18.7.09

Aan de Oostkust worden fors meer ‘limonadewespen’ verwacht.

Volgens onderzoekers wordt deze zomer een echte wespenzomer. Het warme voorjaar heeft ervoor gezorgd dat er ook in Knokke-Heist en omstreken veel van die diertjes zijn. Wespen hebben zoetigheid nodig. Zolang er larven in het nest zijn, geven die zoetstof af aan de volwassen wespen als 'dank' voor het voedsel. Maar zodra alle larven het nest hebben verlaten, moeten de wespen zelf zoete dingen zoeken. Zoals het ijsje van je kinderen of een glas cola op je terrastafel. Vanaf nu raken de nesten leeg en gaan de wespen op zoek naar zoetigheid. Ze worden daarom ook wel limonadewespen genoemd. De eerste op cola beluste wespen werden dit weekend trouwens al opgemerkt.

Maandag is Meidendag bij Kneistival

Over Kim Wilde en consoorten op het maandagse Kneistival, lees je meer bij Activiteiten.

Sluis zet de komende weken een reeks zomerevenementen op stapel

Ondermeer zijn er de avondmarkten... Je leest er meer over bij Activiteiten.

Tweede Beachbaskettornooi in ons land

Voor de tweede keer wordt maandag in Duinbergen een Beachbasketbaltornooi gehouden. Omdat het met de tornooien om een primeur gaat voor ons land wil Focus dit potje strandbasket filmen voor het nieuws. Meer informatie bij Activiteiten.

Toch Zeezwemmen in Knokke-Heist.

Ondanks het ontstuimige weer eerder op de dag werd vrijdagavond toch groen licht gegeven voor het jaarlijkse Zeezwemmen in Knokke-Heist. In totaal waren er volgens de Sportdienst een 400-tal deelnemers die slag leverden. Zo’n 260 voor de 1500m en 125 op de 500m. Ook hebben 20 redders deelgenomen aan de wedstrijd. Hieronder vind je de uitslag. Trouwens na de succesvolle Zwemloop deed ook de jeugd van TTK bij het Zeezwemmen van zich spreken. Wouter Slabbinck stond terug op het podium. Hij was tweede in de categorie 16+ voor de 500M. Nog een stapje hoger was voor Amber Rombaut. Zij was de beste bij de -16 jarigen.

Klassement

DAMES 500M -16 JAAR

1 Rombaut Amber Gent 0:09:08
2 Bergez Kelly Ede / Nederland 0:09:44
3 Mestdagh Astrid Knokke-Heist 0:10:29

HEREN 500M -16 JAAR

1 De Meyer Diego Wachtebeke 0:09:02
2 Van Der Steen Robin Bornem 0:09:04
3 Heyrman Arno Brasschaat 0:09:23

DAMES 500M +16 JAAR

1 Vanbiervliet Charlotte Brugge 0:09:00
2 Massar Judith Hoboken 0:09:07
3 Braems Sophie Retranchement / Nederland 0:09:12

HEREN 500M +16 JAAR

1 Boidin Sander Oostburg / Nederland0:08:04
2 Slabbinck Wouter Knokke-Heist 0:08:04
3 Deleu Carl Kortrijk 0:08:21

DAMES 1500M

1 Lampaert Fee Eeklo 0:19:45
2 Deleander Katrien Brugge 0:20:01
3 Eggermont Marlinda Sluis / Nederland 0:20:40

HEREN 1500M
1 Bormaels Frederik Waarschoot 0:17:32
2 Vander Hoogerstraete Tom Waarschoot 0:17:34
3 Marchand Nick Blankenberge 0:18:13

17.7.09

Nog hotelkamers vrij vooral voor verlengde deel van het Nationale Feestdag weekend

In Knokke-Heist, Blankenberge, Oostende en Middelkerke zijn er voor het lange weekend tot 21 juli nog kamers vrij in heel wat hotels. In de badstad is dat vooral het geval voor hotels met drie en vier sterren. Zaterdag en zondag is het wel drukker dan op maandag en dinsdag, omdat niet iedereen de brug maakt. De meeste toeristen boeken volgens de dienst Toerisme voor twee nachten.

Hondenbaasjes laten hun viervoeters in Knokke-Heist het meest drollen plegen in wandelpaadjes

Knokke-Heist en afvalbeheerder Horizon Net werken continu aan het sensibiliseren van de hondenbaasjes in de badstad. Toch blijven veel mensen hardleers. In het eerste halfjaar werden namelijk 4544 drollen geteld. Toppers waren de maanden april, mei en februari. Die hadden alle drie één of meer vakantieperiodes. De paden in Knokke centrum zijn kampioen met meer dan 1.300 porties hondengevoeg, gevolgd door die van Heist. Tellen we daar ook nog de vondsten bij in de paadjes van Het Zoute en Duinbergen, dan merken we dat drie kwart van alle drollen stiekem worden achtergelaten in de wandelpaadjes. Dat is wellicht omdat daar de minste sociale controle is. Dat percentage steekt dan ook schril af tegen 13 % op de zeedijk en 12 % in de winkelstraten.

Sluisenaar kreeg bestelbus in bed

In de vroege uren van vrijdag dacht een 78-jarige man uit Sluis dat hij wakker geworden was door een harde donderslag. In werkelijkheid was echter een bestelbus zijn kamer binnengereden. De bus had de erker en de gevel van zijn woning in de Sint Annastraat in Sluis geramd. Het voertuig was op slechts enkele centimeters van het bed van de man tot stilstand gekomen. De 34-jarige bestuurder zei dat hij door de zware regenval de macht over het stuur was kwijtgeraakt en zo in de woning was terechtgekomen. De bestuurder is met een wonde aan de arm naar het ziekenhuis gebracht. De in zijn slaap gestoorde bejaarde mankeerde niets.

