13.8.11

Radioreünie BBC Radio 4: Ramp ‘Herald of Free Enterprise’

In de reeks “The Reunion” brengt BBC Radio 4 op zondag 21 augustus een aantal mensen bijeen die betrokken waren bij de ramp met de Herald of Free Enterprise. Deze veerboot van Townsend Thoresen Car Ferries kapseisde op 6 maart 1987 bij het verlaten van de haven van Zeebrugge. Daarbij kwamen 193 passagiers en bemanningsleden om het leven. Uit het onderzoek bleek dat zware fouten van een bemanningslid en de Britse directie uiteindelijk geleid hadden tot de scheepsramp. Op zondag 21 augustus praat schrijfster en omroepster Sue MacGregor CBE met Simon Osborne, die de ramp overleefde, doch twee naaste vrienden verloor. Verder aan de gesprekstafel Margaret de Rohan, wiens dochter en schoonzoon de dood vonden. Daarnaast nog: Captain Malcolm Shakesby MBE, die betrokken was bij de reddingsoperatie, Dr Bill Moses MBE mede-oprichter van het Dover Counselling Centre, en Dr Ian Dand die de oorzaak van de ramp natrok voor het openbaar onderzoek.


“The Reunion” Herald of Free Enterprise op BBC Radio 4 op zondag 21 augustus.
Om 11u (Belgische tijd) op BBC Radio 4 LW (198m Lange Golf, online & Net Gemist)
Om 12.15u (Belgische tijd) op BBC Radio 4 FM (FM-kabel, DAB, online, iPhone & Android TuneIn.radio app, en Satelliet Astra2)

Mojito wereldrecord gevestigd in Knokke-Heist

Op zaterdagnamiddag is La Terrasse du Zoute in samenwerking met Siësta Beach Knokke erin geslaagd ’s werelds grootste Mojito te maken. Dat gebeurde in een zeshoekig glas van 2 meter hoog en een diameter van 1,6 meter. Zo'n 375 liter Pampero blanco rum van Diageo, 375 liter sodawater, 150 limoenschijfjes, 150 liter limoensap, 112 liter suikersiroop en 76 000 muntblaadjes werden voor deze reuzemojito gebruikt, aangevuld met 750 kg crushed ice. Het was eerst de bedoeling 1700 liter mojito aan te maken, maar bij controle bleek dat in Knokke liefst 2.011 liter mojito werd klaargemaakt. Toevallig (?) ook het jaar waarin het record werd gevestigd. Het vorige record stond op naam van een Italiaanse bar en bedroeg 1.300 liter. Een gerechtsdeurwaarder heeft de nodige vaststellingen gedaan. Die worden nu doorgestuurd naar het Guinness Book of Records. Na de recordgooi werden de mojito’s verkocht tegen 5 euro per glas. Wat niet direct van de hand ging wordt op flessen getrokken en gesleten bij de middenstand in Knokke-Heist. Er wordt gerekend op een opbrengst van meer dan 40.000 euro. Die gaat naar De Kleine Dennen in Duinbergen, een opvangtehuis voor kinderen met een moeilijke thuissituatie.

Ondertussen flitst het nieuws van het mojito-record de wereld rond. En HIER.

«Мохито» объемом более 2 тысяч литров изготовили в бельгийском пабе


Nieuwe kustatlas straks bij de boekhandel

Per 1 september ligt de nieuwe "Kustatlas Vlaanderen/België 2” in de rekken bij de boekhandel. De publicatie is beschikbaar in het Nederlands en het Engels. In de atlas maakt men kennis met het gevarieerde kustlandschap van Knokke-Heist tot De Panne. Ook het broze milieu en de ruimtelijke structuur komen aan bod. Plus het beleid dat aan onze kust gevoerd wordt en hoe er aan educatie gedaan wordt. Online kon men trouwens al een paar maanden deze materie bestuderen. De Kustatlas is een publicatie van het Coördinatiepunt Duurzaam Kustbeheer. Op de site zal men interactieve kaarten van onze kustregio vinden. Men zal de kaarten trouwens in pdf-vorm kunnen downloaden. Daarnaast verschaft de weblocatie ook allerlei cijfers en grafieken. Alle aspecten van de kust komen aan bod zoals natuur en milieu, toerisme en recreatie, visserij, landbouw en industrie. Verder ook erfgoed en cultuur, alsook veiligheid en zeewering. Hier kan men alvast de kaart in verband met visserij en landbouw bekijken. Een interactief kaartgedeelte zorgt ervoor dat men zelf gepersonaliseerde kaarten kan samenstellen én downloaden door kaartlagen te combineren.

Einde Britse Zeezenders herdacht

Op deze dag in 1967 kwam een einde aan de grote stroom popmuziek die knoerhard onze kust overspoelde vanuit Britse wateren. Gedwongen door een nieuwe wetgeving zetten toen de meeste Britse zeezenders namelijk een punt achter hun activiteiten. Het was op Black Monday 14 augustus om 15u Britse Zomertijd, dat bij Radio London, Engelands populairste ‘piraat’, de zender werd uitgezet. Dat gebeurde nog wel door een Belgische zendtechnicus. Ook kwam toen een einde aan de uitzendingen van Radio Scotland en Radio 270. Een reeks minder succesvolle of fortenstations, zoals Radio 355 en Radio 390, had er eerder al de brui aan gegeven. Om middernacht gingen enkel Radio Caroline South (bij ons) en Radio Caroline North (in de Ierse Zee) door met de uitzendingen. De verzorging gebeurde daarna moeizaam vanuit Nederland. Naar aanleiding van de verjaardag wordt zondag op heel wat lokale en webradio’s aandacht besteed aan de muziek uit de periode van 1964 tot 1967, toen de zeezenders hoogtij vierden. De zeezenders hebben er namelijk voor gezorgd dat later ook in ons land de heersende omroepdictatuur werd doorbroken en 'vrije radio' mogelijk werd.

Geen Beaufort kunst in Knokke-Heist

De volgende editie van Beaufort, het grote kunstevenement aan zee, zal het zonder de deelname van Knokke-Heist moeten stellen. Het driejaarlijkse kunstgebeuren is in 2012 aan z’n vierde aflevering toe. De vorige editie had bij gemeenten zoals Knokke-Heist en Blankenberge voor heel wat ongenoegen gezorgd, omdat beide badplaatsen ongewenste uitingen van zogezegde kunst kregen opgedrongen. Dat viel met name bij burgemeester Lippens in verkeerde aarde. Te meer daar de badstad zelf een rijk kunstaanbod heeft. Gedeputeerde Gunter Pertry vindt de beslissing van Knokke-Heist jammer. Hij is er echter niet in geslaagd om de gemeente op andere gedachten te brengen, ondanks het feit dat Europees president Herman Van Rompuy peter van het evenement is. Het traject zal volgend jaar dus van Zeebrugge tot De Panne lopen.

