een volgende aanloop in de Zeebrugse haven zullen lashers besteld worden bij de stouwer Sea-Ro. Volgende week zullen er gesprekken plaatsvinden tussen de ITF aangesloten vakbonden en de rederij Suardiaz. Ook de volgende dagen zal ACV Transcom niet nalaten dit verder op te volgen.

Speelmanrotonde Heistlaan flink vertraagd

De Speelmanrotonde die langs de Heistlaan gepland wordt heeft flinke vertraging opgelopen. Normaal zouden de werken begin oktober van start gaan. Het dossier werd door Wegen en Verkeer goedgekeurd maar volgens het Agentschap Ruimte en Erfgoed is de motivatie voor de ruimtelijke en verkeersplanologische situering onvoldoende onderbouwd. Het ontwerp van de rotonde zelf als toegangspoort voor de wijk Heulebrug vormt niet zozeer het probleem. Dat is echter wel het geval met de voorgenomen aanleg van een nieuw plein. Dat moet onder meer zorgen voor bijkomende parkeerfaciliteiten voor de omwonenden. Het Autonoom Gemeentebedrijf voor Stadsontwikkeling in Knokke-Heist zal de motivering voor de ruimtelijke en verkeersplanologische situering nu gedetailleerder uitwerken. De hele administratieve procedure moet echter opnieuw doorlopen worden zodat de werkzaamheden waarschijnlijk pas na de krokusvakantie 2011 zullen kunnen beginnen. Dat komt neer op een vertraging van een half jaar. Via de Speelmanrotonde zullen de woonwijk Oostwinkel en ook de grote nieuwe Heistse deelkern Heulebrug rechtstreeks worden aangesloten op de Heistlaan, de belangrijkste invalsweg van en naar Heist.

Tweede taal Duits voor Knokse kleuters?

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet wil Engels als tweede taal in de scholen. De Keuvelhoekschool in Knokke gaat echter op de Duitse toer. Vanaf vrijdag 1 oktober wordt de Duitse juffrouw Julia ‘teacher assistent’ bij de kleuters. Fräulein Julia komt uit Erfurt. Dat is de hoofdstad van de deelstaat Thüringen in het voormalige Oost-Duitsland. De nieuwe juf behaalde haar diploma Kunst in de Hogeschool. Een vierde jaar doet ze in een soort Erasmusproject in het buitenland, zijnde ons land. Ze huurt een studio in Knokke-Heist en blijft gedurende zes maanden in de badstad.

Open blik over Knokke-Heist op Open Bedrijvendag

Op de Open Bedrijvendag -nu zondag 3 oktober- kan men in Knokke-Heist naast 8 privéfirma’s ook een bezoek brengen aan het Gemeentelijk Waterbedrijf en het Sociaal Huis. In het Sociaal Huis op het Kraaiennestplein in Heulebrug brengt de lift de bezoekers op de 4de verdieping van de toren. In de raadzaal van het OCMW kan men genieten van een panoramisch zicht. Tevens is men in de gelegenheid om de werking van Dagcentrum "Het Baken" te steunen door aankoop van kaarsen, kaarten en andere leuke hebbedingetjes uit hun atelier. Op de derde verdieping staat een filmvoorstelling op het programma over het ontstaan van het Sociaal Huis en de voorstelling van de verschillende partners. Een verdieping lager vindt men de OCMW Ontvangerij, de Administratie van de Sociale Dienst en de Sociale Huisvestingsmaatschappij t´Heist Best. Op de eerste verdieping maakt men kennis met het Thuiszorgplatform en de Sociale Dienst van het OCMW. Terug op het gelijkvloers komt men bij de Woonwinkel om tot slot in de Werkwinkel het parcours af te ronden in de Werkwinkel. Ook in de watertoren in de Arcadenlaan 5 in Duinbergen biedt het gemeentelijk Waterbedrijf een uniek uitzicht over de omgeving. Er zijn verschillende waterproeven te beleven. Kinderen kunnen zich uitleven in het springkasteel.

26.9.10

Voetbalwinst voor Knokke en Heist

In het weekendvoetbal in onze regio was voor Knokke en Heist winst weggelegd en voor Westkapelle gelijkspel. In Eerste Provinciale versloeg FC Knokke thuis de ploeg van Blankenberge met 2-0. Knokke staat op een gedeelde tweede plaats in de rangschikking met 10 punten. In Tweede Provinciale A eindigde de wedstrijd tussen Oostkamp en VVWestkapelle op 1-1 gelijkspel. VVW Staat gedeeld 12de met 5 punten. In Derde Provinciale B werd Oedelem op eigen terrein met 2-4 verslagen door FC Heist. In de rangschikking komt Heist op een gedeelde derde plaats met 10 punten. In Vierde Provinciale B eindigden de wedstrijden Ruiselede-Zeebrugge en Sint Joris-Moerkerke allebei op 1-1 gelijkspel. Moerkerke staat met 10 punten op de tweede plaats in het klassement. Zeebrugge legt met 4 punten beslag op een gedeelde tiende plaats.

10.000ste bezoekers in For Freedom Museum Knokke-Heist

Een jaar na de opening mocht het For Freedom Museum in Ramskapelle zopas z’n tienduizendste bezoeker begroeten. Gezien zaterdag zowel gasten uit Nederland als eigen land het Bevrijdingsmuseum bezochten had conservator Freddy Jones geschenken voor bezoekers van beide kanten van de grens. Het echtpaar Mus uit Brugge werd door medeconservator Patrick Tierssoone bedacht op een boeket rozen. Erfgoedschepen Danny Lannoy overhandigde een historisch boekwerk aan Willem de Vries, de archivaris van buurgemeente Sluis. Freddy Jones hield eraan z’n lof uit te spreken over al de medewerkers en vrijwilligers die sedert jaar en dag het museumproject ondersteunen. Verder bedankte hij iedereen die foto’s, documentatie en historische voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog geschonken heeft aan het museum. Hij deed ook een oproep om geen historische of waardevolle zaken weg te gooien uit die periode. Meteen werd ook vooruitgeblikt naar Canadese week. Deze uitgebreide viering naar aanleiding van de 66ste verjaardag van de bevrijding door Canadese troepen loopt van maandag 1 november tot de apotheose met de Canadese Mars op zondag 7 november.

Het For Freedom Museum is tot 14 november dagelijks (uitgenomen maandag) open van 10 tot 17u. Vanaf 15 november tot pasen kan men in het museum terecht op zaterdag en zondag.

Euregioconcert met De Zeegalm in Knokke-Heist

Volgende maand brengt het symfonisch orkest van "De Zeegalm" in Knokke-Heist een muzikale reis door Oostenrijk. Een groep van 70 muzikanten, samengesteld uit strijkers, houtblazers en koperblazers en percussie, voert het unieke Euregioconcert op: zaterdag 9 oktober om 20u. Het programma van “Weense Dromen” omvat marsen, polka's, medleys en bekende walsen. Het geheel staat onder leiding van componist-dirigent Hans Vermeersch.


Toegangskaarten: Cultuurcentrum Scharpoord tel.: 050 630 430.
Voorverkoop 6 EUR - aan de deur: 7 EUR