Gesprokkelde tweets en nieuwsjes op TwitterSprokkels

Bekijk een selectie van tweets en getwitterde nieuwsjes op http://twittersprokkels.blogspot.com/

AZ Gezondheidszorg Oostkust bestrijdt wiegendood met gloednieuw toestel

In Knokke beschikt de kinderafdeling van AZ Gezondheidszorg Oostkust sinds kort over een gloednieuw toestel om het risico op wiegendood te bepalen. Het kleine toestel is een stuk minder intimiderend als vroeger. Het is ook erg snel. Enkele uren na het onderzoek hebben de ouders al de resultaten. Bij bepaalde risicogroepen (prematuren, baby’s van wie de broer/zus overleed aan wiegendood, baby’s van drugsverslaafde moeders, …) worden baby’s op aanraden van de kinderarts aan de test onderworpen. Door het toestel worden continu en gelijktijdig vitale parameters geregistreerd. Polysomnografie slaat data op over het ECG, hartritme, thoracale en abdominale ademhalingsbewegingen, nasale flow , zuurstofsaturatie, … en dit gedurende een periode van 8 uren slaap. De test bepaalt of er al dan niet een verhoogd risico is op wiegendood. Bij een verhoogd risico worden de baby’s voorzien van een thuismonitor. Dit toestel registreert 24 uur op 24 de hart-en ademhalingsfunctie en slaat alarm als die functies te veel afwijken van de standaardwaarden. Preventieve maatregelen om wiegendood te voorkomen blijven echter het belangrijkst: rugligging als enige veilige slaaphouding, een goede kamertemperatuur (18 graden), veilig bedmateriaal, roken vermijden, het niet te veel induffelen van een baby,… In het AZ Gezondheidszorg Oostkust worden per jaar gemiddeld 100 kinderen aan het slaaponderzoek onderworpen.

De Brandweer van Knokke-Heist bestreed een brand bij een Moerkerkse varkenshouder

In Moerkerke Damme is donderdag een varkensstal volledig uitgebrand. Volgens hobbyboer André De Sutter hebben van de 10 varkens in de stal vier jonge biggen de ramp niet overleefd. De brandweer van Knokke-Heist en Maldegem waren snel ter plaatse. Maar de stal stond toen reeds in lichterlaai. De spuitgasten hadden het vuur vlug onder controle. Er moest echter nog geruime tijd nageblust worden. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Jonge bekerjagers in plaats van straatvegers op Kneistival

Knokke-Heist zal ook dit jaar tijdens Kneistival weer jongeren de kans geven om na elk optreden te helpen opruimen. Ze kunnen zo een mooi Kneistivalsouvenir in de wacht slepen. De jonge helpers krijgen een T-shirt als ze 30 rondslingerende bekertjes of flesjes inzamelen. Het T-shirt heeft ook dit jaar weer een andere Kneistivalbedrukking. De actie wordt voor de helft gesubsidieerd door afvalconcessionaris Horizon Net. Het initiatief kost de gemeente jaarlijks 4.500 euro. Dat is belachelijk weinig als men weet dat daardoor minder straatvegers, veegmachines en bladblazers moeten worden ingezet. De loonkost voor het opruimen tijdens het Kneistival wordt zo met liefst 72 procent verminderd.

Ongeremde automobilisten blijven zorgen voor ongevallen in Knokke-Heist

In de vroege uren van vrijdag heeft zich een eenzijdig ongeval voorgedaan in het centrum van Knokke. Bij het begin van de Lippenslaan is een BMW ter hoogte van het voormalige Fortiskantoor op een paaltje van de middenberm ingereden. De wagen kwam uit de richting van het Verweeplein. Niet alleen de auto werd zwaar beschadigd maar zelfs het riooldeksel werd uit de straatstenen gereden. De bestuurder raakte niet gewond maar is voor verhoor meeggenomen. Donderdagavond rond 20u was het trouwens ook weer raak: het zoveelste ongeval langs de Natiënlaan. Tussen de twee verkeerslichten vanaf de McDonalds raakten drie auto’s ‘slaags’. Het ging om een staart/staart ongeval waarbij een Mercedes, een Golf en een Audi betrokken waren. Alle drie de wagens werden beschadigd en één persoon moest voor verzorging worden afgevoerd. Door de aanrijding was er donderdagavond enige tijd verkeershinder bij het buitenrijden van Knokke.

16.7.09

Ponton met achtersteven van vergane bulkcarrier door sleper overgedragen ter hoogte van Zeebrugge.

Donderdagnamiddag heeft de hoogzeesleper Golfo De Siam voor de kust van Zeebrugge een ongebruikelijke vracht overgedragen aan plaatselijke sleepboten met bestemming Gent. Het ging om het ponton Giant III met daarop een deel van het 2 jaar geleden bij Gibraltar gezonken bulkschip “New Flame”. De 2.660 ton wegende achtersteven werd eind vorige maand voor de Spaanse kust geborgen met behulp van het Zeebrugse kraanschip Rambiz. Het verwijderen van het wrak van de "New Flame" is momenteel het grootste dergelijke project ter wereld. De achtersteven van de vergane bulkcarrier wordt in Gent bij een scheepsloperij tot schroot herleid.

Foto: de sleep bij vertrek voor de Spaanse kust

Fietsende hoofdinspecteur van politie uit Heist redt man uit Damse vaart

Tijdens een fietstochtje langs de Damse vaart heeft Martine Rosseel uit de badstad het leven gered van een Brugse wielertoerist. De 61-jarige man was met zijn fiets in het water gesukkeld. De 44-jarige hoofdinspecteur van Politie uit Heist ging direct te water om de man te helpen. Ze kreeg daarbij hulp van Jethro Dobbelaere uit Maldegem. Met vereende krachten slaagden ze erin de zwaarlijvige Bruggeling van een zekere verdrinkingsdood te redden. In afwachting van de MUG begonnen de twee gelegenheidsredders ook aan de reanimatie van de drenkeling. Het bewusteloze slachtoffer werd vervolgens in kritieke toestand afgevoerd naar het ziekenhuis in Brugge. Het is mede dankzij de uitstekende conditie van de Heistse politievrouw dat de man kon gered worden. Martine Rosseel is houder van een dimploma van regentes Lichamelijke Opvoeding en is sportief bezig als kwarttriatlonatlete en lid van twee fietsverenigingen. Tien jaar geleden slaagde ze er ondermeer in om de titel Belgisch Kampioen Triatlon bij de Politie binnen te rijven.