Strandloop in Knokke-Heist trok meer dan duizend deelnemers

Vrijdagavond werd door het Stedelijk Sportcentrum in Heist de augustus-editie van de zomerse Carrefour strandloop gehouden. In totaal hebben 1.088 sportievelingen deelgenomen. Dat waren er ruim honderd meer dan vorige maand in Knokke. De 5 km werd gelopen door 267 dames en 380 heren. Aan de 10 km waagden zich 96 dames en 345 heren. Op de 10 km ging de overwinning bij de heren in 32:02 naar Tom Meire uit Brugge, die Bart Maene en Didier Verstraete achter zich liet. Yves Depoorter uit Knokke-Heist werd zesde. Met een 15de plaats van Karel Verbiest, een 17de plaats van Jan Stockman en een 19de plaats voor Julien Vanparys tellen we 4 lokale atleten in de top 20. Op de 5 km was de overwinning bij de heren weggelegd voor Bert Deschodt uit Harelbeke. Thijs Blondeel uit Knokke-Heist legde beslag op de zevende plaats. Ook hier nestelden 4 stadsgenoten zich trouwens in de top 20. Bij de dames ging de zege op de 10 km andermaal naar de Knokke-Heistse Anne-Marie Danneels. Ze kon met Valerie Steen uit Zwevegem en de lokale Sophie Van Biervliet de rest afhouden. De twee podiumplaatsen van de lokale leading ladies werden kracht bijgezet doordat liefst 6 lokale dames in de top 20 eindigden. Op de 5 km ging de zege bij de vrouwen naar Audrey Goesaert uit Harelbeke. Karin Bultynck uit Knokke-Heist legde de hand op de dertiende plaats.De volledige uitslag vind je HIER.

12.8.11

Maandag laatste Parkiesconcert in Knokke-Heist

Het is dj Buscemi, ondersteund door Squadra Bossa, die het allerlaatste Parkiesconcert in het Scharpoordpark muzikaal zal afsluiten met een ambiancevol feestje. Dat gebeurt op maandag 15 augustus vanaf 20 uur. Al sinds 1996 is Dirk Swartenbroeckx actief als producer. Maar muziekliefhebbers kennen hem vooral als Buscemi, de man die elektronische beats mixt met fel gesmaakte, zuiders getinte muziek. Naast ontelbare remixes voor internationale artiesten, spendeert Buscemi het gros van zijn tijd live op het podium waarbij Dirk een gevarieerde set presenteert met invloeden die uit alle windstreken komen. Een set die wordt gesmaakt van Canada tot Portugal of Australië en ongetwijfeld ook bij Palm Parkies.. Buscemi's laatste project is Squadra Bossa. Deze formatie bestaat uit verschillende artiesten, maximaliseert het energie-gehalte en zorgt voor een spetterend vuurwerk. Percussie, trompet, sax en trombones maken de brandende 'latin vibe' compleet.

Eerste ‘Fortennacht’ op zaterdag 10 september

Onder impuls van het Europees project 'Forten en Linies in Grensbreed Perspectief' organiseren de Provincies West- en Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Zeeland en Noord-Brabant op zaterdag 10 september de eerste ‘Fortennacht’. Er valt dan heel wat te beleven op en rond de forten en vestingen van de Staats-Spaanse Linies, de Zuiderwaterlinie en de Fortengordels. Die strekken zich uit in de grensstreek van Knokke-Heist tot Antwerpen.De activiteiten variëren van fiets- en wandel- en zoektochten, spelletjes en vertellingen, lezingen, ludieke evocaties, natuurexcursies en muziekuitvoeringen tot poëzievoordrachten en culinaire proeverijen. Het evenement wil de aandacht vestigen op de forten en linies als herinneringsplekken en erfgoed van cultuurhistorische, ecologische en recreatieve waarde. Zoals eerder gemeld wordt ter gelegenheid van de eerste ‘Fortennacht’ het Suske en Wiske-album 'De Laaiende Linies' voorgesteld. Op de deelnemende locaties krijgen de bezoekers van de Fortennacht op 10 september en Open Monumentendag op 11 september een gratis album.
Op de
website is het volledige programma terug te vinden.

Sportclubs bereiden zich voor op de komst van het Duinenwater Zwemcomplex

Jacques Danneels, voorzitter van het Running Team Knokke-Heist vzw, steekt het niet onder stoelen of banken, dat hij bijzonder in z’n sas is met de komst van het zwemcomplex “Duinenwater”. De voorbije jaren waren loop- en triatlonverenigingen, net als de gewone burger, verplicht om uit te wijken naar zwembaden in Blankenberge, Wenduine of Oostburg. Voor heel wat sportverenigingen die aan combinatiesport doen is het zwemmen namelijk een cruciaal onderdeel van de training. In de zomer kan men in de Damse Vaart oefenen, maar in de winter is dat geen haalbare kaart. Het Running Team Knokke-Heist wil er dan ook als de kippen bij zijn om een vaste trainingsdatum aan te vragen in het zwembad. De vereniging, die al jaren een gevestigde waarde is in het sportgebeuren in de badstad, hoopt aldus de leden nog beter te kunnen voorbereiden bij het lopen/fietsen/mountainbiken en op de kwart en halve triatlons in binnen- en buitenland.De vereniging is er klaar voor. De leden van het Running Team Knokke-Heist ontvangen een gratis uitrustingspakket van goede kwaliteit, dat kan gebruikt worden bij het zwemmen, fietsen en lopen. “De groep hangt stevig aan elkaar en er heerst een zeer goede sfeer. Er is respect voor ieders kunnen, hoe goed of beperkt die ook is. Trouwens de bescheiden en de competitieve sporter vormen een goede melange in de aanloop van een wedstrijd en tijdens de wedstrijd zelf”, aldus voorzitter Danneels. “Bij ons wordt op een democratische manier aan sport gedaan. De prijs van het jaarlijks lidgeld is dan ook amper 40 euro, verzekering inbegrepen. Vandaar dat het aantal plaatsen beperkt blijft”.Interesse? Bezoek de site http://www.rtkh.net/ of neem contact op met voorzitter Jacques Danneels op het nummer 0485/75.41.22 of 050/61.52.10.


Op de foto: één van RTKH-afdelingen:de triatlongroep die deelneemt aan de finishers- en Zwintriatlon.

Grote oogst bintjes nefast voor primeuraardappelen in Knokke-Heistse polder

In de polder leveren de eerste bintjes oogsten deze week 55 ton per hectare op. Dat is 10 ton meer dan vorig jaar. Het wordt derhalve een superjaar voor het aardappelras, dat steeds meer in trek is voor het maken van friet. Er zit echter ook een keerzijde aan vast: namelijk de grote onverkochte voorraad primeuraardappelen van de voorbije maanden. Naar schatting 200 miljoen kilogram Belgische vroege aardappelen vinden geen kopers meer. Daardoor is de verkoopprijs tot minder dan 3 euro per 100 kg gedaald. 'Dat is niet de helft van de productieprijs', zegt landbouwer en gemeenteraadslid Jan Vandepitte uit Knokke-Heist. 'Ik heb mijn primeurs nog niet gerooid, maar ik ben nu al zeker dat ze tegen weggeefprijzen als veevoeder zullen worden gebruikt.'

Jobstudent overvallen

Vrijdag werd in Knokke-Heist een 16-jarige jobstudent overvallen. Dat gebeurde om 4u in de ochtend in de Sylvain Dupuisstraat. De jongen werd bedreigd en aangemaand om z’n geld af te geven. Toen hij dat niet wou doen kreeg hij rake klappen. In het ziekenhuis werd een neusbreuk en een ingedeukt kaakbeen vastgesteld. De politie slaagde erin om de dader later op te pakken. Het gaat om een 20-jarige jongeman uit Damme. Het parket heeft z’n aanhouding gevraagd.