Sportievelingen maken zich klaar voor de zomerse Strandloop in Knokke-Heist

Op vrijdag 24 juli organiseert vzw Stedelijk Sportcentrum in de badstad de jaarlijkse GB Strandloop Knokke. Deze massasportklassieker start op het strand voor het Casino. Deelnemers kunnen kiezen tussen 5 of 10 km lopen langs de laagwaterlijn. De inschrijvingsprijs van amper 3 euro en het zomerse karakter maken van de GB strandloop een echt familiaal sportgebeuren. Voor kinderen vanaf 3 jaar, waarvan de ouders of grootouders meedoen aan de Strandloop is tijdens het gebeuren animatie voorzien. De tijdsregistratie gebeurt via het Championchip-systeem. De deelnemers maken met hun borstnummer verder 50% kans op het winnen van een prijs in natura. De GB strandloop van Knokke is meteen ook het 6de luikje van het sportstimuleringsproject "Knokke-Heist, een zee van sport". De Strandloop is verder ook de 5e wedstrijd binnen het Loopcriterium van de Kust.


Je leest er meer over bij Activiteiten.

Zaterdag kitelongdistance langs onze Oostkust

Je leest er meer over bij Activiteiten

Loop van de Bevolking

Meer informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist in de voorbije week vind je HIER. Ook het archief omtrent dergelijk info kan men daar raadplegen.

Een initiatief van de handelaars bij het Heldenplein trekt zaterdag al het Kneistival op gang

Zondag begint het Kneistival aan z’n 24ste editie in de badstad. Om in de mood te komen serveren de handelaars van het Heldenplein en omstreken nu zaterdag al een opwarmer. Twee formaties strijken neer op het pré-Kneistival podium. Eerst zijn De Romeo’s aan zet en daarna Les Truttes. Het gaat om twee van Vlaanderens beste fuifbands. Zondag start dan het eigenlijke Kneistival met Starfucker, Freaky Age en De Jeugd van tegenwoordig.


Over de rest van het Kneistival lees je meer bij Activiteiten.

Het Rode Kruis zoekt nog steeds monitors voor vakantiekamp Knokke

Om minderbedeelde kinderen en jongeren de vakantie van hun leven te bezorgen in onze badstad is het Rode Kruis nog steeds op zoek naar vrijwilligers om een handje mee te helpen. Je leest er HIER meer over.

Kledingmerk Bellerose viert 20-jarig bestaan met gigs in Knokke

Het casual merk Bellerose viert volgende maand z’n 20-jarig bestaan op het Albertplein in Knokke. Dat gebeurt met in totaal 6 optredens van jong talent uit de Belgische muziekscène. Deze openluchtconcerten kunnen door het publiek gratis meebeleefd worden. Je leest er meer over bij Activiteiten.

LED-borden waarschuwen voor snelheidsbeperkingen in Knokke-Heist

Bij het einde van de Knokkestraat in Knokke en langs de Elizabetlaan in Heist-West waarschuwen Led-borden van de politie waneer automobilisten te snel rijden. In de Knokkestraat heeft dit te maken met het feit dat het snelheidsregime werd teruggebracht van 70 naar maximum 50 km per uur. Met het Led-bord ter hoogte van de Vardenaarspolder wil men de chauffeurs sensibiliseren om hun snelheid aan te passen. Omdat de Knokkestraat nu over de volledige lengte in een bebouwde kom ligt, kunnen er namelijk wettelijk gezien geen 50km-borden geplaatst worden. Ook voor het verkeer uit Zeebrugge staat er langs de Elizabetlaan een Led-bord. Vanwege de parkeerdrukte op dat punt is het bord voor automobilsten echter vaak nauwelijks te zien. Na de zomer zal de verkeerssituatie geëvalueerd worden en indien nodig zal de politie meer repressief optreden.

15.7.09

Woensdag heeft het in Knokke-Heist gebrand op het erf van Hof Ter Kalvekete

Rond 20.30 u woensdagavond is brand uitgebroken in een schuur van Hof Ter Kalvekete langs de Sluisstraat. De boerderij is eigendom van de familie De Vlamynck. De vuurhaard ontstond in een gebouw dat gebruikt werd als stalling voor de paarden. Het om zich heen grijpende vuur en de stevige wind zorgden voor een hevige rookontwikkeling. De brandweer van Knokke-Heist was snel ter plaatse en kon verhinderen dat gensters aanpalende gebouwen in lichterlaaie zouden zetten. De rest van de boerderij bleef dan ook gevrijwaard. De stallingen zèlf werden evenwel zwaar beschadigd. Tijdens het blussen werden de dieren zo snel mogelijk in veiligheid gebracht. Vanwege de calamiteit werd de rijweg naar Sluis een tijdlang afgesloten voor het verkeer. Hof Ter Kalvekete is een van de oudste hoeven in de gemeente. Bijna duizend jaar geleden begonnen boeren er schapen te houden onmiddellijk bij de oudste dijklijn die dateert uit de late 11de eeuw.

Foto: Freddy Lamote (klik op de foto voor groter formaat)

Heistenaar Indiana Slabinck bereidt zich voor op het Belgisch Kampioenschap in Geel

De Heistse tweedejaarsnieuweling Indiana Slabinck noemt zijn vormpeil momenteel op niveau en zegt klaar te zijn voor het Belgisch Kampioenschap. Dat wordt op zondag 26 juli verreden in Geel. Daar wordt dan gestreden op een omloop van 8,5 km. Vorig weekend was Indiana alvast niet te stuiten. Zowel in Aalter als in Oostkerke fietste de Heistenaar van Cycling Team Oost-West solo naar de zege. In Geel wil Indiana bewijzen dat hij ook kan winnen in een sterk bezette koers.

Half oogst wordt de finale van het Belgacom Beach Soccer Kampioenschap in Knokke-Heist gespeeld

Aan onze kust is momenteel het Belgacom Beach Soccer Kampioenschap volop aan de gang. Het is meteen de tweede editie van dit kampioenschap. Twaalf ploegen treden daarbij in het strijdperk op de stranden van de Vlaamse badplaatsen. Eind deze maand nemen de diverse ploegen het tegen mekaar op in Oostende, gevolgd door Bredene. Van 13 tot 16 augustus is Knokke-Heist dan aan de beurt. Er wordt gestreden voor zes plaatsen in de finale-manche. Die wordt gespeeld voor het Casino Knokke in het weekend van 15 augustus.


De 12 deelnemende ploegen: 1420 Braine L'Alleud, AFCM Braine, CF Braine, C Waterloo, GAC Lasne, JL Nivelles, LSA Chaudfontaine, GBS Luxembourg, NDC Gent, NT Waterloo, SKDB Braine, ST Gilles.

Voor de 21ste maal Grote Wielerprijs Herbo Liften in Westkapelle

Komende dinsdag, op de nationale feestdag, wordt naar aanleiding van Westkapelle kermis voor de 21ste keer de Grote Prijs Herbo Liften verreden. Je leest er meer over bij Activiteiten.

Zaterdag 3de editie van Lollipop op Evenementenstrand

Op zaterdag 18 juli pakt de Jeugdraad op het Evenementenstrand bij het Bosje van Heist uit met de derde editie van Lollipop. Je leest er meer over bij Activiteiten.

De in de badstad ferm sukkelende post zoekt kandidaten voor een Postpunt in Westkapelle

De Post, waarvan de dienstverlening met name in Heist, zeer bedenkelijk is, zoekt nu voor de deelgemeente Westkapelle kandidaten die een Postpunt in hun winkel willen. PostPunten zijn handelszaken die de basisdiensten van de Post verzorgen. Vooral kandidaten met ruime openingsuren zijn voor de inwoners van belang. De selectie verloopt volgens een strikt vastgelegde procedure van publieke aanbesteding. Enkel de kandidaten die zich gemeld hebben voor 7 augustus, komen in aanmerking voor de verdere selectie- en toewijzingsprocedure. Klanten kunnen in postpunten terecht voor het versturen en afhalen van aangetekende zendingen en pakjes. Ook postzegels kan men er kopen en kleine postbetalingen uitvoeren.


Westkapelse ondernemers kunnen zich elektronisch kandidaat stellen via deze link. Schriftelijke kandidaturen mogen ook (ongefrankeerd) opgezonden worden naar De Post, RSS Selectie PostPunten, Muntcentrum 06 A8, 1000 Brussel.
Niet te tevreden over de service van een PostPunt in Knokke-Heist? Reageer
hier.

Bij discotheek Joy in Cadzand zijn maatregelen van kracht tegen overlast

Rond discotheek Joy in Cadzand-Bad zijn woensdag extra maatregelen genomen om allerlei overlast tegen te gaan. De gemeente Sluis, de politie, hotel De Blanke Top en de discotheek zelf hebben daarover afspraken gemaakt. Rond de discotheek is er vaak geluidsoverlast en ligt er zwerfafval. De bezoekers plegen regelmatig vernielingen en gedragen zich hinderlijk. Ook is wildplassen een probleem. De politie gaat nu harder optreden en de dijkopgang bij de disco wordt op bepaalde tijden afgesloten.

In ‘De Zee van Toen’ werd een bijna verdwenen visserswereld vastgelegd.

Enige tijd geleden is blijkbaar het boek ‘De Zee van Toen’ gepubliceerd. Het gaat om een historisch-ecologische verkenning van de zuidelijke Noordzee van 1930 tot 1980. In het boek doet de Heistse auteur Guido Rappé verslag over zijn onderzoek naar wat nog leeft aan mondelinge informatie over de Vlaamse visserij. Gesprekken met vissers op jaren worden gecombineerd met actuele biologische gegevens, historische informatie en filosofische bespiegelingen. Aan het boek hebben ondermeer zeven Heistse vissers meegewerkt, twee uit Zeebrugge en vier uit Blankenberge. Een en ander is het resultaat van het gelijknamige project dat Guido Rappé in opdracht van de provincie West-Vlaanderen heeft uitgevoerd.


Het boek kost 20 euro en is te koop aan de balie van het Sincfala Museum in Heist

Onvoorzichtig rijden heeft in Knokke-Heist weer een paar spectaculaire ongevallen veroorzaakt.

Woensdag kort na de middag heeft zich in Knokke een zwaar ogend ongeval voorgedaan. Op de hoek van de Ravenschootlaan met de Lamoralstraat zijn een Blauwe BMW Break en een Citroën C4 op elkaar ingereden. De klap was zo hevig dat de Citroën op z’n zijkant terecht kwam. Een oudere dame moest uit het wrak bevrijd worden. Ze werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Het ongeval gebeurde vlakbij een Zone 30 en roept vragen op over de snelheid van de aanrijdende wagen. Als bij wonder werden bij het ongeval geen geparkeerde wagens geraakt. Afgelopen nacht deed zich trouwens ook in de Kragendijk een ongebruikelijk ongeval voor. Door tegen een te hoge snelheid over een vluchtheuvel te rijden is een zwarte Peugot gaan zweven en in de tuin van een omwonende terecht gekomen. Het ongeval gebeurde vlakbij de kruising met de Sleutelbloemdreef. De wagen werd total loss verklaard.