Zomer niet meer goed te maken

Over enkele jaren zeggen we: “Herinner je de zomer van 2011 nog?” “Jawel hoor! Die viel op een dinsdag, geloof ik.” De mopjes over de slechte zomer doen al de ronde. Voor de meeste recreatie-ondernemers in Knokke-Heist en de andere badplaatsen is de zomer een flinke verliespost aan het worden. Volgens onderzoek van Unizo lag de omzet van de kustondernemers in juli zowat een derde lager dan vorig jaar. Vooral waren er door het herfstige weer minder dagjesmensen. Er zijn uitzonderingen aan onze Oostkust. Bijvoorbeeld Sealife in Blankenberge. Daar moet men het hebben van geen strandweer, maar niet zo slecht dat men niet kan buitenkomen. Ondertussen zeggen de meeste ondernemers dat men dankbaar is voor het prima voorseizoen, maar dat dit de slechte zomer niet kan goedmaken. Unizo vindt dat de kust zich nog meer moet profileren als trendy en actieve regio om zo een nieuw doelpubliek aan te spreken.

11.8.11

Finalisten Miss De Luxe 2011 voorgesteld

Op het strand van Siësta Beach in Knokke-Zoute werden donderdagavond de finalisten voorgesteld van de prestigieuze "Miss De Luxe 2011" verkiezing. Er was heel wat belangstelling om de negen dames te ontmoeten. Elke intelligente en welbespraakte vrouw zonder podiumvrees kon zich aanmelden voor deelname aan de wedstrijd. Van de dames wordt onder meer verwacht dat ze zich inzetten voor de promotie van het goede doel: Make A Wish Belgium-Vlaanderen. De finale van de "Miss De Luxe 2011" verkiezing vindt plaats op zaterdag 05 november. De voorstelling van de finalisten in Knokke-Heist kun je HIER bekijken.

Fietspad wordt eindelijk hersteld

Na jaren van verwaarlozing worden het fiets- en voetpad langs de duinkant van de Koninklijke Baan tussen Zeebrugge en Blankenberge eindelijk hersteld. Dat heeft minister Hilde Crevits bekend gemaakt. In het verleden deden zich al een aantal kleine ongevallen voor door de slechts staat van de paden. Het heet dat men op het fietspad "zeeziek wordt". Met name wordt dat pad zeer druk gebruikt voor woon- en werkverkeer aan de Oostkust. ’s Zomers maken ook toeristen vaak gebruik van het wandel- en fietspad.

Vitali Massimo’s Knokke polyptiek veilen geen groot succes

De voorbije dagen werd bij een veiling op het internet fors veel geld gevraagd voor een polyptiek van het strand in Knokke, gefotografeerd door Massimo Vitali. Deze wereldberoemde Italiaanse fotograaf is ondermeer bekend voor zijn “Beach-serie”. In Knokke trok hij in 2002 een reeks foto’s op het strand. Onder andere is daar een veelluik bij bestaande uit 8 samenvoegbare beelden van 90 op 70 cm. De verwachte opbrengst van de veiling schommelde tussen 7.500 en 9.500 dollar. Die werd echter niet gehaald zodat de polyptiek uiteindelijk niet verkocht werd.

Misbruik parkeerkaarten gehandicapten vaak in badplaatsen

Tijdens de voorbije maand juli werden door de verschillende West-Vlaamse politiediensten reeds veel misbruiken van parkeervoorzieningen voor gehandicapten vastgesteld. De strenge controles gebeurden op vraag van gouverneur Paul Breyne, die eerder een draaiboek met aanbevelingen aan de burgemeesters had toegestuurd. Van de 190 vastgestelde misbruiken vonden 123 overtredingen plaats in de kustgemeenten. In 106 gevallen werd ten onrechte geparkeerd op een voorbehouden parkeerplaats voor gehandicapten. Daarvoor werd telkens een onmiddellijke inning van 100 euro aangerekend. Daarnaast werden 36 vervalste parkeerkaarten in beslag genomen. Die overtreders worden vervolgd voor schriftvervalsing en gebruik van valse stukken. Na de zomer komt een evaluatie van het draaiboek. Nu reeds blijkt er behoefte aan een rechtstreeks inbelnummer waar politiediensten de databank van rechtmatige parkeerkaarthouders kunnen consulteren.

Negende Beachtriatlon bij Surfers’ Paradise in Knokke-Heist

Op zondag 29 augustus organiseert Surfers’ Paradise de 9e editie van de Beachtriathlon. Op het programma staan 500 m met de stroming mee zwemmen, 6 km mountain biken op het hard zand en 3 km lopen eveneens op het strand. De start wordt gegeven om 11.30u. Men kan individueel deelnemen, ofwel als Trio waarbij iedereen een onderdeel voor zijn of haar rekening neemt. Er zijn diverse leeftijdscategorieën en verder ook een speciaal familie klassement. De opbrengst gaat naar de ALS liga. Iedere deelnemer ontvangt een herinneringsmedaille. Inschrijven dient wel vooraf te gebeuren via www.surfersparadise.be

De Lindeboom naar Fuerza Bruta

Woensdagavond waren in Knokke-Heist 100 bewoners en begeleiders van vzw bejaardenzorg De Lindeboom getuige van het Argentijns spektakel “Fuerza Bruta”. De show, die omschreven wordt als een unieke prikkelende ervaring, bedoeld voor iedereen young at heart, was zeker van toepassing op de bewoners. De bejaarden, waarvan velen in een rolstoel, gaven zich gewillig over aan de méést sensationeelste show van 2011. De Lindeboom bewoners voelden zich na afloop van het spektakel weer jaren jonger. Fuerza Bruta steekt andere megaspektakels duidelijk naar de kroon door de originele aanpak, de samengebalde energie van de jonge, hypergetrainde cast, het afwisselend karakter van de losstaande taferelen en de aanstekelijke partysfeer. In amper één week tijd hebben ondertussen reeds 10.000 toeschouwers dit interactieve gebeuren vol power en poëzie meebeleefd in Knokke-Heist.

Fuerza Bruta, nog tot 28 augustus in Knokke, naast het station. Opvoeringen op zaterdag en zondag om 19u en 21u15. Maandag geen voorstelling. Belangrijk om weten: de showtijden zijn op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag aangepast van 19 naar 20 uur zodat de toeschouwers uit het binnenland minder verkeersproblemen ondervinden om naar dit wervelende spektakel te komen. Prijs €49. Reserveren Sherpa: 0900/69.001 http://www.sherpad.be/ of http://www.fuerza-bruta.be/

Win een reis naar New York dankzij fotowedstrijd Fuerza Bruta!
Goed nieuws! Al wie van de show foto's neemt, maakt kans op een reis voor 2 personen naar New York! Plaats je mooiste foto op de Facebook pagina van Fuerza Bruta: www.facebook.com/fuerzabrutabelgium
Zorg dat jouw foto de meeste likes krijgt. De foto die op 1 september de meeste stemmen haalt, wint een waanzinnige reis voor 2 personen naar Fuerza Bruta in the Big Apple! Onder de overige inzendingen worden wekelijks prijzen weggegeven.