Het onvoltooide afbreken van Golfbreker 51 heeft Knokke-Heist op extra kosten gejaagd

Het feit dat het afbreken van de Golfbreker Resolut ter hoogte van de Raan in Heist zo laat in het voorjaar werd aangevat breekt de badstad zuur op. De werken in opdracht van de afdeling Kust werden voor het hoogseizoen onderbroken. Het regende echter klachten van badgasten en strandtentbezitters omdat er in het zand nog massaal steenbrokken en scherpe schilfers zaten. Een aantal strandrecreanten heeft er zich trouwens aan bezeerd. De onderhoudsdienst van de gemeente heeft toen naar beste vermogen de omgeving opgekuist, maar toch ook preventief een omheining geplaatst rond de gevaarlijkste zone. Het aannemersbedrijf Stene-Twins werd intussen aangemaand om de site machinaal grondig schoon te maken. De afgelopen dagen is dat volgens de gemeente effectief gebeurd, ook voor en achter de omliggende strandcabines. Ondertussen zijn er geen klachten meer.

Komende vrijdag is de gemeente officieel 141 jaar badstad.

Op 17 juli 1868 werd het Koninklijk Besluit uitgevaardigd dat Heist het recht gaf om zeebaden in te richten. De gemeente is dus nu vrijdag officieel al 141 jaar ‘badstad’. Een jaar nà het KB werd in Heist Jacob Bulcke aangesteld als "uitdeeler der badkaarten". Vele jaren vroeger bezochten trouwens reeds toeristen de gemeente. In de eerste helft van de 19de eeuw groeide het aantal voortdurend. Er kwamen uiteindelijk zoveel ‘vreemdelingen’, dat de toenmalige gouverneur in 1839 het gemeentebestuur van Heist eraan herinnerde dat alle logementhouders verplicht waren een lijst van hun gasten bij te houden. In 1857 vaardigde Heist verder een politiereglement in verband met het zeebaden uit. Het KB bevestigde aldus een bestaande situatie. Dat was nodig omdat het massatoerisme op gang kwam. Eveneens 141 jaar geleden werd het treinspoor namelijk doorgetrokken van Blankenberge naar Heist. Het Heldenplein was toen de Statieplaats. De spoorwegen maakten op termijn ook reklame voor Heist in diverse grote stations. De vroege toeristen trokken vanuit Heist verder de duinen en de polder in, en ontdekten zo geleidelijk ook Knokke.

De Knokke-Heistse verkiezingsvrijwilligers mogen naar het nationale volksfeest in Brussel

De 145 Knokke-Heistse vrijwillige medewerkers aan de voorbije Europese en federale verkiezingen hebben op de valreep toch nog een uitnodiging van BZ-minister Guido De Padt ontvangen. Ze mogen op 21 juli in de hoofdstad deelnemen aan het volksfeest ter gelegenheid van de nationale feestdag. Verder ligt ook een attentiepakket voor hen klaar bij Binnenlandse Zaken. Daarin onder andere een kaartlezer voor de elektronische identiteitskaart. De minister zal er dinsdag in de late voormiddag het glas heffen op de burgerzin van duizenden vrijwilligers die meegewerkt hebben aan de verkiezingen.

In Zeebrugge opgepakte Britse koperdief veroordeeld

In Brugge heeft de correctionele rechtbank een 42-jarige Brit veroordeeld tot vijftien maanden effectieve celstraf en een boete van 1.100 euro. De man werd begin dit jaar in Zeebrugge opgepakt nadat hij met drie kompanen onder meer bij Infrax in Torhout bobijnen koperdraad hadden gestolen. De drie medeplichtigen konden ontsnappen. Zij werden bij verstek veroordeeld tot een jaar effectieve celstraf en 550 euro boete. Hun onmiddellijke aanhouding werd bevolen. De veroordeeld Brit is geen onbekende. In Engeland pleegde hij ook reeds verschillende metaaldiefstallen.

Bezwaar tegen kernafvaltransport langs onze kust naar Vlissingen

Greenpeace is bij de Raad van State in Den Haag in beroep gegaan tegen de vergunning voor het transport van hoogradioactief afval van Engeland naar Vlissingen. De vergunning is verleend voor het vervoeren van veertien ton afval vanuit de opwerkingsfabriek in het Engelse Sellafield naar de COVRA-opslaginstallatie in Vlissingen-Oost. Dat wil Greenpeace niet. De bedoeling is dat het in vaten verglaasd kernafval in een gespecialiseerd schip van Pacific Nuclear Transport verscheept wordt. Daarbij passeert het onze kust om de Scheldemonding binnen te varen. Mogelijk zou het met het vaartuig gaan om de “Pacific Heron”. Volgens Greenpeace zijn de risico's van het vervoer van hoogradioactief afval per schip niet goed onderzocht.

Hierbij de volledige tekst van de vergunning waartegen Greenpeace in beroep gaat.

14.7.09

De O’Neill Surfacademy ging met succes van start in Knokke-Heist

Dinsdag, genoten bij Surfers’ Paradise niet minder dan 76 jongeren tussen de 6 en 16 jaar van de eerste dag van de Surfacademy. Vijf Californische pro topsurfers aangevuld met 10 lokale instructeurs leerden de ingeschreven jongeren de eerste knepen van het vak. Resultaat niets dan lachende gezichten. Na het uitdelen van het introductiepakket kregen de deelnemers een stukje theorie over het surfen én de veiligheid op zee. Daarbij kwam ook informatie over de Noordzeestromingen aan bod. De vertaling werd verzorgd de Brits-Belgisch Knokse wereldtop-surfer Sam Lamiroy. Hij was voor de gelegenheid uit Engeland overgekomen naar de plaats waar hij 20 jaar geleden leerde surfen. De golfslag bleek dinsdag bijzonder geschikt voor het onderricht van surfleerlingen. Na de tweede sessie mochten de kersverse surfjongeren 's namiddags hun diploma in ontvangst nemen. De Surfacademy blijft nog tot vrijdag te gast bij Surfers’ Paradise. Zoals bekend is donderdag verder de speciale dag waarop voor de eerste keer 20 blinde jongeren zullen leren surfen. Eind deze week zullen in totaal 300 jongeren uit heel ons land kennis gemaakt hebben met de surfsport. De Surfacademie zèlf is reeds volboekt. Kandidaat surfers kunnen wel nog terecht bij de stedelijke sportdienst voor een Vakantie+ surfstage of bij Surfers' Paradise zelf voor een weekend- of weekstage, of losse uren privéles.

Vraag in de Scharpoordbibliotheek naar een bladwijzer en maak kans op een boekenpakket!

Boek.be heeft 5 verschillende bladwijzers laten ontwerpen. Die kun je gratis krijgen bij de bibliotheek in Knokke-Heist. Dat is niet alleen goed nieuws voor wie bladwijzers verzamelt. Op de achterkant van elke ‘bookmark’ staat namelijk een kraslot waarmee verschillende boekenpakketten te winnen zijn. De illustraties op de hippe bladwijzers zijn getekend door Jeroom, Judith Vanistendael, Brecht Evens, Maarten Vandewiele en Klaas Verplancke. De bladwijzer-actie loopt nog tot 16 augustus.

Jennifer Simms and Band vrijdag op De Bolle in Heist

Vrijdagavond 17 juli om 21 uur belooft de Knokke-Heistse formatie Jennifer Simms & Band De Bolle op zijn grondvesten te doen daveren. Je leest er meer over bij Activeiten

De containeroverslag in de haven van Zeebrugge groeit

In de eerste helft van het jaar is de globale maritieme overslag in de Zeebrugse haven met 3,8 procent gedaald naar 20,5 miljoen ton. Onze kusthaven kreeg een uppercut in het ro/ro-verkeer, maar kon de schade beperken door een toename van het containerverkeer en de gestegen aanvoer van vloeibaar aardgas. In tegenstelling tot Rotterdam en Antwerpen heeft Zeebrugge de voorbije negen maanden geen grote containerdiensten verloren. CMA CGM staakte weliswaar zijn FAL4 Service die in samenwerking met China Shipping tussen Noord-Europa en het Verre Oosten werd verzekerd, maar daarvoor kwam een dubbele aanloop van de FAL3 en een capaciteitsverhoging van de FAL1 in de plaats. Volgens het Zeebrugse havenbestuur was er vooral in mei en juni een forse groei van de containeroverslag. Dat had onder meer te maken met de komst van een pakket transshipmentlading uit het Verre Oosten voor West-Afrika. Containers uit China worden met de South China Express (SCX) van de New World Alliance naar Zeebrugge gebracht voor overslag op de in mei begonnen ARN Service van MOL naar Abidjan en Lagos. Als grootste autohaven ter wereld voelt Zeebrugge uiteraard de crisis in de automobielsector goed aan. Er werden in de eerste jaarhelft slechts 601.280 nieuwe wagens geladen of gelost, bijna de helft minder dan vorig jaar (- 47,1 procent). Ook het ferryverkeer naar Engeland kreeg zware klappen. Dat verklaart waarom het ro/ro-verkeer met een derde daalde naar 4,2 miljoen ton. Het hervatten van ondermeer de veerdienst naar Schotland moet daar in de tweede jaarhelft een kentering in brengen.

The Story of Suzy

This is the Story of Suzy. You should watch it. It only lasts for some 3 minutes.

Knokke-Heist wil het sputterende SMS-parkeren populairder maken

Onder het motto “Snel-Makkelijk–Slim” werd in Knokke-Heist een folder opgemaakt om het SMS-parkeren zo gauw mogelijk populair te maken. Veel mensen hebben in het begin afgehaakt wegens ‘te ingewikkeld’. Nu wordt de parkeerder in 3 simpele stappen wegwijs gemaakt. De eerste parkeerbeurt is gratis. Voor verder gebruik moet men vooraf wel eenmalige via internet registreren. Daarna kan alles met een kort sms'je worden afgehandeld. Komende zaterdag organiseert het bedrijf P-mobile van 12.30 tot 17.30u op de zeedijk bij de Lentelaan in Duinbergen trouwens een demonstratie. Op woensdag 29 juli gebeurt dat ook bij het Lichttorenplein.

Trouwens: wie het al eens gratis (dus 1ste keer = gratis parkeerbeurt) en vrijblijvend wil proberen, vindt ook alle uitleg op de parkeermeters. Nu, moeilijk is dat niet: u sms't het nummer vermeld op de parkeerautomaat spatie kentekennummer naar 4810. Maar voor een 2de parkeerbeurt geldt: eerst registreren via deze link. Maandelijks krijgt u dan een elektronische (kostprijs 1 EUR) of papieren (2,50 EUR) factuur met daarop uw parkeerkosten en de sms-kosten à 0,15 EUR. Betalen kan via domiciliëring, kredietkaart of overschrijving.

Het F18 Catamaran WK in Duinbergen is ook een merkenkampioenschap

Op het wereldkampioenschap van de F18 Catamaran, dat momenteel in Duinbergen gehouden wordt, is de kunde van de zeilers niet het enige punt van aandacht. Het gebeuren is namelijk meteen ook een merkenkampioenschap. In het totaal zijn er voor het kampioenschap in de badstad een tiental verschillende catamaran ‘constructeurs’ aanwezig. Ze pakken uit met 11 verschillende catamarans. De diverse catamarantypes kregen allemaal vrij exotische namen zoals Tiger en Wildcat. De grote spelers, zoals Hobie, Nacra en Capricorne zijn in Knokke-Heist ongeveer even talrijk aanwezig. De uitslagen zijn dus straks niet alleen van groot belang voor de zeilers maar ook voor de makers van de zeilboten.


Bekijk ook de mooie fotoreeks van PhilippeRogiest over de F18 openingsceremonie

13.7.09

Unizo organiseert op 19 juli de jaarlijkse braderie in Westkapelle.