Verkeer onderbroken in Evendijk-Oost

Komende dinsdag (16 augustus) wordt het verkeer langs de Evendijk-Oost in Zeebrugge onderbroken. Dat gebeurt ter hoogte van het huisnummer 244 in het wegdeel tussen de Marktstraat en de Eiensluisstraat. Op die plaats wordt namelijk tijdelijk een telescopische kraan opgesteld. Het verkeer wordt omgeleid: vanuit de richting kruispunt met Ploegstraat via Marktstraat, Marktplein en Ploegstraat, vanuit de richting kruispunt met Westhinderstraat via Eiensluisstraat, Heiststraat en Ploegstraat.

Meer info: Politie, tel 050 44 88 65, mail verkeersbelemmeringen.politie@brugge.be

Punk en voetbal op de Molenhoek Knokke-Heist

Op zaterdag 13 augustus voor de eerste keer het festival "Molenhoek PUNK'd". Plaats van het gebeuren is de parking van het sportcomplex Molenhoek in Westkapelle. Vijf Belgische punkbands laten er tijdens het gratis festival vanaf 16 uur het grote publiek kennis maken met de hedendaagse punkscene. Vandaar dat de line-up van "Molenhoek PUNK'd" bestaat uit diverse bands die elk hun eigen soort punk brengen. De eer om de allereerste editie van dit minifestival te openen is weggelegd voor Crossbone. Daarna volgen Altitude, The Searats en Face The Fax. The Headshots komt het gebeuren afsluiten. The Searats, uit Knokke-Heist, met zanger Fré Reubens zijn meteen ook de meest ervaren band van de avond. Met The Searats komen de liefhebbers van het zwaardere werk zeker aan hun trekken. Molenhoek PUNK'd is een initiatief van VVW'ers Dimitri Govaert, Niki Rommelaere, Tom Mareydt, Koen Goethals, Alex Verbauwhede, Pieter Zwaenepoel, Davy Haers en Wouter Maelegheer. Acht vrienden die al hun hele leven deel uit maken van dezelfde voetbalploeg, namelijk VV Westkapelle.
Op zondag 14 augustus organiseert de beruchte Molenhoekbende een voetbaltornooi voor lokale voetbalhelden. Als afsluiter is er een barbecue voor slechts 15 EUR.
Voor alle info: http://www.vvwestkapelle.be/ of Facebook evenementen.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

Verlichting doorgelicht in Knokke-Heist

Eandis, het distributienetbedrijf voor elektriciteit en aardgas, heeft ondermeer ook in Knokke-Heist een onderzoek uitgevoerd naar de openbare verlichting. Het betrof het controleren van de toestand van het materiaal, het energiegebruik en de gebruiksduur. Aan de hand daarvan wil men een masterplan opstellen dat moet leiden tot besparing. Knokke-Heist behaalde een gunstig resultaat op 4 'energieprestatiescores'. In de badstad zijn er in totaal zo’n 7300 lichtpunten. Het totaal vermogen daarvan bedraagt 1145 kW. Voor de verlichting van monumenten zijn er 336 lichtpunten met een totaal vermogen van 45 kW. De lampen branden gemiddeld 4068 uur per jaar. Dit brengt het totaal jaarlijks verbruik op ruim 4,6 miljoen kilowattuur. Dat komt neer op een kostprijs van 735.000 euro.

Rotary Club Knokke Oostkust met KreefT-Dansant voor het goede doel

Nu zaterdag 13 augustus organiseert de Rotary Knokke Oostkust de 12de editie van de traditionele KreefT-Dansant. Dit jaar gebeurt dat in ‘Italian Style’. De opbrengst is bestemd voor het goede doel. De 43 leden van Rotary Club Knokke-Oostkust organiseren dit festijn met hun respectieve aanhang in een reuzentent op de terreinen van de Vlaamse Visveiling in Zeebrugge. Elk jaar mogen ze zowat 850 gasten verwelkomen. Kreeft- en andere hapjes en de muziek van Disco Amigo zorgen voor een unieke ambiance. De opbrengst van de avond wordt integraal besteed aan de “Verwendag voor mensen met beperkingen”. Die wordt in dezelfde tent gehouden op woensdag 17 augustus. Gedurende een hele dag ontvangt de Rotary Club circa 900 andersvaliden uit de wijde regio. Een hele reeks aangepaste activiteiten staan dan ter beschikking. Er is een heus circus voorzien, een paardentram, volksspelen en dergelijke meer. Uiteraard zijn er hapjes en drankjes en een hele namiddag dansfeest.

Meer info bij erwin.dupont@telenet.be.

10.8.11

15 jaar Jones Photography in Knokke-Heist

In de badstad viert Jones Photography momenteel z’n 15de verjaardag. Toen Tom D. en Sylvia Jones in 1996 hun zaak begonnen in Heist hadden ze reeds stevige wortels in het fotografiegebeuren. Ze werden algauw dé trendsetter om "fotografie zijn verdiende plaats te geven en te integreren in een stijlvol interieur". Zeven jaar later drong een verhuis naar een ruimer pand in de Knokse Lippenslaan zich op. Daar konden ze niet alleen de winkel onderbrengen, maar was er ook plaats voor een fotostudio plus een ontvangst -en werkruimte. De beelden in de ruime étalages werden dé blikvangers in Knokkes bekendste winkelstraat. De 21ste eeuw werd de instap in het digitale tijdperk: investeren in high-end apparatuur, het opbouwen van een eigen specifieke digitale workflow en doorgedreven colormanagement, steeds door eigen research zoeken naar de fijnste materialen. Door Tom’s grote interesse voor kunst en temporary art en met Fine Art photography in het bijzonder, spitste hij zich de laatste jaren meer en meer toe op vrij werk dat wordt verkocht in Limited edition series uit hun ‘Fine Art Collection’. Hun kunstzinnige creativiteit bleef niet onopgemerkt, ze werden bekroond met diverse QEP awards (Qualified European Photographer) waaronder een Master QEP, de prestigieuse European Fine Art Photographer of the Year 2009 en onlangs Hasselblad Master Finalist 2011. Inmiddels is het fototeam uitgebreid tot vijf, zodat bij heel wat portret-en figuuropnames een assistente en visagiste worden ingezet en ze zo ook dat juiste, vluchtige, magische moment van licht, emotie, compositie optimaal kunnen vastleggen. Het bedrijf ziet dan ook de komende 15 jaar met vertrouwen tegemoet.

Vrijdag weer tijd voor strandloop in Knokke-Heist

Op vrijdag 12 augustus wordt in Heist door het Stedelijk Sportcentrum de 2de Carrefour strandloop van het seizoen georganiseerd. De start voor deze massasportklassieker wordt om 19.30u gegeven op het strand voor het Heldenplein door sportschepen Daniel De Vlamynck. Participanten kunnen kiezen tussen 5 of 10 km lopen langs de laagwaterlijn. Vorig jaar hebben bij deze strandloop liefst 1366 sportievelingen hun beste beentje voorgezet. Ook dit keer lopen de deelnemers aan de 5 km tot aan het keerpunt ter hoogte van de Sterrenlaan bij het Casino Knokke en terug. De deelnemers aan de 10 km gaan door tot bij de Wielingen in het Zoute en dan terug naar het Heldenplein. Klik hier voor een overzicht van het looptraject.

Daginschrijvingen zijn ter plaatse mogelijk van 17.30 tot 19.15 uur. De lage inschrijvingsprijs (€ 3,00) en het zomerse karakter maken van de Carrefour strandloop een echt familiaal sportgebeuren. We hopen dan ook terug om minstens 1200 sportieve deelnemers te mogen verwelkomen aan de start van de Carrefour strandloop in Heist. Kids vanaf 3 jaar die zelf niet meelopen en van wie hun ouders en grootouders meelopen, kunnen van 18.30 tot 20.30 uur terecht in de kinderanimatie. De tijdsregistratie gebeurt via het Championchip-systeem. De klassieke ingrediënten waarbij elke deelnemer aan de aankomst een drankje en een medaille ontvangt en op basis van het borstnummer 50% kans maakt op het winnen van een prijs in natura werden behouden. Verder zijn er kleedkamers en een vestiaire voorzien. Deelnemers kunnen zich achteraf douchen in sporthal Laguna, Krommedijk 32. De Carrefour strandloop van Heist is meteen ook het 7de luikje van het sportstimuleringsproject “Knokke-Heist, een zee van sport”. Dit project bundelt 9 sportevents. Wie aan 5 van de 9 events deelneemt, mag rekenen op een getrouwheidspremie ten belope van de helft van het betaalde inschrijvingsgeld. Wie aan alle 9 de sportevents deelneemt, investeert niet alleen in zijn gezondheid, doch krijgt ook het volledig betaalde inschrijvingsgeld terug. De komende weken staan trouwens nog belangrijke loopsportmanifestaties op het programma in Knokke-Heist. De Scapa Sports Iron Kid (19 &20/08), de Finishers Triatlon op 21 augustus en de absolute blikvanger: de Generali Zwintriathlon op woensdag 7 september.

Spoorhalte Duinbergen wordt opgeknapt

Er staat een project in de steigers om de spoorhalte Duinbergen een facelift te geven. In samenwerking met de NMBS, de gemeentelijke Preventiedienst en de Jeugddienst in Knokke-Heist werden plannen uitgewerkt in die zin. Het perron in Duinbergen zal helemaal herschilderd en opgefleurd worden met graffitikunst van jongeren.

Christo ook bij MBZ in Zeebrugge ??

Bij het Pierre Vandammehuis langs de Isabellalaan ten oosten van de grote zeesluis in Zeebrugge lijkt het alsof de inpakkunstenaar Christo ook daar is voorbijgekomen. Te meer daar het 'Arkansas Rivier' ontwerp van de internationaal bekende kunstenaar momenteel en tot 5 september voorgesteld wordt bij Galerie Guy Pieters in de Kustlaan 279 in Knokke. Feit is, dat het tijdelijk ingepakte hoofdkwartier van het Zeebrugse havenbestuur in gereedheid gebracht wordt voor een aantal belangrijke onderhoudswerken. In een eerste fase worden twee gevels van stellingen en afschermingsdoeken voorzien. In een tweede fase de overige twee. Binnenkort wordt de complete gevel gereinigd. Nadien volgt een waterwerende oppervlaktebehandeling. Verder worden elastische voegen aangebracht tussen de verschillende gevelpanelen en er worden betonherstellingen uitgevoerd. Het bedrijf John Saey uit Melle is belast met de werken, die tot eind juni 2012 zullen duren. Na de gevelwerken wordt in plaats van het letterwoord MBZ, het logo van het havenbedrijf bevestigd aan de voorgevel. Het rode logo zal het gebouw als een vuurtoren in het oog doen springen. Het Vandammehuis is inmiddels zo’n 30 jaar oud.

“De overlevingsstrijd van de euro” aan de orde in Knokke-Heist

Komende dinsdag 16 augustus heeft Johan van Overtveldt in het Pavillon du Zoute over “De overlevingsstrijd van de euro”. Overtveldt is doctor in de Toegepaste Economische Wetenschappen en momenteel hoofdredacteur bij Trends. Volgens hem bevindt de euro zich stilaan maar zeker in een systeemcrisis. De overlevingsstrijd is zeer reëel en dreigt slecht af te lopen. Het feit dat nu ook België in de probleemzone is aanbeland, heeft méér met de structurele mankementen van het eurohuis te maken dan met onze eigen bouwvallige toestand, aldus Overtveldt. Want, zegt hij, waarom zou de Europese belastingbetaler constant moeten opdraaien voor de verliezen geleden door wie doelbewust belegd heeft in het papier van noodlijdende landen? Deze landen bevinden zich een volstrekt uitzichtloze situatie. Zij moeten gigantische begrotingstekorten dichtfietsen én een zware concurrentiehandicap wegwerken. Een monetaire unie kan pas geolied werken als er een politieke unie bestaat, als de arbeidsmarkten voldoende flexibel en mobiel zijn en als er een sluitend pan-Europees toezicht op het financiële systeem bestaat. Zolang dat niet het geval is zal het euromechanisme onder druk staan en van crisis naar crisis stuiteren. Tot die ene crisis te veel er dan aankomt.


Van Overtveldt is ook de auteur van The Chicago School, Bernanke's Test, Marktzege(n). Zes aanklachten tegen het antiglobalisme en Maandag geen economie meer?.


15 EUR; Uitpas: 12,50 EUR

Heistse deelkern maakt ‘schoon schip’

Dinsdagavond 16 augustus geeft het Heulebrugcomité het groene voorbeeld. De bedoeling is om dan enkele straten en paden op te kuisen die in de deelkern een onderhoudsbeurt best kunnen gebruiken. De deelnemers zullen afval en onkruid verwijderen die de buurt vervuilen en ontsieren. Hiermee wil het Heulebrugcomité een signaal zenden aan de gemeente Knokke-Heist en tevens het goede voorbeeld geven aan bewoners van Heulebrug. Mensen die willen meehelpen verzamelen komende dinsdag om 18u bij de toren van het Sociaal Huis voorzien van een schop en een emmer.

Ierse dief/terrorist in Brugse cel

Na in het geheim te zijn overgevlogen uit Dublin zit Cyril ‘Jimmy' McGuinness nu in de Brugse gevangenis. Hij is een van de dieven van tractoren en landbouwmachines die in Knokke-Heist in 2007 gebruik maakten van een opslagloods bij het station van Knokke. De dievenbende werd toen opgerold door de Knokke-Heistse politie. McGuinness moet nu in ons land een gevangenisstraf van zeven jaar uitzitten. De 46-jarige Ier, die in een Brugse cel zit, is volgens het Britse MI5 ook een van de hoofdverdachten van de zogeheten Bishopsgate Blast van 24 april 1993, een van de ergste IRA-aanslagen die Londen ooit gekend heeft. Deze beschuldiging heeft men echter nooit kunnen hard maken.