Komende zondag wordt in het centrum van de deelgemeente Westkapelle de jaarlijkse braderie met rommelmarkt gehouden. Het gaat om een initiatief van Unizo. Vanaf de vroege ochtend zijn de voornaamste straten dan ook verkeersvrij. Er valt de hele dag voor elk wat wils te beleven. Voor de kinderen is er allerlei animatie, een schminkstand, en een springkasteel. Ook trekken fanfares door het dorp en op het centrale podium zijn optredens voorzien. Dansschool Rose De Leyn is present, en de nieuwe hype: de Zumba Dans wordt voorgesteld. Verder zing Nic Caan z’n ambiancenummers en stelt z’n nieuwe cd voor. De hele dag klinkt de muziek van Disco Amigo in de Westkapelse braderiestraten. En het dorpsfeest wordt afgesloten met een live optreden van Jack in the Box.

Centrum Westkapelle Knokke-Heist: zondag 19 juli: braderie en rommelmarkt 06.30-23.00u

Meer info bij Activiteiten.

De provinciegouverneur roept op om de wildgroei van vossenpopulaties aan banden te leggen

Gouverneur Paul Breyne wil maatregelen om het toenemend aantal vossen in onze regio in te perken. Hij heeft de jagers op zijn grondgebied opgeroepen om ook op de vos te jagen. Het dier veroorzaakt in Knokke-Heist, Zeebrugge en andere plaatsen in West-Vlaanderen veel schade bij de houders van neerhofdieren. De vossenpopulatie breidt volgens de gouverneur steeds verder uit. En dat ondanks de mogelijkheid om het dier te bejagen. Ook in bebouwde gebieden laat het dier zich steeds meer zien. Soms ziet men een vos rondsluipen in de straten van Westkapelle en ook bij de Baai van Heist. Gouverneur Breyne vraagt dat jagers nu een speciale vergunning aanvragen die noodzakelijk is om de vos te bejagen. De bestaande jachtwetgeving laat niet toe dat de vos wordt bestreden in stedelijke gebieden.

Sportievelingen in Knokke-Heist bereiden zich voor op het zomerse Zeezwemmen

Komende vrijdag staat bij het Stübbenpark in Duinbergen het jaarlijkse Zeezwemmen geprogrammeerd. Er worden zo’n 500 deelnemers verwacht. De zwemmers kunnen kiezen tussen 500 m en 1500 m. Dat uiteindelijk voor vrijdag 17 juli moest gekozen worden heeft te maken met de steeds uitbreidende verzanding ter hoogte van Heist. Ideale omstandigheden vinden voor de zwempartij lag daardoor niet meteen voor de hand. De temperatuur van het zeewater is gemiddeld net boven de 18 Celsius. Dat is het aantal graden dat nodig is om een behoorlijke afstand in zee te zwemmen. Bij de Sportdienst hoopt men dat ook het weer nog meezit. Volgens Meteo Zeebrugge verwacht men voor vrijdag onweerachtig weer met af en toe hevige buien. Plaatselijk kan er veel regen vallen. Het kwik zet een stap achteruit, met maxima rond 19°C. Het zicht is overwegend matig. Matige wind (4) uit Z, toenemend tot krachtig (6) en ruimend naar ZW. Mocht het Zeezwemmen worden afgelast dan is deze zomer géén vervangingsdatum voorzien.

Meer bij Activiteiten

De wilde boorden van het fietspad naar de Krommedijk worden rechtgemaaid

Vanwege de droogte en de drukte bij de Groendienst worden de wilde boorden van het fietspad tussen Duinbergen en de Krommedijk deze week pas aangepakt. Sinds 15 juni mogen de bermen volgens het Vlaamse Bermbesluit opnieuw gemaaid worden. De weersomstandigheden hebben in de loop van juli de voorziene planning echter vertraagd. Door de grote droogte van de laatste weken heeft de Groendienst met man en macht water moeten geven aan planten en bloemen in de badstad. Het maaien en andere werkzaamheden werden tijdelijk gestopt. Sinds verleden week is de normale routine terug ingezet. Binnenkort kan men dus weer fietsen zonder zwiepend fluitekruid tegen de kuit.

De grensgemeenten overwegen meer samenwerking om hoofd te bieden aan de crisis

In onze buurgemeenten over de grens wordt nagedacht over een concreet plan van aanpak voor intergemeentelijke samenwerking. Vanwege allerlei wettelijke problemen wordt dat plan alvast niet grensoverschrijdend. Sluis wil al jaren graag z’n afval kwijt in de Knokke-Heistse verbrandingsoven, maar zelfs in een Europa met open grenzen loopt dat niet van een leien dakje. Het samenwerkingsplan zal zich dus voorlopig beperken tot de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten onderling. De bedoeling is samen het hoofd te bieden aan de gevolgen van de economische crisis, zonder dat daarbij de zelfstandigheid van de gemeenten in het gedrang komt.

Dinsdagavond 14.07 op de Bolle in Heist: Sindicato Sonico

Over dit gratis optreden in het kader van World Bolle lees je meer bij Activiteiten.

Naar aanleiding van de Vlaamse Feestdag riep Lippens de politiek op om actie voor de toekomst

In zijn 11-juli toespraak heeft burgemeester Lippens een genetische en culturele analyse gemaakt van 'de Vlaming' en daarbij bewezen waarom het er in een gastvrije Vlaamse gemeente als Knokke-Heist zo kosmopolisch aan toe gaat. De inwoners varen er wel bij. Dat is in het huidig economisch klimaat niet altijd evident, aldus de burgemeester. “Het is vandaag meer dan ooit aan mensen met creativiteit, doorzicht en visie om het tij te keren”. “Ook als lokale overheid zijn we volop bezig om onze mooie badplaats in de komende decennia een eigentijdse facelift mee te geven. De belangrijkste projecten die kaderen in dit vooruitstrevende visionaire beleid zullen nog dit najaar getoond worden in een prestigieuze tentoonstelling in het cultuurcentrum.” Niet alleen in Knokke-Heist moet op lange termijn gedacht worden volgens de burgervader. “Ook Vlaanderen, België en Europa moeten zich sterk stellen om de crisis te keren en een toekomst te maken voor de volgende generaties. De politici moeten de moed hebben om hun problemen op te pakken en op te lossen en door te voeren. Gedaan met oeverloze discussies en onderhandelingen, tijd voor actie!” In zijn feestrede hield Jeroen Sleurs, secretaris-generaal van het Davidsfonds een pleidooi voor het Algemeen Nederlands. Ten opzichte van de nieuwe Vlaamse regering uitte hij ook de wens om voldoende kredieten te voorzien voor Cultuur en het stimuleren van het vak geschiedenis in het secundair onderwijs.