Zie ook ons eerder bericht in deze zaak

Cartoonale op strand van de Meerlaan “geen haalbare kaart”

De omwonenden bij het einde van de Meerlaan in Knokke-Heist blijven zich verzetten tegen de komst van een mega-sportstrand voor hun deur. De sportactiviteiten die er donderdag weer van start gaan zorgen volgens de buurtbewoners voor onaanvaardbare overlast. Dat was vorig weekend ook al het geval met de finale van het Belgisch kampioenschap beachvolleybal. De buurtbewoners verenigden zich eerder al onder de naam ‘Vrienden van het Albertstrand’. Vierhonderd mensen hebben ondertussen een petitie ondertekend. De omwonenden zijn nu van plan klacht neer te leggen bij de provincie en een rechtszaak aan te spannen bij de burgerlijke rechtbank. Ondertussen is het ook wachten op een uitspraak ten gronde door de Raad van State in verband met de plannen voor de creatie van een semi-permanente sportarena op het strand. Eerste Schepen Maxim Willems stelt dat met de ROX-arena de overlast tot een minimum zou beperkt gebleven zijn. Nu zijn er diverse organisatoren van sportmanifestaties op het strand, die elk hun eigen manier van aanpak hebben. Het gemeentebestuur heeft minder vat op hen. Het omwisselen van de locaties zoals door onze nieuwsdienst werd voorgesteld is niet haalbaar zegt Willems. De Cartoonale kan niet ter hoogte van de Meerlaan, omdat die normaal midden juni al van start gaat. Op dat moment wordt via het strand van de Meerlaan door de Vlaamse overheid nog het zand voor de strandophoging aangevoerd. Ook wil men de cultuur- en sportactiviteiten zoveel mogelijk in eenzelfde as samenbrengen, aldus nog de Eerste Schepen.

9.8.11

Halfoogst Carnaval in Knokke-Heist

Op zondag 14 augustus heerst in de badstad voor het eerst een zomerse carnavalsfeer. In Heist slaan namelijk tien herbergen de handen in elkaar voor de allereerste “Midsummer Carnival”. Dat gebeurt in samenwerking met het Hof Der Prinsen. Met de deelnemende herbergen gaat het om Café Derby, Cafe De Vuurtoren, Café Knabbel & Babbel, Café Albatros, Café Tussen Land & Zee, Café De Zwaan, Café Londen, Café Mandala, ’t Keldertje en Den Anker. Daar kan men zondag vanaf 16u verkleed terecht. Men mag enkel geschminkt worden. Maskers zijn verboden. Verkleden kan natuurlijk wél. Als de zon mee zit lijkt de badstad komende zondag een klein beetje op Rio.

Knokke-Heist centrum van de Beach Soccer-wereld

In Knokke-Heist worden tijdens het verlengde weekend van half oogst de finales gespeeld van het Belgacom Beach Soccer Kampioenschap. De topteams strijden in de badstad 4 dagen lang voor de cup in zowel de A- als de B-reeks. Zondagmiddag weten we wie dit jaar het beste Beach Soccer-team van ons land is. Met de 6 finalisten die alvast rechtstreeks geplaatst zijn voor de finales zijn gaat het om: 1420 Braine, C Waterloo, JL Nivelles, NT Waterloo,BS Perwez, en AFCM Braine. Twee ploegen zullen aan deze lijst met finalisten nog worden toegevoegd na het spelen van barragematchen. Daarnaast wordt ook gespeeld voor de Jeugdcup. De absolute climax van het weekend is de interland België-Nederland van komende zondag. De Rode Zandduivels gaan volop voor een overwinning tegen Oranje en rekenen in Knokke-Heist op de steun van duizenden fans.


Programma
Donderdag
10u: Jeugdcup (Iedereen kan meespelen)
Vrijdag
10u: Jupiler Beach Soccer Tornooi – Liefhebbers & Serie B
Zaterdag
10u: Competitie Serie A
Zondag
10u: Competitie Serie A
15u: Finales Jupiler Beach Soccer Tornooi (Serie B) en Serie A
16u30: Kids Penalty Cup en & Belgacom Dreambox Kids Games
17u: Wedstrijd Rode Duivels Beach Soccer VS Nederland


Wii-tennis voor McEnroe als voorbereiding op Knokke-Heist

Naar aanleiding van de 'Optima Open 2011' zal tennislegende en zevenvoudig Grand Slam-winnaar John McEnroe op 18 augustus te gast zijn in het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola in Brussel. Om zich voor te bereiden op de match tegen rivaal Björn Borg twee dagen later in Knokke-Heist, zal McEnroe samen met de kinderen een balletje slaan op de Wii-console. De tennislegende steunt hiermee de vzw Belgian Kids’ Fund (BKF) en Kids’ Care (KC), de officiële goede doelen van het tennistoernooi. Voor elk verkocht ticket gaat er immers 1 euro naar deze charitatieve doelen. De Optima Open in Knokke-Heist is een officieel tornooi in de ATP Champions Tour en vindt plaats van 19 tot 21 augustus.

Andere NMBS is eigenaar van de verloederde deuren van het Knokse station

In de zaak van de verloederde aanblik van het station van Knokke noemt ook gedelegeerd bestuurder Marc Descheemaecker van de NMBS de situatie “onaanvaardbaar”. Hij voert echter aan, dat de NMBS het stationsgebouw niet in eigendom heeft. Volgens hem is het NMBS Holding die juridisch eigenaar is en dus verantwoordelijk. De schade die de deuren van het Knokse station in december 2008 opliepen werd volgens Descheemaecker regelmatig gesignaleerd aan de Holding. Volgens de laatste berichten zijn architect Peter Demeulemeester en districtsdirecteur Christiane Van Rijkeghem van de Holdeing er nu “eindelijk in geslaagd om het bestek voor nieuwe automatische deuren ter goedkeuring door te sturen”. De directie H-Stations, een afdeling van NMBS Holding”, moet nu nog een beslissing nemen. De hoop is dat men het probleem nog dit jaar kan oplossen. Dat twee verschillende bedrijven de naam NMBS dragen leidt duidelijk tot verwarring. De boze brief van burgemeester Lippens had eigenlijk moeten gestuurd worden aan Jannie Haek van NMBS Holding. De 46-jarige Haek, die in Brugge woont, werd in 2005 hoofd van de Holding, als gevolg van een duidelijk politieke benoeming. Burgemeester Lippens heeft ondertussen in elk geval publiekelijk zijn excuses aan aan Marc Descheemaeker, die verkeerdelijk kop van jut was. De Knokke-Heistse burgervader hoopt dat de verkeerd gerichte pijlen met venijnige 'weerhaeckjes' ondertussen doel getroffen hebben bij Jannie Haeck, gedelegeerd bestuurder van de NMBS Holding.

VMM rent achter de feiten aan met info over zeewaterkwaliteit

De Vlaamse Milieumaatschappij heeft de onlangse positieve geluiden over de zeewaterkwaliteit bijgesteld. De eerdere onnodige mededeling sloeg namelijk op vorig jaar. Feit is dat de drempel voor de kwaliteit van het zeewater deze zomer al vijftien keer overschreden werd. Dat gebeurde vijf keer in De Haan, drie keer in Oostende, De Panne en Bredene en één keer in Koksijde. De laatste verhoogde meting dateert van 19 juli. Bij een dergelijke overschrijding wordt zwemmen ontraden voor jonge kinderen, ouderen en personen met een gedaalde weerstand. Van Wenduine tot Knokke-Heist bleef de zwemwaterkwaliteit tot nog toe evenwel uitstekend. De verhoogde bacteriële concentraties in Oostende, Bredene en De Haan zijn het gevolg van de nabijheid van havengeulen. Zeker bij hevige neerslag voeren die vervuild water naar zee. Voor de overschrijdingen in De Panne en Koksijde heeft de VMM niet onmiddellijk een verklaring.

Knokke-Heistse Triathleten op BK in Eupen

In Eupen werd zopas het Belgisch kampioenschap halve triathlon gehouden. Ook een handvol Knokke-Heistenaars deed er aan mee. De wedstrijd bestond uit 2,5 km zwemmen in het stuwmeer van de Wezer, daarna 80km fietsen verdeeld in 4 rondjes met een totaal hoogteprofiel van 980 m. Vervolgens de halve marathon, grotendeels op natuurpaden in een bosrijke omgeving. Het loopparcours was bijzonder zwaar omdat men in het bos steil naar beneden moest laveren tussen boomwortels en losse stenen. Het ging om drie lussen van 7 km met een totaal hoogteverschil van rond de 800m ! We noteren schitterende resultaten voor onze stadsgenoten; met een Belgische kampioenstitel voor Sophie Van Biervliet in de agegroup 40+ en voor Martine Aerts in de groep 50+ . Yves Depoorter mocht bij de mannen 40+ het zilver rond de hals hangen. Een en ander belooft voor de Zwintriathlon op 7 september.

Zeezwemmen definitief afgelast in Knokke-Heist

Na een eerdere afgelasting was de reserve-editie van het traditionele zomerse zeezwemmen in Knokke-Heist gepland voor vanavond. Woensdagmorgen werden de weersverwachtingen voor deze avond grondig geëvalueerd door de sportdienst, reddingsdienst, brandweer en Fast Forward events. Hoewel er overdag overwegend mooi weer verwacht wordt, voorspelt men tegen de avond windstoten tot 7 Beaufort. Omdat de veiligheid voor alle deelnemers van prioritair belang is werd daarom besloten om het Zeezwemmen in 2011 definitief af te gelasten.

Grensoverschrijdende kunst?

Vlak over de grens is de Cadzandse kunstenaar Erik van Houten op zoek naar een nieuwe locatie voor zijn kunstwerk “Vervlogen Tijd”. Het gejaagd-door-de-windse kunstwerk staat al twee jaar in de duinen in Retranchement. De kunstenaar kreeg daartoe toelating van het Waterschap (polderbestuur). Van de gemeente Sluis moet het kunstwerk echter weg, omdat de Domeinen “geen onnodige bouwwerken in de duinen toestaan”. Een locatie bij Groede Podium werd aangeboden, maar volgens van Houten moet het kunstwerk “in de wind staan. De duinen, de dijk, de zee, daar hoort het werk thuis". De gemeente Knokke-Heist heeft na contact met onze nieuwsdienst de kunstenaar de raad gegeven om een aanvraag in te dienen bij de badstad. Garanties werden niet gegeven, doch wie niet waagt niet wint. De kunstenaar zelf is bijzonder in zijn sas met deze nieuwe ontwikkeling. Het is een kunstwerk waar je vanalles in kunt zien, maar het is overduidelijk dat het wegwaait. Na twee jaar in de duinen dient het wel wat te worden opgeknapt.

4 Beaufort te gast bij Sincfala in Knokke-Heist

Bij Sincfala in de Heistse Pannenstraat wordt donderdag de reeks zomerse Museumavonden afgerond. Vorige week zorgde het Blankenbergse Shantykoor voor een volle tent. Nu is 4 Beaufort aan de beurt. De vier brengen donderdagavond om 20u een kuur van zeemansliederen en traditionele songs. Stuk voor stuk zingen ze al meer dan 20 jaar in diverse koren. Ze zingen als sedert 2004 samen allerlei liederen, ondermeer uit de havens van de zeven wereldzeeën. Bij het optreden in Sincfala zijn trouwens zangboekjes beschikbaar van hun repertoire in vier talen.


Toegang op museumavonden: € 2,00 (inclusief het optioneel bezoek aan het museum met een gids en een gratis drankje). Voor kinderen tot 12 jaar is het bezoek op deze avonden gratis.Om 18.30 en om 19 uur begint een gids met een rondleiding doorheen het Oud Schoolgebouw en het nieuw gedeelte van Museum Sincfala. Tezelfdertijd kunnen kinderen (6-12 jaar) op eigen houtje aan de slag. Samen met Fonske en met “Vlieg” gaan ze op schattenjacht. Het plan ligt klaar om op een avontuurlijke, leuke en speelse manier het museum te ontdekken. Verder is behendigheid troef met een circuit van volksspelen. Deze spelen zijn er natuurlijk voor jong en oud en dit jaar worden mensen ook uitgenodigd voor een partijtje matcurlen.

Vissen op de Vlakte van de Raan moet mogelijk blijven

Reders en vissers uit Knokke-Heist en Zeebrugge scharen zich achter hun Zeeuwse collega’s. Die gaan zich de komende tijd inzetten om natuurbeschermingsmaatregelen op de Vlakte van de Raan te beperken. Deze visgrond zo’n 5 km buiten de kust van Knokke-Heist is vooral voor de kleinere vissersschepen van groot belang. Vlaamse vissers werpen er al vele honderden jaren de netten uit. Net als andere gebieden rond het Westerschelde-estuarium staat de Vlakte van de Raan op de Nederlandse lijst om aangewezen te worden als Natura 2000-gebied. Dat legt de zeevisserij allerlei beperkingen op.

Geen bodemsanering nodig voor nieuwe Ter Linden

Voor de locatie waar straks het nieuwe ziekenhuis in Knokke-Heist wordt gebouwd is geen bodemsanering nodig. Dat blijkt uit het eindrapport van het Beschrijvend Bodemonderzoek dat de firma Envirosoil uit Oostkamp heeft uitgevoerd. De boormeesters van het bedrijf hebben daarbij drie percelen onderzocht die werden aangekocht ten behoeve van de nieuwe ziekenhuiscampus op de grens van Knokke en Westkapelle. Ondertussen heeft de gemeente ook het conformiteitsattest ontvangen van de Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij. OVAM bevestigt dat uit de resultaten van het onderzoek blijkt, dat geen verontreinigde bodem moet behandeld worden.

8.8.11

Inzet Olympische veerboot van P&O met een maand vertraagd

De ‘Spirit of France’, de tweede nieuwe veerboot die P&O Ferries dit jaar wil inzetten op de korte Kanaalroute zal met enige vertraging in dienst komen. Dat gebeurt niet meer volgende maand, maar vermoedelijk pas eind oktober. Kleine technische mankementen moeten worden opgelost op de werf in Finland. Daar werd eerder ook de Spirit of Britain gebouwd, die inmiddels in dienst is. Toen dit schip werd ingezet op het Kanaal moesten enkele vaarten worden afgelast wegens problemen met de schroeven. De Spirit of Britain kwam toen zelfs even naar Zeebrugge tijdens een reparatievaart. Voorzien voor 22 september wordt de indienstneming van de SOF nu gepland voor eind oktober. De nieuwe veerboten van P&O zijn de grootste ferries op het Kanaal. Ze vervangen de Pride of Dover en de Pride of Calais die in 1987 in dienst kwamen en waarvoor nog geen nieuwe bestemming bekend is. Wèl bestaat er interesse vanwege Italiaanse rederijen. Die kochten eerder bijvoorbeeld al oudere ferries van de voormalige P&O North Sea Ferries lijn Zeebrugge/Hull voor diensten tussen het Italiaanse vasteland en Sicilië. De rederij P&O Ferries, een onderdeel van de Dubai Ports groep, wil met de twee nieuwe luxueuze ferries vooral goed scoren in 2012 voor het Kanaalverkeer rond de Olympische Zomerspelen in Londen. De haventijden worden tot een minimum beperkt zodat de rendabiliteit optimaal is van de varende eenheden.