De zelfreinigende toiletten zijn in actie in Knokke-Heist

Het voorbije weekend werden alle 6 de automatisch toiletten langs de Zeedijk in Knokke-Heist officieel in gebruik gesteld. De voorbije weken werd met succes proefgedraaid met de zelfreinigende betaal-wc’s. Voor het gebruik van een dergelijk toilet moet 50 cent in de gleuf worden gedeponeerd. De urinoirs die bij de automatische toiletten geplaatst werden op het Van Bunnenplein en aan de Appelzakstraat zijn evenwel gratis. De brandweer in de badstad is in het bezit van de nodige sleutels om desnoods de veiligheidssloten van de toiletdeuren te openen.

Ruimtestation ISS vanavond goed te zien in de Knokke-Heistse hemel

Komende nacht (de nacht van 13 op 14 juli) is het ruimtestation ISS boven Knokke-Heist drie keer te zien. Om 22.17 uur wordt ISS zichtbaar laag in het westen. Om 22.21 uur bereikt het station z’n hoogste punt boven de horizon. Dat is 77 graden in het zuidzuidoosten. Men kan ISS volgen tot 22.24 uur. Het schemert nog volop, maar het ruimtestation is erg helder. Tussen 23.53 uur en 23.59 trekt ISS weer voorbij, een schitterende verschijning. Op zijn hoogste punt in het noorden bevindt het ruimtestation zich 78 graden boven de horizon. Om 01.28 uur (dinsdag vroeg) verschijnt het ruimtestation weer in het westen. Om 01.30 uur verdwijnt het vrij plots in de aardschaduw, op een hoogte van 33 graden in het westzuidwesten. Late opblijvers zullen dus goed moeten kijken om deze derde passage te zien. Ondertussen bereidt Nasa de herhaald uitgestelde lancering van het ruimteveer Endeavour voor naar ISS. Voor het eerst begeleidt een astronaut in het Engels en het Spaans via Twitter de lancering: https://twitter.com/Astro_Jose

12.7.09

Ook in Oostkerke was er voor Heistenaar Indiana Slabinck geen geslabbak

Zaterdag won de Heistse tweedejaarsnieuweling Indiana Slabinck na 40 km koers een knappe solozege in Aalter-Brug. Hij liet Joren Inghelbrecht, die tweede werd, liefst 1 minuut 25 achter zich. Zondag was Indiana ook in Oostkerke-Damme oppermachtig. De 16-jarige Heistenaar van Cyclingteam Oost-West ging er in de finale van door en was niet meer bij te benen. Hij won de koers na 1 uur 42 minuten. Kevin Deltombe uit Menen werd tweede op 9 seconden. Aan de wedstrijd over 63 km namen 29 renners deel waaronder ook een handvol Britten.

Goed nieuws voor de schol en de vissers in de Noordzee

De wetenschappelijke adviezen voor de vangstquota voor 2010 zijn beschikbaar. Daaruit blijkt dat het steeds beter gaat met de hoeveelheid schol in de Noordzee. Het bestand zit stevig boven het zogenaamde ‘voorzorgsniveau’. Voor tong is de situatie nog wat wankel, maar ook die vissoort lijkt zich te stabiliseren. Hopelijk lukt het om op basis van een voortgezet beheer de bestanden verder te laten aansterken. De hoop is dat tegen 2015 zowel schol als tong in de Noordzee bestanden hebben met een natuurlijke leeftijdsopbouw, die bestand zijn tegen visserij.

De opendeurdagen bij de marine in Zeebrugge hebben weer massaal volk getrokken

Net als vorig jaar zijn een kleine 55.000 mensen naar het opendeurweekend van de Zeemacht in Zeebrugge afgezakt. Het was meteen de 29ste keer dat het evenement werd ingericht. Met bijna 35.000 bezoekers was het vooral zondag bijzonder druk op de marinebasis. De interesse van het publiek ging in het bijzonder uit naar de schepen die konden bezocht worden. Favorieten waren de Duitse onderzeeër S196-U17 en het Belgische fregat F931 Louise Marie. Dat vaartuig vertrekt in augustus op piratenjacht voor de kust van Somalië. Ook ging heel wat aandacht naar de A962 Belgica, die er in de loop van dit jaar een kwarteeuw dienst bij de Zeemacht heeft opzitten. Verder genoten ook de helikoptervluchten boven de haven en Zeebrugge dorp flinke belangstelling.

Knokke-Heistenaar Wouter Slabbinck was beste jongere op Zwemloop Sluis

Zaterdag in de late namiddag werd in Sluis voor de 4de keer de Zwemloop gehouden. Het is een wedstrijd waarbij 750 m wordt gezwommen en vervolgens 7,5 km gelopen. Het loopparcours bestond uit 3 lussen van 2,5 km, Als extra uitdaging kregen de deelnemers per ronde ook een trap met 38 treden te verwerken. In totaal telde men zaterdag ruim 250 deelnemers, waaronder slechts een handvol noorderburen. De rest waren landgenoten, waarvan bijna honderd uit Knokke-Heist. De Zwemloop werd evenwel gedomineerd door het Triathlon Team SMO uit het Meetjesland. Bij de heren was de overwinning voor Tom Vander Hoogerstraete. Knokkenaar Yves Depoorter werd derde. Bij de dames was atlete Melanie Matthys de beste. Triathlon Team Knokke-Heist mocht echter ook op het podium. De 16-jarige Wouter Slabbinck eindigde de wedstrijd namelijk als beste jongere. De Zwemloop maakt deel uit van het initiatief “Knokke-Heist, een zee van sport 2009”.