FC Knokke heeft plannen voor kunstgrasveld.

FC Knokke plant volgend jaar op Stadion Olivier de aanleg van een kunstgrasveld. Dit heeft spits Aaron Bruning bevestigd. Dat gebeurde naar aanleiding van een driedaagse stage van de ploeg uit eerste provinciale bij Sint-Truiden. Daar werd met succes zwaar getraind op het gloednieuwe kunstgrasveld van het Stayenstadion. De stage was onder meer een voorbereiding op de wedstrijd om de West-Vlaamse beker tegen Lendelede. FC Knokke won die wedstrijd met 4-1.

Nu ook iPod app voor Knokke-Heistse brochures

Het bedrijf Citymesh lanceerde zopas de zogeheten “Knokke eKiosk”. Dat is een applicatie voor bezitters van een iPod. Ze kunnen bij iTunes nu gratis deze app downloaden waarmee ze allerlei digitale brochures over Knokke-Heist en de zomeractiviteiten kunnen bekijken en weergeven in de vorm van digitale brochures. Tijdens de duur van de Antiekbeurs is daar ook de brochure voor de Art Nocturne Knocke bij. De applicatie werd ontwikkeld door DHE Media, die dergelijke apps ook reeds op punt stelden voor bijvoorbeeld Batibouw. De applicatie neemt anderhalve Megabyte plaats in en men heeft er iOS4.0 of hoger voor nodig. Citymesh is het bedrijf, dat ondermeer op het strand de wifihuisjes heeft neergepoot, dat mensen moet toelaten om te surfen met hun laptop of smartfoon.

Noodklok wordt geluid voor de bruinvissen

Op vier weken tijd zijn langs de Vlaamse en Nederlandse kust en in de Noordzee zo’n 100 dode bruinvissen geteld. Dit jaar spoelden langs onze kust alleen al 68 bruinvissen aan, waarvan 5 op de stranden in Knokke-Heist. Dierenhulporganisaties luiden nu de noodklok vanwege het hoge sterftecijfer van de bruinvissen. Nooit eerder heeft men zoveel dode zeezoogdieren opgemerkt. De reden van de sterfte onder de bruinvissen is niet duidelijk. Wel wijst men op het gevaar van verstrikking en verdrinking in visnetten.

Baskethoogdagen in het verschiet in Knokke-Heist

Komend weekend zijn het weer hoogdagen voor de basket in Knokke-Heist. Op 13 en 14 augustus wordt namelijk voor de vijfde keer de Generali Summer Cup gehouden. De organisatoren stellen vast dat ook dit jaar weer vele topploegen de weg naar de Oostkust vinden om hun nieuwe seizoen optimaal voor te bereiden op dit internationaal jeugdtornooi. Zo kan men komend weekend in de sporthallen Laguna en Molenhoek een 8-tal basketploegen aan het werk zien. Van 9.30 tot 18u treden de jeugdploegen aan van APC South West (UK), Ninane, Telenet Oostende, Falco Gent, Generali Okapi Aalst, Bent Schoenen Waregem, BC Deinze en BC Namedis Chape Knokke-Heist. De Knokke-Heistse landelijke cadetten kijken alvast fel uit naar de wedstrijd van de zaterdagnamiddag. Om 16.30 u spelen zij in sporthal Laguna immers tegen de basketschool van Essent Oostende. De bedoeling is dat spelers uit die school het op termijn kunnen waarmaken als profspeler bij Telenet Oostende in eerste nationale. In het tussenseizoen plukte Oostende trouwens kapitein Tom Pauwaert en center Arno Vande Cappelle weg bij BC Namedis chape Knokke-Heist.


Zomerstage

Met de jaarlijks zomerstage maakt de club ook werk van een degelijke voorbereiding voor de microben (2004-2003-2002), de benjamins (2001-2000) en de pupillen (1999-1998) op het nakende seizoen. De ervaren One speler Dries Aelter stuurt van 15 tot 19 augustus, dagelijks van 9.00 tot 12.00 uur een poule van een tiental trainers aan om de jonge baskettertjes weer in conditie te brengen en de fundamentals bij te schaven.

Lippens razend over verloedering van station Knokke

Burgemeester Lippens is de verloedering van het spoorwegstation in Knokke grondig beu. Hij heeft dan ook een bijzonder scherpe en sarcastische brief gestuurd naar gedelegeerd bestuurder Marc Descheemaecker. Daarin maant hij de NMBS-topman aan om de stations op het grondgebied van Knokke-Heist eerstdaags op te knappen, de badplaats waardig. In 2003 vernieuwde de NMBS het verouderde interieur van het station van Knokke tegen een kost van bijna een half miljoen euro. Omdat men nogal wat klanten met bagage over de vloer krijgt, werden de smalle deuren vervangen door ruime automatische deuren. Al enkele jaren zijn die deuren door glasbreuk buiten werking. De stroom spoorreizigers moet zich opnieuw door een smalle nooduitgang wurmen. De NMBS trekt zich blijkbaar niets aan van de vele klachten die binnenlopen. In het schrijven stelt de kwade burgemeester ook ironisch het zelftoegeschreven “20 jaar zoeken naar uitmuntendheid” van Descheemaecker zeer in vraag. Hij geeft de spoorbaas de raad: "Neem eens de trein naar Knokke-Heist, luister wat de reizigers vertellen over het met graffiti bespoten station van Duinbergen en steek uw Knokse loketbedienden die dagelijks de ergernis van de reizigers over een draaideur die al 3 jaar buiten gebruik gesteld is, eens een hart onder de riem. Of blijft u liever in uw ivoren toren in Brussel om de Knokke-Heistse stationsdeuren rustig verder te laten barsten?” Lippens laat Descheemaecker ook weten dat hij zijn aanklacht aan de pers bezorgt. "Dan kunt u via de media de treinreizigers en elke belastingbetaler alvast verantwoorden waarom u als verantwoordelijke van de NMBS er ondanks een stijgende kostprijs van de treinticketten, er na 3 jaar nog altijd niet in slaagt om een gebroken ruit te herstellen.”

Knokke-Heistse scouts terug uit Zweden

In het Zweedse Rinkaby werd zondag de 22ste Wereldjamboree van de scouts afgesloten. In totaal waren op de jamboree zo’n 40.000 scouts uit 160 landen bijeen. Onder hen 1500 scouts uit ons land, en 14 deelnemers uit Knokke-Heist. De Wereldjamboree is een internationaal kamp dat elke vier jaar op een andere locatie plaatsvindt. Na een 12 uur lange busreis zijn maandag de Knokke-Heistse scouts van de 102de Fos behouden en wel in de badstad teruggekeerd. De bijeenkomst in Zweden stond nadrukkelijk in het teken van de zorg voor het milieu. Naar aanleiding van het Europese ‘Jaar van de vrijwilliger’ werd tevens beklemtoond dat de beweging volledig aangewezen is op vrijwilligers. Om de thuiskomst te vieren wordt op zaterdag 13 augustus een braadfestijn gehouden bij ’t Ravotje, het lokaal van de 102de FOS in de Smedenstraat 125 in Knokke- Heist. Inschrijven kan via wapiti@dealbatros.be.